Ajantasa

Joulu velaksi

 • 53 min
 • toistaiseksi

Keskiviikkona 12.12.2012. Putinin puhe valtakunnan tilasta - ulkomaantoimittaja Jarmo Mäkelä analysoi. Velkalinja - Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar. Syyrian pakolaisten tilanne - Pelastakaa Lapset -järjestön humanitäärisen avun suunnittelija Rea Noponen. Vallattomasti valtiopäivillä - Tuukka Pasesen vieraina Pia Viitanen, sd., Mauri Pekkarinen, kesk. ja Peter Östman, kd. - aiheena EU:n tulevaisuushuippukokous. Juontajana Kati Lahtinen.

Lähetykset

 • ke 12.12.2012 14.03 • Yle Areena

Jaksot

 • Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät saavat parhaillaan evästystä hallituksen puolivälitarkastelun etenemisestä. Ajantasassa raportti eduskunnasta tuoreeltaan ryhmäkokousten jälkeen. Nepalin maanjäristyksestä on 2 vuotta. Järistys tuhosi puoli miljoonaa kotia ja tuhansia kouluja - 9000 ihmistä kuoli. Avustustyö alkoi heti, mutta Nepal on edelleen järistyksen vaurioittama. Haastattelussa Kirkon Ulkomaanavun Nepal-työstä vastaava Ulla Kärki. Uutisluokan päivä: Uutisluokkalainen Sara Heusala haastattelee Kaustisen nuoria tanssijoita Salla Ahoa, Nuutti Timosta ja Jemina Kiiskeä. Uutisluokkalaiset Noora Rämö ja Suhra Aden haastattelevat nuorten puhelimenkäytöstä koulun kasvatusohjaajaa Johanna Saarista ja nuoriso-ohjaajaopiskelija Baba Sakhoa. Mistä johtuvat suomalaisnuorten hyvät englannin taidot? Uutisluokkalaiset Emilia Helin, Milla Miettunen ja Nea Meijer haastattelevat englanninopettaja Maria Koskelaa. Presidentti Tarja Halonen. Presidentti kertoo, miksi hän on huolestunut turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksista. Aalto-yliopiston professori Jarmo Limnell pohtii kolumnissaan vaalien kyberturvallisuutta ja luotettavuutta. Toimittaja Kati Lahtinen.

 • Minkälaista on jalkapallon juniorivalmentajan työ? Helsingin Uuden yhteiskoulun naapuritontilla on paikallisen jalkapalloseuran PK-35:n tekonurmikenttä Aava-areena. Seuran nuorisotoimenjohtaja Juuso Mattila ja junioripäällikkö Akan Okomoh ovat uutisluokkalaisten haastateltavina. Heidän mukaansa jalkapallon voi aloittaa melkein missä iässä tahansa, vielä keski-ikäisenäkin.

  Lisäksi haastateltavina ovat koulun oppilaat Sonja Böök ja Kimmo Kuittinen, jotka harrastavat jalkapalloa. Noora Rämö ja Zubeyda Hussein haastattelevat.

 • Ylessä vietetään Uutisluokka -päivää. Ajantasan lähetyksiä ovat juontamassa ja tekemässä Helsingin Uuden yhteiskoulun 8-luokkalaiset. Koululaisten unelmista on haastateltavana dreamsteri eli koululähettiläs, näyttelijä Krista Kosonen. Esillä myös urheiluseurojen nuorisotyö. Kirkkoharjun koulun uutisluokka jututti tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä.
  Hallituksen puoliväliriihestäkin kuullaan ja myös eduskunnan remontti on esillä.
  Toimittajina Kati Lahtisen kanssa Joanna Jalonen, Neda Guglielmi ja Delina Yonas Fissehaie.

 • Hallituksen toimet työllisyyden lisäämiseksi ja velankasvun taittamiseksi eivät ole vielä riittäviä, mikä neuvoksi, ekonomistit Ralf Sund STTK:sta ja Antti Koskela PAMista esittävät omat reseptinsä. Myös valtion entinen tiukka kassakirstun vartija Erkki Virtanen ruotii hallituksen puolivälinäkymiä kolumnissaan. Putkiremonttien toteutus ja rahoitus mietityttää taloyhtiöitä, SKH Isännöintitoimiston toimitusjohtaja Markku Kulomäki on Aapo Parviaisen jututettavana. Ranskan vaalit Emmanule Macronin ja Marine Le Penin kisa.
  Toimittajana Iida Ylinen.

 • Suomalaiset ovat innokkaita vapaaehtoistyön tekijöitä. Minkälaista vapaaehtoistyötä sinä teet, miksi ja mitä se sinulle antaa. Ajantasan Suorassa linjassa voit kertoa kokemuksiasi ja kysyä vapaaehtoistyöstä ja rohkaista ehkä muitakin.  Ajantasan Suoran linjan vieraana kysymyksiin vastaamassa ja niitä kommentoimassa on  toiminnanjohtaja Anitta Raitanen Kansalaisareena ry:stä. Toimittaja on Iida Ylinen.

 • Lauantain tiedemarssi on vastalause totuuden jälkeiselle maailmalle. Huomenna maailmalla ihmiset 30 maassa haluavat näyttää uskovansa edelleen tieteeseen, tutkittuun tietoon ja faktoihin. Ajantasassa marssista kertoo tiedesihteeri Merli Juustila. Suomi kasvattaa musiikkivientiään saksankieliseen Eurooppaan. Haastattelussa Saksa-hankkeen projektipäällikkö Riku Salomaa MusicFinlandista ja ykköshittejä Saksaan säveltänyt muusikko Axel Ehnström eli Paradise Oskar. Kaupanalan lakonuhka. Haastattelussa työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala Kaupan liitosta ja kaupan alan projektiryhmän vetäjä Ville-Veikko Rantamaula Ylemmät toimihenkilöt YTN:stä. Mukana myös Ysärikatsaus eli mitä uutisoitavaa tapahtui Suomessa 20 vuotta sitten? Suomen luonnonsuojeluliitto on valinnut satavuotiaan Suomen kunniaksi 100 luontohelmeä ympäri Suomen. Ajantasa lähtee luontoon Luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikön Matti Niemisen kanssa. Ohjelman toimittaa Jari Mäkäräinen.

 • Pariisin isku. Mitä tiedämme tapahtumista nyt? Puhelu Pariisissa olevalle Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Sampo Vaarakalliolle. Kirjan ja ruusun teemapäivän haastattelussa on kirjailija Roope Lipasti. Hänen kirjassaan maahanmuuttaja ja suomalainen etsivät kadonnutta rakkautta ja siinä sivussa suomalaisuuden ominaispiirteitä. Haastattelussa myös Panu Rajala, joka on kirjoittanut kirjan Eino Leinosta. Mihin Ranska on menossa? Ranskan sunnuntain presidentinvaalien 1. kierroksen asetelmista keskustelevat toimittajat Susanna Turunen ja Ismo Nykänen sekä väitöskirjatutkija Ilona Lahdelma Oxfordin yliopistosta. Kysy Ylestä. Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen vastaa kuuntelijoita askarruttaneisiin kysymyksiin. Ajantasan toimittaa Aki Laine.

 • Vuorokauden maratonratsian tulokset, vaikuttaako kaasujalkaan?
  Urheilubisneksessä menestystä mitataan muutenkin kuin rahassa. Urheiluseurojen sisäpiirissä -kirjan kirjoittajien Tero Auvisen ja Arto Kuuluvaisen paljastuksia. Sata yläkoululaista testaa taitojaan väittelyn SM-kisassa. Lapsuusmuistoja lähiöistä.
  Ohjelman toimittaa Aki Laine.

 • Mahtaako noin pyöreä lapsi liikkua tarpeeksi, sanoo terveydenhoitaja. Ja vanhempi tietää, että kyllä se liikkuu ja vieressä istuva lapsi kuulee kaiken ja murehtii mittojaan jo kotimatkalla.

  Ylen Vaakakapina on julistanut huhtikuussa lapsille kasvurauhan: jokainen lapsi on ihana sellaisenaan, lapsen paino on aikuisten asia.

  Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkäri Paula Häkkänen ei anna yksiselitteistä vastausta siihen, tuleeko lapsen painosta puhua lapsen kuullen, sillä jokainen lapsi ja jokainen perhe on yksilö. Mutta painon sijaan voisi puhua terveydestä, hyvinvoinnista, kehon tuomasta ilosta.

  Kun lapselle annetaan kasvurauha, vanhemman tulee ottaa entistä vahvemmin vastuu tilanteesta.

  Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Eino Leinosta julkaistaan elämänkerta, miten voi ruonous ja minkälaisia dekkareita on tulossa kesälomia ajatellen. Kulttuuritoimittaja Seppo Puttonen päivittää.
  50 vuotta sitten koulujen ruokalistoilla oli paljon keittoja ja puuroja ja luokkakuvissa oltiin kaitakasvoisempia. Professori Mikael Fågelholm arvioi entisajan kouluruokaa. Puumalassa panostetaan kouluruoan laatuun, tavoitteena on kotimainen lähiruoka.
  Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Suomessa noin sata henkilöä käyttää kannabista lääkkeenä. Tämä virallisesti, valvotusti lääkärin reseptillä.
  Kannabiksella itselääkintä onkin paljon yleisempää. Tänään YAD eli YHouth Against Drugs järjestö muistuttaa kannabiksen itselääkinnän haitoista ja riskeistä.

  Tätä ennen perehdytään pieni hetki tiedustelulakiin. Mikä on sen ydin, massavalvotaanko meitä kaikki kohta koko ajan?

  Puolen jälkeen korvat herkäksi jos olet ollenkaan pönttöihmisiä. Tänään maaginen sanayhdistelmä on Miljoonan linnunpöntön viirupöllön pönttöstream.

  Alkuun tuoreita tuloksia suomalaisnuorten hyvinvoinnista.

  Kati Lahtinen juontaa.

 • Ylen Vaakakapina julistaa huhtikuussa lapsille kasvurauhan: lapsen paino on aikuisten asia. Mitä lapsen tulee tietää omasta painostaan?
  Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkäri Paula Häkkänen kertoo lisää. 

  Elinkeinoelämän think tank EVA julkaisee"Yhteisöverotuksen uuden diilin". 
  Kyse on Aalto-yliopiston apulaisprofessori Tomi Viitalan raportista, jossa arvioidaan kuinka Suomi pärjää kansainvälisessä yritysverokilpailussa.
  Lähetyksessä myös Valtioneuvoston kehittämistyöryhmän puheenjohtaja varatuomari Seppo Tiitinen. 

  Lähetyksen juontaa Kati Lahtinen.

Klipit

 • -Tähän on syynä historiallinen kehitys. Yhteiskunnassamme asiat menivät parempaan suuntaan aina 1990- luvulle asti, jolloin kehitys taittui eikä parempaa ole ollut odotettavissa. Tyytymättömyys alkaa purkautua räväkämmin. Tämä on surullinen kehitys edistyksellisen demokratian kannalta, sanoo valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo.

  Vapaan maan vapaissa vaaleissa ehdolla olevien ehdokkaiden vaalijulisteita revitään ja rikotaan, ehdokkaat saavat uhkailusoittoja, heitä uhkaillaan vaalityössä kentällä niin, etteivät he uskalla kampanjoida yksin. Uhkailu on tullut siihen pisteeseen, että kahdeksan puolueen puoluesihteerit julkaisivat eilen sosiaalisessa mediassa vetoomuksen vaalirauhan puolesta. Mitä tämä tekee demokratialle? Toimittaja on Kati Lahtinen.

 • Helsingin yliopiston Suomen historian professori Juha Siltala on julkaissut kirjan keskiluokan muuttumisesta.
  Siltalan mukaan nyt eletään "laskevien odotusten yhteiskunnassa", keskiluokan mieltä hallitsee menetyksen pelko enemmän kuin toivo paremmasta. Työelämän muututtua epävarmaksi keskiluokka rauhoittaa itseään asioilla joita se voi hallita, kuten puutarhanhoidolla tai joogaamalla, Siltala kuvaa.

  Siltalan mukaan on myös virheellistä ajatella, että nuoret olisivat joustavampia kuin vanhemmat, että he tulisivat toimeen ilman turvatekijöitä.

  Toimittajana Jakke Holvas

 • -Suuri taistelu on nyt kahden eli Sampo Terhon ja Jussi Halla-ahon välillä. Halla-aho ei suostu kompromisseihin, siinä suurin ero Terhoon. Nyt alkaa kahden kamppailu, jonka lopputulosta on mahdotonta arvata, pohtii politiikan toimittaja Pirjo Auvinen.
  Perussuomalaisten puheenjohtajakilpa sai tänään uuden käänteen, kun europarlaamentaarikko Jussi Halla-aho ilmoitti lähtevänsä tavoittelemaan puheenjohtajuutta.
  Halla-aho perustelee päätöstään Suomen Uutisten nettilähetyksessä mm. sillä, että perussuomalaisten linja maahanmuuttoasioissa pitää kirkastaa ja puoluejohto haastaa. Tilannetta analysoivat politiikan toimittaja Pirjo Auvinen ja Ajantasan toimittaja Iida Ylinen.

 • Yle Urheilun toimittaja Kaj Kunnas sai aivoinfarktin vuoden 2016 kesän kynnyksellä. Nyt hän on kertonut, että kaikki tapahtunut on saanut jättämään myös vakityön urheilutoimittajana, ainakin toistaiseksi. Toimittajana Aki Laine.

 • Suomen kansallispuistot saavat tänä vuonna nuoret kansallispuistokummit. Kansallispuistokaverit ovat iältään 12 - 18 -vuotiaita, ja heidän tehtävänään on tutustua puistoon jakaen kokemus muille.

  Puistokummeja haetaan kahdessa haussa: puolet puistoista on jo saanut kumminsa, toinen puolikas on vielä kummeja vailla.

  Toimittaja Mira Stenström tapasi vantaalaiset puistokummit Sara Suomelan ja Laura-Lotta Kauneelan. Mukaan otettin metsässä tarpeellisia tavaroita.

 • Vaatesuunnittelija Ilona Hyötyläinen on luotsannut Miun-vaatemerkkiä 12 vuotta. Nyt on kuitenkin tullut aika laittaa pillit pussiin. Hyötyläinen jatkaa päätyötään Aalto-yliopistossa tulevien vaatesuunnittelijoiden opettajana muotoilun laitoksella, mutta oma vaatemallisto päättyy ainakin toistaiseksi.

  Hyötyläisen mukaan lopettamispäätökselle on useampia syitä: yhtäältä oma bisnes nielee liikaa aikaa, toisaalta sitä ei saatu koskaan kannattavaksi. Elina Päivinen tapasi suunnittelijan päättäjäisnäyttelyssä Helsingissä.

 • Kelan palvelut ovat ruuhkautuneet pahoin toimeentulotukihakemusten takia. Kelaan on tullut n. 174 000 uutta hakemusta. Hakemuksia ei pystytä käsittelemään määräajassa 7 päivässä. Käsittelyä hidastaa mm. se, ettei kunnista siirtynyt Kelalle pohjatietoja asiakkaista. Toimeentulotuki tuli kunnilta Kelan myönnettäväksi vuodenvaihteessa. Etuusjohtaja Anne Neimalan mukaan tavoitteena on selvittää ruuhka kesään mennessä, mutta tavoitteen toteutuminen on vielä epävarmaa. Elina Päivinen haastattelee.

 • Teköalyllä voidaan tehdä parempi maailma ja ratkaista elämän isoja kysymyksiä. Tähän uskoo 30 vuotta tekoälyä tutkinut professori Timo Honkela. Hän haluaa tekoälyn humanismin palvelukseen. Rauhankone on kirjahanke ja projekti, joka kokoaa professori Honkelan elämäntyön. Samalla kirja on aivosyöpää sairastavan Honkelan testamentti. Miten kone voi auttaa meitä ymmärtämään toisiamme? Professori Timo Honkela on Ajantasan Kati Lahtisen vieraana.
  Kuva: Matthias Hiekel/EPA

 • Onko sietämättömistä kivuista kärsivällä kuolemansairaalla ihmisellä oikeus saada lääkärin tekemä eutanasia? Yli 63 000 ihmistä on allekirjoittanut aloitteen siitä, että eduskunta ryhtyisi valmistelemaan eutanasialakia. Esko Seppänen on yksi kansalaisaloitteen vireillepanojoista. Hän sanoo, että kivunlievitys ei aina riitä. Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto pitää avustettua kuolemaa inhimillisenä vaihtoehtona. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen vastustaa eutanasia-aloitetta ja puhuu tappamisesta. Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Minä luen sinulle -kampanja tuo yhteen suomea opiskelevia maahanmuuttajia ja vanhuksia ympäri maan. Opiskelijat lukevat ääneen selkotekstejä yli 80:ssa kehitysvamma- ja vanhustyön yksikössä. Selkokeskuksen kampanja huipentuu 16.2. maailman ääneenlukemisen päivään.

  Helsingin aikuisopiston kotoutumiskoulutuksen opiskelijat Fayaz ja Sarala ovat opiskelleet suomea kuusi kuukautta. He kävivät opiskelutovereineen lukemassa Helsingissä Koskelan monipuolisessa palvelukeskuksessa. Elina Päivinen kävi lukutuokiossa.

 • Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että yli kolme miljoonaa tyttöä on vuosittain vaarassa joutua sukupuolielinten silpomisen kohteeksi. Tyttöjen sukuelinten silpomista tehdään WHOn mukaan yleisimmin Afrikan läntisillä, itäisillä ja koillisilla alueilla, mutta myös joissain Lähi-idän ja Aasian maissa. Ympärileikkaus tehdään yleensä varhaislapsuuden ja teini-iän välillä, ja operaatio aiheuttaa vakavia terveysriskejä. - Silpomisen vastainen työ on pitkäjänteistä asenteisiin vaikuttamista. Tulosta tulee pikkuhiljaa, kertoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen. Toimittaja on Mira Stenström.
  Kuva: Felipe Trueba / EPA

 • Asuntopula on vaivannut varsinkin pääkaupunkia jo yli sadan vuoden ajan. Asunnon etsijät ovat kärsineet korkeista vuokrista ja asuntokeinottelusta jo 1900-luvun alkupuolella. Tuore asunto-osakeyhtiöiden historiikki paljastaa, että valtion tuki rakentamiselle ja verohelpotukset ovat ohjanneet suomalaisia omistusasumiseen.

  1960-luvulla asuntosäästämisestä tuli kuin toinen valtionuskonto: säästämisen ja arava-asuntojen ansiosta oman asunto-osakkeen hankkiminen tuli mahdolliseksi entistä useammalle suomalaiselle. Asunto-osakeyhtiö taas on nimenomaan suomalainen ilmiö, sillä missään muualla se ei ole näin yleinen asuntojen hallintamuoto.

  Nykyään asunto-osakeyhtiöiden haasteena on mittava korjaustarve. Miten hoitaa vanhenevan asuntokannan remontit kunnialla?

  Elina Päivisen haastattelussa on yksi Kansan osake -historiikin kirjoittajista Esko Nurmi ja Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä