Tiedeykkönen

YTL aikoo korjata ylioppilastutkinnon arvostelua oikeudenmukaisemmaksi

 • 44 min
 • toistaiseksi

Arvosteluun on sovellettu Gaussin käyrää, joka on johtanut epäoikeudenmukaiseen arvosteluun sellaisissa oppiaineissa, joiden kirjoittajat ovat valikoituneita ja hyvin osaavia. Haastateltavina ovat YTL:n uusi puheenjohtaja Patrik Scheinin, ranskan jaoksen puheenjohtaja Päivi Sihvonen ja opetusneuvos Kalevi Pohjala. Toimittajana Sisko Loikkanen.

Lähetykset

 • ti 9.4.2013 12.15 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Professori Rene Gothoni Helsingin yliopistosta ja professori Kalle Michelsen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta pohtivat luovan prosessin olemusta. He pohtivat myös oman aikamme haasteita. Millaisiin kysymyksiin tarvitaan luovuutta juuri tällä hetkellä? Toimittajana Sisko Loikkanen.

 • Itämeren heinäkuun Tiedeykkösessä selvitetään, miten meriarkeologit tutkivat Itämeren hylkyjä ja jäljitetään hylkyhavaintoa Helsingin vesillä, Seurasaaren edustalla. Örön linnakesaari avautui matkailijoille - millainen on saaren tykistön historia ja miksi luonto on Örössä ainutlaatuinen?

  Haastateltavina ovat Museoviraston meriarkeologit Minna Leino, Riikka Alvik, hylyn jäljillä myös Päivi Jantunen ja Tuomas Mäkinen. Örön saaren historiaa ja luonnon monimuotoisuutta avaavat tutkija Mikko Meronen ja projektipäällikkö Joukö Högmander.

  Toimittajina ovat Emilia Cronvall ja Jari Vaara.

 • Ihminen ja muut apinat ovat uteliaita ja kokeilunhaluisia. Kädelliset keksivät uusia konsteja selvita milloin mistäkin tilanteesta, ja kun uutuus on hyväksi havaittu se kannattaa opettaa myös jälkikasvulle.

  Kädellisillä, muillakin kuin ihmisellä, on erilaisia kulttuureja ja selviytymistapoja. Tiedekahvilassa pohditaan ihmisen ja muiden kädellisten eroja sekä yhtäläisyyksiä.

  Haastateltavana Korkeasaaren entinen johtaja Seppo Turunen

  Ohjelma on uusinta vuodelta 2004

 • Suomen itsenäisyyyden juhlavuoden kunniaksi laukaistaan täällä rakennettu satelliitti kiertämään maapalloa. Tarkoitus on, että kaikki suomalaiset voisivat saada avaruuskokemuksen satelliitin kuvaamien kuvien ja äänien kautta. Vantaan Jokiniemessä tavallisetkin ihmiset pääsevät arkeologisille kaivauksille ja tekemään päiväksi tiedettä.
  Toimittajat Milla Kontkanen, Maija Kaipainen ja Jussi Nygren.

 • Maa- ja metsätaloustieteen tohtori Seija Mäkinen muistelee Suomen ainoaa tieteen nobelistia, Artturi Ilmari Virtasta, joka palkittiin kemian Nobelin palkinnolla 70 vuotta sitten vuonna 1945. Seija Mäkinen teki väitöskirjansa fistulalehmän parissa A.I. Virtasen ohjauksessa Biokemiallisessa tutkimuslaitoksessa. Seija Mäkistä haastattelee Sisko Loikkanen. Ohjelma on uusintaa vuodelta 2011.

 • Haluatko tieten tahtoen tehdä heilasi hulluksi - vai toimitko tiedostamattasi? Ristiriitaiset viestit, piiloaggressiivisuus ja marttyyrin rooli saavat kanssaihmiset ärsyyntymään, jopa raivon partaalle.

  Syyllistämällä hallitseminen sopii ehkä kuusivuotiaan ohimeneväksi kokeiluksi, mutta ei aikuisen ihmisen elämäntavaksi. Ihmisillä on varastoissaan yllättävän monta tapaa käydä toistensa hermoille.

  Hermoille käymisen konsteista kertoo psykiatri, kirjailija Claes Andersson Leena Mattilan toimittamassa Tiedekahvilassa.

  Ohjelma on uusinta vuodelta 2003, kun Andersson sai Suomalaisen Lääkäriseuran Kulttuuripalkinnon.

 • Aivoja voidaan muokata ja kuntouttaa. Aivojen plastisuutta on opittu ymmärtämään ja lisää tietoa masennuslääkkeiden vaikutuksista irtosi laiskaa silmää kuntouttamalla. Entä miksi vauhkotaan osteoporrosin ja lonkkamurtumien kohtalonyhteydestä, vaikka sitä ei ole? 86 prosenttia lonkkamurtumista sattuu ei-osteoporoottisille. Tiedeykkösen toimittaa Leena Mattila.

  Ohjelma tutkii maailman ilmiöitä tieteen näkökulmasta.

 • Kone Oy täytti 100 vuotta vuonna 2010. Professori Kalle Michelsen kaivautui yrityksen arkistoihin ja kirjoitti massiivisen teoksen Kone - perhe, yrittäjyys ja yritys teollisuuden vuosisadalla. Teos tarkastelee yrityksen historiaa yhteiskunnan muutoksien pohjalta. Teos on myös kiinnostava sukutarina. Lappeenrannan teknillisen yliopiston professoria Kalle Michelseniä haastattelee Sisko Loikkanen. Kuva: Otava.

 • Pekka Jauho kouluttautui taistelulentäjäksi ja harkitsi jopa ryhtymistä liikennelentäjäksi. Fysiikka vei kuitenkin voiton. Hän väitteli teknillisessä fysiikassa ja päätyi professoriksi Teknilliseen korkeakouluun ja lopulta Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen VTT:n pääjohtajaksi. Akateemikko Pekka Jauho menehtyi tämän vuoden maaliskuussa. Sisko Loikkanen haastatteli akateemikko Pekka Jauhoa vuonna 2005.

 • Mitä tiedetään kivikauden alkusuomalaisten elämästä Vantaalla tai saksalaisten sota-ajan leiristä Hangossa, siitä kertoo studiovieraamme arkeologi Jan Fast. CERNistä ja hiukkaskiihdyttimestä tilannekatsauksen antavat professori Paula Eerola ja Sisko Loikkanen. Lähetyksen toimittaa Leena Mattila.

  Ajankohtainen makasiiniohjelma tutkii maailman ilmiöitä tieteen näkökulmasta.

 • Miksi Itämeren norppa änkee laumoina Perämerelle, entä kenen parisuhde kestää ja millä perusteella, ja koska vaatteet saa tilattua virtuaali-räätäliltä? Toimittaja Leena Mattila.

 • Nuoret liihottelevat uusien tuoteideoiden äärellä, kun ohjelmassa vieraillaan Aalto-yliopiston Design Factoryssa, jossa lukuvuoden kestänyt tuotekehityskurssi on juuri päättymässä. Opiskelijaryhmät ovat ratkoneet talven mittaan ongelmia ja kehittäneet uusia tuotteita. Haastateltavana ovat professori Kalevi Ekman ja opiskelijat Juha Kallas, Pekka Siika-aho ja Perttu Karjalainen Aalto-yliopistosta. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

Näytä lisää

Klipit

 • Koneen historia. Kone Oy täytti 100 vuotta vuonna 2010. Professori Kalle Michelsen on kirjoittanut yrityksen satavuotisesta historiasta kirjan, jossa yrityksen historiaa peilataan yhteiskunnan muutoksien pohjalta. Kalle Michelseniä haastattelee Sisko Loikkanen.

 • Suomalaistutkijat työskentelevät parhaillaan Aboa-tutkimusasemalla Etelämantereella. Millaisia ovat tutkijoiden päivittäiset rutiinit? Minkälaista tutkimusta napapiirin eristyksessä tehdään? Toimittaja Sisko Loikkanen.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä