Ajantasa

Sotshin kisoihin uudessa vireessä?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Yhdysvalloissa on kärsitty sään ääri-ilmiöistä alkuvuoden aikana. Soitamme Chicagoon. Sothsi lähestyy - onko vire nousussa nuorten jääkiekkomestaruuden jälkeen? Kuulemme tunnelmia kiekkoliiton ja olympiakomitean ylimmältä johdolta. Puola on suuri EU-maa, jonka painoarvo vain kasvaa. Suurlähettiläs Jari Vilen piipahti studioon. Lopuksi puhumme Brasiliasta, sademetsistä, alkuperäiskansoista ja suomalaisfirmoista kahden Brasilian hyvin tuntevan suomalaistutkijan kanssa. Juontajana Aki Laine.

Lähetykset

 • ke 8.1.2014 14.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Sähkönsiirtohinnat puhuttavat, mutta mitä hinnoille tapahtuu? Jos ei hallitse tietotekniikkaa ja muisti reistailee, miten voi nostaa rahaa ja maksaa laskuja. Iäkkäiden pankkipalveluiden tilasta keskustelemassa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling, Op-ryhmästä johtaja Merja Auvinen ja eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Martti Korhonen. Helsinkiin aurinkovoimalaboratorio, jossa niin sademetsän kuin Siperian olosuhteet. Hallituksen kevään lukujärjestys. Toimittaja Aki Laine.

 • Osaako aikuinen olla aikuinen, kun on kyse junnujen pallopeleistä ja kouluasioiden hoidosta, urheilupsykologi Sari Honkanen haastateltavana. Kaukoputkessa mm zika-virus, sähkönsiirto, poliittinen vastuunkanto ja yksityistäminen professori Teivo Teivaisen ja tutkija Charly Salonius-Pasternakin keskustelunaiheina. Ajantasan toimittajana Aki Laine.

 • Saksassa alkaa loppuviikosta suuri kansainvälinen turvallisuuskonferenssi, jossa on mukana muun muassa presidentti Sauli Niinistö. Voiko konferenssi vaikuttaa Syyrian ja Ukrainan tilanteeseen? -Lapset ja konsoli- ja nettipelit. Mikä on liikaa? Miten vanhempien pitäisi kontrolloida lasten pelaamista? Hallitus linjaa pian omistuksiaan. Mitä on luvassa valtion omistuksille? Pitäisikö myydä joitain valtion omistamia yhtiöitä tai niiden osia? Omistajaohjausosaston päällikkö Eero Heliövaara vastaa. Yritystä voidaan yhä useammin kiristää somekohulla, jos palvelu tai tavara ei miellytä. Unkarin koulu-uudistus on synnyttänyt protestiliikkeen. Hallitus on uittanut koulukirjoihin omia linjauksiaan. Juontaja Satu Kivelä.

 • Valtakunnallisen Lainan päivän kunniaksi Ajantasan Suorassa linjassa puhutaan kirjastoista, kirjoista ja lukemisesta. Lainan päivänä kirjastot nostavat esiin työtään ja palveluitaan. Tänä vuonna teemana on kirjastojen merkitys ihmisten ja kulttuurien kohtaamispaikkana. Ajantasan studiovieraana on kirjastonhoitaja Anne Mankki ja toimittajana Satu Kivelä. Olet tervetullut osallistumaan ohjelmaan joko kysymyksillä tai vaikkapa kertomalla millainen lukija sinä olet. Mikä kirja avasi sinulle maailmaan uuden näkökulman?
  Yhteydet: ajantasa@yle.fi, RS_AJANTASA 16149 (0,40e), 0203 17600, Twitter: #ajantasa
  Keskustella voi myös Radio Suomen ikkunassa osoitteessa yle.fi/radiosuomi

 • Peruskoulun muutokset. Saamelaiskulttuuri ei pysy museossa; älypuhelin soi joiun kera. Jari Mäkäräinen juontaa.

 • Paavo Väyrynen esittelee uutta puoluettaan. Moottoripyörämessut kutsuvat. Mannerheim kiinnostaa historian harrastajia ja tutkijoita. Tom Kankkonen kertoo matkastaan Irakiin. Juontajana Jari Mäkäräinen.

 • Politiikka puhuttaa, puolueiden kannatusasetelmista uutta tietoa.
  Muovi alkaa olla ongelma valtamerissä, nyt Itä-Suomen yliopisto tutkii järvien muovilastia, Kuopiossa on jo näytteitä otettu Kallavedestä. Suomi-Seura luotaa tulevaisuuteen, Etelä-Savossa katsotaan tulevaisuutta erityisesti matkailuun liittyvien toiveiden kautta, mutta mitkä ovat koko Suomen näkymät, siitä kertoo dosentti Osmo Kuusi, Tulevaisuuden tutkimuksen seuran puheenjohtaja. Toimittajana Aki Laine.

 • Öljyn hinta Afrikan suurimman talouden Nigerian näkökulmasta paikalla toimittaja Erja Tuomaala. Työmarkkinaneuvottelujen tilannetta avaa Antti Palola STTK:sta. Leipureiden kiireitä katsastamme munkkiniemeläisessä kahvilassa, nyt kun Runebergin päivä ja laskiainen osuvat peräkkäin. 5G-verkkoa suunnitellaan, mitä uutta se toisi, Jussi Paakkari VTT:ltä vieraana. Toimittajana Aki Laine.

 • Valtiopäivine avajaisissa haastateltavina kokeneita ja aloittelevia kansanedustajia, mm . Annika Lapintie, Jutta Urpilainen, Kike Elomaa ja Mika Lintilä. Matti Vanhanen on kirjoittanut kirjan ulkopolitiikasta ja kaipaa näkemystä Venäjä-suhteisiin. Siitepölytiedote on auttanut allergikkoja jo 40 vuotta. Satu Kivelä juontaa.

 • Yhteisvastuu-keräys tukee syrjäytymisvaarassa olevia nuoria niin pakolaisleirillä kuin Suomessa. Lasinen lapsuus; kirjailija Susanna Alakoski kertoo elämästä alkoholistiperheessä. Jyrki Palo tutustuu espanjalaisiin lehtiin. Studiossa Satu Kivelä.

 • Aitoudesta puhutaan ja sitä tavoitellaan, mutta mikä on aito, sitä selvittää sosiaalisen median tutkija Suvi Uski. Tangomarkkinoille tänään lähtölaukaus. Jääkö Etiopian hätä pakolaiskriisin varjoon? Elina Laukko Yk-liitosta. Kolumnisti Risto Uimonen kyselee demokratian perään. Jääkiekkohurmaa Polvijärveltä. Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Sähkönsiirron hintojen nousu monelle kestämätöntä, miten voi vaikuttaa? Talousvaliokunnan pj. Kaj Turunen. Eduskunta kevätkausi, Sirkka-Liisa Anttila ja Eero Heinäluoma. Akut reistailevat, missä vika. Ajantasan toimittaja Jari Mäkäräinen.

Klipit

 • Taidehuijaukset ovat nousseet tällä viikolla puheenaiheeksi, kun Keskusrikospoliisi tiedotti tutkivansa laajaa taidehuijausta. Siinä väärennetyiksi epäiltyjä kotimaisia ja ulkomaisia teoksia on myyty ainakin 15 miljoonalla eurolla. Isoa osaa väärennöksistä on väitetty venäläisten taitelijoiden töiksi.

  Taide on monelle tänä päivänä sijoituskohde. Millaisia asioita taidekaupoilla ollessaan on syytä huomioida? Haastateltavana viestintäpäällikkö Klaus Kaartinen Keskusrikospoliisista ja huutokauppatalo Hagelstamin johtava intendentti Mikael Schnitt.
  Toimittajana Mira Stenström. Haastattelu kuultiin Ajantasan klo 10 lähetyksessä 29.1.2015.

 • Pariisin terrori-isku nosti jälleen esiin terrorin ja sananvapauden vaikean suhteen. Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen pohtii asiaa Ajantasassa Aki Laineen haastattelussa. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 8.1.2015.

 • Ajantasan vieraana kävi hiljattain kansainvälisen tiedepalkinnon saanut akatemiaprofessori Heikki Joensuu HYKSin Syöpäkeskuksesta. Anne-Mari Rajala kysyi häneltä miten syöpähoidot ovat muuttuneet ja millaisia löytöjä alalla on tehty. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 31.12.2014.

 • UPI:n tutkija Charly Salonius-Pasternak nostatti kohun visoimalla Venäjän hyökkäyksen mahdollisuutta. Kuka Suomessa saa puhua ulkopolitiikasta? Haastateltavana Pauli Järvenpää Viron puolustusvoimain tutkimuslaitoksesta. Toimittajana Jari Mäkäräinen. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 30.12.2014.

 • Suomessa on salakuunneltu matkapuhelimia valetukiasemien avulla. viestintävirasto alkaa selvittää, miten valetukiasemat voisi havaita. Toimittajana Annu Passoja. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 19.12.2014.

 • Kansallisesta merkityksestään huolimatta sotakorvausten maksamisen aikaa ja niiden seurauksia on käsitelty melko vähän verrattuna muihin poliittisiin kuvauksiin. Professori Pekka Sutela arvioi, mistä tämä johtuu...

  Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 17.12.2014.

 • Joululaulut soivat taas lähes kaikkialla. Ajantasa keskustelutti joulumusiikin asiantuntijoita siitä, miksi jouluna soi niin pateettinen ja itkettävä musiikki. Entä menestyykö kauppakeskus, jonka käytävillä ei soi joulumusiikki? Teresa Meriläinen haastattelee. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 9.12.2014.

 • ”Jos teette tämän lainsäädännön, see you in court”. Akatemiaprofessori Martti Koskenniemen mukaan Suomi ei enää jatkossa päättäisi itsenäisesti lainsäädännöstään, jos TTIP eli Yhdysvaltain ja EU:n välinen vapaakauppasopimus toteutuu. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 4.12.2014.

 • Verohallinto ehdottaa lounassetelikäytäntöön suuria muutoksia. Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry nousi heti puolustuskannalle ja sanoo verohallinnon ajatusten tarkoittavan lounasseteleiden loppua ja lisää työttömiä. Empien asiaan suhtautuu Työterveyslaitos. Anne-Mari Rajala. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 3.12.2014.

 • Ajatushautomo Tänk julkaisi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran sekä Työeläkevakuuttajat Telan rahoituksella tehdyn tutkimuksen siitä, miten testata perustulon vaikutuksia.

  Kuinka tulisi toimia kun ei tiedetä mihin uudistukset johtavat? Pitäisikö useammin uskaltaa vain kokeilemalla ottaa selvää? Ajantasan vieraana perustulosta keskustelemassa Ajatushautomo Tänkin tutkija Ohto Kanninen. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 27.11.2014.

 • Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT arvostelee tähän asti toteutettuja lukioiden ranking-listauksia. Tutkimuksen tekijä vakuuttaa Ajantasan haastattelussa, että opetuksen taso on koko maassa korkea. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 21.11.2014.

 • Pohjolan legendaarisimmasta kuninkaasta Kustaa II Aadolfista kertova kirja toi Mirkka Lappalaiselle Tieto-Finlandian. Historioitsija sanoo, että huomio tuntuu hyvältä. Mirkka Lappalaista haastatteli Jakke Holvas. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 19.11.2014.

Muualla Yle.fi:ssä