Kultakuume

Suora lähetys Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.05 - 15.55.

Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat: Tuomas Karemo, Teemu Laaksonen, Lisa Enckell, Anu Heikkinen, Kai Ristola, Joonas Turunen, Airikka Nurmela sekä Pietari Kylmälä. Tuottajana Sampo Mäkelä.

Kultakuume Twitterissä: @kultakuume, @TuomasKaremo, @teemula, @nuHeikkinen, @jonssi, @pietarikyl, @sampojuhani.

Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.

Jaksot

 • Vallan labyrinteissa ovat kulkeneet niin Ruotsin kuningatar Kristiina, Suomen kommunistipuolueen vahva toimija Hertta Kuusinen kuin mediamaailman miehisen lasikaton murtanut päätoimittaja Reetta Meriläinenkin. Miten valta vaikuttaa naisten elämässä ja miten he käyttävät valtaa? Keskustelemassa ovat kirjailija, ohjaaja Heidi Köngäs ja päätoimittaja Reetta Meriläinen.

  Ruotsin kuningatar Kristiina muistetaan tieteiden ja taiteiden ystävänä ja suojelijana. Hän myös esiintyi mielellään miehenä ja teki mitä tahtoi. Turun linnassa kuningatar Kristiinan maailmaan johdattelee Turun museokeskuksen tutkija Niina Lepokorpi. Mika Kaurismäki kertoo, miksi hän teki elokuvan Kristiinasta.

  Huulipuna ja kyyneleet ovat naisen aseet. Naiseuden moninaisuutta käsitellään uudessa Sara Hildénin säätiön kokoelmanäyttelyssä. Nykytaiteen ohella esillä on modernin taiteen klassikoita.

  Kristian Smedsin Kansallisteatteriin tekemä sovitus Timo K. Mukan Tabusta sai monet kyyneliin, puhumaan rukouksesta ja käänteestä teatterintekemisen historiassa. Penkkitaiteilija-blogissaan teatterista kirjoittava Tuula Viitaniemi tuli Tabusta pahantuuliseksi.

  Lähetyksen juontajana Lisa Enckell.

 • Millainen on suomalaisen dokumenttielokuvan tarina? Millainen on sen tulevaisuus? Onko dokumentti aina, tavalla tai toisella yhteiskunnallista? Kultakuumeessa erikoistutkija Jari Sedergren ja professori ja dokumentaristi Susanna Helke etsivät dokumentin syvintä olemusta.

  Lähi-idän historiaa lapsen silmin. Ranskalais-syyrialaisen Riad Sattoufin omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaani Tulevaisuuden arabi ensimmäinen osa kertoo Sattoufin kuudesta ensimmäisestä ikävuodesta. Toimittaja Airikka Nurmelalla on myös omat kokemuksensa lapsuudesta Libyassa.

  Sarajevolaisessa galleriassa käsitellään kipeitä muistoja. Tänä vuonna tuli kuluneeksi kaksikymmentä vuotta Srebrenican verilöylystä. Srebrenican tapahtumia muistellaan Bosnia-Hertsegovinan pääkaupungissa Sarajevossa sijaitsevassa taidegalleriassa. Toimittaja Petri Burtsov meni galleriaan ja näki, miten taide ja kulttuuri tarjoavat haavoittuneille kansakunnille keinon käsitellä lähihistoriaansa.

  Juontajana Anna Tulusto.

 • Yle FOLK valtaa TV2:n. Perjantain ja lauantain välisenä yönä FOLKin eli tavallisten suomalaisten tuottamat videoidut tarinat alkavat pyöriä televisiossa. Television lisäksi FOLK kuratoi nettikohinasta uudet sisällöt ja tekijät yleisön eteen myös verkossa ja radiossa. Kuka televisio-ohjelmia saa tehdä? Kultakuumeessa on vieraana Yle FOLKin pääkuraattorit Jan Zapasnik ja Anna Solovjew-Wartiovaara.

  Taiteilijat irti instituutioista. LeSpace on taiteilijoiden perustama tila, johon ovat tervetulleita niin ammattilaiset kuin harrastajatkin. Perustajat Heini Tuoresmäki ja Leo Kirjonen sanovat, että pieni ja instituutioista irrallaan oleva taide on tilansa ansainnut. Irrottautuja on myös taiteilija Jani Tolin, joka on jo vuosia kritisoinut kaupallisten mainosten roolia katukuvassa. Hän haluaa muutosta kaupunkiympäristöön ja taiteen ulos suljetuista tiloista.

  10 000 taideteosta Suomi-kiertueelle. Suomen taidesäätiöiden yhdistys on kahdeksan taidetta omistavan säätiön yhdistys, joka haluaa jatkossa tuoda laajan taidekokoelmansa yhä laajemman yleisön nähtäville. Yhdistyksen työvaliokunnan puheenjohtaja Teija Jyrkkiö paljasti Kultakuumeelle tulevaisuuden näkymiä.

 • Maineikas suomenruotsalainen näyttämö Lilla teatern täyttää 75 vuotta. Lillan toi modernia näytelmäkirjallisuutta Suomeen 50-luvulla ja vei muumit maailmalle. Kultakuumeen vieraina ovat Lilla teaternin historiikin kirjoittanut toimittaja Caterina Stenius sekä teatterin nykyinen johtaja Raila Leppäkoski. Suomeen saapuvat pakolaiset ovat herättäneet halun auttaa. Muusikot keräävät instrumentteja kollegoilleen, Suomen arkkitehtuurimuseo etsii ratkaisua turvapaikkapäätöstä odottavien asumiseen pohjoisissa olosuhteissa ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu räätälöi opintokokonaisuutta oleskeluluvan saaneille. Toimittajaharjoittelija Jani Tanskanen avautuu sukkahousufetissistään, kritisoi elokuussa julkaistua sukkahousukirjaa ja kuulee etnologi Arja Turuselta, että Peppi Pitkätossun pukeutumisen vapautta on rajoitettu.

 • Kultakuumeen studiossa laitetaan juontajan äänenmuodostus kuosiin, kun paikalle saapuu suomalaisen suomalaisen populaarilauluopetuksen uranuurtaja, laulupedagogi, laulaja Maija Hapuoja. Cannesissa keväällä parhaana ohjaajana palkittu taiwanilainen Hou Hsiao-Hsien kokeilee siipiään historiallisen taistelueepoksen tekijänä. "Elävän kuvan metsästäjät" -elokuvaraadin tarkastelussa on 800-luvun Kiinaan sijoittuva The Assassin. Kultakuumeessa myös Mary Jo Lang, joka on toiminut foley-äänittäjänä esim. elokuvissa Matrix ja Schindlerin lista. Juha Hurmeen kolumni. Juontajana on Airikka Nurmela.

 • Kuulkaa kaikki isot ja pienet rötöstelijät: rikos ei kannata, kiinni jäätte takuuvarmasti - Harri Nykänen nimittäin tietää. Kaksi vuosikymmentä kestäneelllä rikostoimittajan urallaan kirjoitti lukemattomia uutisskuuppeja ja seurasi ihmiskohtaloita. Harri Nykänen on tänään Kultakuumeen studiossa. Menestyvälle dekkarikirjailijalle rikos puolestaan kannattaa, mutta se onkin eri asia. Kultakuume käy Suomen ensimmäisellä dekkarifestivaalilla. Suomessa on yli 7 500 asunnotonta. Heistä 90 prosenttia on yksinäisiä miehiä. Lauri Erikssonin valokuvanäyttely kertoo 22:n asunnottoman miehen tarinan. Viikon folkkina soivat arabialaiset underground-soundit terveisinä sinne jonnekin toiselle mantereelle. Juontajana Kai Ristola.

 • Kulttuuri saa ja menettää. Onko kulttuurin budjetti torjuntavoitto? Kun valtion budjettiesitys julkaistiin, kulttuurialalla ei osattu päättää ollaanko iloisia vai surullisia. Kultakuumeen "kulttuuripolitiikan kirjeenvaihtaja" toimittaja ja kriitikko Aleksis Salusjärvi analysoi, mitä on edessä.

  Avanti leikkaa, höylää ja sopeuttaa. Kamariorkesteri Avanti! osallistuu taloustalkoisiin lokakuun alussa järjestettävässä Rahakonsertissa. Konsertin kapellimestari Jaakko Kuusisto kertoo Kultakuumeelle, mistä on kyse ja mikä on taiteen paikka yhteiskunnassa.

  Poppean kruunaus käsittelee ihmisen markkina-arvoa. Oopperan Alminsalissa esitetään italialaisen Claudio Monteverdin kolminäytöksistä opperaa L'incoronazione di Poppea. Ooppera sai ensi-iltansa vuonna 1642, mutta on yhä moderni puheenvuoro.

 • Jokaiseen sukupolveen osuu ryhmä nuoria tai nuorehkoja miehiä, jotka syystä tai toisesta sattumalta kohtaavat, löytävät yhteisen huumorin ja ryhtyvät jakamaan hauskoina pitämiään ajatuksia kansakunnalle. 25 vuoden takainen ryhmä otti nimekseen Kummeli. Aiheesta ovat puhumassa kummelit Timo Kahilainen ja Heikki Vihinen. Virolais-suomalaisena tuotantona syntynyt elokuva 1944 kertoo absurdista sodasta, jossa virolaiset miehet pakkovärvättiin Neuvostoliiton ja natsi-Saksan armeijoihin sotimaan toisiaan vastaan omassa maassaan. Temppelinaukion kirkossa nähtävässä Benjamin Brittenin oopperassa Nooan tulva on lähes sata esiintyjää, joista suurin osa on lapsia. Minimalistinen musiikki on saapunut keski-ikään. Juontajana Jouko Salokorpi.

 • Perjantaina avautuvassa Helsingin taidemuseossa eli HAMissa on uudistettu niin yleisötilat, palvelut kuin verkkoympäristö. Museon henkilökunta oli avainasemassa, kun museolle luotiin uusi identiteetti ja visio. Oppaina uudistetuissa tiloissa ovat museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila sekä kaupunkisuunnittelija Pablo Riquelme. HAM Helsingin taidemuseon avajaisnäyttelyiden tähtenä loistaa kiinalainen nykytaiteilija Ai Wei Wei. Kultakuume selvitti, miksi häntä pidetään yhtenä aikamme merkittävimmistä taiteilijoista. Sofi Oksasen uutuusromaani on kertomus erikoislaatuisesta Normasta ja hyppäys pois Viroa koskevan kirjasarjan kerronnasta. Torstain Kultakuumeessa kuullaan Yle Radio 1:n kirjallisuustoimittaja Seppo Puttosen arvio teoksesta. Juontajana Anna Tulusto.

 • "Yhteiskuntamme viihteellistyessä taiteellisen teatterin elinvoimaisuus ei ole itsestäänselvyys. Taitavatkin tekijät joutuvat taistelemaan näkyvyydestä löytääkseen esityksilleen katsojia." Näin kirjoittaa väitöskirjassaan Kansallisteatterin näyttelijä Jussi Lehtonen. Kultakuumeen studiossa puhutaan siitä, miten laitoksissa esiintyminen vaikuttaa teatterin tekemiseen ja itse näyttelijään. Säveltäjä Kaija Saariaho valitsi Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi Puukuokka -puukerrostalon, jonka pääsuunnittelija on arkkitehti Anssi Lassila. Aleksis Kiven Nummisuutarit on ohjaaja Janne Reinikaisen mukaan täydellinen kuva elämästä. Kolumnisti Marjo Niemi kaipaa enemmän poliittista satiiria. Juontajana on Airikka Nurmela.

 • Kouluneuvos Kirsti Mäkinen on kulkenut läpi suomalaisen koululaitoksen sodanjälkeiset vuosikymmenet oppilaasta äidinkielen opettajaksi ja yliopistolehtoriksi. Mäkisen muistelmat Pulpetin henki kattaa koko suomalaisen koulujärjestelmän muutoksen oppikoulusta peruskouluuun ja luokattomaan lukioon. Ranskalais-syyrialaisen Riad Sattoufin omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaani Tulevaisuuden arabi kertoo Sattoufin lapsuudesta Pompidoun Ranskassa, Gaddafin Libyassa ja al-Assadin Syyriassa. Juontajana Kai Ristola.

 • Kultakuume viettää kansainvälistä rauhanpäivää Rauhankasvatusinstituutti ry. toiminnanjohtaja Johanna Laajan sekä jo 1980-luvulla rauhantoiminnassa mukana olleen näyttelijä Vilma Melasniemen kanssa.

  Porin taidemuseossa on esillä niin todellista sotakuvastoa kuin pelien ja elokuvien sotakuvaa. Saksalaisen taitelijapari Daniel ja Geo Fuchsin valokuvissa fokuksessa ovat myös sotalelut ja muukin lelumaailma. Intendentti Anni Venäläinen johdattelee sotakuvaston hämmentävään maailmaan.

  Stalinin makaronit on kirjauutuus, johon on koottu maailmanhistorian onnellisina ja synkkinä merkkihetkinä nautittuja aterioita. Kultakuume poimi kirjasta muutamia herkkuja ensimmäisen maailmansodan itärintaman jouluateriasta ensimmäisen kuukävelyn juhlapäivälliseen.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma.Juontajana on Iida Rauhalammi.

Näytä lisää

Klipit

 • Ensimmäisen maailmansodan melskeet ulottuivat Suomeenkin. Elämä Helsingissä oli väkivaltaista, surmansa sai lähes 2500 ihmistä. Vankileireillä kuolleet punaiset haudattiin suurimmalta osin Santahaminaan, jossa vainajat lepäävät metsittyneessä maassa mäntyjen katveessa. Sotahistorian laitoksen johtajana toimiessaan Jarmo Nieminen sai tehtäväkseen selvittää Santahaminaan haudattujen vainajien tarinan. Nyt selvitys on valmis ja siitä syntyi myös kirja, "Helsinki ensimmäisessä maailmansodassa, sotasurmat 1917-1918". Menimme tietokirjailijan, everstiluutnantin (evp) Jarmo Niemisen kanssa katsomaan tätä murheellisesta historiasta muistuttavaa paikkaa Santahaminan sydämessä.

 • Seppo Puttosen haastateltavana Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

 • Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa.
  Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo.

  Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

 • Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

 • Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Joonas Turunen haastatteli Bryn Terfeliä Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtiopiskelijat miettivät asuntosuunnittelun jatkokurssilla, millainen on muunnteltava ja joustava asuinympäristö. Suomalainen asuntoarkkitehtuuri on tällä hetkellä kuin kopiokoneen käyttöä - ympäri maata nousee samannäköisiä asuinalueita ja pohjaratkaisutkin toistavat toisiaan. Asuntosuunnittelussa olisi kuitenkin otettava alan konkariarkkitehdin Esko Kahrin mielestä paremmin huomioon asukkaiden tarpeet ja elämisen elinkaari. Airikka Nurmela tutustui Tampereella arkkitehtiopiskelijoiden visioihin tulevaisuuden asumisesta.

 • Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän ensi-illassa Chorus Line 2013 tanssii kaupunginteatterin tanssiryhmän entisiä ja nykyisiä tanssijoita. Esitys hakee innoituksensa vuonna 1975 valmistuneesta Broadwayn musikaalista Chorus Line, joka käsittelee yksilön suhdetta ryhmään ja solistin suhdetta kuoroon, chorukseen. Kai Ristola tapasi esityksen tanssijoita sekä koreografi Sonya Lindfrosin.  

Näytä lisää

Muualla Yle.fi:ssä