Ajankohtainen Ykkönen

Mitä edessä uusilla lukiolaisilla?

 • 44 min
 • toistaiseksi

Ylioppilastutkinto uudistuu. Lukion opetus uudistuu. Millaiseen kouluun uudet lukiolaiset menevät? Keskustelemassa pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä ylioppilastutkintolautakunnasta, äidinkielen opettaja Minna Harmanen sekä fysiikan ja matematiikan opettaja Katri Halkka. Suomalaiset vetävät vuodessa miljardeja litroja puhdasta vettä vessasta alas. Onko vesiklosetissamme mitään järkeä? Juontajana Heikki Peltonen.

Lähetykset

 • la 9.2.2013 12.59 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Olethan sinäkin jo kriisitietoinen? Jokaisen kunnon kansalaisen tulee olla. Miksi kriisitietoisuus on niin tärkeää, kuinka kauheassa kriisissä me olemme? Vieraina johtaja Jaakko Kiander ja tutkimusjohtaja Mika Pantzar. Tyynellämerellä nousevan el Niñon arvioidaan olevan historiallisen voimakas. Kuinka rajuja sääilmiöitä ja muutoksia on odotettavissa? Tuleeko Suomeen kylmän kesän lisäksi ennätyksellisen hyytävä talvi? Haastateltavana professori Ari Laaksonen Ilmatieteen laitokselta. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Tyynellämerellä ensi talvena nousevan el Niñon arvioidaan olevan historiallisen voimakas. Kuinka rajuja sääilmiöitä ja muutoksia on odotettavissa? Tuleeko Suomeen kylmän kesän lisäksi ennätyksellisen hyytävä talvi? Haastateltavana professori Ari Laaksonen, Ilmatieteen laitoksen ilmastotutkimuksen yksikön päällikkö. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Turvapaikanhakijoiden tulva vyöryy Eurooppaan ja Suomeen. Miten tämän kansainvaelluksen kanssa tullaan toimeen, kun maahanpääsyä halutaan kiristää ja kehitysyhteistyön rahoitusta leikata? Vieraana Leena Kämäräinen SPR:stä ja Kaisa Väkiparta Suomen Pakolaisavusta. Valtiovarainministeri Alexander Stubbin asunto joutui ilkivallan kohteeksi. Miten poliitikkojen turvallisuudesta huolehditaan? Onko Suomi turvatoimien osalta poikkeuksellisen löysä maa? Haastateltavina Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Jari Ylitalo ja ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisista. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Suomessa on totuttu siihen, että ministerit ja presidentit voivat kävellä turuilla ja toreilla kansan keskuudessa. Ilmapiiri on kuitenkin kiristynyt ja uhkaukset ovat arkipäivää. Tuoreeltaan valtiovarainministeri Alexander Stubbin asunto joutui ilkivallan kohteeksi. Miten poliitikkojen turvallisuudesta huolehditaan? Onko Suomi turvatoimien osalta poikkeuksellisen löysä maa? Haastateltavina Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Jari Ylitalo ja ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisista. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Turkkia on odotettu mukaan ISIS-liikkeen vastaiseen taisteluun Syyriassa. Nyt Turkki on aloittanut sotilasoperaation, mutta se onkin keskittynyt kurdien pommittamiseen. Kuka oikein on kenen puolella ja ketä vastaan? Mihin suuntaan Turkki on menossa? Keskustelemassa vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista ja ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen Yleisradiosta. Toimittajana Heikki Peltonen.

 • Fergusonissa Missourissa osoitettiin mieltä ja muistettiin vuosi sitten ammuttua aseetonta mustaa Michael Brownia. USA:ssa valkoisen poliisin käsiin kuolee keskimäärin kaksi tummaihoista viikossa. Onko rotuerottelu edelleen voimissaan Yhdysvalloissa? Haastateltavana Pohjois-Amerikan tutkija Outi Hakola Helsingin yliopistosta. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Suomen vastarintaliikkeen mielenosoitus kärjistyi mellakaksi. Radikaalia äärioikeistoa on Suomessa vähän, onko liike silti vaarallinen? Vieraana profesori Heikki Patomäki. Atomisodan aikakausi alkoi Hiroshimassa 70 vuotta sitten, 6.8. 1945. Onko atomipommi ollut maailmalle kirous vai siunaus? Oliko pommien pudottaminen Japaniin oikeutettua vai Yhdysvaltojen voimannäyttöä Neuvostoliitolle? Haastateltavina ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista ja rauhantutkija Tarja Cronberg Tukholman kansainvälisestä rauhantutkimusinstituutista Sipristä. Juontajana Heikki Peltonen.

 • 6.8. on Hiroshiman uhrien muistopäivä. 70 vuotta sitten pudotettu atomipommi tappoi yli 70 000 ihmistä silmänräpäyksessä. Yli 200 000 kuoli myöhemmin pommin jälkivaikutuksiin. Millainen on Hiroshiman perintö? Onko atomipommi ollut kammottavin keksintö ihmiskunnan historiassa vai onko "kauhun tasapaino" estänyt esimerkiksi kolmannen maailmansodan? Oliko pommien pudottaminen Hiroshimaan ja Nagasakiin oikeutettua? Haastateltavina ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista ja rauhantutkija Tarja Cronberg Tukholman kansainvälisestä rauhantutkimusinstituutista Sipristä. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • "Suomen kesä on lyhyt, mutta vähäluminen". Miksi ihmeessä esi-isämme halusivat tulla kylmään Pohjolaan? Millainen on Suomen asutus- ja esihistoria? Haastateltavina arkeologian professori Mika Lavento ja bioarkeologiaan erikoistunut tutkija Tarja Sundell Helsingin yliopistosta. Toimittajana Samppa Korhonen.

Näytä lisää

Klipit

 • Tasa-arvoista avioliittolakia vastustetaan mm. sillä perusteella, että siitä on lyhyt matka moniavioisuuden laillistamiseen. Mitä tästä ajattelee monisuhteessa elävä Sade Kondelin, joka on Polyamoria - Monisuhteisuusyhdistys ry:n perustajajäsen. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Vaaran uhatessa kunnon kansalainen panee ikkunat kiinni ja radion auki. Viranomaisten vaaratiedotteita koskeva laki on uudistumassa, mutta käyttäydymmekö me kuten virkamies uskoo ja toivoo? Studiossa apulaisosastopäällikkö Esko Koskinen sisäministeriön pelastusosastolta ja turvallisuusjohtaja Rauli Parmes liikenne- ja viestintäministeriöstä. Miksi vapaaehtoinen lapsettomuus synnyttää niin paljon vihaa? Omasta valinnastaan kertoo Terhi Talvela. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Venäjällä pidettiin sikäläisen eduskunnan, duuman, vaalit, ja kohta valitaan Putin taas presidentiksi uusissa vaaleissa. Vaaleja siis riittää, mutta miten on demokratian kanssa? Vieraina Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen sekä verkkolehti Uuden Suomen toimittaja Jarmo Koponen. Lisäksi istutaan ruokapöytään, jossa siinäkin pitäisi käyttäytyä eettisesti. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Pitkään puuhattu Helsingin Musiikkitalo on valmis. Tuliko siitä sellainen kuin piti? Herättääkö Musiikkitalo riemua vai kateutta? Puhumassa Musiikkitalon johtaja Helena Hiilivirta sekä talon tulevia käyttäjiä ja yleisöä. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Miten syvään kriisiin maailmantalous on ajautumassa? Näkemyksiä taloudesta esittävät ekonomisti Timo Tyrväinen ja entinen europarlamentaarikko Esko Seppänen. Minkälainen on ollut Greenpeacen Lauri Myllyvirran vuosi Japanissa ja Intiassa? Juontajana Heikki Peltonen.

 • Vaalipyykin jälkipesua. Kauanko Keskustalta kestää toipua näiden vaalien romahduksesta? Aiheesta keskustelemassa yhteiskuntatieteiden tohtori Risto Volanen. Mitä on pääteltävä siitä, että uudessa eduskunnassa istuu sankka joukko maahanmuuttokriitikoita, mutta ei yhtään maahanmuuttajaa? Studiovieraana Nasima Razmyar. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Kuinka suomalainen teollisuuspaikkakunta voi kamppailla Uruguayn puuplantaaseja vastaan? Entä miten globalisaatio on kohdellut Suomea teollistumisesta tähän päivään? Oman sanansa pääsevät sanomaan historian professori Pertti Haapala ja ohjaaja Pekka Lehto. Studiossa keskustelemassa Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksen johtaja Jussi Pakkasvirta ja Aalto-yliopiston Teknillisen korkeakoulun tuotantotalouden professori Juha-Antti Lamberg. Lisäksi Vaaleja päin! -sarjassa vierailemme Helsingin Kalliossa, jonka poliittinen väri on vuosien varrella muuttunut punaisesta vihreäksi.

 • F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo, millaista on vakoilu eli laiton tiedustelutoiminta 2000-luvulla. Toimittajana Olli Seuri. Ajankohtaisen Ykkösen ohjelmasta 13.1.2011.

 • Vuoden 2010 ilmiöt. Miksi kerjäläisyys ärsyttää? Entä miksi seksuaalisuuden ja uskonnon kohtaamisesta nousee kohu? Muuttiko Wikileaks maailmaa? Studiossa Anja Snellman, Reetta Räty ja Antti Nylén. Viikon kolumnisti Arja Alho pohtii, kuinka pelon kanssa tulisi elää.

Näytä lisää

Muualla Yle.fi:ssä