Ajankohtainen Ykkönen

Mitä edessä uusilla lukiolaisilla?

 • 44 min
 • toistaiseksi

Ylioppilastutkinto uudistuu. Lukion opetus uudistuu. Millaiseen kouluun uudet lukiolaiset menevät? Keskustelemassa pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä ylioppilastutkintolautakunnasta, äidinkielen opettaja Minna Harmanen sekä fysiikan ja matematiikan opettaja Katri Halkka. Suomalaiset vetävät vuodessa miljardeja litroja puhdasta vettä vessasta alas. Onko vesiklosetissamme mitään järkeä? Juontajana Heikki Peltonen.

Lähetykset

 • la 9.2.2013 12.59 • Yle Radio 1

Jaksot

 • "Suomen kesä on lyhyt, mutta vähäluminen". Miksi ihmeessä esi-isämme halusivat tulla kylmään Pohjolaan? Millainen on Suomen asutus- ja esihistoria? Haastateltavina arkeologian professori Mika Lavento ja bioarkeologiaan erikoistunut tutkija Tarja Sundell Helsingin yliopistosta. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Säästää pitää joka kunnassa. Onnistuuko säästäminen vain tilaamalla kalliita konsulttipalveluita tai houkuttelemalla säästötalkoisiin sijoittajia, jotka vievät tuottoinaan osan hyödystä? Eivätkö kuntien virkamiehet itse osaa säästää ja tehostaa? Vieraina kehityspäällikkö Markus Pauni Kuntaliitosta ja tutkija Hanna Kuusela. Tuntematon sotilas tarjoaa monenlaista johtajan mallia. Millainen on hyvä sotilasjohtaja - Koskela vai Lammio? Haastateltavina sotilasprofessori Mika Hyytiäinen ja Maavoimien tutkimusjohtaja Rainer Peltoniemi. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Tuntemattoman sotilaan hahmoissa on kuvattu Suomi pienoiskoossa. Monen mielestä siinä on myös esimerkit hyvälle ja huonolle johtamiselle. Kumpi on parempi: rento vänrikki Koskela vai tiukka luutnantti Lammio - vai joku muu? Mikä tekee hyvän sotilasjohtajan? Haastateltavina suomalaisen sotataidon sotilasprofessori, eversti Mika Hyytiäinen Maanpuolustuskorkeakoulusta ja maavoimien tutkimusjohtaja, everstiluutnantti Rainer Peltoniemi Maavoimien esikunnasta. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Koko ohjelma. Miten Suomen henkinen ilmapiiri on muuttunut? Huomaammeko me muutoksen keskellä mitä tapahtuu? Vieraina päätoimittaja Arja Alho ja professori Laura Kolbe. Vaarallinen mers-virus aiheuttaa pelkoa Etelä-Koreassa. Sitä ennen kuolemaa niittivät sars ja lintuinfluenssa. Miksi uusia superviruksia syntyy vähän väliä ja varsinkin Itä-Aasiassa?

  Juontajana Heikki Peltonen.

 • Vaarallinen mers-epideamia puhkesi Etelä-Koreassa toukokuussa. Moni pelkää pahinta, koska reilut kymmenen vuotta sitten kuolemaa niitti toinen supervirus, sars. Eikä lintuinfluenssaakaan ole unohdettu. Miksi Itä-Aasiassa muhii kammottavia superviruksia? Miksi viime vuosikymmeninä on syntynyt ylipäätään niin monta uudenlaista kulkutautia ja superbakteeria? Haastateltavina tutkimusprofessori Mika Salminen ja antibioottiresistenssin johtava asiantuntija Jari Jalava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Mitä seuraa Sipilän hallituksen päätöksestä leikata tulivoimatuotannon tukea? Onko se paha takaisku uusiutuvalle energialle vai odotettu loppu tukirahan tuhlaamiselle? Vieraina Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen ja diplomi-insinööri Tapio Pitkäranta. Orjia on maailmassa enemmän kuin koskaan. Ihmiskauppa on miljardien arvoista bisnestä, eikä Suomi ole irrallaan tästä kauheudesta. Silti me suljemme siltä silmämme. Haastateltavana ylitarkastaja Venla Roth Kansallisen ihmiskaupparaportoijan toimistosta.

 • Nykypäivän orjuus eli ihmiskauppa on miljardibisnestä, joka koskettaa myös Suomea. Silti me suljemme siltä silmämme. Esimerkiksi seksuaaliseen hyväksikäyttöön perustuvaan ihmiskauppaan ei puututa Suomessa juuri lainkaan. Miksei? Millaista on tämän päivän orjakaupan karu todellisuus? Haastateltavana ylitarkastaja Venla Roth Vähemmistövaltuutetun / kansallisen ihmiskaupparaportoijan toimistosta. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Juha Sipilän hallitusohjelma lupaa tiukkuutta ja niukkuutta. Mitä tapahtuu koulutukselle? Entä sosiaali- ja terveyspalveluille? Vieraina OAJ:n pj. Olli Luukkainen ja SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas. Lisäksi vietämme Kansainvälistä kuukautispäivää. Luonnollinen asia naiselle, mutta tabu aihe monelle. Tästä seuraa ongelmia miljoonille tytöille ja naisille maailmassa. Haastateltavana nuorisotutkija Veronika Honkasalo Nuorisotutkimusseurasta. Juontajana Heikki Peltonen.

 • 28. toukokuuta vietetään Kansainvälistä kuukautispäivää. Kuukautiset ovat luonnollinen osa naisen elämää, silti edelleen kiusallinen ja tabu aihe monelle. Tästä seuraa vakavaa harmia miljoonille tytöille ja naisille. Jossain maissa heillä ei ole esimerkiksi oikeutta poistua kotoaan, tehdä töitä tai peseytyä kuukautisten aikana. Valistusta ja asennemuutosta tarvitaan myös Suomessa. Haastateltavana nuorisotutkija Veronika Honkasalo Nuorisotutkimusseurasta. Toimittajana Samppa Korhonen.

Näytä lisää

Klipit

 • Tasa-arvoista avioliittolakia vastustetaan mm. sillä perusteella, että siitä on lyhyt matka moniavioisuuden laillistamiseen. Mitä tästä ajattelee monisuhteessa elävä Sade Kondelin, joka on Polyamoria - Monisuhteisuusyhdistys ry:n perustajajäsen. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Vaaran uhatessa kunnon kansalainen panee ikkunat kiinni ja radion auki. Viranomaisten vaaratiedotteita koskeva laki on uudistumassa, mutta käyttäydymmekö me kuten virkamies uskoo ja toivoo? Studiossa apulaisosastopäällikkö Esko Koskinen sisäministeriön pelastusosastolta ja turvallisuusjohtaja Rauli Parmes liikenne- ja viestintäministeriöstä. Miksi vapaaehtoinen lapsettomuus synnyttää niin paljon vihaa? Omasta valinnastaan kertoo Terhi Talvela. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Venäjällä pidettiin sikäläisen eduskunnan, duuman, vaalit, ja kohta valitaan Putin taas presidentiksi uusissa vaaleissa. Vaaleja siis riittää, mutta miten on demokratian kanssa? Vieraina Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen sekä verkkolehti Uuden Suomen toimittaja Jarmo Koponen. Lisäksi istutaan ruokapöytään, jossa siinäkin pitäisi käyttäytyä eettisesti. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Pitkään puuhattu Helsingin Musiikkitalo on valmis. Tuliko siitä sellainen kuin piti? Herättääkö Musiikkitalo riemua vai kateutta? Puhumassa Musiikkitalon johtaja Helena Hiilivirta sekä talon tulevia käyttäjiä ja yleisöä. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Miten syvään kriisiin maailmantalous on ajautumassa? Näkemyksiä taloudesta esittävät ekonomisti Timo Tyrväinen ja entinen europarlamentaarikko Esko Seppänen. Minkälainen on ollut Greenpeacen Lauri Myllyvirran vuosi Japanissa ja Intiassa? Juontajana Heikki Peltonen.

 • Vaalipyykin jälkipesua. Kauanko Keskustalta kestää toipua näiden vaalien romahduksesta? Aiheesta keskustelemassa yhteiskuntatieteiden tohtori Risto Volanen. Mitä on pääteltävä siitä, että uudessa eduskunnassa istuu sankka joukko maahanmuuttokriitikoita, mutta ei yhtään maahanmuuttajaa? Studiovieraana Nasima Razmyar. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Kuinka suomalainen teollisuuspaikkakunta voi kamppailla Uruguayn puuplantaaseja vastaan? Entä miten globalisaatio on kohdellut Suomea teollistumisesta tähän päivään? Oman sanansa pääsevät sanomaan historian professori Pertti Haapala ja ohjaaja Pekka Lehto. Studiossa keskustelemassa Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksen johtaja Jussi Pakkasvirta ja Aalto-yliopiston Teknillisen korkeakoulun tuotantotalouden professori Juha-Antti Lamberg. Lisäksi Vaaleja päin! -sarjassa vierailemme Helsingin Kalliossa, jonka poliittinen väri on vuosien varrella muuttunut punaisesta vihreäksi.

 • F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo, millaista on vakoilu eli laiton tiedustelutoiminta 2000-luvulla. Toimittajana Olli Seuri. Ajankohtaisen Ykkösen ohjelmasta 13.1.2011.

 • Vuoden 2010 ilmiöt. Miksi kerjäläisyys ärsyttää? Entä miksi seksuaalisuuden ja uskonnon kohtaamisesta nousee kohu? Muuttiko Wikileaks maailmaa? Studiossa Anja Snellman, Reetta Räty ja Antti Nylén. Viikon kolumnisti Arja Alho pohtii, kuinka pelon kanssa tulisi elää.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä