Puheen Iltapäivä

Leijaharrastus vie mukanaan

Suomessa leijoja lennättää pieni, mutta aktiivinen harrastajajoukko. Yksi heistä on helsinkiläinen Marja Hjelt. Yksi asia joka häntä leijoissa kiehtoo on se, että leijoilla voi koristaa sinisen taivaan. Toinen seikka on se, että leijaharrastus on monipuolista. Sen kautta tulee ulkoiltua, harjoitettua kättentaitoja leijoja suunnitellessa ja tehdessä sekä hyvässä tapauksessa nähdä maailmaa leijafestivaalien kautta. Hjeltin kanssa leijaa lennättää Kati Keinonen.

Lähetykset

 • ti 5.6.2012 16.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Tällä viikolla on vietetty lukuviikkoa. Itseoikeutettuna vieraana on Kari Hotakainen. Millainen ihminen fanittaa vielä aikuisena? Keskustelemassa fanittamisesta väittelevä Janne Poikolainen sekä Suomen Bon Jovi -faniklubin sihteeri Sari Mettinen. Taiteilijaelämästään kertoo näyttelijä Antti Luusuaniemi.

 • Vielä 60-luvulla fanittamiseen suhtauduttiin negatiivisesti. Se käsitettiin teini-ikäisten tyttöjen murrosiän kuohuntana, ja aikuiset pitivät faniutensa visusti omana tietonaan. Nykyään kuka tahansa voi keräillä lempibändinsä t-paitoja tai lähteä kirkumaan Cheekin keikalle. Aikuisten fanittamisesta olivat Puheen Iltapäivässä kertomassa fanittamisesta väitöskirjaa tekevä Janne Poikolainen sekä Suomen Bon Jovi fan clubin sihteeri Sari Mettinen. Salla Vuolteenaho haastattelee.

 • Kari Hotakaisen Kantaja on tämän vuoden Kirjan ja ruusun päivän ruusukirja. Kirjan teemoja ovat yksinäisyys, muistot, menneisyydessä eläminen, omiin ajatuksiin hautautuminen ja omissa unelmissa eläminen.

  Hotakaiselle kirjoittaminen on terapiaa, vaikka moni ammattikirjailija sitä ajatusta vihaakin.

  - Kirjoittaminen on kuitenkin osa sitä prosessia, minkä avulla pääsee selville mitä mielessä kuohuu. Usein sanotaan, että “en tiedä vielä mitä ajattelen asiasta, koska en ole vielä sitä kirjoittanut”. Kirjoittamalla monet asiat selkiytyvät, toteaa Hotakainen.

  Helsingin kaupunginteatterissa sai juuri ensi-iltansa Hotakaisen monologinäytelmä Palvelija. Siinä näyttelijä Martti Suosalo esittää seitsemän eri palveluammattilaisen roolin.

  - Kirjailijana olen poukkoileva huithapeli - yritän kirjoittaa kaikkia erilaisia lajeja. Oopperan liberettoa en tule kuitenkaan koskaan kirjoittamaan, siinä menee raja. Minusta se tuntuu hassulta, että ihmiset puhuvat toisilleen laulamalla, sitä en osaa kirjoittaa, sanoo Hotakainen.

  Hän oli Puheen Iltapäivässä Mikko Jylhän vieraana kertomassa Kantaja-teoksestaan.

 • Jos työkaverillasi on tänään paita päällä väärinpäin, se ei kerro kiireisestä aamusta tai hutiloinnista. Tänään vietetään vaatevallankumousta.

  Vaatevallankumousta vietetään joka vuosi bangladeshilaisen Rana Plaza -tehdasrakennuksen romahduksen vuosipäivänä 24.4.

  Vaatevallankumouksen tavoitteena on herätellä vaateteollisuutta vastuullisuuteen ja läpinäkyvyyteen; huolehtimaan siitä, että vaatteita valmistavien ompelijoiden työolot ovat turvalliset ja heille maksetaan elämiseen riittävää palkkaa. Kampanja kannustaa yrityksiä myös kertomaan, missä, miten ja kuka heidän vaatteensa valmistaa.

  Suomessa järjestetään tänään vallankumouksen tiimoilta monilla paikkakunnilla erilaisia tapahtumia.

  Tiina Lundberg lähti Helsingin Yliopiston Porthanian ala-aulaan, jossa järjestetään tänään vaatteiden huoltoasema. Huoltoon lähti takki, jonka vetoketju on rikki - korjausohjeita puolestaan antaa käsityönopettajaksi opiskeleva Elisa Kärki Korjaussarja kollektiivista.

 • Mitä ilmiöt ovat? Vieraina Ilmiön kaava -kirjan kirjoittajat Lauri Hilliaho ja Johanna Puolitaival. Tapaamme myös Anna Perhon. Peltsi tutustuu tänään showpainiin.

 • Ilmiö syntyy usein vahingossa. Mitä simppelimpi tarina ilmiön takana on, sitä vähemmän se muuttuu matkan varrella. Tarinan pitää herättää tunteita ja koukuttaa kertomaan sitä eteenpäin. Mainoksesta ei tule ilmiö, vaan siihen tarvitaan toimintaa. Näin ilmiöitä selittävät Johanna Puolitaival ja Lauri Hilliaho.

  -Ilmiössä viesti lähtee voimakkaasti liikkeelle ryhmän sisällä. Se puolestaan saa aikaan sen, että ihmiset rupee toimimaan jollain tavalla. Se voi olla esim. ostamista, kannanottoa tai muuta erottuvaa ja toistuvaa toimintaa.

  Puheen iltapäivässäkin pöhistään ja pohditaan tämän tästä ilmiöitä. On avokadopastaa, muttisoossia, Movemberia, siivouspäivää - villityksiä, trendejä, kansanliikkeitä ja uusia liikuntaharrastuksia. Mutta mikä on ilmiö? Ja miten se tehdään? Syntyykö ilmiö vahingossa vai tietoisesti? Toimittaja on Tiina Lundberg.

Näytä lisää

Klipit

 • Jimmy Choo, John Galliano, Stella McCartney, Alexander McQueen...he kaikki ovat maailmankuuluja muotisuunnittelijoita, jotka valmistuivat suunnittelijoiksi aikanaan samasta lontoolaisesta yliopistosta. Samasta opinahjosta valmistui pari vuotta sitten suomalainen Evelina Romano, jonka matka muodin huipulle jatkuu edelleen. Parikymppinen Evelina on ehtinyt jo valmistua kahdesta alan merkittävimmästä koulusta. Evelina on valmistunut kandiksi London School of Fashionista, minkä lisäksi hän valmistui tänä keväänä Pariisin Institut Francais de la Modesta. Kumpaankin oppilaitokseen on äärimmäisen vaikea päästä, ja esimerkiksi viimeksi mainittuun otettiin Evelinan opintolinjalle eli naisten vaatesuunnitteluun sadoista hakijoista vain kahdeksan.
  Seuraavaksi Evelinalla on edessään työharjoittelujakso, jonka jälkeen hän toivoo pääsevänsä varsinaisiin töihin johonkin Pariisin muotihuoneista. Toimittaja Riikka Rahi tapasi Evelina Romanon tavaratalon kangasosastolla, jossa oppi, että vaatteita voi tehdä yllättävistäkin materiaaleista.

  [VAPAA KAISTA 180814 MUOTISUUNNITTELUN HUIPULLE, 00:14:29]

  JJ: näin unelmoi muotisuunnittelija Evelina Romano. Häntä jututti Riikka Rahi.

 • Autoteollisuus on joutunut laittamaan auton uusiksi. Auton valmistajat suunnittelevat kilpaa yhä vähäpäästöisempiä malleja. Ennen autoja myytiin huippuun viritetyllä suorituskyvyllä, nyt kuluttajiin vedotaan autojen vähäruokaisuudella ja puhtaudella. Hybridi, sähkö- ja polttokennoautot sekä vaihtoehtoiset polttoaineet ovat autoilun tulevaisuutta. YLE Puheen Iltapäivässä selvitettiin, millaisia nämä uutta ja sitä myöden vihreämpää teknologiaa omaavat autot oikein ovat. Terminologiaa avasi VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Mitä on permakulttuuri? Tämä 1970-luvulla kehitelty luomuviljelyyn, lähiruokaan, paikallisvaluuttoihin ja myös rakentamiseen liittyvä ajatuskokonaisuus on tulossa jälleen muotiin. Luomuviljelijä ja tutkija Tuomas Mattila antaa permakulttuurin mukaisia vinkkejä villiintyneen nurmikon hoitoon. Ruohonleikkuuseen kyllästynyt multasormi voi antaa uuden elämän nurmikolle esimerkiksi monikerroksisena puutarhana, joka tuottaa marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Facebookin "Rikottu lasi haavoittaa -kerään sen pois" -ryhmään on ilmoittautunut lähes 80 000 ihmistä, jotka ovat lähteneet taistoon tassuja, jalkoja ja pyöränkumeja hajottavia lasinsiruja vastaan. Mutta mitä kaikkea luonnosta löytyy, sitä selvitetään syyskuun sateessa. Tuula-Maria Ahosen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Suomessa on kymmeniä tuhansia skeittareita, jotka liikkuvat lautoinensa kaupunkiemme kaduilla. Urbaani laji käyttää hyödykseen kaupungin kivisiä rakenteita ja mielenkiintoista skeitattavaa löytyy vaikka työmaamontun reunalta. Maisema-arkkitehti yo Janne Saario on aikoinaan kiertänyt ammattiskeittaajana Eurooppaa ja Amerikkaa. Saario on hyödyntänyt parinkymmenen vuoden skeittitaustaansa ja on muun muassa suunnitellut Helsingin Eläintarhan skeittipuiston Micropoliksen. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Kari Hietalahti on tullut tutuksi yleisölle kymmenien elokuva- ja televisioroolien kautta. Hietalahden ura lähti todelliseen nousuun 1990-luvun Vintiöt-sketsisarjasta. Sen jälkeen Hietalahti on esiintynyt lukuisissa sketsisarjoissa ja elokuvissa. Hietalahti on myös toistakymmentä vuotta elättänyt itsensä käsikirjoittajana. Hietalahti kertoi taiteilijaelämästään YLE Puheen Iltapäivässä. Toimittajana Kati Keinonen.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä