Roman Schatzin Maamme-kirja

Miten pään saa sekoittaa?

 • 52 min
 • toistaiseksi

Kaikkialla ihmiset käyttävät päihteitä, sekä laillisia että laittomia. Ja jokaisessa maassa valtio yrittää kontrolloida huumaavien aineiden käyttöä. Mutta miksi ihminen haluaa sekoittaa päänsä? Ja millainen päihdepolitiikka sopisi Suomelle? Roman Schatzin vieraina ovat päihdetutkija Mikko Salasuo ja Suomen kannabisyhdistyksen perustaja Timo Larmela.

Lähetykset

 • ma 13.5.2013 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Sosiaalinen media on aiheuttanut sen, että jokainen saa mielipiteensä julki aiheesta kuin aiheesta. Jokainen saa räyhätä ja runoilla, lietsoa vihaa ja rakkautta, jakaa ateriansa valokuvan muodossa ja tilata taksin tai seksikumppanin mobiiliapplikaation avulla. Sosiaalinen media on täynnä rasismia, terrorismia, seksismiä ja muuta kuonaa. Miten tämä vaikuttaa meihin ja kulttuuriimme?

  Roman Schatzin vieraina ovat tietokirjailija ja viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo ja nettipoliisi Marko Forss.

 • Ennen vanhaan hierominen, kuppaus ja suonenisku kuuluivat kansanparantajien hoitokeinoihin. Lääkkeiden sijasta piti turvautua yrtteihin, hauteisiin ja voiteisiin, joita valmistettiin sukupolvelta toiselle säilyneiden reseptien mukaan. Kansanlääkintätaidot ovat kehittyneet satojen vuosien kuluessa yritysten ja erehdysten kautta.

  Kuinka paljon niitä arvostetaan ja käytetään tämän päivän Suomessa? Kuinka parantajaksi tullaan?

  Roman Schatzin vieraina ovat lääketieteen tohtori Antti Hernesniemi ja fysioterapeutti ja jäsenkorjaaja Georg Schleifer.

 • Kuka muistaa vielä Porvoon lankkua ja Erkin pikakivääriä? Ne olivat aikoinaan Suomen tunnetuimmat viinit.
  Miltä tilanne näyttää tänä päivänä? Ovatko suomalaiset oppineet juomaan viiniä seurustelu- ja ruokajuomana eikä humalahakuisesti?
  Miten viinikulttuuri sijoittuu Koskenkorvan ja lifestyle-hifistelyn väliseen henkiseen maisemaan?
  Roman Schatzin vieraina Alkon ovat tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna ja Viini-lehden perustaja ja viinialan yrittäjä Juha Berglund.

 • Suomessa on vähän yli 1000 ammattinäyttelijää. Näyttelijän ammatti on edelleenkin nuorten toiveammatteja mutta muuten se ei enää nauti mitään erityistä arvostusta. Taloustutkimuksen tekemän mittauksen mukaan näyttelijäntyö on yhtä arvostettua kuin yliluutnantin ammatti.

  Mutta millaista on olla suomalainen näyttelijä? Millaisia ovat suomalaisen näyttelijäntyön erityispiirteet.Miltä suomalainen teatteri ja sen tulevaisuus näyttävät alan konkareiden silmin? Roman Schatzin vieraana ovat Kati Outinen ja Martti Suosalo. Ohjelma on uusinta toukokuulta

 • Suomessa asuu noin 8.000 kiinalaista, Kiinassa noin 2.000 suomalaista. Maiden välille on lyhyessä ajassa syntynyt vilkas yhteistyö, kulttuurinvaihto ja turismi. Mihin tämä suhde perustuu? Mitä annettavaa Suomella ja Kiinalla on toisilleen? Mitä yhteistä kiinalaisilla ja suomalaisilla on ja missä he eroavat?
  Roman Schatzin vieraina ovat kirjailija Tao Lin ja Suomi–Kiina-seuran puheenjohtaja Veli Rosenberg.

 • Jatkosodan aselepoehtoihin kuului saksalaisten joukkojen karkottaminen Suomesta. Entisten aseveljien välille puhkesi Lapin sota.
  Millainen oli tuo sota, jossa Lappi poltettiin? Millaisia traumoja sota jätti suomalaisille ja ovatko vanhat haavat jo täysin parantuneet? Onko Lapin sodan historiassa vielä tutkimattomia aukkoja?

  Roman Schatzin vieraina ovat kirjailija Katja Kettu ja historioitsija ja tietokirjailija Mika Kulju.

 • Käsi on kés, veri on vér ja vesi on vész.
  Suomi ja Unkari ovat veljeskansoja. Mutta tänä päivänä Suomessa ja Unkarissa on hyvin erilaiset poliittiset olosuhteet ja EU:ssa mailla on paljon näkemyseroja. Yhdistääkö Suomea ja Unkaria enää mikään muu kuin muutama muinainen kantasana?
  Onko mytologisesta sukulaisuudesta enää mitään jäljellä?
  Roman Schatzin vieraina ovat unkarilaissyntyinen muusikko Lajos Garam ja Suomi-Unkari-seuran toiminnanjohtaja Marjatta Manni-Hämäläinen.

 • Hanurin sävelet luovat se oikean kesäisen tanssilavatunnelman. Haitari korvaa syntymäpäiväjuhlissa kokonaisen orkesterin. Jatkosodan aikaan haitarimusiikki pelasti Viipurissa monta rakennusta radiopommeilta.

  Rakkaalla lapsella on monta nimeä: kenttäurku, kaislapiano ja pirunkeuhko. Halveksitusta rahvaan soittimesta on nyttemmin tullut myös arvostettu konsertti-instrumentti.

  Miksi Suomessa rakastetaan ja harrastetaan harmoniikkamusiikkia niin paljon? Miksi hanurin ääni koskettaa suomalaista sielua?

  Vieraina ovat harmonikkataitelijat Kimmo Pohjonen ja Raimo Vertainen.

 • Pakolaiskriisi ravistelee nyt Eurooppaa. Millaisista oloista pakolaiset tulevat ja miten Suomen tulisi tässä tilanteessa toimia?
  Millainen on pakolaisten tulevaisuus? Muuttaako tämä kriisi Euroopan pysyvästi toisenlaiseksi?’
  Roman Schatzin vieraina ovat toimittaja Rauli Virtanen ja rauhanvälitysjärjestö CMI:n Irakin asiantuntija Hussein Al-Taee.

 • Pohjolan vapaa talonpoika, joka hallitsi ja viljeli itse omaa perintömaataan, on ollut myös suomalaisten vahvimpia identitettejä.
  Miten suomalaisten suhtautuminen maan omistamiseen on muuttunut aikojen saatossa? Arvostetaanko tulevaisuuden Suomessa enää omia tontteja tai perintötiloja? Roman Schatz tutkii tänään suomalaisen maanomistuksen historiaa, ekonomiaa ja psykologiaa. Vieraina ovat Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Arvo Kokkonen ja historian tutkijatohtori Petri Talvitie.

 • Perustuslain mukaan jokaisella suomalaisella oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Silti suomalaisellakin sananvapaudella on rajansa. Missä rajat kulkevat ja miksi ihan mitä tahansa ei saa sanoa? Voiko nykyisessä some-maailmassa mikään yhteiskunta oikeasti kontrolloida kansalaisten sanomisia tai kirjoituksia? Entä elääkö Suomessa vielä itsesensuuri?

  Roman Schatzin vieraina ovat kirjailija Jarkko Tontti ja sarjakuvataiteilija Ville Ranta.

 • Suomen ensimmäinen rock-sukupolvi alkaa jäädä jo eläkkeelle. Kapinallisesta alakulttuurista tuli nopeasti salonkikelpoista taidetta ja samalla myös osa viihdeteollisuutta.
  Mutta mitä Suomi-rock on tehnyt kansalliselle identiteetille? Millaisen jäljen rock-musiikki ovat jättänyt Suomen kulttuurihistoriaan?

  Suomi-rockin merkityksestä, olemuksesta, synnystä ja eläköitymisestä keskustelevat roman schatzin johdolla rock-veteraanit Jussi Raittinen ja Jake Nyman.

Muualla Yle.fi:ssä