Yle Perämeri

Ilkka Marttala singahti vihdoin soittolistoille

 • 9 min
 • toistaiseksi

Yksi levytetty musiikkikappale saattaa mullistaa pitkänlinjan muusikon elämän kertaheitolla - tai ainakin muuttaa jopa tulevaisuuden suunnitelmia. Keminmaalainen yrittäjä ja muusikko Ilkka Marttala pääsi kokemaan levyttämänsä Tumma joki -nimisen kappaleen myötä levylistalaulajan hetkellistä suosiota. Juha Peltoperä otti Ilkan juttusille. [KMI 180412 Ilkka Marttala LEIKATTU AAMUSTA, 00:09:47]

Lähetykset

 • ke 18.4.2012 16.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Kävelykadun sileät kiveykset näyttävät esteetömiltä ja helpoilta liikkua. Liian usein suunnittelijat eivät kuitenkaan osaa ottaa huomioon esteettömyyttä haittaavia pikkuseikkoja, kuten sadevesikouruja ja kiveysten reunojen viistämisiä. Toimittajamme Riikka Rautiainen testasi, kuinka sujuu kulku pyörätuolilla Kemin keskustassa

 • Joskus aprillipila voi onnistua vähän liiankin hyvin eli se lähtee niin sanotusti lapasesta. Vuonna 1985 Lapin radion Kemin toimitus raportoi täältä Ruotsin rajalta, että Systembolagetista myydään viinaa vain kruunuilla ulos ja suomalaisille ei myydä lainkaan. Se on totinen paikka, kun suomalaisille viinasta vitsiä väännetään ja sehän meni täydestä koko valtakunnassa. Ihmekös tuo, kun varsin uskottavalta kuulosti nuori Eero Säily ja Systembolagetin Maj-Britt Pekaksi tekeytynyt, tuolloin radion henkilökuntaan kuulunut Raili Tikkanen.

 • Torniolainen Merja Ruth vaikuttaa tätä nykyä uudessa TeatteriRajassa, jonka esitykset eivät isoja tiloja kaipaa. Viimeisin Ruthin ohjaama ja käsikirjoittama esitys saatiin rakennettua esimerkiksi ravintolan tiloihin ja harjoituksia vedettiin talven mittaan ihmisten olohuoneissa. Tilakysymys onkin Merjan mielestä akuutti erityisesti nuorten kulttuurin tekemisessä. Kati Siponmaa lähti Merjan kanssa kävelyttämään koiria ja päätyi istuskelemaan Tornion juna-asemalle, joka on Merjalle erityisen mieluisa paikka...

 • Grooving High Allstars ja Lipsaset kohtasivat lauantaina Bilebändi 2012 -kisan finaalissa. GHA taipui niukasti kakkoseksi kahden prosentin erolla ja voittoa Tampereen Tohlopissa juhli Lipsaset-yhtye. Yle Perämeren toimittaja Risto Koskinen jututti muun muassa yhtyeiden keulahahmoja paikan päällä, heti finaalin jälkeen.

 • Merilapin bailukone Grooving High Allstars kisaa Bilebändi 2012 -kisan finaalissa lauantaina Tampereella. Solisti Mikko Koivulehdon kuskaama Groovaribussi starttasi Kemistä hyvissä ajoin ja matkalle halki Suomen lähti mukaan myös reportterimme Risto Koskinen. Juha Peltoperä kilautti kavereille tien päälle.

 • Yksi levytetty musiikkikappale saattaa mullistaa pitkänlinjan muusikon elämän kertaheitolla - tai ainakin muuttaa jopa tulevaisuuden suunnitelmia. Keminmaalainen yrittäjä ja muusikko Ilkka Marttala pääsi kokemaan levyttämänsä Tumma joki -nimisen kappaleen myötä levylistalaulajan hetkellistä suosiota. Juha Peltoperä otti Ilkan juttusille. [KMI 180412 Ilkka Marttala LEIKATTU AAMUSTA, 00:09:47]

 • TV Kakkosen Bilebändi 2012 -kilpailu on edennyt semifinaalivaiheeseen. Toisiaan suohon laulavat porilainen Remix ja Meri-Lapista ponnistava Grooving High Allstars. Viimeksi mainitun toinen laulusolisti, se karvaisempi kävi semifinaalin aattona Yle Perämeren vieraana. Mikko Koivulehto on Risto Koskisen haastateltavana.

 • Suomen ainoa lapland-balkanilaisyhtye Jaakko Laitinen & Väärä raha tekee musiikkia jarruttelematta. Yhtye on parhaimmillaan livetilanteissa, joissa rytmikäs lappilaisvaikutteinen mustalaismusiikki pääsee oikeuksiinsa. Lappilaisten soittajien muodostama yhtye julkaisi hiljattain toisen albuminsa ja kiitosta on sadellut - kuten esikoisestakin. Laulaja Jaakko Laitinen ja hanuristi Marko Roininen Laura Holapan haastattelussa.

 • Indonesian rannikkoa ovat keskiviikkona vavisuttaneet voimakkaat maanjäristykset. Myös tsunamivaarasta on varoitettu. Yle Perämeren toimittaja Eero Säily tavoitti Phuketista torniolaisen Josefiina Taramaan, joka varmuuden vuoksi kiipesi turvaan läheiselle vuorelle.

 • Kemiläinen Seppälän perhe on omistautunut nuorinta myöten jalkapallolle. Äitiä, isää ja tyttäriä yhdistää sama palloiluharrastus, mikä takaa ainakin sen, ettei tässä perheessä taistella liikkumisen tärkeydestä - tai kaukosäätimen herruudesta silloin, kun tv:ssä näytetään jalkapalloa. Perheen isä Jarkko Seppälä kävi Laura Holapan jututettavana.

 • Keminmaassa on puitu kevään ajan valtakunnallisessakin mittakaavassa hyvin harvinaista taloussotkua. Keminmaan kunnan teknisen toimen eli teknisen lautakunnan rahankäyttö karkasi pahoin käsistä viime vuonna. Määrärahat ylittyivät useilla sadoilla tuhansilla euroilla ja vastuullisen johtavan virkamiehen, nyt jo virastaan irtisanoutuneen kunnaninsinöörin Pekka Latvalan tili- ja vastuuvapaus ratkaistaan valtuustossa kesäkuussa. Toimittajana on Tiina Rantamartti.

 • Torniolainen, upeaääninen jazzlaulaja Nina Höynälä laulaa ja tekee musiikkia sydämestään. Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Höynälä tekee bändinsä kanssa kesällä levyn, joka sisältää lahjakkaan naisen itse säveltämää musiikkia.

Näytä lisää

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kemi-Oulu -välin liikenteestä suuri osa on työmatkaliikennettä. Riskiohituksia ja läheltä piti -tilanteita näkyy reitillä päivittän.

 • Kartonkilastissa ollut rekan perävaunu kaatui ojaan Kemissä 20.5. Pelastuslaitos nosti rekan ojasta ja raivasi onnettomuuspaikan.

 • Kemiläinen Juha Rimpiläinen on lappilainen BASE-hyppääjä. Sveitsin Lauterbrunnenissa yksi hypyistä oli jäädä viimeiseksi - varjo aukesi vain sekunnin osia ennen kuin olisi ollut liian myöhäistä.

 • Toimintakeskus Takitsun nuoret pääsevät kuvaamaan taivaalta käsin kauko-ohjattavilla helikoptereilla.

 • Kemiläisen perheen naisväen hevosharrastus tarttui vähitellen myös perheen isään. Alunperin Miska Sillanpää oli mukana tallireissuilla vain autokuskina, mutta hevoshieroja hänestä tuli vähän kuin sattumalta.

 • Hupenevat Perämeren jäät keräävät karvanvaihtoa tekeviä hyljeparvia lekottelemaan auringossa. Simon edustalla sulavalla jääkannella makoili satoja tai tuhansia itämerennorppia.

 • Vuonna 2000 Torniosta alkanut perinne loppuu pohjoisessa Lapin ammattikorkeakoulun viestinnän koulutuksen lakkauttamisen myötä. Torstaina käynnistynyt, Tornion viimeinen Radiofestivaali on tarkoitus vetää loppuun asti kunnialla.

 • Meänkielellä ja peräpohjolan murteella käytävä keskustelu Facebookin ryhmässä "Vistot nakut ja kolot knapsut" on palkittu vuoden murretekona. Kati Siponmaan haastattelussa ryhmän perustaja Katriina Pietilä-Juntura ja Tuula Liisanantti hersyttelivät muun muassa Ruotsin kunginasperheestä, joka on yksi ryhmän vakiokeskusteluaiheista.

 • Torniossa Kaakamossa on tapahtunut tasoristeysonnettomuus, jossa taksi on jäänyt junan alle.

 • Muodostelmaluistelun suosio kasvaa pohjoisessa.

 • Yle Perämeri koosti videoksi sekä liikkuvaa että stillkuvaa kaikista Kemin 20 lumilinnasta. Tyyli ja teema - jopa paikkakin - ovat vaihdelleet, mutta joka talvi linna on kaupunkiin rakennettu.

 • Kemiin on juuri valmistunut 20. lumilinna. Ulla Kaukoniemellä on pakastimessaan muisto jokaisesta linnasta.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä