Radio Suomi Jyväskylä

Loeb kellotti kärkiajan Jyväskylän MM-rallin aika-ajossa

 • 2 min
 • toistaiseksi

Sébastien Loeb piti nopeinta vauhtia Suomen MM-rallin käynnistäneessä aika-ajossa Laukaan Ruuhimäessä. Latvala kaasutteli toiseksi ja Hirvonen kolmanneksi.

Lähetykset

 • to 2.8.2012 7.33 • Yle Radio Suomi Jyväskylä

Jaksot

 • Arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin suhde 1700-luvulta tähän päivään avautuu Alvar Aalto –museon uudessa kevätnäyttelyssä Jyväskylässä. Ihasteltavana on niin Monrepos’n puisto 1700-luvulta kuin 2000-luvun Mäntän taidemuseo puutarhoineen. Näyttely pohjautuu Arkkitehtuurimuseon kansainvälisestikin ainutlaatuiseen kokoelmaan.

  - Olemme saaneet kaikkien keskeisten suomalaisten maisema-arkkitehtien kokoelmat. Ne ovat olleet aktiivisessa käytössä. Olemme yllättyneitä buumista, että piirustuksia tutkitaan nyt hyvin paljon, kertoo näyttelyn toinen kuraattori, Arkkitehtuurimuseon arkistonhoitaja Elina Standertskjöld.

  Porraskiveltä puiden siimekseen -näyttely esittelee parikymmentä suomalaista kohdetta, joissa arkkitehtuuri ja sitä ympäröivä puutarha muodostavat ajalleen leimallisen taideteoksen. Mukana on sekä pienen mittakaavan puutarha- ja maisemakohteita sekä kokonaisten kaupunginosien viherympäristöjä.

  Näyttely on avoinna toukokuun 2016 loppuun saakka. Arvo Vuorela haastattelee Elina Standertskjöldia näyttelyn synnystä ja sisällöstä.

 • Talouskasvua pidetään yleisesti hyvinvoinnin edellytyksenä. Kasvu taas nojaa rajallisiin luonnonvaroihin. Syntyy ristiriita: ihmisiä kannustetaan samaan aikaan kuluttamaan, jotta talous pyörisi ja välttämään kulutusta, jotta maapallo säilyisi. Vastikään julkaistussa Talous kasvun jälkeen -teoksessa pohditaan pattitilanteeseen ratkaisua. Uutta maapalloa on mahdoton saada, mutta kasvuajattelullle voidaan tehdä jotain. Yle Jyväskylän haastattelussa vaihtoehtoja valottaa yksi kirjoittajista, tutkijatohtori Tuuli Hirvilammi Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksesta.

 • Sanonnan mukaan mikään ei valehtele niin kuin tilasto. Tilastotieteilijä Harri Högmander on toista mieltä: tilastot itsessään eivät valehtele, mutta toisinaan niitä kyllä tulkitaan joko tahallisesti tai tahattomasti väärin. Högmanderin mukaan esimerkiksi maahanmuuttokeskustelussa tilastoja on käytetty tarkoitushakuisesti.

  Numerodataa käytetään hyväksi myös kytkemään yhteen asioita, joilla todellisuudessa ei ole syy-seuraus-suhdetta. Taloustieteessä puhutaan jäätelökorrelaatiosta: kun jäätelönsyönti kasvaa, hukkumiskuolemat lisääntyvät. Näillä todella on yhteys, mutta kumpikaan ei johdu toisesta.

  Harri Högmanderia haastattelee Marika Paaso.

 • Seminaarinmäen mieslaulajat perustettiin Jyväskylässä reilu neljännesvuosisata sitten. Miehistönvaihdokset ovat kuorossa harvinaisia: yli puolet Semmareista on alkuperäisjäseniä. Tenorit Pasi Pohjola ja Jussi Oksala piipahtivat Marika Paason haastattelussa. Puhetta riitti sitoutumisesta, treenaamisesta, hulluttelusta, kovasta kurista, itsemurhapommittajien mielenliikkeistä, uudesta levystä, kaikki pelaa -mentaliteetista ja suuresta menetyksestäkin.

 • Jyväskylässä lapset ja nuoret pääsevät halutessaan yliopistoon. Jyväskylän yliopisto ja kesäyliopisto ovat vuoden ajan järjestäneet lapsille ja nuorille työpajoja ja kursseja, joissa päästään syventymään johonkin aiheeseen pintaa syvemmälle. Yksi kurssi on ollut arkkitehtuuri-työpaja, joka päättyi lauantaina 23.4. Alvar Aalto -museossa kokonaisen kaupungin rakentamiseen. Matleena Ylikoski kävi katsomassa, millaisen kaupungin lapset rakensivat, ja kysymässä Jyväskylän kesäyliopiston rehtorilta Leena Meriläiseltä, miksi lasten pitäisi mennä yliopistoon. Haastateltavana myös ohjaaja Anna Pitkänen sekä Arno, Iina, Saara, Elli, Pekko, Touko ja Jiro.

 • Löfmanille 600 kilometriä jäätiköllä on lomaa. Etukäteisvalmistautuminen tähtää siihen, että reissu ei vie äärirajoille.

  – Elämän yksikertaisuus kiehtoo. Riittää kun syö hyvin, nukkuu hyvin ja etenee, sanoo Löfman.

 • Boulderointi on kalliokiipeilyä jota harrastatetaan siirtolohkareilla ja matalilla kallioseinämillä ilman köysiä tai varsinaisia turvavarusteita. Aikainen kevät on lajin huippusesonkia, sillä kylmässä kivessä kiipeilijän ote pitää ja kitka on hyvä. Yle Jyväskylän toimittaja Annika Rantanen otti tuntumaa lajiin lauantaina Säyänätsalossa.

 • Sosiaalisessa mediassa kiertää parhaillaan hauska video, jossa kauriinvasa läiskyttelee lätäkössä ja kovin kivaa sillä tuntuu olevan. Eläinten käyttäytymiseen perehtynyt eläkkeellä oleva eläintieteilijä ja tietokirjailija Jussi Viitala kertoo, että monesti myös aikuiset eläimet innostuvat leikkimään.

  Metsäneläintenkään elämä ei siis ole pelkkää hengissä selviytymistä, vaan toisinaan aikaa jää myös huvitteluun. Mutta onko eläimilläkin joskus tylsää?

  Marika Paaso kyseli Jussi Viitalalta, mitä ne eläimet oikein siellä metsässä päivät pitkät puuhaavat.

 • Maailmanlaajuinen Space Race -kilpailu etsii uusia käyttökohteita avaruustutkimuskeskus NASA:n ylijäämäkeksinnöille. Jyväskyläiset opiskelijat tavoittelevat 1,2 miljoonan euron palkintoa muun muassa systeemillä, jolla voisi mallintaa itsensä pelihahmoksi. Space Raceen mukaan pytkiviä ideoita ideoita esiteltiin Kannonkoskella Tiimiakatemian Rakettipäivillä. Mukaan pääsi myös reportterimme Tenho Tornberg.

 • Torstain keskipäivässä vieraili toimittaja-tietokirjailija Pauliina Salminen. Hän on juuri saanut valmiiksi yhdessä valokuvaaja Annika Liinangin kanssa Kotileikki -teoksen, joka on herkkä kuvateos sukupolvia yhdistävästä käsityöharrastuksesta. Kirja sisältää runsaasti ohjeita, joissa olennaista on materiaalien kierrätys ja se että kuka tahansa pystyy niitä soveltamaan. Pauliina Salmista haastatteli Riika Raitio.

 • Joka viides suomalainen kärsii jossain elämänsä vaiheessa kroonisesta kivusta. Silti kipukroonikot ovat huonosti tunnettu potilasryhmä. Kipuhaaste2016-kampanjassa Suomen Kipu ry haluaa yhdessä hoitohenkilöstön kanssa kehittää tämän vaativan potilasryhmän kohtelua.

  Suomen Kipu ry:n Jyväskylän aluevastaava Soile Koponen on elänyt kroonisen kivun kanssa heinäkuusta 2005 lähtien. Hän itse kertoo olevansa onnekas, sillä hän on onnistunut saamaan parempaa hoitoa kuin kipupotilaat keskimäärin. Koposen mukaan yksi keskeisimmistä ongelmista kipupotilaiden hoidossa on lääkäreiden aikapula.

  Toimittajana on Marika Paaso.

 • Myös Etelä- ja Sisä-Suomessa tehdään töitä saamelaisuuden ja saamelaiskulttuurin eteen. Vuosikymmenet on pelkona ollut esimerkiksi oman kielen häviäminen kokonaan. Sisä-Suomen saamelaisissa aktiivinen ja Jyväskylässä asuva Nea Porsanger-Rintala vieraili Yle Jyväskylän toimituksessa ja Radio Suomen lähetyksessä. Hän innosti toimittajat Riika Raition ja Jussi Lindroosin opettelemaan saamen kieltä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Joulupukin veljien pukkimarssi hidasti tietoisesti liikennettä Nelostiellä tiistaina puoliltapäivin. Pukinveljet marssivat kiireettömän joulun ja liikenneturvallisuuden puolesta jo kymmenettä kertaa. Punanutut ottivat tällä kertaa kantaa myös hallituksen säästöpolitiikkaan ja ilmastomuutokseen.

  Pukkiveli Jeremias ei ollut moksiskaan, vaikka lunta ei näkynyt missään matkan varrella. Joulumielihän ei ole koskaan säästä kiinni.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Tuula ja Veli Koski toteuttivat pari vuotta sitten unelmansa ja ostivat Keuruun vanhan rautatieaseman. Kosket ovat harrastaneet erilaisten esineiden keräilyä jo 20 vuotta. Kesäaikaan heidän rautatieasemalla kukoistavaa kokoelmaansa pääsee kuka tahansa ihastelemaan.

 • Lapsuuden muistikuvissa pullaa leipoo yleensä mummo tai äiti. Jyväskylässä toimivat miesmartat eli Martit ovat kuitenkin sitä mieltä, että taipuu se taikina miestenkin hyppysissä. Ja kun nämä ukot ryhtyvät leipomaan, ei uuniin työnnetä mitään peruspullaa, vaan ihan aitoa, oikeaa voipullaa, kahdesta taikinasta taiottua, tietenkin! Kunhan vaan löytyisi se taikina, joka leipomisen tuoksinassa katosi johonkin...

 • Kouluille ja yrityksille kaupattiin 30 vuotta sitten Nokian MikroMikkoja. Näitä nyt jo antiikkisia tietokoneita käytettiin muun muassa tekstinkäsittelyyn ja tilastointiin. MikroMikko viettää 30-vuotissyntymäpäiväänsä 29. syyskuuta. Konevanhusta juhlitaan myös Keuruulla Tiedetilan tietokonemuseossa. Tuula Kotiranta näytti toimittaja Timo Pelkoselle, että konevanhuksen uumenissa riittää yhä virtaa.

 • Pioneerirykmentin komentaja, everstiluutnantti Jouko Rauhala on kotoisin Jämsästä. Rauhala kertoo olleensa murrosikäisenä varsin päämäärätietoinen. Ensimmäisen pikaisen pusun mies muistelee antaneensa 5-6 luokan tietämissä Kaipolan ala-astella. Rakkaus puolestaan kolahti Rauhalan kohdalle kunnolla vuonna 1984, jolloin hän tapasi tulevan vaimonsa. Tittelit narikkaan -sarjan toimittaja Timo Pelkonen tapasi Rauhalan ammuntaharjoituksissa ja sai selville myös sen, kuka määrää nykyään Rauhaloiden kotona kaapin paikan.

 • Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola kertoo, ettei hänellä ollut nuorena miehenä yhtä haaveammattia - lehtialalle mies päätyi monen pienen sattuman kautta. Luonteenpiirteistään Mervola toivoo, etteivät lapset perisi häneltä jääräpäisyyttä. Tittelit narikkaan -sarjan toimittaja Timo Pelkonen tapasi Mervolan kahvikupin ääressä ja Mervola paljasti Pelkoselle myös paheensa ja vitsimakunsa.

 • Kansanedustajat Anne Kalmari (kesk.) ja Eila Tiainen (vas.) kannattavat mediamaksua Yleisradion rahoitusmalliksi. Molemmat pitävät budjettirahoitusta ongelmallisena Ylen toiminnan takaajana. Kalmari ja Tiainen pohtivat mediamaksuun lievennystä sosiaalisilla perusteilla. Antti Seppälä haastattelee.

 • Viidennen polven selvännäkijä Sonja Maunonen sanoo, että tulevaisuuden näkeminen on raskas työ, mutta hän haluaa silti käyttää selvännäkemisen lahjaansa. Näin epävakaan talouden aikana Sonjaan otetaan entistä useammin yhteyttä, paremman tulevaisuuden toivossa. Kreikan ja euron tulevaisuudesta Sonjalla on selkeä visio ennustuksensa pohjana.

 • -Pää edellä sisään ja jalat edellä ulos, kiteyttää JYPistä potkut saanut valmentaja Risto Dufva. Hän kiistää tuntevansa katkeruutta lähtöpasseistaan ja kannustaa JYPin kannattajia keskittymään joukkueen tukemiseen. Ex-valmentaja haluaa, että hänen potkujensa setviminen lopetettaisiin jo julkisuudessa. RD vertaa lähtöään JYPistä sirkukseen: Torvet soi tullessa ja torvet soi mennessä.

Muualla Yle.fi:ssä