Puheen Iltapäivä

Leijaharrastus vie mukanaan

 • 35 min
 • toistaiseksi

Suomessa leijoja lennättää pieni, mutta aktiivinen harrastajajoukko. Yksi heistä on helsinkiläinen Marja Hjelt. Yksi asia joka häntä leijoissa kiehtoo on se, että leijoilla voi koristaa sinisen taivaan. Toinen seikka on se, että leijaharrastus on monipuolista. Sen kautta tulee ulkoiltua, harjoitettua kättentaitoja leijoja suunnitellessa ja tehdessä sekä hyvässä tapauksessa nähdä maailmaa leijafestivaalien kautta. Hjeltin kanssa leijaa lennättää Kati Keinonen.

Lähetykset

 • ti 5.6.2012 16.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Niki Juusela kertoo mm. olympialaisista, Venäjästä, jalkapallosta ja koirista.

  Radio Valon toimittaja Jari Nordström tuotti sarjan työharjoittelussa Yle Puheelle. Ohjelman editoinnissa ohjasi Tytti Viljanen.

 • Kaarlo Uusitalo kehitti 20 vuotta sitten tavan oppia musiikkia, vaikka perinteiset nuotistot eivät avautuisikaan.
  Erityisten oppilaiden musiikkikouluja löytyy Suomesta muutama. Helsingin lisäksi kuvionuotein opiskellaan myös Jyväskylässä ja Tampreella. Uusitalo on vienyt uudenlaista tapaa oppia musisoimaan myös Suomen rajojen ulkopuolelle.

  Työharjoittelijamme Inka Timgren kävi kysymässä, miltä meno maistuu musiikkikoulu Resonaarissa, Helsingin Kulosaaressa, iltapäivän opetustuntien alkaessa. Resonaarin päätoimiset muusikot Marlo Paumo ja Jaakko Lahtinen vastailivat kysymyksiin ja pohtivat mikä koulussa on parasta. Ohjelman editoinnissa ohjasi Tytti Viljanen.

 • - En häpeä mitään ja kirjoitan juuri sitä, mistä haluan kirjoittaa, Kaisa Haatanen muistelee miettineensä työstäessä esikoiskirjaansa.

  Kaisa Haatasen esikoisteos Meikkipussin pohjalta ilmestyi elokuun alussa. Puheen Iltapäivän Hanna Kinnunen ehti jo luokitella kirjan chick litiksi, mutta Haatanen huomauttaa heti väliin keksineensä genrelle aivan oman nimen: turkey lit eli kalkkunakirjallisuus. Se on keski-ikäisten naisten kirjallisuutta ikätovereilleen.

  - Kalkkuna on kookkaampi ja kokeneempi, leveämpi takamus ja roikkuvat heltat, Haatanen nauraa.

 • Open mic -tapahtumassa kuka tahansa voi nousta lavalle ja tehdä siellä lähes mitä tahansa. Ravintoloissa järjestetään monenlaisia tapahtumia- on musajameja, stand up-iltoja ja runo- tai sanataideiltoja.

  Vapaus, avoimuus ja rajattomuus ovat open mic-illan kantavia teemoja, jameissa syntyy myös kohtaamisia eri taitajien kanssa. Musiikkityylit kohtaavat ja sekoittuvatkin. Muusikot tapaavat toisiaan ja yleisöstä saattaa löytyä vaikkapa pakasta puuttuva basisti. Myös tekstintekijöiden ja muusikoiden kohtaamiset ovat hedelmällisiä.

  Tiina Lundberg lähti kysymään, miksi open mic -illat vetävät ilta toisen jälkeen jengiä lavalla.
  Mikin ääreen istuivat Hard Rock Cafen open mic -iltojen takana olevan Tellersin Marco Luponero Lindholm, saman firman jamisulttaani Henri Kärjä ja Helsinki Poetry Connectionin varapuheenjohtaja Kasper Salonen.

  Aluksi Henri Kärjä kertoo, millaista porukkaa illoissa käy.

 • Lukupiirit ovat olleet yksi perinteisimmistä harrastuksista historiassa, mutta niiden suosio nousee taas tässäkin ajassa. Esimerkiksi Helsingin Kalliossa järjestetään viikoittain avoimia lukupiirejä, joissa vierailee myös tunnettuja kirjailijoita. Avoimella lukupiirillä halutaan syventää lukemisharrastusta ja lisätä yhteisöllisyyttä.

  Kallion avoimen lukupiirin järjestäjälle, toimittaja Kristiina Markkaselle soitti Puheen Iltapäivässä Hanna Kinnunen.

 • Inka Henelius kertoo oman elämänsä valinnoista, jotka vaikuttivat nykyiseen ammattiin urheilutoimituksessa.

  Radio Valon toimittaja Jari Nordström tuotti sarjan työharjoittelussa Yle Puheelle. Ohjelman editoinnissa ohjasi Tytti Viljanen.

 • Seksiä näkee nykyään kaikkialla - niin lehtien palstoilla kuin mainoksissakin. Alkaa pikku hiljaa tuntua, että seksistä olisi saanut tarpeekseen. Moni ihmisryhmä kuitenkin toivoisi lisää seksiä elämäänsä.

  Kehitysvammaisten ihmisten seksuaalisuutta ei aina osata käsitellä oikein ja monessa tapauksessa seksi ja seksuaalisuus tuppaavat jäämään ihmisen sairauden jalkoihin. CP-vammainen Heljä Hesso kertoo, että edes kaikki hänen henkilökohtaiset avustajansa eivät osaa suhtautua seksiin ja seksuaalisuuteen, vaan kokevat aiheen epämukavaksi.

  Lyhty Ry:n asumispuolella sairaanhoitajana työskentelevä ja parhaillaan seksuaalineuvojaksi opiskeleva Laura Maatraiva toivoisi avoimuutta ja ymmärrystä aiheeseen liittyen niin vammaisten perheenjäseniltä kuin heidän hoitajiltaankin - seksi kun kuuluu kaikille.

  Laura Maatraivaa ja Heljä Hessoa haastatteli toimittajamme Anni Saastamoinen.

 • Televisiostakin tuttu Tapio Suominen kertoo, miksi yhden lajin tuntemus ei enää riitä urheiluselostajalle ja minkä takia toimittajan tulisi olla työssään mahdollisimman aito itsensä.

  Henkilökohtaisten pohdintojen lisäksi urheilun merkkihetkiä käydään läpi kolmelta vuosikymmeneltä.

  Radio Valon toimittaja Jari Nordström tuotti sarjan työharjoittelussa Yle Puheelle. Ohjelman editoinnissa ohjasi Tytti Viljanen.

 • -Ennen pelaajat olivat niitä hikisiä nörttipoikia, jotka pelasivat tunteja pötköön. Nyt pelaajista enemmistö on naisia ja pelin kesto on korkeintaan pari minuuttia. Koko pelimaailma on muuttunut näiden tavallisten harrastajien myötä, kertoo pelialan yrittäjyydestä väitellyt diplomi-insinööri Irmeli Pietilä.

  Pelialan yrittämisessä isosti ajatteleminen on normaalia. Markkina-alueena on koko maailma ja yrittäjäksi voi ryhtyä kuka tahansa, missä tahansa. Mutta miten pelien kehittämisestä harrastuksena tulee bisnestä? Jyväskylän yliopistossa lokakuun alussa tarkastettu Pietilän väitöstutkimus tarkastelee pelialan myllerrystä. - Epävarmuus ja jännitys kiehtoo peliyrittäjiä. On vaan niin kiva tehdä pelejä! Aluksi palkkioksi riitti vain se, että oma peli pääsee listoilla korkealle. Jännitys koettiin myös nautintona. Jotta voi tehdä menestyvän pelin, täytyy ymmärtää leikkiä. Ja leikkihän on aina ollut meillä tärkeä kasvatusperiaate.

  Miten peliharrastajasta tulee yrittäjä jopa vahingossa?

  Toimittaja on Hanna Kinnunen

 • Hannu Pekka Hänninen muistelee urheilun merkkihetkiä ja omaa uraansa.

  Haastattelussa Hänninen kertoo mm. vapaa-ajan vietostaan sekä siitä, miten kuuluisuus vaikuttaa arkielämään.

  Jutussa selviää myös Hännisen mietteet suomalaisesta urheiluyleisöstä sekä se, mitä mies ajattelee Matti Nykäsestä.

  Radio Valon toimittaja Jari Nordström tuotti sarjan työharjoittelussa Yle Puheelle. Ohjelman editoinnissa ohjasi Tytti Viljanen.

 • Erityislasten ja -nuorten parissa työskentelevä sosionomi Aino Kemilä kirjoittaa harrastuksenaan runoja ja tekstejä. Hän halusi yhdistää tähän intohimoon työnäkökulman ja näin syntyi Luovat sanat -sanataidekerho kehitysvammaisille.

  Mitä kerhon ohjaaminen hänelle antaa? Mitä hän ajattelee ajatuksesta, että onnellisuus syntyy toisten auttamisesta? Tiina Lundberg tapasi Aino Kemilän, joka totesi haluvansa yksinkertaisesti tehdä hyvää:

 • Iloisuus, onnellisuus ja positiivisuus ovat suomalaisessa perinteessä olleet lapsenomaisia, naiiveja piirteitä. Vakavasti otettava aikuinen pikemminkin synkistelee kulmat kurtussa kuin etsii positiivisia asioita maailmasta tai elämästään.

  - Meidän pitäisi kuitenkin keskittyä hyviin asioihin, jotta meillä olisi voimaa parantaa lukemattomia asioita, jotka ovat kurjalla tolalla, sanoo erityispedagogiikan dosentti Lotta Uusitalo-Malmivaara Helsingin yliopistosta.

  Positiivinen psykologia on nostanut päätään viime vuosikymmeninä. Sen mukaan myönteisten piirteiden, asioiden ja vahvuuksien etsiminen ja niiden tietoinen ajattelu lisää hyvinvointia. Toisaalta positiivisuutta pidetään myös ärsyttävänä pinnallisuutena.

  - Ihan rauhassa saa mököttää siellä, mutta ei se mihinkään hyvään johda. Kannattaa miettiä, mikä on hymyn arvoista, antaa sille mahdollisuus, sen sijaan että torppaa sen pinnallisuutena, toteaa Lotta Uusitalo-Malmivaara. Hän kertoo tutkimusten myös osoittavan, että erityisesti onnellisuutta näyttää tuottavan toisten ihmisten auttaminen.

  Tiina Lundberg lähti onnellisuustutkijan vastaanotolle. Voiko onnellisuutta oppia?

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Jimmy Choo, John Galliano, Stella McCartney, Alexander McQueen...he kaikki ovat maailmankuuluja muotisuunnittelijoita, jotka valmistuivat suunnittelijoiksi aikanaan samasta lontoolaisesta yliopistosta. Samasta opinahjosta valmistui pari vuotta sitten suomalainen Evelina Romano, jonka matka muodin huipulle jatkuu edelleen. Parikymppinen Evelina on ehtinyt jo valmistua kahdesta alan merkittävimmästä koulusta. Evelina on valmistunut kandiksi London School of Fashionista, minkä lisäksi hän valmistui tänä keväänä Pariisin Institut Francais de la Modesta. Kumpaankin oppilaitokseen on äärimmäisen vaikea päästä, ja esimerkiksi viimeksi mainittuun otettiin Evelinan opintolinjalle eli naisten vaatesuunnitteluun sadoista hakijoista vain kahdeksan.
  Seuraavaksi Evelinalla on edessään työharjoittelujakso, jonka jälkeen hän toivoo pääsevänsä varsinaisiin töihin johonkin Pariisin muotihuoneista. Toimittaja Riikka Rahi tapasi Evelina Romanon tavaratalon kangasosastolla, jossa oppi, että vaatteita voi tehdä yllättävistäkin materiaaleista.

  [VAPAA KAISTA 180814 MUOTISUUNNITTELUN HUIPULLE, 00:14:29]

  JJ: näin unelmoi muotisuunnittelija Evelina Romano. Häntä jututti Riikka Rahi.

 • Autoteollisuus on joutunut laittamaan auton uusiksi. Auton valmistajat suunnittelevat kilpaa yhä vähäpäästöisempiä malleja. Ennen autoja myytiin huippuun viritetyllä suorituskyvyllä, nyt kuluttajiin vedotaan autojen vähäruokaisuudella ja puhtaudella. Hybridi, sähkö- ja polttokennoautot sekä vaihtoehtoiset polttoaineet ovat autoilun tulevaisuutta. YLE Puheen Iltapäivässä selvitettiin, millaisia nämä uutta ja sitä myöden vihreämpää teknologiaa omaavat autot oikein ovat. Terminologiaa avasi VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Mitä on permakulttuuri? Tämä 1970-luvulla kehitelty luomuviljelyyn, lähiruokaan, paikallisvaluuttoihin ja myös rakentamiseen liittyvä ajatuskokonaisuus on tulossa jälleen muotiin. Luomuviljelijä ja tutkija Tuomas Mattila antaa permakulttuurin mukaisia vinkkejä villiintyneen nurmikon hoitoon. Ruohonleikkuuseen kyllästynyt multasormi voi antaa uuden elämän nurmikolle esimerkiksi monikerroksisena puutarhana, joka tuottaa marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Facebookin "Rikottu lasi haavoittaa -kerään sen pois" -ryhmään on ilmoittautunut lähes 80 000 ihmistä, jotka ovat lähteneet taistoon tassuja, jalkoja ja pyöränkumeja hajottavia lasinsiruja vastaan. Mutta mitä kaikkea luonnosta löytyy, sitä selvitetään syyskuun sateessa. Tuula-Maria Ahosen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Suomessa on kymmeniä tuhansia skeittareita, jotka liikkuvat lautoinensa kaupunkiemme kaduilla. Urbaani laji käyttää hyödykseen kaupungin kivisiä rakenteita ja mielenkiintoista skeitattavaa löytyy vaikka työmaamontun reunalta. Maisema-arkkitehti yo Janne Saario on aikoinaan kiertänyt ammattiskeittaajana Eurooppaa ja Amerikkaa. Saario on hyödyntänyt parinkymmenen vuoden skeittitaustaansa ja on muun muassa suunnitellut Helsingin Eläintarhan skeittipuiston Micropoliksen. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Kari Hietalahti on tullut tutuksi yleisölle kymmenien elokuva- ja televisioroolien kautta. Hietalahden ura lähti todelliseen nousuun 1990-luvun Vintiöt-sketsisarjasta. Sen jälkeen Hietalahti on esiintynyt lukuisissa sketsisarjoissa ja elokuvissa. Hietalahti on myös toistakymmentä vuotta elättänyt itsensä käsikirjoittajana. Hietalahti kertoi taiteilijaelämästään YLE Puheen Iltapäivässä. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Englanti, Amerikka, Australia, Saksa, Ranska, Tanska, Belgia ja Ruotsi. Siinä maita missä Antti Hietamäki on reissannut. Näiden matkojen tarkoitus ei ole ollut tutustua uuteen kulttuuriin, ruokaan tai ihmisiin vaan nauttia musiikista. Eikä mistä tahansa musiikista vaan tietyn bändin eli brittiläisen rock-yhtye Curen musiikista. YLE Puheen Iltapäivässä Antti Hietamäki kertoi, mikä fanittamisessa viehättää, mikä siitä tekee nautinnon ja mikä saa seuraamaan lempibändiään vaikka maailman ääriin. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Outi Pajala seurasi rakasta harrastustaan ja vaihtoi postmodernit teoriat käytännönläheisiin ravintolakokin opintoihin. Taakse jäi työ amanuenssina Helsingin yliopistossa, ja edessä siintää ehkä oma kahvila tai työ kokkina opintojen jälkeen. Naisasialiikkeessä toimiva Outi Pajala katsoo irtiottoaan myös naisasian näkökulmasta. Sellaistakin on nimittäin esitetty, että uraputkesta luopuva ja elämäänsä leppoistava nainen saattaa tehdä samalla karhunpalveluksen muille naisille. Haastattelussa udellaan myös, miksi Pajala pitää niin paljon ruoanlaitosta ja leipomisesta. Tiina-Emilia Kaunisto pääsi maistamaan kakkua Pajalan keittiöön.

 • Vauhdin hurmaa, pärinää ja sopivasti jännitystä. Niistä nauttii vuoden 2010 miss Suomi Viivi Pumpanen. Misseyden ja mallitöiden lisäksi Viivi Pumpanen on ollut julkisuudessa mm. esiintyessään hurjapäisissä tv-kuvauksissa. Pumpanen on mukana myös tämän vuoden Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Pumpasen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Kuva: Hannes Heikura. Hannes Heikura on Suomen palkituin lehtikuvaaja. Entinen Helsingin Sanomien kuvaaja tekee nyt työtä freelancerina. Parhaillaan Heikura kuvaa yksinäisyyttä, joka on tuttua kuvaajalle. Mutta Heikura pitää sielunmaisemastaan. Hannes Heikuran tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Tosi-tv-sarja Big Brotherissa on tällä tuotantokaudella ensimmäistä kertaa talossa näkövammainen asukas. BB-Minnalta udeltiin paljon ensimmäisinä päivinä hänen vammastaan, apuakin hän on saanut, mutta sittemmin hän on myös kokenut olonsa talossa vähän ulkopuoliseksi. Millaista on, kun ei näe? Millaisia ongelmia näkövammaiset kohtaavat tavallisessa arjessaan. Näkövammaisten keskusliiton puheenjohtaja Esko Jantunen sanoo myös mielipiteensä vammaisten nuorten työllistymisestä tai kaupunkien esteettömyydestä. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Nettikauppa valtaa kaupan markkinoita ja suomalaiset syytävät rahojaan yhä enemmän verkkokauppaan. Mitä sieltä ostetaan? Entä toimivatko tilaukset kuten pitää? Ovatko kuluttajat tyytyväisiä ostoksiinsa, vaikka eivät ole nähneet ja koskeneet tuotetta ennen ostoa? Pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liitosta kertoo mihin suuntaan nettikauppa on menossa. Toimittajana on Salla Vuolteenaho.

Muualla Yle.fi:ssä