Kultakuume

Yle Radio 1

Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat Lisa Enckell, Kai Ristola ja Airikka Nurmela. Tuottajana on Inari Uusimäki.

Kultakuume @kultakuume.

Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.

Jaksot

 • Anssi Kasitonni on kuvataiteilija, elokuvantekijä, muusikko ja taidekuraattori, mutta ei pidä määritteistä. Fernando Pessoan runoja on taas kääntynyt suomeen. Filosofi Tuomas Nevanlinnan hulvaton ja kuriton Roald Dahl –käännös on ajankohtainen. Kari Peitsamo on outo yhtälö. Juontajana Anna Tulusto.

 • Puhetta saunassa ja saunasta näyttelijän ja poliitikon kanssa sekä lehden sivuilla. Kolumnisti liikkuu lintujen siivillä ja pysähtyy bussipysäkille.

  Asiat selviksi saunassa. Tärkeimmät poliittiset päätökset tehdään saunassa. Näin oli Kekkosen aikana, mutta onko kulttuuri muuttunut? Kansanedustaja Eero Heinäluoma on toiminut eduskunnan puhemiehenä, SDP:n puoluejohtajana, ministerinä ja johtajana SAK:ssa. Hän, jos kukaan tuntee vallan koko kentän. Heinäluoma kertoo Kultakuumeessa, vieläkö suomalaiset vallankäyttäjät istuvat keskenään lauteilla.

  Mieli puhtaaksi saunassa. Näyttelijä Ria Kataja opiskelee saunaterapeutiksi. Saunaterapia on Katajan mielestä luonteva lisä näyttelijän ammattiin. Niin teatterissa kuin saunassa kyse on traditioista, yhteisöllisyydestä ja kehollisuudesta. Kultakuume on Ria Katajan juhannussaunotettavana.

  Lehti saunasta. Moni käyttää saunan uunin sytykkeinä lehdestä repäistyjä sivuja, mutta saunasta tehdään myös kokonainen lehti. Saunakulttuurin pää-äänenkannattaja on 70 juhlavuottaan viettävä Sauna-lehti. Lehdestä selviää muun muassa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen suhde saunaan sekä se, keitä ovat löylyttäret. Kultakuume tutustuu lehteen ja haastattelussa on myös Sauna-lehden päätoimittaja Leena-Kaisa Simola.

  Juhannuksen aatonaaton kolumnisti on Otso Kantokorpi, joka kirjoittaa bongaamisesta: ”Jos ei varista noteerata lintuharrastuspiireissä, koen sen varista loukkaavana ihmiskeskeisenä lähestymistapana.”

  Kultakuumeen juontaa Jakke Holvas.

 • Kultakuume on tehty kulttuurisesta moninaisuudesta, brittikulttuuriväen EU-kannoista ja suomalaisesta juhannuksesta.

  Monikulttuurisuus on hankala käsite. Ja entä sitten kulttuurinen moninaisuus?
  Onko kysymys semantiikasta, poliittisesta retoriikasta vai syvemmästä filosofiasta? Taiteen edistämiskeskus nimesi läänintaiteilijan, jonka tehtävänä on rakentaa yhteistyöverkostoja ja vahvistaa vuorovaikutusta eri kulttuuristen ryhmien välillä ja edistää kulttuurista moninaisuutta. Mitä siitä ajattelee perussuomalainen journalisti? Kulttuurista moninaisuutta ja monikulttuurisuutta Kultakuumeessa arvioivat uusi kulttuurisen moninaisuuden läänintaiteilija Mertsi Lindgren ja päätoimittaja Matias Turkkila.

  Onko brittiläinen kulttuuriväki brexitiä vastaan vai sen puolella? Kansa äänestää EU-jäsenyydestä Britanniassa tämän viikon torstaina. Miten kulttuuriväki on kommentoinut äänestykseen liittyvää keskustelua? Nanna Sumuvuori on Suomen Lontoon instituutin yhteiskuntatutkimuksen ohjelmapäällikkö ja kertoo tunnelmia paikan päältä.

  Seurasaaressa juhlitaan juhannushäitä. Helsingin Seurasaari on yksi paristakymmenestä Suomessa toimivasta ulkomuseosta. Vanhoja, kauniita taloja, viehättäviä pihapiirejä ja nostalgiaa. Seurasaari ei elä pysähtyneisyyden tilassa, vaan siellä sykkii elämä. Juhannuksena mennään naimisiin, leikitään leikkejä ja poltetaan kokko. Kultakuume tutustui ulkomuseoon intendentti Mikko Teräsvirran kanssa.

  Kultakuumeen juontaa Lisa Enckell.

 • Outo yhtälö nimeltä Kari Peitsamo. Outo harrastus nimeltä skräppäys. Kirjasuosituksia ja kansanmusiikkia.

  Muusikko Kari Peitsamo on monella tapaa erikoislaatuinen ihminen. Peitsamon tuotteliaisuus on lähes käsittämätöntä: viime viikolla ilmestyi 68. albumi, jolta löytyvät mm. kappaleet Tammervetsifaali – rakkauden vetsifaali ja Näin unta että paneskelin koko yön. Muusikon suuri hitti Kauppaopiston naiset ilmestyi 39 vuotta sitten. Kristitty teologian opiskelija, kommunisti, rockmuusikko - Peitsamo on kaikkea tätä. Vakava ja hauska: tweettejä päivänpolitiikkaan, minimalistisen naiiveja biisisanoituksia. Peitsamon osasia on vaikea yhdistää, mutta hänelle itselleen roolien moninaisuus tuntuu olevan täysin loogista. Kari Peitsamo Kultakuumeen vieraana tiistaina.

  Mitä ovat art journal tai project life? Skräppäyksen alagenrejä. Mutta mitä on skräppäys? Kultakuume esittelee 2000-luvulla Yhdysvalloista Suomeen rantautuneen harrastus. Skräppäys on eräänlaista leikekirja-askartelua, jonka tuloksena on koristeltuja valokuva-albumeja. Skräppäämiseen perhedyttää Minna Enqvist, jolta on ilmestynyt harrastukseen opastava kirja “Ihanat albumit”.

  Kultakuume soittaa paitsi kansanmusiikkia, myös Jorma Uotiselle Kuopioon. Kuopio Tanssii ja soi päättyy – mitä festivaalista ajattelee sen taiteellinen johtaja. Kesäkirjasuosituksena lyhyitä tarinoita.

  Kultakuumeen juontaa Jakke Holvas.

 • Portugalilainen Fernando Pessoa nuoruudesta vanhuuteen. Ääniä ja kuvia Brasiliasta ja Iso-Britanniasta. Tulta ja savua runolehdessä.

  Fernando Pessoan uudet runosuomennokset. Portugalilainen Fernando Pessoa oli yksi 1900-luvun merkittävimmistä runoilijoista. Monikasvoinen runoilija kehitti itselleen useita runoilijapersoonia, joiden kautta hän kirjoitti eri tyylilajeissa. Pessoan laajasta tuotannosta on suomennettu vain pieni osa. Kääntämättä ovat miltei kokonaan jääneet Pessoan omalla nimellään kirjoittamat runot. Suomentajat Janne Löppönen ja Harry Salmenniemi tarttuivat kääntämisen työhön viisi vuotta sitten ja syntyi valikoima "Minä, aina vieras". Ajallisesti valikoima ulottuu Pessoan nuoruusvuosista viimeisiin elinpäiviin.

  Tuli & Savu on monelle ensiesiintymisen paikka. Suomessa ilmestyy 200 mielipide- ja kulttuurilehteä - Tuli & Savu on niistä yksi. Moni suomalainen kriitikko ja runoilija on julkaissut ensimmäisen tekstinsä tässä runouden tosiharrastajille tarkoitetussa lehdessä. Haastattelussa ovat Tuli & Savu -päätoimittajat Vesa Rantama ja Anna Tomi.

  Terveiset Brasiliasta. Juarez Moreira on 62-vuotias brasilialainen kitaravirtuoosi. Hän tuntee paitsi kitaransa, myös maansa poliittisen ilmapiirin ja sen, mitä poliittinen kiinnittyminen merkitsee taiteilijalle.

  London calling. Lontoon taidemuseoista yksi kiehtovimmista on Tate Modern. Nyt museo uudistuu. Tate Modernia on juhlittu Lontossa kolme päivää - kaikki on ilmaista ja museo on auki kaikille. Kultakuume raportoi suoraan Lontoosta.

  Kultakuumeen juontaa Niina Mäkeläinen.

 • 1920-luvun Helsinki oli nuorison, jazzin, gramofonin aikaa. Kirja rakkaudesta auttaa ajattelemaan ja ehkä toimimaankin. Pelkojen ja epäluulojen synnyttämästä keskustelusta syntyi näytelmä nimeltään Pako Veikkolaan. Sodankylän elokuvafestivaaleilla Iiro Rantalan musiikki luo toisenlaisen elokuvaelämyksen. Poikien tanssileiri murtaa asenteita ja luo uutta. Toimittajana on Lisa Enckell. Syötävän hyvää kuunneltavaa!

 • Filosofi Tuomas Nevanlinna tietää mitä tarkoittaa suurnamoisku. Kriitikko Frédéric Strauss tuntee Pedro Almodóvarin kuin omat taskunsa.

  Tuomas Nevanlinna on Roald Dahl -ekspertti.Luunmurskaaja-jättiläinen syö pieniä lapsia ja meteli kuuluu krakketi-krak kilometrien päähän. Mustaa huumoria lastenkirjallisuuteen tuoneen Roald Dahlin syntymästä on 100 vuotta. Hänen romaaniinsa Iso kiltti jätti perustuva, Steven Spielbergin ohjaama elokuva saa Suomen ensi-iltansa heinäkuun alussa. Kultakuumeessa studiovieraana on Ison kiltin jätin suomentaja Tuomas Nevanlinna. Nevanlinnan jäljiltä Dahlin lapset ovat tuhnean tuoksuisia ja maistuvat suurnamoiskuilta ja ökläimeliltä. Tosin lasten syöminen voidaan estää, jos vaan presidentille saadaan ujutetuksi pahnarääkkäävä uni!

  Frédéric Strauss on Pedro Almodóvarin elokuvaelämäkerran kirjoittaja. Hän pitää viikonloppuna Sodankylän elokuvajuhlilla taas pitää mestariluokan espanjalaisesta elokuvaaja Almodóvarista. Almodóvar tunnetuimpia elokuvia ovat mm. Korkeat Korot, Naisia hermoromahduksen partaalla, Kaikki äidistäni, Puhu hänelle ja Volver. Ohjaajamestarin uutuuselokuva Julieta esitetään tänään Sodankylän elokuvajuhlilla ja se saa virallisen Suomen ensi-iltansa 12. elokuuta. Frédéric Strauss tuntee värien taitajan ja tarkkavaistoisen naistenohjaaja Almodóvarin keinot ja on kirjoittanut tästä teoksen Almodóvar on Almodóvar. Ohjaaja on itse sanonut pitävänsä kirjaa virallisena elokuvaelämäkertanaan.

  "Sekaisin ovat miehet naiset, hulluja nuo kuolevaiset!" Suomenlinnassa nähdään kesäyön unta. Helsinkiläinen Ryhmäteatteri tekee kunniaa 400 vuotta sitten kuolleelle, maailman tunnetuimmalle näytelmäkirjailija William Shakespearelle. Shakespearen Kesäyön uni on teatteri tämän kesän näytelmä ja sitä esitetään Suomenlinnan muurien sisällä. Ohjaaja Esa Leskinen kertoo näytelmästä.

  Nykytaiteilijoiden suomalainen maisema. Finnish Landscape -näyttely kommentoi kulttuurisia ja poliittisia maisemia, jotka sulautuvat vuonna 1909 avattuun Seurasaaren ulkomuseoon. Museo edustaa aikansa ideologioita: kansantieteellistä nationalismia ja poliittista romantiikkaa. Kansainvälisten nykytaiteilijoiden teokset tuovat maisemaan kokonaan uusia kulmia nähdä maailma. Millaisia? Siitä kertovat Checkpoint Helsingin tuottaman näyttelyn tekijät.

  Kultakuumeen juontaa Jakke Holvas.

 • Kunnon sekoilua vai tasokasta maalaustaidetta? Myyntimies, joka myisi vaikka mummonsa sekä joutilaisuuden ja sivistyksen suhteesta.

  Anssi Kasitonni on kuvataide- ja elokuvamies. Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori, kuvataiteilija Anssi Kasitonni on koonnut monipuolisen tarjonnan kuvataideviikkojen keskuspaikkaan Pekiloon. Löytyy huumoria, sarjakuvia ja populaarikulttuuriin liittyvää taidetta, mutta – joistain ennakko-odotuksista poiketen – myös ns. tasokasta maalaustaidetta. Ensi lauantaina Helsingissä pääsee esille elokuva-Kasitonni. Anssi Kasitonni Film Festival on ensi kertaa järjestettävä yksittäisen taiteilijan elokuvafestivaali. Kasitonnin kaitafilmielokuvissa seikkailevat mm. vapautta kaipaava marsu ja USA:n avaruuslentäjä, mutta takana on suuria kysymyksiä rakkaudesta, kuolemasta ja moraalista. Kultakuume vieraili Kasitonnin kotona Sahalahdella.

  Linnateatterin opetukset. Petteri Summanen on näyttelijä, komiikan taitaja ja turkulaisen Linnateatterin johtaja. Nyt hän jättää Linnateatterin. Mitä Summanen oppi ja minne hän on matkalla? Torstaina saa ensi-iltansa myös Summasen ohjaus Myyntimies Berthold. Berthold on röyhkeä komedia miehestä, joka myisi vaikka mummonsa, mutta hänelläkin on menneisyys.
  Torstain kolumnisti Marjo Niemi kannustaa kansaa kirjastoon ja joutilaisuuteen.

  Kultakuumeen juontaa Ari Meriläinen.

 • Pojat ovat tanssineet tanssileirillä jo kolmekymmentä kesää. Iiro Rantala sävelsi Aki Kaurismäen mykkäelokuvan. Humala ja Krapula –trilogian päätösosan päähenkilö on Terho Sakki.

  Kuopiossa järjestettävä tanssileiri on ollut tärkeä paikka monelle tanssia harrastavalle pojalle. Joillekin se on ollut ainoa paikka tavata toisia tanssivia poikia, joillekin taas tiivistymä, joka vastaa talven aikana tanssittua kuukauden tanssituntimäärää. Leirin kautta on kulkenut poikia, joiden elämään tanssi on kiinnittynyt pysyvästi. Kuopio Tanssii ja soi –festivaalilla leirin 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi nähtävässä Pojat 30v. -esityksessä on mukana uusia ja vanhoja poikaleiriläisiä. Kultakuumeessa leiristä ja tanssivista pojista puhuvat leirin perustaja, valmentaja ja tanssipedagogi Ilkka Lampi sekä entinen tanssileiriläinen, nykyinen ammattitanssija Asla Jääskeläinen.

  Rantalaa, Kaurismäkeä ja Ahoa. Sodankylän elokuvafestivaalien yksi erikoisnumero esitetään lauantaina, kun jazz-muusikko ja säveltäjä Iiro Rantala soittaa elokuvateatterissa pianolla itse säveltämänsä musiikin Aki Kaurismäen Juhani Ahon kirjaan perustuvaan mykkäelokuvaan Juha. Vuonna 1999 ensi-iltansa saaneen elokuvan musiikin oli alun perin säveltänyt Anssi Tikanmäki. Iiro Rantala kertoo, miten Tikanmäki suhtautui, kun Rantala soitti hänelle ja kysyi, saako taideteosta muuttaa.

  Kultakuumeen Humala ja Krapula –trilogia päättyy. Hyvinkäällä sijaitsevat ateljeetalot Humala ja Krapula ovat olleet usean taiteilijan koti ja ateljee jo 100 vuotta. Radikaalien nimien kautta nuoret taiteilijat Tyko Sallinen ja Jalmari Ruokokoski halusivat ottaa etäisyyttä edellisen taiteilijasukupolven kansallisromanttisten ateljeetalojen yleviin edustajiin kuten Kalelaan, Ainolaan tai Onnelaan. Hyvinkään taidemuseo esittelee juhlanäyttelyssään rakennusten historiaa ja taloissa vaikuttaneiden taiteilijoiden tuotantoa. Tänään on vuorossa Humalan ateljeetaloon vuonna 1957 muuttanut kuvanveistäjä Terho Sakki.

  Kultakuumeen juontaa Lisa Enckell.

 • Kirkkonummelle perustettiin viime syksynä kaksi vastaanottokeskusta ja kylillä alkoi keskustelu. Näyttelijä ja ohjaaja Eija Ahvo ja dramaturgi Marja Kaarina Mykkänen tarttuivat aiheeseen. Isompi työryhmä kuulosteli paikallista keskustelua ja Ahvo ryhtyi ohjaamaan näytelmää. Pako Veikkolaan on samaan aikaan armoton, hauska ja ymmärtävä - tekijät kutsuvat sitä ”musiikilliseksi kesäteatterikuvitelmaksi meistä ja niistä”. Pako Veikkolaan käsittelee ennakkoluuloja puolin ja toisin. Mukana on harrastajanäyttelijöitä, pari ammattilaista ja turvapaikanhakijoita. Eija Ahvo on Kultakuumeen vieraana.

  Luonnon puolesta taiteen keinoin. Huoli ympäristöstä yhdistää Heikkilän taiteilijaveljeksiä. Jyväskylän taidemuseon ja Alvar Aalto -museon 50-vuotisjuhlanäyttelyä tähdittävät taiteilijaveljekset Simo ja Jussi Heikkilä, joilla on vähintään yhtä paljon uraa takana kuin museoilla. Jyväskyläläisveljesten taiteessa yhdistäviä tekijöitä on enemmän kuin erottavia, vaikka toinen on muotoilija ja toinen käsitetaiteilija.

  Kultakuume esittelee myös teatteriohjaaja Esa Leskisen suosituksen kesälukemiseksi ja johdattaa tiistaiseen tapaan kansanmusiikin pariin.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas.

 • Maanantain Kultakuumeessa kuullaan, kuinka rakkaus on väärinymmärretty yhteiskunnassamme – oikeastaan kaiken pitäisi pohjata rakkauteen. Sielujen keräilijän Alice Neelin muotokuvissa mallia ei kaunistella. Hyvinkääläisten taiteilija-ateljeiden Humala ja Krapula tarina jatkuu isäntinään Paavo Leinonen ja Anton Lindforss.

  Rakkaus muuttaa kaiken. Yhdysvaltalaisen kirjailijan ja feministin Bell Hooksin mukaan vain harvaa asiaa ymmärretään niin huonosti kuin rakkautta vaikka rakkauden pitäisi olla kaikkein tärkeintä. Kultakuumeessa yhdestä maailman tärkeimmistä asioista ovat keskustelemassa Rakkaus muuttaa kaiken -kirjan suomentaja Elina Halttunen-Riikonen ja Väestöliitön parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen.

  Sielujen keräilijä Alice Neelin muotokuvat eivät kaunistele. Kovia elämässään kokenut amerikkalainen taidemaalari Alice Neel tunnetaan erityisesti kaunistelemattomista muotokuvista, joissa malleina istui perheenjäseniä, taiteilijatovereita ja eri yhteiskuntaluokkien edustajia. Ateneumin näyttelyä arvio kuvataidekriitikko ja taidehistorian tutkija Marja-Terttu Kivirinta.

  Humala ja Krapula – sata vuotta suomalaista taiteilijaelämää. Hyvinkäällä sijaitsevat ateljeetalot Humala ja Krapula ovat toimineet usean taiteilijan kotina ja ateljeena jo 100 vuotta. Radikaalien nimien kautta nuoret taiteilijat Tyko Sallinen ja Jalmari Ruokokoski halusivat todennäköisesti ottaa etäisyyttä edellisen taiteilijasukupolven kansallisromanttisten ateljeetalojen yleviin edustajiin kuten Kalelaan, Ainolaan tai Onnelaan. 1930-luvulla Humala-talossa epäsäännöllisesti työskentelivät taidemaalarit Paavo Leinonen ja Anton Lindforss.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Tuula Viitaniemi.

 • Nykytaiteen museo Kiasman uusin julkinen taideteos Runnig Man juoksi ensimmäisen juoksunsa. Matkakirjailija Matti Rämö kohtasi elämänsä suurimman haasteen: hän polki Himalajalle. Ennakoivatko suositut tv-sarjat demokratian loppua, kaaoksen, julmuuden ja diktatuurin nousua? Tuore tutkimus paljastaa, miten perhe ja sukulaisuus vaikuttavat taiteilijan ammatinvalintaan. Juontajana Kai Ristola.

Klipit

 • Ranskan kielen ja kulttuurin juhla, Frankofonia, jatkuu koko maaliskuun huomattavine kulttuuritapahtumineen.
  Savoy-teatterissa 19.3.2016 klo 19.00 Hommage à Roland Topor - muusikko-näyttelijä Pasquale D’Inca orkestereineen vauhdittaa ranskalais-italialaisen illan kunnian osoituksena edesmenneelle Roland Toporille, älyllis-ironiselle tekstintekijälle ja teatterimiehelle ja kuvittajalle. Tapahtuman järjestää Pariisissa toimiva taidehistorioitsija Krista Mikkola.
  Ranskan entinen ulkoministeri Hubert Védrine esitelmöi ranskaksi Helsingissä ti 21.3.
  Frankofoniasta kertovat Ranskan instituutin johtaja Jeanette Bougrab, lehdistöattasea Joël Ferrand sekä Ranskan suurlähettiläs Serge Mostura. Klippi on osa Kultakuume-lähetystä 18.3.2016. Toimittaja Sini Sovijärvi/Yle.

 • Seppo Puttonen haastattelee Finlandia -palkintojen jakotilaisuudessa Heikki "Hector" Harmaa.

 • Ensimmäisen maailmansodan melskeet ulottuivat Suomeenkin. Elämä Helsingissä oli väkivaltaista, surmansa sai lähes 2500 ihmistä. Vankileireillä kuolleet punaiset haudattiin suurimmalta osin Santahaminaan, jossa vainajat lepäävät metsittyneessä maassa mäntyjen katveessa. Sotahistorian laitoksen johtajana toimiessaan Jarmo Nieminen sai tehtäväkseen selvittää Santahaminaan haudattujen vainajien tarinan. Nyt selvitys on valmis ja siitä syntyi myös kirja, "Helsinki ensimmäisessä maailmansodassa, sotasurmat 1917-1918". Menimme tietokirjailijan, everstiluutnantin (evp) Jarmo Niemisen kanssa katsomaan tätä murheellisesta historiasta muistuttavaa paikkaa Santahaminan sydämessä.

 • Seppo Puttosen haastateltavana Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

 • Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa.
  Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo.

  Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

 • Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

 • Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Joonas Turunen haastatteli Bryn Terfeliä Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

Muualla Yle.fi:ssä