Ajantasa

Suora linja

 • 56 min
 • toistaiseksi

Miten elämä muuttuu, kun lapset muuttavat pois kotoa? Syksyn tullen koulut alkavat ja myös toisen asteen oppilaitokset ja yliopistot aloittavat lukukautensa. Monissa perheissä tuleva syksy tarkoittaa myös lapsen lentämistä pois pesästä ensimmäistä kertaa omilleen. Lapsen itsenäistymisen alkutaival voi olla vanhemmille vaikea paikka. Ajantasan Suora linja keskustelee kuuntelijoiden kanssa lasten muuttamisesta pois kotoa. Toimittaja Niina Hongan vieraana tietokirjailija, toimittaja Tuula Vainikainen.

Lähetykset

 • ma 12.8.2013 10.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Helena Åhman, vuoden puhuja, työpsykologian tohtori. Ylioppilaskirjoitukset alkoivat, juttu Joensuusta. Kansanradion vastaus. Politiikan viikko, Petteri Orpo vastaa Jussi Halla-aholle. Politiikan avokonttori: Pekka Ervastin haastattelussa Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi. Umpihankihiihto. Toimittajana Aki Laine.

 • Posti nostaa hintoja. Lasten mediankäyttö, Inna-Pirjetta Lahti, toimitusjohtaja, Kohtaamistoimisto Innastus. Syyrian rauhansopimus, vanhempi tutkija Toni Alaranta, UPI ja Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton Syyrian maaedustaja Jyri Rantanen. Pankit ja uusi finanssikriisi. Umpihankihiihto. Juontajana Aki Laine.

 • Kiina investoi Suomeen ja suomalaiset yritykset tähtäävät Kiinaan, minkälaisia menestystarinoita ja minkälaista kulttuurituntemusta onnistuminen edellyttää. Yliopistojen hallintoa leikataan, mikä on leikkauksen hinta, kysyy kolumnisti Aleksis Salusjärvi. Suomi-Seurassa aiheena 112-päivä eli pelastaminen ja auttaminen, kuulemme mm miten tulipalo sammutetaan, puhumme mm ensiaputaidoista ja ensiapuryhmistä sekä auttamiskulttuurista.
  Toimittajana Satu Kivelä.

 • Sosiaalityöntekijällä saattaa olla 100 perhettä vastuullaan, vaikka suositus on 30. Työtä ei pysty tekemään kokonaisvaltaisesti, sanoo yliopistonopettaja Maija Mänttäri-van der Kuip Jyväskylän yliopistosta Ajantasan haastattelussa, hänen kanssaan pohditaan myös sitä, keneltä vielä voidaan karsia? Kevät on monelle paaston aikaa, paaston tarvetta, merkitystä ja vaikutuksia pohdimme
  rovasti Ilkka Sipiläisen kanssa. Piipahdamme myös puusuksitehtaalla. Toimittaja Satu Kivelä.

 • Saksan junaturma, Liikenneviraston rautatietoiminta- ja turvallisuuspäällikkö Marko Tuominen. Syyrian sota, ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen. Martat ja vangit, toimittaja Heidi Törnroos. Verosuunnittelu, Kauppakamarin veroasioista vastaava johtaja Ann-Mari Kemell sekä SAK:n ekonomisti, Transparency Suomen aktiivi Erkki Laukkanen. Vallattomasti valtiopäivillä, kansanedustajat Elsi Katainen, kesk., Tom Packalen, ps. ja Johanna Karimäki, vihr. Toimittajina Tuukka Pasanen ja Jari Niemelä.

 • Tulvatilanne. USA:n esivaalit, ent. Washingtonin-suurlähettiläs Jukka Valtasaari. Ulkomaanlehdet, Italia. Laser puhdistaa veden. Eduskunta on taas koolla, Sari Essayah, Antti Rinne ja Annika Saarikko. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström turvapaikanhakijoiden kotouttamisesta. Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Sähkönsiirtohinnat puhuttavat, mutta mitä hinnoille tapahtuu? Jos ei hallitse tietotekniikkaa ja muisti reistailee, miten voi nostaa rahaa ja maksaa laskuja. Iäkkäiden pankkipalveluiden tilasta keskustelemassa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling, Op-ryhmästä johtaja Merja Auvinen ja eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Martti Korhonen. Helsinkiin aurinkovoimalaboratorio, jossa niin sademetsän kuin Siperian olosuhteet. Hallituksen kevään lukujärjestys. Toimittaja Aki Laine.

 • Osaako aikuinen olla aikuinen, kun on kyse junnujen pallopeleistä ja kouluasioiden hoidosta, urheilupsykologi Sari Honkanen haastateltavana. Kaukoputkessa mm zika-virus, sähkönsiirto, poliittinen vastuunkanto ja yksityistäminen professori Teivo Teivaisen ja tutkija Charly Salonius-Pasternakin keskustelunaiheina. Ajantasan toimittajana Aki Laine.

 • Saksassa alkaa loppuviikosta suuri kansainvälinen turvallisuuskonferenssi, jossa on mukana muun muassa presidentti Sauli Niinistö. Voiko konferenssi vaikuttaa Syyrian ja Ukrainan tilanteeseen? -Lapset ja konsoli- ja nettipelit. Mikä on liikaa? Miten vanhempien pitäisi kontrolloida lasten pelaamista? Hallitus linjaa pian omistuksiaan. Mitä on luvassa valtion omistuksille? Pitäisikö myydä joitain valtion omistamia yhtiöitä tai niiden osia? Omistajaohjausosaston päällikkö Eero Heliövaara vastaa. Yritystä voidaan yhä useammin kiristää somekohulla, jos palvelu tai tavara ei miellytä. Unkarin koulu-uudistus on synnyttänyt protestiliikkeen. Hallitus on uittanut koulukirjoihin omia linjauksiaan. Juontaja Satu Kivelä.

 • Valtakunnallisen Lainan päivän kunniaksi Ajantasan Suorassa linjassa puhutaan kirjastoista, kirjoista ja lukemisesta. Lainan päivänä kirjastot nostavat esiin työtään ja palveluitaan. Tänä vuonna teemana on kirjastojen merkitys ihmisten ja kulttuurien kohtaamispaikkana. Ajantasan studiovieraana on kirjastonhoitaja Anne Mankki ja toimittajana Satu Kivelä. Olet tervetullut osallistumaan ohjelmaan joko kysymyksillä tai vaikkapa kertomalla millainen lukija sinä olet. Mikä kirja avasi sinulle maailmaan uuden näkökulman?
  Yhteydet: ajantasa@yle.fi, RS_AJANTASA 16149 (0,40e), 0203 17600, Twitter: #ajantasa
  Keskustella voi myös Radio Suomen ikkunassa osoitteessa yle.fi/radiosuomi

 • Peruskoulun muutokset. Saamelaiskulttuuri ei pysy museossa; älypuhelin soi joiun kera. Jari Mäkäräinen juontaa.

 • Paavo Väyrynen esittelee uutta puoluettaan. Moottoripyörämessut kutsuvat. Mannerheim kiinnostaa historian harrastajia ja tutkijoita. Tom Kankkonen kertoo matkastaan Irakiin. Juontajana Jari Mäkäräinen.

Klipit

 • Taidehuijaukset ovat nousseet tällä viikolla puheenaiheeksi, kun Keskusrikospoliisi tiedotti tutkivansa laajaa taidehuijausta. Siinä väärennetyiksi epäiltyjä kotimaisia ja ulkomaisia teoksia on myyty ainakin 15 miljoonalla eurolla. Isoa osaa väärennöksistä on väitetty venäläisten taitelijoiden töiksi.

  Taide on monelle tänä päivänä sijoituskohde. Millaisia asioita taidekaupoilla ollessaan on syytä huomioida? Haastateltavana viestintäpäällikkö Klaus Kaartinen Keskusrikospoliisista ja huutokauppatalo Hagelstamin johtava intendentti Mikael Schnitt.
  Toimittajana Mira Stenström. Haastattelu kuultiin Ajantasan klo 10 lähetyksessä 29.1.2015.

 • Pariisin terrori-isku nosti jälleen esiin terrorin ja sananvapauden vaikean suhteen. Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen pohtii asiaa Ajantasassa Aki Laineen haastattelussa. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 8.1.2015.

 • Ajantasan vieraana kävi hiljattain kansainvälisen tiedepalkinnon saanut akatemiaprofessori Heikki Joensuu HYKSin Syöpäkeskuksesta. Anne-Mari Rajala kysyi häneltä miten syöpähoidot ovat muuttuneet ja millaisia löytöjä alalla on tehty. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 31.12.2014.

 • UPI:n tutkija Charly Salonius-Pasternak nostatti kohun visoimalla Venäjän hyökkäyksen mahdollisuutta. Kuka Suomessa saa puhua ulkopolitiikasta? Haastateltavana Pauli Järvenpää Viron puolustusvoimain tutkimuslaitoksesta. Toimittajana Jari Mäkäräinen. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 30.12.2014.

 • Suomessa on salakuunneltu matkapuhelimia valetukiasemien avulla. viestintävirasto alkaa selvittää, miten valetukiasemat voisi havaita. Toimittajana Annu Passoja. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 19.12.2014.

 • Kansallisesta merkityksestään huolimatta sotakorvausten maksamisen aikaa ja niiden seurauksia on käsitelty melko vähän verrattuna muihin poliittisiin kuvauksiin. Professori Pekka Sutela arvioi, mistä tämä johtuu...

  Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 17.12.2014.

 • Joululaulut soivat taas lähes kaikkialla. Ajantasa keskustelutti joulumusiikin asiantuntijoita siitä, miksi jouluna soi niin pateettinen ja itkettävä musiikki. Entä menestyykö kauppakeskus, jonka käytävillä ei soi joulumusiikki? Teresa Meriläinen haastattelee. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 9.12.2014.

 • ”Jos teette tämän lainsäädännön, see you in court”. Akatemiaprofessori Martti Koskenniemen mukaan Suomi ei enää jatkossa päättäisi itsenäisesti lainsäädännöstään, jos TTIP eli Yhdysvaltain ja EU:n välinen vapaakauppasopimus toteutuu. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 4.12.2014.

 • Verohallinto ehdottaa lounassetelikäytäntöön suuria muutoksia. Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry nousi heti puolustuskannalle ja sanoo verohallinnon ajatusten tarkoittavan lounasseteleiden loppua ja lisää työttömiä. Empien asiaan suhtautuu Työterveyslaitos. Anne-Mari Rajala. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 3.12.2014.

 • Ajatushautomo Tänk julkaisi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran sekä Työeläkevakuuttajat Telan rahoituksella tehdyn tutkimuksen siitä, miten testata perustulon vaikutuksia.

  Kuinka tulisi toimia kun ei tiedetä mihin uudistukset johtavat? Pitäisikö useammin uskaltaa vain kokeilemalla ottaa selvää? Ajantasan vieraana perustulosta keskustelemassa Ajatushautomo Tänkin tutkija Ohto Kanninen. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 27.11.2014.

 • Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT arvostelee tähän asti toteutettuja lukioiden ranking-listauksia. Tutkimuksen tekijä vakuuttaa Ajantasan haastattelussa, että opetuksen taso on koko maassa korkea. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 21.11.2014.

 • Pohjolan legendaarisimmasta kuninkaasta Kustaa II Aadolfista kertova kirja toi Mirkka Lappalaiselle Tieto-Finlandian. Historioitsija sanoo, että huomio tuntuu hyvältä. Mirkka Lappalaista haastatteli Jakke Holvas. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 19.11.2014.

Muualla Yle.fi:ssä