Ajantasa

Suora linja

 • 56 min
 • toistaiseksi

Miten elämä muuttuu, kun lapset muuttavat pois kotoa? Syksyn tullen koulut alkavat ja myös toisen asteen oppilaitokset ja yliopistot aloittavat lukukautensa. Monissa perheissä tuleva syksy tarkoittaa myös lapsen lentämistä pois pesästä ensimmäistä kertaa omilleen. Lapsen itsenäistymisen alkutaival voi olla vanhemmille vaikea paikka. Ajantasan Suora linja keskustelee kuuntelijoiden kanssa lasten muuttamisesta pois kotoa. Toimittaja Niina Hongan vieraana tietokirjailija, toimittaja Tuula Vainikainen.

Lähetykset

 • ma 12.8.2013 10.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Jääkiekkomaajoukkueen viimeisetkin pelaajat on valittu syksyllä Torontossa pelattavaan World Cupiin. Päävalmentaja Lauri Marjamäki kertoo perustelut. Vaan mikä on World Cup?
  Microsoft ja Terrafame. Mitä tukitoimia irtisanottaville voi olla luvassa? Mitä tekee valtio, mitä lupaavat yritykset? TEM:n osastopäällikkö Taina Susiluoto ja Microsoftin luottamushenkilö Mika Paukkeri kertovat. Terrafame on esillä myös politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukaisen haastattelussa, jossa valtion ehdollista sulkemispäätöstä kommentoivat kainuulaiset kansanedustajat Hanna Halmeenpää ja Timo Korhonen. Intuitio ei ole jotakin käsittämätöntä ja hankalasti määriteltävää. Tutkija Asta Raamin mukaan intuitiota voi oppia käyttämään hyödyksi. Kirsi Crowleyn kolumni Filippiineiltä, jossa juuri valittu presidentti aikoo laittaa vilpintekijät kovaan kuriin. Toimittaja Satu Kivelä.

 • Ikäihmisten yksinäisyyden syistä on saatu hiljattain lisätietoa. Valtiotieteiden maisteri Elisa Tiilikainen väitteli vanhusten yksinäisyydestä toukokuun alussa Helsingin yliopistossa.
  Tiilikaisen väitöstutkimus pureutui yksinäisyyden taustalla oleviin tekijöihin. Ikääntyvien ihmisten kokema yksinäisyys saattaa juontaa juurensa hyvin kaukaisiin elämänvaiheisiin, joskus jopa omaan lapsuuteen saakka. Vanhusten yksinäisyys ei ole tasapaksua, vaan siihen vaikuttavat vuodenajat ja vuorokaudenajat. Toimittajana on Iida Ylinen.

 • Jo Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman Japanin-vierailun edellä on puhuttanut, että hän menee ensimmäisenä Yhdysvaltain presidenttinä käymään toisen maailmansodan ydinpommikohteessa Hiroshimassa, mutta ei aio pyytää anteeksi amerikkalaisen pommin tuhoja. Suomen Japanin suurlähettiläs kertoo japanilaisten tuntoja vierailusta. Suurten kaupunkien pienet osat ovat kuin kyliä, kertoo kansainvälinen vertailu. Tutkittua tieto vanhusten yksinäisyydestä. Syyt yksinäisyyteen ja yksinäisyyden tunteeseen voivat olla moninaiset ja yllättävätkin. Ylen Löydä luontosi -ohjelmasarja alkaa tv:ssä. Haastateltavana tekijä Kimmo Ohtonen. Populismin menestys Euroopassa on jälleen keskustelun aihe, kun Itävallan presidentinvaali meni todella tiukaksi. Millaista on keskiluokan populismi. Toimittajana Satu Kivelä.

 • Etla kehitti uudenlaisen talousennusteen. Venäjän monokaupungit. Ulkomaiset muotiasiantuntijat suomalaisesta muodista. Suomi-seura: Punkit. Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Carean infektioylilääkäri Risto Pietikäinen ja ylilääkäri Tuija Leino, THL. Toimittajina Olli Törönen ja Aki Laine.

 • Poliitikot arvostelevat Vaasan hallinto-oikeuden Talvivaaara-päätöstä, ympäristöoikeuden professori Kai Kokko, Helsingin yliopisto. Kännykän ja netin käyttö ulkomailla, Johanna Tuohino, lakimies, Viestintävirasto. Politiikan hankala kieli, toimittajana Merja Niilola. Poliitikot Talvivaarasta, kansanedustajat Kaj Turunen, ps.,Silvia Modig, vas ja Timo Korhonen, kesk. Kolumni, Marketta Mattila. Juontajana Aki Laine.

 • Microsoft vähentämässä 1350 työntekijää Suomesta. Terrafamen kohtalo? Mikä olisi lopulta vähemmän kallista - kaivoksen toiminnan jatkaminen vai sen lopettaminen? Ruokamuistoja: Martat ovat keränneet kansalaisten ruokakokemuksia ja tallentaneet niitä Ruoka-Kalevalaksi. Kansainvälinen MS-tautipäivä. MS-taudin hoito on kehittynyt valtavasti parinkymmenen vuoden kuluessa. Ranskassa öljyalan työntekijöiden lakko jumittaa jalostamoja ja kuivattaa bensa-asemat. Vallattomasti valtiopäivillä osuudessa ovat haastateltavina kansanedustajat Päivi Räsänen, kristillisdemokraatit, Hanna Halmeenpää, Vihreät ja Ville Vähämäki, perussuomalaiset. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Kansalaisten mielikuva kokoomuksen johtajista on heikentynyt roimasti lyhyessä ajassa, kertovat Yle Uutisten haltuunsa saamat tiedot puolueiden itsensä tilaamasta, viimeisimmästä imagotutkimuksesta. Parhaiten tutkimuksessa pärjäsivät keskusta ja vihreät.

  Studiossa tutkimuksen tuloksia on kommentoimassa Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen johtaja Markku Jokisipilä.

  Toimittajana Jari Mäkäräinen.

  Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

 • Puolueiden itse tilaamassa mainekyselyssä eritellään kansalaisten näkemystä puolueiden pätevyydestä hoitaa asioita, puolueiden johdon vetovoimaisuutta ja ylimielisyyttä. Haastattelussa eduskuntatutkimuksen johtaja Markku Jokisipilä. Kreikassa tapahtuu. Toimittaja Sara Saure kertoo Ateenasta tunnelmia euroryhmän Kreikan velkatilanteesta pitämän kokouksen jälkeen. Ajantasassa otetaan yhteyttä myös toimittaja Tom Kankkoseen, joka on Chioksen saarella suljetussa pakolaiskeskuksessa, jossa on Turkista tulleita pakolaisia. Kilpailukykysopimukseen tähtäävät neuvottelut takkuavat, mutta toisaalta aina välillä niiden kerrotaan edistyvän. Miltä näyttää kilpailukykyneuvottelujen edistyminen nyt? Haastattelussa tosi-tv:n tekemisestä humoristisen kirjan kirjoittanut Piia Leino. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Suomessa on pidetty tänään maailman ensimmäiset vankimessut.

  Pekka on "lusinut" 16 vuotta 17:ssä eri vankilassa Suomessa. Hänen mietteitään vankilan jälkeisestä elämästä ja mahdollisuuksista kuullaan heti alkuun.

  Siististi siviiliin -messuilla Helsingissä Janika Lindström, Laurea -ammattikorkeakoulun lehtori ja tapahtuman keksijä sekä järjestäjä, kertoo mitä messuilla voidaan vangeille tarjota.

  Juha Seljanperä, vankien työllistämishanke KRIS-Etelä-Suomesta, auttaa rikos- ja päihdekierteessä olevia ihmisiä vertaistuen periaatteella.

  Toimittajana Iida Ylinen.

 • Palkansaajien tutkimuslaitoksen työttömyystutkimus, projektitutkija Matti Kari. Työlle rajat, projektinjohtaja Charlotta Niemistö, Hanken. Itävallan vaalitulos, suurlähettiläs Anu Laamanen. Helsingin muotiviikko, R/H:n suunnittelijakaksikko Hanna Riiheläinen ja Emilia Hernesniemi.
  Mainonnan ja markkinoinnin muutos, Dagmarin toimitusjohtaja Tuula Kallio ja Omnicom Media Groupin toimitusjohtaja Teemu Neiglick. Juontajana Satu Kivelä.

 • Metsäteollisuus ja Paperiliitto sopivat kiky-sopimuksen, Tampereen yliopiston sosiologian professori Harri Melin. Yökastelu, lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist, Pikkujätti. Hallitus yksi vuotta, arvioimassa eduskuntaryhmien puheenjohtajat Matti Vanhanen, Kesk., Sampo Terho, PS ja Antti Lindtman, SDP. Maailman ensimmäiset vankimessut eli siististi siviiliin, paikalla Iida Ylinen. Kolumni, Risto Uimonen. Juontajana Satu Kivelä.

 • Uusien ylioppilaiden nimet on julkaistu. Ne löytyvät Ylen verkkosivuilla. Haastattelussa 12 laudaturia kirjoittanut mikkeliläinen Vikke Elfving. MM-hopeajoukkueen paluu, tunnelmia lentokentältä. Turkissa on alkamassa suuri humanitaarinen huippukokous pakolaistilanteesta. Ajantasan studiossa Kirkon ulkomaanavun päällikkö Eija Alajarva arvioi humanitaarista tilannetta. Sekasin on Ylen kanavilla työtä nuorten mielenterveyden hyväksi. Sarjan ohjelmat ovat nähtävissä Areenassa ja tänään alkaa Ylen chat-palvelu, jossa nuoret voivat keskustella ajatuksistaan ja kysyä neuvoa, jos jokin painaa mieltä. Kova talous sarjassa Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia kertoo mm. kaivoksen rahantarpeesta. Toimittaja Aki Laine.

Klipit

 • Työnhaku vaatii työnhakijalta entistä enemmän uskallusta heittäytyä ja taitoa ilmaista itseään tuomariston, blogiyleisön tai videokameran edessä. Vaikkapa hotellitöihin ei aina haeta papereilla ja perinteisellä työhaastattelulla vaan kokin tai aulatyöntekijän on uskaltauduttava tuomariston eteen pitchaamaan eli kertomaan parissa minuutissa, miksi olisi paras valinta tehtävään.
  Finlandia-talolle saapui maanantaina 9.5. lähes 700 työnhakijaa pitchaamaan itsensä työantajan sydämiin. Millaisessa muutoksessa rekrytointitavat ovat? Entä miten esimerkiksi kasvuyritykset löytävät ketterästi työntekijänsä?
  Haastattelussa ovat Clarion-hotelliketjun maajohtaja Inari Lehtinen, erikoistutkija Minna Janhonen Työterveyslaitokselta sekä Senja Keränen ja Minna Mankila. Iida Ylinen haastattelee.
  Kuvassa Clarion-hotelliketjun maajohtaja Inari Lehtinen

 • Tutkijat ja työtön kommentoivat hallituksen ehdotuksia työelämän uudistamiseksi

  Hallitus on esitellyt uusia työelämäuudistuksia, joiden olisi tarkoitus tulla voimaan vuoden 2017 alusta. Uudistukset ovat lähteneet lausuntokierrokselle, jonka jälkeen ehdotuksista päätetään. Tarkoituksena on poistaa mahdollisia kannustinloukkoja eli kiristää työttömyysturvan saamisen edellytyksiä.
  Ajantasan haastattelussa ehdotuksia kommentoivat THL:n tutkija Jouko Karjalainen sekä pätkätöiden ongelmallisuudesta juuri kirjan julkaissut Laura Haapala. Mielipiteensä kertoo myös Vantaan työttömät ry:n kahvilassa työharjoittelussa oleva nimettömänä esiintyvä mies.

  Haastattelijana Tuukka Pasanen, Vantaan työttömät ry:ssä kävi toimittaja Anne-Mari Rajala.

 • Panama-paperit ovat puhuttaneet jo viikkoja. Ajantasassa Ylen MOT-lähetyksen tuottaja Renny Jokelin ja toimittaja Minna Knus-Galan kertovat, millaista papereiden penkominen on, ja miksi kaikesta löytyneestä ei voi heti kertoa.

  Panama-paljastuksista on kärsinyt ainakin Nordea-pankki, joka on menettänyt isoja asiakkaita. Esimerkiksi kolme puoluetta Perussuomalaiset, SDP ja Vasemmistoliitto etsivät parhaillaan uutta pankkia. Myös osa ammattiliitoista, esimerkiksi AKT, luopuu yhteistyöstä Nordean kanssa. Myös verottajan sormet syyhyävät päästä käsiksi paljastuksiin.

  Mitä muuta paperit ovat saaneet aikaan ja mitä on vielä odotettavissa?

  Kuva: Oswald Ramirez / EPA

 • Nykypäivän työnteko on enää harvoin yksin puurtamista. Tästä syystä itsensä ilmaisemisen taidon merkitys on kasvanut. Mutta miten itseään kannattaa ilmaista?

  Ajantasan studiossa itseilmaisun taitajat tubettaja-Tume ja näyttelijä Eero Ritala kertovat, mikä tekee itseilmaisusta helppoa tai vaikeaa ja miten omia esiintymistaitojaan voisi kehittää.

  Lähetyksessä pitkän linjan teatteriharrastaja Vilma Kiikeri kertoo myös, kuinka teatteriharrastus on auttanut häntä pääsemään yli epävarmuudestaan.

  Toimittajina Leo-Pauli Moisio ja Maria Sarkomaa. Haastattelua valmistelivat myös Olli Rossi ja Daniel Sorvala.

  Toimittajat ovat 9G-luokkalaisia Kirkkoharjun koululta Kirkkonummelta. Pasilassa uutisluokkalaiset ovat oppimassa mediaa tekemällä sitä itse.

 • Tieto 30 vuoden takaisesta Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta tuli viiveellä, tarkalleen ottaen kaksi päivää myöhässä. Suomessa heti havaittujen korkeiden säteilyarvojen syyksi ehdittiin jo epäillä muun muassa Suomen ja Ruotsin tuntumassa räjäytettyä ydinpommia.

  Ajantasassa muistellaan, miten nuo epävarmuuden ja salailun päivät koettiin? Ja mitä Pohjois-Ukrainassa, Tšernobylin voimalassa tarkalleen ottaen tapahtui?

  Samppa Korhosen haastateltavina ovat johtaja Tarja K. Ikäheimonen ja toimistopäällikkö Risto Sairanen Säteilyturvakeskuksesta.

  Kuva: Sergey Dolzhenko / EPA

 • Miksi oma mielipide tai mutu-tuntuma pesee tutkitun tiedon? Internet ja sosiaalinen media tarjoavat myös yksittäiselle ihmiselle näppärän väylän suoranaisen propagandan levittämiseen. Huuhaatiedon ja valheiden ympärille rakentuu netissä kokonaisia yhteisöjä.

  Mitkä mekanismit selittävät valheiden ja propagandan läpilyöntiä juuri tässä hetkessä ja tässä yhteiskunnassa? Iida Ylisen haastattelussa ovat filosofian tohtori, kirjailija ja tiedebloggaaja Tiina Raevaara sekä Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitoksen dosentti Janne Matikainen.

 • Meneillään on lakihanke kiristää perheenyhdistämisen kriteerejä entisestään. Esimerkiksi toimeentulon edellytys laajentuisi koskemaan myös kansainvälisen suojelun kohteena olevia perheitä.

  Tuoreessa tietokirjassa valotetaan perheenyhdistämisen eri puolia: mitä perheenyhdistäminen tarkoittaa? Kenellä on oikeus saada perhe luokseen? Kirjassa käsitellään aihetta etupäässä turvapaikanhakijoiden ja humanitäärisen muuton näkökulmasta.

  Ajantasassa keskustelijoina yksi kirjan kirjoittajista, etnologian professori Outi Fingerroos Jyväskylän yliopistosta ja perheenyhdistämisen lakihanketta vetävä ylitarkastaja Tuuli Tuunanen sisäministeriöstä.

 • Oikeus- ja työministeri Jari Lindström esitteli tänään maanantaina valtioneuvoston saliin kokoontuneille toimittajille työttömiä koskevia uudistuksia. Ministerin mukaan nyt on edessä työttömyysturvan vastikkeellisuuden lisääminen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tukien saamista kiristetään.

  Ministeri Lindströmin esittelemiin ideoihin kuului muun muassa se, että työttömän olisi otettava vastaan myös muuta kuin oman alan työtä, jos oman alan työtä ei ole tarjolla. Tiedotustilaisuudessa kuitenkin vakuuteltiin, että jokaisen työttömän tilannetta pohditaan tapauskohtaisesti.

  Toimittajana Iida Ylinen.

 • Uuden Thing2data-hankkeen tehtävänä on tehdä tavaroille älykkyys ja sijoittaa ne verkkoon.

  Esineiden internetin (IoT) ulkopuolelle ei tarvitse jäädä niidenkään tavaroiden, jotka eivät ole yhteydessä internetiin. IoT:ssä on tilaa vaikkapa lyhtypylväälle.

  Haastattelussa Thing2data-hankkeen vetäjä Risto Linturi sekä Microsoftin liiketoimintajohtaja Henriikka Åkerman.
  Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Miten alemmuudentuntoisuudesta voi vapautua?

  Tuoreen tutkimuksen mukaan miehistä yli puolet arvioi oman tietotaitonsa keskimääräistä korkeammaksi, naisista taas vain joka kolmas.

  Miksi nainen aliarvioi omaa osaamistaan? Onko miesten ylimitoitettu käsitys omasta tietotaidostaan huono asia?

  Ajantasassa pohdittiin, mistä naisten huono itsetunto johtuu ja miten jokapäiväiset epäuskon ajatukset saa siirrettyä syrjään.

  Anna-Mari Rajalan haastattelussa kirjailija-käsikirjoittaja, transformatiivinen valmentaja Katri Manninen, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun professori Anna-Maija Lämsä ja psykologi, psykoterapeutti Katri Ollikainen.

 • Ajantasan haastattelussa kysytään, miten pelkoa voi hallita ja millainen jälkipuinti auttaa, jos eiliset iskut tulivat median kautta iholle. Haastateltavana psykiatri, tutkimusprofessori Timo Partonen, toimittajana Toimittajana Anne-Mari Rajala. Kuva:
  Christophe Petit Tesson/EPA

 • Haastateltavana terrorismitutkija Leena Malkki. Ohjelmassa kuullaan myös Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettajan Oscar Lasseniuksen kommentti. Toimittajana Aki Laine. Ajantasa 22.3.2016 klo 14

Muualla Yle.fi:ssä