Radio 1 vastaa

Moni nauttii sunnuntaiaamuisin musiikista

 • 4 min
 • ei kuunneltavissa

Radio 1:n vastaava tuottaja Anna Simojoki käy läpi kuuntelijapalautetta.

Lähetykset

 • la 22.9.2012 15.37 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Torstaina julkistettiin tietoja viime vuoden radionkuuntelusta Suomessa. Radiovälineellä menee hyvin, sillä yli 9-vuotiaista suomalaisista liki kaikki eli 95 prosenttia kuuntelee radiota viikottain.

  Mainiosti menee myös Yle Radio 1:llä, sillä kanava on Suomen kolmanneksi kuunnelluin. Jenkeissä tässä kohdin kai sanottaisiin, että olen ylpeä tästä kanavasta. Minä en ole jenkki, joten olen suomalaisittain ennemminkin kiitollinen ja iloinen. Kiitos kuuluu sekä teille radionystäville että kuuluttajille ja ohjelmien tekijöille, joita ilman Radio 1 ei tarjoaisi seuraa, tietoa ja tunnelmaa päivästä ja viikosta toiseen.

  Me saamme melko paljon palautetta Radio 1:n ohjelmista, ja se auttaa meitä kehittämään kanavaa. Kiitos, että jaksatte ottaa kantaa ja kysyä. Vastaamme parhaamme mukaan. Joskus tosin täytyisi vastata paremmin, kuten seuraavasta palautteesta käy ilmi:

  Viikko tai pari sitten kuuntelin radiosta jotain palautetta kuuntelijoille. Jäin vähän ihmettelemään. Kuuntelija oli kysynyt, milloin Knallia ja sateenvarjoa voisi odottaa uudelleen. Vastaus oli hyvin yksioikoinen: "No, Knallia emme ole uusimassa." Ei perusteluja, ei syitä, lyhyt ja hiukan tylyn kuuloinenkin vastaus. Samalla kuitenkin radio 1 tuntuu toivovan kuuntelijoilta toiveita kuunnelmista.

  Siis saako sitä Knallia toivoa vai ei? Jos ei tarvitse esittää minkään näköisiä perusteluja jättää Knalli lähettämättä, ihmettelen edelleen kovasti. Minä haluaisin kuulla uudelleen Sinuhen ja kaikki Knallit ja sateenvarjot, erityisesti alkuvaiheen Knallit. Mitä enemmän tunnen englantilaista kulttuuria, sitä enemmän voin Knallista nauttia. Sinuhe jäi mieleen syvällisenä ja vaikuttavana kuunnelmasarjana. Senkin haluaisin kuulla uudelleen, mutta enpä nyt tiedä, haluatteko te oikeasti näitä toiveita.

  Pahoittelen aiempaa lyhykäistä Knalli ja sateenvarjo -kommenttiani, joka jäi ylimalkaiseksi. Otetaanpa vastaus uusiksi.

  Voi olla, että iki-ihanaa Knallia saa joskus taas kuullakseen, mutta juuri nyt se ei ole suunnitelmissa. Ensinnäkin Knalli ja sateenvarjo on niin pitkä sarja, että sen jokaviikkoinen lähettäminen veisi yli kolme vuotta. Toiseksikin sarja on jo uusittu radiossa moneen kertaan. Kolmanneksikin Knalli kuuluu noin puolituntisiin viihdekuunnelmasarjoihin, joita lähetetään radiossa lauantaisin. Kuunnelmatoiveita pyydämme nimenomaan sunnuntaiden noin tunnin mittaisista kuunnelmista. Ei siis sarjoista, vaan yksittäisistä pitkistä kuunnelmista.

  Kuuntelijoiden toivekuunnelmia lähetetään keskimäärin yhtenä sunnuntaina kuussa. Lempiteostaan voi toivoa lomakkeella, joka löytyy kanavan verkkosivuilta osoitteesta yleradio1.fi. Lomakkeessa pyydetään myös perusteluja ja kuunnelmaan liittyviä muistoja. Osoite oli siis yleradio1.fi. Jos nettilomakkeen täyttäminen on hankalaa, toiveensa voi lähettää myös kirjeitse osoitteeseen Radioteatteri, PL 79, 00024 Yleisradio.

  Monia vanhoja kuunnelmasarjoja voi muuten ostaa itselleen äänikirjoina. Niitä myydään hyvinvarustetuissa marketeissa ja lisäksi verkossa Elisa kirja -palvelussa. Elisa kirjasta löytyy äänikirjoina muun muassa Sinuhe sekä Knalleja ja sateenvarjoja.

  Kuten jo aiemmin sanoin, lähettäkää meille postia, sillä se on meille tärkeää. Palautetta voi lähettää kanavan nettisivujen kautta tai sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Kortit ja kirjeet osoitteeseen YR1, PL 8, 00024 Yleisradio.

  Anna Simojoki

  Radio 1 vastaa 6.2.2016

 • ”Hei kaikille toimittajille sinne lempikanavalleni Yle Radio yhteen.” Näin aloittaa kirjeensä Anssi Lahdesta ja jatkaa:

  ”Pidän ennen kaikkea fiksuista keskusteluohjelmistanne kuten Leikola ja Lähde tai Brysselin kone, Heikki Peltosen ajankohtaisohjelma ja uutukainen Sari Valtokin on oikein hyvä. Ennen kaikkea haluan kiittää Radio yhtä kuitenkin siitä, että se on laajentanut huomattavasti musiikkikäsitystäni. Klassinen musiikki ei aikaisemmin ollut minulle kovin tuttua, mutta viimeiset vuodet ovat tehneet siitä oleellisen osan elämääni. Täytyy kuitenkin sanoa, että Muistojen bulevardi on silti suosikkiohjelmani. Toivoisin vain, että Jake Nyman palaisi myös tekemään näitä ohjelmia. Minulle sanottiin, että Jake olisi eläkkeellä, mutta Radio Suomessa hän on kyllä äänessä. Miksei hän voisi tehdä myös Muistojen bulevardia?”

  Näin siis Anssi. On totta, että Jake Nyman on eläkkeellä, mutta kyllähän eläkeläisetkin saavat Suomessa töitä tehdä - monen on suorastaan nykyään pakkokin, on minulle kerrottu. Jake Nyman todella tekee yhä Pop-radio nimistä ohjelmaa Radio Suomessa sunnuntai aamupäivisin eikä minulla todellakaan olisi mitään sitä vastaan, että hän tekisi myös Muistojen bulevardia. Täytyypä ottaa asia puheeksi.

  Seuraava palaute koskee toista mahtimiestä:

  ”Riston Valinta tänään keskiviikkona oli uskomaton yhdistelmä maailman kauneinta musiikkia, taidehistoriaa sekä Ikuisen Kaupungin sydämenlyöntejä. En ole koskaan kuullut yhtä hienoa tunnin ohjelmaa. Älkää päästäkö Ristoa enää pitkäksi aikaa Roomaan. Me addiktit tarvitsemme häntä.”

  Riston kotiarestia ehdotti Ulla-Maija. Ei ollenkaan huono ajatus tämäkään.

  Valpas kansalainen on saattanut lukea lehdistä, että vastoin kaiken maailman visionäärien näkemystä, radio ei suinkaan ole kuihtumassa, vaan päinvastoin kukoistaa ja viihtyy hyvin nykymaailmassakin. Lehtijutuissa on keskitytty pääasiassa kaupallisiin radioihin ja totta onkin, että heidän mainosmyyntinsä on taantumasta huolimatta kasvanut. Onnittelut siitä.

  Me täällä Yleisradiossa suhtaudumme yleisöön hieman toisin, sillä me emme tarvitse heitä valuutaksi mainosmarkkinoille vaan meille yleisö on itseisarvo. Me pyrimme tekemään ohjelmaa juuri heille välittämättä ollenkaan siitä, missä he käyvät ostoksilla.

  Myös Yle radio yhdellä mennyt vuosi 2015 oli menestyksekäs. Joulukuussa keskimääräinen viikkokuuntelijamäärä oli 910 000 kuuntelijaa ja esimerkiksi jouluviikolla ylitimme reippaasti miljoonan kuuntelijan rajan! Sellainen määrä panee mielen nöyräksi. Kiitos kuuluu tietenkin ennen kaikkea kansalaisille, mutta myös niille lukemattomille ohjelmantekijöille, jotka tämän ovat tehneet mahdolliseksi.

  Minä olen aina uskonut, että Suomessa on tarvetta ja kysyntää myös tällaiselle asiaan, kulttuuriin, sivistykseen ja laadukkaaseen musiikkiin panostavalle kanavalle ja siltä tosiaan näyttää. Nöyräksi panee mielen ennen kaikkea se, että tällainen yleisö on fiksua ja vaativaa, joten meidän täytyy ponnistella joka päivä, jotta laatu pysyy korkeana kaikissa ohjelmatyypeissä yksityiskohtia myöten. Teitä, hyvät kuuntelijamme, ei noin vain huijata.

  Laadun varmistamiseksi kaipaamme palautetta ja ohjeistusta. Sitä voi lähettää kanavan nettisivujen kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi.

  Myös suoraan minulle voi lähettää postia joko sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai paperipostitse osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Rauhallista tämän vuoden viimeistä tammikuista viikonloppua kaikille.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 30.1.2016

 • Miksi jotkut ohjelmat ovat toisinaan kuunneltavissa areenasta ja toisinaan ei? Kuka toimii sensorina ja miksi? Viimeisenä esim. Muistojen bulevardi, maanantain lähetys oli, tiistain ei. Areenaa on aivan turha mainostaa, jos se ei toimi systemaattisesti, kaikki tai ei mitään.

  Näin kirjoittaa Areenaan pettynyt kuuntelija. Hän on aivan oikeassa siinä, että Areenan pitäisi olla aina luotettava.

  Kukaan ei sensuroi ohjelmia netistä, vaan Areena-kuunteluun vaikuttaa monta asiaa. Osa ohjelmista on Areenassa viikon, osa kuukauden ja loput pysyvästi. Vaihtelu johtuu tekijänoikeussopimuksista.

  Joskus ohjelmaa ei löydy, vaikka pitäisi. Ikävä kyllä Areenassa on teknisiä ongelmia, joiden takia jokin ohjelma saattaa jäädä julkaistumatta nettiin. Teknisiä virheitä on vuosien mittaan korjattu paljon, mutta takuuvarma järjestelmä Areena ei ole.

  Teknisten vikojen lisäksi ohjelmia voi puuttua verkosta vahingossa. Ihmisethän niitä julkaisujärjestelmän rukseja ja täppiä paikoilleen laittavat, niitä, joiden avulla ohjelma päätyy verkkoon kuunneltavaksi.

  Jokainen puuttuva ohjelma on harmin aihe, ja pahoittelen puutteita. Yritämme parhaamme mukaan varmistaa, että Areenassa on tarjolla kaikki kuunneltavaksi tarkoitettu.

  Sitten toinen palaute:

  Mistä johtuu, että toisinaan Yle1 -kanavaa ei millään tahdo löytyä radiostani. Sen taajuusalue on hyvin kapea ja se kuuluu hiljemmin kuin muut kanavat. Viime päivinä en ole juuri pystynyt Ylen ykköstä kuuntelemaan, kun muut, kovempaa kuuluvat kanavat jyräävät päälle. Asun Varkaudessa, ja olen olen kokeillut sekä Kuopion että Pieksämäen taajuutta. Onkohan vika minun radiossani vai jossain muualla? Asia harmittaa, sillä Yle 1 on mielestäni ainoa järkevä radiokanava Suomessa.

  Jos radio ei kuulu kunnolla, kannattaa tosiaan tarkistaa, mikä lähetystaajuus toimii parhaiten. Eri paikkakuntien lähetystaajuudet löytyvät verkosta Digitan sivujen karttapalvelusta. Digitan nettiosoite on digita.fi.

  Jos lähetystaajuuden tarkistaminen ei auta, pulma saattaa johtua kaapeliyhtiöstä. Näin siis silloin, kun radio kuuluu taloyhtiön antennipistokkeen kautta.

  Kolmas ratkaisumahdollisuus on antennin säätäminen. Radio 1 lähettää ns. vaakapolarisoitua lähetettä. Tämä tarkoittaa sitä, että lähetetty ohjelma välittyy parhaiten vaakasuorassa olevan antennin kautta. Jos radiossa on piiskamainen teleskooppiantenni, antenni kannattaa kääntää vaakasuoraan. Sisätiloissa radio kuuluu yleensä parhaiten, kun antenni on lähellä ikkunaa.

  Toivottavasti kanava näillä keinoin alkaa kuulua.

  Palautteen lähettäjä ihmetteli myös, miksi Radio 1 kuuluu hiljempaa kuin Radio Suomi tai kaupalliset kanavat. Se johtuu siitä, että Radio 1 ei juuri pakkaa lähetyksen ääntä. Monet kanavat muokkaavat ääntä, jotta se kuuluisi mahdollisimman kovaa. Radio 1 pakkaa ääntä vain vähän, koska muuten puhe saattaa säröytyä ja dynamiikka eli voimakkuuden vaihtelu vähenee. Radio 1:ssä dynamiikalla on paljon merkitystä esimerkiksi klassisessa musiikissa ja radiodraamassa. Niinpä radiolähetyksen huippukohdat kuuluvat kyllä Radio 1:ssä yhtä lujaa kuin muillakin radiokanavilla, mutta keskimäärin Radio 1 soi hiljempaa kuin muut kanavat.

  Kiitos kaikesta palautteesta! Sitä voi lähettää meille osoitteeseen yle.radio1@yle.fi tai osoitteeseen Yle Radio 1, PL 8, 00024 Yleisradio.

  Anna Simojoki

  Radio 1 vastaa 23.1.2016

 • ”Hyvää ja oikeastaan erinomaista uutta vuotta” toivottaa nimimerkki ”ylen tyytyväinen kuuntelija Kotkasta”. Näin hän perustelee tyytyväisyyttään:

  ”Olipa hyvä, että hallituksemme suuressa viisaudessaan ja oikeamielisyydessään vapautti kauppojen aukioloajat ja näin mahdollisti Riston valinnan avautumisen! Riston valintaa ei enää milloinkaan tule suljettaman.”

  Tätä mieltä ollaan siis Kotkassa ja epäilemättä monessa muussakin kaupungissa, kylässä, maakunnassa ja sote-alueella. Kuuntelija viittaa tässä siihen, että toimittaja Risto Nordell on palanut hyvin ansaitsemiltaan opinto-, kalastus- ja mielenkohotuslomiltaan, joita kaikkiaan kesti peräti seitsemän pitkää kuukautta. Olemme kaikki mielissämme, että hän on jälleen niin sanotusti sorvin äärellä. Riston valinta kuullaan keskiviikkoisin kello 11 ja uusintana sunnuntaisin kello 14 eli heti huomenna.

  Joulun ohjelmista on jo puhuttukin – ilmeisesti pääosin ohjelmistoon ollaan oltu tyytyväisiä, vaikka ainahan jotain jää hampaankoloon. Luen kuitenkin yhden kirjeen, joka sekin hieman sivuaa joulua, mutta pääpaino on muualla:

  ”Kiitos kanavanne lähettämistä aamu- ja iltahartauksista. Joulun ajan lähetyksistä jäi erityisesti Eero Huovisen pitämät mieleen.

  Syy tähän viestiin on kuitenkin Jorma Pollarin hartaus. Se toi elävästi mieleen toukokuun 2008. Olin menossa aamulla leikkaukseen ja viimeinen, mitä radiosta kuuntelin, oli hänen aamuhartauksensa. Sen viesti oli hyvin selkeä, hän toisti useaan kertaan: ”älä pelkää”. Koin sen niin vahvasti, että se todella rauhoitti luottamukseen, ettei meille tapahdu mitään, missä Jumala ei olisi mukana.
  Tahdonkin välittää kiitokseni kaikille puhujille, jotka vahvistavat uskoamme, toivoamme ja lohduttavat meitä arjessamme.”

  Näin kauniisti kirjoitti Sirpa Vantaalta. Lupaan välittää terveiset hartausohjelmien tekijöille, mikäli he eivät tätä ohjelmaa sattuneet kuulemaan.

  Sitten on kritiikin vuoro. Manu Lieksasta ihmetteli viestissään sitä, että Ylen ohjelmissa ja varsinkin uutisissa kritisoidaan niin paljon hallituksen tekemisiä. ”Eikö Yleisradionkin tulisi kunnioittaa eduskuntavaalien lopputulosta ja arvostaa enemmistöhallituksen pyrkimyksiä enemmän. Onhan Yleisradio sentään verovaroin ylläpidetty laitos eikä mikään opposition äänitorvi.” Näin siis Manu.
  Tämä kysymys tulee aika ajoin esille hieman riippuen siitä, kuka on hallituksessa ja kuka oppositiossa. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Yle kunnioittaisi eduskunta- tai muidenkaan vaalien tuloksia. On kuitenkin huomattava, että Yleisradio on ennen kaikkea eduskunnan alainen laitos ja eduskuntaan kuuluu niin hallitus- kuin oppositiopuolueet. Ennen kaikkea Yle on kuitenkin riippumaton journalistinen laitos, jonka tehtävänä ei missään tapauksessa ole ajaa minkään poliittisen ryhmittymän intressejä saati hegemoniaa, vaan palvella varsinaisia omistajiansa eli kaikkia suomalaisia mahdollisimman kattavasti ja hyvin.

  Tiedän, että tästä voi olla ja on oltukin monta eri mieltä, niin nyt kuin etenkin menneisyydessä. Kovin monesta meitä on epäilty.

  Suomalaiset eivät tietenkään ole kaikista asioista samaa mieltä, ja siksi joskus saattaa tuntua siltä, että juuri vastapuoli saa liikaa ääntänsä kuuluviin. Ylen missio on kuitenkin selvä: ”Missiomme on vahvistaa suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria tarjoamalla kaikille tietoa, sivistystä, oivalluksia ja elämyksiä.”

  Aika hyvin sanottu minun mielestäni! Kun tätä pystymme tekemään, voivat kansalaiset muodostaa omat mielipiteensä ja arvionsa kunnollisten tietojen pohjalta. Tähän tarvitaan niin hyvää journalismia kuin kuin suinkin. Selvää on, että Joskus onnistumme paremmin, joskus emme aivan niin hyvin, mutta pyrkimys on selvä.

  Jatketaan keskustelua valitsemistanne aiheista. Sitä voi käydä lähettämällä palautetta vaikka nettisivujemme kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Aina voi tehdä myös niin kuin Manu ja Sirpa eli lähettää postia suoraan minulle ja silloin osoite on: Kaj Färm, PL 8, 00024 Yleisradio.

  Suomessa on talvi ja hyvä niin.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 16.1.2016

 • Nyt on saatu aloittaa uusi vuosi kipakassa pakkasessa koko maassa. Toivottavasti vuosi on meille kaikille mahdollisimman suotuisa.

  Vuoden ensimmäinen palaute liittyy jouluun:

  Kiitos YLE 1:lle jouluajan ohjelmista. Joulurauhani ei tarvitse muita radiokanavia. Harras toiveeni on, että palautatte sen ainoan oikean ”Taas kaikki kauniit muistot”; joulurauhan julistuksen jälkeen. Olen asunut Turussa yli 40 vuotta, mutta joulurauhani kuuntelen radiosta ja sen oleellinen osa on lapsuudesta asti ollut Sulo Saaritsin laulama Taas kaikki kauniit muistot!

  Sulo Saarits on laulanut Taas kaikki kauniit muistot -kappaletta vuosikymmeniä. Nyt halusimme hienovaraisesti uudistaa jouluaaton ohjelmistoa valitsemalla tuoreemman esityksen samasta joululaulusta. Candomino-kuoro esittikin perinteikkään laulun kauniisti. Näin perinne sekä elää että ottaa ajan kulumisen huomioon. Radio 1:ssä soi siis vastedeskin Taas kaikki kauniit muistot joulurauhan julistuksen jälkeen, mutta tuskin enää Sulo Saaritsin esittämänä.

  Toinen palautteen lähettäjä kommentoi lauantaiden kuunnelmia:

  Hyvää iltaa, nimeni on Paul Cox on juuri niitä jännärikuunnelmia, joita lapsena kuuntelin. Toivon teidän esittävän näitä lisää radiossa. Viikkoni saa uuden merkityksen, kun uutta jaksoa aina odottelee koko viikon. Milloin Knallit alkavat uusintana?

  Knalli ja sateenvarjo -sarja ei ole alkamassa uudestaan. Sen sijaan Coxin jälkeen nyt lauantaina alkaa toinen jännityssarja, nimittäin Paul Temple ja Spencerin juttu. Se on tarina yksityisetsivästä, joka vaimonsa kanssa auttaa Scotland Yardia. Sarja on toiveuusinta vuodelta 1962.

  Toinenkin kuunnelmasarja on alkamassa, nimittäin uusi viihdesarja nimeltä Sanansaattajat. Se kertoo mainostoimistosta, jonka kampanja saa outoja käänteitä, kun mainosnikkareille alkaa ilmestyä viestiä tuovia eläinhahmoja. Sanansaattajat-sarja tulee radiosta aina tiistai-iltaisin kello 21:30.

  Ensi viikolla siirrymme uuteen ohjelmakaavioon, mutta ilman isoja mullistuksia. Maanantaisin kello 14 tulee uusi vokaalimusiikkiohjelma Laulun paikka. Keskiviikkoisin taas eetteriin palaa Riston Valinta, joka tulee aina yhdeltätoista. Torstaisin kello 14 taas alkaa Musiikkistudio, joka jatkaa entisen M-studion viitoittamalla tiellä ja esittelee Ylen omia musiikkitallenteita.

  Uusinnoissakin on muutoksia. Maanantai-iltaisin uusitaan vastedes Roman Schatzin Maamme-kirja. Perjantaisin taas tulee radiosta lahja niille Kultakuumeen ystäville, jotka eivät voi kuunnella Kultakuumetta päiväsaikaan. Perjantaisin nimittäin tulee kooste Kultakuumeen viikon parhaista paloista. Kultakuumeen konvehtirasia joka perjantai kello 17:20. Ja lauantai-iltaisin uusitaan Leikola ja Lähde. Kaikkia uusintapaikkamuutoksia en ala luetella. Kuuluttajat kertovat parhaansa mukaan.

  Viime vuosi oli Radio 1:lle hyvä. Kuuntelijamäärät nousivat ja kanavan tarjonnan verkkotavoittavuus kasvoi. Kiitos teille kuuntelijoille ja verkkovieraille kaikesta palautteesta, niin ruusuista ja risuista kuin toiveistakin. Ne auttavat meitä kehittämään kanavaa.

  Lähettäkää meille edelleen sähköpostia osoitteeseen yle.radio1@yle.fi tai kirjepostia osoitteeseen YR1, PL 8, 00024 Yleisradio.

  Hyvää viikonloppua!

  Anna Simojoki

  Radio 1 vastaa 9.1.2016

 • Aivan ensimmäiseksi pyydän anteeksi ääntäni, joka on hieman liian aikaisin alkaneen flunssan runtelema. Liian aikaisen siksi, että lomanihan alkaa vasta maanantaina. Koettakaa kuitenkin kestää kähinääni sen verran, että saan luettua muutaman mainion palautteen:
  Nimimerkki ”Radion kuuntelija” kirjoitti näin joulun alle hyvin sopivan kauniin kirjeen:
  ”Tervehdys! Kiitos monista hyvistä ohjelmista radiossa. Yle Radio 1 on monipuolinen ja asiallinen kanava, jossa vielä arvostetaan hyviä käytöstapoja ja asiallisuutta, huumoria ja rentoutta unohtamatta. Minut innoitti kirjeen kirjoittamiseen keskiviikon 9. joulukuuta aamuhartaus, jossa piispa Eero Huovinen puhui. Hänellä on aina sanoma suoraan sisimpään.

  Radiokanavat nykyisin tuntuvat kilpailevan sillä, kenen suusta rivointa tekstiä tulee. Sikisikin on suuri ilo kuunnella Yle Radio yhtä, joka on tasokas kanava. Kiitos ja kaikkea hyvää kaikille, joita asia koskee.”
  Näin kauniisti ja kerta kaikkiaan osuvasti kirjoitti radion kuuntelija Joensuusta.

  Seuraava kortti tulee Helsingistä Aurinkolahdesta. Nimimerkki ”räksyttävä mummo” toivottaa ensin hyvää joulua, mistä kiitos ja jatkaa sitten itse asiaan eli:
  ”Kiitokset maanantain 14. joulukuuta Roman Schatzin Maamme-kirjasta.” Romanin aiheena silloin oli muuten suomalainen loukkaantumisen kulttuuri otsikolla ”Loukkaantuminen kannattaa aina”. Ja näin jatkaa räksyttävä mummo: ”Ihana satiirikko Roman Schatz saa tyhmät haastateltavat paljastamaan tyhmyytensä ja viisaat viisautensa lähes joka ohjelmassa.”

  No niin kai sitten.
  Kuten mainittua, minä lähden nyt joulu- ja talvilomalle ja palaan vasta ensi vuoden puolella.
  Palautetta kuitenkin kannattaa lähettää, sitä tutkiskelee ainakin kollegani Anna Simojoki ja minäkin taas palattuani. Palautetta voi lähettää joko kanavan nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Ja olisihan se rohkaisevaa, jos minuakin palatessani odottaisi muutaman myöhästyneen joulukortin lisäksi reipasta palautepostia; sitä voi lähettää suoraan osoitteeseen: Kaj Färm, PL 8, 00024 Yleisradio.

  Olin viime torstaina Helsingin Johanneksenkirkossa Polyteknikkojen kuoron joulukonsertissa. Ohjelmisto oli kaiken kaikkiaan koskettava ja kuoro lauloi upeasti. Mukana oli myös hieno esitys tutusta joululaulusta Varpunen jouluaamuna. Jäin miettimään laulun viimeisen säkeen sanoja:

  ”Siemenen pienoisen, jonka annoit köyhällen,
  pieni sai sun veljesi enkeleitten maasta.”

  Näin oli Topeliuksen aikaan yli sata vuotta sitten, ja sama pätee yhä. Eikä tässä ole kyseessä mikään armonpala- tai almuyhteiskunnan ylistys, vaan kyse on lähimmäisenrakkaudesta. Lähimmäisenrakkaus on käsite, joka on oleellinen osa kaikkia maailmanuskontoja.

  Oikein rauhallista joulunaikaa sekä uutta vuotta kaikille.

  Kaj Färm

 • ”Kalle Haatanen on ihana!” Tällaisen viestin sain viime lauantaina sähköpostiini Pirjolta heti sen jälkeen, kun Kalle Haatanen oli päättänyt viikoittaisen ohjelmansa, joka sillä kertaa käsitteli äärimmäisen ansiokkaasti islamia tietokirjailija Andrei Sergejeffin kanssa otsikolla ”Moninainen islam”.

  Olen aina ollut tiivistämisen suuri ihailija ja siksi tämä viesti ilahdutti minua suuresti. Pirjohan tässä kertoi, että hän arvostaa äärettömän paljon Kalle Haatasen sivistyneisyyttä ja syvällisyyttä. Sitä kuinka perinpohjaisesti hän tutustuu kulloiseenkin aiheeseen, kuinka moniulotteisesti yhdistää keskusteluun uusia näkökulmia ja valaisee asioita yllättävistä tulokulmista. Kaiken lisäksi Kalle Haatasen tapa saada eri alojen – joskus hieman puisevatkin asiantuntijat puhumaan  alastaan innostuneesti ja ymmärrettävästi on ilmiömäinen. Ja kaiken tämän onnistui Pirjo tiivistämään neljään sanaan: ”Kalle Haatanen on ihana!” Upea suoritus.

  Sitten palautetta palautteesta:

  ”Kuuntelin lähetettyä palautetta sunnuntai-iltana. Joku moitti teitä siitä, että kerrotte etukäteen tulevista ohjelmista. Minusta se on suurenmoista palvelua. Moni mielenkiintoinen ohjelma olisi jäänyt kuuntelematta ilman tätä. Suuret kiitokset siitä, että pidätte huolta meistä huonomuistisista! Olen löytänyt monia ratkaisuja arkipäivän ongelmiin mielenkiintoisista ohjelmistanne. Jatkakaa ihmeessä samaan malliin.”

  Näin ystävällisesti kirjoitti Anja. Muunkinlaista palautetta palautteesta olemme toki saaneet. On kyselty, miksi luen niin paljon positiivista palautetta vaikka haukkujakin varmaankin tulee. No kyllä tulee, kiitos vaan. Tosin on ehkä hieman valtionvarainministerimäisesti sanottava, että noin 90 prosenttia palautteesta on joko positiivista tai sitten neutraaleja tiedusteluja. 10 prosenttia on sitten negatiivista palautetta, jota kyllä olen tässä ohjelmassa lukenutkin. En kuitenkaan lue ääneen palautetta, joka käy kiinni ihmisen henkilöön, ulkonäköön tai oletettuihin taipumuksiin. Toisaalta en pidä tässä yhteydessä tarpeellisena avata keskustelua vaikkapa haastateltavien esittämistä yhteiskunnallisista näkemyksistä tai kannanotoista. Esimerkiksi Ykkösaamussa vierailee jatkuvasti kansanedustajia ja ministereitä, joiden kanssa toki saa olla samaa tai eri mieltä, mutta en minä sitä keskustelua halua täällä jatkaa. Kaikki rakentava ja perusteltu kritiikki otetaan kuitenkin mieluusti vastaan ja luetaan myös tässä yhteydessä. Tämä on lupaus.

  Jotta voin lunastaa lupaukseni täytyy teidän lähettää palautetta. Kaikenlaista palautetta. Positiivisena ja optimistisena luonteena arvostan tietenkin ennen kaikkea kiitoksia, mutta kuten sanoin: kaikki palaute otetaan huomioon.
  Sitä voi lähettää joko kanavan nettisivujen kautta tai sitten sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi.  Nyt kun vielä perinteisempikin posti taas kulkee, voi sitä lähettää suoraan minulle osoitteeseen: Kaj Färm, PL 8, 00024 Yleisradio.

  Päivät yhä lyhenevät, mutta se ei välttämättä tee niistä yhtään vähäisempiä. Nautitaan elosta.

  Kaj Färm
  Radio 1 vastaa 12.12.2016

 • "Tänään 2.12. tapahtui jo toisen kerran kummallinen juttu, kun radion iltahartautta ei kuulunut miltään kanavalta."

  Näin kirjoittaa eräs kuuntelija ja jatkaa:

  "Aamuhartaus kuului normaalisti eikä kanavanvalitsimeen oltu koskettu koko päivänä! Osaatteko sieltä lähetyspäästä kertoa, mikä voisi olla syynä moiseen ja/tai mistä vikaa voi lähteä selvittämään?"

  Iltahartaus on tosiaan aina samalla paikalla lähes yhtä varmasti kuin uutiset tai Turun tuomiokirkon kellot. Joskus hyvin harvoin tulee kuitenkin poikkeuspäiviä. Kuluneen viikon tiistaina, keskiviikkona ja torstaina Radio 1 välitti Sibelius-viulukilpailun kolme finaalia suorina lähetyksinä. Siksi noina kolmena iltana iltahartaus siirtyi tavallista myöhemmäksi. Kuuluttajat kertoivat muutoksista pitkin päivää, mutta juuri iltahartauden aikaan soi musiikki.

  Viikon aikana tulleet aamu- ja iltahartaudet löytyvät kaikki Areenasta, mikäli se yhtään lohduttaa.

  Myös seuraavan palautteen lähettäjä on kummastunut, oikeastaan vähän harmissaankin:

  "Kovasti K. Färm lukee aina palautekehuja, ja mitäpä pahaa siinä on. Mutta kai kritiikkiäkin tulee? Itse moittisin esimerkiksi sitä, että tulevien ohjelmien 'mainokset' vievät lähetysaikaa. YleRadio1 ei ole tässä pahin, mutta älkää ainakaan lisätkö mainosten aikaa, älkääkä antako niiden ylittää seuraavan ohjelman alkamisaikaa. Mieluiten toivoisin ne pois kokonaan, mutta ajan henkeä vastaan lie turha taistella."

  Tulevista ohjelmista kertominen kuuluu jo perinteisestikin osaksi Radio 1:n kaltaista ohjelmaradiota eli kanavaa, jolla on viikon mittaan kymmeniä ja taas kymmeniä eri ohjelmia vaihtuvine aiheineen.

  Tulevista ohjelmista kertominen on tarkoitettu palveluksi, sillä kukapa muuten tietäisi, mitä kaikkea viikon mittaan on luvassa? Kaikilla kuuntelijoilla ei ole käytössä nettiä, eivätkä lehtien ohjelmatiedot usein kerro ohjelmista kuin otsikot. Siksi kuuluttajat kertovat tulevista ohjelmista joko omin sanoin tai soittamalla valmiita ohjelmapuffeja eli ohjelmamainoksia.

  Seuraava palaute tull ilmeisesti Pohjois-Suomesta:

  "Hei kaamoksesta! Minusta tämä pimeä vuodenaika on aivan ihana! Enkä ole ainoa,joka näin kokee.. Toivoisin,että kaikki toimittajat huomioisivat eri vuodenaikojemme rikkauden eivätkä ylläpitäisi oletusarvoa,että kaikki haluavat koko ajan aurinkoa!!"

  Itse käytän aamuisin kirkasvalolamppua ja odotan jo kovasti kevään valoa. Mutta tottahan se on, että myös pimeä tai hämärä on usein kaunista.

  Lopuksi kerron vielä, että vaikka pitkin vuotta on jo muisteltu Jean Sibeliusta ja kuunneltu hänen musiikkiaan, vasta ensi tiistaina on säveltäjän varsinainen 150-vuotissyntymäpäivä. Luvassa on siis juhlaviikko. Kansallissäveltäjää muistetaan paitsi Radio 1:ssä, myös sisarkanavallamme eli digitaalisella klassisen musiikin kanavalla Yle Klassisessa. Juhlan kunniaksi Yle Klassisessa soi kokonaisen vuorokauden ajan pelkästään suomalainen musiikki. Tiistaihan on paitsi Sibeliuksen syntymäpäivä, myös suomalaisen musiikin päivä.

  Kiitos kaikesta palautteesta! Hyvää viikonloppua ja rauhallista itsenäisyyspäivää!

  Anna Simojoki

  Radio 1 vastaa 5.12.2015

 • "Tervehdys, arvoisa ohjelmapäällikkö Kaj Färm!"

  No tässä on ainakin asenne kohdallaan. Mutta jatketaan:

  "Olen Yle Radio 1:n vakituinen kuuntelija Joensuusta. Kuuntelen Radio 1:tä intensiivisesti joka päivä, useiden tuntien ajan. Koen, että Yle Radio 1:n kuuntelu on jopa osa identiteettiäni - olen suorastaan kasvanut kiinni tähän kanavaamme!

  Osan ohjelmista kuuntelen Areenan kautta, mutta suorakuunteluun internetin välityksellä käytän aina ns. "huippulaatuista lähetystä". Sen tarjoama upea äänenlaatu laajalla dynamiikalla tekee oivasti oikeutta niin puhe- kuin musiikkiohjelmille radiokuunnelmista ja -dokumenteista puhumattakaan. Kiitos siis laadukkaasta tarjonnastanne, niin ohjelmien sisällön kuin äänenkin osalta!

  Ja vielä se piti sanomani, että on mukava, kun meillä on Yle Radio 1, joka ei aliarvioi meitä kuuntelijoita! Ainakin itse haluaisin kuunnella myös jatkossa tarjoamianne pitkiä - siis pitkiä! - kuunnelmia ja dokumentteja, perusteellisia ja kriittisiä musiikkiohjelmia, kiireettömiä keskustelu-, tiede- ja kulttuuriohjelmia ja niin edelleen. Kyllä me kuuntelijat maltamme keskittyä ja kuunnella. Rohkenen jopa väittää, että haluamme keskittyä ja kuunnella! :-) Terveisin Raikka"

  Kiitoksia Raikalle kannustavasta palautteesta. Mutta Pohjois-Karjalasta kuuluu lisää terveisiä:

  "Yle Radio1 on ainoa ja viimeinen oikea radiokanava. Kun kuulen tahtomattani katkelmia muilta mölinä- ja lässytyskanavilta, pelkään Ykkösen joutuvan uhanalaiseksi.
  Sitä osoittaa myös se, ettei ykkösen kuuluvuus Joensuussa ole hyvä. Se on kuulemma kustannuskysymys. Lässytyskanaville lähetystehoa riittää.
  Toivotan menestystä ja laadun säilymistä Radio 1:lle!"

  Näin kirjoitti Pekka Joensuusta. Tuo kuuluvuusasia on tietenkin huolestuttava ja näitä viestejä tulee aika ajoin ympäri Suomea. Lähetän viestin myös jakelua hoitavalle taholle täällä Ylessä.

  Pekka kiinnitti huomiota myös sellaiseen asiaan, että ainakin jotkut toimittajat tuntuvat olevan kovasti ihastuneita omaan ääneensä. Myönnetään, se on yhdenlainen ammattitauti. Toisaalta radioväki on muutenkin kummallista porukkaa. Suurimman osan ajastaan he puhuvat yksin äänieristetyssä huoneessa ja kuvittelevat, että koko maailma kuuntelee heitä.

  Seuraava palaute ei enää tule Pohjois-Karjalasta vaan Elimäeltä, Kymenlaaksosta:

  ”Suuret kiitokset Yle Radio yhden ohjelmista, niin musiikista kuin puheohjelmista. Jatkoluentana Pietolan tytöt on todella huikea, lukija Erja Manto on loistava. Heikki Meriläisen teksti ei ehkä uppoa nuorille, mutta minulle kolahti niin, että oli pakko lainata kirjastosta tämä kirja – luen ja kuuntelen. Kiitos ja terveisiä Marjatta S. Elimäeltä”

  Kiitoksia tästä palautteesta, välitän sen tuonne draamaosastolle, joka näitä luentoja tuottaa ja erityisesti tietenkin Erja Mantolle kauniista luennasta.

  Kiitoksia jälleen kerran kaikesta palautteesta. Lähettäkää sitä toki lisää joko kanavan nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Ja sikäli mikäli kun perinteinen posti taas joskus kulkee, voi sitä lähettää suoraan minulle osoitteeseen: Kaj Färm, PL 8, 00024 Yleisradio. Tällä hetkellä nuo sähköiset versiot taitavat olla luotettavimpia.

  Syksy etenee – välillä on talvista välillä syksyisen myrskyisää, mutta kuukauden päästä joulu on jo takana. Ajatelkaapa sitä.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 28.11.2015

 • Marraskuussa radio pitää monelle meistä seuraa aamun tai illan pimeydessä. Ohjelmia voi kuunnella myös netistä, jos ne vain löytyvät. Aina ne eivät ikävä kyllä löydy.

  Näin kirjoittaa eräs radionkuuntelija:

  Otan jälleen yhteyttä. Aiemminhan ilmoitin että teillä on joku vika, jonka takia osa viimeaikaisista Kultakuume-ohjelman jaksoista ei ole lainkaan podcasteina saatavissa. Nyt ilmoitan, että uusin Historiasarjoja-ohjelman jakso ei myöskään ole saatavissa podcastina.

  Toivon että korjaatte vian pian. Ohjelmanne ovat niin hyviä, etten halua menettää niitä. Ja podcast on mielestäni ainoa järkevä tapa kuunnella niitä: ensinnäkin en pysty nuokkumaan radion ääressä jonkun toisen aikataulujen mukaisesti, ja toiseksi Areenan vaatima Flash-lisäke taas on tietoturvan ja yhdenvertaisuuden kannalta liian ongelmallinen muinaisjäänne asennettavaksi.

  Kaikki eivät tiedä, mitä tarkoittaa podcast, joten selitän sen ensin. Areenasta voi ladata koneelleen tai vaikka kännykkäänsä ohjelmia ja kuunnella niitä silloin, kun itselle parhaiten sopii. Ladattavia ohjelmia voi myös tilata, jolloin ne latautuvat automaattisesti. Näitä tilauksia kutsutaan myös podcasteiksi.

  No niin, sitten kysymykseen: Miksi ohjelmat eivät aina lataudukaan? Mahdollisia syitä on yleensä kolme. Joko tekninen vika, inhimillinen erehdys tai tekijänoikeudet. Kultakuumeen kohdalla syy piilee tekijänoikeuksissa. Jos Kultakuumeessa on musiikkia, ohjelmaa ei saa jakaa podcastina eikä laittaa Areenaan pysyvästi. Historiasarjojen jakso taas oli jäänyt erehdyksessä tilaan, jossa sitä ei voi ladata Areenasta. Virhe on nyt korjattu, kiitos postista!

  Toinenkin palaute koskee Areenaa:

  Mahtaako jossain olla joku vika, kun uusin Maailmanpolitiikan arkipäivää -radio-ohjelma ei ole kuunneltavissa? Areenassa lukee vain että kuunteluaika päättynyt, vaikka yleensä tuon ohjelman jaksot ovat kuunneltavissa ikuisesti, ja tuo jakso on julkaistu vasta eilen.

  Palautteen lähettäjä on oikeassa siinä, että Maailmanpolitiikan arkipäivää jää Areenaan pysyvästi. Viime lauantaina ohjelmaa ei kuitenkaan lähetetty, sillä Pariisin terrori-iskujen vuoksi ohjelmistossa oli runsaasti muutoksia. Maailmanpolitiikan arkipäivää jäi pois, ja sen sijaan kuunneltiin Pariisin tapahtumiin liittyvää ohjelmaa.

  Lopuksi vielä iloinen posti:
  Lähetän teille hyvänmielen viestin. Kiitos todella paljon sunnuntain jazz-koosteesta. Se ilahdutti iltaani kovasti. Olin luvannut tehdä pikkuleipiä myyntiin koululaisten ensi viikon joulumyyjäisiin. Jännitti hieman, että onnistuuko ne. Huoli kuitenkin häipyi eikä verenpainekaan noussut eikä stressiä tullut, kun keittiössä soi koko illan ihana jazz. Jazzillan viimeisten sointujen aikaan olin saanut leipomisurakkani päätökseen. Lapsille jäi varmasti myös hienot muistot. Äiti leipoi levollisin mielin ja keittiössä soi lempeä jazz. Kiitos Radio Ylen 1. Aina kuuntelen teitä. <3 Valoa ja iloa teille!

  Tämän postin mukana tuli muuten myös kuvia suklaapikkuleivistä. Valoa ja iloa välittyi kyllä, ja sitä toivotan kaikille muillekin!

  Kiitos kaikesta palautteesta! Radio 1:n ohjelmista voi lähettää postia osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Tai sitten kirjepostilla, jonka osoite on hiukan muuttunut, sillä kanavatoimitus on muuttanut uusiin tiloihin. Uusi osoite on YR1, PL8, 00024 Yleisradio.

  Hyvää viikonloppua!

  Anna Simojoki

  Radio 1 vastaa 21.11.2015

 • Tiedän jo etukäteen, että seuraava kirje aiheuttaa närästystä osassa kuuntelijoita. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jos todella on niin, että yhteiskuntamme on polarisoitumassa tai ainakin keskusteluilmapiiri kärjistymässä, olisi suuri virhe jättää keskustelukenttä ääriainesten ja provosoijien peuhumaaksi. Näin kirjoittaa kuuntelijamme aiheenaan Koraani:

  ”Kuuntelin tänään sarjan loppuun kuuntelemalla 60:n jakson Areenasta. Mielestäni ohjelma oli hyvin toteutettu ja onnistunut seuraavista syistä:
  1. Olen kuunnellut Koraanin aiemmin äänikirjana, tosin löysin sen vain englanniksi. Kuten sarjassakin todettiin, niin Koraanista saa paljon enemmän irti, jos tietää taustoja hiukan. Sarjassa toteutetulla formaatilla taustatiedot tulivat mukavasti juuri ennen luentaa.
  2. Keskustelijat oli valittu hyvin. Uskovainen ja tutkija antoivat hyvää kontrastia toisilleen ja keskittyivät eri asioihin. Keskustelijat olivat kyllä kohteliaita toisiaan kohtaan, välillä ehkäpä jopa liiankin kohteliaita.
  3. Lukija luki erittäin hyvin.
  4. Tällaisessa sarjassa Yle Areenan antama mahdollisuus kuunnella jaksot itselle sopivaan aikaan on ehdottoman hyvä. Muutama vuosi sitten oli keskustelusarja vanhasta testamentista. Minun kohdallani se meni mönkään siinä, etten kuullut kuin jakson sieltä toisen täältä. Nyt pystyin kuuntelemaan jaksot juuri minulle sopivaan aikaan ja sain ladattua tarvittavat jaksot MP3- soittimeeni ja pystyin kuuntelemaan niitä, vaikka en ollut koneen tai verkon ääressä.

  Minun mielikuvani Koraanista selkeni hurjasti. Kiitoksia tästä ja lisää tällaista.
  ps. Jossain alkujaksossa Professori Hämeen-Anttila mietti kuunteleeko kukaan kaikkia jaksoja. Ainakin yksi ihminen on kuunnellut kaikki jaksot ja lisäksi ne pari alkukeskustelujaksoa ennen sarjan alkua.
  Kuunteluterveisin Tuomas”

  Kiitoksia Tuomakselle hyvin analysoidusta palautteesta. Tällaiset viestit luovat uskoa suomalaiseen sivistykseen.

  Sitten aivan toisenlaiseen aiheeseen:

  ”Hei, kuuntelin Lauantain toivottujen levyjen 80-vuotisjuhlalähetystä. Se oli hieno ilta ja samalla selvisi monia mielenkiintoisia asioita ohjelman historiasta. Muistojen bulevardi on toinen suosikkiohjelmani. Wikipedian mukaan se on alkanut 9.1.2012. Niinpä toivoisin aina syntymäpäiväksi kuuntelijoitten laatimaa Muistojen bulevardia eli kerran vuodessa. Tämä innostaisi kuuntelijoita ja jokainen saisi valita yhden kappaleen. Tuottaja voisi koota toiveista ohjelman. Samalla se olisi hyvää mainosta ohjelmalle, sillä kuuntelijat iloitsevat kun heidän oma toiveensa soi radiossa kuten ilmeni juhlalähetyksessä lauantaina.

  Parhain terveisin ja mukavaa talven odotusta toivoen Tapani Kuopiosta”

  Tapani onkin jo entuudestaan tuttu musiikin harrastaja, joka on erikoistunut erityisesti takavuosien musiikkitoimittaja Oki Pikkaraisen laatimiin ohjelmiin ja levyvalintoihin.

  Tuo ajatus kuuntelijoiden laatimasta Muistojen bulevardista aina vuosipäivänä on mitä mainioin. Vien ajatusta eteenpäin toimitukseen. Kiitos ideasta!

  Lähettäkää lisää ideoita ja kaikkea muutakin palautetta. Keinoja on monia: Voi lähestyä meitä kanavan nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Sikäli kun perinteinen posti kulkee, voi sitä lähettää suoraan minulle osoitteeseen: Kaj Färm, PL 8, 00024 Yleisradio.

  Osassa Suomea näyttää olevan jo lumi maassa. Ei meillä vaan.

  Kaj Färm

 • ”Terveisiä täältä susivyöltä!” kirjoittaa nimimerkki ”Luontomies” Vaalasta. Näin hän jatkaa:

  ”Kuulin juuri aivan oivallisen tiedeohjelman lempikanavaltani Yle Radio 1:stä. Siinä kerrottiin fiksulla tavalla ympäri Suomea jolkottelevista susilaumoista vaikka sana lauma taitaa usein olla liioittelua – pieniä joukkoja ne taitavat lähinnä olla. Täällä Oulun korkeudella sanottiin kulkevan oikea susivyö ja niin varmaan onkin. En ole koskaan kuullut tuota termiä, mutta minusta se kuulostaa hienolta. Itse en ole ikänäni törmännyt suteen, vaikka liikun paljon luonnossa – arkoja kun ovat. Jälkiä olen muutamana talvena kyllä nähnyt. Kiitos radion hyvistä ja fiksuista tiedeohjelmista muutenkin! Ne ovat minun jatko-opintopaikkojani.”

  Kiitoksia, tiedeohjelmat ovat todella kiinnostavia minunkin mielestäni. Luontomies viittasi tuossa etenkin perjantaiseen Tiedeykköseen, jossa puhuttiin muun muassa Suomen susista. Koko ohjelma on yhä kuunneltavissa tietenkin Areenassa.

  Seuraava palautteen antaja voisi kerrankin oikeutetusti käyttää klassista nimimerkkiä ”Yksi monien puolesta”, vaan ei käytä:

  ”Missä on Risto Nordell? Koska hän tulee takaisin? Kauhea ikävä. Tarttis päästä ainakin Riston Valintaan.”

  Ristoa on paljon kyselty ja vastaan jälleen kerran, että Risto Nordell on vielä loppuvuoden kouluttautumisvapaalla, mutta palaa keskuuteemme heti tammikuussa ja silloin avautuu myös Riston valinta. Pikkulinnut, tai ehkäpä muuttolinnut ovat kertoneet nähneensä Ristoa viime aikoina Italiassa ennen kaikkea Rooman seutuvilla. Ehkäpä saamme kuulla näistä seikkailuista tarkemmin myös Riston valinnassa.

  ”Kiitos kaikista ihanista musiikkiohjelmistanne kuten Klassikkoparatiisi, Klassista kahteen, Faunin iltapäivä ja iltojen sinfoniakonsertit. Aamut myös: aamu alkaa rauhallisella kauniilla klassisella ja huipentuu vauhtia antavaan Muistojen bulevardiin. Erityinen kiitos kuitenkin Pyhäinpäivän hengellisen musiikin sävel on vapaa-illalle. Se loi lohtua ja rauhaa meidän perheemme iltaan.”

  Näin kauniisti kirjoitti Päivi ja samalla asialla on Jaana:

  "Pyhäinpäivän Kirkkomusiikin ja hengellisen musiikin sävel on vapaa -ohjelma: Kaunis ja lämmin kiitos! Ohjelma oli hyvin suunniteltu ja erittäin ammattitaitoisesti ja empaattisesti juonnettu. Soittajat toivat ohjelmaan tosielämän syntymästä hautaan - kaksi iloista pikkutyttöä toivat ilon ääniä. Vein jälleen muistokynttilän kerrostalomme sisäpihalle, jossa vanhukset ja me muutkin näemme yhteisen hautakynttilämme. Toivottavasti myös jatkossa ohjelma juonnetaan rauhallisesti, ei juontajien kilpalaulantana. Kuulijat tuovat näkemyksen ympäri maailmaa. Kuulolla ollaan!"

  Näin kirjoitti siis Jaana Hämeenlinnasta.

  Tuon vuotuisen Pyhäinpäivän Sävel on vapaa-lähetyksen toteuttivat Anu Jaantila ja juontajapari Miikka Maunula ja Kaisa-Leena Harjunmaa-Hannikainen sekä tietenkin kuuntelijat, jotka ohjelman sisällön ratkaisivat toiveillaan.

  Hyvillä mielin ollaan siis syksystä nautittu ja mikäpä sen mukavampaa.
  Aivan kaikenlaista palautetta otetaan yhä hyvin mielellään vastaan joko kanavan nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Ja erittäin mielellään myös suoraan minulle osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Kuten lastenlaulu viisaasti toteaa: ”Lehdet lentää, lehdet lenää, nyt syksy jo on. Iloitaaan siitäkin.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 7.11.2015

Muualla Yle.fi:ssä