Roman Schatzin Maamme-kirja

Miten pään saa sekoittaa?

 • 52 min
 • toistaiseksi

Kaikkialla ihmiset käyttävät päihteitä, sekä laillisia että laittomia. Ja jokaisessa maassa valtio yrittää kontrolloida huumaavien aineiden käyttöä. Mutta miksi ihminen haluaa sekoittaa päänsä? Ja millainen päihdepolitiikka sopisi Suomelle? Roman Schatzin vieraina ovat päihdetutkija Mikko Salasuo ja Suomen kannabisyhdistyksen perustaja Timo Larmela.

Lähetykset

 • ma 13.5.2013 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Suomessa on noin kolme miljoonaa virallista paikannimeä.
  Mistä Suomen paikannimet tulevat, miten vanhat nimet ovat syntyneet ja kuka paikannimistä päättää nyt?
  Roman Schatzin vieraina ovat Helsingin kaupungin nimistönsuunnittelija Johanna Lehtonen ja nimistöntutkija Terhi Ainiala. Ohjelma on uusinta tammikuulta.

 • Vuonna 2000 suomalaisen avioliiton kesto oli keskimäärin kaksitoista vuotta. Vuonna 2010 avioliitot kestivät enää kymmenisen vuotta.

  Onko avioliitto vanhentunut instituutio Miksi niin moni suomalainen avioliitto päätyy eroon? Avioliiton asemasta ja tulevaisuudesta Roman schatzin kanssa keskustelevat nyt psykologit ja tietokirjailijat Ilona Rauhala ja Tony Dunderfelt. Ohjelma on uusinta helmikuulta.

 • Suomessa on vähän yli 1000 ammattinäyttelijää. Näyttelijän ammatti on edelleenkin nuorten toiveammatteja mutta muuten se ei enää nauti
  mitään erityistä arvostusta. Taloustutkimuksen tekemän mittauksen mukaan näyttelijän työ on yhtä arvostettua kuin yliluutnantin ammatti.
  Mutta millaista on olla suomalainen näyttelijä?
  Miltä suomalainen teatteri ja sen tulevaisuus näyttävät näyttelijän silmin? Roman Schatzin vieraana ovat Kati Outinen ja Martti Suosalo.

 • Miksi juuri Jean Sibelius nousi Suomen musiikkielämän kirkkaimmaksi tähdeksi? Millaisen perinnön hän jätti musiikkimaailmalle ja Suomelle?

  Roman Schatzin vieraina ovat Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu ja musiikkitieteen tohtori Antti Vihinen

 • Mitä Karjala on? Onko se paikka, kieli, tasavalta, olutmerkki vaiko asenne?
  Mikä on Karjalan merkitys koko Suomelle ja suomalaisuudelle? Herättääkö Karjala vielä tunteita suomalaisissa nuorissa? Onko Karjala menetetty paratiisi vai romantisoitu takapajula? Entä mitä Karjala merkitsee Venäjälle?
  Roman Schatzin vieraina ovat etnologian professori Outi Fingerroos ja karjalainen kirjailija Arvi Perttu.

 • Gottfried von Herder otti termin nationalismi käyttöön 1770-luvulla. 1800-luvulla nationalismi kohosi yhdeksi Euroopan merkittävimmistä yhteiskunnallisista ajattelutavoista.  Monenkirjavat kansallisuusaatteet nostavat päätään taas tämän päivän Euroopassa. Kansalliseen itsetunnon nousuun on sekoittunut muun muassa EU:n vastustusta, nostalgiaa ja jopa rasismia.  Mutta miten kansallisuusaate ilmenee tämän päivän Suomessa? Kuinka paljon Suomi tarvitsee isänmaallisuutta ja patriotismia? Ja kuinka paljon kiihkokansallisia mielipiteitä lymyää Suomen metsissä ja lähiöissä?
  Roman Schatzin vieraina ovat toimittaja Seija Sartti ja kirjailija Lasse Lehtinen.

 • Suomalaisia on perinteisesti pidetty sisäänpäin kääntyneinä, vaatimattomina ja arkoina. Mutta nykyään he deittailevat alastomina televisiossa, menevät ensitreffeillä naimisiin ja muhinoivat BB-talossa koko kansan nähden. Taitelijoiden, poliitikkojen ja missien rinnalle ovat tulleet satunnaiset julkkikset, joiden julkinen ura saattaa olla hyvin näkyvä mutta lyhyt.

  Kuinka suomalaisista on tullut niin julkisuushakuisia? Mihin julkkiksia oikein tarvitaan? Ja kannattaako julkkikseksi ryhtyä?

  Roman Schatzin vieraina ovat toimittaja ja kirjailija Markku Koski ja Seiska-lehden päätoimittaja Joni Soila.

 • Keitä ovat suomen juutalaiset ja millaista on olla juutalaisena Suomessa? Lisääntyykö antisemitismi myös meidän maassamme?
  Vieraina ovat Helsingin juutalaisen seurakunnan rabbi Simon Livson ja toimittaja Ruben Stiller.

 • Minne kaikki vesisängyt ja leipäkoneet ovat kadonneet? Käyttävätkö suomalaiset oikeasti vielä astiankuivauskaappia, mäntysaippuaa ja bidee-suihkua? Mistä esineistä on tullut suomalaisuuden symboleja?
  Roman Schatz etsii nyt suomalaisen esinemaailman perinteitä ja piilomerkityksiä.
  Vieraina ovat Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss ja Kansallismuseon amanuenssi Risto Hakomäki.

 • Mikä saa suomalaisen miehen ponnistelemaan voimiensa äärirajoille?
  Ja mikä saa ihmisen elämään sellaista elämää, jossa on vakavan loukkaantumisen tai jopa kuoleman riski?
  Miksi jotkut haluavat elää riskipitoista ja jopa vaarallista elämää?
  Tänään Roman Schatzin Maamme-kirjassa keskustellaan omien rajojen koettelusta, äärimmäisestä ponnistelusta ja uhkarohkeudesta.
  Vieraina ovat entinen vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson ja
  duudson-mies Hannu-Pekka Parviainen.

 • Pertti Kurikan Nimipäivät edustaa Suomea Euroviisuissa. Punk-bändin menestys on herättänyt myös keskustelua vammaisten asemasta Suomessa. Miten vammaisiin nykyaikana suhtaudutaan? Millaisiin tilanteisiin vammainen törmää arkielämässä?

  Roman Schatzin vieraina ovat vammaisaktivisti Amu Urhonen ja toimittaja ja kuvaaja Jari Nordström.

 • Kristillisen Lännen ja islamilaisen Idän välinen kuilu ammottaa nykyaikana melkein yhtä syvänä kuin ristiretkien aikaan.Miten kristinusko ja islam ovat toisilleen sukua, kuinka ne eroavat toisistaan ja miksi olemme tapelleet keskenämme jo tuhatviisisataa vuotta? Kristinuskon ja islamin suhteesta keskustellaan tänään Roman Schatzin Maamme-kirjassa.

  Vieraina ovat Suomen Islamilaisen Neuvoston hallituksen varapuheenjohtaja Pia Jardi ja systemaattisen teologian professori Virpi Mäkinen.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä