Ykkösaamu

Millaiset ovat Britannian EU-suunnitelmat?

 • 44 min
 • toistaiseksi

Brittipääministeri David Cameron haluaa Englannille paremman diilin EU:n kanssa. Seurauksia arvioivat europarlamentaarikot Anneli Jäätteenmäki, Sirpa Pietikäinen ja Sampo Terho. Miten lukiokoulutuksella menee tätä nykyä? Tätä pohtivat kirjailija, opettaja Arno Kotro ja ylioppilastutkintolautakunnan puheenjohtaja Patrik Scheinin. Egyptissä vietetään vallankumouksen toista vuosipäivää. Kairosta raportoi toimittaja Aleksi Kalliomäki. Juontajana Seija Rautio.

Lähetykset

 • pe 25.1.2013 8.15 • Yle Areena

Jaksot

 • Mistä aineksista uusi työllisyyspaketti tulisi luoda? keskustelua työllisyydestä Palvelutyönantajien toimitusjohtaja Riitta Varpe, SAK:n työelämäasioiden johtaja Saana Siekkinen ja STTK:n pääekonomisti Ralf Sund. Mikä on valtion rooli taloudessa,miksi valtionyhtiöt ovat kukoistaneet ja mikä on nyt valtionyhtiöiden asema- keskustelemassa prof Markku Kuisma. Miehemme maailmalla-sarjassa Mika Hentunen Katrina-hirmumyrsky runtelemassa New Orleansissa.
  Juontajana Seija Rautio

 • Mihin suuntaan Euroopan Unioni on menossa? Vieraana Suomen Berliinin suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde. Tyoehtosopimus naisen paras ystävä- näin sanoo pian väittelevä politiikantutkija Milja Saari.Kesäkolumnisti Elina Yrjölän mielestä talous ei ole vain lukuja tai edes rahaa, vaan myös tunteita ja muuta psykologiaa.
  Juontajana Päivi Neitiniemi

 • Ranskan ja eritoten Pariisin turismi on kärsinyt mm. terrori-iskuista ja lakoista.Vieraana Suomen Pariisin suurlähettiläs Risto Piipponen. Polttomoottorista eroon pääsemisen tie voi olla todella pitkä ja kallis. autotekniikan emeritusprofessori Matti Juhala Aalto-yliopistosta sekä johtava tutkija Juhani Laurikko VTT:ltä. Ukrainan 25:s itsenäisyyspäivä,Kiovassa Yle Uutisten Antti Kuronen. Ulkomaanlehtikatsaus niinikään Pariisista Annastiina Heikkilä.
  Juontajana Sakari Kilpelä

 • Lähi-idän tilannetta arvioimassa Matti Lassila, Suomen suurlähettiläs Libanonissa, Irakissa, Jordaniassa ja Syyriassa.
  Voisiko suomalainen kaura päätyä entistä useammin myös ulkomailla kauppojen hyllylle? Keskustelemassa tutkimusjohtaja Anu Kaukovirta-Norja Valtion teknillisestä tutkimuskeskuksesta.
  Rion kisat urheilupsykologin silmin, studiossa Tuomas Grönman.
  Ysärikatsaus, Kaija Kellman.
  Juontajana Seija Rautio.

 • Sekä hallitus että oppositio valmistautuvat syksyyn hiomalla kantojaan eri puolilla Suomea pidettävissä kesäkokouksissa. Mistä budjettiriihessä päätetään- keskustelemassa Elsi Katainen (kesk), Sampo Terho (PS) ja Antti Lindtman (sdp). Studiovieraana Suomen Pekingin-suurlähettiläs Marja Rislakki esillä mm Kiinan talous. Viikon luontoääni on suotirri, sen esittelee Pertti Koskimies.
  Juontajana Päivi Neitiniemi

 • Viron uusi itsenäisyys täyttää 25 vuotta, tapahtumaan liittyi myös Suomen kannalta monta käännettä. Vieraana silloin pääministerinä toiminut Esko Aho. Rion olympialaiset päättyvät sunnuntaina. Kisat herättivät jo ennakkoon kohua monesta syystä. Kisoja arvioimassa YLEn Urheilutoimituksen ex-päällikkö Arto Teronen. Ulkomaantoimittaja joutuu aina joskus laittamaan itsensä peliin. Mitä tapahtui Bunolin tomaattisodassa -Mika Hentunen.
  Juontajana Seija Rautio

 • Onko Turkki-uutisointi ollut yksisilmäistä mitä Turkin vallankaappausyritykseen ja saarnaaja Güleniin tulee? Asiaa pohtivat Turkkia käsittelevää väitöskirjaa viimeistelevä Johanna Vuorelma, ja vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar. Lähetyksessä keskustellaan myös seksuaalisesta häirinnästä työpaikoilla. Mukana tasa-arvoasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Tanja Auvinen ja dosentti Kaisa Kauppinen Helsingin yliopistosta. Berliinin koirakuri/Pertti Rönkkö.Kesäpakina/Janne Riiheläinen,
  Juontajana Päivi Neitiniemi

 • Päivähoitomaksujen korotushanke tulee uudelleen päätäntään - onko budjettiriihessä valittava joku toinen korotus? Studiossa: kansanedustajat Aila Paloniemi (kesk), Saara-Sofia Siren (kok) ja Li Andersson (vas).

  Yhdysvaltain poliittinen järjestelmä on saanut kampanjan aikana paljon kritiikkiä, mistä on kyse? Vieraana on viime viikolla Yhdysvalloista Minnesotan yliopistosta vuoden vierailulta palannut Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma.

  Ulkomaanlehtikatsaus Ateenasta Sara Saure.

  Juontajana Olli Seuri.

 • Maakunnille siirtyy nykyisten ely-keskusten, te-toimistojen, maakunnan liittojen, pelastustoimen ja aluehallintovirastojen tehtävät. Mitä se tarkoittaa kyseisille virastoille? Vieraana Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

  EKP:n rahapolitiikan kommervenkit. Valtiotieteen tohtori Antti Suvanto.

  Ääniä 20v. takaa.

  Juontajana Päivi Neitiniemi.

 • EU:n itäiset ulkosuhteet jäähtyvät, kylmää on sekä Turkin että Venäjän suunnalla. Vieraina mepit Liisa Jaakonsaari ja Petri Sarvamaa. PerusSuomalaisten gallup-kannatus on romahtanut. Mikä taustalla? Asiantuntijana väitöskirjatutkija Tuukka Ylä-Anttila. Tuleva maakuntahallinto muuttaa kuntien roolia - miten Kuntaliiton uusi varatoimitusjohtaja Timo Reina. Viikon luontoääni on tilhi. Sen esittelee Juha Laaksonen.

  Juontajana Seija Rautio

 • Eilen julkistetussa keskustelukirjassa poliitikot ja asiantuntijat pohtivat EU:n tilaa ja tulevaisuutta.
  Vieraana on kirjan toimittaja, tietokirjailija Jyrki Karvinen ja yksi kirjan kirjoittajista Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela. Keskustelussa myös yliopistojen taloudellisen kehitys. Helsingin Ylioppiston rehtoriJukka Kola. Miehemme maailmalla-sarjassa lähdetään maailman ympäri kuumailmapallolla.
  Juontajana Olli Seuri

 • Tyttöjä ulkonäköpaineet pelottavat. Entä jos herkkää poikaa kiusataan? Asetammeko edelleen tytöt ja pojat stereotyyppisiin lokeroihin? Näitä kysymyksiä pohtii kesäkolumnistimme Reetta Räty otsikolla Polttakaa vaatekauppojen tyttö- ja poikakyltit!

Klipit

 • Suomen olympiajoukkue palailee hiljalleen Rion kisojen jälkeen arkeen. Ihan nappiin kisasuoritukset eivät menneet. Joukkueen tuloksena oli yksi pronssimitali ja muutama pistesija, joitakin onnistumisia ja iso kasa pettymyksiä. Saman kokoinen Uusi-Seelanti kahmi 18 mitalia.

  Talvilajeista ainakin suomalaiset jääkiekkoilijat ovat päässeet voittamisen pelosta. Miten se onnistuisi muiltakin? Entinen NHL-kiekkoilija, olympiamitalisti, psykologi ja urheilupsykologi Tuomas Grönman antaa vinkkejä.

  Seija Raution haastattelussa pohditaan myös, ovatko suomalaisten odotukset epärealistisia, kun puhutaan suomalaisesta huippu-urheilusta?

  Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA

 • Onko seksuaalisessa häirinnässä kyse vallankäytöstä, epäonnistuneesta kommunikoinnista tai flirtistä? Miten voidaan todistaa jonkun syyllistyneen seksuaaliseen häirintään? Keskustelemassa
  Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Tanja Auvinen ja dosentti Kaisa Kauppinen Helsingin yliopistosta. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

 • Kuinka hyvin länsi ymmärtää Turkin tapahtumia ja onko uutisointi Turkin vallankaappausyrityksestä ja saarnaaja Gülenista ollut yksisilmäistä? Keskustelemassa Politiikasta-verkkolehden päätoimittaja, Turkkia käsittelevää väitöskirjaa viimeistelevä Johanna Vuorelma ja Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar. Kuva: Sedat Suna/EPA

 • Berliinin koiria ja koiranomistajia ollaan pistämässä uuteen järjestykseen.
  Muun muassa koiraa pissattamaan ei lähdetä enää ilman koirantalutuskorttia, jos haluaa pitää koiransa vapaana.

  Koiran hankinta edellyttää jatkossa omistajalta teoriakokeen ja koiralta käytöskokeen läpäisemistä.
  Kakkapussi on rikesakon uhalla oltava mukana.

  Toimittajana Pertti Rönkkö.

 • Yhdysvalloissa käydään keskustelua eri väestöryhmien välisistä suhteista. Kulttuuriset erot ja niihin liittyvät jännitteet ja pelot ovat keskeisesti Trumpin suosion taustalla. Valkoinen väestö joillakin alueilla kokee oman etuoikeutetun asemansa uhatuksi kun väestöpohja muuttuu.

  Ykkösaamussa haastateltavana oli Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma.

 • Panaman paperit -nimen saanut tietovuoto on raottanut salaisuusvaltioiden verhoa. Maanantaina Ylen MOT-ohjelma kertoi paljastuneista suomalaiskytköksistä. Mitä veroparatiisien hyödyntämisestä tiedetään? Entä mikä on ollut tämän tietovuodon merkitys? Ykkösaamun vieraana on Finnwatchin tutkija Lauri Finér ja Ylen taloustoimittaja, tietokirjailija Jyri Hänninen. Juontajana Olli Seuri.

  Kuva: Alejandro Bolivar / EPA

 • Nokian kolme vuosikymmentä, Ranskan presidentinvaalit sekä sammakoiden suojelua Virossa.

 • Martti Häikiö ja Petteri Järvinen katsovat Nokian kolmea vuosikymmentä.

 • Syyrian tulitaukoa kommentoivat ulkoministeri Erkki Tuomioja, Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen tutkija Tommi Koivula ja Suomen Lähi-idän instituutin johtaja Ari Kerkkänen. Tsunameihin varautumista valottaa kriisinhallinnan asiantuntija Kalle Liesinen. Rikosoikeuden professori Terttu Utriainen kolumnoi oikeustieteen opiskelun suosiosta. Juontajana Sakari Kilpelä.

 • Onko Nokialla keinoja saada luisunsa pysähtymään? Vastaamassa Nokian liiketoiminnan historiaa tutkinut professori Juha-Antti Lamberg sekä Tieken tutkimus- ja kehittämisjohtaja Jyrki Kasvi. Politiikan viikko pohtii eduskunnan puhemiehistön kärsivällisyyttä. Venäjän ja Itä-Euroopan instituutin johtokunnan puheenjohtaja Henrik Lax epäilee, että Vladimir Putinin toinen tuleminen epävakauttaa Venäjää. Jarmo Mäkelä paneutuu Venäjän verkkomediaan. Juontajana Sakari Kilpelä.

 • Työeläkeyhtiö Varman sijoitusjohtaja Risto Murto arvioi, jatkaako EU Kreikan tukemista, vaikka Kreikka ei yllä tukiehtoihin.
  Laajaa työmarkkinaratkaisua etsitään kuumeisesti. Ykkösaamun vieraina SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa ja varatoimitusjohtaja Risto Alanko Teknologiateollisuus ry:stä.
  Britanniassa uudistetaan julkisia palveluita siirtämällä päätösvaltaa paikallisyhteisöihin. Pitäisikö Suomen ottaa oppia Britanniasta? Elinkeinoelämän valtuuskunnan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto vastaa.
  Ykkösaamun toimittaa Sakari Kilpelä.

 • Ovatko hallituksen ajaman kuntauudistuksen tavoite pakkoliitokset? Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.), keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen ja SDP:n ryhmän puheenjohtaja Jouni Backman keskustelevat. Syödäänkö lääkkeitä turhaan lääketeollisuuden ajamana? Dosentti Teppo Järvinen Tampereen yliopistosta ja lääkepoliittinen johtaja Sirpa Rinta Lääketeollisuus ry:stä keskustelevat. Ulkomaanlehtikatsauksessa pohditaan Venäjän presidentin ja pääministerin paikanvaihtoaikeita. Katsauksen toimittaa Minna Pye ja Heikki Heiskanen. Ykkösaamun toimittaa Sakari Kilpelä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä