Aristoteleen kantapää

Voi aikoja, voi tappoja!

 • 24 min
 • toistaiseksi

Murhaavan heinäkuun kunniaksi Aristoteleen kantapää perehtyy Jerry Cottonien otsikoihin. Pasi Heikuran haastateltavana Cottoneita kääntänyt kirjailija Tapani Bagge. Ohjelma on uusinta kesäkuulta 2010.

Lähetykset

 • ke 4.7.2012 17.20 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Sinivuokko eli Hepatica nobilis ja valkovuokko eli Anemone nemorosa ovat meillä kevään ensimmäisiä kukkia. Hepatica ja anemone? Onko kyse hepatiitista ja anemiasta? Kotimaisten kielten keskuksen Kotuksen sanaston asiantuntija Kirsti Aapala kertoo miten kukat ovat saaneet nimensä.
  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Latina on roomalaiskatolisen kirkon komentokieli. Kirkon avulla latina levisi huomattavasti laajemmalle kuin mihin Rooman valtakunta sitä kykeni viemään. Niin laajalle, että se näkyy lainasanojen muodossa kaikkialla. Ei pelkästään korkeakirkollisissa yhteyksissä vaan myös arjessamme. Pasi Heikuran kanssa lainasanoista keskustelee latinisti, professori Teivas Oksala.
  Ohjelma on toiveuusinta joulukuulta 2012. Sen ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Kaisa Pulakka. Mukana myös viikon sitaatti, sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.

 • Toivo Kärjen syntymästä on tänä vuonna tullut kuluneeksi sata vuotta. Monet sanoittajasuuruudet, kuten Sauvo Puhtila, Reino Helismaa, Juha Vainio ja Vexi Salmi ovat käyneet niin sanottua Kärjen koulua.

  Pasi Heikura kysyy Vexi Salmelta, millaista Toivon Kärjen koulussa oli? Miten tämä tuottelias säveltäjä ja vaikutusvaltainen levy-yhtiön johtaja vaikutti suomalaiseen iskelmälyriikkaan?

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi. Ohjelmassa myös viikon sitaatti, sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.

 • Ylioppilaslakin käyttö levisi Ruotsista Suomeen 170 vuotta sitten. Enää pelkät lakit eivät riitä opiskelijoiden univormuksi. Kaikilla on nykyään haalarit. Mistä tämä villitys on saanut alkunsa? Pasi Heikura kysyy haalariharrastaja Matti Ängöltä, ovatko haalarit vain remuisien juhlien pukukoodin helpottaja vai onko niillä historiansa?

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

  Mukana myös viikon sitaatti, sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.

 • Eduskuntavaalien äänestäjiin pyritään vaikuttamaan monella tavalla. Television vaalitenteissä, radio- ja sanomalehtihaastatteluissa, vaalikoneissa sekä turuilla ja toreilla huomio kiinnittyy paitsi asiasisältöön myös tapaan, jolla ehdokkaat vaaliteemoistaan puhuvat.

  Aristoteleen kantapäässä Pasi Heikura kysyy, miltä eduskuntavaalien kampanjat näyttivät puhekouluttajan ja retoriikan asiantuntijan silmin. Haastateltavana on Kriittisen korkeakoulun Puhekoulun vastuuopettaja Severi Hämäri.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Ville Pekkanen.

  Ohjelmassa myös viikon sitaatti, sitaattivinkki, ja fraasirikos.

 • Suomalainen iskelmä tunnetaan kaihosta ja melankoliasta. Toinen leimallinen piirre suomalaiselle kevyelle musiikille on, että suuri osa menestyvistä laulajistamme on paremminkin sanoittajia eikä niinkään taitavia tulkitsijoita.

  Tämän kertaisessa Aristoteleen kantapäässä Pasi Heikura kysyy populaarimusiikin historioitsija Maarit Niiniluodolta, miten suomalaisen populaarimusiikin sanoitukset ovat kehittyneet ja miksi rakastamme laulujen sanoituksia?

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Ville Pekkanen. Ohjelmassa myös viikon sitaatti, sitaattivinkki, ja fraasirikos.

  Ohjelma on uusinta, joka esitettiin ensimmäisen kerran 5. joulukuuta 2008.

Näytä lisää

Klipit

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä