YLE Lappi

Ilmaiset tabletit Muurolan lukion vetonaulaksi?

 • 5 min
 • toistaiseksi

Muurolan lukiolle ollaan perustamassa kannatusyhdistystä, jonka toivotaan toiminnallaan pystyvän kasvattamaan oppilaitoksen vetovoimaisuutta. Rehtori Reino Eeron mukaan houkuttavutta voitaisiin lisätä kannatusyhdistyksen organisoimalla taloudellisella panoksella, jolla opiskelu Muurolan lukiossa olisi edullisempaa kuin muualla. Muurolan lukiossa opiskelee nyt viitisenkymmentä nuorta, mutta tänä syksynä aloittaneita on vain 16. Se on huolestuttavan vähän lukion jatkoa ajatellen. Rovaniemen koulutuslautakunta asetti viime talvena Muurolan lukion jatkolle ensimmäiseksi ehdoksi, että vuoden 2014 syksyllä aloittajia pitää olla vähintään 26. Mitä miettivät peruskoulun jälkeisestä tulevaisuudestaan Muurolan ysiluokkalaiset? Rehtori Reino Eeron seurassa äidinkielen tunnille tepasteli Hilllevi Antikainen.

Lähetykset

 • ti 17.9.2013 10.29 • Yle Areena

Jaksot

 • Mikko Lanton dokumentti Takapihan Linnut sai alkunsa kun harvinainen pikkutrappi ilmestyi hänen pihalleen. Pikkutrapin myötä Lanton piha täyttyi innokkaista lintuharrastajista. Alunperin Lantto kuvasi lintuja, jotta niistä jäisi muisto lapsille. Keväällä 2015 Lantto tutustui Pirkka Aaltoon, joka on lintujen asiantuntija. Yhteistyössä Aallon ja vanhan tutun Lauri Tuohimaan kanssa syntyi dokumentti Takapihan Linnut, joka jäljittelee Avara Luonto -tyyliä. Haastattelijana on Meri Marjala.

 • Paavali oli Pelkosenniemen, vanhan Suur-Sodankylän ja Sompion ensimmäinen suomalainen uudisasukas. Samuli Paulaharju kertoo, että vanha Pelkonen tuli kaikkein ensimmäisenä etelän miehenä tänne ryskehtimään, tappeli pakananaikaisen lappalaisen kanssa, tappeli metsän petojen kanssa, tappeli ja kamppaili itse pirunkin kanssa, ja aina piti puolensa. Paavali teki mitä halusi. Hänelle eivät voineet lappalaiset, lantalaiset, kruunu eikä sen käräjätkään mitään. Kun hänet tuomittiin, päätökset eivät toteutuneet toivotulla tavalla. Jos kotakenttä tuhottiin, Paavali rakensi uuden ennen kuin savu oli haipunut raunioista. Eläkkeellä olevaa opettajaa Tuomo Kilpimaata haastattelee Tapani Niemi.

 • Arktinen Merenneito Nerissa on matkailun ohjelmapalvelujen tuottajaksi valmistuneen, media-alan opiskelijan Neea Paurin luomus. Hohtavapyrstöisessä ihmismerenneito -hahmossa yhdistyvät rovaniemeläisen Paurin rakkaat harrastukset, sukeltaminen ja ilma-akrobatia. Nerissan tapasi Maija-Liisa Juntti.

 • Eläkkeellä olevien vuorineuvoksien muutto verottomaan Portugaliin ihmetyttää, sanoo pakinassaan europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari.

 • Ranualainen Lenna Takarautio on hillakonkari, joka on ehtinyt tutkia tälle kesälle jo lähes 50 hillapaikkaa. Hillakauden alkupuolella saa kävellä pitkiäkin matkoja, jotta saa saalista. Maija-Liisa Juntti lähti Lennan matkaan ranualaiselle suolle.

 • Lapistakin satapäin raviurheilun ystäviä matkustaa ensi viikonloppuna kuninkuusraveihin Joensuuhun. Lappilaisilla on nyt tavallista isompi syy mennäkin paikan päälle, sillä ylitorniolainen maailmanennätysori Jokivarren Kunkku taistelee ravikuninkaan tittelistä ja jopa ennakkosuosikkina. Kemijärveläinen Kaarlo 'Kassu' Jankkila on jo ajoissa varmistanut, että tuolle tärkeälle ravimatkalle ei ole esteitä. Joensuun ajot ovat hänelle jo pian (40. kuninkuusravit, jotka hän on paikanpäällä seurannut. Jorma Korhonen haastattelee.

 • TV-2:n Summeri-ohjelmassa nähtävä 'Hullu hullumpi yläaste' -animaation on ideoinut, käsikirjoittanut, piirtänyt ja kotistudiossaan toteuttanut 17-vuotias Tuomas Toivainen. Sarja on kerännyt Yle Areenassa jo kymmeniätuhansia katseluita. Hillevi Antikainen haastattelee.

 • Joukkoraiskaaja päästetään vankilasta kärsittyään 14 vuoden tuomiostaan yhdeksän vuotta. Kadonneeksi luultu perunamaa olikin naapurin omistama. Kiinalainen perhe osti 45 taloa Norrbottenista. Bertil Isakssonille soittaa Hillevi Antikainen.

 • Pihvin paistaminen grillissä on yksi kesän ihanimpia asioita. Lapin Marttojen toiminnanjohtaja Eeva-Maija Laurilalla on omat konstinsa hyvän pihvin valmistamiseen. Juha Mäntykenttä on odottanut tätä hetkeä koko kesän.

 • Simerockia juhlitaan reilun viikon päästä, 7.-8.elokuuta, Rovaniemen Ounaspaviljongilla. Sime Yliaskan vanhempien takapihalta lähtenyt festari järjestetään nyt 10. kerran. Juhlavuotena lavalle nousee kova lista suosikkiartisteja, ja myös oheisohjelmaan on panostettu. Simerockin Sime Yliaskan tapasi Maija-Liisa Juntti.

 • Koukkupuka, Vasarapuka, Akansyvä, Siikamukka, Kuikanpuka, Leukkuhamara, Nuutamahauta ja liuta erilaisia koneloita. Tässä muutama esimerkki ikivanhoista lohenpyyntipaikoista Ylä-Kemijoella. Nimet jäivät perinnöksi muinaisilta keminsaamelaisilta, jotka asuttivat koko nykyisen Lapin aluetta Kuusamosta Kittilään ja Inarin eteläosiin. Keminlappalaiset sulautuivat suomalaisiin 1800-lukuun mennessä. 83-vuotias Oiva Leukku Savukosken Martilta muistaa Ylä-Kemijoen parhaat lohenpyyntipaikat. Hän kertoo, mistä sai parhaiten kalaa ja kenelle se osa Yli-Kemin nautinnasta kuului. Oiva neuvoo tarkasti kuinka tehtiin lohipato Ylä-Kemin tapaan. Lohi viihtyi kosteessa eli akanvirrassa ja siihen pyytömies viritti verkon. Tapani Niemi haastattelee.

 • Kyläkirjojejn toimittaminen ja kustantaminen on varsin yleistä puuhaa, mutta kirjan aikaansaaminen ei ole mikään läpihuutojuttu. Se tiedetään muun muassa Yläkemijoen kylät -yhdistyksessä, joka vastikään julkaisi oman kyläkirjansa - sen ensimmäisen osan. 'Elämää Yläkemijoen kylissä' on näyttävä ja mielenkiintoisesti rakennettu historiateos teksteineen ja kuvineen. Se valottaa, kuinka Kemijoki on ratkaisevasti värittänyt kokonaisuuteen kuuluvan yhdeksän kylän elämää.
  Jorma Korhonen haastattelee kirjan toimittanutta professoria Vesa Puurosta, Yläkemijoen paluumuuttajaa.

Näytä lisää

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Rovaniemeläinen 16-vuotias Juho Juuruspolvi harrastaa freerunningia. Laji on kehitetty Ranskassa ja siinä pyritään tekemään näyttäviä liikkeitä ja sarjoja, kuten voltteja ja kierrevoltteja. Videolla Juho tekee kolmoistakaperinvoltin trampoliinilla. (Video: Uula Kuvaja / Yle)

 • Vuorisusilauman hierarkia ei ole yhtä tarkka kuin susilaumassa, sillä johtajahahmo ei tuo rooliaan kovin selkeästi esille. Vuorisusi ei myöskään ulvo. Ne viestivät lauman sisällä esimerkiksi vikisevillä, visertävillä tai viheltävillä äänillä. Susia ruokitaan kilolla per pää, nuorimmat ruokitaan ensin. Lihakilo hotkitaan heti. Video: Meri Marjala / Yle

 • Ranuan eläinpuistoon suunnitellaan uutta Aasia-osiota. Sen ensimmäiset asukit ovat kesäkuun lopussa saapuneet vuorisudet eli dholet. Muita eläimiä ei ole vielä päätetty. Video: Meri Marjala / Yle

 • Rovaniemen Norvajärven terapiakeskuksessa tarjotaan eläin- ja luontoavusteista toimintaterapiaa. Fysioterapeuttisen ratsastuskuntoutuksen lisäksi keskuksessa annetaan vähemmän tunnettua hevosavusteista psykoterapiaa. Hevosavusteisella psykoterapialla pyritään tuomaan tietoisuuteen ja sanoiksi niitä asioita, mitkä tuottavat ihmiselle ongelmia hänen ihmissuhteissaan ja hänen elämässään, kertoo ratsastusterapeutti Minna Wasenius. Maija-Liisa Juntti haastattelee. (Kuvaaja: Uula Kuvaja / Yle)

 • Rovaniemellä on sattunut kuolemaan johtanut työtapaturma. Silminnäkijöiden mukaan henkilö jäi puristuksiin kaatuneen betonielementin alle torstaina aamupäivällä.

 • Tuoreen tutkimuksen mukaan ilmasto lämpenee, jos metsiä hakataan nykyistä enemmän. Helsingin yliopiston, Luonnonvarakeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen yhteistutkimuksen mukaan lisääntyvät metsävarat puolestaan viilentävät ilmastoa. Haastateltavana Helsinkin yliopiston tutkija Tuomo Kalliokoski. Toimittaja: Raimo Torikka.

 • Oletko miettinyt mihin suuntaan katiskan pitää olla, että kalat osaavat uida sisälle. Sitä ongelmaa ei ole kun on kolminieluinen katiska.

 • Rovaniemeläisen insinööriopiskelijan rakentama teslakäämi sylkee sähköpurkauksia musiikin tahdissa. Vastaavia laitteita on käytetty Yhdysvalloissa esimerkiksi konemusiikkifestivaalien vetonaulana.

 • Sisäasiainministeriön työryhmän ehdotus Liikkuvan poliisin lopettamisesta on muuttunut yhä enemmän poliittiseksi kysymykseksi. Tänään sisäministeri Päivi Räsänen puolusti ehdotusta vieraillessaan Oulussa, ja perussuomalaisten kansanedustaja Hanna Mäntylä kävi Rovaniemellä tutustumassa Liikkuvan poliisin toimintaan.

 • Riista- ja kalataloudentutkimuslaitos on aloittanut viime kesänä Tenojokeen nousevan meritaimenen tutkimushankkeen. Kolmivuotisen tutkimushankkeen aikana tutkitaan millainen on Tenon meritaimenkanta ja kuinka se käyttäytyy noustuaan jokeen. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää voitaisiinko meritaimenta kalastaa luvallisesti vielä syyskuussa Tenosta ilman, että se aiheuttaa kohtuutonta haittaa Tenojoen vesistössä syksyllä kutevalle lohelle.

 • Suomen kielen puhujat käyvät yhä harvinaisemmaksi Pohjois-Norjan Pykeijassa. Kielen pelätään häviävän muutaman vuosikymmenen kuluessa, sillä nuoret eivät enää opi puhumaan suomea kotonaan. Matkailijat tulevat yhä toimeen Pykeijassa suomen kielellä.

 • Junnu Vainion tunnetuksi tekemä poronsarvijauhekauppa jatkuu Inarin Kaamasessa. Matkamuistomyymälä Jouni Nuorgam Shop jatkaa niin ulkomaisten kuin kotimaan matkailijoiden palvelua uusin voimin Jounin siirryttyä kokopäiväisesti ansaittujen eläkepäivien viettoon. Kauppa pysyy kuitenkin samassa perheessä, koska myymälän pitoa jatkaa Jounin poika Olli-Veli Nuorgam.

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä