Aristoteleen kantapää

Sano se selkokielellä

Tulisiko asiat kertoa aina selkeästi? Vai onko inkoherentti asianhaarain diskuteeraus relevantimpaa? Aristoteleen kantapäässä keskustellaan selkokielestä. Pasi Heikuran kanssa selkokielen kiemuroita pohtii selkokirjailija Pertti Rajala. Toimittajina Pasi Heikura ja Marija Skara. Ohjelma on uusinta vuodelta 2007.

Lähetykset

 • ke 23.4.2014 17.20 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Eduskuntavaalien äänestäjiin pyritään vaikuttamaan monella tavalla. Television vaalitenteissä, radio- ja sanomalehtihaastatteluissa, vaalikoneissa sekä turuilla ja toreilla huomio kiinnittyy paitsi asiasisältöön myös tapaan, jolla ehdokkaat vaaliteemoistaan puhuvat.

  Aristoteleen kantapäässä Pasi Heikura kysyy, miltä eduskuntavaalien kampanjat näyttivät puhekouluttajan ja retoriikan asiantuntijan silmin. Haastateltavana on Kriittisen korkeakoulun Puhekoulun vastuuopettaja Severi Hämäri.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Ville Pekkanen.

  Ohjelmassa myös viikon sitaatti, sitaattivinkki, ja fraasirikos.

 • Suomalainen iskelmä tunnetaan kaihosta ja melankoliasta. Toinen leimallinen piirre suomalaiselle kevyelle musiikille on, että suuri osa menestyvistä laulajistamme on paremminkin sanoittajia eikä niinkään taitavia tulkitsijoita.

  Tämän kertaisessa Aristoteleen kantapäässä Pasi Heikura kysyy populaarimusiikin historioitsija Maarit Niiniluodolta, miten suomalaisen populaarimusiikin sanoitukset ovat kehittyneet ja miksi rakastamme laulujen sanoituksia?

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Ville Pekkanen. Ohjelmassa myös viikon sitaatti, sitaattivinkki, ja fraasirikos.

  Ohjelma on uusinta, joka esitettiin ensimmäisen kerran 5. joulukuuta 2008.

 • Yhdeksäs maaliskuuta vietetään suomen kielen päivää. Sen kunniaksi Aristoteleen kantapäässä puhutaan kielemme erityispiirteistä, suomen kieltähän kuvaillaan usein omituiseksi ja erittäin vaikeaksi.
  Pasi Heikura haastattelee Helsingin yliopiston kielitieteen professori Matti Miestamoa, joka kertoo kuinka omalaatuinen suomen kieli on maailman muihin kieliin verrattuna. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Ville Pekkanen.
  Ohjelmassa myös viikon sitaatti, sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.

 • Jeesuksen vaiheet pääsiäisenä ristillä ovat pääsiäisen viettomme syy, mutta evankeliumien kertomusten mukaan tärkeitä sivuhenkilöitä ovat myös opetuslapset Juudas ja Pietari. Pasi Heikura kysyy dosentti Matti Myllykoskelta, millaisia miehiä opetuslapset olivat ja miksi heitä kutsuttiin opetuslapsiksi, vaikka olivat aikamiehiä. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Ville Pekkanen.
  Ohjelmassa myös viikon sitaatti, sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.

 • Käytämme päivittäin sujuvasti kymmeniä sanontoja, jotka perustuvat vanhoihin käsityötermeihin. Mutta kuinka moni tietää, mikä on pasma, pirta tai äimä? Pasi Heikura haastattelee tekstiilitaiteilija Annukka Mikkolaa. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.
  Ohjelmassa myös viikon sitaatti, sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.

 • Vuoden 2015 nimikalenteriin lisättiin 39 nimeä. Uusia miesten nimiä ovat esim. Sisu, Milo ja Joose. Pasi Heikura haastattelee Almanakkatoimiston johtaja dosentti Minna Saarelma-Paukkalaa nimien taustoista. Ohjelma on uusinta elokuulta 2013.
  Toimittajina Pasi Heikura ja Kaisa Pulakka
  Ohjelmassa myös viikon sitaatti ja sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.

Näytä lisää

Klipit

Näytä lisää

Vanhan Areenan löydät vielä

Muualla Yle.fi:ssä