Radio 1 vastaa

Moni nauttii sunnuntaiaamuisin musiikista

 • 4 min
 • ei kuunneltavissa

Radio 1:n vastaava tuottaja Anna Simojoki käy läpi kuuntelijapalautetta.

Lähetykset

 • la 22.9.2012 15.37 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Paneudutaan heti vakavaan kysymykseen radiodokumenttien luonteesta:

  ”Arvostan asiapitoisia sekä tasapuolisia ohjelmianne, kuten esim. Roman Schatzin Maamme-kirjaa. Monet kiitokset niistä. Ainut ohjelmanne, joka herättää minussa ristiriitaisia tunteita, on Todellisia tarinoita, tai pikemminkin sen jotkin jaksot. Eräskin jakso oli otsikoitu tyyliin "Parasta katsoa vain eteenpäin" tms. Siinä eräs toisen silmänsä lapsena menettänyt mieshenkilö kertoi olevansa tyytyväinen tilanteeseensa sanoen, ettei ehkä enää haluaisikaan toista toimivaa silmää, koska hänen näkökenttänsä olisi silloin – kuten hän sanoi – liian avara. Ihmettelin tuolloin, ja ihmettelen nytkin, kuinka hän voi sanoa noin, koska valtaosalla ihmisistä kuitenkin on ns. stereonäkö, ts. he näkevät molemmilla silmillään. Itse en näe enkä ole nähnyt kummallakaan, mutta haluaisin nähdä. Näkö on eräs ihmiselle luontainen aisti siinä kuin kuulo-, tunto-, maku- ja hajuaistikin. Toinen aisti ei korvaa vaan täydentää toista, vaikka muuta näkee sitkeästi väitettävän. Miksi tuosta piti tehdä ns. todellinen tarina?

  Todellisten tarinoiden tarkoitus lienee lisätä erilaisuuden ymmärtämistä, mutta mielestäni ne eivät juurikaan lisää sitä, vaan saavat yhden ihmisen tai tiettyjen ihmisten kertomukset vaikuttamaan yleispäteviltä, tiettyyn ihmis- ja etenkin vammaisryhmään sopivilta "tositarinoilta". Tositarinoita ne voivat sinänsä ollakin, mutta vain tietystä näkökulmasta kerrottuja ja subjektiivisten muistikuvien värittämiä.

  Saan tämän tästä oikoa omasta ns. viiteryhmästäni, sokeista ja varsinkin syntymäsokeista, vallitsevia stereotypioita.”

  Näin kirjoitti nimimerkki ”Sokea Toisinkuuntelija”

  Ensiksi kiitän tästä kommentista. Se sisälsi monia tärkeitä asioita. ”Todelliset tarinat” on yleisotsikko kaikille kanavan radiodokumenteille. Dokumenttiohjelmat radiossa ja televisiossa – miksei myös elokuvateattereissa ovat aina subjektiivisen kokemuksen dokumentointia, ei niinkään objektiivisuuteen pyrkivä asiajournalismia.

  Seuraavassa dokumentteja kuvailee Ylen radiodokumenttien tuottaja Hannu Karisto:

  ”Radiodokumentit tarjoavat erilaisia ja uudenlaisia näkökulmia maailmaamme. Parhaimmillaan kuuntelijakin voi katsoa maailmaa uudella tavalla tai pohtia: voihan asia noinkin olla... Jos kuuntelija pystyy edes hetkeksi samastumaan tai kurkistamaan toisen ihmisen ajatuksiin, voi syntyä uusia oivalluksia. On terveellistä kuunnella sellaista ihmistä, jonka maailmankuva on täysin itselle vieras tai jonka kanssa on eri mieltä.

  Dokumentit eivät julista yhtä totuutta. Ne ovat tekijänsä tulkintoja aiheesta mutta eivät tekijän mielipiteitä. Tarinat ovat siis tosia, ihmiset oikeita, äänimaailmat autenttisia mutta dokumentit eivät väitä että tässä olisi koko totuus, kylläkin osatotuus.

  Radiodokumentit pyrkivät myös käyttämään radion keinoja. Myös se on tärkeätä miten ihminen puhuu, miten ihminen on läsnä, ei pelkästään se mitä hän sanoo.”

  Näin kuvaili radiodokumenttia tuottaja Hannu Karisto. Toivottavasti tämä antoi vastauksen myös kuuntelijallemme.

  Lopuksi vielä yksi tuore kiitos:

  ”En ole Timo Soinin kannattaja tai äänestäjä, mutta pyydän saada kiittää sekä häntä että toimittajia Leikola ja Lähde erinomaisesta perjantain ohjelmasta. Keskustelu oli asiallista, kiinnostavaa ja avointa. Siinä ei pyritty keräämään irtopisteitä tai nolaamaan ketään vaan pyrittiin aitoon dialogiin. Kiitos tästä.”

  Kiitoksia myös kaikesta palautteesta, jota voi lähettää kanavan nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Postia voi edelleenkin lähettää myös suoraan minulle osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Rauhallista viikonloppua aivan jokaiselle.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 26.9.2015

 • ”Syksyinen ja kiitollinen tervehdys”, otsikoi korttinsa kuuntelijamme Oulusta ja jatkaa: ”Koko kesän ajan ”Maisteri Lindgrenin esitelmät” ilahduttivat mieltä!” Näin kiitteli nimimerkki ”musiikkitiedettä opiskellut uskollinen radio yhden kuuntelija.

  Mutta kriittisempääkin palautetta on tullut: Esimerkiksi eräs kuuntelijamme Paavolasta on pahoittanut mielensä uutisten ja ajankohtaisohjelmien toimittajien käytöksestä. Erityisesti Ykkösaamu ja Ajankohtainen ykkönen ovat hänen mielestään ohjelmia, joissa toimittajat epäkohteliaasti keskeyttävät haastateltavia ja antavat ilkeitä lausuntoja poliitikoista - muun muassa pääministeristä.

  Olen samaa mieltä siitä, että epäkohtelias ei saa olla kenellekään ja kaikkia ihmisiä tulee kunnioittaa, kuten kuuntelija toivoi. Toisaalta poliitikkojen haastattelemisessa on sellainenkin puoli, että joskus toimittajan on tivattava samaakin kysymystä useamman kerran, jotta vastauksen saisi. On paljon poliitikkoja, jotka pystyisivät jaarittelemaan vaikka koko tunnin täyteen, jos ei heitä milloinkaan keskeytettäisi. Kokeneita poliitikkoja ei tällainen keskeyttäminen haittaa, sillä he tietävät pelin hengen. Toimittajan rooli on esittää kansalaisille tärkeitä ja olennaisia kysymyksiä ihmisiltä, jotka asioista todella päättävät tai ainakin voivat niihin suuresti vaikuttaa. Toimittajillahan ei tällaista valtaa ole.

  Siitä olen kuuntelijan kanssa kuitenkin samaa mieltä, että jos kuuntelukokemus aiheuttaa ahdistuneisuutta ja myötähäpeää, ei haastattelu ole mennyt aivan nappiin. Keskinäinen kunnioitus on hyvä säilyttää puolin ja toisin.

  Nimimerkki ”Yle 1:n ihailija” kertoo ”muutoin suorastaan rakastavansa Radio 1 kanavaa”, mutta sunnuntaiaamupäiviin hän kaipaisi muuta sisältöä. Hän kertoo, että uskonnottomana ihmisenä hänen on vaikea ymmärtää sunnuntaiaamujen jumalanpalveluksia.

  Tämä asia tulee aika ajoin esille. On kuitenkin muistettava, että radiojumalanpalvelukset ovat yhä erittäin kuunneltuja ohjelmia eli niille on selvä tilaus. Kaikilla ei ole mahdollisuutta mennä kirkkoon kuulemaan palvelua ja siksi tämä ohjelma - joka on muuten yhtä vanha kuin Suomen Yleisradio – on yhä perusteltu. On totta, että sunnuntaiaamupäivät kello kymmenestä kahteentoista voivat olla ahdistavia niille Yle Radio 1:n kuuntelijoille, jotka eivät pidä uskontoa tärkeänä. Mutta kun kaikkia ei voi miellyttää koko aikaa, niin suotakoon sunnuntaiaamun kirkkoaika yhdellä Ylen radiokanavalla vastakin. Tätä mieltä minä olen, vaikka ymmärrän myös vastakkaisia näkemyksiä.

  Kiitoksia jälleen palautteesta ja erilaisista ohjelmaideoista. Lähettäkää niitä toki lisääkin, joko kanavan nettisivujen kautta tai sitten sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Myös vanhaa kunnon maapostia voi lähettää suoraan minulle. Osoite on: Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Syksystä on myös hyvä nauttia.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 19.9.2015

 • ”Haudan takaakin Peter von Bagh meitä valistaa ja sivistää!” Näin railakkaasti – sanoisinko jopa hieman makaaberisti aloittaa Sirkka kirjeensä. Viesti on kuitenkin positiivinen:

  ”Elämää suuremmat elokuvat”- sarja on itsessään elämää suurempi. Nyt kuullut kaksi ohjelmaa – Casablanka ja Citicen Kane – ovat jopa hienompia kuin muistin. Tällaista sivistyksen riemua voi tarjota ainoastaan Yle radio 1!”

  Kiitoksia kovasti. Elämää suuremmat elokuvat- ohjelmia kuullaan torstaisin kello 17.20 ja uudelleen tiistaisin kello 22.15 koko loppuvuoden ajan. Ja jaksot ovat luonnollisesti kuunneltavissa myös Areenassa. Tätä uusintaa on todella toivottu ja hauskaa, että se on myös huomattu. Jatketaan samassa sävyssä:

  ”Ruusuja! Kiitos että saan kuunnella lauantainaamuisin Kalle Haatasta. Viikolla usein aamuisin eläkeläisillä noita harrastuksia riittää, ne jotka vievät pois radion äärestä. Ja erityiset kiitokset viime lauantain Kalle Haatasen ohjelmasta ”Länsimaisen yhteiskunnan synty”. Sen kuunneltuani ymmärrän niin paljon paremmin miksi esim. Syyrian sotaa mikä aina vain jatkuu, (ikuisesti?) ja miksi Vladimir Putinin on niin helppoa omaksua 'Jumalasta Seuraavaa' maan päällä olevaa 'Tsaariutta'. Siinähän ne tulivat syyt selville.. Asiahan nimenomaan on kovin ajankohtainen. Me täällä pohjoisessa vain ihmettelemme, että miksi ei muu maailma (eli idässä ja etelässä olevat maat) toimi kuten me. Tässä ohjelmasta tuli moni asia selväksi, sille, joka sitä jaksoi kuunnella.”

  Näin kirjoitti Tytti Lohjalta. Seuraavaksi terveisiä Keravalta:

  "Kiitos, Yle Radio 1 korkeatasoisesta ja asiallisesta ohjelmatarjonnasta! Arvostan suuresti toimittajia, jotka näkevät vaivaa tehdä kunnolla toimitettua ohjelmaa. Kuuntelen radiokanavaa päivittäin useamman tunnin töissä ollessani. Koen hyvin tärkeänä sen, että saan yleissivistystä ja yhteiskunnallista ajattelua lisäävää ohjelmatarjontaa kuunneltavakseni. Koen myös, ettei kanavalla ole sellaisia henkilöitä äänessä jotka haluavat tuoda itseänsä esille. Pikemminkin he ovat "ääniä" jotka tuovat asiallisesti ja kuitenkin persoonallisesti kuultavaksi arvokassisältöistä hyvin taustatoimitettua ohjelmaa. Pyydän jos mahdollista, että kiitokseni saavuttaisivat myös heidät henkilökohtaisesti. Vaikkapa niin, että tulostaisitte tämän palautteen Yle Radio 1:n työntekijöiden ilmoitustaululle KIITOS!”

  Näin kirjoitti Keravalla asuva 47-vuotias mieskuuntelija.”

  Koetan levittää tätä kiitosta useammallekin ilmoitustaululle ja olkoon tämä ohjelma yksi niistä.

  Kiitoksia jälleen kannustavasta palautteesta. Kyllä me täällä aina olemme tienneet, että suuri osa suomalaisista arvostaa myös hyvin toimitettua, kuuntelijaa arvostavaa, etten sivistävää ohjelmasisältöä, mutta hauska on saada tälle näkemykselle myös vahvistusta.

  Lähettäkää toki lisää kaikenlaista palautetta joko kanavan nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Myös tavallinen manuaalinen ja analoginen kirjeposti kulkee yhä, kunhan kirjoittaa osoitteeksi: Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Kaunista alkusyksyä kaikille.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 12.9.2015

 • Tulin viikko sitten maininneeksi, että negatiivista palautetta ei juuri ollut tullut. No, sitä saa, mitä tilaa. Seuraava kritiikki on mielestäni kuitenkin rakentava ja perusteltu:

  ”Hei. Kuuntelin jälleen Yle 1:n Kare Eskolan Välilevyjä. Ohjelma on sinänsä hyvin tehty ja asiantunteva. Eskolan asenne on se, joka hiertää. Tuntuu, että hän usein asettaa itsensä puolueettoman ja ylemmän kriitikon rooliin käsitellessään aiheitaan.

  Tänään hän pohti ammattilaisuutta ja amatööritoimintaa musiikissa.

  Jäin pohtimaan eroa sanoilla ”amatööri”, joka sanakirjan mukaan on: "1.harrastelija, henkilö, joka tekee taidetta tai tiedettä kiinnostuksesta eikä ammatti- tai palkkatyönä." Ja ”diletantti”, jonka sanakirja puolestaan määrittelee: epäpätevyys, taiteen tai tieteen epämääräinen harrastelu, pintapuolisuus.

  Näillä sanoilla lienee käytännössä hieman eri kaiku. Amateur on rakastaja, joka suhtautuu intohimoisesti asiaansa. Diletantti saattaa heikosta osaamisestaan huolimatta esiintyä syvällisenä asiantuntijana.

  Olen usein miettinyt, miksi Eskola usein sanavalinnoillaan tuntuu mitätöivän mm. pääkaupunkiseudun ulkopuolella järjestetyt taidetapahtumat, vaikka niissä monasti on varsin nimekkäitä ja ulkomaillakin esiintyviä taiteilijoita.

  ”Ironia” (sanakirjan mukaan: "1. kätketty, epäsuora iva, mitättömyyden, typeryyden tai naurettavuuden paljastaminen sanomalla muuta kuin oikeastaan tarkoitetaan 2.puhetoverin tietämättömyyden paljastaminen näennäisen ymmärtämättömyyden avulla 3. tyylikeinona monimielisyyteen kätketty pilkka.") ja ”sarkasmi” (sanakirja:" purevan ivallinen tai suorasukainen lausuma.") ovat vaikeita tyylilajeja.

  Miten välttää se, että kuulijalle saattaa muodostua mielikuva, että toimittajan perussanoma onkin: "Typerät ja epäpätevät, osaamattomat henkilöt pääsevät liian helposti tekemään musiikkia. Minä hoitaisin hommat paremmin"?

  Vertaan tätä ohjelmaa mielessäni esim. Roman Schatzin sarjaan. Schatz asettaa myös itsensä "ampumalinjalle", kritiikin kohteeksi. Se vaatii uskallusta ja toisaalta antaa myös oikeutuksen räväkällekin kritiikille ja teräville lausumille.

  Romanille myös kunnioitus, kumarrus ja hihitys: Sanoilla ja kielillä leikittely on hänen ohjelmissaan ylen addiktoivaa nautintoainetta! Kiitos!” Näin arvioi nimimerkki ”Ylen uskollinen”

  Myös toinen muuten suosittu ohjelma eli ”Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä” saa tällä viikolla kritiikkiä:

  ”Kuinka Lindgren saattaa tuomita elokuvan ”Avaruusseikkailu 2001” typeräksi ja samalla kehuskella, että ei ole sitä nähnyt eikä aio katsoakaan. Moinen ylimielisyys on pelkästään surullista.

  Näin kirjoitti Pauli. On tänne tullut kehujakin. Luetaan loppuun yksi vakiokuuntelijamme palaute, niin jää parempi mieli:

  ”Hei, Jazzklubi on ainakin tällaiselle jazzista hyvin vähän tietävälle tosi hyvä ohjelmamuoto. Luultavasti jazztietäjillekin.

  Iiron musiikkikoulu oli tosi hauska ja informatiivinen tällaiselle kotona kitaraa rämpyttelevälle, mutta teorioita ym. tuntemattomalle "hidaskädelle".

  Syksyn kuunnelmatarjontaa vilkaisin ja kiinnostavalle näyttää taas.

  Kiitos ja hauskaa syksyä” ,toivotti Rami.

  Kiitoksia jälleen kaikesta palautteesta ja lisää toivotaan joko kanavan nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Unohtamatta vanhaa kunnon kirjepostia, jota voi lähettää suoraan minulle osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Mukavaa viikonloppua.

  Kaj Färm

 • ”Iiro Rantalalle pitäisi antaa jokin kansansivistyspalkinto!” Näin vaatii Olli Helsingistä ja jatkaa:

  ”Iiron musiikkiluokka oli parasta radio-ohjelmaa musiikista, mitä kuvitella saattaa. Kuuntelin kaikki osiot rytmistä tulkintaan joko radiosta suoraan tai jälkeenpäin Areenasta. Karita Mattilan ja Aija Puurtisen tähdittämän laulujakson jopa pariin kertaan. Kerta kaikkiaan loistavaa ohjelmaa. Mikä on syy siihen, etteivät nuo fiksut, valistavat, mutta myös hauskat ohjelmat ole Areenassa pysyvästi vaikka opetuskäyttöön?”

  Syy on se tavallinen eli tekijänoikeudellisista syistä musiikkiohjelmat ovat kuunneltavissa Areenassa vain 30 vuorokautta. Areenasta löytyy toki vielä kaksi viimeistä jaksoa eli ”Sovittaminen” ja ”Tulkinta”. Iiron musiikkiluokka sai paljon kiitosta koko kesän ajan. Eräs kuuntelija valitteli jo kesän lopulla, että nyt rupeavat superlatiivit loppumaan. Niin paljon oli tullut kehutuksi ohjelmaa.

  Sitten seuraavaan kestohittiin:

  ”Jälleen kerran täytyy kiittää aamujeni pelastajaa eli Muistojen Bulevardia. Kesällä tuli kuunneltua matkojen takia harvemmin, mutta nyt kun olen palanut työrytmiini, pelastaa se aamun kuin aamun. Erityiskiitokset Pekka Laineelle, mutta myös kaikille muille toimittajille”

  Leila tiivistää tässä monen kuuntelijan tuntemukset.

  Pekka Lainetta kiitellään myös muista ansioista:

  ”Tervehdys! Kuuntelin eilen Amerikan ääni ohjelmaa ja piti taas kerran ihmetellä, kuinka teillä on asiansa osaavia toimittajia.

  Pekka Laine oli hän, joka on tämän ohjelmasarjan toimittanut. Äijällä on aivan mahtava ääni ja tyyli!

  Jos joku muu olisi tuon ohjelman äänenä, niin eipä olisi yhtä mielenkiintoinen.

  Olen joskus todennut että Peter von Bagh oli sellainen, että vaikka hän lukisi puhelinluetteloa, niin sitä kuuntelisi mielellään, kun hän sai asiasta kuin asiasta mielenkiintoisen.

  Pekka Laine on samanlainen äänitaituri. Laittakaas hänet lukemaan puhelinluetteloa, niin kuulette!

  Vahinko etten ole huomannut kuunnella aiempia Amerikan ääni ohjelmia, olen menettänyt paljon.

  Muutoinkin pitää todeta että YLE1-kanava on valovuosien päässä näistä kaikennäkösistä kaupallisista hömppäkanavista. Kiitos teille!”

  Näin kirjoitti Jarmo Vaasasta. ”Amerikan ääni”-sarjan ohjelmia löytyy vielä Areenasta neljä tai ehkä jopa viisi. Kysehän on Pekka Laineen muutama vuosi sitten tekemästä ohjelmasarjasta, joka esitettiin toiveuusintana nyt kesällä. Hyvä, että uusittiin, sillä ohjelma on selvästi löytänyt paljon aivan uusia kuulijoita, eikä ihme, sillä sarjahan on loistava.

  Tuohon ”puhelinluettelo” -kommenttiin täytyy kyllä huomauttaa, että sekä Pekka Laineen että edesmenneen Peter von Baghin kohdalla nimenomaan painava sisältö ratkaisi. Ei pelkkä ääni tai loistava tyyli, vaikka niitäkin löytyy.

  Tämä meni näemmä pelkäksi kehumiseksi, mutta minun silmiini ei sattunut tällä viikolla haukkuja. Liekö vika silmissäni vai missä. Kaikenlaista palautetta toivomme kuitenkin saavamme joko kanavan nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Tietenkin myös kirjeposti kulkee ja sitä voi lähettää suoraan minulle osoitteeseen: Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Rauhallista viikonloppua kaikille.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 29.8.2015

 • Onpa mukavaa päästä taas lukemaan lähettämäänne palautetta monen viikon jälkeen. Sitä on tullutkin runsaasti. Tämän vuoden heinäkuun teema eli Itämeren heinäkuu on saanut paljon kiitosta. Siihen viittaa myös tämä kuuntelija:

  ”Kesälomalla ehti kuunnella tavallista enemmän radiota. Kiitos monipuolisesta Itämeri-teemasta, hauskoista ja avartavista musiikkiohjelmista (mm. ladykolmikko Lotta Emanuelsson, Minna Lindgren, Eva Tigerstedt), Osmo Tapio Räihälän Sibelius-sinfoniasarjan uusinnasta ja monesta muusta. Sokerina pohjana olivat Hienostelua-ohjelman kurkistukset kartanoihin, joihin ei lomailija muuten päässyt. Parhain terveisin Iloinen veronmaksaja.”

  Myös aikuistumista on kesän mittaan tapahtunut:

  ”Hei! Nyt olen tullut siihen ikään, että YleX ei enää meikäläiselle toimi. Onneksi olen alkanut pikkuhiljaa nauttia klassisesta musiikista ja erityisesti Hienostelua-ohjelmasta. Toivonkin Hienosteluja uusintana, ja niin että pääsisin niiden pariin YleAreenan kautta. En osaa mainita erikseen juuri jotain tiettyä ohjelmaa, kaikki käy! Kiitos ja erityiskiitos ihanalle toimittajalle Janne Koskiselle ja hänen vierailleen.”

  Areenasta toki löytyy ainakin kuusi jaksoa ”Hienostelua”-ohjelmia eli sinne vain.

  Vaikka useimmat meistä lomailevat kesäisin, niin maailma ei pysähdy. Tämäkin kesä on ollut täynnä mitä dramaattisimpia tapahtumia ja siksi on hyvä, että uutisten lisäksi myös muut ohjelmat ovat hereillä. Erityistä kiitosta on saanut Ykkösaamu, jota seuraavakin palaute kiittelee:

  ”Haluan antaa suuret kiitokset Ykkösaamulle, toimitukselle ja toimittajille. Erityisesti suuren kiitoksen haluan antaa toimittaja Olli Seurille. Hänen juontoa ja haastatteluita on helppo kuunnella ja ilo seurata. Seurilla on ilmiömäinen tapa onnistua kysymään ja hakemaan haastateltavalta juuri ne ydinkysymykset ja vastaukset. Ihailen hänen tapaansa löytää haastateltavan vastauksesta seuraava kysymys. Seurin haastattelua on miellyttävä kuunnella kun hän ei ryhdy jankkaamaan ja tankkaamaan vaikeankaan haastateltavan kanssa, vaan hän osaa tiukoilla ja asiallisilla kysymyksillä onkia vastauksia. Seuri osaa antaa arvon aiheelle, haastateltavalle ja näin luo hyvän kuulokuvan radionkuuntelijalle.”

  Tuo oli mitä mainioin luonnehdinta Olli Seurin toimittajaluonteesta. Ykkösaamu, kuten koko kanava, on löytänyt kesällä todella hyvin kuuntelijoita ja kuuntelijat meidät. Heinäkuun viikkokuuntelukeskiarvo oli 989 000 kuuntelijaa ja erittäin monina päivinä miljoonan kuuntelijan raja ylittyi selvästi ja ryskyen. Tästä on tietenkin kiittäminen toimittajia, jotka tekevät kiinnostavia ohjelmia, mutta myös kuuntelijoita, jotka aktiivisesti ovat ottaneet osaa kanavan kehittämiseen. Olemme jo pari vuotta tehneet uudistustyötä, joka toki kunnioittaa kanavan hienoa traditiota, mutta pyrkii myös uudistamaan sitä pieteetillä. Siinä on ollut ensiarvoisen tärkeässä osassa se palaute, mitä olemme saaneet teiltä, hyvät kuuntelijat, erilaisissa kyselyissä ja tietenkin tällaisessa jokapäiväisessä kirjeenvaihdossa. Kiitos siitä.

  Eli on yhä tärkeää, että kerrotte, mikä meni hyvin, mikä pieleen ja mitä ehkä haluaisitte enemmän. Monet sanovat, että meidän kaltaisen kulttuurikanavan ei pitäisi tuijotella kuuntelijalukuja, mutta hyvänen aika: kuuntelijoillehan tätäkin kanavaa tehdään, eikä pelkästäänomaksi iloksemme.

  Lähettäkää siis lisää palautetta joko Yle Radio yhden nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Ja minulle voi aina lähettää suoraa postia aiheesta kuin aiheesta osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Kesä jatkuu aurinkoisena, nautitaan myös siitä.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 22.8.2015

 • Ailahtelevasta säästä huolimatta – tai ehkäpä juuri sen vuoksi – ihmiset vaikuttavat hyvin tyytyväisiltä Radio yhden antimiin:

  ”Viimeistään nyt pyydän välittämään Hannu Reimelle tosi paljon kiitoksia hänen uutiskolumneistaan ja selostuksistaan, joissa hän on kulloisenkin aiheensa tutkinut läpikotaisesti ja soveltanut aiheessaan monipuolisesti eri tieteenaloja, moraalifilosofiaa, historiaa, taloushistoriaa, taloustiedettä, ja ties mitä kaikkea muuta.

  Hannu Reimen selostus ja näkemys tiistaina 14.7. Ykkösaamussa Kreikan tilanteesta todellakin kattoi 2500 vuotta muutamassa minuutissa! Olen asunut Kreikassa juntan kaatumisen jälkeen muutamia vuosia, ja voin sanoa että Hannu Reimen selostuksessa ei vain kuulunut kreikkalaisuuden syvä olemus
  vaan se myös maistui ja tuoksui niin kuin vassílikos (basilika) kedolla.

  Kiitos Hannu Reime, kiitos että osaat käyttää päätäsi ja avata ja kertoa vaikeita ja monimutkaisiakin asioita tyylikkäästi! Ystävällisin terveisin, "lakimies Itä-Suomesta"

  Pysytään samassa iloisessa vireessä:
  ”Kiitos suurenmoisista ohjelmistanne. Lotta Emanuelssonin dramaattisen jännittävä Vaeltava kisälli hurmaa kerran toisensa jälkeen, maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmät elvyttävät moniulotteisuudessaan kaikenvärisiä aivosoluja, Eva Tigerstedtin Utelias äänimatkailija on valloittava ja Outi Paanasen Iltapäivä Matti Salmisen seurassa oli sympaattisen ihana. Kultakuume, Julkinen sana, Mikä maksaa ja Tiedeykkönen sen kuin parantavat juoksuaan. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Enkä konsaan olisi voinut kuvitella, että Itämeren heinäkuu tuottaa niin monipuolisen koosteen tarinaa äärestä laitaan kuin jo tähän asti on kuultu. Erityisen paljon ihailen taitoa, millä uusintoja vanhoista ohjelmista on punottu teeman ympärille. Entuudestaan tutut ohjelmat saavat aivan uuden sisällön, kun niitä kuuntelee tässä kontekstissa.

  Ja olipa kesä tai talvi, kuuluttajanne ansaitsevat erityiskiitokset. Synkimmän virrenkin he kuuluttavat elämäniloa ja innostusta täynnä olevalla äänellä. He kylvävät lämpöä ja lempeyttä maailmaan enemmän kuin luultavasti itse osaavat aavistaa.

  Teille kaikille asianosaisille ojennan siis virtuaaliset ruusut hopeamaljassa! Hoitakaa ne lakastumattomina!
  Ystävällisin ja kiitollisin terveisin Pirjo”

  Mutta moniarvoisessa Suomessa on tietenkin myös vastarannankiiskiä:

  ”En kestä Vaeltava kisälli-ohjelmaa! Ja se vieläpä uusitaan! Ei, kiitos, sanon minä!
  Sen sijaan Kiveen hakatut on miellyttävä ja mielenkiintoinen ohjelma. Saisi tulla talvellakin! Kiitokset tekijöille!
  Maisteri Lindgrenin ohjelmista en pidä; eivät kiinnosta minkään vertaa.

  Kiitos Radio 1 vastaa ohjelmasta!(Vaikkei minun palautteitani koskaan lueta.)
  Varatkaa Hannu Taanila ajoissa jouluohjelmaa varten!
  Pääsiäisohjelmisto oli tylsä: Hannu Taanila puuttui.”

  Luettiinpas tällä kertaa ja mitään pois jättämättä.

  Kiitos kaikesta palautteesta, hyvistä ohjelmaideoista ja kaikenlaisista vinkeistä. Siihen fanituoteasiaan, josta puhuin viime viikolla, palataan syksymmällä, sillä minä jään nyt toviksi lomalle. Sen sijaan lomalta palaava vastaava tuottajamme Anna Simojoki käy mielellään palautetta läpi, joten lähettäkää sitä runsaasti joko Yle Radio yhden nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi.

  Kaivakaa aurinkorasvat esille, sillä luulenpa, että nyt alkaa kesä!

  Kaj Färm

 • Aloitetaan koulutussektorilta eli maanantaina alkaneesta Iiron musiikkiluokasta:

  ”Valtavat kiitokset Iirolle loistavasta ohjelmasta! Meillä on rantasaunassa radio ja Iiro tuhosi saunakeikan täysin. En voinut heittää löylyä kiukaalle enkä mennä uimaan välillä, kun olisi jäänyt jotain kuulematta. Sovit oikeasti radioon.

  Kuulun ihmisiin joita rytmi kiinnostaa hirvittävästi. Erityisesti salaperäinen grooven syntyperä on uskomatonta tarinaa ja ikuinen ihmetyksen aihe.

  Ainoastaan hämmästytti, että en kuullut sanaakaan Bill Cobhamista tai Phil Collinsista, joiden jaotukset ja soundi on vaikuttanut ja vaikuttaa yhä monessa musiikinlajissa ja joita kopioidaan laajalti.

  Mutta kaikkea hyvää! Taas löysin syyn maksaa Yle-veroa hymyssä suin!”

  Olin paikalla, kun Iiron musiikkiluokan ensimmäistä jaksoa tehtiin. Voin vakuuttaa, että niin Iiro Rantala kuin vieraana ollut rumpali Anssi Nykänenkin yrittivät mahduttaa kaksituntiseen kaiken mahdollisen rytmistä, mutta on aivan selvää, että lukuisia rumpaleita jäi mainitsematta. Saa nähdä kuinka käy ensi maanantaina, kun aiheena on improvisointi ja vieraan kitaristi Marzi Nyman. Maanantaina kello 19 uutisten jälkeen.

  ”Kiitokset lauantain toivotuista tänään 4. heinäkuuta! Toivomani Placido Domingon esitys tuli vihdoin 17 vuoden odottelun jälkeen! En ole sitä koskaan kuullut radiosta miltään kanavalta, telkkarista nauhoitin sen suorana Vhs-kasetille ja laitteet ovat nykyään heikossa hapessa. Levyn löysin Larnakan lentoasemalta vuosia sitten. Olen voimakkaasti "radioaktiivinen" hyvin paljon radiota koko ikäni(65v.) kuunnellut ukkeli.
  Hyvää kesää teille!”

  Kiitos samoin. En rupea arvioimaan onko seitsemäntoista vuoden odotus kohtuullinen, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Sitten puheilmaisun pariin:

  ”Hei, kuuntelin juuri radiosta erittäin mielenkiintoista ”Itämeren historia” nimistä ohjelmaa, jossa tällä kertaa puhuttiin muun muassa Hansakauppiaiden ajasta eli Suomen ja Itämeren keskiajasta. Hyvin tehty ohjelma sai minut miettimään keskiaikaa muutenkin. Eikö olisi hyvä aloittaa laaja ohjelmaprojekti koko Euroopan keskiajasta ja sen eri ulottuvuuksista kaupankäynnistä musiikkielämään ja hovielämästä tavallisen ihmisen arkeen? Keskiaika tuntuu kiinnostavan nykyään nuoriakin, joten kuuntelijoita varmaan riittäisi.”

  Tätä ehdotti Niels Raaseporin kaupungista. Erittäin mielenkiintoinen ehdotus, sillä keskiaika tuntuu todella kiinnostavan. Taustalla saattaa olla erilaiset fantasiakirjat, elokuvat ja tv-sarjat ”Taru sormusten herrasta” ”Game of Thornesiin”, joissa on hyödynnetty paljon mielikuviamme keskiajasta. Myös todellinen keskiaika kiinnostaa, siitä esimerkkinä juuri ilmestynyt kirja ”Matkaopas keskiajan Suomeen”, jonka tekijät ovat Ilari Aalto ja Elina Helkala. Kirja on erinomainen ja niin on myös Nielsin idea sieltä keskiaikaisesta Raaseporista. Kiitos siitä, ruvetaan funtsimaan asiaa.

  Yksi kysymys vielä:

  ”Hei! Olisin tiedustellut, että onko teillä mahdollisuus toimittaa minulle Yle Radio 1:n logolla painettuja fanituotteita?”

  Tätä tiedusteli ”eräs Radio 1 fani”. Ei muuten ole. Meillä on ollut erilaisia fanituotteita: kyniä, muistikirjoja, kirjanmerkkejä ja tietenkin kahvimukeja. Ne kaikki on jo jaettu aikaa sitten, emmekä ole oikein keksineet, mikä olisi kanavan kuuntelijoille mieluinen tuote. T-paitoja ja mukeja on kaikilla, kesäkumeja eräillä, mutta mikä sopisi meille? Tehkääpä ehdotuksia.

  Niitä voi lähettää samaan osoitteeseen kuin palautettakin eli joko Yle Radio yhden nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Ja tietenkin kaikkea postia voi lähettää suoraan minulle osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Pysykää lämpiminä näin heinäkuussa!

  Kaj Färm

 • Merelle ollaan matkattu jo monta päivää ja se on myös huomattu. Yle Radio yhden Itämeren heinäkuu on vierähtänyt hienosti liikkeelle ja teema on ilahduttanut monia. ”Itämeren ekologinen tila on huono ja siksi on hyvä pitää asiaa esillä. Suomessa Itämerta kuormittaa etupäässä maatalous ja sen asian huomioiminen voi tälle hallitukselle olla tuskallista.” arvioi nimimerkki ”Levälautassa purjehtija”.

  Myös Itämeren historiaa käsittelevät ohjelmat ovat saaneet kiitosta kuten myös erilaiset meriaiheiset musiikkiohjelmat.

  Muitakin ilonaiheita on ilmennyt:

  ”Suurkiitos Minna Lindgrenin paluusta aalloillenne! Kyllä häntä on kaivattukin. Toivottavasti häntä saadaan kuulla lisää jatkossakin.” kiittää eräs kuuntelijamme tiivistäen monien ajatukset. Tosin muutama vakiokuuntelijamme on hieman kummeksunut ja suorastaan ärsyyntynyt ohjelman nimestä mikä on ”Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä”. Jotkut pitävät sitä arroganttina vaikka kyse lienee huumorista ja itseironiasta. Mutta on selvää, että tällaiset asiat koetaan eri tavoin.

  Sitten kiitoksia koko musiikkiväelle:

  ”Kiitokset koko musiikkitoimitukselle. Erityisesti Eva Tigerstedtin poikkitieteelliselle, elämänmyönteiselle otteelle musiikin ihmemaassa. Pidän myös Lotta Emanuelssonin perusteellisesta otteesta, aiheen fokusointi on huolellista. Ja Kare Eskolan musiikkivalintojen tarkoista faktatiedoista. Eskola ei mielistele kuuntelijaa! Hyvä! Olette vallan loistava joukko, teitä on ilo kuunnella. Kiitos!”

  Ehdottomasti samaa mieltä, myös siitä, että tuo porukka ei juuri mielistele.

  Puheohjelmiakin kiitellään:

  ”Kiitos Kultakuume-ohjelmalle suorasanaisesta, rohkeasta keskustelusta (ääri)oikeistosta ja rasismista ja sen valtavirtaistumisesta Suomessa perjantaina 26.6. Kultakuumeen ohjelmassa ”Hyssytelläänkö Suomessa äärioikeistoa”. Tällaista keskustelua pitäisi olla A-Studiossa ja Aamu-tv:ssä, mutta ei valitettavasti ole. Kiitos, että Kultakuumeessa on! Välitättehän kiitokset myös ohjelman toimittajalle.”

  Kyllä välitämme. Olemme erityisen hyviä välittämään kiitoksia.

  Moitteita saa ”Maailmanpolitiikan arkipäivää”-lähetyksen lähetysaika, joka täällä Yle Radio yhdessä on lauantai kello 12.10. ”Juuri silloinhan ihmiset ulkoilevat ja shoppailevat. Miksei sitä uusita joskus parempana aikana?” kirjoittaa eräs. Itse asiassa Radio Suomi lähettää saman ohjelman, mutta tuota shoppailu- ja ulkoiluongelmaa sekään ei täysin poista, sillä Radio Suomesta ohjelma kuullaan lauantaisin kello 14.03. Täytynee vielä kerran yrittää löytää ohjelmalle jokin iltauusintapaikka. Kyseessä on kuitenkin erittäin laadukkaasta ohjelmasta eikä kaikkia Areena-mahdollisuus lohduta..

  Mutta suvi lohduttaa. Ja toiseksi voi lohduttautua lähettämällä palautetta joko Yle Radio yhden nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Myös vanhaa kunnon maapostia voi lähettää suoraan minulle, joka sitä kiihkeästi odotan. Osoite on: Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Heleää heinäkuuta kaikille.

  Kaj Färm

 • ”Kerta kaikkiaan oli hieno juhannusohjelmisto Radio yhdessä. Säästä johtuen vietin suurimman osan juhannuksesta pienen mökkini lämpöisessä keittiössä, mutta se ei harmittanut lainkaan, sillä vieressäni oli radio ja sieltä tuli niin hyvää juhannusohjelmaa, että! Erityiskiitos juhannusillan Sävel on vapaa toivekonsertista. Ei tarvinnut itse edes soittaa, kun omat toiveeni ja paljon muuta ihanaa musiikkia tulvi koko ajan radiosta. Kiitos siitä.”

  Näin kirjoitti Leena kesälomaltansa ja puki sanoiksi monien tuntemukset. Juhannusohjelmistosta on pidetty kovin, joskin muutamia soraääniäkin on kuulunut. Muutamat kuuntelijat paheksuivat Sari Helinin vieraana olleen Lenita Airiston kielenkäyttöä. Aikamoinen rouva tuo Lenita Airisto on: vuosikymmenestä toiseen pystyy provosoimaan ja ärsyttämään ihmisiä. Muistan, että häntä paheksuttiin jo minun lapsuudessani, kun hän juonsi televisiossa ”Jatkoaika” nimistä ohjelmaa. Se oli joskus 1960-luvulla ja vieläkin hän jaksaa ärsyttää. Saavutus sekin!

  Eräs kuuntelijamme on huolissaansiitä, että eikö tänä kesänä Radio yhdessä olekaan teemaheinäkuuta. Erityisen mielissään hän oli viimekesäisestä ”Naisen heinäkuusta”.

  Toki on tulevallakin heinäkuulla teemansa eikä se enää mikään salaisuus ole. Tänä kesänä vietämme ”Itämeren heinäkuuta”.

  Teemakuukauden kimpussa tiiviisti uutteroinut vastaava tuottajamme Anna Simojoki tiivisti heinäkuun annin näin:

  ”Yle Radio 1:n Itämeren heinäkuu on etenkin musiikin, luonnon ja historian heinäkuu. Tiedettä, kulttuuria, asiapuhetta ja draamaa.

  Teemakuukauden aikana kierrellään saaristokunnissa, mietitään ilmastonmuutoksen vaikutuksia, rakastutaan ja erotaan kylmän sodan erottamissa maissa, tutkitaan hylkyjä, kalastetaan, polskutellaan kylpylässä ja pureudutaan kirkkokuntien oppiriitoihin uskonpuhdistuksesta nykypäivään. Musiikki soi, ja sukulaiskielet tulevat tutuiksi.

  Itämeri on kulttuurin meri - väylä, jota pitkin Suomi on saanut valtavasti vaikutteita niin tieteissä kuin taiteissakin. Meren yli on kuljettu myös kauppaa käyden, matkustellen ja sotien. Nykyään meri yritetään säilyttää elossa myös jälkipolville. Teemakuukausi kertoo kaikesta tästä ja paljosta muustakin.”

  Ja todellakin: heinäkuu alkaa jo ensi keskiviikkona. Saapa nähdä alkaako silloin myös kesä. Joka tapauksessa heinäkuun ohjelmallinen anti on jälleen todella rikas ja radiota kelpaa kuunnella sisätiloissakin, kun sade kylmin kyynelin lyö tummaan ikkunaan, kuten laulussa lauletaan.

  Muistakaa myös lähettää palautetta ohjelmista. Sitähän voi lähettää joko Yle Radio yhden nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Ja hyvä keino on lähettää postia suoraan minulle osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio. Minä täällä Pasilassa istun ja odottelen kirjeitänne.

  Kaikesta huolimatta, nautitaan kesästä, millaisena se sitten ilmeneekin.

  Kaj Färm

 • Ohjelmapäällikkö Kaj Färm kommentoi kuuntelijapalautetta.

 • Kesäkuun ensimäisellä viikolla Yle Radio 1:ssä alkaa kesäkausi. Kesä kuuluu monien ohjelmien aiheissa, ja erityisen selvästi muutoksen huomaa uusista ohjelmasarjoista.

  Klassisen musiikin ohjelmasarjoista Hienostelua on jo ehtinyt ottaa varaslähdön suveen. Hienostelua torstaisin kello 11 ja uusintana perjantai-iltapäivisin kahdelta. Kohtauspaikka-ohjelma jää siis kesäksi lomalle.

  Tiistaisinkin on luvassa musiikin kesäsarja, kun Eva Tigerstedtin viimekesäinen ohjelmasarja Utelias äänimatkailija jatkuu. Utelias äänimatkailija vie kuuntelijansa fantasianomaisille matkoille äänimaisemiin ja musiikkiin tiistaisin yhdeltätoista. Klassikkoparatiisin tekoon Eva palaa taas syksyllä.

  Keskiviikkoisin yhdeltätoista on puolestaan äänessä maisteri Minna Lindgren, joka aloittaa kertomalla, kuinka pessimismi käännetään optimismiksi. Käsittelyssä on Richard Straussin teos Kuolema ja kirkastus. Minna Lindgrenin ohjelma korvaa Riston Valinnan, joka jää loppuvuodeksi tauolle. Risto Nordell palaa jokaviikkoisen ohjelmansa kanssa radioaalloille ensi vuonna.

  Ja vielä yksi musiikkisarja valon vuodenajaksi. Viikon kuluttua lauantaina kesäurakkansa aloittaa toimittaja Lotta Emanuelsson sarjallaan Vaeltava kisälli. Sarjassa kierretään Eurooppaa tarinoiden ja musiikin voimin. Ensimmäisessä osassa Lotta sukeltaa Robert Schumannin mielen syövereihin. Vaeltava kisälli korvaa Välilevyt kesän ajaksi.

  Kesään kuuluu tietenkin paljon Sibeliusta, ja sydänkesällä kanava viettää Itämeren heinäkuuta. Lisäksi luvassa on muun muassa Säveltäjämuotokuvia sekä kesätapahtumien radiointeja. Jo ensi viikolla kuunnellaan, mitä soi Tampereen Sävel -festivaalilla.

  Myös puheohjelmissa tulee kesällä uusia sarjoja. Tiistaina alkaa Kiveen hakatut, jonka ensimmäisessä osassa muistellaan kultamitalihiihtäjä Sirkka Polkusta. Arto Teronen ja Jouko Vuolle muistelevat kuolleita suomalaisia urheilusuuruuksia tiistaisin kymmeneltä heti uutisten jälkeen. Sari Helinin ohjelma loppuu Radio 1:ssä, mutta Sari on vielä juhannuksena äänessä.

  Kiveen hakattujen tapaan tiistaina alkaa myös toinen kesäsarja: Kirja, joka muutti elämäni. Sarjan ensimmäisessä osassa vieraana on kirjailija Sirpa Kähkönen. Hänen elämänsä muuttanut kirja on Peppi Pitkätossu. Kirja, joka muutti elämäni tiistaisin kello 17:20.

  Toinen puheohjelmien muutosten päivä on perjantai. Kesäperjantaisin emme nimittäin pääse nauttimaan Leikolan ja Lähteen sanailusta. Sen sijaan tarjolla on ohjelmasarja viikinkien historiasta. Ja perjantaisin illansuussa tulee Eeva Luotosen kirjahistoria. Tänä kesänä kirjahistoria tarkastelee käännöskirjallisuuden lähihistoriaa ja pohtii, miten Afrikka, Aasia ja latinalainen Amerikka avautuivat suomalaiselle lukijalle.

  Jokunen muukin ohjelma jää tauolle ja joitain vanhoja ohjelmia uusitaan. Paljon on luvassa yksittäisiäkin hienoja kesäohjelmia. Niistä kerromme tuonnempana.

  Kiitos kaikesta postista! Meille voi lähettää viestejä sähköpostitse osoitteeseen yle.radio@yle.fi. Perinteisen postin osoite on YR1, PL 6, 00024 Yleisradio.

  Onnea kaikille eri oppilaitoksista valmistuneille ja heidän opettajilleen! Ja kaunista kesäviikonloppua ihan jokaiselle!

  Anna Simojoki

  Radio 1 vastaa 30.5.2015

Näytä lisää

Muualla Yle.fi:ssä