Ääniversumi

Yön vuoro

 • 51 min
 • ei kuunneltavissa

Mox Mäkelän "Yön vuoro" on teos ihmisen maailmasta, ison käden varjosta. Käsikirjoitus, ohjaus ja äänisuunnittelu: Mox Mäkelä Nainen: Anu Sinisalo Uutisääni: Heikki Palteisto Laulu: Samuli Taskinen Kiputyttö -tekstin lukija: Simo Simon Toteutus: Mox Mäkelä ja Anders Wiksten

Lähetykset

 • pe 3.5.2013 22.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Tämä teos sai alkunsa kun unkarilaissyntyinen taiteen monilahjakkuus Sándor Vály teki löydön budabestiäisessä antikvariaatissa.
  Hän löysi saksalaisen runoilijan Karl Georg Zwerenzin (1874–1933) Die Toteninsel libretton. Partituurin librettoon sävelsi aikoinaan Jenő Zádorin (1894–1977), sittemmin vain kerran, Unkarin kuninkaallisessa oopperassa, 1927 esitetyn teoksen partituuri on kadonnut.

  Zwerenzin libretto kertoo kertoo rakkaudesta, vapaudesta, taiteesta, mustasukkaisuudesta, juoneen tuo pontta joukko väärinkäsityksiä. Teos on saannut nimensä ja innoituiksensa Arnold Böcklinin (1827–1901) kuuluisasta maalauksesta Die Toteninsel (Kuolleiden saari). Sveitsiläinen Böcklin, teki teoksestaan kuusi eri versiota, joista innostuivat niin Salvador Dali, Sigmund Freud, Lenin kuin Adolf Hitlerkin.

  Sándoria innosti kappaleen historia sekä se, ettei se oikein tuntunut kuuluvan aikakaudelleen, 1900-luvulle: libretto on kirjoitettu vuosi I maailmansodan jälkeen, eurooppalaisten vallankumousten keskellä, välittämättä tuolloin vallinneesta hävityksen kauhistuksesta, jolta Zwerenzkään saksalaisena ei voinut välttyä. On kuin teoksessa sittenkin olisi mukana protestihenkeä, aristokraattista pöyhkeyttä ja dadaa juuri sen vuoksi, ettei se ole aikakaudelleen uskollinen. Kappale reagoi aikansa todellisuuteen kuin tuota todellisuutta ei olisi ollut olemassakaan.

  Sándor Vályn ja Éva Polgárin kuvitteellinen rekonstruktio saa voimansa ja muotonsa improvisaatiosta.

  Teoksen äänitykset tehtiin internetin välityksellä neljässä kaupungissa kahdessa maanosassa. Éva ja Sándor eivät pystyneet tapaamaan työn aikana kertaakaan, koska Éva asuu Yhdysvalloissa ja Sándor Suomessa. Laulajatkin suorittivat osansa erikseen, joten he eivät voineet tietää, kuka laulaa heidän jälkeensä tai kuinka heitä ennen laulaneet olivat suoriutuneet.

  Koska libretto on kirjoitettu saksaksi, on luontevaa esittää se samalla kielellä. Musiikki on elektroakustista ja sattumanvaraisesti eri osioihin valittua

  Libretto: Karl Georg Zwerenz
  Musiikki: Éva Polgár ja Sándor Vály

  Rooleissa ovat:
  kuvataiteilija Nea Lindgrenin, äänitaiteilija Juha Valkeapään, muusikko Mikael Jurmun, tanssitaiteilija Pia Karspuron, muusikko Nouk Vályn, runoilija J. K. Ihalaisen ja Sándor Vály.

 • Miltä kuulostaa paikassa, johon jäätikkö poikii vuosittain 20 miljardia tonnia jäätä? Mitä lapset leikkivät Grönlannissa? Grönlanti sulaa on Katri Henrikssonin ja Pentti Männikön toteuttama sanaton ääniteos. Se kertoo ilmastonmuutoksen muovaamasta luonnosta ja ihmisistä, jotka elävät elämäänsä tuossa kummallisessa paikassa. Autenttisista äänistä syntyy rytminen ja musiikillinen kudelma. Kuva: Björn Krause

 • Eero Aron teos kuulosta. Siitä kuinka jonkun korvat erottavat jotakin, mikä toiselta jää kuulematta. Toinen on tulla hulluksi äänestä, joka toisella häviää taustahälyyn. Haastateltavina Katri Henriksson ja Sirkka Saksa.

Muualla Yle.fi:ssä