Kultakuume

Yle Radio 1

Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat: Tuomas Karemo, Teemu Laaksonen, Lisa Enckell, Anu Heikkinen, Kai Ristola, Joonas Turunen, Airikka Nurmela sekä Pietari Kylmälä. Tuottajana Sampo Mäkelä.

Kultakuume Twitterissä: @kultakuume, @TuomasKaremo, @teemula, @nuHeikkinen, @jonssi, @pietarikyl, @sampojuhani.

Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.

Jaksot

 • Erik Tawaststjerna muistetaan parhaiten uraauurtavana ja valtavan työn tehneenä Sibelius-tutkijana. Tämän lisäksi hän oli pianotaiteilija, musiikkikriitikko, monipuolinen kirjoittaja ja luennoitsija - yhtä kaikki voidaan puhua suomalaisen kulttuurihistorian merkkimiehestä. Ensi vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta Tawaststjernan syntymästä. Juhlavuoden kunniaksi professori Matti Vainio kirjoittaa hänestä elämäkertaa. Työn yhteydessä Vainio törmäsi todelliseen löytöön: Tawaststjernan lähettämiin satoihin kirjeisiin, jotka löytyivät sattumalta kenkälaatikoista. Mitä nämä kirjeet kertovat? Kultakuume pääsi perehtymään niihin ensimmäisenä Matti Vainion kanssa.

  Vietnamin sodan vaikutukset. Toimittaja Hannu Reime kertoo Vietnamin sodan vaikutuksista kulttuurihistoriaan. Millä tavalla 40 vuotta sitten päättynyt sota vaikutti Suomessa niin taiteessa kuin laajemminkin kansallisessa ilmapiirissä?

  Kultakuumeen juontaa Tuomas Karemo.

 • Feministiset kannanotot suomalaisessa taiteessa ovat edelleen harvinaisia, ja naisen himo kuvataan usein miehen katseen kautta. Miksi naisen seksuaalisuus on niin vaikea puheenaihe? Naiseudesta keskustelemassa ovat Q-teatterin Jotain toista -teoksen ohjaaja Milja Sarkola ja feministisen aikakauslehti Tulvan entinen päätoimittaja Anne Moilanen.

  Selvitämme miksi Joensuun kaupunginteatterin johtaja sai potkut. Asiaa kommentoivat erotettu johtaja Vihtori Rämä ja Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Pasi Hartikainen.

  Tapaamme Berliinissä asuvan jazz-taiteilija Markus Pesosen, joka säveltää, soittaa ja inspiroituu vedestä. Haastattelussa myös seuraavan Finlandia-palkinnon valitsija Heikki Harma alias Hector.

  Kolumnistina on Juha Hurme.

  Ohjelman juontaa Saara Shikeben.

 • Näin toivovat venäläiset taiteilijat Klockrike-teatterin johtaja Dan Henrikssonin mukaan. Diana Drama -festivaali esittelee uutta eurooppalaista draamaa. Festivaali tuo konfliktien riivaaman Euroopan taiteilijat yhteen. Johtaja Dan Henriksson kertoo, kuinka pienen teatterin on mahdollista järjestää kunnianhimoista kansainvälistä teatterikatselmusta.

  Marokkolainen rap-artisti El Haqed on viettänyt viimeisestä neljästä vuodesta noin puolet vankilassa. Kantaaottavan muusikon laulut ovat nousseet marokkolaisen arabikevään symboleiksi ja ansainneet näin Marokon kuningashuoneen vihan päälleen.

  Lisäksi lähetyksessä kerrotaan, millaisiin yhteiskunnallisiin teemoihin nuoret taiteilijat ovat puuttuneet Nuoret 2015 -näyttelyn haussa.

  Ohjelman juontaa Piteri Kylmälä.

 • Akseli Gallen-Kallela elää kollektiivisessa muistissamme kansallisikonina, kosmopoliittina ja Kalevalan kuvittajana. Millaisena inspiraation lähteenä hän toimii nykypäivän taiteilijoille? Kitaristi ja säveltäjä Jarmo Saari sekä videosuunnittelija Jenni Valorinta innostuivat järjestämään taiteilijan syntymäpäiväjuhlat Espoon April Jazziin.

  Euroopan neuvosto on nimennyt kuluvan vuoden teollisuusperintövuodeksi.
  Teollisuuden tietokoneistumisen vaikutti myös taiteentekijöihin. Milloin Suomessa alettiin tehdä tietokoneilla taidetta?

  Juontajana on Lisa Enckell

 • Helsingin Juhlaviikoilla nähdään vuonna 2015 Kiinan kasvava vaikutus globaalissa kulttuurielämässä. Ohjelmistossa nähdään myös pakollinen annos Sibeliusta. Söderblomin kaudella festivaali on nostanut profiiliaan, mutta mihin suuntaan Helsinki on menossa kulttuurikaupunkina.

  Suomalainen elokuvatuotanto kurkottaa itärajan taa. Elokuva-alamme etsii kansainvälisiä kontakteja Venäjältä. Itänaapurissa tunnetaan esimerkiksi suomalaisten ammattitaito elokuvien jälkikäsittelyssä, mutta maan kurja taloustilanne jarruttaa yhteistyötä. Suomalaisvenäläisten elokuvasuhteiden voimahahmot Kirsi Tykkyläinen ja Ville Haapasalo uskovat kanssakäymisen tiivistymiseen. Sitä todistaa myös osin Moskovassa kuvattava suomalaiselokuva Tappajan näköinen mies.

  Rihmastoteos sitoo tilat yhteen. Helsingissä sijaitseva Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen piha-alue ja uudisrakennuksen julkisivu ovat saaneet moniosaisen taideteoksen. Taiteilija Vesa-Pekka Rannikon Mycelium-teos yhdistää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pihan ja sisätilan verkostoituen rakennusten välille. Mutta miten paljon paikka vaikutti mielenkiintoisen rihmastoteoksen syntyyn?

  Huilisti Nasir Azerian kertoo armenialaisen kulttuurin erityispiirteistä kansanmurhan vuosipäivänä.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Joonas Turunen.

 • III Kansainvälisissä Sibelius-laulukilpailuissa siirrytään torstaina välireriin. Pääsikö kilpailuissa oikeat laulajat jatkoon? Onko uralle ylipäätään pääsyä ilman kilpailumenestystä? Kultakuumeessa keskustelemassa ovat kilpailuun valittu sopraano Reetta Haavisto, joka kuitenkin perui oman osallistumisensa sekä ennakkokarsinnan tuomari, sopraano Margareta Haverinen-Brandt.

  Helsinki-Cotonou Ensemble menestyy maailmanmusiikkilistoilla, mutta törmää tiukkaan viisumipolitiikkaan. Yhtyeen juuri ilmestynyt toinen levy "Fire, Sweat & Pastis" on saanut ihastuneen vastaanoton sekä maailmanmusiikkia soittavien toimittajien että kotimaisten kansanmusiikki-ihmisten parissa. Mutta miten Eurooppa valloitetaan, kun yhtyeen toiselle keulahahmolle ei tahdo irrota oleskelulupaa?

  Lähetyksessä käydään myös Helsingin Taidehallin Guggenheim Helsinki Now -näyttelyssä, jossa on esillä kuusi kilpailun finalistia. Haastateltavina arkkitehtuurikoulu Arkin oppilaat Akseli Anttonen, Edvin Ingman, Kalle Koivu sekä Guggenheim-säätiön varajohtaja Ari Wiseman.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Vesa Kytöoja.

Näytä lisää

Klipit

 • Seppo Puttosen haastateltavana Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

 • Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa.
  Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo.

  Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

 • Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

 • Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Joonas Turunen haastatteli Bryn Terfeliä Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä