Ykkösaamu

"Pakotteet ovat teatteria"

 • 44 min
 • toistaiseksi

Hallitus ei ole kehysriihen alla yksimielinen edes sopeutustoimien suuruudesta. Asetelmaa arvioivat valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) ja varajäsen, sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sirpa Paatero. Politiikan viikko -katsaus esittelee eduskunnan listavaalikeskustelua. Suomi on kytketty Ukrainan tapahtumiin, kertoo puolestaan Venäjän verkossa -katsaus. Valtio-opin professori Tapio Raunio esittelee EU:lle kolme vaihtoehtoista tulevaisuudenkuvaa. Juontajana Olli Seuri.

Lähetykset

 • pe 21.3.2014 8.15 • Yle Areena

Jaksot

 • Puoluepäivän vieraana RKP:n kansanedustaja Mikaela Nylander. Pohjois-Korean ohjuskokeista leviää uutisia; mitä tiedetään varmasti? Rooman sopimus täyttää 60 vuotta. Johtaja Teija Tiilikainen UPI:sta ja lehtori Kimmo Elo Turun yliopistosta selvittävät integraation alkuvaiheita. Erkka Mikkanen luo katsauksen venäläisiin lehtiin. Olli Seuri juontaa.

 • Puolepäivässä esittäytyy Vasemmistoliitto. Kansanedustaja Paavo Arhinmäki kertoo puolueen valtit. Kirjeenvaihtaja Antti Kuronen raportoi sotatoimialueelta Itä-Ukrainasta. Miksi niin moni ei äänestä? Kyseessä on yhteiskunnallinen ilmiö, sanovat tutkija Hanna Wass ja toiminnanjohtaja Juha Pantzar. Kolumnisti Tuija Siltamäki pohtii, saako vaaleilla vitsailla. Juontajana Sakari Kilpelä

 • Keskustan puoluepäivän vieraana on puoluesihteeri Jouni Ovaska Tampereelta. Puhetta sotesta ja Keskustan mahdollisuuksista suurissa kaupungeissa. Ranskan presidenttiehdokkailla kaikilla on omat sotkunsa. Niitä yrittää selvittää tutkija Laura Parkkinen. Matias Möttölä puhuu kolumnissaan eläkejärjestelmistä. Juontajana Päivi Neitiniemi.

 • Ykkösaamu pureutuu vanhusten hoitoon. Ajoittain tulee viestiä huonosti kohdelluista vanhuksista ja heitteillejätöistä. Millä tolalla hoito on ja uskalletaanko epäkohtia tuoda julki? Vanhusten tilanteesta ovat keskustelemassa ylitarkastaja Elina Uusitalo Valvirasta ja kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen Tehystä.
  Lähetyksessä on esillä myös Helsingin suurmoskeijahanke. Huolta on herättänyt erityisesti mahdollinen rahoittaja Lähi-idän Bahrain. Vieraina moskeijakeskustelussa ovat kansanedustajat Päivi Räsänen (kd.) ja Juhana Vartiainen (kok.).
  Ykkösaamun toimittaa Marja Ala-Kokko.

 • Kreikan ja Turkin pakolaistilanne, yhteydet Ateenaan ja Istanbuliin. Angela Merkel lentää tapaamaan Donald
  Trumpia, mikä merkitys tapaamisella on maiden väleille ja EU:lle, arvioimassa professori Kari Möttölä Helsingin yliopistosta ja toimitusjohtaja Kristiina Helenius AmChamistä. Sote-valinnanvapaus ja maakunnat, kaatuvatko uudistukset loppumetreillä?
  Tomittaja Sakari Kilpelä.

 • Kristillisdemokraattien kuntavaalitentissä Lapinlahdella ehdokkaana oleva kansanedustaja ja puolueen puheenjohtaja Sari Essayah. Näyttääkö Hollannin vaalitulos Euroopan suunnan? Tunnelmia ja tulosta arvioimassa tutkija Onni Pekonen Leidenin yliopistosta sekä pääanalyytikko Jan von Gerich Nordeasta ja yliopistotutkija Timo Miettinen Eurooppatutkimuksen verkostosta. Ulkomaanlehdet Saksasta. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

 • Puoluepäivän vaalitetentissä Sdp:n kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Sirpa Paatero Kotkasta.
  Hollannissa kansa äänestää, kuinka suuri on vierasvihamielisen Gert Wildersin vapauspuolueen suosio, asetelmia arvioi dosentti Pasi Saukkonen. EU:n sotilaalliset turvallisuusoperaatiot, vieraana sotilasesikunnan päällikkö Esa Pulkkinen. Kolumnisti Maria Markuksen aiheena ovat romanien keskitysleirit ja muistaminen.

  Toimittajana Sakari Kilpelä. 

 • Ylen puoluepäivän haastattelussa kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä Nurmijärveltä. Donald Trumpin USA, minkälaisia muutoksia presidentivaihdos on tuonut amerikkalaisten arkeen, vieraana kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi. Tiistain kolumnisti Aleksis Salusjärvi antaa kuntavaaliehdokkaille vinkin.
  Toimittajana Olli Seuri.

 • Kuntademokratia, entiset valtuutetut Outi Ojala, Jouni Mykkänen ja Mari Puoskari. Sisäilma ja rakennusten eristäminen, professori Juha Vinha Tampereen teknillinen yliopisto. Viikon luontoääni, merisirri. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

 • Mediakeskustelu, lehtien tilanne, mukana toimitusjohtaja Jukka Holmberg, Medialiitto, johtaja Kari Juutilainen, Alma Regions ja Vasabladetin toimitusjohtaja Svante Wahlbeck. Ruotsissa taas väkivaltaista, kirjeenvaihtaja Hannele Muilu. Matkailu Suomeen, Finpron Visit Finland -yksikön johtaja.Paavo Virkkunen, Annastiina Heikkilä, Pariisi, Sanna Raita-aho, Istanbul, Pertti Rönkkö, Berliini. Toimittajana Jari Niemelä.

 • Soten valinnanvapaus vielä muutosten edessä? Studiossa THL:n tutkimuspäällikkö Timo Sinervo ja Kuntaliiton erityisasiantuntija Tero Tyni. EU:n huippukokous pohtii tulevaa, kirjeenvaihtaja Petri Raivio. Älylaitteet vakoilukäytössä, tietotekniikan professori Tuomas Aura Aalto-yliopistosta ja tietoturva-asiantuntija Mikael Albrecht, F-Secure. Ulkomaanlehdet, Jyrki Palo, Madrid. Toimittajana Jakke Holvas.

 • Ylen kuntavaalitentti, tutkija Erkka Railo, Eduskuntatutkimuksen keskus, turun yliopisto. EU:n tulevaisuus, tutkija Timo Miettinen, Helsingin yliopisto ja mepit Liisa Jaakonsaari ja Sirpa Pietikäinen. Päivä ilman naisia -protesti, tutkija Miia Ijäs, Tampereen yliopisto. Yritysten aggressiivinen verosuunnittelu, Henri Telkki, tutkija ja lakimies, Finnwatch ja Ann-Mari Kemell, johtaja, Keskuskauppakamari. Kolumni, Reetta Räty. Juontajana Sakari Kilpelä.

Klipit

 • RKP saavutti vuoden 2012 vaaleissa 4,7 prosentin kannatuksen, mikä vastasi myös vuoden 2008 kuntavaalien tulosta. Nyt gallupit ennustavat samankaltaista tulosta kuin aiemminkin.Olli Seurin vieraana on RKP:n kansanedustaja ja Porvoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikaela Nylander. Haastajana Vasemmistoliiton Jussi Saramo.

 • Vaikuttaminen ääniuurnilla on menettänyt suosiotaan. Onko kyse viitseliäisyydestä vai menevätkö arjen ongelmat vaalipäivän edelle? Akatemiatutkija Hanna Wass ja Takuusäätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar pohtivat äänestämättömyyden syitä Ykkösaamussa. Toimittajana oli Sakari Kilpelä.

 • Vasemmistoliitolle nämäkin vaalit ovat yritystä saada aikaan käänne puolueen kannatuksessa. Eduskuntavaalit 2015 olivat valtava pettymys. Puolueen silloinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki menetti yli 10 000 ääntä eli reilusti yli puolet henkilökohtaisista äänistään, ja sen jälkeen kannatuskyselyissä kilpakumppani vihreät on irtaantunut selvästi omille prosenttiluvuilleen. Ylen Puoluepäivän haastattelussa kansanedustaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu Paavo Arhinmäki. Haastajana vihreiden helsinkiläinen varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu Maria Ohisalo. Toimittaja on Sakari Kilpelä.

 • Keskusta yleensä menestyy maaseudulla, mutta ongelma on menestyminen etelän suurissa kaupungeissa, joissa viime kuntavaaleissa kannatus jäi alle viiden prosentin. Ylen Puoluepäivässä puoluesihteeri Jouni Ovaska Tampereelta. Haastajana Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, SDP:n Sanna Marin.
  Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

  Kuva: Keskusta

 • Suomen noin 60 000 muslimille puuhataan suurmoskeijaa Helsinkiin. Osa Helsingin päättäjistä vastustaa, osa kannattaa. Suurmoskeijan hintalappu on toistasataa miljoonaa ja sen kustantaisi tällä tietoa Lähi-Idän Bahrain. Helsinki pyytää valtiolta lausuntoja mm. rahoituslähteestä. Tulisiko moskeijasta kaikille islamisteille yhteinen rukouspaikka? Minkälaisena hanke näyttäytyy eduskunnan suunnasta? Ykkösaamussa vierailivat kansanedustajat Päivi Räsänen kristillisdemokraateista ja Juhana Vartiainen kokoomuksesta. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.
  Kuvassa Wienin ulkopuolella sijaitseva moskeija.

 • Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapaavat tänään Washingtonissa.
  Merkel ja Trump ovat hyvin erilaiset valtionjohtajat ja eri mieltä esimerkiksi vapaakaupasta. Euroopan ja Yhdysvaltain poliittisista ja taloudellisista suhteista keskustelevat amerikkalaisen kauppakamarin AmChamin toimitusjohtaja Kristiina Helenius ja Eurooppa-tutkimuksen tutkija Kari Möttölä. Toimittaja on Sakari Kilpelä.
  Kuva: EPA/Clemens Bilan

 • Hollantia hallitseva liberaalipuolue on voittanut maan parlamenttivaalit. Äärioikeiston Vapauspuolue jäi jaetulle toiselle sijalle selvällä erolla voittajaan. Pääministerin Mark Rutten mukaan oikeistopopulismin eteneminen on pysäytetty, vaikka Vapauspuolue kasvattikin kannatustaan.
  Mitä Hollannin vaalitulos merkitsee Saksan ja Ranskan vaaleille?
  Hollannin parlamenttivaalien tulosta ruotivat politiikan tutkija Onni Pekonen Leidenin yliopistosta, yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta ja Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Puoluekannatuskyselyissä kristillisdemokraattien kannatus on liikkunut 3,5:n ja neljän prosentin välillä eli se on pienin eduskuntapuolueista. Miksi kristillisdemokraateille pitäisi antaa ääni, jos puolueella ole kuitenkaan valtaa?
  Päivi Neitiniemen tentissä kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Haastajana keskustalainen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ossi Martikainen Lapinlahdelta.

 • Hollantilaiset äänestävät tänään parlamenttivaaleissaaan. Odotus on, että suurimman puolueen asemasta kamppailevat oikeistoliberaali VVD-puolue johtajanaan Mark Rutte ja vierasvihamielinen Hollannin vapauspuolue johtajanaan, puolueen ainoa jäsen Gert Wilders. Asetelmat vaaleissa ovat omituiset, sillä ehdokaita asettaneita puolueita on lähes kolmekymmentä, eikä mikään puolueista yllä kovin vahvaan asemaan. Sakari Kilpelän vieraana Alankomaiden politiikkaan perehtynyt erikoistutkija, valtiotieteiden tohtori Pasi Saukkonen.
  Kuva: EPA/Robin van Lonkhuijsen

 • Sosialidemokraateille nämä kuntavaalit ovat testi katkeaako vaalitappioiden pitkä putki. Pystyykö Sdp nousemaan takaisin Suomen kuntakentän ykköspuolueeksi? Ylen Puoluepäivässä kansanedustaja, Kotkan kaupunginvaltuutettu Sirpa Paatero. Haastajana perussuomalaisten kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Juho Eerola. Toimittaja on Sakari Kilpelä.

 • Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi on juuri palannut New Yorkista kahden kuukauden opetusvierailulta. Hän arvioi Ykkösaamun haastattelussa Yhdysvaltojen poliittista tilannetta. Toimittajana Olli Seuri.

 • Kokoomus oli edellisten kuntavaalien 2012 voittaja 21,9 prosentin ääniosuudella. Näihin vaaleihin puolue lähtee gallupeissa takamatkalta, eikä ehdokasasettelukaan täyttänyt odotuksia.
  Ensimmäisenä vuorossa kokoomuksen kansanedustaja ja Nurmijärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Outi Mäkelä.

  Mukana myös haastaja, joka on pyritty valitsemaan haastateltavan kanssa samalta alueelta, joskaan ei aina samasta kunnasta. Jokainen puolue on tentissä ja jokainen puolue pääsee haastamaan. Tänään haastajana on Rkp:n varapuheenjohtaja Silja Borgarsdottir Sandelin Helsingistä.
  Toimittaja on Olli Seuri

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä