Aristoteleen kantapää

Sano se selkokielellä

 • 24 min
 • toistaiseksi

Kuten me kaikki suomalaiset hyvin tiedämme, suomi on maailman helpoin kieli. Suomea lausutaan niin kuin kirjoitetaan ja kirjoitetaan niin kuin lausutaan, eikä meillä ole vaikkapa kymmeniä ässiä niin kuin venäläisillä. Suomen kielessä on myös oma sanansa joka asialle. Meidän ei tarvitse arvailla merkityksiä asiayhteydestä niin kuin vaikka englantilaisten, joille present on joko lahja tai olla läsnä.

Niinpä on vain itsestään selvää, että Suomi on lukutaidon osalta maailman johtavia maita. Meillä luetaan sanomalehtiä ja käydään kirjastossa enemmän kuin muualla. Myös koululaisten tietoja ja taitoja mittaavissa Pisa-mittauksissa suomalaiset ovat lukutaitojensa suhteen maailman huippua.

Miksi siis tarvitaan selkokieltä? Tiedättehän ne isoilla kirjaimilla präntätyt kirjat, lehdet ja esitteet, joissa on lähinnä päälauseita. Eikö näin hyvän lukutaidon maassa riitä tavallinen yleiskieli?

Antero Malin purkaa nämä maamme lukutaitoennätykset ja tilastot viime vuonna ilmestyneessä Toisin sanoen -kirjasessa, joka valottaa selkokielen olemusta monelta taholta.

Jos kaksi kolmasosaa kansasta osaakin lukea erinomaisesti, kolmasosan kohdalla lukutaito on niin heikkoa, että selviytyminen tietoyhteiskunnassa on hankalaa. Kaikkein huonoimmalla tasolla on peräti kymmenesosa suomalaisista.

Koululaisten lukutaitotutkimuksessa vuonna 2000 taas puolet nuorista menestyi erinomaisesti. Mutta kahdelle huonoimmalle tasolle jäi nuoristamme yhteensä parikymmentä prosenttia ja näiden alle noin kaksi prosenttia. Vaikkapa 15-vuotiaiden ikäluokasta tämä tarkoittaa 4000 nuorta, joiden lukutaito on niin huono, että he ovat vaarassa syrjäytyä yhteiskunnasta.

Erinomaisesti lukevassa maassamme on siis satojatuhansia  ihmisiä, joille selkeä yleiskieli on liian vaikeaa ymmärrettäväksi. Heidän lisäkseen on laskettava selkokielen alkuperäinen kohderyhmä, noin 30 000 kehitysvammaista ja saman verran alati kasvavasta dementikkojen ryhmästä.

Koko ajan kasvava selkokielen tarvitsijoiden joukko on tällä hetkellä noin satatuhantinen uussuomalaisten ryhmä, joille Yle on suunnannut omat selkokieliset uutislähetyksensä. Nämä lähetykset alkoivat vuonna 1992 ulkosuomalaisille, mutta nyt niille on enemmän tarvetta kotimaassa.

Tässä malliksi pätkä selkokielistä uutistekstiä:

Kolme tutkijaa saa yhdessä lääketieteen Nobelin palkinnon. Tiedemiehet saavat Nobelin palkinnon, koska he ovat löytäneet uutta tietoa geeneistä ja kantasoluista. Palkitut tiedemiehet ovat Mario Capecchi, Oliver Smithies ja Martin Evans. Tiedemiehet tutkivat kantasoluja. Kantasolut pystyvät korjaamaan vaikeita sairauksia, jos lääkärit osaavat käyttää niitä oikein. Jokaisessa ihmisessä on omia kantasoluja.

Kun selkokielen tarvitsijoita on näin paljon, on oikeastaan ihme, että sitä on maassamme kehitetty vasta 26 vuotta. Yksi kielen kehittäjistä on Pertti Rajala, erityispedagogi, josta on tullut yksi maamme ahkerimmista selkokirjailijoista. Lehtien ja opaskirjasten lisäksi nimittäin suomenkielistä kirjallisuutta on mukautettu selkokielelle. Rajala on tässäkin työssä ennättänyt pitkälle ja hänen tunnetuimpia mukautuksiaan ovat Kalevala ja Seitsemän veljestä.

Millaista selkokielen pitää olla? Meneekö kirjallisuus pilalle, kun se mukautetaan selkokielelle? Eikö voitaisi vaan kirjoittaa ymmärrettävämmin? Selkokirjailija ja Satakunnan maakuntajohtaja Pertti Rajala on paras mies vastaamaan.

Pasi Heikura

aristoteles@yle.fi

Ohjelma on uusinta vuodelta 2007.

Lähetykset

 • ke 23.4.2014 17.20 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kautta Kaustisen!

  Jokin aika sitten tein tähän ohjelmaan pätkän vanhan sanonnan nyrjähtäneestä käytöstä. Jutun sivulauseessa mainitsin, että tapahtumapaikka oli Kaustinen, tuo Keski-Pohjanmaan luonnonkaunis kansanmusiikkipitäjä. Kaikki meni muuten hyvin, mutta satuin taivuttamaan sanaa Kaustinen. Kielikorvani sanoi, että nimi taipuu kuten muutkin nen-päätteiset nimet, niin kuin vaikka Ikaalinen: Ikaalisissa, Ikaalisiin. Siinähän yksiköllinen Ikaalinen muuttuu taivutettaessa monikolliseksi. Niinpä taivutin: Kaustisilla.

  Radio-ohjelman lähetysaika oli juuri ja juuri loppunut, kun jo alkoi Kaustinen-nimiseltä paikkakunnalta sinkoilla ärhäkkää viestiä: miten voi Suomen Yleisradiossa olla äänessä joku moukka, joka ei tiedä, miten Kaustinen taipuu: Kaustisella, Kaustiselle, Kaustiselta. Ei mitään monikkoja.

  Ällistelin asiaa, niin itsestään selvältä ja tutulta käyttämäni muoto oli tuntunut. Pian sain selityksenkin: Kaustinen taipuu eri tavalla kuin muut –nen-päätteiset paikannimet siksi, että paikkakunnalla on päätetty joskus taivuttaa nimi tuolla tavalla. Näin hiukan reilu 4000 keskipohjalaista määrittelee, miten hiukan vajaa 6 miljoonaa suomen kielen käyttäjää käyttää kieltään tässä kohdassa.

  Emme nyt aio käydä läpi kaikkia noin viittätuhatta paikannimeä, jotka löytyvät Suomalaisesta paikannimikirjasta. Kysymme kuitenkin paikannimiin erikoistuneelta kielen erikoisasiantuntija Sirkka Paikkalalta, miksi toiset asiat tapahtuvat Turussa, mutta toiset Tampereella. Onko paikannimien taivutuksessa mitään tolkkua?

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Suomi on kansainvälinen kieli. Se näkyy vaikka silloin kun otetaan alle kärryt. Pyörillä varustettu kuljetusväline kärry tulee suomen kieleen muinaisruotsin sanasta kärra. Se taas tulee ties minkä mutkien kautta latinan sanasta carrus, joka tarkoittaa ”nelipyöräisiä kuormarattaita”.

  Jokainen kieli on omalaatuinen sekoitus vuosituhansien varrella saatuja ja otettuja sanoja sekä rakenteita, ja sillä sipuli – joka muuten on tullut meille muinaisruotsin sanasta sipul, jonka taustalla taas on alasaksin välityksellä latinan sana caepula eli sipuli.

  Latina oli aikoinaan maailmankieli, koska se oli katolisen kirkon kieli ja sitä kautta myös opiskelun ja tieteen kieli, koska kaikki opettajat ja tiedemiehet olivat pappeja. Diplomaateille latina sopi hyvin yhteiseksi kieleksi, koska se oli tavallaan puolueeton sen jälkeen, kun sitä ei enää puhuttu missään tietyssä valtiossa.

  Niinpä latinasta kummunneet sanat ovat arkipäivää kaikkialla maailmassa. Ja kun näiden sanojen etymologiat päätyvät aina latinaan, saa sellaisen vaikutelman, että latinan puhujat, muinaiset roomalaiset, olisivat keksineet suuren osa nykyaikaisesta sivistyksestä.

  On aika kysyä: mitä on latinan takana? Mistä sanat tulivat latinaan? Miksei koskaan viitata latinan kielen edeltäjiin?

  Pasi Heikuran vieraana latinisti Reijo Pitkäranta.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

  aristoteles@yle.fi

 • Tammikuussa 2011 Suomen lehdissä uutisoitiin nettikeskustelusta, joka oli meneillään Vauva-lehden keskustelupalstalla. Uutiseksi keskustelun teki se, että ensimmäinen viesti oli julkaistu kolme vuotta aiemmin. Nimimerkki Vierailija kysyi ensimmäisessä viestissä maaliskuussa 2008:

  Jos ohjeessa sanotaan että 1 osa riisiä ja 2 osaa vettä, miten on deseinä? Esim. jos on 6 dl vettä, monta tulee riisiä? tälläisestä saatiin väittely aikaiseksi.

  Nimimerkki sai aikaan väittelyn myös Vauva-lehden sivuilla. Väittelijöinä on kaksi koulukuntaa: Toinen tulkitsee – aivan oikein – että riisiä tulee aina puolet veden määrästä. Jos siis vettä on 6 desilitraa, riisiä on 3 desilitraa. Toinen koulukunta taas laskee yhteen yksi osaa ja kaksi osaa, joten riisiä tulisi kattilaan yksi kolmasosa veden määrästä. Kuuden vesidesilitran kanssa tulisi siis kaksi desiä riisiä.

  Muutkin kuin Vauva-lehden keskustelijat ovat hukassa matematiikan kanssa. Televisiossa, radiossa ja lehdissä kerrotaan päivittäin sellaisia uutisia kuin että vaikkapa jokin uusi vanhusten asumismuoto on kuusi kertaa halvempaa kuin hoitolaitosasuminen. Kuusi kertaa halvempaa? Jos vanhat kustannukset ovat vaikka miljoona euroa, uusi maksaa siis kuusi miljoonaa euroa vähemmän kuin yksi miljoona euroa? Kuulija on huuli pyöreänä: mitä tässä yritetään sanoa?

  Miksi matematiikka on meille niin vaikeaa? Onko numeroiden kielen ja sanojen kielen yhteensovittaminen mahdotonta? Puhuuko koko universumi matematiikkaa? Mikä on biljardi?

  Kysymyksiin numeroiden kielestä vastaa matematiikan dosentti Matti Lehtinen. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura, Emilia Cronwall ja Ville Pekkanen. Ohjelma esitettiin ensimmäisen kerran 13.05.2011.

 • Vanha viisaus sanoo, että historia toistaa itseään. Yhdysvaltalainen kirjoittaja George Santayana taas kirjoitti 110 vuotta sitten, että ”ne, jotka eivät tunne historiaa, ovat tuomittuja toistamaan sitä”. Jotta siis emme toistaisi historiaamme, Aristoteleen kantapäässä muistellaan kulunutta puolta vuotta kuuntelemalla kiintoisien vieraiden kiintoisia sanomuksia, jotka aikoinaan on pitänyt leikata pois haastatteluista tilanpuutteen vuoksi. Mukana on kieliasiaa mm. laulujen sanoituksista, hulluudesta sekä dinosauruksista. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Ville Pekkanen.

 • Suomen kielessä on kymmeniä jollei satoja lainasanoja balttikielistä. Wikipedia antaa esimerkeiksi ahdas, aina, morsian, sisar ja heimo.
  Kielentutkija Santeri Junttila on tutkinut kielemme balttilainoja ja niiden tutkimusta kautta aikojen. Pasi Heikura kysyy Junttilalta, miten balttilainat ovat suomen kieleen rantautuneet ja miten lainasanoja on voinut singahdella ympäriinsä lähes tuhannen kilometrin päähän. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura, Tuula Viitaniemi ja Ville Pekkanen.

 • Itämeren heinäkuun Aristoteleen kantapää: Baltian meren omistajat.
  Itämeren vanhin nimi on Sveebien meri, josta roomalainen Tacitus kirjoitti teoksessaan Germania noin vuonna 98. Tuhat vuotta myöhemmin Adam Bremeniläinen käytti ensimmäistä kertaa nimeä Mare Balticum.
  Nykyaikaa ajatellen Itämeri eli Baltian meri on juuri balttien eli Latvian ja Liettuan meri. Millaisia ovat nämä meistä katsoen niin läheisissä mutta niin tuntemattomissa maissa puhutut balttikielet? Baltian aluetuntemuksen opettaja Helena Johansson kertoo Pasi Heikuralle balttikielistä.
  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Mitä tehdä, kun majas on hallitus?

  Näin Viron kansallispäivän kunniaksi sanomme kuulijoille tere tere ja tutustumme sukulaiskielemme sanaston erääseen kiinnostavaan erityispiirteeseen. Kuten tiedämme, viron ja suomen kielet muistuttavat toisiaan hyvin paljon. Kielten nuotti on hyvin samankaltainen ja suuri osa sanoistakin on lähes identtisiä. Viron kielessä on kuitenkin myös satoja sanoja, jotka ovat samannäköisiä kuin suomen kielen sanat, mutta merkitsevät aivan muuta.

  Esimerkiksi viron kannike ei tarkoita suomeksi kanniketta vaan orvokkia. Viron piim ei tarkoita piimää vaan maitoa. Kun Tallinnassa tulee kova hätä, ei kannata mennä veskiin, koska se ei ole vessa vaan mylly.

  Asian tekee opiskelijalle haastavaksi se, että niin monet viron ja suomen sanat ovat samoja sanoja myös merkitykseltään. Esimerkiksi meri, vesi ja puu ovat Suomenlahden kummallakin puolella aivan samoja.

  Tampereen yliopiston viron kielen lehtori Lembit Vaba kertoo, että syitä näiden niin sanottujen riskisanojen merkityssekamelskaan on useita. Lähes joka sanan kohdalla selitys on erilainen. Vaikka viro ja suomi ovat sukulaiskieliä, molemmilla on oma historiansa.

  Myös maidemme erilaiset naapurikansat ovat lyöneet leimansa kielten sanastoihin. Kun suomessa on lainasanoja eniten ruotsista ja venäjästä, viron kieleen on vaikuttanut eniten 1200-luvulla alkanut muutaman sadan vuoden mittainen saksalainen valtakausi.

  Suomen kielessäkin on vahva germaanisten lainasanojen linjansa, mutta suureksi osaksi saksalaisvaikutus on tullut kieleemme ruotsin kautta. Ruotsin kieli ei viroon ole vaikuttanut kovinkaan paljoa. Virollakin on kuitenkin länsirannikollaan ruotsinkielinen vähemmistönsä, esimerkiksi Ruhnun saari on täysin ruotsinkielinen.

  Hiidenmaan ruotsalaiseen vähemmistöön liittyy tarina siitä, miten kyläläisten ja kartanonherran välille syntyi riita, jonka seurauksena koko kylä muutti Etelä-Ukrainaan. Ja siellä on vielä nykyäänkin kylä nimeltään Gammelsvenskby, Vanharuotsalaiskylä.

  Myös Ulvi Wiren törmäsi suomea opiskellessaan viron ja suomen kielen riskisanoihin. Esimerkiksi viron sana homeelle on johdos harmaata tarkoittavasta sanasta halli. Home on siis viroksi hallitus. Aivan loogista!

  Muutamien väärinkäsitysten ja selkkausten jälkeen hän päätti koota sanat kirjaksi, jonka nimeksi tuli Hääd pulmapaeva eli hyvää hääpäivää. Hän on aivan oikea ihminen vastaamaan, mitä on tapahtunut, kun mu naine on riisunud.

 • Itämeren rannoilla sijaitsee yhdeksän valtiota. Meren rannalla puhutaan ainakin kymmentä kieltä, on germaanisia, slaavilaisia, balttilaisia ja suomalaisugrilaisia kieliä.

  Tuntuu siltä, että Itämeri erottaa näiden puhujat tehokkaasti. Onko Itämeri oma kielialueensa?

  Aihetta tutkinut kielitieteen sekätyöläinen Jarno Raukko on Pasi Heikuran vieraana.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Onko Itämeri yhdistänyt kansojen kieliä? Suomi luetaan yhdeksi itämerensuomalaisista kielistä, joita täällä Itämeren koillisnurkassa on kaikkiaan seitsemän: inkeroinen, liivi, karjala, vatja, vepsä, viro ja suomi. Millaisista kielistä on kyse? Miten ne liittyvät Itämereen, syntyivätkö ne täällä? Onko kielillä samoja sanoja? Pasi Heikuran vieraana Helsingin yliopiston itämerensuomalaisten kielten professori Riho Grünthal.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Somalian kansallispäivää vietetään heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Sen kunniaksi Aristoteleen kantapäässä keskustellaan somalin kielestä. Pasi Heikuran vieraana on suomi-somali –sanakirjan tekijä, kielitieteen sekatyöläinen Liban Ali Hersi. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Jos pitäisi arvata, mitä tarkoittaa humulus lupulus, veikkaisin huonosti latinaa tuntevana, että kyseessä on sananlasku ihminen on ihmiselle susi. Väärin meni, sehän on tietysti homo homini lupus. Lupus on latinaksi susi ja lupulus on pieni susi. Homo on ihminen ja sanojen humaani ja humanismi kantasana, mutta humuluksen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

  Humulus lupulus on kasvi nimeltään humala ja siinä esiintyvä sana humulus on ilmeisesti lainaa muinaisesta germaanisanasta humela. Humela taas tarkoittaa kasvia, jonka nimi suomeksi on humala. Sanat ovat samankaltaisia, koska suomensukuiset kielet kuten karjala, vepsä, viro ja liivi ovat saaneet sanan ilmeisesti samoilta germaaneilta kuin muinaiset roomalaiset.

  Mistä se pikku susi, lupulus, sitten tulee? Humala on köynnöskasvi, joka kiipeää muiden kasvien yli niin kuin susi lampaan niskaan, kuuluu kasvin tieteellisen nimen selitys.

  Ihmiselle humala on oluen olennainen ainesosa, mauste ja säilytysaine. Oluenjuonnin seurauksia nimitetään suomenkielessä nykyään samalla sanalla, mutta tämä merkitys on uudehkoa perua, se löytyy ensi kertaa kirjallisista lähteistä vasta vuodelta 1702.

  Humala, siis humulus lupulus, kuuluu kiinnostavaa kyllä samaan kasviheimoon kuin hamppu eli cannabis sativa, lähinnä vaate- ja köysikuitujen sekä öljyn vuoksi aikoinaan hyvin laajalti viljelty kasvi. Kasvin osilla on myös päihdyttäviä ominaisuuksia, joiden vuoksi sitä käytetään joissain maissa yhtä paljon kuin meillä Pohjoisessa Euroopassa olutta.

  Nykyään suomalaiset oluenjuojat nauttivat Karhua, Sandelsia ja Kukkoa, mutta minkä merkkisiä oluita Suomessa juotiin ennen? Emeritus panimotekniikan opettaja ja pitkäaikainen olutkulttuurin harrastaja Mikko Hovi on kerännyt harrastuksekseen olutpullojen etikettejä, joita hänellä on tällä hetkellä yli 170 tuhatta. Kysytään häneltä!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Ihmiset puhuvat planeetallamme mitä ihmeellisimmillä kielillä, mutta yksi omalaatuisimmista on vihellyskieli. Vihellyskieliä vihelletään muutamilla vuoristoisilla seuduilla eri puolilla maailmaa, ja parhaiten on tunnettu Kanariansaarten vihellyskieli silbo.

  Sana silbo on espanjaa ja se tarkoittaa vihellystä. Pasi Heikuran vieraina ovat Annukka Mack ja Salvador Darias.

  Ohjelma on uusinta toukokuulta 2012.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Kaisa Pulakka.

Näytä lisää

Klipit

 • Joskus sanavalinta osuu niin tarkasti keskelle maalitaulua, että sen rekyyli tuntuu lukijalla saakka ja korvat soivat pitkään lukemisen jälkeenkin. Näin kävi äskettäin Taloussanomien otsikossa, kun lehti kirjoitti Yhdysvaltain suurimman kauppaketjun Walmartin tuotevalikoimista. Otsikko kuului näin:

  "Walmart lopettaa rynnäkkökiväärien myynnin – raadollinen syy"

  Jos aseen myynnin lopettamisen syy on raadollinen, lukijan mieleen tulee, että kauppaketju on ottanut opikseen USA:n viime vuosien järkyttävistä ampumavälikohtauksista lukemattomine vainajineen ja haluaa näin rauhantahtoisena eleenä pienentää ampuma-asetiheyttä maassaan.

  Mutta ei, syy automaattiaseiden vetämiseen pois valintamyymälän hyllyiltä ei ole ihmisystävällisyys vaan liiketalous: rynnäkkökiväärit eivät ole menneet kaupaksi tarpeeksi hyvin. Ja tämä tosiaan on raadollista.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Turvallisuus tieliikenteessä on viime viikkoina puhuttanut muutaman huomiota herättävän ikävän liikenneuutisen vuoksi, eikä tämä ole jäänyt Kielitoimiston sanakirjan väeltä huomaamatta. Niinpä ei ole ihme, että toimituksen valitsema elokuun sana on aavepyörä. Näin toimitus kirjoittaa aavepyörästä.

  ”Elokuun alussa tapahtui Helsingissä pyöräilijöitä ja muitakin liikenteessä kulkijoita järkyttänyt, kuolemaan johtanut onnettomuus, jossa autoilijan epäillään ajaneen tahallaan pyöräilijän päälle. Maailmalla pyöräharrastajien keskuudessa yleistyneen tavan mukaan onnettomuuspaikalle toimitettiin pian aavepyörä.

  Tällainen muistopyörä on maalattu kokonaan valkoiseksi, ja yleensä se on kiinnitetty esimerkiksi lyhtypylvääseen tai aitaan. Joskus pyörään on ripustettu kyltti, jossa kerrotaan onnettomuudessa kuolleen nimi ja turmapäivä.

  Aave- eli haamupyörällä muistetaan onnettomuuteen joutunutta pyöräilijää, mutta lisäksi sen tarkoitus on kertoa ohikulkijoille siitä, että liikenne on joukkuepeliä. Välinpitämättömyydellä ja varomattomuudella voi olla vakavat seuraukset.”

  Näinhän asia on. Otetaan siis liikenteeseen mukaan vähemmän raivoa ja enemmän aivoa, jotta aavepyöräilijöiden määrä ei lisäänny.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Joskus urheilijoiden raaka voima hämärtää jopa kaiken nähneiden urheilutoimittajien ajantajun. Nimimerkki Mää ja Tapparan miäs lähetti meille otteen viime talvisesta Ilta-Sanomien urheilu-uutisesta. Siinä sanottiin näin:

  "Voimahyökkääjä väläytteli Karjala-turnauksessa vahvaa fyysistä preesensiä."

  Mutta osataan sitä Tampereellakin. Helmikuussa Aamulehden urheilutoimittaja haastoi crossfit-turnauksen voittajan kädenvääntöön, ja havaitsi, että:

  "...vahva fyysinen preesens hiljensi uhon vääjäämättä".

  Nimimerkki Mää ja Tapparan miäs tuumii ilmausta näin: ”Kyseessä lienee kuitenkin menneessä aikamuodossa eli imperfektissä havaittu fyysinen presenssi eli olemus eikä nykyhetken aikamuoto preesens”.

  Aristoteleen kantapään fyysisten fraasirikosten yliseepra tuomitsee kaikki urheilijoiden olemuksen ja aikamuotojen sekoittajat pahimmanlaatuisesta ajantajuttomuustilan levittämisestä lehtien palstoilla. Rangaistukseksi määräämme skribentit selailemaan perhealbumeitaan, tutkimaan vanhoista kuvista omaa fyysistä imperfektiään ja laatimaan siitä esseen nimeltään fyysinen imperfektini hiljensi uhon vääjäämättä.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Myös meillä Suomessa säätila ja vuodenaikojen vaihtelu ovat rakkaita vitsailun aiheita. Yksi viime kesänäkin usein kuultu luonnehdinta on tämä:

  "Suomen kesä on lyhyt mutta vähäluminen."

  Ystävämme herra Himanen twiittasi meiltä, mistä sanonta tulee. Otimme yhteyttä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran eli SKS:n kirjastoon, jossa kerrottiin näin:

  ”SKS:n kirjaston sananparsikirjallisuudesta ei löydy selitystä sanonnan alkuperälle. Matti Kuusen toimittamassa vuonna 1988 ilmestyneessä sananparsikokoelmassa Rapatessa roiskuu se esiintyy aineksena. Ainakin yksi muunnelma oli jo tuolloin Suomen kesä se on kaunis mutta vähäluminen.”

  Sanonnan alkuperästä ei siis löydy lopullista totuutta. SKS:n kirjastonhoitaja Petri Kaihoja jatkaa kuitenkin kouriintuntuvalla muistelulla: ”Itse muistan kuulleeni sanonnan ensi kerran vuonna 1982. Kotikaupungissani Kuopiossa satoi kesäkuun 7. päivänä kymmenen senttiä lunta. Pysähdyin tuolloin lumipyryssä liikennevaloihin ja kuulin, kun eräs mies sanoi vierellään värjötelleelle naiselle: ”Suomen kesä on lyhyt mutta vähäluminen”. Se oli niin nasevasti sanottu, että jäi mieleeni. Ainakin 80-luvun alussa se oli jo kansan suussa.”

  Ei ihme, että saman vuosikymmenen puolivälissä ilmestyi toteamuksen antiteesiksi Popeda-yhtyeen single Kuuma kesä, joka muistetaan etenkin kertosäkeistöstään: Pitkä kuuma kesä.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Samaa tahtia kun huoltoasemat ovat ketjuuntumisen myötä muuttuneet yhä samankaltaisemmiksi, kuluttajat ovat alkaneet etsiä persoonallisempia ratkaisuja taukojensa viettämiselle. Ei siis ihme, että saimme nimimerkki Pöytyän Pöllöltä vinkin paikallisen huoltoaseman mainoksesta. Taukopaikka mainostaa tienvarsimainoksissa, että se tarjoaa:

  "Itsetehdyt lihapullat!"

  Nimimerkki Pöytyän Pöllö ihmettelee: ”Pitääkö autoilijoiden itse tehdä lihapullansakin?” Ja näinhän siinä tosiaan mainostetaan, ei esimerkiksi ravintolan kokin tekemiä lihapullia.

  Ehkä taukoaterialla nautittavien lihapullien tekeminen itse ei sovi kiireisimmille autoilijoille, mutta niitä tee-se-itse –kokkeja, jotka pitävät kokkaamisesta ja arvostavat käsin tekemistä, mainos varmasti houkuttelee. Koska suurin kaikista on kokkaus!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Paikkakuntien nimien taivuttaminen on tulenarkaa hommaa, jota helpottaa jos on kokemusta puheena olevista seuduista. Mutta on myös sellaisia paikannimiä, joiden taivuttamiseen ei tarvita paikallistuntemusta vaan yleissivistystä. Aristoteleen kantapään Facebook-ryhmän jäsen Elina otti helmikuussa esiin Ylen tuhkarokkouutisoinnissa käytetyn kuvatekstin, joka kuului seuraavasti:

  "Kuvassa on meneillään tanssihetki päiväkodissa Kangasalassa."

  Elina tuumasi taivutuksesta näin: ”Hauskaa, että yhden pienen kaupungin nimeen on saatu mahtumaan kaksikin virhettä!" Ja aivan oikein, Aristoteleen kantapään topeliaanisten fraasirikosten ylin oksasilppuri jyrähtää kirjoittajan syylliseksi tuon jo 1400-luvulta tunnetun Pirkanmaan pitäjän nimen hutiloivaan taivutukseen. Pitäisi tietenkin sanoa: Kangasalla.

  Syyllinen on tietenkin rikkeen tekijän koulun laulunopettaja, joka aikoinaan jätti oppilaiden laulatuksessa väliin maakuntalaulun Kesäpäivä Kangasalla, sanat: Sakari Topelius, sävel: Gabriel Linsén. Lauluhan kuuluisi musiikintuntien lisäksi äidinkielentunneille paikannimien taivutuksen vuoksi ja maantiedon tunneille siinä lueteltujen järvien ja harjujen vuoksi.

  Rangaistukseksi kirjoittaja kuunnelkoon koko loppuvuoden ajan Nekalan tyttökuoron levytystä kyseisestä laulusta kolmasti päivässä aterioiden yhteydessä. Ilmiantajalle Elinalle taas muistutetaan saman some-ryhmän Heikin sanoin, että ”Kangasala ei muuten ole pieni kaupunki, vaan yksi Suomen suurimmista kunnista.”

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Kansan poliittinen muisti on lyhyt, sanovat politiikan tutkijat. Tänään todistamme kuitenkin, että kansan poliittisen kielenkäytön muisti ei ole lyhyt, koska saimme seuraavanlaista postia nimimerkki Klassikolta:

  ”Pari vuotta sitten Porin Suomi Areenassa haastateltiin entistä pääministeri Esko Ahoa. Häneltä kyseltiin mielipidettä asiasta, joka liittyi sellaiseen vastuualueeseen, jonka hoidossa hän ei ollut Porissa. Aho torjui kysymyksen viittaamalla omien sanojensa mukaan vanhaan suomalaiseen sanalaskuun: ”suutari pysyköön lestissään” korostaen näin olevansa Porissa eri ominaisuudessa.
  Kuitenkin jo vanhat roomalaiset sanoivat: ”Ne sutor supra crepidam”, eli sananmukaisesti ”älköön suutari (pyrkikö) lestinsä yläpuolelle”. Tällä he tarkoittivat, että alempiarvoinen pysyköön asemassaan, eikä hänen kannata kurkotella ylempään kastiin."

  Aristoteleen kantapään muinaisfraasien sadanpäämies repii viittansa ja huudahtaa pitkän harkinnan jälkeen fraasirikolliseksi syytetyn entisen pääministerin olevan syytön. Muinaisten roomalaisten päätökset suutarien lesteistä ovat nimittäin edellisten hallitusten tekemiä, eikä niiden vuoksi voi entisiäkään pääministereitä heittää leijonille tuhansien vuosien perästä. Suutari on heitetty!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Toisilla elämänalueilla tunteiden kirjo on leveämpi kuin tasaisessa arkielämässämme. Italialaisten oopperoiden, amerikkalaisten televisiosarjojen ja suomalaisten tangojen lisäksi tällaisia elämänalueita on mm. ammattijääkiekko.

  Niinpä ei ole ihme, että Iltalehti raportoi huhtikuussa NHL:n eli Pohjois-Amerikan jääkiekkoliigan kuumaksi äityneestä ottelusta näin:

  "Vancouverin ja Calgaryn välinen pudotuspeliottelu lähti niin sanotusti lapikkaasta."

  Kuulijamme Kari ällistelee ilmausta: ”Ainakin itsellä asiat lähtevät niin sanotusti hanskasta. Harvoin tilanteet äityivät niin pahoiksi että tunteet ja tilanteet lähtevät lapikkaista asti.”

  Amerikassa kaikki on kuitenkin suurempaa, jopa ammattiurheilijoiden tunnemyrskyt. Vaikka olisikin kyse vain siitä, että sikäläinen tunnemyräkkä olisi saanut täkäläisen toimittajan sekoittamaan toisiinsa hanskojen sukulaisen lapasen ja moneen kansallispukuunkin kuuluvat perinnejalkineet lapikkaat. Onhan sanonta jokin lähtee käsistä saanut rinnalleen jo kauan sitten muodot jokin lähtee käsineestä tai lapasesta – eli tumpusta.

  Jos lapikkaasta lähteminen yleistyy, miksemme käyttäisi myös ilmauksia lähti paulakengistä tai lähti paulapieksuista, ovathan kyseessä samat kippuravarpaiset jalkineet!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Heinäkuun matalapaineetkaan eivät saaneet Kielitoimiston sanakirjan toimituksen väen tarkkaavaisuutta herpaantumaan, vaan se seurasi kansan kielenkäyttöä myös kesällä timantintarkkana. Ehkä sääolosuhteet vaikuttivat tarkkailun sisältöihin, koska seurannan tulos, kuukauden sana, on heinäkuun kohdalla: kylmäkahvi. Näin sanakirjan toimitus pohtii sanaa:

  ”Monille lienee jo tuttu tavallisen kuumana nautittavan kahvin viilennetty versio eli jääkahvi. Tämän kesän kuumin juoma on kuitenkin kylmäuutettu kahvi – ytimekkäämmin kylmäkahvi.

  Siinä missä jääkahvi valmistetaan jäähdyttämällä kuuma kahvi jääpaloilla, syntyy kylmäkahvi liottamalla jauhettua kahvia kylmässä vedessä. Kahvi on siis kylmää koko valmistuksen ajan. Hätähousuja varten tämä juoma ei ole, sillä kahvin tekeytyminen kylmäuuttamalla kestää vähintään kymmenen tuntia.

  Tavallisen kahvin tapaan kylmäkahvi sisältää kofeiinia, joten sen vaikutus on piristävä. Mutta mahtaakohan kylmäkahvi kaunistaa samalla tavalla kuin pannun pohjalle unohtunut kylmä kahvi?”

  Joku voisi sanoa modernin anglofiilisesti, että kylmäkahvi ei ole hänen kuppinsa teetä. Meidän muiden kylmäkahvihammasta taas alkaa kolottaa niin että pitääpä tästä laittaa pannu kylmäksi!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tuula Viitaniemi.

 • Eri kielet ja kulttuurit käyttävät erilaisia sanontoja, jotka joskus avaavat kyseistä kulttuuria vieraskieliselle. Kuulijamme Esa törmäsi huomaamattaan tällaiseen ilmiöön, kun hän lähetti meille otteen tammikuisesta Helsingin Sanomista. Siinä kirjeenvaihtaja kirjoitti, miten pariisilaiset reagoivat tammikuussa pilalehti Charlie Hebdoon tehtyyn terrori-iskuun. Jutun idea oli se, että paluu arkeen on paras kosto terroristeille.

  Kirjoittaja muisteli kymmenen vuoden takaista pommi-iskua Lontoon metroon ja totesi, että ”lontoolaiset ottivat kunniakseen palata normaaliin arkeen niin pian kuin mahdollista”. Tätä hän täsmensi näin:

  "Ylähuulikaan ei väpättänyt, kun työmatkalaiset täyttivät taas maanalaisen vaunut ja bussit."

  Kuulijamme Esa ihmettelee: ”Ylähuuli? Tähän on vaikea eläytyä, koska yleensä surussa ALAhuuli väpättää. Onko ylähuuli mukana inhoa tms. ilmaisevassa sanonnassa, joka ei vielä ole allekirjoittaneen tiedossa?”

  Nyt kehotamme Esaa kuuntelemaan maanmainiota AC/DC-yhtyettä, joka viisitoista vuotta sitten julkaisi levyn nimeltään Stiff Upper Lip, jäykkä ylähuuli. Ilmaus ei ole australialaisten rokkareiden vaan brittiläiseen tunteidenhallintaan liitetty lausahdus, alun perin kehotuksen muodossa: keep stiff upper lip, pidä ylähuuli jäykkänä eli älä anna muiden nähdä liikutustasi.

  Siis kun suomalaiset peittävät tunteensa niin, että alahuuli ei väpätä, britit pitävät ylähuulen jäykkänä. Huomattava on, että kumpikin ilmaus liittyy tilanteisiin, joissa ei huuli lennä. Kyllä kansojen erot ovat kiehtovia!

 • Kiusaus värittää juttujamme tavallista hienommilla ilmauksilla on meille kaikille tuttu tunne. Harvoin muistamme ennen tällaisen värikkyys-ilmaisun käyttöä punnita, olemmeko niin uudistushenkisiä kuin uutuus edellyttäisi? Tai jos sanomus on vanhan kansan perinnettä, olemmeko sinut sen menneisyyden kanssa, josta sanat kumpuavat?

  Kuulijamme Vesa kuunteli toukokuussa Ylen uutisia, jossa kerrottiin, että suomalaisten lihominen on ainakin toistaiseksi lakannut. Toimittaja oli päätynyt seuraavanlaiseen havainnollistukseen:

  "Suomalaiset joutuvat rei’ittämään vyötä entistä harvemmin."

  Vesa jäi ihmettelemään lausetta: ”Olin hetken iloinen meidän suomalaisten puolesta, koska emme enää laihdu liikaa. Uutisessa kuitenkin kerrottiin, etteivät suomalaiset enää liho. Minulla vyössä on reikiä vyön päästä alkaen ja joudun tekemään reikiä lisää vain, jos laihdun.”

  Aristoteleen kantapään painonvartijoiden ylivyötiäinen on samaa mieltä: kyllä se niin päin on aina mennyt, että kun kurjuus lisääntyy, vyöhön täytyy tehdä reikiä. Niinpä määräämme kirjoittajan käyttämään koko loppukesän ajan henskeleitä, jotta hänen vyösivistyksessään oleva reikä täyttyy oikeasta päästä!

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura, Tuula Viitaniemi ja Ville Pekkanen.

 • Poliisivoimat on aikoinaan perustettu lisäämään yhteiskunnan ennustettavuutta, puuttumaan yhteisöjen häiriötilanteisiin ja ehkäisemään levottomuuksia. Viimeisen vuoden aikana Yhdysvalloissa onkin jouduttu outoon tilanteeseen, kun poliisin itsensä toiminta on alkanut aiheuttaa kansalaisissa ristiriitaisia tunteita. Muun muassa viime marraskuussa Ylen radiouutiset kertoi Fergusonin kaupungin mellakoista, jotka syttyivät, kun poliisi ampui mustaihoisen nuoren miehen. Kriisi alkoi Ylen uutisten mukaan jo helpottaa seuraavasti:

  "Levottomuudet ovat kuitenkin sujuneet melko rauhallisesti."

  Kuulijamme Nimetön ihastelee: ”olen aina luullut, että levottomuudet ovat rauhallisuuden vastakohta. Hauskaa, jos USA:ssa on nyt keksitty levollinen levottomuuksien laji”.

  Ilmeisesti ulkomaantoimittajan hommissa silmä tarkentuu ja jopa levottomuuksista alkaa löytää monipuolisiakin sävyjä, kuten tyyni, unelias tai rauhallinen levottomuus.

  Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura, Tuula Viitaniemi ja Ville Pekkanen.

Näytä lisää

Muualla Yle.fi:ssä