Viikon kirja

Juhani Karila: Gorilla

 • 37 min
 • toistaiseksi

Maailma näyttäytyy nyrjähtäneeltä ja alati yllätyksiä tuottavalta esikoiskirjailija Juhani Karilan novellikokoelmassa Gorilla. Juonikäännösten nopeus ja suunnanvaihdot yllättävät lukijan monta kertaa. Karilalla on esikoiskirjailijaksi harvinaisen valmis välineistö käytettävissä. Mielikuvitus laukkaa ja yllättää, kieli on värikästä jopa paikoin ronskiakin eikä kokoelman rakennekaan natise. Tarinat kuvaavat maailman melkoisena pelikenttänä ja pelaaminen toistuukin teemana tarinoissa. Toimittaja Seppo Puttonen. Ohjelma on uusinta tammikuulta 2013.

Lähetykset

 • ti 29.1.2013 17.20 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Sofi Oksasen uusimman romaanin lukeminen herättää ristiriitaisia tunteita ja mielleyhtymiä. Se on rohkea ja mielenkiintoinen hyppäys pois Viroa koskevan kirjasarjan historiallisrealistisesta kerronnasta. Se yllättää aihepiirillään ja rakenteellaan. Se on myös etääntynyt realismista kohti mystiikkaa ja maagista realismia.

  Romaani kertoo erikoisesta Norma -nimisestä naisesta, jonka tukka kasvaa valtavalla vauhdilla. Tukka on myös niin erikoisen hyvää hiuslaatua, että menee kaupaksi kampaamoille naisten hiusten pidennyksiin.

  Neljän sukupolven naisen kautta Oksanen kertoo kuinka miehet ovat käyttäneet runsashiuksisia naisia kautta aikain näyttelykappaleina ja tehokkaiden tukka-aineiden mannekiineina. Kansainvälinen tukkakauppa on myös kasvanut jo tuottoisaksi kaupankäynniksi.

  Kun tarinaan yhdistyy vielä kohdunvuokraus ja lapsikauppa, aloin ymmärtää Sofi Oksasen kuvaavan naista eräänlaisena tuotantoalustana.

  Kirjassa kehittymättömissä maissa olevat naisvankilamaiset kohdunvuokrausfirmat tienaavat suuria rahoja ihmisillä, jotka sijaissynnyttäjien kautta haluavat lapsen itselleen.

  Sofi Oksanen on kirjoittanut tarinaansa rikosromaanin rakenteen. Alussa Norman äiti kuolee metron alle. Norma ryhtyy selvittämään, onko äiti tehnyt sen itse vai joku työntänyt hänet kiskoille. Epäilykset kohdistuvat Max Lambertiin, joka on Ruotsissa toimiva rikollispomo.

  Valokuva Toni Härkönen

 • Sodan jälkeen Suomessa oli merkillinen ilmiö, unissasaarnaajat. Heitä oli useita, jotkut aivan nuoria tyttöjä. Romaanin Unissasaarnaaja päähenkilö on 13-vuotias Tuulikki, josta tuli vuonna 1949 horrossaarnaaja. Hänen esikuvansa on Laitilasta kotoisin ollut tyttö, jonka kotipihalle saattoi tulla jopa 800 kuulijaa.
  Kirjailija Tapio Koivukari ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Unissasaarnaaja.
  Kuva: Veikko Somerpuro

 • Riikka Ala-Harjan mielestä me emme tarvitse enää muita lihaksia kuin perslihaksia istumiseen ja sormia älypuhelimen käyttöön. Siitä huolimatta muokkaamme ruumistamme ehkä enemmän kuin koskaan. Kevyt liha -romaanin päähenkilö on keski-ikäinen yksinhuoltaja ja teatterin valaistussuunnittelija Saara, joka kuntoilee hullun lailla.
  Hän on melkein yhtä tunnollinen kuin lavastaja Marita, joka on ahkera 60-vuotias nainen, joka saa potkut. Vaikka maritat tekisivät mitä, niin aina he jäävät jalkoihin. Sen sijaan teatteriohjaaja Panu ei välitä tekemistään virheistä, eikä turhia stressaa. Ja siitä huolimatta tällaiset panut saavat kaiken huomion ja kunnian.
  Kirjailija Riikka Ala-Harja ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Kevyt liha.
  Kuva: Ville Juurikkala

 • Uskonnollisessa kodissa kasvanut nuori nainen tempaisee itsensä irti ja lähtee etsimään rooliaan maailmassa Saara Turusen esikoisromaanissa Rakkaudenhirviö. Turunen jättää tarkoituksella naisen nimettömäksi.
  Nainen ajautuu teatterimaailmaan ja huomaa osaavansa ilmaista itseään kirjoittamalla. Turunen kirjoittaa paljon siitä miten tavalliseksi kasvatettu ihminen oppii olemaan erikoinen ja itsenäinen.
  Ennen kuin paikka maailmassa löytyy, nainen ajelehtii matkoillaan mm. Espanjaan ja asettuu siellä asumaan espanjalaisen miehen sukuun. Näin Turunen pääsee vertaamaan suomalaisia ja espanjalaisia elämäntapoja.

 • Irga on sisukas 15-vuotias tyttö. Vuonna 1937 hän hiihtää Neuvostoliittoon raskaana ja mykäksi pahoinpideltynä. Loikkari joutuu lopulta vuosikausiksi Siperiaan Vorkutan vankileirille.
  Vuonna 2015 suomalainen Verna matkustaa Marinmaahan Volgan mutkaan ja kohtaa siellä vanhan Irgan. Irgan kohtalon kautta Kettu kertoo Neuvostoliiton muuttumisesta nyky-Venäjäksi, jonka syrjäkylissä ollaan katkeria Gorbatshoville ja joissa eletään kurjuudessa ja rappiossa. Onpa Yöperhosessa eräs Vova, Venäjän hallitsija, kurkimestari ja tiikerinkesyttäjä - raaka ja julma mies.
  Erja Manto lukee Yöperhosesta näytteitä.
  Kuva: Ofer Amir

 • Päähenkilö etsiväkonstaapeli Otso Kekki selvittää kahden poliisin surmaa Lahdessa 1920-luvun lopulla.
  Jännitteitä rikostutkintaan tuovat paikallisten punaisten ja valkoisten kaunat. Poliisin oli vaikea pysyä tutkinnassa puolueettomana.

  Kansalaiset pitivät pirtukauppaa kieltolain aikana melko harmittomana ja viha ratsioita tekeviä poliiseja kohtaan oli suurta.

  Sandbergin rikosromaanissa Häränsilmä olennainen tapahtuma on myös radiomastojen rakentaminen. Sen myötä on alkamassa uusi aika ja rikosten tutkintaankin oli tulossa uusia menetelmiä.

  Viime vuonna dekkariseura myönsi Timo Sandbergille vuoden johtolanka-palkinnon Mustamäki romaanista. Nyt uusin teos Häränsilmä jatkaa sen kertomusta.

  Kirjailija Sandberg on syntynyt Lahdessa. Hän lopetti koulun 14-vuotiaana, meni metsätöihin, toimi maalarina ja levyseppänä, kunnes palasi uudestaan kouluun. Aikuisena Sandberg oli pitkään Metalliliitossa järjestötoimitsijana ennen kirjailijaksi ryhtymistään.

 • Luppa on koira ja Tattis on sika. Nämä veikeät ystävykset seikkailevat ihmeellisessä nykymaailmassa. Kun Luppa on saanut tarpeekseen huonosta johtamisesta ja loputtomista yyteistä, kyseinen koira ajautuu franchising-yrittäjäksi, ja Lupasta tulee lihavan karjun, kirjablogloggari Tattiksen, personal trainer. Härski emoyhtiö on kuin rikollisjärjestö.
  Lopulta ystävyksillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin paeta. Seuraa hurja pakomatka Forssaan marginaalikirjailija F.E. Fasadin palkintoa hakemaan.
  Kerrassaan eläimellistä menoa Suomessa, jolle Tattiksen mukaan muumit ovat samanlainen riesa kuin antiikki Kreikalle.
  Kirjailija Juhani Känkänen ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Luppa ja Tattis. Näytteet lukee Erja Manto.
  Kuva: Heini Lehväslaiho

 • Viinaa ja kiimaa. Näin eräs sotaveteraani muistelee sodan jälkeistä aikaa, josta yleensä puhutaan jälleenrakennuksen aikana. Tuolloin tytöt eivät pitäneet jalkojaan niin tiukasti ristissä kuin ennen sotaa. Jopa 14-vuotialla tytöillä oli sukupuolitauteja. Asuntopula oli kaupungeissa hirvittävä.
  Sodasta palanneet miehet liikkuivat rintamilta tutuissa porukoissa ja yöpyivät kellareissa, eikä heille ollut työtä. Kun 400 000 miestä kotiutettiin parissa kuukaudessa ja 400 000 evakkoa asutettiin, oli supistunut Suomi ahdas ja kaaoksessa. Mutta vähitellen rauha palautui ja vuonna 1949 Suomi oli asettunut.

  Historioitsija Antero Holmila ja Nadja Nowak keskustelevat Holmilan ja Simo Mikkosen kirjasta Suomi sodan jälkeen. Pelon, katkeruuden ja toivon vuodet 1944-1949.
  Kuva: Yrjö Lintunen, Kansan Arkisto

 • Vuonna 1931 Tattarisuolla tehtiin karmea löytö. Lähteestä löytyi yhdeksän ihmisjalkaa, kahdeksan kättä, kaksi peukaloa, pää ja joukko sormia. Kirjailija Aki Ollikainen kuvaa romaanissaan Musta satu ihmisen pimeää puolta ja ahneutta. Ollikaisen vuonna 2012 ilmestynyt esikoisromaani Nälkävuosi oli menestys. Siinäkin hän kertoo yhteiskunnan vähäosaisista. Aki Ollikainen ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Musta satu. Sampo Mäkelä lukee näytteet.

 • Ambomaalla, Saksan Lounais-Afrikassa, reilut sata vuotta sitten suomalaiset lähetystyöntekijät sitkeästi käännyttivät pakanoita kristityiksi. Kilpailu oli kovaa, ja jokainen käännytetty palkinto.
  Viekkaudella ja vääryydellä lähetysveljet uurastivat vuosikymmeniä kaukana köyhästä ja pienestä kotimaastaan.

  Kirjailija Lauri Mäkinen ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset.

  Kuva: Laura Malmivaara

 • Palvelutalo Ehtoolehdon liki 100-vuotiaat Irma ja Siiri ovat edelleen sitä mieltä, että kaikkein jännittävin on elämässä vielä edessä - döden, döden,döden. Aivan kuin romaaneissa Kuolema Ehtoolehdossa (2013) ja Ehtoolehdon pakolaiset (2014), niin trilogian päätösosassa Irma ja Siiri ihmettelevät, miksei vanha ihminen saa kuolla ja miksi vanhuudesta on tullut sairaus.
  Nyt palvetulon henkilökuntana on robotteja ja omistajaksi on muuttunut kansainvälinen pörssiyhtiö. Onneksi Siiri ja Irma jälleen kerran hoitavat asiat kuntoon!
  Kirjailija Minna Lindgren ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Ehtoolehdon tuho. Erja Manto lukee näytteitä.
  Kuva: Stefan Bremer

 • Esikoisromaanin päähenkilö Franz on aivan tavallisen keskiluokkaisen perheen lapsi, josta tulee kouluampuja. Filosofiaan hurahtanut lukiolaispoika alkaa pitää itseään ylivertaisena

  Pärttyli Rinne on valinnut rankan aiheen esikoisromaaniinsa, kouluampumiset. Rinne mietti kirjoittaessaan pahuutta. Filosofi Immanuel Kantia tutkinut Rinne sanoo, että ihminen saattaa kohottaa itserakkautensa korkeimmaksi ehdottomaksi laiksi.

  Skotlannissa asuva Pärttyli Rinne on filosofi, dramaturgi ja käsikirjoittaja. Hän on dramatisoinut televisiolle yhdessä Matti Ijäksen kanssa Petri Tammisen romaanin Enon opetukset, ja parhaillaan Rinne kirjoittaa uutta televisiosarjaa.

Klipit

 • Selleriä suositeltiin aikoinaan tiettyyn käyttötarkoitukseen, kertoo kirjailija Asko Sahlberg. Olisiko tässä syy Johannes Kastajan vaikeuksiin, kysyy Seppo Puttonen Viikon kirja -ohjelmassa.

Muualla Yle.fi:ssä