Ajantasa

Sotshin kisoihin uudessa vireessä?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Yhdysvalloissa on kärsitty sään ääri-ilmiöistä alkuvuoden aikana. Soitamme Chicagoon. Sothsi lähestyy - onko vire nousussa nuorten jääkiekkomestaruuden jälkeen? Kuulemme tunnelmia kiekkoliiton ja olympiakomitean ylimmältä johdolta. Puola on suuri EU-maa, jonka painoarvo vain kasvaa. Suurlähettiläs Jari Vilen piipahti studioon. Lopuksi puhumme Brasiliasta, sademetsistä, alkuperäiskansoista ja suomalaisfirmoista kahden Brasilian hyvin tuntevan suomalaistutkijan kanssa. Juontajana Aki Laine.

Lähetykset

 • ke 8.1.2014 14.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Musiikkialan barometri ennustaa hyvää, Tuomas Ilmavirta kertoo yksityiskohdista. Viittomakieliset vaativat yhdenvertaisuutta, muistuttaa johtaja Kaisa Alanne Kuurojen liitosta. Kuurojen viikolla esitetään mm viittomakielisiä runoja. Hirvenmetsästys alkaa. Studiossa Jari Mäkäräinen.

 • Santeri Pienimäki kertoo Suomen Eläinoikeuspuolueesta. Äänekoskella rakennetaan biotuotetehdasta. Sote-uudistuksen muutosjohtaja, Sinikka Salo, on kerännyt kesän ajan kokemuksia ja näkemyksiä maakunnassa. Jari Mäkäräinen juontaa.

 • Venäjä sijoittaa uusia ohjuksia lähelle Suomen rajaa, tutkija Pauli Järvenpää. Turkin tilanne, toimittaja Tom Kankkonen. Euroedustaja Jussi Halla-aho turvapaikanhakijatilanteesta, toimittajana Jari Niemelä. Halla-ahon info, toimittajana Jari Niemelä. Suomi-seura. Sukupolvenvaihdokset: Kajaanissa vieraina Johtaja Osmo Tiikkainen Kainuun Pro Agria ja Riikka Törn-Säkkinen, KAO. Lopuksi vielä puolustusministeri Jussi Niinistö Venäjän ohjuksista. Toimittajina Tanja Hannus ja Iida Ylinen.

 • PTT:n talousennuste, ekonomisti Janne Huovari. Muistisairaan hyvä hoito, viestintäkoordinaattori Heidi Härmä, Muistiliitto. Akavan irtiotto, sosiologian professori Harri Melin ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder. Valtioneuvoston budjettikone, neuvotteleva virkamies Niina Puolusmäki. Unelmien liikuntakuukausi, Liikuntajärjestö Valon Lisää liikettä -yksikön johtaja Pekka Nikulainen. Kolumni, Janne Rysky Riiheläinen. Toimittajana Iida Ylinen.

 • Maidontuottajat hakevat kriisitukea. Yle tallentaa sairaaloiden arkea vuorokauden ajan. Vallattomasti valtiopäivillä budjettia puivat Olli-Poika Parviainen, Ritva Elomaa sekä Markus Lohi. Jari Niemelä ja Jari Mäkäräinen juontavat.

 • Sitra esittelee kiertotalouden tiekartan. Karttaa lukee johtava asiantuntija Kari Herlevi. Kansanedustajat keskustelevat budjetista. Nuoret korkeakoulutetut ovat tyytymättömiä yritysten rekrytointikäytäntöihin. FT Jukka Kemppinen pohtii murteiden merkitystä ja uskoo niiden arvostuksen nousevan. Jari Mäkäräinen juontaa.

 • Eduskunnan budjettikeskustelu, toimittajana Jari Niemelä. Vuoden liikemies Paula Salastie ja yrittäminen, konsernijohtaja, Teknos-Group. Eläinsuojelulain uudistaminen, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Salama-oikeudenkäynnistä 50 vuotta, professori Jukka Kemppinen Jari Mäkäräisen haastattelussa. Miesten kunto, toimittajana Mika Moksu. Toimittajana Aki Laine.

 • Viimeinen kasvutilannekatsaus, Pro Agrian kehityspäällikkö Terhi Taulavuori. Miehet ja väkivalta, hankekoordinaattori, kognitiivinen lyhytterapeutti Tommi Sarlin ja hanketyöntekijä, psykiatrinen sairaanhoitaja Jussi Pekkola. Äärijärjestöt Suomessa, tutkijatohtori Tommi Kotonen ja rikosoikeuden professori Matti Tolvanen. Maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikaisen kyselytunti ajankohtaisista aiheista. Ysärikatsaus, Kaija Kellman. Toimittajana Aki Laine.

 • Sairaaloiden kirurgista toimintaa keskitetään; mitä sanovat hoitajat? Professori Pekka Sutela arvioi Venäjän vaalitulosta. Toiminnanjohtaja Annu Lehtinen Suomen Pakolaisavusta kertoo, mitä YK:n pakolaiskysymyksiä käsittelevältä huippukokoukselta odotetaan. Finnveran liiketoimintajohtaja Katja Keitaanniemi on Kovan talouden esittelyssä. Kalle Suomi juontaa.

 • Kansalaisopistot toimivat joka kunnassa ja kutsuvat uusiin harrastuksiin. Esimerkiksi pikkuhousukurssille tai arabian opintoihin. Mitä sinä olet oppinut vapaassa sivistystyössä? Mitä harrastat nyt? Mitä uutta toivoisit opistoihin? Kansalaisopistojen liiton toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen vastaa kuuntelijoiden kysymyksiin. Kalle Suomi juontaa.

 • Brittien oikeusistuin ratkaisee iltapäivällä Lontoossa, luovutetaanko suomalaistaustainen Lauri Love Yhdysvaltoihin. Lovea uhkaisi siellä vuosien vankeus tunkeutumisesta Yhdysvaltain armeijan ja keskuspankin tietokoneservereille. Liiga alkaa. Haastattelussa jääkiekon korkeimman kansallisen tason eli Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi. Tutkinnan töpeksintää, epäilyksiä korkea-arvoisten poliisien rikoksista, rekisteritietojen urkintaa. Mikä poliisia vaivaa? Haastattelussa yliopistotutkija Juha Kääriäinen Helsingin yliopistosta ja rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen. Kympin peruspalkka? Vasemmistoliitto haluaisi Suomeen lakisääteisen minimipalkan, joka olisi vähintään kymmenen euroa. Kansanradion vastaus: Kuinka suuret ovat Suomen työllistämisen kulut EU-vertailussa? Duuman vaalit sunnuntaina. Moskovan kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall kertoo vaalien asetelman. Toimittaja Aki Laine.

 • Paljasta piilokorruptio! Vaasan yliopisto kerää kansalaisten kokemuksia piilokorruptiosta Suomessa. Professori Ari Salmisen tutkimusryhmä selvittää näkymätöntä korruptiota. Suomalaiset ja velka. Mitkä merkit kertovat, milloin on syytä huolestua velkaantumisestaan? Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar vastaa. Suomalais-ugrilaiset opiskelijat kokoontuvat. Tapaaminen järjestettiin pikavauhtia Suomeen, kun se ei Venäjällä onnistunut. Mitkä asiat kiinnostavat sukulaiskansojen nuoria nyt? EU-maiden johtajat kokoontuvat Bratislavassa. Unionin yhtenäisyys on kadoksissa ja siitä selkeimmät todisteet ovat Britannian lähtö EU-kerhosta ja jäsenmaiden kiistely pakolaiskysymyksessä. EU:n tilasta haastatellaan tutkija Tuomas Iso-Markkua Ulkopoliittisesta instituutista. Politiikan viikossa poimintoja eduskunnan viikon tapahtumista. Toimittaja Aki Laine.

Klipit

 • Muistiliitto on julkaissut uuden Hyvän hoidon kriteeristön muistisairaiden hoitoon. Ensimmäisen hoito-ohjeistuksen Muistiliitto julkaisi vuonna 1996. Uusi ohjepaketti on laajempi kuin aikaisemmat ja siinä korostetaan muistisairaan oikeutta omannäköiseen elämään, elämänlaatua ja itsemääräämisoikeutta. Haastateltavana on Muistiliiton viestintäkoordinaattori Heidi Härmä. Toimittajana Iida Ylinen.

 • Miesten kokema väkivalta on varsin yleistä. Selvitysten mukaan yli puolet suomalaisista miehistä on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa 15 vuotta täytettyään, miehet myös joutuvat useimmin tuntemattoman tekemän väkivallan kohteeksi.
  Miessakit ry on aloittanut uuden hankkeen väkivaltaa kokeneille miehille. Haastateltavina ovat hankekoordinaattori, kognitiivinen lyhytterapeutti Tommi Sarlin ja hanketyöntekijä, psykiatrinen sairaanhoitaja Jussi Pekkola. Toimittajana Aki Laine.

 • Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar kertoo, että talouden hallinnan ja velkaantumisen ongelmat koskevat kaikenikäisiä, myös eläkeläisiä. - Rahan tarjonta ja kulutusmahdollisuudet ovat muuttuneet, mahdollisuuksia siihen, mihin rahoja laitettaisiin oli esimerkiksi 70-luvulla vähemmän, myös tulovirta oli toisella lailla hallussa, hän toteaa.
  Pantzar pitää yllättävänä, että nuoret ovat tutkimuksessa kertoneet pelkäävänsä tulevaisuudessa taloutensa suhteen ei esimerkiksi työttömyyttä vaan sitä, etteivät hallitse rahankäyttöään. Hän peräänkuuluttaakin kouluihin talouden hallinnan opetusta. Toimittajana Aki Laine.

 • Kansalaisten kohtelu potilaina on noussut jälleen julkiseen keskusteluun. Ajantasan haastateltavana oli Suomen Potilasliiton puheenjohtaja Paavo Koistinen, jonka mukaan terveydenhuollosta puuttuu empaattisuus ja inhimillisyys sekä kyky kohdata ihminen. - Se koskee koko terveydenhuollon henkilökuntaa, niin sairaanhoitajia kuin lääkäreitä, hän sanoo. Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Apteekkien vapauttaminen kilpailulle on ollut kestopuheenaihe jo reilun vuoden verran, kun muun muassa vihreiden kansanedustaja Antero Vartia nosti asian esiin. Keskusteluissa on vedottu siihen, että kilpailun vapauttaminen alentaisi lääkkeiden hintoja, mutta samalla toiset ovat vakuutelleet, että näin ei suinkaan tapahtuisi. Aiheesta ovat keskustelemassa Kansaneläkelaitoksen pääjohtaja Liisa Hyssälä sekä nurmijärveläinen apteekkari Eeva Teräsalmi. Toimittajana Kalle Suomi.

 • Sähkö halpenee, päästöoikeudet halpenevat. Silti hallitus on sinetöimässä jättituet, reilut 200 miljoonaa euroa, raskaan teollisuuden yrityksille. Tukien ideaksi hallitus on kertonut sen, että näin mm. Stora Enson, UPM:n ja Outokummun on helpompi maksaa sähkölaskunsa. Hallituksen kaavailemat jättituet, korkeimmillaan 230 miljoonaa euroa, maksettaisiin seuraavan viiden vuoden aikana. Miljoonatukien perusteista ja muista varteenotettavista vaihtoehdoista keskusteltiin Ajantasassa, kun vieraaksi saapuivat johtava ekonomisti Marita Laukkanen VATTista eli Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta sekä suomalaisen elinkeinoelämän ja työnantajien intressejä ajavan EK:n energia- ja ilmastoasiantuntija Kati Ruohomäki. Kuva: Ryan Thong / EPA

 • FI-verkkotunnukset vapautuivat tänään kenen tahansa rekisteröitäviksi.
  Tähän saakka maatunnukset ovat olleet lailla suojattuja.

  Muutoksen taustoista ja vaikutuksista kertoo Ajantasassa Viestintäviraston FI-verkkotunnukset-ryhmän päällikkö Juhani Juselius.

 • Suomalaiset tutkijat ovat onnistuneet vauhdittamaan puiden kasvua hormonien avulla. Millaisia mahdollisuuksia tavallista nopeammin kasvavat puut tarjoavat? Haastateltavana Helsingin yliopiston ja Cambridgen yliopiston professori Yrjö Helariutta, oman alansa huippututkija. Toimittajana Iida Ylinen.

 • Kolumbiassa on juuri nyt käynnissä historiallinen murrosvaihe, kun maassa tuli eilen voimaan pysyvä tulitauko. Sen tarkoituksena on päättää yli 50 vuotta jatkunut sota Farc-sissien ja hallituksen välillä. Vuosikymmeniä kestäneessä sodassa on kuollut vaihtelevien arvioiden mukaan noin 250 000 ihmistä. Pakolaisiksi on joutunut noin 7 miljoonaa ihmistä. Tuoreimpia rauhanneuvotteluja hierottiin neljän vuoden ajan.

  Kolumbian tilannetta ja tulevaisuutta on nyt selvittämässä Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen. Iida Ylinen toimittaa.

  Kuva: Cristian Escobar Mora / EPA

 • Esiintyminen ihmisjoukon edessä on monelle jännittävä ja jopa ahdistava kokemus, mutta on myös niitä, jotka ahdistuvat jo ryhmässä tapahtuvasta ruokailusta tai vaikkapa yleisen wc:n käytöstä. Erilaisten sosiaalisten tilanteiden pelko voi pahimmillaan lamauttaa ihmisen tyystin.

  'Irti sosiaalisesta jännittämisestä' on kahdeksan ammatti-ihmisen tekemä tuore omahoito-opas, jonka avulla voi lievittää ahdistuksen oireita. Kalle Suomi tapasi yhden kirjoittajista, erikoispsykologi Jan-Henry Stenbergin, joka selventää sosiaalisen pelon käsitettä. Miten ihminen voi auttaa itse itseään tällaisessa pelossa?

  Kuva: Nadja Mikkonen / Yle

 • Ajantasan Suomiseuran aiheena on kuorolaulu. Se on harrastus, joka yhdistää monenikäisiä ja monentasoisia laulajia. Studiossa vieraana on Polyteknikkojen Kuoron taiteellinen johtaja Saara Aittakumpu. Hänen kanssaan puhutaan musikaalisuudesta ja kuoroharrastuksen terveysvaikutuksista. Toimittaja Vesa Marttinen vuorostaan raportoi Senaatintorilta, missä hänellä on vieraina Seminaarimäen mieslaulajien Tuomas Jauhiainen ja helsinkiläinen eläkeläismies Kalevi Poutanen, joka on hiljattain aloittanut kuoroharrastuksen Stadin Slangi ry:n kuorossa. Iida Ylinen juontaa.

 • Sitten urheilun pariin! Isä-Pitkämäki heittää keihästä tosissaan Rion olympialaisissa. Mikko Ilonen pääsi golfaamaan Rioon vaikka onkin isä. Mörö juoksi itsensä 400 metrin aitojen välieriin - perheen aika on myöhemmin.

  Näitä otsikoita ei viime päivinä ole paheksuttu, koska niitä ei ole julkaistu mediassa. Sen sijaan olemme nähneet oikeat otsikot: "Äiti-Potkonen lyö naista Riossa" sekä "Perheenäidin tie kuntoilijasta olympiamitalistiksi".

  Iida Ylinen selvittää, mistä johtuu, että naiseutta ja äitiyttä edelleen kummeksutaan, alleviivataan tai hämmästellään urheilumaailmassa - tai ainakin tiedotusvälineissä. Haastateltavana valtakunnallisen liikunta- ja urheiluorganisaation eli Valon tasa-arvotyön asiantuntija Sari Kuosmanen. Miten seksismi näkyy urheilussa?

  Kuva: EPA / Valdrin Xhemaj

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä