Kultakuume

Yle Radio 1

Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat: Tuomas Karemo, Teemu Laaksonen, Lisa Enckell, Anu Heikkinen, Kai Ristola, Joonas Turunen, Airikka Nurmela sekä Pietari Kylmälä. Tuottajana Sampo Mäkelä.

Kultakuume Twitterissä: @kultakuume, @TuomasKaremo, @teemula, @nuHeikkinen, @jonssi, @pietarikyl, @sampojuhani.

Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.

Jaksot

 • Kulttuurin ajankohtaisohjelma.
  Kapellimestarin urasta unelmoiva Eero Lehtimäki soittaa ihmisiä.
  Koreografi, nykytanssija Valtteri Raekallio vie teoksensa sikaloihin ja pommisuojiin.
  Rymy-Eetun piirtäjä Erkki Tanttu piirsi kansikuvat yli neljään sataan kirjaan.
  Kultakuumeen raportti Kokkolan oopperakesästä.

 • Yhdysvaltalainen Vijay Iyer on yksi tämän hetken kiinnostavimpia jazz-muusikoita. Iyer sekoittaa musiikissaan afroamerikkalaista perinnettä intialaisen karnaattisen musiikin rytmeihin.Improvisaatio on hänen mukaansa kuin liikkumista urheilukentällä Kultakuume tapasi Iyerin Pori Jazz -festivaalilla.

  Pori Jazzin kohdalla ei voi kysyä, kuka siellä on käynyt, vaan kuka ei ole. Tämän tietää pitkäaikainen YLE:n jazz-tuottaja Veli-Pekka Heinonen. Nyt "V-P" Heinonen siirtyy uran päätteeksi äänitysautosta yleisön puolelle, mutta sitä ennen hän paljastaa, kuka suurista jazz-nimistä ei koskaan Porissa käynyt. Ja miksi Chuck Berry näytti niin onnelliselta konserttinsa jälkeen?

  Helsinkiläinen Koko Jazz Club on striimannut jazzklubejaan Japaniin vuoden alusta alkaen. He myös kääntävät ohjelmistonsa japaniksi. Mikä sai pienen klubin aloittamaan yhteistyön kauas Japaniin? Mikä japanilaisia Suomi-jazzissa kiehtoo? Haastattelussa ovat Koko Jazz Clubin taiteellinen johtaja Timo Hirvonen ja japanilainen Tomoyaja Murakami.

  Katja Toivola on suomalainen pasunisti, joka polkupyöräilee muusikkomiehensä Leroy Jonesin kanssa maanantaisin soittamaan New Orleansin tunnetuimmalle jazzklubille Preservation Hallille. New Orleanssin musiikkipiirejä esittelevässä Treme-sarjassakin soittanut muusikko on myös intohimoinen valokuvaaja.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Joonas Turunen.

 • Minkälaista eläinten viihdekäyttöä Suomessa pidetään sallittavana, mitä ei? Ovatko eläintarhat ja eläinsirkukset tulleet tiensä päähän? Keskustelemassa Korkeasaaren johtaja Sanna Hellström, eläintarhoja kuvannut valokuvataiteilija Anne Tamminen sekä Särkänniemen delfinaarion historiaan perehtynyt kulttuurihistorian jatko-opiskelija Kaisa Ansami.

  Etelä-Baijerissa Saksassa Gut Immlingin maatilalla on järjestetty jo 20 vuoden ajan kansainvälisiä oopperajuhlia. Tänä kesänä oopperafestivaaleilla esiintyy ensimmäistä kertaa myös suomalaisia, joita kuullaan Kultakuumeen haastattelussa.

  Suomen synty -sarjassa vuorossa runo Tulen ja raudan synty.

 • Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Suomalainen kansallispuku täyttää 5. elokuuta 130 vuotta. Usein nämä ainutlaatuiset vaatteet pölyttyvät vaatekaapeissamme, sillä kansallispuvut eivät ole tulleet meillä muotiin toisin kuin esimerkiksi Virossa tai Saksassa. Miten kansallispukuja saataisiin enemmän katukuvaan ja millaista tuuletusta puvut kaipaisivat? Entäpä millaista ispiraatiota näistä puvuista voi saada? Keskustelemassa ovat muotoilija, suunnittelija, kuvanveistäjä Stefan Lindfors ja kansallispukuintoilija Soja Murto.

  Näin stailaat kansallispukusi. Millaista käyttöä kierrätysmuodin ammattilainen, trashionista Outi Pyy keksii parille kaapista löytyneelle kansallispuvun kankaan palaselle? Kansallispukujen osia voi myös yhdistää erilaisten arkivaatteiden, kuten farkkujen kanssa.

  Cosplayssa kisataan pohjoismaiden mestaruudesta. Suomeen muutama vuosi sitten rantautuneessa lajissa pukeudutaan japanilaisiksi animaatiohahmoiksi. Cosplay- harrastaja Rewe Fagerström kertoo, miksi lajia harrastetaan, ja mikä saa ihmiset käyttämään satoja tunteja pukujen valmistamiseen.

  Kapellimestari Mikko Franck on haastattelussa Kangasniemen musiikkijuhlilla.

 • Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Ihmisen vaikutus ympäristöön on ollut 1900-luvulta lähtien valtava: koskematonta luontoa on enää harvassa. Urbaanit löytöretkeilijät etsivät ihmisen rakentamia ja sittemmin hylkäämiä paikkoja tai esineitä, tutustuvat niiden historiaan ja taltioivat löydöksiä. Mikä hylätyissä rakennuksissa viehättää retkeilijöitä, ja mitä rakennuksista löytyy? Kultakuumeen vieraat, urbaani löytöretkeilijä Juha Nyman sekä kulttuuriympäristöselvityksiä tehnyt arkkitehti Mikko Mälkki, pohtivat hylättyjen rakennusten merkitystä, menneisyyttä ja tulevaisuutta, sekä sitä, voiko niistä hyötyä jotenkin.

  Siirtolapuutaha-aate syntyi Euroopassa runsaat sata vuotta sitten. Tavoitteena oli rakentaa kaupunkiin tai ainakin sen välittömään läheisyyteen virkistyspaikkoja työväestölle. Tällaisella puutarhapalstan ja pienen mökin käsittävällä alueella saattoi köyhä kansa hankkia itselleen myös ruuan jatketta. Suomessa ensimmäinen siirtolapuutarha perustettiin Porvooseen tasan sata vuotta sitten, ja sieltä aate levisi muihin kaupunkeihin niin, että nykyään näitä virkistysalueita on maassamme jo lähes kuusikymmentä. Yliopistonlehtori Annu Brotheruksella on ollut siirtolapuutarha Helsingin Pakilassa runsaat kolmekymmentä vuotta. Hänen mukaansa palstalla vallitsee vapaus, mutta mökin muotoa kaupunki valvoo kohtalaisen tarkasti.

  Sibelius-juhlavuosi näkyy ja kuuluu Lontoossa suurten sinfoniaorkestereitten ohjelmistoissa. Sibeliuksen ympärillä on myös kaksi sosiaalista projektia: Suomalaiset muusikot ovat innostaneet itä-lontoolaiset raggarit ja rokkarit soittamaan Sibeliusta ukulelella ja Babylius on suunnattu alle vuoden ikäisille lontoolaisvauvoille. Tavoitteena on juurruttaa Sibelius paikalliseen musiikkikulttuuriin.

  Suomen synty, osa 5: Hirven hiihto
  Hirven hiihto -runossa kuvataan onnistunut metsästysretki ja sen ehdot, kuten kunnolliset sukset. Tarinaa perkaa sarjakuvataiteilija Petri Hiltunen. Professori Lotte Tarkka kertoo, mitä runossa tapahtuu.
  ruuan jatketta. Suomessa ensimmäinen siirtolapuutarha perustettiin Porvooseen tasan sata vuotta sitten, ja sieltä aate levisi muihin kaupunkeihin niin, että nykyään näitä virkistysalueita on maassamme jo lähes kuusikymmentä. Yliopistonlehtori Annu Brotheruksella on ollut siirtolapuutarha Helsingin Pakilassa runsaat kolmekymmentä vuotta. Hänen mukaansa palstalla vallitsee vapaus, mutta mökin muotoa kaupunki valvoo kohtalaisen tarkasti.

  Ukulele on oiva Sibelius-soitin. Jarmo Julkunen ja Jari Pensola kokeilevat BBC Proms –festivaaleilla, miten Sibelius kääntyy ukulelelle.

  Suomen synty, osa 5: Hirven hiihto
  Hirven hiihto -runossa kuvataan onnistunut metsästysretki ja sen ehdot, kuten kunnolliset sukset. Tarinaa perkaa sarjakuvataiteilija Petri Hiltunen. Professori Lotte Tarkka kertoo, mitä runossa tapahtuu.

 • Jousisoitinmusiikin tulkitsija Markku Luolajan-Mikkola on aloittanut yli kahdeksankymmenen konsertin Pyhiinvaellus –kiertueen. Seuraavan kahden vuoden aikana hän konsertoi kaikissa Suomen säilyneissä 72:ssa keskiaikaisessa kirkossa.

  Vanha musiikki on ristiriidatonta ja hoitavaa. Näin uskoo Sastamala Gregorianan perustaja Maiju Vuorenoja. Suomen suurin yhtäjaksoisesti toiminut vanhaan musiikkiin erikoistunut festivaali juhlii nyt 20-vuotista taivaltaan.

 • Kulttuurin ajankohtaisohjelma.

  Joutsenlaulu on Suomi-surun toteemi. Suomirockin tunnetuin balladi, Yö -yhtyeen Joutsenlaulu on suomalaisen melankolian tiivistymä. Laulaja-lauluntekijä Yonalle Joutsenlaulusta tuli pakkomielle. Mikä on Suomi-melankolian suosion syy? Joutsenlaulun tekijä Jussi Hakulinen ja Yona etsivät vastausta Kultakuumeessa.

  Näin syntyy hittibiisi. Menestyneimpien artistien taustalla on usein kasvoton ammattilaisten joukko. Biisintekijä Jurek Reunamäki kertoo Kultakuumeessa, minkälaiselta pop-musiikin tuotantokoneisto näyttää sisältäpäin.

  Raportti Pori Jazz -festivaaleilta.

 • Lapset ovat lahjomaton yleisö, jonka viihdyttäminen on kovaa työtä. Lisäksi lastenmusiikkiartistien pitää vedota myös aikuisiin, jotka usein päättävät mitä kuunnellaan. Lastenmusiikin merkityksestä keskustelemassa ovat lastenmusiikin supertähti Eeva-Leena Pokela sekä Pori Jazz Kids Festival -tapahtuman tuottaja Bianca Morales.

  Pori on saavuttanut kuvataiteen kentällä mainetta ennakkoluulottomana taiteen tukijana. Tänä vuonna kuvataide näkyy ja kuuluu viikon ajan Maailmannäyttelyssä, jonka järjestää Porin Kulttuurisäätö -kollektiivi.

  Kultakuumeen kesäsarjan käsittelyssä on Kanteleen soitto -runo. Haastattelussa muusikko ja elokuvaohjaaja Benjamin Oroza.

 • Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Kultakuume juhlii Kirjan vuotta ja suomalaista kirjallisuutta vieraillen kirjastoissa ja keskustellen kirjan rakastajien kanssa. Tällä kertaa kirjastokiertueella tutustutaan loviisalaisiin kirjojen ja historian rakastajiin. Loviisan pääkirjastossa on paikalla sekä wanhojen talojen että kirjakahvilan aktiiveja. Jokaisella on mukanaan lempikirjansa. Luvassa kirjavinkkejä perinnerakentamisesta, käsitöistä ja historiasta. Runoutta ja omakustanteita unohtamatta. Juontajina Lisa Enckell ja Jenni Stammeier.

 • Kulttuurin ajankohtaisohjelma.
  Neljännesvuosisata Hercule Poirot’ina. Pennin kolikko pakaroiden väliin ja Poirot’n sipsutteleva kävelytyyli oli syntynyt. Brittinäyttelijä David Suchet esitti tätä Agatha Christien luomaa belgialaista mestarietsivää 25 vuotta - kauemmin kuin kukaan toinen näyttelijä mitään muuta yksittäistä fiktiivistä hahmoa. Haastateltavana Suomen dekkariseuran puheenjohtaja Leena Korsumäki.

  Suomen synty, osa 3: Sammon taonta ja ryöstö. 50 vuotta sepän työtä tehnyt seppä pohtii millaisen sammon takoisi.

  Sara Hildénin taidemuseossa esillä oleva kuvanveistäjä Erwin Wurm haluaa, että hänen teoksiaan jatketaan ja jaetaan.

 • Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Kultakuumeessa päivitetään käsitystä voimistelusta ja naisista sekä pöllytetään ruotsalaisen yhteiskunnan piiloseksismiä ja -rasismia. Juontajana Lisa Enckell

  Gymnaestrada päivittää voimistelua. Käsitys voimistelusta saattaa muuttua seuraavan viikon aikana kun kansainväliseltä osallistujamäärältään suurin Suomessa koskaan järjestetty tapahtuma levittäytyy ympäri Helsinkiä. Suomalainen tanssillisen voimistelun uusimpiin suuntiin suuri yleisö pääsee tutustumaan Olympia stadionin kenttänäytösten myötä. Kultakuumeen suoran lähetyksen vieraina ovat kenttänäytöskoreografian tehnyt ohjaaja Marja Kallioniemi ja liikuntahistorioitsija Aino Sarje.

  Ikääntyvä liikkuja on kaunis. Valokuvaaja Marica Rosengård houkutteli ikääntyvät iki-liikkujat heittäytymään huippumuodin roolipeleihin ja näin syntyi valokuvanäyttely ”ikääntyvä liikkuja on kaunis”. Näyttely avautuu torstaina Helsingissä.

  Voimalla seitsemän naisen!Ylioppilasteatterin Seitsemän siskoa -näytelmä on Seitsemän veljestä naisnäkökulmasta ja tähän päivään tuotuna. Seitsemän veljeksen tapaan siskot eivät sopeudu naisen rooliin, eivätkä sopeudu yhteiskuntaan. Luvassa estotonta ja hillitöntä naisenergiaa ja kesäteatterin tapaan viuhahtelua!

 • On vuosi 1299. Nicholas Grisefoth on turkiskauppias, joka nykäistään mukaan kamppailuun Itämeren herruudesta. Juha Ruusuvuoren kirjoittama ja Hannu Lukkarisen piirtämä Grisefothin tarina alkaa Lounais-Suomen Hiittisistä ja kulkee Turun, Visbyn, Kööpenhaminan ja Tallinnan satamissa ja kaduilla. Vuosina 2006-2013 julkaistut Grisefoth-albumit ovat herättäneet myös elokuvantekijöiden kiinnostuksen. Suomi syntyi runoja laulamalla. Tänään kuullaan miten valo syntyy runoissa Iso tammi ja päivä päästö. Kuva: Hannu Lukkarinen

Näytä lisää

Klipit

 • Seppo Puttosen haastateltavana Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

 • Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa.
  Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo.

  Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

 • Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

 • Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Joonas Turunen haastatteli Bryn Terfeliä Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtiopiskelijat miettivät asuntosuunnittelun jatkokurssilla, millainen on muunnteltava ja joustava asuinympäristö. Suomalainen asuntoarkkitehtuuri on tällä hetkellä kuin kopiokoneen käyttöä - ympäri maata nousee samannäköisiä asuinalueita ja pohjaratkaisutkin toistavat toisiaan. Asuntosuunnittelussa olisi kuitenkin otettava alan konkariarkkitehdin Esko Kahrin mielestä paremmin huomioon asukkaiden tarpeet ja elämisen elinkaari. Airikka Nurmela tutustui Tampereella arkkitehtiopiskelijoiden visioihin tulevaisuuden asumisesta.

 • Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän ensi-illassa Chorus Line 2013 tanssii kaupunginteatterin tanssiryhmän entisiä ja nykyisiä tanssijoita. Esitys hakee innoituksensa vuonna 1975 valmistuneesta Broadwayn musikaalista Chorus Line, joka käsittelee yksilön suhdetta ryhmään ja solistin suhdetta kuoroon, chorukseen. Kai Ristola tapasi esityksen tanssijoita sekä koreografi Sonya Lindfrosin.  

 • Filosofi Martin Heideggerin ajattelu ei ole erillistä ja irrallaan kansallissosialismista.Filosofi Tere Vadén sanoo, että koska Heideggerin natsismi ei ollut sattumaa tai harha-askel. Heidegger näki natsismissa merkittävän vallankumouksen mahdollisuudet. Toimittaja on Teemu Laaksonen.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä