Politiikkaradio

Kuka pelkää f-sanaa?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Euroopassa keskustellaan EU:n federalismista ja demokratiasta. Entä meillä? Miksi EU:sta tulee liittovaltio ja mitä tämä merkitsee? Sakari Sirkkasen haastateltavana on Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Lähetykset

 • ma 17.9.2012 9.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Politiikkojen painemittarit ovat tällä viikolla osoittaneet kaakkoissuuntaan. Maan hallitus kokoontuu maanantaina keskustelemaan suhtautumisestaan ääriliikkeisiin. Viikon politiikan keskustelun pohjalta voisi olettaa, että linja on tiukkenemassa. Millaisissa paineissa ollaan? Millaisia ovat asetelmat? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Riikka Uosukainen ja Jari Korkki Ylen politiikan toimituksesta.

 • Politiikkaradion kuukauden ministerihaastattelussa valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ottaa kantaa naisten matalan työttömyysasteen lisäksi nuorisotyöttömyyteen: "Jos nuori, joka on työtön, ja hän passiivisesti saa työttömyyskorvausta, niin se tulevaisuus ei ole kovin hyvä. Minusta meidän täytyy yhdessä tuumin yhteiskunnassa käydä tämän haasteen kimppuun. Meidän pitää tarjota näille nuorille töitä, meillä on minusta velvollisuus myöskin edellyttää heiltä. Minusta jonkinlainen vastikkeellisuus on hyvin perusteltua." Orpo kysyy edelleen, että miksemme voisi käyttää laajemmin palkan tukena tätä korvausta, jota nuorille maksetaan passiiviseen kotona olemiseen. Lisäksi keskustelua budjetin tasa-arvoisuudesta, julkisyhteisöjen taittumisesta ja hallituksen työllisyystavoitteen toteutumisesta. Puhelimessa on vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Anderssonin mukaan ensi vuoden budjetti on eriarvoistava ja verokohdennukset suosivat hyvätuloisia. Sakari Sirkkanen on toimittajana.

 • Yhdysvallat ja EU ovat hieroneet vapaakauppasopimusta jo kolme vuotta. Takana on 14. neuvottelukierrosta eikä valmista näy. Silti neuvotteluprosessi pysyy sitkeästi hengissä. Tällä viikolla käynnistyvässä EU:n kauppaministerien epävirallisessa kokouksessa puhutaan jälleen TTIP-sopimusneuvottelujen jatkosta.

  Sopimuksen vaikeimpia kohtia on kysymys yritysten ja valtioiden välisten riitatilanteiden ratkaisusta. Annettaisiinko vapaakauppasopimuksella ulkomaisille sijoittajille uusi väylä painostaa valtioita? Vai ovatko sopimuksen tuomat taloushyödyt niin merkittäviä, että sen tuomat haitat voidaan hyväksyä?

  Vieraana ovat entinen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) sekä eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja, pitkäaikainen europarlamentaarikko Satu Hassi (vihr.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • "Mitä rikkaampi olet, sitä enemmän sinulle annetaan", kiteyttää Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula hallituksen budjettiesityksen. Kontulan mukaan budjettiesityksen johdosta pienituloisimman viidenneksen käteen jäävät tulot laskevat.

  "Kaikista korkeimmissa tuloluokissa, siellä maksetaan kaikista eniten veroja", väittää puolestaan kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman.

  Kenelle sinivalkoinen budjettikirja antaa, keneltä ottaa? Kummat hyötyvät valtion tulonsiirroista enemmän: varakkaimmat vai vähävaraisimmat? Heikkeneekö niiden suhteellinen asema, jotka elävät tulonsiirroilla?

  Entä pitäisikö väkivaltaiset äärijärjestöt kriminalisoida?

  Vieraana ovat kansanedustajat Wille Rydman (kok.) ja Anna Kontula (vas.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Viime viikolla EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker piti puheen. Perjantaina järjestettiin Bratislavan huippukokous. EU on Brexit jälkeen suurimmassa hajaannuksen tilassaan. Blokit vastaan blokit. Puhutaan eksistentiaalisesta kriisistä. Saksan liittokansleri Angela Merkel viittasi jopa sodan ja rauhan kysymykseen. Millainen exit kriisistä olisi? Aluksi kuullaan kommentteja kysymykseen, pitäisikö järjestäytynyt rasismi kriminalisoida. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat euromepit Petri Sarvamaa (kok) ja Jussi Halla-aho (ps).

 • Yksi on suomettunut, toinen natottaa, kolmas ei ymmärrä Venäjää, neljäs on rähmällään itään. Miksi keskustelu Venäjästä ja maamme suhteista suureen itänaapuriin saa leimakirveet lentämään?

  Mitä Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-selvityksestä noussut kohu kertoo Suomesta?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Onko Suomella robottipolitiikkaa? Pitäisikö olla? Missä mennään robotisaatiossa? Millainen vaikutus robotisaatiolla on työnjakoon? Sakari Sirkkasen studiovieraina liikkeenjohdon konsultti, tietokirjailija Christina Andersson, vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi ja ekonomisti Antti Kauhanen Etlasta. Professori Timo Mantere Vaasan yliopistosta on puhelimessa.

 • Venäjän ja Yhdysvaltojen neuvottelema tulitaukosopimus Syyriassa astui voimaan maanantaina 12.6. klo 19 Suomen aikaa. Johtaako tulitaukosopimus todella Syyrian sodan rauhoittumiseen?

  Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) pitää Venäjän ja Yhdysvaltojen neuvotteleman tulitaukosopimuksen lähtökohtia erittäin vaikeina.

  ”Vaikka Syyriassa Yhdysvallat ja Venäjä olisivat sataprosenttisen samaa mieltä, niin ei heillä kummallakaan ole mitään sananvaltaa siihen mitä Isis tekee, tai monet muutkaan toimijat siellä”, sanoo Tuomioja Politiikkaradiossa.

  Tuomiojan mukaan tilanne Syyriassa on kaiken kaikkiaan äärimmäisen sekava.

  ”Siellä on toistakymmentä, parikymmentä erilaista ryhmittymää. Osa on lännen tukemia. Sitten on tietysti yhdessä ääripäässä Isis. Sitten on tämä entinen al-Nusra, joka oli alun perin järjestö, jota Turkkikin tuki ja saattaa tukea edelleenkin. Emme me sitä ihan varmuudella tiedä”, toteaa Tuomioja.

  ”Siellä on Syyrian hallitus Assadin johdolla, jota Venäjä tukee ja Iran tukee selvästi. Ja sitten ovat kurdit. Turkilla on aivan oma agendansa kurdien suhteen. Kurdit ovat Syyriassakin ehkä tehokkaimpia taistelijoita Isisiä vastaan”, sanoi Tuomioja Politiikkaradiossa.

  Ulkoasiainvaliokunnan jäsenen Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Syyriassa ollaan vakavan sopimuksen kynnyksellä, äärimmäisen vaikeista asetelmista huolimatta.

  ”Tässä hyvä merkki on se, että Yhdysvallat ja Venäjä ovat nyt ainakin osittain samalla puolella. Ikään kuin tykit kohdistuu samaan suuntaan eli Isistä vastaan. Tietysti sellaisia arvaamattomia tekijöitä on. Isis voi muuttaa kokonaan toimintatapaansa, tai yrittää muuttaa sitä enemmän terroristityyppiseksi organisaatioksi, kohdistaa Euroopassa tai Yhdysvalloissa uusia iskuja”, sanoo Haavisto.

  ”Tilanne voi totta kai muuttua sekavammaksi, mutta kyllähän tämä on hyvä uutinen tavallisten syyrialaisten kannalta, että nyt ollaan vakavan sopimuksen kynnyksellä.”

  Tapio Pajunen / Politiikkaradio

 • VTV:n mukaan verotukia jaetaan edelleen liikaa huolimatta viraston jo Kataisen hallitukselle antamista moitteista, toteaa Valtiontalouden tarkastusviraston finanssipolitiikan tarkastuspäällikkö Matti Okko Politiikkaradiossa. Tuoreessa budjettiriihessä Sipilän hallitus päätti jälleen uusista verotuista, kuten metsälahjavähennyksestä.

  Miksi reikien poraaminen verojärjestelmään jatkuu VTV:n ohjeista huolimatta? Rapautuko veropohja, jos hallitukset käyttävät verotusta omien eturyhmiensä tavoitteiden ajamisessa?

  Vieraina ovat eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsenet Elina Lepomäki (kok.) ja Touko Aalto (vihr.), sekä Valtiontalouden tarkastusviraston finanssipolitiikan tarkastuspäällikkö Matti Okko.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Yhdysvaltojen presidentinvaalitaistossa ollaan astumassa loppusuoralle. Parin viikon päästä alkavat television kaksintaistelut. Varsinainen vaalipäivä on tiistaina 8. marraskuuta. Millaisissa moodeissa mennään kohti h-hetkeä? Tuleeko lokakuun yllätys? Miksi Trumpin ja Putinin välille on syntynyt jonkinlainen poliittinen romanssi? Mitkä ovat Hillaryn sudenkuopat? Millainen asetelma on niin kutsutuissa vaa`ankieliosavaltioissa. Miltä kokonaistilanne siis nyt näyttää? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista sekä väitöskirjatutkija Oscar Winberg Åbo Akademista.

 • Politiikan syksy on käynnistynyt lämpimissä intiaanikesän merkeissä peesaten vallitsevaa syyssäätämme. Ylen uusi gallup toi vielä torstaina omaa lisälämpöään politiikan asetelmiin. Gallupeissa havaitaankin tänä päivänä vaihteluita entistä selvemmin kuukausitasolla. Onko tämä siis duodecimum (lat. kahdestoistaosa) -politiikkaa? Millaisia johtopäätöksiä tästä pitäisi tehdä? Ja siis: kuinka politiikan syksy on siis lähtenyt käyntiin ja millä eväin mennään eteenpäin? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Riikka Uosukainen ja Jari Korkki Ylen politiikan toimituksesta.

 • Valtiovarainministeriössä aloittaa yrityspolitiikkatyöryhmä, jonka tehtävä on tarkastella ennen muuta yritysverotuksen kysymyksiä. Yksi näistä on investointivaraus. Työ- ja elinkeinoministeriössä on puolestaan valmisteltu lukuisa määrä erilaisia yritysten tilannetta tavoitteellisesti parantavia toimenpiteitä. Näistä mainittakoon muun muassa investointiseteli. Budjettiriihestä saatiin puolestaan yrittäjävähennys, kotitalousvähennyksen alarajan nosto ja arvonlisäveron maksuperusteuudistus. Poliittisesta oppositiosta on kuultu matkan varrella ehdotuslistoja yrityspolitiikassa. Ja viime vaalikaudellahan laskettiin tuntuvasti yritysveroa. Isossa kuvassa yrityspolitiikan linjanvedoissa ovat keskeisessä roolissa tehokkuus ja toiminnan kohdentuvuus. Onko linja kohdallaan vai tehdäänkö kasapäin erilaisia toimenpiteitä, joiden tuloksista ei kuitenkaan loppupeleissä ole varmuutta? Onko yrityspolitiikka siis jo luonteenomaisestikin hakuammuntaa? Politiikkaradion jatkoilla (+17 minuuttia) puhutaan lisää innovaatioista ja muun muassa ns. "turhista yritystuista", joiden kitkemisen nimeen poliitikot vannoivat ennen vaaleja. Mutta mikä on tilanne nyt? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kansanedustajat Mauri Pekkarinen (kesk) ja Timo Harakka (sd).

Klipit

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

 • Budjettiriihi vetäistiin päivässä kasaan valtiovarainministeriön lukujen mukaan. Eduskunnalle puolestaan jää tavallista vähemmän aikaa budjetin ruotimiseen - budjetin, joka on jo ehditty teilata mediassa hataralle pohjalle rakennetuksi ja johon tehdään joka tapauksessa parlamentaarisessa käsittelyssä hyvin pieniä muutoksia. Mitä siis pitäisi tehdä eduskunnan budjettivallalle? Poliikkaradion perjantain talk showssa selvitellään myös Jussi Halla-Ahon aiheuttamaa tuoreinta persukohua. Nopeassa pilkonnassa ovat kuntauudistus, YLEn puoluekannatusgallup ja presidentinvaalikisan tilanne. Vakiokeskustelijoina ovat Jussi Lähde ja Markus Leikola ja kutsuvieraana kristillisdemokraattien entinen kansanedustaja Bjarne Kallis. Toimittajana on Sakari Sirkkanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä