Puheen Iltapäivä

Leijaharrastus vie mukanaan

 • 35 min
 • toistaiseksi

Suomessa leijoja lennättää pieni, mutta aktiivinen harrastajajoukko. Yksi heistä on helsinkiläinen Marja Hjelt. Yksi asia joka häntä leijoissa kiehtoo on se, että leijoilla voi koristaa sinisen taivaan. Toinen seikka on se, että leijaharrastus on monipuolista. Sen kautta tulee ulkoiltua, harjoitettua kättentaitoja leijoja suunnitellessa ja tehdessä sekä hyvässä tapauksessa nähdä maailmaa leijafestivaalien kautta. Hjeltin kanssa leijaa lennättää Kati Keinonen.

Lähetykset

 • ti 5.6.2012 16.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Dekkarikirjailija Vera Valan tuorein kirja, Milanon Nukkemestari kertoo Italialais-suomalaisesta Arianna de Bellisistä, joka on aiemmin työskennellyt yksityisetsivänä Roomassa.

  Uusimmassa kirjassa Päähenkilö on muuttanut Milanoon, jossa hän työskentelee yliopiston oikeuspsykologian laitoksella. Kirja on viides Arianna de Bellis –sarjaa, jossa yhdistyy italialainen elämänmeno ja murhatutkimukset. Millaisessa tilanteessa kirjailija on, kun hän kirjoittaa jo viidettä kirjaa samasta henkilöstä?

 • Nyt puhutaan huumorista, stand upista, hauskuuttamisesta ja naurusta.

  Hyvin tehty komedia on kuin partituuri - parhaimmillaan se svengaa kuin se jazz-musiikki. Se ott aa vapauksia mutta pitää tempon ja rytmin kokoajan, kuvaa koomikko näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja Jaakko Saariluoma.

  Mikä Stand upissa on kiinnostavinta? Milloin mies on itse itse nauranut katketakseen? Tiina Lundberg haastattelee.

 • Maailman ensimmäinen todistetusti terveysvaikutteinen teatteriesitys sai ensi-iltansa tässä kuussa Helsingissä. Sen tekijät toivottavat katsojat Oikeaan Terveyskeskukseen, mikä on samalla esityksen nimi. Tässä terveyskeskuksessa lääkärit lumoutuvat maailman kauneudesta ja potilaat heräävät kuolleista. Teoksessa ei ole perinteistä katsomoa, vaan esitys tapahtuu kävellen, harhaillen, nousten pieniä mäkiä ja leväten katsojan omien valintojen mukaan. Mistä moisessa immersiivisessa teatterissa on oikein on kyse ja miksi juuri tämä tekemisen tapa on noussut etenkin Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa suureen suosioon? Suvi Puukankaan haastattelussa on näyttelijä Sami-Henrik Haapala. Lisäksi tanssija, tohtoriopiskelija ja DJ kertoo omien taideambitioidensa ohella myös omasta uusnatsinuoruudestaan, siitä irti pääsemisestä sekä kiertolaiselämästä.

 • “En halua vaikuttaa itsekehulta, mutta minä luulen, että ihmiset saattais tykätä minun äänestä”.

  Näin sanoi 21-vuotias Lassi Valtonen Idolsin karsinnoissa nelihenkisen tuomariston edessä. Ja tykkäshän ne. Lassi pääsi semifinaaleihin saakka, mutta jätti kilpailun kesken ennen suorien lähetysten alkua.

  Tähän päivään mennessä häneltä on julkaistu yksi albumi ja perjantaina julkaistaan toinen nimeltään Kasvottomat päivät. Mitä tulevan albumin nimi tarkoittaa? Ja miten mies on muuttunut musiikin tekijänä? Lassi Valtonen kävi Puheen Iltapäivän Suvi Puukankaan vieraana.

 • Tanssia, balettia ja flamencon tuulahduksia, studioon tuo mies, joka kiertää nyt elo-syyskuun ajan ympäri suomea taiteilijajuhlakiertueellaan "30 ja risat". Mikko Rasila, tanssija ja näyttelijjä, värikäs persoona ja hänet tuntevien mukaan hulvaton persoona. Mitkä virstapylväät elämästä ja uralta ovat valikoituneet näyttämölle? Ja mistä kaikki alkoi? Miten ja miksi Espanja varasti miehen sydämen? Tiina Lundberg haastattelee.

 • Maj Karma -yhtye palasi alkuvuodesta levytystauolta.

  Nyt takana on keikkakesä ja edessä jälleen uudet kuviot - Maj Karma jää tauolle ja Herra Ylppö on muuttamassa Espanjaan tekemään täyspitkää elokuvaa. Herra Ylppö on aiemmin ohjannut ja kuvannut omien bändien musavideoita mutta tehnyt myös yhteistyötä muiden yhtyeiden - kuten CMX:n, Haloo Helsingin ja Mira Luotin kanssa. Millaisesta elokuvaprojektista on nyt on kyse? Entä mikä vetää miehen juuri Espanjaan?

 • Viime perjantaina suomalaisella valkokankaalla nähtiin ensi-illassa suomalainen kauhuelokuva Bodom, joka nimensä mukaisesta ammentaa vuoden 1960 Bodomjärven traagisesta murhatapauksesta.

  Elokuvassa neljä nuorta lähtee nykyajassa Bodomjärvelle ratkaisemaan lopullisesti murhayön tapahtumia. Todellisuuspohja on siis lähtökohta, mutta siihen ei ripustauduta liiaksi. Veren lisäksi elokuvassa nähdään rakkautta, mustasukkaisuutta, kylmäpäpisyyttä, rohkeutta ja innostusta.

  Elokuvan ohjaaja Taneli Mustonen ja tuottaja-käsikirjoittaja Aleksi Hyvärinen kävivät Puheen Iltapäivän vieraana.

 • Todella montaa musiikkigenreä esittänyt Yona julkaisee uuden EP-levyn, joka on räppiä. Yonan syyskuulumiset, mm. lavatanssiin hurahtamisen, kuulemme Tiina Lundbergin haastattelussa.

 • Uskonnollisuus on vähentynyt etenkin länsimaisissa suurkaupungeissa. Miksi? Sitä kysytään Puheen Iltapäivässä. Mitä on tullut perinteisen kirkon ja uskonnon tilalle? Ja mitä on kaupunkiteologia?

  Tiina Lundbergin vieraana on Henrietta Grönlund, uusi kaupunkiteologian yliopistonlehtori, jonka mielestä kirkon pitäisi tulla vielä enemmän keskelle kaupunkia, ihmisten keskuuteen, puhumaan mieluummin kuin messuamaan, kuuntelemaan enemmän kuin opettamaan. Vinkkejä myös huonoille virsien laulajille.

 • Jerobeam Salakyttä Team pitää yllä kunniakkaita suomalaisia pellehyppyperinteitä. Porukan showssa kuullaan niin riemunkiljahduksia kuin kauhun huokauksia. Lasten silmät loistavat ja ehkä vähän aikuistenkin. Mistä hommassa on kyse? Mika Pennanen, Jussi Polkko ja Antti Ilvessuo kertovat.
  Tiina Lundberg toimittaa.

 • Joonas Konstig on julkaissut ruokaa käsittelevän kirjan Pyhä ruoka ja siinä kyytiä saa niin kasvissyönti kuin Pohjois-Karjala-tutkimuskin. Toimittajana Tiina Lundberg-

 • Tubettajien ja fanien suurtapahtuma Tubecon alkaa perjantaina ja on tänä vuonna kaksipäiväinen. Tuottaja Mikko Silvennoinen ja tubettaja Jaakko Parkkali Tiina Lundbergin vieraana.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Jimmy Choo, John Galliano, Stella McCartney, Alexander McQueen...he kaikki ovat maailmankuuluja muotisuunnittelijoita, jotka valmistuivat suunnittelijoiksi aikanaan samasta lontoolaisesta yliopistosta. Samasta opinahjosta valmistui pari vuotta sitten suomalainen Evelina Romano, jonka matka muodin huipulle jatkuu edelleen. Parikymppinen Evelina on ehtinyt jo valmistua kahdesta alan merkittävimmästä koulusta. Evelina on valmistunut kandiksi London School of Fashionista, minkä lisäksi hän valmistui tänä keväänä Pariisin Institut Francais de la Modesta. Kumpaankin oppilaitokseen on äärimmäisen vaikea päästä, ja esimerkiksi viimeksi mainittuun otettiin Evelinan opintolinjalle eli naisten vaatesuunnitteluun sadoista hakijoista vain kahdeksan.
  Seuraavaksi Evelinalla on edessään työharjoittelujakso, jonka jälkeen hän toivoo pääsevänsä varsinaisiin töihin johonkin Pariisin muotihuoneista. Toimittaja Riikka Rahi tapasi Evelina Romanon tavaratalon kangasosastolla, jossa oppi, että vaatteita voi tehdä yllättävistäkin materiaaleista.

  [VAPAA KAISTA 180814 MUOTISUUNNITTELUN HUIPULLE, 00:14:29]

  JJ: näin unelmoi muotisuunnittelija Evelina Romano. Häntä jututti Riikka Rahi.

 • Autoteollisuus on joutunut laittamaan auton uusiksi. Auton valmistajat suunnittelevat kilpaa yhä vähäpäästöisempiä malleja. Ennen autoja myytiin huippuun viritetyllä suorituskyvyllä, nyt kuluttajiin vedotaan autojen vähäruokaisuudella ja puhtaudella. Hybridi, sähkö- ja polttokennoautot sekä vaihtoehtoiset polttoaineet ovat autoilun tulevaisuutta. YLE Puheen Iltapäivässä selvitettiin, millaisia nämä uutta ja sitä myöden vihreämpää teknologiaa omaavat autot oikein ovat. Terminologiaa avasi VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Mitä on permakulttuuri? Tämä 1970-luvulla kehitelty luomuviljelyyn, lähiruokaan, paikallisvaluuttoihin ja myös rakentamiseen liittyvä ajatuskokonaisuus on tulossa jälleen muotiin. Luomuviljelijä ja tutkija Tuomas Mattila antaa permakulttuurin mukaisia vinkkejä villiintyneen nurmikon hoitoon. Ruohonleikkuuseen kyllästynyt multasormi voi antaa uuden elämän nurmikolle esimerkiksi monikerroksisena puutarhana, joka tuottaa marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Facebookin "Rikottu lasi haavoittaa -kerään sen pois" -ryhmään on ilmoittautunut lähes 80 000 ihmistä, jotka ovat lähteneet taistoon tassuja, jalkoja ja pyöränkumeja hajottavia lasinsiruja vastaan. Mutta mitä kaikkea luonnosta löytyy, sitä selvitetään syyskuun sateessa. Tuula-Maria Ahosen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Suomessa on kymmeniä tuhansia skeittareita, jotka liikkuvat lautoinensa kaupunkiemme kaduilla. Urbaani laji käyttää hyödykseen kaupungin kivisiä rakenteita ja mielenkiintoista skeitattavaa löytyy vaikka työmaamontun reunalta. Maisema-arkkitehti yo Janne Saario on aikoinaan kiertänyt ammattiskeittaajana Eurooppaa ja Amerikkaa. Saario on hyödyntänyt parinkymmenen vuoden skeittitaustaansa ja on muun muassa suunnitellut Helsingin Eläintarhan skeittipuiston Micropoliksen. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Kari Hietalahti on tullut tutuksi yleisölle kymmenien elokuva- ja televisioroolien kautta. Hietalahden ura lähti todelliseen nousuun 1990-luvun Vintiöt-sketsisarjasta. Sen jälkeen Hietalahti on esiintynyt lukuisissa sketsisarjoissa ja elokuvissa. Hietalahti on myös toistakymmentä vuotta elättänyt itsensä käsikirjoittajana. Hietalahti kertoi taiteilijaelämästään YLE Puheen Iltapäivässä. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Englanti, Amerikka, Australia, Saksa, Ranska, Tanska, Belgia ja Ruotsi. Siinä maita missä Antti Hietamäki on reissannut. Näiden matkojen tarkoitus ei ole ollut tutustua uuteen kulttuuriin, ruokaan tai ihmisiin vaan nauttia musiikista. Eikä mistä tahansa musiikista vaan tietyn bändin eli brittiläisen rock-yhtye Curen musiikista. YLE Puheen Iltapäivässä Antti Hietamäki kertoi, mikä fanittamisessa viehättää, mikä siitä tekee nautinnon ja mikä saa seuraamaan lempibändiään vaikka maailman ääriin. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Outi Pajala seurasi rakasta harrastustaan ja vaihtoi postmodernit teoriat käytännönläheisiin ravintolakokin opintoihin. Taakse jäi työ amanuenssina Helsingin yliopistossa, ja edessä siintää ehkä oma kahvila tai työ kokkina opintojen jälkeen. Naisasialiikkeessä toimiva Outi Pajala katsoo irtiottoaan myös naisasian näkökulmasta. Sellaistakin on nimittäin esitetty, että uraputkesta luopuva ja elämäänsä leppoistava nainen saattaa tehdä samalla karhunpalveluksen muille naisille. Haastattelussa udellaan myös, miksi Pajala pitää niin paljon ruoanlaitosta ja leipomisesta. Tiina-Emilia Kaunisto pääsi maistamaan kakkua Pajalan keittiöön.

 • Vauhdin hurmaa, pärinää ja sopivasti jännitystä. Niistä nauttii vuoden 2010 miss Suomi Viivi Pumpanen. Misseyden ja mallitöiden lisäksi Viivi Pumpanen on ollut julkisuudessa mm. esiintyessään hurjapäisissä tv-kuvauksissa. Pumpanen on mukana myös tämän vuoden Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Pumpasen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Kuva: Hannes Heikura. Hannes Heikura on Suomen palkituin lehtikuvaaja. Entinen Helsingin Sanomien kuvaaja tekee nyt työtä freelancerina. Parhaillaan Heikura kuvaa yksinäisyyttä, joka on tuttua kuvaajalle. Mutta Heikura pitää sielunmaisemastaan. Hannes Heikuran tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Tosi-tv-sarja Big Brotherissa on tällä tuotantokaudella ensimmäistä kertaa talossa näkövammainen asukas. BB-Minnalta udeltiin paljon ensimmäisinä päivinä hänen vammastaan, apuakin hän on saanut, mutta sittemmin hän on myös kokenut olonsa talossa vähän ulkopuoliseksi. Millaista on, kun ei näe? Millaisia ongelmia näkövammaiset kohtaavat tavallisessa arjessaan. Näkövammaisten keskusliiton puheenjohtaja Esko Jantunen sanoo myös mielipiteensä vammaisten nuorten työllistymisestä tai kaupunkien esteettömyydestä. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Nettikauppa valtaa kaupan markkinoita ja suomalaiset syytävät rahojaan yhä enemmän verkkokauppaan. Mitä sieltä ostetaan? Entä toimivatko tilaukset kuten pitää? Ovatko kuluttajat tyytyväisiä ostoksiinsa, vaikka eivät ole nähneet ja koskeneet tuotetta ennen ostoa? Pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liitosta kertoo mihin suuntaan nettikauppa on menossa. Toimittajana on Salla Vuolteenaho.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä