Ajantasa

Sotshin kisoihin uudessa vireessä?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Yhdysvalloissa on kärsitty sään ääri-ilmiöistä alkuvuoden aikana. Soitamme Chicagoon. Sothsi lähestyy - onko vire nousussa nuorten jääkiekkomestaruuden jälkeen? Kuulemme tunnelmia kiekkoliiton ja olympiakomitean ylimmältä johdolta. Puola on suuri EU-maa, jonka painoarvo vain kasvaa. Suurlähettiläs Jari Vilen piipahti studioon. Lopuksi puhumme Brasiliasta, sademetsistä, alkuperäiskansoista ja suomalaisfirmoista kahden Brasilian hyvin tuntevan suomalaistutkijan kanssa. Juontajana Aki Laine.

Lähetykset

 • ke 8.1.2014 14.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Millainen on tilanne Irakissa, voiko sinne palauttaa ihmisiä turvallisesti, CMI:n tutkija Hussein al-Taee. 24-vuotiaan työttömän nuoren mietteitä budjettiriihen alla, toimittajana Kaija Kellman. Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälän haastattelu. Ulkomaanlehtikatsaus Italiasta, Petri Burtsov. Yle 90 vuotta - sarjassamme kansanedustaja Maarit Feldt-Rannan radiomuistelot. Toimittajana Tuukka Pasanen.

 • Ulkopoliittinen instituutti varoittaa selvityksessään Venäjän olevan Suomelle entistä suurempi riski. Selvityksen mukaan Suomen pitäisi välttää suuria investointeja Venäjälle eikä Suomen pitäisi pitää yllä kahdenvälistä suhteita Venäjän kanssa EU-kumppaneiden tietämättä. Ajantasan haastattelussa UPI:n tutkimuskoordinaattori Toivo Martikainen. Virossa on tänään äänestetty presidentivaalin toinen kierros. Baltian kirjeenvaihtaja Marjo Näkki kertoo tuoreimmat tiedot vaalista. Kolumbiaan rauha yli 50v. jälkeen? Missä tilassa maa on puolen vuosisadan rauhattomuuden jälkeen. Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen kertoo. Tupakka pidentää työpäivää. Lieksassa yhden tupakan mitta on kymmenen minuuttia. Britannia kaksi kuukautta Brexit-äänestyksen jälkeen. Haastattelussa Lontoossa asuva sijoittaja, yrittäjä ja hallitusammattilainen Jussi Itävuori. Lentoankeriaita Englannista. Suomea lähestyy noin 80-tuhatta ankeriaaan poikasta lentokoneella. Toimittaja Iida Ylinen.

 • Astrid Thorsin työ Etyjin vähemmistövaltuutettuna jäi lyhyeksi. Hufvustadsbladetin mukaan Thors ei hakenut jatkokautta Venäjän vastustuksen vuoksi. Onko tässä havaittavissa suomettumisen ajan varovaisuutta, kysytään Suomen Etyj-valtuuskunnan jäseneltä Ilkka Kanervalta. Koittaako Suomi edelleen viedä jääräpäisesti tavaroitaan Eurooppaan vaikka voimavaroja pitäisi entistä ponnekkaammin suunnata Aasiaan? Ja pitäisikö voimavaroja suunnata entistä enemmän kulttuurin vientiin? Haastattelussa johtaja Timo Vuori Keskuskauppakamarista ja kulttuurialan viennin asiantuntija Jani Joenniemi. Kilpailukykysopimuksen kattavuus laajenee ja veroporkkana kasvaa. Mikä on kansalaisen hyöty? Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen vastaa. Superrikkaat ja rutiköyhät. Aiemmin rikkautta maistaneet Päivi ja Santeri Kannisto ovat matkoillaan nähneet, miten elää köyhänä eri puolilla maailmaa. Kokemuksesta syntyi kirja. Satotilannekatsaus. Millainen tämä kesä ja alkava syksy on ammattiviljelijälle? Entä kotipuutarhurille. Toimittaja Iida Ylinen.

 • Tampereen delfiinit Kreikassa, toimittaja Pauli Lahti. Delfiinikouluttaja Kai Mattson kertoo eläinten lähdöstä. Hävikkiruokaviikko: joko valistus puree, elintarvikeasiantuntija Annikka Koivu, Kuluttajaliitto. Energiateollisuus ry:n uusi toimitusjohtaja Jukka Leskelä haastattelussa. Vankilahevoset, Huittisten vankilassa kävi Joona Haarala. Yle 90v. - ministeri Paula Risikon radiomuistoja. Toimittajana Aki Laine.

 • Syksy, sade ja sienet kuuluvat yhteen. Tosin sienten perässä on ehditty kulkea sankoin joukoin jo kesälläkin. Kuulijoiden kanssa sieni-intoilusta, suosikkisienistä ja suosikkisieniruuista on keskustelemassa kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen Martoista. Ohjelman toimittaa Aki Laine.

 • Whats App ja Facebook haluavat jakaa puhelinmuistiosi numeroita. Kannattaa kuitenkin lukea, mitä toiminnon selittävässä tekstissä on kerrottu, sanoo tietoturva-asiantuntija Mikael Albrecht tietoturvayhtiö F-Securesta. Turkki-tutkijoiden tapaaminen. Ajantasassa Turkki-asiantuntijoiden tuoreita näkemyksiä maan nykytilanteesta. Vapaaehtoista siivousapua vanhuksille. On ihmisiä, jotka haluaisivat antaa vanhuksille siivousapua ilmaiseksi, mutta käytännössä se ei aina onnistu, kun tarvitsijoiden yhteystietoja ei olekaan saatavilla. Kirja valtionyhtiöistä. Suomen teollistumisen pohja rakennettiin muutaman valtio-omisteisen yrityksen varaan, kertoo taloushistorioitsija Markku Kuisma uudessa kirjassaan. Ulkomaan erikoistoimittaja. Reijo Lindroos on kokenut työssään monenlaista esimerkiksi Afrikassa ja Yhdysvalloissa, kun WTC-kaksoistornit sortuivat terrori-iskussa. Nyt eläkkeellejäämisen kynnyksellä Reijo Lindroos on Ajantasassa kertomassa urastaan. Toimittaja Iida Ylinen.

 • Tulli paljastanut Suomen suurimman, netissä toimineen huumeenvälitysringin. Netistä ja myynnistä putsattiin kerralla miljoonien arvosta huumeita. Ajantasan haastattelussa Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen. Omaishoitajaparlamentti on kokoontunut ensimmäistä kertaa tunnettujen kansanedustajien johdolla. Parlamentin jäseninä on toista sataa ihmistä Omaishoitajat ja läheiset -liiton paikallisyhdistyksistä. Mitä muutoksia toivoo arkeensa omaishoitaja Aarre Alanen. Kuopioloiset terveiset autoilijoille ja keinot korostaa koululaisten suojatieturvallisuutta. Karkaako hallituksen työllisyystavoite? Britti- ja amerikkalaishävittäjät lentävät harjoitusta suomalaisten kanssa. Mitä on opittu lennossa? Tietoa hautausmaalta virtuaalisesti. Hautakivessä on teksti, mutta kuka hän oli miehiään tai naisiaan? Millainen oli hänen elämänsä? Ahveniston hautausmaalla Hämeenlinnassa aukeaa tänään virtuaalipolku eli verkkosivusto tarinoineen, joka toimii myös kännykässä. Toimittaja Iida Ylinen.

 • Italian maanjäristyksen pelastustyöt, toimittajana Petri Burtsov. Pirkko Mattilasta, ps. tuli sosiaali- ja terveysministeri. Työehtosopimus on naisen paras ystävä, sanoo politiikan tutkija, lauantaina väittelevä Milja Saari Helsingin Yliopistosta. Suomi-seura kotouttamisesta: Kauhajoella haastateltavina ovat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Merja Kuusinen, hallituksen jäsen Sami Yli-Rahnasto ja seinäjokelainen maahanmuuttotyöntekijä Armi Itäpalo. Helsingissä Uudenmaan ely-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Jaana Suokonautio. Toimittajina Päivi Rautanen ja Aki Laine.

 • Rahankäyttötavat periytyvät, keskustelemassa johtaja Ville Niiranen LähiTapiola Henkiyhtiöstä. Elina Yrjölä kolumnoi taloudesta. Suomen Berliinin-suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde haastattelussa. Kirjastoautot vähenevät, juttua Etelä-Savosta. Yle 90 vuotta - kansanedustaja Antti Kaikkonen kertoo omasta radiosuhteestaan. Toimittajana Aki Laine.

 • Keski-Italiassa oli aamuyöllä voimakas maanjäristys. Ajantasan aluksi tuoreimmat tiedot tilanteesta. Uusi kirja Kekkosesta. Toimittaja Maarit Tyrkkö oli vuosien ajan presidentti Urho Kekkosen uskottu ja läheinen naisystävä. Kirja perustuu nauha-arkistoon ja yksityisiin kirjeisiin, joita ei aiemmin ole ollut Kekkos-tutkijoiden ulottuvilla. Helsingissä on menossa laaja kaupunkikulttuuriseminaari, jossa pohditaan muun muassa keskikaupungin arvokkaimpia julkisten seutujen rakentamista. Polttomoottorit romukoppaan 15 vuodessa? Ilmastopaneeli IPCC tavoittelee polttomoottoreista luopumista jo vuoteen 2030 mennessä. Onko se mahdollista? Vastaamassa autotekniikan emeritusprofessori Matti Juhala Aalto-yliopistosta ja johtava tutkija Juhani Laurikko VTT:ltä. Saksan liittokansleri Angela Merkel on saapumassa valtiovierailulle Viroon. Mitä vierailulta odotetaan? Pihaleikit porskuttavat ja peittoavat Pokemonin. Toimittaja Iida Ylinen.

 • Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik arvioi entisten neuvostotasavaltojen 25 vuoden itsenäistä taivalta. Ulkomaantoimittaja Antti Kuronen kertoo ukrainalaisten tunnelmista itsenäisyyspäivänä. Terrorismi, lakot ja tulvat ovat vähentäneet maailman vieraillumman kaupungin, Pariisin, viehätysvoimaa. Ranska kiinnostaa vielä, mutta minkälainen on ranskalainen sielunmaisema nyt, kysytään Suomen Ranskan suurlähettiläältä Risto Piipposelta. Ulkomaanlehtikatsauskin tehdään Ranskan lehdistä. Lounastunti on tärkeä, mutta tiesitkö kuinka tärkeä. Sekin on nyt tutkittu ja Ajantasassa kuullaan pian julkaistavan tutkimuksen tekijän haastattelu. Toimittaja Iida Ylinen.

Klipit

 • Kolumbiassa on juuri nyt käynnissä historiallinen murrosvaihe, kun maassa tuli eilen voimaan pysyvä tulitauko. Sen tarkoituksena on päättää yli 50 vuotta jatkunut sota Farc-sissien ja hallituksen välillä. Vuosikymmeniä kestäneessä sodassa on kuollut vaihtelevien arvioiden mukaan noin 250 000 ihmistä. Pakolaisiksi on joutunut noin 7 miljoonaa ihmistä. Tuoreimpia rauhanneuvotteluja hierottiin neljän vuoden ajan.

  Kolumbian tilannetta ja tulevaisuutta on nyt selvittämässä Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen. Iida Ylinen toimittaa.

  Kuva: Cristian Escobar Mora / EPA

 • Esiintyminen ihmisjoukon edessä on monelle jännittävä ja jopa ahdistava kokemus, mutta on myös niitä, jotka ahdistuvat jo ryhmässä tapahtuvasta ruokailusta tai vaikkapa yleisen wc:n käytöstä. Erilaisten sosiaalisten tilanteiden pelko voi pahimmillaan lamauttaa ihmisen tyystin.

  'Irti sosiaalisesta jännittämisestä' on kahdeksan ammatti-ihmisen tekemä tuore omahoito-opas, jonka avulla voi lievittää ahdistuksen oireita. Kalle Suomi tapasi yhden kirjoittajista, erikoispsykologi Jan-Henry Stenbergin, joka selventää sosiaalisen pelon käsitettä. Miten ihminen voi auttaa itse itseään tällaisessa pelossa?

  Kuva: Nadja Mikkonen / Yle

 • Ajantasan Suomiseuran aiheena on kuorolaulu. Se on harrastus, joka yhdistää monenikäisiä ja monentasoisia laulajia. Studiossa vieraana on Polyteknikkojen Kuoron taiteellinen johtaja Saara Aittakumpu. Hänen kanssaan puhutaan musikaalisuudesta ja kuoroharrastuksen terveysvaikutuksista. Toimittaja Vesa Marttinen vuorostaan raportoi Senaatintorilta, missä hänellä on vieraina Seminaarimäen mieslaulajien Tuomas Jauhiainen ja helsinkiläinen eläkeläismies Kalevi Poutanen, joka on hiljattain aloittanut kuoroharrastuksen Stadin Slangi ry:n kuorossa. Iida Ylinen juontaa.

 • Sitten urheilun pariin! Isä-Pitkämäki heittää keihästä tosissaan Rion olympialaisissa. Mikko Ilonen pääsi golfaamaan Rioon vaikka onkin isä. Mörö juoksi itsensä 400 metrin aitojen välieriin - perheen aika on myöhemmin.

  Näitä otsikoita ei viime päivinä ole paheksuttu, koska niitä ei ole julkaistu mediassa. Sen sijaan olemme nähneet oikeat otsikot: "Äiti-Potkonen lyö naista Riossa" sekä "Perheenäidin tie kuntoilijasta olympiamitalistiksi".

  Iida Ylinen selvittää, mistä johtuu, että naiseutta ja äitiyttä edelleen kummeksutaan, alleviivataan tai hämmästellään urheilumaailmassa - tai ainakin tiedotusvälineissä. Haastateltavana valtakunnallisen liikunta- ja urheiluorganisaation eli Valon tasa-arvotyön asiantuntija Sari Kuosmanen. Miten seksismi näkyy urheilussa?

  Kuva: EPA / Valdrin Xhemaj

 • Proms-festivaali on käynnissä Lontoossa. The BBC Proms on maailman suurin klassisen musiikin festivaali, joka kestää peräti kahdeksan viikkoa.

  Karita Mattila esiintyy huomenna perjantaina Emilia Martyn roolissa Tapaus Makropulos-oopperan konserttiversiossa. Rooli on hyvin moni-ilmeinen ja monipuolinen. Karita Mattilan roolihahmo Emilia Marty on ikuisen elämän eliksiiriä juonut nainen, joka elää vuosisadasta toiseen. Miten Mattila itse kuvailee roolihahmoaan?

  Proms-festivaali sai hiljattain näkyvyyttä myös Suomessa, kun viulisti Pekka Kuusisto nauratti lontoolaisyleisöä kansanlaulu "Minun kultani kaunis on" -irrottelulla. Ja video tästä yleisön villitsemisestä levisi tehokkaasti Suomessa.

  Kuusiston lisäksi Promseilla esiintyvät tänä vuonna sopraano Camilla Nylund, ja kapellimestarit Sakari Oramo, Esa-Pekka Salonen ja John Storgårds.

  Yle Klassinen esittää digiradiokanavalla BBC Promsin konsertteja arki-iltaisin klo 21. Ja konsertteja voi kuunnella jälkikäteen myös Yle Areenassa.

  Toimittajana Iida Ylinen.

  Kuva: Marica Rosengård

 • Läheisen ihmisen kuolema ja siitä aiheutuva suru voi aiheuttaa meille jokaiselle mitä eriskummallisempia tuntemuksia ja jopa fyysisiä oireita. Surutyöstä puhutaan usein, mutta tarvitseeko sen olla työtä ja tarvitseeko se saada valmiiksi jonkin tietyn ajan puitteissa? Haastateltavana surua tutkiva uskontotieteilijä Mari Pulkkinen, joka on väitellyt tohtoriksi tutkimuksellaan "Salattu, suoritettu ja sanaton suru - Läheisen menettäminen kokonaisvaltaisena kokemuksena". Toimittajana Kalle Suomi. Kuva: Mari Nupponen/Yle

 • Tietokoneharrastajien pelitapahtuma Assembly on jälleen alkanut Helsingissä. Eilen alkanut tapahtuma jatkuu koko viikonlopun. Iida Ylinen kävi Assemblyssä selvittämässä muun muassa virtuaalitodellisuuden tarjoamia mahdollisuuksia.

 • Suomalaiset ovat jälleen alkaneet innostua lääkeyrteistä. Lääkkeiden kehittyminen 1900-luvulla vähensi lääkeyrttien käyttöä huomattavasti, mutta nyt luonnon antamat parannuskeinota ovat taas pikkuhiljaa alkaneet kiinnostaa. Yrttiterapeutti Henriette Kress kertoo, kuinka tavalliset, useimpien tuntemat kasvit, auttavat vaivoihin. Ensin hän paljastaa, mikä kasvi tuo hymyn huulille.

  Toimittajana Kaija Kellman.

  Kuva: Klaudia Käkelä / Yle

 • Turkista ripottelee päivittäin kovan luokan uutisia. Esimerkiksi myöhään maanantai-iltana kuultiin, että Turkki vaatii EU:lta viisumivapautta. Jos Turkki ei viisumivapautta saa, se uhkaa perääntyä EU:n kanssa solmitusta pakolaissopimuksesta.

  Suomalais-turkkilainen Melis Ari sanoo, että "joku juoni tässä oli valmistettu etukäteen" arvioidessaan vallankaappausyritystä ja sitä seuranneita tapahtumia. Hän ja Ali Fikri Bayrakli surevat Turkin tilannetta, ja ovat huolestuneita maan tulevaisuudesta. Turkin koulutetuinta kansanosaa on siirretty tuhansittain sivuun oikeuslaitoksen palveluksesta, kouluista, mediasta, armeijasta ja yliopistoista.

  Ali Fikri Bayrakli sanoo Erdoganin haluavan itsevaltiaaksi ja vertaa tätä muun muassa Syyrian al-Assadiin. Melis Ari puolestaan sanoo, että Turkissa ei noudateta tällä hetkellä perusihmisoikeuksia.

  Toimittajana on Iida Ylinen.

 • Tiesitkö, että noin miljoonalla naisella ja 700 000 tuhannella miehellä on ainakin yksi läheinen, joka juo liikaa.

  "Suuren kostean sukupolven kasvatit alkavat nyt tajuta, että näistä asioista on puhuttava ääneen", sanoo toimittaja Kokovartalofiilis-blogin kirjoittaja Ani Kellomäki.

  Kellomäki kirjoittaa myös parhaillaan kirjaa eri ihmisten kokemuksista kosteissa oloissa elämisestä.

  Toimittajana Satu Kivelä.

 • Me kaikki luotamme päivittäin erilaisiin välikäsiin, kun esimerkiksi käytämme verkkopankkia tai asioimme netin markkinapaikoilla. Maailmalla ja myös Suomessa innostusta herättää uusi tekniikka nimeltä lohkoketjuteknologia. Se poistaa välikäsiä ihmisten välisestä kanssakäymisestä, oli kyse sitten rahan lainaamisesta tai vaikkapa juridisen sopimuksen tekemisestä. Uuden teknologian sanotaan avaavan paljon uusia arkisia mahdollisuuksia avioliiton solmimisesta auton vuokraamiseen.

  Lohkoketjuteknologiaa hyödynnetään jo nyt esimerkiksi kryptovaluutta bitcoinin käytössä.

  Lohkoketjuteknologiaa on povattu jopa kovemmaksi jutuksi kuin internetin kehitystä 1990-luvulla. Ajantasan toimittaja Iida Ylinen selvittää, mistä on kyse. Haastateltavana digitaalisen talouden tutkija Juri Mattila Etlasta eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitokselta.

  Kuva: Mari Nupponen / Yle

 • Kajaanin runoviikon yhteydessä valittiin Vuoden nuori lausuja. Tällä kertaa hän on kolmekymppinen kankaanpääläisjuurinen teatterijyrä Jussi Lankoski. Lankoski on tullut teatterin ja lausuntataiteen pariin vasta aikuisena. Oma kotipaikkakunta Kankaanpää oli kuulemma "ihan kaamea paikka harrastaa", vaikka autoretkissä ja pizzeriakäynneissä oma hohtonsa onkin.

  Lankoski voitti Vuoden nuori lausuja -tittelin kilpailuohjelmallaan "Valkoisen miehen taakka". Se sisältää runoja muun muassa Antti Holmalta, Pentti Saarikoskelta, Tommy Tabermannilta, Miki Liukkoselta ja P. Mustapäältä.

  Jussi Lankoski sanoo, että vanhastakin tekstistä saa halutessaan nykyaikaisen. Tulkinta ratkaisee. Vuoden nuorella lausujalla on jokaiselle tekstinpätkälle tai runolle oma hahmonsa: joku hahmoista änkyttää, toinen raivoaa, kolmannella voi olla ärrävika.

  Palkintorahat 4000 euroa Lankoski aikoo käyttää auton poppivehkeisiin.

  Iida Ylinen toimittaa.

  Vuoden nuoren lausujan lisäksi jutussa kuullaan vanhemman lausujamaestron, 2003 edesmenneen Veikko Sinisalon kaksi tyylinäytettä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä