Amerikkalaisia puheenvuoroja

Eriarvoisuuden hinta

Columbian yliopiston professorille Joseph E. Stiglitzille myönnettiin taloustieteen Nobel-palkinto vuonna 2001. Hän oli sitä ennen työskennellyt muun muassa Maailman Pankissa. Stiglitz on kirjoittanut monia teoksia ja tämä uusin – The Price of Inequality (´Eriarvoisuuden hinta`) on mitä ajankohtaisin, suorastaan tiiliskivimäinen puheenvuoro meneillään olevaan Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjaan. Juha Kulmanen esittelee Stiglitzin näkemyksiä ja näytteet lukee Juha Virtanen.

Lähetykset

 • la 8.9.2012 17.41 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Eurooppalaiset ihmettelevät usein Kanadan erittäin kielteistä suhtautumista kasvihuonepäästöjä rajoittavaan politiikkaan yleensä ja erityisesti Kioton pöytäkirjan velvoitteisiin. Kanadan energiateollisuuden pääkaupungin, Calgaryn yliopiston ympäristötiedekunnan apulaisprofessorin Noel Keoughin mielestä syy on erittäin selvä: öljy- ja kaasuteollisuus määrää Kanadan ilmastopolitiikasta. Liisa Liimatainen esittelee Keoughin näkemyksiä ja näytteet lukee Juha Kulmanen.

 • Kuka Yhdysvaltain entisistä ulkoministereistä on maailmalla kaikkein tunnetuin? Epäilemättä vuonna 1923 Saksan Baijerissa juutalaiseen perheeseen syntynyt Henry Alfred Kissinger. Hän on nyt, 91-vuotiaana, julkaissut uusimman 400 sivun teoksensa ´World Order`, jota voidaan pitää hänen maailmanpoliittisena testamenttinaan. Juha Kulmanen esittelee Kissingerin näkemyksiä ja näytteet lukee Jukka Vanninen.

 • Hillary Clintonin lähes 1000-sivuinen muistelmakirja `Hard Choices` eli `Kovia valintoja´ alkaa siitä kun hän pyrki Yhdysvaltain presidentiksi Barack Obaman kovimpana vastustajana demokraattisen puolueen sisällä. Hän päätyi kuitenkin maan ulkoministeriksi vuosiksi 2009-2013. Muistelmissa käydään lävitse koko maailman tapahtumat, mutta mitä hän kirjoittaa Venäjästä ja sen johtajasta Vladimir Putinista? Miksi USA:n ja Venäjän välit viilenivät? Juha Kulmanen esittelee Hillary Clintonin muistelmia ja näytteet lukee Päivi Leino.

 • Sekä Bushia että Obamaa palvellut Yhdysvaltain puolustusministeri Robert M. Gates julkaisi juuri muistelmansa `Duty`. Pääosin siinä käydään lävitse Irakin ja Afganistanin sodan kokemuksia, mutta tärkeässä roolissa on myös USA:n ja Venäjän suhteet. Miksi Naton nopea laajentuminen oli Gatesin mielestä virhe? Juha Kulmanen esittelee Gatesin näkemyksiä ja näytteet lukee Jorma Honkanen.

 • Internet on yksi ihmisen keksimä rakennelma, jota he eivät itsekään täysin ymmärrä. Tämä on Googlen toimitusjohtajan Eric Schmidtin ja Google Ideas –yksikön johtajan Jared Cohenin kesän kynnyksellä ilmestyneen teoksen the `The New Digital Age` ensimmäinen lause. Mihin suuntaan internet kehittyy? Juha Kulmanen esittelee Schmidtin ja Cohenin näkemyksiä ja näytteet lukee Reetta Arvila.

 • NSA:sta eli Yhdysvaltain kansallisesta turvallisuusvirastosta on viime aikojen paljastusten vuoksi puhuttu paljon. Aiheesta on kuitenkin kirjoitettu jo kauan. James Bamford on yksi heistä. Hän kertoo mm. siitä millainen on Utahiin syyskuussa 2013 valmistuva Amerikan suurin vakoilukeskus. Juha Kulmanen esittelee Bamfordin näkemyksiä ja näytteet lukee Päivi Leino.

Näytä lisää

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kohti täysosumaa: Piilaakson matka orkideapelloista sovellustehtaaksi. Tätä matkaa on aikanaan kuvannut Mike Malone kirjassaan `The Big Score´ ja Tanja Aitamurto haastatteli häntä mitä sen jälkeen onkaan tapahtunut. Näytteet lukee Juha Kulmanen.

 • Obama-huuma vaihtui Yhdysvalloissa vuoden 2010 aikana äärikonservatiivien esiinmarssiksi.
  Mitä teekutsuliike haluaa? Tanja Aitamurto esittelee liikkeen kannattajien näkemyksiä ja näytteet lukee Juha Kulmanen.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä