Puheen Iltapäivä

Leijaharrastus vie mukanaan

 • 35 min
 • toistaiseksi

Suomessa leijoja lennättää pieni, mutta aktiivinen harrastajajoukko. Yksi heistä on helsinkiläinen Marja Hjelt. Yksi asia joka häntä leijoissa kiehtoo on se, että leijoilla voi koristaa sinisen taivaan. Toinen seikka on se, että leijaharrastus on monipuolista. Sen kautta tulee ulkoiltua, harjoitettua kättentaitoja leijoja suunnitellessa ja tehdessä sekä hyvässä tapauksessa nähdä maailmaa leijafestivaalien kautta. Hjeltin kanssa leijaa lennättää Kati Keinonen.

Lähetykset

 • ti 5.6.2012 16.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Saappi haettiin Keski-Suomesta ja kohtaaminen polisiin kanssa tapahtui öisellä Itäväylällä. Tämäkin tarina kuultiin kun tänään ensi-iltansa saavan elokuvan Tyttö nimeltä Varpu ohjaaja Selma Vilhunen oli Matti Ylösen vieraana

 • Reilu pari vuotta sitten suomalaisten huulilla pyöri elokuvaohjaaja Selma Vilhusen nimi. Vilhusen ohjaama lyhytelokuva ”Pitääkö mun kaikki hoitaa” pääsi tavoittelemaan elokuva-alan himoittua palkintoa Oscaria. Tänään ensi-iltaan saadaan Selma Vilhusen ensimmäinen pitkä fiktioelokuva ”Tyttö nimeltä Varpu”.

  Vilhunen on myös Yhdysvaltain elokuva-akatemian jäsen, mitä se käytännössä tarkoittaa? Ja
  mistä elokuvan Varpun tarina sai alkunsa? Matti Ylönen haastattelee.

 • Kaarina Leinosen ohjaama dokumenttiteatteri esitys Loveletters tuo Kanneltalon lavalle tuhannen vuoden ajalta tavallisten naisten aitoja rakkauskirjeitä, tekstareita, päiväkirjamerkintöjä ja sanoja rakkaudesta. Näyttelijät Hanna Kinnunen ja Anu Palevaara paketoivat sekä omat, että muiden kipeimmät ja kauneimmat rakkauteen liittyvät muistot reilun tunnin esitykseen. Samalla he yrittävät löytää vastauksen ikiaikaiseen kysymykseen: mitä rakkaus on?

  Mistä rakkaustarina oikein löytyivät? Ja onko mukana myös näyttelijöiden omia tarinoita? Puheen Iltapäivän matti Ylösen vieraana näyttelijä Hanna Kinnunen.

 • Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa sananlasku pitää paikkansa myös asenteissa. Vaikka kiertotalous, kestävä kehitys ja ekologisuus kuulostavat aikuisten sanoilta, ne vaikuttavat ihan kaikkiin myös niihin perheen nuorimpiin.

  EkoTekoKeko- kirja ja CD-levy tarjoavat lauluja ja leikkejä niin energian säästämisestä kuin jätteiden lajittelustakin. Yli 20 kappaletta auttavat havainnollistamaan myös fossiilisia ja uusiutuvia polttoaineita.

  Miksi vielä vuonna 2016 pitää tehdä erikseen ekotekoja käsittelevä kirja ja levy, eivätkö nämä opit ole jo menneet perille? Kirjan tekijä, säveltäjä, sanoittaja, sovittaja Janne Viitaniemi Puheen Iltapäivän vieraana. Suvi Puukangas haastattelee.

 • Ylen Prisma Studio on tarjonnut tiedettä katsojille 15 vuoden ajan, ja tänään se aloittaa taas uuden kautensa uuden juontajan siivittämänä kun Reetta Rönkä hyppää remmiin mukaan.

  Millaista tiedeohjelmaa Reetta Rönkä haluaa tehdä? Ja mihin kaikkeen tiedettä tarvitaan? Suvi Puukangas haastattelee.

 • Pirkko Saisio on uransa aikana ehtinyt julkaista paljon: romaaneja, näytelmiä, elokuvakäsikirjoituksia, tv-sarjoja ja librettoja. Kaiken tämän ohella hän on ehtinyt myös viettää aikaa merillä. Viimeisin teos, Mies ja hänen asiansa romaani on juuri julkaistu.

  Millaiseen kritiikkiin Pirkko Saisio oli kirjan tiimoilta varautunut? Ja miten misofonia yhdistää kirjan päähenkilöä ja kirjailijaa? Matti Ylönen haastattelee.

 • Eeva Kemppi ja Maria Säkö ovat kirjoittaneet 25-vuotiaan Q-teatterin historiikin; Q – Skavabölen pojista Kaspar Hauseriin

 • Eve Hietamiehen romaaniin perustuva, toimittaja Antti Pasasen elämää vauvan yksinhuoltajana kuvaava, Yösyöttö-elokuva tulee ensi-iltaan syksyllä 2017. Siihen on vielä pitkä matka kuljettavana - elokuvaa on nyt kuvattu parin viikon ajan ja tammikuussa kuvaukset jatkuvat.

  - Kun näin Petteri Summasen, en saanut silmiäni irti hänestä - ei siksi että hän on syötävän komea vaan siksi että hän on niin Antti Pasanen, naurahtaa kirjailija Eve Hietamies kuvauksia seuratessaan.

  Samalla hetkellä käsikirjoittaja Marko Leino kaivaa repustaan rusinoita ja pillimehua lapsinäyttelijöille, maitoa täynnä oleva tuttipullo on unohtunut penkille ja pieni vauva tuhisee äitinsä sylissä. Ohjaaja Marja Pyykkö kulkee kuvauspaikalle rennosti farkuissa pinkit kuulokkeet korvillaan. Joku huutaa äitiä. Entä minne katosi pääosaa Anttia esittävä Petteri Summanen?

  Tiina Lundberg kävi seuraamassa Yösyöttö-elokuvan kuvauksia ja sai alkuun tilannekatsauksen linjatuottaja Hanna Virolaiselta.

  Oman näkemyksensä kertovat myös näyttelijät Ria Kataja ja Petteri Summanen, ohjaaja Marja Pyykkö, käsikirjoittaja Marko Leino ja kirjailija Eve Hietamies.

 • Puheen Iltapäivän vieraana feministisen Tulva-lehden päätoimittaja, journalisti Tero Kartastenpää. Pesti on sinällään poikkeuksellinen, sillä Naisasialiitto Unioni hyväksyy jäsenikseen vain naisia, ja siksi työntekijöiden joukossa mies on harvinaisuus. Millaisia muutoksia tuore päätoimittaja aikoo tehdä? Ja mitä feminismi hänelle tarkoittaa? Suvi Puukangas haastattelee.

 • Puheen Iltapäivän vieraana suomalaisartisti Manna, joka on ehtinyt olla monessa mukana. Laulajatar on julkaissut neljä sooloalbumia, ollut mukana alusta asti Kerkko Koskinen kollektiivissa ja nähty myös näyttelijänä kotimaisissa televisiosarjoissa ja elokuvissa.

  Uutta, suomenkielistä musiikkia Mannan olisi tarkoitus julkaista ensi vuonna. Millainen prosessi uuden levyn julkaiseminen on ollut? Matti Ylönen haastattelee.

 • Ultrapolkujuoksu on vienyt Anna Marinia ja hänen miestään Jannea ympäri Euroopan. Kilpailuja on toki mahtunut mukaan, mutta he ovat myös järjestäneet oppimismatkoja aiheesta kiinnostuneille.

  Nyt Anna kertoo matkatarinassaan, miksi juoksu on vienyt mennessään. Mikä saa ihmisen haluamaan äärikokemuksia ultrajuoksumatkoilla? Entä mikä on unohtumattomin hetki? Sitokaa kengännauhanne kiinni - nyt mennään!

 • Puheen Iltapäivän vieraana on työpsykologian tohtori Helena Åhman, jonka ensimmäinen rikosromaani kantaa nimeä Vallan varjo.

  Vallan varjo -rikosromaani on kuvaus toisiin vaikuttamisesta ja siitä, miten tavalliset ihmiset saattavat päätyä kummallisiin tekoihin. Dekkarin päähenkilö on KRP:n rikostutkija-psykologi Nina Susitaival ja tapahtumat sijoittuvat tämän päivän suomalaiseen liike-elämään.

  Miksi hautausmailla on kirjassa keskeinen rooli? Ja onko Åhmanilta luvassa lisää dekkareita tulevaisuudessa? Suvi Puukangas haastattelee.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Jimmy Choo, John Galliano, Stella McCartney, Alexander McQueen...he kaikki ovat maailmankuuluja muotisuunnittelijoita, jotka valmistuivat suunnittelijoiksi aikanaan samasta lontoolaisesta yliopistosta. Samasta opinahjosta valmistui pari vuotta sitten suomalainen Evelina Romano, jonka matka muodin huipulle jatkuu edelleen. Parikymppinen Evelina on ehtinyt jo valmistua kahdesta alan merkittävimmästä koulusta. Evelina on valmistunut kandiksi London School of Fashionista, minkä lisäksi hän valmistui tänä keväänä Pariisin Institut Francais de la Modesta. Kumpaankin oppilaitokseen on äärimmäisen vaikea päästä, ja esimerkiksi viimeksi mainittuun otettiin Evelinan opintolinjalle eli naisten vaatesuunnitteluun sadoista hakijoista vain kahdeksan.
  Seuraavaksi Evelinalla on edessään työharjoittelujakso, jonka jälkeen hän toivoo pääsevänsä varsinaisiin töihin johonkin Pariisin muotihuoneista. Toimittaja Riikka Rahi tapasi Evelina Romanon tavaratalon kangasosastolla, jossa oppi, että vaatteita voi tehdä yllättävistäkin materiaaleista.

  [VAPAA KAISTA 180814 MUOTISUUNNITTELUN HUIPULLE, 00:14:29]

  JJ: näin unelmoi muotisuunnittelija Evelina Romano. Häntä jututti Riikka Rahi.

 • Autoteollisuus on joutunut laittamaan auton uusiksi. Auton valmistajat suunnittelevat kilpaa yhä vähäpäästöisempiä malleja. Ennen autoja myytiin huippuun viritetyllä suorituskyvyllä, nyt kuluttajiin vedotaan autojen vähäruokaisuudella ja puhtaudella. Hybridi, sähkö- ja polttokennoautot sekä vaihtoehtoiset polttoaineet ovat autoilun tulevaisuutta. YLE Puheen Iltapäivässä selvitettiin, millaisia nämä uutta ja sitä myöden vihreämpää teknologiaa omaavat autot oikein ovat. Terminologiaa avasi VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Mitä on permakulttuuri? Tämä 1970-luvulla kehitelty luomuviljelyyn, lähiruokaan, paikallisvaluuttoihin ja myös rakentamiseen liittyvä ajatuskokonaisuus on tulossa jälleen muotiin. Luomuviljelijä ja tutkija Tuomas Mattila antaa permakulttuurin mukaisia vinkkejä villiintyneen nurmikon hoitoon. Ruohonleikkuuseen kyllästynyt multasormi voi antaa uuden elämän nurmikolle esimerkiksi monikerroksisena puutarhana, joka tuottaa marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Facebookin "Rikottu lasi haavoittaa -kerään sen pois" -ryhmään on ilmoittautunut lähes 80 000 ihmistä, jotka ovat lähteneet taistoon tassuja, jalkoja ja pyöränkumeja hajottavia lasinsiruja vastaan. Mutta mitä kaikkea luonnosta löytyy, sitä selvitetään syyskuun sateessa. Tuula-Maria Ahosen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Suomessa on kymmeniä tuhansia skeittareita, jotka liikkuvat lautoinensa kaupunkiemme kaduilla. Urbaani laji käyttää hyödykseen kaupungin kivisiä rakenteita ja mielenkiintoista skeitattavaa löytyy vaikka työmaamontun reunalta. Maisema-arkkitehti yo Janne Saario on aikoinaan kiertänyt ammattiskeittaajana Eurooppaa ja Amerikkaa. Saario on hyödyntänyt parinkymmenen vuoden skeittitaustaansa ja on muun muassa suunnitellut Helsingin Eläintarhan skeittipuiston Micropoliksen. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Kari Hietalahti on tullut tutuksi yleisölle kymmenien elokuva- ja televisioroolien kautta. Hietalahden ura lähti todelliseen nousuun 1990-luvun Vintiöt-sketsisarjasta. Sen jälkeen Hietalahti on esiintynyt lukuisissa sketsisarjoissa ja elokuvissa. Hietalahti on myös toistakymmentä vuotta elättänyt itsensä käsikirjoittajana. Hietalahti kertoi taiteilijaelämästään YLE Puheen Iltapäivässä. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Englanti, Amerikka, Australia, Saksa, Ranska, Tanska, Belgia ja Ruotsi. Siinä maita missä Antti Hietamäki on reissannut. Näiden matkojen tarkoitus ei ole ollut tutustua uuteen kulttuuriin, ruokaan tai ihmisiin vaan nauttia musiikista. Eikä mistä tahansa musiikista vaan tietyn bändin eli brittiläisen rock-yhtye Curen musiikista. YLE Puheen Iltapäivässä Antti Hietamäki kertoi, mikä fanittamisessa viehättää, mikä siitä tekee nautinnon ja mikä saa seuraamaan lempibändiään vaikka maailman ääriin. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Outi Pajala seurasi rakasta harrastustaan ja vaihtoi postmodernit teoriat käytännönläheisiin ravintolakokin opintoihin. Taakse jäi työ amanuenssina Helsingin yliopistossa, ja edessä siintää ehkä oma kahvila tai työ kokkina opintojen jälkeen. Naisasialiikkeessä toimiva Outi Pajala katsoo irtiottoaan myös naisasian näkökulmasta. Sellaistakin on nimittäin esitetty, että uraputkesta luopuva ja elämäänsä leppoistava nainen saattaa tehdä samalla karhunpalveluksen muille naisille. Haastattelussa udellaan myös, miksi Pajala pitää niin paljon ruoanlaitosta ja leipomisesta. Tiina-Emilia Kaunisto pääsi maistamaan kakkua Pajalan keittiöön.

 • Vauhdin hurmaa, pärinää ja sopivasti jännitystä. Niistä nauttii vuoden 2010 miss Suomi Viivi Pumpanen. Misseyden ja mallitöiden lisäksi Viivi Pumpanen on ollut julkisuudessa mm. esiintyessään hurjapäisissä tv-kuvauksissa. Pumpanen on mukana myös tämän vuoden Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Pumpasen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Kuva: Hannes Heikura. Hannes Heikura on Suomen palkituin lehtikuvaaja. Entinen Helsingin Sanomien kuvaaja tekee nyt työtä freelancerina. Parhaillaan Heikura kuvaa yksinäisyyttä, joka on tuttua kuvaajalle. Mutta Heikura pitää sielunmaisemastaan. Hannes Heikuran tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Tosi-tv-sarja Big Brotherissa on tällä tuotantokaudella ensimmäistä kertaa talossa näkövammainen asukas. BB-Minnalta udeltiin paljon ensimmäisinä päivinä hänen vammastaan, apuakin hän on saanut, mutta sittemmin hän on myös kokenut olonsa talossa vähän ulkopuoliseksi. Millaista on, kun ei näe? Millaisia ongelmia näkövammaiset kohtaavat tavallisessa arjessaan. Näkövammaisten keskusliiton puheenjohtaja Esko Jantunen sanoo myös mielipiteensä vammaisten nuorten työllistymisestä tai kaupunkien esteettömyydestä. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Nettikauppa valtaa kaupan markkinoita ja suomalaiset syytävät rahojaan yhä enemmän verkkokauppaan. Mitä sieltä ostetaan? Entä toimivatko tilaukset kuten pitää? Ovatko kuluttajat tyytyväisiä ostoksiinsa, vaikka eivät ole nähneet ja koskeneet tuotetta ennen ostoa? Pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liitosta kertoo mihin suuntaan nettikauppa on menossa. Toimittajana on Salla Vuolteenaho.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä