Roman Schatzin Maamme-kirja

Miten pään saa sekoittaa?

Kaikkialla ihmiset käyttävät päihteitä, sekä laillisia että laittomia. Ja jokaisessa maassa valtio yrittää kontrolloida huumaavien aineiden käyttöä. Mutta miksi ihminen haluaa sekoittaa päänsä? Ja millainen päihdepolitiikka sopisi Suomelle? Roman Schatzin vieraina ovat päihdetutkija Mikko Salasuo ja Suomen kannabisyhdistyksen perustaja Timo Larmela.

Lähetykset

 • ma 13.5.2013 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Mitä Karjala on? Onko se paikka, kieli, tasavalta, olutmerkki vaiko asenne?
  Mikä on Karjalan merkitys koko Suomelle ja suomalaisuudelle? Herättääkö Karjala vielä tunteita suomalaisissa nuorissa? Onko Karjala menetetty paratiisi vai romantisoitu takapajula? Entä mitä Karjala merkitsee Venäjälle?
  Roman Schatzin vieraina ovat etnologian professori Outi Fingerroos ja karjalainen kirjailija Arvi Perttu.

 • Gottfried von Herder otti termin nationalismi käyttöön 1770-luvulla. 1800-luvulla nationalismi kohosi yhdeksi Euroopan merkittävimmistä yhteiskunnallisista ajattelutavoista.  Monenkirjavat kansallisuusaatteet nostavat päätään taas tämän päivän Euroopassa. Kansalliseen itsetunnon nousuun on sekoittunut muun muassa EU:n vastustusta, nostalgiaa ja jopa rasismia.  Mutta miten kansallisuusaate ilmenee tämän päivän Suomessa? Kuinka paljon Suomi tarvitsee isänmaallisuutta ja patriotismia? Ja kuinka paljon kiihkokansallisia mielipiteitä lymyää Suomen metsissä ja lähiöissä?
  Roman Schatzin vieraina ovat toimittaja Seija Sartti ja kirjailija Lasse Lehtinen.

 • Suomalaisia on perinteisesti pidetty sisäänpäin kääntyneinä, vaatimattomina ja arkoina. Mutta nykyään he deittailevat alastomina televisiossa, menevät ensitreffeillä naimisiin ja muhinoivat BB-talossa koko kansan nähden. Taitelijoiden, poliitikkojen ja missien rinnalle ovat tulleet satunnaiset julkkikset, joiden julkinen ura saattaa olla hyvin näkyvä mutta lyhyt.

  Kuinka suomalaisista on tullut niin julkisuushakuisia? Mihin julkkiksia oikein tarvitaan? Ja kannattaako julkkikseksi ryhtyä?

  Roman Schatzin vieraina ovat toimittaja ja kirjailija Markku Koski ja Seiska-lehden päätoimittaja Joni Soila.

 • Keitä ovat suomen juutalaiset ja millaista on olla juutalaisena Suomessa? Lisääntyykö antisemitismi myös meidän maassamme?
  Vieraina ovat Helsingin juutalaisen seurakunnan rabbi Simon Livson ja toimittaja Ruben Stiller.

 • Minne kaikki vesisängyt ja leipäkoneet ovat kadonneet? Käyttävätkö suomalaiset oikeasti vielä astiankuivauskaappia, mäntysaippuaa ja bidee-suihkua? Mistä esineistä on tullut suomalaisuuden symboleja?
  Roman Schatz etsii nyt suomalaisen esinemaailman perinteitä ja piilomerkityksiä.
  Vieraina ovat Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss ja Kansallismuseon amanuenssi Risto Hakomäki.

 • Mikä saa suomalaisen miehen ponnistelemaan voimiensa äärirajoille?
  Ja mikä saa ihmisen elämään sellaista elämää, jossa on vakavan loukkaantumisen tai jopa kuoleman riski?
  Miksi jotkut haluavat elää riskipitoista ja jopa vaarallista elämää?
  Tänään Roman Schatzin Maamme-kirjassa keskustellaan omien rajojen koettelusta, äärimmäisestä ponnistelusta ja uhkarohkeudesta.
  Vieraina ovat entinen vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson ja
  duudson-mies Hannu-Pekka Parviainen.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä