Politiikkaradio

Mikä on Suomi ja suomalainen viinapää?

 • 56 min
 • toistaiseksi

Mikä Suomesta tekee Suomen? Olemmeko historiaton kansakunta? Näemmekö metsän metsältä? Miksi suomalaiset arvostavat poliittista järjestelmäänsä enemmän kuin monet, mutta valittavat jatkuvasti poliitikoistaan? Millaista on talouspoliittinen keskustelumme - onko siinä jotain erityisen suomalaista? Ja lopuksi alkoholipolitiikkamme - onko se kääntynyt tavoitteitaan vastaan? Sakari Sirkkasen haastateltavana on tutkija, kääntäjä Tommi Uschanov.

Lähetykset

 • ma 10.9.2012 12.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto epäilee valinnanvapauden vesittävän sote-uudistuksen tavoitteet terveyserojen ja kustannusten pienentymisestä. Valinnanvapautta selvittänyt työryhmä esitti ministeri Rehulalle (kesk.) mallia, jossa kansalainen valitsisi julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin ylläpitämien sote-keskusten välillä. Hallitus ottaa kantaa malliin lähiviikkoina.

  "Nyt jos te menette hallitus valinnanvapaus edellä ja tuotte tähän yhtiöittämisen ja laajat valtuudet yksityisille toimijoille, niin silloin me ei pystytä takaamaa terveyserojen pienentymistä, hyvinvointierojen pienentymistä, eikä kustannusten pienentymistä", sanoi Alanko-Kahiluoto Politiikkaradiossa.

  Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Outi Mäkelän mukaan hallitus harkitsee uutta kilpailulainsäädäntöä, jolla estettäisiin, ettei valinnanvapauden toteuttaminen sote-palveluissa johtaisi alueellisiin monopoleihin.

  "Hallitus on harkitsemassa myös erityisiä kilpailutussääntöjä, kilpailusääntöjä, joilla voitaisiin puuttua nykyistä yleistä kilpailulainsäädäntöä tehokkaammin siihen, että jos jollakin alueella jollekin yritykselle on syntymässä monopoliasema, niin siihen voidaan puuttua."

  "Ehdoton ei sekä julkisille että yksityisille monopoleille", sanoo Mäkelä.

  Tapio Pajunen / Politiikkaradio

 • Talouskriisi, EU, pakolaiskriisi, globalisaatio, työttömyys, ksenofobia, keskiluokan kriisi, hyvinvointivaltion vaihdevuodet, politiikan viihteellistyminen, perinteisten puolueiden lama. Monta syytä voi löytää populismin nousulle eurooppalaisessa politiikassa. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat politiikan tutkijat Laura Parkkinen ja Mikko Majander.

 • Mitä tuore tutkimus kertoo suomalaisten puolueiden imagoista ja johtajista? Musta keskiviikko eli Microsoftin ja Talvivaaran rajut uutiset ovat analyysissa. Finavia-vyyhtiin saatiin tänään uusi uutinen: poliisi epäilee Finavian ex-johtoa rikoksesta. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner liittyy tapaukseen. Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Riikka Uosukainen ja Jari Korkki Ylen politiikan toimituksesta.

 • Kilpailukykysopimusta väännetään. Työttömyysluvuissa lievää kohenemista. Taksi- ja sampanja-indeksit osoittavat koillissuuntaan. Riittääkö mahdollinen suhdannekäänne? Vai tarvitaanko lisäksi kuuluisia rakenteellisia uudistuksia, työmarkkinoilla nimenomaan? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat kansanedustajat Li Andersson (vas) ja Juhana Vartiainen (kok). Puhelimessa on Metallityöväen liiton pj. Riku Aalto.

 • Hallitus sai aikaiseksi kompromissiesityksen uudesta alkoholilaista. Kompromississa on vaikeita kohtia erityisesti keskustalle, jossa pelätään alkoholihaittojen määrän kasvua, kun maitokaupoista saa yhä vahvempia juomia.

  Kumpi on ajanut tiensä päähän: suomalainen alkoholipolitiikka vai alkoholikulttuuri? Kumman muuttaminen johtaisi pysyvämpään muutokseen?

  Vieraina ovat kansanedustajat Annika Saarikko (kesk.) ja Jaana Pelkonen (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Maailma on vaaroja ja uhkia pullollaan. Mitkä näistä ovat sellaisia, joista kannattaisi suomalaisena aidosti huolestua?

  Hallituksen tekemässä sisäisen turvallisuuden selvityksessä hahmotellaan strategiaa ja keinoja, joilla Suomesta tehtäisiin maailman turvallisi maan asua ja elää. Turvallisuutta heikentävät uudenlaiset uhkat, kuten hybridiuhkat ja terrorismi, mutta myös valtion niukat resurssit.

  Entisen sisäministerin Päivi Räsäsen (kd.) mukaan hallitukselta tarvitaan ainakin kymmenen miljoonan lisäpanostus, jotta sisäisen turvallisuuden selvityksessä asetettu tavoite vähintään 7000 poliisista vuonna 2020 pystyttäisiin takaamaan. Räsäsen mukaan palkkarahoja ei muuten ole olemassa.

  ”Jos me mennään niillä kehyksillä, jotka nyt on hallitus päättänyt, niin meillä on vuonna 2019 viisisataa poliisia vähemmän kuin nyt, koska palkkarahoja ei yksinkertaisesti ole”, sanoi Räsänen Politiikkaradiossa.

  ”Ne lisäykset, joista tässä puhutaan, niin ne ei ole todellisia lisäyksiä poliisin määrärahoihin, vaan ainoastaan sen kehysvajeen paikkaamista, eli aiottujen leikkausten ja säästöjen vähentämistä.”

  Kokoomuksen kansanedustaja Kari Tolvanen pitää yhtälailla päätettyä määrärahalisäystä positiivisena eleenä, ei todellisena korjauksena.

  ”Se on kuitenkin positiivinen ele, että saadaan tällainen laastari tähän pahimpaan tilanteeseen. Se on laastarointia, mutta antibiootti vielä puuttuu”, sanoo Tolvanen.

  Tapio Pajunen / Politiikkaradio

 • Hallituksen omistajapolitiikasta on käyty keskustelua intensiivisesti viime viikkojen aikana. Hallitus on linjannut linjaansa, mutta monta kysymystä on vaille vastauksia. Eero Heliövaara sanoo Politiikkaradiossa, että Posti pitäisi viedä kokonaisuudessaan pörssiin - jo kuluvalla vaalikaudella. Valtio jäisi pääomistajaksi. Omistajaohjaus on muutoinkin kolossiaalinen kokonaisuus. Millaisista omistuksista valtio voisi luopua? Mikä on linja? Mitä tapahtuu VR:lle? Mitä ovat hallituksen Sakari Sirkkasen vieraana on valtionomistuksista valtionomistajaohjausyksikössä vastaavaa päällikkö Eero Heliövaara.

 • Hallitus haluaa taseet töihin ja eduskunnassa väitellään Suomen suunnasta. Minkälainen todellisuus pilkistelee sloganien takana?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Hallitusta ryöpytettiin demarien toimesta eilen eduskunnan välikysymyskeskustelussa. Välikysymys on vaalikauden seitsemäs, SDP ainoana allekirjoittaneena. Pointeiksi nousivat muun muassa markkinatalous ja työmarkkinat. Työttömyys ei ole Suomessa sulanut nyt kun vaalikautta on neljäsosa menty. Mitä pitäisi tehdä? Kuinka Suomesta saataisiin työmarkkinoiden pahointi-Suomen sijaan hyvinvointi-Suomi? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kokoomuksen Elina Lepomäki ja SDP:n Tarja Filatov.

 • Kuinka moni vielä muistaa mistä asioista eduskuntavaaleissa keväällä 2015 puhuttiin? Eduskunnan suurin oppositiopuolue SDP väittää nyt, että hallitus tekee kovaa vauhtia sellaisia asioita, joista ei vaalien alla puhuttu.

  Demarien mukaan hallitus on muuttamassa Suomea hyvinvointivaltiosta markkinavaltioksi, jossa verovaroilla kustannetut palvelut muutetaan käyttäjien maksettaviksi. Näinkö todella?

  Vieraana ovat eduskuntaryhmien varapuheenjohtajat Markus Lohi (kesk.) ja Johanna Ojala-Niemelä (sd.)

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Hallituksen tuoreessa omistajalinjauksessa vaaditaan valtion ”tasetta töihin”. Mitä hallitus kyseisellä sloganilla tarkoittaa?

  Tarkoitus on hakea parempaa tuottoa jossain muualla kuin nykyisissä valtion omistuksissa, vetäytymättä kuitenkaan strategisista omistuksista, vakuuttaa kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari.

  ”Strategisia yhtiöitä ja luonnollisia monopoliyhtiöitä ei ollut tarkoituskaan missään vaiheessa ruveta myymään, mutta sen jälkeen tase töihin.”

  ”Meidän pitäisi aidosti, kriittisesti katsoa, että voisiko tase päästä töihin, tuottamaan jossain muualla, kuin pitämällä vaan niitä passiivisesti tietyssä valtionyhtiössä”, sanoo Jaskari Politiikkaradiossa.

  Entisen omistajaohjausministerin Sirpa Paateron (sd.) mukaan taseen laittaminen töihin saattaa tulla veronmaksajille kalliiksi, mikäli Postin kaltaisia yleispalveluvelvoitetta hoitavia yhtiöitä ryhdytään pilkkomaan tuottavampiin ja vähemmän tuottaviin osiin.

  ”Ei niitä voi pilkkoa niin että annetaan markkinoille se joka on hyvin menestyvää ja sitten valtiolle jäisi sitten se yleispalveluvelvoitteen alla oleva, joka sitten vaatisi ehkäpä veronmaksajien kautta budjettirahaa.”

  ”Se kuulostaa aika kummalliselle, että pistetään siten taseet töihin, että veronmaksajat maksaa sitten sen yleispalveluvelvoitteen alla olevan ja kaikki muut olisi markkinoilla”, sanoo Paatero.

  Tapio Pajunen / Politiikkaradio

 • Halitus linjasi viime viikolla omistajapolitiikkaansa. Huomenna tiistaina eduskunnassa käydään teemasta debattia. 1,6 miljardia euroa pitäisi kääriä kasaan seuraavien kolmen vuoden aikana hallitusohjelmasta löytyvien kärkihankkeiden rahoittamiseksi. Tämä tulee tapahtumaan valtion taseen töihin laittamisen kautta. Jos päätetään myydä osakkeita kärkihankkeiden rahoittamiseksi, tämä on professori Markku Kuisman mielestä lähes pöyristyttävä ajatus. Onko omistajapolitiikan linja siis kohdallaan? Onko järkevää rahoittaa valtionomaisuuden myynneillä kärkihankkeita? Onko kärkihankkeissa ylipäätään ideaa? Sakari Sirkkasen vieraana on taloushistorioitsija Markku Kuisma.

Klipit

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

 • Budjettiriihi vetäistiin päivässä kasaan valtiovarainministeriön lukujen mukaan. Eduskunnalle puolestaan jää tavallista vähemmän aikaa budjetin ruotimiseen - budjetin, joka on jo ehditty teilata mediassa hataralle pohjalle rakennetuksi ja johon tehdään joka tapauksessa parlamentaarisessa käsittelyssä hyvin pieniä muutoksia. Mitä siis pitäisi tehdä eduskunnan budjettivallalle? Poliikkaradion perjantain talk showssa selvitellään myös Jussi Halla-Ahon aiheuttamaa tuoreinta persukohua. Nopeassa pilkonnassa ovat kuntauudistus, YLEn puoluekannatusgallup ja presidentinvaalikisan tilanne. Vakiokeskustelijoina ovat Jussi Lähde ja Markus Leikola ja kutsuvieraana kristillisdemokraattien entinen kansanedustaja Bjarne Kallis. Toimittajana on Sakari Sirkkanen.

Muualla Yle.fi:ssä