Kultakuume

Yle Radio 1

Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat: Tuomas Karemo, Teemu Laaksonen, Lisa Enckell, Anu Heikkinen, Kai Ristola, Joonas Turunen, Airikka Nurmela sekä Pietari Kylmälä. Tuottajana Sampo Mäkelä.

Kultakuume Twitterissä: @kultakuume, @TuomasKaremo, @teemula, @nuHeikkinen, @jonssi, @pietarikyl, @sampojuhani.

Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.

Jaksot

 • Tanssiva karhu palkintoraadin puheenjohtaja Merja Virolainen arvostelee kovin sanoin uutta suomalaista runoutta. Hänen mukaansa niiden kieli on pääosin latteaa ja päiväkirjamaista töhertelyä. Merja Virolainen perustelee mielipiteitään Kultakuumeessa.

  Drag queenin elämä lavan ulkopuolella on taistelua oikeudesta olla oma itsensä. Mekkoon pukeutuvat miehet, Jari Vihinen ja Morgan Deveaux, avaavat elämäänsä ja uraansa drag-artisteina vasta julkaistussa Kallion kuningattaret -kirjassa. Kultakuume tapasi kirjan kirjoittaneen Tarja Surakan, joka kertoi kirjoitusprosessista tulleen myös hänelle itselleen silmiä avaava kokemus erilaisuudesta ja syrjinnästä Suomessa.

  Suomentaja Hilkka Pekkanen kommentoi HarperCollins -kustantamon kohun herättänyttä käännöspalkkioehdotusta.

  Juontajana Tuomas Karemo.

 • Luonto kesytettiin, syntyi Suomi. Suhde metsään on läheinen mutta käytännöllinen. Tänä vuonna Venetsian biennaalin Aalto-paviljonki rakennettiin metsäteollisuuden rahoilla. Suomen paviljongin päätyön toteuttaa taiteilijakaksikko IC-98, joka ei epäröi kääntää koko asetelmaa päälaelleen. Patrik Söderlund kertoo, miksi kaikki on kuvitelmaa - myös kuva yhtenäisestä Suomesta.

  Sibelius-kilpailun voittaja: hyvä lauluääni ei takaa, että laulaja on kiinnostava.
  Baritoni Aarne Pelkonen voitti 2013 Lappeenrannan laulukilpailut ja tämän vuoden 2015 Sibelius-laulukilpailun. Hänen uransa jatkuu syksyllä saksalaisessa oopperatalossa, mutta hän aikoo myös esiintyä ja opettaa Suomessa. Pelkonen kertoo haastattelussa, mistä hän itse tunnistaa lupaavan laulajan.

  Viikonloppuna kuoli yksi 1900-luvun suurimmista balettitanssijoista Maja Plisetskaja. Hänen uraansa ja merkitystään pohtii professori Jorma Uotinen.

  Juontajana Joonas Turunen.

 • Erik Tawaststjerna muistetaan parhaiten uraauurtavana ja valtavan työn tehneenä Sibelius-tutkijana. Tämän lisäksi hän oli pianotaiteilija, musiikkikriitikko, monipuolinen kirjoittaja ja luennoitsija - yhtä kaikki voidaan puhua suomalaisen kulttuurihistorian merkkimiehestä. Ensi vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta Tawaststjernan syntymästä. Juhlavuoden kunniaksi professori Matti Vainio kirjoittaa hänestä elämäkertaa. Työn yhteydessä Vainio törmäsi todelliseen löytöön: Tawaststjernan lähettämiin satoihin kirjeisiin, jotka löytyivät sattumalta kenkälaatikoista. Mitä nämä kirjeet kertovat? Kultakuume pääsi perehtymään niihin ensimmäisenä Matti Vainion kanssa.

  Vietnamin sodan vaikutukset. Toimittaja Hannu Reime kertoo Vietnamin sodan vaikutuksista kulttuurihistoriaan. Millä tavalla 40 vuotta sitten päättynyt sota vaikutti Suomessa niin taiteessa kuin laajemminkin kansallisessa ilmapiirissä?

  Kultakuumeen juontaa Tuomas Karemo.

 • Feministiset kannanotot suomalaisessa taiteessa ovat edelleen harvinaisia, ja naisen himo kuvataan usein miehen katseen kautta. Miksi naisen seksuaalisuus on niin vaikea puheenaihe? Naiseudesta keskustelemassa ovat Q-teatterin Jotain toista -teoksen ohjaaja Milja Sarkola ja feministisen aikakauslehti Tulvan entinen päätoimittaja Anne Moilanen.

  Selvitämme miksi Joensuun kaupunginteatterin johtaja sai potkut. Asiaa kommentoivat erotettu johtaja Vihtori Rämä ja Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Pasi Hartikainen.

  Tapaamme Berliinissä asuvan jazz-taiteilija Markus Pesosen, joka säveltää, soittaa ja inspiroituu vedestä. Haastattelussa myös seuraavan Finlandia-palkinnon valitsija Heikki Harma alias Hector.

  Kolumnistina on Juha Hurme.

  Ohjelman juontaa Saara Shikeben.

 • Näin toivovat venäläiset taiteilijat Klockrike-teatterin johtaja Dan Henrikssonin mukaan. Diana Drama -festivaali esittelee uutta eurooppalaista draamaa. Festivaali tuo konfliktien riivaaman Euroopan taiteilijat yhteen. Johtaja Dan Henriksson kertoo, kuinka pienen teatterin on mahdollista järjestää kunnianhimoista kansainvälistä teatterikatselmusta.

  Marokkolainen rap-artisti El Haqed on viettänyt viimeisestä neljästä vuodesta noin puolet vankilassa. Kantaaottavan muusikon laulut ovat nousseet marokkolaisen arabikevään symboleiksi ja ansainneet näin Marokon kuningashuoneen vihan päälleen.

  Lisäksi lähetyksessä kerrotaan, millaisiin yhteiskunnallisiin teemoihin nuoret taiteilijat ovat puuttuneet Nuoret 2015 -näyttelyn haussa.

  Ohjelman juontaa Piteri Kylmälä.

 • Akseli Gallen-Kallela elää kollektiivisessa muistissamme kansallisikonina, kosmopoliittina ja Kalevalan kuvittajana. Millaisena inspiraation lähteenä hän toimii nykypäivän taiteilijoille? Kitaristi ja säveltäjä Jarmo Saari sekä videosuunnittelija Jenni Valorinta innostuivat järjestämään taiteilijan syntymäpäiväjuhlat Espoon April Jazziin.

  Euroopan neuvosto on nimennyt kuluvan vuoden teollisuusperintövuodeksi.
  Teollisuuden tietokoneistumisen vaikutti myös taiteentekijöihin. Milloin Suomessa alettiin tehdä tietokoneilla taidetta?

  Juontajana on Lisa Enckell

Näytä lisää

Klipit

 • Seppo Puttosen haastateltavana Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

 • Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa.
  Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo.

  Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

 • Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

 • Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Joonas Turunen haastatteli Bryn Terfeliä Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä