Kultakuume

Yle Radio 1

Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat: Tuomas Karemo, Teemu Laaksonen, Lisa Enckell, Anu Heikkinen, Kai Ristola, Joonas Turunen, Airikka Nurmela sekä Pietari Kylmälä. Tuottajana Sampo Mäkelä.

Kultakuume Twitterissä: @kultakuume, @TuomasKaremo, @teemula, @nuHeikkinen, @jonssi, @pietarikyl, @sampojuhani.

Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.

Jaksot

 • Myymme itseämme ulkomaille hevikansana, luonnonmystisenä heimona tai pelialan visionääreinä, mutta harva oikeasti kokee näitä piirteitä itselleen tärkeiksi. Mitä tekemistä stereotypioilla on suomalaisuuden kanssa? Keitä varten keinotekoista Suomi-brändiä luodaan? Ohjelman vieraina ovat hevimetalliin erikoistunut musiikinviennin tutkija Toni-Matti Karjalainen sekä matkailijoille Suomea brändäävän Visit Finlandin tutkimus- ja kehitysjohtaja Kristiina Hietasaari.

  Pakolaisuus on muuttunut kaksikulttuurisuudeksi. Somali-isillä ja -äideillä on laukku jatkuvasti pakattuna, mutta Suomessa syntyneet lapset eivät ole edes käyneet Somaliassa. Nuori sukupolvi osaa yhdistää luontevasti kummankin kulttuurin piirteitä. He myös osaavat taitavasti analysoida sitä, mikä sekä Suomessa että Somaliassa on pielessä. Tämä käy ilmi maanantaina ilmestyvässä kirjassa "Suomen somalit". Kultakuumeen haastattelussa yksi kirjan tekijöistä insinööri Yusuf M. Mubarak, sekä opettaja ja sarjakuvataiteilija Warda Ahmed.

  Videopelaamiselle haetaan kulttuurista hyväksyntää. Luetko? Teetkö käsitöitä? Etsitkö esteettisiä elämyksiä eri taidemuodoista? Entä vietätkö mielelläsi vilkasta sosiaalista elämää? Näin kysyy mediatutkija Veli-Matti Karhulahti ja painottaa että pelaamalla saatat harrastaa kaikkia edellä mainittuja asioita. Kultakuumeen haastattelussa Karhulahti avaa videopelaamisen monimuotoisuutta.

  Kulttuurilehtikatsauksessa Tuomas Karemon käsittelessä Todellisuuden tutkimuskeskuksen äänikulttuurilehti Esitys.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Saara Shikeben.

 • Kulttuuri liikkuvassa maailmassa. Kultakuumeen Maailma kylässä -festivaalien erikoislähetyksessä pohditaan globalisaation vaikutuksia kulttuuriin. Maailman suurimmat taidemuseot sijaitsevat varastoissa valtioiden välisillä tullialueilla, koska taiteesta on tullut niin merkittävä investointikohde. Samaan aikaan paikalliskulttuurit kamppailevat olemassaolostaan identiteettien ja tiedonvälityksen sopeutuessa globaalin talouden virtoihin. Miten kulttuuri muuttuu kun maapallon liike on yhä vinhempaa?

  Lähetyksen aloittaa paneelikeskustelu, johon osallistuvat Kiasman tuleva johtaja Leevi Haapala, kuraattori Marita Muukkonen, kuvataiteilija Kalle Hamm, sekä Karri Miettinen, eli räppäri Paleface. Lisäksi ohjelmassa kuullaan haastattelut egyptiläiseltä protestilaulajalta Ramy Essamilta, länsisaharalaiselta laulajalta Aziza Brahimilta sekä Helsinki-Cotonou Ensemblen Janne Haloselta.

  Maailma liikkuu ja me sen mukana!

  Kultakuumeen lähetyksen Maailma kylässä -festivaaleilta toimittavat Tuuli Saksala, Pietari Kylmälä ja Telle Virtanen.

 • Elokuvaohjaaja ja videotaiteilija Mika Taanila sai Suomen suurimman kuvataidepalkinnon, Ars Fennican. Taanila tunnetaan erityisesti kokeellisista, omaäänisistä elokuvistaan ja dokumenteistaan. Yksi leimallinen piirre Taanilan töissä on erilaisten elokuvaformaattien vuoropuhelu, erityisesti vanhojen filmimateriaalien käyttäminen. Kultakuumeen haastattelussa palkittu taiteilija ei kerro visuaalisuudesta, vaan äänistä - Taanilan nimittäin houkutteli taiteen pariin alun perin äänimaisemat ja musiikki. Mikä on ollut Mika Taanilan elämän tärkein sävelkulku?

  Äänilevy menee sittenkin kaupaksi. Äänilevyjen myynti on jo pidempään ollut hurjassa laskussa. Levykaupat lopettavat toimintansa yksi toisensa jälkeen, ja yleisö on yhä vastahakoisempi maksamaan musiikista. Suomalaisista levykaupoista kirjaa työstävä Anssi Mononen ei silti näe, että levykauppabisnes olisi tullut tiensä päähän. Bisnes voi jopa niin hyvin, että viimeisen vuoden aikana eri puolelle Suomea on avattu useampia uusia levykauppoja. Kultakuumeen haastattelussa on Anssi Monosen ohella myös yksi uusista levykauppiaista. Pankkialalla kehityspäällikkönä toiminut Petri Mauranen irtisanoutui päivätyöstään ja perusti äänilevykaupan Helsinkiin.

  Perjantain jazzit.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Tuomas Karemo.

 • Kultakuumeen kirjastokiertue vierailee Orimattilassa, joka juhlii 150-vuotista taivaltaan. Kaupungin kirjasto on monelle orimattilalaisille tärkeä kohtaamispaikka. Niin lukupiiriläiset, erilaiset perheet kuin kirjallisuuden ystävät tyynnyttävät siellä kulttuurinälkäänsä. Äänikirjan ystävä, lukutuokka ja vasta lukemaan oppinut kertovat miten kirja muutti heidän elämänsä.

  Juontajina Lisa Enckell ja Saara Shikeben.

 • Amsterdamissa on käynnissä yksi Euroopan suurimmista kehitysprojekteista, kun vanhoja telakka-alueita otetaan kulttuurikäyttöön. Kultakuume kävi pyöräretkellä arkkitehti Beata Labuhnin kanssa ottamassa selvää miltä näyttää uusi Eurooppa ja kenen ehdoilla sitä kehitetään.

  Keskiajan suomalaiset olivat yllättävän samanlaisia kuin nykyään, toteaa Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjan kirjoittanut arkeologi Ilari Aalto. Toimittaja Joonas Turunen lähti Aallon kanssa aikamatkalle Turun tuomiokirkon liepeille.

  Sinebrychoffin Museossa paljastetaan yleisölle harvinainen 1700-luvun pöytäkello, joka myös soi. Hopeakellon historiasta kertoo kelloseppä Jorma Räihä.

  Kolumnistina Juha Hurme.

  Juontajana Pietari Kylmälä.

 • Maailmaa ei pelasteta soittamalla Mozartia, mutta musiikki voi auttaa ihmiskuntaa ymmärtämään, mistä ilmastonmuutoksessa on kyse. Ekomusikologian uranuurtaja prof. Aaron S. Allenin mukaan ilmastonmuutoksen kieltäjät käyttävät taitavasti ironiaa, joten tieteilijöiden on opittava välittämään viestinsä tehokkaammin. Esimerkkejä tästä perkaa studiossa musiikintutkija Susanna Välimäki.

  Tiistaina Pertti Kurikan nimipäivät esiintyy Euroviisuissa Wienissä. On useita eri syitä miksi juuri Suomesta nousi ilmiö Pertti Kurikan Nimipäivät.

  Kepan ohjelmajohtaja Outi Hannula ja Penin hallituksen puheenjohtaja Sirpa Kähkönen kommentoivat helsinkiläisen Maailma kylässä -festivaalin Sananvapauskylän näyttelyn peruuntumista. Oliko kyseessä tärkeä turvallisuusteko vai hätävarjelun liioittelu?

  Lähetyksessä myös tunnelmia remontissa olleen Helsingin taidemuseon eli HAMin lehdistötilaisuudesta.

  Juontajana Joonas Turunen.

Näytä lisää

Klipit

 • Seppo Puttosen haastateltavana Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

 • Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa.
  Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo.

  Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

 • Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

 • Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Joonas Turunen haastatteli Bryn Terfeliä Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä