Kalle Haatanen

Helsingin huumemarkkinoiden arkipäivää

 • 51 min
 • toistaiseksi

Helsingin huumekaupan arkielämä saattaa olla jännittävää mutta myös laiskaa odottelua ja aineiden käyttöä sekä "säätämistä", kertoo valt. tri Jussi Perälä. Perälä on tehnyt etnografian aiheesta - toisin sanoen hän on päässyt seuraamaan ja havainnoimaan, mitä kentällä oikeasti tapahtuu. Kannabis on selvästi yleisin huume, ja sen kotikasvatus on muuttanut markkinoita, kun tavallisen oloiset ihmiset kasvattavat kannabista vain omaan käyttöönsä tai pienelle joukolle kavereita. Tämä ilmiö on kansainvälisestikin muuttanut asenteita kannabista kohtaan.

Lähetykset

 • to 25.4.2013 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Filosofista keskustelua totuudesta, kauneudesta, hyvästä ja pahasta.

 • Tutkimus on onnistunut saamaan paljon uutta tietoa ihmisen alkuperästä ja myös kadonneesta ihmislajista, neandertalinihmisestä. Neandertalin ihmiset olivat hyvin samanlaisia kuin nykyihmiset. Jopa niin samanlaisia, että risteymiä tapahtui, ja meissä kaikissa on myös neandertalilaisen perimää.

  Neandertalilaiset kommunikoivat kielellä, koristelivat itseään ja myöhemmin hautasivat vainajansa. Neadertalilaiset metsästivät joukolla suurriistaa ja heillä oli varmasti myös jonkinlainen uskonto. Kalle Haatasen ohjelmassa tututustaan nyt lähemmin neandertalinihmiseen. Vieraana on biologi Juha Valste.

 • Filosofista keskustelua totuudesta, kauneudesta, hyvästä ja pahasta.

 • Filosofista keskustelua totuudesta, kauneudesta, hyvästä ja pahasta.

 • Filosofista keskustelua totuudesta, kauneudesta, hyvästä ja pahasta.

 • Qumranin kirjakääröt löydettiin vuosina 1947–1956 Kuolleenmeren läheltä sijaitsevista luolista.
  Nahka- ja papyruskääröihin kirjoitettujen tekstien joukossa on Vanhan testamentin kirjojen käsikirjoituksia sekä apokryfisiä ja ns. pseudepigrafisia tekstejä.  Lisäksi luolista löytyi Qumranissa eläneen uskonnollisen yhteisön omia kirjoituksia. Teksteistä on saatu  paljon arvokasta tietoa juutalaisuudesta ja kristinuskon varhaisista vaiheista.
  Kalle Haatasen vieraana on teologian tohtori Mika S. Pajunen, joka kertoo kirjoitusten merkityksestä, niiden ajankuvasta ja ennestään tuntemattomien kirjoitusten sisällöstä.
  Ohjelma on uusinta viime elokuulta.

 • Filosofista keskustelua totuudesta, kauneudesta, hyvästä ja pahasta.

 • Hyvinkääläisen Lauri Karan johtama punakaartilaisten lentävä osasto teloitti 1. helmikuuta vuonna 1918 ryhmän kiinni ottamiaan valkoisia Vihdin Nummelassa. Heidän joukossaan oli kolme Thomén veljestä: arkkitehti Valter, Thomesto-yhtiön perustaja William ja arkkitehti Ivar Thomé.

  Suomen historian dosentti Marko Paavilainen on tutkinut joukkomurhan syitä ja seurauksia.  Mikä sai nuoret punakaartilaiset tekemään järjettömiä veritekoja? Millaista oli elämä punaisessa Suomessa?

 • Georg C. Ehrnrooth oli harvoja Kekkosen ajan poliitikkoja, joka uskalsi avoimesti arvostella Suomessa omaksuttuja poliittisia käytäntöjä.  Ehrnrooth oli laillisuusmies, joka ei hyväksynyt sitä, että ulkopolitiikkaa käytettiin sisäpolitiikan käsikassarana.  Sotasyyllisyysoikeudenkäynti ja noottiikriisi olivat Ehrnroothille suuria pettymyksiä, jotka ajoivat hänet ratkaisemattomaan ristiriitaan Kekkosen kanssa.
  Ehrnroothia nimitettiin äärioikeistolaiseksi ja jopa fasistiksi, vaikka hän koko ajan puolusti parlamentarismia ja demokratiaa.
  Kalle Haatasen vieraana on tutkija, filosofian tohtori Riku Keski-Rauska.

 • Filosofista keskustelua totuudesta, kauneudesta, hyvästä ja pahasta.

 • Suomessa on pitkään vähätelty ja peitellty kotimaisen fasismin merkitystä, sanoo historiantutkija Oula Silvennoinoinen. Suomalaista fasismia ruvetitiin kunnolla tutkimaan vasta Neuvostoliiton romahduksen jälkeen.

  Suomalainen fasismi otti selvästi mallia muun Euroopan fasistisesta ajattelusta. Sotien välisenä aikana Euroopassa oli paljon ihmisiä, jotka pettyivät ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen poliiittiseen kehitykseen. Myös Suomessa sisällissodan veteraanit olivat sitä mieltä, että raskaista uhreista huolimatta itsenäisestä Suomesta ei tullut sellaista yhtenäistä ja voimakasta kansakuntaa kuin mitä he olivat toivoneet.

 • Ammattisijoittaja Seppo Saario on kirjoittanut jo kymmenien vuosien aikana päivitettyä opasta "Miten sijoitan pörssiosakkeisiin?". Saario paljastaa sijoittamista koskevia asioita aivan peruslähtökohdista lähes mystiikkaan. Tiesitkö, että kannattaa ostaa lokakuussa ja myydä vappuna. Saario kertoo enemmän.

Muualla Yle.fi:ssä