Historian ääniä

Elokuvan pioneerit

  • 53 min
  • toistaiseksi

Käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja Teuvo Puro ja lavastaja Karl Fager olivat suomalaisen elokuvan varhaisia uranuurtajia. Ketkä muut olivat mukana tekemässä elokuvia, hankkimassa niitä ulkomailta, rakentamassa elokuvateattereita ja säestämässä mykän ajan elokuvissa? Suomalaisen elokuvan pioneereista kertoo tutkija Outi Hupaniittu. Toimittaja on Elina Saksala.

Lähetykset

  • ma 17.9.2012 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

  • Nenäpäivää vietetään taas ensi perjantaina. Sisällissodat, maanjäristykset ja nälänhädät ovat tämän päivän arkea eri puolilla maailmaa ja autettavia ihmisiä on paljon. Miltä tuntuu auttaa pakolaisleirin pohjattomassa kurjuudessa, kun aseet puhuvat ja autettavien virta vain kasvaa? Tomi Järvinen on tehnyt kansainvälistä avustustyötä 18 vuoden ajan. Hän tänään Historian ääniä –ohjelmassa Elina Saksalan vieraana. Ohjelmassa kuullaan myös arkistonauhoja Biafran kriisistä 1968, Suomen saamasta kehitysavusta sotien jälkeen ja Intian nälänhädästä 50 vuotta sitten.

  • Ennen oppilaat olivat kiltimpiä, opettajia kunnioitettiin ja kuri oli kovempaa kuin nyt. Siltä ainakin tuntuu, kun kuuntelee arkistojuttuja 60-ja 70-luvuilta. Tuolloin muutoksen tuulet alkoivat puhaltaa, sillä käynnissä oli peruskoulu-uudistus. Mitä mieltä koululaiset ja opettajat olivat sen ajan opetuksesta? Miten suhtauduttiin vaikkapa lintsaukseen tai tukiopetukseen? Arkiston helmiä kuuntelevat toimittaja Minna Korhonen ja erityisopettaja Hannele Tallqvist.

  • "Mitä sie etelän mies huiot, mikset sie käytä ohovia". Monet legendaariset 70-luvun mainokset ovat iskostuneet mieliimme ja ne tuntuvat toimivan edelleen. Miten nuo ajat erovat tämän päivän mainosmaailmasta? Silloin esiintyi ainakin paljon kritiikkiä ja mainokset myös ärsyttivät. 60-luvulla puhetta aiheutti myös bestseller "Mainosmiehen tunnustuksia". Arkistojuttujen pyörteissä ovat toimittaja Minna Korhonen ja kokenut mainosmies Kari Koskinen.

  • Miten tupakointiin suhtauduttiin 1960 ja -70-luvuilla? Arkiston aarteita kuuntelevat Minna Korhonen ja ylilääkäri Antero Heloma.

  • Kahvi maistuu aina. Latte, espresso, pannukahvi, nuotiokahvi, saunakahvit, hautajaiskahvit ja palaverikahvit. Historian äänissä kuullaan kahvijuttuja 1960 ja-70-luvuilta. Arkiston aarteita nauttivat yritysvastuupäällikkö Leena Miettinen Pauligilta ja toimittaja Minna Korhonen.

  • "Vuodessa kuolee jopa 70 kyläkauppaa", kerrottiin radiojutussa neljäkymmentä vuotta sitten. Pikkupuodit olivat silloin kovilla, sillä kauppa-autot ja isot marketit veivät asiakkaita. Millä keinoin kyläkaupat silloin sinnittelivät, entä miten nyt? Arki ei ole enää samanlaista, tietää kolmannen polven kyläkauppias Pentti Kaulamo Leppävirralta, Konnuslahden kylältä. Arkiston helmiä tarjoaa toimittaja Minna Korhonen.

Näytä lisää

Ei tulossa olevia jaksoja

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä