Romano mirits

Euroopan omatunto

 • 14 min
 • toistaiseksi

Toimittajana Tuovi Putkonen.

Lähetykset

 • ke 2.10.2013 21.45 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Miritza Lundberg on romanimuusikko sekä perheenäiti. Monessa yhtyeessä romanimusiikkia ja klassista kamarimusiikkia soittanut viuluvirtuoosi on myös tohtorikoulutettava. Hänen sydämensä palaa musiikille.Miritzalle musiikki ja taide ovat universaalia kieltä, joka välittää elämyksiä sekä auttaa jäsentämään ympäröivää maailmaa. Toimittaja on Miriam Schwartz.

 • Kurikan nuorten työpajalla tehdään käsikoruja, somistekylttejä ja roskasäkkitelineitä. Ennen kaikkea siellä kuntoudutaan, opitaan hyviä rutiineja ja etsitään keinoja työllistymiseen. Romano mirits vieraili Kunnon pajalla ja tapasi työpajan nuoria ja ohjaajia. Kuntouttavasta toiminnasta kertovat pajan nuoret Taisto Keväänranta ja Kristian Kuusisto, työvalmentaja Rainer Keväänranta ja työpajaohjaaja Antti Haataja.

  Toimittajana Jaakko Laakso

 • Helsinkiläinen romanimies Toni Auvinen on luonut pitkän työuran Helsingin kaupungintalolla kokousvastaavan tehtävissä. Hänen mielestään romanien työllistymisessä on edelleen omat haasteensa, mutta tulevaisuus näyttää silti valoisammalta, kuin aiemmin. Työllistyminen vaatii omaa aktiivisuutta ja työnantajilta ennakkoluulotonta asennetta valintaprosessissa. Toni toivoo voivansa olla positiivisena esimerkkinä sekä romaneille että työnantajille.
  Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Gipsy Legionin vetäjä Mertsi Blomerus kannustaa romaneja liikunnan pariin. Helsinkiläinen Mertsi Blomerus toivoo romaniväestön löytävän jonkinlaisesn liikuntaharrastuksen ja koko yhteisön saavan urheilusta iloa ja hyvinvointia. Romaneilla terveysongelmat ja ylipainoisuus ovat kasvussa. Intohimoinen liikunnan harrastaja ja Gipsy Legion ry:n puheenjohtaja vetää pääkaupunkiseudulla romaneille tarkoitettuja liikuntatoimintoja, mm. salibändijoukkuetta ja lentopalloporukkaa. Toiminta on käynnistymässä myös Porissa. Mertsi Blomerus kertoo ajatuksiaan urheilullisesta elämäntavasta, liikunnan ja ravinnon terveysvaikutuksista ja yhdistyksen liikuntatoiminnan tuomasta yhteisöllisyydestä. Romano miritsin toimittaa Jaakko Laakso.

 • Maailmanmatkaaja ja moninkertainen Venla-palkinnon voittaja Arman Alizad tutustui romaneihin tehdessään tulevan kauden romaniaiheista jaksoa ohjelmasarjassaan Arman, Pohjantähden alla. Armanin mukaan maailma on mustavalkoisuuden sijaan täynnä harmaan eri sävyjä. Hänen mielestään tiedon puute lisää ennakkoluuloja. Armanin oli helppo ymmärtää perhekeskeistä romanikulttuuria, sillä Iranissa, josta hän on lapsena Suomeen muuttanut, on samoja piirteitä.

 • Tuusulassa järjestettiin uutena vuotena nuorten romanien perheleiri. Perheiden tukeminen on ollut vilkas keskustelun aihe romanien piirissä. Yhdessäolo ja uuden vuoden käynnistäminen yhdessä olivat yksi tavoite, mutta vakavampiakin teemoja nostettiin esiin. Luennoilla ja yhteisissä keskusteluissa puhuttiin perheen merkityksestä, vastuusta ja arjen haasteista.
  Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

 • ”Kyllähän niitä on aina sorsittu.” Valokuvataiteilija Mikko Savolainen on nähnyt kuvausmatkoillaan romaniyhteisöjen ahdinkoa ja ihmettelee, miksi vähemmistöjä edelleen vierastetaan ja jopa vainotaan Euroopassa. Savolaisen kaksiosaisen henkilökuvan toisessa osassa kuullaan, kuinka 1980-luvulta alkaen Savolaisen kuvaukset siirtyivät Itä-Eurooppaan, Venäjälle ja Turkin Istanbuliin. Hänen viimeisin näyttelynsä kertoo Istanbulissa sijainneen Sulukelen kaupunginosan purkamisesta ja Euroopan vanhimman romanien kaupunkiyhteisön häätämisestä.

  Romano miritsin toimittaa Jaakko Laakso

 • Mikko Savolainen on palkittu valokuvataiteilija ja tunnettu romaniväestön kuvaaja. Hän tutustui 1960-luvun alkupuolella kotinsa lähistöllä asuneisiin romanilapsiin, jotka kertoivat tavoistaan ja elämästään nuorelle valokuvauksen harrastajalle. Näistä kohtaamisista alkoi vuosikymmeniä kestänyt taival romanien kuvaajana, tarkkailijana ja ystävänä ja se johti Savolaisen valokuvaamaan romaneja myös Turkin Istanbuliin ja Euroopan muille reuna-alueille. Mikko Savolainen ihmettelee, miksi vähemmistöjä ei edelleenkään osata nähdä rikkautena, vaan niitä suorastaan vihataan monissa maissa. Kaksiosaisen henkilökuvan toinen osa kuullaan ensi viikolla.

  Romano miritsin toimittaa Jaakko Laakso.

 • Lakeuden Romanit ry:n puheenjohtaja Jari Stenroth tunnetaan Etelä-Pohjanmaalla aktiivisena ja uusiin haasteisiin mielellään tarttuvana henkilönä. Stenroth on toiminut pitkään Seinäjoen kaupungin koulunkäynninohjaajana erityisesti romanilasten ja -nuorten tukena. Tällä hetkellä hän työskentelee ennaltaehkäisevän perhetyön parissa. Jari Stenroth kertoo Romano miritsin haastattelussa ajatuksiaan nuorten parissa työskentelystä ja yhdistystoiminnasta. Jakson lopuksi kuullaan töysäläisten sisarusten Alinda Ala-Mattisen ja Malla Lindemanin muistoja lapsuuden jouluista 1960-luvulla.

 • Suomalaisista romaneista valtaosa kuuluu eri helluntaiseurakuntiin. Tänään Romano miritsissä etsitään syitä tähän. Tätä myös käsitellään uskontotieteellisesti kiinnostavaa ilmiötä arvioi Åbo Akademin tutkija, teologian tohtori Matti Kankaanniemi Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

 • Romanien valtakunnalliset koulutus ja työllisyysmessut järjestettiin Helsingissä marraskuun lopulla. "Mahdollisuuksien päivä" -nimellä kulkenut messutapahtuma pyrki tarjoamaan tietoa tämän hetken koulutus- ja työllistymismahdollisuuksista ja murtamaan ennakkoluuloja puolin ja toisin romanien työllistymismahdollisuuksista. Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

 • Romano miritsissä palataan lokakuiseen romanien leiritapahtumaan Kangasalla. Tampereen romanien järjestämässä tapahtumassa keskusteltiin romanilasten koulunkäynnistä ja keinoista tukea lasten kasvatusta. Esillä oli myös Suomen romanien hengellinen avustustyö Itä-Euroopassa, jossa puutetta on paljon aivan elämän perustarpeista. Suomen romaneille itäeurooppalaisilla heimoveljillä on annettavana esimerkki hyvin säilyneestä yhteisöllisyydestä ja sosiaalisesta vastuusta, joka meillä on heikentynyt arvioi avustustyöstä leiritapahtumassa kertonut Valde Blomerus (kuva).
  Toimittajana Jaakko Laakso

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä