Tiedeykkönen

Iso paha täplärapu (koko ohjelma)

 • 44 min
 • toistaiseksi

Suomen vesistöjen ruton runtelemia rapukantoja on pyritty elvyttämään istuttamalla järviin täplärapuja. Etelä-Suomessa istutukset ovat olleet luvallisia, sen sijaan Keski-Suomessa monet ravustajat ovat istuttaneet täplärapuja myös sellaisille aluille johon ne eivät luonnostaan kuulu. Perjantaina Jyväskylän yliopistossa tarkastettavan väitöksen mukaan istutettu täplärapu aiheuttaa ongelmia paitsi järvien monimuotoisuudelle, myös ravuille itselleen. Rapurutto leviää turhan usein myös istutettujen rapujen välityksellä. Haastattelussa

Lähetykset

 • pe 7.9.2012 12.15 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kaakkois-Aasian jokia rakennetaan niin, että rannoilla rytisee. Joen tuoma liete jää patoaltaisiin ja alajuoksulla jokitörmät taloineen sortuvat virtaan. Ympäristö, asukkaat ja kalasto kärsivät energiantuotannon sivuvaikutuksista. Keski-Aasiassa nautitaan suurista ja mahtavista neuvosto-ajan suunnitelmista. Aral-järvi kuivuu ja seutu suolaantuu entistä tehokkaammin oligarkien ohjauksessa.

  Mitä ovat tunteisiin perustuvat puolustussysteemit, sen selvittää akatemiapalkittu neurotieteen professori Lauri Nummenmaa. Aivotutkija on löytänyt myös lihavuutta ja sosiaalisia suhteita ohjaavia systeemejä aivojen uumenista.

 • Kreikan kriisi on voinut peitota alleen sen tosiasian, että antiikin Kreikan tutkimus on tänäkin päivänä hyvin vireätä. Tiedeykkössä keskustellaan tänään siitä, mistä me oikeastaan puhumme, kun puhumme antiikintutkimuksesta ja mitä antiikinajan hautakirjoitukset kertovat nykyihmisille. Seija Aunila on kutsunut studioon kolme nuoren polven antiikintutkijaa, Saara Kauppisen, Vesa Vahtikarin ja Kimmo Kovasen. Toimittaja Seija Aunila.

 • Albert Einstein esitteli yleisen suhteellisuusteorian marraskuussa sata vuotta sitten Preussin tiedeakatemiassa. Kymmenen vuotta aiemmin hän oli jo julkistanut suppean suhteellisuusteorian. Suhteellisuusteoriat olivat mullistavia ja tekivät Einsteinista kuuluisan. Nobelin palkinnon hän sai kuitenkin valosähköisen ilmiön selittämisestä. Tiedeykkösessä kerrotaan, mitä Einstein esitti yleisessä suhteellisuusteoriassa ja mistä hän sai rakennuspalikat teorioilleen. Haastateltavana ovat dosentti Hannu Kurki-Suonio Helsingin yliopistosta ja professori Jukka Maalampi Jyväskylän yliopistosta. Toimittajana on Sisko Loikkanen

 • Maailmanhistorian tunnetuimman vampyyrin, kreivi Draculan, tosielämän esikuvana pidetään 1400-luvulla elänyttä valakialaista ruhtinasta, Vlad Seivästäjää. Mutta onko tämä yhteys todellinen? Tapasiko tämä hirmuteoista tunnettu hallitsija todella esimerkiksi juoda uhriensa verta? Lisäksi ohjelmassa kerrotaan ympäristön lämpötilamuutosten kaloille tuottamista rytmihäiriöistä sekä meneillään olevasta tiedeaforismikilpailusta. Haastateltavina ovat folkloristiikan tutkija Tuomas Hovi, eläinfysiologian tutkija Katja Anttila ja Tieteen päivien pääsihteeri Ilari Hetemäki. Ohjelman juontaa Pasi Toiviainen ja toimittajina ovat Jari Vaara sekä Milla Kontkanen.

 • Maailmankaikkeuden alkuhetkien yksityiskohdista tiedetään jo melkoisesti. Ansio kuuluu hiukkasfysiikalle ja kosmologialle, jotka ovat edistyneet huomattavasti viime vuosikymmenien aikana.

  Professori Kari Enqvist Helsingin yliopistosta on hiukkasteoreetikko ja kosmologi, joka on päässyt silminnäkijänä seuraamaan tieteen edistymistä. Kirjassaan Ensimmäinen sekunti hän kertoo maailmankaikkeuden alkuhetkien tapahtumista nykytiedon valossa.

  Kari Enqvistiä haastattelee Sisko Loikkanen.

 • Maailman maat alkavat jo valmistautua joulukuun alussa järjestettävään Pariisin ilmastokokoukseen. Neuvottelujen alkuasetelmia ja odotuksia ruotii kansainväliseen ympäristöoikeuteen erikoistunut professori Kati Kulovesi. Lisäksi ohjelmassa pohditaan kouluviihtymistä ja kuullaan Päivi Rissasen väitöskirjasta "Toivoton tapaus?". Se on mielenterveyden alalla harvinainen omakohtainen väitöstyö, jossa Rissanen asettaa tutkimuksellisen suurennuslasin alle oman sairastumisensa ja kuntoutumisensa.
  Haastateltavina ovat Itä-Suomen yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Kati Kulovesi, Helsingin yliopiston empiirisen kasvatustieteen professori Markku Niemivirta ja tutkija Päivi Rissanen. Ohjelman juontaa Pasi Toiviainen ja toimittajina ovat Pirjo Koskinen ja Milla Kontkanen.

 • Susilaumoja jolkottelee Suomen metsissä itärajalta länsirannikolle ja pohjoisesta etelään. Varsinainen susivyö näyttää kuitenkin kulkevan Oulun korkeudella. Satelliitteja suunnitellaan ja rakennetaan myös Suomessa, Tiedeykkönen tutustuu tilanteeseen Aalto-yliopistossa. Ja lähetyksen lopuksi luodaan katseet kuukauden tähtitaivaalle. Marraskuussa näin kirkkailla säillä tähtitaivaalla piisaakin katseltavaa. Tiedeykkösen juontaa Leena Mattila.

  Toimittajat: Leena Mattila, Emilia Cronvall ja Sisko Loikkanen.
  Haastateltavat: tutkija Samuli Heikkinen, Luonnonvarakeskus LUKE, professori Markku Poutanen ja apulaisprofessori Jaan Praks.

 • Kaupunkisosiologi Pasi Mäenpää määritteli vuonna 2005, että modernin urbaanin ihmisen arkkityyppi on kuluttaja-kaupunkilainen. Mäenpään tulkinnan mukaan modernit kaupungit ovat muuttumassa yksiksi suuriksi kuluttaja-kaupunkilaisten leikkikentiksi, mikä muovaa kaupunkien tulevaisuutta ohi kaupunkisuunnittelun. Vaan miten hän näkee tilanteen nyt, kymmenen vuotta myöhemmin? Lisäksi ohjelmassa kuullaan neandertalinihmiseen liitetyistä harhaluuloista.

  Haastateltavina ovat sosiologi Pasi Mäenpää sekä tietokirjailija Juha Valste.

  Ohjelman juontaa Pasi Toiviainen ja toimittajana on Seppo Heikkinen.

 • Suomalaistutkijat löysivät imusuonia aivoista, jossa niitä ei aiemmin tiedetty olevan. Lauantaina Halloween-asteroidiksi kutsuttu kappale pyyhältää maapallon ohi, onneksi melko kaukaa eikä törmäysvaaraa ole. Barbara McClintock löysi hyppivät geenit 1900-luvun puolivälin tienoilla mutta tutkijoiden oli tuohon aikaan vaikea uskoa että geeni voi hypätä. Kun löytö varmistui, McClintock palkittiin Nobelin lääketieteen palkinnolla ja monilla muilla arvostetuilla palkinnoilla.
  Imusuonista on haastateltavana professori Kari Alitalo Helsingin yliopistosta, asteroidista professori Markku Poutanen Paikkatietokeskuksesta ja hyppivien geenien löytäjästä Barbara McClintockista kertoo professori Harri Savilahti Turun yliopistosta. Toimittajina ovat Sisko Loikkanen ja Leena Mattila.

 • Neandertalinihminen oli vaaleaihoinen, nykyihminen oli tummaihoinen. Tiedeykkösen kaksiosainen minisarja neandertalilaisista kertoo tämän tiedon lisäksi paljon muutakin yllättävää. Ohjelmassa perehdytään myös kannabiksen kipua lievittävään mekanismiin ja kuullaan kipupotilaalta, että millaista lievitys käytännössä on. Kuulemme myös aivojen kuvantamisen nykyvirtauksista.

 • Tarvitsetko geeniterapiaa? Geenihoitoja tutkitaan ja kehitetään A.I.Virtanen Instituutissa Kuopiossa. Saitko ihottumaa hennatatuoinnista? Kosmetiikka, hiusvärit ja geelikynnet ovat riskipeliä, hajusteineen, väri- ja säilöntäaineineen, Tukesissa tiedetään mitkä aineet herkistävät allergioille. Vuoden tieteentekijän tapaamme Turussa. Ohjelman toimittaa Leena Mattila.
  Ajankohtainen makasiiniohjelma tutkii maailman ilmiöitä tieteen näkökulmasta.

  haast.
  Seppo Ylä-Herttuala UEF ja A.I.Viratanen Instituutti
  ylitarkastajat Jarkko Loikkanen ja Heli Sandberg Tukes
  tutkija Mari K.Niemi Turun yliopisto
  toim: Leena Mattila ja Jari Vaara

 • Syyskuussa 2015 paljastui, että Volkswagen oli asentanut 11 miljoonaan diesel-autoon laitteistot, jotka saavat autojen myrkylliset päästöt vaikuttamaan testitilanteessa todellista pienemmiltä.

  Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun tohtorikoulutettava Jukka Rintamäki on ollut mukana tuoreessa tutkimuksessa, joka selvittää yritysten suhtautumista niiden aikaansaamiin yhteiskuntavastuun rikkeisiin. Tutkimuksen mukaan yritysten anteeksipyyntöä tai syyllisyyden kiistämistä seuraa usein skandaalin unohtaminen.

  Virheiden unohtaminen auttaa jatkamaan eteenpäin, mutta siinä piilee riski, että yritykset toistavat erheensä.

  Ohjelmassa puhutaan myös ruokaturvasta ja siitä, miten kaupungeista ja sen asukkaista saatavaa dataa voidaan käyttää kaupunkisuunnittelussa.

  Juontaja ja toimittaja Milla Kontkanen. Toimittajat Teija Peltoniemi ja Leo Kosola.

Klipit

 • Neandertalinihmisiin liittyy monenlaisia väärinkäsityksiä. Viidentoista viimeisen vuoden aikana uusien löytöjen ja tutkimusmenetelmien avulla maailmalle on tulvinut päivitettyä tietoa neandertalilaisista, jotka osoittavat monet vanhoista käsityksistä virheellisiksi.Sarjan toisessa osassa kerrotaan neandertalilaisten kulttuurista, elintavoista ja siitä miksi he katosivat. Samalla pohditaan olisiko heitä voinut asua Suomessakin.Haastateltavana Juha Valste. Toimittaja Seppo Heikkinen.

 • Neandertalinihmisiin liittyy monenlaisia väärinkäsityksiä. Viidentoista viimeisen vuoden aikana uusien löytöjen ja tutkimusmenetelmien avulla maailmalle on tulvinut päivitettyä tietoa neandertalilaisista, jotka osoittavat monet vanhoista käsityksistä virheellisiksi.Sarjan ensimmäisessä osassa puhutaan siitä keitä neandertalilaiset oikein olivat ja miltä he näyttivät fyysisesti. Haastateltavana Juha Valste. Toimittaja Seppo Heikkinen.

 • Nyt lähdemme aikamatkalle keskiajan Suomeen tai oikeammin sanottuna Ruotsin Itämaahan ja sen suurimpaan kaupunkiin Turkuun.

  Sarjan viimeisessä osassa on kotiinlähdön aika, mutta sitä ennen hankimme vielä tuliaisia kotiin ja mietimme poikkeaisimmeko vielä jonnekin muualle kotimatkalla.

  Oppaana meillä on arkeologi ja Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjan kirjoittaja Ilari Aalto.

 • Nyt lähdemme aikamatkalle keskiajan Suomeen tai oikeammin sanottuna Ruotsin Itämaahan ja sen suurimpaan kaupunkiin Turkuun.

  Sarjan neljännessä osassa etsimme majapaikkaa Turussa ja sukellamme myös kaupungin yöelämään.

  Oppaana meillä on arkeologi ja Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjan kirjoittaja Ilari Aalto.

 • Nyt lähdemme aikamatkalle keskiajan Suomeen tai oikeammin sanottuna Ruotsin Itämaahan ja sen suurimpaan kaupunkiin Turkuun.

  Ohjelmasarjan ensimmäisessä osassa valmistaudutaan matkaan etukäteen ja mietitään rahanvaihtoa, sopivaa vaatetusta ja suotuisaa matkustamisajankohtaa.

  Oppaana meillä on arkeologi ja Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjan kirjoittaja Ilari Aalto.

 • Nyt lähdemme aikamatkalle keskiajan Suomeen tai oikeammin sanottuna Ruotsin Itämaahan ja sen suurimpaan kaupunkiin Turkuun.

  Tässä sarjan kolmannessa osassa saavumme Turkuun ja tutustumme paikalliseen väestöön ja kulttuuriin.

  Oppaana meillä on arkeologi ja Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjan kirjoittaja Ilari Aalto.

 • Nyt lähdemme aikamatkalle keskiajan Suomeen tai oikeammin sanottuna Ruotsin Itämaahan ja sen suurimpaan kaupunkiin Turkuun.

  Tässä sarjan toisessa osassa lähdemme matkaamaan kohtia Turkua ja puhumme siitä millaista matkanteko keskiajan Itämaassa oikein olikaan.

  Oppaana meillä on arkeologi ja Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjan kirjoittaja Ilari Aalto.

 • Suomalaistutkijat työskentelevät parhaillaan Aboa-tutkimusasemalla Etelämantereella. Millaisia ovat tutkijoiden päivittäiset rutiinit? Minkälaista tutkimusta napapiirin eristyksessä tehdään? Toimittaja Sisko Loikkanen.

Muualla Yle.fi:ssä