Romano mirits

Romani-isä lähtee uusille urille

 • 14 min
 • toistaiseksi

Toimittajana Tuovi Putkonen.

Lähetykset

 • ke 20.11.2013 21.45 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Romano miritsissä palataan lokakuiseen romanien leiritapahtumaan Kangasalla. Tampereen romanien järjestämässä tapahtumassa keskusteltiin romanilasten koulunkäynnistä ja keinoista tukea lasten kasvatusta. Esillä oli myös Suomen romanien hengellinen avustustyö Itä-Euroopassa, jossa puutetta on paljon aivan elämän perustarpeista. Suomen romaneille itäeurooppalaisilla heimoveljillä on annettavana esimerkki hyvin säilyneestä yhteisöllisyydestä ja sosiaalisesta vastuusta, joka meillä on heikentynyt arvioi avustustyöstä leiritapahtumassa kertonut Valde Blomerus (kuva).
  Toimittajana Jaakko Laakso

 • Mitä romanikulttuuri nuorelle merkitsee ja kuinka se on muuttunut ajan kuluessa? Miltä tulevaisuus näyttää nuorten näkökulmasta?Kuulemme nuorten äänen ja ajatuksia siitä, millaista on elää suomalaisena romaninuorena nyt. Keskustelemassa ovat pääkaupunkiseudulla asuvat romaninuoret Dimitri Lindgren (19), Jasmin Hedman (22) ja Leif Valerius (18).
  Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Romano miritsissä kuullaan tunnelmia valtakunnallisilta romaniasiain neuvottelupäiviltä, jotka pidettiin Jyväskylässä lokakuussa. Näkemyksiään romanipolitiikasta kertovat Lounais- ja Sisä-Suomen Aluehallintoviraston ylijohtaja Mikael Luukanen, sekä johtaja Kari Ilmonen Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

  Lehtori Taja Kiiskilä ja ohjaaja Kirsi Florin kertovat Rainer-hankkeesta, jonka avulla tuetaan Jyväskylän seudun romaninuoria kohti ammattia. Lisäksi Tenho Roth ja Samuel Florin puhuvat neuvottelupäivien teemaan liittyvästä liikuntatyöstä Jyväskylän romaninuorten parissa.

 • Suomalainen Miranda Vuolasranta nimitettiin Euroopan Romanien ja kiertävien foorumin, eli ERTF puheenjohtajaksi kesäkuussa. Foorumi ajaa romanivähemmistön etuja kansainvälisellä tasolla. Järjestön työnkuva on laaja ja koskettaa romaniväestön arkea monissa Euroopan maissa. Ohjelmassa Miranda Vuolasranta kertoo mitä ERTF tavoitteista.
  Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Romano mirits
  Kaksiosaisen henkilökuvan toisessa osassa tutustutaan Kalle Palmin ja hänen puolisonsa, laulaja-näyttelijä Ritva Palmin yhteiseen historiaan ja heidän Romales-yhtyeeseensä.

  Vuonna 1981 perustettu Romales niitti suosiota jo varhaisina vuosinaan. Bändi on tullut tutuksi myös lastenmusiikin esittäjänä ja esiintynyt päiväkodeissa ja kouluissa. Jaksossa kuullaan Palmin pariskunnan ajatuksia myös 1990-luvulla esitetystä "Tumma ja hehkuva veri" -televisiosarjasta ja sen aiheuttamasta kohusta romanien keskuudessa. Kuulemme myös Palmien myöhemmistä projekteista, johon kuuluu elokuvamusiikkia ja kotimaista humppaa, sekä lopuksi heidän tulevaisuudensuunnitelmistaan ja toiveistaan.

  Romano miritsin edellisessä jaksossa tutustuttiin Kalle, eli Kai Palmin musiikkiuraan 1950-luvulta 1980-luvulle.

  Romano miritsin toimittaa Jaakko Laakso.

 • Kalle Palm, taiteilijanimeltään Kai Palm kulki jo pikkupoikana 1950-luvulla junissa ja viihdytti matkustajia laulaen harmonikansoittaja Topi Ahosen säestämänä. Nuoruusiässä alkaneesta bändiharrastuksesta kehittyi varhain Kallen ammatti. Kai Palmin 1970-luvun puolivälissä julkaistu Tsirigli on tunnustettu ja arvostettu levy, jonka erikoisuus on se, että siinä hänen itsensä säveltämä musiikki - folkrock, blues ja rock’n roll – on pääasiassa romanikielistä.

  Kaksiosaisen henkilökuvan ensimmäinen osa keskittyy Kalle Palmiin ja hänen uraansa 1950-luvulta 1980-luvulle. toisessa osassa ääneen pääsee myös hänen muusikkopuolisonsa Ritva Palm. Ensimmäisessä osassa Kalle Palm muistelee musiikkiuransa alkuvaiheita ja pohtii musiikin ja romanikulttuurin suhdetta.

  Palm toivoo muusikoille taiteilijan vapautta ja rauhaa tehdä omaa taidettaan ilman ennakkoluuloja. Ohjelman toinen osa kuullaan viikon kuluttua.
  Ohjelman on toimittanut Jaakko Laakso.

 • Suomalainen romaninainen Tanja Hagert on aikuisopiskelija ja perheensä sydän. Hänen arkeensa mahtuu paljon vastuuta, mutta hän kokee opiskelun ja työn tärkeänä osana elämää. Tänään Romano Miritsissä pääsemme helsinkiläisen Tanjan kotiin ja kuulemme mitä aikuisopiskelijan ja romaninaisen arki voi pitää sisällään. Jutustelun lomassa saamme hieman käsitystä siitä, kuinka erilaiset elämän osa-alueet ovat yhdistettävissä. Tanja kertoo, kuinka kokee aikuisopiskelun mahdollisuutena ja avaimena työelämään.
  Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Tuovi Putkonen toimitti Romano mirits -ohjelmaa edelliset seitsemän vuotta ja tuntee ohjelman perusteellisesti sen alkuvaiheista nykypäivään saakka. Tämänkertaisessa jaksossa pitkäaikainen toimittaja pyydettiin haastateltavan rooliin. Romaniasioita vuosikymmeniä aitiopaikalta seurannut Putkonen kertoo näkemyksiään mm. romanipolitiikasta ja muistelee Romano miritsin vaiheita.

  Ohjelman lopussa Miranda Vuolasranta esittää tervehdyksen Tuovi Putkoselle sekä toiveita ohjelman kehittämisestä suomeksi että romanikielellä.

  Toimittajana on Jaakko Laakso.

 • Tapaamme Suomen Romanifoorumin toiminnanjohtajana työskentelevän Allan Armas Lindbergin sekä hänen vaimonsa Sanna Lindbergin, joka toimii järjestössä verkostokoordinaattorina. Järjestötyö on osaltaan vaikuttamistyötä, mutta Lindbergien mukaan ruohonjuuritason kohtaaminen ja ihmisten auttaminen tekee työstä inhimillistä ja palkitsevaa. Lisäksi kuulemme ajankohtaisista ja valtakunnallisista romanityön hankkeista. Ohjelman toimittaa Miriam Schwartz

 • Punkaharjulla Savossa järjestettiin alkukesällä romanikielen ja kulttuurin kesäkoulu, josta kuulemme nyt asiaa ja tunnelmia. Kesätapahtuma vietti samalla jo 20-vuotisjuhlia. Tapaamme järjestelyistä vastaavan Savonlinnan seudun Romanilähetyksen puheenjohtajan Ossi Blomeruksen ja musiikkitutkija Kai Åbergin. Romanikielestä ja sen opettamisesta kouluissa kertoo kokemuksiaan Soraja Blomerus. Ohjelman on toimittanut Jaakko Laakso.

 • Kasvava päihdeongelma on koskettanut romaniväestöä kovalla kädellä. Romano Miritsin päihdetyöhön keskittyneen ohjelmasarjan toisessa osassa puhutaan romanien perhetyöstä taistelussa huumeita vastaan.

  Kyösti Lindeman on tehnyt kenttätyötä romaninuorten keskuudessa jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Lindemania huolettaa se, että kuolemantapaukset näyttäisivät lisääntyneen rajusti.

  Kuinka päihdeongelma on muuttunut ja kehittynyt vuosikymmenten aikana? Mihin asioihin tulisi kiinnittää huomiota, jotta haasteeseen voitaisiin puuttua tehokkaammin? Kyösti Lindeman puhuu ilmiöstä, joka koskettaa karusti yhä useampia perheitä. Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Päihdeongelmat ovat kasvussa myös romanien keskuudessa. Helsingin Diakonissalaitoksen puitteissa toimii romaninuorten päidetyöhön omistautunut yksikkö, jossa Kyösti Nyman ja Sonny Nyman tapaavat kadulla nuoria ja antavat tukea ja tietoa päihdeongelmaisille. Kovat huumeet ovat kasvava uhka nuorille.

  Helsingin Diakonissalaitoksen Kaalo Street -hanke keskittyy vertaistoimintaan ja ohjaavaan päihdetyöhön Helsingin Itäkeskuksen alueella.

  Toimittajana Miriam Schwartz

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä