Yle Keski-Suomi

Loeb kellotti kärkiajan Jyväskylän MM-rallin aika-ajossa

 • 2 min
 • toistaiseksi

Sébastien Loeb piti nopeinta vauhtia Suomen MM-rallin käynnistäneessä aika-ajossa Laukaan Ruuhimäessä. Latvala kaasutteli toiseksi ja Hirvonen kolmanneksi.

Lähetykset

 • to 2.8.2012 7.33 • Radio Keski-Suomi

Jaksot

 • Kun soittaa flamencoa, on unohdettava suomalainen suorituskeskeisyys ja antauduttava musiikin vietäväksi. Flamencoa ei soiteta analysoiden vaan eläytyen, sanoo flamencokitaristi Toni Jokiniitty. Hän itse lähti oppimaan flamencon saloja sen syntysijoille Sevillaan, jossa katu toimi korkeakouluna ja opettajat löytyivät baarinnurkasta. Espanjaan veri vetää nytkin, sillä suomalainen kulttuuri ei Jokiniityn mukaan tee flamencokitaristille hyvää. Toimittajana on Marika Paaso.

 • Rahaa, kukkia ja vaikkapa koruja annetaan lahjaksi uusille ylioppilaille, vastavalmistuneilla ja syntymäpäiväsankareille, mutta ovatko nämä lahjoja, jotka tekevät saajaansa suurimman vaikutuksen? Riina Mäentausta keskusteli Jyväskylässä satunnaisten vastaantulijoiden kanssa siitä, mikä lahja on ollut kaikkein ikimuistoisin ja miksi?

 • Kirjailija Tuomas Kyröllä on työn alla teksti, jossa Mielensäpahoittaja tarkastelee rallia. Kyseinen ralli muistuttaa kovasti erästä keskisessä Suomessa ajettavaa kansainvälistä autokisaa.

 • Sisustussuunnittelija Anita Koponen on seurannut Jyväskylän MM-rallia lapsesta saakka, ja aikoo seurata tänäkin vuonna.

 • Jyväskyläläisen tankotanssikoulun Ready Set Polen suojissa tankotanssista ovat innostuneet hyvinkin nuoret harrastajat. Tankotanssiin kuuluvat näyttävät ja vaativat liikkeet ja jopa akrobatiataidot ovat lajissa tarpeen. Titta Puurunen pääsi seuraamaan tanssikoulun kevätnäytöksen harjoituksia:

 • Jyväskylän Tanssiopiston 24 henkinen aikuisryhmä voitti hopeaa katutanssin muodostelmasarjassa sunnuntaina Jyväskylän Paviljongissa. Sanaz Hassanin koreografia kantoi nimeä Area Code 40100. Voiton tässä pääsarjassa vei DCA Vogue Clan kotipaikkoinaan Helsinki, Espoo ja Tampere.

  Kisojen lukuisiin sarjoihin otti osaa yli 700 eri ikäsitä tanssijaa Kittilästä Helsinkiin. Arvo Vuorela tavoitti kilpailuvastaava Anna-Maria Nurmen, koreografi-tuomari Sanaz Hassanin ennen ja jälkeen finaalin sekä hopemitalisti Esa Salosen, joka joutui rientämään kisoista suoraan armeijaan.

 • Sodankylän filmifestivaali on ehtinyt jo 30 vuoden ikään. Anssi Mänttäri kumppaneineen perusti yöttömän yön festivaalin riittävän kauas, jotta se kiinnostaisi yleisöä. Kiinnostus ei ole näivettynyt. Viime vuosina festivaali on rikkonut kävijäennätyksiä vuosittain. Kesäkuussa 2014 kävijämäärä nousi jo 25.000. Vertailun vuoksi: Sodankylässä on noin 8.800 asukasta.

  Tässä äänidokumentissa "Sodiksesta" kertovat mm. Anssi Mänttäri, 70 vuotta maaliskuussa täyttänyt telttaguru Nätsi Rosvall, Peter von Bagh, Aki Kaurismäki, Dome Karukoski, Aku Louhimies, Käri Väänänen, Tuomas Holopainen, Oili-Myllykangas Hamari ja Michael Powell. Lisäksi mukana klippejä filmifestivaalia käsitelleistä Ylen radio- ja tv-ohjelmista sekä TV-Sarja Pasilan ja Yömyöhän Pirkka-Pekka Peteliuksen Peter von Bagh -tulkinnat.

  Kuvassa Nätsi Rosvall ja Aki Kaurismäki juttusilla 2014 festivaaleilla.

 • Peter von Bagh muisteli vuonna 2010, että kukaan ei ajatellut Sodankylän filmifestivaalin alkumetreillä vuonna 1986, että juhla jatkuisi 25 vuotta. Peter myönsi, että Kaurismäen veljekset halusivat lopettaa festivaalin 1990-luvun alussa. Von Bagh ei suostunut lopettamaan, koska näki festivaalin nuoren ja innokkaan katsojakunnan kulttuurisena pelastusrenkaana.

  Vuonna 2010 Peter oli mukana festivaalin 25-vuotisjuhlassa ja oli tyytyväinen Timo Malmin johdolla toimivaan organisaatioon. Nyt viittä vuotta myöhemmin Petteri ei enää marssi Kino Lapinsuun ja festivaaliteltan väliä. Mutta festivaalivieraiden muistista hän ei helposti katoa. Järjestyksessään 30. Sodankylän elokuvajuhlien avauspäivänä 10.6.2015 järjestetään juhlien edesmenneen johtajan Peter von Baghin elämäntyölle omistettu kansainvälinen von Bagh -matinea elokuvateatteri Lapinsuussa.

  Arvo Vuorela tapasi Peter von Baghin kesäkuussa 2010 Kitisenrannan koululla.

 • Laskuvarjohyppykausi on taas kevään myötä käynnistynyt. Jos talvipakkasella olosuhteet eivät ole hyppäämiselle otolliset, niin kylmää on kyyti kesälläkin: vaikka maan päällä tarkenisi sortseissa, niin neljän kilometrin korkeudessa mittari voi painua nollaan. Rika Nakamura aloitti hyppyharrastuksensa neljä vuotta sitten. Ensimmäinen hyppy todella oli hyppy tuntemattomaan. ”Olet kuin eliö tuntemattomassa toimintaympäristössä”, hän kuvailee. Nyt hyppääminen on etupäässä rentouttava kokemus, sillä hypätessä on keskityttävä hetkeen ja unohdettava työasiat. Toimittajana Marika Paaso.

 • Värityskirjat innostavat nykyään myös aikuisia. Aikuisille suunnattuja värityskirjoja jopa jonotetaan kirjakaupoista. Kovaan kysyntään on vastaamassa jyväskyläläinen Atena kustannus, joka julkaisee alkukesästä alunperin ruotsalaisen aikuisille suunnatun värityskirjan. Hanna-Leena Soisalo ja Heli Kaski testasivat värittämisen tenhoa Radio Keski-Suomen iltapäivälähetyksessä:

 • Kun muu kansa vappuaattona vasta aloittelee vapun juhlintaa, ovat opiskelijat jo hyvässä vauhdissa. Kauppakorkean opiskelijoiden ainejärjestön, Pörssin, varapuheenjohtaja Esra Pirinen Jyväskylän yliopistosta kertoo, että heillä vapun aloittajaisia vietettiin jo puolitoista viikkoa sitten. Suomen epävakaa kevätsää asettaa omat haasteensa vappujuhlijoille, mutta sekin on Pisen mukaan vain asenne- ja pukeutumiskysymys. Oikealla varastautumisella selviää säässä kuin säässä. Toimittajana on Marika Paaso.

 • Mitä on tämän vuosituhannen työväenaate. 2010-luvunn pääluottamusmies ei aio osallistua vappumarssille, mutta uskoo silti yhteisen aatteen ja yhteisvastuun merkitykseen.

  Marssirivin sijasta hänet tapaa yhä useammin verkosta ja sosiaalisen median puolelta ajamassa nollasopimuksia vastustavaa kampanjaa tai keskustelemassa työehtoihin liittyvistä asioista. Metalliliittoon kuuluva pääluottamusmies Jani Närhi perustelee nollasopimusten yleistymistä torjuvan kansalaisaloitteen merkityksen selkein sanoin. Jani Närheä haastatteli Timo Hytönen.

Näytä lisää

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Keväisiä tunnelmia Säynätsalon Juurikkasaaresta.

 • Lutikkakoira Rio kiertää ympäri Suomea koirien hajutyöskentelyyn erikoistuneen eläinkouluttaja Karita Häkkisen kanssa. Kaksikko etsii Rion kuonon avulla lutikoita eli seinäluteita. Koiran käyttäminen lutikkaongelman selvittämisessä auttaa paikantamaan, missä ongelma tarkalleen on. Näin torjunta voidaan tehdä rajatummalle alueelle.

 • Alakoululaisille tarkoitetussa Tämä toimii! -teknologiakilpailussa on tänäkin vuonna suunniteltu tulevaisuuden leluja. Kouluille jaetut materiaalipaketit ovat muuttuneet lasten käsissä mitä erilaisemmiksi leluiksi ja peleiksi.
  Keski-Suomessa leluja on rakentanut lähes 900 oppilasta. He esittelivät tuotoksensa tänään aluekilpailussa Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa.

 • Katso miltä näyttää Laajavuoren alamäkiluistelurata Miikka Jouhkimaisen kypäräkamerasta kuvattuna.

 • Laajavuoressa kisataan alamäkiluistelun MM-pisteistä Riders Cupin osakilpailussa. Katso video radasta, kamera on lajin Suomen mestari Miikka Jouhkimaisen kypärässä.

 • Jyväskylässä Viitaniemen kampuksella paljastettiin Viisasten kivet -niminen teoskokonaisuus, jonka on suunnitellut taiteilija Risto Pentikäinen. Katso videolta teoksen saapuminen ja paljastamistilaisuus tiivistettynä musiikin kera.

 • Petäjävedellä on oltu tyytyväisiä uuteen päiväkotiin. Petäjäkallion päiväkoti otettiin käyttöön elokuun alussa ja 4.12. päiväkodissa vietettiin vihkijäisiä ja itsenäisyyspäivän juhlaa.

 • JYP ja Jyväskylän MM-rallia järjestävä AKK Sports ovat tehneet kolme vuotta kestävän yhteistyösopimuksen. Sopimuksen tarkoituksena on yhdistää kahden merkittävän keskisuomalaisen urheilutuotteen voimavaroja ja luoda lajien välistä markkinointiyhteistyötä.
  AKK Sportsin toimitusjohtaja Tiina Lehmonen Jussi Lindroosin haastattelussa

 • Lapsen vakava sairastuminen asettaa perheen elämälle tiukat rajat. Esimerkiksi leukemiaa sairastava lapsi on erittäin infektioherkkä ja tällöin ylimääräisiä kontakteja tulee v��lttää kodin ja sairaalan ulkopuolella. Tänään syöpää sairastavat lapset pääsivät yhdessä leikkimään, desinfioituihin tiloihin ilman infektion pelkoja. Idea ainutlaatuiseen tapahtumaan tuli kaksivuotiaan leukemiaa sairastavan pojan äidiltä.

 • Suomen Käsityömuseossa Jyväskylässä esitellään naisten alushousujen historiaa. Haastateltavana museolehtori Raija Manninen, toimittajana Esko Pulliainen.

 • Mikko Hirvonen testasi autoaan maanantaina Luhangassa. Tässä tunnelmia ek:n varrelta.

 • Opastetut kierrokset vetävät edelleen väkeä 50-luvulla rakennetulle koetalolle. Miltä talo näyttää nyt, 60 vuotta myöhemmin. Se selviää, kun katsot videon.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä