Yle Perämeri

Ilkka Marttala singahti vihdoin soittolistoille

 • 9 min
 • toistaiseksi

Yksi levytetty musiikkikappale saattaa mullistaa pitkänlinjan muusikon elämän kertaheitolla - tai ainakin muuttaa jopa tulevaisuuden suunnitelmia. Keminmaalainen yrittäjä ja muusikko Ilkka Marttala pääsi kokemaan levyttämänsä Tumma joki -nimisen kappaleen myötä levylistalaulajan hetkellistä suosiota. Juha Peltoperä otti Ilkan juttusille. [KMI 180412 Ilkka Marttala LEIKATTU AAMUSTA, 00:09:47]

Lähetykset

 • ke 18.4.2012 16.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Kävelykadun sileät kiveykset näyttävät esteetömiltä ja helpoilta liikkua. Liian usein suunnittelijat eivät kuitenkaan osaa ottaa huomioon esteettömyyttä haittaavia pikkuseikkoja, kuten sadevesikouruja ja kiveysten reunojen viistämisiä. Toimittajamme Riikka Rautiainen testasi, kuinka sujuu kulku pyörätuolilla Kemin keskustassa

 • Joskus aprillipila voi onnistua vähän liiankin hyvin eli se lähtee niin sanotusti lapasesta. Vuonna 1985 Lapin radion Kemin toimitus raportoi täältä Ruotsin rajalta, että Systembolagetista myydään viinaa vain kruunuilla ulos ja suomalaisille ei myydä lainkaan. Se on totinen paikka, kun suomalaisille viinasta vitsiä väännetään ja sehän meni täydestä koko valtakunnassa. Ihmekös tuo, kun varsin uskottavalta kuulosti nuori Eero Säily ja Systembolagetin Maj-Britt Pekaksi tekeytynyt, tuolloin radion henkilökuntaan kuulunut Raili Tikkanen.

 • Torniolainen Merja Ruth vaikuttaa tätä nykyä uudessa TeatteriRajassa, jonka esitykset eivät isoja tiloja kaipaa. Viimeisin Ruthin ohjaama ja käsikirjoittama esitys saatiin rakennettua esimerkiksi ravintolan tiloihin ja harjoituksia vedettiin talven mittaan ihmisten olohuoneissa. Tilakysymys onkin Merjan mielestä akuutti erityisesti nuorten kulttuurin tekemisessä. Kati Siponmaa lähti Merjan kanssa kävelyttämään koiria ja päätyi istuskelemaan Tornion juna-asemalle, joka on Merjalle erityisen mieluisa paikka...

 • Grooving High Allstars ja Lipsaset kohtasivat lauantaina Bilebändi 2012 -kisan finaalissa. GHA taipui niukasti kakkoseksi kahden prosentin erolla ja voittoa Tampereen Tohlopissa juhli Lipsaset-yhtye. Yle Perämeren toimittaja Risto Koskinen jututti muun muassa yhtyeiden keulahahmoja paikan päällä, heti finaalin jälkeen.

 • Merilapin bailukone Grooving High Allstars kisaa Bilebändi 2012 -kisan finaalissa lauantaina Tampereella. Solisti Mikko Koivulehdon kuskaama Groovaribussi starttasi Kemistä hyvissä ajoin ja matkalle halki Suomen lähti mukaan myös reportterimme Risto Koskinen. Juha Peltoperä kilautti kavereille tien päälle.

 • Yksi levytetty musiikkikappale saattaa mullistaa pitkänlinjan muusikon elämän kertaheitolla - tai ainakin muuttaa jopa tulevaisuuden suunnitelmia. Keminmaalainen yrittäjä ja muusikko Ilkka Marttala pääsi kokemaan levyttämänsä Tumma joki -nimisen kappaleen myötä levylistalaulajan hetkellistä suosiota. Juha Peltoperä otti Ilkan juttusille. [KMI 180412 Ilkka Marttala LEIKATTU AAMUSTA, 00:09:47]

 • TV Kakkosen Bilebändi 2012 -kilpailu on edennyt semifinaalivaiheeseen. Toisiaan suohon laulavat porilainen Remix ja Meri-Lapista ponnistava Grooving High Allstars. Viimeksi mainitun toinen laulusolisti, se karvaisempi kävi semifinaalin aattona Yle Perämeren vieraana. Mikko Koivulehto on Risto Koskisen haastateltavana.

 • Suomen ainoa lapland-balkanilaisyhtye Jaakko Laitinen & Väärä raha tekee musiikkia jarruttelematta. Yhtye on parhaimmillaan livetilanteissa, joissa rytmikäs lappilaisvaikutteinen mustalaismusiikki pääsee oikeuksiinsa. Lappilaisten soittajien muodostama yhtye julkaisi hiljattain toisen albuminsa ja kiitosta on sadellut - kuten esikoisestakin. Laulaja Jaakko Laitinen ja hanuristi Marko Roininen Laura Holapan haastattelussa.

 • Indonesian rannikkoa ovat keskiviikkona vavisuttaneet voimakkaat maanjäristykset. Myös tsunamivaarasta on varoitettu. Yle Perämeren toimittaja Eero Säily tavoitti Phuketista torniolaisen Josefiina Taramaan, joka varmuuden vuoksi kiipesi turvaan läheiselle vuorelle.

 • Kemiläinen Seppälän perhe on omistautunut nuorinta myöten jalkapallolle. Äitiä, isää ja tyttäriä yhdistää sama palloiluharrastus, mikä takaa ainakin sen, ettei tässä perheessä taistella liikkumisen tärkeydestä - tai kaukosäätimen herruudesta silloin, kun tv:ssä näytetään jalkapalloa. Perheen isä Jarkko Seppälä kävi Laura Holapan jututettavana.

 • Keminmaassa on puitu kevään ajan valtakunnallisessakin mittakaavassa hyvin harvinaista taloussotkua. Keminmaan kunnan teknisen toimen eli teknisen lautakunnan rahankäyttö karkasi pahoin käsistä viime vuonna. Määrärahat ylittyivät useilla sadoilla tuhansilla euroilla ja vastuullisen johtavan virkamiehen, nyt jo virastaan irtisanoutuneen kunnaninsinöörin Pekka Latvalan tili- ja vastuuvapaus ratkaistaan valtuustossa kesäkuussa. Toimittajana on Tiina Rantamartti.

 • Torniolainen, upeaääninen jazzlaulaja Nina Höynälä laulaa ja tekee musiikkia sydämestään. Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Höynälä tekee bändinsä kanssa kesällä levyn, joka sisältää lahjakkaan naisen itse säveltämää musiikkia.

Näytä lisää

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kemiläisen Marko Järvisen suomenpystykorva Pena on aloittanut treenaamisen metsästyskautta varten jo toukokuussa.

 • Kemiläinen Pietari Partanen on tuunannut itselleen skootterin joka kulkee parhaimmillaan yli 120 kilometriä tunnissa. 200 metrin kiihdytyksessä skootteri jätättää Partasen Bemarinkin.

 • Heinäseipäät koristavat enää harvoja peltoja. Moni muistaa lapsuuden kesät heinäpelloilta, mutta nuoremmat eivät välttämättä tiedä, mikä on heinäseiväs tai mitä teki tikkutyttö. Kokenut hevosmies Esa Helaakoski pitää perinnettä yllä Tornionjoen rannalla Ylitorniolla. Helaakoski näytti myös toimittaja Minna Aulalle heinänteon salaisuudet.

 • Perinteisen varrassiian valmistus on aikaa vievää käsityötä. Tornionjoen rannalla Kukkolankoskella varrassiikaa on valmistettu vuosisatojen ajan.

 • Tervolan ja Rovaniemen rajalla sijaitseva Pisavaaran luonnonpuisto on yksi Euroopan tarkimmin varjelluista. Sinne ei ole tavallisella tallaajalla mitään asiaa ilman erityislupaa. Tutkijoille hakkuilta vuosisadoiksi välttynyt erämaa on korvaamaton aarreaitta.

 • Kemin sisäsatamassa raikui lauantaina lässytys ja nauru, kun Satamakaffila Nuotassa järjestettiin koiralle lässytyksen MM-kilpailut.

  Kilpailu käytiin kolmessa kategoriassa, alle 15-vuotiaat, naiset ja miehet. Tiukan kamppailun jälkeen tuomaristo päätyi valitsemaan voittajat: alle 15-vuotiaiden sarjan voiton nappasi Ilmari karvakaveri Moonan kanssa. Naisten sarjassa lässytti voittoon Piia ja Nala. Miesten sarjassa voiton vei Timo ja hänen koiransa Saaga.

 • Metsähallituksen suojelubiologi Marko Sievänen esittelee Perämeren kansallispuiston Selkä-Sarven saaressa kehiteltyä innovaatiota käyttää katajahaketta polun katteena pitkospuiden asemesta. Marko lienee katsellut BBC:n luontodokumentteja, sillä oikea roolitus löytyi heti...

 • Torniolainen lintuharrastaja Matti Suopajärvi on kokenut pöllöjen rengastaja. Hän tietää, että lapinpöllön pesälle ei ole asiaa ilman kypärää. Terävät kynnet pystyvät nahkatakin läpikin, joten pöllönpoikasia "kihlatessa" on paras olla tarkkana.

 • Kemin Takajärven joutsenperhe on monille kaupunkilaisille tuttu ja rakas. Varhain tiistaiaamuna pesue aloitti matkansa kohti merta kymmenien kaupunkilaisten huolehtivien katseiden alla.

 • Lumilautaonnettomuudessa halvaantuminen ei ole estänyt Ulla Ylikoskea saavuttamasta vuosikausien unelmaansa. Sinnikäs työ, kekseliäisyys ja ennakkoluuloista piittaamattomuus palkitaan, kun Ulla pääsee liikenteeseen itse rakentamallaan moottoripyörällä.

 • Tornionjokivarressakin eletään suoranaista häähuumaa Ruotsin kuninkaallisten häiden aikaan. Hovin tekemisiä vahtii kaksi väylänvartista rojalti- eli kuninkaallisvastaavaa, jotka miltei kokevat olevansa osa kuningasperhettä. Rooli on vienyt Raija-Liisan ja Helenan mukanaan niin täysin, että tarinointi saattaa välillä karata jopa fantasian puolelle. Rojaltivastaavia haastattelee Pirkko Kukko-Liedes.

 • Kauko Mäkivuoti suoritti mustan vyön judossa kesäkuun alussa, 77-vuotiaana. Tiettävästi Suomen vanhin mustan vyön judoka hallitsee katame no katan, eli hallintaotteet tatamilla.

Näytä lisää

Muualla Yle.fi:ssä