Kultakuume

Yle Radio 1

Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat: Tuomas Karemo, Teemu Laaksonen, Lisa Enckell, Anu Heikkinen, Kai Ristola, Joonas Turunen, Airikka Nurmela sekä Pietari Kylmälä. Tuottajana Sampo Mäkelä.

Kultakuume Twitterissä: @kultakuume, @TuomasKaremo, @teemula, @nuHeikkinen, @jonssi, @pietarikyl, @sampojuhani.

Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.

Jaksot

 • Helsingin Juhlaviikoilla nähdään vuonna 2015 Kiinan kasvava vaikutus globaalissa kulttuurielämässä. Ohjelmistossa nähdään myös pakollinen annos Sibeliusta. Söderblomin kaudella festivaali on nostanut profiiliaan, mutta mihin suuntaan Helsinki on menossa kulttuurikaupunkina.

  Suomalainen elokuvatuotanto kurkottaa itärajan taa. Elokuva-alamme etsii kansainvälisiä kontakteja Venäjältä. Itänaapurissa tunnetaan esimerkiksi suomalaisten ammattitaito elokuvien jälkikäsittelyssä, mutta maan kurja taloustilanne jarruttaa yhteistyötä. Suomalaisvenäläisten elokuvasuhteiden voimahahmot Kirsi Tykkyläinen ja Ville Haapasalo uskovat kanssakäymisen tiivistymiseen. Sitä todistaa myös osin Moskovassa kuvattava suomalaiselokuva Tappajan näköinen mies.

  Rihmastoteos sitoo tilat yhteen. Helsingissä sijaitseva Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen piha-alue ja uudisrakennuksen julkisivu ovat saaneet moniosaisen taideteoksen. Taiteilija Vesa-Pekka Rannikon Mycelium-teos yhdistää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pihan ja sisätilan verkostoituen rakennusten välille. Mutta miten paljon paikka vaikutti mielenkiintoisen rihmastoteoksen syntyyn?

  Huilisti Nasir Azerian kertoo armenialaisen kulttuurin erityispiirteistä kansanmurhan vuosipäivänä.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Joonas Turunen.

 • III Kansainvälisissä Sibelius-laulukilpailuissa siirrytään torstaina välireriin. Pääsikö kilpailuissa oikeat laulajat jatkoon? Onko uralle ylipäätään pääsyä ilman kilpailumenestystä? Kultakuumeessa keskustelemassa ovat kilpailuun valittu sopraano Reetta Haavisto, joka kuitenkin perui oman osallistumisensa sekä ennakkokarsinnan tuomari, sopraano Margareta Haverinen-Brandt.

  Helsinki-Cotonou Ensemble menestyy maailmanmusiikkilistoilla, mutta törmää tiukkaan viisumipolitiikkaan. Yhtyeen juuri ilmestynyt toinen levy "Fire, Sweat & Pastis" on saanut ihastuneen vastaanoton sekä maailmanmusiikkia soittavien toimittajien että kotimaisten kansanmusiikki-ihmisten parissa. Mutta miten Eurooppa valloitetaan, kun yhtyeen toiselle keulahahmolle ei tahdo irrota oleskelulupaa?

  Lähetyksessä käydään myös Helsingin Taidehallin Guggenheim Helsinki Now -näyttelyssä, jossa on esillä kuusi kilpailun finalistia. Haastateltavina arkkitehtuurikoulu Arkin oppilaat Akseli Anttonen, Edvin Ingman, Kalle Koivu sekä Guggenheim-säätiön varajohtaja Ari Wiseman.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Vesa Kytöoja.

 • Taiteilijajärjestöjen gallerioita on kritisoitu korkeiden tilavuokrien perimisestä taiteilijoilta. Miksi taiteilijoiden edunvalvonta ei ulotu näyttelytoimintaan? Keskustelemassa Irma Puttonen Valokuvakeskus Nykyajasta, Merja Heino Taidemaalariliitosta, helsinkiläisen Sorbus-gallerian edustaja sekä galleristi Katarzyna Sculz.

  Taide kykenee tuottamaan tietoa siinä missä tiede – se voi myös korvata uskonnon. Turun yliopistossa Schlegelin historiakäsityksestä väitellyt Asko Nivala muistuttaa, että Schlegelin ajattelu vaikutti myös Suomessa – vaikka hän täällä on jäänyt Hegelin varjo.

  Kolumnistina on taidekriitikko, kuraattori Otso Kantokorpi.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Pietari Kylmälä.

 • Näin totesi filosofi Ludwig Wittgenstein. Mutta voiko maailman rajoja muuttaa tai nakertaa auki sanataiteen avulla? Ohjemassa vieraina ovat Käsikirja mielikuvituksen matkaajille -kirjan tekijät Arja ja Emma Puikkonen, jotka kertovat muun muassa miten kielen voi omistaa.

  Strategiapelin lukutaito voi olla kovaa valuuttaa tulevaisuudessa! Dosentti Sara Routarinne kuitenkin korostaa, että myös hyvää perinteistä lukutaito tarvitaan tulevaisuudessa. Kultakuume vei Sara Routarinteen, luokanopettaja Päivi Okkonen-Sotkan ja ekaluokkalaisen Toivo Käyhkön helsinkiläiseen Richardinkadun kirjastoon. Siellä on parhaillaan esillä ABC Euroopassa – näyttely, jossa on esillä yli 50 aapista yli kymmenestä Euroopan maasta. Miten eurooppalaiset oikein oppivat lukemaan?

  Kulttuurilehtikatsaus tulee Petri Burtsovin toimittamana Roomasta.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Saara Shikeben.

 • Salla Sorrin Ainahan ne palaa -elokuva parisuhdeväkivallasta kilpailee tänä vuonna Cannesin opiskelijatöiden sarjassa. Kultakuumeen haastattelussa nuori elokuvantekijä kertoo ongelmista, joita parisuhdeväkivallan valitseminen aiheeksi toi. Lisäksi kuullaan elokuvatoimittaja Kalle Kinnusen ennustus siitä, minkälaiset kotimaiset elokuvat tulevaisuudessa menestyvät.

  Kultakuumeessa vaalitulosta analysoi yliopistolehtori ja kulttuuripolitiikan tutkija Pauli Rautiainen.Mitä vaalitulos tarkoittaa taiteen tekijöiden ja ennen kaikkea yleisön kannalta - eli missä asemassa taide on seuraavan neljän vuoden aikana?

  Kansainvälinen Next Helsinki -ideakilpailu on hakenut vaihtoehtoja Guggenheim Helsinki –rakennukselle osoitetulle tontille Helsingin Etelärannassa sekä samalla ehdotuksia kaupunkikulttuurin ja koko kaupungin tulevaisuudelle. Kultakuumeessa selviää missä hankeessa mennään.

  Ohjelman juontaa Tuomas Karemo.

 • Kari Hotakaisen uusi, Helsingin Kaupunginteatterille kirjoittama, monologinäytelmä tarkastelee palvelijuutta – onko se vain ammatti vai ihmisessä syvemmällä oleva luonne? Miten palveluyhteiskunta ja palvelijuus muokkaavat ihmistä? Haastateltavina kirjailija Kari Hotakainen ja näyttelijä Martti Suosalo.

  Teatteria esitetään teatterissa, musiikkia musiikkitalossa ja elokuvia elokuvateatterissa. Voitaisiinko tästä asetelmasta etsiä uutta tietä taiteiden ja ihmisten kohtaamiselle? Haastattelussa syksyllä avatun Teatteri Unionin Ville Walo.

  Ohjelman juontaa Lisa Enckell.

Näytä lisää

Klipit

 • Seppo Puttosen haastateltavana Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

 • Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa.
  Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo.

  Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

 • Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

 • Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Joonas Turunen haastatteli Bryn Terfeliä Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä