Radio 1 vastaa

Moni nauttii sunnuntaiaamuisin musiikista

 • 4 min
 • ei kuunneltavissa

Radio 1:n vastaava tuottaja Anna Simojoki käy läpi kuuntelijapalautetta.

Lähetykset

 • la 22.9.2012 15.37 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Marraskuussa radio pitää monelle meistä seuraa aamun tai illan pimeydessä. Ohjelmia voi kuunnella myös netistä, jos ne vain löytyvät. Aina ne eivät ikävä kyllä löydy.

  Näin kirjoittaa eräs radionkuuntelija:

  Otan jälleen yhteyttä. Aiemminhan ilmoitin että teillä on joku vika, jonka takia osa viimeaikaisista Kultakuume-ohjelman jaksoista ei ole lainkaan podcasteina saatavissa. Nyt ilmoitan, että uusin Historiasarjoja-ohjelman jakso ei myöskään ole saatavissa podcastina.

  Toivon että korjaatte vian pian. Ohjelmanne ovat niin hyviä, etten halua menettää niitä. Ja podcast on mielestäni ainoa järkevä tapa kuunnella niitä: ensinnäkin en pysty nuokkumaan radion ääressä jonkun toisen aikataulujen mukaisesti, ja toiseksi Areenan vaatima Flash-lisäke taas on tietoturvan ja yhdenvertaisuuden kannalta liian ongelmallinen muinaisjäänne asennettavaksi.

  Kaikki eivät tiedä, mitä tarkoittaa podcast, joten selitän sen ensin. Areenasta voi ladata koneelleen tai vaikka kännykkäänsä ohjelmia ja kuunnella niitä silloin, kun itselle parhaiten sopii. Ladattavia ohjelmia voi myös tilata, jolloin ne latautuvat automaattisesti. Näitä tilauksia kutsutaan myös podcasteiksi.

  No niin, sitten kysymykseen: Miksi ohjelmat eivät aina lataudukaan? Mahdollisia syitä on yleensä kolme. Joko tekninen vika, inhimillinen erehdys tai tekijänoikeudet. Kultakuumeen kohdalla syy piilee tekijänoikeuksissa. Jos Kultakuumeessa on musiikkia, ohjelmaa ei saa jakaa podcastina eikä laittaa Areenaan pysyvästi. Historiasarjojen jakso taas oli jäänyt erehdyksessä tilaan, jossa sitä ei voi ladata Areenasta. Virhe on nyt korjattu, kiitos postista!

  Toinenkin palaute koskee Areenaa:

  Mahtaako jossain olla joku vika, kun uusin Maailmanpolitiikan arkipäivää -radio-ohjelma ei ole kuunneltavissa? Areenassa lukee vain että kuunteluaika päättynyt, vaikka yleensä tuon ohjelman jaksot ovat kuunneltavissa ikuisesti, ja tuo jakso on julkaistu vasta eilen.

  Palautteen lähettäjä on oikeassa siinä, että Maailmanpolitiikan arkipäivää jää Areenaan pysyvästi. Viime lauantaina ohjelmaa ei kuitenkaan lähetetty, sillä Pariisin terrori-iskujen vuoksi ohjelmistossa oli runsaasti muutoksia. Maailmanpolitiikan arkipäivää jäi pois, ja sen sijaan kuunneltiin Pariisin tapahtumiin liittyvää ohjelmaa.

  Lopuksi vielä iloinen posti:
  Lähetän teille hyvänmielen viestin. Kiitos todella paljon sunnuntain jazz-koosteesta. Se ilahdutti iltaani kovasti. Olin luvannut tehdä pikkuleipiä myyntiin koululaisten ensi viikon joulumyyjäisiin. Jännitti hieman, että onnistuuko ne. Huoli kuitenkin häipyi eikä verenpainekaan noussut eikä stressiä tullut, kun keittiössä soi koko illan ihana jazz. Jazzillan viimeisten sointujen aikaan olin saanut leipomisurakkani päätökseen. Lapsille jäi varmasti myös hienot muistot. Äiti leipoi levollisin mielin ja keittiössä soi lempeä jazz. Kiitos Radio Ylen 1. Aina kuuntelen teitä. <3 Valoa ja iloa teille!

  Tämän postin mukana tuli muuten myös kuvia suklaapikkuleivistä. Valoa ja iloa välittyi kyllä, ja sitä toivotan kaikille muillekin!

  Kiitos kaikesta palautteesta! Radio 1:n ohjelmista voi lähettää postia osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Tai sitten kirjepostilla, jonka osoite on hiukan muuttunut, sillä kanavatoimitus on muuttanut uusiin tiloihin. Uusi osoite on YR1, PL8, 00024 Yleisradio.

  Hyvää viikonloppua!

  Anna Simojoki

  Radio 1 vastaa 21.11.2015

 • Tiedän jo etukäteen, että seuraava kirje aiheuttaa närästystä osassa kuuntelijoita. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jos todella on niin, että yhteiskuntamme on polarisoitumassa tai ainakin keskusteluilmapiiri kärjistymässä, olisi suuri virhe jättää keskustelukenttä ääriainesten ja provosoijien peuhumaaksi. Näin kirjoittaa kuuntelijamme aiheenaan Koraani:

  ”Kuuntelin tänään sarjan loppuun kuuntelemalla 60:n jakson Areenasta. Mielestäni ohjelma oli hyvin toteutettu ja onnistunut seuraavista syistä:
  1. Olen kuunnellut Koraanin aiemmin äänikirjana, tosin löysin sen vain englanniksi. Kuten sarjassakin todettiin, niin Koraanista saa paljon enemmän irti, jos tietää taustoja hiukan. Sarjassa toteutetulla formaatilla taustatiedot tulivat mukavasti juuri ennen luentaa.
  2. Keskustelijat oli valittu hyvin. Uskovainen ja tutkija antoivat hyvää kontrastia toisilleen ja keskittyivät eri asioihin. Keskustelijat olivat kyllä kohteliaita toisiaan kohtaan, välillä ehkäpä jopa liiankin kohteliaita.
  3. Lukija luki erittäin hyvin.
  4. Tällaisessa sarjassa Yle Areenan antama mahdollisuus kuunnella jaksot itselle sopivaan aikaan on ehdottoman hyvä. Muutama vuosi sitten oli keskustelusarja vanhasta testamentista. Minun kohdallani se meni mönkään siinä, etten kuullut kuin jakson sieltä toisen täältä. Nyt pystyin kuuntelemaan jaksot juuri minulle sopivaan aikaan ja sain ladattua tarvittavat jaksot MP3- soittimeeni ja pystyin kuuntelemaan niitä, vaikka en ollut koneen tai verkon ääressä.

  Minun mielikuvani Koraanista selkeni hurjasti. Kiitoksia tästä ja lisää tällaista.
  ps. Jossain alkujaksossa Professori Hämeen-Anttila mietti kuunteleeko kukaan kaikkia jaksoja. Ainakin yksi ihminen on kuunnellut kaikki jaksot ja lisäksi ne pari alkukeskustelujaksoa ennen sarjan alkua.
  Kuunteluterveisin Tuomas”

  Kiitoksia Tuomakselle hyvin analysoidusta palautteesta. Tällaiset viestit luovat uskoa suomalaiseen sivistykseen.

  Sitten aivan toisenlaiseen aiheeseen:

  ”Hei, kuuntelin Lauantain toivottujen levyjen 80-vuotisjuhlalähetystä. Se oli hieno ilta ja samalla selvisi monia mielenkiintoisia asioita ohjelman historiasta. Muistojen bulevardi on toinen suosikkiohjelmani. Wikipedian mukaan se on alkanut 9.1.2012. Niinpä toivoisin aina syntymäpäiväksi kuuntelijoitten laatimaa Muistojen bulevardia eli kerran vuodessa. Tämä innostaisi kuuntelijoita ja jokainen saisi valita yhden kappaleen. Tuottaja voisi koota toiveista ohjelman. Samalla se olisi hyvää mainosta ohjelmalle, sillä kuuntelijat iloitsevat kun heidän oma toiveensa soi radiossa kuten ilmeni juhlalähetyksessä lauantaina.

  Parhain terveisin ja mukavaa talven odotusta toivoen Tapani Kuopiosta”

  Tapani onkin jo entuudestaan tuttu musiikin harrastaja, joka on erikoistunut erityisesti takavuosien musiikkitoimittaja Oki Pikkaraisen laatimiin ohjelmiin ja levyvalintoihin.

  Tuo ajatus kuuntelijoiden laatimasta Muistojen bulevardista aina vuosipäivänä on mitä mainioin. Vien ajatusta eteenpäin toimitukseen. Kiitos ideasta!

  Lähettäkää lisää ideoita ja kaikkea muutakin palautetta. Keinoja on monia: Voi lähestyä meitä kanavan nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Sikäli kun perinteinen posti kulkee, voi sitä lähettää suoraan minulle osoitteeseen: Kaj Färm, PL 8, 00024 Yleisradio.

  Osassa Suomea näyttää olevan jo lumi maassa. Ei meillä vaan.

  Kaj Färm

 • ”Terveisiä täältä susivyöltä!” kirjoittaa nimimerkki ”Luontomies” Vaalasta. Näin hän jatkaa:

  ”Kuulin juuri aivan oivallisen tiedeohjelman lempikanavaltani Yle Radio 1:stä. Siinä kerrottiin fiksulla tavalla ympäri Suomea jolkottelevista susilaumoista vaikka sana lauma taitaa usein olla liioittelua – pieniä joukkoja ne taitavat lähinnä olla. Täällä Oulun korkeudella sanottiin kulkevan oikea susivyö ja niin varmaan onkin. En ole koskaan kuullut tuota termiä, mutta minusta se kuulostaa hienolta. Itse en ole ikänäni törmännyt suteen, vaikka liikun paljon luonnossa – arkoja kun ovat. Jälkiä olen muutamana talvena kyllä nähnyt. Kiitos radion hyvistä ja fiksuista tiedeohjelmista muutenkin! Ne ovat minun jatko-opintopaikkojani.”

  Kiitoksia, tiedeohjelmat ovat todella kiinnostavia minunkin mielestäni. Luontomies viittasi tuossa etenkin perjantaiseen Tiedeykköseen, jossa puhuttiin muun muassa Suomen susista. Koko ohjelma on yhä kuunneltavissa tietenkin Areenassa.

  Seuraava palautteen antaja voisi kerrankin oikeutetusti käyttää klassista nimimerkkiä ”Yksi monien puolesta”, vaan ei käytä:

  ”Missä on Risto Nordell? Koska hän tulee takaisin? Kauhea ikävä. Tarttis päästä ainakin Riston Valintaan.”

  Ristoa on paljon kyselty ja vastaan jälleen kerran, että Risto Nordell on vielä loppuvuoden kouluttautumisvapaalla, mutta palaa keskuuteemme heti tammikuussa ja silloin avautuu myös Riston valinta. Pikkulinnut, tai ehkäpä muuttolinnut ovat kertoneet nähneensä Ristoa viime aikoina Italiassa ennen kaikkea Rooman seutuvilla. Ehkäpä saamme kuulla näistä seikkailuista tarkemmin myös Riston valinnassa.

  ”Kiitos kaikista ihanista musiikkiohjelmistanne kuten Klassikkoparatiisi, Klassista kahteen, Faunin iltapäivä ja iltojen sinfoniakonsertit. Aamut myös: aamu alkaa rauhallisella kauniilla klassisella ja huipentuu vauhtia antavaan Muistojen bulevardiin. Erityinen kiitos kuitenkin Pyhäinpäivän hengellisen musiikin sävel on vapaa-illalle. Se loi lohtua ja rauhaa meidän perheemme iltaan.”

  Näin kauniisti kirjoitti Päivi ja samalla asialla on Jaana:

  "Pyhäinpäivän Kirkkomusiikin ja hengellisen musiikin sävel on vapaa -ohjelma: Kaunis ja lämmin kiitos! Ohjelma oli hyvin suunniteltu ja erittäin ammattitaitoisesti ja empaattisesti juonnettu. Soittajat toivat ohjelmaan tosielämän syntymästä hautaan - kaksi iloista pikkutyttöä toivat ilon ääniä. Vein jälleen muistokynttilän kerrostalomme sisäpihalle, jossa vanhukset ja me muutkin näemme yhteisen hautakynttilämme. Toivottavasti myös jatkossa ohjelma juonnetaan rauhallisesti, ei juontajien kilpalaulantana. Kuulijat tuovat näkemyksen ympäri maailmaa. Kuulolla ollaan!"

  Näin kirjoitti siis Jaana Hämeenlinnasta.

  Tuon vuotuisen Pyhäinpäivän Sävel on vapaa-lähetyksen toteuttivat Anu Jaantila ja juontajapari Miikka Maunula ja Kaisa-Leena Harjunmaa-Hannikainen sekä tietenkin kuuntelijat, jotka ohjelman sisällön ratkaisivat toiveillaan.

  Hyvillä mielin ollaan siis syksystä nautittu ja mikäpä sen mukavampaa.
  Aivan kaikenlaista palautetta otetaan yhä hyvin mielellään vastaan joko kanavan nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Ja erittäin mielellään myös suoraan minulle osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Kuten lastenlaulu viisaasti toteaa: ”Lehdet lentää, lehdet lenää, nyt syksy jo on. Iloitaaan siitäkin.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 7.11.2015

 • ”Hei. Onko Radioteatterin uudesta lauantain kuunnelmasarjasta jo tarkempia tietoja, kuten esimerkiksi mikä sen nimi on, milloin se alkaa, keitä näyttelijöitä siinä on ja niin edelleen?”

  Tällaisia utelee Jari. Jari on oikeassa siinä, että uutta viihdekuunnelmasarjaa lauantain kuunnelmapaikalle ollaan valmistelemassa, mutta asiat ovat vielä pahasti kesken.

  Hyvä on: Tällä hetkellä näyttää siltä, että aivan uusi viihdekuunnelmasarja lauantaille saadaan alkamaan maaliskuun alussa vuonna 2016 eli noin neljän kuukauden kuluttua. Kerron vielä senkin, että sen nimi on melkoisen varmasti ”Iiris ja viettelykset”. Näyttelijöistä en osaa sanoa mitään, sillä sopimuksia ei ole vielä tehty.

  Nyt, kun paljastuksien tielle lähdin, niin kerronpa vielä senkin, että jo tammikuun alussa on alkamassa tiistai-illoissa toinen aivan uusi sarjakuunnelma nimeltään ”Sanansaattaja”. Näistä molemmista tulette vielä kuulemaan lisää, lupaan sen.

  Mennäänpä seuraavaan aiheeseen:

  ”Tapani kuunnella radiota on sellainen, että teen yleensä samalla työtä tai puuhailen muuta. Kuuntelen sekä Radio Suomea että Radio 1:tä ikään kuin vuoropäivin. Joskus myös Yle Puhetta.

  Haluan kiittää tämän päivän eli torstain 22.10. seuraavista ohjelmista: Johanna Korhosen Valkoista valoa ja Marketta Mattilan yksinäisyys-teemaisesta kolumnista. Myös hyväntekeväisyys-talous oli kiinnostava. Kiitän myös Maija Elonheimon ohjelmasta jossa hän haastatteli TEKES:n asiantuntijaa.

  Korhosen ohjelma on mielestäni niin ansiokas, että se pitäisi saada laajempaan levitykseen ja erityisesti kaikille päättäjille.

  Elonheimon ohjelmassa harvinaista plussaa oli muun muassa se, miten hän tenttasi suomalaisten hyödyntämättömien keksintöjen roolia innovaatioiden ja talouden edistämisessä. Siihen alueeseen pitäisi kiinnittää nykyistä paljon enemmän huomiota.
  Noista ja muista olisi paljon lisää kommentoitavaa, mutta aikani ei nyt riitä enempään.
  Kanavalla menee useita muitakin hyviä ja tarpeellisia ohjelmia.”

  Näin kirjoitti Marjasinikka ja kiitoksia palautteesta. Toivottavasti löydät taas lähiaikoina aikaa lähettää sitä uudemmankin kerran.

  Siiten kritiikkiä Ykkösaamusta:

  ”Tänään torstaina 28.10. Radion Ykkösaamussa toimittaja Päivi Neitiniemi väitti, että rakennusteollisuus kärsii työvoimapulasta. Mistä tällainen tieto on saatu? Tälläkin hetkellä on paljon esimerkiksi rakennusmiehiä, maalareita ja sähkömiehiä työttöminä. Olen pitänyt Radio 1:tä luotettavana journalistisena toimijana, mutta tuollainen edellä mainittu vailla totuuspohjaa oleva lausahdus kesken tärkeää keskustelua vie uskottavuuspohjaa siltä, että toimittajanne olisivat huolellisesti tehneet taustatyönsä. Olen itse rakennuksilla töissä ja kuuntelen ykkösaamun joka aamu, jos mahdollista. Tähän asti olen pitänyt sitä tutkivan journalismin lähes viimeisenä linnakkeena. Toivottavasti linjanne ei lipsu.”

  Tuskin lipsuu ja linnake seisoo yhä uljaana. Luulen, että, kun puhutaan rakennusalan työvoimapulasta, puhumme oikeastaan niin sanotusta kohtaanto-ongelmasta.

  Yksinkertaistettuna tuo kamala termi tarkoittaa sitä, että vaikka esimerkiksi Itä-Suomessa tai Kainuussa olisi työttömiä rakennusmiehiä, se ei auta pääkaupunkiseudun tai muiden kasvukeskusten työvoimapulasta kärsiviä rakennusfirmoja. Siihen taas on monia syitä, joista vähäisin ei ole pääkaupunkiseudun pula edullisista asunnoista.

  Melkein mikään asia ei ole kovinkaan yksinkertainen, mikä on joskus harmillista, mutta samalla niin kiehtovaa.

  Jatketaan keskustelua näistä ja muista aheista esimerkiksi kanavan nettisivujen kautta tai sitten sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Posti kulkee myös suoraan minulle osoitteeseen: Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Jaa-a. Pitäisikö lähteä haravoimaan?

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 31.10.2015

 • ”Kiitokset Kalle Haataselle, joka jaksaa pitää älyn puolta kaikenlaista mututietoa vastaan!”

  Näin kiittelee Jouni Vantaalta ja jatkaa: ”Keskustelu professori Ilkka Niiniluodon kanssa ”Hyvästä elämästä” oli suurenmoinen. Kuuntelin sen suorana ja lisäksi uudelleen Areenasta. Samoin muutaman viikon takaiset ”Länsimaisen yhteiskunnan synty”, ”Näennäistieteellinen Suomi ”, ”Salaliittoteoriat” ja oikeastaan aivan kaikki Kalle Haatasen ohjelmat ovat keitaita tässä huuhaa-tiedon ja hölmöilyjen tukahduttavassa ja rutikuivassa autiomaassa.”

  Näin runolliseksi heittäytyi Jouni Vantaalta ja olen aivan samaa mieltä. Nuo kaikki Jounin mainitsemat ohjelmat ovat myös löydettävissä yhä Areenasta. Suosittelen.

  Seuraava postikortti – eikä mikä tahansa, vaan oikein kaunis muumikortti – tulee Tampereelta:

  ”Hyvä Kaj Färm. Olen samaa mieltä niiden kuuntelijoiden kanssa, jotka haluavat puheohjelmille uusintoja. Roman Schatzin Maamme-kirja takaisin viikonloppuun!

  Kiitos Horisontista, Kalle Haatasesta, Aristoteleen kantapäästä ja Minna Lindgrenistä. Valkoista valoa on hyvä, samoin aivan ehdoton Ykkösaamu. ”Todellisia tarinoita” on monesti pysäyttänyt ajattelemaan. ”

  Näin ystävällisesti kirjoitti Marja Tampereelta.

  Seuraava kortti tulee Helsingistä – ja kuinka ollakaan – se on muumikortti sekin! Tässä on aiheena kukkia kasteleva Muumimamma. Minähän saan kohta ripustettua oman Muuminäyttelyn toimituksen seinälle. Mutta asiaan eli mitä on Muumimammalla mielessä:

  ”Olen klassisen musiikin suurkuluttaja ja toivoisin piano- viulu ja sellosonaatteja. Kvartettoja, oktettoja, Beethovenia, Brahmsia, Schumannia, Schubertia, 1800-luvun musiikkia myös kokonaisina ei vain erillisiä osia. Terveisin Mirja.”

  Kiitoksia palautteesta. Toive on ymmärrettävä, mutta minulla on tosin sellainen tunne, että 1800-luvun musiikki on melko hyvin esillä niin konserttitaltioinneissa kuin muissakin musiikkiohjelmissa. Ehkä noita pienimuotoisempia teoksia voisi kuulla useamminkin.

  On hyvä muistaa, että meillä on myös erinomainen kokonaan klassiseen musiikkiin erikoistunut nettikanava Yle Klassinen. Ymmärrän, että kaikki eivät halua tai pysty kuuntelemaan musiikkia tietokoneelta, mutta tulevaisuudessa sekin helpottuu. Jo nyt Yle Klassista – kuten muitakin Ylen radiokanavia pystyy kuuntelemaan helposti vaikka älypuhelimeen asennettavan niin sanotun apsin kautta. On toki myönnettävä, että äänen laatu puhelimissa ei tee aina oikeutta klassiselle musiikille, kun olemme hemmotelleet korviamme vuosikymmeniä hyvällä stereofonisella laadulla. Mutta eiköhän sekin puoli kehity yhä kiihtyvällä tahdilla, kuten meille kerrotaan kaiken muunkin kehittyvän.

  Lopuksi kerron, että jälleen on eri kanavia pitkin – niin postikorteilla kuin sähköposteillakin – kiitetty yleensä ja erikseen loistavia kuuluttajiamme. Se on hyvä asia, sillä he ansaitsevat kiitokset.

  Kuten ansaitsette tekin kaikki palautetta, ohjelmaideoita ja yleistä maailmanmenon pohdintaa tänne lähettäneet kuuntelijamme. Lähettäkää toki lisää.

  Keinoja on monia: Yle Radio 1:n kanavan nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Postia voi edelleenkin lähettää myös suoraan minulle – esimerkiksi Muumikorteilla - osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Rentouttavaa viikonloppua kaikille.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 24.10.2015

 • ”Hyvää iltaa, nimeni on Cox. Kuinka on mahdollista, että tämä viidenkymmenen vuoden takainen kuunnelmasarja toimii vieläkin näin hyvin!” Tätä kummastelee Jari Hämeenlinnasta. No, mikä ettei. Kyllähän Shakespearin näytelmät tai Bachin musiikkikin ovat melkoisen hyvin kestäneet aikaa. Ehkä vertaus ei ollut aivan onnistunut, mutta Jari jatkaa: ”Toki Coxin seikkailu ”Tytöllä oli sata nimeä” on aikansa lapsi. Jo pelkästään otsikon tytöttely nuoresta naisesta puhuttaessa olisi nykyään epäsopivaa, mutta itse kuunnelma on silkkaa rautaa. Viriääkin kysymys: emmekö (tai siis ettekö te) osaa enää tehdä tällaista yksinkertaista, jännittävää ja viihdyttävää salapoliisimeininkiä. Dekkarithan ovat suositumpia kuin koskaan.”

  Hyvä kysymys, johon vastaan, että toki osaamme. lauantain kuunnelmapaikalle on tulossa aivan uutta tytöttelyvapaata viihdettä jo lähiaikoina. Tosin on sanottava, että viihteen tekeminen ei ole milloinkaan ollut helppoa. Onnistumiset – kuten Cox tai paljon puhuttu Knalli ja sateenvarjo muistetaan, mutta paljon on jäänyt myös unholaan. Ehkä ihan oikeutetustikin. Joka tapauksessa Coxia on vielä luvassa toistakymmentä jaksoa ja Areenassa on ainakin neljä edellistä jaksoa kuunneltavissa. Suosittelen.

  Sitten aivan muunlaiseen palautteeseen: Nimimerkki ”Yle Radio yhtä rakastava kuulija” kirjoittaa näin:

  ”Kiitos, kiitos loistavasta, värikkäästä, monipuolisesta, asiallisesta Yle radio yhden ohjelmatarjonnasta.
  Koraani on nyt luettu. Se sai suuren ja pitkän ohjelma-ajan. Nyt toivoisin Tooran lukemista radiossa: Mooseksen lakia, juutalaisten kaanonia. Se varmasti olisi reilua tasa-arvoisessa Suomessa. Olemme harmoninen ja monipuolisten ajatusten Suomi, pohjoismaa.”

  Koraanin luenta selitysosineen todella on nyt päättynyt. Areenasta ne kaikki voi toki viellä kuunnella. Kun alkuvuodesta aloitimme tämän Koraani-sarjan, kyseli moni, olemmeko lukemassa myös muiden uskontojen pyhiä kirjoja. Kysymys on hyvä. Kuten sanottua saa kristillinen raamattu ja kristinusko kokonaisuudessaan erittäin paljon ohjelma-aikaa jo nyt täällä Yle Radio yhdessä: kaksi jumalanpalvelusta ja yhteensä 18 muuta hartausohjelmaa viikossa. Ei aivan vähäistä. Mutta ne muut uskonnot? Olemme ottaneet ajatuksesta kiinni ja työstämme sitä parhaillaan. Tällaiset ohjelmat vaativat paljon valmistelua ja neuvottelua, joten en vielä mene lupaamaan mitään varmaa, mutta sen sanon, että jatkoa on jossain vaiheessa luvassa. Pitäkää tekin mielessänne älkääkä päästäkö meitä unohtamaan.

  Sitten ajatuksia musiikista:

  ”Haluan kiittää erinomaisesta ohjelmasta! Avaruusromua on kerta kerran jälkeen mielenkiintoinen ja olen löytänyt paljon kutkuttavaa ja hienoa musiikkia ohjelman kautta. Olen joskus ennen kiittänyt Muistojen bulevardista ja voin hyvin uusintaa sen kiitoksen tässä. Suuri kiitos hyvin toimiteituisista musiikkiohjelmista. Välillä voi mennä pitkiäkin aikoja, jolloin unohdan kuunnella, mutta onneksi löydän ohjelmat Areenasta. Yksi toive tai parannusehdotus minulla kuitenkin on. Voisiko Yle rakentaa hieman paremman arkiston soittolistoille? Esimerkiksi Muistojen bulevardin ja Avaruusromun biisilistat voisivat olla yhteismitallisia, samannäköisiä ja mahdollisuuksien mukaan Spotify-hakulinkin kanssa varustettuja. Lisäksi olisi myös hienoa jos ne voisi löytää samasta paikasta ja pitemmältä aikaa. Tiedän, että ohjelmien julkaisuaikaa voi olla hankalampi pidentää mutta hyvin, päivämäärien ja ohjelmien mukaan järjestetyt soittolistat paikkaisivat tätä aukkoa. Ystävällisin terveisin, uskollinen kuuntelijanne”

  Enpä voisi enempää olla samaa mieltä tämän kuuntelijan kanssa. Nämä kaikki ideat ovatkin jo kehityslistallamme ja toivotaan, että saamme ne pian käyttöön, tai edes osan niistä.

  Kiitoksia jälleen runsaasta palautteesta ja lähettäkää sitä lisää joko kanavan nettisivujen kautta tai sitten sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Tai sitten niin sanotun manuaalisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Rauhallista viikonloppua.

  Kaj Färm

 • ”Kiitokset Radio 1:n tasokkaista ohjelmista.”

  Minun äidinkielenopettajani olisi kehunut tuollaista avausta lyhyeksi ja ytimekkääksi. Kuuntelija toki jatkaa:

  ”Teillä on musiikista ja kirjallisuudesta kiintoisia ohjelmia paljon, mutta kuvataiteista toivoisin enemmän tarjontaa. Ehdotankin että jonkin vuoden heinäkuun teemaksi valitsisitte kuvataiteet. Kyllä kuvien esittely radiossakin onnistuu. Ohjelma-aiheista ei tule puutetta kun kuvataiteet ovat niin olleet lapsipuolen asemassa mediassa. Voisi aloittaa aina kiintoisista kultakauden taiteilijoista, elämäkerroista ja yksittäisistä teoksista ja niiden merkityksestä, nykytaiteilijat puhumaan työstään, pari asiantuntijaa avaamaan joitakin tärkeitä kuvia, julkisten taideteosten esittelyä, esimerkiksi Veikko Hirvimäen Mika Waltarin muistomerkki, eri museoiden kokoelmista esittelyä, kuvataide ja raha ym. sellaista ohjelmistoa löytyisi haaveilemastani Pensseleiden heinäkuusta. Hyvää syksyä.”
  Näin kirjoitti Sakari Lappajärveltä. Pensseleiden heinäkuu! Pelkästään jo tuon nimen takia voisi tuollaisen teemaheinäkuun järjestää. Teemaheinäkuiden idea on kuitenkin se, että kaikki ohjelmatyypit musiikista draamaan voisivat sitä hyödyntää, joten enpä tiedä. Se ei kuitenkaan estä sitä, että kuvataiteita voisi enemmän käsitellä ohjelmissamme. Aika ajoinhan sitä tehdään, mutta aivan oma sarjansakin voisi olla paikallaan. Kiitos ajatuksesta. Vien sen eteenpäin asiaa tunteville tahoille.

  Sitten lämpöä syksyyn:

  ”Lämmin halaus ja kiitos Yle Radio 1.n kuuluttajille. Olette suuri osa hyviä ohjelmia, kuin kermavaahto leivoksen päällä. Kuuntelemme paljon Yle Radio 1, joten meillä on "asiantuntijan" näkemys asiaan. Tervehtien Eeva ja Veijo Aurasta”.
  Kovasti kiitoksia, mutta kaikille ei edes kermaleivos maistu:

  ”Harmittaa nykyisten kuuluttajien tapa niellä lähes joka lauseen viimeiset tavut, jopa kokonainen sana jää vähintään epäselväksi. Musiikin tekijöitä esiteltäessä suurin osa jää epäselväksi, puheen sujuvuus tuntuu olevan tärkeämpää. Monet kuuluttajat aloittavat uransa selkeästi, mutta sitten lopahtavat.” Kirjoitti nimimerkki ”Radio1:n ahkera kuuntelija aamusta lähtien”. Keskustelin kuuluttajiemme kanssa asiasta ja he olivat sitä mieltä, että kuuntelija tarttui tärkeään asiaan ja he koettavat olla huolellisempia vastaisuudessa.

  ”Kiitos erittäin antoisasta Roman Schatz - ohjelmasta 28.9., jonka sain kuunneltua Areenasta seuraavana päivänä. Kaikillahan tätä mahdollisuutta ei vielä ole, ja se on yksi syy, miksi minun mielestäni näin laadukas valio-ohjelma pitäisi ehdottomasti tulla viikolla uusintana. Romania, Kallea, Maijaa kuuntelee mielellään, kuten muitakin laadukkaita toimittajia teidän kanavallanne. Heitä jopa odotetaan! Ystävällisin terveisin: Tytti Lohjalta.”
  Tytti on aivan oikeassa siinä, että vaikka tietokoneet yleistyvät ja radio-ohjelmia kuunnellaan paljon jo jopa älypuhelimien kautta, suuri enemmistö ei kuitenkaan tee niin. Täytyy todella harkita paluuta käytäntöön, että päivällä tulevia puheohjelmia uusittaisiin ehkä ilta-aikaan tai viikonloppuisin, jolloin päivätöissä käyvätkin voisivat niitä vaivatta kuunnella. Ensi vuoden kaavion suunnittelu on juuri nyt kiihkeimmillään, joten ehdotus tuli vähintäänkin kreivin aikaan.

  Kiitoksia jälleen kerran loistavista ideoistanne ja kaikesta siitäkin palautteesta, mikä ei tähän ohjelmaan mahtunut. Kaikki luetaan.

  Lisää saa ja tulee lähettää joko kanavan nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Ja tietenkin kaikkea postia voi lähettää suoraan minulle osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  On muuten ollut harvinaisen kaunis syksy!

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 10.10.2015

 • Paneudutaan heti vakavaan kysymykseen radiodokumenttien luonteesta:

  ”Arvostan asiapitoisia sekä tasapuolisia ohjelmianne, kuten esim. Roman Schatzin Maamme-kirjaa. Monet kiitokset niistä. Ainut ohjelmanne, joka herättää minussa ristiriitaisia tunteita, on Todellisia tarinoita, tai pikemminkin sen jotkin jaksot. Eräskin jakso oli otsikoitu tyyliin "Parasta katsoa vain eteenpäin" tms. Siinä eräs toisen silmänsä lapsena menettänyt mieshenkilö kertoi olevansa tyytyväinen tilanteeseensa sanoen, ettei ehkä enää haluaisikaan toista toimivaa silmää, koska hänen näkökenttänsä olisi silloin – kuten hän sanoi – liian avara. Ihmettelin tuolloin, ja ihmettelen nytkin, kuinka hän voi sanoa noin, koska valtaosalla ihmisistä kuitenkin on ns. stereonäkö, ts. he näkevät molemmilla silmillään. Itse en näe enkä ole nähnyt kummallakaan, mutta haluaisin nähdä. Näkö on eräs ihmiselle luontainen aisti siinä kuin kuulo-, tunto-, maku- ja hajuaistikin. Toinen aisti ei korvaa vaan täydentää toista, vaikka muuta näkee sitkeästi väitettävän. Miksi tuosta piti tehdä ns. todellinen tarina?

  Todellisten tarinoiden tarkoitus lienee lisätä erilaisuuden ymmärtämistä, mutta mielestäni ne eivät juurikaan lisää sitä, vaan saavat yhden ihmisen tai tiettyjen ihmisten kertomukset vaikuttamaan yleispäteviltä, tiettyyn ihmis- ja etenkin vammaisryhmään sopivilta "tositarinoilta". Tositarinoita ne voivat sinänsä ollakin, mutta vain tietystä näkökulmasta kerrottuja ja subjektiivisten muistikuvien värittämiä.

  Saan tämän tästä oikoa omasta ns. viiteryhmästäni, sokeista ja varsinkin syntymäsokeista, vallitsevia stereotypioita.”

  Näin kirjoitti nimimerkki ”Sokea Toisinkuuntelija”

  Ensiksi kiitän tästä kommentista. Se sisälsi monia tärkeitä asioita. ”Todelliset tarinat” on yleisotsikko kaikille kanavan radiodokumenteille. Dokumenttiohjelmat radiossa ja televisiossa – miksei myös elokuvateattereissa ovat aina subjektiivisen kokemuksen dokumentointia, ei niinkään objektiivisuuteen pyrkivä asiajournalismia.

  Seuraavassa dokumentteja kuvailee Ylen radiodokumenttien tuottaja Hannu Karisto:

  ”Radiodokumentit tarjoavat erilaisia ja uudenlaisia näkökulmia maailmaamme. Parhaimmillaan kuuntelijakin voi katsoa maailmaa uudella tavalla tai pohtia: voihan asia noinkin olla... Jos kuuntelija pystyy edes hetkeksi samastumaan tai kurkistamaan toisen ihmisen ajatuksiin, voi syntyä uusia oivalluksia. On terveellistä kuunnella sellaista ihmistä, jonka maailmankuva on täysin itselle vieras tai jonka kanssa on eri mieltä.

  Dokumentit eivät julista yhtä totuutta. Ne ovat tekijänsä tulkintoja aiheesta mutta eivät tekijän mielipiteitä. Tarinat ovat siis tosia, ihmiset oikeita, äänimaailmat autenttisia mutta dokumentit eivät väitä että tässä olisi koko totuus, kylläkin osatotuus.

  Radiodokumentit pyrkivät myös käyttämään radion keinoja. Myös se on tärkeätä miten ihminen puhuu, miten ihminen on läsnä, ei pelkästään se mitä hän sanoo.”

  Näin kuvaili radiodokumenttia tuottaja Hannu Karisto. Toivottavasti tämä antoi vastauksen myös kuuntelijallemme.

  Lopuksi vielä yksi tuore kiitos:

  ”En ole Timo Soinin kannattaja tai äänestäjä, mutta pyydän saada kiittää sekä häntä että toimittajia Leikola ja Lähde erinomaisesta perjantain ohjelmasta. Keskustelu oli asiallista, kiinnostavaa ja avointa. Siinä ei pyritty keräämään irtopisteitä tai nolaamaan ketään vaan pyrittiin aitoon dialogiin. Kiitos tästä.”

  Kiitoksia myös kaikesta palautteesta, jota voi lähettää kanavan nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Postia voi edelleenkin lähettää myös suoraan minulle osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Rauhallista viikonloppua aivan jokaiselle.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 26.9.2015

 • ”Syksyinen ja kiitollinen tervehdys”, otsikoi korttinsa kuuntelijamme Oulusta ja jatkaa: ”Koko kesän ajan ”Maisteri Lindgrenin esitelmät” ilahduttivat mieltä!” Näin kiitteli nimimerkki ”musiikkitiedettä opiskellut uskollinen radio yhden kuuntelija.

  Mutta kriittisempääkin palautetta on tullut: Esimerkiksi eräs kuuntelijamme Paavolasta on pahoittanut mielensä uutisten ja ajankohtaisohjelmien toimittajien käytöksestä. Erityisesti Ykkösaamu ja Ajankohtainen ykkönen ovat hänen mielestään ohjelmia, joissa toimittajat epäkohteliaasti keskeyttävät haastateltavia ja antavat ilkeitä lausuntoja poliitikoista - muun muassa pääministeristä.

  Olen samaa mieltä siitä, että epäkohtelias ei saa olla kenellekään ja kaikkia ihmisiä tulee kunnioittaa, kuten kuuntelija toivoi. Toisaalta poliitikkojen haastattelemisessa on sellainenkin puoli, että joskus toimittajan on tivattava samaakin kysymystä useamman kerran, jotta vastauksen saisi. On paljon poliitikkoja, jotka pystyisivät jaarittelemaan vaikka koko tunnin täyteen, jos ei heitä milloinkaan keskeytettäisi. Kokeneita poliitikkoja ei tällainen keskeyttäminen haittaa, sillä he tietävät pelin hengen. Toimittajan rooli on esittää kansalaisille tärkeitä ja olennaisia kysymyksiä ihmisiltä, jotka asioista todella päättävät tai ainakin voivat niihin suuresti vaikuttaa. Toimittajillahan ei tällaista valtaa ole.

  Siitä olen kuuntelijan kanssa kuitenkin samaa mieltä, että jos kuuntelukokemus aiheuttaa ahdistuneisuutta ja myötähäpeää, ei haastattelu ole mennyt aivan nappiin. Keskinäinen kunnioitus on hyvä säilyttää puolin ja toisin.

  Nimimerkki ”Yle 1:n ihailija” kertoo ”muutoin suorastaan rakastavansa Radio 1 kanavaa”, mutta sunnuntaiaamupäiviin hän kaipaisi muuta sisältöä. Hän kertoo, että uskonnottomana ihmisenä hänen on vaikea ymmärtää sunnuntaiaamujen jumalanpalveluksia.

  Tämä asia tulee aika ajoin esille. On kuitenkin muistettava, että radiojumalanpalvelukset ovat yhä erittäin kuunneltuja ohjelmia eli niille on selvä tilaus. Kaikilla ei ole mahdollisuutta mennä kirkkoon kuulemaan palvelua ja siksi tämä ohjelma - joka on muuten yhtä vanha kuin Suomen Yleisradio – on yhä perusteltu. On totta, että sunnuntaiaamupäivät kello kymmenestä kahteentoista voivat olla ahdistavia niille Yle Radio 1:n kuuntelijoille, jotka eivät pidä uskontoa tärkeänä. Mutta kun kaikkia ei voi miellyttää koko aikaa, niin suotakoon sunnuntaiaamun kirkkoaika yhdellä Ylen radiokanavalla vastakin. Tätä mieltä minä olen, vaikka ymmärrän myös vastakkaisia näkemyksiä.

  Kiitoksia jälleen palautteesta ja erilaisista ohjelmaideoista. Lähettäkää niitä toki lisääkin, joko kanavan nettisivujen kautta tai sitten sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Myös vanhaa kunnon maapostia voi lähettää suoraan minulle. Osoite on: Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Syksystä on myös hyvä nauttia.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 19.9.2015

 • ”Haudan takaakin Peter von Bagh meitä valistaa ja sivistää!” Näin railakkaasti – sanoisinko jopa hieman makaaberisti aloittaa Sirkka kirjeensä. Viesti on kuitenkin positiivinen:

  ”Elämää suuremmat elokuvat”- sarja on itsessään elämää suurempi. Nyt kuullut kaksi ohjelmaa – Casablanka ja Citicen Kane – ovat jopa hienompia kuin muistin. Tällaista sivistyksen riemua voi tarjota ainoastaan Yle radio 1!”

  Kiitoksia kovasti. Elämää suuremmat elokuvat- ohjelmia kuullaan torstaisin kello 17.20 ja uudelleen tiistaisin kello 22.15 koko loppuvuoden ajan. Ja jaksot ovat luonnollisesti kuunneltavissa myös Areenassa. Tätä uusintaa on todella toivottu ja hauskaa, että se on myös huomattu. Jatketaan samassa sävyssä:

  ”Ruusuja! Kiitos että saan kuunnella lauantainaamuisin Kalle Haatasta. Viikolla usein aamuisin eläkeläisillä noita harrastuksia riittää, ne jotka vievät pois radion äärestä. Ja erityiset kiitokset viime lauantain Kalle Haatasen ohjelmasta ”Länsimaisen yhteiskunnan synty”. Sen kuunneltuani ymmärrän niin paljon paremmin miksi esim. Syyrian sotaa mikä aina vain jatkuu, (ikuisesti?) ja miksi Vladimir Putinin on niin helppoa omaksua 'Jumalasta Seuraavaa' maan päällä olevaa 'Tsaariutta'. Siinähän ne tulivat syyt selville.. Asiahan nimenomaan on kovin ajankohtainen. Me täällä pohjoisessa vain ihmettelemme, että miksi ei muu maailma (eli idässä ja etelässä olevat maat) toimi kuten me. Tässä ohjelmasta tuli moni asia selväksi, sille, joka sitä jaksoi kuunnella.”

  Näin kirjoitti Tytti Lohjalta. Seuraavaksi terveisiä Keravalta:

  "Kiitos, Yle Radio 1 korkeatasoisesta ja asiallisesta ohjelmatarjonnasta! Arvostan suuresti toimittajia, jotka näkevät vaivaa tehdä kunnolla toimitettua ohjelmaa. Kuuntelen radiokanavaa päivittäin useamman tunnin töissä ollessani. Koen hyvin tärkeänä sen, että saan yleissivistystä ja yhteiskunnallista ajattelua lisäävää ohjelmatarjontaa kuunneltavakseni. Koen myös, ettei kanavalla ole sellaisia henkilöitä äänessä jotka haluavat tuoda itseänsä esille. Pikemminkin he ovat "ääniä" jotka tuovat asiallisesti ja kuitenkin persoonallisesti kuultavaksi arvokassisältöistä hyvin taustatoimitettua ohjelmaa. Pyydän jos mahdollista, että kiitokseni saavuttaisivat myös heidät henkilökohtaisesti. Vaikkapa niin, että tulostaisitte tämän palautteen Yle Radio 1:n työntekijöiden ilmoitustaululle KIITOS!”

  Näin kirjoitti Keravalla asuva 47-vuotias mieskuuntelija.”

  Koetan levittää tätä kiitosta useammallekin ilmoitustaululle ja olkoon tämä ohjelma yksi niistä.

  Kiitoksia jälleen kannustavasta palautteesta. Kyllä me täällä aina olemme tienneet, että suuri osa suomalaisista arvostaa myös hyvin toimitettua, kuuntelijaa arvostavaa, etten sivistävää ohjelmasisältöä, mutta hauska on saada tälle näkemykselle myös vahvistusta.

  Lähettäkää toki lisää kaikenlaista palautetta joko kanavan nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Myös tavallinen manuaalinen ja analoginen kirjeposti kulkee yhä, kunhan kirjoittaa osoitteeksi: Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Kaunista alkusyksyä kaikille.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 12.9.2015

 • Tulin viikko sitten maininneeksi, että negatiivista palautetta ei juuri ollut tullut. No, sitä saa, mitä tilaa. Seuraava kritiikki on mielestäni kuitenkin rakentava ja perusteltu:

  ”Hei. Kuuntelin jälleen Yle 1:n Kare Eskolan Välilevyjä. Ohjelma on sinänsä hyvin tehty ja asiantunteva. Eskolan asenne on se, joka hiertää. Tuntuu, että hän usein asettaa itsensä puolueettoman ja ylemmän kriitikon rooliin käsitellessään aiheitaan.

  Tänään hän pohti ammattilaisuutta ja amatööritoimintaa musiikissa.

  Jäin pohtimaan eroa sanoilla ”amatööri”, joka sanakirjan mukaan on: "1.harrastelija, henkilö, joka tekee taidetta tai tiedettä kiinnostuksesta eikä ammatti- tai palkkatyönä." Ja ”diletantti”, jonka sanakirja puolestaan määrittelee: epäpätevyys, taiteen tai tieteen epämääräinen harrastelu, pintapuolisuus.

  Näillä sanoilla lienee käytännössä hieman eri kaiku. Amateur on rakastaja, joka suhtautuu intohimoisesti asiaansa. Diletantti saattaa heikosta osaamisestaan huolimatta esiintyä syvällisenä asiantuntijana.

  Olen usein miettinyt, miksi Eskola usein sanavalinnoillaan tuntuu mitätöivän mm. pääkaupunkiseudun ulkopuolella järjestetyt taidetapahtumat, vaikka niissä monasti on varsin nimekkäitä ja ulkomaillakin esiintyviä taiteilijoita.

  ”Ironia” (sanakirjan mukaan: "1. kätketty, epäsuora iva, mitättömyyden, typeryyden tai naurettavuuden paljastaminen sanomalla muuta kuin oikeastaan tarkoitetaan 2.puhetoverin tietämättömyyden paljastaminen näennäisen ymmärtämättömyyden avulla 3. tyylikeinona monimielisyyteen kätketty pilkka.") ja ”sarkasmi” (sanakirja:" purevan ivallinen tai suorasukainen lausuma.") ovat vaikeita tyylilajeja.

  Miten välttää se, että kuulijalle saattaa muodostua mielikuva, että toimittajan perussanoma onkin: "Typerät ja epäpätevät, osaamattomat henkilöt pääsevät liian helposti tekemään musiikkia. Minä hoitaisin hommat paremmin"?

  Vertaan tätä ohjelmaa mielessäni esim. Roman Schatzin sarjaan. Schatz asettaa myös itsensä "ampumalinjalle", kritiikin kohteeksi. Se vaatii uskallusta ja toisaalta antaa myös oikeutuksen räväkällekin kritiikille ja teräville lausumille.

  Romanille myös kunnioitus, kumarrus ja hihitys: Sanoilla ja kielillä leikittely on hänen ohjelmissaan ylen addiktoivaa nautintoainetta! Kiitos!” Näin arvioi nimimerkki ”Ylen uskollinen”

  Myös toinen muuten suosittu ohjelma eli ”Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä” saa tällä viikolla kritiikkiä:

  ”Kuinka Lindgren saattaa tuomita elokuvan ”Avaruusseikkailu 2001” typeräksi ja samalla kehuskella, että ei ole sitä nähnyt eikä aio katsoakaan. Moinen ylimielisyys on pelkästään surullista.

  Näin kirjoitti Pauli. On tänne tullut kehujakin. Luetaan loppuun yksi vakiokuuntelijamme palaute, niin jää parempi mieli:

  ”Hei, Jazzklubi on ainakin tällaiselle jazzista hyvin vähän tietävälle tosi hyvä ohjelmamuoto. Luultavasti jazztietäjillekin.

  Iiron musiikkikoulu oli tosi hauska ja informatiivinen tällaiselle kotona kitaraa rämpyttelevälle, mutta teorioita ym. tuntemattomalle "hidaskädelle".

  Syksyn kuunnelmatarjontaa vilkaisin ja kiinnostavalle näyttää taas.

  Kiitos ja hauskaa syksyä” ,toivotti Rami.

  Kiitoksia jälleen kaikesta palautteesta ja lisää toivotaan joko kanavan nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Unohtamatta vanhaa kunnon kirjepostia, jota voi lähettää suoraan minulle osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Mukavaa viikonloppua.

  Kaj Färm

 • ”Iiro Rantalalle pitäisi antaa jokin kansansivistyspalkinto!” Näin vaatii Olli Helsingistä ja jatkaa:

  ”Iiron musiikkiluokka oli parasta radio-ohjelmaa musiikista, mitä kuvitella saattaa. Kuuntelin kaikki osiot rytmistä tulkintaan joko radiosta suoraan tai jälkeenpäin Areenasta. Karita Mattilan ja Aija Puurtisen tähdittämän laulujakson jopa pariin kertaan. Kerta kaikkiaan loistavaa ohjelmaa. Mikä on syy siihen, etteivät nuo fiksut, valistavat, mutta myös hauskat ohjelmat ole Areenassa pysyvästi vaikka opetuskäyttöön?”

  Syy on se tavallinen eli tekijänoikeudellisista syistä musiikkiohjelmat ovat kuunneltavissa Areenassa vain 30 vuorokautta. Areenasta löytyy toki vielä kaksi viimeistä jaksoa eli ”Sovittaminen” ja ”Tulkinta”. Iiron musiikkiluokka sai paljon kiitosta koko kesän ajan. Eräs kuuntelija valitteli jo kesän lopulla, että nyt rupeavat superlatiivit loppumaan. Niin paljon oli tullut kehutuksi ohjelmaa.

  Sitten seuraavaan kestohittiin:

  ”Jälleen kerran täytyy kiittää aamujeni pelastajaa eli Muistojen Bulevardia. Kesällä tuli kuunneltua matkojen takia harvemmin, mutta nyt kun olen palanut työrytmiini, pelastaa se aamun kuin aamun. Erityiskiitokset Pekka Laineelle, mutta myös kaikille muille toimittajille”

  Leila tiivistää tässä monen kuuntelijan tuntemukset.

  Pekka Lainetta kiitellään myös muista ansioista:

  ”Tervehdys! Kuuntelin eilen Amerikan ääni ohjelmaa ja piti taas kerran ihmetellä, kuinka teillä on asiansa osaavia toimittajia.

  Pekka Laine oli hän, joka on tämän ohjelmasarjan toimittanut. Äijällä on aivan mahtava ääni ja tyyli!

  Jos joku muu olisi tuon ohjelman äänenä, niin eipä olisi yhtä mielenkiintoinen.

  Olen joskus todennut että Peter von Bagh oli sellainen, että vaikka hän lukisi puhelinluetteloa, niin sitä kuuntelisi mielellään, kun hän sai asiasta kuin asiasta mielenkiintoisen.

  Pekka Laine on samanlainen äänitaituri. Laittakaas hänet lukemaan puhelinluetteloa, niin kuulette!

  Vahinko etten ole huomannut kuunnella aiempia Amerikan ääni ohjelmia, olen menettänyt paljon.

  Muutoinkin pitää todeta että YLE1-kanava on valovuosien päässä näistä kaikennäkösistä kaupallisista hömppäkanavista. Kiitos teille!”

  Näin kirjoitti Jarmo Vaasasta. ”Amerikan ääni”-sarjan ohjelmia löytyy vielä Areenasta neljä tai ehkä jopa viisi. Kysehän on Pekka Laineen muutama vuosi sitten tekemästä ohjelmasarjasta, joka esitettiin toiveuusintana nyt kesällä. Hyvä, että uusittiin, sillä ohjelma on selvästi löytänyt paljon aivan uusia kuulijoita, eikä ihme, sillä sarjahan on loistava.

  Tuohon ”puhelinluettelo” -kommenttiin täytyy kyllä huomauttaa, että sekä Pekka Laineen että edesmenneen Peter von Baghin kohdalla nimenomaan painava sisältö ratkaisi. Ei pelkkä ääni tai loistava tyyli, vaikka niitäkin löytyy.

  Tämä meni näemmä pelkäksi kehumiseksi, mutta minun silmiini ei sattunut tällä viikolla haukkuja. Liekö vika silmissäni vai missä. Kaikenlaista palautetta toivomme kuitenkin saavamme joko kanavan nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Tietenkin myös kirjeposti kulkee ja sitä voi lähettää suoraan minulle osoitteeseen: Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Rauhallista viikonloppua kaikille.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 29.8.2015

Muualla Yle.fi:ssä