Puheen Päivä

Älyä silmälaseihin ja tuoleihin

 • 20 min
 • toistaiseksi

Nokian visioissa on esimerkiksi, että kun näyttää matkapuhelimella rakennusta puhelimen näytölle ilmestyy tiedot siitä mitä rakennus pitää sisällään. VTT:n visioissa älykkyys on siirtymässä kännyköistä esimerkiksi silmälaseihin ja tuoleihin. Tiedossa on myös se, että jo ensi vuonna tullee uusi kuusi kertaa tehokkaampi standardi kuin mitä MPG4 tällä hetkellä on. Eli jos nyt johonkin kaistaan mahtuu 6 televisiokanavaa kohta sinne voidaan laittaa 36 kanavaa. Uusi standardi myös väistämättä nopeuttaa ja lisää videoiden katselua mobiileista välineistä ja tabletit – ne voivat antaa mediataloille viimein mahdollisuuden ryhtyä rahastamaan myös netin kautta välitettävällä sisällöllä. Miten tämä tapahtuu ja mihin kaikkeen meidän on netin kehityksen myötä varauduttava. Näistä asioista lähti ottamaan selvää VTT:n mediateknologiaseminaariin Raimo Tyykiluoto, jossa hän tapasi tutkimusprofessori Caj Södergårdin ja asiakaspäällikkö Harri Nurmen.

Lähetykset

 • la 29.9.2012 11.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Monet Helsingin pörssin yhtiöistä onnistuivat kasvattamaan liikevaihtoaan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Viimeksi kasvua oli yli kaksi vuotta sitten. Kehityksen pitäisi jatkossa heijastua tuloksiin erittäin voimakkaasti, koska yhtiöt ovat vaikeina aikoina trimmanneet kulurakenteet tiukkaan kuntoon, sanoo strategi, seniorianalyytikko Juha Kinnunen Inderesiltä.

  Valuuttaliikkeiden odotetaan näkyvän tuloksissa entistä selvemmin vuoden toisella neljänneksellä, kertoo osakestrategi Eero Färkkilä Nordeasta. Samalla kotimarkkinoiden haasteet jatkuvat.

  Pohjoismaiset pankit kertoivat hyvistä tammi-maaliskuun tuloksista. Osakestrategi Antti Saari OP:sta selittää pankkien tuloksia palkkiotuotoilla, tehostustoimilla ja alhaisilla luottotappioilla.

  Suomalainen elintarviketeollisuus hakee nyt kasvua Aasiasta. Toimialajohtaja Esa Wrang Finprosta kertoo ohjelmassa elintarvikeviennin näkymistä.

  Toimittaja on Mikko Jylhä.

 • Osuuskunta Paluun toimitusjohtajan Outi Lehtosen mukaan Suomeen palanneen ulkomaankokemus ja osaaminen saatetaan ohittaa täysin. Ulkomailla asuneilla ja asuvilla suomalaisilla on kuitenkin paljon kansainvälistä osaamista, jota kannattaisi hyödyntää. Suomalaiset eivät Lehtosen mukaan ylipäänsä ole kovin kiinnostuneita Suomeen palaavista expateista, heidän hyvää suomenkielen taitoaan saatetaan jopa ihmetellä.

  Miksei paluumuuttajien osaamista hyödynnetä Suomessa? Pitäisikö osaavia suomalaisia jopa vähän houkutella takaisin maailmalta kotimaahan? Entä voisivatko takaisin Suomeen muuttaneet toimia sillanrakentajina suomalaisten ja maahanmuuttajien välillä?

  Pitkään itsekin ulkomailla asunut ja työskennellyt paluumuuttaja Outi Lehtonen on Jarmo Laitanevan ja Hanna Kinnusen vieraana.

 • Monarkia tulisi jo viimein lakkauttaa, sillä kenestäkään ei saisi tehdä eläintarhan häkkilintua pelkästään meidän ahnaan tunne-elämämme takia, miettii Aamu-tv:n juontaja Sanna Ukkola blogissaan.

  [

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä