Ajantasa

Suora linja

 • 56 min
 • toistaiseksi

Miten elämä muuttuu, kun lapset muuttavat pois kotoa? Syksyn tullen koulut alkavat ja myös toisen asteen oppilaitokset ja yliopistot aloittavat lukukautensa. Monissa perheissä tuleva syksy tarkoittaa myös lapsen lentämistä pois pesästä ensimmäistä kertaa omilleen. Lapsen itsenäistymisen alkutaival voi olla vanhemmille vaikea paikka. Ajantasan Suora linja keskustelee kuuntelijoiden kanssa lasten muuttamisesta pois kotoa. Toimittaja Niina Hongan vieraana tietokirjailija, toimittaja Tuula Vainikainen.

Lähetykset

 • ma 12.8.2013 10.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • 17-vuotiaan Tuomas Toivaisen mietteitä, animaatioiden tekemisestä yläasteella. Kyberiskut alkavat olla arkea, mutta millä tasolla on niihin varautuminen. Omakotiasukas saattaa pian joutua suuntaamaan tv-antenninsa uudelleen. Juontajana Mira Stenström.

 • Houkutteleeko Monikulttuurisuus-mielenosoitus. Kiinan talous, pörssikurssit laskevat taas, vaikka viranomaiset pyrkivät niihin vaikuttamaan. Esillä on myös työväenkulttuuri ja käväisemme vielä Tampereella ulkomaalaisten suomen kielen kurssilla.
  Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Ruotsissa taas sukellusvenehavainto. Suomalaisen sukellusvenesuunnittelijan kommentti.
  Kyläyhdistyksillä on uudenlainen tilaus, vireät kyläyhdistykset ovat useimpien paikallisten tapahtumien moottori. Monikulttuurisuus puhuttaa Halla-ahoa ja Tuomiojaa. Turun suunnalla, Koski TL:ssä, rengastetaan ja nimetään Suomen ensimmäisiä kattohaikaran poikasia.
  Juontajana Jari Mäkäräinen.

 • Kesä on arkeologisten kaivausten aikaa, Ajantasassa selvitetään minkälaisia aarteita on maan uumenista löydetty. Muutos on pysyvää, mutta 100 vuodessa ihminen ei muutu juuri lainkaan. Yhteiskuntasopimus on työn alla, mutta missä mennään juuri nyt?
  Ajantasan juontajana Jakke Holvas.

 • Merissä lilluu muovilauttoja, levähdyspaikoille jätetään sohvanraatoja. Ajantasan Suoran linjan aihe on roskaaminen ja vieraana Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen. Toimittajana Jari Mäkäräinen.
  Osallistu keskusteluun soittamalla 0203 17600 tai tekstiviesti numeroon 16149 tunnuksella RS (välilyönti) AJANTASA tai sähköposti: ajantasa@yle.fi. Kommentoida voi myös Radio Suomen lähetysikkunassa www.yle.fi/radiosuomi, ja Twitterissä tunnisteella #ajantasa.

 • Dekkarit komeilevat kirjamyyntitilastojen kärjessä ja rikoskirjat saavat paljon huomiota myös mediassa. Dekkarin arvostus on kohonnut, mutta vieläkään ne eivät kaunokirjapalkintoja tai ehdokkuuksia kahmi, sanoo Suomen dekkariseuran puheenjohtaja Leena Korsumäki. Julkaistujen rikoskirjojen määrä on lähes tuplaantunut vuosikymmenessä. Korsumäen mielestä niitä julkaistaan jo liikaa ja laatu on kirjavaa.
  Elina Päivinen tapasi vannoutuneen dekkariharrastajan, joka pitää erityisesti brittiläisestä rikosromaaniperinteestä.

 • Huono sää, heikko taloustilanne ja venäläismatkailijoiden vähyys, matkailukesän
  väliraportti. Turussa on H2Ö-festari toista kertaa. Uspuntarissa esillä avaruus ja maapallon kohtalo!
  Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Levymyynti laskee ja keikat harvenevat. Musiikki elättää harvoja, sanoo Martti Heikkinen. Taloudessa pilkahtelee valo, arvioivat ekonomistit. Li Anderssonin kesähuvi on pyöräily. Jari Mäkäräinen juontaa.

 • Suuret oluet -pienet panimot -tapahtumassa maistellaan uutuuksia. Puurakentamisen uutta tekniikkaa opetellaan Kemissä. Torstaiseurassa pormestarimallista keskustelevat mm Lasse Männistö ja Hannu Penttilä, toimittajina Kati Lahtinen ja Tiina von Martens.

Näytä lisää

Klipit

 • Taidehuijaukset ovat nousseet tällä viikolla puheenaiheeksi, kun Keskusrikospoliisi tiedotti tutkivansa laajaa taidehuijausta. Siinä väärennetyiksi epäiltyjä kotimaisia ja ulkomaisia teoksia on myyty ainakin 15 miljoonalla eurolla. Isoa osaa väärennöksistä on väitetty venäläisten taitelijoiden töiksi.

  Taide on monelle tänä päivänä sijoituskohde. Millaisia asioita taidekaupoilla ollessaan on syytä huomioida? Haastateltavana viestintäpäällikkö Klaus Kaartinen Keskusrikospoliisista ja huutokauppatalo Hagelstamin johtava intendentti Mikael Schnitt.
  Toimittajana Mira Stenström. Haastattelu kuultiin Ajantasan klo 10 lähetyksessä 29.1.2015.

 • Pariisin terrori-isku nosti jälleen esiin terrorin ja sananvapauden vaikean suhteen. Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen pohtii asiaa Ajantasassa Aki Laineen haastattelussa. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 8.1.2015.

 • Ajantasan vieraana kävi hiljattain kansainvälisen tiedepalkinnon saanut akatemiaprofessori Heikki Joensuu HYKSin Syöpäkeskuksesta. Anne-Mari Rajala kysyi häneltä miten syöpähoidot ovat muuttuneet ja millaisia löytöjä alalla on tehty. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 31.12.2014.

 • UPI:n tutkija Charly Salonius-Pasternak nostatti kohun visoimalla Venäjän hyökkäyksen mahdollisuutta. Kuka Suomessa saa puhua ulkopolitiikasta? Haastateltavana Pauli Järvenpää Viron puolustusvoimain tutkimuslaitoksesta. Toimittajana Jari Mäkäräinen. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 30.12.2014.

 • Suomessa on salakuunneltu matkapuhelimia valetukiasemien avulla. viestintävirasto alkaa selvittää, miten valetukiasemat voisi havaita. Toimittajana Annu Passoja. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 19.12.2014.

 • Kansallisesta merkityksestään huolimatta sotakorvausten maksamisen aikaa ja niiden seurauksia on käsitelty melko vähän verrattuna muihin poliittisiin kuvauksiin. Professori Pekka Sutela arvioi, mistä tämä johtuu...

  Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 17.12.2014.

 • Joululaulut soivat taas lähes kaikkialla. Ajantasa keskustelutti joulumusiikin asiantuntijoita siitä, miksi jouluna soi niin pateettinen ja itkettävä musiikki. Entä menestyykö kauppakeskus, jonka käytävillä ei soi joulumusiikki? Teresa Meriläinen haastattelee. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 9.12.2014.

 • ”Jos teette tämän lainsäädännön, see you in court”. Akatemiaprofessori Martti Koskenniemen mukaan Suomi ei enää jatkossa päättäisi itsenäisesti lainsäädännöstään, jos TTIP eli Yhdysvaltain ja EU:n välinen vapaakauppasopimus toteutuu. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 4.12.2014.

 • Verohallinto ehdottaa lounassetelikäytäntöön suuria muutoksia. Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry nousi heti puolustuskannalle ja sanoo verohallinnon ajatusten tarkoittavan lounasseteleiden loppua ja lisää työttömiä. Empien asiaan suhtautuu Työterveyslaitos. Anne-Mari Rajala. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 3.12.2014.

 • Ajatushautomo Tänk julkaisi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran sekä Työeläkevakuuttajat Telan rahoituksella tehdyn tutkimuksen siitä, miten testata perustulon vaikutuksia.

  Kuinka tulisi toimia kun ei tiedetä mihin uudistukset johtavat? Pitäisikö useammin uskaltaa vain kokeilemalla ottaa selvää? Ajantasan vieraana perustulosta keskustelemassa Ajatushautomo Tänkin tutkija Ohto Kanninen. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 27.11.2014.

 • Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT arvostelee tähän asti toteutettuja lukioiden ranking-listauksia. Tutkimuksen tekijä vakuuttaa Ajantasan haastattelussa, että opetuksen taso on koko maassa korkea. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 21.11.2014.

 • Pohjolan legendaarisimmasta kuninkaasta Kustaa II Aadolfista kertova kirja toi Mirkka Lappalaiselle Tieto-Finlandian. Historioitsija sanoo, että huomio tuntuu hyvältä. Mirkka Lappalaista haastatteli Jakke Holvas. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 19.11.2014.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä