Puheen Päivä

Älyä silmälaseihin ja tuoleihin

 • 20 min
 • toistaiseksi

Nokian visioissa on esimerkiksi, että kun näyttää matkapuhelimella rakennusta puhelimen näytölle ilmestyy tiedot siitä mitä rakennus pitää sisällään. VTT:n visioissa älykkyys on siirtymässä kännyköistä esimerkiksi silmälaseihin ja tuoleihin. Tiedossa on myös se, että jo ensi vuonna tullee uusi kuusi kertaa tehokkaampi standardi kuin mitä MPG4 tällä hetkellä on. Eli jos nyt johonkin kaistaan mahtuu 6 televisiokanavaa kohta sinne voidaan laittaa 36 kanavaa. Uusi standardi myös väistämättä nopeuttaa ja lisää videoiden katselua mobiileista välineistä ja tabletit – ne voivat antaa mediataloille viimein mahdollisuuden ryhtyä rahastamaan myös netin kautta välitettävällä sisällöllä. Miten tämä tapahtuu ja mihin kaikkeen meidän on netin kehityksen myötä varauduttava. Näistä asioista lähti ottamaan selvää VTT:n mediateknologiaseminaariin Raimo Tyykiluoto, jossa hän tapasi tutkimusprofessori Caj Södergårdin ja asiakaspäällikkö Harri Nurmen.

Lähetykset

 • la 29.9.2012 11.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • -Takapenkkisukupolven suhde lähiympäristöön syntyy auton sivuikkunan läpi.
  Kuplamuovisukupolven päämäärätön ostarihengailu on aikuisten mielestä pelottavaa, mutta ei sitä kannata paheksua. Miksi kaikessa tekemisessä ja olemisessa täytyy olla päämäärä ja hyöty, ihmettelevät kaupunkitutkijat Sirpa Tani ja Noora Pyyry. - Kauppakeskus on turvallinen ja lämmin hengailupaikka. Siellä voi olla kuluttamatta, ei ole pakko shoppailla. Toisaalta se on huolestuttavaa, sillä mainonta vaikuttaa nuoreen. Olemmehan kulttuuriemme kasvatteja. Toivomme hauskempaa kaupunkia, julkisia tiloja, jotka eivät olisi niin kaupallisia.

  Lasten ja nuorten asuminen ei mahdu kotiin. Ja niin kauan, kun lasten ja nuorten asumisen tapoja ja tiloja ei tunnisteta ja arvosteta, lapset ja nuoret ovat osin kodittomia.

  Jarmo Laitanevan vieraina kaupunkitutkijat Sirpa Tani ja Noora Pyyry.

 • - Kun jostain ihmisestä herää huoli, menemme sen huolen ääreen, kertoo uskonnollisen radikalismin ehkäisemisen parissa työskentelevä komisario Jarmo Heinonen.

  Pariisin terrori-iskujen yhteydessä on puhuttu siitä, että osa terroristeista oli syntynyt ja asunut Euroopassa. Tiedetään myös, että Suomestakin on lähtenyt kymmeniä taistelijoita Syyriaan, mukaan Isikseen.

  Helsingin Poliisissa on yksikkö, joka tekee ennaltaehkäisevää työtä väkivaltaisen ekstremismin torjunnassa. He menevät huolta aiheuttavan henkilön luo ja yrittävät vahvistaa hänen sosiaalista ympäristöään.

  Työ ei kuulosta aivan tavalliselta poliisin arjelta, vaan vaikuttaa enemmän sosiaaliviranomaisen tehtävältä. Komisario Jarmo Heinonen näkee tämän kuitenkin tärkeänä osana radikalismin ennaltaehkäisyä. Naapurimaissa jopa kadehditaan Suomen kykyä ehkäistä radikalisoitumista niin varhaisessa vaiheessa.

  - Tämä on turvallisuustyötä parhaimmillaan, Heinonen sanoo.

  Puheen Päivän Linda Vettanen tapasi komisario Jarmo Heinosen, sekä uskonnolliseen radikalismiin erikoistuneessa yksikössä työskentelevän vanhemman konstaapelin Janne Korhosen.

  Janne Korhonen kertoo aluksi, minkälaisten huolten kanssa ihmiset heitä lähestyvät.

 • Työttömyystilanne on tällä hetkellä Suomessa erittäin huono. Alle 30- vuotiaiden nuorten työttömyystilannetta voisi jopa kutsua katastrofaaliseksi, Vuosi sitten samoihin aikoihin työttömiä nuori oli yli 74 000, nyt heitä on yli 80 000, ilmenee Työ- ja elinkeinoministeriön tilastoista.

  Yagmur Özberkan tapasi kaksi turkulaista työtöntä nuorta. Mikä on Jasmiinalle ja Laurille pahinta työttömyydessä? Millaisena nuoret näkevät tulevaisuutensa?

 • -Kansalaiset eivät yksin pysty ratkaisemaan ilmastonmuutosta, mutta se ei myöskään ratkea ilman kansalaisia. Kansalaiset luovat markkinat ja sitä kautta määrittävät, mitä teollisuuden kannattaa tuottaa.
  Jos ajatellaan omaa kulutuskäyttäytymistä, olemme viiden läheisimmän ihmisen keskiarvo. Eli jos muutat itse omaa käytöstä, saatat vaikuttaa ympärillä olevien ihmisten käyttäytymiseen.

  Usein luullaan,että ilmastonmuutoksen torjunta on vaikeaa ja vaatii uutta rakettitiedettä. Meillä on jo maailmassa erittäin paljon ratkaisuja käytössä, nyt ne vaan pitäisi skaalata koko maailmanlaajuisesti. Ilmastonmuutoksen torjunta ei ole kustannus vaan pitkässä juoksussa rahansäästöä. Siinä terveisiä Pariisin ilmastokokoukseen, kertovat Sitran johtaja Mari Pantsar sekä ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle WWF:stä.

  Ilmasto lämpenee ja merenpinta nousee. Minkälaiseen tulevaisuuteen Suomi on matkalla?
  Mistä Pariisin ilmastokokouksessa pitäisi päättää?

  -Pitäisi keskustella enemmän ilmastonmuutoksen toisen asteen vaikutuksista. Esimerkiksi ruoan hinta koskettaa meitä kaikkia. Lihan lisäksi monesta muusta tuotteesta, kuten kahvista, suklaasta ja viinirypäleistä, voi tulla ylellisyystuotteita. Ensimmäiset liikkujat, jotka etsivät ratkaisuja, korjaavat potin - myös bisnespuolella.

  Studiossa Sitran johtaja Mari Pantsar sekä ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle ympäristöjärjestö WWF:stä. Ilmatieteen laitoksen professori Ari Laaksonen valottaa tutkimustietoa ilmastonmuutoksesta Suomessa.

  Toimittaja on Linda Vettanen.

 • Timo J. Tuikan tuore kirja Vuosisadan sankarit ja pelurit kertoo kaunistelematta tarinan suomalaisesta kansanvallasta ja sen puutteesta.

  "Äänestäjällä ei tässä järjestelmässä ole minkäänlaista kuluttajansuojaa", toteaa Timo J. Tuikka Yle puheen haastattelussa.

  "Äänestäjälle jää tässä järjestelmässä, joka on tällainen kasipallojärjestelmä, niin tämmöinen seremoniallinen avauslyönti. Sen jälkeen alkaa vasta kaikki uudet pelit, että miten ja mitkä haluaa olla toisensa kanssa. Demokratiasta on tullut jonkinlainen häiriötila vaalien välillä", sanoo Tuikka.

  Tuikan kirjassa tutustutaan suomalaisen politiikan kovimpiin pelureihin ja kuvataan demokratiamme kehitykseen vaikuttaneita nolojakin sattumia. Kansanvallan nimissä vallasta taistelevat pelurit Mannerheimista Urho Kekkoseen ja Tarja Halosesta Sauli Niinistöön. Vaan kuinka pyyteetöntä tuo taistelu onkaan?

  Toimittaja Tapio Pajunen tapasi Timo J. Tuikan. Kirjailijan joka päätti ryhtyä äänestyslakkoon kirjan kirjoitettuaan.

 • Tunnelma osakemarkkinoilla on kääntynyt aiempaa positiivisemmaksi syksyn aikana. Pahimmat huolet Kiinan talouskasvun hidastumisesta ovat hellittäneet. Keskuspankkien elvyttävä politiikka on tukenut kurssinousua.

  Osakestrategi Eero Färkkilä Nordeasta kuvailee tähänastista tuloskautta kohtalaisen hyväksi. Selkeästi yli puolet Helsingin pörssin yhtiöistä ylsi odotuksiin vuoden kolmannella neljänneksellä. Färkkilä kommentoi ohjelmassa myös autoteollisuuden näkymiä ja Ferrarin pörssilistautumista. Vaikka Volkswagenilla on vakavia ongelmia päästöskandaalinsa kanssa, BMW ja Daimler ovat Färkkilän mukaan vahvasssa tuloskunnossa.

  Pohjoismaisella pankkisektorilla kolmas neljännes sujui odotuksia heikommin. Osakestrategi Antti Saari OP:sta kertoo, että suurimmat pohjoismaiset pankit jäivät odotuksista heinä-syyskuussa. Saari myös korostaa, että Ferraria ei pidä verrata muihin autoyhtiöihin, vaan luksustuotevalmistajiin.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Nainen on edelleen objekti, jonka ulkonäöstä on sopivaa huomautella – ja huomauttelut tulevat suureksi osaksi toisilta naisilta. Näin miettii Aamu-tv:n juontaja Sanna Ukkola blogissaan.

 • Ylen poliitikan erikoistoimittajan Pekka Ervastin mukaan on totaalista potaskaa väittää, ettei muka valtio-omisteisssa firmoissa olisi meno muuttunut. Potkut saanut Outokummun pomo vei tällä kertaa pesästä vain 1,5 miljoonaa kun edeltäjä sentään nappasi 1,9 miljoonaa.

 • Yksi salaa kuvatuista teurastamoista oli Suomen kolmanneksi suurin nautateurastamo Paimiossa. Sen omistaa puoliksi yksi pohjoismaiden suurimmista lihanjalostajista, HK Scan.

  Paimion teurastamolla kuvatusta materiaalista näkyi systemaattisia ongelmia eläinten tainnutuksessa sekä eläinten väkivaltaista ohjaamista.

  Minkälaisia toimenpiteitä kuvat herättivät konsernitasolla? Laatu- ja vastuullisuusjohtaja Pia Nybäck vastaa.

  Toimittajana Linda Vettanen.

 • Ylen MOT-ohjelma Kidu ensin, kuole sitten näytti (maanantaina 26.10.2015) salaa kuvattuja videokuvia suomalaisilta teurastamolta, joissa näkyy eläinten väkivaltaista kaltoinkohtelua sekä systemaattisia ongelmia teuraseläinten tainnutuksessa.

  Oikeutta eläimille -järjestön kautta saatu kuvamateriaali on kuvattu kolmella erikokoisella teurastamolla kahden vuoden aikana.

  Eläinsuojeluasiamies Sari Salminen kertoo järkyttyneensä MOT-ohjelman näyttämistä kuvista.

  Hän kävi Linda Vettasen haastattelussa läpi ohjelmassa nähtyjä tilanteita eläinten näkökulmasta.

 • MOT-ohjelman näyttämät kuvat suomalaisilta teurastamoilta kertovat myös siitä, että niiden valvonta on pettänyt.

  Teurastamojen valvonta perustuu pitkälti omavalvontaan, mutta kaikilla teurastamoilla on myös Eviran palveluksessa oleva tarkastuseläinlääkäri.

  Mihin toimenpiteisiin Evira nyt aikoo ryhtyä MOT-ohjelman perusteella? Puheen Päivä soitti Eviran lihantarkastusyksikön johtajalle Eeva-Riitta Wirralle.

 • Susi herättää ihmisissä pelkoa ja ihailua, kuten myös yhteiskunnallista keskustelua ihmisen ja suden rinnakkaiselosta. Itse kustakin riippuu, millaiselta suden läsnäolo tuntuu. 'Suden kanssa' -kirjassa eri alojen asiantuntijat etsivät keskitietä ’suden sietämisen ja laittoman tappamisen välissä’. Jarmo Laitaneva tapasi Helsingin Kirjamessuilla Luonnonvarakeskuksessa dosenttina toimivan Juha Hiedanpään, toisen Suden kanssa -kirjan toimittajista.

Klipit

 • “Ne, jotka eivät uskalla ottaa riskejä, yrittävät säilyttää sen, mitä heillä jo on. Ne, jotka ottavat riskejä, saavat usein enemmän." Päätöksenteko on toisille ihmisille helpompaa kuin toisille. Vaikeutta lisää ovista ja ikkunoista pursuava tiedon määrä: parilla klikkauksella saamme internetin välityksellä käsiimme tietotulvan, jonka keskellä meidän pitää osata päättää, mikä tieto on tarpeellista, tärkeää tai edes oikeaa.

  Miten voimme tehdä päätöksiä entistä viisaammin? Millaisia taitoja hyvä päätöksenteko edellyttää? Hanna Kinnunen haastattelee “Päätöksenteko - uskalla tehdä toisin” -kirjan kirjoittaneita ruotsalaisia filosofian tohtoreita Ari ja Mona Riabackea. Miksi päätöksenteon harjoitteleminen ja siinä kehittyminen on tärkeää?

  [PAIVA Päätöksentekoa kehittämässä 050215, 00:16:17]

  Näin päätöksenteosta ja ihmismielen haasteista kertoivat ruotsalaiset kirjailijat ja tohtorit Ari ja Mona Riabacke. Hanna Kinnunen haastatteli.

Muualla Yle.fi:ssä