Viikon kirja

Rajanaapuri

 • 37 min
 • Ohjelman kuunteluaika on päättynyt

Ahkera mutta ei kaikessa onnistuva mies rakentaa tontilleen rantasaunaa vaikka talo ei ole edes järven rannalla. Ensin pitää siis rakentaa lampi. Puuhaa seuraa kesälomallaan oleva historianopettaja. Rajanaapurit keskustelevat rakentamisesta ja maailman menosta muutenkin. Tarinassa on havukka-ahomaisen tuntuista järkeilyä turhuudesta ja maailman kummallisuuksista. Roope Lipasti kohdistaa valonpilkahduksia suomalaisen miehen sielunmaisemaan. Kirjailija Roope Lipasti keskustelee toimittaja Seppo Puttosen kanssa romaanistaan.

Lähetykset

 • ti 18.9.2012 17.21 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Ambomaalla, Saksan Lounais-Afrikassa, reilut sata vuotta sitten suomalaiset lähetystyöntekijät sitkeästi käännyttivät pakanoita kristityiksi. Kilpailu oli kovaa, ja jokainen käännytetty palkinto.
  Viekkaudella ja vääryydellä lähetysveljet uurastivat vuosikymmeniä kaukana köyhästä ja pienestä kotimaastaan.

  Kirjailija Lauri Mäkinen ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset.

  Kuva: Laura Malmivaara

 • Palvelutalo Ehtoolehdon liki 100-vuotiaat Irma ja Siiri ovat edelleen sitä mieltä, että kaikkein jännittävin on elämässä vielä edessä - döden, döden,döden. Aivan kuin romaaneissa Kuolema Ehtoolehdossa (2013) ja Ehtoolehdon pakolaiset (2014), niin trilogian päätösosassa Irma ja Siiri ihmettelevät, miksei vanha ihminen saa kuolla ja miksi vanhuudesta on tullut sairaus.
  Nyt palvetulon henkilökuntana on robotteja ja omistajaksi on muuttunut kansainvälinen pörssiyhtiö. Onneksi Siiri ja Irma jälleen kerran hoitavat asiat kuntoon!
  Kirjailija Minna Lindgren ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Ehtoolehdon tuho. Erja Manto lukee näytteitä.
  Kuva: Stefan Bremer

 • Esikoisromaanin päähenkilö Franz on aivan tavallisen keskiluokkaisen perheen lapsi, josta tulee kouluampuja. Filosofiaan hurahtanut lukiolaispoika alkaa pitää itseään ylivertaisena

  Pärttyli Rinne on valinnut rankan aiheen esikoisromaaniinsa, kouluampumiset. Rinne mietti kirjoittaessaan pahuutta. Filosofi Immanuel Kantia tutkinut Rinne sanoo, että ihminen saattaa kohottaa itserakkautensa korkeimmaksi ehdottomaksi laiksi.

  Skotlannissa asuva Pärttyli Rinne on filosofi, dramaturgi ja käsikirjoittaja. Hän on dramatisoinut televisiolle yhdessä Matti Ijäksen kanssa Petri Tammisen romaanin Enon opetukset, ja parhaillaan Rinne kirjoittaa uutta televisiosarjaa.

 • Pieni tyttö menettää äitinsä, kun lentokoneesta irronnut jääkimpale tippuu äidin päälle. Täti voittaa lotossa kaksi kertaa päävoiton. Salama iskee kalastajamieheen kaikkiaan viisi kertaa.

  Suru äidistä kahlitsee romaanissa Saara-tytön miettimään aikaa. Kun aikuiset sanovat, että aika parantaa haavat, Saaran mielestä se tarkoittaa unohdusta. Hän ei kuitenkaan halua unohtaa, vaan hänen maailmassaan aika liikkuu taaksepäin. Asiat tapahtuvat hänen mielestään samanaikaisesti. Kun Saara muistaa menneitä, ne ovat yhtä lähellä kuin ennenkin.

  Tytön pelastukseksi tulee Annu-täti, joka ensimmäisen lottovoiton rahoilla kunnostaa kartanoa uudeksi asuinpaikaksi. Toinen lottovoitto on kuitenkin tädille liikaa, ja hän nukahtaa kolmeksi viikoksi. Herättyään hän näkee televisiosta dokumentin, joka kertoo skotlantilaisesta kalastajasta. Mieheen on salama iskenyt neljä kertaa. Täti on kirjeenvaihdossa miehen kanssa, kunnes salama iskee viidennen kerran ja mies kuolee.

 • Elina Hirvosen uusin romaani, Kun aika loppuu, on pelonsekaisia tunteita herättävä lukukokemus. Kirja kertoo siitä kuinka lähitulevaisuudessa, ehkä parinkymmenen vuoden kuluttua, nuori mies kiipeää Helsingissä Lasipalatsin katolle ja ampuu sieltä ihmisiä.

  Hirvonen sanoo miettineensä ennen kirjoittamista koulusurmaajien vanhempia ja heidän taakkaansa. Kirjoittaessa aihe kuitenkin on laajentunut koskemaan ilmastonmuutosta ja liikakansoitusta. Yksittäisestä koston teemasta kasvoikin laajempi näkökulma ekoterrorismiin.

  Vaikka romaani ei ole sukupolvitarina siitä, miten ihmisten kasvatus ja kohtelu vaikuttavat myöhempiin sukupolviin, on mielenkiintoista ajatella, mitä Hirvonen haluaa kertoa.

  Tarinassa on 58-vuotias äiti Laura Anttila, joka on oman aikansa ilmastoaktivisti. Hän opettaa yliopistossa ilmastontuhon vaaroista. Perheen isä Erik on arkkitehtina myös valveutunut ja vastuullinen. Perheen tytär kouluttaa itsensä lääkäriksi ja auttaa ihmisiä Somaliassa. Poika, Aslak, joutuu koulussa syrjityksi ja jää yksin.

  Hyvin mielenkiintoisella tavalla Hirvonen kytkee uuden sukupolven etsimään muutosta väkivallan avulla. Aslak ei ole yksin vaan ampujia on muissakin kaupungeissa samanaikaisesti. Olisi voinut kuvitella, että tarinassa olisi ollut kerskakulutukseen keskittynyt perhe. Silloin perheen pojan voisi kuvitella vastustavan tällaista elämäntapaa, koska se johtaa maailman asteittaiseen tuhoutumiseen. Mutta romaanissa asetelma olisi varmaankin ollut liian selvä asetelmaltaan. Nyt ongelmaksi muodostuukin se, miten hyvää tarkoittavan perheen lapsesta tulee ekoterroristi.

 • Epäonnistumisen ja armon välissä on sisu. Tätä mieltä on kirjailija Petri Tamminen, joka tunnustaa potevansa syyllisyyttä ja häpeää niin paljon, että valvoo öisin noita kaveruksia miettien.
  Meriromaanin päähenkilö on kapteeni Vilhelm Huurna, jolta hänen elämänsä aikana upposi viisi laivaa. Urheasti kapteeni kuitenkin purjehti maailman merillä eteenpäin. Tammisen mielestä ei ole pakko onnistua, vaan on oltava oikeus epäonnistua.
  Kirjailija Petri Tamminen ja Nadja Nowak keskustelevat Meriromaanista. Näytteen lukee Sampo Mäkelä. Kuva: Ville Juurikkala

Näytä lisää

Klipit

 • Selleriä suositeltiin aikoinaan tiettyyn käyttötarkoitukseen, kertoo kirjailija Asko Sahlberg. Olisiko tässä syy Johannes Kastajan vaikeuksiin, kysyy Seppo Puttonen Viikon kirja -ohjelmassa.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä