Puheen Aamu

Miltä maistuisivat omat viinirypäleet?

 • 14 min
 • toistaiseksi

Lähetykset

 • pe 30.9.2011 8.20 • Yle Areena

Jaksot

 • Yksi Suomen kuumimpia bändejä 80-luvun lopulla oli Jussi Sydänmäen luotsaama Hearthill. Sittemmin töitä ovat teettäneet esimerkiksi J.Hearthill Trinity, The Hel-Gators sekä Soul Tattoo. 12 vuotta sitten kitaristi-tuottaja Janne Louhivuoren kanssa tehty yhteinen levy Varjonyrkkeilijä sai huhtikuussa jatkoa uudella Liekkikuu-albumilla.

  Jussi Sydänmäki kävi Puheen Aamussa Mia Krausen ja Matti Ylösen vieraana. Studiossa keskusteltiin muun muassa siitä, millaista tekstittäminen on prosessina ja miten tuore levy syntyi.

 • 95-elokuva kertoo Suomen ensimmäisestä jääkiekon MM-kullasta. Elokuvan kuvaukset ovat alkaneet, ja ensi-iltaan leffa tulee ensi jouluna. Elokuvaan on valittu nimekäs ja mittava näyttelijäkaarti. Elokuvan yksi avainhenkilö on joukkueen varakapteeni Saku Koivu, jota näyttelee elokuvassa Jon-Jon Geitel.

  - On hienoa päästä esittämään Sakua, sillä hän oli joukkueen avainpelaajia ja Tupu, Hupu ja Lupu -ketjun aivot, toteaa Jon-Jon.

  Toimittajina Jere Pehkonen, Matti Ylönen ja Miia Krause.

 • Koreografi Susanna Leinonen on yksi suomalaiset huippukoreografit yhteen tuovan Kansalaisbaletin Voima-illan tekijöistä. Leinonen tuo Voima-iltaan Suomen ensi-iltansa saavan Breaking the Fury -teoksen, jonka musiikista vastaa palkittu äänisuunnittelija ja rap-artisti Kasperi Laine.

  Susanna Leinonen kävi Puheen Aamussa Miia Krausen ja Matti Ylösen vieraana. Pitääkö nykytanssia osata tulkita, ja mitä koreografin uralle tapahtuu, kun oma keho ei enää kestä?

 • Jo 24 vuoden ajan olemme saaneet nauttia Eläkeläiset-yhtyeen humppa- ja jenkkaversioita tunnetuista pop- ja rock-klassikoista. Huhtikuun lopulla bändi julkaisi 11. studioalbuminsa Humppa of Finland, jolla keskitytään suomalaisiin klassikoihin.

  Tuoreesta levystä sekä We are the Humppa -kollektiivista puhuttiin Puheen Aamussa, kun Miia Krausen ja Matti Ylösen vieraana puiipahtivat bändin hanuristi Lassi Kinnunen sekä rumpali Tapio Santaharju.

 • SuomiLOVE bändin solisti Osmo Ikonen on ollut monissa televisio-ohjelmissa mukana, mutta SuomiLOVE on hänelle tärkein.

  - Muitakin tv-proggiksia on kiva tehdä, mutta SuomiLOVE on astetta diipimpi - siinä mennään syvälle tunteisiin. Pidän myös siitä ajatuksesta, että ohjelmassa fokus ei ole artisteissa, vaan niissä ihmisissä ja heidän tarinoissaan, kertoo Ikonen.

  - Myönnän, että aluksi SuomiLOVEn idea kuulosti aika "cheesyltä", mutta pilotin jälkeen olin myyty ajatukselle.

  Neljäs kausi SuomiLOVEsta kuvataan tulevana kesänä.

  Osmo Ikonen piipahti Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraana. SuomiLOVEn lisäksi Osmon kanssa puhuttiin hänen menestyksestään mm. Asia New Singer Competition -kisassa Kiinassa sekä hänen multi-instrumentaalisuudesta.

 • Kirjallisuusfestivaalit eivät ole mikään uusi ilmiö, mutta ne tuntuvat jatkuvasti kasvattavan suosiotaan. Kolmatta kertaa järjestettävä käännöskirjallisuuden festivaali Helsinki Lit oli ensimmäinen laatuaan Helsingissä.

  Helsinki Litin tunnelmaan pääsee myös kotisohvalta, sillä Yle lähettää tapahtuman suorana lauantaina 13.5. Teema Femiltä ja koko tapahtuman Yle Areenassa.

  Puheen Aamussa Miia Krausen ja Matti Ylösen vieraana piipahti Helsinki Litin ohjelmajohtaja Philip Teir.

 • Toista kertaa järjestettävä #StopHatredNow -tapahtuma pyrkii kohti monimuotoisempaa taidekenttää. Yksi tapahtuman järjestäjistä on Puheen Aamussa vieraillut koreografi, Sonya Lindfors.

  - Olen itse nähnyt yhden teoksen, jossa on useampi kuin yksi ruskea, suomalainen näyttelijä näyttämöllä - se oli vuonna 2006 Pirkko Saision Sorsastaja. Me emme voi vain odottaa, että asiat korjaantuvat itsestään. Tämän takia ryhdyimme järjestämään StopHatredNow -tapahtumaa. Tarvitsemme konkreettisia työkaluja, jotta voimme tulevaisuudessa toimia taiteen kentällä joka on aidosti monimuotoinen.

  Toimittajina Miia Krause ja Matti Ylönen.

 • Muusikko Janne Haavisto on kasvanut aikuiseksi rumpusetin takana Suomea kiertäen. Hänet kiinnitettiin jo lukioikäisenä J. Karjalaisen Mustat lasit -yhtyeeseen. Mainetta ja kunniaa Haavisto on niittänyt myös Laika & The Cosmonauts -yhtyeessä sekä omilla soololevyillä. Nyt mies julkaisee yhdessä The Schubie Brothers & Sister -yhtyeensä kanssa You Are Here -albumin.

  Janne Haavisto piipahti Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraana.

 • Kirjoittaja Paula Noroselta ilmestyy jo järjestyksessään yhdestoista Supermarsu -lastenkirja, josta tekeillä on myös elokuva. Kuvauspaikalle Paula pääsee vain cameo-rooliaan kuvattaessa, mutta millaisesta roolista on kyse ja mitä tekemistä Pekka Poudan koiralla on elokuvassa? Päästiinpä jäljittämään myös Paulan ensisuudelman kohde, joka löytyi mannerten välisen matkaamisen jälkeen.

 • Laulaja Milana Misicin kevät on ollut kiireistä aikaa. Hän on ollut mukana kahdella eri konserttikiertueella, kesäteatterin harjoituksissa ja lisäksi häneltä tulee pitkästä aikaa omaa musiikkiakin. Misic julkaisi juuri uuden Rakkauslukko -singlen.
  Misicin uraa on seurannut hänen edesmenneen äitinsä, laulajatähti Laila Kinnusen perintö. Misic kertookin Puheen Aamun Matti Ylösen ja Jere Pehkosen haastattelussa, kuinka eteenkin hänen uransa alkuvaiheessa tämä verenperintö oli hänelle jopa taakka. Nykyään Misic on asian kanssa sinut, vaikkakin nyt Misicin omassa musiikissa on kuultavissa jopa enemmän kaikuja hänen kroatilaisen isänsä puolen musiikkiperinteestä.

  [AAMU Milana Misic 080517, 00:32:13]

 • Muusikko, ääninäyttelijä, dubbaaja, ohjaaja, teologi ja pilapiirtäjä Markus Bäckman on tuttu ääni lukemattomista Disneyn ja muistakin animaatiosarjoista sekä -elokuvista. Miehen ääntä on kuultu mm. Ihaa-aasin ja Obelixin hahmoissa, ja lisäksi hän on ohjannut Disney-klassikkojen dubbauksia vuodesta 2002.

  Miten teologiaa opiskellusta Bäckmanista tuli piirroshahmojen ääni? Entäpä millainen prosessi on ohjata kokoillan animaatioeolokuvan dubbaus?

  Markus Bäckman on viikonloppuna järjestettävän Popcult Helsinki -festivaalin kunniavieras.

  Tuttu ääni avasi dubbauksen saloja Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraana.

 • Tamperelainen muusikko, yrittäjä, taiteilija ja kansalaisaktiivi Maria Mattila, taiteilijanimeltään Mara Balls vieraili Puheen Aamussa.

  Mara on ollut monessa mukana, ja mottona hänellä on ollut kaikelle tekemiselle, että aletaan vaan tekemään. Niin kävi myös Tampereen keskustassa sijaitsevan Keltaisen talon suhteen, jonka Mara kehitti taiteen kohtaamispaikaksi. Nyt tämä palkittu kulttuuritalo on revitty palasiksi.

  - Se oli alusta pitäen purkutuomion saanut talo. Keltainen talo edusti minulle enemmänkin tapaa olla yhdessä, tapaa luoda kulttuuria, tapaa tehdä asioita - nämä tavat eivät ole sidottuja tiettyihin seiniin, toteaa Maria.

  Mara Balls julkaisee toisen pitkäsoittonsa Elävä Kivi. Sen levynjulkistamisjuhlaa vietetään Tampereella Planetaariossa.

  - Olisin halunnut järjestää levynjulkkarit avaruudessa, mutta meillä ei ollut rahaa rakettibensaan, naurahtaa Mara.

  Matti Ylönen haastatteli.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

 • "Kotini on linnani" sanonta tarkoittaa asumisen ja asunnon kalleuden lisäksi myös sitä, että koti on pyhä paikka. Niin pyhä ja kallis, että sinne ei hevin edes sisustussuunnittelijoitakaan lasketa sisään. Mitäpä jos kerrankin käyttäisi ammattilaisen apua? Mitä vanhan talon keittiöremontissa tulisi ottaa huomioon? Onko valaistuksella väliä? Anu Packalén ja sisustusuunnittelija Krista Dorn-Lamminen tarttuvat toimeen.

 • Etelä-Aasian tutkimusta opiskeleva Maria Kornienko on juuri palannut Intian New Delhistä, missä hän oli työharjoittelussa puoli vuotta. YLE Puheessa kuullaan Marian päivästä aamun työmatkasta riksalla yön pikkutunneille asti. Miltä Intia näyttää Marian silmin? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Rugbyn juuret ovat samassa paikassa kuin monen muun lajin eli Euroopassa harrastetuissa erilaisissa peleissä, joissa periaatteena on, että pallo pistetään vastustajan maaliin. Perusperiaate on yksinkertainen: koskettamalla pallolla maata vastustajan maalialueelle tehdään maali. Soikean pallon liikeratoja selventää Helsinki Warriorsin ja Suomen miesten rugbymaajoukkueen kapteeni Thomas Finell. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä