Radio 1 vastaa

Moni nauttii sunnuntaiaamuisin musiikista

 • 4 min
 • ei kuunneltavissa

Radio 1:n vastaava tuottaja Anna Simojoki käy läpi kuuntelijapalautetta.

Lähetykset

 • la 22.9.2012 15.37 • Yle Radio 1

Jaksot

 • ”Iiro Rantalalle pitäisi antaa jokin kansansivistyspalkinto!” Näin vaatii Olli Helsingistä ja jatkaa:

  ”Iiron musiikkiluokka oli parasta radio-ohjelmaa musiikista, mitä kuvitella saattaa. Kuuntelin kaikki osiot rytmistä tulkintaan joko radiosta suoraan tai jälkeenpäin Areenasta. Karita Mattilan ja Aija Puurtisen tähdittämän laulujakson jopa pariin kertaan. Kerta kaikkiaan loistavaa ohjelmaa. Mikä on syy siihen, etteivät nuo fiksut, valistavat, mutta myös hauskat ohjelmat ole Areenassa pysyvästi vaikka opetuskäyttöön?”

  Syy on se tavallinen eli tekijänoikeudellisista syistä musiikkiohjelmat ovat kuunneltavissa Areenassa vain 30 vuorokautta. Areenasta löytyy toki vielä kaksi viimeistä jaksoa eli ”Sovittaminen” ja ”Tulkinta”. Iiron musiikkiluokka sai paljon kiitosta koko kesän ajan. Eräs kuuntelija valitteli jo kesän lopulla, että nyt rupeavat superlatiivit loppumaan. Niin paljon oli tullut kehutuksi ohjelmaa.

  Sitten seuraavaan kestohittiin:

  ”Jälleen kerran täytyy kiittää aamujeni pelastajaa eli Muistojen Bulevardia. Kesällä tuli kuunneltua matkojen takia harvemmin, mutta nyt kun olen palanut työrytmiini, pelastaa se aamun kuin aamun. Erityiskiitokset Pekka Laineelle, mutta myös kaikille muille toimittajille”

  Leila tiivistää tässä monen kuuntelijan tuntemukset.

  Pekka Lainetta kiitellään myös muista ansioista:

  ”Tervehdys! Kuuntelin eilen Amerikan ääni ohjelmaa ja piti taas kerran ihmetellä, kuinka teillä on asiansa osaavia toimittajia.

  Pekka Laine oli hän, joka on tämän ohjelmasarjan toimittanut. Äijällä on aivan mahtava ääni ja tyyli!

  Jos joku muu olisi tuon ohjelman äänenä, niin eipä olisi yhtä mielenkiintoinen.

  Olen joskus todennut että Peter von Bagh oli sellainen, että vaikka hän lukisi puhelinluetteloa, niin sitä kuuntelisi mielellään, kun hän sai asiasta kuin asiasta mielenkiintoisen.

  Pekka Laine on samanlainen äänitaituri. Laittakaas hänet lukemaan puhelinluetteloa, niin kuulette!

  Vahinko etten ole huomannut kuunnella aiempia Amerikan ääni ohjelmia, olen menettänyt paljon.

  Muutoinkin pitää todeta että YLE1-kanava on valovuosien päässä näistä kaikennäkösistä kaupallisista hömppäkanavista. Kiitos teille!”

  Näin kirjoitti Jarmo Vaasasta. ”Amerikan ääni”-sarjan ohjelmia löytyy vielä Areenasta neljä tai ehkä jopa viisi. Kysehän on Pekka Laineen muutama vuosi sitten tekemästä ohjelmasarjasta, joka esitettiin toiveuusintana nyt kesällä. Hyvä, että uusittiin, sillä ohjelma on selvästi löytänyt paljon aivan uusia kuulijoita, eikä ihme, sillä sarjahan on loistava.

  Tuohon ”puhelinluettelo” -kommenttiin täytyy kyllä huomauttaa, että sekä Pekka Laineen että edesmenneen Peter von Baghin kohdalla nimenomaan painava sisältö ratkaisi. Ei pelkkä ääni tai loistava tyyli, vaikka niitäkin löytyy.

  Tämä meni näemmä pelkäksi kehumiseksi, mutta minun silmiini ei sattunut tällä viikolla haukkuja. Liekö vika silmissäni vai missä. Kaikenlaista palautetta toivomme kuitenkin saavamme joko kanavan nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Tietenkin myös kirjeposti kulkee ja sitä voi lähettää suoraan minulle osoitteeseen: Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Rauhallista viikonloppua kaikille.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 29.8.2015

 • Onpa mukavaa päästä taas lukemaan lähettämäänne palautetta monen viikon jälkeen. Sitä on tullutkin runsaasti. Tämän vuoden heinäkuun teema eli Itämeren heinäkuu on saanut paljon kiitosta. Siihen viittaa myös tämä kuuntelija:

  ”Kesälomalla ehti kuunnella tavallista enemmän radiota. Kiitos monipuolisesta Itämeri-teemasta, hauskoista ja avartavista musiikkiohjelmista (mm. ladykolmikko Lotta Emanuelsson, Minna Lindgren, Eva Tigerstedt), Osmo Tapio Räihälän Sibelius-sinfoniasarjan uusinnasta ja monesta muusta. Sokerina pohjana olivat Hienostelua-ohjelman kurkistukset kartanoihin, joihin ei lomailija muuten päässyt. Parhain terveisin Iloinen veronmaksaja.”

  Myös aikuistumista on kesän mittaan tapahtunut:

  ”Hei! Nyt olen tullut siihen ikään, että YleX ei enää meikäläiselle toimi. Onneksi olen alkanut pikkuhiljaa nauttia klassisesta musiikista ja erityisesti Hienostelua-ohjelmasta. Toivonkin Hienosteluja uusintana, ja niin että pääsisin niiden pariin YleAreenan kautta. En osaa mainita erikseen juuri jotain tiettyä ohjelmaa, kaikki käy! Kiitos ja erityiskiitos ihanalle toimittajalle Janne Koskiselle ja hänen vierailleen.”

  Areenasta toki löytyy ainakin kuusi jaksoa ”Hienostelua”-ohjelmia eli sinne vain.

  Vaikka useimmat meistä lomailevat kesäisin, niin maailma ei pysähdy. Tämäkin kesä on ollut täynnä mitä dramaattisimpia tapahtumia ja siksi on hyvä, että uutisten lisäksi myös muut ohjelmat ovat hereillä. Erityistä kiitosta on saanut Ykkösaamu, jota seuraavakin palaute kiittelee:

  ”Haluan antaa suuret kiitokset Ykkösaamulle, toimitukselle ja toimittajille. Erityisesti suuren kiitoksen haluan antaa toimittaja Olli Seurille. Hänen juontoa ja haastatteluita on helppo kuunnella ja ilo seurata. Seurilla on ilmiömäinen tapa onnistua kysymään ja hakemaan haastateltavalta juuri ne ydinkysymykset ja vastaukset. Ihailen hänen tapaansa löytää haastateltavan vastauksesta seuraava kysymys. Seurin haastattelua on miellyttävä kuunnella kun hän ei ryhdy jankkaamaan ja tankkaamaan vaikeankaan haastateltavan kanssa, vaan hän osaa tiukoilla ja asiallisilla kysymyksillä onkia vastauksia. Seuri osaa antaa arvon aiheelle, haastateltavalle ja näin luo hyvän kuulokuvan radionkuuntelijalle.”

  Tuo oli mitä mainioin luonnehdinta Olli Seurin toimittajaluonteesta. Ykkösaamu, kuten koko kanava, on löytänyt kesällä todella hyvin kuuntelijoita ja kuuntelijat meidät. Heinäkuun viikkokuuntelukeskiarvo oli 989 000 kuuntelijaa ja erittäin monina päivinä miljoonan kuuntelijan raja ylittyi selvästi ja ryskyen. Tästä on tietenkin kiittäminen toimittajia, jotka tekevät kiinnostavia ohjelmia, mutta myös kuuntelijoita, jotka aktiivisesti ovat ottaneet osaa kanavan kehittämiseen. Olemme jo pari vuotta tehneet uudistustyötä, joka toki kunnioittaa kanavan hienoa traditiota, mutta pyrkii myös uudistamaan sitä pieteetillä. Siinä on ollut ensiarvoisen tärkeässä osassa se palaute, mitä olemme saaneet teiltä, hyvät kuuntelijat, erilaisissa kyselyissä ja tietenkin tällaisessa jokapäiväisessä kirjeenvaihdossa. Kiitos siitä.

  Eli on yhä tärkeää, että kerrotte, mikä meni hyvin, mikä pieleen ja mitä ehkä haluaisitte enemmän. Monet sanovat, että meidän kaltaisen kulttuurikanavan ei pitäisi tuijotella kuuntelijalukuja, mutta hyvänen aika: kuuntelijoillehan tätäkin kanavaa tehdään, eikä pelkästäänomaksi iloksemme.

  Lähettäkää siis lisää palautetta joko Yle Radio yhden nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Ja minulle voi aina lähettää suoraa postia aiheesta kuin aiheesta osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Kesä jatkuu aurinkoisena, nautitaan myös siitä.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 22.8.2015

 • Ailahtelevasta säästä huolimatta – tai ehkäpä juuri sen vuoksi – ihmiset vaikuttavat hyvin tyytyväisiltä Radio yhden antimiin:

  ”Viimeistään nyt pyydän välittämään Hannu Reimelle tosi paljon kiitoksia hänen uutiskolumneistaan ja selostuksistaan, joissa hän on kulloisenkin aiheensa tutkinut läpikotaisesti ja soveltanut aiheessaan monipuolisesti eri tieteenaloja, moraalifilosofiaa, historiaa, taloushistoriaa, taloustiedettä, ja ties mitä kaikkea muuta.

  Hannu Reimen selostus ja näkemys tiistaina 14.7. Ykkösaamussa Kreikan tilanteesta todellakin kattoi 2500 vuotta muutamassa minuutissa! Olen asunut Kreikassa juntan kaatumisen jälkeen muutamia vuosia, ja voin sanoa että Hannu Reimen selostuksessa ei vain kuulunut kreikkalaisuuden syvä olemus
  vaan se myös maistui ja tuoksui niin kuin vassílikos (basilika) kedolla.

  Kiitos Hannu Reime, kiitos että osaat käyttää päätäsi ja avata ja kertoa vaikeita ja monimutkaisiakin asioita tyylikkäästi! Ystävällisin terveisin, "lakimies Itä-Suomesta"

  Pysytään samassa iloisessa vireessä:
  ”Kiitos suurenmoisista ohjelmistanne. Lotta Emanuelssonin dramaattisen jännittävä Vaeltava kisälli hurmaa kerran toisensa jälkeen, maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmät elvyttävät moniulotteisuudessaan kaikenvärisiä aivosoluja, Eva Tigerstedtin Utelias äänimatkailija on valloittava ja Outi Paanasen Iltapäivä Matti Salmisen seurassa oli sympaattisen ihana. Kultakuume, Julkinen sana, Mikä maksaa ja Tiedeykkönen sen kuin parantavat juoksuaan. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Enkä konsaan olisi voinut kuvitella, että Itämeren heinäkuu tuottaa niin monipuolisen koosteen tarinaa äärestä laitaan kuin jo tähän asti on kuultu. Erityisen paljon ihailen taitoa, millä uusintoja vanhoista ohjelmista on punottu teeman ympärille. Entuudestaan tutut ohjelmat saavat aivan uuden sisällön, kun niitä kuuntelee tässä kontekstissa.

  Ja olipa kesä tai talvi, kuuluttajanne ansaitsevat erityiskiitokset. Synkimmän virrenkin he kuuluttavat elämäniloa ja innostusta täynnä olevalla äänellä. He kylvävät lämpöä ja lempeyttä maailmaan enemmän kuin luultavasti itse osaavat aavistaa.

  Teille kaikille asianosaisille ojennan siis virtuaaliset ruusut hopeamaljassa! Hoitakaa ne lakastumattomina!
  Ystävällisin ja kiitollisin terveisin Pirjo”

  Mutta moniarvoisessa Suomessa on tietenkin myös vastarannankiiskiä:

  ”En kestä Vaeltava kisälli-ohjelmaa! Ja se vieläpä uusitaan! Ei, kiitos, sanon minä!
  Sen sijaan Kiveen hakatut on miellyttävä ja mielenkiintoinen ohjelma. Saisi tulla talvellakin! Kiitokset tekijöille!
  Maisteri Lindgrenin ohjelmista en pidä; eivät kiinnosta minkään vertaa.

  Kiitos Radio 1 vastaa ohjelmasta!(Vaikkei minun palautteitani koskaan lueta.)
  Varatkaa Hannu Taanila ajoissa jouluohjelmaa varten!
  Pääsiäisohjelmisto oli tylsä: Hannu Taanila puuttui.”

  Luettiinpas tällä kertaa ja mitään pois jättämättä.

  Kiitos kaikesta palautteesta, hyvistä ohjelmaideoista ja kaikenlaisista vinkeistä. Siihen fanituoteasiaan, josta puhuin viime viikolla, palataan syksymmällä, sillä minä jään nyt toviksi lomalle. Sen sijaan lomalta palaava vastaava tuottajamme Anna Simojoki käy mielellään palautetta läpi, joten lähettäkää sitä runsaasti joko Yle Radio yhden nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi.

  Kaivakaa aurinkorasvat esille, sillä luulenpa, että nyt alkaa kesä!

  Kaj Färm

 • Aloitetaan koulutussektorilta eli maanantaina alkaneesta Iiron musiikkiluokasta:

  ”Valtavat kiitokset Iirolle loistavasta ohjelmasta! Meillä on rantasaunassa radio ja Iiro tuhosi saunakeikan täysin. En voinut heittää löylyä kiukaalle enkä mennä uimaan välillä, kun olisi jäänyt jotain kuulematta. Sovit oikeasti radioon.

  Kuulun ihmisiin joita rytmi kiinnostaa hirvittävästi. Erityisesti salaperäinen grooven syntyperä on uskomatonta tarinaa ja ikuinen ihmetyksen aihe.

  Ainoastaan hämmästytti, että en kuullut sanaakaan Bill Cobhamista tai Phil Collinsista, joiden jaotukset ja soundi on vaikuttanut ja vaikuttaa yhä monessa musiikinlajissa ja joita kopioidaan laajalti.

  Mutta kaikkea hyvää! Taas löysin syyn maksaa Yle-veroa hymyssä suin!”

  Olin paikalla, kun Iiron musiikkiluokan ensimmäistä jaksoa tehtiin. Voin vakuuttaa, että niin Iiro Rantala kuin vieraana ollut rumpali Anssi Nykänenkin yrittivät mahduttaa kaksituntiseen kaiken mahdollisen rytmistä, mutta on aivan selvää, että lukuisia rumpaleita jäi mainitsematta. Saa nähdä kuinka käy ensi maanantaina, kun aiheena on improvisointi ja vieraan kitaristi Marzi Nyman. Maanantaina kello 19 uutisten jälkeen.

  ”Kiitokset lauantain toivotuista tänään 4. heinäkuuta! Toivomani Placido Domingon esitys tuli vihdoin 17 vuoden odottelun jälkeen! En ole sitä koskaan kuullut radiosta miltään kanavalta, telkkarista nauhoitin sen suorana Vhs-kasetille ja laitteet ovat nykyään heikossa hapessa. Levyn löysin Larnakan lentoasemalta vuosia sitten. Olen voimakkaasti "radioaktiivinen" hyvin paljon radiota koko ikäni(65v.) kuunnellut ukkeli.
  Hyvää kesää teille!”

  Kiitos samoin. En rupea arvioimaan onko seitsemäntoista vuoden odotus kohtuullinen, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Sitten puheilmaisun pariin:

  ”Hei, kuuntelin juuri radiosta erittäin mielenkiintoista ”Itämeren historia” nimistä ohjelmaa, jossa tällä kertaa puhuttiin muun muassa Hansakauppiaiden ajasta eli Suomen ja Itämeren keskiajasta. Hyvin tehty ohjelma sai minut miettimään keskiaikaa muutenkin. Eikö olisi hyvä aloittaa laaja ohjelmaprojekti koko Euroopan keskiajasta ja sen eri ulottuvuuksista kaupankäynnistä musiikkielämään ja hovielämästä tavallisen ihmisen arkeen? Keskiaika tuntuu kiinnostavan nykyään nuoriakin, joten kuuntelijoita varmaan riittäisi.”

  Tätä ehdotti Niels Raaseporin kaupungista. Erittäin mielenkiintoinen ehdotus, sillä keskiaika tuntuu todella kiinnostavan. Taustalla saattaa olla erilaiset fantasiakirjat, elokuvat ja tv-sarjat ”Taru sormusten herrasta” ”Game of Thornesiin”, joissa on hyödynnetty paljon mielikuviamme keskiajasta. Myös todellinen keskiaika kiinnostaa, siitä esimerkkinä juuri ilmestynyt kirja ”Matkaopas keskiajan Suomeen”, jonka tekijät ovat Ilari Aalto ja Elina Helkala. Kirja on erinomainen ja niin on myös Nielsin idea sieltä keskiaikaisesta Raaseporista. Kiitos siitä, ruvetaan funtsimaan asiaa.

  Yksi kysymys vielä:

  ”Hei! Olisin tiedustellut, että onko teillä mahdollisuus toimittaa minulle Yle Radio 1:n logolla painettuja fanituotteita?”

  Tätä tiedusteli ”eräs Radio 1 fani”. Ei muuten ole. Meillä on ollut erilaisia fanituotteita: kyniä, muistikirjoja, kirjanmerkkejä ja tietenkin kahvimukeja. Ne kaikki on jo jaettu aikaa sitten, emmekä ole oikein keksineet, mikä olisi kanavan kuuntelijoille mieluinen tuote. T-paitoja ja mukeja on kaikilla, kesäkumeja eräillä, mutta mikä sopisi meille? Tehkääpä ehdotuksia.

  Niitä voi lähettää samaan osoitteeseen kuin palautettakin eli joko Yle Radio yhden nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Ja tietenkin kaikkea postia voi lähettää suoraan minulle osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Pysykää lämpiminä näin heinäkuussa!

  Kaj Färm

 • Merelle ollaan matkattu jo monta päivää ja se on myös huomattu. Yle Radio yhden Itämeren heinäkuu on vierähtänyt hienosti liikkeelle ja teema on ilahduttanut monia. ”Itämeren ekologinen tila on huono ja siksi on hyvä pitää asiaa esillä. Suomessa Itämerta kuormittaa etupäässä maatalous ja sen asian huomioiminen voi tälle hallitukselle olla tuskallista.” arvioi nimimerkki ”Levälautassa purjehtija”.

  Myös Itämeren historiaa käsittelevät ohjelmat ovat saaneet kiitosta kuten myös erilaiset meriaiheiset musiikkiohjelmat.

  Muitakin ilonaiheita on ilmennyt:

  ”Suurkiitos Minna Lindgrenin paluusta aalloillenne! Kyllä häntä on kaivattukin. Toivottavasti häntä saadaan kuulla lisää jatkossakin.” kiittää eräs kuuntelijamme tiivistäen monien ajatukset. Tosin muutama vakiokuuntelijamme on hieman kummeksunut ja suorastaan ärsyyntynyt ohjelman nimestä mikä on ”Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä”. Jotkut pitävät sitä arroganttina vaikka kyse lienee huumorista ja itseironiasta. Mutta on selvää, että tällaiset asiat koetaan eri tavoin.

  Sitten kiitoksia koko musiikkiväelle:

  ”Kiitokset koko musiikkitoimitukselle. Erityisesti Eva Tigerstedtin poikkitieteelliselle, elämänmyönteiselle otteelle musiikin ihmemaassa. Pidän myös Lotta Emanuelssonin perusteellisesta otteesta, aiheen fokusointi on huolellista. Ja Kare Eskolan musiikkivalintojen tarkoista faktatiedoista. Eskola ei mielistele kuuntelijaa! Hyvä! Olette vallan loistava joukko, teitä on ilo kuunnella. Kiitos!”

  Ehdottomasti samaa mieltä, myös siitä, että tuo porukka ei juuri mielistele.

  Puheohjelmiakin kiitellään:

  ”Kiitos Kultakuume-ohjelmalle suorasanaisesta, rohkeasta keskustelusta (ääri)oikeistosta ja rasismista ja sen valtavirtaistumisesta Suomessa perjantaina 26.6. Kultakuumeen ohjelmassa ”Hyssytelläänkö Suomessa äärioikeistoa”. Tällaista keskustelua pitäisi olla A-Studiossa ja Aamu-tv:ssä, mutta ei valitettavasti ole. Kiitos, että Kultakuumeessa on! Välitättehän kiitokset myös ohjelman toimittajalle.”

  Kyllä välitämme. Olemme erityisen hyviä välittämään kiitoksia.

  Moitteita saa ”Maailmanpolitiikan arkipäivää”-lähetyksen lähetysaika, joka täällä Yle Radio yhdessä on lauantai kello 12.10. ”Juuri silloinhan ihmiset ulkoilevat ja shoppailevat. Miksei sitä uusita joskus parempana aikana?” kirjoittaa eräs. Itse asiassa Radio Suomi lähettää saman ohjelman, mutta tuota shoppailu- ja ulkoiluongelmaa sekään ei täysin poista, sillä Radio Suomesta ohjelma kuullaan lauantaisin kello 14.03. Täytynee vielä kerran yrittää löytää ohjelmalle jokin iltauusintapaikka. Kyseessä on kuitenkin erittäin laadukkaasta ohjelmasta eikä kaikkia Areena-mahdollisuus lohduta..

  Mutta suvi lohduttaa. Ja toiseksi voi lohduttautua lähettämällä palautetta joko Yle Radio yhden nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Myös vanhaa kunnon maapostia voi lähettää suoraan minulle, joka sitä kiihkeästi odotan. Osoite on: Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Heleää heinäkuuta kaikille.

  Kaj Färm

 • ”Kerta kaikkiaan oli hieno juhannusohjelmisto Radio yhdessä. Säästä johtuen vietin suurimman osan juhannuksesta pienen mökkini lämpöisessä keittiössä, mutta se ei harmittanut lainkaan, sillä vieressäni oli radio ja sieltä tuli niin hyvää juhannusohjelmaa, että! Erityiskiitos juhannusillan Sävel on vapaa toivekonsertista. Ei tarvinnut itse edes soittaa, kun omat toiveeni ja paljon muuta ihanaa musiikkia tulvi koko ajan radiosta. Kiitos siitä.”

  Näin kirjoitti Leena kesälomaltansa ja puki sanoiksi monien tuntemukset. Juhannusohjelmistosta on pidetty kovin, joskin muutamia soraääniäkin on kuulunut. Muutamat kuuntelijat paheksuivat Sari Helinin vieraana olleen Lenita Airiston kielenkäyttöä. Aikamoinen rouva tuo Lenita Airisto on: vuosikymmenestä toiseen pystyy provosoimaan ja ärsyttämään ihmisiä. Muistan, että häntä paheksuttiin jo minun lapsuudessani, kun hän juonsi televisiossa ”Jatkoaika” nimistä ohjelmaa. Se oli joskus 1960-luvulla ja vieläkin hän jaksaa ärsyttää. Saavutus sekin!

  Eräs kuuntelijamme on huolissaansiitä, että eikö tänä kesänä Radio yhdessä olekaan teemaheinäkuuta. Erityisen mielissään hän oli viimekesäisestä ”Naisen heinäkuusta”.

  Toki on tulevallakin heinäkuulla teemansa eikä se enää mikään salaisuus ole. Tänä kesänä vietämme ”Itämeren heinäkuuta”.

  Teemakuukauden kimpussa tiiviisti uutteroinut vastaava tuottajamme Anna Simojoki tiivisti heinäkuun annin näin:

  ”Yle Radio 1:n Itämeren heinäkuu on etenkin musiikin, luonnon ja historian heinäkuu. Tiedettä, kulttuuria, asiapuhetta ja draamaa.

  Teemakuukauden aikana kierrellään saaristokunnissa, mietitään ilmastonmuutoksen vaikutuksia, rakastutaan ja erotaan kylmän sodan erottamissa maissa, tutkitaan hylkyjä, kalastetaan, polskutellaan kylpylässä ja pureudutaan kirkkokuntien oppiriitoihin uskonpuhdistuksesta nykypäivään. Musiikki soi, ja sukulaiskielet tulevat tutuiksi.

  Itämeri on kulttuurin meri - väylä, jota pitkin Suomi on saanut valtavasti vaikutteita niin tieteissä kuin taiteissakin. Meren yli on kuljettu myös kauppaa käyden, matkustellen ja sotien. Nykyään meri yritetään säilyttää elossa myös jälkipolville. Teemakuukausi kertoo kaikesta tästä ja paljosta muustakin.”

  Ja todellakin: heinäkuu alkaa jo ensi keskiviikkona. Saapa nähdä alkaako silloin myös kesä. Joka tapauksessa heinäkuun ohjelmallinen anti on jälleen todella rikas ja radiota kelpaa kuunnella sisätiloissakin, kun sade kylmin kyynelin lyö tummaan ikkunaan, kuten laulussa lauletaan.

  Muistakaa myös lähettää palautetta ohjelmista. Sitähän voi lähettää joko Yle Radio yhden nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Ja hyvä keino on lähettää postia suoraan minulle osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio. Minä täällä Pasilassa istun ja odottelen kirjeitänne.

  Kaikesta huolimatta, nautitaan kesästä, millaisena se sitten ilmeneekin.

  Kaj Färm

 • Ohjelmapäällikkö Kaj Färm kommentoi kuuntelijapalautetta.

 • Kesäkuun ensimäisellä viikolla Yle Radio 1:ssä alkaa kesäkausi. Kesä kuuluu monien ohjelmien aiheissa, ja erityisen selvästi muutoksen huomaa uusista ohjelmasarjoista.

  Klassisen musiikin ohjelmasarjoista Hienostelua on jo ehtinyt ottaa varaslähdön suveen. Hienostelua torstaisin kello 11 ja uusintana perjantai-iltapäivisin kahdelta. Kohtauspaikka-ohjelma jää siis kesäksi lomalle.

  Tiistaisinkin on luvassa musiikin kesäsarja, kun Eva Tigerstedtin viimekesäinen ohjelmasarja Utelias äänimatkailija jatkuu. Utelias äänimatkailija vie kuuntelijansa fantasianomaisille matkoille äänimaisemiin ja musiikkiin tiistaisin yhdeltätoista. Klassikkoparatiisin tekoon Eva palaa taas syksyllä.

  Keskiviikkoisin yhdeltätoista on puolestaan äänessä maisteri Minna Lindgren, joka aloittaa kertomalla, kuinka pessimismi käännetään optimismiksi. Käsittelyssä on Richard Straussin teos Kuolema ja kirkastus. Minna Lindgrenin ohjelma korvaa Riston Valinnan, joka jää loppuvuodeksi tauolle. Risto Nordell palaa jokaviikkoisen ohjelmansa kanssa radioaalloille ensi vuonna.

  Ja vielä yksi musiikkisarja valon vuodenajaksi. Viikon kuluttua lauantaina kesäurakkansa aloittaa toimittaja Lotta Emanuelsson sarjallaan Vaeltava kisälli. Sarjassa kierretään Eurooppaa tarinoiden ja musiikin voimin. Ensimmäisessä osassa Lotta sukeltaa Robert Schumannin mielen syövereihin. Vaeltava kisälli korvaa Välilevyt kesän ajaksi.

  Kesään kuuluu tietenkin paljon Sibeliusta, ja sydänkesällä kanava viettää Itämeren heinäkuuta. Lisäksi luvassa on muun muassa Säveltäjämuotokuvia sekä kesätapahtumien radiointeja. Jo ensi viikolla kuunnellaan, mitä soi Tampereen Sävel -festivaalilla.

  Myös puheohjelmissa tulee kesällä uusia sarjoja. Tiistaina alkaa Kiveen hakatut, jonka ensimmäisessä osassa muistellaan kultamitalihiihtäjä Sirkka Polkusta. Arto Teronen ja Jouko Vuolle muistelevat kuolleita suomalaisia urheilusuuruuksia tiistaisin kymmeneltä heti uutisten jälkeen. Sari Helinin ohjelma loppuu Radio 1:ssä, mutta Sari on vielä juhannuksena äänessä.

  Kiveen hakattujen tapaan tiistaina alkaa myös toinen kesäsarja: Kirja, joka muutti elämäni. Sarjan ensimmäisessä osassa vieraana on kirjailija Sirpa Kähkönen. Hänen elämänsä muuttanut kirja on Peppi Pitkätossu. Kirja, joka muutti elämäni tiistaisin kello 17:20.

  Toinen puheohjelmien muutosten päivä on perjantai. Kesäperjantaisin emme nimittäin pääse nauttimaan Leikolan ja Lähteen sanailusta. Sen sijaan tarjolla on ohjelmasarja viikinkien historiasta. Ja perjantaisin illansuussa tulee Eeva Luotosen kirjahistoria. Tänä kesänä kirjahistoria tarkastelee käännöskirjallisuuden lähihistoriaa ja pohtii, miten Afrikka, Aasia ja latinalainen Amerikka avautuivat suomalaiselle lukijalle.

  Jokunen muukin ohjelma jää tauolle ja joitain vanhoja ohjelmia uusitaan. Paljon on luvassa yksittäisiäkin hienoja kesäohjelmia. Niistä kerromme tuonnempana.

  Kiitos kaikesta postista! Meille voi lähettää viestejä sähköpostitse osoitteeseen yle.radio@yle.fi. Perinteisen postin osoite on YR1, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Onnea kaikille eri oppilaitoksista valmistuneille ja heidän opettajilleen! Ja kaunista kesäviikonloppua ihan jokaiselle!

  Anna Simojoki

  Radio 1 vastaa 30.5.2015

 • Kirjeessä on oikein otsikko ja se kuuluu: ”Kuuntelijapalaute Kuopiosta”.

  Siinä palataan taannoiseen yhteislauluiltaan.

  ”Kirjoitan tätä palautetta pienessä hurmiossa, mutta hurmion taustalla on Yle Radio 1, joten se sallittakoon. Olin mukana Jyväskylässä Taulumäen kirkossa 11.5.2015 eturivissä aitiopaikalla, kun sieltä radioitiin suorana lähetyksenä Laulun voima - hengellisten laulujen yhteislauluilta. Ajoin sinne autollani varta vasten Kuopiosta asti. Nuorisokuoro Vox Aurea johtajansa Sanna Salmisen johdolla lumosi minut 55-vuotiaan miehen niin, että tippa pyrki ajoittain silmäkulmaan. Niin kävi muuten Georg Malmstenillekin aikoinaan, kun lapset lauloivat. Saimme kuulla kuuntelijoiden toivomaa musiikkia, joka vei minut hurmioon.”

  ”Suuri unelmani täyttyi myös, sillä sain kohdata kuuluttaja Maaria Seppäsen ensimmäistä kertaa luonnossa. Olen pelännyt, että en ehkä koskaan tapaa radion välityksellä läheiseksi tullutta kuuluttajaa. Olen ollut aina ihastunut hänen kuulutuksiinsa, iloiseen ääneen ja tyyliin eikä hän pettänyt juontajanakaan. Hän teki juonnoillaan ohjelmasta miellyttävän ja lämminhenkisen tapahtuman.”

  ”On hienoa, että Yle Radio 1 tulee kentälle meidän kuuntelijoiden luo. Toivottavasti hyviä yhteistyökumppaneita löytyy ja tällaisia tilaisuuksia järjestyy jatkossakin. Kuuluttajat ovat tulleet läheisiksi jo pelkän äänensäkin kautta, mutta mukava olisi tavata heistä jokainen kerran elämänsä aikana ihan livenäkin.”

  ”Voin paljastaa radion kuuntelijoille, että Yle Radio 1:n toimittajat ja kuuluttajat, jotka olen tavannut tähän mennessä, ovat olleet mitä tyylikkäimpiä esiintyjiä, kuten arvata saattaakin.”

  Näin ystävällisesti kirjoitti kuuntelijamme Tapani Kuopiosta. Tuo yhteislauluilta Jyväskylässä oli todella onnistunut tapahtuma ja tulemme varmasti järjestämmään vastaavanlaisia muuallakin.

  Eva-Lotta puolestaan piti viime viikon lauantai-illan tarjonnasta:

  ”Kiitos rakkaalle Radio Ylen ykköselle ihanasta lauantain 16.5.2015 operetti- ja musikkaalimusiikin Sävel on vapaa-konsertista!”

  Se oli myös oikein viehättävä ohjelma.

  Mutta jottei menisi pelkäksi kehumiseksi luetaan tähän osa Timon lähettämää sähköpostia:

  ”Miksi ihmeessä Yle spekuloi jokaisessa uutis- ja ajankohtaisohjelmassa tulevan hallituksen tulossa olevista päätöksistä, kun niistä ei kumminkaan tiedetä yhtään mitään. Pelkkää arvuuttelua ja puolueitten puheenjohtajien ilmeitten ja eleitten ylitulkintaa. Kertokaa silloin, kun on kerrottavaa ja jättäkää juoruilu ämmille!”

  Niinpä niin. Joskus sekin on uutinen, että ei ole uutista.

  Kiitoksia taas tämän viikon annista teille ja jos vain kukkapenkkien rapsutukselta ehditte, niin lähettäkää lisää palautetta ja kaikenlaisia ideoita.

  Niitä voi lähettää joko Yle Radio yhden nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi . Aina varma keino on lähettää postia suoraan minulle osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Valoisaa kevättä kaikille!

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 23.5.2015

 • Viime maanantaina Yle Radio 1 lähetti yhteislauluillan suorana lähetyksenä Jyväskylästä. Laulun voima -nimisen illan aikana laulettiin kuuntelijoiden toivomia hengellisiä lauluja ja virsiä. Ilta ylitti kaikki odotukset, vaikka ne olivatkin korkealla.

  Kiitos teille kuuntelijoille, että lähetitte meille laulutoiveitanne! Erityinen kiitos virsimuistoistanne, joita ilman ilta ei olisi ollut niin koskettava. Monet mukana olleet olisivat toivoneet illan vielä jatkuvan. Samoin kiitos Vox Aurea -nuorisokuorolle, muille muusikoille ja Jyväskylän seurakunnalle. Taulumäen kauniissa kirkossa oli kuutisensataa kaikenikäistä laulajaa, joten lämmin kiitos myös kaikille kirkkoon tulleille.

  Monien ilahtuneiden palautteiden mukaan lämmin tunnelma välittyi myös radiossa. Tässä pitkä viesti, josta luen vain osan:

  "Todellakin pidin tästä maanantai-illasta. Nyt jäin eläkkeelle ja toivon että näitä laulun voima iltoja olisi joka kuukausi. Iloitsen näistä toivottavasti tulevista yhteislauluilloista. Porin seurakuntayhtymän kirkoistakin voisi tulla lähetykset. Laviasta olen syntyisin, sieltä jos tulisi lähetys sen toitottaisin kaikille serkuillekin ympäri Suomen, jotta tulisivat laulamaan mukaan."

  Maanantain Laulun voima -ilta oli ensimmäinen laatuaan, mutta viimeiseksi se ei jää. Yhteislaululle on selvästi tilausta. Niinpä Radio 1 aikoo tulevaisuudessakin järjestää Laulun voima -iltoja yhdessä Kirkkopalveluitten kanssa. Ja vastedeskin pyydämme kuuntelijoita toivomaan laulettavaa.

  Sitten toisenlaiseen musiikkipalautteeseen:

  "Kiitokset Radio 1 erinomaisesta musiikkitarjonnasta. Musiikkipakinat ovat jo vuosia olleet lempiohjelmiani. Osmo-Tapio Räihälän ohjelma Sibeliuksen sävellystyöstä otsikolla "Sinfoninen takoja" oli erinomainen. Valitettavasti kolme ensimmäistä ohjelmaa menivät sivu korvieni enkä enää ehtinyt niitä Areenastakaan kuulla. Kysynkin: Ovatko kaikki esitykset ostettavissa esim. levyllä, tikulla tai jotenkin muuten."

  Jos jonkin ohjelman haluaa ostaa itselleen, voi ottaa yhteyttä Ylen arkistomyyntiin. Ylellä ei ikävä kyllä ole oikeutta toimittaa ohjelmien kopioita kuuntelijoille ilmaiseksi. Ohjelmia voi lisäksi käydä kuuntelemassa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin toimipisteissä. Instituutti tallentaa kaikki Suomessa lähetetyt radio-ohjelmat ja paljon muutakin.

  Sinfoninen takoja -ohjelmasarjaa kaipaaville on tarjolla kolmaskin vaihtoehto, jos jaksaa hiukan odottaa. Sibeliuksen sävellystyötä esittelevä sarja lähetetään nimittäin uusintana kesällä. Ensimmäinen osa tulee radiosta perjantaina 10. heinäkuuta yhdeltätoista. Sarja tulee tuolloin uudestaan myös Areenaan.

  Ensi viikon torstaina otetaan muuten varaslähtö kesään, kun Radio 1:n ensimmäinen kesäsarja alkaa. Kyseessä on Hienostelua, joka palaa ohjelmistoon kesäksi. Janne Koskisen toimittamassa ensimmäisessä Hienostelussa ollaan Sibeliuksen ruokapöydässä. Kesän aikana Hienostelussa käydään muun muassa suomalaisissa kartanoissa ja jopa Uudessa-Seelannissa. Myös Sibeliuksen vaatekaappi tulee pengotuksi. Hienostelua siis torstaisin kello 11 ja uusintana perjantaisin kello 14.

  Kiitos kaikista posteista! Lähettäkää meille palautetta osoitteeseen yle.radio1@yle.fi tai osoitteeseen YR1. PL 6, 00024 Yleisradio.

  Anna Simojoki

  Radio 1 vastaa 16.5.2015

 • Kevät etenee: koivunlehdet ovat hiirenkorvalla, hallitus on hiirenkorvalla ja radiostakin tulee raikkaita ja elinvoimaisia ohjelmia. Tämä oli minun ihan oma arvioni. Nyt keskitytään kuuntelijapalautteeseen:

  ”Jussi Lähteen ja Markus Leikolan maanantainen ”Politiikan luontoilta” oli aivan yliveto. Tällaisia kontaktiohjelmia iltojemme iloksi lisää! Itse harvoin pystyn kuuntelemaan herroja perjantaisin töitten takia ja jotenkin tuo areenakuuntelukin usein unohtuu. Oli todella hyvä ohjelma! Terveisin ”vasemmistoporvari maalta”.

  Olen samaa mieltä. Ohjelma oli viihdyttävä ja viisas. Ja se löytyy myös Areenasta.

  Koraaniluenta jatkuu ja kiinnittää yhä huomiota.

  ”Minusta on erittäin tärkeää ja hyvä asia, että luette Koraania tälläisenä ennakkoluulojen aikakautena. Olen pitänyt Yleä aina yleissivistävänä instituutiona, kirjasto- ja peruskoululaitoksen lisäksi. Hyvä että jatkatte tällä sivistyneellä linjalla.

  Tieto vähentää ennakkoluuloja”

  Myös Sari Helinin ohjelma "Epätäydellinen maailma" tiistaina 5. toukokuuta on saanut paljon huomiota. Sekä kiitosta, että hieman kritiikkiäkin:

  ”Ohjelma oli harvinaisen yksipuolinen sekä asenteellinen. Se jatkoi Turmiolan Tommin hengessä alkoholin mystifiointia, joka alkoi jo kieltolain kaaduttua 1932. Mukana ei ollut sellaista henkilöä, miestä tai naista, jolla olisi ollut myönteinen näkemys alkoholin, esimerkiksi viinin kohtuukäytöstä. Keskustelijoilla oli liikuttavan yksimielinen, mihinkään kansainväliseen tai muuhun tutkimukseen perustumaton väite, ettei viinejä voi tuoda ruokakauppoihin, koska suomalaiset eivät osaa käyttää alkoholia. Suorastaan atavistiset pelot viinin turmiollisuudesta tuntuivat ohjaavan paitsi keskustelijoita, myös toimittajaa. Vahinko sillä ainut tie viinien ja muun alkoholin kohtuukäyttöön on kärsivällinen valistus sekä viinien tuonti ruokakauppoihin, vaikka se onkin pitkä tie, mutta toteutuu vääjäämättä aikanaan. mielessä veljeskansamme unkarilaisten sanonta "’Jó bór, jó egészség!’", "’Hyvä viini, hyvä terveys!’"

  Tätä mieltä oli Eino Kaikkonen, Vantaan Sillbölen ruotsinvallanaikaisten kuninkaallisten rautakaivosten kaltaalta. Hän myös haluaa esiintyä avoimuuden hengessä omalla nimellään eikä nimimerkillä.

  Kukaan ei tietenkään ole unohtanut, että on äitienpäiväviikonloppu. Myös Yöklassinen onnittelee äitejä ja isöäitejä äitienpäivänä kello 23.10 alkaen peräti puolentoista tunnin äiti ja isoaäitiaihesen musiikin kattauksella. Yöklassinenhan soi sekä Yle Radio 1:ssä että Yle Klassisessa. Aivan pakko kuunnella!

  Kuunnelkaa tekin tai lähettäkää ainakin palautetta joko Yle Radio yhden nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi . Tai sitten lähetätte postia suoraan minulle osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Onnea äideille ja äitien lapsille

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 9.5.2015

 • Yle Radio 1:ssä on perinteisesti vietetty teemaheinäkuuta. Tänä vuonna sydänkesän teema on Itämeri. Radiossa se tarkoittaa etenkin musiikin, luonnon ja historian heinäkuuta. Tiedettä, kulttuuria, asiapuhetta ja draamaa.

  Itämeren heinäkuun aikana kanavan ohjelmissa kierrellään saaristokunnissa, mietitään ilmastonmuutoksen vaikutuksia, tutkitaan hylkyjä ja kalastetaan. Lisäksi rakastutaan ja erotaan kylmän sodan erottamissa maissa, polskutellaan kylpylässä ja pureudutaan kirkkokuntien oppiriitoihin uskonpuhdistuksesta nykypäivään. Musiikki soi, ja sukulaiskielet tulevat tutuiksi.

  Kokonaisuuden kantavaksi ajatukseksi nousee Itämeri kulttuurin merenä. Itämeri on väylä, jota pitkin Suomi on saanut valtavasti vaikutteita niin tieteissä kuin taiteissakin. Meren yli on kuljettu myös kauppaa käyden, matkustellen ja sotien. Nykyään meri yritetään säilyttää elossa myös jälkipolville. Teemakuukausi kertoo kaikesta tästä ja paljosta muustakin.

  Nyt kesästä ajankohtaisiin palautteisiin. Tässä yksi:

  Hei, haluaisin kiittää Sisko Loikkasta ja Tiedeykköstä mielenkiintoisesta ohjelmasta jota ei väsy kuuntelemaan. Erityisesti kevään aikana lähetetyt jaksot, joissa kolme viisasta (Michelsen, Gothoni & Pietiläinen) keskustelevat, ovat radiota parhaimmillaan! Viime kesänä taisi tulla samalla kokoonpanolla käytyjä keskusteluja uusintoina muutaman vuoden takaisista arkistomateriaaleista ja nyt mieltäni on suuresti ilahduttanut, että samaa kokoonpanoa on päässyt kuulemaan enemmän. Lisää tällaista!

  Perjantaiden Tiedeykkösissä on tosiaan tullut muun muassa pitkiä keskusteluja. Viimeksi sellainen oli viime viikon perjantaina, ja aiheena oli sivistys ja tiede viihteen puristuksissa. Toimittaja Sisko Loikkanen keskusteli professori Kalle Michelsenin, professori Rene Gothonin ja kirjankustantaja Kimmo Pietiläisen kanssa. Jos ohjelma jäi kuulematta, se löytyy Areenasta. Aika moni ohjelman on jo kuunnellutkin verkossa, yli 1 300 ihmistä.

  Toinen palaute koskee Koraania, jota selitetään ja luetaan Radio 1.ssä joka lauantai ja sunnuntai.

  Olette julkaisseet ohjelmasarjan Koraanista ja kiitos siitä. Toivoisin kuitenkin erillistä sarjaa pelkästään Koraanin suurista, jotka voisi ladata matkapuhelimeen ja kuunnella tarvittaessa. Keskusteluja en yhden kuuntelukerran jälkeen tarvitse, mutta Koraanin haluaisin kuunnella useampaan kertaan.

  Radion Koraani-sarja päätyy Areenaan sekä jakso kerrallaan että suura kerrallaan. Areenasta voi siis kuunnella joko selityksen ja sen perään luetun Koraani-katkelman tai sitten pelkät Koraani-osuudet. Pelkkä Koraanin-luku kuitenkin päätyy Areenaan suura eli luku kerrallaan.

  Koraanissahan on 114 suuraa, ja Koraania luetaan Radio 1:ssä islamilaisen rukouskäytännön mukaisesti. Siksi luenta jakautuu 60 jaksoon. Käytäntöön kuuluu se, että suurat saattavat katketa kesken ja jatkua seuraavassa jaksossa. Me julkaisemme suurat kokonaisina Areenaan aina sen jälkeen, kun ne on luettu loppuun saakka radiossa. Tähän mennessä suuria on luettu kokonaan kuusi. Parhaillaan on menossa on Kumpujen suura, joka päättyy nyt sunnuntaina. Sen jälkeen tuokin suura löytyy Areenasta, josta sen voi ladata itselleen kuunneltavaksi.

  Kiitos kaikesta postista! Hyvää viikonloppua!

Näytä lisää

Muualla Yle.fi:ssä