Ajantasan lauantaivieras

Pirjo Sinko

 • 26 min
 • toistaiseksi

Ylioppilastutkintolautakunnasta syrjäytetty opetusneuvos Pirjo Sinko sanoo, että suomen kieltä uhkaa eniten englannin kielen valta tiedeyhteisössä. Ylioppilaskirjoitusten uudistamistyötä hän pitää hätiköitynä ja sanoo joutuneensa muutosvastarintaisten kastiin tekemällä vääriä kysymyksiä. Toimittaja on Ritva Säilä:

Lähetykset

 • la 26.1.2013 14.03 • Yle Areena

Jaksot

 • Miltä näyttää legendaarisen näyttelijän Seela Sellan pukuhuoneessa Kansallisteatterissa?
  Taitelija Sella kertoo myös, miksi hän vihaa intohimoisesti sanaa näyttelijä, millaista on asettaa oma ura kaiken muun edelle ja miksi hän ei lainkaan pelkää kuolemaa. Toimittajana on Teresa Meriläinen.

 • On erikoista, että on olemassa taho, jonka olemassaolon ainoa tarkoitus on saada ihmiset eroamaan kirkosta. Näin sanoo Ajantasan tämän päivän lauantaivieras, kasvatustieteiden tohtori, Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo. Televisiostakin tuttu Laajasalo viettää joulua monen muun papin tavoin työn merkeissä. Joulun hän toivoo avaavan ihmisten sydämet paitsi joulun sanomalle, myös toisilleen. Oman työuransa useita käänteitä Laajasalo pitää johdatuksena tai sattumana. Lauantaivierasta jututtaa Aki Laine.

 • Osa Kaakkois-Aasian tsunamin kokeneista suomalaislapsista tarvitsee yhä ammattiapua, sanoo lauantaivieraamme Salli Saari.
  Kymmenen vuotta sitten tapahtuneessa luonnonkatastrofissa menehtyi lähes pari sataa suomalaista ja moni lapsi joutui palaamaan kotiin ilman perhettään.
  SPR:n psykologien valmiusryhmän johtajana työskennellyt Salli Saari palaa tsunamin jälkeiseen auttamisprosessiin Laura Savolaisen haastattelussa.

 • Poliitikot aliarvioivat suomalaisten talkoohenkeä. Suomalaiset ovat valmiita kipeisiinkin päätöksiin, jos maan etu sitä vaatii. Tätä mieltä on palkittu yritysjohtaja Anne Berner, joka vaikuttui suomalaisten innosta osallistua Bernerin vetämään lastensairaalakeräykseen. Vallila Interiorin hallituksen puheenjohtaja, Suomalaisen Työn Liiton johtokunnan puheenjohtaja Anne Berner on toimittaja Annu Passojan haastateltavana.

 • Suurlähettiläs Pertti Majanen on ollut mukana suunnittelemassa ensi vuonna voimaan astuvia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Miten eläkkeelle lähdössä ollut suurlähettiläs päätyi tehtävään ja miten uudet tavoitteet parantaisivat maailmaa? Majanen muistelee myös, miltä tuntui olla suurlähettiläänä Filippiineillä Jolon panttivankidraaman aikana. Toimittajana Heidi Asplund.

 • YK:n lapsen oikeuksien sopimus täytti tällä viikolla 25 vuotta. Monet ajattelevat, että Suomi on lasten oikeuksien mallimaa verrattuna vaikkapa moniin kehitysmaihin. Sopimusta ja sen merkitystä ei kuitenkaan tunneta meillä riittävästi, sanoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland. Juhlapuheissa lasten etu muistetaan, mutta päätöksenteossa se unohtuu. Mirjam Kallandin on tavannut Elina Päivinen.

Näytä lisää

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Viikon lauantaivieras on eteläpohjalainen yrittäjä Jari Mäki. Lapsena nähdyt amerikanraudat tekivät Jari Mäestä suuren Amerikka-fanin ja nyt Ilmajoen Koskenkorvalla on rantchi, joka työllistää kymmenen ihmistä. Jari Mäen tapasi toimittaja Ritva Säilä.

 • Suomen kalastuslainsäädännössä on edelleen kehittämisen varaa. Helsingin yliopiston kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen sanoo, että esimerkiksi kalaverkkojen silmäkoon suurentaminen runsastuttaisi monia arvokalalajeja huomattavasti. Tätä kautta myös saalismäärät kasvaisivat tulevaisuudessa.

  Tutkimustuloksista huolimatta muutoksia on kuitenkin usein vaikea saada aikaan.

  Suvi Sikstus tapasi kalataloustieteen professorin Hannu Lehtosen kalaretkellä Helsingissä.

 • Ateenan keskustan suurmielenosoitukset todistivat kreikkalaisten halusta palauttaa kunnia kreikkalaiselle sanalle demokratia. Tätä mieltä on kreikan kieltä suomalaisille vuosikymmeniä opettanut ja oppikirjoja laatinut Jussi Korhonen, jonka rakkautta Kreikkaa kohtaan eivät edes äänestäjiään lahjovat poliitikot ole horjuttaneet.
  Ajantasan lauantaivieraana Jussi Korhonen, hänet tapasi Annu Passoja.

 • Tämä kevät jää Mixu Paatelaisen mieleen. Ensin hänet valittiin Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajaksi ja sitten vielä vuoden valmentajaksi Skotlannissa. Jo 20-vuotiaana ulkomaille ammattilaiseksi lähtenyt Paatelainen oli urallaan muun muassa ensimmäinen suomalaispelaaja Englannin Valioliigassa. Maajoukkuevalmentajana hän yrittää viedä Suomen ensimmäistä kertaa arvokisoihin, mutta myöntää, että nyt eletään vaikeaa muutosvaihetta. Tulevan viikon EM-karsintaotteluun valmistautuvan joukkueen nuoret pelaajat Juha Hakola, Tuomas Rannankari ja Jukka Raitala luonnehtivat Mixua haastattelun alussa. Toimittajana Teemu Laaksonen.

 • Kehittämispäällikkö Pekka Myrskylä on työkseen tilastoinut ja tutkinut suomalaisten elämää neljän vuosikymmenen ajan. Nyt Myrskylää huolettaa erityisesti tuloerojen kasvu ja nuorten syrjäytyminen. Hänen mukaansa Suomen asukasluku vähenee vääjäämättä maahanmuuttajista huolimatta. Pekka Myrskylän on tavannut toimittaja Ritva Säilä:

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä