Kalle Haatanen

Lauantaisin klo 10.00, Yle Radio 1

Valtiotieteiden tohtori Kalle Haatasen ohjelmissa älyllisistäkin asioista on mahdollista puhua kevyesti, ja pinnallisista syvällisesti.

Ohjelmissa syvä haastattelu yhdistyy kepeyteen, yllättävään, epäsuomalaiseen tyyliin.

Tulossa uusia avauksia, mutta sivistävä ohjelma ei unohda suuria filosofisia kysymyksiä totuudesta, kauneudesta, hyvästä ja pahasta.

Jaksot

  • Suomen alkoholin kieltolaki 1919-1932 lienee yksi historiamme epäonnistuneimmista laeista. Sen tuloksena viinan juominen kaksinkertaistui, viina oli olennaisesti halvempaa ja kieltolaki johti trokareiden ja poliisien väkivaltaisiin kohtaamisiin. Myös kansan reaktio lakia kohtaan oli lähinnä huvittunut, ja kieltolaki romahdutti kansan uskon lakiin ja järjestykseen. Kalle Haatasen vieraana on tietokirjailija Jonna Pulkkinen.

  • Kamppailulajikouluttaja Jarmo Österman on kouluttanut naisia valmistautumaan uhkaaviin tilanteisiin. Mutta missä menee järkevän varautumisen ja turhan pelon raja? Myös rajanveto liiallisen voimankäytön ja kohtuuden välillä usein häilyvä.

  • Ihmiset tuntevat paljon epävarmuutta terveytensä suhteen, usein aivan turhaan. Varhainen diagnostiikka ei olekaan niin tärkeää kuin luulisi. Toisaalta ennen normaaleiksi tunnettuja elämänilmiöitä on alettu tutkia sairauksina. Lisäksi erilaiset seulonnat ovat osoittautuneet täysin turhiksi.

    Kalle Haatasen vieraana on lääkäri ja terveydenhuollon menetelmien arvioija Iris Pasternack.

  • Uskonnolla ja filosofialla on pitkät yhteiset juuret. Vasta 1800-luvulle tultaessa on mielekästä puhua erillisestä uskonfilosofiasta. Oppialoja yhdistää edelleen moni ajattelutapa, järki ja logiikka. Vieraana dosentti Aku Visala.

  • Kielletyt abortit, alamaailma, huumetrendit tai rasismi. Miten tutkia ilmiöitä, joita hävetään ja peitellään? Viranomaisten tilastot eivät riitä kovinkaan pitkälle. Kalle Haatasen vieraana on dosentti Antti Häkkinen.

  • Kehitysapu kuulostaa pyyteettömältä ja hienolta asialta. Suurlähettiläs Matti Kääriäinen valottaa kuitenkin toiminnan kääntöpuolta. Esiin nousee avustajamaiden itsekkyys ja maailmanmarkkinoiden armottomuus. Ne itse asiassa kurjistavat apua tarvitsevia maita. Miten uudistaa kehitysapua, jotta apu todella toimisi?

Näytä lisää

Klipit

  • Kalle Haatanen keskustelee FT Ilona Reinersin kanssa siitä, mitä kauneus ja estetiikka loppujen lopuksi ovat. Perinteisten taidekäsitysten rinnalla voimme nähdä mm. rumuuden estetiikkaa, poliittista taidetta ja kulutuskapitalismia. Onko viattomuuden aika ohi, vai voimmeko jotenkin vielä ymmärtää, kuin itsestäänselvyytenä, mitä on kauneus?

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä