Radio 1 vastaa

Moni nauttii sunnuntaiaamuisin musiikista

 • 4 min
 • ei kuunneltavissa

Radio 1:n vastaava tuottaja Anna Simojoki käy läpi kuuntelijapalautetta.

Lähetykset

 • la 22.9.2012 15.37 • Yle Radio 1

Jaksot

 • "Näinköhän ajattelet Kaj Färm, että kahdessa viikossa ihmiset ehtivät unohtaa lupauksesi, että ensi viikolla on haukkujen vuoro? Olen lähettänyt asiallista kritiikkiä viime ja toissaviikolla, nyt se ilmeisesti ohitetaan tyystin? Sääli."

  On niin mukava palata viikon lomalta töihin, kun on posti täynnä viestejä. Sanoin pari viikkoa sitten, että ensi kerralla - en ensi viikolla. Mutta saivartelu sikseen. Koska äskeisen palautteen antaja ei käyttänyt viestissään nimimerkkiä saati nimeä, en osaa sanoa, mitä asiallista kritiikkiä juuri hän on lähettänyt, mutta löysin kuitenkin ainakin yhden haukun:
  "Keskiajan heinäkuu on eskapismia, paluuta muinaisuuteen. Yle 1:n ei pitäisi vierottaa kuuntelijoitaan vallitsevasta todellisuudesta, vaan pysyä ajan hermolla. Siksi ensi kesän heinäkuun täytyy olla Ilmastonmuutoksen heinäkuu! Mitäs sanotte? Voisiko olla enää tärkeämpää ja ajankohtaisempaa aihetta?"

  Ilmastonmuutoksen heinäkuu. No, kaikkea voi pohtia. Ystäväni geologi, joka ajattelee maapalloa minimissään kymmenientuhansien vuosien jaksoissa, on sitä mieltä, että etenemme kohti uutta jääkautta teimmepä mitä tahansa. Teemaheinäkuiden idea on siinä, että kaikki radio yhden ohjelmaalueet musiikista draamaan voivat olla siinä mukana. Mutta kiitos ajatuksesta. Keskiajan heinäkuu on muuten saanut pelkästään kiitosta, kuten:

  "Uskomatonta! Vielä on jotain hyvää sanottavana Ylestä. Se on tämä Keskiajan heinäkuu. Enpä olisi uskonut, että Ylelle vielä saadaan kunnon ohjelmaa. Nyt saatiin Keskiajan heinäkuu. Tähän mennessä todella paljon kunnollisia ohjelmia. Koko juttu hyvin suunniteltu. Kiitos hyvistä ohjelmista!"
  Kiitoksia Annikille palautteesta. Sitten asiaa tiskaamisesta:

  "Hei, tiskatessani kuuntelin samalla taas kerran hyvää keskusteluohjelmaa. Ei haitannut, vaikka kyseessä oli uusinta, sillä hyvin toimitettua ohjelmaa kuunteli hartaudella toistamiseen. Ralf Långbacka selvitti toimittajalle näkemyksiään musiikista ja ohjauksesta. Tasapainoinen, rauhallinen, asiassa pysyvä keskustelu, ei voi muuta toivoa, kiitos. Ohjelma oli nimeltään kai Musiikin voima. Sai siitä voimia tähän päivään, ja tiskivuorikin tuli selätettyä samalla! Monista muistakin ohjelmista voisin kiittää erikseen, mutta tämä tällä kertaa. Terveisin Sirpa Tampereelta."
  Ja jatkoa riittää:

  "Kuuntelin juuri päättynyttä Timo Asikaisen keskustelua Ralf Långbackan kanssa. Kyllä Yle Radio 1 on ykkönen! Koko sarja Musiikin voima on ollut loistava ja tämä nyt kuultu todellinen timantti. Onnittelut Asikaiselle ja koko toimitukselle! Te teette koko Ylen! Varmistatte Ylen olemassaolon oikeutuksen!"
  Kiitoksia. Siihen me pyrimme joka ikinen päivä.

  "Lämpimät kiitokseni radio Yle 1:n tasokkaista kesäohjelmista. Etenkin toivoisin, että kiitolliset terveiseni lähetettäisiin Minna Lindgrenille korkeatasoisesta ohjelmastaan "Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä". Toimittaja on laajasti sivistynyt ihminen, jonka jokaisesta ohjelmasta tämänkin kesän aikana olen oppinut paljon uutta. Kaikkea hyvää jatkossakin!"

  Minna Lindgren on saanut paljon kiitosta ohjelmasarjastaan ja mielestäni aivan aiheesta. Toki reipasotteisena toimittajana hän on myös ärsyttänyt joitakin. Niin pitääkin.

  Lisää haukkuja ja kiitoksia otetaan vastaan ja nyt lupaan olla enää lomailematta. Kaikkea voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi.
  Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Rauhallista viikonloppua.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 27.8.2016

 • "Oi Eva, minkä teit" aloittaa Markus viestinsä. Kyseinen Eva on Eva Tigerstedt ja tässä syy huokaisuun:

  "Ensimmäistä kertaa elämäni aikana melkein ymmärsin Kaija Saariahon musiikkia, kun kuuntelin sinun ohjelmaasi, joka käsitteli musiikin ja arkkitehtuurin suhdetta tai paremminkin lukuisia suhteita. En ole arkkitehti saati muusikko, mutta nautin ohjelman sisältämästä älykkäästä keskustelusta suuresti ja kuten sanoin, se avasi arkkitehtuurin lisäksi myös näkymiä musiikkiin."
  Markus viittaa tässä Eva Tigerstedtin ohjelmaan "Utelias äänimatkailija: Arkkitehtuuri - jäätynyttä musiikkia", jossa toimittaja keskusteli arkkitehdin ja arkkitehtuurin tutkijan Anni Vartolan kanssa aiheesta. Utelias äänimatkailija kuullaan täällä Yle Radio yhdessä tiistaisin kello 11 ja toiseen kertaan näin lauantaisin aamupäivällä kello 11. Tuo arkkitehtuuria käsittelevä ohjelmakin on yhä kuunneltavissa tietenkin Areenassa.

  Marketta Sieppijärveltä on lähettänyt meille hienon listan syistä, miksi hän kuuntelee Radio yhtä. Syyt yhdestä viiteen:
  1. Klassinen ja hengellinen musiikki
  2. Hyvät puheohjelmat, kuten esimerkiksi keskiajan heinäkuun erinomaiset ohjelmat
  3. Eurooppalaiset ja Kolmannen maailman puheenvuorot (erityiskiitokset Peik Johanssonille!)
  4. Loistavat konserttitaltioinnit, oopperat ynnä muut
  5. Erilaiset pakinat, kolumnit, Lukupiiriohjelmat, Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelmat, Viikon kirjaesittelyt, Romano mirits -katsaukset, hartausohjelmat ja jumalanpalvelukset.
  Vaikkapa tällaisten syiden takia. Ja pysykää linjassa!"
  Hienon ja melkoisen kattavan listan kirjoitti meille Marketta. Kiitokset siitä.
  Luetaan vielä yksi mieltä lämmittävä sähköposti, jonka sain lomani aikana:

  "Hei. Tämä kesä alkoi melko huonoissa merkeissä, kun teloin jalkani kaatuessani moottoripyörällä. No siitä selvittiin kipsillä, mutta kesäsuunnitelmat muuttuivat. Ja sitten löysin radion ja ennen kaikkea minulle täysin uuden kanavan Radio Ykkösen. Olen melko nuori vielä - 29-vuotias - ja minulle radio on aina merkinnyt taustamusiikkia. Nyt sitten ensin sairaalassa ja sitten kotona makoillessani minulla onkin radio, joka kertoo todella kiinnostavista asioista historiasta tieteeseen. Olen aivan koukussa! Miksi te piilottelette tällaista helmeä, siitä täytyisi kertoa kaikille, myös nuorille!"

  Kiitoksia Janne ja toivottavasti jalka on paranemaan päin. Kyllähän me koetamme kertoa itsestämme, joskaan suuriin kampanjoihin meillä ei ole oikein varaa. On muutenkin niin, että nykyään maailma on niin täynnä erilaisia viestejä ja mainoksia, että näkyvyyden saaminen on vaikeaa. Yksi parhaista keinoista on niin sanottu viidakkorumpu eli kerro sinäkin Janne kavereillesi tästä helmestä kaikilla niillä välineillä, joita nykyaika meille suo. Jopa ihan puhumalla. 
  Kiitoksia jälleen palautteesta. Ensi kerralla lupaan lukea haukkujakin, kunhan ne ovat jotain muuta kuin, että "miksi minun puolueeni edustajia ei haastatella tarpeeksi." Jotain tolkkua sentään.
  Väyliä on monia eli joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. 

  Myös suoraan minulle voi lähettää sähköpostia osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.
  Ja muistakaa nauttia elokuun pimenevistä illoista.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 13.8.2016

 • Hyvää lauantaita!

  Yle Radio 1:n keskiajan heinäkuu tuli ja meni. Teemakuukaudesta on tullut kanavalle paljon palautetta. Leijonanosa on kiittävää, mutta joukkoon mahtuu myös soraääniä. Tässä poimintoja:

  Suuret kiitokset keskiajan heinäkuusta! Olen aivan täpinöissäni kuunnellut. Ei malttaisi olla hetkeäkään kuuloetäisyyden ulkopuolella. Taas kerran ymmärtää, miten tärkeää on tuntea historiaa, voidakseen ymmärtää nykyisyyttä. Toivon hartaasti vastaavanlaisia kuukausia pimeän talven aikana. Silloin voi omatunto puhtaana istuksia sisällä.

  Uskomatonta! Vielä on jotain hyvää sanottavana Ylestä. Se on tämä Keskiajan heinäkuu. Enpä olisi uskonut, että Ylelle vielä saadaan kunnon ohjelmaa. Nyt saatiin Keskiajan heinäkuu. Tähän mennessä tod. paljon kunnollisia ohjelmia. Koko juttu hyvin suunniteltu. Kiitos hyvistä ohjelmista!

  Olen kurkkuani myöten täynnä keskiaikaa! Muutaman ohjelman olen toki kuunnellut, kuten esim. Roman Schatzin Agricola- ja Saksan oluthistoriasta kertovat, sekä joitakin puheenvuoroja. Mutta kuunneltavaa on minulle ollut vähemmän kuin normaalisti. Heinäkuu on muutenkin normaalia tapahtumaköyhempi. Onneksi on ollut kirjalainoja ja oma kotikirjastoni. Lukiossa meitä matemaattisenkin linjan oppilaita rasitettiin historialla liikaa. Kuitenkin Yle 1 on paras kanava, ja jatkan sen kuuntelua.

  Nämä ohjelmat keskiajasta ovat olleet oikein mielenkiintoisia, MUTTA, keskiaikainen musiikki on ihan kamalaa, toivon että tämän keskiaikavillityksen jälkeen ette soita ainakaan puoleen vuoteen yhtään ainutta keskiaikajollotusta. Nyt on mitta totisesti täynnä. (juu, voin kyllä sulkea radion ja kuunnella omia levyjäni, mutta yleensä kuuntelen aamusta iltaan Radio 1.stä) . Tosi hyvä kanava!

  Suurkiitos keskiajan heinäkuusta! Teema oli kiinnostava ja toimittajat saivat siitä tosi paljon irti. Ohjelmat olivat monipuolisia ja todella korkealaatuisia. Lisäksi koska kaikki ohjelmat eivät koskeneet keskiaikaa, tilaa jäi niillekin kuuntelijoille, joita tämä teema ei ehkä kiinnostanut. – On hienoa että ohjelmia löytyy vielä myös Radio 1:n verkkosivulta. Itse kuuntelen matkojen takia ohi menneitä ohjelmia vielä päivä kerrallaan. Se on helppoa, kun yhdelle sivulle on koottu ohjelmat päivämäärittäin ensimmäisestä viimeiseen päivään.

  Olen kuunnellut Ella Salon luentaa Keskiajan syksystä ja tulkinta on todella hienoa kuunneltavaa. Välillä tuntuu että siltä että hän on tullut keskiajasta kertomaan omakohtaisesti eikä lue sitä kirjasta, toivottavasti hänelle järjestyy lisää luettavaa jatkossakin. Toinen kiitoksen aihe on FT Eira Poson esitelmät, niihin en kyllästy koskaan. Klassinen kerronta on ajatonta ja siitä tulee mieleen omat kouluajat vuosikymmeniä sitten. Tämä Keskiajan teema on muutenkin onnistunut ja samalla monipuolinen kokonaisuus, siis kiitokset tästä kaikesta.

  Tässä oli pieni ote kaikista keskiajan heinäkuuta koskevista palautteista, joita olemme saaneet. Kiitos niistä kaikista! Teemaheinäkuun ohjelmista valtaosa löytyy edelleen Areenasta. Osoite on areena.yle.fi/radio. Ohjelmakoosteeseen löytyy linkki myös kanavan verkkosivulta.

  Radio 1:n verkkosivulta löytyy muuten myös linkki Ylen 90-vuotispäivän ohjelmaäänestykseen. Yleisradiohan täyttää syyskuussa vuosia. Pitkää historiaa juhlitaan radiossa etenkin perjantaina 9. syyskuuta. Osa tuon päivän ohjelmista valitaan kuuntelijoiden toiveiden perusteella. Radio 1:n nettisivulta löytyy vielä tänään lauantaina ja huomenna sunnuntaina äänestyslomake, jolla voi äänestää suosikkejaan. Valittavissa on kuunnelmia, kulttuuriohjelmia ja musiikkiohjelmia. Äänestää voi siis verkossa osoitteessa yleradio1.fi.

  Kiitos kaikista posteista! Meille saa viestin perille sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi tai kirjepostitse osoitteeseen PL 8, 00024 Yleisradio.

  Hyvää elokuista viikonloppua!

  Anna Simojoki

  Yle Radio vastaa 6.8.2016

 • Yle Radio 1:n kuuntelija Kainuusta haluaisi kuulla radiosta lisää hengellistä musiikkia:

  Lähetin Teille maaliskuussa kysymyksen, miksi runsaassa musiikkitarjonnassa ei hengellisen musiikin ystäville ole nykyään tarjolla kuin viisiminuuttinen ennen radiohartauksia ja maanantaina 20 minuuttia kuuntelijoiden toivemusiikkia. Koko tiistai-ilta on kyllä etnoilta, jazzille on jopa puhelintoivekonsertteja, klassista päivittäin vähintään pari – kolme tuntia.

  Hartaat sävelet ja aamuhartaus keräävät isoja radioyleisöjä joka aamu. Hengellinen musiikki soi kuutena päivänä viikossa aamuisin yhteensä vartin, ja joka arkipäivä vielä iltaisin 20 minuuttia. Lisäksi aamuhartauksissa soi musiikki, ja sunnuntaisin tulee kaksi jumalanpalvelusta peräkkäin. Hengellistä ohjelmaa on siis joka päivä tarjolla yli tunnin verran.

  Eri musiikinlajien sopiva määrä on tietenkin makuasia, joten on niitäkin, joita hengellinen musiikki ei miellytä. Radio 1 vastaa ainoana radiokanavana myös klassisen musiikin ja jazzin soittamisesta Yleisradiossa – puhumattakaan monista muista ohjelmista kuten vaikka kulttuuriohjelmista ja draamasta. Me seuraamme palautteita ja teemme yleisökyselyitä ja yritämme löytää tasapainon, joka sopisi mahdollisimman monen kuuntelijan toiveisiin. En siis voi luvata hengellisen musiikin lisäämistä, vaikka ymmärränkin, että se olisi palautteen lähettäjälle ja monelle muullekin mieleen.

  Sama kainuulaiskuuntelija jatkaa palautekirjettään näin:

  Toinen ihmettelyni aihe on lasten unohtaminen. Heille ei ole aikoihin ollut tarjolla mitään. En nyt haikaile uutta Markus-setää, mutta muistan, miten lapsenlapseni kuuntelivat satukuunnelmia ja puhelintoivekonsertteja. Kerran äänitin radionauhurillani toivekonserttia, jonka juontaja kysyi toivojalta, 6-vuotiaalta pojanpojaltani Villeltä, osasiko hän itsekin tuon laulun, ja Villehän kajautti laulun lounatuulesta koko kansan kuunneltavaksi.

  Ihana muisto, kiitos siitä! Radio 1:ssä ei tosiaan enää ole lastenohjelmia. Yle Puhe sen sijaan lähettää ohjelmaa lapsille. Puheelta tulee joka sunnuntaiaamuna kello 7:45 lastenkuunnelma, joka uusitaan seuraavana lauantaiaamuna samaan aikaan. Huomisaamuna Yle Puheessa seikkailevat Tatu ja Patu. Areenasta löytyy myös Yle Puheen edellinen kuunnelmasarja, kymmenenosainen Puluboin ja Ponin tsompikirja.

  Palaan vielä hengelliseen musiikkiin, josta on tullut tällainenkin palaute:

  Hei! Miksi pitkittyneen uutislähetyksen takia Hartaita säveliä jätetään aina pois? Jättäkää Aamusoiton alusta pois vähän ja laittakaa siihen alkuun Hartaita säveliä. Täällä on ihmisiä jotka tarvitsevat näitä hengellisiä säveliä enemmän kuin klassista musiikkia.

  Viime aikoina on tullut pidennettyjä aamu-uutisia monesti, koska maailmassa on tehty erilaisia väkivaltaisia iskuja. Tällaisissa tilanteissa uutiset pitenevät, ja ylitysaika täytyy napsia muusta ohjelmistosta. Pyrimme mahdollisimman nopeasti tavanomaiseen ohjelmistorytmiin, jotta kuuntelijat saisivat ohjelmansa tuttuun aikaan. Aamuisin lyhennetään yleensä Hartaita säveliä tai Aamusoittoja, sillä äänilevykonserteista on yksinkertaisempaa jättää jotain pois kuin puheohjelmista.

  Palautteen lähettäjä lienee aamuvirkku, sillä Hartaita säveliä lyhennetään yleensä aamukuuden uutisten jälkeen, sillä hengellinen musiikki on vuorossa heti uutisten jälkeen. Ohjelmatyyppejä emme mieluusti sekoita. Siksi klassisen musiikin äänilevykonsertin alkuun ei siirretä Hartaista sävelistä pois jääneitä kappaleita.

  Näin siis aamukuudelta. Aamuseitsemältä uutisia taas seuraa Aamusoitto, joten tuohon aikaan uutisten pidennys lyhentääkin Aamusoittoa, eikä Hartaita säveliä. Joskus saattaa käydä niinkin, että on lyhennettävä molempia musiikkiohjelmia.

  Tarkoitus ei ole sortaa minkään musiikinlajin ystäviä, vaan saada ohjelmisto mahdollisimman ripeästi noudattamaan tavallista rytmiään.

  Kiitos kaikista posteista! Yle Radio 1:een voi lähettää palautetta ja toiveita osoitteeseen yleradio1@yle.fi. Katuosoite on PL 8, 00024 Yleisradio.

  Hyvää alkavaa elokuuta!

  Anna Simojoki

  Yle Radio 1 vastaa 30.7.2016

 • "Iiron musiikkiluokka oli jälleen kerran aivan loistava!" kommentoi Lari Iiro Rantalan toteuttamaa Yle Radio yhden jo perinteistä kesäohjelmaa - eli siis jo toista kesää mennään. Samalla asialla on Joonas:
  "Iiron musiikkiluokka on ehdottomasti mieluisin kesäinen ehtolaiskurssi, mihin minä olen joutunut kohtuuttoman pitkän elämäni aikana."
  Ehtolaiskurssit! Totta tosiaan - taitaa olla jo kadonnutta kansanperinnettä, mutta olin siellä kyllä minäkin…
  Iiron musiikkiluokka kuullaan siis maanantaisin kello 19.03 ja Areenasta kaikki on vielä kuunneltavissa milloin vain.

  Keskiajan heinäkuu kerää paljon kiitosta sekin. Tässä Seijan palaute:

  "Tuhannet kiitokset upeasta "Keskiajan heinäkuusta". Lisää tällaista! Aiheeseen liittyvät ohjelmat ovat erittäin, erittäin mielenkiintoisia jokainen. Paljon on saanut syventävää tietoa sitten 70-luvun historiantuntien. Mukavaa kesän jatkoa ja kiitos vielä kerran."

  Myös Tapanilla on sanottavaa keskiajasta:
  "…haluaisin kuitenkin huomauttaa, että ajanjaksona "keskiaika". on hyvin vaihtuva. Aristoteleen kantapäässä annettiin ymmärtää, että muualla Euroopassa keskiaika kesti tuhat vuotta, mutta Suomessa vain neljäsataa vuotta. Tässä kaikki pohjoismaat ovat samanlaisia. Ruotsin keskiaika alkoi ehkä 50 vuotta aiemmin kuin Suomessa, mutta ero ei ole merkittävä. Se mitä Ranskassa tapahtui oli aivan eri asia kuin esimerkiksi Pohjois-Saksan keskiaika ja niin edelleen. Ei pitäisi aina sortua meidän olojemme vähättelyyn ikään kuin muualla aina olisi jotenkin oikeampaa.
  Muuten keskiaika-ohjelmat ovat olleet todella antoisia ja korkealaatuisia. Kuuntelen monia niistä jo uudemman kerran ja odotan innokkaasti uusia. Kiitos tästä mainiosta heinäkuusta!"
  Näin siis Tapani Porista.

  Muutakin asiaa toki kuuntelijoilla on ollut. Tässä yksi säähavainto:
  "Nykyisin saa älypuhelimella säätiedotuksia jopa tunnin ennusteella, mutta fyysinen meteorologi kertoisi ennusteen laajemmin. Näin toki tapahtuu puolen päivän uutisissa, mutta olisiko mahdollista samoin myös kello viiden uutisissa iltapäivisin, siis meteorologin lukemana. Mukavaa ja aurinkoista kesän jatkoa."
  Näin toivotteli Olavi ja olen välittänyt hänen toiveensa uutispuolelle, joka vastaa myös säätiedotuksista.

  Minna Lindgrenin musiikkiesitelmät ovat jälleen saaneet paljon kiitosta. Esimerkiksi viimeviikkoinen jakso "Byrokraattinen katsaus hallinto-oikeuteen" innoitti Riston kirjoittamaan muun muassa näin:
  "Se on veitsenterävää ja analyyttistä kritiikkiä. Toivottavasti se palkittaisiin tai sille saataisiin laaja kuuntelijapiiri."
  Tuokin mainio jakso on yhä kuultavissa Areenasta, jos sen radioesitykset menivät sivu suun. Ohjelmahan kuullaan keskiviikkoisin kello yksitoista ja toisena lähetyksenä sunnuntaisin kello neljätoista.

  Nyt on kuulkaa niin, että minä lähden lyhyehkölle lomalle, mutta kollegani Anna Simojoki palaa puolestaan töihin, joten palautetta saa ja kannattaa yhä lähettää.
  Senhän voi tehdä joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi.

  Oikein hyvää kesää myös teille.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 16.7.2016

 • Liekö kesäinen mieli vai mikä, kun niin paljon on taas tullut kiitoksia ohjelmista. Anteeksi vaan känkkäränkät.

  "Hei, "Iiris ja Viettelykset" on parasta viihdettä Yle 1:ltä aikoihin. Minttu Mustakallio näyttelee herkullisesti nykyaikaista naisihmistä erilaisissa ajankohtaisissa elämäntilanteissa. Minttu näyttelee oivaltavasti ja hauskasti. Hänen otteensa roolissa on aivan riemastuttavaa kuultavaa. Muutkin näyttelijät ovat taitavia rooleissaan. Kaiken takana on erinomainen, älykäs käsikirjoitus.
  Lämpimät kiitokset Minttu Mustakalliolle ja koko porukalle!"

  Marja-Leena kiitteli tuossa "Iiris ja viettelykset"-kuunnelmasarjan käsikirjoittajaa. Se on hyvä, sillä käsikirjoittajat jäävät niin usein huomiotta. Kerrottakoon siis, että tuon komediallisen viihdekuunnelman käsikirjoittaja on Pirjo Toikka. Onnittelut hyvästä työstä. Mutta antaa Marja-Leenan jatkaa:

  "Jazzia Yle 1:ltä tulee ihan liikaa. Mutta klassisen musiikin ohjelmat ovat valtaosaltaan erittäin mielenkiintoisia. Erityisesti haluan kiittää Maisteri (Minna) Lindgreniä riemastuttavista musiikkiesitelmistä. Hänen omaperäinen ja rohkea otteensa esitelmöidessään on aivan herkullista! Hän myös tuntee alansa ihailtavan tarkasti. Ja hän liittää musiikkiesitelmäänsä monikerroksellisesti oivalluksia nyky-yhteiskunnan ongelmista kuten viimeksi "tautitehtailusta". Hänen satiirinsa on välillä todella purevaa. Johanna Korhosen ohjelmat ovat myös mielenkiintoisia ja ajatuksia herättäviä, vaikka ei kaikkia ideoita omaksi tuntisikaan. On avartavaa katsella maailmaa eri vinkkeleistä.

  Janne Koskisen Hienostelua ja muita musiikkiohjelmia olen myös kaivannut takaisin."

  Näin siis Marja-Leena. Sitten seuraavaan:
   "Tervehdys, kuka ikinä keksikään ajatuksen "Keskiajan heinäkuusta", on todellinen nero! Niin paljon niin mielenkiintoista ohjelmaa! Toivottavasti tälle tulee jonkinlaista jatkoa, jostain historian muusta aiheesta.

  Muutenkin YLE1 on hyvä kanava. Hyviä musiikkiohjelmia ja mielenkiintoista puheohjelmaa, dokumentteja.  Ne jotka valittavat siitä tai tästä, voivat käyttää sitä samaa nappulaa jolla avaavatkin radion ja jättää kuuntelematta sen mikä ei miellytä (on ollut näitä oopperan- ja uskonnonvihaajia).

  Lämpimät kiitokset kaikesta - mutta erityisesti keskiajan heinäkuusta!"

  Näin kirjoitti nimimerkki "Innokas radion kuuntelija" Espoosta. Häntä ja kaikkia muitakin muistutan, että Radio 1:n keskiaika-ohjelmat löytyvät hyvin vielä Areenasta ja lisää on tulossa, vastahan tässä on vauhtiin päästy. Myös "Iiris ja viettelykset" on kuunneltavissa Areenasta.

  Kuuluttajat ovat jälleen saaneet kiitosta - aivan erityisesti Marja Vehkanen. Hänen torstaista Päivän mietelausetta on kehuttu suuresti. Siinä hän lausui otteen Yleisradion "Tanssiva karhu"-runopalkinnon saaneen runoilija Anja Erämaan runosta "Ehkä liioittelen vähän". Kuuluttaja Marja Vehkanen oli itse sitä mieltä, että runoilijan teksti oli itsessään niin laulavaa, että sitä oli helppoa lausua. Vaatimatonta väkeä meillä.

  Säiden puolesta heinäkuu saattaa olla epävakaa, mutta radiosta löytää lohdun. Kirjoitelkaa siitä myös palautetta joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. 

  Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Keskiajalla antiikin ajattelijat, kuten Aristoteles, rupesivat jälleen nousemaan suureen suosioon. Tässä hänen ohjeensa heinäkuun lomalaisille: "Mikä on vallassamme tehdä, se on vallassamme jättää tekemättä." Ottakaa siis ihan rauhallisesti siellä laitureittenne nokissa.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 9.7.2016

 • Yle Radio 1:n vastaava tuottaja Anna Simojoki kertoo keskiajan heinäkuun ohjelmista.

 • "Iltaisin yritän jaksaa valvoa usein vain siksi, että voin kuunnella yöklassista yhdentoista jälkeen. Jari Rantschukoffin ääni on niin miellyttävä."
  Tämän suorastaan intiimin paljastuksen teki kuuntelijamme Eeva. Hän jatkaa kirjettään näin:
  "Muutenkin suuret kiitokset Yle Radio ykkösen loistaville toimittajille, Kare Eskola on eräs suosikkini.
  Myös kuuluttajat ovat ammattitaitoisia. Musiikkia korville."

  Kiitoksia palautteesta ja olen tästä kaikesta aivan samaa mieltä Eevan kanssa.

  "Olettepa tehneet hienon löydön, kun uusitte Kari Rydmanin aivan loistavan ohjelmasarjan tohtori Charles Burneyn matkasta Englannista Italiaan vuonna 1770. Ohjelmahan on yli kaksikymmentä vuotta vanha, mutta on ajattomassa sivistyneisyydessään tuore kuin kesäkuinen uusi peruna! En aikanaan nuoruuteni hölmöyksissäni tietenkään tätä sarjaa kuullut, mutta nyt sitä kuuntelen ja nautin joka sekunnista. Kiitos Radio yksi ja ennen kaikkea kiitos Kari Rydman!"

  Näin kirjoittaa Tuomas Helsingistä ja enpä voisi olla enempää samaa mieltä hänenkin kanssaan. Kyse on siis alun perin vuosina 1988-89 tehdystä 15-osaisesta ohjelmasarjasta, jonka nimi on kokonaisuudessaan ja yksinkertaisuudessaan "Tohtori Charles Burneyn matka Ranskaan ja Italiaan vuonna 1770". Kuten ohjelman esittelyssä todetaan, se on kertomus siitä kuinka Lontoolainen Oxfordin yliopiston musiikkitieteen tohtori Charles Burney teki vuonna 1770 laajan matkan Ranskaan ja Italiaan. Matkan tarkoituksena Burneyllä oli kerätä materiaalia, jotta voisi myöhemmin kirjoittaa ensimmäisen nykyaikaisen musiikinhistorian englannin kielellä. Poikkeuksellisen sivistyneen, lahjakkaan ja oivalluskykyisen Burneyn matkakertomus avaa kiehtovan ja rikkaan näköalan aikakauden eurooppalaiseen musiikkiin - eikä vain musiikkiin, vaan ajan värikkääseen elämään muutenkin.

  Ohjelma kuullaan torstaisin kello yksitoista ja on tietenkin myös Areenassa. Se on kertakaikkisen hieno ohjelma ja toimii samalla kunnianosoituksena Kari Rydmanille, joka ensi syksynä täyttää kunnioitettavat 80 vuotta.

  Kuten viime lauantaina mainitsin, on Yle kerännyt lähestyvien 90-vuotisjuhliensa kunniaksi kuuntelijoiden ja katselijoiden tarinoita Yleisradiosta. Koska tarinoita on niin huikea määrä, luen Yle Radio yhtä koskevia juttuja pitkin kesää. Tässä nimimerkki "Ylen ihanaa" kirjoittama viesti:

  "Lauantain toivotut on koukuttanut minut jo pienenä lapsena. Ja kiinnostus on jatkunut, vaikka välillä 1-sijasta kilpailee vahvasti Muistojen bulevardi ja sen ihanat nuoruuteni sävelet. Mökillämme on saunassakin kaiutin ja kun saunan lämmittää sopivaan aikaan, voi kuunnella toivottuja lauteilla istuen ja järvelle tähyten. Silloin ei ole köyhä eikä kipeä vaan tulee ihan lintukotomainen olo. Eikä sen ohjelman kanssa varmaan veroeurojakaan kulu liikaa."

  No ei kulu. Me olemme täällä radion puolella erityisen hyviä tekemään niukoilla resursseilla laadukasta sisältöä. Aina ei tarvita helikoptereita tai jättistadioneita - usein hyvä idea ja yksinkertainen toteutus tuottavat hienon lopputuloksen. Näitä Yle-tarinoita löytyy lisää Ylen nettisivuilta osoitteessa Sinun tarinasi yle.fi.

  Kaikenlaista palautetta otamme mielellään vastaan ja osoitteethan ovat: joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi.
  Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Eikö sellainen sanonta ole, että minkä kesä kastelee, sen se myös kuivaa.
  Luotetaan siihen.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 18.6.2016

 • "Pitkästä aikaa täytyy taas kiitellä", aloittaa kuuntelijamme lupaavasti ja jatkaa:

   "Tällä kertaa on kohteena ohjelma Kokemäen kirkon rakentamisesta ja siihen liittyvistä ongelmista. Todella mukavaa kuunneltavaa. Näitä historiallisiin tapahtumiin perustuvia kuvauksia voisi tulla enemmänkin näin kesäaikaan. Niistä huomaa kuinka vähän arkinen maailma on loppujen lopuksi muuttunut."

  Kuuntelija viittaa tässä Radio yhden historiasarjassa kuultuun ohjelmaan "Kirkonrakentajat", jossa toimittaja Virpi Väisänen haastattelee tohtori Ella Viitaniemeä. Tuokin mainio ohjelma löytyy vielä Areenasta ainakin tuolla mainitulla nimellä: "Kirkonrakentajat".

  "Toinen kiitoksen aihe on heinäkuun teema "keskiaika". Vihdoinkin on tiedossa vanhaa musiikkia ja varmaan muutakin tietoa tuosta mystisestä ajanjaksosta historiassamme."

  Kuuntelija on oikeassa: paljon on tulossa tietoa keskiajasta ja toivottavasti tuo aikakausi ei heinäkuun jälkeen olekaan enää niin mystinen.

  "Lopuksi pieni toive, nimittäin "Liidun seikkailuista" olisi mukava kuulla pari jaksoa; vaikkapa  "Liitu ja käkikello" sekä "Liitu ja maamiinat". Radioteatterin parhaita ihan ehdottomasti mitä radioviihteeseen tulee.

  Muuten kesän ohjelmisto on taas ihan kohdallaan kuten aiempinakin kesinä on ollut. Kiitokset siitä!
  Terveisin:
  Markku Loimaalta"

  Kiitoksia Markulle kannustavasta palautteesta ja hyvistä ideoista. Roope Alftanin kirjoittamien yksityisetsivä Liidun seikkailujen esilletuominen on sekin mainio asia. Ensi syksynä Yleisradio täyttää 90-vuotta ja siinä yhteydessä toteutamme erilaisia kuuntelijoiden toiveita eri ohjelmatyypeittäin. Viihdekuunnelmien sarjaan nuo Liidun seikkailut sopivat mainiosti. Olkaapa siis kuulolla loppukesästä ja syksyllä, kun avaamme äänestyssivut toiveohjelmista.

  Yleisradion 90-vuotisjuhlavuoden tiimoilta olemme myös kyselleet kuuntelijoiden muistoja Ylestä otsikolla "Sinun tarinasi". Tarinoita on tullut huikea määrä, mistä kaunis kiitos. Luen tässä yhden tarinan, mikä liittyy juuri Yle Radio yhteen:

  "Olen koiran kanssa elävä eläkeläismamma. Kulttuurimenot ovat osaltani jääneet vähemmälle, osittain taloudellisista, osittain muista syistä. Yle radio ykkönen tyydyttää nykyisin lähes täysin kulttuurinnälkäni.

  Musiikkiohjelmat ovat makuuni. Turhanpäiväinen ja sisällyksetön meteli puuttuu täysin, sen sijaan laadukasta, korvia ja sielua hivelevää musiikkia täydentävät asiansa tuntevien toimittajien mielenkiintoiset selostukset. Esimerkkinä: Riston valinta, Välilevyjä ym. Maisteri Lindgrenin ääntä en ikävä kyllä ole kuullut vähään aikaan.

  Kultakuume rytmittää arkipäiviäni. Klo 15 oikaisen selkäni sohvalle radion ollessa auki yleykkösellä.
  Mikä maksaa ohjelmaa seuraan myös , pysyäkseni kärryillä talousasioistamme. Brysselin kone pitää minut mukana EU:ssa.
  Valtakunnan mamu, Roman Schatz, viihdyttää ja kutkuttaa aivonystyröitäni maanantaisin.
  Koen olevani em. ohjelmien ja monien muittenkin kanssa, hyvässä, sivistyneessä seurassa. Heikki Peltoseen olen suoranaisesti rakastunut! Olen iloinen saadessani hänet lähes joka torstai seurakseni ohjelman Ajankohtainen ykkönen myötä.

  Johanna Korhosen koen sieluntoverikseni. On ihanaa.

  Torstai onkin muodostunut aivan erityiseksi päiväksi elämässäni. Torstai on toivoa täynnä!
  Mitäpä elämäni olisi ilman ylen ykköstä?"

  Olipa kaunis kirjoitus. Näitä tarinoita voi muuten lukea osoitteessa sinun tarinasi yle.fi. ja siellä on niitä paljon.

  Myös ohjelmapalautetta toivon saavani näin kesälläkin joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. 

  Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.
  Yöt sen kuin vaalenevat, nautitaan myös niistä.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 11.6.2016

 • Hyvää suvilauantaita!

  Kesä on alkanut ja samalla Radio 1:ssä siirrytään kesäohjelmistoon. Luvassa on monipuolinen ja vaihteleva radiokesä, vaikka itse sanonkin.

  Yle Radio 1:n kesässä on äänessä tuttuja toimittajia, mutta tulossa on monia kesäsarjoja. Musiikkiohjelmissa Lotta Emanuelsson lähtee jo perinteiseen tapaan Vaeltavan kisällin harharetkille klassisen musiikin historiaan. Maanantaina kello 11 tulevassa ensimmäisessä jaksossa on aiheena rappioromantiikka Franz Lehárin Wienissä.

  Maanantai-iltapäiviin palaa Musiikin voima uusin jaksoin, ja Timo Asikaisen ensimmäisenä vieraana on oopperalaulaja Taru Valjakka. Ja maanantaina klo 17:20 alkaa koko kesän kestävä sarja Tamminiemen saunassa. Siinä toimittaja Jukka Kuosmanen istuu presidentti Kekkosen kuuluisassa saunassa tarinoimassa ja muistelemassa Kekkosen aikaa vieraittensa kanssa. Tunnelmaa, ikimuistoisia tapauksia ja fiksua saunaseuraa.

  Tässä oli siis vasta maanantai. Tiistaina sama meno jatkuu, kun Kiveen hakatut palaa aamupäivällä eetteriin uusin jaksoin. Kiveen hakattujen jälkeen kello 11 Eva Tigerstedt houkuttelee kuuntelijoita pöllöjen ja laululintujen seuraan kesäsarjassaan Utelias äänimatkailija. Ja vanhaan tapaan sarja yhdistelee musiikkia, tieteitä ja taiteita.

  Keskiviikkona saamme pitkästä aikaa nauttia Minna Lindgrenin seurasta. Maisteri Lindgren aloittaa tämänkesäisen esitelmäsarjansa kertomalla Gioacchino Rossinista, joka oli usein masentunut lempeydestään, huumorintajustaan ja seurallisuudestaan huolimatta.
  Torstaina päästään musiikkitieteen tohtori Charles Burneyn seuraksi matkalle 1700-luvun lopun Ranskaan ja Italiaan. Kari Rydmanin toimittama sarja on toiveuusinta noin kolmenkymmenen vuoden takaa.

  Torstaisin tulee toinenkin laatusarja uusintana, nimittäin SF-tähtiä ja tähdenlentoja, joka on aikaisemmin kuultu Radio Suomessa. SF-tähtiä ja tähdenlentoja alkoi itse asiassa jo tällä viikolla. Sarjassa tutustutaan suomalaisen studiokauden elokuvanäyttelijöihin. Sarjaa on toimittanut Jukka Kuosmanen, jolle Radio 1 on kesällä paljosta velkaa. Jukkahan toimittaa myös Tamminiemen saunassa -sarjan ja on kesän mittaan äänessä myös Kirjakerhossa.

  Perjantaipäiviinkin riittää uudenkarheaa kesäkuunneltavaa. Suosittu Näistä levyistä en luovu -ohjelma saa nimittäin uusia jaksoja kesällä. Ensimmäisen jakson vieraana on oopperalaulaja Jouni Kokora.

  Kesäsarjojen lisäksi Radio 1:ssä pyörivät lukuisat tutut ohjelmat. Esimerkiksi viikon kuluttua lauantaina Kalle Haatanen pohtii Rosa Luxemburgin ideologiaa, ja Kuusi kuvaa -ohjelmassa elämäänsä valottaa filosofian emeritus professori Timo Airaksinen. Lauantai-iltana tulee konsertti Naantalin musiikkijuhlilta, ja sunnuntaina VocalEspoosta. Kaikkea kiinnostavaa ja koskettavaa kuunneltavaa en ehtisi luetella, vaikka aikaa olisi tuplasti.

  Muistutan silti vielä, että heinäkuussa Radio 1:n teemana on keskiaika. Sen esittelyn aika koittaa myöhemmin.

  Kiitos kaikesta postista! Meille voi lähettää viestejä sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Kirjepostin osoite on YR1, PL 8, 00024 Yle.

  Onnea eri oppilaitoksista valmistuneille ja heidän opettajilleen! Toivotan kaikille oikein mukavaa alkukesää!

  Anna Simojoki

  Radio 1 vastaa 4.6.2016

 • ”Missä ovat Tarleena Sammalkorpi ja Jukka Arvassalo?” kysyy hämmästynyt kuuntelijamme. Vastaus on, että sekä Tarleena Sammalkorpi että Jukka Arvassalo ovat viettämässä hyvin ansaitsemiaan eläkevuosia. Näinhän kuuntelija on arvannutkin, sillä hän jatkaa: ”Jos ovat jääneet eläkkeelle, miksi asiasta ei ole tiedotettu kuuntelijoille?”

  Kyllä muistaakseni ainakin Jukka Arvassalo kertoi viime vuoden lopussa jäävänsä eläkkeelle. Toisaalta sehän on henkilökohtainen asia tuo eläkkeelle jääminen. Minusta on aivan ymmärrettävää, jos koko uransa julkisuudessa tehneet ihmiset haluavat jäädä eläkkeelle vähin äänin. Se on jokaisen oma päätös, jota ainakin minä kunnioitan.

  Paljon on tullut palautetta siitä tiedosta, että Ykkösaamun kolumnit päättyvät toukokuussa. Varsinkin Jarmo Mäkelän "Venäjän verkossa"-kolumnien loppuminen on nostattanut kiivastakin keskustelua - on jopa epäilty suomettumista ja poliittista ohjailua. Tuskin tästä on kuitenkaan kysymys.

  Radion uutis- ja ajankohtaisyksikkö - joka siis tuottaa muun muassa Ykkösaamua ja jossa tämäkin päätös on tehty - perustelee kolumnien loppumista sillä, että he haluavat tuoreuttaa ja uudistaa mielipiteellisiä sisältöjään, kuten kolumneja. Tuoreuttamista ja uudistamista on aina hyvä tehdä. Ykkösaamun kohdalla se kuitenkin valitettavasti tarkoittaa sitä, että kolumnit loppuvat - myös Venäjän verkossa.

  Viimeisimmästä Kare Eskolan Välilevyjä-ohjelmasta on tullut paljon kiittävää palautetta. Kyseessä oli ohjelma, jota toimittaja itse luonnehti näin: "Päivän Välilevyjen aiheena on musiikkitoimittaja Risto Nordell, ja studiovieraaksi on saatu alan kiistämätön asiantuntija, musiikkitoimittaja Risto Nordell".

  Se oli minustakin mainio ohjelma, mutta niin kuin melkein minkä tahansa ohjelman kanssa käy, niin tämäkään ei sitten kaikkia miellyttänyt. Sinänsä asiallista palautettahan tämäkin kuuntelija antaa:

  ”Olen koukussa Yle Radio 1:een ja erityisesti sen musiikkiohjelmiin, joista yleensä nautin ja opin. Nyt on kuitenkin sanottava, että toivottavasti musiikkiohjelmissa ei edetä enää tämänäpäiväisiä Välilevyjä pidemmälle tiellä, jossa toimittajat puhuvat itsestään, toisistaan ja työstään musiikkitoimittajana. Askel taaksepäinkään ei olisi pahitteeksi! Itse olen entistäkin enemmän alkanut arvostaa sellaisia ohjelmia kuin Lotta Emanuelssonin Vaeltava kisälli ja Eva Tigerstedtin Klassikkoparatiisi, joissa avataan musiikin taustoja ja konteksteja hyvin kiinnostavalla, tyylikkäällä ja hauskalla tavalla tekemättä liian suurta numeroa toimittajasta itsestään. Huomasin tyytyväisenä, että Vaeltavaa kisälliä lähetetään taas kesällä. Ovatko ne uusia jaksoja vai uusintoja?”

  Kiitoksia palautteesta. Vaeltava kisälli todella palaa jälleen kesäohjelmistoon ja ainakin valtaosaltaan jaksot ovat uusia. Kesäohjelmistosta on muutenkin tulossa todella kiinnostava - muustakin kuin keskiajan heinäkuusta, mutta ennen kaikkea siitä.

  Luetaanpa vielä yksi:

  ”Minusta on tullut täysin riippuvainen Muistojen bulevardista. Sen vuoksi en voi lähteä millekään asioille aamulla ennen kello kymmentä ja usein kuuntelen ohjelman uudelleen Areenasta vielä illalla. Kiitokset kaikille aivan loistaville toimittajille!”

  Nämä ystävälliset sanat mielessä onkin hyvä muistuttaa palautteenantamisen tärkeydestä. Myös kaikenlaiset ohjelmaideat ja uusintatoiveet ovat tervetulleita.

  Tätä kaikkea voi antaa joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi.

  Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Alkaa olla se aika vuodesta, jolloin nurmikkoakin täytyy leikata ja kukkapenkkejä putsailla. Ja sitten taas nauttia vaikka siitä kauniista musiikista ja viisaasta puheesta, jota radio tarjoaa. Hyvää viikonloppua.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 28.5.2016

 • Nyt on kuulkaas sellainen viikko takana, että vokaalimusiikki ei ole miellyttänyt:

  "Hei te siellä! Kuoroharrastus on samanlainen kuin keramiikkaharrastus. Harrastajille varmaan ihan kivaa, mutta tuotoksilla ei pitäisi rasittaa ympäristöään. Yle Radio yhdessä soi nykyään aivan liikaa kaikenlaiset kakofoniset kuoroteokset."

  Oi, tuo nyt oli aika ikävästi sanottu. Minunkin vanha tätini harrastaa sekä keramiikkatöitä että kuorolaulua seurakunnan kuorossa ja…noh… pysyypähän ainakin poissa pahanteosta.

  Ja lisää tulee sapiskaa:
  "Ihan liikaa tulee Oopperailtoja ja oopperamusiikkia ylipäätään. Miksi joka perjantain yöklassinen on pakko aloittaa oopperalla? En siis kestä ooppera- (enkä operetti- tai musikaalimusiikkiakaan!).

  Minne rakas Veikko Ylikojola on kadonnut konserttien suunnitteluista?! Tahtoo Veikon takaisin!

  Eikö voisi tulla yhden tunnin ohjelmaa viikossa, jossa soitetaan vain vanhaa musiikkia? Senhän sopisi laittaa vaikka jonkin päivän Faunin iltapäivän tai Klassista kahteen-ohjelman kohdalle!

  Kesä on alkanut, mutta ohjelmistostanne ei sitä huomaa. Miksei?
  (Kesä alkaa joka vuosi 1. toukokuuta!)

  Voisitteko jo julkaista teemaheinäkuunne aiheen, kiitos!"

  Tuossa oli muutama kysymys, johon minäkin osaan vastata. Ensinäkin kysymys Veikko Ylikojolasta. Oikeastaanhan Veikko jäi eläkkeelle jo vuosia sitten, mutta on kollegoidensa ja ennen kaikkea kuuntelijoiden riemuksi jatkanut joidenkin äänilevykonserttien laatimista. Kuitenkin viime vuodenvaihteessa Veikko päätti, että on aika jäädä kokonaan eläkkeelle. Olisimmehan mekin mielellään hänet vielä pitäneet, mutta toisaalta kyllä hän ansaitsee ihan kokoaikaisen eläkkeen niin pitkän ja kunniakkaan uran jälkeen.

  Sitten kysymys teemaheinäkuusta. Viime vuonna oli Itämeren heinäkuu, sitä ennen romantiikan heinäkuu, mutta tänä vuonna on ….Keskiajan heinäkuu!
  Keskiaika on kiehtovan myyttinen aikakausi, jota hyödynnetään nykyään paljon muun muassa fantasiakirjallisuudessa, elokuvissa ja tv-sarjoissa, kuten Game of Thrones. Toisaalta moni nykyajan instituutio ja muu ilmiö juontaa suoraan keskiajalta. Ja onko ihminen oikeastaan muuttunut niistä ajoista mihinkään? Minkälaista oli Suomessa silloin?

  Muun muassa näista ja paljon muustakin tulemme kuulemaan ensi heinäkuussa ja silloin myös äskeinen palautteenantaja saa kuullakseen tavallistakin enemmän kaipaamaansa vanhaa musiikkia.

  Tarkemmista ohjelmasarjoista ja nimikkeistä kerromme myöhemmin lisää, mutta heinäkuu on mitä parhainta aikaa keskiajalle - silloin oli niin lämmintäkin, maailmanloppua odotellessa.

  Tästäkin asiasta saa olla eri tai samaa mieltä ja lähettää ajatuksia ja ideoita sekä muita tuntemuksia joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi.
  Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Keskiaikaa odetellessa nauttikaamme keväästä.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 14.5.2016

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä