Kultakuume

Suora lähetys Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.05 - 15.55.

Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat: Tuomas Karemo, Teemu Laaksonen, Lisa Enckell, Anu Heikkinen, Kai Ristola, Joonas Turunen, Airikka Nurmela sekä Pietari Kylmälä. Tuottajana Sampo Mäkelä.

Kultakuume Twitterissä: @kultakuume, @TuomasKaremo, @teemula, @nuHeikkinen, @jonssi, @pietarikyl, @sampojuhani.

Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.

Jaksot

 • Tieteis- ja fantasiaharrastajat ovat jakautuneet kahtia: konservatiivisten harrastajien mielestä suvaitsevaisuus ja avoimuus ovat menneet liian pitkälle. Rauhoittuuko ilmapiiri vuoteen 2017 mennessä, kun maailman tärkein tieteis- ja fantasiaharrastajien tapahtuma World Science Fiction Convention järjestetään Helsingissä? Kultakuumeessa vieraana on scifi-harrastaja ja tapahtuman järjestäjä Saija Aro.

  Belgialainen Brecht Vandenbroucke saa ideat surrealistisiin sarjakuviinsa ja maalauksiinsa katsomalla maailmaa lapsen vinkkelistä. Hänen sarjakuvansa puhuttelevat ilman tekstiäkin.

  Suomalainen tiedemies paljasti maailman kuuluisimman rikollisen. Molekyylibiologi ja dna-tutkija Jari Louhelaisen elämässä käynnistyi keväällä 2011 tapahtumasarja, jonka tuloksena hän ratkaisi, kuka Viiltäjä-Jack oli. Nyt prosessisista on ilmestynyt kirja.

  Juontajana on Iida Rauhalammi

 • Ruokajournalismi on lastenkengissä. Ruokaohjelmia tulee tuutin täydeltä ja lehdet pullistelevat reseptejä, mutta varsinainen ruokajournalismi on harvinaista, sanoo ruokajournalismia tutkinut Pauliina Siniauer. Maanantain Kultakuumeessa kysytään, miksi ruokajournalismia tarvitaan.

  Ahvenanmaan kansalliseepos on Katriina. Sally Salminen oli aikansa sensaatio, 1930-luvulla Amerikkaan muuttanut piikatyttö kirjoitti menestysromaanin Katriinan. Kultakuume tutustuu Sally Salmisen elämään kirjailija Katarina Gäddnäsin kanssa.

  Berliinistä löytyy Euroopan suurin ja vanhin omaehtoinen elokuvakoulu. Filmarche aloitti toimintansa vuonna 2003 ja sen konsepti poikkeaa tarkoituksella valtiollisten elokuvakorkeakoulujen toimintamallista.

 • Ruoka on hyvin kulttuurisidonnaista, emme käytä ravinnoksemme läheskään kaikkea luonnosta löytyvää. Toisaalta olemme omineet tietyt vieraat ruoka-aineet kuten vaikkapa suklaan osaksi suomalaista kulttuuria. Vieraina ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä ja hyönteisyrityksen toimitusjohtaja Santtu Vekkeli. Koreografi Alpo Aaltokoski tutkii uudessa teoksessaan Okon Fuoko- näe minut sosiaalisen median selfie-ilmiötä, jossa ihmiset valokuvaavat itseään ja julkaisevat kuvat netissä. Kai Ristola sonnustautui tapaamaan koreografia valmiina lataamaan täyslaidallisen ihmisen turhamaisuudesta.

 • Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Innovaatiohössötys nakertaa yliopistojen perustehtävää. Vapaa yliopisto -päivän järjestäjä, suomalais-ugrilaisten kielten tutkija Janne Saarikivi ja Media-antropologi Johanna Sumiala pohtivat yliopiston tehtävää. Akateemisen kulttuuriperinnön ymmärrys on nyky-Suomessa hukassa, sanoo professori Laura Kolbe.

  Elokuvana tunnetuksi tullut Billy Elliott saa Suomen kantaesityksensä Linnanmäen huvipuiston Peacock-teatterissa Helsingissä. Compañía Kaari & Roni Martinin hurjaa, viettelevää ja julkeaakin teosta Kill Carmen ovat inspiroineet elokuvat, balkan-rytmit ja flamenco.

 • Suomessa melko tuntemattomassa palliatiivisessä hoidossa autetaan parantumattomasti sairaita hyvään elämään silloin, kun hoidon päämäärä ei enää ole elämän pidentäminen hintaan mihin hyvänsä. Pallium on latinaa ja tarkoittaa viittaa. Palliatiivisesta hoidosta ja kuolemanpelosta keskustelevat terveystieteiden tohtori Tiina Surakka sekä sairaalapastori Virpi Sipola. Kulttuurierot ovat näennäisiä. Esikoiskirjailija Kristiina Bruun haluaa edistää erilaisuuden hyväksymistä. Hän on vakaasti sitä mieltä, että kosketukset eri kulttuureihin, kieliin ja uskontoihin rikastuttavat ja avartavat mieltä. Juontajana Kai Ristola.

 • Kirjailija Riikka Ala-Harja kirjoitti monologeja maalauksissa poseeraavien mallien ajatuksista ja lavastaja Tarja Väätänen lavasti taulujen ympäristön. Serlachius-museon näyttelyssä ”Malli ja hullu kuvailija” katsoja imaistaan keskelle taulun maalaushetkeä.

  Suomalaiset ottavat innokkaasti taideaiheisia tatuointeja. Kuvataitelija Harri Larjosto havaitsi, että suomalaisten iholla erityisen suosittuja ovat tietyt taidemaalarit ja taideteokset.

  Media-arkeologi Jussi Parikan teos Geology of Media sukeltaa maan sisään ja repii kännykän sisälmykset päivänvaloon.

  Juontajana Hannamari Luukkanen.

 • Kohua herättänyt Sinebrychoffin taidemuseon Coca-Cola -näyttely ei ole vienyt museon rahoja tai näyttelytiloja. Tyypillinen tietokirjailija on alansa asiantuntija, joka kirjoittamalla haluaa selventää ajatukset omassa päässään tai muuttaa maailmaa. Aiheesta ovat keskustelemassa Suomen tietokirjailijoiden toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen ja toimittaja-tietokirjailija Elina Lappalainen. Teatteriohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen ( s. 1980 ) on huoneteatteri Jurkan uusi taiteellinen johtaja. Jurkkaan Iivanainen haluaa tuoda nykyihmistä kuvaavia kantaesityksiä. Juontajana Airikka Nurmela.

 • Perjantaina alkaa Runokuu -festivaali, joka tuo Helsinkiin kansainvälisiä kirjailijoita ja runoutta yli kymmenellä eri kielellä. Jotta runon ilosanoma leviäisi kaikkialle maahan, on runoutta käännettävä, tilattava kirjastoihin ja tuotava ihmisten luo. Tästä aiheesta keskustelevat Nuoren Voiman Liiton toiminnanjohtaja Laura Serkosalo ja runoilija, kääntäjänäkin debytoinut Pauliina Haasjoki.

  Runoja voi kosketella. Runoilija Saila Susiluodon uusi teos on digitaalinen. Antikythera-teoksen innoittajana on 2200 vuotta vanha matematiikan huippu, planeettojen liikkeitä laskeva kone.

  Kielirunoutta vai runon kieltä? Runokuu tuo Suomeen Pulizer-palkitun yhdysvaltalaisen runoilijan Rae Armantroutin. Armantrout ja hänen runojaan kääntänyt Aki Salmela kertovat, mitä kielirunous on.

 • Käsitys talottomien lasten ankeasta elämänkaaresta on elokuvien ja kirjallisuuden luomaa harhaa. Vaikka torpan tyttö syntyi vailla turvaa 1600- ja 1700-luvuilla, piikana hänellä oli mahdollisuus ansaita ja elää omaa elämää vaikka naimattomana. Ylhäisön tyttöjen elinpiiri oli huomattavasti rajoitetumpaa kuin torpan tyttöjen, väittää FT Tiina Miettinen. Stockmann Yard-kirjasta huomaa, että sen on kirjoittanut stand up-koomikko Antto Terras. Myymäläetsivän muistelmat on vauhdilla etenevää punchline-kirjallisuutta, joka pistää lukijan hörähtelemään. Juontajana Kai Ristola.

 • Jo kulttuurifilosofi Marshall McLuhan väitti 1900-luvun puolivälissä, että väline on viesti; mediat ovat aistiemme jatkeita ja teknologinen kehitys miltei autonomisesti muokkaa ihmisyyttä ja kulttuuria. Ajatus tuntuu tutulta, kun nyt katsahtaa ympärilleen. Mutta mitä tapahtuu tästä eteenpäin?

  Miten kommunikaatio ja ihmisten väliset suhteet tulevat muuttumaan uusien teknologioiden myötä? Jos työnteko automatisoituu ja muuttaa tarkoitustamme osana yhteiskuntaa, mitä keksimme tilalle? Entä onko yksityisyyttä enää olemassa ja jos on, kannattaako sitä suojella?

  Kultakuumeen vieraina tulevaisuutta ja teknologiaa kulttuurinmuokkaajana tarkastelemassa ovat tulevaisuudentutkija Johannes Koponen sekä käyttäytymisen muutosta tutkinut sosiaalipsykologi Mikko Annala.

  Business in Art – konseptin luoja, valokuvaaja Jari Arffman ei pelännyt saadessaan Talvivaaran alihankkijan asiakkaakseen. Ohjelman juontaa Saara Shikeben.

 • Suomen Kansallisooppera etsii jälleen uutta kapellimestaria, sillä Michael Gütlerin kausi päättyy ensi keväänä. Ooppera on Lilli Paasikiven johdolla saanut yhdeksänkymmentä prosenttia oopperan lipuista myytyä. Sama tyyli jatkuu, sillä sen takaa musikaali Oopperan kummitus, joka saa peräti 52 esitystä tällä kaudella. Ensi-vuoden alussa kanta-esityksensä saava Apocalyptican muusikoiden säveltämä Indigo vetää puoleensa heviväkeä. Mahdotonta on silti saada kaikkia tyytyväisiksi. Lilli Paasikivi myöntää, että huipulla tuulee. Toimittajana Paula Nurmentaus.

 • Esikoiskirjailija Kaisa Haatanen kirjoitti tänä vuonna chick lit -kirjallisuuden vastapainoksi kalkkunahuumoria. Kultakuumeen vieraaksi saapuva Haatanen tietää, että viisikymppisen naisen unelmat ovat erilaisia kuin kolmekymppisellä, mutta paineet osittain samoja.

  Akrobaattisia taistelukohtauksia, kasvomaalauksia, vahvasti tyyliteltyä näyttelemistä ja tarkkaa liikekieltä. Kiinassa taitonsa oppineiden suomalaisnäyttelijöiden Antti Silvennoisen ja Elias Edströmin Wusheng Company juhlistaa fyysistä teatteria Suomen Kansallisoopperan lavalla teoksellaan Viimeinen taistelija. Se on Peking-oopperaa, suomeksi. Tero Saarinen esittää teoksessa suurta sotasankaria.

Näytä lisää

Klipit

 • Ensimmäisen maailmansodan melskeet ulottuivat Suomeenkin. Elämä Helsingissä oli väkivaltaista, surmansa sai lähes 2500 ihmistä. Vankileireillä kuolleet punaiset haudattiin suurimmalta osin Santahaminaan, jossa vainajat lepäävät metsittyneessä maassa mäntyjen katveessa. Sotahistorian laitoksen johtajana toimiessaan Jarmo Nieminen sai tehtäväkseen selvittää Santahaminaan haudattujen vainajien tarinan. Nyt selvitys on valmis ja siitä syntyi myös kirja, "Helsinki ensimmäisessä maailmansodassa, sotasurmat 1917-1918". Menimme tietokirjailijan, everstiluutnantin (evp) Jarmo Niemisen kanssa katsomaan tätä murheellisesta historiasta muistuttavaa paikkaa Santahaminan sydämessä.

 • Apocalyptica-yhtyeen hevirokkarit Eicca Toppinen ja Perttu Kivilaakso lupaavat säveltää lisää oopperoita, kun ovat nyt päässeet hyvään alkuun. Heidän uusi ooperansa Indigo perustuu Sami Parkkisen kehittelemään scifi-tarinaan. Tumma hevimusiikki saa sävyjä oopperan tutusta perinteestä, jonka kaverukset ovat aina tunteneet läheiseksi itselleen. Jaakko Kuusisto on toiminut musiikin sovittajana ja orkestroijana. Oopperan partituuri on jo valmiina odottamassa ensi-iltaansa tammikuun lopulla. Toimittajana Paula Nurmentaus.

 • Seppo Puttosen haastateltavana Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

 • Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa.
  Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo.

  Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

 • Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

 • Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Joonas Turunen haastatteli Bryn Terfeliä Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtiopiskelijat miettivät asuntosuunnittelun jatkokurssilla, millainen on muunnteltava ja joustava asuinympäristö. Suomalainen asuntoarkkitehtuuri on tällä hetkellä kuin kopiokoneen käyttöä - ympäri maata nousee samannäköisiä asuinalueita ja pohjaratkaisutkin toistavat toisiaan. Asuntosuunnittelussa olisi kuitenkin otettava alan konkariarkkitehdin Esko Kahrin mielestä paremmin huomioon asukkaiden tarpeet ja elämisen elinkaari. Airikka Nurmela tutustui Tampereella arkkitehtiopiskelijoiden visioihin tulevaisuuden asumisesta.

Näytä lisää

Muualla Yle.fi:ssä