Politiikkaradio

Kuka pelkää f-sanaa?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Euroopassa keskustellaan EU:n federalismista ja demokratiasta. Entä meillä? Miksi EU:sta tulee liittovaltio ja mitä tämä merkitsee? Sakari Sirkkasen haastateltavana on Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Lähetykset

 • ma 17.9.2012 9.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Vihreät ja Vasemmistoliitto eivät todennäköisesti nouse hallitukseen, sanovat vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto ja Vasemmistoliiton tuore kansanedustaja Li Andersson.

  Outi Alanko-Kahiluoto pitää epätodennäköisenä, että vihreät menisi hallitukseen juuri perussuomalaisten kanssa.

  ”Mä pidän erittäin epätodennäköisenä sitä, että me oltaisiin hallituksessa, jossa perussuomalaiset ovat mukana. Se on aika epätodellinen hallituspohja, mutta muuten on vaikea mennä sanomaan, mitä kevät tuo tullessaan”, sanoi Alanko-Kahiluoto Politiikkaradiossa.

  Li Anderssonin mukaan Vasemmistoliitto puolestaan ei lähde hallitukseen, joka leikkaa julkista sektoria.

  ”Mä pidän vasemmistoliiton kohdalla epätodennäköisenä sitä, että me ollaan mukana leikkaushallituksessa. Uusi talouskasvu ja työllisyydenkin parantuminen saadaan muilla keinoin.”

  Alanko-Kahiluodon mukaan hallituksen muodostaja Juha Sipilä joutuu tekemään myönnytyksiä työperäisessä maahanmuuttopolitiikassa, mikäli hän muodostaa hallituksen perussuomalaisten kanssa.

  ”Keskeinen näissä hallitusneuvotteluissa kuitenkin tulee olemaan, tämä että miten Suomessa saadaan työllisyys nousemaan. Juuri tähän kysymykseen juuri keskusta on vastannut sillä, että voitaisiin lisätä tätä työperäistä maahanmuuttoa. Siinä perussuomalaiset on eri mieltä, samoin kuin demarit.”

  ”Työperäinen maahanmuutto, jota perussuomalaiset erityisesti vastustaa, siinä mä luulen, että siinä keskusta joutuu tulemaan perussuomalaisten kannoille. Tässä tullaan myös siihen kysymykseen, että onko hallituksessa demarit vai kokoomus. Demarit on myöskin vastustaneet ennen vaaleja tätä työperäistä maahanmuuttoa. Mä luulen että perussuomalaiset saisi siitä sitten ikään kuin itselleen kumppanin tai tukijan hallitukseen”, sanoo Alanko-Kahiluoto.

  Tapio Pajunen / Politiikkaradio

 • Keskusta voi edetä hallitusneuvotteluihin perussuomalaisten kanssa, sanoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen. Tiilikaisen mukaan keskustan ja perussuomalaisten välillä ei ole luottamusta hiertäviä kiviä.

  ”Luottamusta hiertäviä kiviä sinne kenkään ei alkuvaiheessa tietenkään voi ottaa. Nyt näyttää että niitä ei ole, että voi aivan niin kuin normaalilta pohjalta lähteä siihen hallitusneuvottelutilanteeseen”, sanoi Tiilikainen Politiikkaradion haastattelussa.

  Keskustan ja perussuomalaisten EU-kannoissa on kuitenkin eroja. EU:n talouskoordinaatiota keskusta ei Tiilikaisen mukaan lähtisi purkamaan.

  ”Olemme tähän koordinaation nykytilaan varsin tyytyväisiä. Siinä on päästy riittävän pitkälle.”

  Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Maria Lohela sen sijaan on vaitonainen perussuomalaisten EU-politiikan tavoitteiden suhteen.

  ”Tässä vaiheessa nyt on ehkä parempi, etten ihan yksiselitteisesti sano, että onko siellä joitakin yksityiskohtia mitä pitäisi kenties muuttaa tai parantaa”, sanoi Lohela Politiikkaradiossa.

  Lohelan mukaan perussuomalaiset haluavat tosissaan hallitukseen.

  ”Hallituspaikka on tietenkin jokaisen itseään kunnioittavan puolueen tavoite. Kyllä se on meidän tavoitteemme, mutta se ei ole yksistään meistä kiinni.”

  Tiilikaisen mukaan kaikki hallituspohjat ovat yhä auki.

  ”Kaikki pohjat on mahdollisia. Tosin ilmeisesti SDP ja kokoomus tuntee lievää epäluottamusta toisiaan kohtaan.”

  Tapio Pajunen / Politiikkaradio

 • Hallitustunnustelijapuolue Keskustan ja Perussuomalaisten välillä on poliittista kiistaa. Mistä on kysymys? Rakentavatko jälleen EU-politiikkalinjat ja esimerkiksi maahanmuuttopolitiikka pesäeroa Perussuomalaisten hallitukseen nousulle? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Susanna Turunen Yleltä ja Piia Elonen Hesarista. Keskustan kansanaedustja Matti Vanhanen on puhelimessa.

 • Puheet päreiksi politiikan tietotoimisto lukee vapun kunniaksi joukon ajankohtaisia politiikan puheita valtiopäiviltä ja vappujuhlilta. Ja laulaa Internationaalia.

  Sitaatit ja vertauskuvat ovat erottamaton osa unohtumattomia puheita. Onko Antti Rinne muumipappa, Juha Sipilä hymyilevä Apollo tai Sauli Niinistö Antti Rokka? Kenen meri myrskyää eniten?

  Onko työväenliikkeellä aihetta juhlaan edes vappuna, kun vasemmiston kannatus on alempana kuin koskaan.

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Politiikkaradion wappustudiossa Sakari Sirkkasen kanssa Ruben Stiller ja perussuomalaisten työmies Matti Putkonen selvittelevät kotimaan työväenpuolueiden syvimpiä olemuksia ja identiteettipolitiikan ulottuvuuksia. Puhelimessa on valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo Tampereelta.

 • Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikön Erkki Virtasen mukaan Suomen taloustilanne on todella synkkä. Virtasen mukaan tilanne on nyt jopa pahempi kuin 90-luvun laman aikana.

  ”Nyt on vielä vaikeampi tilanne kuin silloin, koska silloin kuitenkin maailmantalous veti. Voitiin devalvoimalla saada kilpailukyky kuntoon. Nyt meidän kilpailukyky täytyy saada itse kuntoon. Devalvaatio ei meitä auta.”

  ”Tilanne on niin hankala, että keinovalikoimassa pitää ottaa käyttöön oikeastaan kaikki mitä on olemassa. Varmasti se, onko porvarihallitus vai ei, niin jonkun verran vaikuttaa, mutta ei siinä hirveän paljon valittavaa ole.”

  ”Kyllä se talouden vakavat asiat johtaa siihen, että politiikka ei hirveästi poikkea, on siellä kuka hyvänsä. Euro on kova konsultti”, sanoi Virtanen Politiikkaradiossa.

  Erkki Virtasen mukaan myös julkisen talouden sopeutus on nyt samaa suuruusluokkaa kuin 90-luvun laman suurten leikkausten vuosina.

  ”Silloin leikattiin Paavo Lipposen hallituksen aikana valtion menoja noin 60 miljardia markkaa, mikä tarkoittaa noin 10 miljardia euroissa. Semmoinen tässä nytkin on edessä.”

  ”Minusta se valtiovarainministeriön ajatus, että 4 miljardia valtion puolella, 2 kuntapuolella tämän hallituskauden aikana, plus rakenteellisia päätöksiä, jotka myöhemmin tuottaa 4 miljardia, niin siitä yllättäen tulee kymmenen.”

  Myöskään sosiaaliturvan leikkauksilta ei vältytä.

  ”Niin kuin Lipposen hallitus lähti siitä, että ykkösasia on turvata julkiset peruspalvelut. Silloin tietysti katseet suuntautuivat tulonsiirtoihin. Se on ikävä tosiasia”, sanoi työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen Politiikkaradiossa.

  Tapio Pajunen / Politiikkaradio

Näytä lisää

Klipit

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä