Ajankohtainen Ykkönen

Mitä edessä uusilla lukiolaisilla?

 • 44 min
 • toistaiseksi

Ylioppilastutkinto uudistuu. Lukion opetus uudistuu. Millaiseen kouluun uudet lukiolaiset menevät? Keskustelemassa pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä ylioppilastutkintolautakunnasta, äidinkielen opettaja Minna Harmanen sekä fysiikan ja matematiikan opettaja Katri Halkka. Suomalaiset vetävät vuodessa miljardeja litroja puhdasta vettä vessasta alas. Onko vesiklosetissamme mitään järkeä? Juontajana Heikki Peltonen.

Lähetykset

 • la 9.2.2013 12.59 • Yle Radio 1

Jaksot

 • (Koko ohjelma) Emme puhu enää neekereistä, emme hulluista, emme rammoista. Paraneeko maailma sanoja muuttamalla? Vai onko poliittisesti korrekti puhetapa vain orwellilaista uuskieltä? Vieraana suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen. Aurinkokunnassa saattaa olla suuri ja tuntematon yhdeksäs planeetta. Maata uhkaavia on asteroideja on etsitty vasta vähän aikaa. Paljonko kosmisesta naapurustostamme on vielä pimennossa? Haastateltavana planeettatutkija Mikael Granvik. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Aurinkokunnassa saattaa lymyillä suuri ja tuntematon yhdeksäs planeetta. Nasa perusti vastikään Planeettapuolustuksen koordinointitoimiston, jonka tarkoitus on löytää lukuisia Maata uhkaavia lähiavaruuden järkäleitä. Kuinka paljon kosmisesta naapurustostamme on vielä pimennossa? Voiko korkean teknologian aikakaudellakin tuhoisa asteroidi iskeä yllättäen tai lähiplaneetta pysyä piilossa? Haastateltavana planeettatutkija Mikael Granvik Helsingin yliopistosta. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Miksi muukalaiskammo ja suoranainen rasismi liittyvät usein seksuaalisuuteen? Miksi pelottavan mustan miehen pelätään raiskaavan valkoiset tyttäremme? Keskustelemassa Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Katju Aro ja Sexpo-säätiön toiminnanjohtaja Tommi Paalanen.

  Ensimmäisiä esivaaleja pidetään erittäin tärkeinä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Donald Trump on johdossa republikaanikisassa ja sosialistiälykkö Bernie Sanders on yllättäen kirininyt Hillary Clintonin rinnalle. Iowan ja New Hampshiren merkitystä sekä hätkähdyttäviä ehdokkaita analysoi Fulbright-asiantuntija Carrie Weintraub Ulkopoliittisesta instituu

 • Ensimmäisiä esivaaleja pidetään erittäin tärkeinä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Maanantaina 1.2. äänestetään Iowassa ja tiistaina 9.2. New Hampshiressä. Donald Trump on johdossa republikaanikisassa ja sosialistiälykkö Bernie Sanders on yllättäen kirininyt Hillary Clintonin rinnalle demokraattitaistossa. Millaiset mahdollisuudet hätkähdyttävillä ehdokkailla on? Miksi Iowalla ja New Hampshirellä on ratkaiseva merkitys esivaaleissa? Haastateltavana Fulbright-asiantuntija Carrie Weintraub Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • (Koko ohjelma) Itärajalle voi tulla kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita, jos Venäjä sen sallii. Ketkä tätä virtaa säätelevät vai sääteleekö kukaan? Keskustelemassa everstiluutnanti Jaakko Ritola Rajavartiolaitoksesta ja tutkija Miika Raudaskoski Itä-Suomen yliopistosta.
  Suolistobakteerien merkityksestä terveyteen saadaan koko ajan uutta tietoa. Nyt ulostesiirrolla yritetään ratkaista jopa lihavuus eli panemalla laihan ihmisen kakkaa ylipainoisen suoleen. Haastateltavana dosentti Anne Salonen Helsingin yliopiston immunobiologian tutkimusohjelmasta.
  Juontajana Heikki Peltonen.

 • Suolistobakteerien merkityksestä terveyteen saadaan koko ajan uutta tietoa. Esimerkiksi ulostesiirrolla voidaan parantaa yli 90 prosenttia hengenvaaralliseen antibioottiripuliin sairastuneista. Nyt amerikkalaistutkijat yrittävät ratkaista lihavuuden siirtämällä laihan ihmisen ulostetta ylipainoisen henkilön suoleen. Millainen merkitys suolistomikrobistolla on terveyteen? Haastateltavana dosentti Anne Salonen Helsingin yliopiston immunobiologian tutkimusohjelmasta. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Heikki Peltonen pakinoi.

 • Miehittämätöntä lennokkia on kutsuttu rauhannobelisti Barack Obaman suosikkiaseeksi. Hänen kaudellaan niiden käyttö on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Miten miehittämättömät pommikoneet ovat muuttaneet Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa? Millaisia oikeudellisia ja eettisiä ongelmia lennokkeihin liittyy? Haastateltavana ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Meitä uhkaa ilmastokatastrofi, mutta myös veden loppuminen, luonnonvarojen hupeneminen ja väestönkasvu... Vieläkö maailma on pelastettavissa? Vieraana tekniikan tohtori Eero Paloheimo. Lisäksi asiaa Obaman suosikkiaseesta, miehittämättömästä lennokista. Miten se on muuttanut USA:n ulkopolitiikkaa? Millaisia oikeudellisia ja eettisiä ongelmia lennokkeihin liittyy? Haastateltavana ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista. Juontajana Heikki Peltonen.

Klipit

 • Tasa-arvoista avioliittolakia vastustetaan mm. sillä perusteella, että siitä on lyhyt matka moniavioisuuden laillistamiseen. Mitä tästä ajattelee monisuhteessa elävä Sade Kondelin, joka on Polyamoria - Monisuhteisuusyhdistys ry:n perustajajäsen. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Vaaran uhatessa kunnon kansalainen panee ikkunat kiinni ja radion auki. Viranomaisten vaaratiedotteita koskeva laki on uudistumassa, mutta käyttäydymmekö me kuten virkamies uskoo ja toivoo? Studiossa apulaisosastopäällikkö Esko Koskinen sisäministeriön pelastusosastolta ja turvallisuusjohtaja Rauli Parmes liikenne- ja viestintäministeriöstä. Miksi vapaaehtoinen lapsettomuus synnyttää niin paljon vihaa? Omasta valinnastaan kertoo Terhi Talvela. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Venäjällä pidettiin sikäläisen eduskunnan, duuman, vaalit, ja kohta valitaan Putin taas presidentiksi uusissa vaaleissa. Vaaleja siis riittää, mutta miten on demokratian kanssa? Vieraina Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen sekä verkkolehti Uuden Suomen toimittaja Jarmo Koponen. Lisäksi istutaan ruokapöytään, jossa siinäkin pitäisi käyttäytyä eettisesti. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Pitkään puuhattu Helsingin Musiikkitalo on valmis. Tuliko siitä sellainen kuin piti? Herättääkö Musiikkitalo riemua vai kateutta? Puhumassa Musiikkitalon johtaja Helena Hiilivirta sekä talon tulevia käyttäjiä ja yleisöä. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Miten syvään kriisiin maailmantalous on ajautumassa? Näkemyksiä taloudesta esittävät ekonomisti Timo Tyrväinen ja entinen europarlamentaarikko Esko Seppänen. Minkälainen on ollut Greenpeacen Lauri Myllyvirran vuosi Japanissa ja Intiassa? Juontajana Heikki Peltonen.

 • Vaalipyykin jälkipesua. Kauanko Keskustalta kestää toipua näiden vaalien romahduksesta? Aiheesta keskustelemassa yhteiskuntatieteiden tohtori Risto Volanen. Mitä on pääteltävä siitä, että uudessa eduskunnassa istuu sankka joukko maahanmuuttokriitikoita, mutta ei yhtään maahanmuuttajaa? Studiovieraana Nasima Razmyar. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Kuinka suomalainen teollisuuspaikkakunta voi kamppailla Uruguayn puuplantaaseja vastaan? Entä miten globalisaatio on kohdellut Suomea teollistumisesta tähän päivään? Oman sanansa pääsevät sanomaan historian professori Pertti Haapala ja ohjaaja Pekka Lehto. Studiossa keskustelemassa Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksen johtaja Jussi Pakkasvirta ja Aalto-yliopiston Teknillisen korkeakoulun tuotantotalouden professori Juha-Antti Lamberg. Lisäksi Vaaleja päin! -sarjassa vierailemme Helsingin Kalliossa, jonka poliittinen väri on vuosien varrella muuttunut punaisesta vihreäksi.

 • F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo, millaista on vakoilu eli laiton tiedustelutoiminta 2000-luvulla. Toimittajana Olli Seuri. Ajankohtaisen Ykkösen ohjelmasta 13.1.2011.

 • Vuoden 2010 ilmiöt. Miksi kerjäläisyys ärsyttää? Entä miksi seksuaalisuuden ja uskonnon kohtaamisesta nousee kohu? Muuttiko Wikileaks maailmaa? Studiossa Anja Snellman, Reetta Räty ja Antti Nylén. Viikon kolumnisti Arja Alho pohtii, kuinka pelon kanssa tulisi elää.

Muualla Yle.fi:ssä