Radio Suomi Jyväskylä

Loeb kellotti kärkiajan Jyväskylän MM-rallin aika-ajossa

 • 2 min
 • toistaiseksi

Sébastien Loeb piti nopeinta vauhtia Suomen MM-rallin käynnistäneessä aika-ajossa Laukaan Ruuhimäessä. Latvala kaasutteli toiseksi ja Hirvonen kolmanneksi.

Lähetykset

 • to 2.8.2012 7.33 • Yle Radio Suomi Jyväskylä

Jaksot

 • Koulun liikuntatunneilta riittää tarinoita. Usein esiin nousevat ikävät, ehkä jopa traumaattiset, kokemukset, mutta toki monilla on myös mukavia muistoja. Liikunta on aine, joka jakaa mielipiteitä ja herättää vahvoja tunteita.

  – Liikunta koskettaa syvimpiä tarpeita tulla nähdyksi, saada vaikuttaa ja kokea onnistumisia. Ja jos ei tulekaan nähdyksi hyvällä tavalla, voi tulla häpeän tunteita, sanoo liikuntapsykologian professori Taru Lintunen.

  Turvallisen ja innostavan oppimisympäristön kehittämiseen tarvitaan rutkasti tunne- ja vuorovaikutusosaamista, ja siihen on liikunnanopettajien koulutuksessa satsattu jo 90-luvulta saakka.

  Liikunnanopettajia Jyväskylän yliopistossa kouluttavan Tommi Mäkisen mukaan koko ajattelutapa opettamisesta on muuttunut. Nykyään uskotaan, että kuulluksi tuleminen on paras tapa saada oppilas osallistumaan liikunnan opetuksessa. Tiedetään myös, että opettajan lämminhenkisyydellä on suuri merkitys oppilaan motivaatioon.

  Toimittajina Marika Paaso ja Minna Matintupa.

 • Jyväskylän Kulttuuripaja Trombi etsii uusia vertaisohjaajia. Mielenterveyskuntoutujille vertaistuen merkitys voi olla valtava. Mikko Maasolan haastattelussa hankevastaava Panu Koskimies Kulttuuripaja Trombista ja vertaisohjaaja Kielo kertovat, miksi vertaistukitoimintaan kannattaa lähteä.

 • Työ ja toisen auttaminen. Karstulalainen Veikko Hiekkanen sai kodin perintönä arvot, joista on riittänyt hänelle leipää läpi elämän. Miehen tie vei synnyinsijoilta myös Pohjanlahden toiselle puolelle, Ruotsiin. Siellä Hiekkanen työskenteli muun muassa kuorma-autotehtaassa. Kymmenen vuoden jälkeen koti-ikävä toi miehen kuitenkin takaisin Karstulaan kotitilalle. Kun viljely ei tuonut leipää enää omaan pöytään, löysi Hiekkanen työtä maatalouslomittajana. Sittemmin ankara ahertaminen vaati kehosta veronsa ja Hiekkanen jäi eläkkeelle. Työtä hän ei silti ole jättänyt. Nykyisin hän tekee "jokamies Jantusen" hommia paikallisessa matakilurityksessä. Hiekkasen repertuaariin kuuluvat niin nurmikonleikkuu, polttopuusavotta kuin näytteleminenkin. Toimittaja Riina Mäentausta tapasi Veikko Hiekkasen Karstulassa Wanhat Wehkeet -matkailuyrityksen pihalla - työn touhussa.

 • Nykyaikana kiire voi tuntua hyveeltä. Kun tarttuu saveen ja ryhtyy dreijaamaan, siitä on kuitenkin vain haittaa. Sen sai kokea toimittajakin dreijausta kokeilleessaan. Yrittäjä Miina-Liina Marttiselle dreijaaminen oli myös uusi asia, vaikka hän koko ikänsä käsityöläisperheen arkea olikin nähnyt. Nyt Marttinen on astumassa isänsä Harry Marttisen saappaisiin ottamalla vetovastuun perheyrityksestä. Toimittaja Riina Mäentausta tapasi Marttiset heidän ateljeessaan Hankasalmella. Dreijaaminen oli silmiä avaava kokemus.

 • Ylen Ralliradio tekee Suomen MM-rallin aikana 52 tuntia suoraa radiolähetystä. Asiallisen selostamisen laduilta lipsahdetaan välillä myös huumorin puolelle. Kuuntele vuoden 2016 koosteesta Ralliradion parhaat mokapalat!

 • Suomen MM-ralli 2016 päättyi historiallisesti, ensimmäisen brittivoittajan juhlintaan. Kuuntele Ralliradion tuloskoosteesta Kris Meekin tie podiumille ja rallin muut käänteet.

 • Tänäkin kesänä moneen kotiin on otettu pieni, pörröinen koiranpentu. Koiran hankinta ajoitetaan usein kesäloman ajalle, kun on aikaa olla yhdessä ja tutustua uuteen perheenjäseneen.

  Koiranomistajia kouluttava Oili Huotari muistuttaa, että pennun koulutus yhteiskuntakelpoiseksi kaveriksi pitää aloittaa heti, kun se on kotiin haettu. Uuden omistajan on syytä varautua siihen, että varsinkin ensimmäisen vuoden aikana työtä riittää.

  – Koiran kouluttaminen on hurjan pitkäjänteistä työtä, pitää olla tosi kärsivällinen. Kaikkein tärkeintä on motivointi ja johdonmukaisuus: jos jokin asia on koiralta kielletty, niin se on sitten aina kielletty, Huotari listaa.

  Oili Huotari tunnetaan myös maailman tottelevaisimman koiran, Zipin, omistajana: Oili ja Zip voittivat tokon eli tottelevaisuuskokeen maailmanmestaruuden heinäkuun alussa Venäjällä. Huotari kertoo, että kilpakenttien mestarillakin on omat kotkotuksensa.

  Toimittajana on Marika Paaso.

 • Idea suomalaisia maisemakuvia sisältävästä levystä syntyi puisessa junanvaunussa yön valoisina tunteina keväällä 1975, kun aurinko nousi pohjanmaalaisen latomeren ylle.

  – Olin aloittanut opiskelun Sibelius-Akatemiassa, ja reissasin usein Helsingistä kotikonnuille Haapajärvelle. Junassa sain ensimmäiset tahdit Aamu lakeuksilla -nimiseen kappaleeseen. Huomasin, että tässä on hyvä nimittäjä omalle teokselle, muistelee muusikko-säveltäjä Anssi Tikanmäki.

  Sittemmin ideasta syntyi instrumentaalilevy nimeltä Maisemakuvia Suomesta. Se julkaistiin vuonna 1981 ja se on edelleen Tikanmäen tunnetuin ja myydyin teos. Levyn kappaleet kuvaavat suomalaisia maisemia ja luonnon kauneutta, ja myös musiikillisesti ne ammentavat voimansa suomalaisesta musiikkiperinteestä.

  Viime aikoina Anssi Tikanmäen Orkesteri on keikkaillut harvakseltaan, mutta ensi vuonna on tarkoitus aktivoitua.

  – Tarkoitus on käydä enemmän keikoilla 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Keikkailemme otsakkeella "Maisemakuvia 100-vuotiaasta Suomesta".

  Anssi Tikanmäkeä haastattelee Arvo Vuorela.

 • Saarijärven Pajupurolla Seppo Huismanin verstaan pihalla hautakivet odottavat nimiä ja päivämääriä kylkiinsä. Huisman on jo vuosikymmeniä tehnyt kaiverrus- ja kultaustöitä. Konkarikaivertaja tekee yhä kivimerkinnät pitkälti käsityönä, vaikka tietokoneitakin olisi jo avuksi tarjolla. Kiviammattilainen toivoo, että nuoretkin kiinnostuisivat kivityöstä. Heli Kaski tapasi Seppo Huismanin työnsä ääressä toukokuussa 2016:

 • Saarijärveläinen Juha Linna on ollut Seppo Huismanin, konkarikaivertajan opissa viime syksystä alkaen. Aikaisempaa työkokemusta Linnalla on muun muassa rakennusalalta, pizzanpaistan työstä ja iltapäiväkerhon ohjaajan hommista. Linna kertoo Heli Kasken haastattelussa, mikä sai miehen lähtemään lopulta kivialalle:

 • Jyväskylässä järjestetyssä karkkitehtuuripajassa 7-12-vuotiaat lapset suunnittelivat ja rakensivat irtokarkeista taloja kuten arkkitehdit ikään. Arkkitehti Ilpo Vuorela johdatti lapset rakentamisen ja arkkitehtuurin saloihin ja sitten annettiin mielikuvituksen lentää. Karkkitehtuuripaja oli osa Jyväskylän Kesän ohjelmaa ja järjestetty yhteistyössä lapsille taidetoimintaa tarjoavan TaidePiiLO-yhdistyksen kanssa. Karkkirakennelmiin kävivät tutustumassa Radio Suomen iltapäivälähetyksessä Jenny Huttunen ja Heli Kaski:

 • Kirjailija Pasi Lönn perää lapsille ja nuorille lisää mahdollisuuksia pysähtyä kirjallisuuden äärelle. Lukeminen ja kirjoittaminen sopivat hänen mukaansa yhtä hyvin tytöille ja pojille sekä jäsentämään omaa minää että suhdetta lähiympäristöön. Lapsille ja nuorille kirjoittava Lönn on vieraillut kouluilla ja toteaa, että kouluissa tai kodeissa lukemista ei pidä nostaa kaapin päälle vaan siitä on tehtävä osa nuorten arkea. Keskeistä on totuttaa lapsi kirjoihin jo pienenä esimerkiksi satujen kautta. Pasi Lönn vieraili Radio Suomen Jyväskylän lähetyksessä perjantaiaamuna. Haastattelijoina ovat Esko Pulliainen ja Timo Hytönen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Joulupukin veljien pukkimarssi hidasti tietoisesti liikennettä Nelostiellä tiistaina puoliltapäivin. Pukinveljet marssivat kiireettömän joulun ja liikenneturvallisuuden puolesta jo kymmenettä kertaa. Punanutut ottivat tällä kertaa kantaa myös hallituksen säästöpolitiikkaan ja ilmastomuutokseen.

  Pukkiveli Jeremias ei ollut moksiskaan, vaikka lunta ei näkynyt missään matkan varrella. Joulumielihän ei ole koskaan säästä kiinni.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

 • Matti Nykänen istuu vankilatuomiotaan Laukaassa avovankilassa. Hän työskentelee muun muassa pitämällä kiinteistöä kunnossa ja hoitaa jääkiekkokaukaloa. Vapaaksi hän pääsee kesäkuussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä