Romano mirits

Ystävyyden ja ymmärryksen varjot

 • 14 min
 • toistaiseksi

Ystävyyden ja ymmärryksen varjot

Romano miritsissä kuullaan siitä miten hausjärveläiset lapset ovat ottaneet vastaan  paikkakunnalle muuttaneen romanialaisen  romaniperheen.  Elviira Davidoff on tehnyt koululaisten kanssa lasten arjesta varjoteatteriesityksen,  joka saa  ensi-iltansa perjantaina YK:n rasismin vastaisena päivänä Kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä . Uutiset romaniksi lukee Valfrid Åkerlund ja ohjelman toimittaa Tuovi Putkonen.

Lähetykset

 • ti 18.3.2014 18.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Maailmanmatkaaja ja moninkertainen Venla-palkinnon voittaja Arman Alizad tutustui romaneihin tehdessään tulevan kauden romaniaiheista jaksoa ohjelmasarjassaan Arman, Pohjantähden alla. Armanin mukaan maailma on mustavalkoisuuden sijaan täynnä harmaan eri sävyjä. Hänen mielestään tiedon puute lisää ennakkoluuloja. Armanin oli helppo ymmärtää perhekeskeistä romanikulttuuria, sillä Iranissa, josta hän on lapsena Suomeen muuttanut, on samoja piirteitä.

 • Tuusulassa järjestettiin uutena vuotena nuorten romanien perheleiri. Perheiden tukeminen on ollut vilkas keskustelun aihe romanien piirissä. Yhdessäolo ja uuden vuoden käynnistäminen yhdessä olivat yksi tavoite, mutta vakavampiakin teemoja nostettiin esiin. Luennoilla ja yhteisissä keskusteluissa puhuttiin perheen merkityksestä, vastuusta ja arjen haasteista.
  Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

 • ”Kyllähän niitä on aina sorsittu.” Valokuvataiteilija Mikko Savolainen on nähnyt kuvausmatkoillaan romaniyhteisöjen ahdinkoa ja ihmettelee, miksi vähemmistöjä edelleen vierastetaan ja jopa vainotaan Euroopassa. Savolaisen kaksiosaisen henkilökuvan toisessa osassa kuullaan, kuinka 1980-luvulta alkaen Savolaisen kuvaukset siirtyivät Itä-Eurooppaan, Venäjälle ja Turkin Istanbuliin. Hänen viimeisin näyttelynsä kertoo Istanbulissa sijainneen Sulukelen kaupunginosan purkamisesta ja Euroopan vanhimman romanien kaupunkiyhteisön häätämisestä.

  Romano miritsin toimittaa Jaakko Laakso

 • Mikko Savolainen on palkittu valokuvataiteilija ja tunnettu romaniväestön kuvaaja. Hän tutustui 1960-luvun alkupuolella kotinsa lähistöllä asuneisiin romanilapsiin, jotka kertoivat tavoistaan ja elämästään nuorelle valokuvauksen harrastajalle. Näistä kohtaamisista alkoi vuosikymmeniä kestänyt taival romanien kuvaajana, tarkkailijana ja ystävänä ja se johti Savolaisen valokuvaamaan romaneja myös Turkin Istanbuliin ja Euroopan muille reuna-alueille. Mikko Savolainen ihmettelee, miksi vähemmistöjä ei edelleenkään osata nähdä rikkautena, vaan niitä suorastaan vihataan monissa maissa. Kaksiosaisen henkilökuvan toinen osa kuullaan ensi viikolla.

  Romano miritsin toimittaa Jaakko Laakso.

 • Lakeuden Romanit ry:n puheenjohtaja Jari Stenroth tunnetaan Etelä-Pohjanmaalla aktiivisena ja uusiin haasteisiin mielellään tarttuvana henkilönä. Stenroth on toiminut pitkään Seinäjoen kaupungin koulunkäynninohjaajana erityisesti romanilasten ja -nuorten tukena. Tällä hetkellä hän työskentelee ennaltaehkäisevän perhetyön parissa. Jari Stenroth kertoo Romano miritsin haastattelussa ajatuksiaan nuorten parissa työskentelystä ja yhdistystoiminnasta. Jakson lopuksi kuullaan töysäläisten sisarusten Alinda Ala-Mattisen ja Malla Lindemanin muistoja lapsuuden jouluista 1960-luvulla.

 • Suomalaisista romaneista valtaosa kuuluu eri helluntaiseurakuntiin. Tänään Romano miritsissä etsitään syitä tähän. Tätä myös käsitellään uskontotieteellisesti kiinnostavaa ilmiötä arvioi Åbo Akademin tutkija, teologian tohtori Matti Kankaanniemi Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

 • Romanien valtakunnalliset koulutus ja työllisyysmessut järjestettiin Helsingissä marraskuun lopulla. "Mahdollisuuksien päivä" -nimellä kulkenut messutapahtuma pyrki tarjoamaan tietoa tämän hetken koulutus- ja työllistymismahdollisuuksista ja murtamaan ennakkoluuloja puolin ja toisin romanien työllistymismahdollisuuksista. Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

 • Romano miritsissä palataan lokakuiseen romanien leiritapahtumaan Kangasalla. Tampereen romanien järjestämässä tapahtumassa keskusteltiin romanilasten koulunkäynnistä ja keinoista tukea lasten kasvatusta. Esillä oli myös Suomen romanien hengellinen avustustyö Itä-Euroopassa, jossa puutetta on paljon aivan elämän perustarpeista. Suomen romaneille itäeurooppalaisilla heimoveljillä on annettavana esimerkki hyvin säilyneestä yhteisöllisyydestä ja sosiaalisesta vastuusta, joka meillä on heikentynyt arvioi avustustyöstä leiritapahtumassa kertonut Valde Blomerus (kuva).
  Toimittajana Jaakko Laakso

 • Mitä romanikulttuuri nuorelle merkitsee ja kuinka se on muuttunut ajan kuluessa? Miltä tulevaisuus näyttää nuorten näkökulmasta?Kuulemme nuorten äänen ja ajatuksia siitä, millaista on elää suomalaisena romaninuorena nyt. Keskustelemassa ovat pääkaupunkiseudulla asuvat romaninuoret Dimitri Lindgren (19), Jasmin Hedman (22) ja Leif Valerius (18).
  Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Romano miritsissä kuullaan tunnelmia valtakunnallisilta romaniasiain neuvottelupäiviltä, jotka pidettiin Jyväskylässä lokakuussa. Näkemyksiään romanipolitiikasta kertovat Lounais- ja Sisä-Suomen Aluehallintoviraston ylijohtaja Mikael Luukanen, sekä johtaja Kari Ilmonen Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

  Lehtori Taja Kiiskilä ja ohjaaja Kirsi Florin kertovat Rainer-hankkeesta, jonka avulla tuetaan Jyväskylän seudun romaninuoria kohti ammattia. Lisäksi Tenho Roth ja Samuel Florin puhuvat neuvottelupäivien teemaan liittyvästä liikuntatyöstä Jyväskylän romaninuorten parissa.

 • Suomalainen Miranda Vuolasranta nimitettiin Euroopan Romanien ja kiertävien foorumin, eli ERTF puheenjohtajaksi kesäkuussa. Foorumi ajaa romanivähemmistön etuja kansainvälisellä tasolla. Järjestön työnkuva on laaja ja koskettaa romaniväestön arkea monissa Euroopan maissa. Ohjelmassa Miranda Vuolasranta kertoo mitä ERTF tavoitteista.
  Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Romano mirits
  Kaksiosaisen henkilökuvan toisessa osassa tutustutaan Kalle Palmin ja hänen puolisonsa, laulaja-näyttelijä Ritva Palmin yhteiseen historiaan ja heidän Romales-yhtyeeseensä.

  Vuonna 1981 perustettu Romales niitti suosiota jo varhaisina vuosinaan. Bändi on tullut tutuksi myös lastenmusiikin esittäjänä ja esiintynyt päiväkodeissa ja kouluissa. Jaksossa kuullaan Palmin pariskunnan ajatuksia myös 1990-luvulla esitetystä "Tumma ja hehkuva veri" -televisiosarjasta ja sen aiheuttamasta kohusta romanien keskuudessa. Kuulemme myös Palmien myöhemmistä projekteista, johon kuuluu elokuvamusiikkia ja kotimaista humppaa, sekä lopuksi heidän tulevaisuudensuunnitelmistaan ja toiveistaan.

  Romano miritsin edellisessä jaksossa tutustuttiin Kalle, eli Kai Palmin musiikkiuraan 1950-luvulta 1980-luvulle.

  Romano miritsin toimittaa Jaakko Laakso.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä