Puheen Päivä

Älyä silmälaseihin ja tuoleihin

 • 20 min
 • toistaiseksi

Nokian visioissa on esimerkiksi, että kun näyttää matkapuhelimella rakennusta puhelimen näytölle ilmestyy tiedot siitä mitä rakennus pitää sisällään. VTT:n visioissa älykkyys on siirtymässä kännyköistä esimerkiksi silmälaseihin ja tuoleihin. Tiedossa on myös se, että jo ensi vuonna tullee uusi kuusi kertaa tehokkaampi standardi kuin mitä MPG4 tällä hetkellä on. Eli jos nyt johonkin kaistaan mahtuu 6 televisiokanavaa kohta sinne voidaan laittaa 36 kanavaa. Uusi standardi myös väistämättä nopeuttaa ja lisää videoiden katselua mobiileista välineistä ja tabletit – ne voivat antaa mediataloille viimein mahdollisuuden ryhtyä rahastamaan myös netin kautta välitettävällä sisällöllä. Miten tämä tapahtuu ja mihin kaikkeen meidän on netin kehityksen myötä varauduttava. Näistä asioista lähti ottamaan selvää VTT:n mediateknologiaseminaariin Raimo Tyykiluoto, jossa hän tapasi tutkimusprofessori Caj Södergårdin ja asiakaspäällikkö Harri Nurmen.

Lähetykset

 • la 29.9.2012 11.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Sanna Kalmari on espoolainen sosionomi ja matkailualan ammattilainen, joka aikoo toteuttaa ainutlaatuisen maailmanympärimatkan: Kalmari aikoo nimittäin reissata pari kuukautta maailman ympäri sähköpyörätuolilla.
  Esteetön matkailu on nykyisin jo varsin mahdollista, vaikka tietoa onkin saatavilla vaihtelevasti. Sannan perustama blogi Palmuasema onkin Suomen suosituin esteettömän matkailun tietolähde. Kalmari uskoo sen kertovan paitsi matkailun ja tekstien kiinnostavuudesta myös siitä, että tietoa matkailun mahdollisuuksista on edelleen saatavilla melko rajallisesti.

  Silja Raunio haastattelee.

  Kuva: Palmuasema -blogi.

 • Arviolta joka viides suomalainen kokee yksinäisyyttä. Monien elämänlaatu, jopa terveys on heikentynyt yksinäisyyden takia.
  Yksinäisyydelle ei ole vain yksiä kasvoja, ne voivat olla vanhat tai nuoret, ne voivat löytyvät pohjoissuomalaisesta koulusta tai vanhusten palvelutalosta Helsingissä.

  Yksinäisyydestä voi onneksi myös päästä irti, mutta se ei ole vain yksinäisen oma asia, vaan meidän kaikkien eli yhteiskunnan asia.

  Yksinäisyyden syvintä olemusta pohditaan 22.9. Helsingissä kun "Suomalaisten yksinäisyys" -hanke julkistaa “10 teesiä yksinäisyydestä”. Hankkeessa on mukana tutkijoita ja Yle on tuottanut aiheesta kymmenen radiodokumenttia. Heidi Laaksonen haastattelee seuraavaksi radiodokumenttien ohjaajaa Katarina Blomqvistiä sekä nuorten yksinäisyyteen perehtynyttä tutkijaa, Anna Reetta Rönkää.

  Kymmenen teesiä yksinäisyydestä lähetetään Yle Radio 1:ssa 22.9. lähtien kymmenenä torstaina klo 18.10. Teesit ovat myös kuultavissa Yle Areenassa.

 • Tiedekeskus Heurekassa avautuu lokakuun alussa Dialogi ajassa -näyttely, joka kannustaa sukupolvien väliseen vuorovaikutukseen. Näyttely antaa myös mahdolllisuuden kokea, millaisia arkipäivän haasteita ikääntyneet kohtaavat. Heurekassa pääsee kokeilemaan muun muassa, miltä tuntuu mennä portaita ylös ja alas hitaasti liikkuvana mummona tai vaarina.

  Heureka järjestää parhaillaan koulutusta 30:lle näyttelyn oppaalle, jotka rekrytoitiin keväällä. Tällä kertaa ikä oli valttia, hakijoilta vaadittiin muun muassa yli 70 vuoden elämänkokemusta. Innoituspäällikkö Merja Nuutinen Heurekasta kertoo, että ikäihmiset innostuivatkin ainutlaatuisesta työmahdollisuudesta.

  Salme Unkurin haastateltavana on myös opaskoulutuksessa oleva Olli Parikka.

  Dialogi ajassa - vanhenemisen taito -näyttely on esillä tiedekeskus Heurekassa lokakuun alusta tammikuun puoliväliin asti.

 • Yksi tekee taidetta, toinen raapii elantoa kolmesta eri työstä, kolmas tuskailee pienten palkkioiden ja rikkonaisten työehtojen kanssa. Yhä useamman työura koostuu eri mittaisista pätkistä. Yhä useammalla myös työpätkiä tehdään jonkinlaisella työelämän harmaalla alueella perinteisen palkkatyön ja yrittäjyyden välimaastossa. Mistä "itsensätyöllistäjien" kasvavassa ilmiössä on kyse? Millaista on elämä työmarkkinoiden rintamalinjojen välissä? Toimittaja Tapio Pajusen haastattelussa ovat "Väliin pudotetut – Miten meistä tehtaillaan yksinyrittäjiä" -kirjan tekijät Janne Arola ja Iikka Hackman.

 • Suomalainen rauhanturvaaminen täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Matkalle on vuosien aikana mahtunut monenlaisia operaatioita, joista yhdestä kaistale on nyt esillä yhden rauhanturvaajan silmin kuvattuna valokuvanäyttelynä Porissa. Markku Joutsen työskenteli rauhanturvaajana Lähi-idässä vuosina 90-91 UNDOF-operaatiossa. Operaatio valvoi Israelin ja Syyrian tulitaukoa ja lointontamissopimusta.

  Millainen Lähi-itä mustavalkokuviin on tallentunut? Entä millä tavoin paikka oli erilainen 90-luvun alussa?

 • Sitran järjestämä Ratkaisu 100 on avoin kilpailu, jossa etsitään ratkaisuja yhteen Suomen tulevaisuuden tärkeimmistä haasteista. Haasteideoiden ehdotuksia tuli parissa kuukaudessa yli tuhat kappaletta. Äänestys neljästä jatkoon päässeestä haastevaihtoehdosta on auki 30.9.2016 saakka. Kenellä tahansa on vielä mahdollisuus päästä huipputiimiin ratkaisemaan Suomen ykköshaastetta, täkynä on miljoonan euron rahapalkinto. Kalle Nieminen Sitrasta kertoo, miksi juuri kilpailu on hyvä tapa saada suomalaiset pohtimaan sankoin joukoin maamme tulevaisuutta. Puhelimitse Raision kaupungin ehdotuksesta kertoo kaupungin perhepalvelujen johtaja Mikko Hulkkonen. Toimittajina Jarmo Laitaneva ja Heidi Laaksonen.

 • Palataan vielä kerran Hävikkiviikon tunnelmiin. Viikkohan huipentui Hävikkiruokafestareihin eri puolilla Suomea. Yle Puhe oli jälleen mukana, nyt järjestimme hävikkiruoka -aiheisen paneelikeskusteluun. Siihen osallistuivat Korjaamon Kinossa kokki ja ruokatoimittaja Anu Brask, asiantuntija Elina Ovaskainen Motivasta, kuluttaja-aktiivi ja bloggari Mari Koistinen sekä tutkija Galina Kallio Aalto-yliopistosta.

  Kuinka paljon suunnitelmallisuus auttaa ruokahävikin vähentämisessä? Miksi teemme aina samoja ruokia? Voisimmeko ajatella asioita aivan uudella tavalla? Entä, miksi tiedostavalla ammattilaisellakin uhkaa mennä ruokaa roskikseen? Siitä kertoo Anu Brask.

 • Onko työ laadukkaampaa Kiinassa vai Suomessa? Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset yritykset jäävät kansainvälisessä vertailussa kauas kärkisijoista.

  Amerikkalaisen laatuyhdistys ASQ:n (American Society for Quality) teettämä tutkimus Global State of Quality Research 2016, mittaa vuosittain yritysten laatutasoa eri maissa. Tänä vuonna tutkimukseen osallistui yhteensä 65 maata ympäri maailman ja Suomesta tutkimuksessa oli mukana yli 200 organisaatiota.

  Onko suomalainen laatu myytti? Puheen Päivässä vieraana Laatukeskuksen toimitusjohtaja Tani Järvinen ja tutkimuspäällikkö Jokke Eljala Suomalaisen työn liitosta.

 • Millaista on elää menestysyhteiskunnan ulkopuolella? Syrjäytymisestä, tai syrjäytymisvaarasta puhuttaessa, esimerkkiryhmäksi nostetaan usein nuoret miehet. Kaisa Rautaheimo halusi katsoa otsikoiden taakse - millaista nuorten miesten arki ja henkilökohtainen elämä on? Rautaheimo istui kymmeniä tunteja nuorten miesten sohvilla, keskusteli, kuunteli ja kuvasi. Ann-Mari Huhtanen koosti poikien tarinoista tekstit, jotka yhdessä kuvien kanssa muodostavat teoksen Pojat. Jarmo Laitanevan haastattelussa myös yksi kirjassa kuvatuista ’pojista’, V-P. Miltä tulevaisuus näyttää kirjaprojektin jälkeen?

 • Hävikkiviikkoa vietettiin jälleen elo-syyskuun vaihteessa. Kuluttajaliiton järjestämällä teemaviikolla kerrotaan kuluttajille hävikkifaktoja, kuten esim. se, että yhteensä laskettuna suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan vuosittain 500 miljoonan euron arvosta. Lisäksi kannustetaan kiinnittämään huomiota omiin toimintatapoihin, ruokahävikin vähentämiseksi.

  Hävikkiviikko huipentui viime viikonloppuna Hävikkiruokafestareihin eri puolilla Suomea. Helsinkin kulttuuritehdas Korjaamolla Saa syödä -tapahtumassa tarjoiltiin mm. särki-lahnaburgereita ja hävikkihedelmäpirtelöä. Lisäksi Kuluttajaliitto palkitsi ruokahävikkiä vähentäneitä tahoja, ohjelmassa oli myös Sanna Peurakosken valokuvanäyttely ruokahävikistä sekä Korjaamo Kinossa palkittu Just eat it! -dokkari.

  Paikalla oli myös 'Mitä tänään syötäisiin' -ohjelmasta tuttu tähtikokki Alex Nurmi, joka lohti kotitalouksien tyypillisistä tähteistä uusia maistuvia välipaloja ja aterioita ja antaa vinkkejä tähteiden tuunaamiseen kotona. Hävikkiruokakokkailujen lomassa Alex ehti vastata myös muutamaan toimittaja Jarmo Laitanevan kysymykseen...

 • Viime viikolla vietettiin siis Hävikkiviikkoa ja Puheen Päivä oli myös mukana menossa. Korjaamon ruokahävikkiaiheisessa paneelikeskustelussa olivat mukana muun muassa kotitalousopettaja ja Motivan asiantuntija Elina Ovaskainen, kuluttaja-aktiivi ja bloggari Mari Koistinen sekä kokki ja ruokatoimittaja Anu Brask. Millä konsteilla ruokahävikki pienenee? Tarvitaanko älykkäämpiä jääkaappeja, enemmän palvelutiskejä vai mitä?

 • Miksi haaskaamme syömäkelpoista ruokaa niin paljon? Onko ruoka liian halpaa? Pääsemmekö eroon hävikkiruuasta vain jakamalla hyviä vinkkejä linssikeiton metamorfoosiin? Pitäisikö pohtia syvällisemmin sitä, mistä ruokahävikki johtuu? Kannattaako kuluttajan syyllistäminen?

  Hävikkiviikko huipentui Hävikkiruokafestareihin eri puolilla Suomea. Yle Puheen hävikkiruoka -aiheiseen paneelikeskusteluun osallistuivat Korjaamon Kinossa kokki ja ruokatoimittaja Anu Brask, asiantuntija Elina Ovaskainen Motivasta, kuluttaja-aktiivi ja bloggari Mari Koistinen sekä tutkija Galina Kallio Aalto-yliopistosta. Jarmo Laitaneva luotsaa paneelikeskustelua.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Republikaanien puoluekokoukseen osallistui Suomesta myös sisarpuolue kokoomuksesta eduskunnan varapuhemies Arto Satonen.
  Hän kertoi Puheen Päivän haastattelussa, millainen kokemus tuo puoluekokous, joka monella tapaa on suureellisempi ja värikkäämpikin kuin suomalaiset, oli ja millaisia ajatuksia herättivät nuorten poliitikkojen tulevaisuuden huolet ja haaveet. Entä mistä aiheista erityisesti nousi keskusteluja niiden poliitikkojen kanssa, joita Arto Satonen tapasi?
  Satosta haastattelee Silja Raunio.

 • “Ne, jotka eivät uskalla ottaa riskejä, yrittävät säilyttää sen, mitä heillä jo on. Ne, jotka ottavat riskejä, saavat usein enemmän." Päätöksenteko on toisille ihmisille helpompaa kuin toisille. Vaikeutta lisää ovista ja ikkunoista pursuava tiedon määrä: parilla klikkauksella saamme internetin välityksellä käsiimme tietotulvan, jonka keskellä meidän pitää osata päättää, mikä tieto on tarpeellista, tärkeää tai edes oikeaa.

  Miten voimme tehdä päätöksiä entistä viisaammin? Millaisia taitoja hyvä päätöksenteko edellyttää? Hanna Kinnunen haastattelee “Päätöksenteko - uskalla tehdä toisin” -kirjan kirjoittaneita ruotsalaisia filosofian tohtoreita Ari ja Mona Riabackea. Miksi päätöksenteon harjoitteleminen ja siinä kehittyminen on tärkeää?

  [PAIVA Päätöksentekoa kehittämässä 050215, 00:16:17]

  Näin päätöksenteosta ja ihmismielen haasteista kertoivat ruotsalaiset kirjailijat ja tohtorit Ari ja Mona Riabacke. Hanna Kinnunen haastatteli.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä