Radio Suomi Jyväskylä

Loeb kellotti kärkiajan Jyväskylän MM-rallin aika-ajossa

 • 2 min
 • toistaiseksi

Sébastien Loeb piti nopeinta vauhtia Suomen MM-rallin käynnistäneessä aika-ajossa Laukaan Ruuhimäessä. Latvala kaasutteli toiseksi ja Hirvonen kolmanneksi.

Lähetykset

 • to 2.8.2012 7.33 • Yle Radio Suomi Jyväskylä

Jaksot

 • Laukaan lukion Totti Tapper kirjoitti kevään ylioppilaskirjoituksissa 10 ainetta - ranskan, saksan, espanjan, venäjän, ruotsin, englannin, äidinkielen, kemian, fysiikan ja pitkä matematiikan. Nuorimies rakastaa kieliä ja aikoo opiskella niitä lisää. Hän ei pänttää, sanat ja äänteet vain tarttuvat.

 • Johanna Emilia on jyväskyläläinen folk-pop-bändi, jonka debyyttialbumi "253 kaunista päivää" julkaistiin vuonna 2014. Parhaillaan yhtye työstää kakkosalbumiaan; ulkona on jo ensimmäinen sinkku "Ei aina duurissa mee".

  28-vuotias Johanna Annala on puolestaan Johanna Emilian solisti ja biisintekijä. Hän kertoo, että varsinkin luonto inspiroi laulunteossa, mutta tekstejä ja melodioita syntyy tarvittaessa myös vähemmän optimaalisissa olosuhteissa.

  Johanna vieraili Yle Jyväskylän lähetyksessä, jossa puhetta riitti niin radiosoitosta, folk-buumista kuin some-brändäyksestäkin. Toimittajana on Marika Paaso.

 • Seitsemän tuhatta nuorta eri puolilta Eurooppaa on parhaillaan koolla Ranskan Strasbourgissa Euroopan parlamentin European Youth Event -tapahtumassa. Nuoret tapaavat päättäjiä, osallistuvat työpajoihin ja väittelyihin sekä tietenkin verkostoituvat muiden eurooppalaisten nuorten kanssa.

  Suomesta tapahtumaan on lähtenyt 20 nuoren delegaatio. Yksi osallistujista on Jyväskylän Lyseon lukion toisen vuoden opiskelija Oona Huttunen. Kansainväliset asiat ovat kiinnostaneet häntä lapsesta saakka. Strasbourgissa hän haluaa tuoda esiin tuloeroihin, sukupuolten väliseen tasa-arvoon sekä ihmisoikeuksiin liittyviä epäkohtia.

  Toimittajana on Jukka Kanninen.

 • Elina Riivari tutki väitöstutkimuksessaan työyhteisön eettisiä hyveitä ja niiden yhteyttä organisaation innovatiivisuuteen. Eettiset hyveet kuulostaa terminä kovin juhlavalta, mutta käytännössä se pitää sisällään hyvin yksinkertaisia asioita: ihmiset kuuntelevat, tukevat ja huomioivat toisiaan ja työntekijöillä on riittävästi aikaa ja resursseja. Toimimaton tulostinkin voi olla luovuuden tukko.

  Riivari painottaa, että innovaatiot syntyvät luottamuksen ilmapiirissä. Siksi tuottavuusloikkaa tärkeämpi voisikin olla luottamusloikka – ja siinä johdon esimerkillä on tärkeä rooli.

  Toimittajina Marika Paaso ja Heli Kaski.

 • Kun toimittaja ja stand up -koomikko Jukka Lindström esiintyy Ylen Noin viikon uutisissa, tukka on siististi kammattu. Siviilissä tumma tukka sojottaa moneen suuntaan. Lindström paljastaa, että hiustyylin muutosta selittää vanha komiikan sääntö: mitä sliipatummalta näyttää, sitä ronskimpia juttuja voi sanoa.

  Lindströmin mukaan oikeastaan ihan mistä vain voi tehdä huumoria, mutta lyötyä ei yleensä lyödä. – Punch up, not down, Lindström summaa komiikkansa etiikkaa. Hän kertoo, että televisiossa pahastumiskynnys on matalampi kuin stand up –lavalla, mutta sapiskaa ei ole tullut Noin viikon uutisistakaan. – Oishan se hienoa, jos poliitikot vetäisivät herneen nenään, mutta nykyään poliitikonkin pitää teeskennellä huumorintajuista, Lindström pahoittelee.

  Toimittajana on Marika Paaso.

 • Kun tokiolainen Yuki Takahashi aikoinaan lähti vaihto-oppilaaksi Keski-Suomeen Petäjävedelle, hän osasi kolme sanaa suomea: päivää, kiitos ja wc. Nyt hän opiskelee suomen kieltä Jyväskylän yliopistossa ja tuntee itsensä enemmän suomalaiseksi kuin japanilaiseksi. Suomen kielen kaunein sana on hänen mielestään äiti.

  Toimittajina Marika Paaso ja Heli Kaski.

 • Huumorin taakse piiloutuu usein pilkka. Ja sama vitsi voi olla kuulijasta riippuen äärettömän riemukas tai erittäin julma.

  Jarno Hietalahti pureutui väitöskirjassaan huumorin taakse kätkeytyvään vakavuuteen. Tutkimuksessaan hän havaitsi, että vitsit syntyvät monesti ristiriidoista, ja siksi ne myös helposti loukkaavat. Toisaalta, kun toisten kunnioitusta ja elämänmyönteisyyttä on mukana, rankoistakin aiheista voi vitsailla muita loukkaamatta.

  Toimittajana on Mikko Maasola.

 • Jos ennen vanhaan euroviisun tunnisti helposti muusta musiikkivirrasta – vähintäänkin siitä, että se oli sovitettu isolle orkesterille – niin nykyään viisubiisit eivät juuri poikkea valtavirtapopista.

  Musiikintutkija ja muusikko Olli Heikkinen sanoo, että Suomen edustusviisu on tässä suhteessa tyypillinen lajinsa edustaja: Sandhjan Sing it away on tasokasta, hyvin laulettua ja soitettua, joskin hieman yllätyksetöntä tanssipoppia.

  Heikkinen uskoo, että Sandhjalla on silti kohtuullisen hyvät menestyksen mahdollisuudet: viisussa on tarpeeksi koukkua ja kertosäkeen mukana on helppo laulaa.

  Toimittajana on Marika Paaso.

 • -Havuja perkele, kivahti hiihtäjä Marjo Matikainen vuoden 1987 MM-kisoissa Oberstdorfissa, kun sukset paakkuuntuivat ladulla eikä huolto saanut havuja ladulle pohjien putsaamiseksi. Matikaisen tokaisusta on tullut kaikenlaisten vaikeuksien tunnuslause ja nyt se usuttaa suomalaisia bisnesammattilaisia paljastamaan omat vastoinkäymiset Huipulla tuulee –tapahtumassa Jyväskylässä.

  Liike-elämän verkostofoorumi Huipulla tuulee on nostanut pääteemoiksi intohimon ja epäonnistumisen voiman, stressin ja palautumisen sekä päätöksenteon. Urheiluhenkiset tuloksentekijät etunenässä Harry Harkimo, Henrik Dettmann, Tommi Mäkinen ja Mira Kasslin lupaavat paljastaa karut tarinansa menestysten takaa Jyväskylän Paviljongissa 10. -11. toukokuuta.

  Huipulla tuulee -järjestäjät Pietari Sorri ja Ville Kallinen kertovat Arvo Vuorelan haastattelussa foorumista tarkemmin.

 • Viola Walleniuksen ja Home Street Home ry:n projektit Keniassa etenevät. Feeding Program on pyörinyt vuoden alusta lähtien, lisäksi yhdistyksen perustama Rescue Center ottaa ensiaskeleitaan.

  Wallenius vietti itse Keniassa pari kuukautta, ja sai siellä paljon aikaan. Eikä vastoinkäymisiltäkään vältytty. Viola kävi Yle Jyväskylässä Jussi Lindroosin jututettavana, heti Kenian reissun jälkeen.

 • Katri Ojanen on ottamassa uralleen uutta suuntaa. Työ ostajana lääketeollisuudessa on ainakin toistaiseksi taakse jäänyttä elämää. Takana on nyt vuosi radio- ja tv-toimittajaopintoja Voionmaan koulutuskeskuksessa. Radio Suomen aamulähetyksessä tiistaina 3. toukokuuta Katri kertoi Marika Paason ja Heli Kasken haastattelussa ammatinvaihtamisesta ja siitä, miten se elämää myllertää:

 • Yle Radio Suomen Jyväskylän keskipäivässä vierailtiin maanantaina Keski-Suomen ensi- ja turvakodissa. Siellä tavattiin myös synnytyksissä mukana ollut kokenut dhoula Susanna Tuovinen. Hän kertoi, että dhoulan tärkein tehtävä on olla äidin rinnallakulkijana synntyksessä. Koskaan ei tiedä, mitä synntyksissä tulee vastaan. Susannaa haastattelivat Mikko Maasola ja Minna Matintupa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Joulupukin veljien pukkimarssi hidasti tietoisesti liikennettä Nelostiellä tiistaina puoliltapäivin. Pukinveljet marssivat kiireettömän joulun ja liikenneturvallisuuden puolesta jo kymmenettä kertaa. Punanutut ottivat tällä kertaa kantaa myös hallituksen säästöpolitiikkaan ja ilmastomuutokseen.

  Pukkiveli Jeremias ei ollut moksiskaan, vaikka lunta ei näkynyt missään matkan varrella. Joulumielihän ei ole koskaan säästä kiinni.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

 • Matti Nykänen istuu vankilatuomiotaan Laukaassa avovankilassa. Hän työskentelee muun muassa pitämällä kiinteistöä kunnossa ja hoitaa jääkiekkokaukaloa. Vapaaksi hän pääsee kesäkuussa.

Muualla Yle.fi:ssä