Kultakuume

Yle Radio 1

Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin.

Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.

Jaksot

 • Ghostbusters 3-elokuva ja paranormaalien ilmiöiden Suomi. MUU ry:n taidebussi Turussa: korvarunoutta ja drag-queeneja. Iskelmän ja jazzin liitolla on Suomessa pitkät perinteet. Kapellimestari Riccardo Muti vannoo musiikin nimeen terrorismin vastaisessa taistelussa. Juontajana Kai Ristola.

 • Kirjailija ja taiteen akateemikko Hannu Mäkelä saa hyvän mielen ottaessaan käteensä puusta valmistetun huilun. Designkauppias Jouko Rekola ei aina raaski myydä ostamiaan taide-esineitä eteenpäin.

  Hannu Mäkelä ja esineiden mittaamaton arvo. Kirjailija, taiteen akateemikko Hannu Mäkelä saa hyvän mielen, kun hän ottaa käteensä puusta valmistetun tietyn huilun ja haistaa sen tuoksun. Mäkelä on kirjoittanut kirjan ”Pienten esineitten hiljainen elämä”. Kirjassa Mäkelä muistelee kotiinsa päätyneiden esineiden tarinoita.

  Hulluus kukkii keveästi keräilemisessä. Designkauppias Jouko Rekola ei omista tietokonetta, eikä pankkikorttia – kaupat syntyvät kasvotusten käteisellä rahalla. Rekola ei myöskään aina raaski myydä eteenpäin ostamaansa taide-esinettä. Hän keräilee mielellään itsekin ja nauttii esineiden läsnäolosta kodissaan. Kultakuumeen studiossa Jouko Rekola miettii, missä kulkee hulluuden ja järkevän keräilemisen raja.

  Sastamala Gregoriana – Wanhan Musiikin Päivät on Vuoden festivaali 2016. Perjantaina alkavalla festivaalilla on luvassa konsertteja Sastamalan keskiaikaisissa kivikirkoissa sekä teemakonsertit yllätyspaikoissa.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Tuomas Karemo.

 • Pokémon GO -peli on villinnyt Suomen - lisätty todellisuus tulee mullistamaan myös mainonnan, median ja museot. Janacekin Kuolleesta talosta -ooppera perustuu Fjodor Dostojevskin vankileirikokemuksiin.

  Lisätty todellisuus mullistaa kokemuksemme. VTT:ssä on jo vuosien ajan kehitetty lisätyn todellisuuden sovelluksia teollisuuden, kaupunkisuunnittelun ja kuluttajien käyttöön. Turun yliopistossa kehitellään sovelluksia historiallisten rakennusten ja museoiden käyttöön. Myös mainosmaailma ja media ovat hyödyntämässä tekniikoita. Kultakuumeen studiossa professori Charles Woodward kertoo lisätyn todellisuuden mahdollisuuksista.

  Värikasvit olivat keskiajalla arvokasta kauppatavaraa. Turun arkeologissa kaivauksissa löytyneet sadat kangasriekaleet kertovat paitsi keskiajan muodista myös kauppayhteyksistä. Turun tekstiiliaarteisto on merkittävä koko Euroopan mittakaavassa.

  Kuolleesta talosta -ooppera pohjaa Fjodor Dostojevskin vankileirikokemuksiin. Savonlinnan oopperajuhlien kesän toinen oma tuotanto on Leos Janacekin myöhäisteos Kuolleesta talosta. Väkevän miehinen tarina nostaa esille useita kertojia omine elämänkohtaloineen.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Ari Meriläinen.

  Kuva: Piroschka van de Wouw / EPA

 • Ihmisen on tavoiteltava arvokkuutta ja oikeamielisyyttä - ei hyvinvointia ja onnellisuutta, ohjeistaa kirjailija ja dosentti Jari Ehrnrooth. Piispa Henrikin saarnahuone Kokemäellä uhkaa vajota jokeen. Ghostbusters – Haamujengi on taas täällä!

  Älä tavoittele onnellisuutta. Kirjailija ja dosentti Jari Ehrnroothin mukaan hyvinvointiyhteiskunnan kriisi ratkeaa sitomalla yksilön vapaudet ja oikeudet vastuisiin ja velvollisuuksiin. Kultakuumeen studiossa keskustellaan nautinnonhaluisesta eläinihmisestä ja moraalisesta kulttuuri-ihmisestä.

  Suomen oma Pisan torni kallistuu jokeen Kokemäellä. Punatiilinen goottitorni suojaa maamme vanhinta hirsikehikkoa, jonka sisään voi astua. Legendan mukaan itse piispa Henrik saarnasi rakennuksessa 1100-luvulla. Senaattikiinteistöt suunnittelee torniin miljoonaremonttia.

  Haamujengi on täällä taas! 1980-luvulla suosituksi tulleet Ghostbusters-elokuvat ovat saaneet jatkoa. Kultakuume kävi katsomassa perjantaina ensi-iltansa saavan elokuvan ennakkoon tietokirjailija Jari Lehtisen kanssa. Kultakuumeessa kuullaan, millainen Suomi on paranormaalien ilmiöiden maana.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Sari Möttönen.

 • Legendaarinen kapellimestari Riccardo Muti uskoo musiikin voimaan taistelussa terrorismia vastaan. Keskiajan Suomessa ei varallisuutta kursailtu näyttää. Turvapaikanhakijoina tulleet taiteilijat saivat oman näyttelyn Helsingin Kaapelitehtaalle.

  Maestro Riccardo Muti kuuluu maailman tämän hetken kuumimpiin kapellimestarinimiin. Hän pitää musiikkia tehokkaana aseena taistelussa terrorismia vastaan ja siksi hän on vieraillut orkestereidensa kanssa maailman kriisikohteissa varsinkin Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa. Muti on vieraillut Suomessa vain kerran aikaisemmin, mutta viikonvaihteessa hän johti perustamaansa nuoriso-orkesteria Savonlinnan Oopperajuhlilla.

  Keskiajan Suomessa ei varallisuutta kursailtu näyttää. Arkeologi Visa Immonen tutkii keskiajan kirkollista ja maallista esineistöä Suomessa. Immonen on kolunnut kaikki Suomen keskiaikaiset kirkot ja luetteloinut sekä valokuvannut niiden esineistön. Kirkko oli keskiajalla kultaseppien pääasiallinen työllistäjä, mutta kyllä maallisellakin puolella haluttiin näyttää. Maailmankuulussa Getty-museossa Los Angelesissa vierailevana tutkijana työskentelevä Visa Immonen on tiistain Kultakuumeen studiovieras.

  Turvapaikanhakijoina tulleet taiteilijat saivat oman näyttelyn. Helsingin Kaapelitehtaan näyttelyssä kohtaavat suomalaiset ja turvapaikanhakijataiteilijat. Vapaaehtoisvoimin syntynyt näyttely on maahan tulleille taiteilijoille tilaisuus päästä sisään suomalaiseen taidemaailmaan.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

 • Taidebussiajelulla Varsinais-Suomessa kuullaan korvarunoja ja traktorien esittämää äänitaidetta. Turkkilaiset taitelijat ovat shokissa maan tilanteesta vallankaappausyrityksen jälkeen. Viime viikolla kuolleen kirjailija Péter Esterházyn merkitys Unkarin kirjallisuudelle oli suuri.

  Turkkilaiset taiteilijat ovat shokissa maan tilanteesta. Näin Kultakuumeelle kertoi Nobel-kirjailija Orhan Pamukin teosten suomentaja Tuula Kojo.

  Taidebussilla uusien taiteiden äärelle. Taidebussi kiertää Turun seutua, ja jokaisella pysäkillä matkustajat saavat kokea jotain uutta, kuten korvarunoja, tai traktorien esittämää äänitaidetta. Antti Tolvin säveltämän Traktorifantasian esittää viisi Ford-traktoria. Taidebussi on MUU ry:n järjestämä matka, joka tekee pienistä taideilmiöistä saavutettavia. Jonni Roos johdattaa Varsinais-Suomea kiertävän taidebussimatkan mielenkiintoisimmille pysäkeille.

  Unkarin tunnetuimpiin ja merkittävimpiin kirjailijoihin kuulunut Péter Esterházy kuoli viime torstaina 66-vuotiaana. Hänen kansainvälinen läpimurtoteoksensa on vuonna 1985 ilmestynyt Sydämen apuverbit.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jonni Roos.

 • Taiteilija on vaarallinen ammatti totalitäärisissä maissa. Ylioppilasteatteri päivitti Lapualaisoopperan. Mikkelin poikateatterin näytelmä Väkivaltatie käsittelee nuorten syrjäytymistä ja jengiytymisen syitä. Purppuripelimannit juhlii Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Performanssitaiteilija Krista Petäjäjärvi valmisti Kultakuumeelle radioperformanssin. Juontajana Kai Ristola.

 • Volter Kilpi Kustavissa –kirjallisuusviikko tarjoaa jälleen vaikeasti pureksittavaa kulttuuria kuten Eino Leinoa siteeraavia keinosiementäjiä kansanedustaja Ritva "Kike" Elomaan navetassa. Suomalaista iskelmäjazzia on pidetty jopa ensimmäisenä täysin itsenäisenä eurooppalaisena jazztyylinä.

  Karu, runsas ja vaikeasti pureksittava on Kustavi. Suomen suosituinta mökkikuntaa hemmotellaan keskellä kesää vaikeasti pureksittavalla kulttuuritarjonnalla. Volter Kilpi Kustavissa kirjallisuusviikon teemana on Taistella turhan tähden – taide ei vaadi selityksiä.

  Jakke Holvas koki matkallaan, miten keinosiementäjät siteerasivat Eino Leinoa kansanedustaja Ritva "Kike" Elomaan navetassa. Kultakuumeessa kuullaan myös mihin huutavaan yhteiskunnalliseen ongelmaan kirjailija Satu Taskinen halusi presidentin puuttuvan ollessaan 9-vuotias. Alastalon salissa –kirjajärkäleen kirjoittaja Volter Kilpi on päässyt vihdoin myös Aku Ankkaan.

  Iskelmä on jazzin uusi musta. Iskelmä ja jazz kohtasivat toisensa Suomessa jo 50-luvulla. Jazzmuusikot soittivat tanssiorkestereissa ja monet säveltäjät, tuottajat ja orkesterinjohtajat olivat myös jazzmuusikoita. Rohkeimmissa tulkinnoissa suomalaista iskelmäjazzia on pidetty jopa ensimmäisenä täysin itsenäisenä eurooppalaisena jazztyylinä. Nyt jazzarit ovat ryhtyneet uudelleentulkitsemaan iskelmämusiikkia.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas.

 • Mikkelin Poikateatterin Väkivaltatie on poikien itsensä kirjoittama ja säveltämä. Tärähtäneet ämmät kuvaavat laitosnuorten dystopioita ja utopioita. Taidekasvattaja teki kuvanovelleja Beirutissa sijaitsevan pakolaisleirin nuorten kanssa.

  Valokuvat peilaavat nuorten tulevaisuuden haaveita ja pelkoja. Taiteilijaduo Tärähtäneet ämmät eli Katriina Haikala ja Vilma Metteri tekevät laitoksissa kasvaneiden nuorten kanssa projektia nimeltä Dystopia-Utopia. Nuoret ideoivat itsestään kaksi kuvaa: toinen kuvaa haaveita, toinen pelkoja. Kultakuume lähti mukaan Masalaan Rauhalan tallille, jossa kuvattiin yhden tytön unelma.

  Väkivaltatie on poikien käsikirjoittama näytelmä. Kahdeksan vuotta toiminut Mikkelin Poikateatteri vierailee tulevana viikonloppuna kolmatta kertaa Harrastajateatterikesässä. Esitys Väkivaltatie on poikien itsensä tekemä käsikirjoitusta, musiikkia ja koreografioita myöten. Koskettava tarina kertoo kahdesta nuorisojengistä. Vastakkain ovat patriootit ja maahanmuuttajat.

  Kuvanovellit kertovat pakolaisleiri- ja helsinkiläisnuorten arjesta. Inna Pääkkönen on vastavalmistunut taidekasvattaja. Hän lähti Libanoniin pakolaisleirille tekemään Aalto-yliopiston lopputyötään. Leirin palestiinalaiset ja syyrialaiset nuoret toteuttivat kuvanovelleja arjestaan, samoin kuin yläkoululaiset Helsingissä. Lopuksi nuoret tutustuivat toistensa novelleihin ja samalla hiukkasen toistensa arkeen.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Tuula Viitaniemi.

 • Kultakuumeen studiossa esitetään mahdollisesti Suomen ensimmäinen radioperformanssi. Eurooppalaisten hovitanssien perimä kuuluu kaustislaisessa purppurissa. Keskiaikainen kakka kertoo sen, mistä haudat vaikenevat.

  Performanssin hulluus häkellyttää ja huvittaa. Performanssitaiteilija Krista Petäjäjärven mukaan performanssi on nopea, kehollinen ja abstrakti taidelaji. Se on häiriötekijä, joka pyrkii olemaan kontrastissa arkitilaan. Elias Lönnrotin synnyinkodin maisemissa Lohjan Sammatissa järjestetään viikonloppuna jo kuudetta kertaa performanssitaiteen tapahtuma Paikkari Performanssi. Kultakuumeen studiovieraina ovat tapahtuman työryhmästä performanssitaiteilijat Katri Kainulainen sekä Krista Petäjäjärvi, joka esittää radioperformanssin. 

  Kaustislaisella purppurilla on pitkät perinteet. Eurooppalaiset hovitanssit rantautuivat monien vaiheiden jälkeen Keski-Pohjanmaalle Kaustiselle ja niistä muodostui omalaatuinen tanssien ja musiikin sarja, purppuri. Se on elänyt kaustislaisessa hääperinteessä ja nyt sitä esitetään Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla monessa muodossa. Kaustislainen legendaarinen yhtye Purppuripelimannit juhlivat 70-vuotista taivaltaan.

  Keskiaikainen kakka kertoo sen, mistä haudat vaikenevat. Käymäläjäte on erittäin kiinnostavaa tutkittavaa – nimittäin arkeologien mielestä.  Turun vanhan suurtorin viereisen talon – Katedralskolanin - lattian alta pari vuotta sitten löytynyt 1400-luvun latriini on oikea aarre. Suoliston läpi kulkeneet siemenet kertovat mitä kaikkea hyvää on syöty.

  Taiteen akateemikko Hannu Mäkelä suosittelee kesällä luettavaksi Raymond Carverin novelleja.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

 • Ajatushautomot rapauttavat tuoreen raportin mukaan kriittisen ajattelun. Kirkossa ja kirjallisuudessa on arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan kyse hitaudesta ja tuottamattomasta toiminnasta. Neljän presidentin päillä koristettu 75-vuotias Mount Rushmore monumentti on populaarikulttuurin lemmikki ja seudun alkuperäisväestön inhokki.

  Ajatushautomot rapauttavat kriittisen ajattelun. Ajatuspajat tai -hautomot eivät yleensä tavoittele voittoa, vaan suosittavat tiettyjä ajatus- ja toimintatapoja päättäjille tai laajalle yleisölle. Tuore raportti antaa ajatuspajoista epäilyttävän kuvan. Ajatuspajoista innovaatiokumppanuuksiin -nimisen raportin perusteella ajatuspajat levittävät antikriittistä innostuksen ja intohimon ilosanomaa. Ajatuspajojen merkityksestä ovat keskustelemassa raportin tekijä Jarkko S. Tuusvuori, Ajatuspaja e2:n johtaja Karina Jutila sekä Filosofian Akatemian toimitusjohtaja Karoliina Jarenko.

  Arkkipiispa haluaa, että kirjallisuus haastaa kirkon. Kajaanin Runoviikolla vieraillut arkkipiispa Kari Mäkinen kertoo Kultakuumeessa tulenkantajia käsitelleestä väitöskirjastaan ja kirjallisuuskritiikeistään sekä painottaa, että kirjallisuus saa haastaa kirkkoa.

  Mount Rushmoren monumentti on populaarikulttuurin lemmikki. Etelä-Dakotan osavaltiossa Yhdysvalloissa sijaitseva Mount Rushmoren kansallinen monumentti täyttää 75 vuotta. Vuorenseinämään hakatussa massiivisessa monumentissa on kuvattuna neljän Yhdysvaltain presidentin päät. Monumentti on kiehtonut populaarikulttuuria elokuvista rock-musiikkiin kautta vuosikymmenten. Seudun alkuperäisväestö ei ole liiemmin innostunut pyhien paikkojensa hyödyntämisestä valkoisen rodun voitonmerkkeinä.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Tuomas Karemo.

 • Näyttelijä Willem Dafoe ja Pasolini, Suomen ensimmäinen afrikkalaisen runon antologia ja lehti kritiikistä.

  Willem Dafoe on Pasolini ja Jeesus. Roomassa asuva amerikkalainen näyttelijä Willem Dafoe on esittänyt paitsi Jeesusta, myös elokuvaohjaaja Pier Paolo Pasolinia. Dafoe sai elämäntyöpalkinnon Karlovy Varyn -elokuvafestivaaleilla.

  Runoutta Afrikasta. Ylen Kääntäjäkarhu-palkinnon saanut Katriina Ranne kertoo miten teos Korallia ja suolakiteitä - Afrikkalaisen runouden antologia syntyi. Se on ensimmäinen suomenkielinen valikoima afrikkalaista runoutta. Ranne käänsi runoja seitsemästä eri kielestä, joista vain kaksi oli afrikkalaiskieliä. Jäljet johtavat kolonialismiin.

  Huomio marginaaliin. Juttusarja suomalaisista kulttuurilehdistä jatkuu. Kritiikin uutiset -lehden päätoimittaja Marissa Mehr on kieltäytynyt kirjoittamasta arvosteluja Jari Tervon romaaneista ja haluaa, että kulttuurin marginaaliin kiinnitettäisiin enemmän huomiota.

  Kultakuumeen juontaa Niina Mäkeläinen.

Klipit

 • Ranskan kielen ja kulttuurin juhla, Frankofonia, jatkuu koko maaliskuun huomattavine kulttuuritapahtumineen.
  Savoy-teatterissa 19.3.2016 klo 19.00 Hommage à Roland Topor - muusikko-näyttelijä Pasquale D’Inca orkestereineen vauhdittaa ranskalais-italialaisen illan kunnian osoituksena edesmenneelle Roland Toporille, älyllis-ironiselle tekstintekijälle ja teatterimiehelle ja kuvittajalle. Tapahtuman järjestää Pariisissa toimiva taidehistorioitsija Krista Mikkola.
  Ranskan entinen ulkoministeri Hubert Védrine esitelmöi ranskaksi Helsingissä ti 21.3.
  Frankofoniasta kertovat Ranskan instituutin johtaja Jeanette Bougrab, lehdistöattasea Joël Ferrand sekä Ranskan suurlähettiläs Serge Mostura. Klippi on osa Kultakuume-lähetystä 18.3.2016. Toimittaja Sini Sovijärvi/Yle.

 • Seppo Puttonen haastattelee Finlandia -palkintojen jakotilaisuudessa Heikki "Hector" Harmaa.

 • Ensimmäisen maailmansodan melskeet ulottuivat Suomeenkin. Elämä Helsingissä oli väkivaltaista, surmansa sai lähes 2500 ihmistä. Vankileireillä kuolleet punaiset haudattiin suurimmalta osin Santahaminaan, jossa vainajat lepäävät metsittyneessä maassa mäntyjen katveessa. Sotahistorian laitoksen johtajana toimiessaan Jarmo Nieminen sai tehtäväkseen selvittää Santahaminaan haudattujen vainajien tarinan. Nyt selvitys on valmis ja siitä syntyi myös kirja, "Helsinki ensimmäisessä maailmansodassa, sotasurmat 1917-1918". Menimme tietokirjailijan, everstiluutnantin (evp) Jarmo Niemisen kanssa katsomaan tätä murheellisesta historiasta muistuttavaa paikkaa Santahaminan sydämessä.

 • Seppo Puttosen haastateltavana Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

 • Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa.
  Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo.

  Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

 • Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

 • Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Joonas Turunen haastatteli Bryn Terfeliä Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä