Konsertteja

Maanantaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin klo 19.03

Konsertteja koti- ja ulkomailta, mm. RSO:n konsertit suorina lähetyksinä. Lisäksi vaihtelevia ja monipuolisia konsertteja Euroopan yleisradioliiton (EBU) jäsenyhtiöiden
tuottamasta materiaalista. Kamarimusiikkia, lied-iltoja, orkesterikonsertteja, resitaaleja, uutta ja vanhaa musiikkia.

Jaksot

 • Joht. Leif Segerstam, sol. Anu Komsi, sopraano. - Jean Sibelius: Tapiola; Luonnotar; Lemminkäinen, neljä legendaa. - Suoran lähetyksen Lahden Sibeliustalosta toimittaa Helena Hannikainen. - Väliajalla haastateltavana kapellimestari Leif Segerstam, klarinetisti Anna-Maija Korsimaa sekä intendentti Teemu Kirjonen. Toimittajina Heikki Valsta ja Helena Hannikainen

 • Toukokuussa 1914 seurasi Alban Berg Residenzbühnen (nykyisin Wiener Kammerspiele) täpötäydessä katsomossa henkeään pidätellen Georg Büchnerin Woyzeck-näytelmän Wienin ensiesitystä. Teoksesta vaikuttunut Berg alkoi heti työstää librettoa, mutta jo pari kuukautta myöhemmin työ keskeytyi: Itävalta julisti sodan Serbialle 28.7. ja säveltäjä kutsuttiin sotilaspalvelukseen. I maailmansota ja sitä seuranneet vuodet Berg paneutui oopperaansa saaden sen valmiiksi lokakuussa 1921 ja teoksen orkestroinnin seuraavan vuoden huhtikuussa.

  Ylempiensä päähän potkima sotamies Woyzeck tekee työtä kolmessa vuorossa elättääkseen rakastettunsa Marien ja aviottoman poikansa. Sotilaspalveluksen lisäksi hän toimii kapteenin palvelijana ja tohtorin koekaniinina. Kun Marie pettää Woyzeckin, tämän horjuva todellisuudentaju hämärtyy lopullisesti. Mustasukkaisuuden sokaisemana hän ajautuu murhaan ja lopulta itsemurhaan.

  Georg Büchner kuoli helmikuussa 1837 lavantautiin vain 23-vuotiaana. Hänen kirjallinen jäämistönsä mahtui nelisatasivuiseen niteeseen. Kirjailijana hän jäi omana aikanaan lähes tuntemattomaksi. Vuonna 1850 pikkuveli Ludwig Büchner julkaisi veljensä teokset, mutta niteestä puuttui viimeiseksi työn alla ollut Woyzeck. Vasta vuonna 1879 Karl Emil Franzosin toimittamiin koottuihin teoksiin sisältyi myös Woyzeckin teksti. Franzos näki valtavasti vaivaa saadakseen lähes lukukelvottomaksi kuluneen mustekirjoituksen näkyviin. Hän järjesti katkelmat, täydensi niitä ja antoi näytelmälle virheellisesti nimeksi Wozzeck, koska hän ei saanut nimen oikeasta kirjoitusasusta selvää. Woyzeckin kantaesitys oli Münchenissä vuonna 1913.

  Alban Bergin oopperan kantaesitys koettiin Berliinin valtionoopperassa vuonna 1925. Berg loi Georg Büchnerin fragmentaarisesta näytelmästä tiiviin draaman, yhden oopperakirjallisuuden väkevimmistä. Henkinen romahtaminen ja maailman järjettömyys järjestäytyvät säveltäjän partituurissa täysin klassisiin muotoihin. Teos on jaettu kolmeen näytökseen ja kussakin niistä on viisi kohtausta. Ensimmäinen näytös on viiden karaktäärikappaleen muodostama sarja, toinen näytös on viisiosainen sinfonia ja viimeinen näytös koostuu viiden invention sarjasta, jota täydentää kuudes inventio välisoittona. ”Esiripun noususta sen viimeiseen laskeutumiseen saakka kukaan ei huomaa muuta kuin teoksen yhteiskunnallisen merkityksen, joka ylittää Wozzeckin henkilökohtaisen kohtalon. Uskon, että tämä on saavutukseni”, totesi Alban Berg kuuluisassa luennossaan.

  Radion sinfoniaorkesteria johtaa Hannu Lintu, sotamies Wozzeckin roolissa esiintyy bassobaritoni Florian Boesch ja Mariena sopraano Karita Mattila.

  Teoksen suomenkielistä tekstitystä voi seurata suorana Yle Radio 1:n lähetysikkunassa.

  Helsingin juhlaviikot

  Alban Berg (1885-1935): Wozzeck
  3-näytöksinen ooppera

  Radion sinfoniaorkesteri
  Hannu Lintu, kapellimestari

  Erik Söderblom, näyttämäsovitus

  Wozzeck – Florian Boesch, baritoni
  Marie – Karita Mattila, sopraano
  Kapteeni – Hubert Francis, tenori
  Tohtori – Tuomas Pursio, bassobaritoni
  Rumpumajuri – Christian Juslin, tenori
  Andres – Tuomas Katajala, tenori
  Margret – Anna Danik, mezzosopraano
  1. käsityöläinen - Nicholas Söderlund, bassobaritoni
  2. käsityöläinen - Aarne Pelkonen, baritoni
  Narri – Simo Mäkinen, tenori
  Dominante – valmennus Seppo Murto
  Die Singknöpfe – valmennus Anna Sandström

  Väliajalla ja oopperan päätteeksi oopperalaulaja Helena Juntunen, säveltäjä Tapani Länsiö ja toimittaja Outi Paananen keskustelevat illan teoksesta ja sen esityksestä.

  Konsertin toimittaa Lotta Emanuelsson.

  SYNOPSIS

  I NÄYTÖS

  1. KOHTAUS: Wozzeck ajaa kapteenin partaa. Kapteeni laskee leikkiä yksinkertaisen Wozzeckin kustannuksella.

  2. KOHTAUS: Wozzeck ja hänen sotilastoverinsa Andreas hakkaavat puita, Wozzeck kertoo ahdistavista näyistään.

  3. KOHTAUS: Sotilasparaati menee Marien asunnon editse, Marie ihailee komeaa rumpumajuria. Sisällä asunnossa Marie laulaa kehtolaulun lapselle. Wozzeck saapuu paikalle ja kertoo näyistään.

  4. KOHTAUS: Wozzeck tapaa lääkärin, joka tekee kokeita Wozzeckin terveyden kustannuksella.

  5. KOHTAUS: Marie ihailee rumpumajuria ja pienen vastustelun jälkeen antautuu tälle.

  II NÄYTÖS

  1. KOHTAUS: Marie ihailee rumpumajurilta saamiaan korvarenkaita. Wozzeck tulee paikalle ja ihmettelee, mistä tämä on saanut korut. Marie kertoo löytä- neensä ne. Epäluuloisen Wozzeckin lähdettyä Marie katuu käytöstään.

  2. KOHTAUS: Tohtori kohtaa kapteenin kadulla. Kun Wozzeck ohittaa heidät, he vihjailevat tälle Marien uskottomuudesta. Wozzeck pyytää, etteivät he kiusaisi häntä ainoasta asiasta, joka on hänen omansa.

  3. KOHTAUS: Wozzeckin painostaessa Marie tunnustaa olleensa uskoton. Kun Wozzeck on lyömässä Marieta, tämä pysäyttää Wozzeckin ja sanoo: ”Mieluummin puukko vatsassani kuin sinun kätesi minussa.”

  4. KOHTAUS: Wozzeck näkee Marien tanssivan rumpumajurin kanssa. Kylähullu lähestyy Wozzeckia ja kertoo haistavansa verta.

  5. KOHTAUS: Illalla kasarmilla Wozzeck ei saa unta. Humalainen rumpumajuri tulee paikalle, kehuu valloituksellaan ja pieksee Wozzeckin.

  III NÄYTÖS

  1. KOHTAUS: Marie on yöllä huoneessaan, lukee Raamatusta Maria Magdalenasta ja rukoilee anteeksiantoa.

  2. KOHTAUS: Marie ja Wozzeck kävelevät lammen rannalla, Marie on levoton. Verenpunainen kuu nousee, Wozzeck iskee puukon Marien rintaan.

  3. KOHTAUS: Wozzeck saapuu meluisaan kapakkaan ja tanssii Margretin kanssa. Tämä huomaa verta Wozzeckin kädessä. Wozzeck ei pysty selittä- mään verta ja ryntää ulos.

  4. KOHTAUS: Wozzeck on lammen rannalla, etsii veistä ja heittää sen veteen. Kun punainen kuu näyttäytyy, Wozzeck pelkää, ettei veitsi ole tarpeeksi syvällä ja kahlaa syvemmälle pesten verisiä käsiään. Kapteeni ja tohtori kävelevät ohi ja kiihdyttävät askeliaan kuullessaan hukkuvan Wozzeckin vaikeroivan.

  VÄLISOITTO

  5. KOHTAUS: Aamulla Marien pieni poika leikkii pihalla keppihevosellaan. Yksi lapsista kertoo pojalle, että tämän äiti on löytynyt kuolleena. Uutisen merkitystä tajuamatta poika lähtee muiden lasten pe

 • Joht. Daniel Harding, sol. Kristian Bezuidenhout, piano. - Wolfgang Amadeus Mozart: Konsertto pianolle ja orkesterille nro 18 B-duuri. Anton Bruckner: Sinfonia nro 5. Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Lotta Emanuelsson.

 • Soile Isokoski, sopraano, ja Ilkka Paananen, piano. - Aarioita Georg Friedrich Händelin oratorioista: Ombra mai fu (Xerxes); He shall feed his flock; I know that my redeemer liveth (Messias). Richard Wagner: Wesendonck-laulut Der Engel; Stehe still!; Im Treibhaus; Schmerzen; Träume. Yrjö Kilpinen: Illalla; Rannalta I; Kesäyö; Maassa marjani makaavi. Tauno Pylkkänen: Kaivotiellä; Pastoraali. Yrjö Kilpinen: Laululle. Jean Sibelius: Längtan heter min arvedel. - Espoon tuomiokirkossa 27.8. äänitetyn konsertin toimittaa Anu Jaantila.

 • Joht. Yan Huichang, sol. Luo Jing, zheng. - Chan Ming-chi: Jing - Qi - Shen. Jukka Tiensuu: Ihmix. Zhu Jianer: A Sorrowful Tune. Richard Tsang: Zheng-konsertto "The Music is but Momentary (Consolation)". Suoran lähetyksen Helsingin Musiikkitalosta toimittaa Kare Eskola.

 • Ludwig van Beethoven: Sonaatti pianolle ja viululle nro 1. György Ligeti: Kuusi bagatellia puhaltimille. Aulis Sallinen: Jousikvartetto nro 6. Eugène Ysaye: Soolosonaatti nro 4 e-molli. W.A. Mozart: Kvintetto pianolle ja puhaltimille Es-duuri. - Ingolf Turban, viulu, Valeria Resjan, piano, Philharmonic Wind Players Berlin
  Katinka Korkeala ja Sonja Korkeala, viulu, Hariolf Schlichtig, alttoviulu, ja Samuli Peltonen, sello, sekä Christoph Hartmann, oboe, Ishay Lantner, klarinetti, Félix Dervaux, käyrätorvi, ja Sophie Dartigalongue, fagotti.

  Kemiön kirkossa 8.7.2014 äänitetyn konsertin toimitti Anu Jaantila.

 • Kuuban kansallinen kuoro, lauluyhtye Coro Vocal Leo ja Frank Fernández, piano. - Ludwig van Beethoven: Egmont-alkusoitto; Fantasia pianolle, kuorolle ja orkesterille c-molli; Sinfonia nro 3 Es-duuri "Eroica". - Kuuban kansallisessa teatterissa Havannassa 15.5. äänitetyn konsertin toimittaa Topias Tiheäsalo.

 • Sävellys: Antti Auvinen. Ohjaus: Teemu Mäki. Libretto: Harry Salmenniemi. - Mirjam Solomon, sopraano (Vaimo), Jarno Lehtola, tenori (Oskar), ja Sampo Haapaniemi, baritoni (Arndt), sekä Defunensemble ja Helsingin kamarikuoro, joht. Nils Schweckendiek. Musiikkitalon Sonore-salissa 18.8. äänitetyn konsertin toimittaa Kare Eskola.

 • Johann Philipp Krieger: Sonaatti nro 1 kahdelle viululle ja continuolle. Phillip Heinrich Erlebach: Sonaatti nro 2 "Stylus Phantasticus" viululle ja continuolle. Georg Muffat: Sonaatti viululle ja continuolle. Johann Philipp Krieger: Sonaatti nro 2 kahdelle viululle ja continuolle. Dietrich Buxtehude: Sonaatti nro 3 viululle ja continuolle. Johann Philipp Krieger: Sonaatti nro 9 kahdelle viululle ja continuolle. Johann Sebastian Bach: Triosonaatti G-duuri BWV 1039. - Vantaan Pyhän Laurin kirkossa 8.8. äänitetyn konsertin toimittaa Kaisa Joustie.

 • Suomen Kansallisoopperan orkesteri ja kuoro, sekä poikakuoro Cantores Minores esittävät Leif Segerstamin johdolla Benjamin Brittenin suurteoksen, 1900-luvun suuren sielunmessun, solisteinaan sopraano Claire Rutter, tenori Jeremy Ovenden sekä baritoni Stephen Gadd. Esityksen jälkeen teoksesta keskustelevat psykoterapeutti Jukka Anto sekä kuoronjohtaja Hannu Norjanen.

  Suoran lähetyksen Helsingin Musiikkitalolta toimittaa Ville Komppa.

 • Nicholas Mulroy, tenori, Catherine Manson, viulu, Georgia Browne, huilu, Jonathan Manson, sello, sekä James Johnstone, urut ja cembalo. - J. S. Bach: Triosonaatti G-duuri; "Lass, o Fürst" kantaatista Ach, lieben Christen, seid getrost; Preludi sellosarjasta nro 3; "So schnell ein rauschend Wasser schiesst" kantaatista Ach wie flüchtig, ahc wie nichtig. - Suoran lähetyksen Vantaan Pyhän Laurin kirkosta toimittaa Paula Nurmentaus.

 • Joseph Haydn: Jousikvartetot op. 55 nro 1 A-duuri ja op. 54 nro 2 C-duuri. Ludwig van Beethoven: Jousikvartetto nro 16 F-duuri. - Vantaan Pyhän Laurin kirkossa 6.8. äänitetyn konsertin toimittaa Topias Tiheäsalo.

Näytä lisää

Klipit

 • Hollolan Pyhäniemen kartanon taidekesä avautui kutsuvieraille pe 29.6.2012 salonkimusiikin, samppanjan ja mansikoiden kera. Klassisen puolen taiteellinen johtaja, oopperalaulaja - Suomen kansalliusoopperan tuleva johtaja - Lilli Paasikivi kertoi herrasmiestoimittaja Janne Koskiselle mm. kansainvälisistä esikuvista Pyhäniemi-konserttien taustalla. Video Tiina-Maija Lehtonen.

Näytä lisää

Muualla Yle.fi:ssä