Kultakuume

Yle Radio 1

Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin.

Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.

Jaksot

 • Suomalainen elokuvaohjaaja käy tuoreessa dokumentissaan läpi opiskeluaikaansa DDR:ssä. Emeritusprofessori Paavo Castrénin tuore suomennos Homeroksen runoelmasta selvittää juurta jaksain Troijan sodan kulun. Mika Waltarin tyttärenpoika Joel Elstelä ohjasi näyttämölle isoisänsä menestysdekkarin Komisario Palmun erehdys. Kaksi tuoretta teatteriesitystä kertoo armokuolemasta. FM Mari Pulkkinen tutustui väitöstyössään siihen, miten nykypäivän Suomessa surraan läheisen kuolemaa. Juontajana Kai Ristola.

 • Markku Eskelinen kirjoitti Suomen kirjallishistorian uusiksi. Suomalainen kulttuuriväki selviytyy Isossa Omenassa.

  Papit, nationalistit ja kustantamot ovat estäneet lukutaidon ja kirjallisuuden kehittymistä Suomessa. Näin väittää kirjallisuudentutkija Markku Eskelinen, joka on kirjoittanut suurteoksen suomalaisen proosan historiasta. Eskelinen kertoo Kultakuumeessa romaaneista, jotka ovat haastaneet tyypillisen suomalais-kristillisen uhrimielen.

  Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia suomalaisille taiteilijoille ja kuraattoreille. Miten small talk -kulttuurissa pääsee pintaa syvemmälle ja voittaa yhteistyökumppaneiden luottamuksen? Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin projektipäällikkö Ilari Laamanen kertoo myös mistä saa puhua ja mistä ei.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas.

 • Kuolemansuru on tabu. Muovipussitaiteelle muovilauttoja vastaan. Muotoilijalta vaaditaan omaleimaisuutta.

  Suru on salattua ja sanatonta. Suomalainen kuolemansuru on kuolemaa suurempi tabu. Se on häiriötekijä, joka pitää työstää pois ja palata takaisin normaaliin elämään. Mari Pulkkinen tutki väitöstyössään, miten 2000-luvun Suomessa surraan läheisen kuolemaa.

  Muovipussit uuden elämän rakennusaineena. Korealaistaiteilija Choi Jeong Hwan rakentaa muovipusseista kansalaisten kanssa värikästä meri-installaatiota, joka kommentoi myös globaalia kulutuskulttuuria.

  Tinkimätöntä luomista. Kultakuume esittelee Vuoden nuoren muotoilijan Laura Väinölän. Palkinnon tarkoituksena on kannustaa nuoria tekijöitä omaleimaiseen ja tinkimättömään työskentelyyn.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Airikka Nurmela.

 • Palmu jahtaa teatterissa murhaajaa. Näyttämöllä selvitetään oikeaa tapaa kuolla. Valokuvaaja tallentaa amerikkalaista sielua.

  Murhaajako radiossa? Suomalaisen jännityskomedian klassikko, Mika Waltarin Komisario Palmun erehdys tehdään ensi kertaa teatterinlavalle. Näyttelijät Leena Uotila ja Antti Peltola kertovat, millaista on näytellä vuosikymmenten klassikkoa. Näytelmän ohjaaja ja Waltarin tyttärenpoika Joel Elstelä taas paljastaa, miten kirja- ja elokuvaklassikko päätyi teatterin lavalle.

  Kunniallinen ja avustettu teatterikuolema. Kahdessa uudessa teatteriesityksessä pohditaan kuolemaa. Teatterikuolemat ovat perinteisesti olleet dramaattisia, verisiä murhia shakespearelaisittain, mutta nyt teatterikuolema on avustettu itsemurha.

  Sielunmaisema amerikkalaisittain. Valokuvataiteen museo esittelee yhden 2010-luvun kiinnostavimmista amerikkalaisista valokuvaajista. Alec Soth tutkii amerikkalaisten pikkukaupunkien, lähiöiden ja erämaiden mielenmaisemia. Suomen valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka kertoo, miksi Soth on nykyajan klassikko.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Laura Haapala.

 • Tarujen kuuluisin sota ja sen loistava sankari. Elokuva rakkauden ja vihan tangosta.

  Suorasanaisesti Troijan sodan julmuuksista. Homeroksen myyttinen maailma selitetään vihdoin nykylukijalle ymmärrettävässä muodossa. Vuosikymmeniä antiikkia tutkinut klassillisen filologian emeritusprofessori Paavo Castrén on kirjoittanut Homeroksesta tuhdin tietopaketin nimeltä Homeros. Odysseian hän on kääntänyt kokonaan uudelleen alkukielestä. Paavo Castrén on Kultakuumeen vieraana.

  Ristiriitaisten tunteiden tango. Argentiinalainen elokuvaohjaaja German Kral vieraili Espoo Ciné -festivaaleilla ja kertoi uudesta dokumentistaan. Viimeinen tango on kertomus maailmankuulusta tangoparista María Nieves Regosta ja Juan Carlos Copesista, jotka tanssivat vihasta ja rakkaudesta.

  Muistoissa Ann E. Ward. Kultakuumeessa kuullaan heinäkuussa kuollutta pianistia ja säveltäjää. Ward oli paitsi muusikko, myös maineikkaan chicagolaisen musiikkikoulun rehtori.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas.

 • Runokuu ja runon tulevaisuus. Ghettotaiteen nykyhetki. Laulu ministerille.

  Viestejä tulevaisuuteen. Nuoren Voiman Liiton järjestämällä Runokuu-festivaalilla lähetetään aikakapselin avulla viestejä tulevaisuuteen. NVL:n tuottaja Veera Koivaara ja runoilija, performanssitaitelija Outi-Illuusia Lilja tuovat runon tulevaisuuden Kultakuumeen studioon.

  Pahamaineinen talo Marseillesissa. Mediataiteilija Pauliina Salmisen Valkoinen talo -videoinstallaatio kertoo siirtolaisuudesta, kodista ja tilan haltuunotosta. Valkoinen talo on todellinen rakennus, maahanmuuttajien ja huono-osaisten asuttama talo. Salmisen teos on syntynyt yhteistyössä talon asukkaiden kanssa.

  Kirjailijat turvapaikanhakijoiden puolesta. Kirjailijat päättivät kirjoittaa ja laulaa pääministerille ja kannustivat kansalaisiakin kirjoittamaan. Kultakuumeessa kuullaan laulu ministerille.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Niina Mäkeläinen.

 • Suomen kansallisooppera ja kapellimestari Esa-Pekka Salonen ovat sopineet viiden vuoden taiteellisesta partneruudesta. Taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi ja Salonen kertovat, mistä partneruudessa on kyse. Koulujen opetussuunnitelma uudistui. Nyt kasvatetaan sosiaalista ja uteliasta ihmistä. Deittiprofiilin rakentaminen mietityttää taiteilija Aulis Harmaalaa. Sosiaalipsykologian professori emeritus Antti Eskola kirjoitti kokemuksistaan kirjan "Vanhuus". Juontajana on Airikka Nurmela.

 • Elokuvia kansalle eri tavoin. Dokumentti marxilaisesta nuorisokorkeakoulusta. Kiirastuli olympialaisissa.

  Leffapiknik vai eurooppalainen elokuvafestivaali? Viikonloppuna pääkaupunkiseudulla elokuvia voi katsoa helsinkiläisellä uimarannalla viltillä istuen tai arkkitehti Aarne Ervin miljöössä Tapiolan elokuvateattereissa. Kultakuumeessa kahta erilaista elokuvien katsomistapaa avaavat KinoKivinokkaa vetävä Sini Saaritsa ja Espoon Cinén ohjelmistopäällikkö Mickael Suominen.

  Miten nuorena oopperaa halveksineesta Esa-Pekka Salosesta tuli taidelajin ihailija ja Suomen kansallisoopperan taiteellinen partneri? Salonen vastaa.

  Paluu marxilaiseen kouluun. Kirsi Liimatainen lähti opiskelemaan 1980-luvulla Marxin ja Leninin oppia Itä-Berliinin lähelle nuorisokorkeakouluun. Reilun parin vuosikymmenen jälkeen hän halusi tietää, mitä entiset opiskelukaverit ajattelevat maailmasta nyt. Syntyi dokumentti Comrade, where are you today?

  Pyhät lehmät olympialaissa -juttusarjassa käsitellään suomalaisen miehen kiirastulta - keihäsfinaalia.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas.

 • Suomen kansallisooppera ja -baletti on solminut yhteistyösopimuksen kapellimestari, säveltäjä Esa-Pekka Salosen kanssa. Oopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi kertoo Kultakuumeessa, millaisen yhteistyösopimuksen Esa-Pekka Salonen on tehnyt Kansallisoopperan ja -baletin kanssa. Sopimus on viisivuotinen. Kultakuumeessa kuullaan myös, mitä huippukoreografi Jorma Elo ja taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi kertovat oopperan taiteellisista linjauksista.

  To Nightwish with Love on dokumentti fanien rakkaudesta musiikkiin - ja toisiinsa. Yli 60 fania yli 50 maasta on kuvannut Ylen joukkoistettua dokumenttia lokakuusta 2015. Ohjaajat Kaisa Alenius ja Harto Hänninen antoivat lähtölaukauksen projektille ja pitivät sen koossa. Dokumentin lisäksi syntyi 18-osainen verkkosarja. Haastattelussa myös Nightwishin Tuomas Holopainen.

  Taidetta kuolemanjonossa. Suomalaisella Maria Jainilla on poikkeuksellinen kirjeenvaihtoystävä: Moyo on kuolemaantuomittu amerikkalainen vanki. Moyo yrittää selviytyä vankilassa taidetta tekemällä. Maria Jain toi ystävänsä taidetta Suomeen ja syntyi näyttely Buddhas on Death Row.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Tuula Viitaniemi.

  Kuva: Katja Tähjä

 • Kansalaisopistoista haetaan nyt elämäntaitoja. Kansalais- ja työväenopistoissa on enemmän opiskelijoita kuin missään muussa oppilaitosmuodossa. Niiden kestohittejä ovat kieli- ja tanssikurssien ohella kädentaidot. Viime vuosina suosiotaan ovat kasvattaneet myös elämäntaitoihin ja hyvinvointiin liittyvät kurssit. Kansalaisopistojen liiton toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen kertoo opintotarjonnan syntymisestä.

  Helsingin juhlaviikot on jättiläinen. Juhlaviikot on maan suurin monitaidefestivaali, joka järjestetään vuosittain elo-syyskuun vaihteessa. Kultakuume perkaa ohjelmistoa.

  Kymi Sinfonietta ja Tarja Turunen yllättävät. Klassiseen nykymusiikkiin erikoistunut orkesteri ja yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista artisteista, sopraano Tarja Turunen astuvat samalle lavalle Kouvolan taiteiden yössä. Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen ja klarinetisti Csaba Rajnai kertovat mitä yhteistyöstä syntyy.

  Pyhät lehmät olympialaissa -juttusarjassa käsitellään ammattilaisuutta ja amatööriyttä. Nyrkkeilypuheita maustaa kirjailija Joyce Carol Oatesin teos On Boxing.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Airikka Nurmela.

 • Maailmanloppua maanittamassa. Suomea ja historiaa kuvittamassa. Matka Karjalan taivaalle.

  Notka-haitarit, elektrojouhikko, rummut ja sello sekä laulajat ja tanssijat maanittavat maailmanloppua. Anne-Mari Kivimäen Perinnelaboratorion konsertin Ma’ilmanlopun maanituksen jäljet johtavat Laatokan Karjalaan, Suistamon kylään ja siellä eläneeseen pelimanniin ja tarinankertojaan Ilja Kotikallioon. Kivimäki yhdistää karjalaista haitarinsoittoon uusia musiikillisia elementtejä ja kokonaan muita taiteenlajeja.

  Avaruusmusiikkia Pohjois-Karjalassa. Pohjois-Karjalassa on soinut kaikenlainen musiikki koko kesän. Seitsemän muusikkoa vei heinäkuussa Nurmeksessa yleisönsä avaruusmatkalle Karelian Skies -teoksella.

  Mämmilä historian ja yhteiskuntaopin tunneille. Näin sanoo sarjakuvatutkija Ville Hänninen, jonka kirja Keskipäivän miehiä - kuvia Suomen historiasta sisältää esseitä nimenomaan kuvien suhteesta historiaan. Tarmo Koiviston kuuluisa Mämmilä on ollut Hänniselle kiinnostuksen kohde jo vuosikausia.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Niina Mäkeläinen.

 • Vanhuuden kokemusasiantuntija. Adoptoituja kulttuuriympäristökohteita. Esitys-lehden ylpeä joutsenlaulu.

  Professori kehottaa suhtautumaan ikääntymiseen kiinnostuneesti. 82-vuotias sosiaalipsykologian emeritusprofessori Antti Eskola kirjoitti kirjan vanhuudesta. Professori on omien sanojensa mukaan myös vanhuuden ”kokemusasiantuntija”. Kultakuumeessa kuullaan Eskolan viisaita ja ilkikurisia ajatuksia vanhenemisesta.

  Adoptoi monumentti! Kymmenet kotiseutuhistoriasta ja arkeologiasta kiinnostuneet pirkanmaalaiset ovat Ottaisitko adoptoineet muinaismuistoja ja vanhoja rakennuksia. Adoptoi monumentti -toiminta haastaa säilyttämään kulttuuriperintöä jälkipolville.

  Teemoina ajankohtaisuus ja masturbaatio. Kultakuumeen kulttuurilehtiä esittelevässä sarjan tähti on lehti nimeltä Esitys. Lehti täyttää ensi vuonna 10 vuotta ja samalla se on päätetty lopettaa. Yksi perustajista Pilvi Porkola kertoo Esitys-lehdestä.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Tuula Viitaniemi.

Klipit

 • Lauantaina 20.8. maailmanensi-iltansa saava To Nightwish with Love on dokumentti fanien rakkaudesta musiikkiin - ja toisiinsa.

  Yli 60 fania yli 50 maasta on kuvannut Ylen joukkoistettua dokumenttia lokakuusta 2015.
  Ohjaajat Kaisa Alenius ja Harto Hänninen antoivat lähtölaukauksen projektille ja pitivät sen koossa.
  Dokumentin lisäksi syntyi 18-osainen verkkosarja.

  Haastattelussa myös Nightwishin Tuomas Holopainen, joka yhdessä muun bändin kanssa katsoo dokumentin ensimmäistä kertaa Himoksella järjestettävässä ensi-iltatilaisuudessa. Dokumentilta hän odottaa, että se selittäisi fanien intohimoista suhdetta bändiin: “Mikä saa ihmisen fanittamaan joskus jopa hulluuksiin asti? On mielenkiintoista nähdä fanien henkilökohtaiseen elämään, mistä he ovat lähtöisin ja mikä faniuden syy on”.

 • Ranskan kielen ja kulttuurin juhla, Frankofonia, jatkuu koko maaliskuun huomattavine kulttuuritapahtumineen.
  Savoy-teatterissa 19.3.2016 klo 19.00 Hommage à Roland Topor - muusikko-näyttelijä Pasquale D’Inca orkestereineen vauhdittaa ranskalais-italialaisen illan kunnian osoituksena edesmenneelle Roland Toporille, älyllis-ironiselle tekstintekijälle ja teatterimiehelle ja kuvittajalle. Tapahtuman järjestää Pariisissa toimiva taidehistorioitsija Krista Mikkola.
  Ranskan entinen ulkoministeri Hubert Védrine esitelmöi ranskaksi Helsingissä ti 21.3.
  Frankofoniasta kertovat Ranskan instituutin johtaja Jeanette Bougrab, lehdistöattasea Joël Ferrand sekä Ranskan suurlähettiläs Serge Mostura. Klippi on osa Kultakuume-lähetystä 18.3.2016. Toimittaja Sini Sovijärvi/Yle.

 • Seppo Puttonen haastattelee Finlandia -palkintojen jakotilaisuudessa Heikki "Hector" Harmaa.

 • Ensimmäisen maailmansodan melskeet ulottuivat Suomeenkin. Elämä Helsingissä oli väkivaltaista, surmansa sai lähes 2500 ihmistä. Vankileireillä kuolleet punaiset haudattiin suurimmalta osin Santahaminaan, jossa vainajat lepäävät metsittyneessä maassa mäntyjen katveessa. Sotahistorian laitoksen johtajana toimiessaan Jarmo Nieminen sai tehtäväkseen selvittää Santahaminaan haudattujen vainajien tarinan. Nyt selvitys on valmis ja siitä syntyi myös kirja, "Helsinki ensimmäisessä maailmansodassa, sotasurmat 1917-1918". Menimme tietokirjailijan, everstiluutnantin (evp) Jarmo Niemisen kanssa katsomaan tätä murheellisesta historiasta muistuttavaa paikkaa Santahaminan sydämessä.

 • Seppo Puttosen haastateltavana Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

 • Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa.
  Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo.

  Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

 • Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

 • Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Joonas Turunen haastatteli Bryn Terfeliä Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä