Kultakuume

Yle Radio 1

Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin.

Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.

Jaksot

 • Säveltäjä Einojuhani Rautavaaraa muistelee hänen oppilaansa säveltäjä Kalevi Aho. Luovuus syntyy vapaudesta olla oma itsensä. Pyhäjärven Täydenkuun tanssit syntyi nuorten koreografien tarpeesta saada palautetta. Chocolat-elokuva esittelee unohdetun sirkustaiteilijan. Jimmy Träskelin ja Sampo Korva ovat levyttäneet eroottisia kansanlauluja ja esittävät niitä Super-Hessun kalsariasuissa.

 • Kultakuume tulee perjantaina suorana lähetyksenä Meidän Festivaalilta Tuusulajärven historiallisista maisemista. Yleisö on tervetullut Kallio-Kuninkalan Leonora-saliin seuraamaan Kai Ristolan ja Jonni Roosin luotsaamaa lähetystä.

  Pekka Kuusisto: Taidehiiviskelyssä ei valmista tule. Meidän Festivaalin taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto kertoo festivaalin Vaiheessa -teemasta.

  Kitara taipuu moneksi. Kansainvälisesti maineikas kitaristi Ismo Eskelinen avaa kitaran moniäänisyyttä sekä kirjaimellisesti että kuvainnollisesti. Festivaalilla mm. Brittenia ja Ginasteraa tulkitseva Eskelinen on lisäksi hiljattain julkaissut jo toisen Bach-levynsä.

  Babar-norsun tarina kuullaan Meidän Festivaalilla. Toimittaja Kai Ristolan ensikosketus Afrikkaan olivat ranskalaisen kirjailijan Jean de Brunoffin kuvakirjat Babar-elefantista. Lauantaina näyttelijä Inka Kallén ja pianisti Emil Hölström esittävät Francis Poulencin säveltämän Babarin tarinan.

  Kiihkeä seksi värittää keskiaikaa. Järvenpääläinen kirjailija Kristiina Vuori kirjoittaa keskiaikaan sijoittuvaa viihdekirjallisuutta, jossa tarkkaa epookkia ryydittää kiihkeä seksi. Vuoren viides romaani Kaarnatuuli kertoo todellisesta henkilöstä - 1500-luvulla eläneestä turkulaisesta liikenaisesta Valpuri Innamaasta.

  Partituurilukupiirissä avataan illan Brahmsia. Toimittaja Ville Komppa ja sellisti Tomas Djupsjöbancka lukevat Johannes Brahmsin Pianotrio nro 1 H-duuri op. 8 -partituuria, joka esitetään illalla alkuperäisversiona.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontavat Kai Ristola ja Jonni Roos.

 • Säveltäjä Einojuhani Rautavaara kuoli eilen keskiviikkona. Hän oli yksi tunnetuimmista suomalaissäveltäjistä maailmalla. Heinähelteillä Tampereella nautitaan sekä nykyteattereiden parhaimmistosta että Pohjoismaiden suurimmasta flamencotapahtumasta. Hämeen kuninkaallinen nukketeatteri on kiertueteatteri, joka tekee lastennäytelmien lisäksi poliittista satiiria.

  Säveltäjä Einojuhani Rautavaara on kuollut. Hän oli 87-vuotias. Rautavaara oli yksi Suomen tunnetuimmista säveltäjistä maailmalla. Hänen sävellystuotantonsa on ollut monitahoista: siihen on kuulunut niin oopperoita, sinfonioita, orkesteriteoksia, kamarimusiikkia kuin konserttoja. Kultakuumeessa kollegaa ja ystävää muistelevat säveltäjät Kalevi Aho ja Mikko Heiniö.

  Tampere täyttyy teatterista ja Andalucian tulisesta bluesista. Tampereen teatterikesä esittelee ensi viikolla jälleen kansainvälisen kattauksen 2000-luvun draamaa, klassikoita, tanssiteatteria ja katuteatteria. Kultakuumeen haastattelussa on teatterinjohtaja Mikko Roiha. Lisäksi kuullaan, mikä saa hitaat hämäläiset innostumaan Andalucian tulisesta bluesista niin paljon, että Tampereella on ollut jo yli 20 vuotta Pohjoismaiden suurin ja tasokkain flamencotapahtuma.

  Nukketeatterissa suurin osa työstä on yleisöltä piilossa. Nukketeatterissa jokainen nukke tehdään itse ja esitykset viedään yleisön luo. Hämeen kuninkaallinen nukketeatteri on kiertueteatteri, joka tekee lastennäytelmien lisäksi poliittista satiiria.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Ari Meriläinen.

 • Pitkä, kiehtova ja rikas on eroottisten suomalaisten kansanlaulujen perinne. Tumma sirkustaiteilija Chocolat innoitti muun muassa säveltäjä Claude Debussya ja taidemaalari Henri Toulouse-Lautrecia, mutta kuoli unohdettuna ja köyhänä. Lapsinäyttelijä Eedit Patrakka viheltelee keskittyessään.

  Eroottisten kansanlaulujen perinne on pitkä ja vaiettu Eroottiset kansanrunot ja -laulut ovat häveliäisyyssyistä olleet piilossa arkistojen kätköissä Elias Lönnrotin ajoista nykypäiviin asti. Kultakuumeen studiossa tätä vaiettua kansanperinnettä avaavat Jimmy Träskelin ja Sampo Korva, jotka ovat julkaisseet herkullisimmista lauluista levyn Turvalan uunilla ja muita lauluja.

  Chocolat mullisti sirkuksen ja kuoli unohdettuna. Sirkustaiteilija Chocolat oli ensimmäinen tummaihoinen tähti Pariisin Belle Epoquen aikana 1800-luvun lopussa. 20 vuoden ajan hän oli toimittajien ylistämä ja Pariisin suosituin klovni. Chocolat kuoli unohdettuna ja köyhänä. Elokuva nimeltä Chocolat kertoo tarinan unohdetusta sirkustaiteilijasta.

  Lapsinäyttelijä Eedit Patrakka viheltelee keskittyessään. Kultakuume kertoo tällä viikolla taiteilijoiden tavoista valmistautua suoritukseensa. Keskiviikkona lapsinäyttelijä ja telinevoimistelija Eedit Patrakka paljastaa omat keskittymiskeinonsa.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Laura Haapala.

 • Nykytanssin keskipiste kesäisin on Pyhäjärven maalaisidylli Pohjois-Pohjanmaalla. Täydenkuun tanssit juhlii 25-vuotista taivaltaan heinähelteessä.

  Tiistain Kultakuume tapaa festivaalin perustajia ja  nykytanssin tekijöitä Tero Saarisesta Alpo Aaltokoskeen. Tanssija Tuovi Rantanen kertoo, miten hän valmistautuu esityksiin ennen h-hetkeä.

  Lähetyksessä selviää, miksi Pyhäjärvellä tehtiin taidetanssia jo 1970-luvulla ja miksi hiihtäjälegenda Helena Takalon patsas kaupungin keskustassa jaksaa puhuttaa paikkakuntalaisia. Suomalaisten kesätapahtumien lähtöajatuksena on usein törmäyttää taide ympäristönsä kanssa.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

 • Kansainvälisellä YLÖSALAS-festivaalilla nuoret sirkusartistit esiintyvät yhdessä ja oppivat toisiltaan työpajoissa. Maailmankuulujen rock-kuvaajien ottamia valokuvia David Bowiesta ja Hanoi Rocksista on esillä Turun Logomossa. Katutaiteilija Jussi TwoSeven valmistaa valtavien seinämaalaustensa sabluunoita viikkojen ajan ennen teosten maalaamista.

  Nuorisosirkuksessa opitaan kavereilta. Kansainvälinen YLÖSALAS-sirkusfestivaali on koonnut Helsinkiin nuoria sirkusartisteja oppimaan toisiltaan työpajoissa ja esiintymään yhteisissä näytöksissä.

  David Bowie ja Hanoi Rocks valokuvina Turussa. Logomon näyttelyssä on esillä Gavin Evansin Bowiesta yhden kuvaussession aikana vuonna 1995 ottamia kuvia, joista tuli Bowien omia suosikkeja. Maailmankuulu kuvaaja Justin Thomas kiersi Hanoi Rocksin mukana yhtyeen kulta-aikoina 1982-84.

  Jussi TwoSeven valmistelee suuria maalauksiaan viikkoja. Taiteen tekeminen on taiteilijalle juhlahetki. Jussi TwoSeven nyppii sabluunoidensa muovikalvoja viikkotolkulla, jotta pääsee päiväksi maalaamaan.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jonni Roos.

 • Ghostbusters 3-elokuva ja paranormaalien ilmiöiden Suomi. MUU ry:n taidebussi Turussa: korvarunoutta ja drag-queeneja. Iskelmän ja jazzin liitolla on Suomessa pitkät perinteet. Kapellimestari Riccardo Muti vannoo musiikin nimeen terrorismin vastaisessa taistelussa. Juontajana Kai Ristola.

 • Kirjailija ja taiteen akateemikko Hannu Mäkelä saa hyvän mielen ottaessaan käteensä puusta valmistetun huilun. Designkauppias Jouko Rekola ei aina raaski myydä ostamiaan taide-esineitä eteenpäin.

  Hannu Mäkelä ja esineiden mittaamaton arvo. Kirjailija, taiteen akateemikko Hannu Mäkelä saa hyvän mielen, kun hän ottaa käteensä puusta valmistetun tietyn huilun ja haistaa sen tuoksun. Mäkelä on kirjoittanut kirjan ”Pienten esineitten hiljainen elämä”. Kirjassa Mäkelä muistelee kotiinsa päätyneiden esineiden tarinoita.

  Hulluus kukkii keveästi keräilemisessä. Designkauppias Jouko Rekola ei omista tietokonetta, eikä pankkikorttia – kaupat syntyvät kasvotusten käteisellä rahalla. Rekola ei myöskään aina raaski myydä eteenpäin ostamaansa taide-esinettä. Hän keräilee mielellään itsekin ja nauttii esineiden läsnäolosta kodissaan. Kultakuumeen studiossa Jouko Rekola miettii, missä kulkee hulluuden ja järkevän keräilemisen raja.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Tuomas Karemo.

 • Pokémon GO -peli on villinnyt Suomen - lisätty todellisuus tulee mullistamaan myös mainonnan, median ja museot. Janacekin Kuolleesta talosta -ooppera perustuu Fjodor Dostojevskin vankileirikokemuksiin.

  Lisätty todellisuus mullistaa kokemuksemme. VTT:ssä on jo vuosien ajan kehitetty lisätyn todellisuuden sovelluksia teollisuuden, kaupunkisuunnittelun ja kuluttajien käyttöön. Turun yliopistossa kehitellään sovelluksia historiallisten rakennusten ja museoiden käyttöön. Myös mainosmaailma ja media ovat hyödyntämässä tekniikoita. Kultakuumeen studiossa professori Charles Woodward kertoo lisätyn todellisuuden mahdollisuuksista.

  Värikasvit olivat keskiajalla arvokasta kauppatavaraa. Turun arkeologissa kaivauksissa löytyneet sadat kangasriekaleet kertovat paitsi keskiajan muodista myös kauppayhteyksistä. Turun tekstiiliaarteisto on merkittävä koko Euroopan mittakaavassa.

  Kuolleesta talosta -ooppera pohjaa Fjodor Dostojevskin vankileirikokemuksiin. Savonlinnan oopperajuhlien kesän toinen oma tuotanto on Leos Janacekin myöhäisteos Kuolleesta talosta. Väkevän miehinen tarina nostaa esille useita kertojia omine elämänkohtaloineen.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Ari Meriläinen.

  Kuva: Piroschka van de Wouw / EPA

 • Ihmisen on tavoiteltava arvokkuutta ja oikeamielisyyttä - ei hyvinvointia ja onnellisuutta, ohjeistaa kirjailija ja dosentti Jari Ehrnrooth. Piispa Henrikin saarnahuone Kokemäellä uhkaa vajota jokeen. Ghostbusters – Haamujengi on taas täällä!

  Älä tavoittele onnellisuutta. Kirjailija ja dosentti Jari Ehrnroothin mukaan hyvinvointiyhteiskunnan kriisi ratkeaa sitomalla yksilön vapaudet ja oikeudet vastuisiin ja velvollisuuksiin. Kultakuumeen studiossa keskustellaan nautinnonhaluisesta eläinihmisestä ja moraalisesta kulttuuri-ihmisestä.

  Suomen oma Pisan torni kallistuu jokeen Kokemäellä. Punatiilinen goottitorni suojaa maamme vanhinta hirsikehikkoa, jonka sisään voi astua. Legendan mukaan itse piispa Henrik saarnasi rakennuksessa 1100-luvulla. Senaattikiinteistöt suunnittelee torniin miljoonaremonttia.

  Haamujengi on täällä taas! 1980-luvulla suosituksi tulleet Ghostbusters-elokuvat ovat saaneet jatkoa. Kultakuume kävi katsomassa perjantaina ensi-iltansa saavan elokuvan ennakkoon tietokirjailija Jari Lehtisen kanssa. Kultakuumeessa kuullaan, millainen Suomi on paranormaalien ilmiöiden maana.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Sari Möttönen.

 • Legendaarinen kapellimestari Riccardo Muti uskoo musiikin voimaan taistelussa terrorismia vastaan. Keskiajan Suomessa ei varallisuutta kursailtu näyttää. Turvapaikanhakijoina tulleet taiteilijat saivat oman näyttelyn Helsingin Kaapelitehtaalle.

  Maestro Riccardo Muti kuuluu maailman tämän hetken kuumimpiin kapellimestarinimiin. Hän pitää musiikkia tehokkaana aseena taistelussa terrorismia vastaan ja siksi hän on vieraillut orkestereidensa kanssa maailman kriisikohteissa varsinkin Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa. Muti on vieraillut Suomessa vain kerran aikaisemmin, mutta viikonvaihteessa hän johti perustamaansa nuoriso-orkesteria Savonlinnan Oopperajuhlilla.

  Keskiajan Suomessa ei varallisuutta kursailtu näyttää. Arkeologi Visa Immonen tutkii keskiajan kirkollista ja maallista esineistöä Suomessa. Immonen on kolunnut kaikki Suomen keskiaikaiset kirkot ja luetteloinut sekä valokuvannut niiden esineistön. Kirkko oli keskiajalla kultaseppien pääasiallinen työllistäjä, mutta kyllä maallisellakin puolella haluttiin näyttää. Maailmankuulussa Getty-museossa Los Angelesissa vierailevana tutkijana työskentelevä Visa Immonen on tiistain Kultakuumeen studiovieras.

  Turvapaikanhakijoina tulleet taiteilijat saivat oman näyttelyn. Helsingin Kaapelitehtaan näyttelyssä kohtaavat suomalaiset ja turvapaikanhakijataiteilijat. Vapaaehtoisvoimin syntynyt näyttely on maahan tulleille taiteilijoille tilaisuus päästä sisään suomalaiseen taidemaailmaan.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

 • Taidebussiajelulla Varsinais-Suomessa kuullaan korvarunoja ja traktorien esittämää äänitaidetta. Turkkilaiset taitelijat ovat shokissa maan tilanteesta vallankaappausyrityksen jälkeen. Viime viikolla kuolleen kirjailija Péter Esterházyn merkitys Unkarin kirjallisuudelle oli suuri.

  Turkkilaiset taiteilijat ovat shokissa maan tilanteesta. Näin Kultakuumeelle kertoi Nobel-kirjailija Orhan Pamukin teosten suomentaja Tuula Kojo.

  Taidebussilla uusien taiteiden äärelle. Taidebussi kiertää Turun seutua, ja jokaisella pysäkillä matkustajat saavat kokea jotain uutta, kuten korvarunoja, tai traktorien esittämää äänitaidetta. Antti Tolvin säveltämän Traktorifantasian esittää viisi Ford-traktoria. Taidebussi on MUU ry:n järjestämä matka, joka tekee pienistä taideilmiöistä saavutettavia. Jonni Roos johdattaa Varsinais-Suomea kiertävän taidebussimatkan mielenkiintoisimmille pysäkeille.

  Unkarin tunnetuimpiin ja merkittävimpiin kirjailijoihin kuulunut Péter Esterházy kuoli viime torstaina 66-vuotiaana. Hänen kansainvälinen läpimurtoteoksensa on vuonna 1985 ilmestynyt Sydämen apuverbit.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jonni Roos.

Klipit

 • Ranskan kielen ja kulttuurin juhla, Frankofonia, jatkuu koko maaliskuun huomattavine kulttuuritapahtumineen.
  Savoy-teatterissa 19.3.2016 klo 19.00 Hommage à Roland Topor - muusikko-näyttelijä Pasquale D’Inca orkestereineen vauhdittaa ranskalais-italialaisen illan kunnian osoituksena edesmenneelle Roland Toporille, älyllis-ironiselle tekstintekijälle ja teatterimiehelle ja kuvittajalle. Tapahtuman järjestää Pariisissa toimiva taidehistorioitsija Krista Mikkola.
  Ranskan entinen ulkoministeri Hubert Védrine esitelmöi ranskaksi Helsingissä ti 21.3.
  Frankofoniasta kertovat Ranskan instituutin johtaja Jeanette Bougrab, lehdistöattasea Joël Ferrand sekä Ranskan suurlähettiläs Serge Mostura. Klippi on osa Kultakuume-lähetystä 18.3.2016. Toimittaja Sini Sovijärvi/Yle.

 • Seppo Puttonen haastattelee Finlandia -palkintojen jakotilaisuudessa Heikki "Hector" Harmaa.

 • Ensimmäisen maailmansodan melskeet ulottuivat Suomeenkin. Elämä Helsingissä oli väkivaltaista, surmansa sai lähes 2500 ihmistä. Vankileireillä kuolleet punaiset haudattiin suurimmalta osin Santahaminaan, jossa vainajat lepäävät metsittyneessä maassa mäntyjen katveessa. Sotahistorian laitoksen johtajana toimiessaan Jarmo Nieminen sai tehtäväkseen selvittää Santahaminaan haudattujen vainajien tarinan. Nyt selvitys on valmis ja siitä syntyi myös kirja, "Helsinki ensimmäisessä maailmansodassa, sotasurmat 1917-1918". Menimme tietokirjailijan, everstiluutnantin (evp) Jarmo Niemisen kanssa katsomaan tätä murheellisesta historiasta muistuttavaa paikkaa Santahaminan sydämessä.

 • Seppo Puttosen haastateltavana Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

 • Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa.
  Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo.

  Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

 • Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

 • Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Joonas Turunen haastatteli Bryn Terfeliä Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä