Puheen Iltapäivä

Leijaharrastus vie mukanaan

 • 35 min
 • toistaiseksi

Suomessa leijoja lennättää pieni, mutta aktiivinen harrastajajoukko. Yksi heistä on helsinkiläinen Marja Hjelt. Yksi asia joka häntä leijoissa kiehtoo on se, että leijoilla voi koristaa sinisen taivaan. Toinen seikka on se, että leijaharrastus on monipuolista. Sen kautta tulee ulkoiltua, harjoitettua kättentaitoja leijoja suunnitellessa ja tehdessä sekä hyvässä tapauksessa nähdä maailmaa leijafestivaalien kautta. Hjeltin kanssa leijaa lennättää Kati Keinonen.

Lähetykset

 • ti 5.6.2012 16.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Näyttelijä-laulaja-ohjaaja Mari Rantasila kävi kertomassa kuulumisiaan. Mari on Jussipystiehdokkaana. Emmapysti hänellä jo on.

 • Valokuvaaja Konsta Punkka, tunnetaan myös oravakuiskaajana. Mies on 21-vuotias eläinten muotokuvaaja ja hän ei seikkaile savanneilla tai sademetsissä, vaan vaikkapa mummon takapihalla tai lähimetsässä kuvaamassa luontoja sekä eläimiä.

  - Kuvatessa en ikinä jahtaa eläintä. Mulle juttu on se, että eläimen pitää tulla mun luokse jos mä haluan lähikuvan. Kuvissani eläimet ovat tärkeintä ja niitä pitää kunnioittaa, toteaa Punkka.

  Sosiaalisen median kuvapalvelu Instagramissa Konsta Punkka on yksi Suomen seuratuimpia henkilöitä. Miehellä on palvelussa yli puoli miljoonaa seuraajaa.

  - Seuraajia saa siten, että etsii sen oman juttunsa. Mullakin on ne luonto ja eläinpotretit, joista ihmiset ovat kiinnostuneita, kertoo Punkka.

  Toimittajana Suvi Puukangas ja Matti Ylönen

 • Myyrmäessä tapahtuu. Myyrmäki-liike -on ideoinut ja toteuttanut mm. vapaan graffiti- ja taideseinän Myyrmäkeen. Seinän ideana on, että kuka tahansa saa tulla vapaasti maalaamaan. Toisten töitä ei saa töhriä mutta uusia piissejä tehdään aikaisempien päälle. Mukana toiminnassa on myös Vantaan taidemuseo Artsi. Puheen Iltapäivässä vieraana Artsin johtaja Kati Huovinmaa ja myyrmäki-liikkeestä katutaiteilija Jesse Pasanen. Miten katutaide ja graffitit sopivat museoon?

  - Me murretaan vanhoja museomyyttejä kun me uudistetaan Artsin toimintaa, kertoo Huovinmaa.

  - Välillä tuntuu, että ne jotka käy tekemässä ihan vain räkäviivaa ja riehumista, niillä on ehkä se pointti, etteivät he haluta miellyttää ketään tai mitään. Tagit ovat usein visuaalisempia, vähän niin kuin mainontaa, kertoo Pasanen.

  Toimittajana Tiina Lundberg.

 • Viime sunnuntaina pelattiin NFL-liigan loppuottelu eli Super Bowl, jonka tv- katsojaluvut mitataan kymmenissä tai jopa sadoissa miljoonissa.

  Pelin tiimellyksen lisäksi yleisöä viihdytetään väliaika-showlla ja mainoksilla, joista nousee suuria nettihittejä. Yhdessä tämän vuoden mainoksessa mainostettiin turkkilaisen lentoyhtiön kuvitteellista reittiä Batmanin kotikaupunkiin Gotham Cityyn ja sitä tähditti Ben Affleck. Mainoksen taustalla soiva musiikki oli sinivalkoista tuotantoa, josta vastaavat Pauli Hausmann ja Miro Laiho Epic Northista . Miten isosta bisneksestä trailer musiikissa puhutaan?
  -Olemme tunnetumpi brändi jenkkilässä ja Saksassa kuin Suomessa. Toivomme, että trailer kulttuuri kasvaisi Suomessakin vähän isommaksi. Trailer musiikki aivan oma genrensä. Se on iso bisnes jenkeissä ja niihin satsataan tosi paljon, tietävät Hausmann ja Laiho.

  Toimittaja on Matti Ylönen

 • Seksuaalikasvattaja Nina Honkanen on Sexpon uusi blogisti

 • Toimittaja Salla Nazarenkolta ilmestyy keväällä kirja nimeltä Ihana kiihko. Kirja vie ajatuksia kohti vapaampaa seksiä. Ihana kiihko on ymmärtävä, suvaitsevainen ja intohimoinen katsaus seksiin ja seksuaalisuuteen eri näkökulmista. Nazarenko haluaa kirjansa avulla välittää viestin voimaannuttamisesta.

  - Löydä oma seksuaalisuus. Käytä sitä ja nauti siitä. Se on voimavara, toetaa Nazarenko.

  Toimittajana Tiina Lundberg.

 • Wings to Fly – Haaveille siivet -kampanja on vuoden kestävä taiteilijalähtöinen projekti. Siinä eri alojen taiteilijat tuovat taiteensa kautta esille kehitysmaiden tyttöjen tilannetta. Kampanjan tuotto ohjataan Planin työhön kehitysmaiden tyttöjen suojelemiseksi ja kouluttamiseksi.

  Kampanja alkoi kansainvälisenä naisten päivänä 8.3.2015 ja päättyy seuraavan vuoden naisten päivän suurtapahtumaan. Kampanjan takana on näyttelijä ja laulaja Katriina Honkanen.

  - Kuten kaikki hyvin tietää niin maailmassa pakolaiskriisi on nyt mihin tarvitaan akuuttia apua, mutta jos me ajatellaan pitkäjänteisesti kuinka me ehkäistään sitä pakolaisvirtaa, niin koulutus on se juttu. Nimenomaan tyttöjen koulutus, kertoo Honkanen.

  Lastenoikeusjärjestö Plan International Suomen ja taiteilijahanke Wings to Flyn yhteistyö huipentuu naistenpäivän hyväntekeväisyyskonserttiin 8.3. Savoy-teatterissa. Osa konsertista nähdään TV1:llä 9.3.

  Konsertissa esiintyvät muun muassa Katriina Honkanen, Anssi Kela, Olavi Uusivirta, Maija Vilkkumaa, Irina, Jussu Pöyhönen, Yona sekä Philomela-kuoro ja Wings to Fly Orchestra. Tapahtuman juontaa Arman Alizad. Kampanjasta voit lukea lisää täältä.

  Toimittajana Matti Ylönen.

 • Tarjoamme yleisölle mahdollisuutta herkistyä ja rauhoittua alkukantaisuuden ytimeen, paljastaa Sivuaskel -festivaalien taiteellinen johtaja Harri Kuorelahti.

  Kun lavalla kaksi paidatonta miestä nipistelee toistensa nännejä samaan aikaan kun jakkupukuun sonnustautunut nainen seuraa vierestä, herää kysymys, että mitä ihmettä.

  Tämä kohtaus oli parhaillaan käynnissä olevien Sivuaskel -festivaalien trailervideosta. Kyse on siis tanssitaiteen festivaalista, joka viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan.

  Mitä suomalaiselle tanssitaiteelle kuuluu? Miten sitä voisi oppia ymmärtämään? Suvi Puukankaan vieraana taiteellinen johtaja Harri Kuorelahti.

 • Suomalaista koulujärjestelmää on pidetty vuosikymmeniä yhtenä maailman parhaista. Viime aikoina oppimistuloksemme ovat kuitenkin olleet laskussa. HundrED - 100 Koulua -hankkeen tavoitteena on auttaa Suomea pysymään opetuksen mallimaana myös tulevaisuudessa. Hankkeen toteutuksesta vastaa yhtiö nimeltään SCOOL ja sen luova johtaja Saku Tuominen.

  - Emme lähesty pelkästään lapsia jotka pärjäävät koulussa. Lähestymme vaikeita alueita ja ongelmia, koska tietyn tyyppinen drop-out ongelma on kaikkialla maailmassa, kertoo Tuominen.

  Hankkeessa kertynyt oppi ja parhaat menetelmät annetaan lahjana kaikille maailman opettajille. HundrED-projektista voit lukea lisää täältä.

  Toimittajana Matti Ylönen ja Suvi Puukangas.

 • Joulukuussa kerrottiin, että teknologiayritys Reaktor aikoo laukaista Suomen ensimmäisen kaupallisen satelliitin avaruuteen ensi syksynä.

  Reaktor Hello World -satelliitin avulla Reaktor haluaa oppia enemmän avaruudesta sekä sen tarjoamista mahdollisuuksista.

  Rektorin avaruusohjelmasta vastaa Juha-Matti Liukkonen ja hän toteaa, että maailmalla on tarvetta suomalaiselle osaamiselle:

  - Mekään emme tienneet etukäteen, kuinka paljon Suomesta löytyy avaruusteknologiayrityksiä, ennen kuin lähdimme mukaan. Se oli positiivinen yllätys, mutta samalla surullinen, sillä se kertoo että Suomessa tyydytään usein tekemään yksittäistä kulmaa tai komponettia kokonaisuuden sijaan, miettii Liukkonen.

  Avaruusteollisuus on isossa murroksessa tällä hetkellä - pienoissatelliittien rakennus ja laukaisukustannukset ovat tulleet alas ja tämä tarkoittaa sitä että lähivuosien aikana avaruuteen tullaan laukaisemaan tuhansia uusia satellitteeja. Ja jonkun pitää rakentaa nämä satelliitit - tässä on suomalaisyrityksillä iskun paikka, sillä tietoa ja taitoa täältä löytyy.

  Tiina Lundberg toimittaa.

 • Mia Höytö on perustanut omaa nimeään kantavan kosmetiikkamerkin, joka on kotimaisuuden lisäksi luonnonkosmetiikkaa. Höytön mielestä kuluttajan ei tarvitse osata lukea Inci-listaa.

  - Inci-lista kertoo kuluttajalle mitä se tuote sisältää. Eli vähän niin kuin leivotaan ja luetaan reseptistä mitä se pullataikina sisältää, Höytö selventää.

  Millaiset lupaukset saavat Mia Höytön ihokarvat pystyyn?

 • Sami Minkkinen pitää Havaintoja parisuhteesta -blogia ja Facebook-sivua, joka on kasvanut valtavaan suosioon. Hänen tekstinsä ovat keränneet kymmeniätuhansia seuraajia ja tykkääjiä. 39-vuotias aviomies ja isä kirjoittaa parisuhteista yli 20 vuoden kokemuksella.

  - Haluan olla blogini kautta esimerkkiä siitä, että mies voi ja uskaltaa olla jotakin muutakin kuin mitä siltä odotetaan. Mies voi julkisesti vaikka itkeä ja kirjottaa siitä tekstin. Blogin kirjoittaminen on auttanut nostamaan miehuuttani toiselle tasolle. Minusta on tullut entistä avoimempi, kertoo Sami.

  Miten parisuhdetta voisi pitää tuoreena ja miten kipinän saa ylläpidettyä?

  Toimittajana Tiina Lundberg.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Jimmy Choo, John Galliano, Stella McCartney, Alexander McQueen...he kaikki ovat maailmankuuluja muotisuunnittelijoita, jotka valmistuivat suunnittelijoiksi aikanaan samasta lontoolaisesta yliopistosta. Samasta opinahjosta valmistui pari vuotta sitten suomalainen Evelina Romano, jonka matka muodin huipulle jatkuu edelleen. Parikymppinen Evelina on ehtinyt jo valmistua kahdesta alan merkittävimmästä koulusta. Evelina on valmistunut kandiksi London School of Fashionista, minkä lisäksi hän valmistui tänä keväänä Pariisin Institut Francais de la Modesta. Kumpaankin oppilaitokseen on äärimmäisen vaikea päästä, ja esimerkiksi viimeksi mainittuun otettiin Evelinan opintolinjalle eli naisten vaatesuunnitteluun sadoista hakijoista vain kahdeksan.
  Seuraavaksi Evelinalla on edessään työharjoittelujakso, jonka jälkeen hän toivoo pääsevänsä varsinaisiin töihin johonkin Pariisin muotihuoneista. Toimittaja Riikka Rahi tapasi Evelina Romanon tavaratalon kangasosastolla, jossa oppi, että vaatteita voi tehdä yllättävistäkin materiaaleista.

  [VAPAA KAISTA 180814 MUOTISUUNNITTELUN HUIPULLE, 00:14:29]

  JJ: näin unelmoi muotisuunnittelija Evelina Romano. Häntä jututti Riikka Rahi.

 • Autoteollisuus on joutunut laittamaan auton uusiksi. Auton valmistajat suunnittelevat kilpaa yhä vähäpäästöisempiä malleja. Ennen autoja myytiin huippuun viritetyllä suorituskyvyllä, nyt kuluttajiin vedotaan autojen vähäruokaisuudella ja puhtaudella. Hybridi, sähkö- ja polttokennoautot sekä vaihtoehtoiset polttoaineet ovat autoilun tulevaisuutta. YLE Puheen Iltapäivässä selvitettiin, millaisia nämä uutta ja sitä myöden vihreämpää teknologiaa omaavat autot oikein ovat. Terminologiaa avasi VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Mitä on permakulttuuri? Tämä 1970-luvulla kehitelty luomuviljelyyn, lähiruokaan, paikallisvaluuttoihin ja myös rakentamiseen liittyvä ajatuskokonaisuus on tulossa jälleen muotiin. Luomuviljelijä ja tutkija Tuomas Mattila antaa permakulttuurin mukaisia vinkkejä villiintyneen nurmikon hoitoon. Ruohonleikkuuseen kyllästynyt multasormi voi antaa uuden elämän nurmikolle esimerkiksi monikerroksisena puutarhana, joka tuottaa marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Facebookin "Rikottu lasi haavoittaa -kerään sen pois" -ryhmään on ilmoittautunut lähes 80 000 ihmistä, jotka ovat lähteneet taistoon tassuja, jalkoja ja pyöränkumeja hajottavia lasinsiruja vastaan. Mutta mitä kaikkea luonnosta löytyy, sitä selvitetään syyskuun sateessa. Tuula-Maria Ahosen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Suomessa on kymmeniä tuhansia skeittareita, jotka liikkuvat lautoinensa kaupunkiemme kaduilla. Urbaani laji käyttää hyödykseen kaupungin kivisiä rakenteita ja mielenkiintoista skeitattavaa löytyy vaikka työmaamontun reunalta. Maisema-arkkitehti yo Janne Saario on aikoinaan kiertänyt ammattiskeittaajana Eurooppaa ja Amerikkaa. Saario on hyödyntänyt parinkymmenen vuoden skeittitaustaansa ja on muun muassa suunnitellut Helsingin Eläintarhan skeittipuiston Micropoliksen. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Kari Hietalahti on tullut tutuksi yleisölle kymmenien elokuva- ja televisioroolien kautta. Hietalahden ura lähti todelliseen nousuun 1990-luvun Vintiöt-sketsisarjasta. Sen jälkeen Hietalahti on esiintynyt lukuisissa sketsisarjoissa ja elokuvissa. Hietalahti on myös toistakymmentä vuotta elättänyt itsensä käsikirjoittajana. Hietalahti kertoi taiteilijaelämästään YLE Puheen Iltapäivässä. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Englanti, Amerikka, Australia, Saksa, Ranska, Tanska, Belgia ja Ruotsi. Siinä maita missä Antti Hietamäki on reissannut. Näiden matkojen tarkoitus ei ole ollut tutustua uuteen kulttuuriin, ruokaan tai ihmisiin vaan nauttia musiikista. Eikä mistä tahansa musiikista vaan tietyn bändin eli brittiläisen rock-yhtye Curen musiikista. YLE Puheen Iltapäivässä Antti Hietamäki kertoi, mikä fanittamisessa viehättää, mikä siitä tekee nautinnon ja mikä saa seuraamaan lempibändiään vaikka maailman ääriin. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Outi Pajala seurasi rakasta harrastustaan ja vaihtoi postmodernit teoriat käytännönläheisiin ravintolakokin opintoihin. Taakse jäi työ amanuenssina Helsingin yliopistossa, ja edessä siintää ehkä oma kahvila tai työ kokkina opintojen jälkeen. Naisasialiikkeessä toimiva Outi Pajala katsoo irtiottoaan myös naisasian näkökulmasta. Sellaistakin on nimittäin esitetty, että uraputkesta luopuva ja elämäänsä leppoistava nainen saattaa tehdä samalla karhunpalveluksen muille naisille. Haastattelussa udellaan myös, miksi Pajala pitää niin paljon ruoanlaitosta ja leipomisesta. Tiina-Emilia Kaunisto pääsi maistamaan kakkua Pajalan keittiöön.

 • Vauhdin hurmaa, pärinää ja sopivasti jännitystä. Niistä nauttii vuoden 2010 miss Suomi Viivi Pumpanen. Misseyden ja mallitöiden lisäksi Viivi Pumpanen on ollut julkisuudessa mm. esiintyessään hurjapäisissä tv-kuvauksissa. Pumpanen on mukana myös tämän vuoden Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Pumpasen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Kuva: Hannes Heikura. Hannes Heikura on Suomen palkituin lehtikuvaaja. Entinen Helsingin Sanomien kuvaaja tekee nyt työtä freelancerina. Parhaillaan Heikura kuvaa yksinäisyyttä, joka on tuttua kuvaajalle. Mutta Heikura pitää sielunmaisemastaan. Hannes Heikuran tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Tosi-tv-sarja Big Brotherissa on tällä tuotantokaudella ensimmäistä kertaa talossa näkövammainen asukas. BB-Minnalta udeltiin paljon ensimmäisinä päivinä hänen vammastaan, apuakin hän on saanut, mutta sittemmin hän on myös kokenut olonsa talossa vähän ulkopuoliseksi. Millaista on, kun ei näe? Millaisia ongelmia näkövammaiset kohtaavat tavallisessa arjessaan. Näkövammaisten keskusliiton puheenjohtaja Esko Jantunen sanoo myös mielipiteensä vammaisten nuorten työllistymisestä tai kaupunkien esteettömyydestä. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Nettikauppa valtaa kaupan markkinoita ja suomalaiset syytävät rahojaan yhä enemmän verkkokauppaan. Mitä sieltä ostetaan? Entä toimivatko tilaukset kuten pitää? Ovatko kuluttajat tyytyväisiä ostoksiinsa, vaikka eivät ole nähneet ja koskeneet tuotetta ennen ostoa? Pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liitosta kertoo mihin suuntaan nettikauppa on menossa. Toimittajana on Salla Vuolteenaho.

Muualla Yle.fi:ssä