Puheen Iltapäivä

Leijaharrastus vie mukanaan

 • 35 min
 • toistaiseksi

Suomessa leijoja lennättää pieni, mutta aktiivinen harrastajajoukko. Yksi heistä on helsinkiläinen Marja Hjelt. Yksi asia joka häntä leijoissa kiehtoo on se, että leijoilla voi koristaa sinisen taivaan. Toinen seikka on se, että leijaharrastus on monipuolista. Sen kautta tulee ulkoiltua, harjoitettua kättentaitoja leijoja suunnitellessa ja tehdessä sekä hyvässä tapauksessa nähdä maailmaa leijafestivaalien kautta. Hjeltin kanssa leijaa lennättää Kati Keinonen.

Lähetykset

 • ti 5.6.2012 16.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Parasta Utössä ovat myrskyt ja ne tyynet hetket aamulla varhain. Merta ei tarvitse rakastaa, mutta hyvä ystävä kannattaa olla. On se sen verran vahva elementti, että vaikeaa on, jos ei yhtään pidä siitä, kuvailee merta luontotoimittaja Juha Laaksonen.

  Utön karu saari kaukana merellä on paikka, jolla on värikäs historia niin maanpuolustuksen kuin haaksirikkoutuneiden laivojen pelastus tarinoiden näkökulmasta vuosisatojen ajalta. Saari on kiinnostava myös luontonsa ansiosta niin asukkaidensa kuin saarella tiuhaan vierailevien turistien mielissä.
  Mutta millainen on ornitologinen murhatarina ja kuinka erikoista on lintuharrastajien elämä saaristossa?

  Hanna Kinnusen vieraana Murha Lintusaaressa romaanin kirjoittaja, luontotoimittaja Juha Laaksonen. - Se on hyväntuulen kirja, vaikka siinä murha tapahtuukin, paljastaa Laaksonen.

 • “Ehkä ne vaikeudet, joita tätä ystävyyttä rakennettaessa on kasaantunut ovat suureksi osaksi johtuneet kielestä. Ei taida olla kahta ihmistä, jotka puhuisivat samaa kieltä. Jokainen puhuu omiaan”, kirjoittaa Eeva-Liisa Manner kirjeessään Anna-Liisa Mäenpäälle.

  Sanat osuivat ja upposivat myös näyttelijä Noora Daduun.

  - Sanoissa viehättää sama kuin niissä ahdistaa. Se etteivät ne oikein koskaan osu maaliin. Kokemus siitä, ettei toinen ymmärrä mitä sanoo. Miten helppoa onkaan kuulla väärin, Dadu pohtii.

  Yhteiskunnallinen puolipalestiinalainen näyttelijä, saako Dadu olla mitään muuta?

  Suvi Puukangas haastattelee.

 • Kirpputoreja on ollut maailma täynnä iät. Nykyään myös verkko ja sosiaalinen media ovat loistavia kanavia omien vaatteiden ja kenkien tai laukkujenkin kierrättämiseen. Espoossa lanseerattiin pari päivää sitten Anna uusi elämä vaatteille -kampanja, joka kutsuu ihmiset viemään tarpeettomat vaatteet ja kodin tekstiilit kierrätykseen - helposti.
  Mitä uutta kampanja vaatteiden kierrättämiseen tuo? Siitä kertoo Lassila & Tikanojan kehityspäällikkö Sebastian Aniszewski. Toimittaja on Hanna Kinnunen.

 • Robottiviikon kunniaksi Helsingissä tekniikan museossa on runsaasti robotiikkaa. Elämme jo vuotta 2015, mutta vieläkään ei ihmiskunnalla ole palveluksessaan robottiarmeijoita - lähimmäksi robottipalvelijaakin pääsee nurkissa pyörivä robotti-imuri.

  Voisiko roboteista olla ihmiselle vaaraa? Ja millainen olisi robottien kykyjenetsintäkilpailu Idols? Toimittajamme Anni Saastamoinen tapasi Airo Islandin toiminnanjohtajan, Nicholas Anderssonin ja otti selvää

 • Ruokatreffeillä Vappu Pimiä

  Uraäidin ja kotiäidin kiireistä elämää elävä juontaja ja ruokakirjailija Vappu Pimiä saapui Ruokatreffeille yhdessä pian puolivuotiaan, iloisen Selma-tyttären kanssa.

  - Mä olen aina ollut tosi kiinnostunut ruoasta - lapsena jo kokkailin kerrosleipiä ja pizzaa Mikki-Hiiren keittokirjasta, nauraa Vappu, jolle ruoassa tärkeää on terveellisyys ja monipuolisuus.

  - Kukin elää tavallaan ja mä kierrän eineshyllyt kaukaa. Pyrin syömään puhdasta normaalia ruokaa - mulla ei ole mitään dieettiä. Ja mä haluan näyttää lapsille, että mistä ruoka tulee oikeasti - että he eivät luule kananfileiden juoksentelevan ja kasvavan fileinä, toteaa Vappu Pimiä.

  Viikonloppuisin hän suunnittelee menyt - oli vieraita tai ei, ottaa isomman lapsen mukaan ruoan valmistukseen ja myös viljelee itse mökillä kasviksia. Mistä pienten lasten äiti repii ajan tähän kaikkeen?

  Tiina Lundberg toimittaa.

 • -Teeman elokuvafestivaali on täällä taas. Viisi päivää elokuvan juhlaa keskellä marraskuun pimeyttä, iloitsee Yle Teeman tuottaja Kati Sinisalo.

  Yle Teema viettää jälleen elokuvan juhlaa marraskuun lopun kunniaksi. 26.-30.11 on viiden päivän ajan tarjolla niin uusia leffoja, restauroituja klassikkoja, mykkä- ja musiikkielokuvia. Ja tietysti puhetta elokuvista. Yle Teeman tuottaja Kati Sinisalo kertoo kattavasta tarjoilusta. Toimittaja on Hanna Kinnunen.

 • -Taiteellisella puolella hyvä kuva muodostuu kokonaisuudesta. Hyvässä kuvassa on ehyitä kokonaisuuksia, se ei ole liian helppo, ei kulu loppuun ja se kestää aikaa. Se on loputon haaste, kuvailee valokuvaaja Aapo Huhta.

  Nyt tapaamme miehen, jonka visuaalinen käden ja silmän jälki on levinnyt ympäri maailmaa. Viimeisimpänä meriittinä tämän Haapajärveläis lähtöisen valokuvaajan ansioluetteloon on merkitty Vuoden nuori pohjoismainen valokuvaaja 2015 -titteli. Tukholman valokuvataiteen museon eli Fotografiskan jakama palkinto on arvoltaan 10 000 euroa. Rahapalkinnon lisäksi mies saa museoon myös oman näyttelyn ensi kesänä.

  -Me valokuvaajat puhumme usein ruman estetiikasta. Siinä salamalla ei valaista vaan paljastetaan. Valo näyttää kaikki pienet yksityiskohdat. Rujous paljastaa usein meidän maailmasta puolia, jotka ovat totta. Pienet yksityiskohdista tulee kiinnostavia, koska ne näyttävät jälkiä ihmisen elämästä ja kokemuksista. Maailmassa on paljon kuvia, joissa peitellään ja joita parannellaan. Mun mielestä se kiinnostavin on siellä takana. Siellä on se katsomisen arvoinen. Haluan olla valokuvaajana rehellinen.

  Valokuvaaja Aapo Huhta vieraili Puheen Iltapäivän Hanna Kinnusen vieraana.

 • Lapsilla mielikuvitusystävät ovat yleisiä, mutta miten reagoisit, jos kaverisi kertoisi tekstailevansa näkymättömän ystävänsä kanssa? Ei kannata hätääntyä, sillä kyseessä voi olla taideprojektiin osallistuminen.

  Toimittajamme Anni Saastamoinen tapasi taiteilija Pilvi Takalan, jonka taideprojekti houkuttelee ihmisiä tekstaamaan näkymättömille ystäville.

 • -Sadan vuoden aikana tyttökirjoissa moni asia kuten käsitys perheestä ja yhteiskunnasta on pysynyt samana. Vuosikymmenten aikana teemat vaan muuttuvat. Voi sanoa, että tyttökirjat ovat poliittista kirjallisuutta, tietää kirjallisuuden maisterin Myry Voipio.

  Jokainen tyttö pystyy nimeämään kirjan tai kirjasarjan, joka on ollut se juttu lapsena tai nuoruudessa. Esimerkkinä Tiina-kirjat, Neiti Etsivät ja Viisikot.

  Miksi rakkaus, ystävyys ja tulevaisuus ovat tytöille tärkeitä kaikkina maailman aikoina?

  Siitä puhumme nyt perjantaina suomalaisista tyttökirjoista väitelleen kirjallisuuden maisterin Myry Voipion kanssa. -Tyttökirjoja yhdistää rakkaus, ystävyys ja ihmissuhteet. Aina on pohdittu, mitä tytöt saa ja voi tehdä, ja mikä on tyttöjen tulevaisuus.

  Toimittaja on Hanna Kinnunen.

 • -Uusi levy on mun omia tarinoita. Teen kappaleet ensin itselleni ja sitten muille.Vanavedessä on helppo seurata, missä vene menee.
  Voikukat on hyvä esimerkki siitä, että ihminen ei näe yksittäistä kauneutta kun jotain on paljon, pohtii uuden levyn julkaissut J.Karjalainen.

  -Ensimmäinen levy ja levytys on jäänyt mieleen. Alut on aina tärkeitä- ja loput.
  Taiteen tekemisessä tarvitaan kumpaakin niin hippiä kuin insinööriä. Ilman hipin hörhöyttä ja insinöörin täsmällisyyttä ei synny mitään.

  Toimittaja on Tiina Lundberg.

 • Kun keski-ikäinen mies meni 10 vuotta sitten drag queen esitykseen, hän ei tiennyt mitä tehdä. Oliko oikein katsoa lavan kuningattaria, jotka meikin ja mekkojen alla olivat miehiä. Oliko se edes sopivaa?

  Tänä päivänä drag queen showta tulevat katsomaan miehet, naiset kuin perheen pienimmätkin.

  - Viime keikalla Salossa mummot olivat ihan pähkinöissään, Osku Heiskanen Showhat duon toinen osapuoli kuvailee.

  Mutta kuinka paljon vaatteita Heiskanen ja Jarkko Valtee kantavat keikoillaan mukanaan? Mikä drag queen showssa on miesten 17 vuoden uran aikana muuttunut?

  Suvi Puukangas haastattelee Showhatin Jarkko Valteeta ja Osku Heiskasta.

 • Jos laukku on nykyihmiselle statussymboli, voiko se olla myös hyvä sijoituskohde? Miten laukun arvo määrittyy? Siitä kertoo Bukowskis huutokaupan muotiasiantuntija Avin Jarjis.

  "Laadukas vintage-laukku voi olla vaikka 30 vuotta vanha ja se vain paranee vanhetessaan, kun se on tehty hyvistä materiaaleista taitavasti. Varsinkin tänä päivänä osataan onneksi arvostaa laatua, mikä on hienoa myös kestävän kehityksen ja ekologisuuden kannalta. Miksi ostaa uutta, kun tarjolla on laadukasta vanhaa?"

  Hanna Kinnunen haastattelee.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Jimmy Choo, John Galliano, Stella McCartney, Alexander McQueen...he kaikki ovat maailmankuuluja muotisuunnittelijoita, jotka valmistuivat suunnittelijoiksi aikanaan samasta lontoolaisesta yliopistosta. Samasta opinahjosta valmistui pari vuotta sitten suomalainen Evelina Romano, jonka matka muodin huipulle jatkuu edelleen. Parikymppinen Evelina on ehtinyt jo valmistua kahdesta alan merkittävimmästä koulusta. Evelina on valmistunut kandiksi London School of Fashionista, minkä lisäksi hän valmistui tänä keväänä Pariisin Institut Francais de la Modesta. Kumpaankin oppilaitokseen on äärimmäisen vaikea päästä, ja esimerkiksi viimeksi mainittuun otettiin Evelinan opintolinjalle eli naisten vaatesuunnitteluun sadoista hakijoista vain kahdeksan.
  Seuraavaksi Evelinalla on edessään työharjoittelujakso, jonka jälkeen hän toivoo pääsevänsä varsinaisiin töihin johonkin Pariisin muotihuoneista. Toimittaja Riikka Rahi tapasi Evelina Romanon tavaratalon kangasosastolla, jossa oppi, että vaatteita voi tehdä yllättävistäkin materiaaleista.

  [VAPAA KAISTA 180814 MUOTISUUNNITTELUN HUIPULLE, 00:14:29]

  JJ: näin unelmoi muotisuunnittelija Evelina Romano. Häntä jututti Riikka Rahi.

 • Autoteollisuus on joutunut laittamaan auton uusiksi. Auton valmistajat suunnittelevat kilpaa yhä vähäpäästöisempiä malleja. Ennen autoja myytiin huippuun viritetyllä suorituskyvyllä, nyt kuluttajiin vedotaan autojen vähäruokaisuudella ja puhtaudella. Hybridi, sähkö- ja polttokennoautot sekä vaihtoehtoiset polttoaineet ovat autoilun tulevaisuutta. YLE Puheen Iltapäivässä selvitettiin, millaisia nämä uutta ja sitä myöden vihreämpää teknologiaa omaavat autot oikein ovat. Terminologiaa avasi VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Mitä on permakulttuuri? Tämä 1970-luvulla kehitelty luomuviljelyyn, lähiruokaan, paikallisvaluuttoihin ja myös rakentamiseen liittyvä ajatuskokonaisuus on tulossa jälleen muotiin. Luomuviljelijä ja tutkija Tuomas Mattila antaa permakulttuurin mukaisia vinkkejä villiintyneen nurmikon hoitoon. Ruohonleikkuuseen kyllästynyt multasormi voi antaa uuden elämän nurmikolle esimerkiksi monikerroksisena puutarhana, joka tuottaa marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Facebookin "Rikottu lasi haavoittaa -kerään sen pois" -ryhmään on ilmoittautunut lähes 80 000 ihmistä, jotka ovat lähteneet taistoon tassuja, jalkoja ja pyöränkumeja hajottavia lasinsiruja vastaan. Mutta mitä kaikkea luonnosta löytyy, sitä selvitetään syyskuun sateessa. Tuula-Maria Ahosen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Suomessa on kymmeniä tuhansia skeittareita, jotka liikkuvat lautoinensa kaupunkiemme kaduilla. Urbaani laji käyttää hyödykseen kaupungin kivisiä rakenteita ja mielenkiintoista skeitattavaa löytyy vaikka työmaamontun reunalta. Maisema-arkkitehti yo Janne Saario on aikoinaan kiertänyt ammattiskeittaajana Eurooppaa ja Amerikkaa. Saario on hyödyntänyt parinkymmenen vuoden skeittitaustaansa ja on muun muassa suunnitellut Helsingin Eläintarhan skeittipuiston Micropoliksen. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Kari Hietalahti on tullut tutuksi yleisölle kymmenien elokuva- ja televisioroolien kautta. Hietalahden ura lähti todelliseen nousuun 1990-luvun Vintiöt-sketsisarjasta. Sen jälkeen Hietalahti on esiintynyt lukuisissa sketsisarjoissa ja elokuvissa. Hietalahti on myös toistakymmentä vuotta elättänyt itsensä käsikirjoittajana. Hietalahti kertoi taiteilijaelämästään YLE Puheen Iltapäivässä. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Englanti, Amerikka, Australia, Saksa, Ranska, Tanska, Belgia ja Ruotsi. Siinä maita missä Antti Hietamäki on reissannut. Näiden matkojen tarkoitus ei ole ollut tutustua uuteen kulttuuriin, ruokaan tai ihmisiin vaan nauttia musiikista. Eikä mistä tahansa musiikista vaan tietyn bändin eli brittiläisen rock-yhtye Curen musiikista. YLE Puheen Iltapäivässä Antti Hietamäki kertoi, mikä fanittamisessa viehättää, mikä siitä tekee nautinnon ja mikä saa seuraamaan lempibändiään vaikka maailman ääriin. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Outi Pajala seurasi rakasta harrastustaan ja vaihtoi postmodernit teoriat käytännönläheisiin ravintolakokin opintoihin. Taakse jäi työ amanuenssina Helsingin yliopistossa, ja edessä siintää ehkä oma kahvila tai työ kokkina opintojen jälkeen. Naisasialiikkeessä toimiva Outi Pajala katsoo irtiottoaan myös naisasian näkökulmasta. Sellaistakin on nimittäin esitetty, että uraputkesta luopuva ja elämäänsä leppoistava nainen saattaa tehdä samalla karhunpalveluksen muille naisille. Haastattelussa udellaan myös, miksi Pajala pitää niin paljon ruoanlaitosta ja leipomisesta. Tiina-Emilia Kaunisto pääsi maistamaan kakkua Pajalan keittiöön.

 • Vauhdin hurmaa, pärinää ja sopivasti jännitystä. Niistä nauttii vuoden 2010 miss Suomi Viivi Pumpanen. Misseyden ja mallitöiden lisäksi Viivi Pumpanen on ollut julkisuudessa mm. esiintyessään hurjapäisissä tv-kuvauksissa. Pumpanen on mukana myös tämän vuoden Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Pumpasen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Kuva: Hannes Heikura. Hannes Heikura on Suomen palkituin lehtikuvaaja. Entinen Helsingin Sanomien kuvaaja tekee nyt työtä freelancerina. Parhaillaan Heikura kuvaa yksinäisyyttä, joka on tuttua kuvaajalle. Mutta Heikura pitää sielunmaisemastaan. Hannes Heikuran tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Tosi-tv-sarja Big Brotherissa on tällä tuotantokaudella ensimmäistä kertaa talossa näkövammainen asukas. BB-Minnalta udeltiin paljon ensimmäisinä päivinä hänen vammastaan, apuakin hän on saanut, mutta sittemmin hän on myös kokenut olonsa talossa vähän ulkopuoliseksi. Millaista on, kun ei näe? Millaisia ongelmia näkövammaiset kohtaavat tavallisessa arjessaan. Näkövammaisten keskusliiton puheenjohtaja Esko Jantunen sanoo myös mielipiteensä vammaisten nuorten työllistymisestä tai kaupunkien esteettömyydestä. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Nettikauppa valtaa kaupan markkinoita ja suomalaiset syytävät rahojaan yhä enemmän verkkokauppaan. Mitä sieltä ostetaan? Entä toimivatko tilaukset kuten pitää? Ovatko kuluttajat tyytyväisiä ostoksiinsa, vaikka eivät ole nähneet ja koskeneet tuotetta ennen ostoa? Pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liitosta kertoo mihin suuntaan nettikauppa on menossa. Toimittajana on Salla Vuolteenaho.

Muualla Yle.fi:ssä