Konsertteja

Hengellistä ja maallista Bachia

 • 1 h 43 min
 • ei kuunneltavissa

Vantaan musiikkijuhlien päätöskonsertissa Suomalaisen barokkiorkesterin solistina on norjalainen mezzosopraano Marianne Beate Kielland. Orkesterin johtajana ja oboesolistina on Alfredo Bernardini. Konsertissa kuullaan Johann Sebastian Bachin musiikkia: Orkesterisarja nro 4 D-duuri; Kantaatti nro 170 "Vergnügte Ruh"; Konsertto oboelle, jousille ja continuolle A-duuri; Kantaatti nro 35 "Geist und Seele". Toimittajana Timo Asikainen. (Äänitetty Pyhän Laurin kirkossa 12.8.)

Lähetykset

 • ke 15.8.2012 19.03 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Timo-Juhani Kyllösen sävellyskonsertti. - Aurora Marthens, sopraano, Juha-Pekka Vikman ja Nobu Takizawa, viulu, Oleg Larionov, alttoviulu, Timo Hanhinen, sello, Elias Miettinen, piano, Tanja Nisonen, käyrätorvi, Ilari Lehtinen, huilu, Timo-Juhani Kyllönen, digitaalinen harmonikka. - Timo Juhani Kyllönen: Contemplation in blue käyrätorvelle; Elegia "quasi una sonata" viululle ja pianolle; Fantasia huilulle ja pianolle; Lintuimprovisaatio digitaaliselle harmonikalle; Jousikvartetto nro 2; Ciclo de dos canciones ja Dondiegos sopraanolle ja pianolle; Jousikvartetto nro 1 "Ystävän muistolle". - Turun Sibelius-museolla 25.11. äänitetyn konsertin toimittaa Topias Tiheäsalo.

 • Joht. Juha Kangas, sol. Otto Virtanen, fagotti. - Hans Werner Henze: Fantasia. W. A. Mozart: Konsertto fagotille ja orkesterille KV 191. Peteris Vasks: Musica Serena (kantaesitys). Robert Schumann: Adagio ja allegro op. 70. Joseph Haydn: Sinfonia nro 83 "Kana". - Kokkolan Snellman-salissa 21.11. äänitetyn konsertin toimittaa Ainomaija Pennanen.

 • Joht. Jukka-Pekka Saraste, sol. Kari Kriikku, klarinetti.

  Antti Auvinen: Junker Twist (Ylen tilaus, kantaesitys). Unsuk Chin: Klarinettikonsertto (ensi kertaa Suomessa). Jean Sibelius: Sinfonia nro 5 Es-duuri, alkuperäisversio.

  Väliajalla keskustelemassa säveltäjä Antti Auvinen, klarinetisti Mikko Raasakka ja toimittaja Ville Komppa.

  Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Outi Paananen.

 • Joht. Olari Elts, sol. Paavali Jumppanen, piano. - Arvo Pärt: Silhouette. Seppo Pohjola: Pianokonsertto (kantaesitys). - Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Outi Paananen.

  ”On inspiroivaa tuntea olevansa osa vuosisatojen musiikillista evoluutiota”, toteaa säveltäjä Seppo Pohjola. Ankkuroituminen historialliseen jatkumoon onkin Pohjolan sävellystyön keskeisiä ajatuksia. Tästä kertoo myös hänen teosluettelonsa, joka sisältää kolme sinfoniaa, neljä jousikvartettoa ja viisi oopperaa. Sinfonioista puhuessaan hän on todennut, että nimen sisältämä tradition painolasti on voimavara. ”Lähestyn sitä kunnioituksesta väristen ja hattu kourassa, mutta toisinaa

 • Olli Kortekankaan musiikkia esittävät Jan Lehtola, urut, Markus Kuikka, viola da gamba, ja
  Petri Komulainen, käyrätorvi. Säveltäjän laajasta tuotannosta kuullaan otos uusinta urkusoolomusiikkia ja urkukamarimusiikkia. Kantaesityksenä kuullaan hänen uusi teoksensa käyrätorvelle ja uruille.

  Lähetyksen alussa haastateltavana ovat tänä vuonna 60-vuotisjuhliaan viettänyt Olli Kortekangas sekä urkutaiteilija Jan Lehtola.

  Konsertti alkaa ”Fantasialla kahdesta vuoden 1701 virsikirjan koraalista”. Se syntyi urkuri Maija Tynkkysen ja Oulun tuomiokirkkoseurakunnan tilauksesta vuonna 2001, ja se soi illan urkutaiturin Jan Lehtolan tulkitsemana.

  Markus Kuikan soittama gamba soi konsertissa myös soolona; konserttiohjelmassa toisena teoksena kuultava soologambateos ”Ai margini della luce” valmistui kaksi vuotta sitten erään suomalaisen tiedemiehen tilauksesta. Hän halusi antaa vaimolleen väitöslahjan, ja tilasi sellaisen Kortekankaalta; syntyi runollinen tutkielma valon ja varjon rajasta—valoon pyrkimisestä, universaalista ideasta, joka ei ole tieteellekään vieras. Teoksen kummina Kortekangas mainitsee myöhäisrenessanssin kosketinsoitinvirtuoosin William Byrdin, hänen musiikkiinsa orgaanisuuden, plastisuuden sekä aistillisen voiman. Byrdiltä on peräisin myös teoksessa käytetty motiivi, pienen ja suuren sekunnin sekä alaspäisen kvarttihypyn yhdistelmä.

  ”Ai margini della lucea” seuraa urkuteos ”Ciaccona” vuodelta 2010. Se tutkiskelee tuota ikiaikaista sävellystekniikkaa, ranskaksi chaconne. Sointusarjan toistamisen ja varioimisen lisäksi sävellaji on teoksessa jatkuvassa liikkeessä, ja muotoa pilkotaan yhä uusiin konstellaatioihin. Teos on omistettu urkuri Kari Vuolalle.

  Jan Lehtolan tulkitsemaa ”Ciacconaa” seuraa Paraisten urkupäivien tilaus ”Crossing the Five Rivers” uruille ja gamballe—hivenen erikoiselle soitinyhdistelmälle. Viiden joen ylitys perustuu kreikkalaisen mytologian kuvaan Manalan viidestä virrasta. Aihe on antanut säveltäjälle musiikillisia impressioita virroista ja niiden ylittämisestä. Teos on omistettu Olivier Messiaenille, joka oli luonnon ja elämän kauneuden julistaja sekä transsendenssin kuvaaja. Teos syntyi gambisti Varpu Haaviston ideasta; tässä konsertissa tämän vuonna 2008 valmistuneen teoksen esittävät Jan Lehtola sekä gambisti Markus Kuikka.

  Jälleen on välissä urkuteoksen vuoro, ”Kolme interludia” vuodelta 2007. Interludit, välisoitot muodostavat vaatimattomasta nimestään huolimatta yhden konsertin laajimmista kokonaisuuksista.

  Konserttiohjelman päätöksenä kuullaan kantaesitys. Sonatiini käyrätorvelle sekä uruille on otsikoltaan ”Grace”; otsikko on tarkoituksellisen moniselitteinen, se voi merkitä niin sulokkuutta, armoa tai kiitosta. Kantaesitykseen Jan Lehtola saa kamaripartnerikseen käyrätorvisti Petri Komulaisen; ja säveltäjä on maininnut tämän teoksen syntymäpäivälahjaksi itselleen.

  Olaus Petrin kirkossa 15.11. äänitetyn konsertin toimittaa Ville Komppa.

 • Christina Athinodorou: De l'Ame (Emo Ensemble). Manuel Martines Burgos: Phos (Hämeenlinnan Mieskuoro ja Kaurialan Kerttuset). Oliver Waespi: Nicht aus Erde; Chris Hung: Song of Jeong Gwa Jeong (Helsingin kamarikuoron yhtye). Chan Yingzhong: Himalaya (Emo Ensemble). Laura Jékabsone: Midsummer Night (Naiskuoro Timotei). Rafael Miranda Huereca: Azul de Lontananza (Emo Ensemble). -Verkatehtaan Vanaja-salissa 14.11. äänitetyn konsertin toimittaa Riikka Holopainen.

 • Ohjelma:
  Jaakko Mäntyjärvi: Tentatio (ekS)
  Yui Katada: Upopo (ke)
  Aulis Sallinen: Beaufort Scale
  Veljo Tormis: Raua needmine
  R. Murray-Schafer: Narcissos ja Echo
  Eric Whitacre: Leonardo dreams of his flying machine
  Matthew Whittall: love is a place (ke)
  Toivo Kuula: Meren virsi (suurkuoro)

  Lähetyksen Musiikkitalon konserttisalista toimittaa Anu Jaantila.

 • Olli Leppäniemi, klarinetti, ja Kiril Kozlovsky, piano. - Carl Maria von Weber: Grand duo concertant. Francis Poulenc: Sonaatti klarinetille ja pianolle. Claude Debussy: Rapsodia. Johannes Brahms: Sonaatti klarinetille ja pianolle Es-duuri. Väliajalla haastateltavana Suomen solistiyhdistyksen varapuheenjohtaja Päivi Kantola. - Suoran lähetyksen Temppeliaukion kirkosta toimittaa Timo Asikainen.

 • Kuninkaantien muusikot, joht. Jean-Marc Andrieu, sol. Minna Nyberg, sopraano, Minna Laukkanen, altto, Martti Anttila, tenori, ja Jouni Kuorikoski, basso, sekä Markku Hietaharju, urut. - Mathieu Lanes: Élévation, Grand jeu nro 61 ja 60, sekä La piémontoise kok. Petites pièces d'orgue. Jean Gilles: Requiem. - Turun tuomiokirkossa 1.11. äänitetyn konsertin toimittaa Kaisa Joustie.

 • "Sergei Prokofjevilla oli Midaksen kosketus: kaikki, mihin hän koski, muuttui Prokofjeviksi. Niinpä sekä varhaistuotannon että myöhäiset teokset tunnistaa saman säveltäjän säveltämiksi. Sergei Prokofjev on minulle niin tärkeä säveltäjä, että jos Prokofjevia ei olisi, elämäni olisi ollut toisenlainen”, sanoo pianotaiteilija Olli Mustonen. Olli Mustonen jatkaa Prokofjev-projektiaan resitaalilla, jossa kuullaan säveltäjän yhdeksästä pianosonaatista numerot yksi, kolme, viisi, seitsemän ja kahdeksan. Sonaattien lisäksi tähän Prokofjev-hankkeeseen kuuluvat Hannu Linnun johtaman RSO:n kanssa soitetut ja levytetyt pianokonsertot.

  Omaelämäkerrassaan Prokofjev mainitsee tyylinsä keskeisiksi elementeiksi klassisuuden, motorisuuden, lyyris-melodisen linjan, modernin linja kolmen edellisen vastapainoksi sekä groteskin linjan, joka ei oikeastaan ole mikään itsenäinen linja, vaan ilkikurinen poikkeama kaikesta muusta. Nämä kaikki elementit esiintyvät Prokofjevin yhdeksässä pianosonaatissa sekä erikseen että moninaisina yhteen sulautumina.

  Olli Mustosen Prokofjev-illassa kaari ulottuu säveltäjän opusnumerosta 1 (”lyhyt ja naiivi kappale, joka merkitsi varhaisen kauteni päätöstä”) aina kahteen vaikuttavaan nk. sotasonaattiin. Vuonna 1942 valmistuneen pianosonaatin nro 7 kantaesitti Svjatoslav Richter. Hänen mukaansa ”kuulijat tavoittivat teoksen hengen, ikään kuin se olisi kuvannut koko heidän elämäänsä, aivan kuten Shostakovitshin seitsemäs sinfonia vähän aikaisemmin. Heti alussa sonaatista huokuu hälyttävä tunnelma, kuin maailma joka on menettänyt tasapainonsa.” Niin ikään sota-ajan ahdistusta heijasteleva sonaatti nro 8 valmistui paria vuotta edeltäjäänsä myöhemmin.

  Musiikkitalo keskiviikkona 11.11.2015 klo 19.00

  Olli Mustonen, piano

  Sergei Prokofjev:
  Pianosonaatti nro 5 C-duuri, op 38 (alkuperäisversio)
  Pianosonaatti nro 8 B-duuri op.84
  Pianosonaatti nro 1 f-molli op.1
  Pianosonaatti nro 3 a-molli op.28
  Pianosonaatti nro 7 B-duuri op.83

  Suoran konsertin toimittaa Lotta Emanuelsson.

  Väliajalla suoraa puhetta Musiikkitalon lämpiöstä: Pianotaiteilija Kiril Kozlovsky ja toimittaja Outi Paananen puhuvat musiikista ja taiteilijan asemasta Neuvostoliitossa II maailmansodan vuosina.

 • Joht. Daniel Harding, sol. Kristian Bezuidenhout, piano. - Wolfgang Amadeus Mozart: Konsertto pianolle ja orkesterille nro 18 B-duuri. Anton Bruckner: Sinfonia nro 5 B-duuri. Väliajalla haastateltavana illan solisti sekä Lissabonin Gulbenkian-säätiön musiikkiosaston johtaja Risto Nieminen. Helsingin Musiikkitalossa 30.8. äänitetyn konsertin toimittaa Lotta Emanuelsson. (Uusinta)

 • Nuori 19-vuotias Pekka Kuusisto voitti 20 vuotta sitten ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana suomalaisena viulistina kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun. Hänet palkittiin tuolloin myös parhaasta Sibeliuksen viulukonserton esityksestä. Kuusisto on soittanut konserttoa voittonsa jälkeen lukemattomia kertoja ja tulkinta on varmasti muuttunut. Miten, se kuullaan nyt Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa. Viulisti levytti teoksen heti kilpailuvoittonsa jälkeen juuri Helsingin kaupunginorkesterin kanssa ja tuorein levytys konsertosta on vasta tulossa kun Kuusisto äänitti teoksen lokakuussa yhteistyössä Tapiola Sinfoniettan kanssa.

  Pekka Kuusisto on monipuolinen taiteilija, myös orkesterinjohtaja ja säveltäjä sekä Tuusulanjärven ympäristössä pidettävän Meidän Festivaalin taiteellinen johtaja. Kun Kuusisto palkittiin Väinö Tanner -säätiön Tanner-palkinnolla, perusteluissa mainittiin Kuusiston rajoja ylittävä, avoin ja ennakkoluuloton suhtautuminen kaikkeen hyvään musiikkiin. Voi olla, että HKO:n konsertissa tullaan kokemaan myös yllätyksiä.

  Konsertin jälkipuoliskolla kuullaan Jean Sibeliuksen Lemminkäis-sarja, jossa keskiössä on Kalevalan nuori Lemminkäinen. Ensimmäisessä osassa Lemminkäinen kisailee saaren neitojen kanssa, toisessa osassa Lemminkäinen on Tuonelassa ja kolmas osa on Tuonelan joutsen hienoine englannintorvisooloineen. Viimeisessä osassa kuvataan Lemminkäisen kotiinpaluuta. Teos sai kantaesityksensä vuonna 1896 säveltäjän itse johtaessa Helsingin Filharmonisen seuran orkesteria.

  Helsingin kaupunginorkesterin konsertti
  Susanna Mälkki, kapellimestari
  Pekka Kuusisto, viulu

  Jean Sibelius: Viulukonsertto d-molli

  Konsertin väliajalla ovat vieraina illan solisti Pekka Kuusisto, Sibelius-Akatemian viulumusiikin lehtori Jaakko Ilves ja kapellimestari Susanna Mälkki. Toimittajina ovat Jaani Länsiö ja Helena Hannikainen.

  Jean Sibelius: Lemminkäinen, neljä legendaa

  Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Helena Hannikainen.
  Konsertin ja siihen liittyviä haastatteluja voi katsoa verkossa alkaen klo 18.30 yle.fi/klassinen.

Klipit

 • Hollolan Pyhäniemen kartanon taidekesä avautui kutsuvieraille pe 29.6.2012 salonkimusiikin, samppanjan ja mansikoiden kera. Klassisen puolen taiteellinen johtaja, oopperalaulaja - Suomen kansalliusoopperan tuleva johtaja - Lilli Paasikivi kertoi herrasmiestoimittaja Janne Koskiselle mm. kansainvälisistä esikuvista Pyhäniemi-konserttien taustalla. Video Tiina-Maija Lehtonen.

Muualla Yle.fi:ssä