YLE Lappi

Ilmaiset tabletit Muurolan lukion vetonaulaksi?

 • 5 min
 • toistaiseksi

Muurolan lukiolle ollaan perustamassa kannatusyhdistystä, jonka toivotaan toiminnallaan pystyvän kasvattamaan oppilaitoksen vetovoimaisuutta. Rehtori Reino Eeron mukaan houkuttavutta voitaisiin lisätä kannatusyhdistyksen organisoimalla taloudellisella panoksella, jolla opiskelu Muurolan lukiossa olisi edullisempaa kuin muualla. Muurolan lukiossa opiskelee nyt viitisenkymmentä nuorta, mutta tänä syksynä aloittaneita on vain 16. Se on huolestuttavan vähän lukion jatkoa ajatellen. Rovaniemen koulutuslautakunta asetti viime talvena Muurolan lukion jatkolle ensimmäiseksi ehdoksi, että vuoden 2014 syksyllä aloittajia pitää olla vähintään 26. Mitä miettivät peruskoulun jälkeisestä tulevaisuudestaan Muurolan ysiluokkalaiset? Rehtori Reino Eeron seurassa äidinkielen tunnille tepasteli Hilllevi Antikainen.

Lähetykset

 • ti 17.9.2013 10.29 • Yle Areena

Jaksot

 • Kieringin maalaismarkkinat ovat taas viikonloppuna. Luvassa on kattava kattaus maalaiselämän ihanuuksia Kierinkiläiseen tapaan. Kieringistä jatkaa Jarmo Siivikko. (Kuvassa vasemmalta: Teija Holopainen ja Airi Kangas Kierinki Areenalla)

 • Inarin uusi kunnanjohtaja Jyrki Hyttinen on nyt ollut viikon töissä. Millä mielin? Jarmo Siivikko haastattelee.

 • Posion Maaninkavaarassa asuva Sami Mursu kaatoi yhdellä kerralla kolme karhua keskiviikkona 2. syyskuuta. 31-vuotias metsästäjä sai karhukorttinsa vasta lauantaina. Koiramiehenä hänellä oli Tapani Hautajärvi Sallasta. Tapanin karhukoirat toimivat hyvin yhdessä ja haukkuivat maassa makaavat karhut. Sirkku Savusalo pirautti Samille, joka kertoo, miten kaikki kävi. (Kuva: Kaisu Jansson / Yle)

 • Erikoisesta kemijärveläisestä, vahvasta ja omaperäisestä persoonasta, muotikauppias Lyyli Perungasta on Janne Kaisanlahti julkaissut kirjan nimeltään 'Minä loin kauneutta', alaotsakkeena 'Muotikauppias Lyyli Perungan elämäntarina'. Kirjan ovat kustantaneet Koillismaan historiallisen kirjallisuuden tukisäätiö ja Kemijärven Kotikiekerö. Tuottelias Janne Kaisanlahti on aikaisemmin kirjoittanut useita Kemijärvelle sijoittuvia teoksia. Kirjasta kertoo Juha Pikkarainen.

 • Kalatutkija Panu Orell sanoo, että voimalaitoksen turbiinit leikkaavat peräti kymmenen prosenttia syönnösvaellukselle vaeltavista lohen poikasista. Lisäksi voimalaitoksen yläpuolinen patoallas vilisee petokaloja, jotka haukkaavat neuvottomista lohenpoikasista osansa. Niinpä nykyiset rakennetut joet ovat lohen suvulle varsinaisia surmanloukkuja, peräti 80-90 prosenttia koko syönnösvaellukselle vaeltavasta parvesta tuhoutuu pelkästään mereen laskiessa. Silti tutkija Panu Orell ei heitä virvelia jokeen vaan sanoo, että maailmalla on kehitetty monia toimivia ohjausjärjestelmiä, millä suojellaan poikasia alasvaelluksella. Tapani Niemi haastattelee.

 • Lapin kansanedustajan Katri Kulmunin tämän kertainen pakinan aihe on kesän kuumin aihe, turvapaikanhakijat.

 • Pohjoisen luonto valmistautuu taas ruskaan ja se muodostaa yhden tärkeän seosongin Lapin matkailussa. Siksi ei ole yhdentekevää, millainen syksyisestä väriloistosta tulee. Mitä värikkäämpi ruska, niin sitä houkuttelevampi se on. Pohjois-Kittilän Raattaman kylässä on ruskan läheisyys jo selvästi aistittavissa. Matkailupaikoissa ja kylän raitilla liikehdintä lisääntyy päivä päivältä. Niin myös Autton poromatkailutilalla. Jorma Korhonen haastattelee porotilan emäntää Mervi Auttoa (kuvassa).

 • Rovaniemellä on syntynyt iso liike paikallisen yrittämisen puolesta, 'Likiliike'. Likiliikkeeseen kuuluu jo yli 75 yritystä, joiden tarkoituksena on korostaa paikallisen yrittäjän merkitystä paikalliselle hyvinvoinnille. Optikkoliike Brilletin yrittäjää Pasi Hiukkaa (kuvassa) haastattelee Jyri Tynkkynen.

 • Eletään syyskuun alkua, yöpakkaset on löytäneet Lappiin, valoisa aika lyhenee vauhdilla ja talvea kohti on matka. Tien päällä saa toki olla skarppina ympäri vuoden, mutta syksyn pimetessä porokolarivaara kasvaa. saariselän ja Ivalon välillä Palkisojalla porotilan emäntä Virpi Kumpula ja toimittaja Jarmo Siivikko keskustelevat, miten porokolarin sattuessa pitää toimia. (Kuva: Virpi Kumpulan matkailuporo Obama on suojattu heijastinpannalla)

 • Suomi on arktisen osaamisen huippumaa. Ja tämä osaaminen keskittyy Rovaniemelle ja Lapin yliopistoon, jossa on arktinen keskus. Tästä puhuu pakinassaan europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

 • Ivalon lukiossa oltiin tänään juhlatunnelmissa kun koululle tuli tasavuosia täyteen. Anni Tolpin juontamassa Lapin Radion suorassa lähetyksessä siirryttiin paikan päälle, jossa reportterina oli Jarmo Siivikko. (Kuvassa Ivalon lukion rehtori Ulla Hynönen vastaanottaa Inarin kunnan sivistystoimen tervehdyksen)

 • Muun muassa virkamatkasta Ukrainaan ja Georgiaan sekä kampanjoinnista kansalaisaloitteen puolesta kertoo europarlamentaarikko Paavo Väyrynen.

Näytä lisää

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Rovaniemeläinen 16-vuotias Juho Juuruspolvi harrastaa freerunningia. Laji on kehitetty Ranskassa ja siinä pyritään tekemään näyttäviä liikkeitä ja sarjoja, kuten voltteja ja kierrevoltteja. Videolla Juho tekee kolmoistakaperinvoltin trampoliinilla. (Video: Uula Kuvaja / Yle)

 • Vuorisusilauman hierarkia ei ole yhtä tarkka kuin susilaumassa, sillä johtajahahmo ei tuo rooliaan kovin selkeästi esille. Vuorisusi ei myöskään ulvo. Ne viestivät lauman sisällä esimerkiksi vikisevillä, visertävillä tai viheltävillä äänillä. Susia ruokitaan kilolla per pää, nuorimmat ruokitaan ensin. Lihakilo hotkitaan heti. Video: Meri Marjala / Yle

 • Ranuan eläinpuistoon suunnitellaan uutta Aasia-osiota. Sen ensimmäiset asukit ovat kesäkuun lopussa saapuneet vuorisudet eli dholet. Muita eläimiä ei ole vielä päätetty. Video: Meri Marjala / Yle

 • Rovaniemen Norvajärven terapiakeskuksessa tarjotaan eläin- ja luontoavusteista toimintaterapiaa. Fysioterapeuttisen ratsastuskuntoutuksen lisäksi keskuksessa annetaan vähemmän tunnettua hevosavusteista psykoterapiaa. Hevosavusteisella psykoterapialla pyritään tuomaan tietoisuuteen ja sanoiksi niitä asioita, mitkä tuottavat ihmiselle ongelmia hänen ihmissuhteissaan ja hänen elämässään, kertoo ratsastusterapeutti Minna Wasenius. Maija-Liisa Juntti haastattelee. (Kuvaaja: Uula Kuvaja / Yle)

 • Rovaniemellä on sattunut kuolemaan johtanut työtapaturma. Silminnäkijöiden mukaan henkilö jäi puristuksiin kaatuneen betonielementin alle torstaina aamupäivällä.

 • Tuoreen tutkimuksen mukaan ilmasto lämpenee, jos metsiä hakataan nykyistä enemmän. Helsingin yliopiston, Luonnonvarakeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen yhteistutkimuksen mukaan lisääntyvät metsävarat puolestaan viilentävät ilmastoa. Haastateltavana Helsinkin yliopiston tutkija Tuomo Kalliokoski. Toimittaja: Raimo Torikka.

 • Oletko miettinyt mihin suuntaan katiskan pitää olla, että kalat osaavat uida sisälle. Sitä ongelmaa ei ole kun on kolminieluinen katiska.

 • Rovaniemeläisen insinööriopiskelijan rakentama teslakäämi sylkee sähköpurkauksia musiikin tahdissa. Vastaavia laitteita on käytetty Yhdysvalloissa esimerkiksi konemusiikkifestivaalien vetonaulana.

 • Sisäasiainministeriön työryhmän ehdotus Liikkuvan poliisin lopettamisesta on muuttunut yhä enemmän poliittiseksi kysymykseksi. Tänään sisäministeri Päivi Räsänen puolusti ehdotusta vieraillessaan Oulussa, ja perussuomalaisten kansanedustaja Hanna Mäntylä kävi Rovaniemellä tutustumassa Liikkuvan poliisin toimintaan.

 • Riista- ja kalataloudentutkimuslaitos on aloittanut viime kesänä Tenojokeen nousevan meritaimenen tutkimushankkeen. Kolmivuotisen tutkimushankkeen aikana tutkitaan millainen on Tenon meritaimenkanta ja kuinka se käyttäytyy noustuaan jokeen. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää voitaisiinko meritaimenta kalastaa luvallisesti vielä syyskuussa Tenosta ilman, että se aiheuttaa kohtuutonta haittaa Tenojoen vesistössä syksyllä kutevalle lohelle.

 • Suomen kielen puhujat käyvät yhä harvinaisemmaksi Pohjois-Norjan Pykeijassa. Kielen pelätään häviävän muutaman vuosikymmenen kuluessa, sillä nuoret eivät enää opi puhumaan suomea kotonaan. Matkailijat tulevat yhä toimeen Pykeijassa suomen kielellä.

 • Junnu Vainion tunnetuksi tekemä poronsarvijauhekauppa jatkuu Inarin Kaamasessa. Matkamuistomyymälä Jouni Nuorgam Shop jatkaa niin ulkomaisten kuin kotimaan matkailijoiden palvelua uusin voimin Jounin siirryttyä kokopäiväisesti ansaittujen eläkepäivien viettoon. Kauppa pysyy kuitenkin samassa perheessä, koska myymälän pitoa jatkaa Jounin poika Olli-Veli Nuorgam.

Näytä lisää

Muualla Yle.fi:ssä