Ajantasa

Ajankohtaista asiaa klo 10

 • 56 min
 • toistaiseksi

Aiheena mm. geneettinen sukututkimus. Ajantasan toimittaa Päivi Neitiniemi.

Lähetykset

 • ti 15.10.2013 10.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Miten hoitaa homeesta kärsivää ihmistä? Lääkäriseura Duodecim julkistaa suosituksensa homeen aiheuttamien vaivojen käyvästä hoidosta. Susikannan suojelu. Luonnonsuojelijoiden mielestä susia on saanut ampua aivan liikaa. Aiotaanko tulevaan sudenmetsästykseen myöntää selvästi aiempaa vähemmän lupia? Työllistävät ammatit. Työ- ja elinkeinoministeriö on jälleen listannut ammatit, joissa on parhaiten tarjolla työpaikkoja ja toisaalta ammatit, joihin on jo ennestään tunkua. Clinton-Trump -tv-väittely. Yhdysvaltain presidenttiehdokkaat kohtasivat aamuyöllä Suomen aikaa ensimmäisessä keskinäisessä tv-väittelyssä. Miten ehdokkaat pärjäsivät kohtaamisessa, jonka perusteella moni amerikkalainen tekee äänestyspäätöksensä? Turvallisuusseminaari. Aamulla alkaneessa laajassa seminaarissa on viranomaisten lisäksi mukana tutkijoita, yrityksiä ja järjestöjen edustajia. Tilaisuuden avaa ulkoministeri Timo Soini. Ysärikatsaus. Toimittaja Tuukka Pasanen.

 • Parthenonin patsaiden palautus, Sara Saure, Ateena. Viisinkertainen paralympialaisten kultamitalisti Leo-Pekka Tähti haastattelussa. Justin Bieber villitsee, toimittaja Mira Stenström. Kova talous. Puolustusvoimien tiedustelu ja uusi normaali, puolustusvoimien tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri Harri Ohra-aho. Toimittajana Aki Laine.

 • Ensi vuonna 100 vuotta täyttävälle Suomelle etsitään parhaillaan maistuvaa synttärilahjaa. Menossa on äänestys, jolla halutaan löytää maallemme kansallisruoka. Kuuntelijoiden kanssa keskustelemassa on MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi. Ohjelman toimittaa Aki Laine.

 • Musiikkialan barometri ennustaa hyvää, Tuomas Ilmavirta kertoo yksityiskohdista. Viittomakieliset vaativat yhdenvertaisuutta, muistuttaa johtaja Kaisa Alanne Kuurojen liitosta. Kuurojen viikolla esitetään mm viittomakielisiä runoja. Hirvenmetsästys alkaa. Studiossa Jari Mäkäräinen.

 • Santeri Pienimäki kertoo Suomen Eläinoikeuspuolueesta. Äänekoskella rakennetaan biotuotetehdasta. Sote-uudistuksen muutosjohtaja, Sinikka Salo, on kerännyt kesän ajan kokemuksia ja näkemyksiä maakunnassa. Jari Mäkäräinen juontaa.

 • Venäjä sijoittaa uusia ohjuksia lähelle Suomen rajaa, tutkija Pauli Järvenpää. Turkin tilanne, toimittaja Tom Kankkonen. Euroedustaja Jussi Halla-aho turvapaikanhakijatilanteesta, toimittajana Jari Niemelä. Halla-ahon info, toimittajana Jari Niemelä. Suomi-seura. Sukupolvenvaihdokset: Kajaanissa vieraina Johtaja Osmo Tiikkainen Kainuun Pro Agria ja Riikka Törn-Säkkinen, KAO. Lopuksi vielä puolustusministeri Jussi Niinistö Venäjän ohjuksista. Toimittajina Tanja Hannus ja Iida Ylinen.

 • PTT:n talousennuste, ekonomisti Janne Huovari. Muistisairaan hyvä hoito, viestintäkoordinaattori Heidi Härmä, Muistiliitto. Akavan irtiotto, sosiologian professori Harri Melin ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder. Valtioneuvoston budjettikone, neuvotteleva virkamies Niina Puolusmäki. Unelmien liikuntakuukausi, Liikuntajärjestö Valon Lisää liikettä -yksikön johtaja Pekka Nikulainen. Kolumni, Janne Rysky Riiheläinen. Toimittajana Iida Ylinen.

 • Maidontuottajat hakevat kriisitukea. Yle tallentaa sairaaloiden arkea vuorokauden ajan. Vallattomasti valtiopäivillä budjettia puivat Olli-Poika Parviainen, Ritva Elomaa sekä Markus Lohi. Jari Niemelä ja Jari Mäkäräinen juontavat.

 • Sitra esittelee kiertotalouden tiekartan. Karttaa lukee johtava asiantuntija Kari Herlevi. Kansanedustajat keskustelevat budjetista. Nuoret korkeakoulutetut ovat tyytymättömiä yritysten rekrytointikäytäntöihin. FT Jukka Kemppinen pohtii murteiden merkitystä ja uskoo niiden arvostuksen nousevan. Jari Mäkäräinen juontaa.

 • Eduskunnan budjettikeskustelu, toimittajana Jari Niemelä. Vuoden liikemies Paula Salastie ja yrittäminen, konsernijohtaja, Teknos-Group. Eläinsuojelulain uudistaminen, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Salama-oikeudenkäynnistä 50 vuotta, professori Jukka Kemppinen Jari Mäkäräisen haastattelussa. Miesten kunto, toimittajana Mika Moksu. Toimittajana Aki Laine.

 • Viimeinen kasvutilannekatsaus, Pro Agrian kehityspäällikkö Terhi Taulavuori. Miehet ja väkivalta, hankekoordinaattori, kognitiivinen lyhytterapeutti Tommi Sarlin ja hanketyöntekijä, psykiatrinen sairaanhoitaja Jussi Pekkola. Äärijärjestöt Suomessa, tutkijatohtori Tommi Kotonen ja rikosoikeuden professori Matti Tolvanen. Maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikaisen kyselytunti ajankohtaisista aiheista. Ysärikatsaus, Kaija Kellman. Toimittajana Aki Laine.

 • Sairaaloiden kirurgista toimintaa keskitetään; mitä sanovat hoitajat? Professori Pekka Sutela arvioi Venäjän vaalitulosta. Toiminnanjohtaja Annu Lehtinen Suomen Pakolaisavusta kertoo, mitä YK:n pakolaiskysymyksiä käsittelevältä huippukokoukselta odotetaan. Finnveran liiketoimintajohtaja Katja Keitaanniemi on Kovan talouden esittelyssä. Kalle Suomi juontaa.

Klipit

 • Vieraana maailman nopein kelaaja, viisinkertainen paralympialaisten kultamitalisti Leo-Pekka Tähti. Haastattelijana Aki Laine.

 • Muistiliitto on julkaissut uuden Hyvän hoidon kriteeristön muistisairaiden hoitoon. Ensimmäisen hoito-ohjeistuksen Muistiliitto julkaisi vuonna 1996. Uusi ohjepaketti on laajempi kuin aikaisemmat ja siinä korostetaan muistisairaan oikeutta omannäköiseen elämään, elämänlaatua ja itsemääräämisoikeutta. Haastateltavana on Muistiliiton viestintäkoordinaattori Heidi Härmä. Toimittajana Iida Ylinen.

 • Miesten kokema väkivalta on varsin yleistä. Selvitysten mukaan yli puolet suomalaisista miehistä on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa 15 vuotta täytettyään, miehet myös joutuvat useimmin tuntemattoman tekemän väkivallan kohteeksi.
  Miessakit ry on aloittanut uuden hankkeen väkivaltaa kokeneille miehille. Haastateltavina ovat hankekoordinaattori, kognitiivinen lyhytterapeutti Tommi Sarlin ja hanketyöntekijä, psykiatrinen sairaanhoitaja Jussi Pekkola. Toimittajana Aki Laine.

 • Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar kertoo, että talouden hallinnan ja velkaantumisen ongelmat koskevat kaikenikäisiä, myös eläkeläisiä. - Rahan tarjonta ja kulutusmahdollisuudet ovat muuttuneet, mahdollisuuksia siihen, mihin rahoja laitettaisiin oli esimerkiksi 70-luvulla vähemmän, myös tulovirta oli toisella lailla hallussa, hän toteaa.
  Pantzar pitää yllättävänä, että nuoret ovat tutkimuksessa kertoneet pelkäävänsä tulevaisuudessa taloutensa suhteen ei esimerkiksi työttömyyttä vaan sitä, etteivät hallitse rahankäyttöään. Hän peräänkuuluttaakin kouluihin talouden hallinnan opetusta. Toimittajana Aki Laine.

 • Kansalaisten kohtelu potilaina on noussut jälleen julkiseen keskusteluun. Ajantasan haastateltavana oli Suomen Potilasliiton puheenjohtaja Paavo Koistinen, jonka mukaan terveydenhuollosta puuttuu empaattisuus ja inhimillisyys sekä kyky kohdata ihminen. - Se koskee koko terveydenhuollon henkilökuntaa, niin sairaanhoitajia kuin lääkäreitä, hän sanoo. Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Apteekkien vapauttaminen kilpailulle on ollut kestopuheenaihe jo reilun vuoden verran, kun muun muassa vihreiden kansanedustaja Antero Vartia nosti asian esiin. Keskusteluissa on vedottu siihen, että kilpailun vapauttaminen alentaisi lääkkeiden hintoja, mutta samalla toiset ovat vakuutelleet, että näin ei suinkaan tapahtuisi. Aiheesta ovat keskustelemassa Kansaneläkelaitoksen pääjohtaja Liisa Hyssälä sekä nurmijärveläinen apteekkari Eeva Teräsalmi. Toimittajana Kalle Suomi.

 • Sähkö halpenee, päästöoikeudet halpenevat. Silti hallitus on sinetöimässä jättituet, reilut 200 miljoonaa euroa, raskaan teollisuuden yrityksille. Tukien ideaksi hallitus on kertonut sen, että näin mm. Stora Enson, UPM:n ja Outokummun on helpompi maksaa sähkölaskunsa. Hallituksen kaavailemat jättituet, korkeimmillaan 230 miljoonaa euroa, maksettaisiin seuraavan viiden vuoden aikana. Miljoonatukien perusteista ja muista varteenotettavista vaihtoehdoista keskusteltiin Ajantasassa, kun vieraaksi saapuivat johtava ekonomisti Marita Laukkanen VATTista eli Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta sekä suomalaisen elinkeinoelämän ja työnantajien intressejä ajavan EK:n energia- ja ilmastoasiantuntija Kati Ruohomäki. Kuva: Ryan Thong / EPA

 • FI-verkkotunnukset vapautuivat tänään kenen tahansa rekisteröitäviksi.
  Tähän saakka maatunnukset ovat olleet lailla suojattuja.

  Muutoksen taustoista ja vaikutuksista kertoo Ajantasassa Viestintäviraston FI-verkkotunnukset-ryhmän päällikkö Juhani Juselius.

 • Suomalaiset tutkijat ovat onnistuneet vauhdittamaan puiden kasvua hormonien avulla. Millaisia mahdollisuuksia tavallista nopeammin kasvavat puut tarjoavat? Haastateltavana Helsingin yliopiston ja Cambridgen yliopiston professori Yrjö Helariutta, oman alansa huippututkija. Toimittajana Iida Ylinen.

 • Kolumbiassa on juuri nyt käynnissä historiallinen murrosvaihe, kun maassa tuli eilen voimaan pysyvä tulitauko. Sen tarkoituksena on päättää yli 50 vuotta jatkunut sota Farc-sissien ja hallituksen välillä. Vuosikymmeniä kestäneessä sodassa on kuollut vaihtelevien arvioiden mukaan noin 250 000 ihmistä. Pakolaisiksi on joutunut noin 7 miljoonaa ihmistä. Tuoreimpia rauhanneuvotteluja hierottiin neljän vuoden ajan.

  Kolumbian tilannetta ja tulevaisuutta on nyt selvittämässä Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen. Iida Ylinen toimittaa.

  Kuva: Cristian Escobar Mora / EPA

 • Esiintyminen ihmisjoukon edessä on monelle jännittävä ja jopa ahdistava kokemus, mutta on myös niitä, jotka ahdistuvat jo ryhmässä tapahtuvasta ruokailusta tai vaikkapa yleisen wc:n käytöstä. Erilaisten sosiaalisten tilanteiden pelko voi pahimmillaan lamauttaa ihmisen tyystin.

  'Irti sosiaalisesta jännittämisestä' on kahdeksan ammatti-ihmisen tekemä tuore omahoito-opas, jonka avulla voi lievittää ahdistuksen oireita. Kalle Suomi tapasi yhden kirjoittajista, erikoispsykologi Jan-Henry Stenbergin, joka selventää sosiaalisen pelon käsitettä. Miten ihminen voi auttaa itse itseään tällaisessa pelossa?

  Kuva: Nadja Mikkonen / Yle

 • Ajantasan Suomiseuran aiheena on kuorolaulu. Se on harrastus, joka yhdistää monenikäisiä ja monentasoisia laulajia. Studiossa vieraana on Polyteknikkojen Kuoron taiteellinen johtaja Saara Aittakumpu. Hänen kanssaan puhutaan musikaalisuudesta ja kuoroharrastuksen terveysvaikutuksista. Toimittaja Vesa Marttinen vuorostaan raportoi Senaatintorilta, missä hänellä on vieraina Seminaarimäen mieslaulajien Tuomas Jauhiainen ja helsinkiläinen eläkeläismies Kalevi Poutanen, joka on hiljattain aloittanut kuoroharrastuksen Stadin Slangi ry:n kuorossa. Iida Ylinen juontaa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä