YLE Lappi

Ilmaiset tabletit Muurolan lukion vetonaulaksi?

 • 5 min
 • toistaiseksi

Muurolan lukiolle ollaan perustamassa kannatusyhdistystä, jonka toivotaan toiminnallaan pystyvän kasvattamaan oppilaitoksen vetovoimaisuutta. Rehtori Reino Eeron mukaan houkuttavutta voitaisiin lisätä kannatusyhdistyksen organisoimalla taloudellisella panoksella, jolla opiskelu Muurolan lukiossa olisi edullisempaa kuin muualla. Muurolan lukiossa opiskelee nyt viitisenkymmentä nuorta, mutta tänä syksynä aloittaneita on vain 16. Se on huolestuttavan vähän lukion jatkoa ajatellen. Rovaniemen koulutuslautakunta asetti viime talvena Muurolan lukion jatkolle ensimmäiseksi ehdoksi, että vuoden 2014 syksyllä aloittajia pitää olla vähintään 26. Mitä miettivät peruskoulun jälkeisestä tulevaisuudestaan Muurolan ysiluokkalaiset? Rehtori Reino Eeron seurassa äidinkielen tunnille tepasteli Hilllevi Antikainen.

Lähetykset

 • ti 17.9.2013 10.29 • Yle Areena

Jaksot

 • Lappia-talossa nähdään joulukuun 1. päivä maailmanluokan taidetta, kun kansainväliset estradiviihteen huipputaiturit ja taikurit saapuvat Rovaniemelle. Varietee Magica on rovaniemeläisen taikurin Timo Kulmakon tuottama ja isännöimä. Sirkku Savusalo haastattelee.

 • Askarruttaviin ja monesti ahdistaviinkin kysymyksiin saa vastauksia Nuorten ohjaamosta. Rovaniemellä sellainen löytyy niin sanotulta pienteollisuustalolta. Mutta mikä oikein on nuorten ohjaamo? Vesa Vaarama kävi kysymässä sitä Rovaniemen kaupungin kehittämispäälliköltä Tarja Saarelaiselta.

 • Nykyään on Nelostie, mutta ennen sitä Rovaniemeltä Petsamoon saakka johti Jäämerentie. Lapin sodan aikana Jäämerentiekään ei välttynyt hävitykseltä, yhtä lukuun ottamatta kaikki sen sillat tuhottiin. Se ainoa säästynyt silta on Vaskurin silta Rovaniemen Saarenkylässä. Tuota siltaa juhlitaan nyt, kun Lapin sodan päättymisestä on kulunut 70 vuotta. Vaskurin sillalla ja Saarenkylän kirjastossa avattiin 22.10. napapiirin yläastelaisten näyttely EVAKKOTAIVAL LAPSEN SILMIN. Kasiluokkalaiset Jaana Laine, Evelina Ranttila, Jenna Hotti, Venla Alatalo, Eetu Kieksi, Venla Sääskilahti ja Toni Niskanen ovat ripustaneet Vaskurin sillan näyttelykuvia. Bikka Puoskari lähti Saarenputaalle.

 • Suomessa halutaan nostaa hyvän ruoan merkitystä matkailuvalttina. Tämän avuksi on tehty Suomen ensimmäinen ruokamatkailustrategia. Mistä on kysymys, sitä valottaa yksi ruokamatkailustrategian tekijöistä, Haaga-Helian lehtori Kristian Sievers. Raimo Torikka haastattelee.

 • Lauantaina Posiolla kadonnut 10-vuotias poika löytyi sunnuntaina iltapäivällä hieman ennen kello yhtä. Poliisi etsi poikaa suuressa operaatiossa, johon osallistui kymmeniä viranomaisia ja vapaaehtoisia. Mukana oli myös Annikki von Pandy joka kuvailee Posion tilannetta ja sen aiheuttamaa buumia vapaaehtoiseen pelastuspalveluun. Jarmo Siivikko haastattelee. (Kuva: Annikki von Pandy)

 • Karpaloita voi poimia lumen tuloon asti. Voipa niitä yrittää hamuta pienen hangen altakin. Karpalo sopii suolaiseen ja makeaan. Tänään valmistamme savuporo-karpalopiirakkaa. Tämä lappilainen herkku on siitä erikoista, että onnistuakseen ruoka vaatii laulamista. Martta Anna-Liisa Tikkanen ja Juha Mäntykenttä seisovat nuotin vieressä.

 • Kiovassa vuonna 1970 ukrainalais-puolalaiseen sukuun syntyneen Katja Petrovskajan esikoisromaani yhdistää kiinnostavasti inhimillisen muistin ja internetin tietomassan. Kirjailijan missio on selvittää vaiherikasta ja pimentoon jäänyttä sukuhistoriaansa. 'Historia on sitä että yhtäkkiä ei olekaan enää ihmisiä joilta kysyä, pelkkiä lähteitä vain', Petrovskaja pohtii. Siksi hän penkoo arkistoja, ja tutkimustyössä 'Google kaitsee meitä kuin Jumala'. Kirjasta kertoo Juha Pikkarainen. (Kuva: Tammen Keltainen Kirjasto)

 • Jerisjärveläinen tarinankerronnan suomenmestari ja eräopas Jari Rossi viettää 25-vuotista taiteilijajuhlaa. Juhlasarja kertoo Jari Rossin elämäntavasta, arjesta ja työstä tietysti tarinoiden kautta. Jari kuuluu niihin harvoihin, jotka elävät tarinankerronnalla ja voi vielä hyvin. Hän ei ole uupunut työnsä ääreen kuten moni muu kollega. Juhlasarjan toisessa osassa Jari valmistaa ampumastaan neitoteerestä lintukeittoa. Hän nylkee kesän vanhan teerineidon, nakkaa koiralle kynnet ja kertoo erämaisen reseptin kuinka tehdä lintupaistia, -keittoa tai -velliä. Jälkiruoaksi Rossi antaa koiran nuolla veriset kämmenensä. Toimittaja: Tapani Niemi.

 • Joskus kuluttaja saattaa saada niin hyvää palvelua tai tuotteen, että hän tuntee voittamatonta halua kiittää sen valmistajaa tai tuottajaa oikein henkilökohtaisesti. Näin kävi etelänmiehelle, Yleisradion pitkäaikaiselle toimittajalle Olli Ihamäelle, joka löysi pakastimesta poron ulkofileen. Se oli ehtinyt siellä jo olla tovin, mutta ruoka-asioihin erikoistunut reportterimme ei epäillyt hetkeäkään valmistaessaan sen perheensä suureksi herkuksi. Olli Ihamäki katsoi fileen pakkaajan tiedot vakuumipaketin kyljestä ja otti muina miehinä puhelun Savukoskelle.

 • Kolarissa on noin 150 turvapaikanhakijaa SPR:n perustamassa vastaanottokeskuksessa. On arveltu, että turvapaikkahakemusten käsittely viipyy tavanomaista pitempään, joten varsinaisesti kokouttamistoimien aloittaminen on vielä arvoitus. Kolarin kunnanjohtajan Antti Määtän (kuvassa) mukaan asiaa on kunnassa jo hieman mietitty. Riittääkö kuntaan jääville töitä ja mitä töitä. Puu ja luukäsityöpajaa Kolarissa pitävä Kauko Raatiniemi vakuuttaa, että hänellä töitä olisi tarjolla ahkerille tekijöille. Kolarista jatkaa Raimo Torikka.

 • Verottajan päätöksiä pitää helposti viranomaisen viimeisenä sanana, vaikka se vähän kirpaisikin. Mutta todellisuudessa päätökset ovat verovirkailijan tulkintaa verolaista, -asetuksista ja muista veromääräyksistä. Ja kun kyse on ihmisen tekemästä tulkinnasta, lopputulos voi mennä suuntaan jos toiseen, pahimmillaan vielä yhdessä ja samassa asiassa. Tässä yksi tapaus Lapista, kertomus siitä kuinka verovirkailijan pikainen tulkinta vei oikeuden usean tuhannen euron verovähennyksiin, kun toinen virkailija oli tulkinnut asian aikaisemmin toisinpäin.
  Tämä tapaus päättyi työntekijän kannalta onnellisesti, mutta vasta oikeuskäsittelyn kautta. Tapaus on tosi. Toimittaja on Vesa Vaarama ja kaiken kokeneena kertojana on Jaakko Portti. (Kuva verottajan sivulta)

 • Pian on aika höllätä kaasujalkaa, kun talvinopeusrajoitusten kausi alkaa. Ympäri vuoden teiltä narahtaa kuitenkin ylinopeutta painavia kuljettajia. Poliisi muistuttaa, ettei nopeusrajoitus kerro ajonopeuden minimiä, vaan hiljempaakin saa ajaa. Toisaalta myös nopeusrajoitusten nostoa on tarjottu avaimeksi turvallisempaan liikenteeseen. Lapin poliisilaitoksen liikennesektorin ylikomisario Rauno Pätsi ei usko, että sallittuja nopeuksia nostamalla voitaisiin Suomen oloissa saavuttaa parempaa liikenneturvallisuutta. Bikka Puoskari haastattelee.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Hiljaisuus on nykyään muotiasia. Vielä vuosikymmen sitten hiljaisuutta pidettiin puutteena. Meillä ei ollut yhtä vilkasta, hälisevää ja vauhdikasta kuin etelän rintamailla. Siksi lappilaiset jopa häpesivät hiljaisia ja syrjäisiä seutuja. Nykyään hiljaisuudesta on tullut arvo, koska sen valmistus on lopetettu ja hiljaisuudesta esimerkiksi matkailussa maksetaan käypää rahaa. Mutta hiljaisuus saattaa olla jollekin matkailijalle kauhea kokemus. Muuan vuosi sitten tunnettu toimittaja lähti tekemään lehtijuttua Ylä-Kemijoen laskusta. Hänet jouduttiin lähettämään pian taksilla sairaalaan, koska hän ei kestänyt tapahtumattomuutta ja hiljaisuutta. Toimittaja menikin häpeämään kapakkaan. Joensuun yliopiston äänimaisematutkija Noora Wikman pohdiskelee paniikkikohtauksen syytä. Tapani Niemi haastattelee.

 • Pohjoinen luonne -elokuvafestivaalit pidettiin Murmanskissa viime viikolla. Lapin ammattikorkeakoulun väkeä vieraili Arktisessa yliopistossa. Murmansk on venäläisten talvilomakohteena Top5-listalla. Osmo Kolulle soittaa Sirkku Savusalo.

 • Mistä Sote-ratkaisussa oli pohjimmiltaan kysymys? Siihen vastaa pakinassaan Lapin kansanedustaja Markus Lohi.

 • Kuinka pohjoisen talvisista erityisolosuhteista olisi rakennettavissa ennemminkin mahdollisuus kotimaallemme, kuin vain pelkkä ainainen riesa harmi ja haaste? Siihen vastaa pakinassaan eurokansanedustaja Merja Kyllönen.

 • Kalateiden ongelmat tunnetaan erittäin hyvin kehittyneissä länsimaissa. Houkutusvirran pitää olla vuolas, jotta kala löytää kalatiet. Mereen laskevan vaelluspoikasen pitää löytää padon imuaukko helposti. Muuten se joutuu haukisurman suuhun. Sen jälkeen poikasen pitää selviytyä ehjin suomuin turbiinista. Kaikkiin näihin ja moniin muihin on maailma keksitty ratkaisu. Tietoa on mutta Kemijoen kalateistä vasta haaveillaan. Skotlannissa kalatiet toimivat, samoin Ruotsissa, Yhdysvalloissa Columbia-joella ja mikä yllättävintä myös Kuolassa Ala-Tulomalla. Mistä johtuu, että haisevat punikit Neuvosto-Venäjän sekasorroissa 1930-luvulla kykenivät ratkaisemaan kalateiden ongelmat, joita Suomen etevät kalabiologit ja jokiyhtiön suuresti ylistetyt vesi-insinöörit eivät kykene tänä päivänäkään? Lapin Ely-keskuksen kalatalouspäällikkö Pentti Pasanen vastaa. Tapani Niemi haastattelee.

 • Claes Andersson kirjoittaa runokokoelmassaan omakohtaisesti elämästä ja kuolemasta, ystävistään, vanhemmistaan ja vanhenemisesta, lapsista ja lapsenlapsista. Hän kommentoi ajankohtaisia aiheita ja maailmantilaa, niin Putinlandin edesottamuksia kuin urheilu-uutisia. Andersson omistaa kahdeksanosaisen runon paljon poissa olleelle isälleen ja päättää teoksen hengästyttävän kiihkeään, syksyllä 2014 kolmen kuukauden aikana syntyneeseen runoelmaan 'Sisäänhengitys, uloshengitys'. Kirjasta kertoo Juha Pikkarainen. (Kuva: WSOY)

 • Noora Wikman on joensuulainen Itä-Suomen yliopiston äänimaisematutkija. Noora kävi viime syyskuussa luennoimassa Lapin yliopistossa ja teki kenttätyömatkan Pallastunturille. Hän kulki monta päivää maastossa radionauhurin ja kameran kanssa, nauhoitti, kuvasi ja kirjoitti muistiinpanoja. Pallastunturi, Pallasjärvi, kivikkoranta, puronvarsi, savuinen kota, kaikissa on erilainen äänimaisema, tunnelma, akustiikka, joka kiihottaa äänimaisemantutkijan mieltä mutta saa paikallisen ihmisen katsomaan outoa kulkijaa epäluuloisena ja huuli pyöreänä. Mitä se tekee? Paikallisen silmistä näkee, ettei ymmärrä etelän kulkijan mietteitä. Lapissa on näköjään paljon asioita, joita ikänsä täällä elänyt ei ole hoksannut. Noora Wikmania haastattelee Tapani Niemi. (Kuvassa äänimaisematutkija Noora Wikman perkaa siikaa mestari Jari Rossin kisällinä)

 • Saamelaiskulttuurin professori, kirjailija Veli-Pekka Lehtola on ottanut ylivoimaisen urakan. Hän haluaa hälventää ihmisten ennakkoluuloja niin sanotusta saamelaiskiistassa. Samanniminen kirja ilmestyi reilu kuukausi sitten ja ensimmäinen painos myytin heti loppuun. Mutta tuottaako kirja tulosta? Saamelaiskiista on monimutkainen ja vaikeasti aukeneva ongelma, joka edellyttää paljon perehtymistä. Esimerkiksi se ihmetyttää monia, että millä lihaksilla professori väittää olevansa saamelainen vaikka hänen isänsä on suomalainen. Tai miksi ratikalla ajava, lattea juova citysaamelainen voi olla saamelainen mutta ei savukoskelainen poromies, jonka suku on paimentanut kisuroita monta sukupolvea peräkkäin? Veli-Pekka Lehtolaa haastattelee Tapani Niemi. (Kuva: Vesa Toppari / Yle)

 • Pariisin terrori-iskusta sekä Sotesta puhuu pakinassaan Lapin kansanedustaja Mikko Kärnä.

 • Pariisin terrori-iskusta puhuu pakinassaan eurokansanedustaja Heidi Hautala.

 • Unelma lohen paluusta -ohjelma on muutaman viikon ajan lähestynyt lohen surmaa kalastajan ja jokivartisen näkökulmasta eli inhimillisenä tragediana. Nyt vaihdamme näkökulmaa insinööritekniikkaan ja kalabiologiaan, kirjaimellisesti koviin tosiasioihin, jotka täytyy myös ottaa huomioon, kun lohta ruvetaan palauttamaan Ylä-Kemijoelle. Lapin Ely-keskuksen kalatalouspäällikkö Pentti Pasanen osallistui elokuussa 2014 asiantuntijamatkaan Skotlannin padotuille lohijoille. Siellä lohi nousee patojen ohi kurahtamalla ja lisääntyy luonnollisesti. Nyt epäilevä maallikko kysyy, että voiko Skotlannin lirujokia ja mahtavaa Kemijokea verrata lainkaan keskenään. Tapani Niemi haastattelee.

 • 'Tuli on kaikki tulet' on kahdeksan kertomuksen kokoelma, joka edustaa argentiinalaisen Julio Cortázarin täyteläistä luovuutta upeimmillaan. Cortázar tuo proosassaan arkipäivän surreaalisuuden lukijan kummasteltavaksi. Kukin tarina on kuin pieni kello, jonka jokainen osa toteuttaa järkähtämättä kokonaisuuden päämäärää. Niissä aika saattaa nytkähtää yhtäkkiä vuosia eteen- tai taaksepäin, tai hetket saattavat venyä loputtomiin. Cortázarin kuvaama maailma on alituisessa liikkeessä ja poissa tasapainosta. Se on meille tutun ajan tuolla puolen oleva maailma, jonka lumovoima hetkittäin jopa kauhistuttaa. Kirjasta kertoo nyt Juha Pikkarainen. (Kuva: TEOS)

Muualla Yle.fi:ssä