Ajankohtainen Ykkönen

Mitä edessä uusilla lukiolaisilla?

 • 44 min
 • toistaiseksi

Ylioppilastutkinto uudistuu. Lukion opetus uudistuu. Millaiseen kouluun uudet lukiolaiset menevät? Keskustelemassa pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä ylioppilastutkintolautakunnasta, äidinkielen opettaja Minna Harmanen sekä fysiikan ja matematiikan opettaja Katri Halkka. Suomalaiset vetävät vuodessa miljardeja litroja puhdasta vettä vessasta alas. Onko vesiklosetissamme mitään järkeä? Juontajana Heikki Peltonen.

Lähetykset

 • la 9.2.2013 12.59 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Onko perustulon perusajatus liian kaunis ollakseen totta? Ketkä tämän houkuttelevan tulevaisuuden maksavat? Vieraina Kelan tutkija Ville-Veikko Pulkka ja Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen. Intuitio on valtavan tärkeä työkalu, jota voi oppia hyödyntämään myös tietoisesti. Haastateltavana intuition käytöstä ja kehittämisestä väitellyt Asta Raami. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Albert Einsteinin mukaan intuitio tulee nähdä siunattuna lahjana ja rationaalinen mieli sen uskollisena palvelijana - mutta järkeen keskittynyt yhteiskuntamme on unohtanut intuition roolin ja merkityksen. Samaa mieltä on intuition käytöstä ja kehittämisestä väitellyt Asta Raami. Tiedostamaton mielemme on valtavan tärkeä voimavara ja työkalu, jota voi oppia hyödyntämään tietoisesti. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • EU on luvannut Turkille viisumivapauden ja vauhtia jäsenyysneuvotteluhin, kunhan estävät pakolaisia pääsemästä Eurooppaan. EU:n vaatimia uudistuksia Turkki ei kuitenkaan aio toteuttaa. Myykö Unioni hädissään kaikki periaatteensa? Vieraina tutkijat Toni Alaranta ja Alan Slehzadeh.

  Tuleva kesä on yhtä helvettiä urheilusta piittaamattomalle. Miten tällaiset ihmiset ja parisuhteet kestävät peräjälkeen tulevat jääkiekon MM-kisat, jalkapallon EM-kisat sekä Rion olympialaiset. Penkkiurheilun psykologiasta ja sietämisestä kertoo psykoterapeutti Heli Vaaranen Väestöliitosta.

  Juontajana Heikki Peltonen.

 • Tuleva kesä on herkkua penkkiurheilijalle - ja yhtä helvettiä urheilusta piittaamattomalle. Miten tällaiset ihmiset ja parisuhteet kestävät peräjälkeen tulevat jääkiekon MM-kisat, jalkapallon EM-kisat sekä Rion olympialaiset. Miksi niin monet täysjärkiset aikuiset menevät sekaisin toisten ihmisten hikoilusta ja kisailemisesta? Penkkiurheilun psykologiasta ja sietämisestä kertoo Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Radon on Suomen toiseksi yleisin keuhkosyövän aiheuttaja. Siksi se vaatii mittauksia ja torjuntatoimia, mutta kaikkialla tätä ei ole vieläkään ymmärretty.

  Säteilyturvakeskus kartoitti viime vuonna, paljonko radonia on esimerkiksi sellaisten päiväkotien sisäilmassa, jotka sijaitsevat korkeiden radonpitoisuuden kunnissa.

  Hämmästys oli suuri, kun kävi ilmi, että noin 60 prosentissa päiväkodeista radonmittausta ei ollut edes tehty mittausvelvoitteesta huolimatta.

  Kodeissa ja työpaikoilla vaanivasta näkymättömästä tappajasta kertoo tarkastaja Olli Holmgren Säteilyturvakeskuksesta. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Onko Suomen liittyminen Natoon vääjäämättä edessä? Pitääkö enää keksiä, miten kansakin saadaan kannattamaan Nato-jäsenyyttä? Keskustelemassa valtiotieteen tohtorit Jukka Tarkka ja Pekka Visuri.

  Radon on Suomen toiseksi yleisin keuhkosyövän aiheuttaja. Siksi se vaatii mittauksia ja torjuntatoimia, mutta kaikkialla tätä ei ole vieläkään ymmärretty, esimerkiksi monessa päiväkodissa. Näkymättömättömästä tappajasta kertoo tarkastaja Olli Holmgren Säteilyturvakeskuksesta.

 • Hallitus hakee viiden prosentin tuottavuusloikkaa, mutta toisenlaisilla toimilla meillä olisi mahdollisuus jopa 20 prosentin harppaukseen. Työpahoinvointi syö Suomelta ja yrityksiltä miljardeja euroja vuosittain. Lisäkiristykset voivat puolestaan aiheuttaa tuottavuuden sijaan vain lisää työpahoinvointia ja menetyksiä. Työhyvinvointia ja parempaa henkilöstöjohtamista vaatii Työterveyslaitoksen emeritusprofessori Guy Ahonen. Toimittajana Samppa Korhonen.

Klipit

 • Tasa-arvoista avioliittolakia vastustetaan mm. sillä perusteella, että siitä on lyhyt matka moniavioisuuden laillistamiseen. Mitä tästä ajattelee monisuhteessa elävä Sade Kondelin, joka on Polyamoria - Monisuhteisuusyhdistys ry:n perustajajäsen. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Vaaran uhatessa kunnon kansalainen panee ikkunat kiinni ja radion auki. Viranomaisten vaaratiedotteita koskeva laki on uudistumassa, mutta käyttäydymmekö me kuten virkamies uskoo ja toivoo? Studiossa apulaisosastopäällikkö Esko Koskinen sisäministeriön pelastusosastolta ja turvallisuusjohtaja Rauli Parmes liikenne- ja viestintäministeriöstä. Miksi vapaaehtoinen lapsettomuus synnyttää niin paljon vihaa? Omasta valinnastaan kertoo Terhi Talvela. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Venäjällä pidettiin sikäläisen eduskunnan, duuman, vaalit, ja kohta valitaan Putin taas presidentiksi uusissa vaaleissa. Vaaleja siis riittää, mutta miten on demokratian kanssa? Vieraina Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen sekä verkkolehti Uuden Suomen toimittaja Jarmo Koponen. Lisäksi istutaan ruokapöytään, jossa siinäkin pitäisi käyttäytyä eettisesti. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Pitkään puuhattu Helsingin Musiikkitalo on valmis. Tuliko siitä sellainen kuin piti? Herättääkö Musiikkitalo riemua vai kateutta? Puhumassa Musiikkitalon johtaja Helena Hiilivirta sekä talon tulevia käyttäjiä ja yleisöä. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Miten syvään kriisiin maailmantalous on ajautumassa? Näkemyksiä taloudesta esittävät ekonomisti Timo Tyrväinen ja entinen europarlamentaarikko Esko Seppänen. Minkälainen on ollut Greenpeacen Lauri Myllyvirran vuosi Japanissa ja Intiassa? Juontajana Heikki Peltonen.

 • Vaalipyykin jälkipesua. Kauanko Keskustalta kestää toipua näiden vaalien romahduksesta? Aiheesta keskustelemassa yhteiskuntatieteiden tohtori Risto Volanen. Mitä on pääteltävä siitä, että uudessa eduskunnassa istuu sankka joukko maahanmuuttokriitikoita, mutta ei yhtään maahanmuuttajaa? Studiovieraana Nasima Razmyar. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Kuinka suomalainen teollisuuspaikkakunta voi kamppailla Uruguayn puuplantaaseja vastaan? Entä miten globalisaatio on kohdellut Suomea teollistumisesta tähän päivään? Oman sanansa pääsevät sanomaan historian professori Pertti Haapala ja ohjaaja Pekka Lehto. Studiossa keskustelemassa Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksen johtaja Jussi Pakkasvirta ja Aalto-yliopiston Teknillisen korkeakoulun tuotantotalouden professori Juha-Antti Lamberg. Lisäksi Vaaleja päin! -sarjassa vierailemme Helsingin Kalliossa, jonka poliittinen väri on vuosien varrella muuttunut punaisesta vihreäksi.

 • F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo, millaista on vakoilu eli laiton tiedustelutoiminta 2000-luvulla. Toimittajana Olli Seuri. Ajankohtaisen Ykkösen ohjelmasta 13.1.2011.

 • Vuoden 2010 ilmiöt. Miksi kerjäläisyys ärsyttää? Entä miksi seksuaalisuuden ja uskonnon kohtaamisesta nousee kohu? Muuttiko Wikileaks maailmaa? Studiossa Anja Snellman, Reetta Räty ja Antti Nylén. Viikon kolumnisti Arja Alho pohtii, kuinka pelon kanssa tulisi elää.

Muualla Yle.fi:ssä