Romano mirits

Loolo dzii - punainen sydän

 • 14 min
 • toistaiseksi

Toimittajana Tuovi Putkonen.

Lähetykset

 • ke 11.9.2013 21.45 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Maakuntauudistus tuo romaniväestön näkökulmasta muutoksia siihen, kuinka maakunnan alueella romanien asiat nousevat esiin. Maakuntauudistus tuo merkittäviä muutoksia myös romaniasiain neuvottelukunnille, sillä aiemmin asetuspohjalta toimineet neuvottelukunnat nostetaan uudistuksen myötä lainsäädäntöön.

  Maria Frimanin haastateltavana Romano miritsissä on Romaniasiain neuvottelukunnan äskettäin valittu uusi pääsihteri Henna Huttu.

 • Tämänhetkinen tangokuningas Marco Lundberg osallistui ensimmäisen kerran Seinäjoen Tangomarkkinoiden kilpailuun jo 2000-luvun alkupuolella. Neljätoista vuotta myöhemmin, kesällä 2016, tämä monen tangokilpailun konkari ja rutinoitunut keikkalaulaja kruunattiin tangokuninkaaksi. Suvussa hänellä on paljonkin tangolaulajia - mm legendaarinen Taisto Tammi on hänen setänsä. Romano mirits tapasi Marco Lundbergin keikan alla ensimmäisenä pääsiäispäivänä Isossakyrössä Kalliojärven tanssilavalla. Lundberg kertoo haastattelussa kuninkuusvuoden kuulumisia ja pohtii muun muassa sitä, miksi niin monet romanit pitävät tango- ja iskelmämusiikin laulamisesta.

  Toimittajana Jaakko Laakso

 • Ikääntyminen tuo mukanaan muistoja ja antaa näkökulman ajan muutokseen. Romanien osalta moni asia on kehittynyt, mutta ulkoisten olosuhteiden paraneminen ei korvaa henkistä rikkautta, jota monet aikamme vanhukset kaipaavat. Tämän kertaisessa Romani miritsissä tapaamme 76-vuotiaan Kyösti Thesslundin, sekä 69-vuotiaan Saga Blomeruksen, jotka kertovat kokemuksiaan elämästä sekä siitä, kuinka vanhuksiin suhtauduttiin ennen ja mikä on muuttunut. Miltä ikääntyminen tuntuu nyky-yhteiskunnassa? Yksinäisyys ja turvattomuus ovat aikamme vanhusten arkipäivää myös romaneilla.. Kyöstin ja Sagan mukaan tämän voi korjata välittämisen ja lähimmäisenrakkauden avulla.
  Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

 • Romanihankkeet ovat puhuttaneet romaniväestöä runsaasti viime aikoina. Sosiaalisessa mediassa on keskusteltu hankkeiden läpinäkyvyydestä ja merkityksestä romaniväestölle. Romano mirits tarttui aiheeseen ja kysyi kahdelta hanketyöntekijältä näkemyksiä asiasta.

  Nevo tiija on laaja ESR-hanke, jota koordinoi diakonia-ammattikorkeakoulu. Suomen romanifoorumin tehtäviin hankkeessa kuuluu romaniväestön yhteisöllisyyden ja osallistumismahdollisuuksien edistäminen ja romaniyksilön hyvinvoinnin vahvistaminen. Tätä toteutetaan mm. eri kaupungeissa järjestettävien teemapäivien avulla. Romanifoorumin hanketyöntekijä Kyösti Florin kertoi ajatuksiaan teemapäivistä Seinäjoella maaliskuussa.

  Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kokoaa tietoa romanien hyvinvoinnista, terveydestä ja elämänlaadusta ja tuottaa tietoa romanien yhdenvertaisuuden ja osallisuuden edistämiseksi. Tähän tehtävään pyritään vastaamaan Roosa-hyvinvointitutkimuksen avulla. ROOSA-tutkimus on kuitenkin herättänyt myös paljon huolia romaniväestön keskuudessa. Aiheesta kuullaan Oulun hanketyöntekijä Tanja Yrttiaho-Lindgrenin ajatuksia.

  Romano miritsin toimittaa Jaakko Laakso

 • Lokakuussa 1940 internoitiin Alliersin leirille noin 350 romania silloisella miehitysvyöhykkeellä Ranskassa. Noin 6500 miestä, naista ja lasta kokivat saman kohtalon kolmessakymmenessä internointileirissä eri puolilla Ranskaa. Tästä kertoo Paola Piganin esikoisromaani "Älä astu sieluuni kengät jalassa". Monet perheet elivät hirvittävissä olosuhteissa leirillä noin kuusi vuotta.
  Toimittaja Maria Friman tapasi Paola Piganin Helsingissä ja hän kertoo nyt suomeksi julkaistun romanin synnystä. Paolan lämmin ja runollinen ote vahvaan ja vakavaan aiheeseen – yhteiseen ja unohdettuun tragediaan – on koskettava.

 • Kansainvälistä romanipäivää juhlittiin 8.huhtikuuta eri puolella Suomea. Romanit järjestivät tapahtumia sekä konsertteja, joissa yhteisenä tekijänä välittyi vahva suomalainen romani-identiteetti. Tämän kertaisessa Romano miritsissä kuullaan haastateltavien ajatuksia sekä tunnelmia romanipäivän juhlallisuuksien tiimoilta.

  Haastateltavana ohjelmassa ovat: Timi Långström, Ramona Grönstrand, Jasmine Valentin, Miritza Lundberg, Joni Auvinen, Joni Enroth, Jasmin Helmi, Dimitri Lindgren, Lenita Nyman.

  Toimittajana Miriam Schwartz.

 • ”Meillä on omat karvamme ja ne pitää kantaa kunnolla”, toteaa Aale Lindgren, Suomen romani ja Skandinavian arvostetuimpiin lukeutuva oboisti. Hänen uransa Helsingin kaupunginorkesterissa kesti yli neljäkymmentä vuotta. Nyt eläkevuosia viettävä Lindgren muistuttaa, että maailmalla romaneita on toiminut lukuisissa sinfoniaorkestereissa ja toivoo myös suomalaisten romanilasten innostuvan konserttimusiikin opiskelusta.

  Romano miritsin toimittaja Jaakko Laakso vieraili Aale Lindgrenin luona Helsingissä taiteilijakoti Lallukassa.

 • Romanikansan vuosisatoja kestänyt eriarvoisuuden kokeminen on vieläkin arkipäivää. Ennakkoluulojen kohtaaminen haavoittaa ja haavoista jää arpia. Kuinka käsitellä kipua, joka asuu aina samoihin kohtiin? Romano mirisissä kuullaan nyt Miriam Schwartzin toimittama radiodokumentti "Mustalaistytön arvet", jossa kuvataan tunteita ja kokemuksia, jotka ovat osa elämänpituista matkaa romanina. Haastateltavana ohjelmassa on Janita Nyman.

 • Suomenhevonen Vitter voitti viime vuonna niin ravikuninkuuden kuin Tukholmassa ravattavan Elitkampenin. Vitter on ensimmäinen romanien omistama ravikuningas. Romano miritsin toimittaja Jaakko Laakso tapasi Vitterin omistajan ja valmentajan Jalmari Svartin Tampereella ja kyseli kuulumisia. Millainen kilpailukausi Vitterillä on tiedossa tänä vuonna?

 • Jussi Ärling ja Mirjami Hagert muuttivat perheenä Eskilstunaan, Ruotsiin 2000-luvun alkupuolella. Ruotsinsuomalainen romaniperhe eli vähemmistönä vähemmistöryhmässä. Mitä he kaipasivat kotimaastaan? Suomalaisidentiteetti oli vahva, mutta paluumuutto sai aikaan lievän kulttuurishokin. Kuinka tasapainoilla erilaisten kulttuurien välillä ja löytää oma paikkansa kotimaassa? Ruotsissa asuu arviolta noin 3000-4000 Suomen romania. Toimittajana Mirjam Schwartz.

 • Vantaalla järjestetystä vaatetusalan koulutuksesta valmistui 11 uutta ammattiompelijaa. Tutkinnon suorittaneen oppiarvo on ompelijakisälli ja koulutuksessa keskityttiin erityisesti romanivaatteiden valmistukseen. Romano miritsin haastateltavina ovat koulutuksen järjestäneen Teuvan aikuiskoulutuskeskuksen koulutussuunnittelija Jari Viitasalo, kurssin opettaja Maie Murumäki ja ompelijakisälliksi valmistunut Marita Korp.

  Toimittajana Jaakko Laakso.

 • Joni ”Bulle” Bollström on rap-muusikko ja nyrkkeilijä, joka haluaa välittää viestiä siitä, että muutos on mahdollista lähtökohdista riippumatta. Joni seurasi nuorena vääriä roolimalleja. Hän ajatui väärille poluille, mutta käänsi lopulta menneisyytensä voimavaraksi.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä