Kalle Haatanen

Lauantaisin klo 10.00, Yle Radio 1

Valtiotieteiden tohtori Kalle Haatasen ohjelmissa älyllisistäkin asioista on mahdollista puhua kevyesti, ja pinnallisista syvällisesti.

Ohjelmissa syvä haastattelu yhdistyy kepeyteen, yllättävään, epäsuomalaiseen tyyliin.

Tulossa uusia avauksia, mutta sivistävä ohjelma ei unohda suuria filosofisia kysymyksiä totuudesta, kauneudesta, hyvästä ja pahasta.

Jaksot

 • Liikemies Tapani Koivusen maailma mullistui vuonna 2009, kun FBI pidätti hänet Yhdysvalloissa. Alkoi prosessi, jossa tutuksi tulivat paitsi vankilat myös amerikkalainen oikeusjärjestelmä laajemmin.
  Kaikki alkoi Virosta, jonne Koivunen halusi vuosituhannen alussa perustaa yrityksen. Koivusen mukaan amerikkalaiset yhtiökumppanit kavalsivat kuitenkin yhtiön varat. Maksajaksi joutui lopulta toimitusjohtajana toiminut Koivunen, joka tuomittiin vuosiksi vankilaan.
  Nyt mies on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan, jonka kuva amerikkalaisesta oikeusjärjestelmästä on vähintäänkin karu. Lakimiesten pyörittämä oikeuslaitos ja vankilat ovat siellä lähinnä kannattavaa businesta.

 • Keskiaikaa on usein luonnehdittu pimeäksi ajaksi antiikin ja uuden ajan välissä. Tällainen kuvaus on kuitenkin liioiteltu, luultavasti kokonaan väärä.

  Kalle Haatasen vieraana on arkeologi Ilari Aalto, joka kertoo kuin matkaoppaassa, missä kannatti yöpyä, minkälaisia ihmiset olivat ja miten markkinat sujuivat.

 • Alkoholin liiallinen tai holtiton käyttäminen on kaikkein yleisin päihdeongelma. Alkoholiriippuvuutta tulee kuitenkin kohdella ja tutkia sairautena, kertoo päihdelääketieteen professori Hannu Alho.
  Vaikka perinnöllisyydelläkin on osuutensa asiaan, kukaan ei tule riippuvaiseksi alkoholista juomatta sitä. Itse juomiseen liittyy monenlaista ehdollistumista ja mielihyvän muutoksia.
  Useimmiten alkoholista riippuvaisen kannattaa pyrkiä lopettamaan juominen kokonaan. Myös pyrkimystä hyvin vähäiseen kulutukseen voi tavoitella. Uudet lääkkeet poistavat juomiseen liittyvän mielihyvän ja tarjoavat näin aseita, joilla alkoholin kulutusta voisi kontrolloida paremmin.

 • Suomen alkoholin kieltolaki 1919-1932 lienee yksi historiamme epäonnistuneimmista laeista. Sen tuloksena viinan juominen kaksinkertaistui, viina oli olennaisesti halvempaa ja kieltolaki johti trokareiden ja poliisien väkivaltaisiin kohtaamisiin. Myös kansan reaktio lakia kohtaan oli lähinnä huvittunut, ja kieltolaki romahdutti kansan uskon lakiin ja järjestykseen. Kalle Haatasen vieraana on tietokirjailija Jonna Pulkkinen.

 • Kamppailulajikouluttaja Jarmo Österman on kouluttanut naisia valmistautumaan uhkaaviin tilanteisiin. Mutta missä menee järkevän varautumisen ja turhan pelon raja? Myös rajanveto liiallisen voimankäytön ja kohtuuden välillä usein häilyvä.

 • Ihmiset tuntevat paljon epävarmuutta terveytensä suhteen, usein aivan turhaan. Varhainen diagnostiikka ei olekaan niin tärkeää kuin luulisi. Toisaalta ennen normaaleiksi tunnettuja elämänilmiöitä on alettu tutkia sairauksina. Lisäksi erilaiset seulonnat ovat osoittautuneet täysin turhiksi.

  Kalle Haatasen vieraana on lääkäri ja terveydenhuollon menetelmien arvioija Iris Pasternack.

 • Uskonnolla ja filosofialla on pitkät yhteiset juuret. Vasta 1800-luvulle tultaessa on mielekästä puhua erillisestä uskonfilosofiasta. Oppialoja yhdistää edelleen moni ajattelutapa, järki ja logiikka. Vieraana dosentti Aku Visala.

 • Kielletyt abortit, alamaailma, huumetrendit tai rasismi. Miten tutkia ilmiöitä, joita hävetään ja peitellään? Viranomaisten tilastot eivät riitä kovinkaan pitkälle. Kalle Haatasen vieraana on dosentti Antti Häkkinen.

 • Kehitysapu kuulostaa pyyteettömältä ja hienolta asialta. Suurlähettiläs Matti Kääriäinen valottaa kuitenkin toiminnan kääntöpuolta. Esiin nousee avustajamaiden itsekkyys ja maailmanmarkkinoiden armottomuus. Ne itse asiassa kurjistavat apua tarvitsevia maita. Miten uudistaa kehitysapua, jotta apu todella toimisi?

 • Usein ajattelemme, että historia on menneisyyden tapahtumien ja tosiasioiden kirjaamista. Tämä on kuitenkin vain osa totuutta. Se miltä historia nyt näyttää, on suuresti kiinni tulkitsijasta. Uskottavin tulkinta päätyy monesti vallitsevaksi totuudeksi - kunnes se taas kumotaan. Kalle Haatasen vieraana on professori emeritus Heikki Ylikangas.

 • Myyttinen Atlantis on innoittanut tutkijoita vuosituhansien ajan. Voisiko se löytyä Pohjolasta? Pohjoismaiden historian dosentti Mikko Huhtamies valottaa Itämeren historiaa aina varhaisista myyttisistä kuvista insinööritaitojen suuraikaan 1700-luvulle. Samalla esiin piirtyy kuva eteläisestä Suomesta ja Helsingin seudun strategisesta merkityksestä läpi vuosisatojen.

 • Oppiiko vanha koira uusia temppuja? Kyllä, sanoo nykyinen aivotutkimus. Aivot ovat hyvin muovautuva kokonaisuus.
  Aivotutkimus on edennyt viime vuosina pitkin harppauksin. Nyt aivojen toiminta nähdään monimutkaisena verkostona, ei niinkään jyrkän luonnonlakisena koneena. Aivotutkimuksessa myös eri tieteenalat kohtaavat. Kalle Haatasen vieraana on Aalto-yliopiston kognitiivisen neurotieteen professori Mikko Sams.

Näytä lisää

Klipit

 • Kalle Haatanen keskustelee FT Ilona Reinersin kanssa siitä, mitä kauneus ja estetiikka loppujen lopuksi ovat. Perinteisten taidekäsitysten rinnalla voimme nähdä mm. rumuuden estetiikkaa, poliittista taidetta ja kulutuskapitalismia. Onko viattomuuden aika ohi, vai voimmeko jotenkin vielä ymmärtää, kuin itsestäänselvyytenä, mitä on kauneus?

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä