Ajankohtainen Ykkönen

Mitä edessä uusilla lukiolaisilla?

 • 44 min
 • toistaiseksi

Ylioppilastutkinto uudistuu. Lukion opetus uudistuu. Millaiseen kouluun uudet lukiolaiset menevät? Keskustelemassa pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä ylioppilastutkintolautakunnasta, äidinkielen opettaja Minna Harmanen sekä fysiikan ja matematiikan opettaja Katri Halkka. Suomalaiset vetävät vuodessa miljardeja litroja puhdasta vettä vessasta alas. Onko vesiklosetissamme mitään järkeä? Juontajana Heikki Peltonen.

Lähetykset

 • la 9.2.2013 12.59 • Yle Radio 1

Jaksot

 • (Koko ohjelma.) Miksi valta ja seksi punoutuvat yhteen? Miksi poliitikot aina sekaantuvat seksiskandaaleihin ja jäävät kiinni typerästä käyttäytymisestä? Vieraana kansanedustaja, sosiologi Anna Kontula. Kim Jong-un on puhdistanut Pohjois-Korean johtoa rajusti valtaan noustuaan. Tuoreimman väitteen mukaan maan puolustusministeri ammuttiin palasiksi ilmatorjunta-aseella, koska hän oli nukahtanut kesken sotilasparaatin. Mistä Kim Jong-unin puhdistuskampanja kertoo? Haastateltavana vanhempi tutkija Jyrki Kallio UPI:staJuontajana Heikki Peltonen.

 • Kim Jong-un on puhdistanut Pohjois-Korean valtaeliittiä rajusti. Tuoreimman väitteen mukaan maan puolustusministeri ammuttiin palasiksi ilmatorjunta-aseella, koska hän oli nukahtanut kesken sotilasparaatin. Mistä Kim Jong-unin puhdistuskampanja kertoo? Minkälainen valta-asema nuorella johtajalla on? Entä mitä pitäisi ajatella Pohjois-Korean ydinohjusten kehityksestä? Haastateltavana vanhempi tutkija Jyrki Kallio UPI:sta. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Iso-Britanniassa parlamenttivaalien ennakkoasetelma on kireä. Jos nykyinen päähallituspuolue konservatiivit voittaa, on edessä kansanäänestys maan eroamisesta EU:sta. Mikä vaikutus tällä olisi Eurooppaan? Vieraana tutkija Mari Neuvonen UPI:sta. Lisäksi asiaa piratismin uusista tuulista. Laiton lataaminen vähenee, mutta tv-sarjojen, elokuvien ja urheilutapahtumien laiton suoratoisto lisääntyy. Haastateltavana TTVK:n toiminnanjohtaja Jaana Pihkala. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Kansalaiset tuomitsevat piratismin kovemmin kuin koskaan, ja laiton lataaminen on vähentynyt Suomessa huomattavasti. Silti piratismi on voimissaan. Lataamisen sijaan ihmiset harrastavat laitonta striimausta eli katsovat suoratoistona tv-sarjoja, elokuvia ja urheilutapahtumia, kuten jääkiekon MM-kisoja. Onko nettipiratismin kitkemiseen olemassa mitään toimivaa keinoa? Haastateltavana TTVK:n toiminnanjohtaja Jaana Pihkala. Toimittajana Samppa Korhonen.

Näytä lisää

Klipit

 • Tasa-arvoista avioliittolakia vastustetaan mm. sillä perusteella, että siitä on lyhyt matka moniavioisuuden laillistamiseen. Mitä tästä ajattelee monisuhteessa elävä Sade Kondelin, joka on Polyamoria - Monisuhteisuusyhdistys ry:n perustajajäsen. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Vaaran uhatessa kunnon kansalainen panee ikkunat kiinni ja radion auki. Viranomaisten vaaratiedotteita koskeva laki on uudistumassa, mutta käyttäydymmekö me kuten virkamies uskoo ja toivoo? Studiossa apulaisosastopäällikkö Esko Koskinen sisäministeriön pelastusosastolta ja turvallisuusjohtaja Rauli Parmes liikenne- ja viestintäministeriöstä. Miksi vapaaehtoinen lapsettomuus synnyttää niin paljon vihaa? Omasta valinnastaan kertoo Terhi Talvela. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Venäjällä pidettiin sikäläisen eduskunnan, duuman, vaalit, ja kohta valitaan Putin taas presidentiksi uusissa vaaleissa. Vaaleja siis riittää, mutta miten on demokratian kanssa? Vieraina Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen sekä verkkolehti Uuden Suomen toimittaja Jarmo Koponen. Lisäksi istutaan ruokapöytään, jossa siinäkin pitäisi käyttäytyä eettisesti. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Pitkään puuhattu Helsingin Musiikkitalo on valmis. Tuliko siitä sellainen kuin piti? Herättääkö Musiikkitalo riemua vai kateutta? Puhumassa Musiikkitalon johtaja Helena Hiilivirta sekä talon tulevia käyttäjiä ja yleisöä. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Miten syvään kriisiin maailmantalous on ajautumassa? Näkemyksiä taloudesta esittävät ekonomisti Timo Tyrväinen ja entinen europarlamentaarikko Esko Seppänen. Minkälainen on ollut Greenpeacen Lauri Myllyvirran vuosi Japanissa ja Intiassa? Juontajana Heikki Peltonen.

 • Vaalipyykin jälkipesua. Kauanko Keskustalta kestää toipua näiden vaalien romahduksesta? Aiheesta keskustelemassa yhteiskuntatieteiden tohtori Risto Volanen. Mitä on pääteltävä siitä, että uudessa eduskunnassa istuu sankka joukko maahanmuuttokriitikoita, mutta ei yhtään maahanmuuttajaa? Studiovieraana Nasima Razmyar. Juontajana Heikki Peltonen.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä