Radio Suomi Jyväskylä

Loeb kellotti kärkiajan Jyväskylän MM-rallin aika-ajossa

 • 2 min
 • toistaiseksi

Sébastien Loeb piti nopeinta vauhtia Suomen MM-rallin käynnistäneessä aika-ajossa Laukaan Ruuhimäessä. Latvala kaasutteli toiseksi ja Hirvonen kolmanneksi.

Lähetykset

 • to 2.8.2012 7.33 • Yle Radio Suomi Jyväskylä

Jaksot

 • Keskipäivän lähetyksen vieraana kävi tiistaina yritysvalmentaja Janne Roiha. Hänen tehtävänään on saada paras irti yrityksistä ja työyhteisöistä. Viitasaaren keksintöjen viikolla hän pitää ideoidenmyynti eli kansainvälisellä bisneskielellä pitchauskilpailun. Alun perin hänetä piti tulla kokki, mutta Tiimiakatemian kautta tie vei keittiöstä yritysten pariin. Liiketalous ja tulokseen vaikuttavat asiat ovat työllistäneet hänet jo yli kymmenen vuotta. Janne Roihaa haastatteli Mikko Maasola. Haastattelussa selviää muun muassa, onko Jannen komea parta ensivaikutelman takia kasvatettu.

 • Vauvauinti on Suomessa vientiala, vaikka isoissa rahoissa ei kylvetäkään. Suomalaisen vesiliikuntainstituutin toimitusjohtaja ja vauvauintiyrittäjä Eevaliisa Anttila uskoo asiaansa. Jo pari vuotta sitten vauvauintia vietiin vauhdilla Kiinaan, mutta yhden lapsen politiikka ja lääketieteellinen suhtautuminen asiaan muutti hieman alkuperäistä ajatusta. Sen sijaan Venäjällä Pietarin seudulla suomalainen vauvauintituote kiinnostaa kovasti. Mikko Maasolan haastattelussa Anttila näkee vauvauinnin hienona perheitä yhdistävänä asiana. Myös hyödyt lapsen kehitykselle tiedostetaan vuosi vuodelta paremmin.

 • Nordic Business Forum tuo maailmalta nimekkäitä puhujia Suomeen inspiroimaan liike-elämän huippuja. Nopeasti muuttuvassa maailmassa tietoa on tarjolla lähes rajattomasti, mutta johtajat kaipaavat faktan rinnalle intoa ja innostumista. Vuosien varrella seminaarilavalla on nähty mm. Al Gore, Arnold Schwarzenegger ja sir Richard Branson. Nordic Business Forumin toiselle perustajajäsenelle Jyri Lindenille maailman inspiroivin ihminen on kuitenkin oma fammu, nöyrä ja vähästä kiitollinen nainen.

 • Leikkilähetti Ritva Vallinkoski kannustaa aikuisia heittäytymään leikissä lasten ohjattavaksi. Kun luopuu hetkeksi sääntöjen kirjoittajan roolista, aikuinen pääsee leikkiin mukaan tasa-arvoisena jäsenenä. Tutkimusten mukaan leikkivistä lapsista kasvaa vahvempia aikuisia, mutta välillä meistä jokainen voisi tarvita hetken, jolloin pahvilaatikko muuttuu avaruusalukseksi eikä edes taivas ei ole rajana!
  Leikkilähetti Ritva Vallinkoskea haastattelee Minna Matintupa.

 • Nykytanssiteoksessa "Aventuristi" Jukka Tarvainen heittäytyy kumiveneellä matkustavaksi seikkailevaksi turistiksi. Sattumageneraattori sanelee matkakohteet - ja sanansa on sanottavana myös lapsiyleisöllä. Kun esityksessä on mukana liikettä, musiikkia ja teatteria, missä menevät nykytanssin rajat. Toimittajana Pauliina Tolvanen

 • Risto Sulkava toimi koulussa biologian opettajana, kunnes hyppäsi vuonna 2008 luonnon edunvalvojaksi, Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtajaksi. Nyt hän sanoo, että toimiminen yläkoululaisten ja kansanedustajien kanssa ei eroa kovin paljon toisistaan. Sulkava jättää puheenjohtajan hommat vuoden lopussa. Testamenttinaan mies toteaa, että seitsemän vuotta meni taistellessa soiden suojelun puolesta ja isoimmat henkilökohtaiset onnistumiset löytyvät sieltä. Mikko Maasolan haastattelussa Sulkava maalailee myös nykyisen biotuoteinnostuksen luonnolle asettamia uhkakuvia.

 • Sote tarvitsee asiantuntijansa. Yksi heistä on Mauno Vanhala, yleislääketieteen professori ja perusterveydenhuollon ylilääkäri Keski-Suomen keskussairaalasta. Mikko Maasolan radiohaastattelussa Vanhala puhuu muun muassa siitä, mitä tarkoittaa terveys, miten surullinen musiikki hoitaa ihmistä ja siitä, olemmeko autistinen kansa. Ja jos pääkaupunki haluaa oman sotensa, kaikki kaatuu, tuuttaa Vanhala.

 • Ei tullut pitkää uraputkea saman työnantajan palveluksessa. Tuli silpputöitä ja pätkiä siellä täällä. Yli sadantuhannen suomalaisen työnkuva on jo jotain aivan muuta kuin perinteisessä mielessä yrittäjän tai palkansaajan. Myös jyväskyläläinen Iikka Hackman tietää, millaista on kasata elantoa monista eri töistä pieninä palasina. Hackman on kirjoittanut yhdessä toisen jyväskyläläisen vapaan journalistin Janne Arolan kanssa kirjan Väliin pudotetut - miten meistä tehtaillaan yksinyrittäjiä. Teos tuo päivänvaloon silpputöiden ja itsensätyöllistämisen käytäntöjä ja kipupisteitä. Kirjassa todetaan muun muassa, että mikäli työmarkkinoilla kaikki ovat oman onnensa seppiä, niin jokainen on kusessa yksin. Iikka Hackman oli Radio Suomen keskipäivän lähetyksessä vieraana maanantaina 19.syyskuuta. Hän kertoi haastattelun aluksi, mikä hänestä piti tulla isona. Heli Kaski haastatteli.

 • Jyväskyläläinen Reijo Pynnönen pyörittää Syvälahden lavaa Kangasniemellä jo neljättäkymmenettä vuotta. Koulutukseltaan Pynnönen on maanmittausteknikko, mutta 1970-luvulla tanssien väliaikamusiikin soittamisesta alkanut lavaura on vienyt miehen mennessään. Vuosikymmenet hän on myös urheillut ja ollut urheiluseura-aktiivi. Pynnönen arvioi Radio Suomen keskipäivän lähetyksessä tiistaina 20. syyskuuta tanssilavojen tulevaisuuden näkymiä ja valotti myös oman energisyytensä saloja. Heli Kaski haastatteli.

 • Jämsässä asuva Minna Jakosuo on ollut aina kiinnostunut luonnossa liikkumisesta ja toiminut jo seitsemän vuotta eräoppaana. Viime vuonna Jakosuo vietti metsässä liki 90 yötä, suurimman osan niistä pohjoisessa tuntureiden keskellä. Esko Pulliainen kiipesi kokeneen retkeilijän kanssa Korpilahden Vaaruvuoren jylhiin maisemiiin puhumaan siitä, mikä eräilyssä kiehtoo ja koukuttaa:

 • Ohjaaja Rauli Ylitalo työsti vuosia dokumenttielokuvaa nuoruutensa rockpyhätöstä Jyväskylän tanssisali Lutakosta. Elokuvan draama oli valmiiksi sisäänrakennettu, koska vanhan leipomon vaaran vuodet kestivät pitkään. Lopulta arvostettu paikka sai jatkaa ja rahat löytyivät. Elokuvan ensi-illan piti olla jo vuonna 2010 Lutakon 20-vuotisjuhlissa, mutta monet mutkat saattivat sen valmiiksi vasta nyt.

 • Eläimet ovat erittäin epäitsekkäitä. Jyväskylän yliopistossa väittelevä Petri Rautiala tutki mm., miten pistiäiset auttavat sukulaisiaan oman etunsa kustannuksella. Hän oli Riika Raition ja Esko Pulliaisen vieraana Yle Jyväskylän aamussa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Joulupukin veljien pukkimarssi hidasti tietoisesti liikennettä Nelostiellä tiistaina puoliltapäivin. Pukinveljet marssivat kiireettömän joulun ja liikenneturvallisuuden puolesta jo kymmenettä kertaa. Punanutut ottivat tällä kertaa kantaa myös hallituksen säästöpolitiikkaan ja ilmastomuutokseen.

  Pukkiveli Jeremias ei ollut moksiskaan, vaikka lunta ei näkynyt missään matkan varrella. Joulumielihän ei ole koskaan säästä kiinni.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

 • Matti Nykänen istuu vankilatuomiotaan Laukaassa avovankilassa. Hän työskentelee muun muassa pitämällä kiinteistöä kunnossa ja hoitaa jääkiekkokaukaloa. Vapaaksi hän pääsee kesäkuussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä