Ykkösaamu

Onko euron loppu lähellä?

 • 44 min
 • toistaiseksi

Eduskunnan suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Antti Kaikkonen uskoo, että euro ei nykymuodossaan pysy montaa vuotta kasassa. Suomessa pieni- ja keskituloisten asunnot ovat vähissä. Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru uhkaa toimilla, jos asuntoja ei pian ala löytymään. Torstaikolumnisti Kari Arola vaatii saastuttajia kuriin ja ekohumanismia kunniaan. Juontajana Seija Rautio.

Lähetykset

 • to 12.7.2012 8.15 • Yle Areena

Jaksot

 • Valtiovarainministeri Petteri Orpo. Ulkoministeri Timo Soini. Populismi taloudessa, filosofian dosentti Thomas Wallgren Helsingin yliopistosta ja kauppatieteiden tohtorii, Åbo Akademin tutkija Christer Lindholm. Kolumni, Erkki Virtanen. Juontajana Jakke Holvas.

 • Timo Soini puoluejohtajana jo 20 vuotta, kaipaako Soini ja puolue jo vaihtelua? Yliopistonlehtori Emilia Palonen ja tietokirjailija Risto Uimonen arvioimassa. Valkoisessa talossa uusi isäntä, löytyykö Donald Trumpille vertaista historiasta, vieraana tutkija Markus Kantola.
  Kaikkien luovuus pitäisi hyödyntää ja työntekijöitä kuunnella enemmän, sanoo kolumnisti Heidi Hammarsten.
  Toimittajana Päivi Neitiniemi. 

 • Trumpin talouspuheiden vaikutuksia kauppapolitiikkaan pohtii Saila Turtiainen EK:sta.
  Autoveron tilalle tiemaksut, tiet yhtiöitetään, Bernerin mallia arvioivat Ari Jalonen PS, Krista Kiuru sdp ja Mirja Vehkaperä kesk.
  Elintarvikevienti voi olla Suomen maatalouden kohtalon kysymys, viennin ongelmia ja mahdollisuuksia arvioimassa Heikki Juutinen Elintarviketeollisuusliitosta.

  Toimittajana Sari Huovinen.

 • Haastavatko Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen tosissaan, vai onko puheenjohtajakiertue vain puolueen mainosprojekti? Kisaajat Ykkösaamun tentissä. Epäonnistuiko valtion virastojen alueellistaminen, vai mistä Fimean tapaus kertoo, ylijohtaja Kirsi Varhila STM:stä.
  Ranskassa puhuttavat pakkanen, brexit ja presidentivaalit.
  Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Mitä tehdä, kun kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat eivät halua palata kotimaahansa. Mitä velvoitteita Suomella on laittomia kohtaan, pohtimassa Li Andersson Vasl, Mika Niikko PS ja Ben Zyskowicz Kok. Britannian EU-eron poliittisia ja taloudellisia seurauksia arvioivat EK:n Janica Ylikarjula ja UPI:n Juha Jokela. Haluammeko vetäytyä syrjään vielä seuraavatkin 100 vuotta, kysyy kolumnisti, poliisi Marko Kilpi.
  Toimittaja Päivi Neitiniemi.

 • Voittajat ja häviäjät, sosiaali- ja terveysuudistuksen vaikutuksia maakuntien talouteen arvioi kuntatalouden asiantuntija Eero Laesterä.
  Valoa näkyvissä maailmantaloudessa, mitä sanoo IMF. Kiinan rakentamat keinosaaret koettelevat Kiinan ja Yhdysvaltain välejä. Kiina-tutkija Teemu Naarajärvi ja toimittaja Kirsi Crowley haastateltavina.
  Amis on huikea opinahjo, sanoo kolumnisti Paula Takio.

  Toimittajana Sakari Kilpelä.  

 • Sipilä pitää omistajaohjaussalkun. Pääministerin linjaukset ja jääviys mediaraadin puntarissa, mukana Talouselämän Emilia.Kullas, Maaseudun Tulevaisuuden Jouni Kemppainen ja HS:n Piia Elonen.
  Pormestareita on vielä vähän, kiinnostaako kuntajohtajuus jatkossa? Kehityspäällikkö Jarkko Majava Kuntaliitosta sekä poliitikot Tatu Rauhamaki kokoomuksesta ja Olli-Poika Parviainen vihreistä keskustelmassa. 
  Populismille vastareaktio, kolumnisti Jari Ehrnrooth.

  Toimittajana Jari Niemelä.

 • Sisäministeriö arvioi, että Suomeen saattaa jäädä noin kymmenen tuhatta paperitonta, eli kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa. Eilen kerrottiin, että Espoo on tehnyt suunnitelmat sen varalle, että laittomasti Suomeen jäävät tarvitsisivat hätämajoitusta. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoi Ykkösaamussa, että viranomaiset tekevät kaikkensa, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet saataisiin lähtemään vapaaehtoisesti takaisin kotimaahansa. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Puhuttaako Trump? Entä ympäristöongelmat? Miksi venäläisnaiset ovat kiinnostuneita kiinalaismiehistä? Venäjän ja Aasian kirjeenvaihtajamme Kerstin Kronvall ja Mika Mäkeläinen vastaavat. Kestra irtautui
  Fennovoiman ydinvoimalan rahoituksesta, missä kantimissa hanke on, vihreiden Emma Kari, keskustan Mauri Pekkarinen ja professori Esa Vakkilainen arvioimassa.

  Ysärikatsauksessa muun muassa valtakunnansovittelija Jorma Reinin uran nolosta lopusta.

  Toimittajana Päivi Neitiniemi

 • Yritystukia on vaadittu karsittaviksi, mikä on pienten ja keskisuurten yritysten näkemys, vieraana johtaja Jouni Hakala EK:sta. 
  Saadaanko kahtiajakautunut Kypros yhdistettyä? Ruotsia ja Viroa koskevissa keskusteluissa on korostunut turvallisuus, mitä muuta naapureille kuuluu, Baltian ja Ruotsin kirjeenvaihtajat Marjo Näkki ja Hannele Muilu kertovat.

  Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Obama jättää jäähyväiset, mitä hän sai aikaan, arvioimassa Kristiina Helenius Amchamista ja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta Instituutista.
  Suomessa on satoja vaarallisia urheiluhalleja, miksi ja mitä pitäisi tehdä, vieraina tarkastusinsinööri Jouko Lamminen Vantaan rakennusvalvonnasta ja yli-insinööri Jukka Bergman Ympäristöministeriöstä.
  Rysky Riiheläinen ennakoi kolumnissaan epävarmoja aikoja.

  Ykkösaamun juontajana Jakke Holvas.  

 • Voivatko kehitysyhteistyö ja vienninedistäminen kulkea käsikädessä? Vieraana ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.
  Noudattaako Iran ydinohjelman rajoittamissopimuksen velvoitteita? Valvojat koolla Wienissä.
  Länsimaissa arabimaailma nähdään yksipuolisesti, väittää islamin tutkija Maria Pakkala. Ekonomisti Anne Brunila patistaa suomalaisia rohkeisiin ratkaisuihin. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

Klipit

 • -Liikenneministeri Berner halusi pitää valmistelun tiukasti käsissään ja valtiovarainministeriö joutui odottelemaan. Kokoomus ja perussuomalaiset eivät sitoutuneet sisältöön. Olisi auttanut, jos valtiovarainministeriö olisi ollut virallisesti tässä selvityksessä mukana. Uskon, että hallitus on toimintakykyinen tästä huolimatta, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo.
  Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin liikenneselvitys kaatui maanantaina. Pääministeri Juha Sipilän mukaan liikenneverkon kehittämistä mietitään seuraavaksi rauhassa hallituspuolueiden kesken, ennen kuin seuraavista askelmerkeistä päätetään. Toteutetaanko liikenneverkon muutokset vielä tämän hallituksen aikana? Vastaamassa valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Toimittaja on Jakke Holvas.

 • -Trump kuulosti enemmän Trotskilta kuin republikaanien presidentiltä, sanoo tutkija Markus Kantola.
  Yhdysvaltain 45. presidentti aloitti työnsä samalla, kun muu maailma miettii, mitenköhän tässä oikein käy. Entä miltä presidentti Trump vaikuttaa, jos häntä vertaa historian saatossa olleisiin muihin Yhdysvaltain presidentteihin? Yhdysvaltain politiikkaan ja johtamiseen erikoistunut tutkija Markus Kantola on Päivi Neitiniemen haastattelussa.

 • -Jussi Halla-aho on vaikea vastustaja perussuomalaisten puheenjohtaja Soinille. Halla-aho edustaa tuoreutta. Pystyisikö fiksu ja älykkö Halla-aho vetämään kansanjoukkoja mukanaan, pohtii Risto Uimonen.
  - Halla-aho ei ole populisti lainkaan vaan voimakkaasti yhden asian poliitikko. Se on hänen ongelmansa ja Soinin vahvuus. Perussuomalaiset ovat selviytyneet hallituksessa melko hyvin, vaikka kannatuksesta on lähtenyt ilma pois, sanoo Emilia Palonen.
  Perussuomalaisten kannatus on vajonnut alhaisimmilleen sitten vuoden 2010, ja 20 vuotta puoluetta johtanut Timo Soini on saamassa haastajan. Politiikan asiantuntijat yliopistolehtori Emilia Palonen ja tietokirjailija Risto Uimonen arvioivat puolueen tilaa. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • -Tällä hetkellä maailmalta on vaikea löytää helppoja ja hyviä vientimarkkinoita. Kiinan talouden kasvu alkaa heiketä, Venäjä on vahvasti suojaamassa omia markkinoita ja nyt Usa on käpertymässä sisäänpäin. Negatiivinen kierre voi johtaa kauppasotaan. Olemme täällä Suomessa aika vaikeassa raossa, pohtii kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen.
  Millaista kauppapolitiikkaa Trumpilta voi odottaa? Yhdysvalloissa Valkoinen talo saa tänään Donald Trumpista uuden isännän. Onko mies puheidensa mittainen, ja jos on, miten se vaikuttaa maailmankauppaan ja Suomen vientiin? Asiaa valottaa kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen Elinkeinoelämän keskusliitosta EK:sta. Toimittaja on Sari Huovinen.
  Kuva: EPA/Justin Lane

 • Sosiaalidemokraattien puoluekokous järjestetään 3.-5. helmikuuta Lahdessa ja huomio siellä on puolueen uuden puheenjohtajan valinnassa. Kampanjan ollessa puolessa välissä Antti Rinne, Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen olivat Ykkösaamun Sakari Kilpelän tentattavana. Tentin lisäksi puhuttiin Bernerin väyläyhtiö-suunnitelmista.

 • Merja Kyllönen toimi Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin edeltäjänä. Ykkösaamussa hän kertoi mielipiteensä liikenne- ja viestintäministeriön suunnitelmista

 • -Britannian jättäytyminen pois sisämarkkinoilta on brexitin merkittävin asia Suurin kysymys on, millainen vapaakauppasopimuksesta tulee. Se tulee olemaan vuosien prosessi, sanoo ohjelmajohtaja Juha Jokela.

  Koko Eurooppa taisi pysähtyä eilen iltapäivällä kuuntelemaan, mitä Britannian pääministeri Theresa May kertoi maan brexit-tavoitteista. Ennakolta puhetta kuvattiin hänen tärkeimmäksi pääministerikautenaan, joka tosin kestänyt vasta seitsemän kuukautta. Entä puheen tyyli ja sisältö?
  Keskustelemassa ohjelmajohtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista ja johtava asiantuntija Janica Ylikarjula Elinkeinoelämän keskusliitosta. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • -Trump toimii johdonmukaisesti tavalla, joka tuotti vaalivoiton. Arvot, joita Trump viljelee, eivät vastaa eurooppalaisia arvoja sivistyneestä käytöksestä, pohtii kansanedustaja Erkki Tuomioja.

  Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump piti keskiviikkona odotetun tiedotustilaisuuden. Edellisestä on aikaa puoli vuotta. Tällä välin Trump on twiitannut, avustajiensa mielestä liiankin ahkerasti, sekä suostunut muutamaan haastatteluun hänelle myötämielisissä uutisvälineissä. Selvisivätkö Trumpin aikeet eilisessä tilaisuudessa, sitä arvioi Sdp:n kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja. Toimittaja on Ykkösaamun Sakari Kilpelä.

 • Asiantuntijan arvion mukaan Suomessa on tällä hetkellä satoja urheiluhalleja, joiden turvallisuudesta ei voi mennä takuuseen. Vuonna 2013 helmikuussa Laukaassa romahti ratsastusmaneesi, 10-vuotias tyttö kuoli. Silloinen ministeri vaati lakia, joka estää vastaavat tulevaisuudessa. Laki saatiin ja keväällä 2015 annettiin määräaika, johon mennessä hallit pitää tarkistuttaa. Marraskuussa 2016 Porvoossa Kokonniemen nuorisojäähalli paljastui niin vaarallisiksi käyttäjille, että Porvoon kaupunki sulki hallin. Voiko urheiluhalleissa käydä turvallisin mielin? Pitäisikö perustaa kansallinen rekisteri tarkastetuista halleista?
  Haastateltavina ympäristöministeriön yli-insinööri Jukka Bergman ja teräsrakenne-asiantuntija, Vantaan rakennusvalvonnan tarkastusinsinööri Jouko Lamminen. Toimittajana Jakke Holvas.
  Kuva: Laukaan romahtanut ratsastusmaneesi. Leena Petman/Yle

 • -Obama on ollut suuri inspiroija ja oraattori. Tämä Obaman jäähyväispuhe kuuluu hänen suurien puheidensa joukkoon, sanoo amerikkalaisen kauppakamarin Amcham Finlandin toimitusjohtaja Kristiina Helenius.
  -Obaman retoriset puheet eivät aina natsanneet yhteen hänen tekojensa kanssa. Michelle oli jopa Obamaa parempi puhuja, muistuttaa ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.
  Presidentti Barack Obama piti tiistaina Chicagossa ja Suomen aikaa viime yönä jäähyväispuheensa.
  Ykkösaamussa luonnehdittiin puheen kokonaissävyä toimittaja Jakke Holvaksen johdolla.
  Kuva: EPA/Stin Lane

 • Media kertoo arabimaista ainoastaan pommi-iskuista ja levottomuuksista, muu jätetään kertomatta, sanoo islamin tutkija Maria Pakkala. - Länsimaissa on hyvin homogeeninen kuva arabimaailmasta, vaikka alue on hyvin laaja, monikulttuurinen ja moniuskontoinen, hän kuvaa.
  Naisen asema arabimaailmassa on Pakkalan mukaan heikko paitsi huonon talous- ja turvallisuustilanteen takia myös kulttuurisista syitä. Perusoikeuksien puutteen vuoksi osa arabinuorista unelmoi elämästä länsimaissa, mutta kuva lännestä on epärealistinen, hän sanoo. Toimittajana on Päivi Neitiniemi. Kuva: EPA/MAZEN MAHDI

 • Pilaako eliitti Suomen, pohtii yhteiskuntatieteiden tohtori, e2-ajatuspajan johtaja Karina Jutila tänään 9.1.2016 julkaistavassa kirjassaan. Someajan kärjekäs keskustelukulttuuri heikentää luottamuspääomaa ja poliitikkojen kykyä toimia yhdessä, väittää Jutila. Hän kysyy, mikä on eliitin asema tällaisessa toimintakulttuurissa - pystyykö se hillitsemään sitä vai ruokkiiko se jopa sitä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä