Avaruusromua

Arvoitus ja ratkaisu

 • 59 min
 • ei kuunneltavissa

Elektronisia kaikuja 1960-luvun lopulta, mm. Moog-versioita Hair-musikaalin musiikista ja arvoituksellinen Zodiac Cosmic Sounds, niiden jälkeen uutta suomalaista musiikkia. Mukana Mort Garson, Lasse Karhu, Katajamäki, Frans Kedes ja Blamstrain. Toimittanut Jukka Mikkola.

Lähetykset

 • su 19.8.2012 22.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Päivän pituus on viisi ja puoli tuntia. Yön pituus on 18 ja puoli tuntia. Olemme Suomessa, Seinäjoella, joulukuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2015. Elämme vuoden lähes pimeintä aikaa. Eteläisen Pohjanmaan lakeuksille on kokoontunut outo ryhmä muusikoita. He kaikki tekevät kokeellista tai elektronista musiikkia. Pimeyden keskellä soi vahvoja ääniä. Tarjolla on suomalaista ja ruotsalaista ambientia ja äänimaisemaa, kokeellista ja elektronista musiikkia. Musiikkia Avaruusromua Live -konsertista, jossa esiintyivät Juha-Matti Rautiainen Soundscapes ja Nemesis Suomesta, sekä Den Arkaiska Rösten ja Johan Zetterquist Ruotsista. Toimittajana Jukka Mikkola.

  OHJELMAN MUSIIKKI:
  JUHA-MATTI RAUTIAINEN SOUNDSCAPES: Berlin / The Space Between (Live at Rytmikorjaamo, Seinäjoki 1.12.2015)
  NEMESIS: Movements / Kieppi (Live at Rytmikorjaamo, Seinäjoki 1.12.2015)
  DEN ARKAISKA RÖSTEN: "57-61" - osa - (Live at Rytmikorjaamo, Seinäjoki 1.12.2015)
  JOHAN ZETTERQUIST: Study for a Monument (The Music) - osa - (Live at Rytmikorjaamo, Seinäjoki 1.12.2015)

 • Keskiajalla Euroopassa liikkui samankaltaisesti pukeutunutta ja varustautunutta väkeä. Heitä oli parhaimmillaan liikkeellä sadoin tuhansin. He liikkuivat hitaasti: yleensä kävellen tai ratsastaen, joskus myös purjelaivalla. Nämä sinnikkäät matkaajat olivat pyhiinvaeltajia. Pitkille vaelluksille lähdettiin yleensä hengellisistä lähtökohdista: haluttiin kiittää tai kunnioittaa tiettyä pyhimystä, tahdottiin syventyä kirkon oppeihin tai etsittiin anteeksiantoa. Haluttiin myös ehkä nähdä maailmaa, tai haluttiin matkustaa omaan sisimpään. Pyhiinvaellus oli keskiajan maailmassa mahdollisuus kokea jotakin uutta. Se oli mahdollisuus suureen muutokseen. Se oli tie jonnekin. Pyhiinvaellus on moraalisen tai henkisen merkityksen etsimistä, sanoo suomalainen artisti nimeltä [ówt krì]. Hän puhuu vertauskuvallisesta matkasta, sisäisestä maailmasta ja etsimisestä. Avaruusromussa ollaan ainakin symbolisesti pyhiinvaelluksella tai ristiretkellä uuden suomalaisen musiikin parissa.

  Ohjelman musiikki:
  [ówt krì]: Flight to Kailash (Pilgrimage)
  ILKKA RUSKOSAMMAL: Pakkassuo (Marras)
  TOM LÖNNQVIST: Uenc (By Hour Blown Glass)
  TOM LÖNNQVIST: Laques(By Hour Blown Glass)
  TOM LÖNNQVIST: Actuc (By Hour Blown Glass)
  JANNE NUMMELA: Robots Never Give Up (Estakada)
  MARKET: Syy ulvoa (Melkein kaikki)
  MYTTYS: Nauruympykä (Sloggilukio)
  ELATU NESSA: Kitaararararar (Oletu Nessa)

 • Kesällä vuonna 1985 toteutui erään nuoren miehen eräs unelma. Hän sai hankituksi itselleen soittimen, josta oli haaveillut. Se oli elektroninen soitin. Se oli Micromoog. Se oli syntesoija, ja sillä sai aikaan ennenkuulumattomia ääniä. Ashen Simian kertoo uudella albumillaan etsineensä alkuperäistä 30 vuoden takaista inspiraatiota, aikaa jolloin kaikki oli uutta ja jännittävää. Avaruusromussa uutta ja jännittävää musiikkia tarjoavat myös Sonic Temple Assassins, Lauri Hannu ja Aleksi. Nemesis puolestaan esittää musiikkia 1980-luvun lopulta. Toimittajana Jukka Mikkola.

  Ohjelman musiikki:
  ASHEN SIMIAN: Charon (New Horizons)
  ASHEN SIMIAN: Propellant (New Horizons)
  ASHEN SIMIAN: Hydrostatic (New Horizons)
  NEMESIS: Walk Slowly (Early Days 3)
  SONIC TEMPLE ASSASSINS: Nebelwald (Subtle Music)
  SONIC TEMPLE ASSASSINS: Ich Fühle Luft von anderem Planeten (Subtle Music)
  SONIC TEMPLE ASSASSINS: As I Watch the Moondust Settling on Your Skin (Subtle Music)
  LAURI HANNU: Electric Chairman (Vegetable Guitar III)
  ALEKSI: Welcome (Edge of Wind)

 • Jotkut vain istuvat pöytänsä ääressä ja katsovat tyhjää paperia. Toiset kävelevät hermostuneesti. Joku makaa mieluiten selällään, silmät kiinni. Se on yritystä hahmottaa kaikkea mitä meidän ympärillämme on. Se on pyrkimystä havainnoida ja tulkita. Se on toivetta pystyä ymmärtämään koko maailmankaikkeutta. Avaruusromussa kuunnellaan tieteen, tieteellisen työn, tieteellisten ajatusten ja tieteellisten oivallusten innoittamaa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

  OHJELMAN MUSIIKKI:
  PAS MUSIQUE: Ancient Evil Aliens (Inside the Spectrum)
  GOMILA PARK: Ramon Llull (Ununoctium)
  FRANK BRETSCHNEIDER: Pattern Recognition (Sinn + Form)
  FRANK BRETSCHNEIDER: Funkstille (Sinn + Form)
  ALVA NOTO: 2ndevol2nd (Xerrox vol. 3)
  ALVA NOTO: 2ndevol (Xerrox vol. 3)
  ALVA NOTO: Radieuse (Xerrox vol. 3)
  ELIZABETH ANDERSON: Solar Winds (L'envol)
  ELIZABETH ANDERSON: ... and Beyond (L'envol)

Muualla Yle.fi:ssä