YLE Lappi

Ilmaiset tabletit Muurolan lukion vetonaulaksi?

 • 5 min
 • toistaiseksi

Muurolan lukiolle ollaan perustamassa kannatusyhdistystä, jonka toivotaan toiminnallaan pystyvän kasvattamaan oppilaitoksen vetovoimaisuutta. Rehtori Reino Eeron mukaan houkuttavutta voitaisiin lisätä kannatusyhdistyksen organisoimalla taloudellisella panoksella, jolla opiskelu Muurolan lukiossa olisi edullisempaa kuin muualla. Muurolan lukiossa opiskelee nyt viitisenkymmentä nuorta, mutta tänä syksynä aloittaneita on vain 16. Se on huolestuttavan vähän lukion jatkoa ajatellen. Rovaniemen koulutuslautakunta asetti viime talvena Muurolan lukion jatkolle ensimmäiseksi ehdoksi, että vuoden 2014 syksyllä aloittajia pitää olla vähintään 26. Mitä miettivät peruskoulun jälkeisestä tulevaisuudestaan Muurolan ysiluokkalaiset? Rehtori Reino Eeron seurassa äidinkielen tunnille tepasteli Hilllevi Antikainen.

Lähetykset

 • ti 17.9.2013 10.29 • Yle Areena

Jaksot

 • Kesän hillasadon määrä ja laatu ovat vielä arvailujen varassa. Ranualainen Tauno Lauri testasi, kykeneekö ihminen edesauttamaan hyvää hillasatoa. Hän ryhtyi hyönteisten rinnalle hillankukkien pölyttäjäksi. Hillevi Antikainen haastattelee. (Kuva: Eelis Pulkkinen)

 • Viileästä Lapin kesästä huolimatta politiikassa on pari kuumaa aihetta, sanoo pakinassaan Lapin kansanedustaja Markus Lohi.

 • Kevättulvat Lapin joissa olivat selvästi tavanomaista reilummat. Sen lisäksi vettä on satanut reilusti niin toukokuussa kuin kesäkuussa. Maanviljelijät eivät ole päässeet pelloille ja kylvöt ovat viivästyneet, mutta märkyys on haitannut muitakin. Muun muassa isoilla työmaakoneilla ei kovin pehmeisiin olosuhteisiin ole ollut asiaa. Rovaniemellä tietyömaalla kaivinkonetta käyttävä Pekka Lehtinen kertoo omia kokemuksiaan alkukesän työmailla. Lisäksi kuullaan Lapin Ely-keskuksen vesistöinsinöörin Juha-Petri Kämäräisen (kuvassa) arvio siitä ehditäänkö tämän kesän aikana palata normaaliin tilanteeseen lainkaan. Raimo Torikka kävi miehiä haastattelemassa.

 • Ulla Kupari lähti nuorena naisena Kemijärven Kostamon kylältä pariksi vuodeksi Englantiin ja palasi Suomulle, jossa teki kaikenlaisia ravintolahommia. Sen jälkeen meni vuosi Ranskassa ja sieltä hän palasi Rovaniemelle, jossa työskenteli muun muassa Pohjanhovissa. Kupari meni naimisiin ja muutti Helsinkiin, jossa tarjottiin johtavaa työtä eduskunnan ravintolassa. Miltä näyttää tasavallan lainlaatijoiden kööki? Mitä he syövät, mistä pitävät ja millaisia raaka-aineita eduskuntaan hankitaan? Entä näkyykö ravintolatoimenpäällikön työssä lappilainen tausta? Poro, riista tai kotoperäinen hauki? Ulla Kuparia haastattelee Tapani Niemi. (Kuva: Ulla Kuparin arkisto)

 • Kesä on sisävesiristeilyjen aikaa. Lapissa liikennöi kolme sisävesilaivaa Kemijoen Helmi Rovaniemellä, MS Ahti Kemijärvellä ja Inari III Inarijärvellä. Meri Marjala kävi haistelemassa Kemijoen Helmen toisen maisemaristeilyn tunnelmia. Kuullaan, miten espoolaiset Outi ja Kari Vänttinen viihtyivät Kemijoella.

 • Onko laki kaikille sama, kysyy pakinassaan europarlamentaarikko Merja Kyllönen.

 • Kesällä moni suuntaa askeleensa tai veneensä vesille kalastuksen innoittamana. Useimmat saavat juuri sitä saalista mitä tavoittelevatkin, mutta monille saattaa homma mennä päälaelleen ja koukkuun tartuukin oma sormi tai korva. Lapin keskussairaalan ensiavussa on saalistaulu johon on vuosien aikana kerätty koukkuja joita on irroiteltu kalastajista. Ensihoitaja Katja Nousiainen kertoo pian taulusta enemmän. Käymme kuitenkin ensin Raudanjoella Vikakönkään partaalla kysymässä, kuinka kävi siellä kalassa olleelle rouvalle? Toimittaja: Raimo Torikka

 • Ivalolaiset Juha ja Petri Tahvanainen, Jarmo Katajamaa sekä rovaniemeläiset Juha Tahvonen ja Jukka Anttila ovat tänään allekirjoittaneet paperit uudesta Ski Saariselkä Sport Resort -yhtiöstä. Samalla sinetöityi Ski Saariselkä Oy -rinnekeskuksen siirtyminen yhtiön nimiin. Mitä miehet oikein meinaavat? Jarmo Siivikko haastattelee. (Kuvassa Juha Tahvanainen (vas.) ja Jarmo Katajamaa)

 • Lapin ely-keskus on myöntänyt Kemijoki Oy:lle luvan poiketa luonnonsuojelulain rauhoitussäännöksistä suunnitellun Sierilän voimalaitoksen vaikutusalueella elävän uhanalaisen perhoslajin, apilakirjokääriäisen osalta. Kemijoki Oy sanoo, että se on jo toteuttanut esiintymän suojaamiseksi useita toimenpiteitä. Kemijoki Oy:n toimitusjohtajaa Tuomas Timosta haastattelee Perttu Ruokangas.

 • Northlandin kaivoksen rahat on loppu. Pajalan kuulut markkinat alkavat 3. heinäkuuta. Hans Ojalle soittaa Hillevi Antikainen. (Kuvassa Pajalan kunnantalo)

 • Grilli kuumenee jälleen. Kuuman raudan kohtaa harvinaisempi herkku, lammas. Vartaaseen laitettu määkijä on helppo ja herkullinen grillattava. Lapin Marttojen toiminnanjohtaja Eeva-Maija Laurila ja Juha Mäntykenttä valmistavat herkullista lihaa.

 • Turun yliopiston biologian laitos kerää punkkeja tutkimusta varten ja kaipaa nyt havaintoja erityisesti Lapista. Parhaita asiantuntijoita punkin levinneisyyden mittaamiseen ovat lemmikin omistajat, sillä punkki tarttuu herkästi matalalla liikkuvan karvaturrin nahkaan. Jopa Turun yliopistolta sanottiin, että paikalliset kyllä tietävät heitä paremmin, onko punkkeja vai ei. Maija-Liisa Juntti kysyi asiasta rovaniemeläiseltä koiranomistajalta ja pieneläinhoitajalta Nina Rissaselta. (Kuvassa taigapunkki. Kuva: Turun yliopisto)

Näytä lisää

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Rovaniemellä on sattunut kuolemaan johtanut työtapaturma. Silminnäkijöiden mukaan henkilö jäi puristuksiin kaatuneen betonielementin alle torstaina aamupäivällä.

 • Paliskuntain yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Knuuti vetää yhteen poroelinkeinon kannalta tärkeitä asioita sekä myös elinkeinon ympärillä puhutuista asioista. 67. Poroparlamentin avannutta Jukka Knuutia haastattelee Raimo Torikka.

 • Tuoreen tutkimuksen mukaan ilmasto lämpenee, jos metsiä hakataan nykyistä enemmän. Helsingin yliopiston, Luonnonvarakeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen yhteistutkimuksen mukaan lisääntyvät metsävarat puolestaan viilentävät ilmastoa. Haastateltavana Helsinkin yliopiston tutkija Tuomo Kalliokoski. Toimittaja: Raimo Torikka.

 • Oletko miettinyt mihin suuntaan katiskan pitää olla, että kalat osaavat uida sisälle. Sitä ongelmaa ei ole kun on kolminieluinen katiska.

 • Rovaniemeläisen insinööriopiskelijan rakentama teslakäämi sylkee sähköpurkauksia musiikin tahdissa. Vastaavia laitteita on käytetty Yhdysvalloissa esimerkiksi konemusiikkifestivaalien vetonaulana.

 • Sisäasiainministeriön työryhmän ehdotus Liikkuvan poliisin lopettamisesta on muuttunut yhä enemmän poliittiseksi kysymykseksi. Tänään sisäministeri Päivi Räsänen puolusti ehdotusta vieraillessaan Oulussa, ja perussuomalaisten kansanedustaja Hanna Mäntylä kävi Rovaniemellä tutustumassa Liikkuvan poliisin toimintaan.

 • Riista- ja kalataloudentutkimuslaitos on aloittanut viime kesänä Tenojokeen nousevan meritaimenen tutkimushankkeen. Kolmivuotisen tutkimushankkeen aikana tutkitaan millainen on Tenon meritaimenkanta ja kuinka se käyttäytyy noustuaan jokeen. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää voitaisiinko meritaimenta kalastaa luvallisesti vielä syyskuussa Tenosta ilman, että se aiheuttaa kohtuutonta haittaa Tenojoen vesistössä syksyllä kutevalle lohelle.

 • Suomen kielen puhujat käyvät yhä harvinaisemmaksi Pohjois-Norjan Pykeijassa. Kielen pelätään häviävän muutaman vuosikymmenen kuluessa, sillä nuoret eivät enää opi puhumaan suomea kotonaan. Matkailijat tulevat yhä toimeen Pykeijassa suomen kielellä.

 • Junnu Vainion tunnetuksi tekemä poronsarvijauhekauppa jatkuu Inarin Kaamasessa. Matkamuistomyymälä Jouni Nuorgam Shop jatkaa niin ulkomaisten kuin kotimaan matkailijoiden palvelua uusin voimin Jounin siirryttyä kokopäiväisesti ansaittujen eläkepäivien viettoon. Kauppa pysyy kuitenkin samassa perheessä, koska myymälän pitoa jatkaa Jounin poika Olli-Veli Nuorgam.

 • Olympiarenkaat ja Suomen lippu jääkarhuilla.
  Kuva ja video: Ranua Zoo

 • Ranuan jääkarhut ovat saaneet omat olympiarenkaat.
  Kuva ja video: Ranua Zoo

 • Hallamittarin aiheuttama koivikkotuho on vaikuttanut merkittävästi tunturiylänköjen elämään Utsjoen Kaldoaivin alueella. Vuosien 2005-2007 aikana hallamittari tuhosi koivikoita noin 400 neliökilometrin suuruisella alueella Utsjoen koillisosassa. Osa koivikoista ja aluskasvillisuudesta tuhoutui täysin. Tuhoalueiden palautuminen entiselleen vie vuosikymmeniä

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä