Politiikkaradio

Kuka pelkää f-sanaa?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Euroopassa keskustellaan EU:n federalismista ja demokratiasta. Entä meillä? Miksi EU:sta tulee liittovaltio ja mitä tämä merkitsee? Sakari Sirkkasen haastateltavana on Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Lähetykset

 • ma 17.9.2012 9.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Politiikan viikon uutispommi! Paavo Väyrysen uusi puolue. Mistä on kysymys? Miksi Paavo jättää Keskustan vai jättääkö? Vai tuleeko Väyrysestä poliittinen marttyyri, joka uuden puolueen myötä joudutaan erottamaan Keskustasta? Entä kuinkas käy jatkossa? Vaaleja on kyllä luvassa. 2017 kuntavaalit, 2018 presidentinvaalit ja 2019 eduskuntavaalit. Millaista menestystä Väyrysen Kansalaispuolueelle on luvassa? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Riikka Uosukainen ja Jari Korkki Ylen politiikantoimituksesta.

 • Presidentti Niinistön puhe ja pakolaispolitiikka. Turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko ja Ruotsin Nato-kanta. Carunan karu hinnankorotus, yhteiskuntasopimus ja valtion taseen aktivoiminen. Sakari Sirkkasen vieraina ovat puoluesihteerit Riikka Slunga-Poutsalo (ps), Timo Laaninen (kesk) ja Reijo Paananen (sd).

 • #koulutusleikkaus tuli tutuksi vaalien alla. Onko kyseessä kaikkien aikojen poliittinen takinkääntö? Millaisia vaikutuksia yliopistojen kovilla leikkauksilla on? Miksi Helsingin yliopisto joutui kovimman taakankantajaksi? Heti viime viikolla alkoi keskustelu yliopistojen maksullisuudesta. Lukukausimaksut, maisterivero vaiko myös kandivero? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Helsingin yliopiston emerituskansleri Kari Raivio ja professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri.

 • Kuukauden ministerihaastattelussa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) ottaa myönteistä kantaa yritysten investointivarausmallia kohtaan. Mallia on tavallaan käytössä sekä Virossa että Ruotsissa. Tyypillisesti yritys voi tehdä mallissa investoinnin yritysverovapaasti, ja vero tulisi tavalla tai toisella myöhemmin maksettavaksi. Malli löytyy ehdollisena hallitusohjelmasta. Aiemmin tällä viikolla elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) otti myönteistä kantaa malliin. Vientiasioissa Toivakka pitää viennin yhtenä merkittävänä ongelmana myynti- ja markkinointiosaamista. Toisaalta olennaista olisi viennin laajentaminen uusiin maihin ja viennin rakenteen monipuolistaminen. Tekesiin kohdistuvat leikkaukset olisivat voineet ministerin mielestä olla pienempiä. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Hallituksen talouspolitiikkaa arvioiva riippumaton neuvosto on puhunut. Professorineuvoston mukaan hallituksen talouspolitiikan päätökset julkistalouden leikkausten määrän ja ajoituksen suhteen ovat suunnilleen kohdallaan. Hallituksen talouspolitiikan tavoitteenasetannassa ja vaikuttavuusarvioinneissa on taloustieteen professori Roope Uusitalon johtaman neuvoston mukaan sen sijaan ongelmia. Vaikuttavuusarviokritiikki kohdistuu vahvasti hallituksen kilpailukykypakettia eli ns. pakkolakeja kohtaan. Neuvoston mukaan arviot on tehty liian optimistisesti. Neuvoston mukaan hallituksen talouspolitiikan kokonaiskuviossa koskien pitkän ja lyhyen aikavälin linjauksia olisi myös korjaamisen varaa. Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat kansantaloustieteen osaston päällikkö Markus Sovala valtiovarainministeriöstä sekä taloustieteen professori Roope Uusitalo Jyväskylän yliopistosta.

 • Mustan kullan hinta on tippunut parissa vuodessa 75 prosenttia. Kaikki tietävät, että keskeinen syy on ylituotanto. Öljyvaltiot menettävät tuloja, öljyntuottajat ovat vaikeuksissa. Miksei öljyntuotantoa leikata? Mitä järkeä on harakiriltä näyttävällä menolta globaaleissa öljymarkkinoilla? Pariisin ilmastokokous loi kehykset erittäin haasteellisille tavoitteille. Niihin ei kuulu öljy. Millainen vaikutus halvalla öljyn hinnalla on ilmastotavoitteiden kannalta? Venäjä on maailman suurin öljyntuottaja. Onko salaliittoteoriassa, jonka mukaan Yhdysvallat pyrkisi kaikin mahdollisin keinoin pitämään öljyn hinnan alhaisella tasolla, mitään järkeä? Sakari Sirkkasen haastateltavana on energia-asiantuntija Lauri Kärnä Neste Oilista.

 • Politiikan vuosi on pikku hiljaa käynnistymässä. Julkisuudessa on jo ehditty käyty debattia ulkoministerin Puola-lausunnoista. Pakolaiskriisi tuo puolestaan lähes päivittäin uusia käänteitä ratkottavaksi politiikan pöytään. Onko hallituksen yhteisestä kannanmuodostuksesta tullut haastava laji? Yhteiskuntasopimus on myös ehtinyt tehdä paluun. Moneen kertaan kuopatusta kuviosta alkaa tulla politiikan ikiliikkuja. Mistä mielenmuutos tällä kertaa kumpusi ja voiko nyt viides kerta todella toden sanoa? Pakkolait painavat ja hesarin gallupissa demarit edelleen kirivät suurimman puolueen asemassa. Hallituksen kokonaiskannatus jää enemmistöasemasta. Mutta onko oppositiolla aitoa halua yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiseksi? Entä onko demarien suurin huoli ylikunto? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Riikka Uosukainen ja Pekka Ervasti Ylen politiikan toimituksesta.

 • Ruplan kurssi heikentynyt, öljyn hinta pudotuksessa ja pakotteet kirpaisevat. Missä mennään Venäjän taloudessa? Pankkisektorilla on paljon toimijoita, venäläisiä ja ulkomaisia. Millaisessa kunnossa venäläiset pankit ovat? Onko riskinä pankkisektorin ajautuminen vaikeuksiin? Inflaatio laukkaa ja keskuspankkikorko on 17 prosentissa. Kuinka pitkä on venäläiskuluttajan pinna? Entä kuinka tämä kaikki vaikuttaa Putinin asemaan ja hallintoon? Suomen vientin Venäjälle on vähentynyt merkittävästi. Millainen on näkymä Suomen ja itänaapurin talouskuvioissa? Sakari Sirkkasen haastateltavina ovat pitkän uran venäläispankkien johtotehtävissä tehnyt Ilkka Salonen sekä East Office Finland Industriesin toimitusjohtaja Raimo Valo.

 • Kiinassa pörssikurssit ovat dipanneet rajusti vuoden alkajaisiksi ja lasku on tarttunut maailman muihin pörsseihin. Millainen yhteys Kiinan reaalitaloudella on pörssirytinään? Miksi kurssit ovat laskeneet? Kiinan valtion talouspolitiikan suuri linja on kehittää maan kuluttajamarkkinoita. Millaisesta projektista on kysymys ja millaisilla aloilla suomalaisilla olisi pelin paikkaa? Kiinan valtion velka ei ole korkea, mutta aluehallinnon velka on iso kysymysmerkki ja tavallaan myös miina. Kiinan talousnäkymistä alkavana apinan vuonna ovat keskustelemassa Sakari Sirkkasen kanssa ekonomisti Riikka Nuutilainen Suomen Pankista ja talousasiantuntija Martin Paasi Nordnetista.

 • Kotimaan asuntomarkkinoilla povataan lievää piristymistä alkaneena vuonna. Riskeinä ovat kuitenkin Ruotsin asuntokuplan puhkeaminen ja työmarkkinalevottomuudet kotimaassa. Miten siis on, onko nyt hyvä aika ostaa uusi asunto tai vaihtaa uuteen? Vuokramarkkinoilla vanhojen vuokrien hinnat ovat nousussa, sen sijaan uusia vuokra-asuntojen hinnoissa on tinkivaraa. Kuinka vuokralla asuvan kannaisi tänä vuonna toimia: pysytellä nykyisessä, vaihtaa toiseen vuokrakämppään vai ostaa oma asunto? Ruotsissa asuntojen hintojen nousu on ollut kovaa viime vuosina. Jos kupla puhkeaa, millaisia vaikutuksia tällä olisi Suomeen? Asuntomarkkinoiden segregaatio jatkuu kotimaassa ja pankkien taseissa epäkurantin asuntovarallisuuden arvot ovat koetuksella. Sakari Sirkkanen studiovieraina ovat Ari Pauna Hypoteekkiyhdistyksestä ja Timo Metsola Vuokraturvasta.

 • Viime vuoden syksyllä politiikan gallupmarkkinoilla nähtiin ennennäkemätöntä menoa. Millaista kisaa äänestäjien sieluista käytiin ja kuka sai mitäkin ja miksi? Hallitus on ottanut vaalien jälkeen gallupeissa pataa, mutta ennen kaikkea Perussuomalaisissa kato on ollut suorastaan huomattava. Vieläkö hallituksen ideologinen liima pitää? Oppositiokentällä Vihreät nousi syksyn alussa ja demarit pian kovalla rekyylillä perään. Vuoden päätteeksi demarit nousi suurimmaksi puolueeksi. Mutta kuinka oppositio on onnistunut, missä määrin kysymys on ansaitusta, missä määrin ansaitsemattomasta arvonnoususta? Entä kuinka volatiili markkinavuosi 2016 on kotimaan politiikassa luvassa? Sakari Sirkkanen studiovieraina ovat tutkimusjohtaja Jari Pajunen Taloustutkimuksesta ja yksikönjohtaja Sakari Nurmela TNS Gallupista.

 • Maanantain lähetys.

Klipit

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

 • Budjettiriihi vetäistiin päivässä kasaan valtiovarainministeriön lukujen mukaan. Eduskunnalle puolestaan jää tavallista vähemmän aikaa budjetin ruotimiseen - budjetin, joka on jo ehditty teilata mediassa hataralle pohjalle rakennetuksi ja johon tehdään joka tapauksessa parlamentaarisessa käsittelyssä hyvin pieniä muutoksia. Mitä siis pitäisi tehdä eduskunnan budjettivallalle? Poliikkaradion perjantain talk showssa selvitellään myös Jussi Halla-Ahon aiheuttamaa tuoreinta persukohua. Nopeassa pilkonnassa ovat kuntauudistus, YLEn puoluekannatusgallup ja presidentinvaalikisan tilanne. Vakiokeskustelijoina ovat Jussi Lähde ja Markus Leikola ja kutsuvieraana kristillisdemokraattien entinen kansanedustaja Bjarne Kallis. Toimittajana on Sakari Sirkkanen.

Muualla Yle.fi:ssä