Aristoteleen kantapää

Sano se selkokielellä

 • 24 min
 • toistaiseksi

Kuten me kaikki suomalaiset hyvin tiedämme, suomi on maailman helpoin kieli. Suomea lausutaan niin kuin kirjoitetaan ja kirjoitetaan niin kuin lausutaan, eikä meillä ole vaikkapa kymmeniä ässiä niin kuin venäläisillä. Suomen kielessä on myös oma sanansa joka asialle. Meidän ei tarvitse arvailla merkityksiä asiayhteydestä niin kuin vaikka englantilaisten, joille present on joko lahja tai olla läsnä.

Niinpä on vain itsestään selvää, että Suomi on lukutaidon osalta maailman johtavia maita. Meillä luetaan sanomalehtiä ja käydään kirjastossa enemmän kuin muualla. Myös koululaisten tietoja ja taitoja mittaavissa Pisa-mittauksissa suomalaiset ovat lukutaitojensa suhteen maailman huippua.

Miksi siis tarvitaan selkokieltä? Tiedättehän ne isoilla kirjaimilla präntätyt kirjat, lehdet ja esitteet, joissa on lähinnä päälauseita. Eikö näin hyvän lukutaidon maassa riitä tavallinen yleiskieli?

Antero Malin purkaa nämä maamme lukutaitoennätykset ja tilastot viime vuonna ilmestyneessä Toisin sanoen -kirjasessa, joka valottaa selkokielen olemusta monelta taholta.

Jos kaksi kolmasosaa kansasta osaakin lukea erinomaisesti, kolmasosan kohdalla lukutaito on niin heikkoa, että selviytyminen tietoyhteiskunnassa on hankalaa. Kaikkein huonoimmalla tasolla on peräti kymmenesosa suomalaisista.

Koululaisten lukutaitotutkimuksessa vuonna 2000 taas puolet nuorista menestyi erinomaisesti. Mutta kahdelle huonoimmalle tasolle jäi nuoristamme yhteensä parikymmentä prosenttia ja näiden alle noin kaksi prosenttia. Vaikkapa 15-vuotiaiden ikäluokasta tämä tarkoittaa 4000 nuorta, joiden lukutaito on niin huono, että he ovat vaarassa syrjäytyä yhteiskunnasta.

Erinomaisesti lukevassa maassamme on siis satojatuhansia  ihmisiä, joille selkeä yleiskieli on liian vaikeaa ymmärrettäväksi. Heidän lisäkseen on laskettava selkokielen alkuperäinen kohderyhmä, noin 30 000 kehitysvammaista ja saman verran alati kasvavasta dementikkojen ryhmästä.

Koko ajan kasvava selkokielen tarvitsijoiden joukko on tällä hetkellä noin satatuhantinen uussuomalaisten ryhmä, joille Yle on suunnannut omat selkokieliset uutislähetyksensä. Nämä lähetykset alkoivat vuonna 1992 ulkosuomalaisille, mutta nyt niille on enemmän tarvetta kotimaassa.

Tässä malliksi pätkä selkokielistä uutistekstiä:

Kolme tutkijaa saa yhdessä lääketieteen Nobelin palkinnon. Tiedemiehet saavat Nobelin palkinnon, koska he ovat löytäneet uutta tietoa geeneistä ja kantasoluista. Palkitut tiedemiehet ovat Mario Capecchi, Oliver Smithies ja Martin Evans. Tiedemiehet tutkivat kantasoluja. Kantasolut pystyvät korjaamaan vaikeita sairauksia, jos lääkärit osaavat käyttää niitä oikein. Jokaisessa ihmisessä on omia kantasoluja.

Kun selkokielen tarvitsijoita on näin paljon, on oikeastaan ihme, että sitä on maassamme kehitetty vasta 26 vuotta. Yksi kielen kehittäjistä on Pertti Rajala, erityispedagogi, josta on tullut yksi maamme ahkerimmista selkokirjailijoista. Lehtien ja opaskirjasten lisäksi nimittäin suomenkielistä kirjallisuutta on mukautettu selkokielelle. Rajala on tässäkin työssä ennättänyt pitkälle ja hänen tunnetuimpia mukautuksiaan ovat Kalevala ja Seitsemän veljestä.

Millaista selkokielen pitää olla? Meneekö kirjallisuus pilalle, kun se mukautetaan selkokielelle? Eikö voitaisi vaan kirjoittaa ymmärrettävämmin? Selkokirjailija ja Satakunnan maakuntajohtaja Pertti Rajala on paras mies vastaamaan.

Pasi Heikura

aristoteles@yle.fi

Ohjelma on uusinta vuodelta 2007.

Lähetykset

 • ke 23.4.2014 17.20 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Aleksis Kiven päivä on merkki siitä, että alkaa olla todenteolla syksy. Lokakuun kymmenes on samalla suomalaisen kirjallisuuden päivä, joten epäilyt siitä, että kyseessä oli henkilön nimeltään Alexis Stenvall päivä ovat turhia, kyllä nyt juhlitaan tuon henkilön taiteilijanimeä Aleksis Kivi.

  Alexis Stenvall ei siis koskaan virallisesti muuttanut nimeään Kiveksi, joskin hän käytti suomenkielistä taiteilijanimeään joskus myös henkilökohtaisissa asioissa. Syytä tähän ei tiedetä. Olihan ruotsinkielisten sukunimien suomalaistaminen noihin aikoihin kuitenkin muotia. Enemmän tai vähemmän jännittävä yksityiskohta on se, että myöskään Kiven ankara kriitikko August Ahlqvist ei suomentanut nimeään virallisesti, mutta käytti myös suomenkielistä kirjailijanimeä: A. Oksanen.

  Stenvall-nimi oli Kiven suvulla ollut vasta Aleksiksen isoisästä Juhana Juhananpojasta saakka. Hän sai sotaväessä Helsingin komppaniassa ruotsalaisen nimen Stenvall, kivivalli. Syytä siihen, miksi sukunimettömälle Juhanalle annettiin nimi Stenvall ei tiedetä, eikä myöskään tarkkaan miehen syntyperää.

  Oli miten oli, on hyvin mainio sattuma, että suomalaisen kirjallisuuden ensimmäinen ja kenties suurin mies on nimeltään Kivi. Tarpeesta riippuen hän voi olla upean rakennelman peruskivi tai villi järkälemäinen siirtolohkare, jota väkevinkään urho ei saa liikautettua.

  Minkälaisia nimiä Kiven maaperässä asuvilla kaimoilla, kivillä ja mineraaleilla on? Mineraalien asiantuntija, geologisen tutkimuslaitoksen leipiin 40 vuotta sitten mennyt Seppo Lahti kertokoon, miten kivet ovat saaneet nimensä.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Persoonapronominit eli minä, sinä, hän, me, te ja he tuntuvat maailman helpoimmalta asialta. Silti tuntuu siltä, että tälläkin hetkellä tasapainottelemme niiden käytön kanssa koko ajan.

  Tavaksi on tullut todeta, että elämme minä-minä –aikaa, jossa ihmiset keskittyvät täysin itseensä ja vain minun mieltymyksillä on merkitystä. Tämä näkyy autoilijoiden käyttäytymisessä, työelämässä ja suurissa avioeroluvuissa, kun liitossa ei ole päässyt toteuttamaan itseään.

  Ehkä juuri sen vuoksi joka toisella työpaikalla koetetaan vahvistaa me-henkeä erilaisin tiimitempauksin. Me-henkeä tarvitaan, jotta ihmiset sitoutuisivat työhönsä, mikä tarkoittaa palkattomia ylitöitä ja sähköposteihin vastaamista vielä illallakin. Tämä tiimihenki tietenkin loppuu sillä hetkellä kun työpaikka päättää säästää kuluista potkimalla työntekijöitä kilometritehtaalle.

  Kreikan taloushuolet ja nyt viimeksi Lähi-idän pakolaiskriisi panevat taas koetukselle me-pronominin käytön. Missä menee meidän ja heidän raja? Alun perin meitä oli sukumme, sitten kylämme. Noin sata vuotta sitten kansallisvaltioajattelu laajensi meidät valtion laajuiseksi, sitten kauppaliitot maanosan laajuiseksi ja vihdoin ilmastonmuutoksen mukanaan tuoma maapallonlaajuinen me-pronomini on päässyt Syyrian pakolaistulvan aikana kovaan käyttöön koko Euroopassa.

  Myös pronominit sinä ja te tuottavat jatkuvasti vaikeuksia. Voiko ventovieraalle sanoa sinä? Voiko vanhalle tutulle sanoa te? Teitittely ja sinuttelu ovat inhimillisessä kanssakäymisessä koko ajan läsnä. Joskus tuntuu, että puhuttelu on helppoa vain Raumalla: San snää mnuu snuuks, snuuks mnääki snuu sano.

  Miten tämä asia on hoidettu Ruotsissa, Venäjällä, Virossa, Puolassa, Ranskassa, Unkarissa jne? Dosentti Hanna Lappalainen ja Filosofian tohtori Johanna Isosävi julkaisivat hiljattain kirjan, jossa tutkitaan kolmentoista eurooppalaisen kielen ja kulttuurin puhutteluja. Kysytään heiltä. Mutta hetkinen: ovatko he naimattomia vai naineita naisia, puhuttelenko heitä neideiksi vai rouviksi?

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Miksi suomen kieli on sellainen kuin se nykyään on? Yksi hyvä selonteko aiheesta on Taru Kolehmaisen viime vuonna ilmestynyt mainio opus Kielenhuollon juurilla. Nykyään eläkkeellä kielenhuoltoasioita tutkiva Kolehmainen on pitkän linjan kieliammattilainen Kielitoimistosta, joten kirja on hyvää luettavaa näin Kielitoimiston 70-vuotisjuhlavuonna.

  Kolehmaisen kirja käy läpi monia kielemme ominaisuuksia ja selvittää, miten nykyisiin muotoihin on päädytty. Miten Henrik Hoffman korjaili Agricolan suomennoksia? Miksi kielten nimet kirjoitetaan pienellä? Miksi valkoinen hevonen eikä valkonen hevoinen?

  Ja miksi hapankerman eikä happaman kerman. Kolehmainen kertoo tapauksen 1930-luvulta, jolloin oikeakielisyysasioita selvitteli Suomalaisen kirjallisuuden seuran kielivaliokunnat. Nykysuomen sanakirjan toimitus oli päässyt h-kirjaimeen kun eteen nousi kaksi ongelmaa: kirjoitetaanko hapankerma vai hapan kerma ja taipuuko sana hapankerman vai happaman kerman?

  Valiokunta oli jo päätymässä muotoon hapankerman, koska kyseessä on termi. Ennen nuijan kopautusta valiokunnan länsisuomalaisjäsen E.A. Tunkelo kuitenkin avasi suunsa ja vastusti muotoa. Syy oli se, että länsisuomalaisissa murteissa yhdyssanan alkuosa yleensä taipuu. Asiaan haluttiin lisäselvitystä ja se siirrettiin seuraavan kokouksen asiaksi. Tästä alkoi lähes puolitoista vuotta kokouksesta toiseen kestänyt vääntö, jossa Hakulisen laskujen mukaan vedottiin kaiken kaikkiaan 35 erilaiseen perusteluun.

  Kielitoimisto on ollut siis jo seitsemän vuosikymmenen ajan oppaanamme kieliasioissa. Neuvonnan lisäksi keskus kouluttaa, antaa asiantuntija-apua ja tekee kansainvälistä yhteistyötä. Mutta miten toimisto on syntynyt ja kehittynyt? Kysytään Taru Kolehmaiselta.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi

 • Hyvää nimipäivää Hilla! Nimipäiväänsä tänään viettävät myös Hellevi, Hillevi ja Hille – onneksi olkoon heillekin – mutta tänään keskitymme marjojen satokauden kunniaksi Hillaan. Kuten me kaikki karttakirjojen selailijat tiedämme, Hilla on myös kaupunki keskisessä Irakissa noin sata kilometriä Bagdadista etelään. Hilla perustettiin jo vuonna 1101, siellä sijaitsee Babylonian yliopisto ja muutama vuosi sitten siellä oli asukkaita peräti 425 tuhatta.

  Hilla on myös suomalainen naisen nimi. Ennen vuotta 1900 nimeä oli annettu miehellekin viisi kertaa, mutta nyt jo 115 vuoden ajan nimi on ollut pelkästään naisten käytössä. Ja se on ollut koko ajan suositumpi: viime vuosisadan kahden ensimmäisen vuosikymmenen aikana Hilla-nimen sai 27 tyttöä ja vuodesta 1940 vuoteen 1959 neljäkymmentä tyttöä, mutta viimeisen viiden vuoden aikana nimi on annettu hiukan yli tuhannelle tyttövauvalle.

  Wikipedia uumoilee, että nimi on johdettu nimistä Hilda, Hilkka tai Hilja. Kuuluisista Hilla-nimisistä naisista verkkosanakirja mainitsee Yleisradion pitkäaikaisen toimittajan Hilla Blombergin ja suomenmestaruustason kalpamiekkailijan Hilla Hämäläisen.

  Kansainvälisesti ehkä tunnetuin Hilla on kuitenkin Ghanan presidenttinä kaksi vuotta 1970 ja 80-lukujen taitteessa istunut herra Hilla Limann. Hänen alkuperäinen sukunimensä oli Babini, mutta hän vaihtoi nimensä Limanniksi kunnioittaakseen setäänsä Heli Limannia.

  Mutta hilla on myös marja. Vaikka ei uskoisi, eihän se muistuta ollenkaan muita marjojemme nimiä kuten mansikka, mustikka, kirsikka ja niin edelleen, koska se ei pääty päätteeseen -ikka. Mistä suomalaisten marjojen nimet on tehty? Sanaston asiantuntija Kirsti Aapala kertoo.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Taiteilijat ovat aina puhuneet aivan omaa kieltään. Tai ehkä aivan alussa kalliomaalausten tekijät ja puunuijien paukuttajat olivat tavallisia heimon jäseniä, mutta kun artistien homma jossain vaiheessa alkoi saada arjen ylittävää hohtoa, heille on sallittu ja heiltä jopa odotetaan hiukan persoonallista puheenpartta.

  Muinaiset kreikkalaiset taiteilijat saivat innoituksensa suoraan taiteiden ja tieteiden jumalilta, muusilta, jotka olivat ylijumala Zeuksen ja muistin henkilöitymän Mnemosynen yhdeksän tytärtä. Kun sellaisten merkkihenkilöiden kanssa on tekemisissä, ei juttujenkaan saa olla aivan jokapäiväisiä jaaritteluja!

  Yhteys maailman luoneisiin jumaliin ja sittemmin yksikössä jumalaan on ollut taiteilijoilla läheinen. Pyrkiväthän he omassa työssään luomaan yhä tarkempaa kuvaa jumalten tai jumalan luomasta maailmasta. Eurooppalaisen perinteen mukaan taiteilijat olivat näin työssään mukana ylistämässä jumalaa tavallaan papiston osana.

  Vaikka keskiaika on takana, valokuvataide on syrjäyttänyt maailmaa tarkasti jäljentävän maalaustaiteen ja tiede sekä raha ovat syrjäyttäneet monen ihmisen uskonnolliset vaikuttimet, taiteilijat ovat yhä poikkeusihmisiä. Onneksi heiltä ei enää edellytetä tuberkuloosia, mielisairautta eikä riippuvuutta laudanumista tai muista päihteistä, mutta jonkinlaista omaperäistä näkemystä tosiolevaisesta taideyleisö ja apurahojen jakajat heiltä odottavat. Ja yksi omaperäisen näkemyksen olennainen ilmentämisväline on taiteilijoiden oma kieli.

  Näin pitääkin olla. Jos ihminen näkee normaalimaailman lainalaisuudet omalla tavallaan, kyllä sen selvittämisessä oma kieli tarvitaan, oli kyse sitten latomaalarista, performanssitaiteilijasta tai yhteiskuntatieteilijästä. Samalla tavalla tarvitaan niitä, jotka selittävät tätä kieltä tavalliselle kansalle. Tämä tärkeä rooli on taidearvostelijoilla eli kriitikoilla.

  Keväällä 2007 kaksi arvovaltaista kriitikkoa, Veli-Pekka Lehtonen ja Ilkka Mattila julkaisivat sanakirjan, jossa he selittävät taiteilijoiden kieltä suomeksi.

  Tosin heti on tuotettava pettymys niille taiteen ystäville, jotka vihdoin toivovat oppivansa, mitä hienoa tarkoittavat esimerkiksi ilmaukset luomisvimma, unenomainen visio ja äänet äänien takana. Lehtosen ja Mattilan kirja pikemminkin purkaa taiteilijamyyttiä kuin korostaa artistien ainutlaatuista erinomaisuutta. Kaukana ei olla muinaisen kreikkalaisen Diogenes Sinopelaisen ajattelusta, joka sai muinaiskreikan koiraa tarkoittavan sanan kyon mukaan nimen kyynisyys.

  Lehtonen ja Mattila selittävät muun muassa, että jos taidemuseo on ”kaupunkilaisten olohuone”, sen edusta on aamuisin täynnä olutpakkauksia, lasinsiruja ja tyhjiä pitsalaatikoita. Kun ”taiteilijalle on kunnia-asia päästä tekemään taidenäyttelyn ripustus itse” Lehtonen ja Mattila selittävät, että taulujen lateksimaali on vielä märkää. Ja kun ”muotokuva ei edusta perinteistä realismia”, kriitikkopari selittää, että alkoholisoituneen ja jo kukkeimmat nuoruusvuotensa ohittaneen taiteilijan kädet vapisevat kuin mandoliinin soittajalla. Kirja on osuvuudessaan hauska, paikoin surullisen tosi ja panee jokaisen taiteesta koskaan kiinnostuneen pohtimaan, miten tyhjiä ilmauksia onkaan tullut käytettyä.

  Mistä taiteilijoiden kielessä on kysymys? Miksi se on välillä hassun kuuloista? Mitä ovat murtuma, epäpaikka ja välitila? Sanakirjailija ja taidekielentutkija Ilkka Mattila vastatkoon.

  Ohjelma on uusinta kesäkuulta 2007. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Anu Heikkinen.

 • Noin 410 vuotta sitten strasbourgilainen papin poika ja kirjansitoja Johann Carolus päätti, että nyt riittää. Hän oli palkannut eri kaupunkeihin kirjeenvaihtajia ja välitti heidän lähettämiään uutisia rikkaille tilaajilleen käsinkirjoitettuina koosteina.

  Mutta nyt tämä rasittava musteen kanssa läträäminen sai riittää. Johann Carolus osti kirjapainon ja alkoi painaa lehteä, jota pidetään maailman ensimmäisenä sanomalehtenä. Lehden nimi oli iskevästi Relation aller fürnemmen und gedenckwürdigen Historien eli jotakuinkin ”Kokoelma arvokkaita ja muistettavia uutisia”.

  Näin saksalais-roomalaisessa keisarikunnassa 1600-luvun alussa keksittiin uutisvälityksen menetelmä, joka saapui Suomeen noin 166 vuotta myöhemmin. Vuonna 1771 perustettiin Suomen ensimmäinen sanomalehti nimeltään Tidningar Utgifne Af et Sällskap i Åbo eli ”Erään turkulaisen seuran julkaisemia lehtiä”. Ensimmäinen suomenkielinen sanomalehti Suomenkieliset tietosanomat taas sai alkunsa vain viisi vuotta myöhemmin.

  Jotakuinkin samoihin aikoihin kun suomalaiset aloittelivat lehdenlukuharrastustaan, vuonna 1738, ranskalainen Jacques de Vaucanson kehitti ensimmäisen toimivan robotin. Tämä robotti osasi soittaa huilua ja seuraavaksi de Vaucanson rakensikin mekaanisen ankan, joka söi jyviä ja ulosti sekä automaattiset kangaspuut.

  Nyt liki 300 vuotta myöhemmin nämä vanhat keksinnöt kohtaavat toisensa. Luemme lehdistä yhä useammin toimittajaroboteista. Osaako robotti jo kirjoittaa lehtijuttuja? Voiko kaikki toimittajat pian korvata objektiivisella koneella? Löytääkö robottitoimittaja jyvän? Toimittaja ja tietokirjailija Johanna Vehkoo on tutkinut asiaa.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Kautta Kaustisen!

  Jokin aika sitten tein tähän ohjelmaan pätkän vanhan sanonnan nyrjähtäneestä käytöstä. Jutun sivulauseessa mainitsin, että tapahtumapaikka oli Kaustinen, tuo Keski-Pohjanmaan luonnonkaunis kansanmusiikkipitäjä. Kaikki meni muuten hyvin, mutta satuin taivuttamaan sanaa Kaustinen. Kielikorvani sanoi, että nimi taipuu kuten muutkin nen-päätteiset nimet, niin kuin vaikka Ikaalinen: Ikaalisissa, Ikaalisiin. Siinähän yksiköllinen Ikaalinen muuttuu taivutettaessa monikolliseksi. Niinpä taivutin: Kaustisilla.

  Radio-ohjelman lähetysaika oli juuri ja juuri loppunut, kun jo alkoi Kaustinen-nimiseltä paikkakunnalta sinkoilla ärhäkkää viestiä: miten voi Suomen Yleisradiossa olla äänessä joku moukka, joka ei tiedä, miten Kaustinen taipuu: Kaustisella, Kaustiselle, Kaustiselta. Ei mitään monikkoja.

  Ällistelin asiaa, niin itsestään selvältä ja tutulta käyttämäni muoto oli tuntunut. Pian sain selityksenkin: Kaustinen taipuu eri tavalla kuin muut –nen-päätteiset paikannimet siksi, että paikkakunnalla on päätetty joskus taivuttaa nimi tuolla tavalla. Näin hiukan reilu 4000 keskipohjalaista määrittelee, miten hiukan vajaa 6 miljoonaa suomen kielen käyttäjää käyttää kieltään tässä kohdassa.

  Emme nyt aio käydä läpi kaikkia noin viittätuhatta paikannimeä, jotka löytyvät Suomalaisesta paikannimikirjasta. Kysymme kuitenkin paikannimiin erikoistuneelta kielen erikoisasiantuntija Sirkka Paikkalalta, miksi toiset asiat tapahtuvat Turussa, mutta toiset Tampereella. Onko paikannimien taivutuksessa mitään tolkkua?

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Suomi on kansainvälinen kieli. Se näkyy vaikka silloin kun otetaan alle kärryt. Pyörillä varustettu kuljetusväline kärry tulee suomen kieleen muinaisruotsin sanasta kärra. Se taas tulee ties minkä mutkien kautta latinan sanasta carrus, joka tarkoittaa ”nelipyöräisiä kuormarattaita”.

  Jokainen kieli on omalaatuinen sekoitus vuosituhansien varrella saatuja ja otettuja sanoja sekä rakenteita, ja sillä sipuli – joka muuten on tullut meille muinaisruotsin sanasta sipul, jonka taustalla taas on alasaksin välityksellä latinan sana caepula eli sipuli.

  Latina oli aikoinaan maailmankieli, koska se oli katolisen kirkon kieli ja sitä kautta myös opiskelun ja tieteen kieli, koska kaikki opettajat ja tiedemiehet olivat pappeja. Diplomaateille latina sopi hyvin yhteiseksi kieleksi, koska se oli tavallaan puolueeton sen jälkeen, kun sitä ei enää puhuttu missään tietyssä valtiossa.

  Niinpä latinasta kummunneet sanat ovat arkipäivää kaikkialla maailmassa. Ja kun näiden sanojen etymologiat päätyvät aina latinaan, saa sellaisen vaikutelman, että latinan puhujat, muinaiset roomalaiset, olisivat keksineet suuren osa nykyaikaisesta sivistyksestä.

  On aika kysyä: mitä on latinan takana? Mistä sanat tulivat latinaan? Miksei koskaan viitata latinan kielen edeltäjiin?

  Pasi Heikuran vieraana latinisti Reijo Pitkäranta.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

  aristoteles@yle.fi

 • Tammikuussa 2011 Suomen lehdissä uutisoitiin nettikeskustelusta, joka oli meneillään Vauva-lehden keskustelupalstalla. Uutiseksi keskustelun teki se, että ensimmäinen viesti oli julkaistu kolme vuotta aiemmin. Nimimerkki Vierailija kysyi ensimmäisessä viestissä maaliskuussa 2008:

  Jos ohjeessa sanotaan että 1 osa riisiä ja 2 osaa vettä, miten on deseinä? Esim. jos on 6 dl vettä, monta tulee riisiä? tälläisestä saatiin väittely aikaiseksi.

  Nimimerkki sai aikaan väittelyn myös Vauva-lehden sivuilla. Väittelijöinä on kaksi koulukuntaa: Toinen tulkitsee – aivan oikein – että riisiä tulee aina puolet veden määrästä. Jos siis vettä on 6 desilitraa, riisiä on 3 desilitraa. Toinen koulukunta taas laskee yhteen yksi osaa ja kaksi osaa, joten riisiä tulisi kattilaan yksi kolmasosa veden määrästä. Kuuden vesidesilitran kanssa tulisi siis kaksi desiä riisiä.

  Muutkin kuin Vauva-lehden keskustelijat ovat hukassa matematiikan kanssa. Televisiossa, radiossa ja lehdissä kerrotaan päivittäin sellaisia uutisia kuin että vaikkapa jokin uusi vanhusten asumismuoto on kuusi kertaa halvempaa kuin hoitolaitosasuminen. Kuusi kertaa halvempaa? Jos vanhat kustannukset ovat vaikka miljoona euroa, uusi maksaa siis kuusi miljoonaa euroa vähemmän kuin yksi miljoona euroa? Kuulija on huuli pyöreänä: mitä tässä yritetään sanoa?

  Miksi matematiikka on meille niin vaikeaa? Onko numeroiden kielen ja sanojen kielen yhteensovittaminen mahdotonta? Puhuuko koko universumi matematiikkaa? Mikä on biljardi?

  Kysymyksiin numeroiden kielestä vastaa matematiikan dosentti Matti Lehtinen. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura, Emilia Cronwall ja Ville Pekkanen. Ohjelma esitettiin ensimmäisen kerran 13.05.2011.

 • Vanha viisaus sanoo, että historia toistaa itseään. Yhdysvaltalainen kirjoittaja George Santayana taas kirjoitti 110 vuotta sitten, että ”ne, jotka eivät tunne historiaa, ovat tuomittuja toistamaan sitä”. Jotta siis emme toistaisi historiaamme, Aristoteleen kantapäässä muistellaan kulunutta puolta vuotta kuuntelemalla kiintoisien vieraiden kiintoisia sanomuksia, jotka aikoinaan on pitänyt leikata pois haastatteluista tilanpuutteen vuoksi. Mukana on kieliasiaa mm. laulujen sanoituksista, hulluudesta sekä dinosauruksista. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Ville Pekkanen.

 • Suomen kielessä on kymmeniä jollei satoja lainasanoja balttikielistä. Wikipedia antaa esimerkeiksi ahdas, aina, morsian, sisar ja heimo.
  Kielentutkija Santeri Junttila on tutkinut kielemme balttilainoja ja niiden tutkimusta kautta aikojen. Pasi Heikura kysyy Junttilalta, miten balttilainat ovat suomen kieleen rantautuneet ja miten lainasanoja on voinut singahdella ympäriinsä lähes tuhannen kilometrin päähän. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura, Tuula Viitaniemi ja Ville Pekkanen.

 • Itämeren heinäkuun Aristoteleen kantapää: Baltian meren omistajat.
  Itämeren vanhin nimi on Sveebien meri, josta roomalainen Tacitus kirjoitti teoksessaan Germania noin vuonna 98. Tuhat vuotta myöhemmin Adam Bremeniläinen käytti ensimmäistä kertaa nimeä Mare Balticum.
  Nykyaikaa ajatellen Itämeri eli Baltian meri on juuri balttien eli Latvian ja Liettuan meri. Millaisia ovat nämä meistä katsoen niin läheisissä mutta niin tuntemattomissa maissa puhutut balttikielet? Baltian aluetuntemuksen opettaja Helena Johansson kertoo Pasi Heikuralle balttikielistä.
  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Syksyllä alkanut kansainvaellus Syyriasta ja Irakista näkyy jo kielessämme. Kielitoimiston sanakirjan toimituksenkin syyskuun sana liittyy aiheeseen. Se on: järjestelykeskus. Näin toimituksen väki tuumaa sanasta.

  ”Turvapaikanhakijoiden virta maailman kriisialueilta yltää Suomeenkin, ja sen hallitsemiseksi Tornioon on perustettu turvapaikanhakijoille tarkoitettu järjestelykeskus.

  Sana on tullut nopeasti tutuksi, vaikka tähän asti se on ollut vain sotilasalan ja väestönsuojelun termi. Sanastokeskus TSK:n Varautumisen ja väestönsuojelun sanaston mukaan järjestelykeskusta tarvitaan mahdollisissa oman väestön evakuointitapauksissa, mutta samaa sanaa käytetään myös pakolaisten vastaanotto- ja rekisteröintipaikasta.

  Järjestelykeskuksessa maahan saapuvat turvapaikanhakijat rekisteröidään, ennen kuin he voivat jatkaa matkaansa vastaanottokeskuksiin. Kansainvälisissä uutisissa vastaavista paikoista on käytetty sanaa hotspot, jolla on monia muitakin merkityksiä, mutta joka pakolaisiin liittyvänä EU-terminä käännetään järjestelykeskukseksi.”

  Keskus, jossa järjestellään – kuulostaa tehokkaalta välineeltä kaaoksen järjestämiseksi. Toivotaan, että voimme auttaa kaaoksesta paenneita ihmisiä saamaan täällä pedantin disipliinin maassa elämänsä järjestykseen.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Erilaiset kuplat ja niissä eläminen nousivat esiin keväällä vaalien yhteydessä, joten ne tuntuvat meistä uudelta ilmiöltä. Mutta kielen vanhat sanonnat kertovat samasta ilmiöstä, joten oman todellisuuden yleispitävyyteen aina on osattu uskoa.

  Oma versio aiheesta löytyi kesäkuussa Iltalehdestä jutussa, joka käsitteli nokkamukien kieltämisestä noussutta kohua Roihuvuoressa sijaitsevassa vanhainkodissa. Jutussa työntekijä harmitteli näin:

  "Johto on vieraantunut todellisuudesta. He vain istuvat toimistoissaan ja katsovat asioita ruusunpunaisin silmin."

  Kuulijanimimerkki Abraham Wetter pohtii ilmausta: ”Onko toimittaja vetänyt mutkat suoriksi ja tutun sanonnan ruusunpunaisten silmälasien läpi sijaan päätynyt sanomaan jotakin, joka avaa ovet erilaisille tulkinnoille siitä, miksi johdon silmät verestävät? Onko johto ryypännyt edellisenä iltana, vaivaako allergia vai viekö päätöstenteko yöunet? Tämän sanoman selvittämiseen medialukutaitoni ei riitä.”

  Aristoteleen kantapään medialukutaito päätyy siihen, että johdon silmät verestävät siksi, että heitä itkettää säästöjen vuoksi tehtävät tyhmät päätökset!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Muotitoimittajien ammattitaitoon on aina kuulunut tietää materiaalien ominaisuudet ja käyttötarkoitukset. Mihin sopii lycra? Miten käyttää teddyä? Onko flanellin käytöllä rajoja?

  Joskus muodinluojat ja trendsetterit ehtivät tosin muotitoimittajienkin edelle ja jättävät nämä pyristelemään työpisteisiinsä avuttomina. Kesäkuussa Ilta-Sanomissa luotiin katsaus pop-laulaja ja muoti-ikoni Lady Gagan asettamiin suuntauksiin seuraavasti:

  "Muovi on nyt in – Lady Gagakin verhoutui lateksiin."

  Ilmiantajanimimerkki Latex Willer ihmettelee: ”Mistä lähtien lateksista on tullut muovi?” Näin on, kyllähän sen tietää verkkosanakirjakin, että lateksi on luonnonkumia eikä muovia!

  Niinpä Aristoteleen kantapään muovi- ja kumiteknisten fraasien ylipappi julistaa kirjoittajan syylliseksi väärän materiaaliopin levittämiseen. Rangaistukseksi määräämme hänet copy pasteamaan työkoneensa ruudulle sata kertaa lauseen: Ensimmäisen synteettisen muovin, bakeliitin kehitti belgialaissyntyinen Leo Hendrik Baekeland 1907 fenolista ja formaldehydistä.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Urheilu ja etenkin jalkapallo liikuttaa suuria tunteita ja kokonaiset kansat voivat menettää itsetuntonsa tai kohota maailman mahtavimmaksi yhden pelin lopputuloksen vuoksi. Onneksi meillä onkin urheilutoimittajien laaja ja uuttera joukko, joka seuraa näitä urheilun kaikkia elämänalueita ravisuttavia vaikutuksia ja kertoo meille selvästi, mistä on kyse.

  Paitsi että Yle Urheilun nettisivuilla ei kesäkuussa kaikki mennyt kohdalleen jutussa, joka käsitteli Etelä-Amerikan jalkapallomestaruuden alkamista edeltänyttä maanjäristystä. Jaakko Kokkolasta lähetti meille seuraavanlaisen otteen sivustolta:

  "Maa jyrisi Copa Américan aattona."

  Jaakko toteaa lakonisesti näin: ”Meillä päin on totuttu siihen, että maa järisee ja ukkonen jyrisee.”

  Aivan oikein! Niin meilläkin Suomessa päin on totuttu! Aristoteleen kantapään seismografisten fraasien ylitektonikko tuomitsee kirjoittajan syylliseksi ukkosen ja maanjäristyksen sekoittamiseen ja määrää hänet rangaistukseksi opiskelemaan koko loppusyksyn ajan katutyömaiden täryjyrien toimintaa. Kyllä: jyrien, ei järien!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Suomea kirjoitetaan niin kuin puhutaan ja päinvastoin, mutta aina kaikki puhekielen ilmaukset eivät toimi virallisemmassa tekstissä niin että kaikki tajuavat. Nimimerkki Simana Kuusamosta lähetti meille otteen radio-ohjelmasta, jossa kerrottiin hiljattain edesmenneen pianistin saavutuksista seuraavasti:

  (Pianisti) "sai Maj Lind –palkinnon vasta 17-vuotiaana."

  Simana Kuusamosta tuumii ilmausta näin: ”Mieleeni tuli, että vasta niin myöhään. Tarkoitus lienee ollut painottaa pianistin nuorta ikää.”

  Hyvin päätelty. Näinhän vasta-sanaa arkisesti käytetään: vasta 17 vuotta täyttänyt vaikka oikeastaan tarkoitetaan jo 17 vuotta täyttänyt tai juuri 17 vuotta täyttänyt. Myös vasta-alkuiset yhdyssanat kuten vastanaineet, vasta-alkaja ovat saattaneet auttaa merkitysten hämärtymisessä. Esimerkkilauseessahan yksiselitteisempi muoto olisi ollut: sai palkinnon jo 17-vuotiaana.

  Joten vastaisuuden varalle: muistakaa, että vasta-sana saattaa merkitä aivan päinvastaista, mitä tarkoitatte ja sitten vasta harmittaa!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Poliitikot ja virkamiehet ovat meillä veronmaksajilla töissä. Ja koska meitä veronmaksajia on niin moneen junaan, voisi luulla, että poliitikkojen ja virkamiesten pitäisi ilmaista itseään kapeasti ja aneemisesti, jotta kukaan meistä veronmaksajista ei suutu.

  Mutta ainakin Helsingin kaupungin kulttuurijohtaja osaa laittaa sanansa niin, että kuulija ymmärtää asian ja jatkoajateltavaakin riittää. Johtaja kommentoi asioita Yleradio 1:n kanavalla hiljattain näin:

  "Raha menee kaupungin päättömään kassaan."

  Tyylikkään hienovaraisesti kulttuurijohtaja korvaa sanonnan pohjaton kassa alkuosan sanalla päätön ja kaikki ymmärtävät samalla mitä mieltä hän on kaupungin rahojen käytöstä. Ainakin tämä kulttuurijohtaja osaa käyttää päätään!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Vaikka monessa urheilulajissa on tiukat säännöt, joiden rikkomisesta on selvät rangaistukset, hämmästyttävän moni urheilutoimittaja liikkuu työssään koko ajan sääntöjen rajamailla. Emmekä nyt tarkoita pelkästään kielioppisääntöjä vaan totuttuja yhteisesti sovittuja sääntöjä sanojen merkityksistä.

  Kuulijamme, nimimerkki Pauli Uolevi lähetti meille pätkän taannoisesta Ilta-Sanomien urheilu-uutisesta, jossa kerrottiin miten kaukalossa voi pärjätä hintelämpikin pelaaja, kas näin:

  "Jokerien Steve Moses ei ole varreltaan heppoinen, mutta niin vain 176-senttinen hyökkääjä pani ison ja mahtavan TsSKA:n polvilleen."

  Pauli Uolevi kirjoittaa saatteessaan näin: ”Ei kovin hääppöistä heppoinen-sanan käyttöä! Liekö tässä mennyt heppoiset ja hääppöiset sekaisin. Isojen miesten pelissä 176-senttinen lienee varreltaan nimenomaan heppoinen”.

  Pauli Uolevi on aivan oikeassa. Niinpä Aristoteleen kantapään jääkiekkofraasien ylin kurinpitoelin tuomitsee toimittajan syylliseksi ihan helppojen sanojen sekoittamiseen yleisön silmien edessä ja määrää hänet rangaistukseksi olemaan käymättä kuntosalilla kuukauden ajan, niin ymmärtää, millaista on olla heppoinen!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Kaupunkilainen elämämme on jotakuinkin vieraantunut kasvien maailmasta. Tämä on sääli, sillä uuden elämän versoaminen voi antaa sysäyksen jopa uusien käsitteiden syntymiseen.

  Yle Kainuun nettisivuilla oli kesällä juttua yrttien kotikasvatuksesta. Neuvoa minttu-yrtin kasvattamiseen kysyttiin Marttaliiton asiantuntijalta. Toimittaja kuvaili neuvojen aiheuttamaa helpotusta epätietoisessa avunkysyjässä näin:

  "Kämmenpeukaloisen peukalo lakkaa vispaamasta."

  Kyllä: kämmenpeukaloinen. Ihminen, jolla on peukalo keskellä kämmentä. Poropeukalo. Mutta peukaloinen tuo mieleen myös linnun ja etenkin päähenkilön Selma Lagerlöfin noin 110 vuotta sitten julkaisemasta kirjasta Peukaloisen retket villihanhien seurassa. Siinähän Nils Holgersson on aluksi eläimiä kiusaava pikkupoika, mutta kun kotihaltia taikoo hänet pikkuriikkiseksi ja Nils retkeilee jonkin aikaa villihanhien seurassa, pojasta tulee eläimiä ja ympäristöään kunnioittava kaveri.

  Oli toimittajan tarkoitus rinnastaa oma matkansa yrttien ymmärtämiseen Nils Holgerssonin matkaan eläinten kanssa tahallinen tai ei, rinnastus onnistui!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Vanhat kertomukset opettavat meille kaikenlaista, mutta ainakin sen, että kaikki inhimillisen elämän piirteet tunnettiin jo historian hämärinä aikoina. Näistä vanhoista kertomuksista, varsinkin Raamatusta, on kummunnut lukuisia sanontoja muistuttamaan meitä viisauksistaan. Ainoa ongelma näissä sanonnoissa on se, että jotta puhuisi oikeasta asiasta, ilmaus pitäisi muistaa oikein.

  Tähän törmäsi Iltalehden toimittaja kesäkuussa kirja-arvostelussaan, johon oli lipsahtanut seuraava lause:

  "Kysymyksessä on ajankuva heikosti varustautuneen poliisin daavidinpainista rikollisuuden goljattia vastaan."

  Daavid ja Goljat olivat tosiaan Vanhan testamentin taistelupari israelilaisten ja filistealaisten välisessä sodassa. Goljat oli kuvausten mukaan varsinainen jättiläinen, joten Daavidia ja Goljatia käytetään usein vertauksena siitä, miten alivoimainenkin vastustaja voi voittaa suuren ja mahtavan vihollisen. Ongelma on se, että he eivät painineet. Daavid käytti linkoa, jolla hän täräytti kuolettavan kivenmurikan Goljatin otsaan.

  Se joka Raamatussa paini kuuluisaa painia oli patriarkka nimeltään Jaakob. Hän paini kokonaisen yön Jumalan kanssa, joka lopuksi nimitti hänet Israeliksi. Ilmaus Jaakobin paini tarkoittaa nykyään ihmisen sisäistä henkistä kamppailua jonkin ristiriidan ratkaisemiseksi.

  Kannattaa siis käydä aina pieni Jaakobin paini ennen kuin käyttää vanhoja vertauksia ja muistella, mitä ne tarkoittavat!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Vaikka kyyniset kriitikot sanovat muuta, politiikka on tarkkaa peliä, jossa jokaisella sanalla ja kielikuvalla saattaa olla vuosikymmenien historia. Niinpä kielikuvien käytössä saa olla tarkkana, jos haluaa tulla ymmärretyksi oikein.

  Kuulijamme Matti pani merkille toukokuussa, miten SDP:n varapuheenjohtaja kommentoi Yle Puheen Politiikkaradiossa sitä, miten eri puolueet olivat vaaleissa kampanjoineet. Puheenjohtaja sanoi mm näin:

  "Keskusta meni vaaleihin sammutetuin lyhdyin. Monet kysymykset kierrettiin, ja vältettiin ottamasta kantaa asioihin."

  Matti miettii sammutetuin lyhdyin –sanontaa näin: ”Luulisi varapuheenjohtajan tietävän, että sammutetuin lyhdyin vaaleihin menemisellä tarkoitetaan sitä, että vaaleihin osallistutaan ilman omaa ehdokasta. Suomen keskustalla oli vaaleissa 231 ehdokasta. SDP itse meni viimeksi vaaleihin sammutetuin lyhdyin vuoden 1978 presidentinvaaleissa, joissa se asettui kannattamaan Urho Kekkosen uudelleenvalintaa.”

  Matti Wibergin Politiikan sanakirja vahvistaa kuulijamme Matin tulkinnan ja muistuttaa puolestaan Kokoomuksen ehdokkaattomasta presidentinvaalikampanjasta vuonna 1962.

  Voihan tietenkin olla, että varapuheenjohtaja siinä vain uudisti poliittisen puheen kuvastoa. Siinä tapauksessa pitää nostaa hattua perinnetietoiselle varapuheenjohtajalle, joka tuo poliittisen kuvaston nykypäivään lyhtyvertausten avulla. Valoa kansalle!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Muotitietoiset ihmiset ovat kaikkina maailmanaikoina käyttäneet muodikasta kieltä, joka vilisee hienompia sanoja kuin muiden kieli. Aina sanojen ymmärtäminen ei kuitenkaan ole seurannut muotitietoista kielikorvaa.

  Hyvä esimerkki tästä kuultiin kesäkuun alussa Radio Suomessa, kun juuri Stadin friiduksi valittua kirjailija Anna Kortelaista haastateltiin. Kirjailija kertoili 1900-luvun alun Esplanadista kahviloineen ja totesi, että Espalla kävelivät hyvin pukeutuneet porvarinaiset itseään esitellen. Tähän toimittaja loihe kerkeästi lausumaan näin:

  "Siinä naiset vain kroketeerasivat."

  Kuulijamme Lassi kommentoi leikkeen saatteessa näin: ”Tuskin siinä kuitenkaan Espalla krokettia pelattiin.” Ja aivan oikein, toimittajan tarkoitus lienee ollut käyttää sanaa koketeerata, tuota ranskan kielen sanasta coquet johdettua sanaa, joka merkitsee: keimailla.

  Aristoteleen kantapään krokettifraasien ylituomari jyriseekin, että toimittaja on syyllinen sanallisen hienostelun liioitteluun merkityksen täsmällisyyden kustannuksella. Syyllinen hankkikoon rangaistukseksi krokettipelin, pystyttäköön sen Esplanadin puistoon ja nostakoon pelin aikana hattua kaikille ohimeneville hienoille friiduille!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Politiikan kielenkäyttö tunnetaan yleisesti virallisten termien taakse piiloutumisesta, pitkistä keinotekoisista yhdyssanoista ja ikävien asioiden peittämiseen tarkoitetuista hämärryskäsitteistä. Rahoituksenvakautusmekanismi, erityisvastuualue ja tuottavuusohjelma ovat tutunnäköisiä sanoja joista ei kuitenkaan ihan heti ota selvää, mistä on kysymys.

  Mutta aina joskus löytyy politiikasta ymmärrettäviäkin uusia ilmauksia. Toukokuussa, kun uutta hallitusta vasta kaavailtiin, Iltalehti pohti maa- ja metsätalousministeriön tilannetta. Lehti kertoi, että ”monet keskustan kansanedustajat haluaisivat palauttaa maa- ja metsätalousministeriön takaisin puolueen komentoon”, mutta selvitti myös seuraavaa:

  "Myös kokoomuksessa mieluillaan tätä ministeriötä."

  Kiitos kuulijallemme Annulle lehtileikkeestä ja pisteet ilmeisesti havittelemista tarkoittavan mieluilla-sanan kehittelijälle yrityksestä tehdä politiikan kielestä nuorekkaampaa. Sana muistuttaa monia viime vuosien muotisanoja, kuten kotoilla, pullailla ja jopa hengailla, joten sillä on hyvät mahdollisuudet pysyä hengissä ainakin jonkin aikaa.

  Samalla voimme miettiä sitä, mitä eroa on sillä, että puolueella on voimakas tahtotila ja sillä, että puolue mieluilee.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

Muualla Yle.fi:ssä