Politiikkaradio

Mikä on Suomi ja suomalainen viinapää?

 • 56 min
 • toistaiseksi

Mikä Suomesta tekee Suomen? Olemmeko historiaton kansakunta? Näemmekö metsän metsältä? Miksi suomalaiset arvostavat poliittista järjestelmäänsä enemmän kuin monet, mutta valittavat jatkuvasti poliitikoistaan? Millaista on talouspoliittinen keskustelumme - onko siinä jotain erityisen suomalaista? Ja lopuksi alkoholipolitiikkamme - onko se kääntynyt tavoitteitaan vastaan? Sakari Sirkkasen haastateltavana on tutkija, kääntäjä Tommi Uschanov.

Lähetykset

 • ma 10.9.2012 12.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Suomen väitetään olevan vähän korruptoitunut maa. Transparency Internationalin korruptioindekseissä Suomi keikkuu jonkinlaisena vähäisen korruption mallimaana. Silti korruptioepäilyt eivät ole Suomessa lainkaan harvinaisia. Erityisesti julkisiin hankintoihin, ja vieläpä erityisesti rakennushankintoihin, näyttäisi liittyvän Suomessa korruptioriski.

  Minkälainen totuus suomalaisesta yhteiskunnasta ja suomalaisesta korruptiosta paljastuu pintakiillon alta?

  Vieraina ovat Transparency Internationalin Suomen osaston puheenjohtaja Tommi Niinimäki, ylitarkastaja Jenni Juslén poliisihallituksesta sekä oikeusministeriön erityisasiantuntija Juuso Oilinki.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Viime viikolla maailmankeskuspankkiirit ja muut maailmantalouden avaintoimijat tapasivat toisiaan Yhdysvalloissa järjestetyssä vuotuisessa Jackson Hole -symposiumissa. Esille nousivat muun muassa Yhdysvaltain keskuspankin FED:in mahdolliset koronnostot ja keskuspankkien pitkään jatkunut nollakorkopolitiikka. Korot ovat aikalailla nollassa, mutta maailmantalouden iso kuva näyttää siltä, ettei kaivattua viennin vetoapua Suomelle ole näköpiirissä. Investointikysynnässä ei siis globaalisti ole odotettavissa kasvua, palvelusektori sen sijaan kasvaa isossakin kuvassa. Kun hallitus nyt kokoontuu budjettiriihen äärelle keskiviikkona ja torstaina, on hyvä sauma kysyä, onko meillä olemassa matalan talouskasvun politiikkaa? Politiikkaa, joka ottaisi huomioon sen, ettei talouden kasvu kykene palautumaan samoihin kasvulukuihin kuin aiemmin. Sakari Sirkkasen vieraina ovat johtaja Jaakko Kiander työeläkeyhtiö Ilmarisesta ja pääekonomisti Reijo Heiskanen OP:stä.

 • Saksan liittokansleri Angela Merkel viiden päivän Euroopan-kiertue tulee tänään päätökseen. Millaisessa hapessa unioni on Brexit-krapulaa seuranneessa Brexit-apatian tilassa? EU:n suunta ja demokratiakehitys ovat unionin ikuisuuskysymyksissä. Millaisia voimapolitiikka- ja päätöksentekokuviota on luvassa? Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sai aikaan jonkinasteista mediakohua moittiessaan EU:n päätöksenteko tehottomuudesta. Oliko Niinistön ulostulo sittenkään niin dramaattinen? Entä Suomen hallituksen EU-politiikka? Tähän kuulemme kriittisen kommentin RKP:n puheenjohtajalta Anna-Maja Henrikssonilta. Sakari Sirkkanen kanssa studiossa ovat EU-tutkijat Timo Miettinen Helsingin yliopistosta ja Tuomas Iso-Markku Ulkopoliittisesta instituutista.

 • Tällä viikolla on käyty reipasta keskustelua suomalaisen työn hinnasta, mutta myös muista tekijöistä, jotka tekevät Suomesta kalliin maan asua. Millaisia linjauksia hallituksen pitäisi budjettiriihessään tehdä työllisyyden parantamiseksi? Mitä tutkimukset sanovat palkkaerojen kasvusta suhteessa työllisyyteen? Onko nyt aika tehdä remonttia työttömyysturvan ja sosiaaliturvan välille? Millainen olisi ratkaisu, jolla päivähoitomaksujen alentaminen rahoitettaisiin? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat tutkimusjohtaja Signe Jauhiainen Pellervon taloustutkimuksesta ja johtaja Seija Ilmakunnas Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.

 • Saksassa Frankfurtissa kohoa korkeuksiin Euroopan keskuspankin pääkonttori. Mitä EKP:n teräslasitornin sisällä oikein tapahtuu? Entä Helsingin Kruunuhaassa - Snellmanin nuokkuvan patsaan takana sijaitsevassa EKP:n haarakonttorissa Suomen Pankissa?

  Ohjaavatko keskuspankit taloutta, vai talous keskuspankkeja? Missä menevät rahapolitiikan rajat?

  Vieraana ovat Suomen Pankissa pitkän päivätyön rahapolitiikan parissa tehneet ekonomistit Antti Suvanto ja Jarmo Kontulainen, jotka kertovat rahapolitiikkaa ja keskuspankkien roolia avaavasta kirjastaan.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Brexit, terrorismi, talouden huolet, siirtolaisuus, Syyrian sota, Turkin ja Ukrainan tilanne, välit Venäjään - eurooppalaisilla päättäjillä riittää huolia ja murheita. Mitä maailman voimakkaimmassa suurvallassa Yhdysvalloissa ajatellaan Euroopan nykyongelmista?

  Pelkästään Lähi-idän tilanne muodostaa ongelmaklimpin, joka toimii kasvualustana ja lähtökohtana murheille, jotka repivät Eurooppaa. Lähi-idän tilanteessa puolestaan Yhdysvaltojen rooli on suorastaan ratkaiseva. Liekehtisikö Lähi-itä, jos Yhdysvallat olisi viime vuosina toiminut toisin?

  Vajoaako Eurooppa, jos Yhdysvallat ei sitä kannattele?

  Vieraana on Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma.

  Toimittaja on Tapio Pajunen.

 • Hallituksen budjettiriihin lähestyy ja debatti kiihtyy. Budjettiriihessä keskeinen pointti on työllisyyden parantaminen. Päivän Kauppalehdessä TEM:in kansliapäällikkö Jari Gustafsson heittää löylyä työmarkkinakiukaalle. Gustafsson ehdottaa, että työehtosopimusten palkkaminimeistä pitäisi poiketa työllistämisen keinona. Julkisuudessa on myös ollut esillä ansioturvan tasoon tehtävä leikkausehdotus. Myös yli 60-vuotiaiden eläkeputki nousi viikonloppuna otsikoihin. Sakari Sirkkanen kanssa studiossa ovat työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä ja pääekonomisti Olli Koski SAK:sta.

 • Asia ja tunne näyttävät olevan törmäyskurssilla politiikassa. Ainakin niitä asetetaan hanakasti vastakkain ja väitetään peräti toistensa vastakohdiksi. Kumpaa politiikassa arvostetaan enemmän: asiaa vai tunnetta?

  Vanhan sloganin mukaan henkilökohtainen on poliittista. Voiko politiikassa puhua vain "henkilökohtaisista" syistä kiinnittämättä huomiota "yleisiin" syihin?

  Miksi julkisen sektorin määritelmä tuottaa päänvaivaa pääministeri Juha Sipilälle (kesk.)?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Erilaiset ajatuspajat ja ajatushautomot tarjoavat tätä nykyä päätöksentekijöille laajalti monenkirjavaa tietoa yhteiskunnasta ja sen moninaisista ilmiöistä. Minkälaisia käsityksiä päättäjille ja kansalaisille suolletaan yhteiskunnallisena tutkimuksena?

  Vieraana ovat THINK TANK -ilmiön uusista muodoista kriittisen raportin kirjoittaneet Hannele Huhtala, Sami Syrjämäki ja Jarkko S. Tuusvuori.

  Raportti hahmottelee puuttuvaa kokonaiskuvaa think tank -tyyppisestä vaikuttajaviestinnästä meillä ja muualla. Minkälainen on 2010-luvun kokonaiskuva?

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Turkin vallankaappausyritys tuli valtaenemmistölle yllätyksenä. Mistä on kysymys? Miksi tapahtui mitä tapahtui? Mitä on luvassa? Mediassa ja sosiaalisessa mediassa kysytään kuka ja ketkä olivat kaappausyrityksen takana. Oliko vallankaappausyritys aito vai salaliitto? Aito vai tekaistu? Mitä on demokratia Turkissa? Mikä on presidentti Erdoganin missio? Kuinka EU-, Yhdysvallat-, Nato-, Venäjä- ja Lähi-itä suhteet pitäisi nähdä viikonlopun tapahtumien jälkeen? Iso kysymys on myös se, onko tilanne rauhoittunut ja onko uusi vallankaappaustilanne mahdollinen? Sakari Sirkkanen vieraana on vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista. Puhelimessa on Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen.

 • Suomen taloudessa näkyy harvoja piristymisen merkkejä. Yksityisen kulutuksen ohella toinen kasvun merkki löytyy asuntomarkkinoilla. Uutta tavaraa nousee nyt asuntomarkkinoille, mutta nouseeko oikeisiin paikkoihin, oikeilla hinnoilla ja oikeaan aikaan? Asuntomarkkinoiden kaksi kuumaa tulevaisuuden paineistajaa ovat sisäinen muuttoliike ja maahanmuutto. Molemmat kohdistuvat ensi sijassa pääkaupunkiseudulle ja muihin kasvukeskuksiin. Olemmeko varautuneet asuntopolitiikassa ja asuntomarkkinoilla näihin haasteisiin? Entä kuinka käy vuokrien hintojen? Eräs ennuste povaa päälle kolmen prosentin kokonaisvuokratason nousua seuraavalla viidelle vuodelle, mikä ei suoranaisesti vastaa tavoitteiseen lisätä kohtuuhintaista vuokra-asuntotuotantoa. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva Vuokranantajista ja pääekonomisti Juhana Brotherus Hypo-pankista.

 • Suomessa eletään selontekojen vuotta. Jo julkaisuissa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa -ja sisäisen turvallisuuden selonteossa ja oletettavasti syksyllä ilmestyvässä puolustuspoliittisessakin selonteossa yhdet keskeiset turvallisuusuhat löytyvät kybermaailmasta ja hybridivaikuttamisesta. Kuinka Suomi on varautunut? Entä EU ja iso kuva? Entä millainen on tulevaisuuden sodankuva? Millainen rooli robotiikalla on puolustuksellisissa turvallisuusratkaisuissa? Sakari Sirkkasen haastateltavana on kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell Aalto-yliopistosta.

Klipit

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

 • Budjettiriihi vetäistiin päivässä kasaan valtiovarainministeriön lukujen mukaan. Eduskunnalle puolestaan jää tavallista vähemmän aikaa budjetin ruotimiseen - budjetin, joka on jo ehditty teilata mediassa hataralle pohjalle rakennetuksi ja johon tehdään joka tapauksessa parlamentaarisessa käsittelyssä hyvin pieniä muutoksia. Mitä siis pitäisi tehdä eduskunnan budjettivallalle? Poliikkaradion perjantain talk showssa selvitellään myös Jussi Halla-Ahon aiheuttamaa tuoreinta persukohua. Nopeassa pilkonnassa ovat kuntauudistus, YLEn puoluekannatusgallup ja presidentinvaalikisan tilanne. Vakiokeskustelijoina ovat Jussi Lähde ja Markus Leikola ja kutsuvieraana kristillisdemokraattien entinen kansanedustaja Bjarne Kallis. Toimittajana on Sakari Sirkkanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä