Politiikkaradio

Mikä on Suomi ja suomalainen viinapää?

 • 56 min
 • toistaiseksi

Mikä Suomesta tekee Suomen? Olemmeko historiaton kansakunta? Näemmekö metsän metsältä? Miksi suomalaiset arvostavat poliittista järjestelmäänsä enemmän kuin monet, mutta valittavat jatkuvasti poliitikoistaan? Millaista on talouspoliittinen keskustelumme - onko siinä jotain erityisen suomalaista? Ja lopuksi alkoholipolitiikkamme - onko se kääntynyt tavoitteitaan vastaan? Sakari Sirkkasen haastateltavana on tutkija, kääntäjä Tommi Uschanov.

Lähetykset

 • ma 10.9.2012 12.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Maailmassa on velkaa tällä hetkellä enemmän kuin koskaan. Samaan aikaan kehittyvien talouksien talouskasvu osoittaa hyytymistä ja euroalue matelee nollakasvussa. Yhdysvalloissa talous sen sijaan kasvaa vahvasti ja Fed mitä todennäköisemmin nostaa pian ohjauskorkoaan. Mitä tästä epäsymmetriasta pitäisi ajatella? Onko euroalue nimenomaan vaarassa suistua pitempiaikaisen matalan talouskasvun ellei deflaation tielle, Japanin tyyliin? Politiikan kuumottavat aiheet eli yhteiskuntasopimus ja hallituksen pakkolait sekä hallintarekisterisekoilu ovat myös mukana paketissa. Sakari Sirkkasen haastateltavina ovat Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä ja Ilmarisen talous- ja hallintojohtaja Jaakko Kiander.

 • Kotimaan politiikan ykkösaihe on työmarkkinat. EK antoi keskiviikkona pakit tupoille, AKT irtaantui torstaina yhteiskuntasopimuksesta ja isossa kuvassa työmarkkinakeskusjärjestöjen rooli on murroksessa. Onko yhteiskuntasopimuksella vielä edellytyksiä syntyä? Mitä tapahtuu hallituksen pakkolakipaketille? Onko Suomen malli ruotsalainen vai millainen? Sakari Sirkkasen kanssa työmarkkinakeskustelussa ovat Riikka Uosukainen ja Jari Korkki Ylen politiikan toimituksesta.

 • AKT ilmoitti tänään, ettei se lähde mukaan yhteiskuntasopimusneuvotteluihin. Eilen EK ilmoitti, ettei se enää tee tulopoliittisia kokonaisratkaisuja ensi vuoden huhtikuun jälkeen. Millainen vaikutus näillä on työmarkkinaneuvotteluihin, joita parhaillaan käydään? Eduskunnassa käytiin eilen keskustelu opposition varjobudjeteista. Työlllisyyspolitiikka on keskiössä kaikilla. Millaisin keinoin demarit työllistäisivät työttömiä? Eduskuntaryhmän puheenjohtajat Arto Satonen (kok) ja Antti Lindtman (sd) ovat Sakari Sirkkasen studiovieraina.

 • Ranskan presidentin yllättävä vetoaminen EU:n turvatakuisiin nopeuttaa Suomen lainsäädännön muuttamista, sanoo ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok). Lakimuutokset sotilastoiminnan sallimiseksi ulkomailla tulevat eduskuntaan heti vuoden 2016 valtiopäivien alussa.

  Eduskunnan enemmistö on myös valmis takaamaan Suomelle mahdollisuuden sotilastoimintaan ulkomailla, uskoo ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok).

  ”Eduskunnassa enemmistö selvästi on varmasti sitä mieltä, että me tarvitsemme myöskin mahdollisuuden sotilaalliseen toimintaan. Enemmistö on varmasti.”

  ”Onko siellä sitten jotain voimia eduskunnassa kuitenkin, joille tämä on liian pitkälle menemistä? Sitä me emme tiedä, mutta luulisi että nykytilanne auttaa kyllä ymmärtämään sitä, että Suomen täytyy saada uudenlaisia keinoja”, sanoo Salolainen Politiikkaradiossa.

  Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matti Vanhasen mukaan poliittinen ilmapiiri on Suomessa asteittain kypsynyt hyväksymään Suomen sitoutumisen sotilastoimintaan myös ulkomailla.

  ”Tämä on tällainen henkinen kypsyminen, joka tässä on asteittain tapahtunut. Se on erittäin suuri muutos meidän koko sodanjälkeisessä puolustusajattelussa.”

  ”Poliittinen tahto on asteittain kehittynyt, tähän on sitouduttu, mutta varsinkin kansalaismielipiteen tasolla varmaan tullaan törmäämään perusteltuihin mielipiteisiin, että yleistä asevelvollisuutta pitää käyttää vain oman maan puolustamiseen”, sanoo Vanhanen Politiikkaradiossa.

  Vanhasen mukaan EU:n turvatakuut eivät kuitenkaan korvaa Suomen omia puolustusratkaisuja.

  ”Nämä Lissabonin sopimuksen artiklojen tulkinnat, ne on erittäin tärkeitä. Pitää katsoa mitä sieltä saadaan, mutta ei pidä mennä siihen, että ajatellaan että ne korvaisivat jotain meidän omassa puolustusratkaisussa. Siellä ei ole tällaisia automaattisia mekanismeja, jotka vastaisivat Naton järjestelmiä, eli sitä ei pidä rinnastaa tähän Natoon”, sanoo Vanhanen Politiikkaradiossa.

  ”Jos kansainvälisesti halutaan, että joskus meitä autetaan, niin meidän pitää olla valmiita myös auttamaan itse”, toteaa Vanhanen.

  Tapio Pajunen / Politiikkaradio

 • Eduskunnan käsittelyssä oleva julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016 - 2019 on mahtava paperi. Se on kuin politiikkaa puristava korsetti valtion menoille useiksi vuoksiksi. Kuinka tiukalle korsetin nyörit on järkevää sitoa? Kannattaako muuttuvassa maailmassa menoja lukita vuosiksi?

  Kansanedusta Juhana Vartiaisen (kok) mielestä julkisen talouden suunnitelma on puutteineenkin välttämätön.

  ”Vaikka jotkut sitä kutsuu valtiovarainministeriön liialliseksi vallaksi, niin on ihan välttämätöntä, että tämmöisessä laajan julkistalouden ikääntyvässä maassa, jollakin on tällainen julkistalouden kokonaisote. Muuten tästä ei tule yhtään mitään.”

  ”Itse asiassa se, että maailma on epävarma, niin se tekee musta sen oikeastaan vieläkin tarpeellisemmaksi, koska silloin meillä on kuitenkin yksi oletus siitä, millä tavalla asioita hoidetaan”, sanoo Vartiainen Politiikkaradiossa.

  Kansanedustaja Eero Heinäluoman (sd) mukaan valtion menojen pidemmän aikavälin suunnittelussa on myös vaara mennä överiksi.

  ”En usko, että sellaista valtaisaa gosplania on rakennettavissa, joka pystyy hallitsemaan sekä valtion menot, että kuntien menot. Että kyllä tässä on hyvin lähellä, että tässä lyödään myös överiksi.”

  ”Semmoinen keskitien kompromissi eri näkökohtien välillä on parempi, kuin täydellinen puhdasoppisuus myös täällä menohallinnassa”, sanoo Heinäluoma.

  Tapio Pajunen / Politiikkaradio

 • EU käy jälleen taistoon terrorismia vastaan. Mitä on luvassa? Ranska avasi Lissabonin sopimuksen turvatakuulausekkeen. Johtaako tämä EU:n yhteisen puolustuksen aktivoitumiseen, entä mikä on Naton rooli? Euromepit Sirpa Pietikäinen ja Heidi Hautala vastaavat. Pertti Haaparanta Aalto-yliopistosta on tunnetuin elvytyspolitiikan puolestapuhuja. Hän kertoo miksi vallitseva talouspolitiikan linja on hänen mielestään väärä ja mitä pitäisi tehdä. Politiikkaradion toimittaa Sakari Sirkkanen.

 • Ranskan presidentin vetoaminen EU:n turvatakuisiin yllätti. Kuriositeettina pidetyt EU:n turvatakuut nousivat hetkessä turvallisuuspolitiikan ydinkysymykseksi Suomessa.

  Mitä EU:n turvatakuut tarkoittavat? Palovakuutusta, oliiviöljyapua vai rautaa rajoille? Mitä apua voimme antaa, mitä emme?

  ”Turvallisuus on tärkeämpi asia kuin talousasiat”, sanoo tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Mihin suomalaiskansallinen turvallisuudentunne nojaa? Sosiaaliturvaanko? Kenties tulevaisuudessa jopa perusturvaan?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • RKP haluaa kiristää arvonlisäverotusta ja Vasemmistoliitto haluaa alentaa sitä. RKP haluaa kaikille palkansaajille veronalennuksen, Vasemmistoliitto haluaa veroalen pienituloisille ja ansiotuloveroprogression pääomatuloveroon. Politiikkaradiossa avataan tällä kertaa RKP:n ja Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetteja. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kansanedustajat Mikaela Nylander (r) ja Li Andersson (vas.)

 • Vieraana työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson. Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Sipilän hallitus luottaa liiaksi markkinoiden voimaan, uskoo opposition liikennepoliittisen välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Katja Taimela (sd).

  ”28 juna-asemaa suljetaan ja osasta maakunnista liikennöinti lopetetaan. Tässä nyt Sipilän hallituksen toimesta ollaan tekemässä aluepolitiikan alasajoa. Luotetaan siihen että tämä markkinaehtoinen junaliikenne sitten hoitaisi harvaan asutulla Suomen alueella, tai korvaisi VR:n liikenteen”, sanoi Taimela Politiikkaradiossa.

  ”Mihin tämä hallituksen usko siitä vahvasta markkinavetoisesta kasvusta ja markkinaehtoisesta tekemisestä perustuu? Se on, uskallan väittää, puhtaasti ideologinen valinta, siinä ei ole tietopohjaa olemassa”, sanoo Taimela.

  Keskustan Ari Torniaisen mukaan hallitus hakee aidosti ratkaisua lakkautettaville reiteille ja sanoo, että joukkoliikenteen näivettyminen on ollut käynnissä jo pitkään.

  ”Joukkoliikenne on ollut jo erittäin pitkään voi sanoa että näivettymiskierteessä. Jos me ei mitään tehdä niin näivettymiskierre joukkoliikenteessä jatkuu tulevaisuudessakin. Tosiasia on että hallitus ja ministeri Berner hakee nyt yhteistyössä eri toimijoiden kanssa korvaavaa joukkoliikennettä näille vuoroille.”

  ”Siihen haetaan aidosti korvaavaa joukkoliikennettä, ensisijaisesti junaliikennettä. Jos ei sitä löydy, niin sitten jotakin muuta, esimerkiksi linja-autoliikennettä”, sanoo Torniainen.

  Tapio Pajunen / Politiikkaradio

 • Miksi terroristijärjestö ISIS iski Pariisiin ja onko järjestön strategia lännen ja Euroopan suhteen muuttumassa? Poliittinen tahtotila Syyrian nykyhallinnon kukistamiseksi on avoin suuri kysymys. Samaan aikaan on tunnettu fakta, että Isiksen kukistaminen ilmaiskuilla on käytännössä mahdotonta. G20-kokous alkaa tänään Turkissa. EU:n ulkoministerit pitävät hätäkokouksen perjantaina. Millaisin keinoin ISIS voitaisiin kukistaa? Entä millaisia ratkaisua EU:ssa pitäisi tehdä? Sakari Sirkkasen vieraina ovat Hussein al-Taee CMI:stä ja Teemu Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

 • Hallituksen sote-väännön maaliinsaattamisesta on kulunut noin viikko. Sote- ja maakuntapeliä on sittemmin pelattu intensiivisesti, ja peli jatkuu. Millaisia poliittisia, kenties yhä märkiviä, arpia hallituksen sisälle on syntynyt? Kuka syyllistyi sote-väännössä itkupotkuraivareihin ja miksi? Millaista arpipolitiikkaa tullaan jatkossa näkemään ja kokemaan? Politiikan viikon lyhyessä analyysissa ovat hallituksen pakkolakipaketti, joka on saapunut eduskuntaan lausuntokierrokselle, sekä case Tynkkynen & Väyrynen: ovatko molemmat herrat poliittisen kaaoksen ruhtinaita? Pakolaiskriisi näyttää siirtyneen domino-efekti -vaiheeseen. Luku 300 on kotimaassa poliittista polttoainetta. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Ruben Stiller ja Timo Seppänen Yleltä.

Klipit

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

 • Budjettiriihi vetäistiin päivässä kasaan valtiovarainministeriön lukujen mukaan. Eduskunnalle puolestaan jää tavallista vähemmän aikaa budjetin ruotimiseen - budjetin, joka on jo ehditty teilata mediassa hataralle pohjalle rakennetuksi ja johon tehdään joka tapauksessa parlamentaarisessa käsittelyssä hyvin pieniä muutoksia. Mitä siis pitäisi tehdä eduskunnan budjettivallalle? Poliikkaradion perjantain talk showssa selvitellään myös Jussi Halla-Ahon aiheuttamaa tuoreinta persukohua. Nopeassa pilkonnassa ovat kuntauudistus, YLEn puoluekannatusgallup ja presidentinvaalikisan tilanne. Vakiokeskustelijoina ovat Jussi Lähde ja Markus Leikola ja kutsuvieraana kristillisdemokraattien entinen kansanedustaja Bjarne Kallis. Toimittajana on Sakari Sirkkanen.

Muualla Yle.fi:ssä