Politiikkaradio

Mikä on Suomi ja suomalainen viinapää?

 • 56 min
 • toistaiseksi

Mikä Suomesta tekee Suomen? Olemmeko historiaton kansakunta? Näemmekö metsän metsältä? Miksi suomalaiset arvostavat poliittista järjestelmäänsä enemmän kuin monet, mutta valittavat jatkuvasti poliitikoistaan? Millaista on talouspoliittinen keskustelumme - onko siinä jotain erityisen suomalaista? Ja lopuksi alkoholipolitiikkamme - onko se kääntynyt tavoitteitaan vastaan? Sakari Sirkkasen haastateltavana on tutkija, kääntäjä Tommi Uschanov.

Lähetykset

 • ma 10.9.2012 12.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok) mukaan Venäjällä ajatellaan Syyrian olevan ratkaisu Ukrainan kriisiin.

  ”Tällä hetkellä näyttää siltä, että Venäjän argumentaatiofilosofia on sen tyyppinen, että mikäli Syyriassa löytyy ratkaisu, jossa kaksi suurvaltaa voisivat nähdä asian ikään kuin samassa kehikossa, ja jollain tasolla synkronoida toimiaan, niin se antaisi ikään kuin mahdollisuuden tarkastella myöskin Ukrainaa. Antaisi siellä mahdollisuuksia sitten väljemmin etsiä ikään kuin rauhanomaisempia ratkaisuja.”

  ”Näin se filosofia menee tällä hetkellä Moskovassa”, sanoi Kanerva Politiikkaradiossa.

  Ulkoministerin erityisedustajana alueellisessa rauhanvälityksessä toimiva Pekka Haavisto (vihr) vertaa Venäjän toimia Syyriassa shakkiin.

  ”Jos ajattelee tätä shakkipelinä, niin tämä Venäjän siirto aloittaa pommitukset Syyriassa, tietäen miten haluton Yhdysvallat on lähtemään mihinkään massiivisiin operaatioihin siellä, niin käyttää tätä pelitilaa hyväksi”, sanoo Haavisto.

  ”Kyllä minä näen tässä aika klassisia suurvaltapelin aineksia. Tietysti Venäjän argumentti on lähihistoria Yhdysvaltoja kohtaan: onnistuitteko Irakissa, onnistuitteko Libyassa, miten Egyptissä meni, mitä arabikatu tuotti? Eli heillä on tietysti tietynlaista evidenssiä, että myöskään se Yhdysvaltain politiikka näillä alueilla ei ole ollut kovinkaan onnistunutta.”

  Kanervan mukaan Yhdysvaltojen ja Venäjän puolustushallinnot ovat olleet tiiviissä yhteydessä keskenään Syyrian kriisin takia.

  ”Taustalla kulisseissa on ollut yritystä viime viikkojen aikana nähdä tilannetta yhtenäisesti.” siinä kuitenkaan siis niin kuin sanottu onnistumatta.”

  ”Siellä ovat puolustushallintojen ja sotilaiden edustajat olleet arvioimassa tai luomassa yhteistä tilannekuvaa pääsemättä niistä yhteisymmärrykseen”, sanoo Kanerva.

  Tapio Pajunen / Politiikkaradio

 • Kunnat velkaantuvat VM:n mukaan vuoteen 2019 tasolle 25 miljardia euroa. Se on kolme kertaa enemmän kuin vuonna 2008, finanssikriisin iskiessä Suomeen ja muualla maailmaan. Miltä kuntatalous näyttää? Sakari Sirkkasen haastateltavana on Kuntaliiton pääekomisti Minna Punakallio ja finanssineuvos Mika Kuismanen valtiovarainministeriö.

 • Syyrian kriisi syvenee ja suurvaltakriisin aineksia on ilmassa. Pakolaiskriisi koettelee EU:n yhtenäisyyttä. Suomi äänesti tyhjää, ja euromeppien mielestä maamme maine jo EU-areenoilla on vähintäänkin ryvettynyt. Samaan aikaan EU:ssa pyritään samaan investointeja käyntiin. On pääomamarkkinaunionia, elvytyspakettia ja biotaloutta. Onko hankkeissa pointtia? Euromepit Heidi Hautala (vihr.) ja Mia-Petra Kumpula-Natri (sd).

 • Elina Lepomäki (kok) sanoo sen nyt suoraan: palkkatasoa alas ja työttömät töihin. Samaan aikaan hallituksen kuripaketti rokottaa. Onko kysymys sittenkin peliteoreettisesta asetelmasta, jossa pelin osapuolet korottavat panoksia ja vetävät toisia pois? Kiehtova kysymys toki on, millaiseen lopputulemaan peli vie? Pöydän toisella puolen Timo Harakka (sd) syyttää hallitusta ideologisista valinnoista, joilla työn ja pääoman välisiä suhteita halutaan muuttaa viimeksi mainitun hyväksi. Mutta mikä on opposition vaihtoehto? Maltilliset palkkaratkaisut? Sakari Sirkkanen toimittajana.

 • Hallitusta piinaa talouden pirullinen kolmiodraama: valtion budjetti on pakkasella, kilpailukyky kaipaa kohennusta ja työmarkkinaratkaisu aiheuttaa harmaita hiuksia. Pakkolaeilla hallitus pyrkii parantamaan kilpailukykyä. Onko ratkaisu järkevä?

  Hallituksen pakkolakipaketti on paitsi kansalaisten kannalta epäoikeudenmukainen, myös talouspoliittisesti epäviisas, sanoo Vasemmistoliiton kansanedustaja Kari Uotila.

  ”Vaikka me pikkaisen saataisiin vientimarkkinoilla eteenpäin menoa, niin kotimarkkinoiden erittäin tiukka romahdus syö sen kaiken kasvun.”

  ”Tapahtuu niin voimakas kotimaisen kulutuskysynnän leikkaaminen. Haaveet siitä, että työttömyys ryhtyisi alenemaan, ja että talous saataisiin kasvu-uralle, niin se kaatuu”, sanoo Uotila Politiikkaradiossa.

  ”Tekemällä tällaista talouspolitiikkaa me ei saada taloutta kasvuun ja työttömyyttä alas”, sanoo Uotila.

  Keskustan kansanedustaja Mika Lintilä puolustaa hallituksen pakkolakipakettia. Lintilän mukaan suomalaisen työn hinta on korkea ja näkyy investointien vähäisyytenä.

  ”Kyllä yksi iso kysymys on työn hinta. Työn hinta on yksi sellainen. Sitten meillä on suoraan sanottuna ihan tällaisia byrokraattisiakin ongelmia”, sanoo Lintilä ja kertoo esimerkin.

  ”Merkittävä kansainvälinen yhtiö haki tytäryhtiölleen paikkaa ja tiedusteli täältä mahdollista sijoittumista. He olisi halunnut ennakkopäätökset verottajalta, että miten heitä kohdellaan. Verottaja ei sitä antanut. He perusti tytäryhtiön Tanskaan ja 650 työpaikkaa.”

  ”Investointien vähyys on ollut meillä pitkän aikaa ongelma. Meillä taitaa tulla vähiten investointeja Kreikan jälkeen tällä hetkellä”, sanoo Lintilä.

  Tapio Pajunen / Politiikkaradio

 • Hallitus pelaa työelämän pakkolaeilla hasardia, sanoo työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtajan Tarja Filatov (sd).

  ”Auttaako se, että leikataan kaikkien palkkoja ja hyydytetään kotimarkkinat ja siirretään se raha sitten työnantajakustannusten helpottamiseen vientialoille? Kun kyse on aika pitkälle myös siitä, että meidän tavarat ei käy kaupaksi. Että vaikka myisi kuinka halvalla vasemman jalan saapasta, jos ei sitä kukaan osta, niin se ei tässä tilanteessa auta”, sanoo Filatov Politiikkaradiossa.

  ”Ja siksi pitäisi panostaa enemmän tutkimukseen, tuotekehitykseen ja koulutukseen. Tässä nyt käydään tällaista hasardia, että lähteekö vienti vetämään ennen kuin kotimarkkinat sakkaa”, sanoo Filatov.

  Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Arto Satosen mukaan hallituksella on vain huonoja vaihtoehtoja. Satonen vertaa valtion tilannetta työttömään, joka joutuu uhraamaan kuntosalikortin.

  ”Meillä yksinkertaisesti rahaa ei ole, koska Suomen valtion talous on velkaantunut useita vuosia nopeasti. Me ollaan aivan samassa tilanteessa kuin sellainen pienyrittäjä, jonka tulot ovat tässä laman seurauksena pienentyneet ja hän luopuu kuntosalikortista. Ei siinä ole mitään järkeä, koska kunnosta pitäisi pitää huolta, mutta jostain on pakko luopua, kun rahat ei riitä”, sanoo Satonen.

  ”Juuri sen takia meidän täytyy kääntää tämä työllisyys nousuun, että meillä riittää rahaa myös sinne koulutukseen ja terveydenhoitoon ja kaikkiin hyviin asioihin. Jos tätä ei saada käännettyä, niin seuraavan hallituksen aikana koulutuksella menee vielä huonommin.”

  Tapio Pajunen / Politiikkaradio

 • Työmarkkinoilla kuohuu täyslaidallisen veroisesti. Suomen talouden kuntoonpanotalkoissakaan ei tunnu yhteinen tilannekuva aivan yhdistävän. Millaiselta hallituksen käärmekeitto maistuu? Sakari Sirkkasen vieraina ovat kaksi ekonomistia taloustieteen professori Matti Virèn Turun yliopistosta ja kansantaloustieteen professori Markus Jäntti Tukholman yliopistosta. Jäntti aloittaa tosin tällä viikolla julkistalouden professorina Helsingin yliopistossa.

 • Vieläkö joku muistaa kuinka presidentti Kekkonen runnasi kasaan hätätilahallituksen? Tarkoitus oli torjua massatyöttömyyttä. Hallitus runnattiin, mutta sen tehtävä epäonnistui. Työttömyys jatkoi kasvuaan.

  Nyt tuore pääministeri Juha Sipilä yrittää saada aikaiseksi yhteiskuntasopimusta. Yritys on epäonnistunut jo kahdesti. Tällä hetkellä haetaan kilpailukykyloikkaa. Kulkeeko Sipilä talouspuheineen Kekkosen jäljillä?

  Mikä on politiikan päivän sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen on julkistanut kansalaisaloitteen kansanäänestyksestä koskien Suomen eurojäsenyyttä. Mistä on kysymys? Enemmistö suomalaisista kannattaa eurojäsenyyttä. Mutta millaisia vaikutuksia markkaan siirtymisellä olisi? Entä onko Ruotsi hyötynyt kruunusta suhteessa Suomeen? Fixitistä ovat Sakari Sirkkasen kanssa studiossa vääntämässä Paavo Väyrynen ja kokoomuksen entinen kansanedustaja Kimmo Sasi.

 • Kokoomuksen Sari Sarkomaa peräänkuuluttaa tarkempia arvioita leikkausten vaikutuksista eri kansalaisryhmiin. Sarkomaan mukaan mikään hallitus ei ole budjetissa arvioinut säästöjen vaikutuksia.

  ”Yksikään hallitus ei ole sisällyttänyt tällaista arviota budjettiin. Totta kai tätä arviota on tehty, mutta sitä ei ole tehty kootusti, niin että se olisi tuotu eduskunnalle”, sanoo Sarkomaa.

  ”Toivoisin että jatkossa budjetissa olisi tämmöinen väestöperusteinen vaikutusten arviointi. Arviot tehtäisiin ja ne sisältyisivät valtion talousarvioon. Tällä hetkellä sitä ei ole.”

  SDP:n Tuula Haataisen ongelma on se, että tällä hetkellä säästöpäätöksiä arvioidaan yksipuolisesti makrotalouden näkökulmasta, ei yksilön kannalta.

  ”Näitä vaikutuksia arvioidaan aina makrotalouden näkökulmasta. Mitä se tarkoittaa kuntataloudelle, mitä se tarkoittaa valtion taloudelle, mutta mitä se tarkoittaa yksilön, ihmisen kannalta?”

  ”Nämä toimenpiteet, nämä leikkaukset, supistukset, niin ne kohdistuvat hyvin vakavalla tavalla aina samoihin ihmisiin. Erityisenä kohteena tuntuu olevan työttömät perheet”, sanoo Haatainen Politiikkaradiossa.

  Tapio Pajunen / Politiikkaradio

 • Kansainvälisen politiikan professorin Tuomas Forsbergin mukaan kuluu jopa kokonainen sukupolvi, ennen kuin luottamus Venäjän ja lännen välillä on uudestaan mahdollinen.

  ”Tässä tilanteessa ei ole mitään yksinkertaista sopimusjärjestelyä, joka voitaisiin keksiä ja allekirjoittaa”, sanoo Forsberg Politiikkaradiossa.

  ”Lähes kaikki luottamus mitä ylipäätään voi poliittisesti suurvaltojen, tai Venäjän ja lännen välillä olla, niin se on tässä viimeisen puolentoista vuoden aikana tuhoutunut. Sen takia tällainen luottamukseen rakentuva turvallisuusjärjestelmä, niin sitä ei tässä oloissa voida toteuttaa. Siihen täytyy odottaa seuraava sukupolvi”, sanoo Forsberg.

  Forsberg myös kritisoi kovin sanoin hallituksen yliopistoihin kohdistamia leikkauksia. Forsbergin mukaan on hurskastelua väittää, etteivät leikkaukset vaikuttaisi tieteen tai opetuksen tasoon Suomessa.

  ”Ihmetyttää sellainen ajattelutapa, että nämä leikkaukset ei ikään kuin vaikuttaisi tähän tieteen ja opetuksen tasoon. Se on mun mielestä pelkkää hurskastelua sanoa, että jollakin näennäisellä rakenteiden uudistamisella tai tehostamisella voitaisiin pitää, tai jopa nostaa tutkimuksen ja opetuksen tasoa Suomessa.”

  ”Kaiken päälle tulee vielä se, että ennen vaaleja puhuttiin täysin toista koulutuksesta ja sen asemasta. Tämä on todella outoa, että voidaan viedä näin isoja muutoksia ilman, että niistä olisi ennen vaaleja keskusteltu mitenkään laajemmin, tai annettu ymmärtää, että tämän tyyppisiä poliittisia päätöksiä ollaan tekemässä”, sanoo Forsberg.

  Tapio Pajunen / Politiikkaradio

 • SAK:n työvaliokunta on tänään koolla. STTK ja Akava ovat väläyttäneet jonkinasteista vihreää valoa hallituksen viiden prosentin kustannuskilpailukykytavoitteelle. Mutta hyytyykö mahdollinen kolmikantaratkaisu viiteen prosenttiin SAK:ssa ja sen hallituksessa? Toistaako historia itseään? Entä missä on työnantajan vastaantulon? Onko sellaista tulossa? Sakari Sirkkasen vieraina ovat johtaja Eeva-Liisa Inkeroinen Teknologiateollisuudesta ja Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Näytä lisää

Klipit

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

 • Budjettiriihi vetäistiin päivässä kasaan valtiovarainministeriön lukujen mukaan. Eduskunnalle puolestaan jää tavallista vähemmän aikaa budjetin ruotimiseen - budjetin, joka on jo ehditty teilata mediassa hataralle pohjalle rakennetuksi ja johon tehdään joka tapauksessa parlamentaarisessa käsittelyssä hyvin pieniä muutoksia. Mitä siis pitäisi tehdä eduskunnan budjettivallalle? Poliikkaradion perjantain talk showssa selvitellään myös Jussi Halla-Ahon aiheuttamaa tuoreinta persukohua. Nopeassa pilkonnassa ovat kuntauudistus, YLEn puoluekannatusgallup ja presidentinvaalikisan tilanne. Vakiokeskustelijoina ovat Jussi Lähde ja Markus Leikola ja kutsuvieraana kristillisdemokraattien entinen kansanedustaja Bjarne Kallis. Toimittajana on Sakari Sirkkanen.

Näytä lisää

Muualla Yle.fi:ssä