Tiedeykkönen

YTL aikoo korjata ylioppilastutkinnon arvostelua oikeudenmukaisemmaksi

Arvosteluun on sovellettu Gaussin käyrää, joka on johtanut epäoikeudenmukaiseen arvosteluun sellaisissa oppiaineissa, joiden kirjoittajat ovat valikoituneita ja hyvin osaavia. Haastateltavina ovat YTL:n uusi puheenjohtaja Patrik Scheinin, ranskan jaoksen puheenjohtaja Päivi Sihvonen ja opetusneuvos Kalevi Pohjala. Toimittajana Sisko Loikkanen.

Lähetykset

 • ti 9.4.2013 12.15 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Keskustelu jossa ovat mukana professori Kalle Michelsen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta, professori Rene Gothoni Helsingin yliopistosta ja kirjankustantaja Kimmo Pietiläinen Terra Cognitasta. Toimittajana Sisko Loikkanen.

 • Robotikkaa valtaa alaa ja ohjaa jo tänään autoja ja kohta myös ohjuksia, kunhan älykkäille roboteille kehitetään moraali. Tiedeykkösessä robotikkaa pohtivat robottien moraalia tutkiva MIchael Laakasuo ja robottiautoileva robotiikkaverkostojen kehittäjä Nicholas Andersson. Lopuksi tutustutaan entisaikojen uuteen tekniikkaan tekniikan museossa Riina Linnan ja Seppo Heikkisen opastuksella. Toimittajana Leena Mattila.
  Ohjelma tutkii maailman ilmiöitä tieteen näkökulmasta.

 • Avaruuden pölypilvet ja tähtienvälinen aine ovat perustana, kun tutkitaan miten aurinkokunnat syntyvät. Viruksia voidaan räätälöidä hyvään ja pahaan. CERNin LHC:ssa testit jatkuvat. Miten kärpänen selviytyy talvesta? Ensi viikolla tähtitaivaalla lentää lyridien tähdenlentoparvi. Haastateltavina ovat dosentti Mika Juvela ja tutkija Veli-Matti Pelkonen Helsingin yliopistosta, asiantuntija Susanna Sissonen THLstä, tutkija Jere Kahanpää Luonnontieteellisestä keskusmuseosta, tutkijatohtori Lauri Wendland Fysiikan tutkimuslaitoksesta ja professori Markku Poutanen Paikkatietokeskuksesta. Toimittajina Sisko Loikkanen ja Leena Mattila.

 • Irlantiin ollaan rakentamassa uudenlaista energiavarastoa, jonka luvataan mullistavan energiahuollon. Uudessa laitoksessa energia varastoidaan magneeteilla leijutettuihin hiiliputkiin, jotka laitetaan pyörimään tyhjiössä. Miltä siis näyttää energian varastoinnin tulevaisuus? Lisäksi ohjelmassa pestään hiuksia avaruusaseman painottomuudessa, puhutaan eripituisten jalkojen tuottamista ongelmista ja harjoitellaan sosiaalisia tilanteita samalla, kun nähdään unta.

  Haastateltavina ovat johtava tutkija Pasi Vainikka, genretuottaja Jukka-Pekka Heiskanen, keksijä Antti Hakala ja psykologi Jarno Tuominen.

  Ohjelman juontaa Pasi Toiviainen ja toimittajina ovat Maija Kaipainen ja Virpi Väisänen.

 • Carl Djerassi kehitti suun kautta otettavan E-pillerin ja kirjoitti lukuisia romaaneja ja näytelmiä. Hän oli myös taidemesenaatti. Djerassi menehtyi tämän vuoden tammikuun lopulla. Vakavan influenssan saaminen saattaa olla kiinni geeneistä. Pahimmillaan virheet immuunipuolustukseen vaikuttavissa geeneissä voivat jopa viedä hengen. Huhtikuun tähtitaivaalla loistaa edelleen Jupiter ja erittäin kirkas Venus. Haastateltavana ovat professori Ari Koskinen Aaltio-yliopistosta, professori Ilkka Julkunen THLstä ja professori Markku Poutanen Paikkatietokeskuksesta. Toimittajina Leena Mattila ja Sisko Loikkanen.

 • Avaruudesta on siepattu uusia, ilmeisesti älyllisesti olentojen lähettämiä radiosignaaleja. Vai onko? Maapallon ulkopuolisen elämän etsimisen ohessa lähetyksessä sukelletaan myös Itämeren eliöiden äänimaailmaan ja perehdytään Suomen kaikkiaan 4000 kärpäslajiin.

  Ohjelman juontaa Pasi Toiviainen ja toimittajina ovat Jussi Nygren ja Emilia Cronvall. Haastateltavina ovat tietokirjailija Markus Hotakainen, ylitarkastaja Jukka Pajala ja hyönteistutkija Jere Kahanpää.

Näytä lisää

Klipit

 • Koneen historia. Kone Oy täytti 100 vuotta vuonna 2010. Professori Kalle Michelsen on kirjoittanut yrityksen satavuotisesta historiasta kirjan, jossa yrityksen historiaa peilataan yhteiskunnan muutoksien pohjalta. Kalle Michelseniä haastattelee Sisko Loikkanen.

 • Suomalaistutkijat työskentelevät parhaillaan Aboa-tutkimusasemalla Etelämantereella. Millaisia ovat tutkijoiden päivittäiset rutiinit? Minkälaista tutkimusta napapiirin eristyksessä tehdään? Toimittaja Sisko Loikkanen.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä