Radio 1 vastaa

Moni nauttii sunnuntaiaamuisin musiikista

 • 4 min
 • program.expired.short.radio

Radio 1:n vastaava tuottaja Anna Simojoki käy läpi kuuntelijapalautetta.

Lähetykset

 • la 22.9.2012 15.37 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Merelle ollaan matkattu jo monta päivää ja se on myös huomattu. Yle Radio yhden Itämeren heinäkuu on vierähtänyt hienosti liikkeelle ja teema on ilahduttanut monia. ”Itämeren ekologinen tila on huono ja siksi on hyvä pitää asiaa esillä. Suomessa Itämerta kuormittaa etupäässä maatalous ja sen asian huomioiminen voi tälle hallitukselle olla tuskallista.” arvioi nimimerkki ”Levälautassa purjehtija”.

  Myös Itämeren historiaa käsittelevät ohjelmat ovat saaneet kiitosta kuten myös erilaiset meriaiheiset musiikkiohjelmat.

  Muitakin ilonaiheita on ilmennyt:

  ”Suurkiitos Minna Lindgrenin paluusta aalloillenne! Kyllä häntä on kaivattukin. Toivottavasti häntä saadaan kuulla lisää jatkossakin.” kiittää eräs kuuntelijamme tiivistäen monien ajatukset. Tosin muutama vakiokuuntelijamme on hieman kummeksunut ja suorastaan ärsyyntynyt ohjelman nimestä mikä on ”Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä”. Jotkut pitävät sitä arroganttina vaikka kyse lienee huumorista ja itseironiasta. Mutta on selvää, että tällaiset asiat koetaan eri tavoin.

  Sitten kiitoksia koko musiikkiväelle:

  ”Kiitokset koko musiikkitoimitukselle. Erityisesti Eva Tigerstedtin poikkitieteelliselle, elämänmyönteiselle otteelle musiikin ihmemaassa. Pidän myös Lotta Emanuelssonin perusteellisesta otteesta, aiheen fokusointi on huolellista. Ja Kare Eskolan musiikkivalintojen tarkoista faktatiedoista. Eskola ei mielistele kuuntelijaa! Hyvä! Olette vallan loistava joukko, teitä on ilo kuunnella. Kiitos!”

  Ehdottomasti samaa mieltä, myös siitä, että tuo porukka ei juuri mielistele.

  Puheohjelmiakin kiitellään:

  ”Kiitos Kultakuume-ohjelmalle suorasanaisesta, rohkeasta keskustelusta (ääri)oikeistosta ja rasismista ja sen valtavirtaistumisesta Suomessa perjantaina 26.6. Kultakuumeen ohjelmassa ”Hyssytelläänkö Suomessa äärioikeistoa”. Tällaista keskustelua pitäisi olla A-Studiossa ja Aamu-tv:ssä, mutta ei valitettavasti ole. Kiitos, että Kultakuumeessa on! Välitättehän kiitokset myös ohjelman toimittajalle.”

  Kyllä välitämme. Olemme erityisen hyviä välittämään kiitoksia.

  Moitteita saa ”Maailmanpolitiikan arkipäivää”-lähetyksen lähetysaika, joka täällä Yle Radio yhdessä on lauantai kello 12.10. ”Juuri silloinhan ihmiset ulkoilevat ja shoppailevat. Miksei sitä uusita joskus parempana aikana?” kirjoittaa eräs. Itse asiassa Radio Suomi lähettää saman ohjelman, mutta tuota shoppailu- ja ulkoiluongelmaa sekään ei täysin poista, sillä Radio Suomesta ohjelma kuullaan lauantaisin kello 14.03. Täytynee vielä kerran yrittää löytää ohjelmalle jokin iltauusintapaikka. Kyseessä on kuitenkin erittäin laadukkaasta ohjelmasta eikä kaikkia Areena-mahdollisuus lohduta..

  Mutta suvi lohduttaa. Ja toiseksi voi lohduttautua lähettämällä palautetta joko Yle Radio yhden nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Myös vanhaa kunnon maapostia voi lähettää suoraan minulle, joka sitä kiihkeästi odotan. Osoite on: Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Heleää heinäkuuta kaikille.

  Kaj Färm

 • ”Kerta kaikkiaan oli hieno juhannusohjelmisto Radio yhdessä. Säästä johtuen vietin suurimman osan juhannuksesta pienen mökkini lämpöisessä keittiössä, mutta se ei harmittanut lainkaan, sillä vieressäni oli radio ja sieltä tuli niin hyvää juhannusohjelmaa, että! Erityiskiitos juhannusillan Sävel on vapaa toivekonsertista. Ei tarvinnut itse edes soittaa, kun omat toiveeni ja paljon muuta ihanaa musiikkia tulvi koko ajan radiosta. Kiitos siitä.”

  Näin kirjoitti Leena kesälomaltansa ja puki sanoiksi monien tuntemukset. Juhannusohjelmistosta on pidetty kovin, joskin muutamia soraääniäkin on kuulunut. Muutamat kuuntelijat paheksuivat Sari Helinin vieraana olleen Lenita Airiston kielenkäyttöä. Aikamoinen rouva tuo Lenita Airisto on: vuosikymmenestä toiseen pystyy provosoimaan ja ärsyttämään ihmisiä. Muistan, että häntä paheksuttiin jo minun lapsuudessani, kun hän juonsi televisiossa ”Jatkoaika” nimistä ohjelmaa. Se oli joskus 1960-luvulla ja vieläkin hän jaksaa ärsyttää. Saavutus sekin!

  Eräs kuuntelijamme on huolissaansiitä, että eikö tänä kesänä Radio yhdessä olekaan teemaheinäkuuta. Erityisen mielissään hän oli viimekesäisestä ”Naisen heinäkuusta”.

  Toki on tulevallakin heinäkuulla teemansa eikä se enää mikään salaisuus ole. Tänä kesänä vietämme ”Itämeren heinäkuuta”.

  Teemakuukauden kimpussa tiiviisti uutteroinut vastaava tuottajamme Anna Simojoki tiivisti heinäkuun annin näin:

  ”Yle Radio 1:n Itämeren heinäkuu on etenkin musiikin, luonnon ja historian heinäkuu. Tiedettä, kulttuuria, asiapuhetta ja draamaa.

  Teemakuukauden aikana kierrellään saaristokunnissa, mietitään ilmastonmuutoksen vaikutuksia, rakastutaan ja erotaan kylmän sodan erottamissa maissa, tutkitaan hylkyjä, kalastetaan, polskutellaan kylpylässä ja pureudutaan kirkkokuntien oppiriitoihin uskonpuhdistuksesta nykypäivään. Musiikki soi, ja sukulaiskielet tulevat tutuiksi.

  Itämeri on kulttuurin meri - väylä, jota pitkin Suomi on saanut valtavasti vaikutteita niin tieteissä kuin taiteissakin. Meren yli on kuljettu myös kauppaa käyden, matkustellen ja sotien. Nykyään meri yritetään säilyttää elossa myös jälkipolville. Teemakuukausi kertoo kaikesta tästä ja paljosta muustakin.”

  Ja todellakin: heinäkuu alkaa jo ensi keskiviikkona. Saapa nähdä alkaako silloin myös kesä. Joka tapauksessa heinäkuun ohjelmallinen anti on jälleen todella rikas ja radiota kelpaa kuunnella sisätiloissakin, kun sade kylmin kyynelin lyö tummaan ikkunaan, kuten laulussa lauletaan.

  Muistakaa myös lähettää palautetta ohjelmista. Sitähän voi lähettää joko Yle Radio yhden nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Ja hyvä keino on lähettää postia suoraan minulle osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio. Minä täällä Pasilassa istun ja odottelen kirjeitänne.

  Kaikesta huolimatta, nautitaan kesästä, millaisena se sitten ilmeneekin.

  Kaj Färm

 • Ohjelmapäällikkö Kaj Färm kommentoi kuuntelijapalautetta.

 • Kesäkuun ensimäisellä viikolla Yle Radio 1:ssä alkaa kesäkausi. Kesä kuuluu monien ohjelmien aiheissa, ja erityisen selvästi muutoksen huomaa uusista ohjelmasarjoista.

  Klassisen musiikin ohjelmasarjoista Hienostelua on jo ehtinyt ottaa varaslähdön suveen. Hienostelua torstaisin kello 11 ja uusintana perjantai-iltapäivisin kahdelta. Kohtauspaikka-ohjelma jää siis kesäksi lomalle.

  Tiistaisinkin on luvassa musiikin kesäsarja, kun Eva Tigerstedtin viimekesäinen ohjelmasarja Utelias äänimatkailija jatkuu. Utelias äänimatkailija vie kuuntelijansa fantasianomaisille matkoille äänimaisemiin ja musiikkiin tiistaisin yhdeltätoista. Klassikkoparatiisin tekoon Eva palaa taas syksyllä.

  Keskiviikkoisin yhdeltätoista on puolestaan äänessä maisteri Minna Lindgren, joka aloittaa kertomalla, kuinka pessimismi käännetään optimismiksi. Käsittelyssä on Richard Straussin teos Kuolema ja kirkastus. Minna Lindgrenin ohjelma korvaa Riston Valinnan, joka jää loppuvuodeksi tauolle. Risto Nordell palaa jokaviikkoisen ohjelmansa kanssa radioaalloille ensi vuonna.

  Ja vielä yksi musiikkisarja valon vuodenajaksi. Viikon kuluttua lauantaina kesäurakkansa aloittaa toimittaja Lotta Emanuelsson sarjallaan Vaeltava kisälli. Sarjassa kierretään Eurooppaa tarinoiden ja musiikin voimin. Ensimmäisessä osassa Lotta sukeltaa Robert Schumannin mielen syövereihin. Vaeltava kisälli korvaa Välilevyt kesän ajaksi.

  Kesään kuuluu tietenkin paljon Sibeliusta, ja sydänkesällä kanava viettää Itämeren heinäkuuta. Lisäksi luvassa on muun muassa Säveltäjämuotokuvia sekä kesätapahtumien radiointeja. Jo ensi viikolla kuunnellaan, mitä soi Tampereen Sävel -festivaalilla.

  Myös puheohjelmissa tulee kesällä uusia sarjoja. Tiistaina alkaa Kiveen hakatut, jonka ensimmäisessä osassa muistellaan kultamitalihiihtäjä Sirkka Polkusta. Arto Teronen ja Jouko Vuolle muistelevat kuolleita suomalaisia urheilusuuruuksia tiistaisin kymmeneltä heti uutisten jälkeen. Sari Helinin ohjelma loppuu Radio 1:ssä, mutta Sari on vielä juhannuksena äänessä.

  Kiveen hakattujen tapaan tiistaina alkaa myös toinen kesäsarja: Kirja, joka muutti elämäni. Sarjan ensimmäisessä osassa vieraana on kirjailija Sirpa Kähkönen. Hänen elämänsä muuttanut kirja on Peppi Pitkätossu. Kirja, joka muutti elämäni tiistaisin kello 17:20.

  Toinen puheohjelmien muutosten päivä on perjantai. Kesäperjantaisin emme nimittäin pääse nauttimaan Leikolan ja Lähteen sanailusta. Sen sijaan tarjolla on ohjelmasarja viikinkien historiasta. Ja perjantaisin illansuussa tulee Eeva Luotosen kirjahistoria. Tänä kesänä kirjahistoria tarkastelee käännöskirjallisuuden lähihistoriaa ja pohtii, miten Afrikka, Aasia ja latinalainen Amerikka avautuivat suomalaiselle lukijalle.

  Jokunen muukin ohjelma jää tauolle ja joitain vanhoja ohjelmia uusitaan. Paljon on luvassa yksittäisiäkin hienoja kesäohjelmia. Niistä kerromme tuonnempana.

  Kiitos kaikesta postista! Meille voi lähettää viestejä sähköpostitse osoitteeseen yle.radio@yle.fi. Perinteisen postin osoite on YR1, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Onnea kaikille eri oppilaitoksista valmistuneille ja heidän opettajilleen! Ja kaunista kesäviikonloppua ihan jokaiselle!

  Anna Simojoki

  Radio 1 vastaa 30.5.2015

 • Kirjeessä on oikein otsikko ja se kuuluu: ”Kuuntelijapalaute Kuopiosta”.

  Siinä palataan taannoiseen yhteislauluiltaan.

  ”Kirjoitan tätä palautetta pienessä hurmiossa, mutta hurmion taustalla on Yle Radio 1, joten se sallittakoon. Olin mukana Jyväskylässä Taulumäen kirkossa 11.5.2015 eturivissä aitiopaikalla, kun sieltä radioitiin suorana lähetyksenä Laulun voima - hengellisten laulujen yhteislauluilta. Ajoin sinne autollani varta vasten Kuopiosta asti. Nuorisokuoro Vox Aurea johtajansa Sanna Salmisen johdolla lumosi minut 55-vuotiaan miehen niin, että tippa pyrki ajoittain silmäkulmaan. Niin kävi muuten Georg Malmstenillekin aikoinaan, kun lapset lauloivat. Saimme kuulla kuuntelijoiden toivomaa musiikkia, joka vei minut hurmioon.”

  ”Suuri unelmani täyttyi myös, sillä sain kohdata kuuluttaja Maaria Seppäsen ensimmäistä kertaa luonnossa. Olen pelännyt, että en ehkä koskaan tapaa radion välityksellä läheiseksi tullutta kuuluttajaa. Olen ollut aina ihastunut hänen kuulutuksiinsa, iloiseen ääneen ja tyyliin eikä hän pettänyt juontajanakaan. Hän teki juonnoillaan ohjelmasta miellyttävän ja lämminhenkisen tapahtuman.”

  ”On hienoa, että Yle Radio 1 tulee kentälle meidän kuuntelijoiden luo. Toivottavasti hyviä yhteistyökumppaneita löytyy ja tällaisia tilaisuuksia järjestyy jatkossakin. Kuuluttajat ovat tulleet läheisiksi jo pelkän äänensäkin kautta, mutta mukava olisi tavata heistä jokainen kerran elämänsä aikana ihan livenäkin.”

  ”Voin paljastaa radion kuuntelijoille, että Yle Radio 1:n toimittajat ja kuuluttajat, jotka olen tavannut tähän mennessä, ovat olleet mitä tyylikkäimpiä esiintyjiä, kuten arvata saattaakin.”

  Näin ystävällisesti kirjoitti kuuntelijamme Tapani Kuopiosta. Tuo yhteislauluilta Jyväskylässä oli todella onnistunut tapahtuma ja tulemme varmasti järjestämmään vastaavanlaisia muuallakin.

  Eva-Lotta puolestaan piti viime viikon lauantai-illan tarjonnasta:

  ”Kiitos rakkaalle Radio Ylen ykköselle ihanasta lauantain 16.5.2015 operetti- ja musikkaalimusiikin Sävel on vapaa-konsertista!”

  Se oli myös oikein viehättävä ohjelma.

  Mutta jottei menisi pelkäksi kehumiseksi luetaan tähän osa Timon lähettämää sähköpostia:

  ”Miksi ihmeessä Yle spekuloi jokaisessa uutis- ja ajankohtaisohjelmassa tulevan hallituksen tulossa olevista päätöksistä, kun niistä ei kumminkaan tiedetä yhtään mitään. Pelkkää arvuuttelua ja puolueitten puheenjohtajien ilmeitten ja eleitten ylitulkintaa. Kertokaa silloin, kun on kerrottavaa ja jättäkää juoruilu ämmille!”

  Niinpä niin. Joskus sekin on uutinen, että ei ole uutista.

  Kiitoksia taas tämän viikon annista teille ja jos vain kukkapenkkien rapsutukselta ehditte, niin lähettäkää lisää palautetta ja kaikenlaisia ideoita.

  Niitä voi lähettää joko Yle Radio yhden nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi . Aina varma keino on lähettää postia suoraan minulle osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Valoisaa kevättä kaikille!

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 23.5.2015

 • Viime maanantaina Yle Radio 1 lähetti yhteislauluillan suorana lähetyksenä Jyväskylästä. Laulun voima -nimisen illan aikana laulettiin kuuntelijoiden toivomia hengellisiä lauluja ja virsiä. Ilta ylitti kaikki odotukset, vaikka ne olivatkin korkealla.

  Kiitos teille kuuntelijoille, että lähetitte meille laulutoiveitanne! Erityinen kiitos virsimuistoistanne, joita ilman ilta ei olisi ollut niin koskettava. Monet mukana olleet olisivat toivoneet illan vielä jatkuvan. Samoin kiitos Vox Aurea -nuorisokuorolle, muille muusikoille ja Jyväskylän seurakunnalle. Taulumäen kauniissa kirkossa oli kuutisensataa kaikenikäistä laulajaa, joten lämmin kiitos myös kaikille kirkkoon tulleille.

  Monien ilahtuneiden palautteiden mukaan lämmin tunnelma välittyi myös radiossa. Tässä pitkä viesti, josta luen vain osan:

  "Todellakin pidin tästä maanantai-illasta. Nyt jäin eläkkeelle ja toivon että näitä laulun voima iltoja olisi joka kuukausi. Iloitsen näistä toivottavasti tulevista yhteislauluilloista. Porin seurakuntayhtymän kirkoistakin voisi tulla lähetykset. Laviasta olen syntyisin, sieltä jos tulisi lähetys sen toitottaisin kaikille serkuillekin ympäri Suomen, jotta tulisivat laulamaan mukaan."

  Maanantain Laulun voima -ilta oli ensimmäinen laatuaan, mutta viimeiseksi se ei jää. Yhteislaululle on selvästi tilausta. Niinpä Radio 1 aikoo tulevaisuudessakin järjestää Laulun voima -iltoja yhdessä Kirkkopalveluitten kanssa. Ja vastedeskin pyydämme kuuntelijoita toivomaan laulettavaa.

  Sitten toisenlaiseen musiikkipalautteeseen:

  "Kiitokset Radio 1 erinomaisesta musiikkitarjonnasta. Musiikkipakinat ovat jo vuosia olleet lempiohjelmiani. Osmo-Tapio Räihälän ohjelma Sibeliuksen sävellystyöstä otsikolla "Sinfoninen takoja" oli erinomainen. Valitettavasti kolme ensimmäistä ohjelmaa menivät sivu korvieni enkä enää ehtinyt niitä Areenastakaan kuulla. Kysynkin: Ovatko kaikki esitykset ostettavissa esim. levyllä, tikulla tai jotenkin muuten."

  Jos jonkin ohjelman haluaa ostaa itselleen, voi ottaa yhteyttä Ylen arkistomyyntiin. Ylellä ei ikävä kyllä ole oikeutta toimittaa ohjelmien kopioita kuuntelijoille ilmaiseksi. Ohjelmia voi lisäksi käydä kuuntelemassa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin toimipisteissä. Instituutti tallentaa kaikki Suomessa lähetetyt radio-ohjelmat ja paljon muutakin.

  Sinfoninen takoja -ohjelmasarjaa kaipaaville on tarjolla kolmaskin vaihtoehto, jos jaksaa hiukan odottaa. Sibeliuksen sävellystyötä esittelevä sarja lähetetään nimittäin uusintana kesällä. Ensimmäinen osa tulee radiosta perjantaina 10. heinäkuuta yhdeltätoista. Sarja tulee tuolloin uudestaan myös Areenaan.

  Ensi viikon torstaina otetaan muuten varaslähtö kesään, kun Radio 1:n ensimmäinen kesäsarja alkaa. Kyseessä on Hienostelua, joka palaa ohjelmistoon kesäksi. Janne Koskisen toimittamassa ensimmäisessä Hienostelussa ollaan Sibeliuksen ruokapöydässä. Kesän aikana Hienostelussa käydään muun muassa suomalaisissa kartanoissa ja jopa Uudessa-Seelannissa. Myös Sibeliuksen vaatekaappi tulee pengotuksi. Hienostelua siis torstaisin kello 11 ja uusintana perjantaisin kello 14.

  Kiitos kaikista posteista! Lähettäkää meille palautetta osoitteeseen yle.radio1@yle.fi tai osoitteeseen YR1. PL 6, 00024 Yleisradio.

  Anna Simojoki

  Radio 1 vastaa 16.5.2015

 • Kevät etenee: koivunlehdet ovat hiirenkorvalla, hallitus on hiirenkorvalla ja radiostakin tulee raikkaita ja elinvoimaisia ohjelmia. Tämä oli minun ihan oma arvioni. Nyt keskitytään kuuntelijapalautteeseen:

  ”Jussi Lähteen ja Markus Leikolan maanantainen ”Politiikan luontoilta” oli aivan yliveto. Tällaisia kontaktiohjelmia iltojemme iloksi lisää! Itse harvoin pystyn kuuntelemaan herroja perjantaisin töitten takia ja jotenkin tuo areenakuuntelukin usein unohtuu. Oli todella hyvä ohjelma! Terveisin ”vasemmistoporvari maalta”.

  Olen samaa mieltä. Ohjelma oli viihdyttävä ja viisas. Ja se löytyy myös Areenasta.

  Koraaniluenta jatkuu ja kiinnittää yhä huomiota.

  ”Minusta on erittäin tärkeää ja hyvä asia, että luette Koraania tälläisenä ennakkoluulojen aikakautena. Olen pitänyt Yleä aina yleissivistävänä instituutiona, kirjasto- ja peruskoululaitoksen lisäksi. Hyvä että jatkatte tällä sivistyneellä linjalla.

  Tieto vähentää ennakkoluuloja”

  Myös Sari Helinin ohjelma "Epätäydellinen maailma" tiistaina 5. toukokuuta on saanut paljon huomiota. Sekä kiitosta, että hieman kritiikkiäkin:

  ”Ohjelma oli harvinaisen yksipuolinen sekä asenteellinen. Se jatkoi Turmiolan Tommin hengessä alkoholin mystifiointia, joka alkoi jo kieltolain kaaduttua 1932. Mukana ei ollut sellaista henkilöä, miestä tai naista, jolla olisi ollut myönteinen näkemys alkoholin, esimerkiksi viinin kohtuukäytöstä. Keskustelijoilla oli liikuttavan yksimielinen, mihinkään kansainväliseen tai muuhun tutkimukseen perustumaton väite, ettei viinejä voi tuoda ruokakauppoihin, koska suomalaiset eivät osaa käyttää alkoholia. Suorastaan atavistiset pelot viinin turmiollisuudesta tuntuivat ohjaavan paitsi keskustelijoita, myös toimittajaa. Vahinko sillä ainut tie viinien ja muun alkoholin kohtuukäyttöön on kärsivällinen valistus sekä viinien tuonti ruokakauppoihin, vaikka se onkin pitkä tie, mutta toteutuu vääjäämättä aikanaan. mielessä veljeskansamme unkarilaisten sanonta "’Jó bór, jó egészség!’", "’Hyvä viini, hyvä terveys!’"

  Tätä mieltä oli Eino Kaikkonen, Vantaan Sillbölen ruotsinvallanaikaisten kuninkaallisten rautakaivosten kaltaalta. Hän myös haluaa esiintyä avoimuuden hengessä omalla nimellään eikä nimimerkillä.

  Kukaan ei tietenkään ole unohtanut, että on äitienpäiväviikonloppu. Myös Yöklassinen onnittelee äitejä ja isöäitejä äitienpäivänä kello 23.10 alkaen peräti puolentoista tunnin äiti ja isoaäitiaihesen musiikin kattauksella. Yöklassinenhan soi sekä Yle Radio 1:ssä että Yle Klassisessa. Aivan pakko kuunnella!

  Kuunnelkaa tekin tai lähettäkää ainakin palautetta joko Yle Radio yhden nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi . Tai sitten lähetätte postia suoraan minulle osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Onnea äideille ja äitien lapsille

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 9.5.2015

 • Yle Radio 1:ssä on perinteisesti vietetty teemaheinäkuuta. Tänä vuonna sydänkesän teema on Itämeri. Radiossa se tarkoittaa etenkin musiikin, luonnon ja historian heinäkuuta. Tiedettä, kulttuuria, asiapuhetta ja draamaa.

  Itämeren heinäkuun aikana kanavan ohjelmissa kierrellään saaristokunnissa, mietitään ilmastonmuutoksen vaikutuksia, tutkitaan hylkyjä ja kalastetaan. Lisäksi rakastutaan ja erotaan kylmän sodan erottamissa maissa, polskutellaan kylpylässä ja pureudutaan kirkkokuntien oppiriitoihin uskonpuhdistuksesta nykypäivään. Musiikki soi, ja sukulaiskielet tulevat tutuiksi.

  Kokonaisuuden kantavaksi ajatukseksi nousee Itämeri kulttuurin merenä. Itämeri on väylä, jota pitkin Suomi on saanut valtavasti vaikutteita niin tieteissä kuin taiteissakin. Meren yli on kuljettu myös kauppaa käyden, matkustellen ja sotien. Nykyään meri yritetään säilyttää elossa myös jälkipolville. Teemakuukausi kertoo kaikesta tästä ja paljosta muustakin.

  Nyt kesästä ajankohtaisiin palautteisiin. Tässä yksi:

  Hei, haluaisin kiittää Sisko Loikkasta ja Tiedeykköstä mielenkiintoisesta ohjelmasta jota ei väsy kuuntelemaan. Erityisesti kevään aikana lähetetyt jaksot, joissa kolme viisasta (Michelsen, Gothoni & Pietiläinen) keskustelevat, ovat radiota parhaimmillaan! Viime kesänä taisi tulla samalla kokoonpanolla käytyjä keskusteluja uusintoina muutaman vuoden takaisista arkistomateriaaleista ja nyt mieltäni on suuresti ilahduttanut, että samaa kokoonpanoa on päässyt kuulemaan enemmän. Lisää tällaista!

  Perjantaiden Tiedeykkösissä on tosiaan tullut muun muassa pitkiä keskusteluja. Viimeksi sellainen oli viime viikon perjantaina, ja aiheena oli sivistys ja tiede viihteen puristuksissa. Toimittaja Sisko Loikkanen keskusteli professori Kalle Michelsenin, professori Rene Gothonin ja kirjankustantaja Kimmo Pietiläisen kanssa. Jos ohjelma jäi kuulematta, se löytyy Areenasta. Aika moni ohjelman on jo kuunnellutkin verkossa, yli 1 300 ihmistä.

  Toinen palaute koskee Koraania, jota selitetään ja luetaan Radio 1.ssä joka lauantai ja sunnuntai.

  Olette julkaisseet ohjelmasarjan Koraanista ja kiitos siitä. Toivoisin kuitenkin erillistä sarjaa pelkästään Koraanin suurista, jotka voisi ladata matkapuhelimeen ja kuunnella tarvittaessa. Keskusteluja en yhden kuuntelukerran jälkeen tarvitse, mutta Koraanin haluaisin kuunnella useampaan kertaan.

  Radion Koraani-sarja päätyy Areenaan sekä jakso kerrallaan että suura kerrallaan. Areenasta voi siis kuunnella joko selityksen ja sen perään luetun Koraani-katkelman tai sitten pelkät Koraani-osuudet. Pelkkä Koraanin-luku kuitenkin päätyy Areenaan suura eli luku kerrallaan.

  Koraanissahan on 114 suuraa, ja Koraania luetaan Radio 1:ssä islamilaisen rukouskäytännön mukaisesti. Siksi luenta jakautuu 60 jaksoon. Käytäntöön kuuluu se, että suurat saattavat katketa kesken ja jatkua seuraavassa jaksossa. Me julkaisemme suurat kokonaisina Areenaan aina sen jälkeen, kun ne on luettu loppuun saakka radiossa. Tähän mennessä suuria on luettu kokonaan kuusi. Parhaillaan on menossa on Kumpujen suura, joka päättyy nyt sunnuntaina. Sen jälkeen tuokin suura löytyy Areenasta, josta sen voi ladata itselleen kuunneltavaksi.

  Kiitos kaikesta postista! Hyvää viikonloppua!

 • ”Puhutaan välillä muustakin kuin musiikista!” Näin pontevasti aloittaa viestinsä Arto ja jatkaa: ”Muistojen bulevardit ja klassisen musiikin esplanadit ovat ihan kivoja ohjelmia ja varmaan tarpeellisia, mutta eiköhän niistä ole puhuttu jo tarpeeksi. Minulle tärkein Radio yhden anti on puheohjelmat: Kalle Haatanen, Leikola ja Lähde, Sari Helin, Roman Schatz, Heikki Peltonen, Juho Pekka Rantala, Maija Elonheimo ja monet muut ohjelmatekijät ovat erinomaisia omilla aloillaan, mutta yksi puuttuu: Joskus viime vuonna eräs kuuntelija ehdotti kattavaa sarjaa filosofiasta. En enää muista, mitä siihen vastattiin, mutta ainakaan sellaista ohjelmaa ei ole tullut. Kalle Haatanen saattaa joskus aihetta sivuta, mutta se ei riitä. Pitäisi olla sellainen radioon sopiva filosofian peruskurssi antiikin filosofeista nykypäivään. Ei tarvitsisi olla kauhean pitkiä ja perusteellisia luentoja, vaan napakoita esityksiä siitä, mistä missäkin aatteessa ja ajatuksessa on kysymys.Aristoteleestä Marxiin ja takaisin. Ajatelkaa, mikä tiedon aarreaitta ja kulttuuriteko siitä tulisi! Sitä voisivat Areenasta käyttää sitten koululaiset, opiskelijat ja kaikki kiinnostuneet iästä riippumatta. Se olisi todella Yle radio 1:lle ja koko Yleisradiolle sopiva sivistyshanke.”

  Näin kirjoitti Arto Helsingin Käpylästä.

  Kiitoksia todella mielenkiintoisesta ideasta. Filosofia-ohjelmia on aika ajoin kyselty ja varmaan sellaiselle olisi niin sanotusti tilausta. Kyseessä olisi valtava hanke, joka tarvitsisi todella asiantuntevan taustatiimin, mutta lupaan esittää ajatusta eteenpäin täällä Yleisradiossa.

  Puheohjelmat ovat muutenkin keskiössä tällä viikolla. Tämä viesti tulee jostain päin Savoa:

  ”Hei, oivallisten radio-ohjelmien vastaavat!
  Kalle Haatanen on loistava keskusteluohjelma ja juontaja vanhanaikaisesti sivistynyt ja hyvä puhuttamaan haastateltavia. Kiitos siis niistä ohjelmista!
  Ykkösaamun kolumnistit avaavat myös tuoreita näkökulmia moniin asioihin, varsinkin Terttu Utriainen ja Hannu Reime. Merja Rehnin kolumnoinnista en tosin pidä, mutta ehkä silläkin on kuulijansa.
  Summa summarum: ilman Ylen Radio 1:tä tulisin hulluksi!
  Iloisin terveisin - Nimimerkki Ranta-asukas Savosta”

  Kiitoksia palautteesta ja välitämme kiitokset tekijöille.

  Puheohjelmaan liittyy seuraavakin viime maanantaina saapunut sähköposti:

  ”Kertokaa Roman Schatzille eritykset kiitokset tämän päivän henkisesti virkistävästä ohjelmasta Seija Sarttin ja Lasse Lehtisen kanssa näin masentavan vaalituloksen jälkeisenä päivänä. Pidän Roman Schatzin tyylistä vetää asiaohjelmaa, ei ohjelmien tarvitse olla aina kuolemanvakavaa vaikka tärkeistä asioista onkin kyse. Seuraavaa ohjelmaa odotellessa. Kiitos!”

  Roman Schatzin vaalien jälkeisen aamun ohjelma on saanut paljon kiitosta muutenkin. ”On siinä mies paikallaan”, totesi eräskin kuuntelija minulle puhelimessa.

  Tällä kertaa keskityimme asiaohjelmiin, mutta kaikesta muustakin saa toki lähettää palautetta ja uusia ideoita.

  Väylät palautteelle ovat tutut: joko Yle Radio yhden nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Ja hyvä keino on lähettää postia suoraan minulle osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Kevät sen kuin etenee. Ajatelkaapa: viikon kuluttua on vappu jo ohi!

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 25.4.2015

 • Moni kanavalle tuleva palaute liittyy jotenkin Yle Areenaan. Me suomalaiset olemme loppujen lopuksi aika lyhyessä ajassa ottaneet Areenaan omaksemme.

  Tässä yksi Areenaa liippaava palaute, jossa samalla kehutaan hyviä ohjelmia:

  ”Täytyy kehua vakiosuosikkieni (joiden takia en kuuntele muita kanavia) lisäksi Eva Tigerstedtin ja Osmo Tapio Rauhalan tyylikkäät klassikoiden ja Sibeliuksen sinfonioiden esittelyt. Niihin pitää palata välillä Areenassakin!”

  Osmo Tapio Räihälän Sibelius-sarja Sinfoninen takoja on tosiaan kiinnostava. Sarja käy läpi Sibeliuksen kehitystä säveltäjänä ja esittelee mestarin seitsemän sinfoniaa. Säveltäjän elämää seurataan tarinoiden, ja musiikki käy suoraan sydämeen. Sarja alkoi maaliskuussa, ja Areenassa ovat vielä muutaman päivän ajan kuunneltavina kaikki sarjan jo lähetetyt neljä osaa.

  Myös Eva Tigerstedtin Klassikkoparatiisi löytyy Areenasta. Viimeksi Eva esitteli Robert Schumannin viulukonserton, joka aikoinaan jäi 80 vuodeksi esittämättä. Edellisviikolla Klassikkoparatiisi johdatti Kaija Saariahon ymmärtämiseen. Sekä Klassikkoparatiisi että Sinfoninen takoja tulevat radiosta tiistaisin.

  Toinen palaute koskee klassikkoluentaa:

  ”Radioteatteri esittää äänikirjaa Sompio: Mutta enää ei voi kuunnella rakastettavaa Sompiokirjaa, jos on töissä iltaan! Miksi ihmeessä osat tulevat vain suorana? Sompio on kansallinen kulttuuriteko, kuten Kalevala, paljon laajempi ja mahtavampi, sillä se on elettyä elämää. Yksi Suomen historian tärkeimmistä ja upeimmista muistiinmerkinnöistä.”

  Radioteatterin klassikkoluenta tulee radiosta maanantaista perjantaihin kello 18:20. Tarina jatkuu aina siitä, mihin se edellisellä kerralla jäi. Jos jokin osa jää kuulematta, sen voi kuunnella Areenassa, sillä ohjelmasarjalla ei ole uusinta-aikaa radiossa.

  Kaikki Radio 1:n kymmenet ohjelmat eivät voi saada uusinta-aikaa, sillä muutoin kanava muuttuisi uusintamyllyksi, ja ohjelmanimikkeitä olisi pakko karsia. Mitä sitten uusitaan ja mitä ei? Valintaan vaikuttaa moni asia, eikä yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua ole olemassakaan. Pohdimme muun muassa, mikä kellonaika on luonteva minkäkinlaiselle ohjelmalle, mitä te kuuntelijat olette toivoneet ja millaisesta juoksutuksesta tulee toimivin kokonaisuus.

  On selvää, että yhdelle kuuntelijalle sopiva ratkaisu onkin toiselle hankala. Siksi Areena on tärkeä palvelu, varsinkin kun sitä voi käyttää myös älypuhelimella tai tabletilla. Kannattaa tutustua!

  Kuluneella viikolla on muuten valittu viime vuoden parhaat kuunnelmat. Tällä kertaa Sokeain kuunnelmaraati piti onnistuneimpana lastenkuunnelmaa Kuinka-Kum-Maa on kaikkialla. Tuo kuunnelmasarja on lähetetty Yle Puheessa lokakuussa 2014.

  Toiselle sijalle tuli Radio 1:ssä lähetetty Tiikerihai ja kolmanneksi tuli samaten Radio 1:n kuunnelma Valelääkäri. Voittajakuunnelma Kuinka-Kum-Maa on esitetty Yle Puheessa nyt lauantaiaamuna 18.4.. Toiselle ja kolmannelle sijalle yltäneet kuunnelmat uusitaan Radio 1:ssä. Valelääkäri tulee huomenna sunnuntaina klo 15.00 ja Tiikerihai maanantaina klo 19.03. Kaikki kolme voittoisaa kuunnelmaa löytyvät myös Areenasta.

  Kiitos kaikista posteista ja hyvää viikonloppua!

  Anna Simojoki

  Radio 1 vastaa 18.4.2015

 • ”Kaunis kiitos Yle Radio 1:lle pääsiäisen ajan klassisen musiikin ohjelmista, niin sielua hoitavaa ja rauhoittavaa musiikkia on saanut kuunnella.”

  Pääsiäisenajan ohjelmistoa on paljon kehuttu, niin musiikkia kuin puheohjelmiakin hartauksia unohtamatta. Ristoa on muistettu paljon:

  ”Kiitokset Risto Nordellille kevätohjelmastaan 6.4.! Arseni ja Pirkka-Pekka olivat söpöjä. Torsti Lehtinen oli muutoin vain tuttu ja turvallinen. Sanottavaa oli jokaisella, ja kykyä ilmaista sanottavansa. Ina Collianderin Vihreä pääsiäisenkeli on ihana!”

  Kansainvälistäkin mainetta olemme niittäneet:

  ”Kiitos Ylelle Ortodoksisesta pääsiäisyön aamupalveluksesta, jonka näin sain kuulla Sveitsissä. Suurenmoinen lahja! Hyvä oli pääsiäinen!”

  Mutta eteenpäin mennään. Tämä on aivan tuore palaute koskien viime perjantain ohjelmaa:

  ”Leikola ja Lähde. Hei ja kiitos hauskasta ja osuvasta ohjelmasta joka asetti poliitikkojen pukeutumisen ojennukseen! Parempi kuin hupiohjelmat, ihan oikeasti nauratti eikä kohteita mitenkään silti mollattu. Oli perin juurin osuva ja osaava haastateltava. Saisiko tätä uusintana pikimmiten, koska juuri nyt mitä ajankohtaisin.
  Voisi vielä mainostaa ohjelmatiedoissa!”

  Tämän Leikolan ja Lähteen, samoin kuin kaikki aiemmatkin voi kuunnella Areenasta aivan milloin haluaa. Sitten mielenkiintoinen ehdotus koskien kuunnelmia:

  ”Onko Ylen kuunnelma-arkisto avautumassa jossain vaiheessa esimerkiksi netin kautta kuunneltavaksi? Sieltähän löytyy toinen toistaan upeampia tallenteita eri aikakausilta. Hiljattain tuli tuttavien kanssa puheeksi lapsuusvuosien kesien sadepäivät ja sateen ropinan säestämät kuunnelmahetket. Ikimuistoisimpana niistä Karjakko ja kartanon kummitus, joka oli todella jännittävä - varsinkin isovanhempien maatilalla kesälomaansa viettävästä koulupojasta. Onko kuunnelmia mahdollista toivoa jotain tiettyä reittiä pitkin? (Vertaa Kadonneen levyn metsästys yms.) Toivoisin edellä mainitun kuunnelman esittämistä. Terveisin Ari.”

  Tuollainen arkisto olisi todella hieno juttu, mutta valitettavasti sen toteutumista estää niin sanotut tekijänoikeudelliset seikat. Suomeksi se tarkoittaa rahaa - ja todella suurta summaa rahaa. Mutta ajatus on mahdollinen ja eiköhän sellainen saada joskus toteenkin.

  Toinen idea oli tuo ”Kadonneen kuunnelman metsästys”-ohjelma. Mainio idea, vaikka ohjelmasta tulisi helposti melkoisen pitkä, kun kuunnelmat ovat yleensä lähes tunnin mittaisia. Mutta jonkinlainen ”Toivekuunnelma”-osio esimerkiksi kerran kuukaudessa voisi olla mainio ajatus. Pannaanpa harkintaan.

  Lähettäkää lisää hienoja ideoita ja muuta palautetta. Sen voi tehdä joko Yle Radio yhden nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi . Ja hyvä keino on lähettää postia suoraan minulle osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Kaunista kevättä kaikille.

  Kaj Färm

 • ”On surullista, että sunnuntai-aamun kaunis klassinen musiikki on saanut väistyä viihdemusiikin tieltä.” kirjoittaa Terhi.

  ”Meitä on monta, joiden harras pyyntö ja toive on, että saisimme kuunnella klassista musiikkia ennen kirkonmenoja” kirjoittaa puolestaan nimimerkki ”Yle Radio 1:n ystävä”.

  Hieno kirje samasta aiheesta tulee Mikkelistä:

  ”Kiitos Muistojen bulevardi-ohjelmasta, loistava arkiaamujen avaus. Mukikahvia maanantaista lauantaihin, mutta sunnuntaina juodaan äidin vanhoista posliinikupeista, että tietää olevan sunnuntai, sanoi ystäväni jo takavuosina. Siis: minulla ja monella muulla on ikävä Musiikkia vanhasta Euroopasta-ohjelmaa. Antakaa meille takaisin sunnuntaiaamujen ihana rauha!”

  Samalla asialla ovat tamperelaiset ”50-luvun neidot”:

  ”Hei! Elämä olisi vielä ihanampaa, jos sunnuntaisen Musiikkia vanhasta Euroopasta-ohjelman palauttaisitte.”

  No onhan tämä uskottava. Sovitaan siis näillä puheilla, että Musiikkia vanhasta Euroopasta palaa ohjelmistoon. Viikon päästä on pääsiäinen ja silloin ohjelmisto on sen mukainen ilman Muistojen bulevardia, mutta Musiikkia vanhasta Euroopasta palaa sunnuntaiaamuihin 12. huhtikuuta lähtien. Yhteydenottoja on tullut tästä aiheesta paljon ja kiitos kaikesta palautteesta. Kuuntelijoillehan tätä radiokanavaa tehdään ja mielelläni korjaan sellaisen, mikä on vääräksi koettu.

  Samalla kuitenkin tiedän, että monet kuuntelijat ovat tästäkin ratkaisusta pettyneitä.

  Esimerkiksi helsinkiläinen Ulla on erikseen kiitellyt sitä, että saa lauantai- ja sunnuntaiaamuisin kuulla, kuten hän osuvasti luonnehtii ”vanhojen kevyempien klassikoiden parissa. Sillä klassikoitahan muistojen bulevardissakin soi.” Arkisin hän ei työkiireittensä vuoksi ehdi ohjelmaa kuuntelemaan. Eräs kirjoittaja sanoi, että hänelle tulee sunnuntaisista Muistojen bulevardeista aina niin hyvä mieli.

  Mutta huima enemmistö palautteenantajista on toivonut paluuta Musiikille vanhasta Euroopasta ja heitä on nyt kuultu. Kaikkiahan ei aina voi miellyttää, itse asiassa tuskin koskaan.

  On meillä toki paljon tyytyväisiäkin asiakkaita, kuten Åke:

  ” Hienoa, että Radio 1:n kuuntelua hieman muokataan mukavampaan suuntaan.

  Radio 1 on meillä säännöllisessä käytössä, päivittäin mm. Muistojen Bulevardi, Faunin iltapäivä ja paljon muutakin mukavaa. Lauantain toivotut soivat säännöllisesti, ja tietenkin 1950-luvun putkiradiolla.

  Kiitoksia Ylelle tästä hienosta kanavasta.”

  Åke viittaa siihen, että maanantaina otimme käyttöön aivan upouuden pääteprosessorin, mikä on parantanut Yle Radio 1:n huonohkoa kuuluvuutta selvästi. Kaikki ongelmat eivät ole ohi, vaan yhä on alueita, joissa Yle radio 1 kuuluu todella huonosti, mutta parempaa kohti olemme menossa. Kuten kevättä.

  Kiitoksia jälleen kaikesta palautteesta – kuten huomaatte, sillä on merkitystä.

  Nyt, kun tuo Musiikkia vanhasta Euroopasta -ongelma on ratkaistu, voitte muistuttaa meitä muistakin asioista.

  Palautteen antaminen käy kätevästi esimerkiksi kanavan nettisivujen kautta tai sitten vaikka sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi . Hyvä ja koeteltu keino on tietenkin lähettää postia suoraan minulle osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Rauhaisaa viikonloppua

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 28.3.2015

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä