Tekijä

Elokuvaohjaaja Kira Jääskeläinen

 • 27 min
 • toistaiseksi

Beringin salmi erottaa Venäjään kuuluvan Tshukotkan Alaskasta. Dokumenttiohjaaja Kira Jääskeläinen vieraili tuolla suljetulla raja-alueella ensi kerran vuonna 2005 opiskellessaan vielä Kööpenhaminan yliopistossa. Arktinen luonto ja valaanpyytäjien elämänmuoto tekivät häneen lähtemättömän vaikutuksen. Kira Jääskeläinen päätti palata Tshukotkalle, nyt kuvausryhmän kanssa. Ohjelman on toimittanut Ilona Laurikainen

Lähetykset

 • ke 13.3.2013 17.46 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kuvataiteilija Paavo Halosen työskentelyn lähtökohtana on kierrätys ja luonnonmateriaalit. Taideteoksiksi taipuvat niin ystävien saksitut hiukset, pihlajanoksat kuin täytetyt eläimet. Lisäksi Halonen tekee kangaskuoseja Marimekolle. Toimittajana on Iira Hartikainen.

 • Kenkäsuunnittelija Terhi Pölkki valmistui vuonna 2008 London College of Fashionista. Hän lanseerasi omaa nimeään kantavan kenkämerkin vuonna 2011. Pölkin suunnittelemia suomalaisesta puusta ja nahasta valmistettuja minimalistisia kenkiä myydään ympäri maailman. Toimittajana Anna Keränen.

 • Amsterdamissa asuva Kustaa Saksi kuuluu kuvitustaiteen kansainväliseen kärkeen. Monipuolisesti kuvataiteen, kuvitusten, graafisen suunnittelun ja tekstiilitaiteen välillä liikkuvan Saksin psykedeeliset aiheet ovat löytäneet tiensä niin Marimekon kuoseihin, Niken lenkkareihin kuin pilvenpiirtäjien seiniinkin. Suunnittelun ja taiteen ero hämärtyy Saksin tuotannossa.

  Toimittaja on Pietari Kylmälä.

 • Kuvataiteilija Ville Andersson on Vuoden nuori taiteilija 2015. Andersson on taiteen suurkuluttaja, joka etsii kiintopisteitä taiteen eri lajeista kuten elokuvista, musiikista ja kulttuurista. Toimittajana Anna Keränen.

 • Kirjailija, toimittaja ja festivaalijohtaja Philip Teir, 34, on aina halunnut kirjoittaa. Nelivuotiaana lukemaan oppinut poika viihtyi lapsena äidin kanssa kirjastossa, ja haaveili aina kirjailijan ammatista. Kun hän 21-vuotiaana filosofian ja kirjallisuustieteen opiskelijana tuli ensimmäistä kertaa isäksi, oli kuitenkin ajateltava ennen kaikkea perheen elatusta, ja toimittajan työt tuntuivat järkiratkaisulta. Ne ovat edelleen jonkinlainen turvasatama.

  Ensimmäisen kesätyöpaikan, puolisokkona valitun Arbetarbladetin kautta Teir päätyi 2000-luvun alussa Hufvudstadsbladetiin. Siellä hän työskenteli myöhemmin kulttuuritoimituksen päällikkönä kevääseen 2014 asti.

  Ajatus romaanin kirjoittamisesta ei kuitenkaan jättänyt rauhaan, ja Hufvudstadsbladetista pitämänsä virkavapaavuoden aikana sai valmiiksi kiitellyn esikoisromaaninsa Talvisota - Avioliittoromaani.

  Nykyisin Philip Teir kirjoittaa freelancerina ruotsalaiseen Dagens Nyheter -sanomalehteen ja valmistelee toista romaaniaan. Hän on myös organisoinut Helsinkiin aivan uudenlaista kirjallisuusfestivaalia. Helsinki Lit -festivaali tuo Savoy-teatteriin toukokuun lopulla liudan ulkomaisia kirjailijoita keskustelemaan suomalaisten kollegoidensa kanssa. Mallia festivaaliin on otettu Tanskasta ja Ruotsista.

  - Meiltä Suomesta puuttuu vastaavanlainen tapahtuma, ja tajusin melko pian, että jollen järjestä tätä itse sitä ei tee kukaan muukaan, Teir kertoo.

  Philip Teir on kirjailija ja vapaa toimittaja, joka järjestää parhaillaan ensimmäistä kansainvälistä Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalia. Se järjestetään toukokuun lopulla Helsingin Savoy-teatterissa.

  Philip Teiriä haastattelee Iira Hartikainen.

 • Erkka Mykkänen kirjoittaisi mieluiten kävellessään. Helsinkiläinen kirjailija, toimittaja ja lavarunoilija kuvaa esikoiskirjassaan absurdeja tapahtumaketjuja ja opettelee paremmaksi kirjoittajaksi lukemalla muiden tekstejä. Toimittajana Anna Keränen.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä