Tiedeykkönen

Kuinka vaarallista sähkötupakka todella on?

 • 44 min
 • toistaiseksi

Sähkötupakan terveysvaikutuksista kiistellään. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL varoittaa suomalaisia, ettei sähkötupakan vaikutuksista ole vielä riittävää tutkimusta. Onko sähkötupakan haitallisuudesta todisteita? Studiossa on ylilääkäri Antero Heloma. Tiedevartissa Jenni Stammeierin esittelee näkökulmia siihen, minkälaisia vaikutuksia lumipyryillä ja rajuilla myrskyillä on metsissä. Uutta tieteestä paljastaa yllättävää tietoa elokuvien ystäville. Entäpä raskaana olevat naiset - mitä hyötyä heille on koiran omistamisesta? Juontajana Joonas Turunen.

Lähetykset

 • pe 17.2.2012 12.15 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Houkutuksia ja kiusauksia on ollut iät ajat. Turhaakin turhempi Las Vegas huumeineen ja pelikasinoineen on monelle viihteen ja seikkailun täyttymys. Huumeet ja pelihimo koituvat kuitenkin lopulta monen kohtaloksi. Onneksi ihminen voi oppia hallitsemaan himojaan ja kiusauksiaan.

  Keskustelemassa ovat uskontotieteen professori Rene Gothoni Helsingin yliopistosta, tieteen ja teknologian tutkimuksen professori Kalle Michelsen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta ja tiedekirjojen kääntäjä ja kustantaja Kimmo Pietiläinen Terra Cognitasta. Toimittaja on Sisko Loikkanen.

 • Helsingin yliopiston Tvärminnen eläintieteellisen aseman meriekologian professori Alf Norkko sukeltaa tutkijoidensa kanssa Suomenlahdessa. He tutkivat Itämeren tilaa ja yrittävät hahmottaa sen tulevaisuutta, sillä ilmaston muuttuessa meri on suurten muutosten edessä. Itämeri on lämpenemässä, happamoitumassa ja makeutumassa. Lisääntyvien sateiden ja siten meriveden makeutumisen takia Itämeri ei tämän vuosisadan lopulla oikeastaan enää olekaan meri. Se on pikemminkin Itäjärvi. Toimittaja Pasi Toiviainen

 • Tiedekesässä professorit Kalle Michelsen ja Rene Gothoni sekä tiedekirjojen kääntäjä/kustantaja Kimmo Pietiläinen keskustelevat sivistyksen katoamisesta. Ohjelma on uusintaa huhtikuulta. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

 • Itämeren heinäkuun Tiedeykkönen: Terveisiä jätevedenputsarilta!

  Puhdistettu jätevesi ei ole puhdasta. Jätevedenpuhdistuslaitoksilta Itämereen laskettava seos tuo rehevöittävien ravinteiden lisäksi lääkkeitä ja huumeita, raskasmetalleja, hormonihäiritsijöitä sekä EU:ssa kiellettyjä tekstiilien suoja- ja palonestoaineita.

  Kiellettyjä haitallisia aineita viemäriin päätyy ainakin EU:n ulkopuolelta tuoduista tekstiileistä ja kosmetiikasta. Tutkimatta on, mitä haitallisia kemikaaleja me käytämme esimerkiksi kosmetiikassa tai pesu-ja puhdistusaineissa tai EU:n ulkopuolelta tuoduissa tekstiileissä. Toimittaja on Leena Mattila.

 • Professorit Rene Gothoni ja Kalle Michelsen sekä kustantaja ja kääntäjä Kimmo Pietiläinen keskustelevat aiheesta Löytämisen ilo. Mistä löytämisen iloa syntyy? Toimittajana on Sisko Loikkanen. Ohjelma on uusintaa vuodelta 2003.

 • Kauppalaivat eivät saa liikkua Itämeren alueella summittain vaan kaistoilla, samaan tyyliin kuin autot kulkevat moottoritiellä. Meriliikenteessä puhutaan reittijakojärjestelmästä.

  Suomessa Liikennevirasto vastaa meriliikenteen ohjauksesta. Helsingin Katajanokan ohjausyksikössä alusliikenneohjaajat tarkkailevat valppaasti laivojen liikkumista tietokoneen kuvaruudulta. Laivat ilmoittautuvat kun ne saapuvat kyseisen alusliikennepalvelun alueelle.

  Haastateltavana ovat meriliikenteen ohjausyksikön päällikkö Thomas Erlund ja alusliikenneohjaajat Päivi Suutari ja Anne Nuutinen.

  Toimittajana on Sisko Loikkanen.

 • Professori Rene Gothoni Helsingin yliopistosta ja professori Kalle Michelsen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta pohtivat luovan prosessin olemusta. He pohtivat myös oman aikamme haasteita. Millaisiin kysymyksiin tarvitaan luovuutta juuri tällä hetkellä? Toimittajana Sisko Loikkanen.

 • Itämeren heinäkuun Tiedeykkösessä selvitetään, miten meriarkeologit tutkivat Itämeren hylkyjä ja jäljitetään hylkyhavaintoa Helsingin vesillä, Seurasaaren edustalla. Örön linnakesaari avautui matkailijoille - millainen on saaren tykistön historia ja miksi luonto on Örössä ainutlaatuinen?

  Haastateltavina ovat Museoviraston meriarkeologit Minna Leino, Riikka Alvik, hylyn jäljillä myös Päivi Jantunen ja Tuomas Mäkinen. Örön saaren historiaa ja luonnon monimuotoisuutta avaavat tutkija Mikko Meronen ja projektipäällikkö Joukö Högmander.

  Toimittajina ovat Emilia Cronvall ja Jari Vaara.

 • Ihminen ja muut apinat ovat uteliaita ja kokeilunhaluisia. Kädelliset keksivät uusia konsteja selvita milloin mistäkin tilanteesta, ja kun uutuus on hyväksi havaittu se kannattaa opettaa myös jälkikasvulle.

  Kädellisillä, muillakin kuin ihmisellä, on erilaisia kulttuureja ja selviytymistapoja. Tiedekahvilassa pohditaan ihmisen ja muiden kädellisten eroja sekä yhtäläisyyksiä.

  Haastateltavana Korkeasaaren entinen johtaja Seppo Turunen

  Ohjelma on uusinta vuodelta 2004

 • Suomen itsenäisyyyden juhlavuoden kunniaksi laukaistaan täällä rakennettu satelliitti kiertämään maapalloa. Tarkoitus on, että kaikki suomalaiset voisivat saada avaruuskokemuksen satelliitin kuvaamien kuvien ja äänien kautta. Vantaan Jokiniemessä tavallisetkin ihmiset pääsevät arkeologisille kaivauksille ja tekemään päiväksi tiedettä.
  Toimittajat Milla Kontkanen, Maija Kaipainen ja Jussi Nygren.

 • Maa- ja metsätaloustieteen tohtori Seija Mäkinen muistelee Suomen ainoaa tieteen nobelistia, Artturi Ilmari Virtasta, joka palkittiin kemian Nobelin palkinnolla 70 vuotta sitten vuonna 1945. Seija Mäkinen teki väitöskirjansa fistulalehmän parissa A.I. Virtasen ohjauksessa Biokemiallisessa tutkimuslaitoksessa. Seija Mäkistä haastattelee Sisko Loikkanen. Ohjelma on uusintaa vuodelta 2011.

Näytä lisää

Klipit

 • Koneen historia. Kone Oy täytti 100 vuotta vuonna 2010. Professori Kalle Michelsen on kirjoittanut yrityksen satavuotisesta historiasta kirjan, jossa yrityksen historiaa peilataan yhteiskunnan muutoksien pohjalta. Kalle Michelseniä haastattelee Sisko Loikkanen.

 • Suomalaistutkijat työskentelevät parhaillaan Aboa-tutkimusasemalla Etelämantereella. Millaisia ovat tutkijoiden päivittäiset rutiinit? Minkälaista tutkimusta napapiirin eristyksessä tehdään? Toimittaja Sisko Loikkanen.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä