Avaruusromua

Arvoitus ja ratkaisu

 • 59 min
 • Ohjelman kuunteluaika on päättynyt

Elektronisia kaikuja 1960-luvun lopulta, mm. Moog-versioita Hair-musikaalin musiikista ja arvoituksellinen Zodiac Cosmic Sounds, niiden jälkeen uutta suomalaista musiikkia. Mukana Mort Garson, Lasse Karhu, Katajamäki, Frans Kedes ja Blamstrain. Toimittanut Jukka Mikkola.

Lähetykset

 • su 19.8.2012 22.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Krautrock oli ehkä hieman epäkäytännöllinen eikä täysin yleispätevä nimitys kaikille mahdollisille kokeellisuuden ja pitkätukkaisuuden yhdistelmille, mutta jotenkin se vain vakiintui. ”Meillä oli tärkeitä ajatuksia”, muistelee Faust-yhtyeen Hans Joachim Irmler. Krautrockareiden tavoitteena oli tuore ja rehellinen ote instrumentteihin ja musiikkiin kokonaisuudessaan. ”Me ajattelimme, että meidän täytyy muuttaa jotakin musiikissa”, sanoo Irmler. Millaista on krautrock tänään? Mitä on uus-kraut tai neo-kraut? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • “Ei ole mitään todisteita siitä, että eri taiteenlajien välillä olisi muureja tai kaivantoja. Lopultakin kyse on siitä onko taiteilijalla jotakin sanottavaa, ja se tulee kyllä ilmi, oli taiteenlaji mikä tahansa”, sanoi viime tammikuussa kuollut Edgar Froese, Tangerine Dream -yhtyeen johtohahmo. Avaruusromussa kunnianosoitusta Froeselle ja muuta uutta suomalaista musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Pieni, salaperäinen munkin näköinen hahmo elää maan alla, salaisissa luolissa ja käytävissä. Hahmon alkuperää ei tunneta, mutta se elää yhä Napolin kansanperinteessä ja kaupunkilegendoissa. Munaciello eli ”pieni munkki” on monikasvoinen hahmo. Se on pelottava olento, mutta myös pyyteetön hyväntekijä ja vähäosaisten auttaja. Se tuntee kaupungin alla kulkevat käytävät paremmin kuin kukaan, ja saattaa odottamatta ilmestyä keskellä yötä kenen tahansa kaupunkilaisen luokse. Avaruusromussa materiaalia EBU:n Art’s Birthday –tapahtumasta. Toimittajana Jukka Mikkola.

  Ohjelman musiikki:
  ANNA RAIMONDO & STEFANO PERNA: Radio Munaciello (Live in Napoli, EBU Ars Acustica Art's Birthday 2015)
  BRUNO LETORT & CHRISTIAN ZANESI: Exchange/Fusion (Live in Paris, EBU Ars Acustica Art's Birthday 2015)
  VINCENT HÄNNI & RUDY DECELIERE: Bubbles Room (Live in Lausanne, EBU Ars Acustica Art's Birthday 2015)

 • Fluxus on latinaa ja tarkoittaa virtaamista. Kun puhutaan fluxuksesta, puhutaan jostakin määrittelemättömästä. Ehkä juuri tästä epämääräisyydestään johtuen - tai siitä huolimatta - fluxus on eräs toisen maailmansodan jälkeisen kulttuurin voimakkaimmista ja tärkeimmistä ilmiöistä. Fluxus on asenne. Se ei ole suureellista. Se ei ole monimutkaista. Jos se ei ole hauskaa, se ei ole fluxusta. Fluxus on eri taiteenlajien kohtaamista. Fluxus-taiteilijat ovat olleet aktiivisia monella taholla: kuvataiteissa, musiikissa, kirjallisuudessa, arkkitehtuurissa, muotoilussa… ja nyt radiofoniassa. Avaruusromussa Taiteen syntymäpäivän 2015 satoa: fluxusta ja muita ihmeitä. Toimittajana Jukka Mikkola.
  Ohjelman musiikki:
  THE TUNNEL ENSEMBLE: Live at Tapies Foundation, Barcelona (EBU Ars Acustica Art’s Birthday 2015, Barcelona, Espanja)
  MIROSLAV SAVIC & CO: The Foucault Pendulum of Serbian Music (EBU Ars Acustica Art’s Birthday 2015, Belgrad, Serbia)
  ELENA HIDALGO: Sampling Polonio (EBU Ars Acustica Art’s Birthday 2015, Madrid, Espanja)

 • Mitä meille tapahtuu? Kuolemanrajakokemukset ovat pysyneet ajankohtaisina vuosikymmenestä toiseen. Kuolemaa ja rajakokemuksia tutkitaan jatkuvasti. Kirjassaan Kuolemanrajakokemukset Leo Näreaho pohtii asiaa ja esittelee alan uutta tutkimusta sekä Raymond A. Moodyn klassista materiaalia 1970-luvun puolivälistä. Aihe on tuttu ja ikuinen. Muinaisilla tiibetiläisillä oli kuolleiden kirjansa, egyptiläiset rakensivat pyramidejaan tuonpuoleista silmällä pitäen ja kävihän Väinämöinenkin Tuonelassa. Avaruusromussa kokemuksia kuolemasta, avaruusromullisen musiikin kera. Toimittajana Jukka Mikkola.
  Ohjelman musiikki:
  33 TETRAGAMMON & HUMAN METRONOME: Death or Eternity (Live in the Ancient Past)
  KRENG: Depression (The Summoner)
  33 TETRAGAMMON & HUMAN METRONOME: The King's Chamber (Live in the Ancient Past)
  DAVE BESSELL: Wasteland (Black Horses of the Sun)
  FORREST FANG: Lorenz (Letters to the Farthest Star)
  FORREST FANG: Song of the Camel - Ambient Deconstruction (Letters to the Farthest Star)
  CELER: Circle Routes (Sky Limits)

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä