Taustapeili

Alkoholismin lääkehoito kariutuu asenteisiin

 • 28 min
 • toistaiseksi

Alkoholismia voidaan antabuksen lisäksi hoitaa myös juomishimoa vähentävillä lääkkeillä, mutta näiden käyttö on todella vähäistä. Itse asiassa vain yksi kymmenestä alkoholistista saa kunnollista hoitoa, koska edes kaikki lääkärit eivät ymmärrä sairauden luonnetta. Tieteen taustapeili tapaa uuden alkoholismilääkkeen kehittäjän ja riippuvuuksia hoitavan psykiatrin. Päihdepsykiatrian dosentti Solja Niemelä ja Biotie therapies-yhtiön kliinisen kehityksen johtaja Antero Kallio pitävät alkoholismia alidiagnosoituna sairautena. Toimittajana on Jari Vaara. Kommentoi yle.fi/taustapeili.

Lähetykset

 • la 26.1.2013 17.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Olut on maailman vanhin ja suosituin alkoholijuoma. Näin joulun alla lähes kaikki panimot myyvät omaa jouluolutta. Tautapeilin ruokapöydän toimittaja Petri Rinne lähti katsomaan joulu- tai oikeastaan talvioluen panoa Fiskarsiin Rekolan panimolle. Ihan ei toimittajan ajoitus mennyt nyt nappiin. yle.fi/taustapeili

 • Piia Sumupuu ja Jussi Kinnunen ovat molemmat entisiä alkoholin ongelmakäyttäjiä. Piia jätti alkoholin vuonna 2000, Jussi muutamaa vuotta aiemmin. Jussin alkoholiriippuvuus ryyppyputkineen vei lopulta lähelle kuolemaa ja sairaalahoitoon. Piian alkoholinkäyttö tapahtui arjessa ja salaa, mutta viina ajoi silti hänet niin syvään umpikujaan, että raitistuminen oli ainoa tie ulos ahdistuksesta. Raittiuden myötä kumpikkin oppi tuntemaan tunteita – hyvässä ja pahassa. Parasta raittiudessa on kummankin mielestä ollut tunteiden kirjon ohella tunne siitä, että elämä on omassa hallinnassa. Piia Sumupuu ja Jussi Kinnunen ovat muutosvalmentajina TV1:llä tammikuussa alkavassa ”Korkki kiinni” –sarjassa. Siinä kuusi julkisuuden henkilöä yrittää olla kokonaisen vuoden ilman viinaa. Ohjelma on osa Ylen ”100 päivää ilman viinaa” –kampanjaa. Toimittajana Maria Jyrkäs.

 • Teatterin moniottelija Jukka Puotila korostaa puheen sisältöä. Hänen mielestään näyttelijän työn yksi peruste on se, että itse uskoo siihen, mitä esittää. Esiintyjän pitää myös ymmärtää tekstin merkitykset. Tämä vaatii yhteiskunnallisten asioiden seuraamista, sitä että tietää mitä maassa tapahtuu. Imitaattorille haasteen asettaa se, että politiikka ei enää kiinnosta ihmisiä, eikä politiikassa ole enää persoonia. Politiikan onkin korvannut liike-elämä. Imitaation rakentaminen alkaa kohteen puherytmin harjoittelusta, usein hän etsii yhden sanan, jota hän kutsuu hahmon DNA:ksi.

 • 40 yhteistä vuotta on nykymittapuun mukaan melkoinen saavutus avioparille. Kirjailija Maija Nyman ja toimittaja, rovasti Hannu Nyman saavuttivat tämän rajapyykin toukokuussa. Parisuhdetyötä Nymanit ovat tehneet yli 20 vuotta, joten jos on rakkaudessa täysi noviisi, heidän pöytäänsä on hyvä istua. Tuoko ikä viisautta myös lemmenasioissa? Toimittajana Sanna Pirkkalainen: yle.fi/taustapeili

 • Ihmistä ei saa iän perusteella väheksyä eikä asettaa tiettyyn muottiin, sanoo pastori, toimittaja Hilkka Olkinuora. Hänen mielestään vanhuksen ei tarvitse ottaa lempeän ja viisaan roolia. Samalla hän kuitenkin väittää, että nuoret kyllä tietävät vastauksen kysymykseen "miten", mutta ikäihmiset taas tietävät "miksi". Toimittajana Olga Ketonen. #lupavälittää #senioriviikko

 • Senioriviikon vieraana on työyhteisövalmentaja Anna Pylkkänen. Hän haluaa uudistaa vallitsevan vanhuuskäsityksen - vanhemmat ihmiset tulisi nähdä passiivisten kohteiden sijasta, oman elämänsä aktiivisina toimijoina ja tuntijoina. Pylkkänen on kiertänyt paljon kouluttamassa vanhustyön yhteisöjä. - Olen nähnyt hoitokodeissa runsaasti hyvää, mutta huomannut toisaalta, kuinka tärkeä eri osapuolten on puhua ja tuoda näkemyksiään esille. Kommunikaatiokulttuurissamme on myös paljon kehitettävää. - Omaiset saattavat ajatella, että palvelu ei ole hoitokodissa hyvää, jos asukas joutuu itse ajamaan parran tai petaamaan sänkynsä, vaikka henkilökunta vain haluaa osallistaa asukkaita arkeen ja antaa heille pärjäämisen kokemuksia. Toimittajana Maija Salminen.

Näytä lisää

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kirjailija Tuomas Kyrön luoma Mielensäpahoittaja on 80-vuotias jääräpäinen suomalaismies, jonka lause "Kyllä minä niin mieleni pahoitin" nousi kansan huulille Radio Suomen Pätkä-tarinoista. Miltä tuntui kuulla ensimmäistä kertaa oma tarina luettuna radiosta? Tuomas Kyrö kertoo. Toimittajana Maija Salminen.

 • Työmarkkinoilla eletään kiihkeää viikkoa,sillä neuvottelut laajasta työmarkkinaratkaisusta ovat meneillään. Tuire Santamäki-Vuori on tottunut ay-urallaan istumaan päättävissä pöydissä, mutta nyt tämän JHL:n eli Julkisten ja hyvinvointialojen liiton entisen puheenjohtajan näkökulma on uusi, sillä hän on aloittanut syyskuun alussa valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen valtiosihteerinä.
  Santamäki-Vuori varoo ottamasta suoraan kantaa työmarkkinaneuvotteluihin, mutta kiittelee pyrkimystä laajaan ratkaisuun. Pian selvinnee myös, millaiset mahdollisuudet hallituksella on mahdollisuus tukea laajan ratkaisun syntymistä. Mahdollisuudet ovat Santamäki-Vuoren mukaan rajalliset.
  - Yksityiskohdat ratkennevat lähipäivinä. On kuitenkin selvää, että kovin mittaviin toimiin verotuksen tai muiden kalliiden ratkaisujen osalta ei ole varaa.
  Toimittajana on Maija Salminen. Kommentoi yle.fi/taustapeili

 • Tekniikan taustapeilissä tutustutaan customoituun moottoripyörään. Teemu Lindfors on rakentanut oman unelmansa vanhasta Harley Davidsonista, jonka hän hankki aikoinaan Ruotsista. Pyörä on tehty kokonaan uudestaan, tosin vanhaa ruotsalaista 80-luvun tyyliä kunnioittaen. Lindforsin HD on koko kansan ihmeteltävänä viikonloppuna Helsingin messukeskuksessa. Toimittajana Petri Rinne. Kuvassa Teemu Lindforsin rakentama HD yhdessä pin-up -malli Sabina Kelleyn kanssa. yle.fi/taustapeili

 • Teinityttöjen mielestä parasta on, että kaikki on vielä edessä ja että itse voi valita oman roolinsa. Halutessaan voi likaantua kuralammikossa ja sitten vaihtaa korkokengät jalkaan ja lisätä meikkiä silmiin. Tilanne on muuttunut parinkymmenen vuoden aikana, sanovat tyttötutkijat. Rajat ovat liikkuneet, sillä nykyisin on monta tapaa olla tyttö, he sanovat. - Taustapeilissä haastateltavina ovat Laura Eklund Nhaga , Oona Heiska, Sonja Karikumpu, Sari Näre ja Heta Mulari. Toimittajana Sanna Kareinen. Kuva Kauko Röyhkän teokseen perustuvasta tekeillä olevasta elokuvasta Miss Farkku, joka kuvaa 1970-lukua. yle.fi/taustapeili

 • Taustapeilin haastattelussa on tänään VR-yhtymän toimitusjohtaja Mikael Aro. Panimojätti Carlsbergilta VR:n nokkamieheksi pari vuotta sitten siirtynyt Aro on joutunut julkisuudessa selittämään niin keliongelmia, konduktööripulaa kuin lipunmyynnin takkuilua. Junamatkustajien pinna on ollut kireällä, ja VR on joutunut selitysvastuuseen. Aro myöntää, että unet ovat jääneet viime viikkoina vähiin. Samaan aikaan valtionyhtiön johtajan on katsottava tulevaisuuteen – Suomen raideverkoston ylläpitämiseen ja lähivuosien mittaviin kalustehankintoihin. Taustapeilin toimittaa Maria Laine. Kommentoi yle.fi/taustapeili

 • Tekniikan taustapeili vierailee lelumuseossa. Yksityiseen lelumuseo sijaitsee meren äärellä Helsingin Suomenlinnassa. Museo on suunnattu aikuisille. Toimittaja Marko Miettinen tapaa museon valtiattaren Petra Tandefeltin.
  yle.fi/taustapeili

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä