Roman Schatzin Maamme-kirja

Miten pään saa sekoittaa?

 • 52 min
 • toistaiseksi

Kaikkialla ihmiset käyttävät päihteitä, sekä laillisia että laittomia. Ja jokaisessa maassa valtio yrittää kontrolloida huumaavien aineiden käyttöä. Mutta miksi ihminen haluaa sekoittaa päänsä? Ja millainen päihdepolitiikka sopisi Suomelle? Roman Schatzin vieraina ovat päihdetutkija Mikko Salasuo ja Suomen kannabisyhdistyksen perustaja Timo Larmela.

Lähetykset

 • ma 13.5.2013 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • ”Koko hänen ulkomuotonsa näyttää vakavuutta ja kärsivällisyyttä; hän astuu vakaasti ja luotettavasti.” Näin kauniisti Sakari Topelius kirjoitti suomenhevosesta.

  Kaikista kotieläimistä hevonen on vaikuttanut eniten Suomen historiaan, suomalaisen sivilisaation kehittämiseen ja yhteiskunnan rakentamiseen. Mutta tulevaisuudessa suomenhevosesta saattaa tulla uhanalainen.

  Millainen merkitys suomenhevosella on kansalliselle identiteetillemme? Ja kuinka suomalaisten suhde vuosisataiseen kumppaniin muuttuu lähitulevaisuudessa Suomenhevosen uroteoista ja kohtalosta keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa.

  Vieraina ovat Ypäjän Hevosopiston kehittämispäällikkö Päivi Laine ja raviurheilun vaikuttaja Roger Johansson.

 • Suomen pitkään jatkuneelle taantumalle ei näy vielä loppua. Työttömiä on kohta jo 300 000, ja työttömyyden ennustetaan edelleen pahenevan. Miten Suomi saadaan ylös taloudellisen ja henkisen laman syövereistä kohti uutta nousua?

  Vieraina kansanedustaja Hjallis Harkimo ja toimitusjohtaja Kristiina Palmgren.

 • Suomi on tänä kesänä keskustellut äänekkäästi kulttuurista.
  Toiset pelkäävät ja vihaavat vieraita kulttuureja vaikkeivät tietäisi niistä mitään. Toisilla taas on valmiiksi lämmin ja mukava asenne kaikkia vieraita kulttuureja kohtaan, vaikkeivat hekään tietäisi niistä mitään.
  Mistä oikein keskustellaan kun puhutaan monikulttuurisuudesta ja monikulttuurisesta Suomesta? Roman Schatzin vieraina ovat Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja, kansanedustaja Sampo Terho ja standup-koomikko ja juontaja Ali Jahanghiri.

 • Suomalaista miestä kuvataan usein voimakkailla ja negatiivisilla kliseillä. Suomalainen mies on juro ja hiljainen mutta humalassa aggressiivinen ja arvaamaton. Suomalainen mies ei puhu eikä pussaa eikä ainakaan mene ajoissa lääkäriin. Jotkut ovat sitä mieltä että suomalainen mies on nykyään suorastaan sorrettu ja alistettu. Roman Schatzin Maamme-kirjassa puhutaan tänään suomalaisen miehen rooleista, asemasta ja sielunelämästä. Vieraina ovat miestutkija Arto Tiihonen ja entinen kansanedustaja Ulpu Iivari.

 • Pakkastalvina Suomen ulkomaankauppa on edelleenkin suurelta osin jäänmurtajien varassa. Ensimmäinen jäänmurtaja Suomeen hankittiin 1890-luvulla.
  Sadassa vuodessa Suomesta on tullut arktisen merenkulun huippuosaaja. Suomessa on rakennettu n. 60 % maailman jäänmurtajista ja siinä ohessa on kehitetty paljon alan uusia innovaatioita. Ilmastonmuutos saattaa vähentää jäänmurtajien tarvetta Itämerellä mutta samalla arktinen merenkulku lisääntyy pohjoisilla merialueilla. Takavuosina jäämurtajat olivat peräti kansallisia ylpeyden aiheita, joita esiteltiin valtiovieraille.
  Roman Schatzin vieraina ovat merikapteeni Atso Uusiaho ja tietokirjailija Ari Turunen.

 • Itämeri on eurooppalaisten suurin yhteinen meri. Se on ollut kaupan ja sodankäynnin, mutta myös kulttuurivaihdon ja sivistyksen leviämisen näyttämönä. Itämeri on yhdistänyt ja erottanut ihmisiä, heimoja ja kansoja. Ensimmäinen vakava yritys yhdistää Itämeren maat oli keskiaikainen kauppaliitto Hansa.
  Millainen vaikutus Hansalla oli täällä nykyisen Suomen suunnalla? Vieraina ovat professori Matti Klinge ja historiantutkija Tapio Salminen.

 • Jukka Puotilalla on tehnyt pitkän monipuolisen uran sekä teatterissa, elokuvissa, televisiossa ja stand-up –lavoilla. Millaista on olla koko kansan tuntema näyttelijä ja millaista elämänasennetta teatterin ammattilaiselta vaaditaan? Miten Puotilan näkemykset teatterityöstä ovat muuttuneet uran aikana? Näitä ja monia muita elämän ja taiteen kysymyksiä pohditaan tämän kertaisessa Maamme-kirja –ohjelmassa.

 • Lyhyen ja valoisan kesän aikana suomalaiset haluavat ottaa elämästä kaiken irti.
  Jokainen paikkakunta Hangosta Ivaloon herää eloon ja järjestää jos jonkinlaisia festivaaleja, juhlaviikkoja ja tapahtumapäiviä.
  Meillä on ooppera- ja olutjuhlat, valkosipuli- ja kamarimusiikkifestivaalit, tango- ja silakkamarkkinat ja eukonkannon ja kesäpilkkimisen maailmanmestaruuskisat.
  Miksi Suomi juhlii niin vimmaisesti koko kesän? Millainen on suomalaisen kesätapahtuman syvin olemus? Entä millainen on festivaalien tulevaisuus?
  Suomen hektisestä festivaalikesästä keskustelevat nyt Roman Schatzin seurassa toimittaja Reetta Räty sekä viulisti ja festivaalikonkari Pekka Kuusisto.

 • Usein väitetään, että suomalaisilla on läheinen suhde luontoon. Moni viettää kesänsä kesämökillä ja marjastus ja sienestys ovat kaupunkilaistenkin mieliharrastusksia. Mutta osaako nykysuomalainen enää liikkua metsässä ja toimia luonnon ehdoilla? Kuinka syvällistä tavallisen ihmisen luonnon tuntemus on? Tunteeko jokainen luonnossaliikkuja ympärsistöä koskevat lait ja hyvät tavat? Näistä asioista puhutaan nyt Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat ympäristöneuvos Pekka Tuunanen ja toimittaja Mikko Peltola.

 • Alvar Aalto sanoi aikoinaan että "muoto on mysteeri joka väistää määritelmiä mutta antaa ihmiselle hyvän olon."
  Roman Schatzin Maamme-kirjassa keskustellaan siitä , miten suomalainen arkkitehtuuri voi tänäpäivänä?. Arvostetaanko suomalaista rakennustaidetta maailmalla yhtä paljon kuin Alvar Aallon päivinä? Määräkö arkkitehtuurissa raha, trendit vai estetiikka?
  Vieraina ovat ovat arkkitehdit Julius Jääskeläinen ja Rainer Mahlamäki.

 • Suomalaiset ovat maailmanmestareita itsensä syyllistämisessä. Me juomme liikaa, syömme väärin, istumme liikaa, liikumme liian vähän, olemme liikaa sosiaalisessa mediassa, olemme liian epäsosiaalisia , ostamme liikaa tavaraa ja kulutamme
  liian vähän. Mistä kumpuaa suomaisten taipumus itsesyytöksiin? Onko syvä synnintunto geneettinen ominaisuus vai onko sekin tuontitavaraa?
  Roman Schatzin vieraina ovat kirjailijat Kaisa Raittila ja Torsti Lehtinen.

 • Suomessa on vähän yli 1000 ammattinäyttelijää. Näyttelijän ammatti on edelleenkin nuorten toiveammatteja mutta muuten se ei enää nauti
  mitään erityistä arvostusta. Taloustutkimuksen tekemän mittauksen mukaan näyttelijän työ on yhtä arvostettua kuin yliluutnantin ammatti.
  Mutta millaista on olla suomalainen näyttelijä?
  Miltä suomalainen teatteri ja sen tulevaisuus näyttävät näyttelijän silmin? Roman Schatzin vieraana ovat Kati Outinen ja Martti Suosalo.

Näytä lisää

Muualla Yle.fi:ssä