Kalle Haatanen

Lauantaisin klo 10.00, Yle Radio 1

Valtiotieteiden tohtori Kalle Haatasen ohjelmissa älyllisistäkin asioista on mahdollista puhua kevyesti, ja pinnallisista syvällisesti.

Ohjelmissa syvä haastattelu yhdistyy kepeyteen, yllättävään, epäsuomalaiseen tyyliin.

Tulossa uusia avauksia, mutta sivistävä ohjelma ei unohda suuria filosofisia kysymyksiä totuudesta, kauneudesta, hyvästä ja pahasta.

Jaksot

 • Liikemies Tapani Koivusen maailma mullistui vuonna 2009, kun FBI pidätti hänet Yhdysvalloissa. Alkoi prosessi, jossa tutuksi tulivat paitsi vankilat myös amerikkalainen oikeusjärjestelmä laajemmin.
  Kaikki alkoi Virosta, jonne Koivunen halusi vuosituhannen alussa perustaa yrityksen. Koivusen mukaan amerikkalaiset yhtiökumppanit kavalsivat kuitenkin yhtiön varat. Maksajaksi joutui lopulta toimitusjohtajana toiminut Koivunen, joka tuomittiin vuosiksi vankilaan.
  Nyt mies on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan, jonka kuva amerikkalaisesta oikeusjärjestelmästä on vähintäänkin karu. Lakimiesten pyörittämä oikeuslaitos ja vankilat ovat siellä lähinnä kannattavaa businesta.

 • Keskiaikaa on usein luonnehdittu pimeäksi ajaksi antiikin ja uuden ajan välissä. Tällainen kuvaus on kuitenkin liioiteltu, luultavasti kokonaan väärä.

  Kalle Haatasen vieraana on arkeologi Ilari Aalto, joka kertoo kuin matkaoppaassa, missä kannatti yöpyä, minkälaisia ihmiset olivat ja miten markkinat sujuivat.

 • Alkoholin liiallinen tai holtiton käyttäminen on kaikkein yleisin päihdeongelma. Alkoholiriippuvuutta tulee kuitenkin kohdella ja tutkia sairautena, kertoo päihdelääketieteen professori Hannu Alho.
  Vaikka perinnöllisyydelläkin on osuutensa asiaan, kukaan ei tule riippuvaiseksi alkoholista juomatta sitä. Itse juomiseen liittyy monenlaista ehdollistumista ja mielihyvän muutoksia.
  Useimmiten alkoholista riippuvaisen kannattaa pyrkiä lopettamaan juominen kokonaan. Myös pyrkimystä hyvin vähäiseen kulutukseen voi tavoitella. Uudet lääkkeet poistavat juomiseen liittyvän mielihyvän ja tarjoavat näin aseita, joilla alkoholin kulutusta voisi kontrolloida paremmin.

 • Suomen alkoholin kieltolaki 1919-1932 lienee yksi historiamme epäonnistuneimmista laeista. Sen tuloksena viinan juominen kaksinkertaistui, viina oli olennaisesti halvempaa ja kieltolaki johti trokareiden ja poliisien väkivaltaisiin kohtaamisiin. Myös kansan reaktio lakia kohtaan oli lähinnä huvittunut, ja kieltolaki romahdutti kansan uskon lakiin ja järjestykseen. Kalle Haatasen vieraana on tietokirjailija Jonna Pulkkinen.

 • Kamppailulajikouluttaja Jarmo Österman on kouluttanut naisia valmistautumaan uhkaaviin tilanteisiin. Mutta missä menee järkevän varautumisen ja turhan pelon raja? Myös rajanveto liiallisen voimankäytön ja kohtuuden välillä usein häilyvä.

 • Ihmiset tuntevat paljon epävarmuutta terveytensä suhteen, usein aivan turhaan. Varhainen diagnostiikka ei olekaan niin tärkeää kuin luulisi. Toisaalta ennen normaaleiksi tunnettuja elämänilmiöitä on alettu tutkia sairauksina. Lisäksi erilaiset seulonnat ovat osoittautuneet täysin turhiksi.

  Kalle Haatasen vieraana on lääkäri ja terveydenhuollon menetelmien arvioija Iris Pasternack.

Näytä lisää

Klipit

 • Kalle Haatanen keskustelee FT Ilona Reinersin kanssa siitä, mitä kauneus ja estetiikka loppujen lopuksi ovat. Perinteisten taidekäsitysten rinnalla voimme nähdä mm. rumuuden estetiikkaa, poliittista taidetta ja kulutuskapitalismia. Onko viattomuuden aika ohi, vai voimmeko jotenkin vielä ymmärtää, kuin itsestäänselvyytenä, mitä on kauneus?

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä