Tiedeykkönen

Hulluuden historian jäljillä (koko ohjelma)

 • 44 min
 • toistaiseksi

Valtion tiedonjulkistamispalkinto myönnettiin tällä viikolla Hulluuden historia -nimiselle sarjalle, joka näytettiin viime vuodenvaihteessa YLE Teema -kanavalla ja kuultiin myös YLE Radio 1:ssä Sarjan ohjasivat ja toimittivat Riika Nikkarinen ja Tommi Hakko, jotka ovat saapuneet vieraaksi tänne studioon.

Lähetykset

 • pe 14.9.2012 12.15 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Nuoret liihottelevat uusien tuoteideoiden äärellä, kun ohjelmassa vieraillaan Aalto-yliopiston Design Factoryssa, jossa lukuvuoden kestänyt tuotekehityskurssi on juuri päättymässä. Opiskelijaryhmät ovat ratkoneet talven mittaan ongelmia ja kehittäneet uusia tuotteita. Haastateltavana ovat professori Kalevi Ekman ja opiskelijat Juha Kallas, Pekka Siika-aho ja Perttu Karjalainen Aalto-yliopistosta. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

 • Minkälaiset arvet kenraali ja presidentti Augusto Pinochetin pitkä diktatuuri jätti chileläisiin? Miten Chile on sen jälkeen toipunut – ja toipumassa? Tiedeykkönen vieraili Chilessä ja otti selvää. Lisäksi lähetyksessä kuullaan muun muassa, miten lähes joka kodin ikkunalaudoilta tutut kukat, saintpauliat, ovat uhnalaisia varsinaisilla elinsijoillaan Itä-Afrikassa.

  Haastateltavina ovat muun muassa suurlähettiläs Markus Leinonen ja historianopettaja Silvia Navarro sekä puutarhuri Merja Pulkkinen ja biologi Mari Miranto.

  Ohjelman juontaa Pasi Toiviainen ja toimittajina ovat Harri Alanne ja Tiina Harpf.

 • Tekosydän asennettiin HYKSin Meilahden sairaalassa. Millainen laite tekosydän on ja miten potilas elelee tekosydämen kanssa? Paikkatietokeskuksen Metsähovin tutkimusasemalle asennettiin vuosi sitten maailman tarkin painovoiman mittalaite, suprajohtava gravimetri. Se mittaa äärimmäisen pienetkin muutokset painovoimassa.
  Haastateltavina ovat sydänkirurgi. professori Karl Lemström HYKSin Sydän- ja keuhkokeskuksesta ja professori Markku Poutanen, vanhempi tutkija Mirjam Bilker-Koivula ja erikoistutkija Heikki Virtanen Paikkatietokeskuksesta. Toimittajina ovat Leena Mattila ja Sisko Loikkanen.

 • Millaista on kestävä hyvinvointi ja mitä ylipäänsä tiedetään siitä, missä kantokyvyn rajat menevät? Näihin kysymyksiin vastaa tuoreen väitöksensä pohjalta Tuuli Hirvilammi. Lisäksi ohjelmassa visioidaan maailmaa, jossa älyteknologiaa on jo kaikkialla, sekä pohditaan erilaisia teknopelkoja.

  Haastateltavina ovat tutkija Tuuli Hirvilammi, projektipäällikkö Vesa Pentikäinen sekä kirjailija Tiina Raevaara.

  Ohjelman juontaa Pasi Toiviainen ja toimittajina ovat Emilia Cronvall ja Harri Alanne.

 • Kesäaurinkoa kannattaa tarkkailla, koska auringossa voi pilkahtaa pilkkuja. Niitä voi tarkkailla vain hyvien suojalasien läpi. Tämän viikon "maksaviikko" muistuttaa maksan terveydestä. Maksa ei pidä alkoholista eikä ylipainosta mutta rakastaa liikkumista. Kvanttimekaaninen monopoli havaittiin ensimmäisen kerran amerikkalaissuomalaisena yhteistyönä. Kyse on eräänlaisesta näennäishiukkasesta. Ohjelmassa ovat haastateltavina professori Markku Poutanen Paikkatietokeskuksesta, erikoislääkäri Urpo Nieminen HYKSin Meilahden sairaalasta ja dosentti Mikko Möttönen Aalto-yliopistosta. Toimittajina ovat Leena Mattila ja Sisko Loikkanen.

 • Salpausselät ovat yksi Suomen geologisista erikoisuuksista, mutta miten ne ovat muodostuneet? Kirjailija Risto Isomäki on kehittänyt harjumuodostelmien synnylle uuden, vaihtoehtoisen teoriansa. Lisäksi lähetyksessä kerrotaan karjanhoidon historiasta Suomessa.

  Haastateltavina ovat kirjailija Risto Isomäki ja geologian emeritusprofessori Matti Saarnisto sekä arkeo-osteologi Auli Bläuer.

  Ohjelman juontaa Pasi Toiviainen ja toimittajana on Virpi Väisänen.

Näytä lisää

Klipit

 • Koneen historia. Kone Oy täytti 100 vuotta vuonna 2010. Professori Kalle Michelsen on kirjoittanut yrityksen satavuotisesta historiasta kirjan, jossa yrityksen historiaa peilataan yhteiskunnan muutoksien pohjalta. Kalle Michelseniä haastattelee Sisko Loikkanen.

 • Suomalaistutkijat työskentelevät parhaillaan Aboa-tutkimusasemalla Etelämantereella. Millaisia ovat tutkijoiden päivittäiset rutiinit? Minkälaista tutkimusta napapiirin eristyksessä tehdään? Toimittaja Sisko Loikkanen.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä