Ajantasa

Sotshin kisoihin uudessa vireessä?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Yhdysvalloissa on kärsitty sään ääri-ilmiöistä alkuvuoden aikana. Soitamme Chicagoon. Sothsi lähestyy - onko vire nousussa nuorten jääkiekkomestaruuden jälkeen? Kuulemme tunnelmia kiekkoliiton ja olympiakomitean ylimmältä johdolta. Puola on suuri EU-maa, jonka painoarvo vain kasvaa. Suurlähettiläs Jari Vilen piipahti studioon. Lopuksi puhumme Brasiliasta, sademetsistä, alkuperäiskansoista ja suomalaisfirmoista kahden Brasilian hyvin tuntevan suomalaistutkijan kanssa. Juontajana Aki Laine.

Lähetykset

 • ke 8.1.2014 14.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Hyvän työelämän lähettiläät, vuoden työelämäpalkinnon saajat haastattelussa.
  Suomalaissotilaat Välimerelle operaatioon ihmissalakuljettajia vastaan, mitä on odotettavissa? Lasten köyhyys on arkea Suomessakin, kuulemme lasten toiveista. 20 euron seteli on jatkossa kirjavampi. Luvassa myös jännitystä, rajavartijan kohtaaminen karhun kanssa. Toimittajana Jari Mäkäräinen

 • Lumimyräkkä vei sähkön, koska kaapelit saadaan maan alle, johtaja Veli-Pekka Saajo, Energiavirastosta kertoo aikatauluista. Irakin kurdialueella on rauhallisempaa, Tom Kankkosen kuulumiset. Pelko aseena terrorismissa. Kokkolassa äänestetään Lucia-mummoa. Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Bryssel poikkeustilassa. Kirjeenvaihtaja Maria Stenroos raportoi. Kauppa keskittyy, onko tämä asiakkaan etu? Haastattelussa kauppaa tunteva professori Lasse Mitronen Helsingin kauppakorkeakoulusta. Oriveden Eräjärvellä on koulu ilman sähköä, mutta lapsia ei tunnu haittaavan. Robotit kehittyvät entistä enemmän ihmisen kaltaisiksi. Mikä on robottien moraali? Miksi uusi patja haisee pahalle.Ennakkotietoa illan MOT-ohjelmasta, joka kertoo antibioottien heikkenemisestä. Juontaja Aki Laine.

 • Senioriautoilijat ovat keskustelujen vakioaiheita. Vaaditaan ikärajoja ja testejä ajo-oikeuden rajoittamiseksi. Toisaalta, jokainen ymmärtää kokemuksen merkityksen tiellä liikkumisessa. Haluaisitko sinä rajoittaa oikeutta ajaa autoa ikärajoilla tai jollain muulla tavalla? Pitäisikö liikenteeseen liittyviä lääkärintarkastuksia muuttaa? Ajantasan Suorassa linjassa puhutaan ikäihmisistä ja liikenteestä. Kuuntelijoiden kanssa keskustelemassa on Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen. Ohjelman toimittaa Aki Laine. Voit osallistua suoraan keskusteluun soittamalla numeroon 0203 17600 tai lähettämällä tekstiviestin numeroon 16149 tunnuksella RS (välilyönti) AJANTASA. Keskustella voit myös Yle Radio Suomen lähetysikkunassa tai Twitterissä tunnisteella #ajantasa.

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistö käy läpi ulko- ja turvallisuuspoliittista tilannetta kello 12.45 Presidentinlinnassa. Ajantasa välittää tiedot tuoreeltaan heti lähetyksen alussa. Euroopan Unionin sisäministerien ylimääräinen kokous on alkanut keskipäivällä Brysselissä. Joko tänään saataisiin päätöksiä aikaan, kysytään lähetyksessä. Uutispuntarissa puntaroidaan Euroopan tilannetta Pariisin iskujen jälkeen. Ajantasan juontaa Jari Mäkäräinen.

 • Ajantasassa puhutaan Hyvästä joulumielestä. Hyvä joulumieli -kampanja käynnistyy jälleen ja kuulemme tuoreeltaan mitä ja miten tänä vuonna kerätään. Tavoite on vanha tuttu: tuoda jouluiloa koteihin, joissa se taloudellisista syistä muuten olisi hakusessa. Kohteena ovat nimenomaan vähävaraiset lapsiperheet, joten tähän kampanjaan voivat osallistua nekin, joiden mielestä liian harvoin autetaan kotimaan avuntarvitsijoita. Kuulemme myös tunnelmia Saksasta, jossa liittokansleri Angela Merkel viettää kymmenvuotisjuhlaansa Euroopan suurimman valtion johtajana. Ajantasan juontaa Jari Mäkäräinen.

 • Postilakko alkamassa. Politiikan toimittajamme raportti SAK:n valtuustosta, joka on juuri koolla. Studiohaastattelussa valtakunnansovittelija Minna Helle. Äärijärjestö ISIS on iskenyt Pariisissa ja pudottanut pommilla venäläisiä matkustajia kuljettaneen lentokoneen. Tiivistyvätkö EU:n ja Venäjän välit ISISiä vastaan? Työelämän keventäminen - miten se enää onnistuu, kun vuorotteluvapaan ehtoja jatkuvasti kiristetään? Juontaja Aki Laine.

 • Postin työtaistelun tila. Mikä on Postin asema Suomen kuljetuksissa? Suomen luonnon uhanalaiset ja suojeltavat eliöt. Patjat ja allergiatestaus. Juontaja Aki Laine.

 • Tilanne Pariisisissa on hyvin kireä. Ajantasa seuraa tiiviisti tapahtumien kulkua koko lähetyksen ajan. Ruokakesko ostaa Suomen Lähikauppa Oy:n pääomasijoittaja Tritonilta. Lähikaupalla on runsaat 640 Siwa- ja Valintatalo-kauppaa sekä yli 4 000 työntekijää. Kauppaketjun oston seuraukset ovat Ajantasan pohdinnassa. Mikä on Klovnit ilman rajoja? Se selviää iltapäivän aikana. Lähetyksen toimittaa Jari Mäkäräinen.

 • Ajantasassa puhutaan turvallisuudesta. Millaisten haasteiden edessä on kotimainen turvallisuusala, kun esimerkiksi yleisötilaisuuksiin kohdistuu entistä enemmän paineita. Aiheluettelossa myös Ylen alueellisiset tv-uutiset. Yle lähettää keskiviikosta alkaen kymmenet alueelliset tv-uutiset aiempien kahdeksan lähetyksen sijaan. Alueellisen uutistoiminnan uudistusten yhteydessä Lappi ja muu Pohjois-Suomi eriytyvät nyt omiksi uutisalueikseen, samoin Pirkanmaa ja Häme. Ajantasan toimittaa Jari Mäkäräinen.

 • EU:n puolustusministerit ovat päättäneet yksimielisesti ottaa unionin turvatakuut käyttöön ensimmäistä kertaa. Suomi muuttamassa turvatakuihin liittyviä lakejaan. Presidentti Sauli Niinistön tiedotustilaisuus turvatakuista. Pariisin ilmastokokous lähestyy. Yritysmenestyjät neuvovat Suomen keskikokoisia yrityksiä kasvun saavuttamisessa. Eduskunnassa välikysymys muun muassa VR:stä. Millainen pitäisi olla toimistotyöläisen ruokapäivä. Juontaja Aki Laine.

Klipit

 • Taidehuijaukset ovat nousseet tällä viikolla puheenaiheeksi, kun Keskusrikospoliisi tiedotti tutkivansa laajaa taidehuijausta. Siinä väärennetyiksi epäiltyjä kotimaisia ja ulkomaisia teoksia on myyty ainakin 15 miljoonalla eurolla. Isoa osaa väärennöksistä on väitetty venäläisten taitelijoiden töiksi.

  Taide on monelle tänä päivänä sijoituskohde. Millaisia asioita taidekaupoilla ollessaan on syytä huomioida? Haastateltavana viestintäpäällikkö Klaus Kaartinen Keskusrikospoliisista ja huutokauppatalo Hagelstamin johtava intendentti Mikael Schnitt.
  Toimittajana Mira Stenström. Haastattelu kuultiin Ajantasan klo 10 lähetyksessä 29.1.2015.

 • Pariisin terrori-isku nosti jälleen esiin terrorin ja sananvapauden vaikean suhteen. Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen pohtii asiaa Ajantasassa Aki Laineen haastattelussa. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 8.1.2015.

 • Ajantasan vieraana kävi hiljattain kansainvälisen tiedepalkinnon saanut akatemiaprofessori Heikki Joensuu HYKSin Syöpäkeskuksesta. Anne-Mari Rajala kysyi häneltä miten syöpähoidot ovat muuttuneet ja millaisia löytöjä alalla on tehty. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 31.12.2014.

 • UPI:n tutkija Charly Salonius-Pasternak nostatti kohun visoimalla Venäjän hyökkäyksen mahdollisuutta. Kuka Suomessa saa puhua ulkopolitiikasta? Haastateltavana Pauli Järvenpää Viron puolustusvoimain tutkimuslaitoksesta. Toimittajana Jari Mäkäräinen. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 30.12.2014.

 • Suomessa on salakuunneltu matkapuhelimia valetukiasemien avulla. viestintävirasto alkaa selvittää, miten valetukiasemat voisi havaita. Toimittajana Annu Passoja. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 19.12.2014.

 • Kansallisesta merkityksestään huolimatta sotakorvausten maksamisen aikaa ja niiden seurauksia on käsitelty melko vähän verrattuna muihin poliittisiin kuvauksiin. Professori Pekka Sutela arvioi, mistä tämä johtuu...

  Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 17.12.2014.

 • Joululaulut soivat taas lähes kaikkialla. Ajantasa keskustelutti joulumusiikin asiantuntijoita siitä, miksi jouluna soi niin pateettinen ja itkettävä musiikki. Entä menestyykö kauppakeskus, jonka käytävillä ei soi joulumusiikki? Teresa Meriläinen haastattelee. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 9.12.2014.

 • ”Jos teette tämän lainsäädännön, see you in court”. Akatemiaprofessori Martti Koskenniemen mukaan Suomi ei enää jatkossa päättäisi itsenäisesti lainsäädännöstään, jos TTIP eli Yhdysvaltain ja EU:n välinen vapaakauppasopimus toteutuu. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 4.12.2014.

 • Verohallinto ehdottaa lounassetelikäytäntöön suuria muutoksia. Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry nousi heti puolustuskannalle ja sanoo verohallinnon ajatusten tarkoittavan lounasseteleiden loppua ja lisää työttömiä. Empien asiaan suhtautuu Työterveyslaitos. Anne-Mari Rajala. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 3.12.2014.

 • Ajatushautomo Tänk julkaisi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran sekä Työeläkevakuuttajat Telan rahoituksella tehdyn tutkimuksen siitä, miten testata perustulon vaikutuksia.

  Kuinka tulisi toimia kun ei tiedetä mihin uudistukset johtavat? Pitäisikö useammin uskaltaa vain kokeilemalla ottaa selvää? Ajantasan vieraana perustulosta keskustelemassa Ajatushautomo Tänkin tutkija Ohto Kanninen. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 27.11.2014.

 • Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT arvostelee tähän asti toteutettuja lukioiden ranking-listauksia. Tutkimuksen tekijä vakuuttaa Ajantasan haastattelussa, että opetuksen taso on koko maassa korkea. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 21.11.2014.

 • Pohjolan legendaarisimmasta kuninkaasta Kustaa II Aadolfista kertova kirja toi Mirkka Lappalaiselle Tieto-Finlandian. Historioitsija sanoo, että huomio tuntuu hyvältä. Mirkka Lappalaista haastatteli Jakke Holvas. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä 19.11.2014.

Muualla Yle.fi:ssä