Roman Schatzin Maamme-kirja

Miten pään saa sekoittaa?

 • 52 min
 • toistaiseksi

Kaikkialla ihmiset käyttävät päihteitä, sekä laillisia että laittomia. Ja jokaisessa maassa valtio yrittää kontrolloida huumaavien aineiden käyttöä. Mutta miksi ihminen haluaa sekoittaa päänsä? Ja millainen päihdepolitiikka sopisi Suomelle? Roman Schatzin vieraina ovat päihdetutkija Mikko Salasuo ja Suomen kannabisyhdistyksen perustaja Timo Larmela.

Lähetykset

 • ma 13.5.2013 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Suomalaisten työaika on Euroopan lyhyimpiä. Silti suomalaisilla on vahva uskomus, että he ovat muita ahkerampia ja tehokkaampia työntekijöitä.

  "Ahkeruus kovankin onnen voittaa". "Hiki laiskan syödessänsä." Monet vanhat sanalaskut ylistävät ahkeruutta ja pilkkaavat laiskoja.

  Onko suomalaisten ahkeruus myytti vai olemmeko me oikeasti kovia puurtajia?

  Suomalaisesta ahkeruudesta ja työmoraalista keskustelevat europarlamentaarikko ja entinen työministeri Liisa Jaakonsaari ja kiinteistönvälittäjä Kaisa Liski.

 • Muualla maailmassa miehen täytyy tehdä kaikki tärkeät päätökset itse mutta suomalaisen miehen ei tarvitse kuin totella naistaan. Nainen hoitaa raha-asiat, päättää vapaa-ajan vietosta, ystäväpiiristä, ravitsemuksesta ja seksielämästä.

  Onko suomalainen mies oikeasti vain siitosori, kotiorja ja talonmies? Sietääkö mies puolisoltaan liian paljon huonoa kohtelua?

  Millainen on suomalaisen miehen rooli parisuhteessa ja perheessä? Vieraina ovat toimittaja Anna Perho ja Miessakit ry:n hallintopäällikkö Antti Alén.

 • Millaisia rikoksia Suomessa tehdään ja miten niistä rangaistaan? Saavatko Suomessa kavaltajat, raiskaajat, rattijuopot ja murhaajat ansionsa mukaan? Pääsevätkö jotkut rikoksentekijät liian vähällä ja saavatko jotkut liian kovia rangaistuksia?

  Suomalaista oikeutta ja suomalaista oikeudentajua pohditaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat rikosoikeuden professori Terttu Utriainen ja eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen.

 • Toisen maailmansodan aikana Saksan SS-joukoissa palveli 1400 suomalaista sotilasta. Yksi heistä oli Aarne Kähärä, joka lähti 16-vuotiaana Saksaan SS-koulutukseen. Kähärä päätyi taistelemaan Kaukasuksen rintamalle ja hän ehti vielä jatkosodan loppuvaiheisiin Kannakselle.

  Mitä kaikkea Suomen ja Saksan välinen aseveljeys käytännössä tarkoitti ja millainen oli suomalaissotilaiden kohtalo Saksan armeijassa? Miksi nuoret miehet hakeutuivat vieraan valtakunnan armeijaan? Kuinka SS-miehiin suhtauduttiin sodan jälkeen?

  Roman Schatzin vieraina ovat SS-veteraani Aarne Kähärä ja historiantutkija Oula Silvennoinen.

 • Berliinin muurin murtuminen ja Schengenin sopimus viitoittivat tietä entistä vapaampaan ja rajattomampaan Eurooppaan. Nyt Euroopan rajoja pannaan taas uudestaan kiinni ja valvontaa lisätään.

  Miten Suomen rajoja valvotaan nyt ja tulevaisuudessa? Mikä merkitys maantieteellisillä rajoilla on globaalissa ja digitalisoituvassa maailmassa?

  Roman Schatzin vieraina ovat historiantutkija Juha Pohjonen ja rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö Ilkka Laitinen.

 • Millainen on Suomen henkinen tila ja miltä näyttää maamme lähitulevaisuus filosofin silmin?
  Kuinka hyvin suomalaiset pärjäävät koko ajan muuttuvassa maailmassa? 
  Näitä asioita pohditaan vuoden ensimmäisessä Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Roman Schatzin vieraana on Aalto-yliopston soveltavan filosofian ja luovan ongelmanratkaisun professori Esa Saarinen.

 • Joulu aiheuttaa stressiä, järjetöntä kuluttamista ja ylensyöntiä. Kinkkuteollisuus edistää ilmastonmuutosta ja jouluvalot ovat energian tuhlausta ja valosaastetta. Yksinäisille ihmisille joulu on masentavaa aikaa.

  Onko joulussa mitään järkeä? Onko joulussa mitään aitoa tunnetta?

  Roman Schatzin Maamme-kirjassa pohditaan suomalaisen joulun juuria, merkityksiä ja seurauksia. Vieraana on kirjailija Juha Vuorinen.

 • Pääministerin letkautus kaiken maailman dosenteista loukkaa dosentteja. Pilakaupasta ostettu lapinpuku loukkaa saamelaisia.
  Roman Schatzin Maamme-kirjassa keskustellaan tänään loukkaantumisen kulttuurista. Joka viikko Suomessa nousee julkiseen keskusteluun tapauksia, joissa jokin teko tai lausunto on syvästi loukannut jotakin kansanosaa. Tai sitten kansalaiset ilmottavat loukkaantuneensa jonkin toisen kansanryhmän puolesta.
  Miksi ihmiset ovat niin halukkaita loukkaantumaan? Vai ovatko julkisuudessa esiintyvät mielensäpahoittajat kansakunnan moraalinen selkäranka?
  Roman Schatzin vieraina ovat koomikko Lotta Backlund ja kirjailija Miika Nousiainen.

 • Suomella on ulkomailla 71 suurlähetystöä, viisi pääkonsulaattia, neljä yhteystoimistoa, kaksi pääkonsulaattiin kuuluvaa toimipistettä ja yksi konsulitoimipiste. Lisäksi Suomi on pysyvästi edustettuna viidessä kansainvälisessä järjestössä.

  Miten suomalainen diplomatia toimii? Istuuko Suomi oikeissa pöydissä oikeissa seurassa? Miten Suomi toimii YK:ssa?
  Roman Schatzin vieraana on Suomen YK-suurlähettiläs Kai Sauer.

 • Suomessa on yli 150 ammattiteatteria ja useita satoja harrastajateattereita ja –teatteriryhmiä. Teatterin kautta suomalaiset ovat omaksuneet uusia trendejä, ajattelutapoja ja aatteita.

  Miksi viiden miljoonan asukkaan maassa on niin paljon näyttelijöitä, näytelmäkirjailijoita, dramaturgeja, ohjaajia ja ennen kaikkea niin paljon teatteriyleisöä? Miksi juroina pidetyt suomalaiset ovat aina halunneet ilmaista itseään teatterin keinoin?
  Mistä suomalaisten kollektiivinen rakkaus teatteriin johtuu, mitä se kertoo suomalaista ja mitä seurauksia sillä on ollut?

  Roman Schatzin vieraina ovat teatteritoimittaja Kirsikka Moring ja Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.

 • Sosiaalinen media on aiheuttanut sen, että jokainen saa mielipiteensä julki aiheesta kuin aiheesta. Jokainen saa räyhätä ja runoilla, lietsoa vihaa ja rakkautta, jakaa ateriansa valokuvan muodossa ja tilata taksin tai seksikumppanin mobiiliapplikaation avulla. Sosiaalinen media on täynnä rasismia, terrorismia, seksismiä ja muuta kuonaa. Miten tämä vaikuttaa meihin ja kulttuuriimme?

  Roman Schatzin vieraina ovat tietokirjailija ja viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo ja nettipoliisi Marko Forss.

 • Ennen vanhaan hierominen, kuppaus ja suonenisku kuuluivat kansanparantajien hoitokeinoihin. Lääkkeiden sijasta piti turvautua yrtteihin, hauteisiin ja voiteisiin, joita valmistettiin sukupolvelta toiselle säilyneiden reseptien mukaan. Kansanlääkintätaidot ovat kehittyneet satojen vuosien kuluessa yritysten ja erehdysten kautta.

  Kuinka paljon niitä arvostetaan ja käytetään tämän päivän Suomessa? Kuinka parantajaksi tullaan?

  Roman Schatzin vieraina ovat lääketieteen tohtori Antti Hernesniemi ja fysioterapeutti ja jäsenkorjaaja Georg Schleifer.

Muualla Yle.fi:ssä