Radio Suomi Jyväskylä

Ritva-Sofia Lintu herätti kalevalaiset naiset

 • 10 min
 • toistaiseksi

Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

Lähetykset

 • ti 28.2.2012 11.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Pauli Sulkula on kohta 90-vuotias mies, joka aloitti hiihtokilpailut Multian Jyskeessä 10 vuoden ikäisenä. 50-luvulla tuli kilpailtua Veikko Hakulisenkin kanssa ja sittemmin veri veti hiihtojaostoihin ja vuosikymmeniksi monen keskisuomalaisen hiihtoseuran voimahahmoksi. Muutama paha hiihto-onnettomuuskin on sattunut vuosien varrelle ja lääkareiden mukaan mies olisi kuollut ilman rautaista kuntoa. Sulkulalle on kirkastunut, että liikkuminen on avain hyvään ja pitkään elämään. Jos jää kahdeksikin viikoksi sohvalle, kunto alkaa heti hiipua. Mikko Maasola haastattelee Keski-Suomen Mister Hiihtoa.

 • Terveystuotteita, meikkejä, kahvia, kynttilöitä, vaatteita. Verkostomarkkinointi houkuttelee koko ajan uusia yrittäjiä. Hyvien ystävien tiimi, melko kevyt rahallinen sijoitus ja mahdollisuus edetä omassa aikataulussa ovat asioita, jotka saavat lähtemään mukaan verkostoon. Esimerkiksi aloe vera -tuotteita ja laihdutusohjelmia markkinoivan Foreverin liiketoimintamalli kasvattaa suosiotaan. Yrityksellä on jo miljoonia itsenäisiä jälleenmyyjiä ympäri maailmaa. Riika Raitio vieraili Forever-illassa Jyväskylän Korpilahdella Riina Flinkmanin kotona. Iltaan osallistuivat myös Tiina Jokinen, Päivi Elfengren, Hanna Ekblom, Henni Porkkala, Jenni Vihijärvi ja Anna Koikkalainen.

 • Karjalanpiirakka on suomalaisille rakas perinneruoka. Piirakan arvostus näkyy myös hiljattain ratkenneessa kansallisruokakilpailussa. Karjalanpiirakka sijoittui mittelössä kolmanneksi heti ruisleivän ja karjalanpaistin jälkeen. Piirakoiden tai piiraiden, kuten osa niitä kutsuu, tekotaitoja on saatu siirrettyä myös nuoremmille polville. Salla Syvänen pääsi opettelemaan perinneherkun monivaiheista ja kädentaitoja vaativaa valmistusta Petäjävedelle piirakkamestari Marja Kapasen ja hänen miniänsä Merja Kapasen luo.

 • TEHDASPUHDAS, PUUTERITON on Marko Kämäräisen uusi sooloesitys. Kertakäyttökumihanskoista löytynyt sanapari siivitti ajatuksiin pohjimmiltaan viattomasta ja puhtaasta ihmisestä. Sellaisia me olemme, vaikka aika kerryttää kuonaa olemukseemme. Jyväskylän Huoneteatterin näyttämöllä yli tunnin stand up -show mahdollistaa koomikolle normaalia pitemmät tarinat ja hitaammat suvantopaikat. Missä mennään? Ja saako Trumpista oikeasti huumoria? Mikko Maasola haastattelee.

 • Tiistaina kuultiin Päivän persoonana Konneveden kirkkoherraa Olavi Virtasta. Hän kertoo, että on papin poikana kirkossa syntynyt ja kirkossa kasvanut. Riika Raitio tapasi papin, joka on jakanut mielipiteitä muun muassa tuomalla kirkkoon kirvesmessua ja rock-musiikkia. Virtanen kertoo haastattelussa muun muassa siitä, millaista on tehdä töitä yhden papin seurakunnassa ja kohdata muun muassa poismennyttä surevaa hautajaisväkeä.

  Hänen mukaansa se keskeinen asia on papille pystyä antamaan aidosti aikaa itse kullekin tarvitsevalle seurakuntalaisille niin elämän iloissa kuin suruissa. Vanhempiaan hän kiittää siitä, että nämä toivat lapsilleen todellisuuden peittelemättömänä - tämä asenne on kantanut myöhemmin. Ensi alkuun Konneveden kirkossa kuuluu vihellys.

 • Jani Kokko valmistelee väitöskirjaa USA:n presidenttien retoriikasta. Trumpin ensimmäinen kuukausi on ollut Twitterissä sotaa perinteisiä medioita vastaan ja toisaalta yhtä kiihkeitä tunteenilmaisuja kuin ennen valtionpäämiesrooliakin. Mihin Trumpin kiivas ja hämmentävä retoriikka johtaa? Mikko Maasola haastattelee.

 • Kulunut talvi on ollut teiden kunnossapidon kannalta haastava. Erityisesti liukkaudentorjunta on teettänyt töitä. Keski-Suomessa muun muassa Saarijärvi-Kannonkoski välin, seututie 648:n kunto on huolestuttanut tienkäyttäjiä. Tie on ollut heidän mukaansa usein jäinen, todella raiteinen ja hiekoittamaton.

  Kunnossapitoyksikön aluevastaava Satu Pekkanen Keski-Suomen ELY-keskuksesta kertoo, että Kannonkoskentie kuuluu talvihoitoluokkaan II. Liukkaudentorjunta hoidetaan tieosuudella pääosin karhentamalla polanne ja tarvittaessa pistehiekoittamalla. Linjahiekoitus tehdään ainoastaan kaikkein ongelmallisimmilla keleillä. Vaikeissa säätilanteissa, esimerkiksi sään äkillisesti lauhtuessa tai heti lumisateiden jälkeen liikenteeltä edellytetään varovaisuutta.

  Kunnossapidon vastaavat muistuttavat myös, että alemmilla hoitoluokilla II ja III on pitkät toimenpideajat. Hoitoluokassa II tien pinta on pääosin polannepintainen ja polanne voi olla osittain urautunut. Risteysalueet, mäet ja kaarteet hiekoitetaan niin, että normaali liikkuminen on turvallista. Tie 648 on kuulemma tarkastettu viimeksi viime viikolla ja väylän on todettu olevan laatuvaatimusten mukaisessa kunnossa.

  Radio Suomen aamulähetyksessä tutkailtiin Kannonkoskentien kuntoa maanantaina 20. helmikuuta. Jussi Lindroosin jututettavana oli päivittäin reilun 35 kilometrin työmatkaa Kannonkoski-Saarijärvi välillä ajava Irmeli Karjalainen.

 • Jyväskylän Talvi on perinteikäs työväen kulttuuritapahtuma. Välillä meni toistakymmentä vuotta ilman Talveakin, mutta vuonna 2012 tapahtuma heräsi uudestaan henkiin. Uuden Jyväskylän Talven alkuperäisjärjestäjiin kuuluva kirjallisuustoimittaja Jani Tanskanen näkee tapahtuman tärkeänä keskustelufoorumina. Tänäkin vuonna kolmen päivän aikana keskustellaan ainakin sodasta ja rauhasta, kenellä on oikeus tulla toimeen työllään ja vaihtoehtokulttuureista. Mikko Maasola haastattelee.

 • Suomalaiset pitävät vieraiden ihmisten huomioimista tärkeänä, mutta jopa noin 65 prosenttia kokee, ettei kontaktia vieraisiin oteta riittävästi. Asia käy ilmi Punaisen Ristin hiljattain teettämästä tutkimuksesta. Tammikuussa 2017 tehtyyn kyselyyn vastasi 1005 15-79-vuotiasta henkilöä. Kyselystä käy myös ilmi, että yli 90 prosenttia uskoo yksinäisyyttä voitavan vähentää juttelemalla kanssaihmisille ja huomioidaan heitä. Huomioiminen, joka ilahduttaa voi olla hyvinkin yksinkertaista. Tästä saatiin elävä esimerkki ihan tavallisena tiistaina Suolahdesta. Radio Suomen iltapäivälähetykseen soitti yli 80-vuotias nainen, joka kertoi, että koululaispojan yllättävä pyyntö oli päivän kohokohta. Heli Kaski haastatteli.

 • Jussi Lehmusveden unelma kustantajan julkaisemasta romaanista syntyi jo 90-luvulla Vakiopaine-baarin pöydässä risupartaista miestä katsellessa. Työ journalistina, nykyisin Helsingin sanomien kulttuuritoimittajana, ei lakaissut isoa haavetta mielestä. Esikoisromaani Vainikkala on huuruinen kuvaus sanojen täyttämästä maailmasta ja äkkiväärästä rock-elämästä. Kirjan hahmoihin ovat antaneet mausteensa oikeasta elämästä niin Radiopuhelimet-yhtyeen muusikot kuin Juha Hurmekin. Teos on kirjoittajan mukaan jäähyväiset nuoruudelle. Mikko Maasola haastattelee.

 • Nyrkkeilijä Tarmo Uusivirta kulki pitkän matkan Säynätsalon köyhistä oloista Euroopan mestariksi. Maailma osoittautui liian kovaksi herkälle miehelle. Elämä päättyi oman käden kautta 1999 vain 42-vuotiaana. Nyrkkeilijänä mies oli poikkeuksellinen lahjakkuus ja nyt hän on saanut vihdoin elämäkertakirjankin. Kirjoittaja Simo Rantalainen Mikko Maasolan haastattelussa.

 • Jämsäläinen Ulla Pajala sanoo olevansa "kenkäkaupan takahuoneessa kasvanut". Hän on miehensä ja lastensa kanssa jatkanut vuonna 1969 vanhempiensa Keijo ja Liisa Pajalan perustamaa perheyritystä. Ullan suurin onni on edelleen löytää sopivat kengät, jotka saavat asiakkaan silmät loistamaan. Riika Raitio piipahti Ullan vieraana, sai ainakin pari kosteaa pusua ja hullaantui hieman itsekin runsautta, kuoseja ja värejä uhkuvassa kenkäparatiisissa päivän persoonan Ullan opastamana. Keskustelu polveili kengissä, kaupassa ja elämässä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Joulupukin veljien pukkimarssi hidasti tietoisesti liikennettä Nelostiellä tiistaina puoliltapäivin. Pukinveljet marssivat kiireettömän joulun ja liikenneturvallisuuden puolesta jo kymmenettä kertaa. Punanutut ottivat tällä kertaa kantaa myös hallituksen säästöpolitiikkaan ja ilmastomuutokseen.

  Pukkiveli Jeremias ei ollut moksiskaan, vaikka lunta ei näkynyt missään matkan varrella. Joulumielihän ei ole koskaan säästä kiinni.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä