Nyländsk förmiddag

to 15.11.2012

 • 3 min
 • ei kuunneltavissa

Lähetykset

 • ke 31.8.2016 10.03 • Yle Vega Huvudstadsregionen

Jaksot

 • - Förmiddag i Nyland onsdagen den 21 juni 2017
  - Hortonom Pekka Engblom i Alprosparken och Azalea-avdelningen i södra Haga i Helsingfors (Aino Ackte´s väg 10-14)
  - Tusentals rhododendronbuskar blommar som aldrig förr, och azaleorna likaså !
  - Livereporter : Bertel "Berra" Lindell

 • Marina Boström kände att hon inte passar in på dagis. Själv kallar hon sig för en högkänslig person. Redan under åren som dagvårdare hittade de mer känsliga daghemsbarnen henne. De tydde sig till varandra, barnen och Marina.
  Idag har dagvårdssektorn inom Hangö stad skräddarsytt ett halvtidsjobb för Marina. När föräldrar till barn med specialbehov behöver avlastning rycker Marina in. Eller när föräldrar måste återvända till jobbet trots att barnet är lite för litet. Eller när ensamstående föräldrar har skiftesarbete. Här behövs Marina Boström för barnen och deras familjer.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Om du skulle få en inbjudan att delta i en föreläsning om "egenproducerad energi för en levande landsbygd", sku du bli intresserad? Daniel Nyman jobbar med fastighetsplanering och det visade sig att det bor en liten tekniknörd i Pölckå i Tenala. Ganska snabbt kom Daniel och Yle Vega NYlands Tiina Grönroos in på den här egenproducerade energin, som inte visade sig vara så enkel att producera på egen hand ändå, men nog en framtida enrgikälla att tänka mera på, nämligen biogas.

 • - Förmiddag i Nyland tisdagen den 20 juni 2017

 • Vet inte om ni minns, men våren 2017 ringde en Samuelsson från Karis till Bytesbörsen. Han berättade för kollegan Gunilla att han ska rusta upp en gammal Harley Davidson motorcykel, årsmodell 1917. Det här samtalet väckte Tiinas och säkert också en och annan nylännings intresse. Vad har han för delar hemma, hur har han kommit över en så här pass gammal motorcykel och vad har han eventuellt för andra fina grejer hemma hos sig? Det visade sig att det är Guy Samuelsson, som är en händig karl med många museibesiktigade motorcyklar hemma. Och en del halvfärdiga bilar också. Bland andra Göran Schildts gamla Mercedes. Så en regnig dag här i förra veckan for Tiina Grönroos på besök till Guy, för att kolla närmare alla motorcyklar och också hans fina italienska Bennelli, en sexcylindrig snygging. Men vi börjar med HD:n från 1917.

 • Guldmedaljören i OS i Helsingfors 1952, Torvald Strömbergs tid på 10 000 meter var 47.22,8. Minnesmärket över hans bravad återinvigs då hemmaklubben Wågen firar 70 års jubileum i år. Anneka Pitkänen och Henrik Forsman från kanotklubben håller i trådarna för festligheterna den 1 juli. Skärgårdskännaren Sven "Julö-Sven" Stenlund berättar om paddlingsivern som rådde i Ekenäs decennierna efter kriget.
  Festligheterna hör till firandet av Finland 100 år och samtidigt fyller loppet Gullö Runt 40 år i år.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • - Förmiddag i Nyland måndagen den 19 juni 2017
  - Nisse Häggblom har tävlat internationellt både med segelbräde och racerbåt, bland annat med rallyföraren Timo Mäkinen
  - Red.: Bertel "Berra" Lindell

 • Om några veckor (1.7.2017) är det dags för en ny antikmässa i Raseborg, närmare bestämt i centrum av Ekenäs. Det är en liten grupp inom föreningen FC Raseborg som prövar på att starta en årligen återkommande antikrunda och antikmässa i Stallörsparken. Den här antikmässan ordnas tillsammans med redan etablerade Gamla brandbilars dag, ett evenemang som Ekenäs FBK har ordnat i många år. Tiina Grönroos har träffat några av de engagerade.

 • Flera språk, flera kulturer - ett rikare land. Här i vår nyländska förmiddagssändning ska vi presentera några riktiga nylänningar och finländska medborgare. Ni ska också få träffa Mohamed Loumi född och uppvuxen i Algeriet, numera tvättäkta Karisbo.Redaktör Tiina Grönroos.

 • Lasse von Hertzen har länge skrivit gjort visor om skäriplatser runtom i Nyland och han är känd för sina roliga visor om bland annat Bromarf, där familjen haft sommarställe ända sedan 1960-talet. Lasse von Hertzen har ju länge varit en av de mer synliga visvännerna i svenskfinland. Oftast glad och skojig och en skicklig konferencier som får hela salen med sig när han leder snapsvisor.
  Men livets allvarliga sidor har förstås drabbat också honom.
  Lasses kära hustru Päivi Paunu, eller von Hertzen som hon hette, gick bort i december 2016 och livet som änkling är stundvis tungt.
  Möt Lasse von Hertzen i ett samtal med Gunilla Ginström om livets allvarliga, men också roliga sidor.

 • - Förmiddag i Nyland onsdagen den 14 juni 2017
  - Max är informatör vid föreningen Rädda barnen, Finlandsavdelningen
  - Direktintervju : Bertel "Berra" Lindell

 • - Förmiddag i Nyland måndagen den 12 juni 2017 från Fölskvären i Helsingfors
  - Anordnas alltid den 12 juni sedan år 2004 runtom i världen , nu för fjärde gången i Finland
  - Reporter : Bertel "Berra" Lindell

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä