YLE Lappi

Ilmaiset tabletit Muurolan lukion vetonaulaksi?

Muurolan lukiolle ollaan perustamassa kannatusyhdistystä, jonka toivotaan toiminnallaan pystyvän kasvattamaan oppilaitoksen vetovoimaisuutta. Rehtori Reino Eeron mukaan houkuttavutta voitaisiin lisätä kannatusyhdistyksen organisoimalla taloudellisella panoksella, jolla opiskelu Muurolan lukiossa olisi edullisempaa kuin muualla. Muurolan lukiossa opiskelee nyt viitisenkymmentä nuorta, mutta tänä syksynä aloittaneita on vain 16. Se on huolestuttavan vähän lukion jatkoa ajatellen. Rovaniemen koulutuslautakunta asetti viime talvena Muurolan lukion jatkolle ensimmäiseksi ehdoksi, että vuoden 2014 syksyllä aloittajia pitää olla vähintään 26. Mitä miettivät peruskoulun jälkeisestä tulevaisuudestaan Muurolan ysiluokkalaiset? Rehtori Reino Eeron seurassa äidinkielen tunnille tepasteli Hilllevi Antikainen.

Lähetykset

 • ti 17.9.2013 10.29 • Yle Areena

Jaksot

 • Rovaniemen saamelaisyhdistys MII ry. tuo Rovaniemelle yhteistyössä Rovaniemen Cinema ry:n kanssa saamelaisia lyhytelokuvia huhtikuussa. Sami Film Lab -projektin yhteydessä on tuotettu seitsemän lyhytelokuvaa, jotka saivat ensi-iltansa Tromssan kansainvälisillä elokuvajuhlilla Norjassa. Mii-searvin Outi Paadaria jututtaa Jarmo Siivikko.

 • Hannu Takkula tuli laajasti tunnetuksi siitä, että hän lensi ulos Rovaniemen kaupunginvaltuustosta runsaat kuusi vuotta sitten. Rovaniemen hallinto-oikeus katsoi Takkulan turkulaiseksi eikä rovaniemeläiseksi. Takkula oli viimeksi ehdolla Oulun vaalipiiristä eduskuntavaaleissa, mutta ei päässyt kansanedustajaksi. Nyt Euroopan parlamentista pudonnut Takkula on kuitenkin pääsemässä takaisin Brysseliin. Mitä hän aikoo tehdä meppinä seuraavat viisi vuotta ja mitä ajatuksia eduskuntavaalien tulos hänessä herättää? Perttu Ruokangas haastattelee. (Kuva: Juha Salla / Yle)

 • Arktikumissa vietetään uuden, aivan varmasti keskustelua ja tunteita pintaan nostavan näyttelyn avajaisia. Samalla yleisölle avataan pääsy ennennäkemättömän materiaalin äärelle, kun esimerkiksi valokuvat saksalaisten ja lappilaisten aseveljeyden ja ystävyyden ajoilta tuodaan kaikkien silmien eteen. Bikka Puoskari tutustui näyttelyyn. Haastateltavina ovat kuvassa vasemmalta: kokoelma-amanuenssi Hanna Kyläniemi, kuva-arkiston hoitaja Suvi Harju ja näyttelyamanuenssi Tuija Alariesto.

 • Kolarilaissyntyinen J-P. Metsävainio (kuvassa) luennoi tähtikuvaamisesta ympäri maailmaa. Hän tuntee maailman kaikki merkittävät tähtivalokuvaajat ja käy kirjeenvaihtoa erään astrofysiikan tohtorin Brian Mayn kanssa, joka paremmin tunnetaan Queen-yhtyeen kitaristina ja säveltäjänä. J-P. Metsävainio kehittää ennakkoluulottomasti uusia tähtien kuvaustekniikoita, jopa siihen tahtiin, että epäilijät ovat kyselleet, miten kuvat ovat syntyneet. Yleensä kritiikki sammuu, kun maailman asiantuntevin avaruusorganisaatio NASA julkaisee Metsävainion tähtikuvat. Tapani Niemi haastattelee. (Kuva: J-P. Metsävainio)

 • Lapin maakuntamuseossa avataan tänään äärimmäisen mielenkiintoinen toisen maailmansodan vuosiin sijoittuva näyttely, joka kuvaa suomalaisten ja saksalaisten ystävyyttä ja rauhanomaista rinnakkaiseloa vuosina 1940-1944. Bikka Puoskari pääsi näyttelyn äärelle jo ennakkoon, ja haastattelee museonjohtaja Hannu Kotivuorta. Heti perään Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen kommentoi samasta asiasta. Jarmo Siivikko haastattelee.

 • Venäjällä vappuviikonloppua vietetään 1-4. toukokuuta. Murmanskin suurin kauppakeskus avataan vappuna. Osmo Kolulle soittaa Sirkku Savusalo.

Näytä lisää

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Sisäasiainministeriön työryhmän ehdotus Liikkuvan poliisin lopettamisesta on muuttunut yhä enemmän poliittiseksi kysymykseksi. Tänään sisäministeri Päivi Räsänen puolusti ehdotusta vieraillessaan Oulussa, ja perussuomalaisten kansanedustaja Hanna Mäntylä kävi Rovaniemellä tutustumassa Liikkuvan poliisin toimintaan.

 • Riista- ja kalataloudentutkimuslaitos on aloittanut viime kesänä Tenojokeen nousevan meritaimenen tutkimushankkeen. Kolmivuotisen tutkimushankkeen aikana tutkitaan millainen on Tenon meritaimenkanta ja kuinka se käyttäytyy noustuaan jokeen. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää voitaisiinko meritaimenta kalastaa luvallisesti vielä syyskuussa Tenosta ilman, että se aiheuttaa kohtuutonta haittaa Tenojoen vesistössä syksyllä kutevalle lohelle.

 • Suomen kielen puhujat käyvät yhä harvinaisemmaksi Pohjois-Norjan Pykeijassa. Kielen pelätään häviävän muutaman vuosikymmenen kuluessa, sillä nuoret eivät enää opi puhumaan suomea kotonaan. Matkailijat tulevat yhä toimeen Pykeijassa suomen kielellä.

 • Junnu Vainion tunnetuksi tekemä poronsarvijauhekauppa jatkuu Inarin Kaamasessa. Matkamuistomyymälä Jouni Nuorgam Shop jatkaa niin ulkomaisten kuin kotimaan matkailijoiden palvelua uusin voimin Jounin siirryttyä kokopäiväisesti ansaittujen eläkepäivien viettoon. Kauppa pysyy kuitenkin samassa perheessä, koska myymälän pitoa jatkaa Jounin poika Olli-Veli Nuorgam.

 • Olympiarenkaat ja Suomen lippu jääkarhuilla.
  Kuva ja video: Ranua Zoo

 • Ranuan jääkarhut ovat saaneet omat olympiarenkaat.
  Kuva ja video: Ranua Zoo

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä