Puheen Iltapäivä

Leijaharrastus vie mukanaan

 • 35 min
 • toistaiseksi

Suomessa leijoja lennättää pieni, mutta aktiivinen harrastajajoukko. Yksi heistä on helsinkiläinen Marja Hjelt. Yksi asia joka häntä leijoissa kiehtoo on se, että leijoilla voi koristaa sinisen taivaan. Toinen seikka on se, että leijaharrastus on monipuolista. Sen kautta tulee ulkoiltua, harjoitettua kättentaitoja leijoja suunnitellessa ja tehdessä sekä hyvässä tapauksessa nähdä maailmaa leijafestivaalien kautta. Hjeltin kanssa leijaa lennättää Kati Keinonen.

Lähetykset

 • ti 5.6.2012 16.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • 17.15 Lotta Stenroos - Kirjeitä Amerikasta.

 • Grilli taipuu moneen ja sen avulla voi tehdä ruokaa tosi monella tavalla.

  - Grilli on yhtä aikaa liesi ja uuni. Olenkin sanonut, että grilli pihalla on itsessään kesän keittiö, toteaa kokki Teresa Välimäki.

  Grillaaminen on kuitenkin paljon muutakin kuin makkaran käristämistä tai pihvin paistamista. Teresa kehottaakin grillaamaan kasviksia. Hän on itse tehnyt tänä kesänä grillissä ruokaisia salaatteja.

  - Pohjaksi tuoretta salaattia, tomaattia ja kurkkua. Sitten grillattuna paprikaa, munakoisoa ja kesäkurpitsaa. Näin salaatissa on jotain tuoretta ja jotain grillinmakuista, samalla myös sekaisin kylmää ja lämmintä.

  Erityisen iloinen Teresa on siitä, että erilaiset lisukkeet ovat nyt nousseet trendiksi.

  - Lisukkeista avautuu loputon maailma - on tahnoja, salsoja ja kastikkeita. Nämä lisukkeet nostavat grillaamisen ja kesäkeittiön ihan uudelle tasolle. Soosit, tahnat ja salsat ovat helppoja sörsseleitä, jotka vaan hienonnetaan, survotaan, muussataan, sekoitetaan ja sen jälkeen nautitaan, kertoo Välimäki.

  Teresa Välimäki tarjoili herkullisia vinkkejä kesäruokailuun Puheen Iltapäivässä Jere Pehkosen haastattelussa.

 • Nikotiini on haitallinen aine, ottaa sen sitten savukkeesta tai sähkötupakasta. Lisäksi sähkötupakkaa poltetaan usein pitkiä aikoja, jolloin nikotiinialtistus voi kasvaa hyvinkin suureksi, muistuttaa tutkija Otto Ruokolainen.

  Sähkötupakka herättää tunteita puolesta ja vastaan. On piirretty kauhukuvia epämääräisistä aineista itse laitteessa sekä nikotiinin nesteen sisällöstä. Toisaalta moni ihminen on myös päässyt nikotiinista irti kokonaan sähkötupakan avulla. Kaiken kaikkiaan puolueetonta keskustelua sähkötupakasta käydään hyvin vähän. Jere Pehkosen vieraana on tutkija Otto Ruokolainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

 • -Suojaamaton seksi ja kondylooma voi vaarantaa kesäsi, muistuttaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Anna-Mari Heikkinen. -Mikä meitä vaivaa! Kondomin käyttö unohtuu, vaikka oppia on saatu.
  Seksi tuo elämäniloa ja parantaa elämänlaatua, mutta seksin riskit kannattaa nekin huomioida. -Kondomin käyttö sekä vastuullinen ja järkevä seksielämä. Jos vahinkoja sattuu, on syytä käydä lääkärissä, muistuttaa dosentti Heikkinen. Toimittaja on Tiina Lundberg

 • Missä ihminen kohtaa toisensa, siellä myös konflikti on mahdollinen, muistuttaa tutkija Marko Siitonen.

  Netin keskustelupalstoilla tunnetusti mielipiteet kärjistyvät. Verkossa on vaivatonta kommentoida hyvinkin tylysti toisten mielipiteitä ja tapoja. Mukana on toki trolleja, jotka provosoivat tarkoituksella. Miksi netissä riidellään ja mistä?

  -Verkossa yksityisyyden illuusio saa meidät unohtamaan, että emme ole verkossa yksin. Netin keskustelupalstoilla tunteet kuumenevat ihan samalla tavalla- olitpa sitten mies tai nainen tai keskustellaanko ilmalämpöpumpuista vai imetyksestä.
  Tiina Lundberg soitti verkkoyhteisöjä tutkineelle Marko Siitoselle.

 • Millainen on hyvä ero? Vieraana aiheesta kirjan kirjoittanut Heli Thorén. Tänään lähdetään myös dyykkaamaan ruokaa.

 • – Ero on kauhea paikka ja se saa tuntua pahalta, toteaa aiheesta kirjaa kirjoittava lifestyle-kirjailija Heli Thorén.

  Heli Thorén kertoo oman avioeronsa olleen luonnollisesti raastava, kuin pieni kuolema. Thorén kuitenkin sanoo, että on ymmärtänyt eron olleen liitolle ainoa vaihtoehto, koska suhde alkoi vääristä lähtökohdista.

  – Olen mennyt itse suhteeseen tyhjä astia kourassa, että toinen ihminen täyttää sen. Olen nyt vasta tajunnut, että eihän sitä voi tehdä kukaan muu kuin minä itse.

  Eron jälkeen Thorén alkoi pitää tunteistaan päiväkirjaa, jutteli ystäviensä kanssa ja kävi myöhemmin myös terapiassa. Ehjäksi – kertomus hyvästä erosta -kirjaa varten on lisäksi haastateltu muita eron läpikäyneitä.

  – Eroon kuin eroon pätee, että kääntää katseet kohti itseä. Kun saa jumpattua oman mielen kuntoon, sinulla ei ole mitään hätää edes siinä tilanteessa, että suuri rakkaus jättää.

  Heli Thorén kävi Puheen Iltapäivässä Tiina Lundbergin haastattelussa.

 • Dyykkaus on tänä päivänä yhä yleisempää. Suomessa päätyy joka päivä miljoona kiloa ruokaa roskiin. Rahan säästäminen ei enää ole ainoa syy roskalaatikoiden penkomiseen. Dyykkauksesta on tullut protesti kulutusyhteiskunnalle.

  Mistä löytää parhaat dyykkauspaikat? Millaisia ruokia uskaltaa dyykata? Mitkä ovat dyykkaajien säännöt?

  Susani Mahadura kävi kokeneen dyykkaajan Ellan kanssa etsimässä iltapalaa roskapöntöistä.

 • Monen suomalaisen salaatti muodostuu tomaatista, kurkusta, paprikasta ja jäävuorisalaatista. Tätä ajatustapaa vastaan kapinoi Samuli Karjula, joka pyrkii sivistämään ihmisten kasvistietämystä ja monipuolistamaan suomalaisten kasvisten syöntiä Satokausikalenterin avulla.

  -  Sesonkiajattelun ideana on syödä pääasiallisesti kotimaisia kasviksia ja juureksia, joita sitten täydennetään monipuolisuuden vuoksi tuontikasviksilla, toteaa Karjula.

  Puheen Iltapäivän Jere Pehkonen asteli Karjulan pakeille ja kyseli, miksi kurkku ja tomaatti ovat ottaneet ylivallan suomalaisten ruokapöydässä. Entä mitä kasviksia kannattaa ostaa mihinkin vuodenaikaan?

 • Kansallismuseon kesäpihalla voi tämän kesän ajan sukeltaa Suomen historiaan kasvien avustuksella, kun näytemaalle on viljelty suomalaista vanhaa kantaa olevia kasveja.

  Luonnonvarakeskus LUKE:n kanssa yhteistyössä tehty projekti tuo näytille historialliset kasvit eri aikakausittain istutettuna. Esillä on mm. muinaisia viljelyskasveja, keskiajan luostareiden yrttiviljelmiä ja kartanopuutarhan loistoa 1700-luvulta.

  Puheen Iltapäivän Jere Pehkonen suuntasi kansallismuseon pihaan, jossa esittelykierroksen piti Kansallismuseon työpajaohjaaja Ulla Kostiainen sekä eläkeläiseksi itsensä tituleeraava kasvien historian tietopankki Hannu Ahokas.

Näytä lisää

Klipit

 • Jimmy Choo, John Galliano, Stella McCartney, Alexander McQueen...he kaikki ovat maailmankuuluja muotisuunnittelijoita, jotka valmistuivat suunnittelijoiksi aikanaan samasta lontoolaisesta yliopistosta. Samasta opinahjosta valmistui pari vuotta sitten suomalainen Evelina Romano, jonka matka muodin huipulle jatkuu edelleen. Parikymppinen Evelina on ehtinyt jo valmistua kahdesta alan merkittävimmästä koulusta. Evelina on valmistunut kandiksi London School of Fashionista, minkä lisäksi hän valmistui tänä keväänä Pariisin Institut Francais de la Modesta. Kumpaankin oppilaitokseen on äärimmäisen vaikea päästä, ja esimerkiksi viimeksi mainittuun otettiin Evelinan opintolinjalle eli naisten vaatesuunnitteluun sadoista hakijoista vain kahdeksan.
  Seuraavaksi Evelinalla on edessään työharjoittelujakso, jonka jälkeen hän toivoo pääsevänsä varsinaisiin töihin johonkin Pariisin muotihuoneista. Toimittaja Riikka Rahi tapasi Evelina Romanon tavaratalon kangasosastolla, jossa oppi, että vaatteita voi tehdä yllättävistäkin materiaaleista.

  [VAPAA KAISTA 180814 MUOTISUUNNITTELUN HUIPULLE, 00:14:29]

  JJ: näin unelmoi muotisuunnittelija Evelina Romano. Häntä jututti Riikka Rahi.

 • Autoteollisuus on joutunut laittamaan auton uusiksi. Auton valmistajat suunnittelevat kilpaa yhä vähäpäästöisempiä malleja. Ennen autoja myytiin huippuun viritetyllä suorituskyvyllä, nyt kuluttajiin vedotaan autojen vähäruokaisuudella ja puhtaudella. Hybridi, sähkö- ja polttokennoautot sekä vaihtoehtoiset polttoaineet ovat autoilun tulevaisuutta. YLE Puheen Iltapäivässä selvitettiin, millaisia nämä uutta ja sitä myöden vihreämpää teknologiaa omaavat autot oikein ovat. Terminologiaa avasi VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Mitä on permakulttuuri? Tämä 1970-luvulla kehitelty luomuviljelyyn, lähiruokaan, paikallisvaluuttoihin ja myös rakentamiseen liittyvä ajatuskokonaisuus on tulossa jälleen muotiin. Luomuviljelijä ja tutkija Tuomas Mattila antaa permakulttuurin mukaisia vinkkejä villiintyneen nurmikon hoitoon. Ruohonleikkuuseen kyllästynyt multasormi voi antaa uuden elämän nurmikolle esimerkiksi monikerroksisena puutarhana, joka tuottaa marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Facebookin "Rikottu lasi haavoittaa -kerään sen pois" -ryhmään on ilmoittautunut lähes 80 000 ihmistä, jotka ovat lähteneet taistoon tassuja, jalkoja ja pyöränkumeja hajottavia lasinsiruja vastaan. Mutta mitä kaikkea luonnosta löytyy, sitä selvitetään syyskuun sateessa. Tuula-Maria Ahosen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Suomessa on kymmeniä tuhansia skeittareita, jotka liikkuvat lautoinensa kaupunkiemme kaduilla. Urbaani laji käyttää hyödykseen kaupungin kivisiä rakenteita ja mielenkiintoista skeitattavaa löytyy vaikka työmaamontun reunalta. Maisema-arkkitehti yo Janne Saario on aikoinaan kiertänyt ammattiskeittaajana Eurooppaa ja Amerikkaa. Saario on hyödyntänyt parinkymmenen vuoden skeittitaustaansa ja on muun muassa suunnitellut Helsingin Eläintarhan skeittipuiston Micropoliksen. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Kari Hietalahti on tullut tutuksi yleisölle kymmenien elokuva- ja televisioroolien kautta. Hietalahden ura lähti todelliseen nousuun 1990-luvun Vintiöt-sketsisarjasta. Sen jälkeen Hietalahti on esiintynyt lukuisissa sketsisarjoissa ja elokuvissa. Hietalahti on myös toistakymmentä vuotta elättänyt itsensä käsikirjoittajana. Hietalahti kertoi taiteilijaelämästään YLE Puheen Iltapäivässä. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Englanti, Amerikka, Australia, Saksa, Ranska, Tanska, Belgia ja Ruotsi. Siinä maita missä Antti Hietamäki on reissannut. Näiden matkojen tarkoitus ei ole ollut tutustua uuteen kulttuuriin, ruokaan tai ihmisiin vaan nauttia musiikista. Eikä mistä tahansa musiikista vaan tietyn bändin eli brittiläisen rock-yhtye Curen musiikista. YLE Puheen Iltapäivässä Antti Hietamäki kertoi, mikä fanittamisessa viehättää, mikä siitä tekee nautinnon ja mikä saa seuraamaan lempibändiään vaikka maailman ääriin. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Outi Pajala seurasi rakasta harrastustaan ja vaihtoi postmodernit teoriat käytännönläheisiin ravintolakokin opintoihin. Taakse jäi työ amanuenssina Helsingin yliopistossa, ja edessä siintää ehkä oma kahvila tai työ kokkina opintojen jälkeen. Naisasialiikkeessä toimiva Outi Pajala katsoo irtiottoaan myös naisasian näkökulmasta. Sellaistakin on nimittäin esitetty, että uraputkesta luopuva ja elämäänsä leppoistava nainen saattaa tehdä samalla karhunpalveluksen muille naisille. Haastattelussa udellaan myös, miksi Pajala pitää niin paljon ruoanlaitosta ja leipomisesta. Tiina-Emilia Kaunisto pääsi maistamaan kakkua Pajalan keittiöön.

 • Vauhdin hurmaa, pärinää ja sopivasti jännitystä. Niistä nauttii vuoden 2010 miss Suomi Viivi Pumpanen. Misseyden ja mallitöiden lisäksi Viivi Pumpanen on ollut julkisuudessa mm. esiintyessään hurjapäisissä tv-kuvauksissa. Pumpanen on mukana myös tämän vuoden Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Pumpasen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Kuva: Hannes Heikura. Hannes Heikura on Suomen palkituin lehtikuvaaja. Entinen Helsingin Sanomien kuvaaja tekee nyt työtä freelancerina. Parhaillaan Heikura kuvaa yksinäisyyttä, joka on tuttua kuvaajalle. Mutta Heikura pitää sielunmaisemastaan. Hannes Heikuran tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Tosi-tv-sarja Big Brotherissa on tällä tuotantokaudella ensimmäistä kertaa talossa näkövammainen asukas. BB-Minnalta udeltiin paljon ensimmäisinä päivinä hänen vammastaan, apuakin hän on saanut, mutta sittemmin hän on myös kokenut olonsa talossa vähän ulkopuoliseksi. Millaista on, kun ei näe? Millaisia ongelmia näkövammaiset kohtaavat tavallisessa arjessaan. Näkövammaisten keskusliiton puheenjohtaja Esko Jantunen sanoo myös mielipiteensä vammaisten nuorten työllistymisestä tai kaupunkien esteettömyydestä. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Nettikauppa valtaa kaupan markkinoita ja suomalaiset syytävät rahojaan yhä enemmän verkkokauppaan. Mitä sieltä ostetaan? Entä toimivatko tilaukset kuten pitää? Ovatko kuluttajat tyytyväisiä ostoksiinsa, vaikka eivät ole nähneet ja koskeneet tuotetta ennen ostoa? Pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liitosta kertoo mihin suuntaan nettikauppa on menossa. Toimittajana on Salla Vuolteenaho.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä