Ajantasa

Ajankohtaista asiaa klo 10

 • 56 min
 • toistaiseksi

Aiheena mm. geneettinen sukututkimus. Ajantasan toimittaa Päivi Neitiniemi.

Lähetykset

 • ti 15.10.2013 10.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Keski-Italiassa oli aamuyöllä voimakas maanjäristys. Ajantasan aluksi tuoreimmat tiedot tilanteesta. Uusi kirja Kekkosesta. Toimittaja Maarit Tyrkkö oli vuosien ajan presidentti Urho Kekkosen uskottu ja läheinen naisystävä. Kirja perustuu nauha-arkistoon ja yksityisiin kirjeisiin, joita ei aiemmin ole ollut Kekkos-tutkijoiden ulottuvilla. Helsingissä on menossa laaja kaupunkikulttuuriseminaari, jossa pohditaan muun muassa keskikaupungin arvokkaimpia julkisten seutujen rakentamista. Polttomoottorit romukoppaan 15 vuodessa? Ilmastopaneeli IPCC tavoittelee polttomoottoreista luopumista jo vuoteen 2030 mennessä. Onko se mahdollista? Vastaamassa autotekniikan emeritusprofessori Matti Juhala Aalto-yliopistosta ja johtava tutkija Juhani Laurikko VTT:ltä. Saksan liittokansleri Angela Merkel on saapumassa valtiovierailulle Viroon. Mitä vierailulta odotetaan? Pihaleikit porskuttavat ja peittoavat Pokemonin. Toimittaja Iida Ylinen.

 • Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik arvioi entisten neuvostotasavaltojen 25 vuoden itsenäistä taivalta. Ulkomaantoimittaja Antti Kuronen kertoo ukrainalaisten tunnelmista itsenäisyyspäivänä. Terrorismi, lakot ja tulvat ovat vähentäneet maailman vieraillumman kaupungin, Pariisin, viehätysvoimaa. Ranska kiinnostaa vielä, mutta minkälainen on ranskalainen sielunmaisema nyt, kysytään Suomen Ranskan suurlähettiläältä Risto Piipposelta. Ulkomaanlehtikatsauskin tehdään Ranskan lehdistä. Lounastunti on tärkeä, mutta tiesitkö kuinka tärkeä. Sekin on nyt tutkittu ja Ajantasassa kuullaan pian julkaistavan tutkimuksen tekijän haastattelu. Toimittaja Iida Ylinen.

 • Suomalaiset ja lihavuus, THL:n tutkimusprofessori Tiina Laatikainen. Suomalaisessa urheilussa pitää nyt katsoa eteenpäin, Suomen valmentajien puheenjohtaja Kari Niemi-Nikkola. Miten voittaa sosiaalisten tilanteiden pelko, erikoispsykologi Jan-Henry Stenberg. Toimittajana Kalle Suomi. Suomalainen kaura on huipputuote, tutkimusjohtaja Anu Kaukovirta-Norja Valtion teknillisestä tutkimuskeskuksesta, VTT:stä ja teknologiajohtaja Reetta Kivelä Gold & Green Foods Oy:stä. Italialaiskoululaiset Pansion koululla, toimittajana Lassi Lähteenmäki. Toimittajana Aki Laine.

 • OP-ryhmän talousennuste, pääekonomisti Reijo Heiskanen. Mieskaveritoiminta, Henri Kähönen studiossa. Urheilun psykologiaa, psykologi, urheilupsykologi, Tuomas Grönman. Presidentti Niinistö puhuu suurlähettiläspäivillä. Koulurauhan julistus, suora Seinäjoelta, toimittajana Olli Koski. Ampiaisen raidat, Anne Heikkinen haastattelee ampiaistutkija Jouni Sorvaria. Ysärikatsaus. Toimittajana Aki Laine.

 • Minkä kaiken on loksahdettava kohdalleen, jotta suomalainen urheilija menestyy? Missä on eniten parannettavaa - henkisessä valmentautumisessa, ammattivalmentajien hyödyntämisessä vai jossakin muussa? Ajantasan Suoran linjan vieraana on purjehtija, olympiapronssimitalisti ja maailmanmestari Mikaela Wulff. Toimittajana on Iida Ylinen.
  Ajantasan Suoran linjan puhelinnumero on 0203-17 600. Osallistua voi myös tekstiviestillä RS_Ajantasa 16149 (0,40 e). Sähköpostiosoite on ajantasa@yle.fi ja
  twitterissä voit osallistua tunnuksella #Ajantasa. Radio Suomen lähetysikkunnan osoite on yle.fi/radiosuomi.

 • Metsähallitus etsii haamuretkeilijöitä. Erkki Ollila Metsähallituksen Lapin luontopalveluista kertoo, miksi on päädytty etsimään haamuja mm. reittimerkintöjen toimivuutta havainnoimaan. Viron uusi itsenäisyys 25 v. Tie itsenäisyyteen oli mutkainen ja kivinen, mutta ei asia ollut helppo Suomen silloisille päättäjillekään kuten radiouutiset tuolloin kertoivat. Ajantasassa myös itsenäistymisen tapahtumia läheltä Suomessa seuranneen Eva Lillen muistoja tapahtumasta. Suomalaiset näyttelijät ulkomaisissa elokuvissa. Aina silloin tällöin suomalainen näyttelijä saa keskeisen ulkomaisen roolin. Kuinka se onnistuu, onko työ erilaista kuin kotimaassa ja millaisia mahdollisuuksia ulkomainen rooli avaa? Haastattelussa näyttelijä Pirjo Lonka. Rion saldo. Olympialaiset päättyvät sunnuntaina. Mitä kisoista jäi käteen, mistä ne muistetaan? Tätä arvioi Ylen entinen radiourheilun päällikkö Arto Teronen. Nightwish-dokumentti verkkoensi-iltaan huomenna. Elokuvaa edelsi valtava ennakkotyö yhdessä yhtyeen fanien kanssa, kertoo dokumentin käsikirjoittaja, ohjaaja Harto Hänninen. Toimittaja Kalle Suomi.

 • Poliisi on seurannut lasten koulutien turvallisuutta. Tarkkailussa oli muun muassa suojatiekäyttäytyminen, tielläliikkujien tarkkaavaisuus, kulkuvälineiden turvalaitteiden käyttäminen ja nopeusrajoitusten noudattaminen. Poliisi kertoo tarkkailun tuloksista. Ruoan hinnalla kilpailu ja viljelijöiden osuuden painuminen on saanut maataloustuottajien etujärjestö MTK:n rakentamaan verkkokauppaa. Viron itsenäisyys 25 v. Tasan neljännes-vuosisata sitten Neuvostoliiton vallankaappaus avasi Virolle tien itsenäisyyteen ja pani suomalaispäättäjät ahtaalle miettimään suhtautumistaan muuttuneeseen tilanteeseen. Suomen ratkaisuista kertomassa silloinen pääministeri Esko Aho. Irakin humanitaarinen tilanne. Irakista ei vain paeta pois. Myös maan sisällä ovat sadat tuhannet ja miljoonat paossa taisteluja. Terrorismin läpileikkaus. Maailman terrori-iskut yli 40:n vuoden ajalta on tutkittu. Miltä näyttää, onko Eurooppa nyt turvattomampi kuin ennen? Selvityksen tulosta arvioi terrorismitutkija Leena Malkki. Toimittaja Kalle Suomi.

 • Miten nuorten aikuisten uskonnollisuus on muuttunut, haastattelussa tutkija Kati Tervo-Niemelä. Ajantasan Suomiseurassa keskustellaan kuorolaulun uudesta suosiosta, vieraina Polyteknikkojen Kuoron taiteellinen johtaja Saara Aittakumpu ja kuorolaulua harrastava Tuomas Jauhiainen. Ajantasan toimittaa Iida Ylinen.

 • Naisurheilijat ja tasa-arvo, haastattelussa asiantuntija Sari Kuosmanen Valosta. - Berliinissä on laitettu sekä koirat että isännät kuriin, Pertti Rönkön raportti. - Kesäkolumnistina Janne "Rysky" Riiheläinen. - Pikku juttu. Ajantasan toimittaa Iida Ylinen.

 • Työttömyysluvut. Avointen työpaikkojen määrä on hiukan kasvanut, mutta vielä enemmän on kasvanut vaikeasti täytettävien työpaikkojen määrä. Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm avaa lukujen taustaa. Suomalaisten asumismenot. Pääkaupunkiseudun ja muun Suomen asuntomarkkinat ovat todella erilaiset. Missä sinun rahasi riittävät asumiseen? USA, nyt. Mitä Yhdysvalloissa ajatellaan, miksi Amerikan politiikka näyttää nyt niin värikkäältä ja ennalta-arvaamattomalta? Tutkija Juhana Aunesluoma on perehtynyt vuoden Yhdysvaltain nykypäivän todellisuuteen. Rion kermakesviviikko? Naisten painia, nyrkkeilyä ja yöllä keihään karsinta. Joko mitalihana aukeaa kunnolla? Juontaja Kalle Suomi.

 • Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä yliopistoilta leikataan lähes 14 miljoonaa euroa ja ammattikorkeakouluilta liki 7 miljoonaa. Perusteena on kilpailukykysopimus. Ajantasassa Jyväskylän yliopiston talousjohtajan Päivi Sepän kommentti uuteen yllättävään säästöehdotukseen.
  Miten suomalaiset käsittelevät suruaan? Haastattelussa Mari Pulkkinen, joka tänään väittelee Helsingin yliopistossa otsikolla: Salattu, suoritettu ja sanaton suru. Jääkiekkoilmiö Icehearts 20 vuotta. Icehearts-mallin luojan Ville Turkan mukaan lastensuojelun ongelmat usein kasautuvat, eivätkä avohuollon tukitoimet ole aina riittäviä vaikka opettajat ja sosiaalityöntekijät tekisivät parhaansa. Päivähoitomaksut ja kannustinloukut. Hallituksen päättämistä päivähoitomaksujen korotuksista keskustemassa kansanedustajat Saara-Sofia Siren Kokoomuksesta, Li Andersson Vasemmistoliitosta ja Aila Paloniemi Keskustasta. Juontaa Kalle Suomi.

Klipit

 • Esiintyminen ihmisjoukon edessä on monelle jännittävä ja jopa ahdistava kokemus, mutta on myös niitä, jotka ahdistuvat jo ryhmässä tapahtuvasta ruokailusta tai vaikkapa yleisen wc:n käytöstä. Erilaisten sosiaalisten tilanteiden pelko voi pahimmillaan lamauttaa ihmisen tyystin.

  'Irti sosiaalisesta jännittämisestä' on kahdeksan ammatti-ihmisen tekemä tuore omahoito-opas, jonka avulla voi lievittää ahdistuksen oireita. Kalle Suomi tapasi yhden kirjoittajista, erikoispsykologi Jan-Henry Stenbergin, joka selventää sosiaalisen pelon käsitettä. Miten ihminen voi auttaa itse itseään tällaisessa pelossa?

  Kuva: Nadja Mikkonen / Yle

 • Ajantasan Suomiseuran aiheena on kuorolaulu. Se on harrastus, joka yhdistää monenikäisiä ja monentasoisia laulajia. Studiossa vieraana on Polyteknikkojen Kuoron taiteellinen johtaja Saara Aittakumpu. Hänen kanssaan puhutaan musikaalisuudesta ja kuoroharrastuksen terveysvaikutuksista. Toimittaja Vesa Marttinen vuorostaan raportoi Senaatintorilta, missä hänellä on vieraina Seminaarimäen mieslaulajien Tuomas Jauhiainen ja helsinkiläinen eläkeläismies Kalevi Poutanen, joka on hiljattain aloittanut kuoroharrastuksen Stadin Slangi ry:n kuorossa. Iida Ylinen juontaa.

 • Sitten urheilun pariin! Isä-Pitkämäki heittää keihästä tosissaan Rion olympialaisissa. Mikko Ilonen pääsi golfaamaan Rioon vaikka onkin isä. Mörö juoksi itsensä 400 metrin aitojen välieriin - perheen aika on myöhemmin.

  Näitä otsikoita ei viime päivinä ole paheksuttu, koska niitä ei ole julkaistu mediassa. Sen sijaan olemme nähneet oikeat otsikot: "Äiti-Potkonen lyö naista Riossa" sekä "Perheenäidin tie kuntoilijasta olympiamitalistiksi".

  Iida Ylinen selvittää, mistä johtuu, että naiseutta ja äitiyttä edelleen kummeksutaan, alleviivataan tai hämmästellään urheilumaailmassa - tai ainakin tiedotusvälineissä. Haastateltavana valtakunnallisen liikunta- ja urheiluorganisaation eli Valon tasa-arvotyön asiantuntija Sari Kuosmanen. Miten seksismi näkyy urheilussa?

  Kuva: EPA / Valdrin Xhemaj

 • Proms-festivaali on käynnissä Lontoossa. The BBC Proms on maailman suurin klassisen musiikin festivaali, joka kestää peräti kahdeksan viikkoa.

  Karita Mattila esiintyy huomenna perjantaina Emilia Martyn roolissa Tapaus Makropulos-oopperan konserttiversiossa. Rooli on hyvin moni-ilmeinen ja monipuolinen. Karita Mattilan roolihahmo Emilia Marty on ikuisen elämän eliksiiriä juonut nainen, joka elää vuosisadasta toiseen. Miten Mattila itse kuvailee roolihahmoaan?

  Proms-festivaali sai hiljattain näkyvyyttä myös Suomessa, kun viulisti Pekka Kuusisto nauratti lontoolaisyleisöä kansanlaulu "Minun kultani kaunis on" -irrottelulla. Ja video tästä yleisön villitsemisestä levisi tehokkaasti Suomessa.

  Kuusiston lisäksi Promseilla esiintyvät tänä vuonna sopraano Camilla Nylund, ja kapellimestarit Sakari Oramo, Esa-Pekka Salonen ja John Storgårds.

  Yle Klassinen esittää digiradiokanavalla BBC Promsin konsertteja arki-iltaisin klo 21. Ja konsertteja voi kuunnella jälkikäteen myös Yle Areenassa.

  Toimittajana Iida Ylinen.

  Kuva: Marica Rosengård

 • Läheisen ihmisen kuolema ja siitä aiheutuva suru voi aiheuttaa meille jokaiselle mitä eriskummallisempia tuntemuksia ja jopa fyysisiä oireita. Surutyöstä puhutaan usein, mutta tarvitseeko sen olla työtä ja tarvitseeko se saada valmiiksi jonkin tietyn ajan puitteissa? Haastateltavana surua tutkiva uskontotieteilijä Mari Pulkkinen, joka on väitellyt tohtoriksi tutkimuksellaan "Salattu, suoritettu ja sanaton suru - Läheisen menettäminen kokonaisvaltaisena kokemuksena". Toimittajana Kalle Suomi. Kuva: Mari Nupponen/Yle

 • Tietokoneharrastajien pelitapahtuma Assembly on jälleen alkanut Helsingissä. Eilen alkanut tapahtuma jatkuu koko viikonlopun. Iida Ylinen kävi Assemblyssä selvittämässä muun muassa virtuaalitodellisuuden tarjoamia mahdollisuuksia.

 • Suomalaiset ovat jälleen alkaneet innostua lääkeyrteistä. Lääkkeiden kehittyminen 1900-luvulla vähensi lääkeyrttien käyttöä huomattavasti, mutta nyt luonnon antamat parannuskeinota ovat taas pikkuhiljaa alkaneet kiinnostaa. Yrttiterapeutti Henriette Kress kertoo, kuinka tavalliset, useimpien tuntemat kasvit, auttavat vaivoihin. Ensin hän paljastaa, mikä kasvi tuo hymyn huulille.

  Toimittajana Kaija Kellman.

  Kuva: Klaudia Käkelä / Yle

 • Turkista ripottelee päivittäin kovan luokan uutisia. Esimerkiksi myöhään maanantai-iltana kuultiin, että Turkki vaatii EU:lta viisumivapautta. Jos Turkki ei viisumivapautta saa, se uhkaa perääntyä EU:n kanssa solmitusta pakolaissopimuksesta.

  Suomalais-turkkilainen Melis Ari sanoo, että "joku juoni tässä oli valmistettu etukäteen" arvioidessaan vallankaappausyritystä ja sitä seuranneita tapahtumia. Hän ja Ali Fikri Bayrakli surevat Turkin tilannetta, ja ovat huolestuneita maan tulevaisuudesta. Turkin koulutetuinta kansanosaa on siirretty tuhansittain sivuun oikeuslaitoksen palveluksesta, kouluista, mediasta, armeijasta ja yliopistoista.

  Ali Fikri Bayrakli sanoo Erdoganin haluavan itsevaltiaaksi ja vertaa tätä muun muassa Syyrian al-Assadiin. Melis Ari puolestaan sanoo, että Turkissa ei noudateta tällä hetkellä perusihmisoikeuksia.

  Toimittajana on Iida Ylinen.

 • Tiesitkö, että noin miljoonalla naisella ja 700 000 tuhannella miehellä on ainakin yksi läheinen, joka juo liikaa.

  "Suuren kostean sukupolven kasvatit alkavat nyt tajuta, että näistä asioista on puhuttava ääneen", sanoo toimittaja Kokovartalofiilis-blogin kirjoittaja Ani Kellomäki.

  Kellomäki kirjoittaa myös parhaillaan kirjaa eri ihmisten kokemuksista kosteissa oloissa elämisestä.

  Toimittajana Satu Kivelä.

 • Me kaikki luotamme päivittäin erilaisiin välikäsiin, kun esimerkiksi käytämme verkkopankkia tai asioimme netin markkinapaikoilla. Maailmalla ja myös Suomessa innostusta herättää uusi tekniikka nimeltä lohkoketjuteknologia. Se poistaa välikäsiä ihmisten välisestä kanssakäymisestä, oli kyse sitten rahan lainaamisesta tai vaikkapa juridisen sopimuksen tekemisestä. Uuden teknologian sanotaan avaavan paljon uusia arkisia mahdollisuuksia avioliiton solmimisesta auton vuokraamiseen.

  Lohkoketjuteknologiaa hyödynnetään jo nyt esimerkiksi kryptovaluutta bitcoinin käytössä.

  Lohkoketjuteknologiaa on povattu jopa kovemmaksi jutuksi kuin internetin kehitystä 1990-luvulla. Ajantasan toimittaja Iida Ylinen selvittää, mistä on kyse. Haastateltavana digitaalisen talouden tutkija Juri Mattila Etlasta eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitokselta.

  Kuva: Mari Nupponen / Yle

 • Kajaanin runoviikon yhteydessä valittiin Vuoden nuori lausuja. Tällä kertaa hän on kolmekymppinen kankaanpääläisjuurinen teatterijyrä Jussi Lankoski. Lankoski on tullut teatterin ja lausuntataiteen pariin vasta aikuisena. Oma kotipaikkakunta Kankaanpää oli kuulemma "ihan kaamea paikka harrastaa", vaikka autoretkissä ja pizzeriakäynneissä oma hohtonsa onkin.

  Lankoski voitti Vuoden nuori lausuja -tittelin kilpailuohjelmallaan "Valkoisen miehen taakka". Se sisältää runoja muun muassa Antti Holmalta, Pentti Saarikoskelta, Tommy Tabermannilta, Miki Liukkoselta ja P. Mustapäältä.

  Jussi Lankoski sanoo, että vanhastakin tekstistä saa halutessaan nykyaikaisen. Tulkinta ratkaisee. Vuoden nuorella lausujalla on jokaiselle tekstinpätkälle tai runolle oma hahmonsa: joku hahmoista änkyttää, toinen raivoaa, kolmannella voi olla ärrävika.

  Palkintorahat 4000 euroa Lankoski aikoo käyttää auton poppivehkeisiin.

  Iida Ylinen toimittaa.

  Vuoden nuoren lausujan lisäksi jutussa kuullaan vanhemman lausujamaestron, 2003 edesmenneen Veikko Sinisalon kaksi tyylinäytettä.

 • Vantaalla on kilpailtu koko viikon ajan elinsiirron saaneiden urheilijoiden Euroopan mestaruuksista. Käynnissä on oikeastaan kahdet kisat, sydän- ja keuhkosiirrokkaiden EM-kilpailut sekä elinsiirron saaneiden ja dialyysissa olevien EM-kilpailut. Kisakategorioita on kaksi, koska Euroopassa on kaksi osittain päällekkäistä järjestöä, jotka kisoja tapaavat järjestää.

  Toimittaja Iida Ylinen tapasi Vantaan Energia Areenalla kolme suomalaista elinsiirtourheilijaa: Risto Aholaisen, Jarmo Leväisen sekä Marjo Remeksen, joka toimii myös kisojen koordinaattorina. Remes kertoo, että hän ei voinut palata elinsiirron jälkeen taloushallinnon toimistotyöläiseksi, koska jatkuva istuminen oli liian raskasta. Keho kaipasi liikettä pitkin päivää.

  Kuulemme myös EM-kilpailuihin Kreikasta ja Ruotsista saapuneiden urheilijoiden elämän käännekohdista, siitä miten uusi sydän on voinut pelastaa kokonaisen elämän.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä