Ajankohtainen Ykkönen

Mitä edessä uusilla lukiolaisilla?

 • 44 min
 • toistaiseksi

Ylioppilastutkinto uudistuu. Lukion opetus uudistuu. Millaiseen kouluun uudet lukiolaiset menevät? Keskustelemassa pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä ylioppilastutkintolautakunnasta, äidinkielen opettaja Minna Harmanen sekä fysiikan ja matematiikan opettaja Katri Halkka. Suomalaiset vetävät vuodessa miljardeja litroja puhdasta vettä vessasta alas. Onko vesiklosetissamme mitään järkeä? Juontajana Heikki Peltonen.

Lähetykset

 • la 9.2.2013 12.59 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Onko ammattiyhdistysliike jäänyt ajastaan jälkeen 1900-luvulle? Tarvitaanko työnantajajärjestöjäkään? Vieraana tutkijatohtori Anu Suoranta ja ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen. Isis saattaa tuntua vain barbaariselta ja sadistiselta terroristijärjestöltä, mutta sillä on tarkka ideologia sekä usko tulevasta, mm. maailmanlopusta. Isisin aatemaailmasta haastateltavana arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Isis on kivittänyt, ristiinnaulinnut, mestannut ja polttanut ihmisiä elävältä. Se on myös määrännyt ruoskimisia ja amputaatioita mm. sellaisista rikoksista kuin tupakointi tai varkaus. Seksuaalivähemmistöjen edustajia Isis on heittänyt alas kerrostalojen katoilta. Näiden uutisten valossa Isis saattaa tuntua vain barbaariselta ja sadistiselta terroristijärjestöltä. Sillä on kuitenkin tarkka ideologia ja usko tulevasta. Isisin aatteista, wahhabismista ja maailmanlopusta kertoo arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila Helsingin yliopistosta. Toimittajana on Samppa Korhonen.

 • Koko ohjelma. Vapaa liikkuvuus on EU:n tärkeimpiä perusarvoja. Romutetaanko Shengenin sopimus pakolaisten suuren määrän ja terrorismin takia? Vieraina eversti Vesa Blomqvist Rajavartiolaitoksesta ja tutkija Teemu Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

  Terrori-iskujen jälkimainingeissa nousee usein kritiikkiä siitä, miksei varoitusmerkkejä tai tärkeitä vihjeitä huomattu. Näitä kysymyksiä on esitetty Pariisin iskujenkin osalta. Kuinka päteviä tai epäpäteviä ovat tiedusteluviranomaiset? Haastateltavina terrorismin tutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta ja ylitarkastaja Tuomas Portaankorva Suojelupoliisista.

  Juontajana Heikki Peltonen.

 • Terrori-iskujen jälkimainingeissa nousee usein kritiikkiä siitä, miksei varoitusmerkkejä tai tärkeitä vihjeitä huomattu. Näitä kysymyksiä on esitetty Pariisin iskujenkin osalta. Miten tiedustelu- ja turvallisuusviranomaiset onnistuvat työssään? Haastateltavina terrorismin tutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta ja ylitarkastaja Tuomas Portaankorva Suojelupoliisista. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Ajankohtaisen Ykkösen pakina.

 • Sote-ratkaisussa päätettiin, että käyttäjä voi valita itse palveluidensa tuottajan. Miten iso asia tämä on? Näinkö terveys- ja sosiaalipalvelut hitaasti yksityistetään? Vieraina Terveyspalvelualan liiton toimitusjohtaja Hanna-Kaisa Järvi, Sosiaalialan työnantajien elinkeinoasiantuntija Aino Närkki ja Lääkäriliiton johtaja Heikki Pärnänen. Maailman antidopingtoimiston Wadan raportti venäläisten dopingista ravistelee urheilumaailmaa. Onko kohussa ja paheksunnassa järkeä? Onko taistelu dopingia vastaan harhaista ja haitallista idealismia? Haastateltavana tietokirjalija Erkki Vettenniemi. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Maailman antidopingtoimiston Wadan raportti venäläisten dopingista ravistelee urheilumaailmaa. Onko meillä liian yksioikoinen ja puhtoinen kuva huippu-urheilusta? Onko taistelu dopingia vastaan harhaista ja haitallista idealismia? Näitä kysymyksiä on herättänyt tietokirjoillaan yhteiskuntatieteiden tohtori, historioitsija Erkki Vettenniemi. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Heti kun hallitus esittää uudistuksia, nousevat vastustajat esiin perustuslakiin vedoten. Perustuslain vastaisuutta on maahanmuuttopolitiikassa, yhteiskuntasopimuksessa ja koko hallitusohjelmassa. Onko perustuslaki jarruna kaikkien uudistusten tiellä? Vieraana professori Tuomas Ojanen. Itsestään ajava auto kuulostaa hienolta, mutta entä kun robottiauto päättää ajaa sinut kuolettavasti seinään säästääkseen jalankulkijan törmäykseltä? Itsestään ajavat autot valtaavat joka tapauksessa maailman ja mullistavat liikenteen. Haastateltavana apulaisprofessori Milos Mladenovic Aalto-yliopistosta. Juontajana Heikki Peltonen.

Klipit

 • Tasa-arvoista avioliittolakia vastustetaan mm. sillä perusteella, että siitä on lyhyt matka moniavioisuuden laillistamiseen. Mitä tästä ajattelee monisuhteessa elävä Sade Kondelin, joka on Polyamoria - Monisuhteisuusyhdistys ry:n perustajajäsen. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Vaaran uhatessa kunnon kansalainen panee ikkunat kiinni ja radion auki. Viranomaisten vaaratiedotteita koskeva laki on uudistumassa, mutta käyttäydymmekö me kuten virkamies uskoo ja toivoo? Studiossa apulaisosastopäällikkö Esko Koskinen sisäministeriön pelastusosastolta ja turvallisuusjohtaja Rauli Parmes liikenne- ja viestintäministeriöstä. Miksi vapaaehtoinen lapsettomuus synnyttää niin paljon vihaa? Omasta valinnastaan kertoo Terhi Talvela. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Venäjällä pidettiin sikäläisen eduskunnan, duuman, vaalit, ja kohta valitaan Putin taas presidentiksi uusissa vaaleissa. Vaaleja siis riittää, mutta miten on demokratian kanssa? Vieraina Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen sekä verkkolehti Uuden Suomen toimittaja Jarmo Koponen. Lisäksi istutaan ruokapöytään, jossa siinäkin pitäisi käyttäytyä eettisesti. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Pitkään puuhattu Helsingin Musiikkitalo on valmis. Tuliko siitä sellainen kuin piti? Herättääkö Musiikkitalo riemua vai kateutta? Puhumassa Musiikkitalon johtaja Helena Hiilivirta sekä talon tulevia käyttäjiä ja yleisöä. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Miten syvään kriisiin maailmantalous on ajautumassa? Näkemyksiä taloudesta esittävät ekonomisti Timo Tyrväinen ja entinen europarlamentaarikko Esko Seppänen. Minkälainen on ollut Greenpeacen Lauri Myllyvirran vuosi Japanissa ja Intiassa? Juontajana Heikki Peltonen.

 • Vaalipyykin jälkipesua. Kauanko Keskustalta kestää toipua näiden vaalien romahduksesta? Aiheesta keskustelemassa yhteiskuntatieteiden tohtori Risto Volanen. Mitä on pääteltävä siitä, että uudessa eduskunnassa istuu sankka joukko maahanmuuttokriitikoita, mutta ei yhtään maahanmuuttajaa? Studiovieraana Nasima Razmyar. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Kuinka suomalainen teollisuuspaikkakunta voi kamppailla Uruguayn puuplantaaseja vastaan? Entä miten globalisaatio on kohdellut Suomea teollistumisesta tähän päivään? Oman sanansa pääsevät sanomaan historian professori Pertti Haapala ja ohjaaja Pekka Lehto. Studiossa keskustelemassa Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksen johtaja Jussi Pakkasvirta ja Aalto-yliopiston Teknillisen korkeakoulun tuotantotalouden professori Juha-Antti Lamberg. Lisäksi Vaaleja päin! -sarjassa vierailemme Helsingin Kalliossa, jonka poliittinen väri on vuosien varrella muuttunut punaisesta vihreäksi.

 • F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo, millaista on vakoilu eli laiton tiedustelutoiminta 2000-luvulla. Toimittajana Olli Seuri. Ajankohtaisen Ykkösen ohjelmasta 13.1.2011.

 • Vuoden 2010 ilmiöt. Miksi kerjäläisyys ärsyttää? Entä miksi seksuaalisuuden ja uskonnon kohtaamisesta nousee kohu? Muuttiko Wikileaks maailmaa? Studiossa Anja Snellman, Reetta Räty ja Antti Nylén. Viikon kolumnisti Arja Alho pohtii, kuinka pelon kanssa tulisi elää.

Muualla Yle.fi:ssä