Kultakuume

Yle Radio 1

Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat: Tuomas Karemo, Teemu Laaksonen, Lisa Enckell, Anu Heikkinen, Kai Ristola, Joonas Turunen, Airikka Nurmela sekä Pietari Kylmälä. Tuottajana Sampo Mäkelä.

Kultakuume Twitterissä: @kultakuume, @TuomasKaremo, @teemula, @nuHeikkinen, @jonssi, @pietarikyl, @sampojuhani.

Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.

Jaksot

 • Marilyn Monroe on säilyttänyt asemansa ehkä kaikkien aikojen Hollywood-tähtenä. Monroen syntymänpäivää vietetään muutaman päivän kuluttua, ensi vuonna hänen syntymästään tulee kuluneeksi 90 vuotta. Kultakuume kutsui studioon Suomen Marilyn Monroen, ikinuoren Helena Lindgrenin. Lindgren kertoo, mitä hän ajattelee Marilyn Monroe -myytistä, omasta taiteilijanurastaan ja menestymisen vaikeudesta.

  Yoko Ono vihasi valokuvaajia. Mutta yhden hän päästi lähelleen. Rock-kuvaaja Bon Gruen otti Lennonista ja Onosta legendaarisia valokuvia lähes kymmenen vuoden ajan. Gruen pääsi paikkoihin, joihin muut kuvaajat eivät päässeet. Hänen kuvistaan välittyy rock-tähtien luottamus ja rentous. Gruen on ollut tärkeimpiä esikuvia muun muassa HIMin ja Nightwishin kuvaajalle Ville Juurikkalalle. Gruen kertoi Kultakuumeelle miten hän otti legendaariset kuvansa.

  Perjantaiseen tapaan kuunnellaan myös jazzia.

 • Aluksi luvassa kommentteja hallitusohjelman vaikutuksista kulttuurin rahoitukseen. Äänessä kansanedustaja Paavo Arhinmäki, kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto ja Yle Uutisten kulttuuritoimituksen päällikkö Janne Mällinen.

  Päiväkirjoilla on oma merkityksensä niin kirjallisuudessa kuin historiassa. Mitä tapahtuu, kun aikuisten kiusallisimmat teinimuistot tuodaan lavalle? Päiväkirjaklubi on eräänlaista stand up –sanailua, mutta jutut on otettu suoraan esiintyjien omasta menneisyydestä. Studiossa keskustelemassa Risto K. Järvinen, Eeva Vekki ja päiväkirjansa yleisölle avannut Kerttu Raittila.

  Kannas elää meissä. Lähes jokaisen suomalaisen tarinaan liittyy Karjalan Kannas mutta millaista oli elämä siellä lähes sata vuotta sitten? Mitä siellä tekivät Hugo Simbergin maalama paimentyttö, Finlayssonin kankaita myyvä kangaskauppias tai aatteita salakuljettava Lenin? Kultakuume tutustuu Avojaloin - 10 elämään Karjalan Kannaksella on näyttelyyn, joka sijoittuu sekä Etelä-Karjalan museoon että Etelä-Karjalan taidemuseoon.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajina Joonas Turunen ja Jenni Stammeier.

 • Samaa äänialaa edustavat oopperalaulajat kilpailevat samoista rooleista ja työtehtävistä. Kun kollega laulaa paremmin tai vie roolin nenän edestä, ystävyys ja kollegiaalisuuskin voivat olla koetuksella. Ovatko esiintyvät taiteilijat muita alttiimpia kateudelle? Onko kateudessa kyse heikosta itsetunnosta vai taiteilijoiden narsistisesta mielen rakenteesta? Asiasta keskustelemassa ovat kansainvälistä uraa tekevät freelance-oopperalaulajat Helena Juntunen ja Jaakko Kortekangas.

  Tuoretta hallitusohjelmaa kulttuurin kannalta kommentoi toimittaja Jonni Aromaa.

  Runsaat sata vuotta sitten helsinkiläisessä Hotelli Kämpissä istuivat iltojaan sellaiset merkkimiehet kuten Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Jean Sibelius, Eino Leino tai Robert Kajanus. Nyt taiteilijat ovat vuosien tauon jälkeen palanneet hotelliin taideteosten muodossa.

  Tuntemattoman sotilaan englanninkielinen käännös on herättänyt ihmetystä kääntäjien keskuudessa. Miksi tehtävään valittiin kokematon yhdysvaltalainen Liesl Yamaguchi? Penguin Classicsin kustannustoimittaja Alexis Kirschbaum kommentoi asiaa.

  Ohjelman juontaa Vesa Kytöoja.

 • Finanssimaailmaan liittyy taianomaisia piirteitä. Esimerkiksi lyhyeksi myynti (short selling) tarkoittaa jonkin sellaisen myymistä, jota ei vielä omista. Neuvokas shorttaaja voi ansaita omaisuuksia ollessaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kuraattori Jussi Koitela ja filosofi Tere Vadén etsivät talouden, aktivismin ja taiteen yhteyksiä.

  Miten musiikkikokemukset sopivat museeon? Ilmeisen hyvin, jos esimerkkinä on Helsingissä sijaitseva Hakasalmen huvila. Siellä on paraikaa esillä Musiikkia! -niminen näyttely, jossa musiikin historiaa käydään läpi musiikin kokijan näkökulmasta. Rekvisiittaa on haalittu korvalappustereoista charleston-mekkoon. Kultakuume kävi paikan päällä musiikkiretkellä näyttelyn kuraattorin, Jere Jäppisen kanssa.

  Juontajana Pietari Kylmälä.

 • Myymme itseämme ulkomaille hevikansana, luonnonmystisenä heimona tai pelialan visionääreinä, mutta harva oikeasti kokee näitä piirteitä itselleen tärkeiksi. Mitä tekemistä stereotypioilla on suomalaisuuden kanssa? Keitä varten keinotekoista Suomi-brändiä luodaan? Ohjelman vieraina ovat hevimetalliin erikoistunut musiikinviennin tutkija Toni-Matti Karjalainen sekä matkailijoille Suomea brändäävän Visit Finlandin tutkimus- ja kehitysjohtaja Kristiina Hietasaari.

  Pakolaisuus on muuttunut kaksikulttuurisuudeksi. Somali-isillä ja -äideillä on laukku jatkuvasti pakattuna, mutta Suomessa syntyneet lapset eivät ole edes käyneet Somaliassa. Nuori sukupolvi osaa yhdistää luontevasti kummankin kulttuurin piirteitä. He myös osaavat taitavasti analysoida sitä, mikä sekä Suomessa että Somaliassa on pielessä. Tämä käy ilmi maanantaina ilmestyvässä kirjassa "Suomen somalit". Kultakuumeen haastattelussa yksi kirjan tekijöistä insinööri Yusuf M. Mubarak, sekä opettaja ja sarjakuvataiteilija Warda Ahmed.

  Videopelaamiselle haetaan kulttuurista hyväksyntää. Luetko? Teetkö käsitöitä? Etsitkö esteettisiä elämyksiä eri taidemuodoista? Entä vietätkö mielelläsi vilkasta sosiaalista elämää? Näin kysyy mediatutkija Veli-Matti Karhulahti ja painottaa että pelaamalla saatat harrastaa kaikkia edellä mainittuja asioita. Kultakuumeen haastattelussa Karhulahti avaa videopelaamisen monimuotoisuutta.

  Kulttuurilehtikatsauksessa Tuomas Karemon käsittelessä Todellisuuden tutkimuskeskuksen äänikulttuurilehti Esitys.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Saara Shikeben.

 • Kulttuuri liikkuvassa maailmassa. Kultakuumeen Maailma kylässä -festivaalien erikoislähetyksessä pohditaan globalisaation vaikutuksia kulttuuriin. Maailman suurimmat taidemuseot sijaitsevat varastoissa valtioiden välisillä tullialueilla, koska taiteesta on tullut niin merkittävä investointikohde. Samaan aikaan paikalliskulttuurit kamppailevat olemassaolostaan identiteettien ja tiedonvälityksen sopeutuessa globaalin talouden virtoihin. Miten kulttuuri muuttuu kun maapallon liike on yhä vinhempaa?

  Lähetyksen aloittaa paneelikeskustelu, johon osallistuvat Kiasman tuleva johtaja Leevi Haapala, kuraattori Marita Muukkonen, kuvataiteilija Kalle Hamm, sekä Karri Miettinen, eli räppäri Paleface. Lisäksi ohjelmassa kuullaan haastattelut egyptiläiseltä protestilaulajalta Ramy Essamilta, länsisaharalaiselta laulajalta Aziza Brahimilta sekä Helsinki-Cotonou Ensemblen Janne Haloselta.

  Maailma liikkuu ja me sen mukana!

  Kultakuumeen lähetyksen Maailma kylässä -festivaaleilta toimittavat Tuuli Saksala, Pietari Kylmälä ja Telle Virtanen.

 • Elokuvaohjaaja ja videotaiteilija Mika Taanila sai Suomen suurimman kuvataidepalkinnon, Ars Fennican. Taanila tunnetaan erityisesti kokeellisista, omaäänisistä elokuvistaan ja dokumenteistaan. Yksi leimallinen piirre Taanilan töissä on erilaisten elokuvaformaattien vuoropuhelu, erityisesti vanhojen filmimateriaalien käyttäminen. Kultakuumeen haastattelussa palkittu taiteilija ei kerro visuaalisuudesta, vaan äänistä - Taanilan nimittäin houkutteli taiteen pariin alun perin äänimaisemat ja musiikki. Mikä on ollut Mika Taanilan elämän tärkein sävelkulku?

  Äänilevy menee sittenkin kaupaksi. Äänilevyjen myynti on jo pidempään ollut hurjassa laskussa. Levykaupat lopettavat toimintansa yksi toisensa jälkeen, ja yleisö on yhä vastahakoisempi maksamaan musiikista. Suomalaisista levykaupoista kirjaa työstävä Anssi Mononen ei silti näe, että levykauppabisnes olisi tullut tiensä päähän. Bisnes voi jopa niin hyvin, että viimeisen vuoden aikana eri puolelle Suomea on avattu useampia uusia levykauppoja. Kultakuumeen haastattelussa on Anssi Monosen ohella myös yksi uusista levykauppiaista. Pankkialalla kehityspäällikkönä toiminut Petri Mauranen irtisanoutui päivätyöstään ja perusti äänilevykaupan Helsinkiin.

  Perjantain jazzit.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Tuomas Karemo.

 • Kultakuumeen kirjastokiertue vierailee Orimattilassa, joka juhlii 150-vuotista taivaltaan. Kaupungin kirjasto on monelle orimattilalaisille tärkeä kohtaamispaikka. Niin lukupiiriläiset, erilaiset perheet kuin kirjallisuuden ystävät tyynnyttävät siellä kulttuurinälkäänsä. Äänikirjan ystävä, lukutuokka ja vasta lukemaan oppinut kertovat miten kirja muutti heidän elämänsä.

  Juontajina Lisa Enckell ja Saara Shikeben.

 • Amsterdamissa on käynnissä yksi Euroopan suurimmista kehitysprojekteista, kun vanhoja telakka-alueita otetaan kulttuurikäyttöön. Kultakuume kävi pyöräretkellä arkkitehti Beata Labuhnin kanssa ottamassa selvää miltä näyttää uusi Eurooppa ja kenen ehdoilla sitä kehitetään.

  Keskiajan suomalaiset olivat yllättävän samanlaisia kuin nykyään, toteaa Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjan kirjoittanut arkeologi Ilari Aalto. Toimittaja Joonas Turunen lähti Aallon kanssa aikamatkalle Turun tuomiokirkon liepeille.

  Sinebrychoffin Museossa paljastetaan yleisölle harvinainen 1700-luvun pöytäkello, joka myös soi. Hopeakellon historiasta kertoo kelloseppä Jorma Räihä.

  Kolumnistina Juha Hurme.

  Juontajana Pietari Kylmälä.

 • Maailmaa ei pelasteta soittamalla Mozartia, mutta musiikki voi auttaa ihmiskuntaa ymmärtämään, mistä ilmastonmuutoksessa on kyse. Ekomusikologian uranuurtaja prof. Aaron S. Allenin mukaan ilmastonmuutoksen kieltäjät käyttävät taitavasti ironiaa, joten tieteilijöiden on opittava välittämään viestinsä tehokkaammin. Esimerkkejä tästä perkaa studiossa musiikintutkija Susanna Välimäki.

  Tiistaina Pertti Kurikan nimipäivät esiintyy Euroviisuissa Wienissä. On useita eri syitä miksi juuri Suomesta nousi ilmiö Pertti Kurikan Nimipäivät.

  Kepan ohjelmajohtaja Outi Hannula ja Penin hallituksen puheenjohtaja Sirpa Kähkönen kommentoivat helsinkiläisen Maailma kylässä -festivaalin Sananvapauskylän näyttelyn peruuntumista. Oliko kyseessä tärkeä turvallisuusteko vai hätävarjelun liioittelu?

  Lähetyksessä myös tunnelmia remontissa olleen Helsingin taidemuseon eli HAMin lehdistötilaisuudesta.

  Juontajana Joonas Turunen.

 • Suomessa tehdään oopperaa muuallakin kuin Helsingissä. Kouvolassa on jopa sellainen erikoisuus, että siellä teokset tuottaa musiikkiopisto, missä on oma oopperalehtoraatti. Kuinka maakuntaooppera syntyy? Kouvolan tämän kevään teos on Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset, jota on esitetty New Yorkin Metropolitanissakin. Haastattelussa on Pohjois-Kymen Musiikkiopiston oopperalehtori Taru Sippola.

  Enää ei kelpaa kulttuuriministerille edes kissataulu. Vuosi sitten kulttuuriministeri Pia Viitanen herätti hämmennystä kertomalla mieltymyksistään kissatauluihin. Yksi taulua Viitaselle tarjonneista oli kuvataiteilija Tiitus Petäjäniemi. Nyt vuotta myöhemmin kulttuurin kohtalonkysymykset ovat vakavoituneet. Mutta miten kävi kissataululle?

  Maanantaiseen tapaan lähetyksessä kuullaan myös kulttuurilehtikatsaus.

 • Suomen Taideakatemian palkinto annettiin keskiviikkona kuvataiteilija Camilla Vuorenmaalle. Joka toinen vuosi myönnettävä palkinto on rahamäärältään 25 000 € ja se jaetaan taiteilijalle, jota ei ole vielä merkittävästi palkittu Suomessa. Vuorenmaa on tullut tunnetuksi etenkin puupiirrostekniikan käyttäjänä. Kultakuumeen haastattelussa palkittu tekijä kertoo taiteensa lisäksi todellisista intohimoistaan: vaeltamisesta ja huonoista kauhuelokuvista.

  Keskisuomalainen kuvataide juhlii. Vuosi 2015 on keskisuomalaisen kuvataiteen juhlavuosi. Jyväskylän taiteilijaseura täyttää 70, Saarijärven taiteilijaseura Siena 30 ja Äänekosken taiteilijaseura 40 vuotta - lisäksi Keuruun taiteilijaseura täyttää ensi vuonna 50 vuotta.

  Enää ei kelpaa kulttuuriministerille edes kissataulu. Vuosi sitten kulttuuriministeri Pia Viitanen herätti hämmennystä kertomalla mieltymyksistään kissatauluihin. Yksi taulua Viitaselle tarjonneista oli kuvataiteilija Tiitus Petäjäniemi. Nyt vuotta myöhemmin kulttuurin kohtalonkysymykset ovat vakavoituneet. Mutta miten kävi kissataululle?

  Minnesotan orkesteri lähtee historialliselle konserttimatkalle Kuubaan. Kapellimestari Osmo Vänskä Kultakuumeen haastattelussa.

  Juontajana Tuomas Karemo.

Näytä lisää

Klipit

 • Seppo Puttosen haastateltavana Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

 • Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa.
  Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo.

  Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

 • Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

 • Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Joonas Turunen haastatteli Bryn Terfeliä Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtiopiskelijat miettivät asuntosuunnittelun jatkokurssilla, millainen on muunnteltava ja joustava asuinympäristö. Suomalainen asuntoarkkitehtuuri on tällä hetkellä kuin kopiokoneen käyttöä - ympäri maata nousee samannäköisiä asuinalueita ja pohjaratkaisutkin toistavat toisiaan. Asuntosuunnittelussa olisi kuitenkin otettava alan konkariarkkitehdin Esko Kahrin mielestä paremmin huomioon asukkaiden tarpeet ja elämisen elinkaari. Airikka Nurmela tutustui Tampereella arkkitehtiopiskelijoiden visioihin tulevaisuuden asumisesta.

 • Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän ensi-illassa Chorus Line 2013 tanssii kaupunginteatterin tanssiryhmän entisiä ja nykyisiä tanssijoita. Esitys hakee innoituksensa vuonna 1975 valmistuneesta Broadwayn musikaalista Chorus Line, joka käsittelee yksilön suhdetta ryhmään ja solistin suhdetta kuoroon, chorukseen. Kai Ristola tapasi esityksen tanssijoita sekä koreografi Sonya Lindfrosin.  

 • Filosofi Martin Heideggerin ajattelu ei ole erillistä ja irrallaan kansallissosialismista.Filosofi Tere Vadén sanoo, että koska Heideggerin natsismi ei ollut sattumaa tai harha-askel. Heidegger näki natsismissa merkittävän vallankumouksen mahdollisuudet. Toimittaja on Teemu Laaksonen.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä