Tiedeykkönen

YTL aikoo korjata ylioppilastutkinnon arvostelua oikeudenmukaisemmaksi

 • 44 min
 • toistaiseksi

Arvosteluun on sovellettu Gaussin käyrää, joka on johtanut epäoikeudenmukaiseen arvosteluun sellaisissa oppiaineissa, joiden kirjoittajat ovat valikoituneita ja hyvin osaavia. Haastateltavina ovat YTL:n uusi puheenjohtaja Patrik Scheinin, ranskan jaoksen puheenjohtaja Päivi Sihvonen ja opetusneuvos Kalevi Pohjala. Toimittajana Sisko Loikkanen.

Lähetykset

 • ti 9.4.2013 12.15 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Liikennesuunnittelun tärkein tavoite on edelleen tehostaa ja nopeuttaa autoliikennettä. Näin väittää tuoreessa väitöskirjassaan liikennesuunnittelua tutkinut Seppo Lampinen. Hänen mukaansa nykyinen liikennesuunnittelu on kykenemätön käsittelemään liikennettä ja liikkumista laajempana yhteiskunnallisena ilmiönä. Lisäksi lähetyksessä puhutaan raideliikenteen tulevaisuudenvisioista ja kurkataan myös sen historiaan.

  Haastateltavina ovat projektipäällikkö Seppo Lampinen, tekninen johtaja Markku Nummelin ja rautatieharrastaja Janne Ridanpää.

  Ohjelman juontaa Pasi Toiviainen ja toimittajana on Seppo Heikkinen.

 • Tulevat yliopistojen säästöleikkaukset iskevät pahasti tulevaisuuden osaajien koulutukseen. Yliopistot ovat ihmeissään tilanteesta ja tunnelma on apea. Sivistysyliopisto on kuolemassa pois. Mikä neuvoksi?

  Tilannetta pohtivat professori Kalle Michelsen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta, professori Rene Gothoni Helsingin yliopistosta ja kääntäjä, kustantaja Kimmo Pietiläinen Terra Cognitasta.

  Toimittajana on Sisko Loikkanen.

 • Historialliset maailmankartat toimivat kuvina maailmastamme muutenkin kuin karttoina. Lukuisine eri kehitysvaiheineen ne kertovat myös mitä suurimmassa määrin länsimaisen ihmisen tarinaa. Lisäksi ohjelmassa puhutaan piikojen elämästä ja jopa uran luomisen mahdollisuuksista Ruotsi-Suomen ajalla. Tarjolla myös tieteen verkkovinkit nettisurffaajille.
  Haastateltavina tietokirjailija Marjo T. Nurminen ja Suomen historian tutkija Tiina Miettinen.
  Ohjelman juontaa Pasi Toiviainen ja toimittajina ovat Emilia Cronvall sekä Maija Kaipainen.

 • Maanantaina aamuyöllä Suomessa nähdään täydellinen kuunpimennys. Koska Kuu on myös lähimmillään Maata, nähdään samana päivänä tavanomaista isompi ja kirkkaampi superkuu. Kuu, maanjäristykset ja Geneveen saapuva luotijuna vaikuttavat Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuslaitoksen CERNin hiukkaskokeisiin. Lukivauva-tutkimuksessa selvitetään perinnöllisen lukihäiriöriskin vaikutuksia kielen kehitykseen ja etsitään keinoja, jotka auttavat luku- ja kirjoitustaidon kehittymistä.
  Haastateltavana ovat professori Markku Poutanen Paikkatietokeskuksesta sekä professorit Paula Eerola ja Teija Kujala Helsingin yliopistosta. Toimittajina Leena Mattila ja Sisko Loikkanen.

 • Missä on puoli-ihmisapina? Tämä on nyt kuuma tiedekysymys, sillä kuten kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps) äskettäin pohdiskeli, jotta evoluutioteoria olisi totta "nytkin pitäisi olla kehitysvaiheessa olevia ‘puoli-apina-ihmisiä’ jossakin". Tiedeykkönen otti selvää miksei ole ja pitäisikö olla. Lisäksi ohjelmassa selvitetään päiväkotilasten stressin ulottuvuuksia sekä sitä, miten unitutkimus onnistuu ilman, että se häiritsee itse tutkittavan unta.
  Ohjelman toimittavat Pasi Toiviainen, Virpi Väisänen ja Jussi Nygren. Asiantuntijoina paleoevoluution professori Mikael Fortelius, tekniikan tohtori Antti Vehkaoja ja kehitysneuropsykologian dosentti Nina Sajaniemi.
  Ajankohtainen makasiiniohjelma tutkii maailman ilmiöitä tieteen näkökulmasta.

 • Immunologian tutkija Sirpa Jalkanen ja ekologian tutkija Ilkka Hanski ovat tieteen uudet akateemikot. Turun yliopiston professori Sirpa Jalkanen on immunologian professori joka tutkii solujen liikkumista verisuonistossa. Soluliikenne mahdollistaa haavojen paranemisen ja tulehdukset mutta myös reuman sekä syövän etäpesäkkeet. Jalkanen on maailman johtavia ihmisen immuunipuolustuksen tutkijoita.

  Professori Ilkka Hanski Helsingin yliopistosta on taas maailman johtavia ekologian ja evoluutiobiologian tutkijoita. Hänellä on pitkään ollut täpläverkkoperhoshanke Ahvenanmaalla ja viime vuodet hän on tutkinut myös muun muassa allergian ja astman ilmenemistä.

  Toimittajina ovat Leena Mattila ja Sisko Loikkanen.

 • Miten puhuttelun käytännöt muuttuvat, ja kenen ehdoilla? Tietoteos "Saako sinutella vai täytyykö teititellä, tutkimuksia eurooppalaisten kielten puhuttelukäytännöistä" avaa monisyistä puhuttelun historiaa. Ohjelmassa käydään myös erikoislääkärin vastaanotolla ihmettelemässä uusinta tekniikkaa, kuten 400 000 kertaa minuutissa pyörivää laserporaa. Matka keskiajan Suomeen päättyy, sarjan viidennessä ohjelmassa tehdään tuliaisostoksia. Toimittajina ovat Seppo Heikkinen, Jari Vaara ja Emilia Cronvall.

 • Synteettisen biologian iGEM-kisa lähestyy ja Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston opiskelijoista koostuva kymmenen hengen joukkue suuntaa pian kilpailuun Bostoniin. Joukkue on kehittänyt bioteknistä menetelmää propaanikaasun valmistukseen. Synteettinen biologia kehittyy nopeasti ja mahdollistanee jatkossa kenties jopa solun muuntamisen lähes rajattomasti ja herättää siksi uhkanäkymiä. Ilmastonmuutos rassaa pohjoista havumetsävyöhykettä Alaskasta Suomen kautta Siperiaan. Haastateltavina ovat iGEM-joukkueesta teekkarit Milla-Mari Vastavuo ja Linda Hyrkkänen sekä Helsingin yliopiston opiskelijat Tamannae Alam ja Petra Tuomiranta. Synteettisen biologian näkymiä pohtii tuore akateemikko Ilkka Hanski Helsingin yliopistosta. Ilmastonmuutoksen vaikutuksista pohjoisella havumetsävyöhykkeellä kertoo yliopistolehtori Timo Kuuluvainen Helsingin yliopistosta. Toimittajina ovat Sisko Loikkanen ja Leena Mattila.

 • DNA-tutkija Jari Louhelainen kouluttaa rikospaikkatutkijoita ja jatkaa vanhan DNA:n tutkimista. Viiltäjä Jackin jälkeen työn alla on keskiaikainen hauta-alue Englannissa. Arkeologisissa kaivauksissa on löydetty roomalaista keramiikkaa ja ihmisten luurankoja sekä uhrieläinten luita. Löydöt viittaavat vielä tuntemattomaan ihmisryhmään. Luista on tarkoitus selvittää, keitä silloiset asukkaat olivat ja mistä he tulivat. DNA-tutkija Jari Louhelainen vieraili Suomessa Viiltäjä Jackistä kertovat kirjan suomennoksen julkaisun aikaan.
  Ohjelman lopulla tehdään matkaa keskiajan Suomeen Seppo Heikkisen ja Ilari Aallon kanssa. Lähetyksen toimittaa Leena Mattil

 • Nyt tutkijat pohtivat, onko kenties kaikissa kvasaareissa kaksi pyörivää mustaa aukkoa. Taifuuni/hurrikaanikausi on käynnistynyt ja Tyynellä valtamerellä riehuu jo kolmekin taifuunia ja neljäs on ehkä syntymässä.
  Puhetta osataan mallintaa yhä paremmin ja puhesynteesiteknologiat kehittyvät. Syyskuussa tähtitaivas tarjoilee kirkkaalla säällä samettiset tähtinäkymät ja kuunpimennyksen. Haastateltavana ovat professori Markku Poutanen Paikkatietokeskuksesta, meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitoksesta, professori Martti Vainio Helsingin yliopistosta ja Helsingin Sanomien digijohtaja Mikael Liljedahl. Toimittajina ovat Sisko Loikkanen ja Leo Kosola.

 • Arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila pelkää, että yliopistojen tutkimukseen kohdistuvat leikkaukset iskevät erityisesti nuoriin tutkijoihin. Heidän työmahdollisuutensa tulevat vähenemään. Hämeen-Anttila ilmoitti äskettäin jättävänsä Suomen ja siirtyvänsä Skotlantiin yhtenä syynä se, että leikkaukset kurittavat liikaa suomalaista yliopistomaailmaa. Millainen siis on suomalaisen tieteen nykytila? Lisäksi pohditaan kielen suhdetta valtaan ja jatketaan seikkailua keskiajan Suomessa.

  Haastateltavina ovat professori Jaakko Hämeen-Anttila, tutkija Johanna Vuorelma ja lehtori Anni Kangas sekä arkeologi Ilari Aalto.

  Ohjelman juontaa Pasi Toiviainen ja toimittajina ovat Emilia Cronvall ja Seppo Heikkinen.
  Ajankohtainen makasiiniohjelma tutkii maailman ilmiöitä tieteen näkökulmasta.

 • Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola kertoo yliopiston menestyksestä Shanghain listalla ja pohtii tulevia säästötoimia. Aalto-yliopistossa taas on menossa Sotasampo-hanke, jonka ansiosta voi pian saada tietoa, valokuvia ja muuta materiaalia esimerkiksi isoisän sotaretkestä. Haastateltevana on professori Eero Hyvönen Aalto yliopistosta.
  Ohjelman lopuksi puhutaan avaruudesta tulleista sähäköistä neutriinohiukkasista, joita on havaittu Etelämantereella. Haastateltavana on professori Kari Rummukainen Helsingin yliopistosta.
  Toimittajina ovat Sisko Loikkanen ja Seppo Heikkinen.

Näytä lisää

Klipit

 • Nyt lähdemme aikamatkalle keskiajan Suomeen tai oikeammin sanottuna Ruotsin Itämaahan ja sen suurimpaan kaupunkiin Turkuun.

  Sarjan viimeisessä osassa on kotiinlähdön aika, mutta sitä ennen hankimme vielä tuliaisia kotiin ja mietimme poikkeaisimmeko vielä jonnekin muualle kotimatkalla.

  Oppaana meillä on arkeologi ja Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjan kirjoittaja Ilari Aalto.

 • Nyt lähdemme aikamatkalle keskiajan Suomeen tai oikeammin sanottuna Ruotsin Itämaahan ja sen suurimpaan kaupunkiin Turkuun.

  Sarjan neljännessä osassa etsimme majapaikkaa Turussa ja sukellamme myös kaupungin yöelämään.

  Oppaana meillä on arkeologi ja Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjan kirjoittaja Ilari Aalto.

 • Nyt lähdemme aikamatkalle keskiajan Suomeen tai oikeammin sanottuna Ruotsin Itämaahan ja sen suurimpaan kaupunkiin Turkuun.

  Ohjelmasarjan ensimmäisessä osassa valmistaudutaan matkaan etukäteen ja mietitään rahanvaihtoa, sopivaa vaatetusta ja suotuisaa matkustamisajankohtaa.

  Oppaana meillä on arkeologi ja Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjan kirjoittaja Ilari Aalto.

 • Nyt lähdemme aikamatkalle keskiajan Suomeen tai oikeammin sanottuna Ruotsin Itämaahan ja sen suurimpaan kaupunkiin Turkuun.

  Tässä sarjan kolmannessa osassa saavumme Turkuun ja tutustumme paikalliseen väestöön ja kulttuuriin.

  Oppaana meillä on arkeologi ja Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjan kirjoittaja Ilari Aalto.

 • Nyt lähdemme aikamatkalle keskiajan Suomeen tai oikeammin sanottuna Ruotsin Itämaahan ja sen suurimpaan kaupunkiin Turkuun.

  Tässä sarjan toisessa osassa lähdemme matkaamaan kohtia Turkua ja puhumme siitä millaista matkanteko keskiajan Itämaassa oikein olikaan.

  Oppaana meillä on arkeologi ja Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjan kirjoittaja Ilari Aalto.

 • Suomalaistutkijat työskentelevät parhaillaan Aboa-tutkimusasemalla Etelämantereella. Millaisia ovat tutkijoiden päivittäiset rutiinit? Minkälaista tutkimusta napapiirin eristyksessä tehdään? Toimittaja Sisko Loikkanen.

Näytä lisää

Muualla Yle.fi:ssä