Kultakuume

Yle Radio 1

Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat: Tuomas Karemo, Teemu Laaksonen, Lisa Enckell, Anu Heikkinen, Kai Ristola, Joonas Turunen, Airikka Nurmela sekä Pietari Kylmälä. Tuottajana Sampo Mäkelä.

Kultakuume Twitterissä: @kultakuume, @TuomasKaremo, @teemula, @nuHeikkinen, @jonssi, @pietarikyl, @sampojuhani.

Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.

Jaksot

 • Kultakuumeen kirjastokiertue vierailee Orimattilassa, joka juhlii 150-vuotista taivaltaan. Kaupungin kirjasto on monelle orimattilalaisille tärkeä kohtaamispaikka. Niin lukupiiriläiset, erilaiset perheet kuin kirjallisuuden ystävät tyynnyttävät siellä kulttuurinälkäänsä. Äänikirjan ystävä, lukutuokka ja vasta lukemaan oppinut kertovat miten kirja muutti heidän elämänsä.

  Juontajina Lisa Enckell ja Saara Shikeben.

 • Amsterdamissa on käynnissä yksi Euroopan suurimmista kehitysprojekteista, kun vanhoja telakka-alueita otetaan kulttuurikäyttöön. Kultakuume kävi pyöräretkellä arkkitehti Beata Labuhnin kanssa ottamassa selvää miltä näyttää uusi Eurooppa ja kenen ehdoilla sitä kehitetään.

  Keskiajan suomalaiset olivat yllättävän samanlaisia kuin nykyään, toteaa Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjan kirjoittanut arkeologi Ilari Aalto. Toimittaja Joonas Turunen lähti Aallon kanssa aikamatkalle Turun tuomiokirkon liepeille.

  Sinebrychoffin Museossa paljastetaan yleisölle harvinainen 1700-luvun pöytäkello, joka myös soi. Hopeakellon historiasta kertoo kelloseppä Jorma Räihä.

  Kolumnistina Juha Hurme.

  Juontajana Pietari Kylmälä.

 • Maailmaa ei pelasteta soittamalla Mozartia, mutta musiikki voi auttaa ihmiskuntaa ymmärtämään, mistä ilmastonmuutoksessa on kyse. Ekomusikologian uranuurtaja prof. Aaron S. Allenin mukaan ilmastonmuutoksen kieltäjät käyttävät taitavasti ironiaa, joten tieteilijöiden on opittava välittämään viestinsä tehokkaammin. Esimerkkejä tästä perkaa studiossa musiikintutkija Susanna Välimäki.

  Tiistaina Pertti Kurikan nimipäivät esiintyy Euroviisuissa Wienissä. On useita eri syitä miksi juuri Suomesta nousi ilmiö Pertti Kurikan Nimipäivät.

  Kepan ohjelmajohtaja Outi Hannula ja Penin hallituksen puheenjohtaja Sirpa Kähkönen kommentoivat helsinkiläisen Maailma kylässä -festivaalin Sananvapauskylän näyttelyn peruuntumista. Oliko kyseessä tärkeä turvallisuusteko vai hätävarjelun liioittelu?

  Lähetyksessä myös tunnelmia remontissa olleen Helsingin taidemuseon eli HAMin lehdistötilaisuudesta.

  Juontajana Joonas Turunen.

 • Suomessa tehdään oopperaa muuallakin kuin Helsingissä. Kouvolassa on jopa sellainen erikoisuus, että siellä teokset tuottaa musiikkiopisto, missä on oma oopperalehtoraatti. Kuinka maakuntaooppera syntyy? Kouvolan tämän kevään teos on Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset, jota on esitetty New Yorkin Metropolitanissakin. Haastattelussa on Pohjois-Kymen Musiikkiopiston oopperalehtori Taru Sippola.

  Enää ei kelpaa kulttuuriministerille edes kissataulu. Vuosi sitten kulttuuriministeri Pia Viitanen herätti hämmennystä kertomalla mieltymyksistään kissatauluihin. Yksi taulua Viitaselle tarjonneista oli kuvataiteilija Tiitus Petäjäniemi. Nyt vuotta myöhemmin kulttuurin kohtalonkysymykset ovat vakavoituneet. Mutta miten kävi kissataululle?

  Maanantaiseen tapaan lähetyksessä kuullaan myös kulttuurilehtikatsaus.

 • Suomen Taideakatemian palkinto annettiin keskiviikkona kuvataiteilija Camilla Vuorenmaalle. Joka toinen vuosi myönnettävä palkinto on rahamäärältään 25 000 € ja se jaetaan taiteilijalle, jota ei ole vielä merkittävästi palkittu Suomessa. Vuorenmaa on tullut tunnetuksi etenkin puupiirrostekniikan käyttäjänä. Kultakuumeen haastattelussa palkittu tekijä kertoo taiteensa lisäksi todellisista intohimoistaan: vaeltamisesta ja huonoista kauhuelokuvista.

  Keskisuomalainen kuvataide juhlii. Vuosi 2015 on keskisuomalaisen kuvataiteen juhlavuosi. Jyväskylän taiteilijaseura täyttää 70, Saarijärven taiteilijaseura Siena 30 ja Äänekosken taiteilijaseura 40 vuotta - lisäksi Keuruun taiteilijaseura täyttää ensi vuonna 50 vuotta.

  Enää ei kelpaa kulttuuriministerille edes kissataulu. Vuosi sitten kulttuuriministeri Pia Viitanen herätti hämmennystä kertomalla mieltymyksistään kissatauluihin. Yksi taulua Viitaselle tarjonneista oli kuvataiteilija Tiitus Petäjäniemi. Nyt vuotta myöhemmin kulttuurin kohtalonkysymykset ovat vakavoituneet. Mutta miten kävi kissataululle?

  Minnesotan orkesteri lähtee historialliselle konserttimatkalle Kuubaan. Kapellimestari Osmo Vänskä Kultakuumeen haastattelussa.

  Juontajana Tuomas Karemo.

 • Kultakuumeen vieraana on seksuaalisuudesta, häpeästä ja uskonnollisuudesta kirjan kirjoittanut Teemu Ratinen. Lähetyksessä kerrotaan myös skotlantilaisen Iona-yhteisöstä, jonka hengellisyys pyrkii vastaamaan nykypäivän käytännön ongelmiin. Pastori Peter Macdonald ja FT Lesley Orr kertovat mitä annettavaa vanhalla kelttiläisellä kristillisyydellä on nykypäivän suomalaisille.

  Kultakuumeessa kuullaan myös kuinka afrikkalaistaustaisten ihmisten elämästä Suomessa on koottu ensimmäinen museonäyttely työväenmuseo Werstaalle Tampereelle. Kolumnistina on kriitikko Otso Kantokorpi.

  Juontajana Lisa Enckell.

Näytä lisää

Klipit

 • Seppo Puttosen haastateltavana Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

 • Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa.
  Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo.

  Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

 • Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

 • Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Joonas Turunen haastatteli Bryn Terfeliä Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä