Kultakuume

Yle Radio 1

Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat Lisa Enckell, Kai Ristola ja Airikka Nurmela. Tuottajana on Inari Uusimäki.

Kultakuume @kultakuume.

Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.

Jaksot

 • Sävelkaikuja amerikansuomalaisten haaleilta 30-luvulta. Amerikansuomalaisten taiteilijoiden kova kohtalo Stalinin vainoissa. Haastattelussa virolainen runoilija, filosofi ja toisinajattelija Jaan Kaplinski. Helsinkiläisen Ryhmäteatterin johtaja Esa Leskinen kertoo William Shakespearen näytelmien vaikutuksesta. Keskeneräisyyden kauneus-taideprojekti hakee pehmeämpää maailmanhavainnointifilosofiaa. Ei vappua ilman juhlapuhetta Suomen kansalle. Juontajana Kai Ristola.

 • Työtä tehdään entistä enemmän vapaa-ajalla, mutta samalla entistä harvempi kokee olevansa duunari. Perhetausta on noussut jälleen menestystä määrittäväksi tekijäksi. Champagnen kolmanneksi vanhimman samppanjatalon Taittingerin suvun vesa Clovis Taittinger vieraili Suomessa.

  Työläiset ovat kadonneet. Vappu on kansainvälinen työväen juhla ja suomalaisen työn päivä. Työtä tehdään entistä enemmän vapaa-ajalla, mutta samalla entistä harvempi kokee olevansa duunari. Kultakuumeessa nykytyötä ja sen iloa etsivät Aalto-yliopiston kestävän talouden tutkija Maria Joutsenvirta ja Haaga-Helian yliopettaja Heikki Pasanen.

  Varakas suku tietää menestystä työmarkkinoilla. Rikkaiden ja avuliaiden vanhempien vaikutus tuntuu vielä keski-ikäisenkin työuralla. Perhetausta on noussut uudestaan menestystä määrittäväksi tekijäksi.

  Clovis Taittingerilla on samppanja verissä. Champagnen kolmanneksi vanhimman samppanjatalon Taittingerin suvun vesa Clovis Taittinger vieraili Suomessa.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas.

 • Koreografi Sonya Lindfors tekee voimakkaan poliittisia tanssiteoksia ihonväristä ja vallasta. Ainoana ulkomaalaisena Eino Leinon palkinnon saanut virolainen runoilija, filosofi ja kulttuurikriitikko Jaan Kaplinski vierailee parhaillaan Suomessa. Suomen arvostelijan liitto jakaa Kritiikin Kannukset –palkinnon.

  Utopiassa ihonvärillä ei olisi väliä. Koreografi Sonya Lindforsin tanssiteoksessa Noble Savage musta on normi ja valkoinen toinen. Lindfors on myös toimittanut pamfletin, joka kokoaa yhteen suomalaisten taiteilijoiden ja kirjoittajien ajatuksia toiseudesta taiteen tekemisessä.

  Kultakuumeen haastattelussa runoilija, filosofi ja kulttuurikriitikko Jaan Kaplinski. Jaan Kaplinski on kansainvälisesti tunnetuimpia ja käännetyimpiä virolaisia kirjailijoita. Kaplinskin laajasta tuotannosta on suomennettu proosaa, esseitä, runoja ja muistelmia. Kaplinskille myönnettiin juuri merkittävä ranskalainen kirjallisuuspalkinto Prix Européen de Littérature.

  Kritiikin Kannukset palkinto jaetaan. Suomen arvostelijain liiton vuodesta 1961 asti jakama palkinto annetaan tunnustuksena parhaasta vuoden aikana tapahtuneesta taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta lähinnä nuorille taiteilijoille.

  Juha Hurmeen kolumni on nimeltään Kuolinpäiväsankarit.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Niina Mäkeläinen.

 • Aikaisemmat sukupolvet elävät meissä vahvoina ja vaikuttavat jopa todennäköisyyteen päätyä avioeroon. Meidän luokka –näytelmä kertoo tositarinan toisen maailmansodan ajalta luokasta, jonka oppilaista puolet on juutalaisia ja toinen puoli katolilaisia puolalaisia. Sukupolvensa valovoimaisimpiin saksofonisteihin lukeutuva Chris Potter vieraili Suomessa.

  Eduskunnassa kohahti, kun ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) syytti kansanedustaja Timo Harakkaa (sd.) valehtelusta täysistuntosalissa. Politiikan toimittaja Pekka Ervasti kertoo, mitkä ovat Eduskunnan kielletyt sanonnat.

  Avioerot periytyvät sukupolvesta toiseen. Aikaisempien sukupolvien vaikutus tulee esiin arkisissa elämän valinnoissa ja asenteissa. Kirjailija Sofia Torvalds pohtii tuoreessa  Luoksein jää. Äideistä –romaanissaan muun muassa sitä kuinka aikaisempien sukupolvien avioerot ja vahvojen äitien omalaatuiset valinnat vaikuttavat omiin valintoihimme.

  Kun luokkakaverista tuli vihollinen. Meidän luokka on tositapahtumiin perustuva näytelmä luokkatovereista, joiden yhteisen koulutien toinen maailmansota keskeyttää. Puolet luokasta on juutalaisia, toinen puoli katolilaisia puolalaisia. Ohjaaja Satu Rasila halusi Seela Sellan mukaan syksyllä ensi-iltansa saavaan näytelmään.

  Valovoimainen saksofonisti Chris Potter vieraili Espoossa. 30-vuotisjuhliaan viettäneen April Jazzin pääesiintyjänä oli DownBeat-lehden äänestysten kestomenestyjä, saksofonisti Chis Potter. 45-vuotiasta Potteria pidetään yhtenä sukupolvensa valovoimaisimmista saksofonisteista.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

 • Joulumerkkikoteihin sijoitettiin tuhansia tuberkuloosia sairastaneiden äitien lapsia 1900-luvulla. Helsingin taidemuseo kerää julkisiin veistoksiin liittyviä muistoja. Visuaalinen monimuotoisuus elävöittää kaupunkia.

  Lapsuus tuberkuloosin varjossa. Joulumerkkikoteihin sijoitettiin tuhansia tuberkuloosia sairastavien äitien lapsia. Kotien toiminta rahoitettiin joulumerkkien myynnillä. Tänä vuonna on kulunut 80 vuotta ensimmäisen Joulumerkkikodin perustamisesta. Tutkimatta on jäänyt, miten pitkä eristysaika vanhemmista vaikutti lapsiin. Kultakuumeen haastattelussa on joulumerkkikodeista kirjoittanut tietokirjailija Katariina Vuori.

  Veistosten juurella on rakastuttu ja riidelty. Helsingin taidemuseo kerää kaupunkilaisten muistoja, jotka liittyvät julkisiin veistoksiin. Helsingissä on lähes 500 ulkoveistosta. HAM kerää veistosmuistoja osana euroopan laajuista DiverCity-hanketta, jonka tarkoituksena on antaa ääni kaupunkilaisten moninaisille muistoille.

  Visuaalinen monimuotoisuus elävöittää kaupunkia. Tampereen Arkkitehtuuriviikko sai tämän vuoden arkkitehtipäivien SAFA-palkinnon. Viime vuodet viikon järjestelyvastuuta ovat kantaneet nuorten arkkitehtien muodostama Tilanne-kollektiivi.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

 • William Shakespearen kuoli juliaanisen kalenterin mukaan 23.4.1616. Englannissa Shakespearea juhlitaan näyttävästi, Suomessa juhlavuosi näkyy niukasti.

  Ryhmäteatterin Leskinen on Shakespeare-ihminen. Ryhmäteatterin johtajan Esa Leskisen mukaan William Shakespeare keksi tragikomedian; ennen häntä komedian henkilöt olivat aina stereotyyppisiä. Suomessa Shakespearen asema on Leskisen mielestä olematon.

  Suomenlinnassa nähdään kesällä Kesäyön uni. Ryhmäteatteri valitsi monista Kesäyön unen suomennoksista Lauri Siparin käännöksen vuodelta 1983. Lauri Siparin mielestä Kesäyön uni on yksi maailman hauskimpia näytelmiä. Pulmia kääntäjälle tuottaa muun muassa runomitan valinta.

  Shakespeare-fani matkaa teatteriin Lontooseen. Teatteribloggaaja Katri Leikola on nähnyt Lontoossa lukuisia Shakespeare-ohjauksia. Kultakuumeessa hän kertoo, mikä vetää fanin aina uudestaan Shakespearen kotimaahan teatteria katsomaan.

  Uusi tutkimus valottaa Shakespearen vaikutusta eri taiteenlajeihin. Eeva Lennon tutustui tutkimukseen ja otti selvää, miten Lontoossa juhlitaan Shakespearen juhlavuotta.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Tuula Viitaniemi.

 • Valokuvaaja Touko Hujanen Hujanen työskentelee hitaasti. Hänen kaksi vuotta sitten perustamastaan sanomalehdestä on kehitteillä vasta kolmas numero. Pianisti Zhu Xiao-Mei suljettiin vankileirille Kiinan kulttuurivallankumouksen aikana. Hän piti konsertteja, joissa soitti Bachia, Mozartia ja Beethovenia. Kysyjille Zhu Xiao-Mei valehteli, että ne ovat Maon vaimon sävellyksiä. Mikä se Hackathon on? Kansanmuusikko Anna E.Karvonen tutkii Stadin slangilla laulettua kansanmusiikkia viime vuosituhannen vaihteesta. Kiasman uusien näyttelyiden moniaistillinen maailma. Ohjelman juontaa Kai Ristola.

 • Kultakuumeen studiossa keskustellaan paikkojen muuttuvista identiteeteistä ja keskeneräisyyden kauneudesta. Maa jossa sankarit saavat elää on erityisesti nuorille suunnattu näytelmä sisällissodassa tuomitun Yrjö Kallisen elämästä ja ajatuksista. Elokuvissa voi katsoa myös oopperaa, teatteria ja taideaarteita.

  Keskeneräisyyden kauneus on toiveikasta. Taiteilija Sofia Amberla ja arkkitehti-taiteilija-kirjailija Marko Kivistö ovat toteuttaneet Keskeneräisyyden kauneus -taideprojektin, jossa paikkojen muuttuvia identiteettejä pohditaan valokuvien, tekstien, luentojen ja työpajojen keinoin. Keskeneräisyyden ja muutoksen teemoihin sopien näyttely on esillä PopUp-gallerioissa, tällä hetkellä Helsingissä.

  Sisällissodan pasifisti kertoo nuorille sankaruudesta. Sisällissodan jälkeen maanpetoksesta kuolemaan tuomittu Yrjö Kallinen oli kansansivistäjä, pasifisti, sosialisti, puhuja ja kirjailija. Maa jossa sankarit saavat elää on erityisesti nuorille suunnattu näytelmä Yrjö Kallisen elämästä ja ajatuksista.

  Elokuvateatteri tuo oopperamaailman huiput kotikaupunkiin. Satelliittiyhteys tuo esim. Metropolitan Operan esitykset suoraan New Yorkista yhdeksälle paikkakunnalle eri puolille Suomea.

  Ylen Kulttuuricocktail nostaa ukulelen suosiota järjestäen Pienen ukulelefestivaalin lauantaina Kansallisteatterin Lavaklubilla.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Laura Haapala.

 • Pianisti Zhu Xiao-Mei soitti Kiinan kulttuurivallankumouksen aikana vankileirillä Bachia ja väitti sen olevan Maon vaimon säveltämää musiikkia. Äänitaidetta voi nyt ostaa myös kotistereoihin. Juha Jokela kirjoitti komedian Suomen kiemurtelusta Venäjän edessä. Kolumnistina on Marjo Niemi.

  Pianisti Zhu Xiao-Mei suljettiin viideksi vuodeksi vankileirille Kiinan kulttuurivallankumouksen aikana. Siellä hän tajusi musiikin puutteen olevan vielä pahempaa kuin oman vapauden menetys. Vankeuden viimeisinä vuosina hänen pianonsa lähetettiin Pekingistä salaa leiriin. Lännen klassinen musiikki oli vielä kielletty. Zhu Xiao-Mei soitti Bachin musiikkia  kertoen, että se oli kiinalaista virallista Maon vaimon säveltämää musiikkia.

  Äänitaiteen pankki myy taidetta kotistereoihin. Taiteilijajärjestö MUU ry:n Äänitaiteen pankkiin kootaan esittelyä Suomessa toimivista äänitaiteilijoista ja heidän teoksistaan. Pankista voi myös ostaa teoksia kotistereoihin. Parhaillaan MUU esittelee Äänitaiteen Pankkia Tukholmassa Supermarket-taidemessuilla.

  Komedialla on taisteluvoimaa. Juha Jokela halusi kirjoittaa älykkään komedian, jossa näyttämöllä ei nähtäisi hassuja peruukkeja. Kun Ukrainan vallankumous kääntyi sodaksi, Jokela valitsi komediansa aiheeksi Suomen kiemurtelun Venäjän edessä.   

  Kolumnistina on kirjailija Marjo Niemi.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Niina Mäkeläinen.

 • Stadin slangilla laulettiin kotiseudulta tuotuja kansanlauluja. HKO:n uusi ylikapellimestari Susanna Mälkki paljastaa ensimmäisen konserttikautensa ohjelmiston. Etelä-Korean tunnetuimpiin nykytaiteilijoihin kuuluvan Choi Jeong Hwan kulutustavaroista luotuja tiloja on nähtävillä Kiasmassa. Tutkijat haluavat päästä käsiksi Lauantain toivotut levyt –radio-ohjelman toivekirjeisiin.

  Junantuomat loivat Stadin kansanlaulut. 1900-luvun vaihteessa maalta Helsinkiin muuttaneet toivat mukanaan kansanlaulut. Stadin slangi syntyi suomen- ja ruotsinkielisten työläisperheiden poikien yhteiseksi ilmaisuvälineeksi ja kansalauluja alettiin laulaa slangilla. Kansanmuusikko Anna E. Karvonen etsi unohtuneita lauluja, joista syntyi pian julkaistava Stadin kadonneet-yhtyeen levy.

  Susanna Mälkin ensimmäinen konserttikausi HKO:ssa. Helsingin kaupunginorkesteri ylikapellimestarina aloittava Susanna Mälkki kertoo ensimmäisen konserttikautensa ohjelmistosta.

  Etelä-korealainen Choi Jeong Hwa loihtii tiloja arkipäivän kulutustavaroista. Nykytaiteen museo Kiasmassa katsojan sulkevat sisäänsä esimerkiksi värikkäistä muoviastioista tai halvoista lelupalikoista luodut tilat.

  Lauantain toivottujen levyjen toivekirjeet luovutetaan Musiikkiarkisto Japaan. Tutkijat ovat kyselleet Yleisradion suosikkiohjelman toivekirjeiden perään heti lahjoituksen julkistamisesta lähtien.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

 • Suomennos on aina persoonallinen valinta. Kultakuumeessa pitkän linjan suomentajat kertovat, mikä motivoi heitä työssä, josta maksetaan huonosti. Helsingin Juhlaviikkojen uusi taiteellinen johtaja Topi Lehtipuu antaa tärpit ensi syksyn juhlaviikoille.

  Suomentajat Kersti Juva ja Kaijamari Sivill kertovat, miksi he yhä luovat kauniita suomenkielisiä lauseita, vaikka kääntämisestä saadut palkkiot ovat alhaisia. Heikki Karjalainen puhuu hautausmaalla suomentamastaan postmodernista amerikkalaisromaanista.

  Eläin on välitön. Kevään tietokirjasuomennoksiin kuuluva ranskalaisfilosofi Georges Bataillen "Uskontoteoria" pohtii pyhän kokemusta. Uskontotieteilijä Elisa Heinämäki kertoo, voiko eläin kokea pyhän.

  Nämä pitää nähdä Helsingin Juhlaviikoilla. Juhlaviikkojen uusi taiteellinen johtaja Topi Lehtipuu avaa elokuussa alkavaa Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmistoa.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas.

 • Ihmeitä löytääkseen pitää vain lähteä ovesta ulos ja avata silmänsä, sanoo palkittu valokuvaaja Touko Hujanen. Kotikonsertin intiimiys hurmaa yleisön. Tampereella museoita kasvaa kuin sieniä sateella.

  Pelasta itsesi – kävele. Palkittu valokuvaaja Touko Hujanen käveli ja harhaili kesällä 2014 ympäri Uuttamaata etsimässä seudun salattua historiaa. Lopputuloksena syntyi Uuden Maan Sanomien ensimmäinen numero. Nyt Hujanen on muuttanut kuukaudeksi Raaseporin valokuvakeskukseen, jossa syntyy juttuja Uuden Maan Sanomien kolmanteen numeroon.

  Kotikonsertissa pääsee lähes muusikon iholle. Turussa pianistipariskunnan Maria Männikön ja Pauli Karin olohuone muuntuu säännöllisesti konserttisaliksi. Yleisö saa musiikin lisäksi nauttia ainutlaatuisesta arkkitehtuurista ja Aurajokimaisemasta, joka avautuu korkealta, yli satavuotiaan jugendtalon komeista erkkeri-ikkuinoista.

  Museoita kasvaa kuin sieniä sateella Tampereella. Tampereella ajatellaan kulttuurin parantavan elämänlaatua. Kaupunkiin onkin syntynyt viime aikoina lukuisia uusia museoita.

  Maanantaiseen tapaan kuullaan Kulttuurilehtikatsaus.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Tuula Viitaniemi.

Klipit

 • Ranskan kielen ja kulttuurin juhla, Frankofonia, jatkuu koko maaliskuun huomattavine kulttuuritapahtumineen.
  Savoy-teatterissa 19.3.2016 klo 19.00 Hommage à Roland Topor - muusikko-näyttelijä Pasquale D’Inca orkestereineen vauhdittaa ranskalais-italialaisen illan kunnian osoituksena edesmenneelle Roland Toporille, älyllis-ironiselle tekstintekijälle ja teatterimiehelle ja kuvittajalle. Tapahtuman järjestää Pariisissa toimiva taidehistorioitsija Krista Mikkola.
  Ranskan entinen ulkoministeri Hubert Védrine esitelmöi ranskaksi Helsingissä ti 21.3.
  Frankofoniasta kertovat Ranskan instituutin johtaja Jeanette Bougrab, lehdistöattasea Joël Ferrand sekä Ranskan suurlähettiläs Serge Mostura. Klippi on osa Kultakuume-lähetystä 18.3.2016. Toimittaja Sini Sovijärvi/Yle.

 • Seppo Puttonen haastattelee Finlandia -palkintojen jakotilaisuudessa Heikki "Hector" Harmaa.

 • Ensimmäisen maailmansodan melskeet ulottuivat Suomeenkin. Elämä Helsingissä oli väkivaltaista, surmansa sai lähes 2500 ihmistä. Vankileireillä kuolleet punaiset haudattiin suurimmalta osin Santahaminaan, jossa vainajat lepäävät metsittyneessä maassa mäntyjen katveessa. Sotahistorian laitoksen johtajana toimiessaan Jarmo Nieminen sai tehtäväkseen selvittää Santahaminaan haudattujen vainajien tarinan. Nyt selvitys on valmis ja siitä syntyi myös kirja, "Helsinki ensimmäisessä maailmansodassa, sotasurmat 1917-1918". Menimme tietokirjailijan, everstiluutnantin (evp) Jarmo Niemisen kanssa katsomaan tätä murheellisesta historiasta muistuttavaa paikkaa Santahaminan sydämessä.

 • Seppo Puttosen haastateltavana Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

 • Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa.
  Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo.

  Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

 • Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

 • Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Joonas Turunen haastatteli Bryn Terfeliä Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

Muualla Yle.fi:ssä