Ajantasa

Sotshin kisoihin uudessa vireessä?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Yhdysvalloissa on kärsitty sään ääri-ilmiöistä alkuvuoden aikana. Soitamme Chicagoon. Sothsi lähestyy - onko vire nousussa nuorten jääkiekkomestaruuden jälkeen? Kuulemme tunnelmia kiekkoliiton ja olympiakomitean ylimmältä johdolta. Puola on suuri EU-maa, jonka painoarvo vain kasvaa. Suurlähettiläs Jari Vilen piipahti studioon. Lopuksi puhumme Brasiliasta, sademetsistä, alkuperäiskansoista ja suomalaisfirmoista kahden Brasilian hyvin tuntevan suomalaistutkijan kanssa. Juontajana Aki Laine.

Lähetykset

 • ke 8.1.2014 14.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Pohjois-Korea, Pjongjangissa harvinaisella vierailulla on kirjeenvaihtajamme Mika Mäkeläinen.
  Mielipidemittaus ja Orpo Kokoomuksen puheenjohtajakisaan, politiikan toimittaja Jari Niemelä.
  Arrow 16 -harjoitus Niinisalossa. Karri Laihosen haastattelussa maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Seppo Toivonen. Suomalaisten verovilppi. Vallattomasti valtiopäivillä Mira Stenströmin kanssa ovat kansanedustajat ja puolustusvaliokunnan jäsenet Krista Mikkonen vihr, Mika Raatikainen ps. ja Mikko Savola kesk. Juontajana Jari Mäkäräinen.

 • Miksi naida 49-vuotiaana, ekonomisti Olli Kärkkäinen. Tutkija Toni Alaranta ja mepit Sirpa Pietikäinen, kok ja Liisa Jaakonsaari, sd. Turkin viisumivapaudesta, Punk 40v, haastattelussa Joose Berglund. Pyöräilyn uudet tuulet, toimittajana Iida Ylinen. Ulkomaanlehdet, Annastiina Heikkilä, Pariisi. Arrow, toimittaja Joona Haarala. Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Hallitus on juuri esitellyt suunnitelmansa maahanmuuttajien kotouttamiseksi. Ajantasan aluksi pari maistiaista hallituksen suunnitelmista. Sananvapausviikon haastattelussa seuraava Tampereen yliopiston vieraileva professori Hanna Nikkanen. Työttömät, miten heistä puhutaan? Turun yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Ervasti kertoo. Ulkoministeriön uusi konsti Suomen markkinointiin: 10 tubettajaa värvätty UM:n hommiin. Liikennekaari kansanedustajaraadin puntarissa. Keskustelemassa kansanedustajat Markku Rossi, Kesk., Harry Wallin, SDP, ja Jukka Kopra, Kok. Esko Tennilän kolumni Nato-selvityksestä sekä Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöstä. Toimittaja Satu Kivelä.

 • Suomen uudet ja radikaalit teknologiamahdollisuudet? Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta saa selvityksen. Kaukoputkessa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak ja Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen keskustelevat kauppasopimus TTIP:stä ja Greenpeacen siitä kertomista tiedoista. Toimittaja Satu Kivelä.

 • TTIP-vuoto, toimittaja Jaana Kanninen. Vapaa-ajankalastajan muistilista, Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön järjestöpäällikkö Olli Saari. Saksaan prostituoitujen suojalaki, Pertti Rönkkö. Kova talous: Sampo-Rosenlewin hallituksen puheenjohtaja Timo Prihti kertoo yhtiön suunnasta ja arvostelee suomalaista työmoraalia, Stina Brännare haastattelee. Kokkolan kaupunki järjestää unelmien kesätöitä. Sananvapauden tila, haastateltavana historian ja etnologian laitoksen johtaja Jari Ojala ja tutkija Turo Uskali, Jyväskylän yliopisto, toimittajana Anne-Mari Rajala. Juontajana Aki Laine.

 • Kasvava pyöräilyinnostus lisää kaduilla ja maanteillä sukkuloivien fillarien määrää vuosi vuodelta. Puhutaan sekä pyöräilijöiden käyttäytymisestä, että siitä miten muut tienkäyttäjät kohtelevat pyöräilijöitä. Keskustelemassa on Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen. Ohjelman toimittaa Aki Laine.

 • Ajantasa visiitillä maailman suurimmassa teekkarisaunassa, Espoon Otaniemessä. Lämmitämme saunaa Vapaateekkarit ry:n Joni Virkin kanssa ja puhumme lämpimiksemme myös ay-liikkeestä. Onko ay-liike nyt voimissaan, entä naisten asema liikkeessä ja työelämässä. Keskustelemassa Superin puheenjohtaja Silja Paavola, tutkija Arja Alho ja STTK.n pääekonomisti Ralf Sund. Parhaat jäynät varmistaa jäynäkisaa järjestämässä ollut Noora Vänttinen. Toimittajina Satu Kivelä, Mira Stenström ja Marja Ala-Kokko

 • Työpahoinvoinnin vuosikustannukset voi laskea jopa kymmenissä miljardeissa, laskee Työterveyslaitoksen emeritusprofessori Guy Ahonen.
  Liikenteen ammattilaisia huolettaa tv:n viihdeohjelmissakin esille tullut karu todellisuus surkeista autokuskeista. Erityisasiantuntija Mika Hotti, Trafista ja toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen Liikenneturvasta kommentoivat tilannetta.
  Toimittajana Satu Kivelä

 • Toivakka-Harakka-kiistely, eduskuntasta Jari Niemelä. Talvivaara-päätös ympäristöoikeuden professorin silmin, Kai Kokko Helsingin yliopistosta. Hylkeenpyyntiä Perämerellä.
  Suomi-seura: Putosiko kolmas sektori sote-kelkasta? Heidi Konosen vieraina ovat toiminnanjohtaja Sanna Airaksinen Hämeenlinnan seudun setlementistä ja projektipäällikkö Jukka Lindberg Hämeen Liitosta. Pasilassa haastattelussa kansanedustajat Annika Saarikko, kesk. ja Tuula Haatainen, sd. Toimittajana Tuukka Pasanen.

 • Talvivaaran purkuputkipäätös, toimittaja Ville Kinnunen, Kajaani ja tutkiva toimittaja, Talvivaarasta kirjan kirjoittanut Juha Kauppinen. Työttömien ja toimeentulotuelle pudonneiden kohtelu, keskustelemassa tutkijat Jouko Karjalainen ja Laura Haapala. Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen mm. jätevesistä. Kolumni, Marketta Mattila. Juontajana Tuukka Pasanen.

 • 100 päivää Rioon, mitä on odotettavissa? Roope Portman paljastaa.
  Miksi Suomi haluaa lennokkeja, kansanedustajat Antti Kaikkonen keskustasta ja Mika Kari sdp:stä haastateltavina. Vallattomasti valtiopäivillä esillä mm paikallinen sopiminen ja veronkierron listiminen. Elina Lepomäki kokoomuksesta, Markku Rossi keskustasta ja Timo Harakka sdp:stä keskustelemassa.
  Toimittajana Aki Laine

 • Yli 2000 yritystä meni viime vuonna konkurssiin, voitaisiinko konkursseja estää, haastattelussa konkurssiasiamies Helena Laine. Miljoonien Panamapaperien salojen tutkinta kestää kauan. Mitä paljastuksilla on tähän mennessä saatu aikaan ja minkälaista salapoliisityötä tutkinta on, vieraana Minna Knus-Galan ja Renny Jokelin MOT-ohjelmasta.
  Toimittajana Aki Laine.

Klipit

 • Tutkijat ja työtön kommentoivat hallituksen ehdotuksia työelämän uudistamiseksi

  Hallitus on esitellyt uusia työelämäuudistuksia, joiden olisi tarkoitus tulla voimaan vuoden 2017 alusta. Uudistukset ovat lähteneet lausuntokierrokselle, jonka jälkeen ehdotuksista päätetään. Tarkoituksena on poistaa mahdollisia kannustinloukkoja eli kiristää työttömyysturvan saamisen edellytyksiä.
  Ajantasan haastattelussa ehdotuksia kommentoivat THL:n tutkija Jouko Karjalainen sekä pätkätöiden ongelmallisuudesta juuri kirjan julkaissut Laura Haapala. Mielipiteensä kertoo myös Vantaan työttömät ry:n kahvilassa työharjoittelussa oleva nimettömänä esiintyvä mies.

  Haastattelijana Tuukka Pasanen, Vantaan työttömät ry:ssä kävi toimittaja Anne-Mari Rajala.

 • Panama-paperit ovat puhuttaneet jo viikkoja. Ajantasassa Ylen MOT-lähetyksen tuottaja Renny Jokelin ja toimittaja Minna Knus-Galan kertovat, millaista papereiden penkominen on, ja miksi kaikesta löytyneestä ei voi heti kertoa.

  Panama-paljastuksista on kärsinyt ainakin Nordea-pankki, joka on menettänyt isoja asiakkaita. Esimerkiksi kolme puoluetta Perussuomalaiset, SDP ja Vasemmistoliitto etsivät parhaillaan uutta pankkia. Myös osa ammattiliitoista, esimerkiksi AKT, luopuu yhteistyöstä Nordean kanssa. Myös verottajan sormet syyhyävät päästä käsiksi paljastuksiin.

  Mitä muuta paperit ovat saaneet aikaan ja mitä on vielä odotettavissa?

  Kuva: Oswald Ramirez / EPA

 • Nykypäivän työnteko on enää harvoin yksin puurtamista. Tästä syystä itsensä ilmaisemisen taidon merkitys on kasvanut. Mutta miten itseään kannattaa ilmaista?

  Ajantasan studiossa itseilmaisun taitajat tubettaja-Tume ja näyttelijä Eero Ritala kertovat, mikä tekee itseilmaisusta helppoa tai vaikeaa ja miten omia esiintymistaitojaan voisi kehittää.

  Lähetyksessä pitkän linjan teatteriharrastaja Vilma Kiikeri kertoo myös, kuinka teatteriharrastus on auttanut häntä pääsemään yli epävarmuudestaan.

  Toimittajina Leo-Pauli Moisio ja Maria Sarkomaa. Haastattelua valmistelivat myös Olli Rossi ja Daniel Sorvala.

  Toimittajat ovat 9G-luokkalaisia Kirkkoharjun koululta Kirkkonummelta. Pasilassa uutisluokkalaiset ovat oppimassa mediaa tekemällä sitä itse.

 • Tieto 30 vuoden takaisesta Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta tuli viiveellä, tarkalleen ottaen kaksi päivää myöhässä. Suomessa heti havaittujen korkeiden säteilyarvojen syyksi ehdittiin jo epäillä muun muassa Suomen ja Ruotsin tuntumassa räjäytettyä ydinpommia.

  Ajantasassa muistellaan, miten nuo epävarmuuden ja salailun päivät koettiin? Ja mitä Pohjois-Ukrainassa, Tšernobylin voimalassa tarkalleen ottaen tapahtui?

  Samppa Korhosen haastateltavina ovat johtaja Tarja K. Ikäheimonen ja toimistopäällikkö Risto Sairanen Säteilyturvakeskuksesta.

  Kuva: Sergey Dolzhenko / EPA

 • Miksi oma mielipide tai mutu-tuntuma pesee tutkitun tiedon? Internet ja sosiaalinen media tarjoavat myös yksittäiselle ihmiselle näppärän väylän suoranaisen propagandan levittämiseen. Huuhaatiedon ja valheiden ympärille rakentuu netissä kokonaisia yhteisöjä.

  Mitkä mekanismit selittävät valheiden ja propagandan läpilyöntiä juuri tässä hetkessä ja tässä yhteiskunnassa? Iida Ylisen haastattelussa ovat filosofian tohtori, kirjailija ja tiedebloggaaja Tiina Raevaara sekä Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitoksen dosentti Janne Matikainen.

 • Meneillään on lakihanke kiristää perheenyhdistämisen kriteerejä entisestään. Esimerkiksi toimeentulon edellytys laajentuisi koskemaan myös kansainvälisen suojelun kohteena olevia perheitä.

  Tuoreessa tietokirjassa valotetaan perheenyhdistämisen eri puolia: mitä perheenyhdistäminen tarkoittaa? Kenellä on oikeus saada perhe luokseen? Kirjassa käsitellään aihetta etupäässä turvapaikanhakijoiden ja humanitäärisen muuton näkökulmasta.

  Ajantasassa keskustelijoina yksi kirjan kirjoittajista, etnologian professori Outi Fingerroos Jyväskylän yliopistosta ja perheenyhdistämisen lakihanketta vetävä ylitarkastaja Tuuli Tuunanen sisäministeriöstä.

 • Oikeus- ja työministeri Jari Lindström esitteli tänään maanantaina valtioneuvoston saliin kokoontuneille toimittajille työttömiä koskevia uudistuksia. Ministerin mukaan nyt on edessä työttömyysturvan vastikkeellisuuden lisääminen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tukien saamista kiristetään.

  Ministeri Lindströmin esittelemiin ideoihin kuului muun muassa se, että työttömän olisi otettava vastaan myös muuta kuin oman alan työtä, jos oman alan työtä ei ole tarjolla. Tiedotustilaisuudessa kuitenkin vakuuteltiin, että jokaisen työttömän tilannetta pohditaan tapauskohtaisesti.

  Toimittajana Iida Ylinen.

 • Uuden Thing2data-hankkeen tehtävänä on tehdä tavaroille älykkyys ja sijoittaa ne verkkoon.

  Esineiden internetin (IoT) ulkopuolelle ei tarvitse jäädä niidenkään tavaroiden, jotka eivät ole yhteydessä internetiin. IoT:ssä on tilaa vaikkapa lyhtypylväälle.

  Haastattelussa Thing2data-hankkeen vetäjä Risto Linturi sekä Microsoftin liiketoimintajohtaja Henriikka Åkerman.
  Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Miten alemmuudentuntoisuudesta voi vapautua?

  Tuoreen tutkimuksen mukaan miehistä yli puolet arvioi oman tietotaitonsa keskimääräistä korkeammaksi, naisista taas vain joka kolmas.

  Miksi nainen aliarvioi omaa osaamistaan? Onko miesten ylimitoitettu käsitys omasta tietotaidostaan huono asia?

  Ajantasassa pohdittiin, mistä naisten huono itsetunto johtuu ja miten jokapäiväiset epäuskon ajatukset saa siirrettyä syrjään.

  Anna-Mari Rajalan haastattelussa kirjailija-käsikirjoittaja, transformatiivinen valmentaja Katri Manninen, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun professori Anna-Maija Lämsä ja psykologi, psykoterapeutti Katri Ollikainen.

 • Ajantasan haastattelussa kysytään, miten pelkoa voi hallita ja millainen jälkipuinti auttaa, jos eiliset iskut tulivat median kautta iholle. Haastateltavana psykiatri, tutkimusprofessori Timo Partonen, toimittajana Toimittajana Anne-Mari Rajala. Kuva:
  Christophe Petit Tesson/EPA

 • Haastateltavana terrorismitutkija Leena Malkki. Ohjelmassa kuullaan myös Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettajan Oscar Lasseniuksen kommentti. Toimittajana Aki Laine. Ajantasa 22.3.2016 klo 14

 • Mikä ihme on podcast? Miten podcasteja tehdään ja miten niitä kuunnellaan? Toimittaja Olli Sulopuisto avaa podcast-kulttuurin taustaa ja ilmiöitä.

  Sulopuisto on yksi Ylen uuden tietotekniikasta kertovan Vikasietotila-podcastin tekijöistä."Vikasietotilassa kolme miestä puhuu tietokoneista. Välillä nörtteillään rankasti, mutta joku aina selittää asian", kertoo Sulopuisto.

  Haastattelu kuultiin Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa 18.3.2016. Toimittajana Aki Laine.

Muualla Yle.fi:ssä