Ykkösaamu

Verkottunut tulevaisuus - internet ja tiedustelu

 • 46 min
 • toistaiseksi

Kuka tietoverkoissa saa valvoa ja ketä? Juuri 25 vuotta täyttänyt internet on vedenjakajalla. Suomessakin viranomaiset valmistelevat verkkotiedustelua koskevaa uutta lainsäädäntöä. Millaiset valtuudet viranomaisille annetaan? Ja millainen kilpailuvaltti tietoturva voisi olla?

Ykkösaamun keskustelussa mukana muun muassa Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari, Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho ja F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.

Ykkösaamun erikoislähetys "Verkottunut tulevaisuus - internet ja tiedustelu" tiistaina 1.4.2014 Yle Radio 1:ssä kello 8.15. Ohjelman juontaa Olli Seuri.

Lähetykset

 • ti 1.4.2014 8.15 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Puoluepäivät: Pienpuolueet, puoluetutkija Rauli Mickelsson, dosentti, Turun Yliopisto. Arktinen ulottuvuus, toimittaja Erkka Mikkonen ja Lapin yliopiston arktisen keskuksen johtaja Timo Koivurova ja johtava asiantuntija Harri Mäki-Reinikka, ulkoministeriö. Ulkomaanlehtikatsaus, Annastiina Heikkilä, Pariisi. Toimittajana Jakke Holvas.

 • Perussuomalaiset saavuttivat edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2012 12,3 prosentin kannatuksen. Nyt gallup-kannatus on sulanut hallitusvastuussa alle yhdeksään prosenttiin. Tentattavana kansanedustaja ja turkulainen kaupunginvaltuutettu Ville Tavio. Haastajana kokoomuksen Saara-Sofia Sirén Turun kaupunginvaltuustosta. Toimittaja on Olli Seuri.

 • Puoluepäivä: Perussuomalaiset, studiossa kansanedustaja ja turkulainen kaupunginvaltuutettu Ville Tavio. Britannia ja Brexit, Turun yliopiston yliopistonlehtori Mika Suonpää. Sotelausunnot, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio, ja soten parlamentaarisen seurantatyöryhmän jäsen, sosiaalineuvos Kari Haavisto, STM. Kolumni, Aleksis Salusjärvi. Toimittaja Olli Seuri.

 • Vihreiden puoluepäivä, varapuheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto. Brexit, ohjelmajohtaja Juha Jokela, UPI ja kansainvälisen politiikan apulaisprofessori Mikko Kuisma, Oxford Brookes yliopisto. Kolumni, Jari Ehrnrooth. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

 • Mikä Valko-Venäjällä on saanut väen liikehtimään? Studiovieraina tutkija Katri Pynnöniemi UPI:sta ja tietokirjailija Antti Rautiainen. Sote muuttaa myös verotusta. Turun yliopiston kauppakorkeakoulun yritysjuridiikan professori Reijo Knuutinen on selvittänyt suomalaisen verotuksen käänteitä. Krimin tilanne on vaikea ratkaista, sanoo Janne Riiheläinen kolumnissaan. Kiiruna naksuttelee ja narisee. Jakke Holvas juontaa.

 • Rooman sopimus täyttää 60 vuotta, miltä näyttää EU:n tulevaisuus? Kansanedustajat Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ja Anne-Mari Virolainen (kok) keskustelevat. Uusi metsäkiista kytee: kiihdyttääkö biotalousstrategia ilmastonmuutosta? Sakari Kilpelä juontaa.

 • Puoluepäivän vieraana RKP:n kansanedustaja Mikaela Nylander. Pohjois-Korean ohjuskokeista leviää uutisia; mitä tiedetään varmasti? Rooman sopimus täyttää 60 vuotta. Johtaja Teija Tiilikainen UPI:sta ja lehtori Kimmo Elo Turun yliopistosta selvittävät integraation alkuvaiheita. Erkka Mikkanen luo katsauksen venäläisiin lehtiin. Olli Seuri juontaa.

 • Puolepäivässä esittäytyy Vasemmistoliitto. Kansanedustaja Paavo Arhinmäki kertoo puolueen valtit. Kirjeenvaihtaja Antti Kuronen raportoi sotatoimialueelta Itä-Ukrainasta. Miksi niin moni ei äänestä? Kyseessä on yhteiskunnallinen ilmiö, sanovat tutkija Hanna Wass ja toiminnanjohtaja Juha Pantzar. Kolumnisti Tuija Siltamäki pohtii, saako vaaleilla vitsailla. Juontajana Sakari Kilpelä

 • Keskustan puoluepäivän vieraana on puoluesihteeri Jouni Ovaska Tampereelta. Puhetta sotesta ja Keskustan mahdollisuuksista suurissa kaupungeissa. Ranskan presidenttiehdokkailla kaikilla on omat sotkunsa. Niitä yrittää selvittää tutkija Laura Parkkinen. Matias Möttölä puhuu kolumnissaan eläkejärjestelmistä. Juontajana Päivi Neitiniemi.

 • Ykkösaamu pureutuu vanhusten hoitoon. Ajoittain tulee viestiä huonosti kohdelluista vanhuksista ja heitteillejätöistä. Millä tolalla hoito on ja uskalletaanko epäkohtia tuoda julki? Vanhusten tilanteesta ovat keskustelemassa ylitarkastaja Elina Uusitalo Valvirasta ja kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen Tehystä.
  Lähetyksessä on esillä myös Helsingin suurmoskeijahanke. Huolta on herättänyt erityisesti mahdollinen rahoittaja Lähi-idän Bahrain. Vieraina moskeijakeskustelussa ovat kansanedustajat Päivi Räsänen (kd.) ja Juhana Vartiainen (kok.).
  Ykkösaamun toimittaa Marja Ala-Kokko.

 • Kreikan ja Turkin pakolaistilanne, yhteydet Ateenaan ja Istanbuliin. Angela Merkel lentää tapaamaan Donald
  Trumpia, mikä merkitys tapaamisella on maiden väleille ja EU:lle, arvioimassa professori Kari Möttölä Helsingin yliopistosta ja toimitusjohtaja Kristiina Helenius AmChamistä. Sote-valinnanvapaus ja maakunnat, kaatuvatko uudistukset loppumetreillä?
  Tomittaja Sakari Kilpelä.

 • Kristillisdemokraattien kuntavaalitentissä Lapinlahdella ehdokkaana oleva kansanedustaja ja puolueen puheenjohtaja Sari Essayah. Näyttääkö Hollannin vaalitulos Euroopan suunnan? Tunnelmia ja tulosta arvioimassa tutkija Onni Pekonen Leidenin yliopistosta sekä pääanalyytikko Jan von Gerich Nordeasta ja yliopistotutkija Timo Miettinen Eurooppatutkimuksen verkostosta. Ulkomaanlehdet Saksasta. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

Klipit

 • Arkangelissa on toista päivää meneillään Arktinen foorumi, jossa tänään tapaavat presidentit Sauli Niinistö, Vladimir Putin ja Islannin Gudni Thorlacius Johannesson. Foorumin yhtenä tavoitteena on edistää arktisen alueen yhteistyötä. Arkangeli sijaitsee Venäjällä, Suomen itärarajalta Kuhmon korkeudelta noin 500 km itään. Ykkösaamussa keskustelivat ulkoministeriöstä pohjoisen politiikan johtava asiantuntija ja suurlähettiläs sekä Suomen arktisen neuvottelukunnan pääsihteeri Harri Mäki-Reinikka sekä Lapin yliopiston arktisen keskuksen johtaja Timo Koivurova. Toimittaja on Jakke Holvas.
  Kuva: Nick Cobbing/Greenpeace/Hand

 • Suomen eläinoikeuspuolue, Feministinen puolue, Itsenäisyyspuolue Liberaalipuolue, Piraattipuolue, Kommunistinen työväenpuolue, Suomen Kommunistinen puolue. Voiko joku näistä seitsemästä puolueesta kasvaa eduskuntapuolueeksi? Arvioimassa dosentti, puoluetutkija Rauli Mickelsson Turun Yliopistosta. Toimittaja on Jakke Holvas.

 • Britannian lähtölaskenta EUsta käynnistyy todenteolla keskiviikkona, kun pääministeri Theresa May antaa pitkään odotetun, eroneuvottelut aloittavan ilmoituksen. Britit äänestivät Britannian EU-erosta viime vuonna kesäkuun 23. päivä eli noin yhdeksän kuukautta sitten. Britannian tilanteesta keskustelevat ohjelmajohtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista ja kansainvälisen politiikan apulaisprofessori Mikko Kuisma Oxford Brookes yliopistosta. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.
  Kuva: Robert Perry/ EPA

 • Vihreät on asettanut tulevissa kuntavaaleissa kovan tavoitteen eli 14 prosentin kannatuksen, joka on lähellä viimeaikaisia puoluekannatuslukuja. Vihreiden krooninen ongelma on se, että osa kannattajista lähtee aina laiskasti vaaliuurnille. Ykkösaamun vaalitentissä Vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto. Haastajana kristillisdemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Marika Visakorpi. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • RKP saavutti vuoden 2012 vaaleissa 4,7 prosentin kannatuksen, mikä vastasi myös vuoden 2008 kuntavaalien tulosta. Nyt gallupit ennustavat samankaltaista tulosta kuin aiemminkin.Olli Seurin vieraana on RKP:n kansanedustaja ja Porvoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikaela Nylander. Haastajana Vasemmistoliiton Jussi Saramo.

 • Vaikuttaminen ääniuurnilla on menettänyt suosiotaan. Onko kyse viitseliäisyydestä vai menevätkö arjen ongelmat vaalipäivän edelle? Akatemiatutkija Hanna Wass ja Takuusäätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar pohtivat äänestämättömyyden syitä Ykkösaamussa. Toimittajana oli Sakari Kilpelä.

 • Vasemmistoliitolle nämäkin vaalit ovat yritystä saada aikaan käänne puolueen kannatuksessa. Eduskuntavaalit 2015 olivat valtava pettymys. Puolueen silloinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki menetti yli 10 000 ääntä eli reilusti yli puolet henkilökohtaisista äänistään, ja sen jälkeen kannatuskyselyissä kilpakumppani vihreät on irtaantunut selvästi omille prosenttiluvuilleen. Ylen Puoluepäivän haastattelussa kansanedustaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu Paavo Arhinmäki. Haastajana vihreiden helsinkiläinen varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu Maria Ohisalo. Toimittaja on Sakari Kilpelä.

 • Keskusta yleensä menestyy maaseudulla, mutta ongelma on menestyminen etelän suurissa kaupungeissa, joissa viime kuntavaaleissa kannatus jäi alle viiden prosentin. Ylen Puoluepäivässä puoluesihteeri Jouni Ovaska Tampereelta. Haastajana Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, SDP:n Sanna Marin.
  Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

  Kuva: Keskusta

 • Suomen noin 60 000 muslimille puuhataan suurmoskeijaa Helsinkiin. Osa Helsingin päättäjistä vastustaa, osa kannattaa. Suurmoskeijan hintalappu on toistasataa miljoonaa ja sen kustantaisi tällä tietoa Lähi-Idän Bahrain. Helsinki pyytää valtiolta lausuntoja mm. rahoituslähteestä. Tulisiko moskeijasta kaikille islamisteille yhteinen rukouspaikka? Minkälaisena hanke näyttäytyy eduskunnan suunnasta? Ykkösaamussa vierailivat kansanedustajat Päivi Räsänen kristillisdemokraateista ja Juhana Vartiainen kokoomuksesta. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.
  Kuvassa Wienin ulkopuolella sijaitseva moskeija.

 • Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapaavat tänään Washingtonissa.
  Merkel ja Trump ovat hyvin erilaiset valtionjohtajat ja eri mieltä esimerkiksi vapaakaupasta. Euroopan ja Yhdysvaltain poliittisista ja taloudellisista suhteista keskustelevat amerikkalaisen kauppakamarin AmChamin toimitusjohtaja Kristiina Helenius ja Eurooppa-tutkimuksen tutkija Kari Möttölä. Toimittaja on Sakari Kilpelä.
  Kuva: EPA/Clemens Bilan

 • Hollantia hallitseva liberaalipuolue on voittanut maan parlamenttivaalit. Äärioikeiston Vapauspuolue jäi jaetulle toiselle sijalle selvällä erolla voittajaan. Pääministerin Mark Rutten mukaan oikeistopopulismin eteneminen on pysäytetty, vaikka Vapauspuolue kasvattikin kannatustaan.
  Mitä Hollannin vaalitulos merkitsee Saksan ja Ranskan vaaleille?
  Hollannin parlamenttivaalien tulosta ruotivat politiikan tutkija Onni Pekonen Leidenin yliopistosta, yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta ja Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Puoluekannatuskyselyissä kristillisdemokraattien kannatus on liikkunut 3,5:n ja neljän prosentin välillä eli se on pienin eduskuntapuolueista. Miksi kristillisdemokraateille pitäisi antaa ääni, jos puolueella ole kuitenkaan valtaa?
  Päivi Neitiniemen tentissä kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Haastajana keskustalainen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ossi Martikainen Lapinlahdelta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä