Kultakuume

Suomen ja Islannin korutaiteilijat kantavat huolta luonnon säilymisestä

 • 8 min
 • toistaiseksi

Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa on marras-joulukuussa esillä viiden suomalaisen ja islantilaisen taiteilijan koruja. Nykykorulle tyypilliset piirteet näkyvät uusista materiaaleista ja ideoista syntyneissä koruteoksissa. Heidi Rautionmaa tapasi Vesi ja maa-näyttelyn kuraattorin Päivi Ruutiaisen sekä korutaiteilijoita.

Lähetykset

 • ma 5.11.2012 11.50 • Yle Areena

Jaksot

 • Myymme itseämme ulkomaille hevikansana, luonnonmystisenä heimona tai pelialan visionääreinä, mutta harva oikeasti kokee näitä piirteitä itselleen tärkeiksi. Mitä tekemistä stereotypioilla on suomalaisuuden kanssa? Keitä varten keinotekoista Suomi-brändiä luodaan? Ohjelman vieraina ovat hevimetalliin erikoistunut musiikinviennin tutkija Toni-Matti Karjalainen sekä matkailijoille Suomea brändäävän Visit Finlandin tutkimus- ja kehitysjohtaja Kristiina Hietasaari.

  Pakolaisuus on muuttunut kaksikulttuurisuudeksi. Somali-isillä ja -äideillä on laukku jatkuvasti pakattuna, mutta Suomessa syntyneet lapset eivät ole edes käyneet Somaliassa. Nuori sukupolvi osaa yhdistää luontevasti kummankin kulttuurin piirteitä. He myös osaavat taitavasti analysoida sitä, mikä sekä Suomessa että Somaliassa on pielessä. Tämä käy ilmi maanantaina ilmestyvässä kirjassa "Suomen somalit". Kultakuumeen haastattelussa yksi kirjan tekijöistä insinööri Yusuf M. Mubarak, sekä opettaja ja sarjakuvataiteilija Warda Ahmed.

  Videopelaamiselle haetaan kulttuurista hyväksyntää. Luetko? Teetkö käsitöitä? Etsitkö esteettisiä elämyksiä eri taidemuodoista? Entä vietätkö mielelläsi vilkasta sosiaalista elämää? Näin kysyy mediatutkija Veli-Matti Karhulahti ja painottaa että pelaamalla saatat harrastaa kaikkia edellä mainittuja asioita. Kultakuumeen haastattelussa Karhulahti avaa videopelaamisen monimuotoisuutta.

  Kulttuurilehtikatsauksessa Tuomas Karemon käsittelessä Todellisuuden tutkimuskeskuksen äänikulttuurilehti Esitys.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Saara Shikeben.

 • Kulttuuri liikkuvassa maailmassa. Kultakuumeen Maailma kylässä -festivaalien erikoislähetyksessä pohditaan globalisaation vaikutuksia kulttuuriin. Maailman suurimmat taidemuseot sijaitsevat varastoissa valtioiden välisillä tullialueilla, koska taiteesta on tullut niin merkittävä investointikohde. Samaan aikaan paikalliskulttuurit kamppailevat olemassaolostaan identiteettien ja tiedonvälityksen sopeutuessa globaalin talouden virtoihin. Miten kulttuuri muuttuu kun maapallon liike on yhä vinhempaa?

  Lähetyksen aloittaa paneelikeskustelu, johon osallistuvat Kiasman tuleva johtaja Leevi Haapala, kuraattori Marita Muukkonen, kuvataiteilija Kalle Hamm, sekä Karri Miettinen, eli räppäri Paleface. Lisäksi ohjelmassa kuullaan haastattelut egyptiläiseltä protestilaulajalta Ramy Essamilta, länsisaharalaiselta laulajalta Aziza Brahimilta sekä Helsinki-Cotonou Ensemblen Janne Haloselta.

  Maailma liikkuu ja me sen mukana!

  Kultakuumeen lähetyksen Maailma kylässä -festivaaleilta toimittavat Tuuli Saksala, Pietari Kylmälä ja Telle Virtanen.

 • Elokuvaohjaaja ja videotaiteilija Mika Taanila sai Suomen suurimman kuvataidepalkinnon, Ars Fennican. Taanila tunnetaan erityisesti kokeellisista, omaäänisistä elokuvistaan ja dokumenteistaan. Yksi leimallinen piirre Taanilan töissä on erilaisten elokuvaformaattien vuoropuhelu, erityisesti vanhojen filmimateriaalien käyttäminen. Kultakuumeen haastattelussa palkittu taiteilija ei kerro visuaalisuudesta, vaan äänistä - Taanilan nimittäin houkutteli taiteen pariin alun perin äänimaisemat ja musiikki. Mikä on ollut Mika Taanilan elämän tärkein sävelkulku?

  Äänilevy menee sittenkin kaupaksi. Äänilevyjen myynti on jo pidempään ollut hurjassa laskussa. Levykaupat lopettavat toimintansa yksi toisensa jälkeen, ja yleisö on yhä vastahakoisempi maksamaan musiikista. Suomalaisista levykaupoista kirjaa työstävä Anssi Mononen ei silti näe, että levykauppabisnes olisi tullut tiensä päähän. Bisnes voi jopa niin hyvin, että viimeisen vuoden aikana eri puolelle Suomea on avattu useampia uusia levykauppoja. Kultakuumeen haastattelussa on Anssi Monosen ohella myös yksi uusista levykauppiaista. Pankkialalla kehityspäällikkönä toiminut Petri Mauranen irtisanoutui päivätyöstään ja perusti äänilevykaupan Helsinkiin.

  Perjantain jazzit.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Tuomas Karemo.

 • Kultakuumeen kirjastokiertue vierailee Orimattilassa, joka juhlii 150-vuotista taivaltaan. Kaupungin kirjasto on monelle orimattilalaisille tärkeä kohtaamispaikka. Niin lukupiiriläiset, erilaiset perheet kuin kirjallisuuden ystävät tyynnyttävät siellä kulttuurinälkäänsä. Äänikirjan ystävä, lukutuokka ja vasta lukemaan oppinut kertovat miten kirja muutti heidän elämänsä.

  Juontajina Lisa Enckell ja Saara Shikeben.

 • Amsterdamissa on käynnissä yksi Euroopan suurimmista kehitysprojekteista, kun vanhoja telakka-alueita otetaan kulttuurikäyttöön. Kultakuume kävi pyöräretkellä arkkitehti Beata Labuhnin kanssa ottamassa selvää miltä näyttää uusi Eurooppa ja kenen ehdoilla sitä kehitetään.

  Keskiajan suomalaiset olivat yllättävän samanlaisia kuin nykyään, toteaa Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjan kirjoittanut arkeologi Ilari Aalto. Toimittaja Joonas Turunen lähti Aallon kanssa aikamatkalle Turun tuomiokirkon liepeille.

  Sinebrychoffin Museossa paljastetaan yleisölle harvinainen 1700-luvun pöytäkello, joka myös soi. Hopeakellon historiasta kertoo kelloseppä Jorma Räihä.

  Kolumnistina Juha Hurme.

  Juontajana Pietari Kylmälä.

 • Maailmaa ei pelasteta soittamalla Mozartia, mutta musiikki voi auttaa ihmiskuntaa ymmärtämään, mistä ilmastonmuutoksessa on kyse. Ekomusikologian uranuurtaja prof. Aaron S. Allenin mukaan ilmastonmuutoksen kieltäjät käyttävät taitavasti ironiaa, joten tieteilijöiden on opittava välittämään viestinsä tehokkaammin. Esimerkkejä tästä perkaa studiossa musiikintutkija Susanna Välimäki.

  Tiistaina Pertti Kurikan nimipäivät esiintyy Euroviisuissa Wienissä. On useita eri syitä miksi juuri Suomesta nousi ilmiö Pertti Kurikan Nimipäivät.

  Kepan ohjelmajohtaja Outi Hannula ja Penin hallituksen puheenjohtaja Sirpa Kähkönen kommentoivat helsinkiläisen Maailma kylässä -festivaalin Sananvapauskylän näyttelyn peruuntumista. Oliko kyseessä tärkeä turvallisuusteko vai hätävarjelun liioittelu?

  Lähetyksessä myös tunnelmia remontissa olleen Helsingin taidemuseon eli HAMin lehdistötilaisuudesta.

  Juontajana Joonas Turunen.

 • Suomessa tehdään oopperaa muuallakin kuin Helsingissä. Kouvolassa on jopa sellainen erikoisuus, että siellä teokset tuottaa musiikkiopisto, missä on oma oopperalehtoraatti. Kuinka maakuntaooppera syntyy? Kouvolan tämän kevään teos on Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset, jota on esitetty New Yorkin Metropolitanissakin. Haastattelussa on Pohjois-Kymen Musiikkiopiston oopperalehtori Taru Sippola.

  Enää ei kelpaa kulttuuriministerille edes kissataulu. Vuosi sitten kulttuuriministeri Pia Viitanen herätti hämmennystä kertomalla mieltymyksistään kissatauluihin. Yksi taulua Viitaselle tarjonneista oli kuvataiteilija Tiitus Petäjäniemi. Nyt vuotta myöhemmin kulttuurin kohtalonkysymykset ovat vakavoituneet. Mutta miten kävi kissataululle?

  Maanantaiseen tapaan lähetyksessä kuullaan myös kulttuurilehtikatsaus.

 • Suomen Taideakatemian palkinto annettiin keskiviikkona kuvataiteilija Camilla Vuorenmaalle. Joka toinen vuosi myönnettävä palkinto on rahamäärältään 25 000 € ja se jaetaan taiteilijalle, jota ei ole vielä merkittävästi palkittu Suomessa. Vuorenmaa on tullut tunnetuksi etenkin puupiirrostekniikan käyttäjänä. Kultakuumeen haastattelussa palkittu tekijä kertoo taiteensa lisäksi todellisista intohimoistaan: vaeltamisesta ja huonoista kauhuelokuvista.

  Keskisuomalainen kuvataide juhlii. Vuosi 2015 on keskisuomalaisen kuvataiteen juhlavuosi. Jyväskylän taiteilijaseura täyttää 70, Saarijärven taiteilijaseura Siena 30 ja Äänekosken taiteilijaseura 40 vuotta - lisäksi Keuruun taiteilijaseura täyttää ensi vuonna 50 vuotta.

  Enää ei kelpaa kulttuuriministerille edes kissataulu. Vuosi sitten kulttuuriministeri Pia Viitanen herätti hämmennystä kertomalla mieltymyksistään kissatauluihin. Yksi taulua Viitaselle tarjonneista oli kuvataiteilija Tiitus Petäjäniemi. Nyt vuotta myöhemmin kulttuurin kohtalonkysymykset ovat vakavoituneet. Mutta miten kävi kissataululle?

  Minnesotan orkesteri lähtee historialliselle konserttimatkalle Kuubaan. Kapellimestari Osmo Vänskä Kultakuumeen haastattelussa.

  Juontajana Tuomas Karemo.

 • Kultakuumeen vieraana on seksuaalisuudesta, häpeästä ja uskonnollisuudesta kirjan kirjoittanut Teemu Ratinen. Lähetyksessä kerrotaan myös skotlantilaisen Iona-yhteisöstä, jonka hengellisyys pyrkii vastaamaan nykypäivän käytännön ongelmiin. Pastori Peter Macdonald ja FT Lesley Orr kertovat mitä annettavaa vanhalla kelttiläisellä kristillisyydellä on nykypäivän suomalaisille.

  Kultakuumeessa kuullaan myös kuinka afrikkalaistaustaisten ihmisten elämästä Suomessa on koottu ensimmäinen museonäyttely työväenmuseo Werstaalle Tampereelle. Kolumnistina on kriitikko Otso Kantokorpi.

  Juontajana Lisa Enckell.

 • Taideharrastukset kiinnostavat tyttöjä ja poikia eri tavoin. Mikä suomalaisessa taidekasvatuksessa on pielessä, vai pitäisikö taiteen sukupuolittumisesta edes olla huolissaan? Ohjelmassa vieraina ovat tanssitaiteen tohtori Isto Turpeinen sekä Aalto-yliopiston taidepedagogiikan lehtori emerita Riitta Vira.

  Miltä kuulostaa zombin joiku? Millä äänellä luodaan pelkoa? Millä surua? Miten tuottaa ääniä, joita ei ole olemassakaan? Tätä pohtivat elokuvaäänien suunnittelijat työssään. Kultakuumeen haastattelussa Oskareita keränneet äänisuunnittelijat, jotka kokoontuivat Lontoossa kansainvälisessä seminaarissa.

  Juontajana Saara Shikeben.

 • Gunnar Björlingiä (1887-1960) on kutsuttu "runoilijoiden runoilijaksi". Runoilijoiden keskuudessa Björling ei kuitenkaan saanut elinaikanaan laajempaa suosiota, vaikka nykyisin häntä pidetään yhtenä eurooppalaisen runouden modernismin kirkkaimmista tähdistä. Auringonvihreä-kokoelman suomentajat Pauliina Haasjoki ja Peter Mickwitz kirjoittavat, että "tämä Björling voisi kuulua juuri meidän aikaamme". Entä miltä 2000-luvun runouden kulttuuri näyttää Auringonvihreän läpi katsottuna? Peter Mickwitz on Kultakuumeen vieraana.

  Museokohteille etsitään uudenlaista elämää - varsinkin sellaista, joka toisi tuloja. Millaiset tapahtumat ja aktiviteetit sopivat herkille arvokohteille? Ja kuinka mitoittaa kävijämäärät sellaisiksi, etteivät kohteet kuluisi ja tärveltyisi. Tätä pohdittiin (27.4) Kaarinan Kuusistossa, jossa sijaitsi keskiajalla Suomen henkisen vallan keskus eli piispanlinna. Linna pantiin kuninkaan käskystä maan tasalle uskonpuhdistuksen melskeissä 1500-luvulla. Haastattelussa arkeologi Kari Uotila.

  Kulttuurilehtikatsaus.

  Juontajana Pietari Kylmälä.

 • Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Sateenkaariperheessä vanhemmuutta ei määritä biologia, vaan perheeseen voi kuulua yksi tai useampi lesbo-, homo-, bi- tai transvanhempi. Äitienpäivän lähestyessä ohjelmassa keskustellaan erilaisesta äitiydestä ja siitä, minkälaista on elää ja kasvaa sateenkaariperheessä. Studiossa vieraina ovat sateenkaariperheen äiti ja tytär Lisbeth ja Jemina Toivonen sekä Sateenkaaren alla -kirjan toimittaja Hanna-Leena Autio.

  Kultakuumeen haastattelussa rock-toimittaja ja kirjailija Artemi Troitski. Eilen konsertoi Helsingissä vaihtoehtorockin pioneereihin kuulunut Boris Grebenštšikov. Perestroikan aikana legendan maineeseen noussut Grebenštšikov on yksi harvoista, jotka uskaltavan vastustaa ääneen Ukrainan sotaa. Vaihtoehtorockilla oli suuri merkitys perestroikan syntymiseen. Miksi samanlaista liikettä ei ole tämän päivän Venäjällä?

  Zara McFarlene lumoaa vokaalijazzillaan.

Näytä lisää

Klipit

 • Seppo Puttosen haastateltavana Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

 • Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa.
  Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo.

  Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

 • Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

 • Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Joonas Turunen haastatteli Bryn Terfeliä Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

 • Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtiopiskelijat miettivät asuntosuunnittelun jatkokurssilla, millainen on muunnteltava ja joustava asuinympäristö. Suomalainen asuntoarkkitehtuuri on tällä hetkellä kuin kopiokoneen käyttöä - ympäri maata nousee samannäköisiä asuinalueita ja pohjaratkaisutkin toistavat toisiaan. Asuntosuunnittelussa olisi kuitenkin otettava alan konkariarkkitehdin Esko Kahrin mielestä paremmin huomioon asukkaiden tarpeet ja elämisen elinkaari. Airikka Nurmela tutustui Tampereella arkkitehtiopiskelijoiden visioihin tulevaisuuden asumisesta.

 • Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän ensi-illassa Chorus Line 2013 tanssii kaupunginteatterin tanssiryhmän entisiä ja nykyisiä tanssijoita. Esitys hakee innoituksensa vuonna 1975 valmistuneesta Broadwayn musikaalista Chorus Line, joka käsittelee yksilön suhdetta ryhmään ja solistin suhdetta kuoroon, chorukseen. Kai Ristola tapasi esityksen tanssijoita sekä koreografi Sonya Lindfrosin.  

 • Filosofi Martin Heideggerin ajattelu ei ole erillistä ja irrallaan kansallissosialismista.Filosofi Tere Vadén sanoo, että koska Heideggerin natsismi ei ollut sattumaa tai harha-askel. Heidegger näki natsismissa merkittävän vallankumouksen mahdollisuudet. Toimittaja on Teemu Laaksonen.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä