Ajantasa

Ajankohtaista asiaa klo 10

 • 56 min
 • toistaiseksi

Aiheena mm. geneettinen sukututkimus. Ajantasan toimittaa Päivi Neitiniemi.

Lähetykset

 • ti 15.10.2013 10.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Pakolaiset Venäjän ja Norjan rajalla, toimittaja Kerstin Kronvall paikalla,
  Päättyykö postilakko, entä miten käy yhteiskuntasopimuksen, mm professori Harri Melin arvioimassa. Sibelius-viulukilpailun finaalissa ei juhlavuonna kotimaan edustusta?
  Lähes kaikki mitä kuljettaja tekee välittyy auton tietokokoneelle, mutta kuka tietoa käyttää?
  Toimittajana Jari Mäkäräinen

 • Pariisista odotetaan ilmastopäätöksiä. Mitä sinä olet valmis tekemään ilmastonmuutoksen torjumiseksi? Ilmastolupauksia kanssasi miettimässä ilmastoasiantuntija Jouni Keronen. Voit osallistua suoraan keskusteluun soittamalla numeroon 0203 17600, lähettämällä tekstiviestin numeroon 16149 tunnuksella RS (välilyönti) AJANTASA tai lähettämällä sähköpostia: ajantasa@yle.fi. Ohjelman toimittaa Jari Mäkäräinen.

 • Kisakallion urheiluopiston rehtori Asko Härkönen on työskennellyt vuosikymmeniä suomalaisen liikunnan ja urheilun parissa. Hän tuntee hyvin koko suomalaisen liikunnan kentän ja on monen muun tavoin huolissaan nuorempien sukupolvien liikkumattomuudesta. Ajantasan Sunnuntaivieraana hän kertoo urheiluopiston toiminnasta ja pohtii miten yhä useampi saataisiin liikkumaan. Toimittajana on Aki Laine.

 • Oikeusministeri Jari Lindströmin haastattelu. Hän on kauhistunut tänään julki tulleesta uudesta raiskausepäilystä, jossa epäiltynä on turvapaikanhakija. Sotasampo nettiportaalista löytyy valtavasti tietoa talvi- ja jatkosodasta. Muun muassa taistelupaikat, joukko-osastot ja sotilaat. Uusi Sotasampo esillä lähetyksessä. Tänään on Musta perjantai ja Älä osta mitään -päivä. Miten tehdään kestävä joulu? Viron Keskusta-puoluetta repii puheenjohtajakamppailu. Lähetyksessä myös Uutispuntari, jossa viikon uutisia kommentoivat Helsingin Sanomien toimittaja Kari Huhta ja Hufvustadsbladetin toimittaja Yrsa Grüne. Juontaja Satu Kivelä.

 • Väitöstutkimus kertoo, miten Facebook muuttaa minäkuvaamme. Helsinki tarjoaa nuorelle vuokrayksiötä palvelutalossa pienellä työvelvoitteella. Lakialoitteeseen kahden äidin lapsen oikeusturvan parantamisesta aletaan kerätä nimiä. Verkkotiedustelulaki ja perusoikeudet. Juontaja Satu Kivelä.

 • Koulukiusaaminen ja koulusurmat ovat keskiössä Arto Halosen uudessa elokuvassa, ohjaaja haastateltavana. Finladia-palkinnon saajia jännitetään. Kaupunkien kaavoitus, tiivistäminen, kaupunkibulevardit, korkeat rakennukset, teknologia ja kaupunkien viihtyvyys esillä Helsingin yleiskaavapäällikkö Rikhard Mannisen ja arkkitehti Jorma Mukalan keskustelussa.
  Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Pakolaiskeskuksissa häiriöitä tämän tästä, miten voidaan puuttua ja miten keskusten paikat valikoituu ja miten niistä ennakkoon kerrotaan mm Punaisen ristin asiantuntijoita haastattelussa. Suomi kansainvälisessä verovertailussa. Liukastumista voi estää ja ennakoida, Vieremällä kunta ostaa senioreille liukastumisesteet. Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Huojuvat linnut - joutsenia vaivaa sairaus. Ilmastonmuutos - mitkä ihmisen toimet siihen vaikuttavat ja mitkä eivät? Studiossa professori Ari Laaksonen Ilmatieteen laitokselta. Mitä kanaa syöt? Yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva Finnwatch kertoo tietojaan Thaimaan broileritehtaiden työoloista. Vallattomasti valtiopäivillä ovat tällä kertaa kansanedustajat Hanna Sarkkinen, Vas., Kaj Turunen, PS ja Joakim Strand, RKP. Juontaja Satu Kivelä.

 • Veroparatiisit ja -parasiitit, haastattelussa tutkija Matti Ylönen Helsingin yliopistosta. EK:n Jyri Häkämies arvioi lakkotilannetta ja työmarkkinaneuvotteluja sekä suomalaisen cleantechin mahdollisuuksia. Mannerheim jälleen kiinnostuksen kohteena - nyt tekeillä ooppera. Juontaja Satu Kivelä.

 • Hyvän työelämän lähettiläät, vuoden työelämäpalkinnon saajat haastattelussa.
  Suomalaissotilaat Välimerelle operaatioon ihmissalakuljettajia vastaan, mitä on odotettavissa? Lasten köyhyys on arkea Suomessakin, kuulemme lasten toiveista. 20 euron seteli on jatkossa kirjavampi. Luvassa myös jännitystä, rajavartijan kohtaaminen karhun kanssa. Toimittajana Jari Mäkäräinen

 • Lumimyräkkä vei sähkön, koska kaapelit saadaan maan alle, johtaja Veli-Pekka Saajo, Energiavirastosta kertoo aikatauluista. Irakin kurdialueella on rauhallisempaa, Tom Kankkosen kuulumiset. Pelko aseena terrorismissa. Kokkolassa äänestetään Lucia-mummoa. Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Bryssel poikkeustilassa. Kirjeenvaihtaja Maria Stenroos raportoi. Kauppa keskittyy, onko tämä asiakkaan etu? Haastattelussa kauppaa tunteva professori Lasse Mitronen Helsingin kauppakorkeakoulusta. Oriveden Eräjärvellä on koulu ilman sähköä, mutta lapsia ei tunnu haittaavan. Robotit kehittyvät entistä enemmän ihmisen kaltaisiksi. Mikä on robottien moraali? Miksi uusi patja haisee pahalle.Ennakkotietoa illan MOT-ohjelmasta, joka kertoo antibioottien heikkenemisestä. Juontaja Aki Laine.

Klipit

 • Taidehuijaukset ovat nousseet tällä viikolla puheenaiheeksi, kun Keskusrikospoliisi tiedotti tutkivansa laajaa taidehuijausta. Siinä väärennetyiksi epäiltyjä kotimaisia ja ulkomaisia teoksia on myyty ainakin 15 miljoonalla eurolla. Isoa osaa väärennöksistä on väitetty venäläisten taitelijoiden töiksi.

  Taide on monelle tänä päivänä sijoituskohde. Millaisia asioita taidekaupoilla ollessaan on syytä huomioida? Haastateltavana viestintäpäällikkö Klaus Kaartinen Keskusrikospoliisista ja huutokauppatalo Hagelstamin johtava intendentti Mikael Schnitt.
  Toimittajana Mira Stenström. Haastattelu kuultiin Ajantasan klo 10 lähetyksessä 29.1.2015.

 • Pariisin terrori-isku nosti jälleen esiin terrorin ja sananvapauden vaikean suhteen. Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen pohtii asiaa Ajantasassa Aki Laineen haastattelussa. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 8.1.2015.

 • Ajantasan vieraana kävi hiljattain kansainvälisen tiedepalkinnon saanut akatemiaprofessori Heikki Joensuu HYKSin Syöpäkeskuksesta. Anne-Mari Rajala kysyi häneltä miten syöpähoidot ovat muuttuneet ja millaisia löytöjä alalla on tehty. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 31.12.2014.

 • UPI:n tutkija Charly Salonius-Pasternak nostatti kohun visoimalla Venäjän hyökkäyksen mahdollisuutta. Kuka Suomessa saa puhua ulkopolitiikasta? Haastateltavana Pauli Järvenpää Viron puolustusvoimain tutkimuslaitoksesta. Toimittajana Jari Mäkäräinen. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 30.12.2014.

 • Suomessa on salakuunneltu matkapuhelimia valetukiasemien avulla. viestintävirasto alkaa selvittää, miten valetukiasemat voisi havaita. Toimittajana Annu Passoja. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 19.12.2014.

 • Kansallisesta merkityksestään huolimatta sotakorvausten maksamisen aikaa ja niiden seurauksia on käsitelty melko vähän verrattuna muihin poliittisiin kuvauksiin. Professori Pekka Sutela arvioi, mistä tämä johtuu...

  Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 17.12.2014.

 • Joululaulut soivat taas lähes kaikkialla. Ajantasa keskustelutti joulumusiikin asiantuntijoita siitä, miksi jouluna soi niin pateettinen ja itkettävä musiikki. Entä menestyykö kauppakeskus, jonka käytävillä ei soi joulumusiikki? Teresa Meriläinen haastattelee. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 9.12.2014.

 • ”Jos teette tämän lainsäädännön, see you in court”. Akatemiaprofessori Martti Koskenniemen mukaan Suomi ei enää jatkossa päättäisi itsenäisesti lainsäädännöstään, jos TTIP eli Yhdysvaltain ja EU:n välinen vapaakauppasopimus toteutuu. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 4.12.2014.

 • Verohallinto ehdottaa lounassetelikäytäntöön suuria muutoksia. Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry nousi heti puolustuskannalle ja sanoo verohallinnon ajatusten tarkoittavan lounasseteleiden loppua ja lisää työttömiä. Empien asiaan suhtautuu Työterveyslaitos. Anne-Mari Rajala. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 3.12.2014.

 • Ajatushautomo Tänk julkaisi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran sekä Työeläkevakuuttajat Telan rahoituksella tehdyn tutkimuksen siitä, miten testata perustulon vaikutuksia.

  Kuinka tulisi toimia kun ei tiedetä mihin uudistukset johtavat? Pitäisikö useammin uskaltaa vain kokeilemalla ottaa selvää? Ajantasan vieraana perustulosta keskustelemassa Ajatushautomo Tänkin tutkija Ohto Kanninen. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 27.11.2014.

 • Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT arvostelee tähän asti toteutettuja lukioiden ranking-listauksia. Tutkimuksen tekijä vakuuttaa Ajantasan haastattelussa, että opetuksen taso on koko maassa korkea. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 21.11.2014.

 • Pohjolan legendaarisimmasta kuninkaasta Kustaa II Aadolfista kertova kirja toi Mirkka Lappalaiselle Tieto-Finlandian. Historioitsija sanoo, että huomio tuntuu hyvältä. Mirkka Lappalaista haastatteli Jakke Holvas. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 19.11.2014.

Muualla Yle.fi:ssä