Viikon kirja

Juhani Karila: Gorilla

 • 37 min
 • toistaiseksi

Maailma näyttäytyy nyrjähtäneeltä ja alati yllätyksiä tuottavalta esikoiskirjailija Juhani Karilan novellikokoelmassa Gorilla. Juonikäännösten nopeus ja suunnanvaihdot yllättävät lukijan monta kertaa. Karilalla on esikoiskirjailijaksi harvinaisen valmis välineistö käytettävissä. Mielikuvitus laukkaa ja yllättää, kieli on värikästä jopa paikoin ronskiakin eikä kokoelman rakennekaan natise. Tarinat kuvaavat maailman melkoisena pelikenttänä ja pelaaminen toistuukin teemana tarinoissa. Toimittaja Seppo Puttonen. Ohjelma on uusinta tammikuulta 2013.

Lähetykset

 • ti 29.1.2013 17.20 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Laura Lindstedt on kirjoittanut haastavan rohkean romaanin Oneiron. Se on mielikuvitusmatka kuoleman jälkeiseen aikaan ja olotilaan.

  Seitsemän naista kommunikoivat keskenään eri kielillä ja ajatuksia vaihtaen muun muassa siitä, miten he kuolivat.

  Lindstedt houkuttelee lukijan oudolle ja kiehtovalle matkalle eri kulttuureihin ja ihmiskohtaloihin. Brasialaisen Rosa Imaculadan rinnassa sykkii vielä ennen kuolemaa nuoren miehen siirretty sydän. Amerikkalainen performanssitaiteilija Shlomith laihduttaa itsensä yleisön edessä hengiltä. Senegalilainen Maimuna kuolee ennen kuin pääsee toteuttamaan unelmaansa mallintöistä Pariisissa. Natsien Kotkanpesän turistiravintolassa tarjoileva itävaltalainen Ulrike kohtaa loppunsa rekkamiehen autonkopissa. Hollantilainen Wlbgis menehtyy kurkkusyöpään. Venäläinen Polina ryyppää itsensä hengiltä. Ranskalainen hienostorouva Nina ei ehdi synnyttää kaksoslapsiaan.

  Oneironin kaltaista kunnianhimoista romaania ei ole Suomessa vähään aikaan julkaistu.

 • Hertta Kuusinen oli juuri vapautunut vankilasta, kun hän ja Yrjö Leino tutustuivat. Oli kevät 1939 ja nämä kaksi kommunistia rakastuivat intohimoisesti.
  Kun Suomi palasi rauhaan, Kuusinen ja Leino olivat menestyvä poliitikkopariskunta. Hertasta oli tullut kansanedustaja ja työläispoika Leinosta ministeri, jonka pää ei kuitenkaan kestänyt menestystä. Leinosta tuli juoppo, jota Hertta tuki. Lopulta puolueelta tuli käsky: Hertan on erottava rappiolla olevasta miehestään.
  Heidi Köngäs ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Hertta.

  Kuva: Jouni Harala

 • Kari Hotakainen: Henkireikä

  Aiemmissa Kari Hotakaisen kirjoissa oli usein miehiä, jotka eivät saaneet sanaa suustaan juuri silloin kun olisi pitänyt vaimon kanssa keskustella suhdetta hiertävistä henkisistä henkseleistä. Nyt Henkireikä-romaanissa on mies, joka puhuu vaimolleen koko ajan. Puhetta tulee Syyrian tilanteesta ja Ukrainan kriisistä. Tämä saa vaimoraasun raivon partaalle ja julmaan tekoon.
  Romaanin keskushenkilönä on kuitenkin ihmisluonteiden erikoisuuksista luennoiva rikosylikomisario. Hänen kauttaan Hotakainen kuvaa kuinka palveluammatissa olevan ihmisen pinna katkeaa, jos sitä liiaksi kiristää.
  Useita sisätarinoita kertova romaani on Hotakaisen tuotannossa muutos muutenkin uuteen suuntaan. Kirjailija kuvaa aiempaa kolmen kirjan rahasarjaansa (Ihmisen osa, Jumalan sana ja Luonnonlaki) sinfonisiksi kirjoiksi. Nyt tätä hän luonnehtii kamarisävellykseksi.
  Kari Hotakainen keskustelee kirjastaan toimittaja Seppo Puttosen kanssa Kirjakerhon Viikon kirjassa tiistaina 3.11. klo 17.20 ja uusinta sunnuntaina 8.11. klo 8.05.

 • Englannissa Canterburyssa asuva Emmi Itäranta (s.1976) on siitä merkillinen kirjailija, että hän kirjoittaa samaan aikaan suomeksi ja englanniksi. Näin ovat syntyneet kansainvälisesti menestynyt esikoisromaani Teemestarin kirja (2012) ja Kudottujen kujien kaupunki (2015).
  Itäranta käyttää apunaan fantasiaa kirjoittaessaan esimerkiksi diktaattoreista ja näiden nöyristä alamaisista. Nyt hän haluaa varoittaa siitä, mihin eri ihmisryhmien leimaaminen ja syrjään sysääminen voivat pahimmillaan johtaa.
  Kirjakerhon viikon kirjassa Emmi Itäranta ja Nadja Nowak keskustelevat hänen uudesta romaanistaan Kudottujen kujien kaupunki.

  Näytteen lukee Soila Valkama.

  Kuva Heini Lehväslaiho.

 • Kun omissa häissä on 5000 vierasta, niin siinä on suomalaisella Annalla ihmettelemistä. Kuten romaanin Anna, on Kristiina Bruunkin asunut Bangladeshissa useita vuosia. Bruun hämmästyi, kuinka avoimesti musliminaiset puhuivat esimerkiksi abortista.
  Kirjailija Kristiina Bruun ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Kaikki mikä on sinun.
  Kuva: Anu Maarit Saarelainen

 • Sofi Oksasen uusimman romaanin lukeminen herättää ristiriitaisia tunteita ja mielleyhtymiä. Se on rohkea ja mielenkiintoinen hyppäys pois Viroa koskevan kirjasarjan historiallisrealistisesta kerronnasta. Se yllättää aihepiirillään ja rakenteellaan. Se on myös etääntynyt realismista kohti mystiikkaa ja maagista realismia.

  Romaani kertoo erikoisesta Norma -nimisestä naisesta, jonka tukka kasvaa valtavalla vauhdilla. Tukka on myös niin erikoisen hyvää hiuslaatua, että menee kaupaksi kampaamoille naisten hiusten pidennyksiin.

  Neljän sukupolven naisen kautta Oksanen kertoo kuinka miehet ovat käyttäneet runsashiuksisia naisia kautta aikain näyttelykappaleina ja tehokkaiden tukka-aineiden mannekiineina. Kansainvälinen tukkakauppa on myös kasvanut jo tuottoisaksi kaupankäynniksi.

  Kun tarinaan yhdistyy vielä kohdunvuokraus ja lapsikauppa, aloin ymmärtää Sofi Oksasen kuvaavan naista eräänlaisena tuotantoalustana.

  Kirjassa kehittymättömissä maissa olevat naisvankilamaiset kohdunvuokrausfirmat tienaavat suuria rahoja ihmisillä, jotka sijaissynnyttäjien kautta haluavat lapsen itselleen.

  Sofi Oksanen on kirjoittanut tarinaansa rikosromaanin rakenteen. Alussa Norman äiti kuolee metron alle. Norma ryhtyy selvittämään, onko äiti tehnyt sen itse vai joku työntänyt hänet kiskoille. Epäilykset kohdistuvat Max Lambertiin, joka on Ruotsissa toimiva rikollispomo.

  Valokuva Toni Härkönen

 • Sodan jälkeen Suomessa oli merkillinen ilmiö, unissasaarnaajat. Heitä oli useita, jotkut aivan nuoria tyttöjä. Romaanin Unissasaarnaaja päähenkilö on 13-vuotias Tuulikki, josta tuli vuonna 1949 horrossaarnaaja. Hänen esikuvansa on Laitilasta kotoisin ollut tyttö, jonka kotipihalle saattoi tulla jopa 800 kuulijaa.
  Kirjailija Tapio Koivukari ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Unissasaarnaaja.
  Kuva: Veikko Somerpuro

 • Riikka Ala-Harjan mielestä me emme tarvitse enää muita lihaksia kuin perslihaksia istumiseen ja sormia älypuhelimen käyttöön. Siitä huolimatta muokkaamme ruumistamme ehkä enemmän kuin koskaan. Kevyt liha -romaanin päähenkilö on keski-ikäinen yksinhuoltaja ja teatterin valaistussuunnittelija Saara, joka kuntoilee hullun lailla.
  Hän on melkein yhtä tunnollinen kuin lavastaja Marita, joka on ahkera 60-vuotias nainen, joka saa potkut. Vaikka maritat tekisivät mitä, niin aina he jäävät jalkoihin. Sen sijaan teatteriohjaaja Panu ei välitä tekemistään virheistä, eikä turhia stressaa. Ja siitä huolimatta tällaiset panut saavat kaiken huomion ja kunnian.
  Kirjailija Riikka Ala-Harja ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Kevyt liha.
  Kuva: Ville Juurikkala

 • Uskonnollisessa kodissa kasvanut nuori nainen tempaisee itsensä irti ja lähtee etsimään rooliaan maailmassa Saara Turusen esikoisromaanissa Rakkaudenhirviö. Turunen jättää tarkoituksella naisen nimettömäksi.
  Nainen ajautuu teatterimaailmaan ja huomaa osaavansa ilmaista itseään kirjoittamalla. Turunen kirjoittaa paljon siitä miten tavalliseksi kasvatettu ihminen oppii olemaan erikoinen ja itsenäinen.
  Ennen kuin paikka maailmassa löytyy, nainen ajelehtii matkoillaan mm. Espanjaan ja asettuu siellä asumaan espanjalaisen miehen sukuun. Näin Turunen pääsee vertaamaan suomalaisia ja espanjalaisia elämäntapoja.

 • Irga on sisukas 15-vuotias tyttö. Vuonna 1937 hän hiihtää Neuvostoliittoon raskaana ja mykäksi pahoinpideltynä. Loikkari joutuu lopulta vuosikausiksi Siperiaan Vorkutan vankileirille.
  Vuonna 2015 suomalainen Verna matkustaa Marinmaahan Volgan mutkaan ja kohtaa siellä vanhan Irgan. Irgan kohtalon kautta Kettu kertoo Neuvostoliiton muuttumisesta nyky-Venäjäksi, jonka syrjäkylissä ollaan katkeria Gorbatshoville ja joissa eletään kurjuudessa ja rappiossa. Onpa Yöperhosessa eräs Vova, Venäjän hallitsija, kurkimestari ja tiikerinkesyttäjä - raaka ja julma mies.
  Erja Manto lukee Yöperhosesta näytteitä.
  Kuva: Ofer Amir

 • Päähenkilö etsiväkonstaapeli Otso Kekki selvittää kahden poliisin surmaa Lahdessa 1920-luvun lopulla.
  Jännitteitä rikostutkintaan tuovat paikallisten punaisten ja valkoisten kaunat. Poliisin oli vaikea pysyä tutkinnassa puolueettomana.

  Kansalaiset pitivät pirtukauppaa kieltolain aikana melko harmittomana ja viha ratsioita tekeviä poliiseja kohtaan oli suurta.

  Sandbergin rikosromaanissa Häränsilmä olennainen tapahtuma on myös radiomastojen rakentaminen. Sen myötä on alkamassa uusi aika ja rikosten tutkintaankin oli tulossa uusia menetelmiä.

  Viime vuonna dekkariseura myönsi Timo Sandbergille vuoden johtolanka-palkinnon Mustamäki romaanista. Nyt uusin teos Häränsilmä jatkaa sen kertomusta.

  Kirjailija Sandberg on syntynyt Lahdessa. Hän lopetti koulun 14-vuotiaana, meni metsätöihin, toimi maalarina ja levyseppänä, kunnes palasi uudestaan kouluun. Aikuisena Sandberg oli pitkään Metalliliitossa järjestötoimitsijana ennen kirjailijaksi ryhtymistään.

 • Luppa on koira ja Tattis on sika. Nämä veikeät ystävykset seikkailevat ihmeellisessä nykymaailmassa. Kun Luppa on saanut tarpeekseen huonosta johtamisesta ja loputtomista yyteistä, kyseinen koira ajautuu franchising-yrittäjäksi, ja Lupasta tulee lihavan karjun, kirjablogloggari Tattiksen, personal trainer. Härski emoyhtiö on kuin rikollisjärjestö.
  Lopulta ystävyksillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin paeta. Seuraa hurja pakomatka Forssaan marginaalikirjailija F.E. Fasadin palkintoa hakemaan.
  Kerrassaan eläimellistä menoa Suomessa, jolle Tattiksen mukaan muumit ovat samanlainen riesa kuin antiikki Kreikalle.
  Kirjailija Juhani Känkänen ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Luppa ja Tattis. Näytteet lukee Erja Manto.
  Kuva: Heini Lehväslaiho

Klipit

 • Selleriä suositeltiin aikoinaan tiettyyn käyttötarkoitukseen, kertoo kirjailija Asko Sahlberg. Olisiko tässä syy Johannes Kastajan vaikeuksiin, kysyy Seppo Puttonen Viikon kirja -ohjelmassa.

Muualla Yle.fi:ssä