Radio Suomi Jyväskylä

Loeb kellotti kärkiajan Jyväskylän MM-rallin aika-ajossa

 • 2 min
 • toistaiseksi

Sébastien Loeb piti nopeinta vauhtia Suomen MM-rallin käynnistäneessä aika-ajossa Laukaan Ruuhimäessä. Latvala kaasutteli toiseksi ja Hirvonen kolmanneksi.

Lähetykset

 • to 2.8.2012 7.33 • Yle Radio Suomi Jyväskylä

Jaksot

 • Saarijärven Pajupurolla Seppo Huismanin verstaan pihalla hautakivet odottavat nimiä ja päivämääriä kylkiinsä. Huisman on jo vuosikymmeniä tehnyt kaiverrus- ja kultaustöitä. Konkarikaivertaja tekee yhä kivimerkinnät pitkälti käsityönä, vaikka tietokoneitakin olisi jo avuksi tarjolla. Kiviammattilainen toivoo, että nuoretkin kiinnostuisivat kivityöstä. Heli Kaski tapasi Seppo Huismanin työnsä ääressä toukokuussa 2016:

 • Saarijärveläinen Juha Linna on ollut Seppo Huismanin, konkarikaivertajan opissa viime syksystä alkaen. Aikaisempaa työkokemusta Linnalla on muun muassa rakennusalalta, pizzanpaistan työstä ja iltapäiväkerhon ohjaajan hommista. Linna kertoo Heli Kasken haastattelussa, mikä sai miehen lähtemään lopulta kivialalle:

 • Jyväskylässä järjestetyssä karkkitehtuuripajassa 7-12-vuotiaat lapset suunnittelivat ja rakensivat irtokarkeista taloja kuten arkkitehdit ikään. Arkkitehti Ilpo Vuorela johdatti lapset rakentamisen ja arkkitehtuurin saloihin ja sitten annettiin mielikuvituksen lentää. Karkkitehtuuripaja oli osa Jyväskylän Kesän ohjelmaa ja järjestetty yhteistyössä lapsille taidetoimintaa tarjoavan TaidePiiLO-yhdistyksen kanssa. Karkkirakennelmiin kävivät tutustumassa Radio Suomen iltapäivälähetyksessä Jenny Huttunen ja Heli Kaski:

 • Kirjailija Pasi Lönn perää lapsille ja nuorille lisää mahdollisuuksia pysähtyä kirjallisuuden äärelle. Lukeminen ja kirjoittaminen sopivat hänen mukaansa yhtä hyvin tytöille ja pojille sekä jäsentämään omaa minää että suhdetta lähiympäristöön. Lapsille ja nuorille kirjoittava Lönn on vieraillut kouluilla ja toteaa, että kouluissa tai kodeissa lukemista ei pidä nostaa kaapin päälle vaan siitä on tehtävä osa nuorten arkea. Keskeistä on totuttaa lapsi kirjoihin jo pienenä esimerkiksi satujen kautta. Pasi Lönn vieraili Radio Suomen Jyväskylän lähetyksessä perjantaiaamuna. Haastattelijoina ovat Esko Pulliainen ja Timo Hytönen.

 • Tangoon tarvitaan kaksi. Niinpä Marika Paason haastattelussa on kaksi Seinäjoen Tangomarkkinoiden tangolaulukilpailun finalistia, laukaalainen Jonna Ortju ja jyväskyläläinen Ailamari Vehviläinen. Jompikumpi heistä saattaa vuoden 2016 tangoviikon päätteeksi olla seuraava tangokuningatar.

  Vehviläinen ja Ortju kertovat, että finalisteja viedään Seinäjoella kuin turistiryhmää kaukomailla – kukaan ei saa eksyä joukosta. Jokaisella on myös oma avustaja, joka huolehtii siitä, että aikataulu toteutuu: jokainen pissataukokin on merkitty kalenteriin. Myös esiintymisvaatteet vaativat huolenpitoa. Tavallisesti naislaulajilla on mukana viidestä seitsemän iltapukua ja kenkäkassit, jotka nekään eivät ole pienet.

  Sekä Ortju että Vehviläinen ovat pitkän linjan laulajia. Vehviläinen on ollut Tangomarkkinoiden kuningatarfinaalissa jo vuonna 2004, silloin sijoitus oli toinen. Prinsessana Vehviläinen teki niin sanottua mappikeikkaa ilman omaa bändiä. Nyt haaveena on kuningattaren kruunu ja oma bändi.

  Myöskään Jonna Ortju ei ole ensimmäistä kertaa tangoveneessä: hän oli 20 parhaan joukossa vuonna 2005. Sen jälkeen kävi huonosti.
  – Pitkän päivän jälkeen lähdin väsyneenä ajamaan kotiin päin. Jämsässä nukahdin rattiin ja jouduin vakavaan onnettomuuteen. Sen jälkiä on korjattu näihin päiviin saakka, Ortju kertoo.

 • Tähän kesään saakka Islanti on tunnettu lähinnä jäätiköistä, tulivuorista ja kuumista lähteistä. Viime viikkoina maata ja sen ihmisiä on meillä Suomessakin seurattu erityisellä mielenkiinnolla, kun pieni saarivaltio on yllättänyt menestyksellään jalkapallon EM-kisoissa.

  Jämsäläinen islanninhevosyrittäjä Katri Pirttijärvi on kokenut Islannin kävijä. Hän kertoo, että piskuisessa maassa asuu sitkeitä, itsevarmoja ja vieraanvaraisia ihmisiä.

  Toimittajana on Titta Puurunen.

 • Jyväskyläläinen Risto Vinha plaraa korttipakkaa vähintään kolme tuntia päivässä. Sorminäppäryyttä ja taikatempputekniikkoja hän on harjoitellut jo vuosia. Nuori taikuri haluaa hämmästyttää yleisöä lähitaikuudella. Heli Kaski tapasi Vinhan:

 • Suomen talous sakkaa. Pitäisikö yksittäisen ihmisen kantaa vastuuta kansantaloudesta vai saako kukin suunnitella elämänsä omien halujensa mukaan? Onko lupa downshiftata vai pitäisikö talouskasvun nimissä satsata kulutukseen?

  Talousneuvoja satelee joka suunnasta. Taloustieteilijä Jukka Pekkarisen mukaan monella neuvojalla on kuitenkin ketunhäntä kainalossa, ja siksi on aina syytä miettiä, mistä asemasta ja kenen äänellä neuvoja annetaan.

  Oman talouden hoidossa Pekkarinen korostaa malttia, vaikka ei kehotakaan omaksumaan nuukuuden asennetta: ”Jos mahdollista, niin pahan päivän varalle saa jotain pussin pohjalla olla.”

  Pekkarisen mukaan Suomen kansantalouden kannalta yksi keskeisistä ongelmista on se, että puolueet eivät hae kansalta selvää mandaattia toimenpiteille: ”Silloin hallitukselta loppuu helposti poliittinen kantti. Niin on käynyt monelle hallitukselle aiemmin ja tämä hallitus oirehtii samoista ongelmista.”

  Toimittajina Marika Paaso ja Heli Kaski.

 • Radiokuunnelma täyttää syksyllä 90 vuotta. Juhlan kunniaksi Ylen Radioteatteri on lähtenyt kiertämään Suomea ja tekemään kuunnelmia eri teattereiden ja taiteilijoiden kanssa. Syksyllä kiertueen kuunnelmista tuotetaan radiodraaman 90-vuotisjuhlasarja.

  Kuunnelmasarjassa on mukana kymmenen teatteria eri puolilta maata, muun muassa Jyväskylän kaupunginteatteri. Teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen kertoo kertoo olevansa suuri kuunnelmien rakastaja: ”Kun ääni menee pään sisälle, se on hyvin intiimi kokemus, se kaivautuu korvan sisälle ja jää sinne pyörimään.”

  Kuunnelma on paitsi antoisa, myös vaativa laji: kaiken kiireen ja impulssitulvan keskellä on kyettävä keskittymään ja herkistyttävä kuuntelemaan – voi olla, että hiljaisuudessa voi kuulla jopa katseen suunnan.

  Radioteatteri liikkeellä -kiertueen tuottaja Matti Kajander ja Jyväskylän kaupunginteatterin johtaja Hilkka Hyttinen Mikko Maasolan ja Marika Paason haastateltavina.

 • Laukaan lukion Totti Tapper kirjoitti kevään ylioppilaskirjoituksissa 10 ainetta - ranskan, saksan, espanjan, venäjän, ruotsin, englannin, äidinkielen, kemian, fysiikan ja pitkä matematiikan. Nuorimies rakastaa kieliä ja aikoo opiskella niitä lisää. Hän ei pänttää, sanat ja äänteet vain tarttuvat.

 • Johanna Emilia on jyväskyläläinen folk-pop-bändi, jonka debyyttialbumi "253 kaunista päivää" julkaistiin vuonna 2014. Parhaillaan yhtye työstää kakkosalbumiaan; ulkona on jo ensimmäinen sinkku "Ei aina duurissa mee".

  28-vuotias Johanna Annala on puolestaan Johanna Emilian solisti ja biisintekijä. Hän kertoo, että varsinkin luonto inspiroi laulunteossa, mutta tekstejä ja melodioita syntyy tarvittaessa myös vähemmän optimaalisissa olosuhteissa.

  Johanna vieraili Yle Jyväskylän lähetyksessä, jossa puhetta riitti niin radiosoitosta, folk-buumista kuin some-brändäyksestäkin. Toimittajana on Marika Paaso.

 • Seitsemän tuhatta nuorta eri puolilta Eurooppaa on parhaillaan koolla Ranskan Strasbourgissa Euroopan parlamentin European Youth Event -tapahtumassa. Nuoret tapaavat päättäjiä, osallistuvat työpajoihin ja väittelyihin sekä tietenkin verkostoituvat muiden eurooppalaisten nuorten kanssa.

  Suomesta tapahtumaan on lähtenyt 20 nuoren delegaatio. Yksi osallistujista on Jyväskylän Lyseon lukion toisen vuoden opiskelija Oona Huttunen. Kansainväliset asiat ovat kiinnostaneet häntä lapsesta saakka. Strasbourgissa hän haluaa tuoda esiin tuloeroihin, sukupuolten väliseen tasa-arvoon sekä ihmisoikeuksiin liittyviä epäkohtia.

  Toimittajana on Jukka Kanninen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Joulupukin veljien pukkimarssi hidasti tietoisesti liikennettä Nelostiellä tiistaina puoliltapäivin. Pukinveljet marssivat kiireettömän joulun ja liikenneturvallisuuden puolesta jo kymmenettä kertaa. Punanutut ottivat tällä kertaa kantaa myös hallituksen säästöpolitiikkaan ja ilmastomuutokseen.

  Pukkiveli Jeremias ei ollut moksiskaan, vaikka lunta ei näkynyt missään matkan varrella. Joulumielihän ei ole koskaan säästä kiinni.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

 • Matti Nykänen istuu vankilatuomiotaan Laukaassa avovankilassa. Hän työskentelee muun muassa pitämällä kiinteistöä kunnossa ja hoitaa jääkiekkokaukaloa. Vapaaksi hän pääsee kesäkuussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä