Roman Schatzin Maamme-kirja

Miten pään saa sekoittaa?

 • 52 min
 • toistaiseksi

Kaikkialla ihmiset käyttävät päihteitä, sekä laillisia että laittomia. Ja jokaisessa maassa valtio yrittää kontrolloida huumaavien aineiden käyttöä. Mutta miksi ihminen haluaa sekoittaa päänsä? Ja millainen päihdepolitiikka sopisi Suomelle? Roman Schatzin vieraina ovat päihdetutkija Mikko Salasuo ja Suomen kannabisyhdistyksen perustaja Timo Larmela.

Lähetykset

 • ma 13.5.2013 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Miksi juuri Jean Sibelius nousi Suomen musiikkielämän kirkkaimmaksi tähdeksi? Millaisen perinnön hän jätti musiikkimaailmalle ja Suomelle?

  Roman Schatzin vieraina ovat Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu ja musiikkitieteen tohtori Antti Vihinen. Ohjelma on uusinta toukokuulta.

 • Pakkastalvina Suomen ulkomaankauppa on edelleenkin suurelta osin jäänmurtajien varassa. Ensimmäinen jäänmurtaja Suomeen hankittiin 1890-luvulla.
  Sadassa vuodessa Suomesta on tullut arktisen merenkulun huippuosaaja. Suomessa on rakennettu n. 60 % maailman jäänmurtajista ja siinä ohessa on kehitetty paljon alan uusia innovaatioita. Ilmastonmuutos saattaa vähentää jäänmurtajien tarvetta Itämerellä mutta samalla arktinen merenkulku lisääntyy pohjoisilla merialueilla. Takavuosina jäämurtajat olivat peräti kansallisia ylpeyden aiheita, joita esiteltiin valtiovieraille.
  Roman Schatzin vieraina ovat merikapteeni Atso Uusiaho ja tietokirjailija Ari Turunen.

 • Entisinä aikoina hautajaisrituaalien tärkeänä tehtävänä oli varmistaa, että vainaja ei tule takaisin elävien maailmaan kummittelemaan. Nykyään hautajaiset antavat omaisille mahdollisuuden surra ja muistella läheistä ihmistä. Internet ja sosiaalinen media ovat muuttaneet myös hautajaisperinteitä. Sosiaalinen media mahdollistaa suruntunteiden jakamisen helposti suurellekin joukolle. Mutta millaista on suomalainen hautajaiskulttuuri tänä päivänä?

  Miltä suomalainen kuolema näyttää ja millainen prosessi käynnistyy viimeisen henkäyksen jälkeen? Miten suhteemme kuolemaan on muuttunut?

  Vieraina ovat Suomen hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius ja kirjailija Heikki Lehikoinen.

  Ohjelma on uusinta helmikuulta.

 • Itämeri on eurooppalaisten suurin yhteinen meri. Se on ollut kaupan ja sodankäynnin, mutta myös kulttuurivaihdon ja sivistyksen leviämisen näyttämönä. Itämeri on yhdistänyt ja erottanut ihmisiä, heimoja ja kansoja. Ensimmäinen vakava yritys yhdistää Itämeren maat oli keskiaikainen kauppaliitto Hansa.
  Millainen vaikutus Hansalla oli täällä nykyisen Suomen suunnalla? Vieraina ovat professori Matti Klinge ja historiantutkija Tapio Salminen.

 • Jukka Puotilalla on tehnyt pitkän monipuolisen uran sekä teatterissa, elokuvissa, televisiossa ja stand-up –lavoilla. Millaista on olla koko kansan tuntema näyttelijä ja millaista elämänasennetta teatterin ammattilaiselta vaaditaan? Miten Puotilan näkemykset teatterityöstä ovat muuttuneet uran aikana? Näitä ja monia muita elämän ja taiteen kysymyksiä pohditaan tämän kertaisessa Maamme-kirja –ohjelmassa.

 • Lyhyen ja valoisan kesän aikana suomalaiset haluavat ottaa elämästä kaiken irti.
  Jokainen paikkakunta Hangosta Ivaloon herää eloon ja järjestää jos jonkinlaisia festivaaleja, juhlaviikkoja ja tapahtumapäiviä.
  Meillä on ooppera- ja olutjuhlat, valkosipuli- ja kamarimusiikkifestivaalit, tango- ja silakkamarkkinat ja eukonkannon ja kesäpilkkimisen maailmanmestaruuskisat.
  Miksi Suomi juhlii niin vimmaisesti koko kesän? Millainen on suomalaisen kesätapahtuman syvin olemus? Entä millainen on festivaalien tulevaisuus?
  Suomen hektisestä festivaalikesästä keskustelevat nyt Roman Schatzin seurassa toimittaja Reetta Räty sekä viulisti ja festivaalikonkari Pekka Kuusisto.

 • Usein väitetään, että suomalaisilla on läheinen suhde luontoon. Moni viettää kesänsä kesämökillä ja marjastus ja sienestys ovat kaupunkilaistenkin mieliharrastusksia. Mutta osaako nykysuomalainen enää liikkua metsässä ja toimia luonnon ehdoilla? Kuinka syvällistä tavallisen ihmisen luonnon tuntemus on? Tunteeko jokainen luonnossaliikkuja ympärsistöä koskevat lait ja hyvät tavat? Näistä asioista puhutaan nyt Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat ympäristöneuvos Pekka Tuunanen ja toimittaja Mikko Peltola.

 • Alvar Aalto sanoi aikoinaan että "muoto on mysteeri joka väistää määritelmiä mutta antaa ihmiselle hyvän olon."
  Roman Schatzin Maamme-kirjassa keskustellaan siitä , miten suomalainen arkkitehtuuri voi tänäpäivänä?. Arvostetaanko suomalaista rakennustaidetta maailmalla yhtä paljon kuin Alvar Aallon päivinä? Määräkö arkkitehtuurissa raha, trendit vai estetiikka?
  Vieraina ovat ovat arkkitehdit Julius Jääskeläinen ja Rainer Mahlamäki.

 • Suomalaiset ovat maailmanmestareita itsensä syyllistämisessä. Me juomme liikaa, syömme väärin, istumme liikaa, liikumme liian vähän, olemme liikaa sosiaalisessa mediassa, olemme liian epäsosiaalisia , ostamme liikaa tavaraa ja kulutamme
  liian vähän. Mistä kumpuaa suomaisten taipumus itsesyytöksiin? Onko syvä synnintunto geneettinen ominaisuus vai onko sekin tuontitavaraa?
  Roman Schatzin vieraina ovat kirjailijat Kaisa Raittila ja Torsti Lehtinen.

 • Suomessa on vähän yli 1000 ammattinäyttelijää. Näyttelijän ammatti on edelleenkin nuorten toiveammatteja mutta muuten se ei enää nauti
  mitään erityistä arvostusta. Taloustutkimuksen tekemän mittauksen mukaan näyttelijän työ on yhtä arvostettua kuin yliluutnantin ammatti.
  Mutta millaista on olla suomalainen näyttelijä?
  Miltä suomalainen teatteri ja sen tulevaisuus näyttävät näyttelijän silmin? Roman Schatzin vieraana ovat Kati Outinen ja Martti Suosalo.

 • Miksi juuri Jean Sibelius nousi Suomen musiikkielämän kirkkaimmaksi tähdeksi? Millaisen perinnön hän jätti musiikkimaailmalle ja Suomelle?

  Roman Schatzin vieraina ovat Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu ja musiikkitieteen tohtori Antti Vihinen

 • Mitä Karjala on? Onko se paikka, kieli, tasavalta, olutmerkki vaiko asenne?
  Mikä on Karjalan merkitys koko Suomelle ja suomalaisuudelle? Herättääkö Karjala vielä tunteita suomalaisissa nuorissa? Onko Karjala menetetty paratiisi vai romantisoitu takapajula? Entä mitä Karjala merkitsee Venäjälle?
  Roman Schatzin vieraina ovat etnologian professori Outi Fingerroos ja karjalainen kirjailija Arvi Perttu.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä