Kultakuume

Suomen ja Islannin korutaiteilijat kantavat huolta luonnon säilymisestä

 • 8 min
 • toistaiseksi

Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa on marras-joulukuussa esillä viiden suomalaisen ja islantilaisen taiteilijan koruja. Nykykorulle tyypilliset piirteet näkyvät uusista materiaaleista ja ideoista syntyneissä koruteoksissa. Heidi Rautionmaa tapasi Vesi ja maa-näyttelyn kuraattorin Päivi Ruutiaisen sekä korutaiteilijoita.

Lähetykset

 • ma 5.11.2012 11.50 • Yle Areena

Jaksot

 • Heinävedellä sijaitseva Uuden Valamon luostari täyttää heinäkuussa 75 vuotta ja toimii ikkunana ortodoksiseen uskontoon. Mikä siinä viehättää? Miten kirkko suhtautuu naispappeuteen ja samaa sukupuolta olevien avioliittoihin? Kultakuumeen haastattelussa ovat luostarin johtaja arkkimandriitta Sergei sekä isä Simeon.

  Lisäksi kuullaan tuoreimmat tunnelmat Kajaanin runoviikolta.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajina Kai Ristola ja Sampo Mäkelä.

 • Näyttelijä Krista Kosonen joutui keväällä myrskyn silmään todetessaan ettei tunne ketään, joka olisi äänestänyt perussuomalaisia vaaleissa. Kososen mukaan kommentti ymmärrettiin monessa kohtaa tarkoituksellisesti väärin. Krista Kosonen palaa Kultakuumeen haastattelussa kohuun ja omaan rooliinsa siinä sekä ottaa kantaa myös vaalien jälkeiseen poliittiseen tilanteeseen. Krista Kosonen avaa haastattelussa myös palkittua Helenan roolia syksyllä ensi-iltaan tulevassa Kätilö –elokuvassa. Minkälaista oli tehdä yhteistyötä oman avopuolison, ohjaaja Antti Jokisen kanssa?

  Haastattelussa myös Yleisradion Kääntäjäkarhun yhdessä Peter Mickwitzin kanssa voittanut kirjailija ja kääntäjä Pauliina Haasjoki.

  Tytöt rokkaavat leirillä. Tyttöjen rokkileiriyhdistyksen bändileireillä opetetaan nuoria naisia ja seksuaalivähemmistöjen edustajia toteuttamaan vapauttaan olla juuri sitä, mitä itse haluaa. Tarkoitus on madaltaa nuorten naisten kynnystä soittaa bändissä. Vapaaehtoisvoimin pyörivillä leireillä opetellaan mm. eri soittimien soittamista ja säveltämistä. Kultakuume pääsi bändikämpille kuulemaan aivan tuoretta rock-musiikkia.

  Oppia suomalaisille festivaaleille. Torino on jäänyt jazzkaupunkina naapurinsa Milanon varjoon, vaikka Louis Armstrong esiintyi siellä jo 80 vuotta sitten. Torinon jazzfestivaalit järjestettiin touko- ja kesäkuun vaihteessa neljättä kertaa. Jazzpastori Markku Salo kertoo, kuinka suuren luokan jazzjuhla voidaan järjestää alle markkinahintojen.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Anu Heikkinen.

 • Itämeri yhdistää Suomen länsimaiseen kulttuuripiiriin. Millaisena meri näyttäytyy suomalaisessa kirjallisuudessa? Entä millä tavalla vaikkapa Volter Kilven, Anni Blomqvistin ja Tove Janssonin romaaneissa kuvattu meri eroaa muiden maiden meriromaanien merestä? Kultakuumeen studiossa kaksi Itämerellä purjehtivaa kirjailijaa, Antti Tuuri ja Sari Vuoristo, kertovat suhteestaan Itämerta käsittelevään kirjallisuuteen.

  Haastattelussa on Tanssiva Karhu -runopalkinnon tuore voittaja Eino Santanen.

  Ohjelman juontaa Jenni Stammeier.

 • Norjalaiskirjailija Karl Ove Knausgårdin mukaan pohjoismaisen hyvinvointivaltion ytimessä on ajatus, että kukaan ei ole parempi kuin toiset. On häpeällistä esiintyä jotenkin erityisenä. Päteekö tämä enää? Häpeämättömyydestähän on tullut pikemminkin hyve. Häpeärangaistuksia tutkinut historioitsija Satu Lidman ja toimitusjohtaja Mikael Jungner pohtivat häpeää Kultakuumeessa.

  Turusta on muutamassa vuodessa kasvanut huomattava elokuvakaupunki. Viimeisen vuoden aikana Turun seudulla on kuvattu kuusi kotimaista elokuvaa. Länsi-Suomen elokuvakomissio tekee työtä kansainvälisten tuotantojen saamiseksi kaupunkiin. Ponnahduslautana on talvella Turun linnassa kuvattu Mika Kaurismäen elokuva The Girl King-Tyttökuningas.

  Folk on rajaton riemu. Tiistaiseen tapaan luvassa on kansanmusiikkia..

 • Jazzmuusikko, pianisti ja säveltäjä Iiro Rantala ei kuuntele musiikkia vapaa-ajallaan. Rantala ei myöskään pura tunteitaan musiikkiin, vaan päinvastoin tunne syntyy vasta musiikin kautta. Iiro Rantalan ja Zarkus Poussan isännöimässä Yle Radio Suomen Tunteiden ilta -ohjelmassa muusikot tulkitsevat ja soittavat improvisoiden kuulijoiden aatteita, ja nyt kesäkuussa ohjelma sai kunniamaininnan arvostetuilla radiofestivaaleilla New Yorkissa.

  Maanantain Kultakuumeen lähetys tehdään pianon ääreltä, nimittäin Iiro Rantala puhuu ja soittaa siitä, minkälaista on tulkita kuulijoiden tunteita sekä siitä, miten tunteet ja musiikki hänen omassa elämässään lomittuvat yhteen.

  Armi elää! nähtiin Moskovan elokuvajuhlilla. Jörn Donnerin ohjaama elokuva Marimekon perustaja Armi Ratiasta näytettiin Moskovan kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Donner kertoo Kultakuumeelle elokuvan teon vaikeudesta sekä kommentoi varovaisin sanoin Venäjän poliittista tilannetta. Kultakuume tapasi Moskovassa Jörn Donnerin sekä elokuvan pääroolia näytelleen Minna Haapkylän.

  Lisäksi luvassa Kulttuurilehtikatsaus.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Saara Shikeben.

 • Rasismista tullut Suomessa salonkikelpoista, ja meillä vähätellään uusnatsismin merkitystä. Tätä mieltä on toimittaja Marienne Lydén. Hän kirjoitti vuonna 2012 maahanmuuttovastaisuudesta kirjan 'En ole rasisti. Haluan vain saada muukalaisvihamielisiä ääniä'. Keskustelussa mukana myös kirjailija Hannu Vuorio.

  Toimittaja Joonas Turunen päätti noudattaa uuden kulttuuriministerin kehotusta ja ostaa kotiinsa kuvataidetta. Samalla heräsi kysymys, miten taidenäyttelyn antia voisi pukea sanoiksi.

  Suoria äänikuvia tämänvuotiselta Haapaveden kansanmusiikkifestivaalilta tarjoaa Amanda Kauranne.

  Juontajana Jenni Stammeier.

 • Hyvinvointivaltion ja Palestiinan kritisoiminen koetaan yliopistossa kielletyiksi aiheiksi. Studiossa tutkimuksen tehneet Katalin Miklóssy ja Anna Nevgi. Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen kommentoi.

  Facebookissa virinnyt Sivistyspuolue-ryhmä lopetettiin, kun kävi ilmi, että siihen oli liitetty ihmisiä vasten tahtoaan. (vrt. Kultakuume 17.6.2015).

  Tarut ja myytit yhdistivät 1800-luvun lopun suomalaista ja norjalaista taidetta. Ateneumin taidemuseon näyttely valottaa tätä.

  Kultakuumeen lukuvinkkinä on Virpi Hämeen-Anttilan Käärmeitten kesä -dekkari.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Teemu Laaksonen.

 • Suomalaisten suhde amerikkalaiseen kulttuuriin on kaksijakoinen: Yhdysvallat on sekä ihailun että halveksinnan kohde. 2000-luvun alussa jenkkifanius laimeni, mutta miten amerikkalaisuus näkyy Suomen kulttuurielämässä vuonna 2015? Vieraina musiikkitoimittaja Pekka Laine ja muusikko Markus Nordenstreng.

  Jo 1980-luvulla maalannut, kansainvälisesti tunnetuin suomalainen graffititaiteilija EGS teki kesäkuun alussa mittavan lahjoituksen Helsingin Taidemuseo HAMille, joka alkaa nyt museoida suomalaista graffititaidetta. EGS kertoo muun muassa siitä, miltä tuntuu tehdä taidetta, jonka säilyvyydestä ei ole takeita.

  Kolumnistina taidekriitikko Otso Kantokorpi.

 • Taideyliopiston entisen rehtorin Tiina Rosenbergin irtisanoutuminen kesäkuun alussa kesken viisivuotiskauden tuli yllätyksenä monelle. Hän ei ole kommentoinut eroaan eikä ollut julkisuudessa sen jälkeen. Tuomas Karemon haastattelussa selviää minkälainen on Tiina Rosenbergin testamentti.

  Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun voitti pariisilaisen Moreau Kusunoki Architectesin suunnittelema Art in the City. Hienoa! Mutta monta kysymystä on vielä auki. Ehdotus on sääntöjen mukaan liian korkea. Muodostuuko se esteeksi hankkeelle? Yksityistä rahaa on koossa vasta kolmasosa siitä mitä pitäisi kaiken kaikkiaan kerätä. Lähtevätkö Helsingin kaupunki ja valtio mukaan? Kultakuumeessa ovat keskustelemassa taidevaikuttaja Markku Valkonen sekä Helsingin kaupunginhallituksen jäsen Osku Pajamäki.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Anu Heikkinen

 • Suomalainen rakastettu ja arvostettu kirjailija Veijo Meri kuoli 86-vuotiaana sunnuntaina 21.6.2015. Meri on maailmalla yksi tunnetuimmista suomalaisista kirjailijoista ja hänen omintakeinen, omaperäinen tyylinsä sekä monipuolinen tuotantonsa on tärkeä osa suomalaista kirjallisuuskulttuuria. Kirjailija Sirpa Kähkönen arvioi edesmenneen mestarin tyyliä. Veijo Meren tuotannosta on tehty myös useita filmatisointeja, joista suuri osa on ohjaaja Veli-Matti Saikkosen käsialaa. Saikkonen ja Meri tekivät paljon yhteistyötä ja sitä myötä heistä tuli myös rakkaita ystäviä.

  Lappeenrannan Kehruuhuone avattiin toukokuun alussa koko kansan olohuoneeksi, jossa moderni karjalainen kulttuurielämää voi kukkia. Lappeenrannan linnoituksessa sijaitsevalla Kehruuhuoneella on vuosisataiset juuret muun muassa vankilana ja tennishallina. Kultakuumeessa haastateltavana on paikan emäntä Sari Kaasinen.

  Taiteilijat innostuivat Korppoon taideresidenssistä. Turun saaristossa avattiin keväällä kansainvälinen taideresidenssi, jossa työskentelee tällä hetkellä muun muassa arkkitehti Lontoosta sekä valokuva- ja videotaitelijat Suomesta ja Yhdysvalloista. Korppoon residenssistä käsin taitelijat voivat valloittaa niin Turunmaan kuin Ahvenanmaan saariston.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Saara Shikeben.

 • Sibeliusta juhlitaan nyt joka niemennokassa, mutta missä viipyvät tangojen mestarin satavuotisjuhlallisuudet? Toivo Kärki innostui säveltämisestä kuultuaan Louis Armstrongia ja jatkoi työtään myös palvellessaan talvi- ja jatkosodassa rintamalla. Sodanjälkeinen "rillumarei" oli kuitenkin kriitikoille punainen vaate. Miksi Reino Helismaan ja Kärjen kansanomaiset laulelmat olivat epäsuosiossa? Ja mitä emme vielä tästä tunnetuimpien tangojen säveltäjästä tiedä? Juhannustaikaa hehkuvassa lähetyksessä ovat äänessä tietokirjailija Maarit Niiniluoto ja Toivo Kärjen perintöä tutkinut Kalervo Kärki.

  Parnasson vastaava tuottaja ja kirjailija Karo Hämäläinen kommentoi Stockmannin aikeita myydä Akateemiset Kirjakaupat -ketju ruotsalaiselle mediayhtiölle Bonnierille.

  Lähetyksessä kuullaan myös Tarleena Sammalkorven välittämiä tunnelmia Venetsian biennaalista sekä Teemu Laaksosen kiteytys kiitetystä Amy Winehouse -dokumentista.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Joonas Turunen.

 • Taiteilija ja tutkija Tuija Kokkonen on tuskastunut suomalaisen kulttuuri- ja sivistyspolitiikan tasoon ja on perustanut Facebookiin ryhmän, jonka nimi on Sivistyspuolue. Ryhmän keskustelut ovat johtaneet ajatukseen perustaa uusi puolue Suomeen. Kokkonen on Kultakuumeen vieraana ja kertoo, millaista puoluetta nyt oltaisiin perustamassa ja mikä sivistystämme uhkaa. Muusikon urasta aikanaan haaveillut kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman kommentoi hanketta.

  Nuoret eivät pelkää tulevaisuutta. Elina Hirvosen tuorein romaani Kun aika loppuu on dystopinen kertomus lähitulevaisuudesta. Kultakuume vieraili Etu-Töölön lukiossa, jossa kevään viimeisellä äidinkielen kurssilla oppilaat olivat lukeneet Hirvosen romaanin ja saivat kysyä kirjailijalta itseltään sen teemoista. Haastattelussa Elina Hirvonen kertoo minkälaista oli äitinä kirjoittaa äidistä, jonka lapsi tekee pahaa. Lukiolaiset Karoliina ja Hanna puolestaan pohtivat miten kirjallisuus vaikuttaa heidän elämäänsä.

  Uskottavuus on lipunut politiikan ja median kieleen, tärkeäksi asioita oikeuttavaksi ja perustelevaksi termiksi. Termiä Kultakuumeessa pohtii sotilasjohtamisen professori Aki-Mauri Huhtinen.

  Kolumnistina elokuvaohjaaja Saara Cantell.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Teemu Laaksonen.

Näytä lisää

Klipit

 • Seppo Puttosen haastateltavana Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

 • Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa.
  Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo.

  Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

 • Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

 • Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Joonas Turunen haastatteli Bryn Terfeliä Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtiopiskelijat miettivät asuntosuunnittelun jatkokurssilla, millainen on muunnteltava ja joustava asuinympäristö. Suomalainen asuntoarkkitehtuuri on tällä hetkellä kuin kopiokoneen käyttöä - ympäri maata nousee samannäköisiä asuinalueita ja pohjaratkaisutkin toistavat toisiaan. Asuntosuunnittelussa olisi kuitenkin otettava alan konkariarkkitehdin Esko Kahrin mielestä paremmin huomioon asukkaiden tarpeet ja elämisen elinkaari. Airikka Nurmela tutustui Tampereella arkkitehtiopiskelijoiden visioihin tulevaisuuden asumisesta.

 • Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän ensi-illassa Chorus Line 2013 tanssii kaupunginteatterin tanssiryhmän entisiä ja nykyisiä tanssijoita. Esitys hakee innoituksensa vuonna 1975 valmistuneesta Broadwayn musikaalista Chorus Line, joka käsittelee yksilön suhdetta ryhmään ja solistin suhdetta kuoroon, chorukseen. Kai Ristola tapasi esityksen tanssijoita sekä koreografi Sonya Lindfrosin.  

 • Filosofi Martin Heideggerin ajattelu ei ole erillistä ja irrallaan kansallissosialismista.Filosofi Tere Vadén sanoo, että koska Heideggerin natsismi ei ollut sattumaa tai harha-askel. Heidegger näki natsismissa merkittävän vallankumouksen mahdollisuudet. Toimittaja on Teemu Laaksonen.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä