Avaruusromua

Lämminsointista orgaanista elektroniikkaa, kosmista sumua ja aurinkotuulia

 • 59 min
 • ei kuunneltavissa

Uutta musiikkia meiltä ja muualta, levyltä ja verkosta. Mukana Hazard Wings, E-Musikgruppe Lux Ohr, Ari Porki, Frans Kedes, Parallel Worlds & Dave Bessell sekä Teemu Hirvilammi & Ari Taskinen. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lähetykset

 • su 11.11.2012 22.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • ”Kun me aloimme tehdä tällaista musiikkia, juuri kukaan ei ollut kiinnostunut siitä mitä me teimme”. Näin muisteli Tangerine Dream -yhtyeen Peter Baumann 1970-luvun alkupuolella. Hän kertoi, ettei heidän esittämälleen musiikille ollut tuolloin edes nimeä. Se ei ollut popmusiikkia. Se ei ollut avantgardea. Kunnes joku keksi: se oli kosmista musiikkia. Tai se oli avaruusmusiikkia. Avaruusromussa kuunnellaan avaruusmusiikkia, kosmista musiikkia. Musiikkia, joka on tehty pääosin elektronisesti, alan parhaiden perinteiden mukaisesti. Musiikkia esittävät kaksi suomalaista alan tekijää: Kebu ja E-Musikgruppe Lux Ohr. Toimittajana Jukka Mikkola.

  OHJELMAN MUSIIKKI:

  E-MUSIKGRUPPE LUX OHR: Spiralo IV - osa - (Live at Roadburn 2014)
  KEBU: Perplexagon Part 1 (Perplexagon)
  KEBU: Perplexagon Part 2 (Perplexagon)
  KEBU: Perplexagon Part 6 (Perplexagon)
  E-MUSIKGRUPPE LUX OHR: Hypnogenesis III (Live at Roadburn 2014)
  E-MUSIKGRUPPE LUX OHR: Traumraum (Live at Roadburn 2014)
  E-MUSIKGRUPPE LUX OHR: Das Unbekannte (Tonwald)
  E-MUSIKGRUPPE LUX OHR: Urwald (Tonwald)
  E-MUSIKGRUPPE LUX OHR: Die mythologische Heimat - osa - (Tonwald)

 • ”Minua ei huolestuta se, että he varastavat minun ideoitani. Minua huolestuttaa se, ettei heillä ole lainkaan omia ideoita”. Nikola Tesla oli keksijä. Eikä mikä tahansa keksijä, vaan asialleen todella omistautunut, produktiivinen, visionäärinen ja outo veikko. Nikola Teslan sanotaan patentoineen elinaikanaan noin 300 keksintöä maailmanlaajuisesti. Monien hänen patentoimiensa keksintöjen hyödyntäminen on ollut mahdollista vasta hänen kuolemansa jälkeen. Hän kun oli sen verran edellä aikaansa. Miksi moskovalaiset muusikot tahtovat improvisoida? Avaruusromussa musiikkia ja äänitaidetta Euroopan yleisradioliiton EBU:n Art’s Birthday 2016 satelliittilähetyksestä. Toimittajana Jukka Mikkola.

  OHJELMAN MUSIIKKI:
  SARA RENAR & CO: T ’n’ T (Live from Zagreb - EBU Art’s Birthday 2016)
  KURT LIEDWART & OLEG MAKAROV: Experimental Improvised Music (Live from Moscow - EBU Art’s Birthday 2016)
  MOUSE ON MARS: E-WERK Freiburg (Live from Freiburg - EBU Art’s Birthday 2016)

 • Suljetussa laatikossa on kissa. Laatikossa on järjestelmä, jonka toiminta riippuu siitä, hajoaako laatikossa oleva radioaktiivinen atomiydin. Jos näin käy, hajonneesta ytimestä lähtenyt hiukkanen avaa myrkkyastian ja kissa kuolee. Jos ydin ei hajoa, myrkkyastia pysyy kiinni ja kissa säilyy hengissä. Laatikossa oleva kissa tunnetaan Schrödingerin kissana. Ajatusleikin esitti matemaatikko Erwin Schrödinger vuonna 1935. Mutta miksi ihmeessä? Miksi Marcel Duchamp pukeutui naiseksi? Avaruusromussa musiikkia ja äänitaidetta Euroopan yleisradioliiton EBU:n Art’s Birthday 2016 satelliittilähetyksestä. Toimittajana Jukka Mikkola.

  OHJELMAN MUSIIKKI:
  MAREK KUNDLÁK / HRÁCI: Schrödinger’s CATch - In vivo (meta)physics (Live in Bratislava - EBU Art’s Birthday 2016)
  MICHAEL SHANAHAN aka MIXILE: A Rose for Rrose Sélavy (Live in Dublin - EBU Art’s Birthday 2016)
  RAQUEL GARCIA-TOMÀS: Logolepsy/lethologica (Live in Barcelona - EBU Art’s Birthday 2016)

 • Ranskan laivaston fregatti Méduse haaksirikkoutui Afrikan rannikolla vuonna 1816. Ranskalainen taidemaalari Théodore Géricault maalasi tapahtuman innoittamana teoksen Medusan lautta. Teos on suuri, noin viisi kertaa seitsemän metriä. Sitä ihailtiin ja kiiteltiin, mutta se myös aiheutti poliittisen skandaalin. Mitkä tekee maalauksesta ajankohtaisen 200 vuotta myöhemmin? Millaiselta kuulostaa tukholmalainen science fiction? Entä mitä yhteistä on muinaisella kelttiläisellä mytologialla ja serbialaisella kulttuurihistorialla? Avaruusromussa musiikkia ja äänitaidetta Euroopan yleisradioliiton EBU:n Art’s Birthday 2016 satelliittilähetyksestä. Toimittajana Jukka Mikkola.

  OHJELMAN MUSIIKKI:
  SPITSBERGEN: Vlot (Live from Bornem - EBU Art’s Birthday 2016)
  MARIA W HORN: Deserted but not uninhabited + CD/Syanide + Fall of O’Dea (Live from Stockholm - EBU Art’s Birthday 2016)
  ANA SOFRENOVIC, MILAN VASALIC & ORTHODOX CELTS: Sindidun Mitologike (Live from Belgrad - EBU Art’s Birthday 2016)

 • ”Musiikissa on mahdollisuus johdatella kuulijaa uusiin maailmoihin”, sanoo säveltäjä ja muusikko Esa Kotilainen. Hän sanoo, että musiikkia tehdessä tulee usein yllätyksiä, ja niiden pohjalta voi jatkaa eteenpäin, ne johtavat seuraavaan asiaan. Yllättäviä käänteitä saattaa tulla vastaan, tilanteita joissa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Elektroniset soittimet ovat tällaisissa tilanteissa hyviä, hän sanoo. Niillä voi edetä moneen suuntaan. Esa Kotilainen on ollut aktiivinen ja innovatiivinen musiikin tekijä jo 1960-luvun loppupuolelta lähtien, ja on sitä edelleen. Avaruusromussa soi 70 vuotta täyttävän Esa Kotilaisen musiikki. Toimittajana Jukka Mikkola.

  OHJELMAN MUSIIKKI:
  ESA KOTILAINEN: Sumuinen uni (Turquoise Planet, 2009)
  ESA KOTILAINEN: Avartuva näkemys (Ajatuslapsi, 1977)
  ESA KOTILAINEN: Matkaaja (Ajatuslapsi, bonusraita 1978/2008)
  ESA KOTILAINEN: Luolamiehen uni - osa - (julkaisematon, 1999-2000)
  ESA KOTILAINEN: Matka kummajaiseen - Live at Koneisto 2003 - osa - (julkaisematon, 2003)
  ESA KOTILAINEN: Jääpuikko (Turquoise Planet, 2009)
  ESA KOTILAINEN: Ulappa (Ulappa, 2015)

Muualla Yle.fi:ssä