Kalle Haatanen

Yle Radio 1 lauantaisin klo 10.00.

Valtiotieteiden tohtori Kalle Haatasen ohjelmissa älyllisistäkin asioista on mahdollista puhua kevyesti, ja pinnallisista syvällisesti.

Ohjelmissa syvä haastattelu yhdistyy kepeyteen, yllättävään, epäsuomalaiseen tyyliin.

Tulossa uusia avauksia, mutta sivistävä ohjelma ei unohda suuria filosofisia kysymyksiä totuudesta, kauneudesta, hyvästä ja pahasta.

Jaksot

 • Elvis elää. HIV on valkoisten juoni mustien päänmenoksi. Näillä ja monella muulla salalliittoteorialla on vankat kannattajansa. Miten erottaa harmiton ja haitallinen salaliittoteoria toisistaan? Vieraana tietokirjailija Jonas Sivelä.

 • Tiesitkö, että suomalaiset puhuvat maailman alkukieltä, josta muut kielet polveutuvat? Entä sen, että Odysseuksen seikkailut sijoittuvat itse asiassa Itämerelle? Tai sen totuuden, että kauan ennen Ruotsin valtaa suomalaiset mahtikuninkaat hallitsivat pohjolaa?
  Kalle Haatasen vieraana on fil.tri Inkeri Koskinen, joka johdattaa meidät näennäistieteen maailmaan.

 • Uusin tutkimus paljastaa eläinten hämmästyttävät kyvyt. Varis peittoaa älykkyydessä koiran. Norsu ohjaa naapurilauman eksyneen poikasen takaisin kotiin. Delfiini näkee toiset delfiinit keuhkoina. Mutta ymmärtääkö rotta olevansa väärässä? Biologi Helena Telkänranta avaa uusinta tutkimusta eläimistä, niiden tunteista, ymmärryksestä ja älyllisistä toimista.

 • On vaikeaa analysoida, miten länsimainen yhteiskunta on syntynyt. Kalle Haatasen vieraana on historian professori Jukka Korpela, joka kertoo, kuinka monista ajatusvirtauksista ja kulttuurisista eroista alkaa muodostua jako, jota nykyään käytämme, kun puhumme lännestä ja idästä.

 • Kuolleenmeren kääröt eli Qumranin kirjakääröt ovat kokoelma raamatullisia tekstejä, joista ensimmäiset löydettiin sattumalta vuonna 1947.

  Kalle Haatasen vieraana on teologian tohtori Mika S. Pajunen, joka kertoo kirjoitusten merkityksestä, niiden ajankuvasta ja ennestään tuntemattomien kirjoitusten sisällöstä.

 • Ranskassa yhteiskuntateoria ei ole yhtenäinen tieteenala. Sen sijaan monet antropologit, kielitieteilijät tai vaikkapa filosofit ovat lähestyneet tutkimusaihetta omasta lähtökohdastaan. Siksi ranskalainen yhteiskuntateoria on ammentanut lukuisista lähteistä, ja niissä ei todellakaan ujostella sanaston ja oppineisuuden näyttämistä.

  Kalle Haatasen vieraana sosiologian dosentti Tiina Arppe.

 • Suomessa tehtiin ensimmäinen aids-diagnoosi vuonna 1983. Alkoi aika, jolloin tutkijat etsivät taudin aiheuttajaa, homojärjestöt taistelivat syrjintää vastaan ja päättäjät kiistelivät epidemian torjumisen keinoista.
  Aids-epidemia jäi lopulta Suomessa pieneksi, mutta se koski kokonaisia sukupolvia ja muutti heidän asennettaan niin seksuaalisuuteen, lääketieteen mahdollisuuksiin kuin pelkojen käsittelyynkin. Kalle Haatasen vieraana on toimittaja ja tietokirjailija Hanna Nikkanen.

 • Huono-osaisuus on monikertaista kurjuutta, jota ei selitä mikään yksittäinen elämän vastoinkäyminen, vaan se on monen asian summa. Siihen liittyy usein myös tietynlainen identiteetti ja itsearvostuksen puute. Siksi huono-osaisuuden poistaminen on paljon momutkaisempaa kuin tavallinen työllistämis- ja tukipolitiikka, sanoo hyvinvointisosiologian professori Juho Saari.

 • Venäjän lokakuun vallankumouksen jälkeen levottomuudet repivät Eurooppaa. Neuvosto-Venäjältä pakeni Suomeen tuhansia bolsevikkien ahdistelemia pakolaisia.
  Aleksi Mainio tutkii tätä aiemmin huonosti tunnettua vaiettua historiaa ja kertoo, kuinka valkoiset emigrantit tekivät Suomesta Venäjän poliittisen taistelun ja terrorin tukikohdan.

 • On helppo ajatella, että uskonnon suhde sukupuoleen, erityisesti naiseuteen, on usein alistava, jopa syrjivä. Moni myös ajattelee, että uskonnon merkitys on katoamassa, ja tämä johtaisi tasa-arvoon.
  Akatemiaprofessori Elina Vuola tarkastelee monitieteisesti tällaisia väitteitä ja kyseenalaistaa monia uskonnon ja sukupuolen välisiä totunnaisia ajatuksia.

 • Eri kansojen mytologioissa on hämmästyttävän runsaasti samoja elementtejä, kertoo akateemikko Anna-Leena Siikala. Lisäksi on yllättävää, että kansanrunouden systemaattinen tutkiminen alkoi jo 1500-luvulla.

  Anna-Leena Siikala kertoo niin uhrilehdoista, pyhinä pidetyistä aitoista, kivistä ja puista. Myös Sampo - tai Sammas - saattoi hyvinkin olla tällainen taivaankantta yllä pitävä maailmankivi. Kalevala ei myöskään olllut mitenkään tarkkarajaisesti suomalainen ilmiö. Suurin osa Kalevalan materiaalia löytyy virolaisesta laulu- ja runoperinteestä.

  Voi myös esittää, että itämerensuomalaisessa tai suomalais-ugrilaisessa tarustossa naisen asema oli poikkeuksellisen vahva.

 • Toisen maailman sodan jälkeisiä vuosia 1944-49 on Suomessa totuttu kutsumaan nimellä "vaaran vuodet". Nimi antaa ymmärtää, että Suomen itsenäisyys olisi ollut sotilaallisesti kyseenalainen.

  Tutkija Antero Holmilan mukaan tällaista välitöntä ulkopuolista uhkaa ei kuitenkaan ollut. Hänen mielestään tilanne oli paljon monimutkaisempi.

  Suomessa ongelmia aiheuttivat ennen kaikkea sisäiset jännitteet. Rauhan rakentaminen ei ollut kivutonta. Asuntopula, päihteet, rikollisuus, kotikommunistien pelko ja lakot aiheuttivat pelkoa ja levottomuutta.

Muualla Yle.fi:ssä