Yle Keski-Suomi

Loeb kellotti kärkiajan Jyväskylän MM-rallin aika-ajossa

 • 2 min
 • toistaiseksi

Sébastien Loeb piti nopeinta vauhtia Suomen MM-rallin käynnistäneessä aika-ajossa Laukaan Ruuhimäessä. Latvala kaasutteli toiseksi ja Hirvonen kolmanneksi.

Lähetykset

 • to 2.8.2012 7.33 • Radio Keski-Suomi

Jaksot

 • Koskensaaren naulatehtaan seutu Petäjävedellä on Keski-Suomen ehkä vaietuimpia kulttuuriaarteita. Rautaruukin ja tehtaan ympärille syntyneessä historiallisessa miljöössä piilottelee mm. Eliel Saarisen suunnittelema patruunan huvila, eli Pytinki. Riitta Rossi ja Heikki Syrjälä esittelevät aluetta toimittaja Minna Matintuvalle.

 • Naarasmetso eli koppelo yllätti jyväskyläläisen Yrjö Vaskelaisen hiljattain Rautalammilla. Lintu heittäytyi varsin tuttavalliseksi ja tuppasi viikon aikana mukaan niin souturetkille kuin saunanlämmitykseenkin. Päivi Kupla haastattelee:

 • Maalivahti Meeri Räisänen pelaa ensi kaudella jääkiekkoa Jyväskylässä sekä naisten että miesten joukkueessa. Tulevalla kaudella maajoukkuemaalivahti edustaa pääasiassa Suomi-sarjassa pelaavaa D-Kiekkoa. Tarvittaessa hän vetää ylleen myös Jyp Naisten pelipaidan. Meeri Räisästä haastattelee Elina Kinos.

 • Huuliharppu ei ole pelkästään erakkomaisten nuuskamuikkusten soitin, vaan harrastajat ovat sosiaalista, lupsakkaa väkeä. Tämä todettiin jälleen Huuliharpunsoiton SM-kisoissa Haapamäen Höyryveturipuistossa. Matleena Ylikoski haastatteli Eero Perttusta ja Hannu Närheä.

 • Millaista oli elämä ennenaikaan Jämsänkoskella. Lapsuuttaan Mörkölän mutkassa muistelee jo 1970-luvulla Lappiin muuttanut ja 70-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä Anita Kumpulainen. Vaikka koti on ollut pohjoisessa jo yli neljäkymmentä vuotta, Jämsänkoski ja Keski-Suomi kutsuu aina häntä aina keväisin. Heli Kaski kysyi Anita Kumpulaiselta, miltä tuntuu täyttää 70-vuotta. Samalla selvisi myös se, miksi kotiseudun nimi oli Mörkölän mutka.

 • Lavarunous eli Poetry Slam on laji, jossa runoilija esittää omia runojaan yleisön edessä. Lavarunoudessa on kisattu Suomen mestaruudesta jo 15 vuoden ajan. Tämän vuoden SM-finaali käytiin toukokuun lopussa Kuopiossa, jossa voiton vei jyväskyläläinen AP Kivinen. Hänen runoissaan onni löytyy yksinkertaisista asioista ja mukana on myös ripaus lempeää anarkiaa. Pokaalia ei Suomen mestaruudesta palkinnoksi tullut mutta edustuspaikka Pariisiin Poetry Slam -kisoihin heltisi. Tuore Suomen mestari poikkesi Marika Paason vieraana.

 • Yksi Keski-Suomessa tänä keväänä opintonsa päättänyt on Otto Paananen. Ylioppilastutkinnon lisäksi hän sai todistuksen myös rakennusalan perusopinnistat. Ottoa haastatteli työn äärellä Riikka Pennanen.

 • Jyväskylään kokoontuneet fyysikot pohtivat kansainvälisessä seminaarissaan pimeää ainetta ja sitä, onko sen olemassaolosta saatu uusia todisteita. Nykyisen näkemyksen mukaan valtaosa maailmankaikkeudesta on pimeää ainetta, joka pitää esimerkiksi galaksit koossa. Minna Matintupa haastatteli Jyväskylän yliopiston fysiikan professoria Jukka Maalampea.

  [JKL_prof_jukka_maalampi_pimeä_aine_areenaan_050615, 00:07:40]

 • Tohtori Maritta Pirhonen kirjoitti tänä keväänä ylioppilaaksi. Jyväskylän yliopistossa työskentelevällä Pirhosella on takataskussaan toistakymmentä tieteellistä julkaisua. Maisteriksi hän valmistui 1990, väitteli tohtoriksi 2013 ja tänä keväänä ylioppilaaksi.

 • Vuoden 2015 Keski-Suomen Yrittäjänaisten vuoden nuori yrittäjänaiseksi on valittu yksityinen yritysneuvoja, yrityssparraaja Sanna Jylänki, Redesan Osakeyhtiöstä. Yritys on perustettu vuonna 2011. Heli Kasken haastattelussa Jylänki kertoi muun muassa mikroyrittäjien jaksamisesta.

  [JKL_sanna_jylänki_areenaan_040615, 00:09:32]

 • Kun soittaa flamencoa, on unohdettava suomalainen suorituskeskeisyys ja antauduttava musiikin vietäväksi. Flamencoa ei soiteta analysoiden vaan eläytyen, sanoo flamencokitaristi Toni Jokiniitty. Hän itse lähti oppimaan flamencon saloja sen syntysijoille Sevillaan, jossa katu toimi korkeakouluna ja opettajat löytyivät baarinnurkasta. Espanjaan veri vetää nytkin, sillä suomalainen kulttuuri ei Jokiniityn mukaan tee flamencokitaristille hyvää. Toimittajana on Marika Paaso.

 • Rahaa, kukkia ja vaikkapa koruja annetaan lahjaksi uusille ylioppilaille, vastavalmistuneilla ja syntymäpäiväsankareille, mutta ovatko nämä lahjoja, jotka tekevät saajaansa suurimman vaikutuksen? Riina Mäentausta keskusteli Jyväskylässä satunnaisten vastaantulijoiden kanssa siitä, mikä lahja on ollut kaikkein ikimuistoisin ja miksi?

Näytä lisää

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Jyväsjärvelle on avattu kaapelivetoinen wakeboard-rata. Tuomo Kykkänen näyttää, mistä lajissa on kyse.

 • Keväisiä tunnelmia Säynätsalon Juurikkasaaresta.

 • Lutikkakoira Rio kiertää ympäri Suomea koirien hajutyöskentelyyn erikoistuneen eläinkouluttaja Karita Häkkisen kanssa. Kaksikko etsii Rion kuonon avulla lutikoita eli seinäluteita. Koiran käyttäminen lutikkaongelman selvittämisessä auttaa paikantamaan, missä ongelma tarkalleen on. Näin torjunta voidaan tehdä rajatummalle alueelle.

 • Alakoululaisille tarkoitetussa Tämä toimii! -teknologiakilpailussa on tänäkin vuonna suunniteltu tulevaisuuden leluja. Kouluille jaetut materiaalipaketit ovat muuttuneet lasten käsissä mitä erilaisemmiksi leluiksi ja peleiksi.
  Keski-Suomessa leluja on rakentanut lähes 900 oppilasta. He esittelivät tuotoksensa tänään aluekilpailussa Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa.

 • Katso miltä näyttää Laajavuoren alamäkiluistelurata Miikka Jouhkimaisen kypäräkamerasta kuvattuna.

 • Laajavuoressa kisataan alamäkiluistelun MM-pisteistä Riders Cupin osakilpailussa. Katso video radasta, kamera on lajin Suomen mestari Miikka Jouhkimaisen kypärässä.

 • Jyväskylässä Viitaniemen kampuksella paljastettiin Viisasten kivet -niminen teoskokonaisuus, jonka on suunnitellut taiteilija Risto Pentikäinen. Katso videolta teoksen saapuminen ja paljastamistilaisuus tiivistettynä musiikin kera.

 • Petäjävedellä on oltu tyytyväisiä uuteen päiväkotiin. Petäjäkallion päiväkoti otettiin käyttöön elokuun alussa ja 4.12. päiväkodissa vietettiin vihkijäisiä ja itsenäisyyspäivän juhlaa.

 • JYP ja Jyväskylän MM-rallia järjestävä AKK Sports ovat tehneet kolme vuotta kestävän yhteistyösopimuksen. Sopimuksen tarkoituksena on yhdistää kahden merkittävän keskisuomalaisen urheilutuotteen voimavaroja ja luoda lajien välistä markkinointiyhteistyötä.
  AKK Sportsin toimitusjohtaja Tiina Lehmonen Jussi Lindroosin haastattelussa

 • Lapsen vakava sairastuminen asettaa perheen elämälle tiukat rajat. Esimerkiksi leukemiaa sairastava lapsi on erittäin infektioherkkä ja tällöin ylimääräisiä kontakteja tulee v��lttää kodin ja sairaalan ulkopuolella. Tänään syöpää sairastavat lapset pääsivät yhdessä leikkimään, desinfioituihin tiloihin ilman infektion pelkoja. Idea ainutlaatuiseen tapahtumaan tuli kaksivuotiaan leukemiaa sairastavan pojan äidiltä.

 • Suomen Käsityömuseossa Jyväskylässä esitellään naisten alushousujen historiaa. Haastateltavana museolehtori Raija Manninen, toimittajana Esko Pulliainen.

 • Mikko Hirvonen testasi autoaan maanantaina Luhangassa. Tässä tunnelmia ek:n varrelta.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä