Kultakuume

Suora lähetys Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.05 - 15.55.

Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat: Tuomas Karemo, Teemu Laaksonen, Lisa Enckell, Anu Heikkinen, Kai Ristola, Joonas Turunen, Airikka Nurmela sekä Pietari Kylmälä. Tuottajana Sampo Mäkelä.

Kultakuume Twitterissä: @kultakuume, @TuomasKaremo, @teemula, @nuHeikkinen, @jonssi, @pietarikyl, @sampojuhani.

Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.

Jaksot

 • Tanssija, koreografi Tommi Kitti kuvaile rakkauttaan tanssiin ja koiriin. Joutsenlampi-baletti sytyttää yhä uusia sukupolvia. Elokuva tutkijapioneeri Claude Loriuksesta, joka varoitti ilmastomuutoksesta jo1970-luvulla.

  Tommi Kitin elämään mahtuu 60 elinvuotta, joista reilut 45 vuotta tanssijana ja koreografina Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmässä, Tanssiteatteri Raatikossa, Kansallisbaletissa, Cullberg-baletissa ja omaa nimeään kantavasassa tanssiryhmässä. Kultakuumeen syntymäpäivähaastattelussa Kitti kertoo muun muassa tanssijan elämästä, ensimmäisen askeleen vaikeudesta ja koirista.

  Joutsenlampi-baletti sytyttää yhä uusia sukupolvia. Koreografipari Marius Petipa - Lev Ivanov loivat vuonna 1895 Tshaikovskin musiikkiin teoksen, jonka keskeiset roolisuoritukset ovat nostaneet lukemattomia ballerinoja maailmanmaineeseen. Suomessa Joutsenlampi nähtiin kokonaisuudessaan jo vuonna 1922. Muualla länsimaissa teosta saatiin odottaa aina 50-luvulle asti. Toimittaja Liisa Vihmanen tapasi tanssintutkijat Tim Schollin ja Riikka Korppi-Tommolan, sekä balettomaani Raimo Kaipaisen.

  Tutkijapioneeri Claude Lorius varoitti ilmastomuutoksesta jo1970-luvulla. Ranskalaisen ohjaajan Luc Jacquet’n uusin elokuva Ice and the Sky kertoo tiedemies Claude Loriuksen tarinan. Jäätiköiden tutkijapioneeri mullisti ilmastotutkimusta ja varoitti ilmastomuutoksesta jo1970-luvulla. Jacquet’n esikoiselokuva ”Pingviinien matka” palkittiin parhaan dokumenttielokuvan Oscarilla vuonna 2006. Toimittaja Marc Helfer tapasi palkitun ohjaajan.

  Kai Ristola lukee kulttuurilehtiä.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jouko Salokorpi.

 • Merirosvoja Suomenlinnassa. Snapshoteja ja fossiileja Taidehallissa. Puolentunnin tunneli.

  Seikkailusarja houkuttelee poikia televisionkatsojiksi. Keskiaikaiseen haaksirikkoon Itämerellä perustuva kuusiosainen draamasarja The Heroes of the Baltic Sea kohdistetaan 11-15-vuotiaille pojille, jotka ovat kaikonneet televisioyleisöstä. Ylen kehittämä formaatti yhdistää historialliseen draamaan seikkailun, jossa päähenkilöt ratkovat erilaisia psykologisia, fyysisiä ja moraalisia esteitä. Kultakuume vieraili sarjan kuvauksissa.

  Nuoret taiteilijat tuovat väriä ja elämyksiä Taidehalliin. Muodin ja snapshot-kuvien estetiikkaa, ydinvoimateollisuudessa käytettävää grafiittia,yhteiskunnallisia kannanottoja, puiden halaamista, fossiilijahti ja performanssiesityksiä 23 nuoren kuvataiteilijan ja kahden taiteilijaryhmän Nuoret 2015 -näyttelyssä Helsingin Taidehallissa. Juryn jäsenet taidemaalari Rauha Mäkilä, kuvataideopiskelija Kasperi Mäki-Reinikka, sekä Suomen Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Kirsi Korhonen kertovat millainen on nuorten nykytaiteilijoiden oma ääni.

  Puolessa tunnissa Tallinnaan. Helsingin ja Tallinnan kaksoiskaupunkia Talsinkia visioidaan jo aivan tosissaan: kaivetaan tunneli kahden kaupungin välille, ja portti Manner-Eurooppaan olisi Suomelle auki! Kööpenhaminan ja Malmön yhdistänyt Juutinrauman silta on vilkastuttanut alueen yrityselämää ja yhdistänyt kahden maan asukkaita, puhumattakaan siitä, että lähes kaikkialla maailmassa tämä silta tunnetaan samannimisen tv-sarjan ansiosta. Minna Joenniemi ja Jonni Roos luovat katsauksen Talsinki-hankkeen tähän päivään.

  Lastentarhanopettaja Pia Raitala kertoo miten vuodenkierron juhlat tuovat iloa lapsille. Lapsille suunnattu Tuula Korolaisen Riitta Tuluston ja Maija Hurmeen kirjoittama Lasten oma vuosikirjakirja sai tänään tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Akatemiatutkija Tuuli Lähdesmäki on vuorostaan saanut Suomen akatemian akatemiapalkinnon tieteellisestä rohkeudesta tutkiessaan eurooppalaista kulttuuriperintöä.
  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

 • Kirjailija Laura Lindstedt kertoo ostavansa Finlandia-palkintorahoilla aikaa itselleen. Oneiron. Fantasia kuoleman jälkeisistä sekunneista (Teos) oli diktaattori Heikki "Hector" Harman suosikki, koska siinä epätodellinen muuttui niin todeksi, että hänen piti välillä googlettaa, onko tällainenkin taiteilija todella elänyt.

  Tieto-Finlandia-palkinnon voitti Tapio Tamminen teoksellaan Kansankodin pimeämpi puoli (Atena). Finlandia Junior-palkinnon sai Nadja Sumasen nuorten romaani Rambo (Otava).

  Ilmastoheräämiseen tarvitaan tunnereaktio. Dokumentaristi John Webster tekee jo toista elokuvaa ilmastonmuutoksen teemasta, näyttelijä Niina Nurminen herättelee yritysmaailmaa ilmastonmuutokseen kokemuksellisella Ilmastoteatteri-esityksellä. Kultakuumeen studiossa he keskustelevat, kuinka ilmastonmuutoksella voidaan vedota tunteisiin, sillä tunnetasolla tapahtuvassa havahtumisessa on muutosvoimaa.

  Kolumnisti Marjo Niemen mukaan marginaalitaide on taiteelle sama kuin susi ekosysteemille.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Airikka Nurmela.

 • Elina Lappalaisen Nakki lautasella –kirja kertoo lapsille suomalaisista karjatiloista ja lihantuotannosta. Kirjailija Antti Nylén kritisoi kirjaa siitä, ettei se ole tarpeeksi kriittinen: "Nakki lautasella on lojaali eläinteollisuudelle. Se ei inhimillistä." Kuinka Lappalainen vastaa Nylénin kritiikkiin? Nylén ja Lappalainen saapuvat studioon keskustelemaan.

  Toimintaterapeutti Nadja Sumasen ehdokkaana olevassa esikoiskirjassa päähenkilö Rambo kuvataan keskittymiskyvyttömäksi ADHD-tapaukseksi. Loppujen lopuksi murrosikäinen poika vaikuttaa varsin tavalliselta pojalta. Kuka diagnooseja tarvitsee, samaistumispintaa hakevat lukijat vai myyntiä hakeva kustannusmaailma? Nadja Sumanen on KulttuuriCocktailin vieraana.

  Lähetyksessä perataan myös kaikki muut Finlandia Junior -ehdokaskirjat 12-vuotiaiden Elena Zieglerin ja Maria Kekkosen kanssa.

  Lisäksi Finlandia-palkinnon voittajan valitseva muusikko, toimittaja Heikki ”Hector” Harma kertoo miksi hänen yöpöydälleen tuppaa kasaantumaan puoliksi luettuja kirjoja.

  Juontajina Anu Heikkinen ja Tuomas Karemo.

 • Kultakuume kertoo, miten taiteen keinoin parannetaan työyhteisöä, miltä narsismi kuulostaa näyttämöllä ja miten diskopallot ja elokuvat kuuluvat yhteen.

  Taidemenetelmien avulla luodaan emotionaalisempia työntekijöitä. Taiteilijoiden työsarka on laajentunut tällä vuosikymmenellä kasvavalla vauhdilla yrityksiin ja laitoksiin kuten vanhainkoteihin. Esimerkiksi draaman ja teatterin keinoin voidaan paljastaa työyhteisössä vallitsevia asenteita ja työtapoja. Kultakuumeen vieraina ovat tutkija Kai Lehikoinen ja työyhteisövalmentaja Satu Mari Jansson.

  Olipa kerran minä. Nykyisessä yksilökeskeisessä ajassa narsismi on tutkimusten mukaan yleisempää kuin ennen. Heini Junkkaalan näytelmä Narsistin kootut totuudet saa kantaesityksensä Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä keskiviikkona.

  Rakkautta, mummoja, tanssia – elokuvaa! Yle Teeman elokuvafestivaali järjestetään neljättä kertaa. Luvassa on viisi päivää elokuvan juhlaa. Teema näyttää 25.-29. marraskuuta viisitoista pitkää elokuvaa, joista kahdeksan on tv-ensi-iltoja. Festivaalin symboli on tänä vuonna diskopallo, Teeman elokuvafestivaalin tuottaja kertoo, miksi. Festivaalin kunniaksi syntyi myös Teeman oma joukkoistettu tanssivideo.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

 • Kultakuumeen studiossa röyhkeän rienaavan musikaalin tehnyt Markus Leikola joutuu vastaamaan teoistaan näytösoikeudenkäynnissä. Linnunrata ei syntynyt avaruuden pölystä vaan hopeina hehkuvien suksien jättämästä latujäljestä – suksien kulttuurihistoria fokuksen kohteena.

  Kuka muistaa vielä Neuvostoliiton, tuon suuren ja mahtavan, jossa niin pellot, vankileirit, ohjukset ja jääkiekkojoukkueet olivat suuremmat kuin kellään muulla. Markus Leikolan kirjoittama musiikkinäytelmä Suuri & Mahtava vyöryttää näyttämölle vilpittömän röyhkeästi rienaavan tarinan rakkaan itänaapurimme historiasta Lokakuun vallankumouksesta aina tähän päivään asti. Lenin, Stalin, Trotski, Kamenev, Berija, Brezhnev ja muut, olivat aika velikultia, Putinia unohtamatta. Käsikirjoittaja Markus Leikola joutuu vastaamaan teoistaan.

  Lähes jokainen suomalainen tietää mikä on suksi. Mutta lähes jokainen suomalainen ei tiedä mistä suksi tulee, mikä on sen merkitys Suomen historiassa, miksi meitä on ainakin pidetty hiihtokansana, mitä tarkoittaa sivakka tai keitä olivat skriithfinnit. Eikä sekään ehkä ole yleisesti tiedossa, että Linnunrata ei syntynyt avaruuden pölystä vaan hopeina hehkuvien suksien jättämästä latujäljestä. Tämän ja paljon muuta kertoo Markku Turusen kirja Pitkä latu, legenda suksesta.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Jouko Salokorpi

 • Verbaalista harhailua Keski-Viron Raplamaassa ja visuaalista harhailua Kansallisoopperan lavalla.

  Milloin viimeksi katsoit virolaisen elokuvan? Entä kuka on Hedvig Hanson? Tuliko viimekin kesänä ajettua Raplamaan halki pysähtymättä? Nyt on luvassa päivitystä Viro-tietouteen. Kuuntelijat ovat tervetulleita esittämään kysymyksiä ja kommentteja lähetysikkunassa. Kultakuumeen perjantaivieraina ovat Tuglas-seuran kulttuurisihteeri Tapio Mäkeläinen sekä entinen diplomaatti, nykyinen muusikko Kairi Leivo.

  Eksynyt Nenä harhailee oopperassa. Keskieurooppalainen versio Šostakovitšin oopperasta Nenä tuo niin korville kuin silmille mielenkiintoista koettavaa. Suomen Kansallisoopperassa ensi-iltansa saava Nikolai Gogolin tarinaan perustuva ooppera riemastuttaa monella tavalla. Parturin veistä käyttelevä Jyrki Korhonen, viehkeää morsianta esittävä Margarita Nacér ja talonmiestä sekä poliisia esittävä Markus Suihkonen paljastavat, millaisesta teoksesta on kysymys.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Kai Ristola.

 • Taide luo asuinalueelle identiteetin. Yksityisyys saapui kaupunkiin 1800-luvulla.

  Prosentti taiteelle -hankkeen tilaamassa kyselyselvityksessä selvisi, että visuaalisten taiteiden käyttö rakennushankkeissa tuo rakennuttajien mielestä lisäarvoa. Kuitenkaan rakennusinvestoinneista ei vielä käytetä automaattisesti prosenttia taiteeseen. Taiteen tohtori, arkkitehti Tuula Isohanni on koordinoinut Suomen ensimmäisen koko asuinalueen sisältävän taideprojektin eli Helsingin Arabianrannan taideteokset.

  Arkkitehti ja historioitsija Panu Savolainen tutkii 1700-luvun Turkua ja sen elämää, sitä miten kaupunkitilaa käytettiin. Tuolloin kaupunki uudistui kokonaan puolessa vuosisadassa.

  Kolumnistina Otso Kantokorpi.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Airikka Nurmela.

 • Elokuvaefektien maailma on räjähdyksiä ja digihirviöitä laajempi. Erikoistehostekoordinaattori Konsta Mannerheimo ja tietokoneella kuvia luova vfx-suunnittelija Tuomo Hintikka kertovat työstään ja siitä, millaisia efektejä tällä hetkellä tehdään.

  Elokuvaohjaaja ja kuvataitelija Mika Taanila on käyttänyt töissään uusimpien välineiden lisäksi myös vanhoja, osittain hävinneitä formaatteja. Millainen suhde hänellä on nykyaikaisiin erikoistehosteisiin?

  Juontajina ovat Teemu Laaksonen ja Tuomas Karemo.

 • Tutkivan journalismin tulokset siirtyvät näyttämölle Tampereella. Aleksandra Salmela kertoo uudesta kirjastaan Antisankari. Tuula Viitaniemen teatterikolumnin aiheena on uusi tulkinta Anton Tšehovin Lokista.

  Tampereen yliopiston tutkimushankkeessa haetaan vastausta siihen, mitä journalistinen dokumenttiteatteri voi tarjota, mihin teatteri tai journalismi eivät kykene ilman toisiaan. Näyttelijä- ja toimittajaopiskelijoiden yhteistyönä syntynyt esitys Suomalainen "Pressi" Klubi nähdään Tampereen Työväen Teatterissa.

  Antti Sankari on antisankari. Alexandra Salmelan uusin teos Antisankari käsittelee valheita ja totuuksia, kulutusyhteiskuntaa ja rakkautta. Tarinassa liikutaan ekososialistisessa tasajakovaltiossa Utopiassa ja kapitalistisen kulutusjuhlan kaupungissa KoroNovossa.

  Kultakuumeen vieraileva teatterikolumnisti Penkkitaiteilija eli toimittaja Tuula Viitaniemi oppi klovnerian keinoin teatteria tekevän teatteriryhmän RedNoseCompanyn Anton Tšehovin Lokista, miten voi pilata elämänsä.

  Videotaiteilija Pekka Niskanen kuvaa Pariisissa kotikatuaan, jossa terroristit iskivät perjantai-iltana Bataclan-konserttisaliin.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Laura Satimus.

 • Toden ja kuvitelman rajalla. Kultakuumeessa pohditaan missä kirjallisuudessa kulkee faktan ja fiktion raja. Muuttuuko romaani lukijan mielessä viralliseksi historiankirjoitukseksi?
  Vieraana kirjallisuudentutkija Sanna Nyqvist.

  Romaani todellisesta henkilöstä. Mikä ihmeen dokumenttiromaani? Kirjailija Karo Hämäläinen on
  kirjoittanut dokumenttiromaanin Paavo Nurmesta. Hämäläinen kertoo, millaista oli kirjoittaa todellisesta henkilöstä, yhdestä suurimmasta suomalaisesta.

  Kakola vankilahenkilökunnan silmin. Vuodesta 1852 toimineen Kakolan asukasluettelo on pitkä ja monet vangit ovat kirjoittaneet vankila-ajastaan. Nyt myös vankilahenkilökunnan arkea valotetaan pian ilmestyvässä tietokirjassa.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jouko Salokorpi.

 • Mitähän se meidän mirri nyt ajattelee? Eläinten mielen toiminnan tutkimus etenee huimasti. Evoluutiobiologi Helena Telkänrannan tietoteos Millaista on olla eläin? päivittää nykytiedon eläinkunnan kokemusmaailmasta. Kultakuumeessa Telkänranta kertoo, onko linnuilla tunteita ja mitä koira näkee katsoessaan omistajaansa kasvoihin.

  Sataman soturit. Helsingin satama-ahtaajien yli 115-vuotisen historiikin lähtökohtana on ihmisen tarina. Samalla teos on kertomus yhteiskunnan suuresta muutoksesta. Kultakuumeen haastattelussa työstään kertovat kahden sukupolven ahtaajat.

  Viron Lumikki. Tampere-talossa tanssitaan tulevana viikonloppuna lapsille. Viron kansallisbaletin yleisömenestys Lumikki ja seitsemän kääpiötä on kiertänyt ympäri Eurooppaa ja saapuu vihdoin Suomeen. Musikaalimainen ja liikkuvainen Lumikki on toteutettu lasten ehdoilla.

  Kurt Elling on Sinatrasta seuraava. Kurt Elling on yksi maailman merkittävimmistä jazz-vokalisteista. 1990-luvun alussa Chicagon ulkopuolella tyystin tuntematonta laulajaa Kurt Ellingiä sanotaan nykyisin jazzlaulannan Sinatrasta seuraavaksi.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

Klipit

 • Seppo Puttonen haastattelee Finlandia -palkintojen jakotilaisuudessa Heikki "Hector" Harmaa.

 • Ensimmäisen maailmansodan melskeet ulottuivat Suomeenkin. Elämä Helsingissä oli väkivaltaista, surmansa sai lähes 2500 ihmistä. Vankileireillä kuolleet punaiset haudattiin suurimmalta osin Santahaminaan, jossa vainajat lepäävät metsittyneessä maassa mäntyjen katveessa. Sotahistorian laitoksen johtajana toimiessaan Jarmo Nieminen sai tehtäväkseen selvittää Santahaminaan haudattujen vainajien tarinan. Nyt selvitys on valmis ja siitä syntyi myös kirja, "Helsinki ensimmäisessä maailmansodassa, sotasurmat 1917-1918". Menimme tietokirjailijan, everstiluutnantin (evp) Jarmo Niemisen kanssa katsomaan tätä murheellisesta historiasta muistuttavaa paikkaa Santahaminan sydämessä.

 • Seppo Puttosen haastateltavana Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

 • Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa.
  Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo.

  Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

 • Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

 • Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Joonas Turunen haastatteli Bryn Terfeliä Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtiopiskelijat miettivät asuntosuunnittelun jatkokurssilla, millainen on muunnteltava ja joustava asuinympäristö. Suomalainen asuntoarkkitehtuuri on tällä hetkellä kuin kopiokoneen käyttöä - ympäri maata nousee samannäköisiä asuinalueita ja pohjaratkaisutkin toistavat toisiaan. Asuntosuunnittelussa olisi kuitenkin otettava alan konkariarkkitehdin Esko Kahrin mielestä paremmin huomioon asukkaiden tarpeet ja elämisen elinkaari. Airikka Nurmela tutustui Tampereella arkkitehtiopiskelijoiden visioihin tulevaisuuden asumisesta.

Muualla Yle.fi:ssä