YLE Lappi

Ilmaiset tabletit Muurolan lukion vetonaulaksi?

 • 5 min
 • toistaiseksi

Muurolan lukiolle ollaan perustamassa kannatusyhdistystä, jonka toivotaan toiminnallaan pystyvän kasvattamaan oppilaitoksen vetovoimaisuutta. Rehtori Reino Eeron mukaan houkuttavutta voitaisiin lisätä kannatusyhdistyksen organisoimalla taloudellisella panoksella, jolla opiskelu Muurolan lukiossa olisi edullisempaa kuin muualla. Muurolan lukiossa opiskelee nyt viitisenkymmentä nuorta, mutta tänä syksynä aloittaneita on vain 16. Se on huolestuttavan vähän lukion jatkoa ajatellen. Rovaniemen koulutuslautakunta asetti viime talvena Muurolan lukion jatkolle ensimmäiseksi ehdoksi, että vuoden 2014 syksyllä aloittajia pitää olla vähintään 26. Mitä miettivät peruskoulun jälkeisestä tulevaisuudestaan Muurolan ysiluokkalaiset? Rehtori Reino Eeron seurassa äidinkielen tunnille tepasteli Hilllevi Antikainen.

Lähetykset

 • ti 17.9.2013 10.29 • Yle Areena

Jaksot

 • Askarruttaviin ja monesti ahdistaviinkin kysymyksiin saa vastauksia Nuorten ohjaamosta. Rovaniemellä sellainen löytyy niin sanotulta pienteollisuustalolta. Mutta mikä oikein on nuorten ohjaamo? Vesa Vaarama kävi kysymässä sitä Rovaniemen kaupungin kehittämispäälliköltä Tarja Saarelaiselta.

 • Nykyään on Nelostie, mutta ennen sitä Rovaniemeltä Petsamoon saakka johti Jäämerentie. Lapin sodan aikana Jäämerentiekään ei välttynyt hävitykseltä, yhtä lukuun ottamatta kaikki sen sillat tuhottiin. Se ainoa säästynyt silta on Vaskurin silta Rovaniemen Saarenkylässä. Tuota siltaa juhlitaan nyt, kun Lapin sodan päättymisestä on kulunut 70 vuotta. Vaskurin sillalla ja Saarenkylän kirjastossa avattiin 22.10. napapiirin yläastelaisten näyttely EVAKKOTAIVAL LAPSEN SILMIN. Kasiluokkalaiset Jaana Laine, Evelina Ranttila, Jenna Hotti, Venla Alatalo, Eetu Kieksi, Venla Sääskilahti ja Toni Niskanen ovat ripustaneet Vaskurin sillan näyttelykuvia. Bikka Puoskari lähti Saarenputaalle.

 • Suomessa halutaan nostaa hyvän ruoan merkitystä matkailuvalttina. Tämän avuksi on tehty Suomen ensimmäinen ruokamatkailustrategia. Mistä on kysymys, sitä valottaa yksi ruokamatkailustrategian tekijöistä, Haaga-Helian lehtori Kristian Sievers. Raimo Torikka haastattelee.

 • Lauantaina Posiolla kadonnut 10-vuotias poika löytyi sunnuntaina iltapäivällä hieman ennen kello yhtä. Poliisi etsi poikaa suuressa operaatiossa, johon osallistui kymmeniä viranomaisia ja vapaaehtoisia. Mukana oli myös Annikki von Pandy joka kuvailee Posion tilannetta ja sen aiheuttamaa buumia vapaaehtoiseen pelastuspalveluun. Jarmo Siivikko haastattelee. (Kuva: Annikki von Pandy)

 • Karpaloita voi poimia lumen tuloon asti. Voipa niitä yrittää hamuta pienen hangen altakin. Karpalo sopii suolaiseen ja makeaan. Tänään valmistamme savuporo-karpalopiirakkaa. Tämä lappilainen herkku on siitä erikoista, että onnistuakseen ruoka vaatii laulamista. Martta Anna-Liisa Tikkanen ja Juha Mäntykenttä seisovat nuotin vieressä.

 • Kiovassa vuonna 1970 ukrainalais-puolalaiseen sukuun syntyneen Katja Petrovskajan esikoisromaani yhdistää kiinnostavasti inhimillisen muistin ja internetin tietomassan. Kirjailijan missio on selvittää vaiherikasta ja pimentoon jäänyttä sukuhistoriaansa. 'Historia on sitä että yhtäkkiä ei olekaan enää ihmisiä joilta kysyä, pelkkiä lähteitä vain', Petrovskaja pohtii. Siksi hän penkoo arkistoja, ja tutkimustyössä 'Google kaitsee meitä kuin Jumala'. Kirjasta kertoo Juha Pikkarainen. (Kuva: Tammen Keltainen Kirjasto)

 • Jerisjärveläinen tarinankerronnan suomenmestari ja eräopas Jari Rossi viettää 25-vuotista taiteilijajuhlaa. Juhlasarja kertoo Jari Rossin elämäntavasta, arjesta ja työstä tietysti tarinoiden kautta. Jari kuuluu niihin harvoihin, jotka elävät tarinankerronnalla ja voi vielä hyvin. Hän ei ole uupunut työnsä ääreen kuten moni muu kollega. Juhlasarjan toisessa osassa Jari valmistaa ampumastaan neitoteerestä lintukeittoa. Hän nylkee kesän vanhan teerineidon, nakkaa koiralle kynnet ja kertoo erämaisen reseptin kuinka tehdä lintupaistia, -keittoa tai -velliä. Jälkiruoaksi Rossi antaa koiran nuolla veriset kämmenensä. Toimittaja: Tapani Niemi.

 • Joskus kuluttaja saattaa saada niin hyvää palvelua tai tuotteen, että hän tuntee voittamatonta halua kiittää sen valmistajaa tai tuottajaa oikein henkilökohtaisesti. Näin kävi etelänmiehelle, Yleisradion pitkäaikaiselle toimittajalle Olli Ihamäelle, joka löysi pakastimesta poron ulkofileen. Se oli ehtinyt siellä jo olla tovin, mutta ruoka-asioihin erikoistunut reportterimme ei epäillyt hetkeäkään valmistaessaan sen perheensä suureksi herkuksi. Olli Ihamäki katsoi fileen pakkaajan tiedot vakuumipaketin kyljestä ja otti muina miehinä puhelun Savukoskelle.

 • Kolarissa on noin 150 turvapaikanhakijaa SPR:n perustamassa vastaanottokeskuksessa. On arveltu, että turvapaikkahakemusten käsittely viipyy tavanomaista pitempään, joten varsinaisesti kokouttamistoimien aloittaminen on vielä arvoitus. Kolarin kunnanjohtajan Antti Määtän (kuvassa) mukaan asiaa on kunnassa jo hieman mietitty. Riittääkö kuntaan jääville töitä ja mitä töitä. Puu ja luukäsityöpajaa Kolarissa pitävä Kauko Raatiniemi vakuuttaa, että hänellä töitä olisi tarjolla ahkerille tekijöille. Kolarista jatkaa Raimo Torikka.

 • Lapissa on tällä hetkellä kahdeksalla paikkakunnalla vastaanottokeskus. Kemijärveä ja Kolaria lukuun ottamatta kaikki vastaanottokeskukset ovat täysiä. SPR:n Lapin piirin vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Pirkko Rytkönen kertoo tämän hetken tilanteesta. Toimittaja: Raimo Torikka.

 • Syysloma on parhaillaan käynnissä. Loma-aikaan pitää jaksaa hakata konsolipelejä koko viikko. Perunatortussa on paljon hiilareita joiden voimalla jaksat pelata Angry Birdsiä viimeiselle tasolle asti. Martta Anna-Liisa Tikkanen ja Juha Mäntykenttä tekevät perunatorttua omenapuolukkahillolla.

 • Rovaniemen Toramon ampumaradalle tulee Lapin reservipiirien koulutuskeskus. Paikka on entinen Rajavartioston ampumarata, jonka käytöstä raja luopui 1993 kun rajajääkärien koulutus lopetettiin Rovaniemellä ja keskitettiin Ivaloon. Toramon rata on nykyisin kuuden eri yhdistyksen käytössä ja hoidossa.
  Radalla on hyväkuntoinen iso tiilinen päärakennus ja kolme muuta lähinnä varastorakennusta. Lapin reservipiirit ostivat rakennukset kesällä Rovaniemen kaupungilta Tarkoituksena on kehittää Toramosta Suomen suurin reservipiirien koulutuskeskus. Vesa Vaarama kävi Toramolla tapaamassa reserviläispiirien toiminnanjohtajaa Kai Leinosta.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Rovaniemeläisen miehen hauskanpito yksipyöräisellä sähköajoneuvolla muuttui tehdaskuljettajan pestiksi.
  EUC Extreme -nimellä tunnettu lappilaismies on mukana kehittelemässä paremmin maastoajoon soveltuva sähkökäyttöistä yksipyörää. Mies aloitti harjoittelun tavallisella katuolosuhteisiin tehdyllä yksipyörällä hieman yli vuosi sitten

 • Lapland Hotels on ostanut Ounasvaaran juurella toimivan Chalet Hotel Rovaniemen sekä Napapiirillä sijaitsevan tilausravintola Metsäkartanon.
  Lisäksi Lapland Hotels on vuokrannut kaupungilta yli neljä hehtaaria mökkialuetta varten Ounasvaaran laelta. Toimittajana Raimo Torikka.

 • Kemijärveläinen biologi Pirkka Aalto pitää pihassaan lintulautaparkkia, josta hän on tänä vuonna rengastanut jo 3000 lintua, joukossa muutamia tosi harvinaisuuksia. Pirkan mukaan lintujen piharuokinta on johtanut kilpavarusteluun, jossa ei kaihdeta keinoja lyödä naapuri laudalta. Pirkan yli kymmenellä eri lintulaudalla on tarjolla auringonkukan siementä, talipalloja ja -pötköjä, murskattuja pähkinöitä, kauraa lyhteinä ja siemensekoituksia. Pirkan mukaan tosi pirullinen metku on lämmittää tali- tai rasvapötky yöllä pehmeäksi hiippailla aamuhämärissä lintulaudalle. Sula rasva tuo seudun kaikki siivekkäät omalle laudalle. Voi kun näkisitte naapurin hapannaamat niinä aamuina. Tapani Niemi haastattelee. (Kuvassa viherurpiainen. Kuvaaja: Pirkka Aalto)

 • Jokaisen menestyneen miehen takaa löytyy nainen. Jääkiekkoilija Vili Saarijärven tapauksessa se on oma äiti Arja Lehtinen. Hän on jaksanut kannustaa poikaansa peliuran joka käänteessä, silloinkin kun yksinhuoltajaperheessä oli tiukkaa. Se kannatti. Jarmo Siivikko haastattelee ensin Viliä, sitten hänen äitiään. (Kuvassa äiti Arja Lehtinen, Vili Saarijärvi ja sisko Nella-Maaria)

 • Kun sydän pysähtyy, on leikki kaukana. Ja ensimmäiset minuutit ovat ratkaisevan tärkeitä. Lääkäri voi olla kaukana, ja siksi julkisiin tiloihin hankitaan nyt maallikkokäyttöisiä sydämen käynnistimiä. Eilen uutisissa kuultiin, että Utsjoen kirkonkylälle on tulossa kaksi defibrillaattoria eli maallikkodeffaa. Rovaniemellä niitä arvioidaan olevan jo viitisenkymmentä, yksi uusimmista on Rovaniemen lentokentällä. Bikka Puoskari suuntasi sinne turistien sekaan, etsimään ja tutkailemaan sydämen käynnistintä.

 • Sallan Varvikossa asuvat Elina ja Jari Arola näyttävät, että lihanaudan kasvattaminen luonnistuu Lapissakin, ja toiminnalla voi elää. Arolat ruokkivat nyt 150-päistä karjaa, mutta määrä on kasvamassa jo ensi kesänä. Jarilla ja Elinalla on valmis investointisuunnitelma karjarakennuksesta, joka ottaa suojiinsa 200 eläintä. Jorma Korhonen on poikennut Varvikon tilalle ja kuulee mielenkiintoisia asioita lihakarjan kasvattamisesta.

 • Kohta raketit paukkuvat ja upeat uudenvuoden herkut häviävät lautasilta. Herkullinen, juhlava ja helppo vuoden vaihtumisen syötävä on mätisavukala-mousseleipä. Juha Mäntykenttä virittää uuden vuoden tunnelmaa martta Eeva-Maija Laurilan kanssa.

 • 'Unelma lohen paluusta' -ohjelmasarja alkoi viime tiistaina käydä läpi karvalakkilähetystön vaiheita siten kuin aikalaiset ja muutamat lähetystöön osallistuneet sen muistavat. Kemijoen kalakorvauksia puitiin kolme vuosikymmentä oikeudessa. Kun kierros meinasi alkaa alusta, Lapin miehet hermostuivat ja valtasivat oikeusministeriön. Lapin maakuntaliiton entinen maakuntasihteeri Jaakko Ylitalo kertoi karvalakkilähetystön synnyn ensimmäiset vaiheet viime tiistaina. Nyt lappilaisten lähetystö nousee junaan ja Ylitalo muistelee junamatkan vaiheita ja henkilöitä, jotka lähtivät matkaan. Muisteluksia kuuntelee Tapani Niemi.

 • Romaanissaan Panu Rajala valaisee innoittuneesti valokuvaaja, tutkimusmatkailija, tietokirjailija, kääntäjä, keksijä Into Konrad Inhan elämää – hänen taiteellista työtään, rakkauksiaan ja matkojaan. Suomalaisen taiteen monitaituri kokee romahduksia, nöyryytyksiä, mutta myös häikäiseviä voittoja. Inhasta paljastuu epätoivoinen kosiomies, joka ei koskaan pääse naimisiin. Hän kuolee yksinäisenä ja hylättynä. Teoksesta kertoo Juha Pikkarainen. (Kuva: WSOY)

 • Kemijärven lentokentälle yritetään jälleen saada tiedustelulennokkien valmistajia testaamaan lennokkejaan. Tamperelaisyritys, lennokkien laukaisualustoja valmistava Robonic aloitti testausbisneksen vuonna 2006. Välillä on ollut hiljaisia vuosia, esimerkiksi tänä vuonna Ketolan kentällä ei tehty testejä lainkaan. Ensi kesästä käydään neuvotteluja kahden asiakkaan kanssa, kertoo Robonicin toimitusjohtaja Juha Moisio. Annu Passoja haastattelee. (Kuva: Robonic Oy)

 • Lintumiehet ja –naiset tekevät lintulaskentoja useita kertoja vuodessa. He seuraavat tiettyä vakioreittiä vuodesta toiseen ja kirjaavat havainnot Luonnontieteellisen keskusmuseon valtakunnalliseen tietokantaan. Satojen havaintokertojen tiedot muodostavat ainutlaatuisen kuvaston Suomen luonnon tilasta. Pirkka Aalto (kuvassa) ja Tapani Niemi tekivät laskentakeikan Kemijärven Kalkonniemestä Kotajoen sillalle ja näkivät pikkuvarpusia, viherpeippoja, sinitiaisia ja noin kymmenen perinteistä paikallista lajia, yhteensä yli sata lintuyksilöä. Yksi kotoinen laji yllätti tai pikemmin sen runsaus. Kemijärven Isokylän pihakoivuissa istuksi useita teeriparvia, joissakin pihakoivuissa jopa yli kymmenen yksilön parvi.

 • Kemijoen lohi tapettiin sukupuuttoon 1948. Kalakorvauksiin päätettiin palata myöhemmin. Asiaa vatvottiin ja vatuloitiin 30 vuotta. Juuri kun kierroksen piti alkaa alusta, Lapin miehet hermostuivat ja päättivät vallata oikeusministeriön. Valtaamista pidetään syystä Lapin lähihistorian tärkeimpänä ja ehkä dramaattisimpana oikeustaisteluna. Kuulemme lähiviikkoina tässä ohjelmasarjassa usean lappilaisen muistelevan karvalakkilähetystöä, arvioivan sen tuloksia ja jälkivaikutuksia. Maakuntaliiton entinen työntekijä Jaakko Ylitalo osallistui tähän kuuluisaan matkaan. Tapani Niemi haastattelee.

Muualla Yle.fi:ssä