Ajankohtainen Ykkönen

Mitä edessä uusilla lukiolaisilla?

 • 44 min
 • toistaiseksi

Ylioppilastutkinto uudistuu. Lukion opetus uudistuu. Millaiseen kouluun uudet lukiolaiset menevät? Keskustelemassa pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä ylioppilastutkintolautakunnasta, äidinkielen opettaja Minna Harmanen sekä fysiikan ja matematiikan opettaja Katri Halkka. Suomalaiset vetävät vuodessa miljardeja litroja puhdasta vettä vessasta alas. Onko vesiklosetissamme mitään järkeä? Juontajana Heikki Peltonen.

Lähetykset

 • la 9.2.2013 12.59 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Jos alkoholilainsäädäntöä höllennetään, alkoholijuomia saa helpommin sekä kaupoista että ravintoloista. Mitä tapahtuu alkoholista aiheutuville monen miljardin euron kustannuksille? Keskustelemassa kansanedustajat Antti Häkkänen (kok) ja Päivi Räsänen (kd).

  Hallitus hakee viiden prosentin tuottavuusloikkaa, mutta toisenlaisilla toimilla meillä olisi mahdollisuus jopa 20 prosentin harppaukseen. Työpahoinvointi syö Suomelta ja yrityksiltä miljardeja euroja vuosittain. Haastateltavana Työterveyslaitoksen emeritusprofessori Guy Ahonen.

  Juontajana Heikki Peltonen.

 • Hallitus hakee viiden prosentin tuottavuusloikkaa, mutta toisenlaisilla toimilla meillä olisi mahdollisuus jopa 20 prosentin harppaukseen. Työpahoinvointi syö Suomelta ja yrityksiltä miljardeja euroja vuosittain. Lisäkiristykset voivat puolestaan aiheuttaa tuottavuuden sijaan vain lisää työpahoinvointia ja menetyksiä. Työhyvinvointia ja parempaa henkilöstöjohtamista vaatii Työterveyslaitoksen emeritusprofessori Guy Ahonen. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Ydinaseet olivat ennen se kaikkein pelottavin asia. Nyt maailma on uusia uhkia täynnä, eikä ydinaseita muista kukaan. Miksi ei? Niitä on yhä tarpeeksi maailman tuhoamiseen. Keskustelemassa Sadankomitean pääsihteeri Anni Lahtinen ja professori Kari Möttölä.

  Tiistaina 26.4. tulee kuluneeksi 30 vuotta historian pahimmasta ydinonnettomuudesta. Miten nuo epätietoisuuden ja salailun päivät Suomessa koettiin - ja mitä Tšernobylin voimalassa tarkalleen ottaen tapahtui? Haastateltavina johtaja Tarja K. Ikäheimonen ja toimistopäällikkö Risto Sairanen Säteilyturvakeskuksesta

  Juontajana Heikki Peltonen.

 • Tiistaina 26.4. tulee kuluneeksi 30 vuotta historian pahimmasta ydinonnettomuudesta. Miten nuo epätietoisuuden ja salailun päivät Suomessa koettiin - ja mitä Tšernobylin voimalassa tarkalleen ottaen tapahtui? Haastateltavina johtaja Tarja K. Ikäheimonen ja toimistopäällikkö Risto Sairanen Säteilyturvakeskuksesta. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Voiko luotain lentää yli 40 biljoonaan kilometrin päähän Alfa Centauriin vain 20 vuodessa? Tiistaina 12.4. Juri Gagarinin avaruuslennon vuosipäivänä venäläismiljardööri Juri Milner ja kosmologi Stephen Hawkingin hätkähdyttivät tähtienvälisellä hankkeellaan. Viikon sisään on saatu myös muita isoja avaruusuutisia, mm. SpaceX-yhtiön uudelleen käytettävästä kantoraketista ja Bigelow Aerospacen puhallettavasta avaruushotellista. Miten avaruusmatkailu on muuttumassa miljardöörien toimesta? Haastateltavina avaruustutkimukseen erikoistunut tietokirjailija Markus Hotakainen ja avaruustutkija Sini Merikallio Ilmatieteen laitoksesta. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Hallitus on kertonut, miten se nostaa Suomen talouden kestävän kasvun uralle. Onnistuuko tämä nyt keksityin keinoin, yrittäjyyttä tukemalla ja työttömyysturvaa tiukentamalla? Keskustelemassa PT:n tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen ja Sitran johtaja Timo Lindholm.

  Miten Alfa Centauriin matkataan 20 vuodessa? Kosmologi Stephen Hawking ja venäläismiljardööri Juri Milner hätkähdyttivät tähtienvälisellä hankkeellaan. Viikon sisään on saatu myös muita isoja avaruusuutisia. Haastateltavina tietokirjailija Markus Hotakainen ja avaruustutkija Sini Merikallio. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Rewilding eli villiinnyttäminen on erilainen luonnonsuojeluaate, jossa luontoa ennallistetaan palauttamalla kauan sitten kadonneita suuria eläimiä - myös petoja - luontoon. Rewilding-paikkoja on Euroopassa yhdeksän, Iberian niemimaalta Karpaattien vuoristoon. Vastikään tehtiin päätös alueesta Ruotsin Lapista, jonne pohditaan mm. visenttejä eli euroopanbiisoneita. Onko villiinnyttämisestä hyötyä vai tyydyttääkö se vain modernin ihmisen jännityksen kaipuuta? Haastateltavina kehittämispäällikkö Jukka-Pekka Jäppinen Suomen Ympäristökeskuksesta ja eläintieteen tohtori Heidi Kinnunen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Klipit

 • Tasa-arvoista avioliittolakia vastustetaan mm. sillä perusteella, että siitä on lyhyt matka moniavioisuuden laillistamiseen. Mitä tästä ajattelee monisuhteessa elävä Sade Kondelin, joka on Polyamoria - Monisuhteisuusyhdistys ry:n perustajajäsen. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Vaaran uhatessa kunnon kansalainen panee ikkunat kiinni ja radion auki. Viranomaisten vaaratiedotteita koskeva laki on uudistumassa, mutta käyttäydymmekö me kuten virkamies uskoo ja toivoo? Studiossa apulaisosastopäällikkö Esko Koskinen sisäministeriön pelastusosastolta ja turvallisuusjohtaja Rauli Parmes liikenne- ja viestintäministeriöstä. Miksi vapaaehtoinen lapsettomuus synnyttää niin paljon vihaa? Omasta valinnastaan kertoo Terhi Talvela. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Venäjällä pidettiin sikäläisen eduskunnan, duuman, vaalit, ja kohta valitaan Putin taas presidentiksi uusissa vaaleissa. Vaaleja siis riittää, mutta miten on demokratian kanssa? Vieraina Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen sekä verkkolehti Uuden Suomen toimittaja Jarmo Koponen. Lisäksi istutaan ruokapöytään, jossa siinäkin pitäisi käyttäytyä eettisesti. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Pitkään puuhattu Helsingin Musiikkitalo on valmis. Tuliko siitä sellainen kuin piti? Herättääkö Musiikkitalo riemua vai kateutta? Puhumassa Musiikkitalon johtaja Helena Hiilivirta sekä talon tulevia käyttäjiä ja yleisöä. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Miten syvään kriisiin maailmantalous on ajautumassa? Näkemyksiä taloudesta esittävät ekonomisti Timo Tyrväinen ja entinen europarlamentaarikko Esko Seppänen. Minkälainen on ollut Greenpeacen Lauri Myllyvirran vuosi Japanissa ja Intiassa? Juontajana Heikki Peltonen.

 • Vaalipyykin jälkipesua. Kauanko Keskustalta kestää toipua näiden vaalien romahduksesta? Aiheesta keskustelemassa yhteiskuntatieteiden tohtori Risto Volanen. Mitä on pääteltävä siitä, että uudessa eduskunnassa istuu sankka joukko maahanmuuttokriitikoita, mutta ei yhtään maahanmuuttajaa? Studiovieraana Nasima Razmyar. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Kuinka suomalainen teollisuuspaikkakunta voi kamppailla Uruguayn puuplantaaseja vastaan? Entä miten globalisaatio on kohdellut Suomea teollistumisesta tähän päivään? Oman sanansa pääsevät sanomaan historian professori Pertti Haapala ja ohjaaja Pekka Lehto. Studiossa keskustelemassa Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksen johtaja Jussi Pakkasvirta ja Aalto-yliopiston Teknillisen korkeakoulun tuotantotalouden professori Juha-Antti Lamberg. Lisäksi Vaaleja päin! -sarjassa vierailemme Helsingin Kalliossa, jonka poliittinen väri on vuosien varrella muuttunut punaisesta vihreäksi.

 • F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo, millaista on vakoilu eli laiton tiedustelutoiminta 2000-luvulla. Toimittajana Olli Seuri. Ajankohtaisen Ykkösen ohjelmasta 13.1.2011.

 • Vuoden 2010 ilmiöt. Miksi kerjäläisyys ärsyttää? Entä miksi seksuaalisuuden ja uskonnon kohtaamisesta nousee kohu? Muuttiko Wikileaks maailmaa? Studiossa Anja Snellman, Reetta Räty ja Antti Nylén. Viikon kolumnisti Arja Alho pohtii, kuinka pelon kanssa tulisi elää.

Muualla Yle.fi:ssä