Ajantasa

Lastensuojelu nuorten näkökulmasta

 • 50 min
 • toistaiseksi

Torstaina 27.9.2012. Miten sijoitetut lapset haluaisivat kehittää lastensuojelua - Lapsiasiainvaltuuten toimiston tiimiin kuuluvat Marko Nikkanen ja Selviytyjät-ryhmän jäsen Milla-Kristiina Lahtinen. Saksan energiapolitiikan nykytuulet - toimittajana Pertti Rönkkö. Kolumni - Terttu Utriainen. Vaalitentti, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki, haastattelijana Sari Huovinen. Juontajana Niina Honka.

Lähetykset

 • to 27.9.2012 10.03 • Yle Areena

Jaksot

 • Perussuomalaiset onnistuivat ehdokasasettelussa Lappeenrannassa. Vaalitutkija Sami Borg analysoi puolueen vaaliteemoja. WWF:n kyselyn mukaan metsänomistajat eivät saa riittävästi tietoa metsänhoidon vaihtoehdoista, kertoo metsäasiantuntija Panu Kunttu. Metsäjohtaja Juha Hakkarainen MTK:sta vastaa. Kouvolassa tutustutaan päiväkotibussiin. Studiossa Aki Laine.

 • Puoluepäivässä Perussuomalaiset ja turkulainen kaupunginvaltuutettu, kansanedustaja Ville Tavio. Puoluetta analysoi Timo Seppänen. Kiasmassa avautuva Ars17 esittelee nuoria taiteilijoita. Operaattorien yhteinen mobiiliverkko paransi yhteyksiä Itä-Suomessa. Aki Laine juontaa.

 • Vihreitä aatteita ja aatteita Vihreistä Tampereelta. Haastattelussa apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki ja yrittäjä Markus Klof. Lisäksi kyselyä tamperelaisilta kadulla. Vihreitä kuntavaalipuolueena arvioi Tampereen yliopiston professori Elina Kestilä-Kekkonen. Vaaligalleriasta poimittu Ville Niinistö Turusta, Paavali Pelkonen Pelkosenniemeltä ja Raisa Ojaluoto Jyväskylästä. Tentissä varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää Kalajoelta. Pakotteet ovat jatkuneet kolme vuotta, missä tilassa on Suomen Venäjän-kauppa nyt? Vastaamassa Elinkeinoelämän keskusliiton Venäjä-johtaja Petri Vuorio ja hammashoito- ja kuvantamislaitteita Suomessa vientiin valmistavan Planmecan apulaistoimitusjohtaja Tuomas Lokki. Britannia ja brexit. Britannian ilmoitus EU-erosta on tulossa huomenna keskiviikkona. Haastattelussa ohjelmajohtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista ja kansainvälisen politiikan apulaisprofessori Mikko Kuisma Oxford Brookes -yliopistosta. Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Yksi päivä, yksi puolue. Ehdokashaastattelussa kansanedustaja Touko Aalto. Vaaligalleriassa Tuomas Rantanen Helsingistä, Maija Kranni Forssasta ja Juho Holviala Rovaniemeltä. Politiikan toimittajan havaintoja kuntavaalipuolue Vihreistä. Lapsiurheilun oikeussäännöt. Kaikki pelaa vai kaikki maksaa ja parhaat pelaa? Saako lapsipelaajia siirrellä noin vain joukkueesta toiseen? Kuka omistaa joukkueen tilillä olevat rahat? Haastattelussa urheiluun erikoistunut varatuomari Olli Rauste. Esimiehen tuki on tärkeämpää kuin työtovereiden. Näin sanotaan Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen yhteisselvityksessä. Haastattelussa Etlan tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen. Jari Ehrnroothin kolumni: Miten politiikka korjataan? Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Taitoluistelun MM-kisat alkavat ylihuomenna Helsingissä. Kisojen pääsihteeri Henri Nordenswan kertoo, kuinka laaja tapahtuma on. Miesten arkea tahdotaan parantaa. Lassi Köppä Väestöliitosta kertoo miksi ja miten. Eveliina Melentjeff haluaa Seppälän vaateketjun uuteen nousuun. Janne Riiheläinen puhuu kolumnissaan Krimistä. Aki Laine juontaa.

 • Lasten lukutaidon rapautuminen on huolenaihe, joka nousee usein esiin. Pahimmillaan ei osata edes lukea kunnolla. Mitä mieltä sinä olet, vieläkö lapsia kiinnostaa lukeminen? Miten innostusta voitaisiin lisätä? Ajantasan Suorassa linjassa kuuntelijoiden kanssa keskustelemassa on muun muassa Ella -kirjoista tunnettu kirjailija Timo Parvela. Ohjelman toimittaa Aki Laine.

 • Mielenterveyden ensiapukurssit, projektipäällikkö Tiina Lumijärvi, Suomen mielenterveysseura. Alakoululaiset vaaleista, toimittajana Laura Valta. Maailman suurin kännykkäkokoelma, toimittajana Ari Tuhkanen. Ysärikatsaus. Jussit ja suomalainen elokuva, Suomen Filmikamari ryn toimitusjohtaja Tero Koistinen. Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Lasten pahoinpitelyt kasvussa, kertoo Tilastokeskus. Soitamme erityisasiantuntija Sauli Hyväriselle Lastensuojelun keskusliittoon. PuutarhaSuomi 100 -näyttely eli mitä kotipuutarhoilla on vuosien ja vuosikymmenten aikana tapahtunut. Oppaana biologi Leena Luoto. Suomen metsät ja ilmastonmuutos, keskustelemassa akatemiaprofessori Timo Vesala ja maa- ja metsätalousministeriön metsäneuvos Marja Kokkonen. Toimittajana Sakari Kilpelä. Rooman sopimuksen 60-vuotisjuhla, EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen. Kysy Ylestä. JSN:n päätöksen jälkeen. Studiossa uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja ja vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen. Ysärikatsaus. Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Vaasan seutua kirvelee keskussairaalan leikkaushoitojen karsiminen. Haastateltavien mielestä politiikka on päätöksenteossa ohittanut faktat. RKP:n puoluepäivän haastattelussa kansanedustaja Anders Adlercreutz Kirkkonummelta. Vaaligalleriassa esillä luontoarvot, ruotsin kielen asema ja koulutus. Vaaliasiantuntija Sami Borg arvioi RKP:n valtakunnallisia teemoja.
  Euroopan talousyhteisö täyttää 60 vuotta, miten EU-integraation juuret näkyvät tänään, Teija Tiilikainen ja Kimmo Elo arvioivat.
  Toimittajana Aki Laine

 • Tentissä RKP:n kansanedustaja Mikaela Nylander Porvoosta. Vaaligalleriassa RKP:n kuntavaaliehdokkaat puhuvat mm Malmin lentokentän, nuorten ja yritteliäisyyden puolesta.
  Yli 28 vuotta Afrikassa asunut suomalainen lentokapteeni Aarno Alanne on pelastanut ihmishenkiä työkseen Afrikan syrjäisimmissä kolkissa.
  Toimittajana Aki Laine.

 • Asioihin pitää voida vaikuttaa, mutta kukaan ei saa aina kaikkea haluamaansa. Tämä demokratian perusasia on edelleen totta.
  Demokratia on myös uuden edessä. Sitä haastavat mm. valeuutiset, globalisaatio ja meidän oma halumme vaikuttaa asioihin.

  Kattavampi demokratia vaatii päättäjiltä osallistamista ja kansalaisilta osallistumista. Se tarkoittaa muutakin kuin käyntiä äänestyskopissa. Sitran johtava asiantuntija Elina Kiiski Kataja sanoo, että tarvitsemme aitoja kohtaamisia ja paikkoja, joissa luodaan erilaisia ihmisiä yhteen tuovaa sosiaalista liimaa.

  Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Kuopiossa pohditaan mm. nuorten roolia Vasemmistoliitossa, toimittajana Seppo Tikkanen. Vaaliasiantuntijana Sami Borg. Haastattelussa myös vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Sarkkinen. Työrauha kouluissa, OAJ:n esitys, puheenjohtaja Olli Luukkainen ja työelämäasiantuntija Riina Länsikallio. Toimittajana Kaija Kellman. Mitä tulevaisuuden asiakas haluaa, futuristi Elina Hiltunen, toimittajana Elina Päivinen. Kolumni, Tuija Siltamäki. Toimittajana Kati Lahtinen.

Klipit

 • Mihin urheiluseuraan liittyessä sitoutuu?
  Velvoittaako jäsenyys myös talkootyöhön?
  Saako lapsen jättää pois joukkueesta jos taidot eivät riitä?

  Varatuomari Olli Rauste on kysytty asiantuntija monessa urheilujuridiikan kysymyksessä, hän on myös kansainvälisen välitystuomioistuimen jäsen. Silti urheilun sopimuskysymykset toivat hänelle yllätyksiä, kun hän monen muun vanhemman tapaan oli kentän laidalla seuraamassa lapsensa peliä.
  Syntyi kirja "Lasten ja nuorten urheilun oikeussäännöt".

  Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Helsingin yliopiston Suomen historian professori Juha Siltala on julkaissut kirjan keskiluokan muuttumisesta.
  Siltalan mukaan nyt eletään "laskevien odotusten yhteiskunnassa", keskiluokan mieltä hallitsee menetyksen pelko enemmän kuin toivo paremmasta. Työelämän muututtua epävarmaksi keskiluokka rauhoittaa itseään asioilla joita se voi hallita, kuten puutarhanhoidolla tai joogaamalla, Siltala kuvaa.

  Siltalan mukaan on myös virheellistä ajatella, että nuoret olisivat joustavampia kuin vanhemmat, että he tulisivat toimeen ilman turvatekijöitä.

  Toimittajana Jakke Holvas

 • -Suuri taistelu on nyt kahden eli Sampo Terhon ja Jussi Halla-ahon välillä. Halla-aho ei suostu kompromisseihin, siinä suurin ero Terhoon. Nyt alkaa kahden kamppailu, jonka lopputulosta on mahdotonta arvata, pohtii politiikan toimittaja Pirjo Auvinen.
  Perussuomalaisten puheenjohtajakilpa sai tänään uuden käänteen, kun europarlaamentaarikko Jussi Halla-aho ilmoitti lähtevänsä tavoittelemaan puheenjohtajuutta.
  Halla-aho perustelee päätöstään Suomen Uutisten nettilähetyksessä mm. sillä, että perussuomalaisten linja maahanmuuttoasioissa pitää kirkastaa ja puoluejohto haastaa. Tilannetta analysoivat politiikan toimittaja Pirjo Auvinen ja Ajantasan toimittaja Iida Ylinen.

 • Yle Urheilun toimittaja Kaj Kunnas sai aivoinfarktin vuoden 2016 kesän kynnyksellä. Nyt hän on kertonut, että kaikki tapahtunut on saanut jättämään myös vakityön urheilutoimittajana, ainakin toistaiseksi. Toimittajana Aki Laine.

 • Suomen kansallispuistot saavat tänä vuonna nuoret kansallispuistokummit. Kansallispuistokaverit ovat iältään 12 - 18 -vuotiaita, ja heidän tehtävänään on tutustua puistoon jakaen kokemus muille.

  Puistokummeja haetaan kahdessa haussa: puolet puistoista on jo saanut kumminsa, toinen puolikas on vielä kummeja vailla.

  Toimittaja Mira Stenström tapasi vantaalaiset puistokummit Sara Suomelan ja Laura-Lotta Kauneelan. Mukaan otettin metsässä tarpeellisia tavaroita.

 • Vaatesuunnittelija Ilona Hyötyläinen on luotsannut Miun-vaatemerkkiä 12 vuotta. Nyt on kuitenkin tullut aika laittaa pillit pussiin. Hyötyläinen jatkaa päätyötään Aalto-yliopistossa tulevien vaatesuunnittelijoiden opettajana muotoilun laitoksella, mutta oma vaatemallisto päättyy ainakin toistaiseksi.

  Hyötyläisen mukaan lopettamispäätökselle on useampia syitä: yhtäältä oma bisnes nielee liikaa aikaa, toisaalta sitä ei saatu koskaan kannattavaksi. Elina Päivinen tapasi suunnittelijan päättäjäisnäyttelyssä Helsingissä.

 • Kelan palvelut ovat ruuhkautuneet pahoin toimeentulotukihakemusten takia. Kelaan on tullut n. 174 000 uutta hakemusta. Hakemuksia ei pystytä käsittelemään määräajassa 7 päivässä. Käsittelyä hidastaa mm. se, ettei kunnista siirtynyt Kelalle pohjatietoja asiakkaista. Toimeentulotuki tuli kunnilta Kelan myönnettäväksi vuodenvaihteessa. Etuusjohtaja Anne Neimalan mukaan tavoitteena on selvittää ruuhka kesään mennessä, mutta tavoitteen toteutuminen on vielä epävarmaa. Elina Päivinen haastattelee.

 • Teköalyllä voidaan tehdä parempi maailma ja ratkaista elämän isoja kysymyksiä. Tähän uskoo 30 vuotta tekoälyä tutkinut professori Timo Honkela. Hän haluaa tekoälyn humanismin palvelukseen. Rauhankone on kirjahanke ja projekti, joka kokoaa professori Honkelan elämäntyön. Samalla kirja on aivosyöpää sairastavan Honkelan testamentti. Miten kone voi auttaa meitä ymmärtämään toisiamme? Professori Timo Honkela on Ajantasan Kati Lahtisen vieraana.
  Kuva: Matthias Hiekel/EPA

 • Onko sietämättömistä kivuista kärsivällä kuolemansairaalla ihmisellä oikeus saada lääkärin tekemä eutanasia? Yli 63 000 ihmistä on allekirjoittanut aloitteen siitä, että eduskunta ryhtyisi valmistelemaan eutanasialakia. Esko Seppänen on yksi kansalaisaloitteen vireillepanojoista. Hän sanoo, että kivunlievitys ei aina riitä. Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto pitää avustettua kuolemaa inhimillisenä vaihtoehtona. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen vastustaa eutanasia-aloitetta ja puhuu tappamisesta. Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Minä luen sinulle -kampanja tuo yhteen suomea opiskelevia maahanmuuttajia ja vanhuksia ympäri maan. Opiskelijat lukevat ääneen selkotekstejä yli 80:ssa kehitysvamma- ja vanhustyön yksikössä. Selkokeskuksen kampanja huipentuu 16.2. maailman ääneenlukemisen päivään.

  Helsingin aikuisopiston kotoutumiskoulutuksen opiskelijat Fayaz ja Sarala ovat opiskelleet suomea kuusi kuukautta. He kävivät opiskelutovereineen lukemassa Helsingissä Koskelan monipuolisessa palvelukeskuksessa. Elina Päivinen kävi lukutuokiossa.

 • Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että yli kolme miljoonaa tyttöä on vuosittain vaarassa joutua sukupuolielinten silpomisen kohteeksi. Tyttöjen sukuelinten silpomista tehdään WHOn mukaan yleisimmin Afrikan läntisillä, itäisillä ja koillisilla alueilla, mutta myös joissain Lähi-idän ja Aasian maissa. Ympärileikkaus tehdään yleensä varhaislapsuuden ja teini-iän välillä, ja operaatio aiheuttaa vakavia terveysriskejä. - Silpomisen vastainen työ on pitkäjänteistä asenteisiin vaikuttamista. Tulosta tulee pikkuhiljaa, kertoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen. Toimittaja on Mira Stenström.
  Kuva: Felipe Trueba / EPA

 • Asuntopula on vaivannut varsinkin pääkaupunkia jo yli sadan vuoden ajan. Asunnon etsijät ovat kärsineet korkeista vuokrista ja asuntokeinottelusta jo 1900-luvun alkupuolella. Tuore asunto-osakeyhtiöiden historiikki paljastaa, että valtion tuki rakentamiselle ja verohelpotukset ovat ohjanneet suomalaisia omistusasumiseen.

  1960-luvulla asuntosäästämisestä tuli kuin toinen valtionuskonto: säästämisen ja arava-asuntojen ansiosta oman asunto-osakkeen hankkiminen tuli mahdolliseksi entistä useammalle suomalaiselle. Asunto-osakeyhtiö taas on nimenomaan suomalainen ilmiö, sillä missään muualla se ei ole näin yleinen asuntojen hallintamuoto.

  Nykyään asunto-osakeyhtiöiden haasteena on mittava korjaustarve. Miten hoitaa vanhenevan asuntokannan remontit kunnialla?

  Elina Päivisen haastattelussa on yksi Kansan osake -historiikin kirjoittajista Esko Nurmi ja Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä