Ajantasa

Kriisityö Hyvinkäällä

 • 50 min
 • toistaiseksi

Kriisityön mahdollisuuksista keskustelemeassa SPR:n Helsingin turvatalon johtaja Pentti Savolainen, Nuorisotutkimusverkoston erikoistutkija Atte Oksanen, Hyvinkään Seudun Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Bodil Grön. Valvirasta tehty jo toinen tutkintapyyntö, osastopäällikkö Päivi Sillanaukee Sosiaali- ja terveysministeriöstä vastaa. Vaarallisten aineiden onnettomuuksiin varautumista pohtivat Tukesin prosessiturvallisuusryhmän päällikkö Anne-Mari Lähde ja palotarkastaja Kari Telaranta Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksesta. Hannu Reimen kolumnin aiheena on riskinotto ja kilpailu. Juontaja Olli Seuri.

Lähetykset

 • ma 4.6.2012 10.03 • Yle Areena

Jaksot

 • Vaasan seutua kirvelee keskussairaalan leikkaushoitojen karsiminen. Haastateltavien mielestä politiikka on päätöksenteossa ohittanut faktat. RKP:n puoluepäivän haastattelussa kansanedustaja Anders Adlercreutz Kirkkonummelta. Vaaligalleriassa esillä luontoarvot, ruotsin kielen asema ja koulutus. Vaaliasiantuntija Sami Borg arvioi RKP:n valtakunnallisia teemoja.
  Euroopan talousyhteisö täyttää 60 vuotta, miten EU-integraation juuret näkyvät tänään, Teija Tiilikainen ja Kimmo Elo arvioivat.
  Toimittajana Aki Laine

 • Tentissä RKP:n kansanedustaja Mikaela Nylander Porvoosta. Vaaligalleriassa RKP:n kuntavaaliehdokkaat puhuvat mm Malmin lentokentän, nuorten ja yritteliäisyyden puolesta.
  Yli 28 vuotta Afrikassa asunut suomalainen lentokapteeni Aarno Alanne on pelastanut ihmishenkiä työkseen Afrikan syrjäisimmissä kolkissa.
  Toimittajana Aki Laine.

 • Asioihin pitää voida vaikuttaa, mutta kukaan ei saa aina kaikkea haluamaansa. Tämä demokratian perusasia on edelleen totta.
  Demokratia on myös uuden edessä. Sitä haastavat mm. valeuutiset, globalisaatio ja meidän oma halumme vaikuttaa asioihin.

  Kattavampi demokratia vaatii päättäjiltä osallistamista ja kansalaisilta osallistumista. Se tarkoittaa muutakin kuin käyntiä äänestyskopissa. Sitran johtava asiantuntija Elina Kiiski Kataja sanoo, että tarvitsemme aitoja kohtaamisia ja paikkoja, joissa luodaan erilaisia ihmisiä yhteen tuovaa sosiaalista liimaa.

  Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Kuopiossa pohditaan mm. nuorten roolia Vasemmistoliitossa, toimittajana Seppo Tikkanen. Vaaliasiantuntijana Sami Borg. Haastattelussa myös vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Sarkkinen. Työrauha kouluissa, OAJ:n esitys, puheenjohtaja Olli Luukkainen ja työelämäasiantuntija Riina Länsikallio. Toimittajana Kaija Kellman. Mitä tulevaisuuden asiakas haluaa, futuristi Elina Hiltunen, toimittajana Elina Päivinen. Kolumni, Tuija Siltamäki. Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Puoluepäivä Vasemmistoliitto. Demokratiakeskustelu, haastattelussa johtava asiantuntija Elina Kiiski Kataja, Sitra. Keskiluokan kriisi, Jakke Holvaksen haastattelussa Juha Siltala. Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Keskustan valta-asemaa yritetään horjuttaa Alavieskassa vaaliliiton voimalla. Keskustan valtakunnallisia vaaliteemoja arvioi vt professori Elina Kestilä-Kekkonen. Keskustan vaaliasetelmista haastateltavana varapuheenjohtaja Katri Kulmuni.
  Suomalaisten ajatuksia turvapaikkapolitiikasta on selvitetty, kuulemme tulokset.
  Ranskan presidentinvaalit lähestyvät ja ehdokaskannatuksen muutokset tekevät niistä mielenkiintoiset.

  Toimittajana Aki Laine.

 • Mitä Keskusta ajaa näissä kuntavaaleissa? Haastattelussa puoluesihteeri Jouni Ovaska. Poimintoja Ylen Vaaligalleriasta. Äänessä Minna Huusari Kempeleestä, Sole Molander Helsingistä ja Antti Eteläaho Ylitorniolta. Millainen kuntavaalipuolue Keskusta on? Politiikan toimittaja Jari Niemelä kertoo. Autokatsastuksen hylkäykset. Mitkä ovat yleisimpiä hylkäyksen aiheuttavia vikoja? Mistä vioista ei hylätä katsastukseen tuotua autoa? Paljonko vikaa voi olla? Rahapelien haitat. Haastattelussa entinen rahapeliongelmainen, josta lopulta tuli pelaamiseen uponneinen vertaisohjaaja. Matias Möttölän kolumni. Eläkkeiden maksamista uhkaavat riskit. Mitäpä, jos Suomessakin eläke muodostuisi myös omista sijoituksista? Toimittaja Aki Laine.

 • Vaalitutkimus, tutkija Sami Borg. Vanhustenhoidon ongelmat ja avoimuus, ylitarkastaja Elina Uusitalo Valvirasta ja Tehyn kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen. Teatterikorkea haluaa seurantaloille, Venla Heinonen, tuottaja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu. Perunaa peltoon, toimittajana Lassi Lähteenmäki. Kova talous: Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen. Kolumni, Erkki Virtanen. MOT. Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Suomessa on noin 2 600 seurantaloa. Niiden seinien sisällä on ajettu yhteisiä etuja, harrastettu, juhlittu. Seurantaloilla on tavattu hellut, erottu ja rakastuttu taas uudelleen. Ajantasan Suorassa linjassa vieraana ovat Suomen Kotiseutuliiton seurantalohankkeen hankesihteeri Sanna Käyhkö ja rakennustutkija Johanna Hakanen. Toimittajana Kati Lahtinen

 • Pelastussuunnittelu on monessa taloyhtiössä unohtunut. Heikki Laurikainen Spekistä kertoo, miten suunnitelmat päivitetään. Vuoden retkokohde on Punkaharju; miksi sinne kannattaa mennä? Kotimaata voi katsella myös uudesta kuvakirjasta. Elina Päivinen juontaa.

 • Pankkipalvelut siirtyvät mobiiliin. Sanna Kaijanen Vanhus- ja lähimmäispalvelujen liitosta ja Peter jansson Finanssialan keskusliitosta pohtivat, pysyvätkö kaikki mukana. Liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Donald Trump tapaavat Washingtonissa. Kristiina Helenius ja Kari Möttölä ennakoivat kohtaamista. Adoptiovanhemmat kertovat tarinansa. Elina Päivinen juontaa.

 • Yksi päivä, yksi puolue. Kuulemme lappilaisten ajatuksia kristillisdemokraateista. Asiantuntijana KD:tä arvioi Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulun vaalitutkija Sami Borg. Poimintoja Ylen Vaaligalleriasta. Äänessä ehdokkaat Sari Ahola Tampereelta, Jaakko Pöntinen Turusta ja Jari Roivas Mikkelistä. Vaalitentissä Kristillisdemokraattien toinen varapuheenjohtaja Sauli Ahvenjärvi. Seksuaalipolitiikka kuntavaaleissa. Seksuaalisen hyvinvoinnin edistäjä Sexpo-säätiö on nostanut kuntavaalien yhdeksi teemaksi seksuaalipolitiikan. Huomion kohteena on muun muassa, miten kunnat suhtautuvat ilmaisen ehkäisyn antamiseen nuorille. Haastattelussa Sexpon hallituksen jäsen Tiia Forsström. Kolari ja aivovamma. Liikenteessä saadulla vammalla voi olla moninaiset ja arvaamattomat seuraukset. Ajantasassa kerromme tapauksesta, jossa vamma tunnistettiin ja tunnustettiin vasta monen vuoden kamppailun jälkeen. Toimittaja Kati Lahtinen.

Klipit

 • Helsingin yliopiston Suomen historian professori Juha Siltala on julkaissut kirjan keskiluokan muuttumisesta.
  Siltalan mukaan nyt eletään "laskevien odotusten yhteiskunnassa", keskiluokan mieltä hallitsee menetyksen pelko enemmän kuin toivo paremmasta. Työelämän muututtua epävarmaksi keskiluokka rauhoittaa itseään asioilla joita se voi hallita, kuten puutarhanhoidolla tai joogaamalla, Siltala kuvaa.

  Siltalan mukaan on myös virheellistä ajatella, että nuoret olisivat joustavampia kuin vanhemmat, että he tulisivat toimeen ilman turvatekijöitä.

  Toimittajana Jakke Holvas

 • -Suuri taistelu on nyt kahden eli Sampo Terhon ja Jussi Halla-ahon välillä. Halla-aho ei suostu kompromisseihin, siinä suurin ero Terhoon. Nyt alkaa kahden kamppailu, jonka lopputulosta on mahdotonta arvata, pohtii politiikan toimittaja Pirjo Auvinen.
  Perussuomalaisten puheenjohtajakilpa sai tänään uuden käänteen, kun europarlaamentaarikko Jussi Halla-aho ilmoitti lähtevänsä tavoittelemaan puheenjohtajuutta.
  Halla-aho perustelee päätöstään Suomen Uutisten nettilähetyksessä mm. sillä, että perussuomalaisten linja maahanmuuttoasioissa pitää kirkastaa ja puoluejohto haastaa. Tilannetta analysoivat politiikan toimittaja Pirjo Auvinen ja Ajantasan toimittaja Iida Ylinen.

 • Yle Urheilun toimittaja Kaj Kunnas sai aivoinfarktin vuoden 2016 kesän kynnyksellä. Nyt hän on kertonut, että kaikki tapahtunut on saanut jättämään myös vakityön urheilutoimittajana, ainakin toistaiseksi. Toimittajana Aki Laine.

 • Suomen kansallispuistot saavat tänä vuonna nuoret kansallispuistokummit. Kansallispuistokaverit ovat iältään 12 - 18 -vuotiaita, ja heidän tehtävänään on tutustua puistoon jakaen kokemus muille.

  Puistokummeja haetaan kahdessa haussa: puolet puistoista on jo saanut kumminsa, toinen puolikas on vielä kummeja vailla.

  Toimittaja Mira Stenström tapasi vantaalaiset puistokummit Sara Suomelan ja Laura-Lotta Kauneelan. Mukaan otettin metsässä tarpeellisia tavaroita.

 • Vaatesuunnittelija Ilona Hyötyläinen on luotsannut Miun-vaatemerkkiä 12 vuotta. Nyt on kuitenkin tullut aika laittaa pillit pussiin. Hyötyläinen jatkaa päätyötään Aalto-yliopistossa tulevien vaatesuunnittelijoiden opettajana muotoilun laitoksella, mutta oma vaatemallisto päättyy ainakin toistaiseksi.

  Hyötyläisen mukaan lopettamispäätökselle on useampia syitä: yhtäältä oma bisnes nielee liikaa aikaa, toisaalta sitä ei saatu koskaan kannattavaksi. Elina Päivinen tapasi suunnittelijan päättäjäisnäyttelyssä Helsingissä.

 • Kelan palvelut ovat ruuhkautuneet pahoin toimeentulotukihakemusten takia. Kelaan on tullut n. 174 000 uutta hakemusta. Hakemuksia ei pystytä käsittelemään määräajassa 7 päivässä. Käsittelyä hidastaa mm. se, ettei kunnista siirtynyt Kelalle pohjatietoja asiakkaista. Toimeentulotuki tuli kunnilta Kelan myönnettäväksi vuodenvaihteessa. Etuusjohtaja Anne Neimalan mukaan tavoitteena on selvittää ruuhka kesään mennessä, mutta tavoitteen toteutuminen on vielä epävarmaa. Elina Päivinen haastattelee.

 • Teköalyllä voidaan tehdä parempi maailma ja ratkaista elämän isoja kysymyksiä. Tähän uskoo 30 vuotta tekoälyä tutkinut professori Timo Honkela. Hän haluaa tekoälyn humanismin palvelukseen. Rauhankone on kirjahanke ja projekti, joka kokoaa professori Honkelan elämäntyön. Samalla kirja on aivosyöpää sairastavan Honkelan testamentti. Miten kone voi auttaa meitä ymmärtämään toisiamme? Professori Timo Honkela on Ajantasan Kati Lahtisen vieraana.
  Kuva: Matthias Hiekel/EPA

 • Onko sietämättömistä kivuista kärsivällä kuolemansairaalla ihmisellä oikeus saada lääkärin tekemä eutanasia? Yli 63 000 ihmistä on allekirjoittanut aloitteen siitä, että eduskunta ryhtyisi valmistelemaan eutanasialakia. Esko Seppänen on yksi kansalaisaloitteen vireillepanojoista. Hän sanoo, että kivunlievitys ei aina riitä. Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto pitää avustettua kuolemaa inhimillisenä vaihtoehtona. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen vastustaa eutanasia-aloitetta ja puhuu tappamisesta. Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Minä luen sinulle -kampanja tuo yhteen suomea opiskelevia maahanmuuttajia ja vanhuksia ympäri maan. Opiskelijat lukevat ääneen selkotekstejä yli 80:ssa kehitysvamma- ja vanhustyön yksikössä. Selkokeskuksen kampanja huipentuu 16.2. maailman ääneenlukemisen päivään.

  Helsingin aikuisopiston kotoutumiskoulutuksen opiskelijat Fayaz ja Sarala ovat opiskelleet suomea kuusi kuukautta. He kävivät opiskelutovereineen lukemassa Helsingissä Koskelan monipuolisessa palvelukeskuksessa. Elina Päivinen kävi lukutuokiossa.

 • Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että yli kolme miljoonaa tyttöä on vuosittain vaarassa joutua sukupuolielinten silpomisen kohteeksi. Tyttöjen sukuelinten silpomista tehdään WHOn mukaan yleisimmin Afrikan läntisillä, itäisillä ja koillisilla alueilla, mutta myös joissain Lähi-idän ja Aasian maissa. Ympärileikkaus tehdään yleensä varhaislapsuuden ja teini-iän välillä, ja operaatio aiheuttaa vakavia terveysriskejä. - Silpomisen vastainen työ on pitkäjänteistä asenteisiin vaikuttamista. Tulosta tulee pikkuhiljaa, kertoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen. Toimittaja on Mira Stenström.
  Kuva: Felipe Trueba / EPA

 • Asuntopula on vaivannut varsinkin pääkaupunkia jo yli sadan vuoden ajan. Asunnon etsijät ovat kärsineet korkeista vuokrista ja asuntokeinottelusta jo 1900-luvun alkupuolella. Tuore asunto-osakeyhtiöiden historiikki paljastaa, että valtion tuki rakentamiselle ja verohelpotukset ovat ohjanneet suomalaisia omistusasumiseen.

  1960-luvulla asuntosäästämisestä tuli kuin toinen valtionuskonto: säästämisen ja arava-asuntojen ansiosta oman asunto-osakkeen hankkiminen tuli mahdolliseksi entistä useammalle suomalaiselle. Asunto-osakeyhtiö taas on nimenomaan suomalainen ilmiö, sillä missään muualla se ei ole näin yleinen asuntojen hallintamuoto.

  Nykyään asunto-osakeyhtiöiden haasteena on mittava korjaustarve. Miten hoitaa vanhenevan asuntokannan remontit kunnialla?

  Elina Päivisen haastattelussa on yksi Kansan osake -historiikin kirjoittajista Esko Nurmi ja Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

 • Lempeä merituuli, vehreä keto jalkojen alla, puiden havina korvissa. Tämä kattojen tasalla, asunto samassa talossa.

  Helsingin Jätkäsaaressa olevassa rakennushankkeessa viherrakentaminen tuodaan katoille ja talon seinille. Hankkeessa mukana olevaa monitieteistä tutkijatiimiä vetää dosentti Susanna Lehvävirta Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta.

  Vaikka kasvit eivät vielä loppukesästä täydessä mitassa olekaan, pystyy talosta jo ulkoapäin päättelemään, että ihan mikään peruskerrostalo ei ole kyseessä.

  Toimittajana Kati Lahtinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä