Roman Schatzin Maamme-kirja

Miten pään saa sekoittaa?

 • 52 min
 • toistaiseksi

Kaikkialla ihmiset käyttävät päihteitä, sekä laillisia että laittomia. Ja jokaisessa maassa valtio yrittää kontrolloida huumaavien aineiden käyttöä. Mutta miksi ihminen haluaa sekoittaa päänsä? Ja millainen päihdepolitiikka sopisi Suomelle? Roman Schatzin vieraina ovat päihdetutkija Mikko Salasuo ja Suomen kannabisyhdistyksen perustaja Timo Larmela.

Lähetykset

 • ma 13.5.2013 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Hanurin sävelet luovat se oikean kesäisen tanssilavatunnelman. Haitari korvaa syntymäpäiväjuhlissa kokonaisen orkesterin. Jatkosodan aikaan haitarimusiikki
  pelasti Viipurissa monta rakennusta radiopommeilta. Rakkaalla lapsella on monta nimeä: kenttäurku, kaislapiano ja pirunkeuhko. Halveksitusta rahvaan soittimesta on nyttemmin tullut myös arvostettu konsertti-instrumentti.
  Miksi Suomessa rakastetaan ja harrastetaan harmoniikkamusiikkia niin paljon? Miksi hanurin ääni koskettaa suomalaista sielua?
  Vieraina ovat harmonikkataitelijat Kimmo Pohjonen ja Raimo Vertainen.

 • Pakolaiskriisi ravistelee nyt Eurooppaa. Millaisista oloista pakolaiset tulevat ja miten Suomen tulisi tässä tilanteessa toimia?
  Millainen on pakolaisten tulevaisuus? Muuttaako tämä kriisi Euroopan pysyvästi toisenlaiseksi?’
  Roman Schatzin vieraina ovat toimittaja Rauli Virtanen ja rauhanvälitysjärjestö CMI:n Irakin asiantuntija Hussein Al-Taee.

 • Pohjolan vapaa talonpoika, joka hallitsi ja viljeli itse omaa perintömaataan, on ollut myös suomalaisten vahvimpia identitettejä.
  Miten suomalaisten suhtautuminen maan omistamiseen on muuttunut aikojen saatossa? Arvostetaanko tulevaisuuden Suomessa enää omia tontteja tai perintötiloja? Roman Schatz tutkii tänään suomalaisen maanomistuksen historiaa, ekonomiaa ja psykologiaa. Vieraina ovat Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Arvo Kokkonen ja historian tutkijatohtori Petri Talvitie.

 • Perustuslain mukaan jokaisella suomalaisella oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Silti suomalaisellakin sananvapaudella on rajansa. Missä rajat kulkevat ja miksi ihan mitä tahansa ei saa sanoa? Voiko nykyisessä some-maailmassa mikään yhteiskunta oikeasti kontrolloida kansalaisten sanomisia tai kirjoituksia? Entä elääkö Suomessa vielä itsesensuuri?

  Roman Schatzin vieraina ovat kirjailija Jarkko Tontti ja sarjakuvataiteilija Ville Ranta.

 • Suomen ensimmäinen rock-sukupolvi alkaa jäädä jo eläkkeelle. Kapinallisesta alakulttuurista tuli nopeasti salonkikelpoista taidetta ja samalla myös osa viihdeteollisuutta.
  Mutta mitä Suomi-rock on tehnyt kansalliselle identiteetille? Millaisen jäljen rock-musiikki ovat jättänyt Suomen kulttuurihistoriaan?

  Suomi-rockin merkityksestä, olemuksesta, synnystä ja eläköitymisestä keskustelevat roman schatzin johdolla rock-veteraanit Jussi Raittinen ja Jake Nyman.

 • Paavo nurmi juoksi Suomen maailmankartalle. Mutta onko Nurmi itse enää millään kartalla? Onko urheilussa enää ikuisia sankareita?
  Urheilusta, sankaruudesta ja Paavo Nurmesta keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa.
  Vieraina ovat kirjailija Karo Hämäläinen ja urheilututkija Erkki Vettenniemi.

 • ”Koko hänen ulkomuotonsa näyttää vakavuutta ja kärsivällisyyttä; hän astuu vakaasti ja luotettavasti.” Näin kauniisti Sakari Topelius kirjoitti suomenhevosesta.

  Kaikista kotieläimistä hevonen on vaikuttanut eniten Suomen historiaan, suomalaisen sivilisaation kehittämiseen ja yhteiskunnan rakentamiseen. Mutta tulevaisuudessa suomenhevosesta saattaa tulla uhanalainen.

  Millainen merkitys suomenhevosella on kansalliselle identiteetillemme? Ja kuinka suomalaisten suhde vuosisataiseen kumppaniin muuttuu lähitulevaisuudessa Suomenhevosen uroteoista ja kohtalosta keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa.

  Vieraina ovat Ypäjän Hevosopiston kehittämispäällikkö Päivi Laine ja raviurheilun vaikuttaja Roger Johansson.

 • Suomen pitkään jatkuneelle taantumalle ei näy vielä loppua. Työttömiä on kohta jo 300 000, ja työttömyyden ennustetaan edelleen pahenevan. Miten Suomi saadaan ylös taloudellisen ja henkisen laman syövereistä kohti uutta nousua?

  Vieraina kansanedustaja Hjallis Harkimo ja toimitusjohtaja Kristiina Palmgren.

 • Suomi on tänä kesänä keskustellut äänekkäästi kulttuurista.
  Toiset pelkäävät ja vihaavat vieraita kulttuureja vaikkeivät tietäisi niistä mitään. Toisilla taas on valmiiksi lämmin ja mukava asenne kaikkia vieraita kulttuureja kohtaan, vaikkeivat hekään tietäisi niistä mitään.
  Mistä oikein keskustellaan kun puhutaan monikulttuurisuudesta ja monikulttuurisesta Suomesta? Roman Schatzin vieraina ovat Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja, kansanedustaja Sampo Terho ja standup-koomikko ja juontaja Ali Jahanghiri.

 • Suomalaista miestä kuvataan usein voimakkailla ja negatiivisilla kliseillä. Suomalainen mies on juro ja hiljainen mutta humalassa aggressiivinen ja arvaamaton. Suomalainen mies ei puhu eikä pussaa eikä ainakaan mene ajoissa lääkäriin. Jotkut ovat sitä mieltä että suomalainen mies on nykyään suorastaan sorrettu ja alistettu. Roman Schatzin Maamme-kirjassa puhutaan tänään suomalaisen miehen rooleista, asemasta ja sielunelämästä. Vieraina ovat miestutkija Arto Tiihonen ja entinen kansanedustaja Ulpu Iivari.

 • Pakkastalvina Suomen ulkomaankauppa on edelleenkin suurelta osin jäänmurtajien varassa. Ensimmäinen jäänmurtaja Suomeen hankittiin 1890-luvulla.
  Sadassa vuodessa Suomesta on tullut arktisen merenkulun huippuosaaja. Suomessa on rakennettu n. 60 % maailman jäänmurtajista ja siinä ohessa on kehitetty paljon alan uusia innovaatioita. Ilmastonmuutos saattaa vähentää jäänmurtajien tarvetta Itämerellä mutta samalla arktinen merenkulku lisääntyy pohjoisilla merialueilla. Takavuosina jäämurtajat olivat peräti kansallisia ylpeyden aiheita, joita esiteltiin valtiovieraille.
  Roman Schatzin vieraina ovat merikapteeni Atso Uusiaho ja tietokirjailija Ari Turunen.

 • Itämeri on eurooppalaisten suurin yhteinen meri. Se on ollut kaupan ja sodankäynnin, mutta myös kulttuurivaihdon ja sivistyksen leviämisen näyttämönä. Itämeri on yhdistänyt ja erottanut ihmisiä, heimoja ja kansoja. Ensimmäinen vakava yritys yhdistää Itämeren maat oli keskiaikainen kauppaliitto Hansa.
  Millainen vaikutus Hansalla oli täällä nykyisen Suomen suunnalla? Vieraina ovat professori Matti Klinge ja historiantutkija Tapio Salminen.

Näytä lisää

Muualla Yle.fi:ssä