Ääniversumi

Yön vuoro

 • 51 min
 • ei kuunneltavissa

Mox Mäkelän "Yön vuoro" on teos ihmisen maailmasta, ison käden varjosta. Käsikirjoitus, ohjaus ja äänisuunnittelu: Mox Mäkelä Nainen: Anu Sinisalo Uutisääni: Heikki Palteisto Laulu: Samuli Taskinen Kiputyttö -tekstin lukija: Simo Simon Toteutus: Mox Mäkelä ja Anders Wiksten

Lähetykset

 • pe 3.5.2013 22.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Elokuvan iholla on sukellus foley-artistin ääninäyttelemiseen ja elokuvan äänikerrontaan äänen tunnustelun ja tekemisen taajuuksilla. Foley-artisti täyttää näyttelijän ja puvustajan töiden väliin jäävän alueen, jossa liha, sielu ja iho puhuvat elokuvan tarinan kieltä. Foley-artisti tunkeutuu elokuvan kaikkien näyttelijöiden ihojen alle ja ääninäyttelee tarinan tulkitsemalla ja tunnustelemalla elokuvan tunnetasoja sekä omia kokemusmaailmojaan, ja samalla hän tuottaa omia tulkintojaan olennaiseksi osaksi elokuvan kokonaisuutta. Foleyartisti kysyy jatkuvasti: Miten elokuvan henkilöt koskettavat toisiaan? Rakastaen, vihaten, peläten, luottaen, satuttaen… Elokuvan henkilöiden kosketusrekisterit muuntuvat tarinan kuluessa ja lopulta tunteiden kirjo on aina yhtä laaja kuin koko katsojakunta. Foleytaiteilijan työ vaatii fyysistä kestävyyttä, koordinaatiokykyä, herkkyyttä ja pohjatonta eläytymishalukkuutta.

  Elokuvan iholla tekee kokeellisen tutkimusmatkan foley-artistin työhön ja kuuntelemisen aistillisuuteen kehollisuuden kuulokulmasta. Äänen äärellä ovat foleyartisti Heikki Kossi ja äänitutkimusmatkailija Taina Riikonen.
  Ohjelmassa on läsnä elokuvia, joihin Kossi on tehnyt foleytehosteita, kuten muun muassa Kerron sinulle kaiken (2013, Suomi), Puhdistus (2012, Suomi), Filth (2013, Skotlanti), For Those in Peril (2013, Englanti) ja Baby (2014, Tanska). Äänimateriaali sisältää myös Kossin foley-studiossa Kokkolassa tammikuussa 2014 tehtyjä äänityksiä, joista osassa työstetään foleyääniä vielä julkaisemattomiin elokuvatuotantoihin. Ohjelman äänikerronnassa erilaiset merkitykset, tunnesisällöt, tarinalliset käänteet ja kosketusten suunnat rakentuvat lukuisilla ennalta arvaamattomilla, kuvasta irrallaan olevilla tavoilla. Millaisia tunteita, ajatuksia ja ihokohtaamisia syntyy, kun kuuntelemme ja tunnustelemme tarinoita ja tarinoiden liepeitä?

  Tekijät: Taina Riikonen ja Heikki Kossi
  Ohjaus ja tekninen toteutus: Taina Riikonen
  Tuotanto Radioteatteri, Soila Valkama

 • Miltä kuulostaa paikassa, johon jäätikkö poikii vuosittain 20 miljardia tonnia jäätä? Mitä lapset leikkivät Grönlannissa? Grönlanti sulaa on Katri Henrikssonin ja Pentti Männikön toteuttama sanaton ääniteos. Se kertoo ilmastonmuutoksen muovaamasta luonnosta ja ihmisistä, jotka elävät elämäänsä tuossa kummallisessa paikassa. Autenttisista äänistä syntyy rytminen ja musiikillinen kudelma. Kuva: Björn Krause

 • Eero Aron teos kuulosta. Siitä kuinka jonkun korvat erottavat jotakin, mikä toiselta jää kuulematta. Toinen on tulla hulluksi äänestä, joka toisella häviää taustahälyyn. Haastateltavina Katri Henriksson ja Sirkka Saksa.

Muualla Yle.fi:ssä