Ajantasa

Alueiden brändit

 • 50 min
 • toistaiseksi

Yrittäjänaiset toivovat myös tänä yrittäjän päivänä eduskunnalta helpostusta yrittäjien arkeen, yrittäjänaisten toimitusjohtaja Heli Järvinen. Miten alueen maine syntyy, paikkabrändäämisen asiantuntija, talousmaantieteilijä Sari Klinga? Kuinka koko unionin yhteinen pankkivalvonta toimisi ja kuinka se vaikuttaisi, talous- ja eläkepolitiikan johtaja Jaakko Kiander Ilmarisesta ja OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen. Juontaja Kati Lahtinen.

Lähetykset

 • ke 5.9.2012 10.03 • Yle Areena

Jaksot

 • EU tutkii Saksan autoteollisuuden yhteistyötä, autot ovat Saksan suurin teollisuudenala ja keskustelu käy kuumana, tunnelmat Berliinistä.
  Meidän Festivaali on tänä vuonna naisten. Mustarastas ja muut linnut ovat inspiroineet säveltäjiä, säveltäjä Harri Viitanen ja huilisti Jenny Metsälä. Suomi 100 -sarjassa tutustutaan esikoiskirjailija Anu Patrakkaan, joka on päätynyt Portugaliin karjatilallisen vaimoksi.

  Toimittajana Anne-Mari Rajala.

 • Putin kävi, saiko Savonlinna haluamansa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Hanna Kosonen? Villieläimellä menee maha sekaisin ja jopa kasvu voi kärsiä, jos sille syötetään vääränlaista ruokaa, eläintenhoitajat Andrea Kurten ja Laura Pulli kertovat lisää. Miksi autoilijan levähdyspaikka näyttää kaatopaikalta? Ely-keskuksen aluevastaava Antti Laine, kertoo missä vika.
  Toimittaja Anne-Mari Rajala.

 • Savonlinna valmistautuu Suomen ja Venäjän presidenttien tapaamiseen. Tutkijatohtori Hanna Smith arvioi vierailun poliittisia ulottuvuuksia, ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen talousyhteistyötä. Norja aloittaa öljynporaukset entistä pohjoisempana, luonnonsuojelijat vastustavat. Katsaus espanjalaisiin lehtiin. Etelä-Suomessa reetkeily on kasvussa. Tuukka Pasanen juontaa.

 • Mitä ennustaa kuluttajabarometri? Elokuvatoimittaja Kalle Kinnunen esittelee kotimaisen elokuvan näkymiä. Eläinten vanhainkodissa riittää asiakkaita. Unikekoja on herätelty Naantalissa ja muualla. Savonlinna valmistautuu presidenttien kohtaamiseen. Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Lomalta paluu vie monelta yöunet. Miten lomalle pitäisi lähteä ja miten sieltä palata, jotta stressiltä välttyisi? Helpottaisiko esimerkiksi jos lomalta palaisi keskellä viikkoa, kuulemme psykologi Karri-Pekka Kauppisen näkemyksiä. Kolmekymppisten ohella myös eläkeläisiä houkuttaa kansainvälinen vapaaehtoistyö esimerkiksi orpokodissa Ghanassa tai villieläinten hoitolassa Ecuadorissa.
  Toimittaja Anne-Mari Rajala

 • Savonlinnan kaupunki tarjoaa Suomen ja Venäjän presidenteille päivällisen, mitä on lautasella ja mitä toiveita kaupungilla on vieraille, kaupunginjohtaja Janne Laine kertoo.
  Kuulemme myös, minkälaista huolta Iso-Britannian Brexit-äänestystulos on Lontoossa asuville suomalaisille aiheuttanut, haastattelussa, Merimieskirkon sosiaalikuraattori Hanna Lindholm.
  Pohjois-Karjalassa karjalanpiirakan tekijöitä on paljon, mutta parhaat löytyvät Liperistä.
  Toimittajana Anne-Mari Rajala.

 • Maailmalla on onnistuttu lapsia parantamaan hivistä.Mikä on tautitilanne Suomessa? Jaakonpäivänä tarkenee veteen, mutta uimataito ei ole itsestäänselvyys. Kolumnistina Aleksis Salusjärvi. Tuukka Pasanen juontaa

 • Kolme neljäsosaa 12-vuotiaista lapsista osaa uida, mutta reilun viidenneksen uimataidot ovat heikot. Aikuisten uimataitoa on puolestaan selvitetty viimeksi vuosikymmenen vaihteessa; silloin yli 15-vuotiaista noin 70 prosenttia kertoi osaavansa uida. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton koulutussuunnitelijan Tero Savolaisen mukaan kaikissa kunnissa koululaisille ei järjestetä uimaopetusta, vaikka opetussuunnitelma niin vaatii. Syynä on mm. se, että uimahalli puuttuu kunnasta tai opetukseen ei ole varattu rahaa.

  Elina Päivinen kävi Helsingin Kumpulan maauimalassa, jossa Aaron Mokaddem käy uimakoulua joka aamu parin viikon ajan. Aaronin äidin Miia Avelan mielestä tiivistahtinen uimakoulu hyvä tapa oppia uimaan.

 • Minkälaisia sukellusveneitä liikkuu Itämerellä? Mika Aaltola pohtii Yhdysvaltain presidentin vaikeaa valintaa: allekirjoittaako Venäjä-pakotteita koskevat lait. Erikoiskasvit yleistyvät Suomessa, härkäpapua kasvaa jo yhtä paljon kuin perunaa. Kimppakyydit korvaavat liftaamisen. Tuukka Pasanen juontaa.

 • Puolan presidentti aikoo estää veto-oikeudellaan kohua herättäneen lakiuudistuksen. Tampereen yliopiston tutkija Miia Ijäs kommentoi tilannetta. - Millä mallilla Suomessa on potilasturvallisuus? Haastateltavina Suomen Potilasliiton puheenjohtaja Paavo Koistinen ja varatoiminnanjohtaja Hannu Halila Lääkäriliitosta. - Leikkaushoitojen keskittämisestä keskustelevat Turun yliopistollisen keskussairaalan sairaalajohtaja Petri Virolainen ja Vaasan keskussairaalan johtajaylilääkäri Auvo Rauhala. - Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari on jättänyt kirjallisen kysymyksen EU-komissiolle Jehovan todistajien vainoista Venäjällä. - Palstaviljelijä Erja Väyrynen ja toiminnanjohtaja Katja Uski Hyötykasviyhdistyksestä kertovat, mikä houkuttaa ihmisiä viljelypalstoille. - Jani Kaaron kolumni tietämisestä. - Iida Ylinen juontaa.

 • Kesällä tori voi olla elon keskipiste, talvella pahimmillaan tyhjää täynnä. Elävä tori on monen kunnan ylpeyden aihe. Mikä sinua vetää torille? Täyttävätkö korisi mansikat, herneet ja uudet perunat vai suuntaatko tuoreen kalan perässä markkinoille? Mitä torit merkitsevät kulttuurisesti, entä miten ne muokkaavat kaupungin tunnelmaa? Onko paras torimuistosi urbaanista miljööstä vai kenties saaristolaistorin vilskeestä? Miten elävöittäisit toreja? Pysytkö loitolla koko torikaupasta?

  Ajantasan Suora linjan aiheena ovat torit ja markkinat. Toimittaja Iida Ylisen vieraana Tori- ja markkinakaupan keskusjärjestön hallituksen puheenjohtaja Mauno Laihonen.

 • Turkin ihmisoikeustilannetta puivat Lähi-idän instituutin säätiön asiamies Anu Leinonen ja Amnesty International Suomen toiminnanjohtaja Frank Johansson. - Puola ja oikeusvaltioperiaatteet. Aleksanteri-instituutin vanhempi tutkija Katalin Miklóssy ja EU-suurlähettiläs Jari Vilén pohtivat. - Ulkosuomalaiset-sarjassa tapaamme jazzmuusikko Karri Luhtalan. - 26-vuotias Timi Hellman meloi reilun kuuden viikon aikana SUP-laudalla läpi Suomen rannikon. Tunnelmia luvassa veden ääreltä. - Tuukka Pasanen juontaa.

Klipit

 • Ruisleivän paisto onnistuu sekä sähkö- että leivinuunissa, vaan miten välttää kivikova leipä. Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen opettaa, mistä tunnistaa kypsän leivän. Leipäkurssilla vieraili toimittaja Mira Stenström.

 • Ruisleipätaikinan alustaminen käy kuntoilusta. Samettisen pehmeä taikina on valmista, kun taikinasta kuuluu tietynlainen ääni. Näin opastaa ruisleivän tekoa opettavan Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen.

  Varpulan luomutilalle Sipooseen on saapunut naisjoukko opiskelemaan, miten kansallisruokaamme valmistetaan. Osaa heistä arveluttaa ennakkoon ruisleivän työläys. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ruisleipä valittiin taannoin Suomen kansallisruoaksi. Leiväntekoa opetetaan edelleen erilaisilla kursseilla, vaikka kaupasta ei hapanleipävalikoimaa puutu.

  Toimittaja Mira Stenström tutustuu minisarjassa ruisleivän tekoon Varpulan luomutilalla Sipoossa. Aluksi perehdytään taikinajuureen, jonka kanssa monelta aloittelijalta on usko loppua kesken. " Turhaan", opastaa tilan emäntä Riitta Rantanen.

 • Venäjän lähetystöt olivat kesäkuun alussa useissa maissa valokeilassa. Amnesty International järjesti mielenilmauksia Venäjän lähetystöjen edessä. Amnesty vaatii Venäjää tutkimaan homoiksi oletettujen miesten vainot ja sieppaukset Tshetsheniassa heti. Helsingissä Venäjän suurlähetystölle kokoontui muutamia kymmeniä ihmisiä. Suomessa lähes 15 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen vainottujen puolesta. Ohjelmassa haastatellaan asiantuntija Anu Tuukkasta Amnestyn Suomen osastosta sekä Tiina Tikkasta ja Heli Niemistä, jotka osallistuivat mielenilmaukseen. Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Kansainvälistä museopäivää vietetään 18.5. Tänä vuonna teemana on "Museot ja kiistanalainen historia - miten puhumme siitä, mistä vaietaan."

  Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss kertoo, että esimerkiksi kuoleman esittäminen on mielletty museoissa vaikeaksi asiaksi. Kansallismuseon intendentin Eero Ehannin mukaan museossa joudutaan pohtimaan usein esineen eettisyyttä. Museoammattilaisilla on Ehannista suuri vastuu siinä, millaisia esineitä näyttelyissä esitetään ja mitkä tarinat korostuvat. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ohjelmassa suomalaisten vaikuttajien ja presidentti Koiviston ystävien muistoja ja arvioita presidentti Koiviston työn ja elämän varrelta. Haastateltavina Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, entinen pääministeri Esko Aho, Koiviston poliittisena sihteerinä toiminut Seppo Lindblom, Koiviston adjutanttina työskennellyt amiraali Juhani Kaskeala, pääministeri Juha Sipilä ja kansanedustaja Timo Harakka (sd.). Ohjelman toimittavat Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen.

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistön muistopuhe kuultiin suorana lähetyksenä Radio Suomessa 13.5.2017

 • Internettietosanakirja Wikipediassa podcast on tilauspohjaista äänitiedostojen julkaisua verkossa. Kansanomaisempi määritelmä podcastille on jokamiehen radioshow.

  Korvissa podcast on paljon enemmän: se on tiukkaa argumentointia, pitkiä monologeja, pohdittua kerrontaa. Se on politiikkaa, kirjallisuutta, viihdettä, äänien taidetta.

  Podcastien hitti on yli 100 miljoonan latauksen sarja ”Serial”, joka selvittää 15 vuotta vanhaa teinitytön surmaa.

  Podcast ei ole teknisesti uusi asia, mutta viime vuosina, erityisesti älypuhelimien myötä, kuuntelijat ovat löytäneet sen osaksi vapaa-aikaansa. Podcast on muuttanut radiokerrontaa ja se on muuttanut kuuntelijan roolia.

  Ajantasassa vieraana Pietari Kylmälä, toimittajana Kati Lahtinen.

 • Minkälaista on jalkapallon juniorivalmentajan työ? Helsingin Uuden yhteiskoulun naapuritontilla on paikallisen jalkapalloseuran PK-35:n tekonurmikenttä Aava-areena. Seuran nuorisotoimenjohtaja Juuso Mattila ja junioripäällikkö Akan Okomoh ovat uutisluokkalaisten haastateltavina. Heidän mukaansa jalkapallon voi aloittaa melkein missä iässä tahansa, vielä keski-ikäisenäkin.

  Lisäksi haastateltavina ovat koulun oppilaat Sonja Böök ja Kimmo Kuittinen, jotka harrastavat jalkapalloa. Noora Rämö ja Zubeyda Hussein haastattelevat.

 • Mahtaako noin pyöreä lapsi liikkua tarpeeksi, sanoo terveydenhoitaja. Ja vanhempi tietää, että kyllä se liikkuu ja vieressä istuva lapsi kuulee kaiken ja murehtii mittojaan jo kotimatkalla.

  Ylen Vaakakapina on julistanut huhtikuussa lapsille kasvurauhan: jokainen lapsi on ihana sellaisenaan, lapsen paino on aikuisten asia.

  Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkäri Paula Häkkänen ei anna yksiselitteistä vastausta siihen, tuleeko lapsen painosta puhua lapsen kuullen, sillä jokainen lapsi ja jokainen perhe on yksilö. Mutta painon sijaan voisi puhua terveydestä, hyvinvoinnista, kehon tuomasta ilosta.

  Kun lapselle annetaan kasvurauha, vanhemman tulee ottaa entistä vahvemmin vastuu tilanteesta.

  Toimittajana Kati Lahtinen.

 • -Tähän on syynä historiallinen kehitys. Yhteiskunnassamme asiat menivät parempaan suuntaan aina 1990- luvulle asti, jolloin kehitys taittui eikä parempaa ole ollut odotettavissa. Tyytymättömyys alkaa purkautua räväkämmin. Tämä on surullinen kehitys edistyksellisen demokratian kannalta, sanoo valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo.

  Vapaan maan vapaissa vaaleissa ehdolla olevien ehdokkaiden vaalijulisteita revitään ja rikotaan, ehdokkaat saavat uhkailusoittoja, heitä uhkaillaan vaalityössä kentällä niin, etteivät he uskalla kampanjoida yksin. Uhkailu on tullut siihen pisteeseen, että kahdeksan puolueen puoluesihteerit julkaisivat eilen sosiaalisessa mediassa vetoomuksen vaalirauhan puolesta. Mitä tämä tekee demokratialle? Toimittaja on Kati Lahtinen.

 • Helsingin yliopiston Suomen historian professori Juha Siltala on julkaissut kirjan keskiluokan muuttumisesta.
  Siltalan mukaan nyt eletään "laskevien odotusten yhteiskunnassa", keskiluokan mieltä hallitsee menetyksen pelko enemmän kuin toivo paremmasta. Työelämän muututtua epävarmaksi keskiluokka rauhoittaa itseään asioilla joita se voi hallita, kuten puutarhanhoidolla tai joogaamalla, Siltala kuvaa.

  Siltalan mukaan on myös virheellistä ajatella, että nuoret olisivat joustavampia kuin vanhemmat, että he tulisivat toimeen ilman turvatekijöitä.

  Toimittajana Jakke Holvas

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä